Gemeenteboekje mei 2013

20
[email protected] I www.hulshout.be 2013 M E I coverfoto: De bewoners van Ter Nethe verzorgen hun dieren. Meer info over nieuwe rijbewijzen Welkom op de Merodehappening Tuinieren met respect voor de natuur Eerste buurtinformatienetwerk in Hulshout

description

Gemeenteboekje mei 2013

Transcript of Gemeenteboekje mei 2013

Page 1: Gemeenteboekje mei 2013

[email protected] I www.hulshout.be2013

ME

I

coverfoto: De bewoners van Ter Nethe verzorgen hun dieren.

Meer info over nieuwe rijbewijzen

Welkom op de Merodehappening

Tuinieren met respect voor de natuur

Eerste buurtinformatienetwerk in Hulshout

Page 2: Gemeenteboekje mei 2013

Inhoud Voorwoord

COLOFONVerantwoordelijke uitgeverCollege van burgemeester en schepenen

RedactieElke De Soomer, Evi Discart, Sanne Jansen, An van der Borght, Rob Goris, Kelly Van der Auwera, Wouter Veraghtert

VerspreidingVerschijnt 10x per jaar, oplage 4750

DrukDrukkerij Bulckens, Herenthout

INSTUREN ARTIKELEN OF ACTIVITEITEN VOLgENDE EDITIE

Teksten voor het gemeenteboekje van begin juni moeten uiterlijk op 1 mei 2013 binnen zijn. U kan ze digitaal aanleveren via [email protected] of in het gemeentehuis, Prof. Dr. Vital Celenplein 2 te Hulshout.Alleen activiteiten die ook voor niet-leden zijn, worden geplaatst. De volgende gegevens moeten bekend zijn: datum, naam, organisatie, plaats, tijd en kosten. De redactie behoudt zich het recht voor om artikelen in te korten.

19 OVERIgEwe hebben een aantal vacatures openstaan, misschien zit er iets bij voor u of iemand die u kent

2 I mei 2013 I Gemeente Hulshout

Beste Hulshoutenaren,

Zoals u op de voorzijde van het boekje kan zien, de lente is dan toch begonnen! Natuurlijk hopen we dat het goede weer lang bij ons blijft. Ook omdat er weer veel georganiseerd is door onze diensten. Binnenkort is er weer een kennismakingsmoment voor onze nieuwe inwoners voorzien. Zij worden onthaald met een ontbijt, krijgen een voorstelling van het nieuwe college, Hulshout als organisatie en als gemeente, en gaan mee op een mooie wandeling om kennis te maken met onze prachtige natuur. Maar we beginnen mei natuurlijk met onze jaarlijkse bloemenmarkt. We hopen op een drukke en gezellige dag met u allemaal.

Voor de jongeren onder ons, hebben we een activi-teitenkalender gemaakt voor de zomer. De jeugd-kampen, uitstappen en kinderopvangmogelijkheden zijn gebundeld in een vrolijke zomerbrochure. Alle kinderen in Hulshout ontvangen deze brochure via school, de kinderopvang of per post. In dit boekje leest u meer.

Belangrijk nieuws voor onze gemeente is dat Hulshout sinds kort zijn eigen Buurtinformatienetwerk heeft: BIN Goorwijk. Een BIN wordt gedragen door de bewoners zelf en verhoogt de veiligheid in de wijk. En over wonen gesproken... in deze editie besteden wij ook veel aandacht aan mogelijkheden voor de aankoop en verbouwing van een woning. Zo is er de Vlaamse woonlening voor mensen met een beperkt inkomen en zijn er een websites waarop u kan zien hoe u een huis bouwt dat uw leven lang past bij uw wensen en behoeften. Schroom niet om gebruik te maken van deze handreikingen als u ervoor in aanmerking komt. Ze zijn er om het leven makkelijker te maken.

Geert DaemsUw burgemeester

3 WETENSWAARDraad en daad, bevolking, actueel nieuws...kortom van alles uit uw gemeente(bestuur)

5 VRIJE TIJDgebundeld vrijetijdsnieuws over jeugd, sport,bibliotheek, toerisme en cultuur in Hulshout

9 VERENIgINgEN EN ACTIVITEITENuitneembare katern met verenigingsnieuws,de volledige kalender van de komende tweemaanden en de openingsuren

13 LEVEN EN WELZIJNnieuws over OCMW, onderwijs, kinderopvang,gezondheid en andere welzijnszaken

16 WONEN EN mILIEUhandige tips en informatie over (ver)bouwen, wonen, milieu en duurzaamheid in ons dorp

18 VEILIghEID EN VERKEERveiligheid primeert in onze gemeente, de nieuwsteontwikkelingen kan u hier volgen

Page 3: Gemeenteboekje mei 2013

WETENSWAARD

Uit de colleges van 18 & 25 maart, en 8 april 2013

INTEgRAAL WATERbELEID VAN STARTEerder dit jaar keurde het college van burgemeester en schepenen het 'Plan van aanpak 2013-2018' voor een 'integraal waterbeleid in Hulshout', onder de vorm van 35 actiepunten, goed. Een van de actiepunten is de aanstelling van een afkoppelingdeskundige. Het college heeft nu haar goedkeuring gegeven voor deze aanstelling volgens het indicatief geraamde bedrag van € 67 000 incl. btw.

mgR. RAEymAEKERSSTRAAT DEELS VERKEERSVRIJOp 1 juni 2013 zal het deel van de Mgr. Raeymakersstraat dat gelegen is tussen de pastorij (woning nummer 17) tot voorbij de parking van de parochiezaal verkeersvrij gemaakt worden wegens een schoolfeest van VBS De Schatkist.

ASFALTERINgSWERKEN gROTE WATERSTRAATDe asfalteringswerken in het zijstraatje van de Grote Waterstraat worden in samenwerking met de gemeente Herselt uitgevoerd. Herselt was reeds bezig met de werken in het deel van de straat op eigen grondgebied en neemt het deel op Hulshouts grondgebied mee in de planning. De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 4 687,54 incl. btw.

WOONLOKETHet woonloket wordt een feit nu het college van burge-meester en schepenen de afsprakennota goedgekeurd heeft. Dit betekent dat een huisvestingsambtenaar en het OCMW binnenkort samenwerken om u te helpen op ieder gebied van wonen. In een volgend gemeente-boekje leest u hierover meer.

LAAgSpANNINgSNET EN OpENbARE VERLIChTINg LINIEWEgEr wordt een nieuwe fietsverbinding aangelegd tussen de Linieweg en Vaartdijkstraat. Dit is de ideale situatie om de bestaande bovengrondse nutsleidingen onder-gronds te brengen (€ 5 485,06 - vrijgesteld van btw) en de openbare verlichting aan te passen/uit te breiden (€ 744,43 incl. btw). Er is reeds opdracht gegeven om hiermee te starten.

hULShOUT IN CIJFERS• 30 geboorten in het eerste kwartaal van 2013• 57 spelletjes in de Spellerij• 18 gouden/diamanten huwelijksverjaardagen deze lente

Weg-enrioleringsWerkenHooistraatenVOSSE pUTTEN Begin 2012 nam het college de beslissing om weg- en rioleringswerken te laten uitvoeren in de Hooistraat en Vosse Putten. De voorlopige oplevering van deze werken is inmiddels goedgekeurd. De werken kosten in totaal € 285 593 incl. btw.

ExTRA pARKINg J. mIChIELSSTRAATNaar aanleiding van een aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer, worden in de J. Michiels-straat drie parkeerplaatsen gecreëerd ter hoogte van de huisnummers 4 en 6.

VOORSTEL JAARACTIEpLAN 2013In het kader van preventie is er een jaaractieplan opgemaakt voor 2013. Dit plan spitst zich toe op allerlei aspecten van veiligheid en is goedgekeurd door het bestuur.

ONThAALmOmENT NIEUWE INWONERSBent u tussen 28 mei 2011 en nu in Hulshout komen wonen? Dan heeft u vast al een uitnodiging ontvangen voor het onthaalmoment voor de nieuwe inwoners. Op zaterdag 8 juni 2013 bent u van harte welkom in zaal De Vloeikens.

Wat hebben we die voormiddag voor u in petto? Een informatieve kennismaking met onze gemeente, een leuk welkomstpakketje, een lekker ontbijt en als afsluiter een korte, begeleide wandeling. Bovendien leert u op deze manier zowel de gemeente alsook de andere nieuwe inwoners beter kennen.

Tot dan!

(U moet zich wel voor 27 mei 2013 inschrijven!)

Gemeente Hulshout I mei 2013 I 3

Raad en daad

Actueel

Page 4: Gemeenteboekje mei 2013

WETENSWAARD

burgerzaken

TIEN WEETJES OVER DE gEmEENTELIJKE WEbSITE!Wist u dat ...

1. er in 2004 dagelijks gemiddeld 65 bezoekers waren op www.hulshout.be?2. er inmiddels dagelijks gemiddeld 627 bezoekers zijn?3. u via het burgerloket bepaalde attesten kan aanvragen?4. het meest gebruikte aanvraagformulier dat voor een uittreksel uit het strafregister is?5. u zelfs uw huwelijksdatum online kan aanvragen?6. er vorig jaar 128 meldingen/klachten werden doorgegeven via de website?7. er in 2012 160 algemene nieuwtjes werden gepubliceerd?8. u ook een overzicht van de wegenwerken kan terugvinden op de website?9. de Hulshoutse jeugd een afzonderlijke website heeft, namelijk www.hulshout.be/jeugd?

10. u binnenkort ook online voor bepaalde activiteiten kan inschrijven en betalen?

hET NIEUWE RIJbEWIJSOp 5 april 2013 van dit jaar is ook onze gemeente gestart met het rijbewijs in bankkaartmodel. Papieren rijbewijzen, die in het gemeentehuis gemaakt werden, worden niet langer uitgegeven.

WAT bETEKENT DIT ?Als u een nieuw rijbewijs wilt aanvragen, komt u naar de dienst Burgerzaken. U neemt het volgende mee:• het aanvraagformulier (na slagen in het praktijkexamen); • uw oude rijbewijs of een attest van verlies/diefstal;• een goedgelijkende pasfoto (die voldoet aan de voorwaarden van een foto voor de identiteitskaart) indien u niet

wilt dat de foto van uw identiteitskaart wordt overgenomen;• uw identiteitskaart;• € 22.Het nieuwe rijbewijs is 10 jaar geldig. De voorwaarden om een rijbewijs te bekomen, blijven uiteraard behouden. Het nieuwe rijbewijs heeft het model van een bankkaart, maar bevat geen chip.

pASFOTOIndien de pasfoto op uw identiteitskaart nog gelijkend is, hoeft u geen pasfoto mee te brengen. Uw gegevens worden overgenomen uit het programma van de identiteitsbewijzen. U bent nog altijd vrij om een nieuwe pasfoto mee te nemen, als dat de voorkeur heeft of als de foto op de identiteitskaart niet recent is. De pasfoto moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

VLAmINgEN IN DE WERELDDe stichting Vlamingen in de Wereld (www.viw.be) verenigt de Vlamingen in het buitenland in een netwerk, en krijgt daarvoor de steun van de Vlaamse regering. Met dat netwerk wordt de uitgeweken Vlaming geholpen bij tal van praktische problemen, zoals sociale zekerheid, onderwijs voor de kinderen, of algemeen sociale netwerking met landgenoten ter plaatse. VIW biedt de betrokkenen ook mogelijkheid voor een blijvend contact met het thuisland. Steeds meer gaat het om tijdelijke migratie, en komen de betrokkenen na verloop van tijd terug naar Vlaanderen. De juiste en tijdige informatie draagt bij tot een zorgeloos vertrek en vergemakkelijkt de instroming in Vlaanderen na de tijdelijke uitwijking.

bevolkinggEbOORTEN 21.02.2013 Mylan Bruynseels26.02.2013 Finn Van Roosbroeck11.03.2013 Aiza Ahmed12.03.2013 Stan Vervloet26.03.2013 Emilio Matos Calderon

hUWELIJKEN15.03.2013 Steven Janssens & Iris Coppens

4 I mei 2013 I Gemeente Hulshout

Page 5: Gemeenteboekje mei 2013

VRIJE TIJD

JeugdactiviteitenFUN, SpORT EN SpEL Op DE DERDE bUITENSpEELDAg!Woensdag 29 maart 2013: de derde buitenspeeldag in Houtvenne zorgde voor vele stralende gezichtjes en ambiance! Het koudere weer heeft de liefst 201 kinderen en hun ouders niet weerhouden om langs te komen en te genieten van de vele activiteiten en randanimatie. Kinderdisco, gekke fietsen, kindergrime, poppentheater, workshops, ... voor iedereen was er wel iets om zich op uit te leven.

Om de herinneringen levendig te houden zijn er vele foto’s genomen, waarvan u een deel kan terugvinden op de website www.hulshout.be/jeugd onder foto’s en op het facebookprofiel van de jeugddienst.

De sportdienst, bibliotheek en jeugddienst willen zowel de kinderen als hun ouders bedanken voor hun deelname en de vele vrijwilligers voor hun helpende handen! We zien jullie hopelijk allemaal volgend jaar terug!

Gemeente Hulshout I mei 2013 I 5

Page 6: Gemeenteboekje mei 2013

VRIJE TIJDZOmERbROChURE 2013IBO Kinderclub Dol-fijn en de vrijetijdsdiensten hebben de handen weer in elkaar geslagen om kinderen en jongeren de ganse zomer te laten genieten van veel sport- en spelplezier! In een vernieuwde zomerbrochure is alle informatie terug te vinden over opvang, speelplein, sportkampen en daguitstappen voor kinderen van 2,5 tot 16 jaar!

hOE INSChRIJVEN?De inschrijfmogelijkheden voor de zomervakantie zijn gewijzigd voor bepaalde activiteiten en diensten. Alle mogelijk-heden om in schrijven (zowel aan het loket als digitaal) vindt u voorin de zomerbrochure. Inschrijfdata voorinschrijvingenInschrijfperiode 1: vanaf maandag 13 mei om 09.00 uur tot en met woensdag 15 mei 2013 om 20.00 uurInschrijfperiode 2: vanaf maandag 17 juni om 09.00 uur tot en met vrijdag 28 juni 2013 om 12.00 uur

! Tussen de 2 inschrijfperiodes worden geen formulieren aanvaard.

De zomerbrochure is verspreid via de gemeentelijke kinder-opvang en scholen. Heeft u geen zomerbrochure ontvangen, maar wilt u toch graag een exemplaar? Dan kan u deze bekomen in het gemeentehuis, de bib, de sporthal en de kinderopvang.

Sport

SpORTELNAmIDDAgOp donderdag 23 mei 2013 organiseert de sportdienst een sportdag voor 55-plussers in en rond het sportpark Joris Verhaegen. De sportdag start om 13.00 uur en eindigt met een afsluitmoment met koffie en taart in de cafetaria om 16.30 uur. De prijs voor deze sportelnamiddag bedraagt € 4.

Wat staat er zoal op het programma?De deelnemers kunnen kiezen tussen een ganse namiddag wandelen of fietsen OF ze kunnen deelnemen aan 3 verschillende initiaties naar keuze. Verschillende sporten zoals aquagym, BBB, minigolf, curling, rugscholing, … worden aangeboden op maat van de 55-plusser.Naast de initiaties zal ook het sportelteam aanwezig zijn. Bij hen kan u door enkele eenvoudige testjes uw fysieke conditie laten meten. Nadien krijgt u informatie over hoe u uw conditie kan onderhouden of verbeteren.

Inschrijven kan door het ingevulde inschrijvingsformulier binnen te brengen op de sportdienst of het gemeentehuis. Inschrijvingsformulieren zijn te verkrijgen op bovenvermelde plaatsen. U kan het inschrijvingsformulier ook afdrukken op de website van de gemeente.

KAmpIOENENVIERINgWanneer: 24 mei 2013 - 19.30 uurPlaats: Sportpark Joris Verhaegen, Industriepark 3

Meer info: Sportdienst, bereikbaar via 015 24 26 77 of [email protected]

6 I mei 2013 I Gemeente Hulshout

Page 7: Gemeenteboekje mei 2013

VRIJE TIJD

Meer info: Hanne de Vos, bereikbaar via 015 22 40 17 of [email protected]

bibliotheekFEESTELIJKE OpENINg 'DE SpELLERIJ'

Zin om een spelletjesavond te organiseren bij je thuis, met je vereniging of in de klas? Ontdek het aanbod van De Spellerij!

Op dinsdagavond 2 april 2013 werden de gordijntjes van De Spellerij plechtig geopend door onze burgemeester. Voor alle bezoekers stonden er die avond hapjes, drankjes en snoeptaarten klaar. Onze jongste leners konden op de boven-verdieping een feesthoedje knutselen of een gezelschapsspel uittesten. En er werden al dadelijk heel wat speldozen uitgeleend!

Heb je de opening gemist? Geen nood, je kan vanaf nu iedere dinsdagavond (18.00 tot 20.00 uur) in De Spellerij terecht voor het ontlenen van een gezelschapsspel.

slotfeestkinder-enJeugdJuryinBruggeOm de juryleden van de Kinder- en Jeugdjury te bedanken voor hun leesprestaties van dit leesjaar zijn ze uitgenodigd om samen met ons naar het slotfeest te gaan op zondag 12 mei 2013 in het Concertgebouw van Brugge.

De auteurs en illustratoren van de boeken die dit jaar op het lijstje stonden van onze juryleden zijn op dit feest van de partij. Als jurylid kan je er je favoriete auteurs ontmoeten, illustratoren aan het werk zien en luisteren naar de mooiste verhalen. Maar het hoogtepunt van deze dag is natuurlijk de bekendmaking van de winnaars. We komen te weten welke boeken de beste scores kregen in heel Vlaanderen.

VLAANDEREN STOpT mET ROKEN. U TOCh OOK?Op 31 mei 2013 is het 'Werelddag zonder Tabak'. Traditioneel een moment om stil te staan bij de gevolgen van het roken. Want wie zijn leven lang rookt, heeft 50% kans om vroegtijdig te overlijden aan een aandoening die het gevolg is van zijn rookgedrag.

Wil u graag stoppen? Bereid u dan goed voor. Tips, adviezen en info die uw motivatie opkrikken en u meer inzicht geven in uw rookgedrag liggen binnen handbereik: bel Tabakstop (0800 111 00) of surf naar www.tabakstop.be.

Naar aanleiding van deze dag is er in de bibliotheek ook een informatieve themastand.

Gemeente Hulshout I mei 2013 I 7

Page 8: Gemeenteboekje mei 2013

VRIJE TIJD

ToerismeEERSTE mERODEhAppENINg VOOR hULShOUT!Op zondag 26 mei 2013 is de pastorij van Groot-Vorst (Laakdal) het decor voor de Merodehappening. Hier kan u kennismaken met de erfgoedtroeven van de Merode-gemeenten Westerlo, Laakdal, Herselt, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo, Aarschot, Diest en Geel. En voor het eerst ook Hulshout!

De Merodehappening biedt een gevarieerd programma voor jong en oud met optredens, animatie, workshops met klompen, ambachten, info over uw streek, wandelingen, kinderanimatie en nog veel meer. U kan er ook aanschuiven aan een gezellige streektafel voor een drankje of hapje uit de streek. Bier uit de Merode, hoevekaas, ambachtelijk ijs, brood, koekjes, honing, … Het zijn maar enkele voorbeelden van het lekkers dat we u die dag voorschotelen.

Iedereen is welkom van 13.00 tot 18.00 uur en de toegang is gratis. Wandelaars kunnen al vanaf 8.00 uur terecht in Vorst voor een Stabbelwandeling. Van 8.00 tot 18.00 uur vindt op hetzelfde domein trouwens het Europees kampioenschap 'Klompen maken' plaats.

De recentste informatie over het programma kan u vinden op www.demerodeonline.be. Vragen kan u stellen via [email protected] of op het nummer 014 25 73 80 (VLM-projectsecretariaat de Merode, Juul Adriaens).

Tip voor een fietstrip! De Merodehappening vindt plaats vlakbij knooppunt 20 van het fietsknooppuntennetwerk Antwerpen (kaart nr. 3). Kaarten zijn te koop in de bib of aan het onthaal van het gemeentehuis, of u kan uw route plannen op de website www.fietsnet.be.

U KOmT TOCh NAAR DE bLOEmENmARKT?Aanstaande woensdag is het zover: de 25ste editie van de Hulshoutse Bloemenmarkt. Een van de weinige nog bestaande jaarlijkse markten in de omgeving met van 10.00 tot 17.00 uur veel gezelligheid, stands en natuurlijk... bloemen!

V.U.: Dienst Toerisme, Booischotseweg 1, 2235 Hulshoutvrij van zegel art. 198

OxFAm TRAILWALKERMeer dan 200 teams van vier wandelaars zullen zich ook dit jaar in het gekke avontuur gooien: 100 km stappen in minder dan 30 uur! De zesde editie van Oxfam Trail-walker vindt opnieuw plaats in de Hoge Venen op zaterdag 24 en zondag 25 augustus 2013.

Om alle twijfelaars en durvers de kans te geven om de sfeer op te snuiven, zichzelf te testen en alle mogelijke praktische vragen te stellen, organiseert Oxfam Trail-walker regionale voorproefdagen: trainingstochten (15 à 35 km), gekoppeld aan een infomoment.

Ook zijn er in de tweede helft van april en de eerste helft van mei verschillende infosessies om u over de buitengewone uitdaging die Oxfam Trailwalker is te informeren.

Meer info: www.oxfamtrailwalker.be

8 I mei 2013 I Gemeente Hulshout

Page 9: Gemeenteboekje mei 2013

VRIJE TIJD

Cultuur

TRAgE pOST, VAN NU NAAR STRAKSBriefschrijven is een mooie, wat vergeten kunst. In tegenstelling tot e-mail en twitter doorstaat een brief de tijd. U schrijft hem bedachtzaam, met zorg, u schrijft iets dat bewaard en telkens weer herlezen kan worden.

U schrijft over wat u ter harte gaat.

Wij nodigen onze inwoners uit om te communiceren met komende generaties in de vorm van Trage Post. U schrijft een brief die pas eind oktober 2030 door de bestem-meling geopend kan worden. U schrijft uw Trage Brief aan wie u wil: uw eerste kleinkind, uw opvolger in uw job, de burgemeester die eind 2030 in onze gemeente aantreedt…

Wat inspireert u voor het leven? Welke waarden, welk verhaal, welk boek…? Wat vindt u vandaag belangrijk en levensnoodzakelijk om door te geven?

Onze burgemeester gaf samen met 21 andere Kempense burgemeesters het goede voorbeeld. Op zondag 21 april 2013 (Erfgoeddag), postte hij zijn trage brief naar zijn opvolger in 2030.

Wilt u ook een brief schrijven naar de toekomst? Neem dan de tijd en kruip in uw pen. Tot en met 15 oktober 2013 kan u een trage brief versturen naar: Abdij van Averbode t.a.v Jos Bielen Abdijstraat 1, 3271 Averbode. Hier zullen de brieven tot 2030 voor ons bewaard worden.

Zin om een trage brief te schrijven, maar nood aan een ruggensteuntje?

Tijdens een wandel- en schrijfworkshop op zondag 2 juni 2013 creëren we een inspirerende ruimte om deze brief voor de toekomst te schrijven. Bovendien wordt u bij het schrijven begeleid door Daniel Billiet, dichter/auteur/docent Creatief Schrijven vzw.

Er is ruimte voor 20 deelnemers.Meer info en inschrijvingen binnenkort op www.hulshout.be/bibliotheek of via [email protected].

Meer info over de verzending en de definitieve bewaarplekken kan u vinden op www.destillekempen.be. Vergeet ook uw brief niet te registreren op www.portaalvandestilte.be zodat de bezorging in 2030 gegarandeerd is.

Meer info: Bibliotheek Hulshout: An van der Borght015 22 40 17, [email protected]

Vormingplus Kempen: Christa Truyen014 41 15 65, [email protected]

VERENIgINgEN EN ACTIVITEITEN

ROEFEL hulshout 8 juni 2013Oproep aan alle kinderen die wonen te Hulshout, Houtvenne of Westmeerbeek,maar hier niet naar school gaan! Deze kinderen zitten in het 1ste tot het 6de leerjaar (6 tot 12 jaar). Ook jullie kunnen deelnemen aan Roefel in jullie eigen gemeente.

De roefelboekjes zijn beschikbaar vanaf 15 mei 2013 bij volgende personen:• Hulshout: Ilse Mariën , Oude Heibaan 49• Hulshout: Heidi Daneels, Doodsbroekstraat 65• Westmeerbeek: Lore Ceulemans, Ramselsesteenweg 22• Houtvenne: Inge Vrindts, Steenovens 7, Ramsel(Alle andere kinderen krijgen het boekje in de school!)

De inschrijvingsdag gebeurt op zaterdag 25 mei 2013 in het Sportpark Joris Verhaegen te Hulshout.

Brieven aan bijna niemand anders - Toon Tellegen (2012)

cultuur

Gemeente Hulshout I mei 2013 I 9

Page 10: Gemeenteboekje mei 2013

VERENIgINgEN EN ACTIVITEITEN

40ste BREMFEESTEN FANFARELOKAAL – KAPELANIESTRAAT

Zaterdag 25 mei 2013 vanaf 12h00 Groot spaghetti-festijn

Ook frikadellen met krieken verkrijgbaar!

TERUgKERENDE ACTIVITEITEN:•Dorpsrestaurant: elke woensdag om 12.00 uur in Woonzorgcentrum Ter Nethe. Meer info: Frans Draulans 015 75 01 00.•Tai chi chuan: tot juni doorlopend op woensdagavond van 20.15-21.30 uur (behalve schoolvakanties), sporthal Sportpark

Joris Verhaegen. Meer info: 0498 46 13 36•Joggersclub Cm-fit: CM-kern Hulshout organiseert i.s.m. KWB Westmeerbeek elke woensdag een jogmoment om 20.00 uur

aan PZ Westmeerbeek. Deelname gratis en vrije inloop voor iedereen. Info: Jan Monsecour, 016 69 83 25.• Tafeltennisclub TTC hulshout, Sportpark Joris Verhaegen zaal 1 en 2. Info: www.ttc-hulshout.be.•Line-dance KVLV/FEmmA: voor beginners, elke maandag van 09.00-10.30 uur, € 3, sporthal Sportpark Joris Verhaegen.

Meer info: 0496 26 29 61.•Line-dance KVLV: iedere dinsdag om 19.30 uur // € 2 per les. Sportpark Joris Verhaegen.•Zumba kids: dinsdagavond van 19.00 tot 20.00 uur, € 3, Sportpark Joris Verhaegen, Altis.•Zumba volwassenen: dinsdagavond van 20.00 tot 21.00 uur of van 21.00 tot 22.00 uur, € 7 (20-beurtenkaart € 126), Sportpark Joris Verhaegen, Altis.•Zumba-fitness: elke woensdag van 19.10-20.10 uur, € 7 (10-beurtenkaart = € 60), Sportpark Joris Verhaegen (danszaal 1e

verdieping), Dansstudio Shake.•mOVE your body FEmmA: iedereen welkom, elke donderdag van 09.00-10.00 uur, € 4, sporthal Sportpark Joris Verhaegen.

Meer info: 0479 41 83 94.•Okra hulshout: fietsen, wandelen, dansen, petanque en zangkoor. Info: Georges Korthoudt, 015 22 37 22.•rugscholingfeMMa: iedereen welkom, elke maandag van 17.30-18.30 uur, € 4, sporthal Sportpark Joris Verhaegen.

Meer info: 0479 41 83 94.•Country-dancersthediligence: elke dinsdag van 19.00-22.00 uur, € 2 per les, Zaal ’t Centrum Houtvenne. Meer

info: 0477 67 07 56.

ADRESSEN LOCATIES:Parochiezaal Houtvenne/Zaal Centrum, Langestraat 14, 2235 HoutvenneParochiezaal Hulshout/Mattheuscentrum, Grote Baan 118, 2235 HulshoutParochiezaal Westmeerbeek/St.-Michielscentrum, Mgr. Raeymaekersstraat 10, 2235 Westmeerbeek (momenteel dicht!)Zaal De Vloeikens, Vloeikensstraat 12A, 2235 Hulshout (vroegere turnzaal)Rode Kruislokaal, Industriepark 3, 2235 Hulshout (achter de sporthal) Sportpark Joris Verhaegen, Industriepark 3, 2235 Hulshout

Zondag 26 mei 2013

Teppesol wedstrijd

inschrijven vanaf 12h30 tot 13h30 start 14h00

ploegen van 4 man prijzenpot: verdeling van inleg

te verkrijgen op zondag: pannenkoeken, Croque-monsieur, hamburger

Natuurwandeling Davidsfonds op 5 mei 2013Davidsfonds Hulshout-Booischot organiseert een natuurwandeling door de vallei van de Grote Nete. De wandeling over de Netedijk en door de beemden wordt gegidst door Stefaan Janssens, lid van Natuurpunt.Deze activiteit heeft plaats op zondag 5 mei 2013 om 14.00 uur met als startplaats de Netedijk aan de Pallieter-hoeve.

10 I mei 2013 I Gemeente Hulshout

Page 11: Gemeenteboekje mei 2013

VERENIgINgEN EN ACTIVITEITEN

WOENSDAg 1 mEIbloemenmarktgemeentebestuur hulshoutMeer info op p. 8

VRIJDAg 3 mEIVl. Wielerschool Rik Van Looy min & aspVzw Wielerpiste hulshoutSportpark Joris Verhaegen//18.30 uurMeer info: Robert Saelen 0476 97 89 96

ZONDAg 5 mEIVoettocht naar ScherpenheuvelChiro WestmeerbeekKerk Westmeerbeek//07.30 uur (vertrek om 08.00 uur)Meer info: [email protected]

LekkerbekkentochtSocio-culturele verenigingen hulshoutParochiezaal Hulshout//13.00 uurKosten: volw. € 8, 10-16 jaar € 5 en onder 10 jaar gratis

Natuurwandeling NetedijkDavidsfonds hulshout-booischotMeer info op p. 10

5-9MeiKermis Eindekegemeentebestuur hulshout

mAANDAg 6 mEIOpfrissing verkeersreglementKWb houtvenneZaal Centrum//19.30 uurMeer info: Leon Van Opstal, 016 69 64 51 - [email protected] (inschrijvingen gesloten)

DINSDAg 7 mEIbedevaart naar ScherpenheuvelOKRA hulshout

DONDERDAg 9 mEIOpening zomerseizoenTennisclub SportivaIndustriepark 5//13.30 uurMeer info: www.tennisclub-sportiva.be

VRIJDAg 10 mEIVl. Wielerschool Rik Van Looy min & aspvzw Wielerpiste hulshoutSportpark Joris Verhaegen//18.30 uurMeer info: Robert Saelen 0476 97 89 96

ZATERDAg 11 mEIproloog Ronde van belgie Visueel gehandicapten

vzw Wielerpiste hulshoutSportpark Joris Verhaegen//08.30 uurMeer info: Robert Saelen 0476 97 89 96

ZONDAg 12 mEISpeurdag ToscanzahoeveToscanzahoeveMeer info: www.toscanzahoeve.be

Slotfeest kinder- en jeugdjurybibliotheekMeer info op hulshout.bibliotheek.be

mAANDAg 13 mEIgewestactiviteit 'Vrouwen vieren'KVLV hulshoutParochiezaal Hulshout-Rode Zaal//19.30 uur

WOENSDAg 15 mEICrea 'Knutselen met clipjes'KVLV hulshoutKeuken Rode Zaal//19.30 uur€ 3 voor KVLV- en FEMMA-leden, € 5 voor niet-ledenMeer info: Viviane, 0474 94 46 02 of Diana 015 22 49 17

VRIJDAg 17 mEIVl. Wielerschool Rik Van Looy min & aspVzw Wielerpiste hulshoutSportpark Joris Verhaegen//18.30 uurMeer info: Robert Saelen 0476 97 89 96

mAANDAg 20 mEISpiritualiteit 'Schatten op de begraafplaats' (wandeling)KVLV hulshoutKerkhof Hulshout (Kerkstraat)//18.00 uur

DONDERDAg 23 mEISportelnamiddagSportdienstMeer info op p. 6

VRIJDAg 24 mEIVl. Wielerschool Rik Van Looy min & aspVzw Wielerpiste hulshoutSportpark Joris Verhaegen//18.30 uurMeer info: Robert Saelen 0476 97 89 96

ZATERDAg 25 mEIDag van de miniemen AntwerpenVzw Wielerpiste hulshoutSportpark Joris Verhaegen//09.00 uurMeer info: Robert Saelen 0476 97 89 96

40ste bremfeestenKFEmm hulshoutMeer info op p. 10

25-28MeiKermis hulshoutgemeentebestuur hulshout

ZONDAg 26 mEITeppesol wedstrijdKFEmm hulshoutMeer info op p. 10

mAANDAg 27 mEIFietsen: mooie tuinen in je buurtKVLV hulshoutProf. Dr. Vital Celenplein //19.00 uur

DINSDAg 28 mEImeivaart WiekevorstOKRA hulshoutVertrek: pastorij Hulshout//13.30 uur

WOENSDAg 29 mEIpr. Kampioenschap Aspirantenvzw Wielerpiste hulshoutSportpark Joris Verhaegen//18.30 uurMeer info: Robert Saelen 0476 97 89 96

VRIJDAg 31 mEIpraatcafégemeentebestuur hulshout i.s.m. OCmW hulshout en WelzijnsschakelsCafetaria woonzorgcentrum Ter Nethe//14.00 uur

Vl. Wielerschool Rik Van Looy min & aspVzw Wielerpiste hulshoutSportpark Joris Verhaegen//18.30 uurMeer info: Robert Saelen 0476 97 89 96

Stamboomopzoekingenheemkring 'Wadja' hulshoutPastorie Houtvenne//19.30-21.30 uurMeer info: www.heemkringwadja.be

ZONDAg 2 JUNIWorkshop Trage postbib hulshout & Vormingplus KempenMeer info op p. 9

VRIJDAg 7 JUNIVl. Wielerschool Rik Van Looy min & aspVzw Wielerpiste hulshoutSportpark Joris Verhaegen//18.30 uurMeer info: Robert Saelen 0476 97 89 96

ZATERDAg 8 JUNIRoefelVoor kinderen van 6 tot 12 jaarMeer info op p. 9

Activiteitenkalender

Gemeente Hulshout I mei 2013 I 11

Page 12: Gemeenteboekje mei 2013

VERENIgINgEN EN ACTIVITEITEN

OpeningsurengEmEENTEhUISProf. Dr. Vital Celenplein 22235 HulshoutTel.: 015 22 40 11

OpeningsurenMa-vrij: 09.00 - 12.00 uurMa: 18.00 - 20.00 uurWoe: 13.00 - 16.00 uur

SpREEKUREN COLLEgEAlgemeen [email protected]

burgemeesterGeert DaemsMa: 19.00 - 20.00 uur (behoudens tijdens schoolvakantie)

Verder na afspraakGSM: 0499 41 41 [email protected]

1e schepen (na afspraak)Elien BergmansGSM: 0498 22 43 [email protected]

2e schepen (na afspraak)Rist HeylenGSM: 0473 53 65 [email protected]

3e schepen (na afspraak)Hilde Van LooyGSM: 0495 37 33 [email protected]

4e schepen (na afspraak)Joost VerhaegenGSM: 0475 69 03 [email protected]

5e schepen (na afspraak)Anja LeflotGSM: 0496 68 25 [email protected]

OCmW hULShOUTGrote Baan 256, 2235 HulshoutTel.: 015 75 01 00

Telefonische bereikbaarheidMa-vrij: 09.00 - 12.00 uurMa-do: 13.30 - 16.00 uurMa: 18.00 - 20.00 uur

Sociale dienstMa: 18.00 - 20.00 uurDi: 09.00 - 12.00 uurWoe: 09.00 - 12.00 uurDo: op afspraakVr: 09.00 - 12.00 uur

SchuldbemiddelingMa: 18.00 - 20.00 uurDo: 09.00 - 12.00 uur

Dienst asielzoekers Na afspraak

Thuisdiensten Na afspraak

Dienst gezinszorgMa: (na afspraak) 09.00 - 12.00 uur

VerwarmingstoelagenMa-woe: 09.00 - 12.00 uurDo: geslotenMa: 18.00 - 20.00 uurVr: 09.00 - 12.00 uur

Juridische dienstMa: 18.00 - 20.00 uur*Vrij: 09.00 - 12.00 uur*Elke 2e en 4e ma van de maand

Woonzorgcentrum Ter Nethena afspraak015 22 93 90015 22 93 92

SpORTpARK JORIS VERhAEgENIndustriepark 3, 2235 HulshoutTel.: 015 24 26 [email protected]

ZWEmbADIndustriepark 1, 2235 HulshoutTel.: 015 24 80 [email protected]

OpeningsurenTijdens schooljaarWoe: 13.00 - 16.00 uurDo: 18.00 - 21.00 uurVrij: 18.00 - 20.00 uurZa: 09.00 - 13.00 uur

Tijdens schoolvakantieDi-vrij: 13.00 - 17.00 uur 19.00 - 21.00 uurZa: 09.00 - 13.00 uur

CONTAINERpARKIndustriepark 76, 2235 HulshoutTel.: 015 25 36 [email protected]

OpeningsurenMa: geslotenDi/do: 11.00 - 18.45 uurWo/vr: 08.00 - 15.45 uurZa: 08.00 - 13.45 uurZo: gesloten

bIbLIOThEEKBooischotseweg 1, 2235 HulshoutTel.: 015 22 40 [email protected]

OpeningsurenMa: 16.00 - 20.00 uurDi: 18.00 - 20.00 uurWo: 11.30 - 20.00 uurVr: 14.30 - 17.00 uurZa: 10.00 - 12.00 uur

SLUITINgSDAgEN

1 mei 2013: Feest van de arbeid9 mei 2013: O.h.hemelvaart

10 mei 2013: geen zitdag sociale dienst OCmW20 mei 2013: pinksteren

12 I mei 2013 I Gemeente Hulshout

Page 13: Gemeenteboekje mei 2013

LEVEN EN WELZIJN

Ter NetheWELKOm IN hET DORpSRESTAURANT!

Reserveren is verplicht! U kan een maaltijdbon aankopen bij het OCmW ten laatste de week voordien op vrijdagvoormiddag. (Opgelet: geen dorpsrestaurant op 1 mei 2013!)

Woensdag 8 mei 2013reserveren uiterlijk 3 mei•parmentiersoep•vidée• sla•kroketten•chocoladeflan

Woensdag 15 mei 2013reserveren uiterlijk 10 mei•courgettesoep•cordon bleu•boterboontjes•aardappelen•chocomousse

Woensdag 22 mei 2013reserveren uiterlijk 17 mei•erwtensoep•gebraad• spinazie•puree•yoghurt

Meer info: OCMW Hulshout, maatschappelijke assistent Frans Draulans, bereikbaar via 015 75 01 00.

Woensdag 29 mei 2013reserveren uiterlijk 24 mei•ajuinsoep•kotelet• witte kool• natuuraardappelen• vanillepudding

Woensdag 5 juni 2013reserveren uiterlijk 31 mei•knolseldersoep• crepinette• rode kool• natuuraardappelen• griesmeelpudding

Woensdag 12 juni 2013reserveren uiterlijk 7 juni•preisoep• slavinken• erwtjes en wortelen• natuuraardappelen• aardbeienpudding

OCmWVRIJDAg 10 mEI 2013: gEEN ZITDAg SOCIALE DIENSTOp vrijdag 10 mei 2013 heeft de sociale dienst van OCMW Hulshout geen zitdag. Bij hoogdringendheid kan u bij het OCMW terecht van 9.00 tot 12.00 uur.

infoavond:BeslissingenM.B.t.Hetlevenseinde-'vroegtiJdigezorgplanning'De laatste jaren komen steeds meer mensen voor moeilijke en onverwachte beslissingen te staan, als ze ernstig ziek worden. De medische mogelijkheden lijken bijna onbeperkt. Heeft u wel eens nagedacht over welke behandelingen u later wel of niet zou willen als u ongeneeslijk ziek zou zijn?

Woonzorgcentrum Ter Nethe organiseert in samenwerking met seniorencommissie Hulshout een infoavond over beslissingen m.b.t. het levenseinde (vroegtijdige zorgplanning). Deze infoavond zal doorgaan in de cafetaria (de Diamant) van woonzorgcentrum Ter Nethe op maandag 17 juni 2013 van 19.00 tot 21.30 uur met als spreker Guy Hannes (Palliatief Netwerk van Turnhout).De inkom is gratis.

Iedereen van harte welkom!

Waar: Woonzorgcentrum Ter Nethe, Grote Baan 256, 2235 HulshoutWanneer: Maandag 17 juni 2013 van 19.00 tot 21.30 uur Docent: Dhr. Guy Hannes, coördinator Palliatief Netwerk van TurnhoutInkom: gratis

Gemeente Hulshout I mei 2013 I 13

Page 14: Gemeenteboekje mei 2013

LEVEN EN WELZIJN

Onderwijs

Het internet biedt heel wat mogelijkheden. Kinderen zitten op steeds jongere leeftijd voor het computerscherm om te gamen, te chatten, informatie op te zoeken voor een huistaak, … Maar het internet is niet altijd een veilige plaats. Ouders maken zich soms zorgen over het internetgedrag van hun kinderen en weten soms niet goed hoe hiermee om te gaan. In de pers verschijnen hierover alarmerende berichten. Deze vormingsavond wil ouders informeren over de problemen die kinderen op het internet kunnen tegenkomen. Maar we willen vooral aantonen hoe u deze kan voorkomen. Tijd dus om op een positieve manier te leren omgaan met dit wonderlijke

medium. Via een multimediapresentatie zien we hoe kinderen en jongeren (tussen 6 en 15 jaar) omgaan met internet. We leggen uit wat ze zo fantastisch vinden aan surfen, gamen, chatten, netwerken, … Op een eenvoudige manier komen een aantal technische aspecten aan bod. Maar de nadruk ligt vooral op de opvoeding. Hoe kunnen ouders hun kinderen begeleiden en ondersteunen in hun internetgebruik? U krijgt opvoedingstips per onderdeel, maar ook algemene tips. Concreet: We laten u zien hoe je een goed e-mailadres kan aanmaken en een chat of profiel (eigen pagina op internet) veilig kan instellen. Er zijn ook filmpjes over situaties thuis, bijvoorbeeld over het bezoek aan ongeschikte sites en over het doorgeven van persoonlijke informatie.

LOGO De Schatkist

Ouder van . Van klas: .. Wil zich graag inschrijven voor de info avond van 15 MEI 2013.

Meer info: De Schatkist, Vrije Basisschool Westmeerbeek, 016 69 93 33, [email protected] of www.deschatkist.be

14 I mei 2013 I Gemeente Hulshout

Page 15: Gemeenteboekje mei 2013

LEVEN EN WELZIJN

Week van de opvoedingDe week van 16 tot 23 mei 2013 staat in het teken van opvoeden. Het thema van dit jaar is 'Opvoeden natuurlijk'. In Westerlo en Herselt is er een mooie route van zo'n twee kilometer uitgestippeld die u van 16 mei tot eind augustus 2013 kan wandelen. Deze vertrekken respectievelijk aan de Asberghoeve en aan Mie Maan. Onderweg zijn er zes opdrachtjes voorzien die het uitje nog leuker maken. Als u een leuke foto of een verslagje opstuurt, maakt u kans op een mooie prijs! Foldertjes zijn tijdens de openingsuren verkrijgbaar in de bib van Westerlo en op de dienst toerisme voor Westerlo en bij Mie Maan voor de wandeling in Herselt.

Meer info:Initiatief van de dienst OpvoedingsondersteuningGravin de Merodestraat 17, 2260 [email protected]

Triple pOUDERS pAKKEN DRIFTbUIEN VAN hUN KINDEREN AAN mET NIEUWE TRIpLE p mAgAZINEOp 13 mei 2013 komt het negende Triple P magazine uit, met als thema: omgaan met grenzen én frustratie. Zowel bekende als minder bekende ouders vertellen over hun ervaringen. Triple P-trainer, Hilde Weekers, geeft meer inzicht in de ontwikkeling van een kind en welke stappen allemaal nodig zijn om kinderen zelfzeker te laten opgroeien. Als u als ouder na het lezen van het magazine nog vragen hebt, kan u een workshop volgen. Tijdens de workshop 'uw kind leren luisteren' krijgen ouders tips en kunnen ze ervaringen delen om ongehoorzaam gedrag een stap vooruit te zijn.

Het Triple P magazine wil ouders met kinderen tot 16 jaar informeren over Triple P en positief opvoeden. De artikels zijn een mix van informatie en human interest. De digitale versie van het magazine vindt u op www.triplepmagazine.be.

JIJ gAAT Op VAKANTIE. ANDEREN OOK?

Vakantie voor iedereen? Voor heel wat kinderen, jongeren en volwassenen is dit helaas geen realiteit. Financiële of familiale omstandigheden zorgen ervoor dat zij helemaal niet op vakantie kunnen.

Daarom organiseert Rode Kruis-Vlaanderen:• vakantiekampen voor maatschappelijk kwetsbare kinderen;• speelweken voor kinderen in opvangcentra;• aangepaste vakanties voor personen met een handicap.

Word je 18 jaar of ben je al ouder? Heb je zin in een nieuwe en intense uitdaging? Entertain je graag kinderen en speel je zelf ook nog graag? Of roer je liever in de kookpotten en zorg je voor ronde buikjes aan tafel? Ben je een sociaal iemand en wil je anderen een fijne vakantie bezorgen?Dan ben jij de persoon die we zoeken!

Wil je graag meer informatie over één van deze vakanties?Neem een kijkje op www.wordvrijwilliger.be en contacteer de verantwoordelijken.

Rode Kruis Jeugd

Tripe P magazine is verkrijgbaar in de bib!

Gemeente Hulshout I mei 2013 I 15

Page 16: Gemeenteboekje mei 2013

WONEN EN mILIEU

milieuVERbETERINgEN WEbAppLICATIE 'mIJNDIFTAR'Sinds kort is er een nieuwe versie van 'mijndiftar' online gezet. Enkele zaken zijn aangepast om het gebruik van 'mijndiftar' nog meer te vereenvoudigen, onder meer:

• Er verschijnt nu een bevestigingsscherm van de goede registratie.

• Vanaf nu is het mogelijk om meerdere rapporten tegelijkertijd te downloaden.

TUINIEREN mET RESpECT VOOR DE NATUUROm de natuur zo weinig mogelijk te belasten met chemische bestrijdingsmiddelen, geven we hieronder enkele eenvoudige en praktische tips.

mengsel van gras en klaver Een nieuw gazon? Informeer bij uw tuincentrum naar een gazonmengsel, aangevuld met miniklavers. De klaver zorgt op natuurlijke wijze voor een bemesting van uw gazon. Zo blijft het gras het hele jaar door donkergroen. Ook vormt het mengsel van klavertjes en grassoorten een compacte grasmat waardoor het onkruid amper de kans krijgt om te groeien.

minder muggenVermijd stilstaand water in emmers, gieters enzovoort. Heeft u een vijver? Weet dat er insectenetende vissen bestaan. Hou muggen buiten door het plaatsen van horren in deuren.

In de moestuinVoorkom bodemziekten in uw moestuin door vruchtwisseling of gebruik ziekteresistente rassen. Ook combinaties van verschillende teelten voorkomen ziekten.

Tegen slakkenSlakken zijn dol op jonge plantjes. Zorg er daarom voor dat ze er niet gemakkelijk bij kunnen. Slakken kan u weghouden met sparrennaalden, gemalen schelpen of kapotte eierschalen. Of zorg ervoor dat de plantjes sneller groeien, bijvoorbeeld door de bodem te bedekken met zwarte folie zodat die sneller opwarmt. Egels en vogels eten graag slakken. Richt uw tuin daarom diervriendelijk in door nestkastjes te hangen of door een heg of houtkant aan te planten.

bezoek de demotuinen!Wilt u zien hoe ecologisch tuinieren er in de praktijk aan toegaat en wat de verschillen zijn met een traditionele tuin? Kom dan een kijkje nemen in de demotuinen op de terreinen van Thomas More tijdens de opendeurdag op zondag 2 juni 2013 van 10.00 tot 17.00 uur (Klein-hoefstraat 4, Geel). U kan er heel wat streekproducten ontdekken en proeven.

Meer info: www.ecologischlogisch.be, 014 56 42 56 of bij de milieudienst (Wouter Veraghtert, 015 22 94 84 of [email protected]).

TERUgbLIK INFOAVOND SAmENAANKOOpDe samenaankoop muurisolatie werd een groot succes. Op 27 maart 2013 kwamen de geselecteerde firma's voor een volle zaal hun prijzen voorstellen voor zowel doe-het-zelvers als voor plaatsing of inspuiting via aannemers. Inwoners kunnen nog steeds aansluiten door rechtstreeks contact op te nemen met de geselec-teerde firma's. Alle info via www.iok.be of via de milieu-dienst.

www.hulshout.be > wonen & milieu > milieu > afval (onderaan pagina)

16 I mei 2013 I Gemeente Hulshout

Page 17: Gemeenteboekje mei 2013

WONEN EN mILIEU

Meer info: Voor meer info of een inschrijving kan u terecht bij: Kleine Landeigendom Zuiderkempen cvba, Tongerlodorp 1 te 2260 Westerlo, tel. 014 54 41 83, [email protected] of www.klz.be.

WonenSOCIALE KAVELS EN KOOpWONINgENKleine Landeigendom Zuiderkempen verkoopt sociale kavels en koopwoningen en -appartementen in 11 gemeenten, namelijk Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout, Olen, Vorselaar en Westerlo.

Inschrijving in de registers kost € 50. Inschrijvingsvoor-waarden:

• InkomenUw belastbaar inkomen moet liggen tussen: € 8 370 en € 33 450 voor een alleenstaande, en € 8 370 en € 50 170 voor een gezin van minimum twee personen. Het maximum voor een gezin wordt verhoogd met € 3,340 per persoon ten laste.

• EigendomU mag geen andere woning in volle eigendom of vrucht-gebruik hebben (tenzij onder bepaalde voorwaarden). U mag geen zaakvoerder, bestuurder of aandeelhouder zijn van een vennootschap waarin u een woning of een perceel bestemd voor woningbouw hebt ingebracht.

De toewijzing van de woongelegenheden en de sociale kavels gebeurt in volgorde van inschrijving, rekening houdend met de voorrangsregeling beschreven in het overdrachtenbesluit van de Vlaamse Regering van 29 september 2006.

Bij aankoop van een sociale koopwoning verbindt u zich er toe om deze woning minstens 20 jaar persoonlijk te bewonen.Bij aankoop van een sociale kavel verbindt u zich er toe om binnen de vier jaar de woning winddicht te bouwen en de woning minstens 10 jaar persoonlijk te bewonen.

VLAAmSE WOONLENINgOp zoek naar een betaalbaar woonkrediet?Dan kan u, als u voldoet aan de voorwaarden, een sociaal krediet aanvragen bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). De rentevoet is afhankelijk van uw gezinssituatie, uw inkomen en de verrichting waarvoor u leent. Momenteel (april 2013) liggen de rentevoeten tussen 1,19% en 2,97%.

SOORTEN KREDIETENDe aankoop en renovatie van een woningAls u een woning koopt met de bedoeling deze te renoveren, dan moet de woning minstens 30 jaar oud zijn. De aankoopprijs en het kredietbedrag zijn gelimi-teerd volgens gezinsgrootte.

De aankoopprijs wordt verhoogd met het verplicht bij te lenen bedrag van de noodzakelijke werken. Deze noodzakelijke werken worden bepaald door de schatter van de VMSW en moeten minstens € 10 000 bedragen.

De renovatie van uw eigen woningAls het krediet bestemd is voor de renovatie van uw eigen woning mag het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen van het huis niet hoger zijn dan € 1 487,36. Er kan maximaal € 75 000 geleend worden. Het bedrag van het krediet omvat minstens het bedrag van de noodza-kelijke werken (min. € 10 000), zoals bepaald door een schatter van de VMSW.

VOORWAARDENOm in aanmerking te komen, moet u voldoen aan enkele voorwaarden inzake inkomen, eigendom, solvabiliteit en leeftijd. Daarnaast bent u verplicht om de woning gedurende 20 jaar te bewonen.

InkomenUw belastbaar inkomen moet liggen tussen (bedragen geldig voor 2013): € 8 420 en € 33 660 voor een alleen-staande, en € 8 420 en € 50 500 voor een gezin van twee personen. Het maximum voor een gezin wordt verhoogd met € 3 370 per persoon ten laste.

EigendomU mag geen andere woning in volle eigendom of vrucht-gebruik hebben (tenzij onder bepaalde voorwaarden).

Voor de aanvraag van een sociaal woonkrediet of voor meer info kan u terecht op onderstaand adres.

Gemeente Hulshout I mei 2013 I 17

Page 18: Gemeenteboekje mei 2013

WONEN EN mILIEUMeegroeiWonen,vooruitziend(ver)BouWenHelptkostenBesparenEen eigen woning waarin u de rest van uw dagen kan doorbrengen... Bijna iedereen droomt ervan en het is vaak de belangrijkste investering in een mensenleven. Alleen zien we bij het ontwerp van onze woning die levenslange bruik-baarheid vaak over het hoofd.Iedereen wordt vroeg of laat ouder en/of beperkter, aanpassingen zijn dan sowieso nodig. Meegroeiwonen is een langetermijnvisie op wonen. U houdt rekening met een aantal basisprincipes opdat u levenslang zonder al te grote ingrepen en tegen een lage kost uw woning kan aanpassen.

basisprincipes- Voorzie de belangrijkste woonfuncties op één niveau of voorzie in elk geval de mogelijkheid om alle woonfuncties naar één niveau te brengen indien dit noodzakelijk wordt. Zo kan u van een gelijkvloerse speelkamer een bureau maken en tot slot een slaapkamer.- Laat welfsels over de volledige breedte/lengte van de woning lopen en gebruik waar mogelijk lichte, verplaatsbare binnenwanden. - Bouw uw woning drempelloos, vermijd niveauverschillen. Dit is nuttig voor jonge ouders (kinderwagen) en het kan ooit ook noodzakelijk zijn als iemand in het gezin rolstoelafhankelijk wordt.- Zorg voor een goede trap, de ideale trap is een rechte trap van minstens 90 cm breed met stevige leuningen.- …

Op de website www.wooneenlevenlang.be kan u per leefruimte nagaan met welke zaken u best rekening houdt. Daarnaast vindt u op de website www.kempenswoonplatform.be de brochure 'Meegroeiwonen, vooruitziend (ver)bouwen helpt kosten besparen'. Hierin wordt een 40-tal concrete tips gebundeld.

VEILIghEID EN VERKEEREERSTE bUURTINFORmATIENETWERK TE hULShOUTDe politiezone Zuiderkempen is een Buurtinformatienetwerk (BIN) rijker. Onlangs werd het tiende BIN in de zone Zuiderkempen opgestart in Hulshout-centrum. Het is meteen een primeur voor onze gemeente, aangezien wij hiermee ons eerste BIN verwelkomen!

Naar aanleiding van een resem woninginbraken vorig jaar in Hulshout ijverde Jan Willems (coördinator van het BIN) voor de oprichting van een BIN in zijn buurt. Op 8 november 2012 werd een infovergadering gehouden voor de buurtbewoners waar de mogelijkheid werd onderzocht om een BIN op te richten. Ongeveer vijftig belangstellenden kwamen luisteren.

Een BIN moet het veiligheidsgevoel verhogen en de sociale controle bevorderen. Het is er dus niet alleen om de criminaliteit een halt toe te roepen, maar heeft ook een sociale dimensie.Het BIN kreeg de toepasselijke naam 'GOORWIJK' mee en situeert zich in het centrum van Hulshout. Concreet gaat het om de volgende straten: Kerkstraat, Peerdekerkhof-

straat (gedeeltelijk), Borgerhoutstraat, Heibaan (gedeeltelijk), Zwartlandstraat, Kapelaniestraat, Schietboomplein-straat, Rozenstraat. Zeven borden (zie afbeelding) geven de grenzen aan van BIN Goorwijk. Momenteel zijn reeds 120 gezinnen aangesloten.

De lokale leden van het BIN-team zijn Jan Willems (coördinator), Niki Vreys, Steven Peeters, Nicole Van der Auwera en Hans De Wolf.

www.hulshout.be > Veiligheid en Verkeer > BIN (zie onderaan pagina)

Foto: copyright Enter VZW

18 I mei 2013 I Gemeente Hulshout

Page 19: Gemeenteboekje mei 2013

mELDINgSKAART

WONEN EN mILIEU

IETS TE mELDEN? gA NAAR hET mELDpUNT Op WWW.hULShOUT.bE OF gEbRUIK DIT FORmULIER.

UW gEgEVENSLet op: Een anonieme melding of klacht kunnen wij niet behandelen!

Naam + voornaam: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Datum: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

E-mail: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Telefoon/GSM: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Straat en huisnr.: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Woonplaats: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

mELDINg OF KLAChT?Een klacht is een ontevredenheid over een handeling of prestatie van de lokale overheid.Een melding is een situatie waarbij een tussenkomst van een gemeentedienst gewenst is.

het gaat om een:O klacht O eerste melding, vraag of suggestie O herhaling van een melding, vraag of suggestie

melding in de categorie:O groen O signalisatie O vervoer O wegen O gebouwen O andere

Locatie:

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Korte beschrijving:

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

U KAN DIT FORmULIER STUREN NAAR, OF AFgEVEN Op hET VOLgENDE ADRES: geMeenteBestuurHulsHout-prof.dr.vitalCelenplein2,2235HulsHout

VEILIghEID EN VERKEER

VACATURESHet gemeentebestuur van Hulshout stelt volgende betrekking open:VOLTIJDS ADJUNCT STEDENbOUWKUNDIgE/DUURZAAmhEIDAmbTENAAR

Uw functie: U staat onder de directe leiding van de stedenbouwkundig ambtenaar. Bij afwezigheid van de steden-bouwkundig ambtenaar, bent u zijn vervanger.Als stedenbouwkundig planner organiseert, begeleidt, behandelt en volgt u de stedenbouwkundige taken binnen de afdeling ruimtelijke ordening en stedenbouw op.U bent mee verantwoordelijk voor het behandelen van alle aanvragen in het kader van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. U ondersteunt de stedenbouwkundig ambtenaar in de adviserende en beleidsondersteunende taak betreffende het gemeentelijk ruimtelijk beleid.Uw hoofdverantwoordelijkheid is de coördinatie, opvolging en uitvoering van de ruimtelijke structuur- en bestemmingsplannen.Als duurzaamheidambtenaar coördineert, communiceert en stimuleert u duurzaamheid. U staat in voor het opmaken, opvolgen en uitvoeren van een duurzaamheidbeleidsplan.

Uw profiel: U bent in het bezit van een bachelordiploma of gelijkwaardig. Een richting waarin een bijkomende opleiding stedenbouw en ruimtelijke ordening is opgenomen strekt tot aanbeveling maar is niet noodzakelijk.De proeftijd bedraagt 12 maanden.

Aanbod: Een bruto geïndexeerde jaarwedde: € 27 825,36 (0 dienstjaren, schaal B1 ) + haard- of standplaatstoelage. Bijkomende voordelen zijn opgesomd in de inschrijvingsbundel. Er wordt een wervingsreserve aangelegd voor de duur van drie jaar.

Interesse? De inschrijvingsbundel met meer informatie kan u opvragen bij de personeelsdienst via [email protected] of raadplegen op de website: www.hulshout.be (> gemeentelijke werking > vacatures), inschrijving ten laatste op 21 mei 2013 om 24.00 uur.

Gemeente Hulshout I mei 2013 I 19

Page 20: Gemeenteboekje mei 2013

Terugblik activiteiten paasvakantie 2013