fotografie Dennis De Smet - Abscis Architecten · fotografie Dennis De Smet STUDIE 2012 - 2014...

of 3/3
KUL CAMPUS BRUGGE - onderwijs- en onderzoeksgebouw voor de geassocieerde faculteiten Industriële Ingenieurswetenschappen en Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van KU Leuven en hogeschool VIVES - programma: laboclusters, leslokalen met practica voor chemie en fysica, auditorium, kantoren en vergaderzalen, cafetaria met keuken, buitenaanleg met parking en overdekte fietsenstalling - opdracht met toepassing van de wet van de overheidsopdrachten - winnend project na architectuurwedstrijd - pionierproject in BIM-gebruik fotografie Dennis De Smet STUDIE 2012 - 2014 REALISATIE 2014 - 2017 OPDRACHTGEVER Katholieke Universiteit Leuven ONTWERPTEAM Vereniging van Studiebureaus: Abscis - Provoost - Ingenium LIGGING Site Ter Groene Poorte Spoorwegstraat 12 8200 BRUGGE BRUTO OPPERVLAKTE 11.861 m² KOSTPRIJS € 16.042.594 excl.BTW en erelonen Abscis Architecten bvba Jean-Baptiste de Ghellincklaan 2 B-9051 Gent +32 (0)9 244 60 20 [email protected] www.abscis.be
  • date post

    07-Oct-2020
  • Category

    Documents

  • view

    3
  • download

    0

Embed Size (px)

Transcript of fotografie Dennis De Smet - Abscis Architecten · fotografie Dennis De Smet STUDIE 2012 - 2014...

  • KUL CAMPUS BRUGGE

    - onderwijs- en onderzoeksgebouw voor de geassocieerde faculteiten Industriële Ingenieurswetenschappen en Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van KU Leuven en hogeschool VIVES

    - programma: laboclusters, leslokalen met practica voor chemie en fysica, auditorium, kantoren en vergaderzalen, cafetaria met keuken, buitenaanleg met parking en overdekte fietsenstalling

    - opdracht met toepassing van de wet van de overheidsopdrachten

    - winnend project na architectuurwedstrijd

    - pionierproject in BIM-gebruik

    fotografie Dennis De Smet

    STUDIE2012 - 2014

    REALISATIE2014 - 2017

    OPDRACHTGEVERKatholieke Universiteit Leuven

    ONTWERPTEAMVereniging van Studiebureaus: Abscis - Provoost - Ingenium

    LIGGINGSite Ter Groene PoorteSpoorwegstraat 128200 BRUGGE

    BRUTO OPPERVLAKTE11.861 m²

    KOSTPRIJS€ 16.042.594excl.BTW en erelonen

    Abscis Architecten bvbaJean-Baptiste de Ghellincklaan 2B-9051 Gent

    +32 (0)9 244 60 [email protected]

  • Met de realisatie van de KU Leuven Campus Brugge, is de bestendiging van de samenwerking tussen KUL en hogeschool VIVES een feit. Het gebouw huist de faculteit industriële ingenieurswetenschappen en technologie en de faculteit bewegings- & revalidatiewetenschappen, en bevindt zich op een zeer prominente plaats op de site Ter Groene Poorte. Daardoor fungeert het als de feitelijke entree voor wie de site nadert vanaf het station. Het gebouw vormt de aanzet tot een publieke esplanade die de verschillende nieuwe ontwikkelingen op de campus aan elkaar rijgt.

    Het gebouw is opgebouwd uit  twee boven elkaar geplaatste, gesloten volumes, van elkaar gescheiden door een transparante ‘public layer’. De plint bevat laboclusters en leslokalen  in drie bouwlagen. Erboven ‘zweeft’ een compact volume van eveneens 3 bouwlagen met geclusterde leslokalen en kantoren. Tussen deze twee volumes bevindt zich de public layer: een transparante bouwlaag met de meest publieke functies: het cafetaria met terras, het auditorium en ruimte voor de studenten om te vertoeven. De public layer fungeert als een opgetild publiek maaiveld met zicht over de spoorweg. De zichtbaarheid van het publieke niveau, door de transparantie van de gevel en het accent dat de uitkraging van het bovenliggende volume legt, draagt bij aan de intuïtieve oriëntatie doorheen het gebouw.

    Door te variëren in de breedtes van de circulatieruimten, ontstaan vrije zones in het plan. Hier kunnen informele ontmoetingen plaatsvinden, en ze kunnen fungeren als uitloop- en wachtzones voor de leslokalen. Deze ruimtes zijn dus van groot belang voor de

    belevingswaarde van het gebouw. De centrale ontmoetingszones in het gebouw, de cafetaria, het auditorium en de foyer, vloeien naadloos over in de circulatiezone, die bovendien eenvoudig afgesloten kan worden, wat het mogelijk maakt de public layer na de lesuren open te stellen voor derden.

    Het gebruik van een kolomstructuur met niet-dragende invulwanden, maakt het gebouw eenvoudig aanpasbaar aan de noden van de toekomst. Het uitbreiden, verkleinen of samenvoegen van lokalen kan volledig los van de draagstructuur worden uitgevoerd. Ook bij een eventuele latere herbestemming van het gebouw kan de bestaande structuur eenvoudig dienst blijven doen.

    Accentkleuren zorgen voor de noodzakelijke herkenbaarheid in het gebouw: groen voor de publieke circulatie, oranje voor de leslokalen, blauw voor de administratie en grijs voor de technische ruimten.

    De architecturale uitstraling van de gevel valt samen met de primaire functie ervan, nl. het beschermen van de gebruiker tegen invloeden van buitenaf. Qua materialisering is gekozen voor een witte gepolijste beton met schuin geplaatste dagkanten. Dit omwille van de architectonische expressie en contrastwerking bij belichting en beschaduwing, maar ook omwille van een optimale zonne-oriëntatie. Hierdoor ontstaat een zeer levendig gevelbeeld, naargelang de positie die men als toeschouwer inneemt.

    Er is op de site, onder de vorm van een esplanade, een afzonderlijk gebied voorzien voor zachte weggebruikers. De esplanade wordt

    KUL CAMPUS BRUGGE

    zicht vanop de spoorweg - fotografie Dennis De Smet

  • geflankeerd door een fietsenstalling voor 270 fietsen. Het aandeel groenaanleg is hoog: de parking bestaat uit grasbetondallen en hier en daar werd een parkeervak ingeruild voor het aanplanten van een boom of haagmassief. Het dak van de fietsenstalling is opgevat als extensief groendak, het dakniveau van de public layer werd voorzien van een intensief groendak. Het water van de daken van het hoogste bouwvolume wordt gerecupereerd. Dit regenwater wordt o.a. gebruikt voor de spoeling van het sanitair. Ook op andere manieren werd aandacht besteed aan duurzaamheid: o.a. een ventilatiesysteem D, LED-verlichting, zonwering, …

    BIMDe campus was het eerste echte volledige BIM-project in de zuivere zin van het woord: d.w.z. dat het voorontwerp t.e.m. de voorlopige oplevering allen in BIM zijn gebeurd, samen met de studiebureaus en de aannemer.

    gevelpanelen in gepolijst beton met schuin geplaatste dagkanten

    fotografie Dennis De Smet

    boven: verdieping +5

    onder: verdieping +3 met dakterras