Havencongres Magazine 2008

20
Relatie Nederland-Duitsland niet vanzelfsprekend (pag. 7) Masterplan Güterverkehr und Logistik (pag. 12) ”Een lesje hoffelijke betrekkingen onderhouden” (pag. 16) HAVENCONGRES MAGAZINE ® ’08

description

Havencongres Magazine 2008

Transcript of Havencongres Magazine 2008

Page 1: Havencongres Magazine 2008

Retouradres: Postbus 3032, 1270 EA Huizen

Relatie Nederland-Duitslandniet vanzelfsprekend (pag. 7)

Masterplan Güterverkehr und Logistik (pag. 12)

”Een lesje hoffelijke betrekkingen onderhouden” (pag. 16)

HAVENCONGRESMAGAZINE®

’08

Page 2: Havencongres Magazine 2008
Page 3: Havencongres Magazine 2008

3HAVENCONGRES MAGAZINE®

InhoudColofonVoorwoord p 5

Relatie Nederland-Duitsland niet vanzelfsprekend ”Aandacht voor het Duitse verzorgingsgebied een beetje weggezakt.” p 7

Oost-West thuis best?DB zet zijn kaarten in Europa op meerdere havens. p 8

Rotterdam dé haven van Duitsland De aantrekkingskracht van Rotterdamkan nog groter worden. p 11

Masterplan Güterverkehr und LogistikBlauwdruk voor de toekomst van het goederenverkeer in Duitsland. p 12

OntmoetingsmarktFoto-impressie Havencongres Rotterdam 2008.

p 15

Partnership met Duitsland cruciaalDe economische contacten tussen beide landenzijn onverminderd nauw. p 16

Bereikbaarheid smeerolie in Duits-Nederlandse betrekkingenPositie Rotterdamse haven veiligstellen. p 18

Havencongres Magazine®

verschijnt eenmaal per jaar.

Een uitgave van:Management ProductiesPostbus 82, 3130 AB Vlaardingen010 - 435 04 [email protected]

Uitgever:Daniëlle SchönhageMelinda Witberg

Hoofdredactie:Janny Kok, Press Release

Vormgeving:Studio mvdtp

Fotografie:Kikografie, Margreet van der Zalm

Druk:Printec Offset, Kassel (D.)

Advertenties:Ingrid Baggerman, Management Producties010 - 435 04 [email protected]

Oplage: 2.500Verspreiding: havenprofessionals

ISSN: 1876 – 2441

©2008 Management Producties b.v.Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitga-ve mag worden verveelvuldigd, opgeslagen ineen geautomatiseerd gegevensbestand of open-baar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze,hetzij elektronisch, mechanisch, door fotoko-pieën, opnamen of enige andere manier, zondervoorafgaande schriftelijke toestemming van deuitgever.

Uitgevers en auteurs verklaren dat dit blad opzorgvuldige wijze en naar beste weten is samen-gesteld, evenwel kunnen uitgevers en auteurs opgeen enkele wijze instaan voor de juistheid ofvolledigheid van de informatie. Uitgevers enauteurs aanvaarden dan ook geen enkele aan-sprakelijkheid voor schade, van welke aard ook,die het gevolg is van hande lingen en/of beslis -singen die gebaseerd zijn op bedoelde informa-tie. Gebruikers van dit blad wordt met nadrukaangeraden deze informatie niet geïsoleerd tegebruiken, maar af te gaan op hun professionelekennis en ervaring en de te gebruiken informatiete controleren.

PersoonsregistratieUw gegevens kunnen worden gebruikt voor het toezenden van informatie en/of specialeaan biedingen door Management Producties b.v.en speciaal geselecteerde bedrijven. Indien uhier tegen bezwaar heeft verzoeken wij u ditschrif te lijk te melden bij:Management Producties, Postbus 82, 3130 AB Vlaardingen of via [email protected].

Aan het Havencongres Rotterdam 2008 werkten mee:

Page 4: Havencongres Magazine 2008
Page 5: Havencongres Magazine 2008

5HAVENCONGRES MAGAZINE®

Voorwoord

Rotterdams evenement met een Duitse knipoog

Rotterdam kan terugkijken op een geslaagde 26ste editie van het Havencongres,waarbij de relatie tussen Rotterdam en Duitsland uitgebreid is belicht. Een belang-rijk thema voor onze haven die voor een zeer groot deel afhankelijk is van goedeachterlandverbindingen naar de grootste handelspartner van Nederland. Tijdenshet congres is door verschillende sprekers vanuit diverse invalshoeken het belangvan deze relatie belicht. Alle sprekers waren het daarbij over één ding eens; name-lijk het grote economische belang van goede verbindingen. Intensivering van hetgoederenverkeer en toename van concurrentie, ook tussen havens, maken extrainzet op de bereikbaarheid van de Rotterdamse haven cruciaal.

Dat is precies waar Rotterdam de komende jaren op in zet om onze internationaleconcurrentiepositie veilig te stellen. Onze focus ligt daarbij op efficiënte afwikke-ling van goederenstromen, per spoor, water of over de weg. Maar ook extra inzetop weg naar een duurzame energiehaven, goede achterlandverbindingen en eenopen mondiale blik naar de toekomst. Zodat Rotterdam zich kan blijven profilerenals een betrouwbare, veilige en efficiënte ‘gateway to Europe’. Daarvoor is kennisen uitwisseling hard nodig. Want het succes van een haven heeft alles te maken met het leggen van de juiste verbindingen, niet alleen transportverbindingen, maarverbindingen tussen bedrijfsleven en overheid, tussen mensen met ideeën, lef endoorzettingsvermogen. Dat is de sleutel tot een succesvolle wereldhaven.

Mark HarbersWethouder Economie, Haven en Milieu

Het Havencongres Rotterdam 2008 stond in het teken van onze Oosterburen. Tenminste,over hoe de ontwikkelingen in Duitsland vaninvloed zijn op onze haven. En belangrijkernog; hoe wij daar als haven op in kunnen spelen. Dus toch nog een beetje over ons. HetHavencongres blijft tenslotte een Rotterdamseaangelegenheid!

En zo hebben de bijna 200 aanwezigen dathopelijk ook ervaren. Met een zeer op dreefzijnde René Buck als dagvoorzitter, een char-mante wethouder, een sympathieke haven -directeur en een erudiete wetenschapper washet een mooi eerste deel van deze 26ste editie.

Na de koffie hadden we het genoegen om kennis te maken met een vooraanstaand lidvan het MT van het Duitse DB Intermodal. En ter afsluiting een debat met Rotterdamsehaven mannen en een heuse ’directeur van hetNederlands Demografologisch Instituut’ over

de cultuurverschillen tussen Nederland enDuitsland.

Kortom, een interessante middag over onzebelangrijkste handelspartner Duitsland. En om alles nog eens terug te lezen heefthavenjournaliste Janny Kok voor u het belang-rijkste verwerkt in een aantal artikelen. Voordiegenen die er dit jaar helaas niet bij kondenzijn, krijgt u op deze manier een mooie impres-sie van het Havencongres 2008.

Graag bedank ik nogmaals alle sprekers vandeze editie, samenwerkingspartners Haven -bedrijf Rotterdam en Deltalinqs, Janny Kok en mediapartner NT Publishers. En uiteraard,zeker niet in de laatste plaats, bedank ik alleaanwezigen voor hun komst.

Graag tot volgend jaar!

Daniëlle Schönhage

Page 6: Havencongres Magazine 2008

6 HAVENCONGRES MAGAZINE®

portpictures.nl

Page 7: Havencongres Magazine 2008

7HAVENCONGRES MAGAZINE®

Het betekent niet datde liefde tussen deRotterdamse havenen het Duitse achter-land bekoeld is.Smits gaf tijdens hetHavencongres toedat de aandacht vanNederland voor hetDuitse verzorgings-gebied ‘een beetje was weggezakt’.“Dat hebben we een paar jaar geledenopgepakt”, aldus Smits over de verbete-ring van de betrekkingen over en weer.Dat blijkt ondermeer uit zijn benoemingtot lid van de ’Beirat’ van de Bundes -vereini gung Logistik (BVL) al gebeurdedat tegen de wil van de Duitse havens. Ze verzetten zich echter niet tegen hetfeit dat Smits één van de twee niet-Duitse leden van dit adviescollege isgeworden, waarin Rotterdam als enigezeehaven is vertegenwoordigd. De BVL Beirat bestaat uit 35 leden uitalle geledingen van de logistieke sector,

De positie van Rotterdam als dé havenvan Duitsland is niet langer onbetwist,sinds Hamburg de ambitie heeft Rotter -dam naar de kroon te steken als déEuropese containerhaven. In het Master -plan Güterverkehr und Logistik van de Duitse verkeersminister WolfgangTiefensee is de betekenis van de Rotter -damse haven onderbelicht gebleven,ondanks het feit dat er zeker 800 con -sul tatiegesprekken zijn gevoerd voorhet Masterplan werd gepubliceerd.

Minister Tiefensee heeft 17 van de 39opgenomen maatregelen in het plangewijd aan het achterlandvervoer, maar daarvoor is hij niet langs geweestbij president-directeur Hans Smits vanhet Havenbedrijf Rotterdam (HbR) voornader advies. En dus gaf de haven -beheerder uit eigen beweging een reactie op het Masterplan dat – aldusSmits – “in compleetheid goed is. Menmoest alleen wennen aan de gedachtedat er reacties op kwamen.”

aan gevuld met vertegenwoor digers vanonderwijs en wetenschap, overheden en de financiële wereld.

Rotterdam heeft verder belangstellinggetoond voor aandelen ‘haven Duis -burg’, waarvan de Duitse overheidafwil. Volgens havenwethouder MarkHarbers is het in havensteden duidelijkdat de belangen van Nederland goedvoor het voetlicht moeten komen en“dat we onze natuurlijke partners moe-ten opzoeken. Dus zoekt RotterdamDuisburg en Keulen op.”

Relatie Nederland-Duitsland niet vanzelfsprekend

Als het Havencongres Rotterdam® 2008 met

het centraal thema Nederland - Duitsland in

het Rotterdamse voetbalstadion De Kuip een

wedstrijd was geweest, was deze onbeslist

gebleven. De harde praktijk leert dat Nederland

– en Rotterdam in het bijzonder – zich moet

blijven inspannen om de handels betrekkingen

blijvend goed te houden.

Page 8: Havencongres Magazine 2008

in de voor DB relevante markten”, verklaart hij. “Daartoe stelt Intermodalzijn terminalstrategie bij en investeertze in locomotieven en wagons om ver-dere groei te verwezenlijken.”

Dat is zichtbaar in het uitgebreide internationale netwerk van DB. DB participeert in faciliteiten in onge-veer 20 Europese locaties en heeft langetermijncontracten afgesloten om ver -zekerd te zijn van toegang tot terminalsop infrastructurele knelpunten. DeDuitse goederenspoorvervoerder posi-tioneert zich in China door deelnamesin de snel groeiende markt voor hetspoorvervoer van containers en door 18 eigen terminals te plannen. DB wildaar ook het succesvolle Europesemodel voor achterlandvervoer naarAziatische zeehavens implementeren. In eigen land is de spoorvervoerdervanzelfsprekend ruim aanwezig, maardoet daar nog een schep bovenop

8 HAVENCONGRES MAGAZINE®

Toekomst van het spoor:

Deutsche Bahn (DB) vertegenwoordigers kunnen verontrusten in de Rotterdamse

havengemeenschap gerust stellen. Rotterdam is (nog steeds) de belangrijkste

haven voor Duitsland, vanwege diens diepte en aanstaande havenontwikkelingen.

Het is DB alleen niet ontgaan dat Hamburg zich met succes profileert als eerste

aanloop haven in Europa en profiteert van de prima relaties met China.

Recent hebben Amsterdam en Antwer -pen zich ook ingespannen om in Chinaop te vallen als mogelijke Gateway to Europe. Le Havre met zijn haven -ontwikkelingsplan Port 2000 gaat nogeen stapje verder. Daar is het Mandarijn-Chinees sinds kort een taalhoofdvak opmiddellandse scholen.

Het is dan ook niet verwonderlijk datExecutive Vice President NetworkManagement Uwe Bakosch tijdens hetHavencongres Rotterdam 2008 liet blij-ken dat DB zijn kaarten in Europa opmeer havens zet. “De sector Intermodalbinnen DB Logistics wil verzekerd zijnvan de beschikbaarheid van faciliteiten

DB AG / Georg Wagner

Page 9: Havencongres Magazine 2008

middels uitbreidingen in bijvoorbeeldDuisburg, Keulen en München. Uit Bakosch’ presentatie blijkt dat DB in heel Europa actief is, maar vooral de aandacht richt op Zuid-Europa.

Noordzee-havens zullen daarop dusalert moeten zijn en zich voortdurend inmoeten spannen om hun voorliggendepositie te behouden. “Vooralsnog gaaner nog grote volumes via Hamburg,Bremen, Rotterdam, Antwerpen,

9HAVENCONGRES MAGAZINE®

Oost-west, thuis best?

Zeebrugge en Le Havre”, klinkt het noggeruststellend, “maar op termijn zou-den havens als Constanta en anderen in die regio een behoorlijke inhaalslagkunnen maken. Als de energieprijzen

zo hoog blijven als nu, is de optie ‘bijIstanbul rechtsaf’ wellicht een kosten -besparende.”

Rotterdam zal dus op zijn zaak moetenletten om de relatie met DB profijtelijk

te houden. De haven kan voor de soe-pele verwerking van goederenstromenop de achterlandverbindingen zijnvoordeel doen met het gegeven dat deDB dochter DB Schenker Nederlandmeer dan twintig locomotieven op deBetuweroute-rails heeft ingezet.”Als de energieprijzen zo hoog blijven als nu, is de optie

‘bij Istanbul rechtsaf’ wellicht een kostenbesparende.”

DB AG / Günter Jazbec

Page 10: Havencongres Magazine 2008
Page 11: Havencongres Magazine 2008

“De voortekenen daarvoor zijn gun-stig”, aldus Smits op het Havencongres,waar hij niet meldde dat Groningen,Amsterdam, Vlissingen en Terneuzenonder de naam HollandPorts sindsbegin april bezig zijn deze havens tepromoten. Rotterdam zou volgens eenAmsterdamse woordvoerder enthou-siast zijn over het pact dat voor drie jaar voor HollandPorts gesloten is, maar kan het voorlopig alleen af in de strijd tegen Europese havens.

Dat Rotterdam niet te missen is voorDuitsland, mag duidelijk zijn uit de cijfers. Volgens Smits gaat er jaarlijks 18 miljoen ton goederen vanuit Duits -land via de Rotterdamse haven naarbuiten en wordt er 106 miljoen ton viaRotterdam naar Duitse bestemmingenvervoerd. De aantrekkingskracht vanRotterdam kan nog groter worden als de LNG terminal en Maasvlakte 2 gerealiseerd zijn, een proactief verkeers-management van wegvervoer is inge-voerd, het zogeheten Containertrans -ferium in Alblasserdam operationeel is en er meer is geïnvesteerd in achter-landterminals. Het HbR wil daarbijsterk betrokken zijn, getuige het feit dat het geïnteresseerd is het belang van33 procent in de haven van Duisburg.Dit is over te nemen van de deelstaatNordrhein-Westfalen die dat belang ‘in de etalage’ zette.

“Strategische samenwerking kan, wanneer de partner in dezelfde positie

verkeert als wij”, aldus Smits, dus moeten havens verzelfstandigd zijn. We verwachten dat voor de verzelfstan-diging een tot anderhalf jaar nodig is.Als die voorbij is kunnen we bijvoor-beeld een minderheidsbelang nemen

in Zeeland Seaports en in Moerdijk.Rotterdam blijft bij alles topprioriteit.Goede plannen in het buitenland moe-ten zichzelf kunnen financieren. Wijkunnen niet tegen onze klanten zeggendat we in het buitenland een zeperdhebben gehaald met een bepaaldeinvestering en we daarom havengeldmoeten verhogen of moeten melden

dat een project niet doorgaat.” Hij voegt daaraan toe dat het lastig is te manoeuvreren in het speelveld grootversus klein. “Daardoor kan de verkeer-de veronderstelling ontstaan dat eenkleine haven een te grote broek aantrekt

of een grote haven dominant zal zijn alsde twee gaan samenwerken.” Voorlopigblijft de grootte en groei van Rotterdamonbetwist: In het eerste kwartaal van ditjaar groeide de overslag met 6,8 procenttot 105 miljoen ton. Voor het hele jaarwordt een groei van 4 procent verwacht.

11HAVENCONGRES MAGAZINE®

“Rotterdam dé haven van Duitsland”

President-directeur Hans Smits van het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) is ervan

overtuigd dat de betekenis van de ’Westhavens’ Rotterdam en Antwerpen meer

doordringt bij de logistieke oosterburen van Nederland, als ze daarover vaker

worden ingelicht. Samenwerking met de Nederlandse havens Zeeland Seaports

– Moerdijk – Amsterdam als versterking van Rotterdam helpt de kansen van

allen binnen Europa te vergroten.

”Daardoor kan de verkeerde veronderstelling ontstaan dat een kleine haven een te grote broek aantrekt of een grote haven

dominant zal zijn als de twee gaan samenwerken”

Page 12: Havencongres Magazine 2008

zullen moeten worden aangegaan.Buck: “Het gaat dan over klimaat- enmilieuzorg, de vergrijzing van hetarbeidspotentieel, het aantrekken vannieuw personeel en safety en security.”

Hij constateert dat het Duitse verkeers-ministerie het zoekt in Nachhaltigkeitofwel verduurzaming als strategie met gebruikmaking van de combinatieeconomie – ecologie – en sociaal beleid.De doelen van het Masterplan zijnondermeer het optimaal benutten vanvervoerstromen op bestaande infrast-ructuur, het vermijden van verkeer, bijvoorbeeld door middel van efficiënteorganisatie van stadsdistributie, meerverkeer over het spoor te laten gaan –Buck: “de binnenvaart heeft hierbij alzijn vinger opgestoken, omdat het nietals modaliteit wordt genoemd.” – ver-

betering en uitbreiding van verkeers-knooppunten, bevordering van milieu-en klimaatvriendelijk verkeer, en versterking van Duitsland als logistiekcentrum.

Buck: “Van de 37 maatregelen uit hetMasterplan zijn er 7 uitgehaald. Daaruit

Zijn primaire reactie kwam op het voorzichtige oordeel van president-directeur Hans Smits van het Haven -bedrijf die het Masterplan omschreef als ‘een in compleetheid goed plan’.

Het staat vast dat het Masterplan alsblauwdruk voor de toekomst van hetgoederenvervoer in Duitsland de nodige reacties heeft opgeleverd inDuitsland en daarbuiten. Het Master -plan heeft niet alleen grote nationalegevolgen, maar is ook van cruciaalbelang voor de vervoersstromen van,naar en door Duitsland en daarmee ook voor de achterlandverbindingenvan de haven van Rotterdam.

Buck plaatste het Masterplan aan hetbegin van het Havencongres Rotterdam2008 in het perspectief van de globalegroei van het goederenvervoer met 71 procent tussen 2004 en 2025 met dedaardoor ingegeven ‘uitdagingen’ die

blijkt dat het verkeersministerie oplos -singen in eigen land zoekt. Er wordtgesproken over versterking van de

eigen nationale havenconcepten, short-sea shipping, scheiding van goederenen personenvervoer, meer investeren ininnovatieve en capaciteitsvergrotendetechnologieën, zoals de double stacktrain en terugdringen van het transito-verkeer. Rotterdam komt in het helestuk niet voor”.

12 HAVENCONGRES MAGAZINE®

Van‘Plan in compleetheid

”Rotterdam komt in het hele stuk niet voor”

Dagvoorzitter René Buck van het Havencongres Rotterdam 2008 – in het dagelijks

leven directeur van Buck Consultants International – is een toonbeeld van hoffe-

lijkheid. Het valt dus op als hij over het “Entwurf Masterplan Güterverkehr und

Logistik” van het Duitse Verkeersministerie (BMVBS) zegt dat hij ‘zelden zo’n

zouteloos stuk’ heeft gelezen.

Page 13: Havencongres Magazine 2008

13HAVENCONGRES MAGAZINE®

Waarop zou het Masterplan Güter -verkehr und Logistik – de blauwdrukvan het Duitse goederenvervoer in dekomende decennia – zich volgens deHaven van Rotterdam moeten richten? • Bevordering van de welvaartsgroei

en concurrentiekracht versterken.• De efficiency van verkeersstromen

verhogen, in nauwe samenhang methet reduceren van de milieudruk enmet een nadruk op duurzaamheid.

• Op korte termijn logistieke knoop-punten versterken en multimodaleverbindingen verbeteren.

Internationale dimensieDe complexiteit van de vervoersproble-matiek, de verdergaande internationali-sering en alle hieruit voorvloeiendeopgaven maken dat een DuitseMasterplan sowieso een belangrijkeinternationale dimensie moet kennen.De ontwikkelingen in alle NoordwestEuropese zeehavens moeten wordenmeegenomen in de planvorming en uit-eindelijke beleidsbeslissingen. Hiervanzal ’Logistikstandort Deutschland’,gelegen in het hart van Europa, tenvolle profiteren.

InfrastructuurHet zwaartepunt van toekomstigeinvesteringen in infrastructuur zal moe-ten liggen bij de duurzame modaliteitenover het water (short sea shipping enbinnenvaart) en het spoorvervoer. Eenbelangrijke rol voor het wegverkeer zalzeker blijven, maar het moet wel moge-lijk zijn in relatieve zin het aandeel vanhet wegverkeer te verminderen.

Investeringen in nieuwe infrastructuuris dan ook een urgente noodzaak, inclu-sief een snelle gedegen besluitvorming.

EnergieVia de Haven van Rotterdam wordtzeer veel energie aan Duitsland gele-verd. Zo’n 20 procent van de Duitseaardgasimporten komt nu via Neder -land en ook de import van steenkolenvia de Rotterdamse haven is voor Duits -land van cruciaal belang. Een verderesamenwerking tussen Nederland enDuitsland is dan ook noodzaak, ook uitoogpunt van energie-efficiëntie.

ConclusieHet ’Entwurf’ Masterplan Güterverkehr

und Logistik geeft dan ook alle aanlei-ding tot een verdere intensieve dialoog,waarbij de Rotterdamse haven graagpartner wil zijn voor Duitse beleids -makers.

Dat is van belang: in de Rotterdamsehaven alleen al zal de goederenstroomverdubbelen van 407 miljoen ton in2007 tot 800 miljoen ton binnen 20 jaar.Bij containers is zelfs sprake van eenverdrievoudiging naar 30 miljoen TEU.Een zeer groot deel daarvan betreftimport en export van en naar Duitsland.

Een veel sterkere samenwerking tussenDuitse en internationale actoren, ook in relatie tot het de uitvoering van hetMasterplan, is daarom voor alle partijennoodzaak.

Bas Janssen, Manager DuitslanddeskHavenbedrijf Rotterdam

De visie van de Haven van Rotterdam

goed’ tot ‘Zouteloos stuk’

Page 14: Havencongres Magazine 2008
Page 15: Havencongres Magazine 2008

OntmoetingsmarktTijdens de lunch, koffiepauze en borrel was er voldoende gelegenheidom elkaar te spreken. Een kleine fotoimpressie, waatuit blijkt dat hiervoldoende gebruik van gemaakt is.

Rotterdam HavenSloepenrace inactie voor hetHavenziekenhuisZaterdag 31 mei 2008

wordt de allereerste Rotterdam

Haven Sloepen race gevaren op

het water van het Boeren gat.

De opbrengst van het evene-

ment komt ten goede aan het

Havenziekenhuis.

De Rotterdam Haven Sloepenracewordt een feestelijk spektakel. Ongeveer16 Rotterdamse bedrijven roeien alsteams tegen elkaar om de snelste tijdneer te zetten over een afstand van 400 meter. De teams strijden om een aantal prachtige prijzen, maar bovenalom de roem als winnaar van de aller -eerste Rotterdam Haven Sloepenrace.Vanaf de Admiraliteitskade en vanuit de business lounge kunnen sponsorenen VIP gasten genieten van een eerste-klas uitzicht op de wedstrijden. Verder is er vermaak in de vorm van shanty -koren en een verrassingsact.

De opbrengst van de eerste Sloepenracewordt besteed aan het opknappen vanhet Patiënten Informatie Centrum van het Havenziekenhuis in Rotterdam. De Sloepenrace wordt georganiseerddoor de Junior Chamber RotterdamHaven in samenwerking met de StichtingVrienden van het Haven ziekenhuis.

Havencongres Rotterdam ondersteuntde Rotterdam Haven Sloepenrace 2008.Voor meer informatie over dit evene -ment zie www.sloepenrace.jkrh.nl

15HAVENCONGRES MAGAZINE®

Page 16: Havencongres Magazine 2008

mentaar zou leveren op Nederlandsbeleid.”

Nederland zou misschien eerst een lesje‘hoffelijk betrekkingen onderhouden’moeten nemen voor het land het belerende vingertje naar Duitse ver-keersbeleidsmakers opheft.

Zo bezien is de vraag gerechtvaardigdof de Duitse verkeersminister Tiefenseezat te wachten op Nederlands commen-taar op zijn Masterplan Goederen -verkeer en Logistiek. Van Paridon zeihet op het Havencongres Rotterdam2008 zo: “de vraag is of het gewaar-deerd zou worden als Duitsland com-

“Nederland beseft niet altijd hoebelangrijk Duitsland is voor dit land”,aldus Van Paridon die concludeert dat de samenwerking met name voorRotterdam van essentieel belang is en partnerschap cruciaal, zeker metNordrhein Westfalen. “De kaarten voorRotterdam zullen beter zijn, als dehaven duidelijk kan maken hoeveelduurder goederen zouden zijn als ze via Duitse havens worden aangevoerd.De haven is door zijn grootte en facili-teiten kostenefficiënter in het gebruik,maar dat moet wel worden gezegd. De vooruitzichten zijn vooralsnog nietongunstig en in de overzienbare toe-komst blijft deze regio het kerngebiedbinnen de EU. De economische contac-ten tussen Nederland en Duitsland zijnonverminderd nauw.”

Uit de woorden van Van Paridon blijktdat dit blijvend zal zijn mits de contac-ten goed onderhouden worden metoverheden, zakenrelaties en bedrijven in het algemeen. Daarbij zijn kennis vanen over de taal, cultuur en politiekbelangrijk, maar ook goede voorberei-ding, uitvoering en nazorg. “Denk van-uit de klant”, beveelt Van Paridon aan.

SamenhangDe hoogleraar economie voegt daaraantoe dat Nederland gebruik kan makenvan hetgeen de twee landen bindt, zoalsde monetaire en conjuncturele samen-

Partnerschap met DuitsNederland positioneert zich in voorkomende gevallen graag als de niet te missen

toegangspoort tot Europa, maar hoogleraar economie professor dr. Kees van Paridon

van de Erasmus Universiteit zet mogelijke ‘grootsprekers’ graag met de benen op de

grond. “Vanuit Duits perspectief is Nederland één van de vele buurlanden.”

16 HAVENCONGRES MAGAZINE®

Page 17: Havencongres Magazine 2008

17HAVENCONGRES MAGAZINE®

land Cruciaal

hang. De grafieken die hij toonde,gaven aan dat dit geen garantie is voorgroeiend aandeel in import en export.De opkomst van nieuwe concurrentenals Rusland en China verstoren oudeverhoudingen in marktaandeel. De eco-nomische groei – tussen het dieptepuntrond 2001, een opleving in 2004 enschommelingen in de jaren daarna –heeft ook invloed op het marktaandeelvan Nederland en Duitsland.

Van Paridon voorziet beperkte econo-mische groei in Europa en sterke groei

in China en overige landen in het VerreOosten. Die zal zijn weerslag hebben op de Europese overslagcijfers die eengroei van rond de 7 procent zullen latenzien.

Van Paridon: “De groei van de Rotter -damse haven is fenomenaal, maarAntwerpen en Hamburg groeien ook.Maar zal dat wel goed blijven gaan?

Er zijn in ieder geval vier knelpuntenaan te duiden: 1. De energieschaarste en stijgende olieprijzen, 2. Het gebrekaan ruimte voor vergroting van hethavengebied en voor de nodige infra -structuur, 3. De vraag of we voldoendemensen en aantrekkelijke banen hebbenen 4. De vraag of we dit allemaal welwillen. Het gevoel of we zoveel willengroeien leeft breder dan bij actievoer-ders voor milieubehoud.”

InvloedOntwikkelingen en belemmeringen zijn volgens Van Paridon niet te sturen,maar soms wel te beïnvloeden. Datgebeurt dan ook. De hoogleraar econo-mie noemt als voorbeeld daarvan hetRotterdam Climate Initiative, de goedebetrekkingen met China en andere partners en de verbeterde betrekkingenmet Duitsland. “Op vele punten is

samenwerking mogelijk”, zegt hij,“maar dan moeten we wel bereid zijnmet elkaar na te denken over hoe weproblemen met de infrastructuur oplos-sen, milieumaatregelen nemen en hoewe de complementariteit van de econo-mie beter kunnen benutten. Dat kunnenwe zeker doen met NordrheinWestfalen.”

“de vraag is of het gewaardeerd zou worden als Duitsland commentaar zou leveren op Nederlands beleid”

Page 18: Havencongres Magazine 2008

18 HAVENCONGRES MAGAZINE®

Bereikbaarheid smeerin Duits-Nederlandse

Zoveel werd duidelijk tijdens hetHavencongres Rotterdam 2008: hetdebat mocht dan wel rond de vraag“Rotterdam – Duitsland; een thuiswed-strijd?” spelen, forumleden en deel -nemers in de zaal verkozen ook debeantwoording van de bereikbaarheids-vraag te behandelen.

Directeur Dick van Doorn van hetEuropees Massagoed Overslagbedrijf(EMO) begon koeltjes met de meldingdat Duitsland door een reeks vanhavens wordt bediend. “Rotterdam is er één van”, aldus Van Doorn over deniet besliste ‘wedstrijd Rotterdam –Duitsland’. “Het is best een gevecht om

de positie van Rotterdam veilig te stel-len. De Rotterdamse haven is grootgeworden door de Rijn en de haven iserg diep. Daarvan hebben we profijt. In onze tak van sport gaat er namelijkgeen ton over de weg. De Rijn is eennatuurlijke afvoerweg voor onze producten, maar heeft zijn nadelen van-wege de almaar wisselende waterstan-den. Daardoor moeten binnenschepenwisselend beladen worden, hetgeen nietwenselijk is voor de gewenste securityof supply. Daarom is er een langzame verandering in gang gekomen van vervoer over water naar spoor. Nu noggaat 10 procent van onze goederen perspoor, maar dat zal groeien als het

Een mooie vraag opgeworpen door adjunct directeur Rob Bagchus van Deltalinqs

in het door dagvoorzitter René Buck strak geleide forum: “hoe los je problemen

in de samenwerking van Duitsland met Nederland op?” Na een seconde stilte kwam

Bagchus gelukkig zelf met het antwoord “door éérst de problemen met de bereik-

baarheid hier op te lossen.”

Page 19: Havencongres Magazine 2008

19HAVENCONGRES MAGAZINE®

olie betrekkingen

spoorvervoer tenminste uitgeslapen is (en marktgericht handelt, red.). Naar verwachting zal het aandeel vande binnenvaart stabiel blijven.”Algemeen directeur van rederijHamburg Süd Nederland constateertdat mogelijke verstoring in de Duits –Nederlandse verbindingen in ‘eigenRotterdams huis’ kunnen ontstaan. “Als relatief kleine rederij staan we niethoog op het verlanglijstje van de termi-nals, maar onze zuiderburen willen onswel als klant hebben. Toch is Rotterdameen goede importhaven voor ons. We voeren 2 tot 5 procent van de Zuid-Amerikaanse exportgoederen hier aan”,aldus Roger Clasquin.

Directeur Containers, Breakbulk &Logistics Emile Hoogsteden van hetHavenbedrijf Rotterdam is met anderenin de havengemeenschap doordrongenvan het feit dat problemen met bereik-baarheid nú moeten worden opgepakt.“Daarom hebben we een pakket vanmaatregelen opgesteld. We zijn met

partijen in gesprek om van 15 hectareterrein een Containertransferium voorde binnenvaart te maken. De bedoelingis om zo containers van de weg tehalen.”

Page 20: Havencongres Magazine 2008