Fronttaal najaar 2012

6
• Zomerkampen: bedankt voor uw hulp! • Nieuwe groentekas bij kantoor Roemenië front taal 2 Zonder schoolmateriaal geen toekomst! Jaargang 9, nr. 2, augustus 2012 Uitgave van Zending over Grenzen

description

Zonder schoolmateriaal geen toekomst voor kinderen in Oost-Europa. U leest er alles over in de nieuwe Fronttaal. Een nieuwe groentekas bij het kantoor in Roemenië helpt kansarme gezinnen op weg. En: een fotoreportage van de zomerkampen 2012!

Transcript of Fronttaal najaar 2012

• Zomerkampen: bedankt voor uw hulp!

• Nieuwe groentekas bij kantoor Roemenië

fronttaal2

Zonder schoolmateriaal geen toekomst!

Jaargang 9, nr. 2, augustus 2012

Uitgave van Zending over Grenzen

Onlangs was ik in Sibiu, Roemenië. Daar ont-moette ik de 29-jarige Alina Boaca. Zij vertelde hoe zij als peuter door haar moeder in een kin-dertehuis van 400 kinderen werd achtergela-ten. “Ik liep mank en de kinderen maakten mij uit voor eend. Het kindertehuis was misschien een klein beetje beter dan een gevangenis. Twee keer per jaar kwam mijn moeder mij op-zoeken. Na mijn twaalfde heb ik haar niet meer gezien. Ik was alleen.”

Omstreeks die tijd begon Zending over Gren-zen met activiteiten in het tehuis. “Dit gaf mij zoveel plezier! Ik mocht op zomerkamp: elke dag drie keer per dag een gezonde maaltijd; dat had ik jaren niet gekregen. En ik kreeg zelfs een sponsor.” Via de Bijbelcorresponden-tiecursus leerde zij over God. Ook kon zij nu praten over haar moeilijke situatie en werd ze verder geholpen. “Deze hulp heeft mijn leven veranderd.”

Haar eerste pop, een Barbie, kreeg ze van haar sponsorgezin. Jarenlang heeft zij die met hun foto’s gekoesterd. Alina vertelt dat haar spon-sor eigenlijk de enige familie was die zij nog had. “Zij hielp mij mijn best te doen op school en verder te komen”.

Een sponsor is vaak de laatste strohalm waar-aan een kind zich vasthoudt. Er waren vele da-gen dat Alina dacht dat niemand om haar gaf. De brieven en cadeautjes van de sponsor waren op die momenten een stroom van frisse lucht die haar er weer boven op hielp.

Iemand die naar hen omziet, om hen geeft en hoop geeft op een betere toekomst. Veel kinde-ren zouden zo graag een sponsor willen heb-ben. Iets voor u?

Peter van der BijlDirecteur

“Zodra je de hoofdstraat van de Moldavische hoofdstad Chisinau uitrijdt, zie je de armoede snel toenemen”, vertelt sponsor Martin Boon. Samen met zijn vrouw Esther en dochtertjes Mykhaila (5) en Yuliya (2) reisde hij twee maanden lang door Midden- en Oost-Europa. Tijdens de reis ontmoetten zij hun sponsordochters Elena (11) en Natalyia (10) voor de eerste keer.

Op de stoep van het kindertehuis in Rӑzӑlӑi, een dorpje in de buurt van Chisi-nau, staat een rij keurig geklede kinderen te wachten met een roos in de hand. Mar-tin vertelt: “Onze eerste reactie was: ‘Wow, waar komen we in terecht?’” De rozen komen uit de tuin van het tehuis. “De di-recteur is botanicus en leert de kinderen om bloemen te kweken, als een vorm van therapie. Zo neemt hun concentratiever-mogen toe”, vertelt Martin.

Kersen plukkenToen het tijd was voor de ontmoeting wachtte Elena vol spanning. Elena’s vader heeft het gezin verlaten en haar moeder leeft in bittere armoede, wat het dagelijks leven zwaar maakt. In het tehuis krijgt Ele-na speciaal onderwijs. Het klikte goed tus-sen Elena en haar vijfjarige Nederlandse ‘zusje’ Mykhaila. “Ze liepen hand in hand en plukten samen kersen, echt leuk!”

Binnen in het tehuis vallen de vervallen ruimtes, het gebrek aan sportgelegenheid en het verouderde lesmateriaal direct op. “De Moldavische overheid zorgt voor een pand, salaris voor de medewerkers, elek-triciteit en basisvoeding, meer niet. Je staat er niet bij stil dat de situatie zo erg is totdat je van dichtbij ziet met welke rie-men het tehuis moet roeien.”

Blijvende herinneringDe werkgevers van Martin en Esther had-den voorafgaand aan de reis een bedrag ge-schonken voor sport- en spelmateriaal en

Familie

Sponsorbezoek‘In Moldavië zagen we de situatie met eigen ogen’

schoolspullen voor de tehuizen waar hun sponsorkinderen wonen. Lokale medewer-kers van Zending over Grenzen kochten de artikelen en in Rӑzӑlӑi werden deze op de dag van het bezoek langs gebracht. Martin: “Het was bijzonder om te zien hoe dankbaar en blij het tehuispersoneel en de kinderen waren met de dozen vol spel- en lesmateriaal. De kinderen begonnen di-rect te voetballen en te badmintonnen!”

De ontmoetingen met Elena en Natalyia zijn een blijvende herinnering voor Mar-tin, Esther en hun dochtertje Mykhaila. Martin: “Het was goed om zelf te zien dat de maandelijkse hulp die wij geven op de juiste plaats terecht komt. De meiden krij-gen hiervan extra kleding, gezonde voe-ding, schoolspullen, en medische zorg.”

Over de ontmoeting met Natalyia kunt u lezen op www.zendingovergrenzen.nl.

Wilt u meer weten over het sponsoren van een kind of gezin in Oost-Europa?Neem contact op met de afdeling Sponsorprogramma’s: 036 536 26 66 of kijk op www.helpeengezin.nu.

‘De kinderen begonnen direct te voetballen en te badmintonnen!’

‘Elena en Mykhaila liepen hand in hand en plukten samen kersen’

2Alina Boaca

Met een bescheiden glimlach op zijn gezicht en een gevulde tas op zijn rug gaat de Albanese Klaudio (11) op weg naar school, de plaats waar zijn toekomst begint.

De bittere armoede en hopeloosheid van thuis laat hij even achter zich; op school is hij gelijk. Dankzij de hulp die het gezin van Zending over Grenzen krijgt, heeft hij een schooltas gevuld met onder meer pennen, potloden en schriften.

Vader Sabah en moeder Shpresa doen hun uiterste best goed te zorgen voor Klaudio en zijn twee broertjes. Maar dat is elke dag weer een strijd. Het gezin is afhankelijk van de tijdelijke banen in de bouw die vader Sabah heeft. Maar zijn inkomen is lang niet toereikend om te kunnen voorzien in de basisbehoeften van zijn gezin.

Daarbij komt nog dat de 35-jarige Sabah al twee hartaanvallen heeft gehad en een hoge bloeddruk heeft. Regelmatig zijn de ouders de hoop kwijt. “Vaak zie ik mijn moeder huilen, en bidden voor mijn vaders gezondheid. Hij is de enige in ons gezin die werkt en hij doet zwaar werk”, vertelt Klaudio. Vastberaden gaat hij verder: “Ik wil graag medicijnen studeren en cardioloog worden. Dan kan ik mijn vaders leven redden, maar ook dat van heel veel andere mensen”.

Klaudio is dankbaar voor de hulp van Zending over Grenzen: “Ik krijg schoolmateriaal zodat ik kan meedoen in de les; mijn vader krijgt medicijnen en we krijgen allemaal voedsel en kleding. Het betekent zoveel voor ons!”

Geef een kind toekomstGeen pen, potlood en schriften? Dan kun je in Oost-Europa de les niet volgen. Dat is een reden waarom veel kinderen uit arme gezinnen voortijdig van school gaan.Bied u een kind kans op een toekomst? Geef voor schoolmateriaal:

• Startpakket schoolspullen: 10,- per kind

• Schoolmateriaal voor een heel jaar: 35,- per kind

Stort uw bijdrage op 29 62 556 o.v.v. Schoolmateriaal of gebruik de bijgevoegde acceptgiro.

‘Ik wil cardioloog worden, zodat ik levens kan redden’

3

Meer weten over onze sponsorprogramma’s? Kijk dan op: www.zendingovergrenzen.nl en www.helpeengezin.nu

ProjectProject uitgelicht

Zomerkamp maakt droom werkelijkheid

Terugblik zomerkampen

4

Meer weten over onze sponsorprogramma’s? Kijk dan op: www.zendingovergrenzen.nl en www.helpeengezin.nu

Duizenden kinderen uit Oost-Europa hebben deze zomer de tijd van hun leven gehad. Ruim 3500* kinderen uit tehuizen en kansarme gezinnen namen deel aan een zomerkamp. Zwemmen, ijsjes eten, voetballen, zingen, sporten en bijbelles in een prachtige omgeving.*Op het moment van schrijven is het exacte aantal deelnemers nog onbekend.

“De liedjes die we leerden; het speelgoed waarmee we konden spelen en het hand-werken. Het was allemaal zo leuk! Zwemmen in het meer was ook echt fantastisch! Ik ga de aardige kinderen en be-geleidsters missen!” (Mariya, 15 jaar, Oekraïne)

Sfeer proeven op camping GârbovaWilt u als sponsor of donateur sfeer proeven bij een zomerkamp? Dat kan! Eén van de zomerkampen in Roemenië wordt gehouden op ANWB-camping Poarta Oilor (Schaapspoort) in Gârbova. De Nederlandse eigenaars ontvangen u volgend jaar zomer met open armen.Heeft u interesse? Neem voor meer in-formatie en de data waarop de zomer-kampen in Gârbova worden gehouden, contact op met de afdeling Communi-catie: 036 536 36 15.

Op het schommelschip is plaats genoeg voor al je vrienden.

Even uitrusten van alle leuke activiteiten.

Genieten van soep, vis- en groentesalade.

De meiden komen samen met hun vaste groepje en begeleidster.

Op het zomerkamp is iedereen een winnaar.

‘Mmmh. Dit is het lekkerste ijsje dat ik ooit heb gegeten!’

God is liefde; Jezus houdt van jou! Op het zomerkamp in Moldavië vormden de kinderen een levend kruis.

Een Moldavische jongen is blij met de Robijntje-vlieger uit Nederland.

5

Nieuwe groentekas bij kantoor RoemeniëZending over Grenzen in Sibiu (Roemenië) heeft sinds afgelopen voorjaar een kas in de achtertuin van het kantoor. De familie Topircean, die geholpen wordt door Zending over Grenzen, plantte de eerste groenten.

OogstTomaten, komkommers, aubergines, sla, selderij, peper en basilicum kwamen deze zomer op uit de grond. De groenten worden gebruikt voor de maaltijden in de gaarkeukens (ontmoetingscentra) en voor de gezinnen die ondersteund worden door Zending over Grenzen. De familie Rotaru was begin juli de eerste gelukkige die een deel van de komkommeroogst kreeg.

Sorin en Dorina Topircean hebben de leiding over het project. Zij hebben veel ervaring in de agrarische sector en zijn betrouwbare, hardwerkende mensen. Zonder dat zij daarvoor een vergoeding willen ontvangen, dragen zij hun kennis van de groenteteelt over op de hulpbehoevende mensen die Zending over Grenzen ondersteunt.

Wilt u meer nieuws uit Oost-Europa lezen? Ga naar www.zendingovergrenzen.nl

50 Bosniërs krijgen gratis nieuw gebitOngeveer 50 mensen die geholpen worden door Zending over Grenzen in Bosnië-Herzegovina, ontvingen kortgeleden kosteloos een nieuw gebit.

Miona Boskovic, office manager van Zending over Grenzen in Bosnië-Herzegovina: “Over het algemeen zijn de gebitten van de mensen die wij helpen in slechte staat. We zijn blij en dankbaar dat de twee tandartsen uit de Verenigde Staten zoveel mensen hebben geholpen.”

De ‘tandartsactie’ werd gehouden in samenwerking met de lokale kerken van Sarajevo en Mostar.

Straathulp verandert levens

Marin en Galina Marnovi uit Sofia hebben hun pasgeboren zoontje laten opdragen in de evangelische gemeente in Sofia; een bijzondere gebeurtenis naar aanleiding van het Straathulpproject in de Bulgaarse hoofdstad.

Marin en Galina, veroordeeld tot een leven op straat, raakten bij het in ontvangst nemen van een warme maaltijd in gesprek met Yana Konova, één van de projectcoördinatoren. Zij vertelt: “Regelmatig hadden we het over God, de Bijbel en het geloof”.

StilAl snel besloten Marin en Galina om Gods zegen te vragen over baby Spas. Zij waren erg verrast dat Spas tijdens de kerkdienst drie uur lang stil was. Marin: “God was die ochtend duidelijk aanwezig.”

“Sinds de start van het project Straathulp hebben we de kans gehad om mensen over God te vertellen”, vertelt Violeta Miteva, communicatiemedewerker van Zending over Grenzen in Bulgarije. “Een aantal komt nu regelmatig op zondag in de kerk. We bidden dat God het gezaaide Woord doet opkomen in de harten van de mensen”.

BuitenlandsBuitenlands bijpratenNieuws uit Oost-Europa

Fronttaal is een uitgave van Zending over Grenzen en verschijnt drie keer per jaar.

Redactieadres: Postbus 1222, 1300 BE Almere • Bezoekadres: Omroepweg 10, 1324 KV Almere • Tel. (036) 536 36 15

E-mail: [email protected] • Website www.zendingovergrenzen.nl • Rekeningnr. 2962556 • Giften aan onze

stichting zijn aftrekbaar van de belasting • ISSN 1574-7824 • KvK. 411 88 479 • Drukwerkbegeleiding: Mailtraffic, Zwolle

België: Missie Over Grenzen, Maria-Theresiastraat 114, B-3000 Leuven • Tel. (00 32) 16 204007 • Fax (00 32) 16 202675

www.missieovergrenzen.be

Colofon

6

Oekraïens mannenensemble Orpheus komt terug!

Ook dit jaar organiseert Zending over Grenzen kerstconcerten om u als sponsor en/of donateur te bedanken en u de mogelijkheid te geven uw familie, vrienden en kennissen iets te laten zien van het werk van Zending over Grenzen.Het Oekraïense mannenensemble Orpheus en de Nederlandse gospelzangeres Sharon Kips zullen wederom samen optreden1. Daarnaast treedt Orpheus in enkele plaatsen op met Women in worship2.• Amstelveen Crossroads zondag 9 december 2012• Den Haag Ignatiuskerk maandag 10 december 20122

• Hoorn Oosterkerk dinsdag 11 december 20122

• Sneek Martinikerk donderdag 13 december 20121

• Vorden Dorpskerk zondag 16 december 20121

• Goes Westerkerk maandag 17 december 20121

• Katwijk Nieuwe kerk dinsdag 18 december 20122

• Harderwijk Grote kerk donderdag 20 december 20121

Geef u op via [email protected] of 036 536 36 15. Vorig jaar waren Orpheus en Sharon Kips te gast bij KoffieMax. Ga voor een impressie naar www.zendingovergrenzen.nl.

Sponsors verkopen huisraad voor gereedschap timmerman

Potten, pannen, borden en meubels. Sponsors Kees en Mieke van der Lede trokken de afgelopen maanden alles uit de kast voor de Moldavische familie Cerlat. Met de opbrengst van de verkoop ( 700,-), en giften van bedrijven en de kerk ( 1.400,-), helpen zij hun sponsorgezin verder op weg. Daarnaast hebben zij ook veel handgereedschap binnengekregen.

Vader Sergiu werkt in een timmerfabriek, maar zijn lage inkomen is ontoereikend om goed te kunnen zorgen voor zijn vrouw en twee zoontjes. Sergiu werkt ook in zijn vrije tijd als timmerman, maar miste daarvoor de benodigde gereedschappen.

Eind juli ontmoetten Kees en Mieke de familie Cerlat. Lees daarover op www.zendingovergrenzen.nl.

Collega communicatie stapt in huwelijksbootjeCollega Mieke Groenewegen (afdeling Communicatie) gaf vrijdag 15 juni haar ja-woord. Bijna alle collega’s vierden dit nieuwe geluk mee tijdens de trouwdienst en het feest. Mieke werkt sinds vorig jaar augustus bij Zending over Grenzen.

Goederen worden hulpgoederenVeel bedrijven weten Zending over Grenzen te vinden als het gaat om restpartijen. Het afgelopen half jaar vonden onder meer de onderstaande goe-deren hun weg naar kansarme gezinnen, kinderen en tehuizen in Oost-Europa:• 134 kinderfietsen• 1450 doosjes met pleisters• 1 pallet zaklampen (incl. batterijen)• 25 pallets met (gordijn)stof voor de naaiopleiding• 3 pallets bakmeel• 14 pallets verf• 3 pallets incontinentiemateriaalIn de eerste vijf maanden hebben wij als internationale organisa-tie al 86 volle vrachtwagens naar Oost-Europa gebracht. In het hele jaar 2011 waren dit er 218.

Alle gevers: bedankt!

Ook goederen schenken? Neem contact op met Wim Klein, hoofd afdeling Hulpgoederen: [email protected] of 036 536 36 15.

BinnenlandsBinnenlands bijpratenNieuws uit Nederland