Frontaal winter 2011

6
Jaargang 8, nr. 3, december 2011 3 fronttaal Actie: Hulp in 2012 pagina 3 Impressie kerstvoedselpakkettenactie pagina 4 Nieuws uit Oost-Europa pagina 5 In dit nummer: Kerstvoedselpakketten ZENDING OVER GRENZEN

description

Actie: Hulp in 2012 Impressie kerstvoedselpakkettenactie Nieuws uit Oost-Europa

Transcript of Frontaal winter 2011

Jaargang 8, nr. 3, december 2011

3fronttaal

Actie: Hulp in 2012 pagina 3Impressie kerstvoedselpakkettenactie pagina 4Nieuws uit Oost-Europa pagina 5

In ditnummer: Kerstvoedselpakketten

ZENDING OVER GRENZEN

Het sprankje hoop op een zelfstandigbestaan verdween als sneeuw voor de zon.

Familie Rosca leefde een armoedigbestaan op het Moldavische platteland.Het echtpaar Rosca woont met hun driekinderen en de ouders van vader IonRosca in een armmoedig, vervallen drie-kamerhuisje. Ion en Lileana hebbenbeide geen werk en kunnen onmogelijkin hun eigen onderhoud voorzien. In2007 werden ze opgenomen in hetgezinssponsorprogramma van Zendingover Grenzen.

De materiële hulp, maar vooral ook desteun van de sponsors verlichtte eengroot deel van hun zorgen en gaf henveerkracht om te knokken voor een zelf-standig bestaan. Naast hun huisje lageen groot stuk land, waarop Ion (methulp van Zending over Grenzen) groen-ten en fruit is gaan verbouwen: eenbron van inkomsten. Totdat het slechteweer van de zomer van 2008 vrijwel let-terlijk alles wegspoelde…ook hun hoopop een betere toekomst.

Maar gelukkig kwam er hulp van spon-sors en donateurs! Door hun royale bij-drage konden de groentekassen wordenopgeknapt en het land opnieuw wordeningezaaid. En dat heeft z’n vruchtenafgeworpen. De Rosca’s hebben heel wattomaten, komkommers en koolsoortenkunnen binnenhalen en verkopen.

Sponsors, hartelijk dank voor uw liefdevollesteun. Door uw hulp kregen we moed!Binnenkort hopen we op eigen benen te kunnenstaan, wie had dat voor mogelijk gehouden?!

P.S. Bekijk het filmpje van de familie Rosca oponze website www.zendingovergrenzen.nl

Woord van dank

2

Kan ik de dokter betalen als mijn kindziek is? Kan ik mijn huisje, dat opinstorten staat, repareren? Armandazag van dichtbij deze onzekerheid bijde mensen. Armanda vertelt: “Op hetplatteland leven de mensen echt heelprimitief; vaak werken zij in de slecht-verdienende agrarische sector. Ze heb-ben zoveel zorgen om dingen waar ikniet eens over nadenk.”

Andere wereldIn Telenesti, een dorp op het Moldavischeplatteland, bezocht Armanda het gezindat zij sinds vorig jaar november spon-sort. In een kamertje van drie bij driemeter woont haar sponsorgezin: vaderPetru (23), moeder Romana (22), hun 2-jarige dochtertje en Romana’s 11-jarigezusje. “Met zijn vieren wonen zij in een

hokje, want meer is het eigenlijk niet. Erstaan twee bedden waarin het hele gezinslaapt. Romana is zwanger, nog een kind-je past hier echt niet bij. Hun wereld istotaal verschillend van wat ik ken. Wespraken met elkaar over onze levens. Hetwas interessant om elkaar zo een beetjete leren kennen.”

HoopVader Petru werkt elke dag vanaf half 5’s ochtends tot twee uur ’s middags alssjouwer voor een bedrijf. Werk is hetgrootste probleem in Moldavië: er is nau-welijks werk en als er iets is, verdient heterg weinig. Mensen hebben veelal geengeld voor studies of gezondheidszorg.Armanda: “Ik heb veel verhalen gehoordvan mensen die op hun dertigste overle-den, zo ook de moeders van Petru enRomana. Petru werkt hard, maar de 60euro die hij per maand verdient, is onvol-doende om zijn gezin van te onderhou-den. In Nederland verdienen wij dit in

één dag!” Het gezin is sinds vorig jaaropgenomen in het sponsorprogrammavan Zending over Grenzen. “Toen ik henvroeg hoe zij voor die tijd leefden, ant-woordden zij: ‘We vertrouwden op God’.Gelukkig voorzag God en krijgen ze nuextra voedsel, kleding, aandacht enhoop.”

De groep sponsors ging ook regelmatignaar kindertehuizen. “ Het was geweldigom de reactie van de kinderen te zien opde ballonnen en het snoep dat we voorhen hadden meegebracht. Het was voorhen echt een belevenis!” Op de laatste dagin Moldavië bezocht de groep een tehuisvoor dove kinderen in de hoofdstadChisinau, waar Armanda haar sponsor-kind Anton ontmoette die slechthorend is.

“Antons moeder en zusje waren er ook. Ikvond het erg fijn om te zien dat hij eenliefdevolle moeder heeft.”

Schoenen“De vader en moeder van Anton hebbenbeide werk. Je zou denken dat er voldoen-de inkomen is, maar ze hebben het nietbreed. De lonen in Moldavië zijn erglaag.” Toen Armanda vroeg waarmee zijAnton kon helpen, antwoordde zijn moe-der: met winterschoentjes. ’s Nachtsvroor het al regelmatig, maar Anton liepnog steeds op zijn sandalen. Lachend:“Dus heb ik twee weken geleden winter-schoentjes naar hem opgestuurd. Liefdegeven is belangrijk, maar soms kun jeook praktisch iets extra’s geven.”

Voor meer sponsorervaringen: lees opwww.zendingovergrenzen.nl het verhaalvan het sponsorbezoek van Tom enDieuwke de Vries aan Albanië.

Moldavië:geen werk is hetgrootste probleemArmanda Hofstee (22 jaar) ging mee op sponsor-reis naar Moldavië. Daar ontmoette zij voor heteerst haar sponsorkind en -gezin.

3

Bouw met onsmee aan hun

toekomst!

Kinderen, families en ouderendoen nog steeds een beroep op u!In het afgelopen jaar hebben wij regelmatig uwaandacht gevraagd voor ons hulpverleningswerk inOost-Europa. We zijn dankbaar dat onze projectenook in 2011 konden worden uitgevoerd, vooraldánkzij uw steun en bijdrage!

Er zijn mooie resultaten behaald, maar uw steunblijft nog steeds hard nodig! Ook in 2012.Wij willen ons het komende jaar onverminderdblijven inzetten voor onze hulpbehoevende mede-mens.

Mogen zij voor het komende jaarweer op uw steun rekenen?Stort uw bijdrage op giro 29.62.556 o.v.v.‘Hulpprogramma’s 2012’ Hartelijk dank!

Gaarkeukens /OntmoetingscentraEen sociale ontmoetingsplaats. Eenluisterend oor. Persoonlijke aan-dacht. En natuurlijk die broodnodi-ge, warme maaltijd, die je zelf nietkan betalen omdat je uitkering ofje pensioen ontoereikend is. Dát isvoor veel Oost-Europese mensen debetekenis van een gaarkeuken.> Kosten: € 3,00 per bezoeker

per dag.

Bijbels en christelijkeliteratuurDe blijde Boodschap brengt hoop,daarom gunnen we Gods Woord zograag in ieders handen. Maar voorvele tienduizenden Oost-Europeseburgers is de Bijbel een té dureaanschaf. > Kosten: € 10,00 voor een Bijbel/

christelijk boek.

Moeder-baby hulpZorg en hulp voor moeder en babyin de vorm van voorlichting, medi-catie en een moeder-babypakketmet daarin onder meer verband,navelklem, ontsmettingsmiddel,zeep, babykleertjes en zuigflessen.Voor veel pasgeborenen maakt hetsoms hét verschil tussen leven endood. > Een moeder-babypakket

Kosten: € 15,00 per pakket.

ZomerkampenElk jaar worden er zomerkampengeorganiseerd, zodat kinderenlichamelijk en geestelijk op krach-ten kunnen komen. Een gezondeleefomgeving, goede voeding, sport-activiteiten en kennismaking methet christelijk geloof staan centraaltijdens deze tiendaagse zomerkam-pen. In 2011 hebben ruim 3.000kinderen genoten van een onbe-zorgde en onvergetelijke week!> Kosten: € 10,00 per kind per dag.

VakopleidingenVakopleidingen vergroten de kansop een baan. Voor kansarme jonge-ren is een vakopleiding dé kans omde vicieuze cirkel van armoede tedoorbreken en op eigen benen testaan! Een greep uit de opleidingen(door de staat erkend): automon-teur, naaister, kok, kapper, imker. > Kosten: variërend van € 45,00 -

€ 180,00.

Zending over Grenzen in uw testament?Geven is samen delen. Voor veel mensen is het vanzelfsprekend:de ander, die niet zo rijk bedeeld is, laten delen in overvloed.Dan doet geven soms letterlijk: leven! Ook als u er niet meerbent, kunt u hulpbehoevende mensen in Oost-Europa blijvenhelpen, door Zending over Grenzen op te nemen in uw testa-ment. Laat een betere toekomst na aan hen die armoede erven!Meer weten? Vraag vrijblijvend de brochure ‘Nalaten met Rende-ment’ aan via [email protected] of bel (036) 536 36 15.

4

In de maand november hebben twaalf vrijwilligers in hetmagazijn in Roemenië zevenduizend voedselpakkettensamengesteld. Eugen Macavei, directeur Zending overGrenzen Roemenië, vertelt: “Drie weken tijd is voldoende,want we hebben een lopende band. Iedereen doet twee ofdrie producten in de doos, dat werkt snel.”

VerspreidenIn de week voor Kerst worden de pakketten uitgedeeld aande mensen die het het allerhardst nodig hebben en diebekend zijn bij Zending over Grenzen, de lokale kerk of delokale overheid. Macavei: “Niet alleen krijgen de mensenhet voedselpakket. Ook krijgen zij, als zij dit willen eenBijbel of christelijk boek.”

VreugdeDe 46-jarige Nicu Vacaru is één van de projectcoördinato-ren in Roemenië. Hij doet dit werk al vijf jaar en ziet deimpact van de voedselpakketten. Een aantal jaar geledenbezorgde hij voor het eerst een pakket bij de familie Popa:“Dit geschenk betekent veel voor hen. Zij zijn arm en heb-ben niet veel, het voedselpakket maakt het verschil. Wijzijn al blij met cadeautjes, denk je eens in als je helemaalniets hebt hoe blij je dan bent als je een voedselpakketkrijgt!”

30.000 voedselpakkettenvoor de allerarmsten

Ga naar www.zendingovergrenzen.nl voor filmpjes van het uitdelen van de voedselpakketten in Oost-Europa.

Nog even en het is zover: Kerst. Dan worden ook de kerstvoedselpakketten inOost-Europa weer uitgedeeld. Een kijkje achter de schermen in Roemenië.

Aan de lopende band worden in drie weken tijd 7000 pakkettensamengesteld

Coördinator Nicu vult een busje met pakketten om langs tebrengen bij de mensen

Help mee!Vele duizenden mensen hebben al gegeven voor de kerst-voedselpakketten. Maar doneren kan nog steeds; uw bij-drage is van harte welkom.

Kleding inleveren?De winters in Oost-Europa zijn koud. Er isdan ook altijd vraag naar warme kleding engoede schoenen. Gunt u uw kleding eentweede leven in Oost-Europa? Bel met deafdeling Hulpgoederen (036 536 26 55) vooreen inzamelpunt bij u in de buurt.www.zendingovergrenzen.nl/kleding/

5

BbBuitenlands bijpratenNieuws uit Oost-Europa

Vorig jaar werd dertig procent van dekinderen uit tehuizen in Moldaviëteruggeplaatst bij familie of geadop-teerd. In 2012 wil de Moldavische over-heid het aantal kinderen in tehuizenteruggebracht hebben tot zesduizend.Maar de kinderen zaten niet voor nietsin een tehuis. Ze hebben geen oudersmeer of er zijn ernstige problemen inhet gezin, bijvoorbeeld een moeder dieer alleen voor staat omdat haar mannaar het buitenland is vertrokken endaar een nieuw bestaan heeft opge-bouwd; ouders die werkloos zijn en nietvoor hun kinderen kunnen zorgen ofeen vader die, vanwege de uitzichtlozesituatie, verslaafd is aan alcohol.

OntspanningDe zogenaamde ‘risicokinderen’ dieteruggeplaatst worden bij familie mis-

sen een liefdevolle en veilige plaats, metals gevolg dat zij op straat gaan zwer-ven. Zij hebben hulp nodig. Daarom isZending over Grenzen in Moldavië enRoemenië begonnen met kindspon-soring van kinderen in gezinnen. Elkedag na school komen zij samen in hetontmoetingscentrum in hun dorp.Daar krijgen de kinderen een maaltijd,aandacht en huiswerkbegeleiding. Er isook tijd voor ontspanning, door middelvan sport en spel. Ook ontvangen zijconcrete hulp zoals kleding, schoenen,hygiëneartikelen en schoolmateriaal.

GlimlachDe ouders van Cristina Munteanu (10jaar) zijn gescheiden en haar moederheeft haar in de steek gelaten. Cristinawoont bij haar opa en oma in CrihanaVeche en is vorig jaar opgenomen in het

kindsponsorprogramma van Zendingover Grenzen. Dat haar moeder haar ver-laten heeft, is voor de jonge Cristina eenzware last die zij meedraagt. Bij het ont-moetingscentrum krijgt ze hulp bij hetmaken van haar huiswerk, iets wat eenglimlach op haar gezicht tovert. Cristinavindt het leuk in het ontmoetingscen-trum: “Iedereen is gelijk, we helpenelkaar en zijn goede vrienden, ook alkomen we uit verschillende gezinnen.”

Cristina wordt via Zending over Grenzengeholpen. Maar er zijn nog zoveel kinde-ren met een soortgelijk verhaal die hulpnodig hebben. Maak het verschil in hetleven van een kind of gezin en wordsponsor.

Kindertehuizen sluiten, hoe gaathet verder met de kinderen?Net als in Roemenië worden ook in Moldavië steeds meer kindertehuizengesloten. Het is één van de voorwaarden die de Europese Unie stelt voortoetreding van een land en hierop speelt Moldavië alvast graag in. De kin-deren worden teruggeplaatst bij een familielid. Vaak komen zij terecht ineen gebroken of ontwricht gezin en zijn zij de dupe van dit beleid.

Oekraïne heeft de snelstgroeiende productie aardappelen,groente en fruit van Oost-Europa. Dat blijkt uit een analysevan Fruit Inform.

De bronDe afgelopen vijf jaar nam de commerciële groenteteelt indit land toe met 1,5 miljoen ton. De aardappelproductie steegmet bijna één miljoen ton en voor de productie van fruit wasdit 300.000 ton. Oekraïne is één van de belangrijkste leveran-ciers van tomaten en appelen naar Rusland. Ook exporteerthet land veel watermeloenen en uien naar landen die lid zijnvan de Europese Unie. Bron: Fruit Inform, 15-9-2011

Vruchtbare bodem Voor Zending over Grenzen is dit nieuws niet verrassend. Debodem in Oost-Europa is zeer vruchtbaar. Daarom heeftZending over Grenzen een zaaigoedproject in de zes landenwaar zij werkzaam is: Albanië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije,

Moldavië, Oekraïne en Roemenië. De deelnemende gezinnenkrijgen een zak zaaigoed, het benodigde gereedschap eninstructie hoe zij de plantjes moeten verzorgen willen zij ergoede vruchten van plukken.Met het project Zaaigoed helpen wij de mensen zelf voedsel teverbouwen, waardoor zij te eten hebben, een voorraad hebbenvoor de winter en eventueel een deel kunnen verkopen.Kijk voor een filmpje van het zaaigoedproject in Roemenië opwww.zendingovergrenzen.nl.

Oekraïne: heeft snelstgroeiende productie groente en fruit in Oost-Europa

Kijk voor meer informatie op www.zendingovergrenzen.nl of www.helpeengezin.nu

Colofon Fronttaal is een uitgave van Zending over Grenzen en verschijnt drie keer per jaar.

Redactieadres: Postbus 1222, 1300 BE Almere. Bezoekadres: Omroepweg 10, 1324 KV Almere. Tel. (036) 536 36 15.

E-mail: [email protected] Website www.zendingovergrenzen.nl Rekeningnr. 2962556. Giften aan onze

stichting zijn aftrekbaar van de belasting. ISSN 1574-7824. Kvk. 411 88 479. Vormgeving: www.woltersvormgeving.nl

Drukwerkbegeleiding: Mailtraffic, Zwolle. België: Missie Over Grenzen, Maria-Theresiastraat 114, B-3000 Leuven

Tel. (00 32) 16 204007. Fax (00 32) 16 202675. www.missieovergrenzen.be

ZENDING OVER GRENZEN

6

BpBinnenlands bijpratenNieuws uit Nederland

Concerten Oekraïens mannenensemble Orpheusm.m.v. Dirk Jan WarnaarWaarder, Gereformeerde Kerkwoensdag 21 december 2011Middelburg, Hofpleinkerkdonderdag 22 december 2011

Kijk voor meer informatie opwww.zendingovergrenzen.nl en geef u op [email protected] of 036 536 36 15.

Activiteitenkalender

Winnaars fietsactie Wegwijsbeurs bekendRuim 550 mensenfietsten tijdens deWegwijsbeurs (eenchristelijke gezins-beurs) bij de standvan Zending overGrenzen.Jan Pruissers uitWerkendam is degelukkige winnaarvan de hoofdprijs,de Giant-fiets.

Tonny Oosterwijk uit Krimpen a/d IJssel won de vouwfiets,die werd weggegeven onder de overige deelnemers. Jong enoud werkte zich drie minuten lang in het zweet. Zoals je ineen paar minuten nog geen conditie hebt opgebouwd, is erook meer nodig om écht verschil te maken in de levens vanhulpbehoevende mensen in Oost-Europa!

GuldenbiljettenDe gulden, het is alweer eentijd geleden dat we ermeekonden betalen. Toch is DeNederlandse Bank er nogsteeds blij mee. Heeft u nog guldenbiljetten? Lever ze inbij Zending over Grenzen, u bent uw ‘oude geld’ kwijt ensteunt direct Zending over Grenzen.

‘Wat een simpele kledinginzamelingsactie al niet teweeg-brengt’, schrijven Cees en Will Griffioen uit Zwammer-dam. ‘Voor we er erg in hebben zetten vrienden en beken-den zich in om de inzamelingsactie en het goede doel teondersteunen. De promotie komt op gang, er wordtgebakken, geknutseld, gebreid, gesorteerd en niet te ver-geten: veel gesjouwd!’ Vrijwilligers: BEDANKT voor julliebelangeloze inzet!

Sponsoractiviteiten 2012Nog even en het nieuwe jaar begint weer. De eerstvolgendesponsordag,waarop onze coördinator uit Bosnië komt ver-tellen van het werk, staat gepland op donderdag 19 april.En net als ieder jaar zullen er ook weer diverse sponsor-reizen worden georganiseerd. Sponsors ontvangen geruimetijd vooraf een formulier waarop zij hun voorkeur kunnengeven voor één van de landen. Bent u geen sponsor, maarwel donateur en geïnteresseerd om mee te gaan met eensponsorreis? Neem dan contact op met de afdelingSponsoring, (036) 536 26 55.

Zending over Grenzen wenst u gezegende

Kerstdagen en een voorspoedig 2012.

Sneeuwbaleffect Zwammerdam

Bosnische koe GerdaKoeien in Oost-Europa dragen af en toe wel erg Neder-landse namen. Zo draagt de koe van de familie Arnautuit Bosnië-Herzegovina de naam Gerda.Sponsor Marianne de Bruin gaf de koe deze naam. Onzecollega Gerda Arents (afdeling Sponsoring) heeft nu weleen zeer speciale naamgenoot in Bosnië-Herzegovina.