Epifanes Nieuws 2013

8
EPIFANES NIEUWS 2013 1 De kou in met verf en lak Als de boot toch uit het water is nog wat verfklussen oppakken, klinkt ideaal, maar hoe zorg je voor de geschikte omstandigheden als het weer niet altijd meezit? Schilderen in een geconditioneerde ruimte zou perfect zijn, want hier zijn temperatuur en luchtvochtigheid instelbaar en te controleren. Maar niet iedereen heeft de beschikking over zo’n werkplaats. De meeste bootklussers moeten het met een onverwarmde vochtige loods doen of misschien wel buiten schilderen. Bij lage temperaturen zal verf meer tijd nodig hebben om te drogen. Ook wordt de verf taaier en lastiger te verwerken omdat deze dikker en stroopachtiger blijft en minder snel hard wordt. Epifanes Mono-urethane Jachtlak is ook bij lagere temperaturen goed te verwerken. Het verfwerk moet dan wel langer drogen, dus pas op voor te snel overlakken. Let er ook op dat het in onverwarm- de loodsen of werkplekken in de wintermaanden vochtig kan worden, waarbij vocht in de ondergrond gaat trekken. Als de zon het oppervlak opwarmt kan dat tot blaasvorming leiden. Bovendien kan de nog niet gedroogde hoogglans verf door vocht mat slaan. Zorg daarom altijd voor voldoende ventilatie en vermijd op- trekkend vocht na het schilderwerk. i Meer verftips vindt u op onze website www.epifanes.nl Welkom watersporters Dit jaar houden wij u via een nieuwsbrief op de hoogte van het reilen en zeilen van Epifanes. In deze nieuwsbrief vindt u niet alleen handige tips voor het schilderwerk aan uw schip, maar ook informatie over de diverse activiteiten van ons als zelfstandige, Nederlandse verfproducent. Zo gaven we bijvoorbeeld aan de Doerakclub advies over verven op verzinkt staal. Wellicht dat we elkaar op één van de komende watersportbeurzen zullen treffen. Hier kunt u altijd terecht met uw verftechnische vragen. Ook de website en onze helpdesk kunnen u verder op weg helpen. Wij hopen dat de Nieuwsbrief u veel nuttige informatie biedt en net als u, zien wij uit naar een mooi en zonnig vaarseizoen 2013. Paul Zonjee Directeur W. Heeren & Zoon BV Epifanes nieuws 2013

description

In de nieuwsbrief 2013 van Epifanes vindt u handige tips voor het schilderwerk aan uw schip en informatie over de diverse activiteiten van Epifanes als zelfstandige, Nederlandse verfproducent.

Transcript of Epifanes Nieuws 2013

Page 1: Epifanes Nieuws 2013

EPIFANES NIEUWS 2013 1

De kou in met verf en lakAls de boot toch uit het water is nog wat verfklussen oppakken, klinkt ideaal, maar hoe zorg je voor de geschikte omstandigheden als het weer niet altijd meezit?

Schilderen in een geconditioneerde ruimte zou perfect zijn, want hier zijn temperatuur en luchtvochtigheid instelbaar en te controleren. Maar niet iedereen heeft de beschikking over zo’n werkplaats. De meeste bootklussers moeten het met een onverwarmde vochtige loods doen of misschien wel buiten schilderen. Bij lage temperaturen zal verf meer tijd nodig hebben om te drogen. Ook wordt de verf taaier en lastiger te verwerken omdat deze dikker en stroopachtiger blijft en minder snel hard wordt.Epifanes Mono-urethane Jachtlak is ook bij lagere temperaturen goed te

verwerken. Het verfwerk moet dan wel langer drogen, dus pas op voor te snel overlakken.Let er ook op dat het in onverwarm-de loodsen of werkplekken in de wintermaanden vochtig kan worden, waarbij vocht in de ondergrond gaat trekken. Als de zon het oppervlak opwarmt kan dat tot blaasvorming leiden. Bovendien kan de nog niet gedroogde hoogglans verf door vocht mat slaan. Zorg daarom altijd voor voldoende ventilatie en vermijd op-trekkend vocht na het schilderwerk.

i Meer verftips vindt u op onze website www.epifanes.nl

Welkom watersporters

Dit jaar houden wij u via een nieuwsbrief op de hoogte van het reilen en zeilen van Epifanes.

In deze nieuwsbrief vindt u niet alleen handige tips voor het schilderwerk aan uw schip, maar ook informatie over de diverse activiteiten van ons als zelfstandige, Nederlandse verfproducent. Zo gaven we bijvoorbeeld aan de Doerakclub advies over verven op verzinkt staal.

Wellicht dat we elkaar op één van de komende watersportbeurzen zullen treffen. Hier kunt u altijd terecht met uw verftechnische vragen. Ook de website en onze helpdesk kunnen u verder op weg helpen.

Wij hopen dat de Nieuwsbrief u veel nuttige informatie biedt en net als u, zien wij uit naar een mooi en zonnig vaarseizoen 2013. Paul ZonjeeDirecteur W. Heeren & Zoon BV

Epifanes nieuws 2013

Page 2: Epifanes Nieuws 2013

2 EPIFANES NIEUWS 2013

Rudi Westra werkt voor Steemar, een winkel in scheepsbenodigdheden in Harlingen en was één van de cursisten. “De workshop begon met het openen van een bus verf. Dat doe je dus bij voorkeur niet met een schroevendraaier, maar met een vijftig cent stuk. Hierdoor krijg je geen schade aan de sluiting en kan de bus luchtdicht worden afgesloten.”Daarnaast leerde hij van alles over het schil-deren en de verfkeuze. “Door deze workshop

kan ik mijn klanten nog beter van dienst zijn. Een goed voorbeeld vond hij de vloeitjes-test; ”als je een shag-vloeitje tegen de boot aan-houdt en vervolgens blijft plakken, dan moet je nog geen volgende laag aanbrengen want daarvoor is het nog te vochtig.”

Dealers weer naar school Ook onze dealers moeten af en toe worden bijgeschoold zodat ze op de hoogte blijven van onze producten. De workshoptrainers krijgen veel positieve reacties: “We brengen onze dealers de fijne kneepjes van het vak bij en wij delen onze uitgebreide kennis en ervaring. Zo helpen wij onze dealers om u een uitstekend verfadvies te kunnen geven.”

Workshop trainers Alphonso Westerhof (l) en Wijnand Horst (r)

“Zo helpen wij onze dealers om u een uitstekend verfadvies

te kunnen geven”

Page 3: Epifanes Nieuws 2013

Epifanes Seapower Inflatable Boat Cleaner is door De Waterkampioen uitgeroepen als testwinnaar in de grote stootwillen poetstest.

In de Waterkampioen van 8 november 2012 is te lezen hoe met verschillende schoonmaakmiddelen verwoede pogingen werden gedaan om verweerde stootwillen weer mooi wit te krijgen. Uit deze test kwam duidelijk naar voren dat vooral bij ernstige vervuiling Seapower Inflatable Boat Cleaner de overige reinigingsmiddelen ver achter zich laat.

i Voor meer informatie over dit product: www.seapower.eu

Snel en eenvoudig ijzersterke verlijmingen maken

Doseren en verwerken van reparatie-lijm epoxyhars is nog nooit zo een-voudig geweest met West System Six-10. Geen geklieder meer en altijd de correcte mengverhouding voor optimale doorharding en maximale hardheid. De ideale oplossing om snel en eenvoudig gaten en scheuren te vullen, te verlijmen en diverse reparaties uit te voeren.

West System Six 10 druipt niet en is geschikt voor gebruik op kaal hout, polyester, staal en aluminium onder en boven water.

Met de lijmkoker voorzien van zelf doserende mengtuit kan elke ge-wenste hoeveelheid epoxymengsel op eenvoudige wijze snel en correct worden gedoseerd.

Epifanes WEST System Six-10UITGELICHT PRODUCT

KAMPIOEN TESTWINNAAR:

Seapower Inflatable Boat Cleaner

EPIFANES NIEUWS 2013 3

Page 4: Epifanes Nieuws 2013

4 EPIFANES NIEUWS 2013

Nieuwe Epifanes kleurenmengmachineSinds kort beschikken wij over het nieuwste en meest innovatieve kleurenmengsysteem van dit moment. Hiermee kunnen wij ook in de toekomst altijd exact dezelfde kleur leveren. Maar deze ultramoderne machine was niet een-twee-drie op zijn plek, vertelt operator Adrie van Kooten.

“Eerst moesten we in de productieafdeling van alles afbreken en verplaatsen om ruimte maken. Want daar doorheen moest de 8 meter lange en 5 ton zware machine zonder schade naar zijn uit-eindelijke werklocatie worden getransporteerd.” Volgens Van Kooten was het wel even wennen aan de nieuwe machine, maar heeft deze zijn waarde al bewezen. “De machine is niet alleen heel nauwkeurig, maar vooral ook snel. Daar kan je hand matig niet tegenop. We kunnen nu heel precies en volautomatisch vele kleuren produceren. De dispenser gebruiken we zowel voor kleinverpakking als voor het produceren van een volledige

batch. Allemaal met dezelfde perfecte kleur.” “Wij staan garant voor een continue hoge kwaliteit en die vindt u weer terug bij het verwerken van de verf. Daar ben ik best trots op.”

Wilt u onze brochure, kleurenwaaier, prijslijst of dealerlijst ontvangen? Dat kan natuurlijk. Stuur een mailtje of bel met onze helpdesk, wij sturen u het Epifanes informatiepakket graag op. Uiteraard vindt u ons ook op diverse watersport-beurzen, waar u gratis brochure materiaal mee kunt nemen.

0297 - 360 366 / [email protected]

Lak- en Verffabriek W. Heeren & Zoon Postbus 1661430 AD AalsmeerTelefoon: 0297 360366Fax: 0297 342078

[email protected]

Verfsystemen en producten

EPIFANES V

ERFSYSTEMEN

EN PRO

DU

CTEN

Epifanes Brochure, kleurenwaaier, prijslijst of dealerlijst

Page 5: Epifanes Nieuws 2013

EPIFANES NIEUWS 2013 5

Het lakken van massief teak houten onderdelen aan boord kan lastig zijn. Vaak hecht de vernis slecht, bladdert of het hout vertoont grijze vlekken. Dat heeft te maken met het vettige karakter, de agressieve inhoudsstoffen en beperkte impregnerings-mogelijkheden van teakhout. Het geheim zit hem vaak in de voorbehandeling van teak. Op www.epifanes.nl vindt u hiervoor geschikte oplossingen. Voor het lakken van teakhout zijn er twee uitstekende Epifanes producten:

Epifanes Hardhoutolievernis is een hoogglanzende olievernis die uitstekend hecht op teak. Deze vloeit niet alleen mooi uit maar bevat ook een hoogwaardig UV-filter die het hout tegen verkleu-ring beschermt. Het ademende karakter laat inhoudsstoffen van het hout door, waardoor de laag niet onthecht.

Epifanes PP Vernis Extra is een hoogglanzende, sneldrogende twee-componenten vernis, waarmee tot drie lagen per dag nat-in-nat kunnen worden aan-gebracht. De vernis verankert zich stevig in het teakhout en sluit alle inhoudsstoffen op. De vernis is hard en krasvast, maar is toch elastisch genoeg om de werking van teakhout op te vangen.

EPIFANES OP BEZOEK

De DoerakclubEpifanes geeft graag verftips aan enthousiaste booteigenaren. In november was er in Oldebroek een verfseminar speciaal voor de bezitters van een Doerak, het stoere stalen plezierschip.

Het hele Epifanes programma kwam aan bod met diverse nuttige verftips. Ook werd er ingegaan op specifieke Doerak- vraagstukken, zoals het tegengaan van roest en behandeling van het verzinkte staal van deze karakteristieke Nederlandse schepen. Inmiddels is Epifanes ook in de originele Doerak-kleuren te produceren.

i Bent u geïnteresseerd in een presentatie bij uw watersport vereniging, laat het ons weten per mail of telefoon: 0297-360366 / [email protected]

UITGELICHT PRODUCT

Teak lakken

Foto

’s: s

.J. d

e Waa

rd

Page 6: Epifanes Nieuws 2013

6 EPIFANES NIEUWS 2013

Omdat een goede voorbereiding het halve werk is, is het verstandig om uw schilderwerk tijdig te beginnen en te werken met een stappenplan. De wintermaanden zijn ideaal om deze voorbereiding te treffen.

1 Bepaal eerst of op het bestaande verf-, vernis- of antifoulingsysteem kan worden verder gewerkt of dat er een nieuw systeem vanaf de kale ondergrond (opnieuw) moet worden aangebracht.

2 Maak een keuze uit een ééncomponent of twee-componenten afwerking of een combinatie van die twee. De productkeuze is mede afhankelijk van de ondergrond of het bestaande verfsysteem, het gewenste afwerkingsniveau, het beschikbare budget en de werkomstandigheden waaronder wordt geschilderd zoals temperatuur en relatieve luchtvochtigheid.

3 Bepaal de gewenste kleur en de benodigde hoe-veelheid verf. Zorg ook dat alle verf en verdunningen aanwezig zijn. Het is raadzaam om rekening te houden met 10 tot 15 procent extra verfmateriaal. Vergeet niet om voor voldoende verfgereedschap te zorgen, zoals kwasten, rollers, afplaktape en schuurpapier. Denk ook aan beschermingsmiddelen, zoals handschoenen en mondkapjes.

4 Besteed extra aandacht aan de voorbehandeling van de ondergrond. Controleer bijvoorbeeld de onder-grond op eventuele gebreken en zorg dat die goed ontvet en geschuurd is.

5 Lees de productomschrijving aandachtig door en neem de juiste veiligheidsmaatregelen. Volg de instructies op voordat u met de schilderwerkzaamheden begint.

6 Gun het aangebrachte verfsysteem voldoende tijd om door te harden en noteer alle gegevens met betrekking tot het aangebrachte systeem voor latere referentie.

i Meer verftips vindt u op onze website www.epifanes.nl

UW BOOT VERVEN? GA PLANMATIG AAN DE SLAG

Page 7: Epifanes Nieuws 2013

Duurzaam Jacht is een geheel CO2-neutraal zeiljacht dat gebouwd wordt door de Stichting Schone Golf. Deze stichting zet zich in voor duurzame alternatieven binnen de maritieme wereld. Door windmolens op de mast, zonnepanelen op het dek en dynamo’s in het water, gebruikt dit schip haar eigen groene stroom. Omdat Epifanes veel waarde hecht aan duurzaamheid wordt dit initiatief van harte ondersteund. De gehele bovenbouw van het Duurzaam Jacht zal daarom met Epifanes Poly-urethane Jachtlak worden afgewerkt.

i Voor meer informatie over dit project: www.duurzaamjacht.nl

Ook dit voorjaar ontbreekt Epifanes niet op de bekende watersportbeurzen. Bij onze stand kunt u terecht voor persoonlijk en deskundig advies op lak- en verfgebied, het werken met West System epoxy materialen en het schoonmaken en in de was zetten van uw boot met Seapower. De beursdata voor het voorjaar 2013:

Boot Holland 08 - 13 februari www.wtcexpo.nlHISWA 06 - 10 maart www.hiswarai.nl

Epifanes Epoxy Filler 1500 in nieuw jasje In de loop van het komende water-sportseizoen zal Epifanes Epoxy Filler 1300 worden vervangen door Epoxy Filler 1500. Met een nieuw, moderner etiket is deze epoxy filler 1500 goed herkenbaar in het Epifanes-schap. Ook Epifanes Finishing Filler, de fijne epoxy afwerkplamuur, is geherformuleerd en gerestyled. In de loop van het seizoen zullen meer producten een nieuw etiket krijgen.

Epifanes ondersteunt Duurzaam Jacht

Bezoek Epifanes op de beurs

Page 8: Epifanes Nieuws 2013

www.epifanes.nl

Veel bootbezitters kennen Epifanes van de Blanke Vernis uit de blauwe bus met de leeuw. Dat Epifanes ook internationaal populair is, bewijst onze export naar maar liefst 53 landen wereldwijd. Van Australië en Amerika tot in Azië en het Caribisch Gebied. Overal waar watersport is, vind je ook Epifanes.

Lak- en Verffabriek W. Heeren & Zoon BV

Postbus 166, 1430 ad AalsmeerHelpdesk: 0297 [email protected]

De naam Epifanes komt vanuit uit het Griekse woord “Epiphaneia”. De betekenis, openbaring, komt voort uit de Drie Koningen die een opgaande ster zagen op de 12e dag na Kerst. Eerste eigenaar Willem Heeren bedacht bij de oprichting van onze verffabriek in 1902 deze naam. Op onze verfblikken in het buitenland wordt de naam nogal eens anders gespeld: Epifains – Epifanne – Epiphånes – Ngai-pi-fan.

Waar komt de naam Epifanes vandaan?

Epifanes wint prijs in U.S.A. Het toonaangevende Amerikaanse watersportmagazine Practical Sailor heeft Epifanes Bootlak Blank uitgeroepen als ‘2012 editor’s choice product’. De redactie van Practical Sailor vindt dat de Epifanes Bootlak Blank van uitzonderlijk hoge kwaliteit is en een uitstekende prijs/kwaliteit- verhouding biedt.

EPIFANES IN HET BUITENLAND

8 EPIFANES NIEUWS 2013