Teugje Nieuws nr. 37 11-2013

8
TEUG J E NIEUWS Uitgave voor en doorTeugenaren Jaargang 08 Editie 2 november 2013 -1- 27.000 m 2 kassen Tussen de Zanden en de Grote Wetering ontstaat zo langza- merhand een groot kassendorp. Langs de Wetering liggen de kassen van Polman: op dit moment maar liefst 16.700 m 2 , Boomkwekerij Haarman mag uitbreiden Duistervoordseweg 9 a Twello www.willys.nl www.pro-t-action.nl maar een uitbreiding naar 20.000 m 2 is op komst. Boomkwekerij Haarman ligt wat verder van de Rijksstraatweg af (maar is wel duidelijk zichtbaar vanaf de > Lees verder op pagina 2 Zeer recent heeft de aan de Rijksstraatweg 212 gelegen Boomkwekerij Haarman toestemming gekregen om haar kassen- complex fors uit te breiden. Daar was wel een bestemmingsplan- wijziging voor nodig. Precies in de zomervakantie (!), vanaf 18 juli, lag dit bestemmingsplan BuitengebiedTeuge zes weken ter inzage. Op 21 oktober heeft de gemeenteraad van Voorst met algemene stemmen deze bestemmingsplanwijziging aangenomen. Stem... en help Teuge aan de hoofdprijs! Het projectTeuge in het Groen doet sinds januari van dit jaar mee met de leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit. In deze wedstrijd daagt KNHM (Koninkljke Nederlandsche Heidemaatschappij) bewoners uit om binnen een jaar hun idee voor de leefomgeving te realiseren. Het aantrekkelijker maken van het dorpTeuge door het realiseren van groene wensen, zoals streekeigen beplanting, een nieuw dierenverblijf,aanpassing van het 'schapenweitje' en een mooiere, veilige speelweide voor de jeugd. Dit is de brede doelstel- ling van het project. Van 1 oktober tot 1 januari ’14 kun je stemmen op dit project. Hiermee maaktTeuge een grotere kans op het winnen van de provinciale trofee van Kern met Pit editie 2013 en een bedrag van 1500 euro. Breng je stem dus uit op www.kernmetpit.nl,kijk onder editie 2013 en dan onder Deelnemende projecten -Teuge.

Transcript of Teugje Nieuws nr. 37 11-2013

Page 1: Teugje Nieuws nr. 37 11-2013

TEUGJENIEUWSUitgave voor en door Teugenaren • Jaargang 08 • Editie 2 november 2013

- 1 -

27.000 m2 kassenTussen de Zanden en de GroteWetering ontstaat zo langza-merhand een groot kassendorp.Langs de Wetering liggen dekassen van Polman: op ditmoment maar liefst 16.700 m2,

Boomkwekerij Haarmanmag uitbreiden

Duistervoordseweg 9a Twellowww.willys.nl www.pro-t-action.nl

maar een uitbreiding naar20.000 m2 is op komst.Boomkwekerij Haarman ligtwat verder van deRijksstraatweg af (maar is welduidelijk zichtbaar vanaf de

> Lees verder op pagina 2

Zeer recent heeft de aan de Rijksstraatweg 212 gelegenBoomkwekerij Haarman toestemming gekregen om haar kassen-complex fors uit te breiden. Daar was wel een bestemmingsplan-wijziging voor nodig. Precies in de zomervakantie (!), vanaf 18juli, lag dit bestemmingsplan Buitengebied Teuge zes weken terinzage. Op 21 oktober heeft de gemeenteraad van Voorst metalgemene stemmen deze bestemmingsplanwijziging aangenomen.

Stem... en help Teuge aan de hoofdprijs!Het project Teuge in het Groen doet sinds januari van dit jaar meemet de leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit. In deze wedstrijddaagt KNHM (Koninkljke Nederlandsche Heidemaatschappij)bewoners uit om binnen een jaar hun idee voor de leefomgeving terealiseren. Het aantrekkelijker maken van het dorp Teuge door hetrealiseren van groene wensen, zoals streekeigen beplanting, eennieuw dierenverblijf, aanpassing van het 'schapenweitje' en eenmooiere, veilige speelweide voor de jeugd. Dit is de brede doelstel-ling van het project.Van 1 oktober tot 1 januari ’14 kun je stemmenop dit project.Hiermee maaktTeuge een grotere kans op het winnenvan de provinciale trofee van Kern met Pit editie 2013 en een bedragvan 1500 euro. Breng je stem dus uit op www.kernmetpit.nl, kijkonder editie 2013 en dan onder Deelnemende projecten -Teuge.

Page 2: Teugje Nieuws nr. 37 11-2013

- 2 -

Terwijl ik dit stukje schrijf beleven we de eerste regendag, na eenprachtige nazomer en begin van de herfst. Gisteren was het noggenieten van een fietstocht met zon, herfstkleuren en padden-stoelen. Inmiddels, als je dit leest, is het blad waarschijnlijkalweer gevallen en hebben we wellicht de eerste nachtvorstgehad.

NatuurlijkTeugeZeearenden op zoet waterDoor Jan Geschiere

De natuur, in de directe omgeving,heeft even iets minder te bieden.Vogels zijn druk met de velevruchten in bomen en struiken, ofmaken zich elders op voor denajaarstrek. Een vriend en ikzochten het laatst wat verder wegen werden (in de DuurscheWaarden, bij Fortmond) verrastdoor een paartje Zeearenden(groot, tot 2.40 m brede vleugel-slag, gele snavel en witte onder-kant van de staart) die daarrondcirkelden boven een weilandmet verrassend veel kievieten.Wehoeven er dus niet meer voor naarde Oostvaardersplassen, waardeze prachtdieren vier jaar gele-den voor het eerst opdoken, maarhopelijk broeden ze volgend jaaraan de IJssel! Later zagen we ernog een, aan het Keteldiep.Voorons kon die dag dus niet meerstuk!

Investeren in duurzamemaatregelenEr wordt tegenwoordig veelgeschreven en gepraat over duur-zaamheid. Daaronder verstaan wevooral de omgang met de schaar-se en eindige middelen op deaarde en in de natuur. Doen wedat met mate, op verantwoorde

wijze, of gaan we onnadenkendgewoon onze gang. DagbladTrouw brengt al enkele jaren eenspeciale editie uit met de resulta-ten van een duurzaamheidverkie-zing. Bijzonder interessante lec-tuur. Misschien is het niet zobelangrijk ‘wie nou weer gewon-nen heeft’, maar wel waar dieplek op de ranglijst aan verdiendis. Het gaat om bevordering vandingen als zonne-energie, biolo-gisch voedsel, verantwoordondernemen, etc. etc.

Conclusie is onder andere dat deoverheid het vooral laat afweten.Als voorbeeld kun je denken aanhet voornemen Schaliegas uit debodem te gaan winnen, terwijlinvesteringen in schone energieworden uitgesteld. Maar steedsmeer bedrijven werken er welhard aan (bijvoorbeeld Unileveren DSM) , terwijl andere er eenpotje van maken (bijv. Shell inarme landen). Ook steeds meerburgers, ook in onze directeomgeving, investeren in energie-en milieubesparende en gezond-heidbevorderende maatregelen.Goed om daar meer bij stil testaan en je meer door te laten lei-den, lijkt mij.

Zanden) en gaat door debestemmingsplanwijziging nuvan 4.750 naar 7.000 m2. Deuitbreiding past in het strevenvan de Provincie om naastkrachtige steden ook een vitaalplatteland te creëren. De vraagis daarnaast natuurlijk of jenaast dat vitale platteland ookniet vitale dorpen nodig hebt omhet wonen in dit soort omgevin-gen aantrekkelijk te houden.Hoewel de forse uitbreiding invierkante meters de gedachteopwerpt dat het hier gaat omeen ongekend stukje horizonver-vuiling zou dat in de praktijkwel eens mee kunnen vallen. Deuitbreiding van Polman zal

zeker opvallen, omdat dezedirect aan de Grote Weteringgerealiseerd wordt. De uitbrei-ding van Haarman is meer ver-dekt, achter de bestaande kas.Daarnaast heeft deze boomkwe-ker een plan ingediend, om rijenbomen, waaronder beuken enelzen, te planten, waardoor dekassen van alle kanten min ofmeer aan het zicht onttrokkenworden.De vraag blijft natuurlijk wel ofdeze uitbreiding van kassen delaatste is. Feit blijft dat deenorme omvang van de kassenhet uitzicht op het omliggendelandschap behoorlijk ontneemten daarmee de horizon in Teugetamelijk vervuild raakt.

> Vervolg van pagina 1

Page 3: Teugje Nieuws nr. 37 11-2013

www.teugseklootschietersvereniging.nl

Dan is dit misschien iets voor jou !

Vind je het leuk en interessant om vrijwilligerswerk te doen en draag je het dorp Teuge enomstreken een warm hart toe? Wil je je vrije tijd op een nuttige manier besteden ?

De vereniging Algemeen Belang Teuge (ABT) is een vereniging die ruim 100 jaar (!) bestaat en zichinzet voor de behartiging van de belangen van het dorp Teuge en haar bewoners. Het bestuur van ABTis momenteel naarstig op zoek naar nieuwe enthousiaste vrijwilligers om het bestuursteam uit te brei-den.

Wat houdt het in ?Het takenpakket bestaat in hoofdlijnen uit een 5-tal aspecten. Binnen het bestuursteam kennen we eenwerkverdeling, waarbij elk aspect in duo-verband wordt opgepakt.• het meedenken en meewerken aan toekomstige (ruimtelijke) ontwikkelingen; veelal in overleg met deinwoners en de lokale instanties (bijv. gemeente Voorst en provincie Gelderland)

• het initiëren en coördineren van jaarlijkse en éénmalige evenementen (bijvoorbeeld Teuge in hetGroen)

• het creëren en op peil houden van faciliteiten (bijvoorbeeld dorpshuis en onderhoud van groen enwegen)

• het vervullen van een specifieke functie binnen het bestuur (penningmeester)• het vertegenwoordigen van de vereniging op belangrijke bijeenkomsten en evenementen (bijv. RondeTafel Gesprekken en jubilea) en deelname aan werk- en projectgroepen (bijv. actualisatie bestem-mingsplan Teuge en KIJK).

Wat wordt er van je verwacht ?• We vinden het belangrijk dat je als vrijwilliger betrokken bent bij de zaken die van belang (kunnen)zijn voor de leefbaarheid van Teuge en omstreken.

• Enthousiasme, een positieve insteek en gevoel voor samenwerking.

Ben je woonachtig in Teuge en heb je zin om ons bestuur te komen versterken met nieuwe en frisse idee-ën, dan ben je meer dan welkom.We vergaderen 5 á 6 keer per jaar.Heb je belangstelling en/of wil je meer weten over ABT en haar taken, neem dan gerust contact op meteen van onderstaande bestuursleden. Gezien het feit dat de penningmeester te kennen heeft gegeven opniet al te lange termijn niet meer beschikbaar te zijn, is invulling van deze functie belangrijk.

Jan van den Noort (voorzitter) 055 3232020 [email protected] Wieggers (secretaris) 055 3231818 [email protected] van Essen (penningmeester) 055 3231368 [email protected] Harbers (bestuurslid) 055 3231260 [email protected]

- 3 -

Bestuurslid Algemeen Belang Teuge

GezochtKoelkastvuller.Wie wil één keer per week de koelkast van dorpshuis op denToega bijvullen met flesjes? Ditkost ca.1 uur per week.Aanmelden kan bij de beheerder, 055-3231818, of via [email protected]

GezochtVrijwilliger die mee wil helpen als ‘keukelaar’. In verband met ziekte wordt er dringend gezocht naar iemanddie eens per zes weken op donderdagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur in de keuken van SportclubTeuge,samen met een andere vrijwilliger en vier kinderen van CBS De Zaaier uit groep 7/8,wil ‘keukelen’.Aanmelden eveneens via 055-3231818 of via [email protected].

KleinTeugje

Page 4: Teugje Nieuws nr. 37 11-2013

De plannen om het inmiddels tochwel bouwvallige hoofdgebouw vankinderboerderij ’t Beestenboeltje tevernieuwen zijn er al langer.Maar ermoet wel geld komen om dit te rea-liseren en dat is in deze tijden vanrecessie en bezuinigingen niet mak-kelijk. Die zoektocht naar middelengaat zeker nog door. Komt er geengeld binnen, dan kun je natuurlijkook kijken hoe je geld kunt bespa-ren, of niet hoeft uit te geven.En

soms moet het geluk je een handjehelpen.Tijdens de BeursvloerVoorstlachte dat gelukTeuge toe.‘We’wonnen een gratis plantekening. Enwe zijn dan ook ontzettend blij datHegeman Planontwikkeling inWilpgeheel gratis de officiële bouwteke-ning voor ontmoetingscentrum,annex kinderboerderij ’tBeestenboeltje levert.Dat scheelteen behoorlijke kostenpost. De‘warme douche’ gaat dan ook naarHegeman Planontwikkeling.

Kinderboerderij

Sportclub Teuge heeft een nieuwe loot aan de stam. Op 9 septemberj.l. ging de nieuwe Dynamic Tennis Club Teuge namelijk van start.

- 4 -

Kern met Pit is een jaarlijkse wed-strijd, georganiseerd door deKoninklijke NederlandseHeidemaatschappij (KNHM).Viade wedstrijd worden bewonersgroe-pen uitgedaagd om hun idee voor deleefomgeving binnen een jaar te rea-liseren.Wie dat voor elkaar krijgt,ontvangt het predicaat Kern met Piten duizend euro.Daarnaast wint perprovincie één bewonersgroep de tro-fee en een extra prijs van vijftien-

Kernmet Pit

De finale van het 35+ tennistoernooiin Beekbergen had zondag 6 okto-ber een hoog ‘Teuge-gehalte’. Ondereen stralende zon speelden zondag-middag de combinaties AngeliqueLeerkes/Kursat Akkermans enHenriëtte Nijhof/Peter van derLinde, de finale in de categoriegemengd dubbel 6.

Kursat is lid van tennisvereniging ‘deSprenkelaar’ in Apeldoorn,maarAngelique,Henriëtte en Peter zijnalle drie lid van de tennisclubTeuge.Zij kennen elkaars spel dus heelgoed en dat maakte deze wedstrijdwel heel bijzonder.Na een spannende strijd met mooie

rally’s was het uiteindelijk het kop-pel Nijhof/van der Linde dat dewedstrijd in twee sets won.Voor despelers uitTeuge een prachtigeafsluiting van de toernooiweek inBeekbergen en een mooie reclamevoor de tennissport inTeuge!(www.tennisclubteuge.nl)

Teugse tennissers succesvolDoor Bernhard Jolink

In april van dit jaar werd eenoproep geplaatst inTeugje Nieuwsen het Sportcontact (clubblad vansportclubTeuge).Tevens werd er inhetVoorster Nieuws en de regiopa-gina van de krant aandacht besteedaan de oprichting van deze nieuweclub.De dorpscontactpersoon vanTeugewerd ingeschakeld voor mogelijkesubsidies.Op de valreep doneerde deRabobankVoorst een mooi geldbe-drag, waarvoor materiaal werd aan-geschaft en waarmee de activiteitkon starten.

Wat is dynamic tennis?Dynamic tennis is een nieuweracketsport die het midden houdttussen lawn-tennis en tafeltennis.Detelling is gelijk aan het tafeltennis.Het spel is makkelijk te leren zondertraining vooraf en wordt gespeeldmet een speciaal ontwikkelde bal eneen licht racket op een relatief klei-ne baan.Het is door het lichte materiaal wei-nig blessuregevoelig en daardoorgeschikt voor jong en oud, iedereenkan het spelen! Het spel kan zeergoed als dubbelspel gespeeld worden

Op 14 december kunnen deelnemers van het erfbeplantingsprojectTeuge in het Groen weer ‘met de schop in de grond’.Ze kunnen danhun inboet (niet aangeslagen beplanting) vervangen.Dit kan bijLandschapsbeheer Gelderland tegen sterk gereduceerd tarief opnieuwbesteld worden.Waar de uitlevering gebeurt, is afhankelijk van debestelde hoeveelheid.Deelnemers worden hierover later geïnformeerd.

omdat de spelers ‘verplicht’ om debeurt de bal (terug) moeten slaan.Een bekende proftennisser heeftzich na kennismaking met een potjedynamic tennis al laten ontvallendat dit wellicht nog leuker is dan‘gewoon’ tennis!

Ben je boven de 50 en heb je zingekregen in een spelletje? Kom daneens vrijblijvend kijken of zelfs meespelen.We spelen elke maandag van11.00 uur – 12.00 uur in de gym-zaal aan de Bleriotstraat inTeuge.In september en oktober kun jekosteloos kennismaken metDynamic tennis.Neem sportkledingen zaalschoenen mee,wij zorgenvoor een racket.Neem voor meer informatie contactop met HenriTeunissen, tel. 06-22610523,mail. [email protected]

Dynamic tennis van start

Heraanplant-dagErfbeplantingsproject

Henriëtte Nijhof enPeter van der Linde

Stationsweg 3, 7395 SB TeugeTel. 055 - 3232010 www.petervandebunte.nl

honderd euro.De winnaar van dezetrofee wordt voor 1/3 bepaald dooreen vakjury, 1/3 de deelnemers zelfen dus voor 1/3 het Nederlandspubliek.

Op 14 december kunnen deelnemers van het erfbeplantingsprojectTeuge in het Groen weer ‘met de schop in de grond’.Ze kunnen danhun inboet (niet aangeslagen beplanting) vervangen.Dit kan bijLandschapsbeheer Gelderland tegen sterk gereduceerd tarief opnieuwbesteld worden.Waar de uitlevering gebeurt, is afhankelijk van debestelde hoeveelheid.Deelnemers worden hierover later geïnformeerd.

Heraanplant-dagErfbeplantingsproject

Page 5: Teugje Nieuws nr. 37 11-2013

- 5 -

www.erikveldwijk.nl

• Rioolaanleg• Bekabeling

• Tuinonderhoud• Zwembadaanleg

Geregeld ervaren mensen in de directe of watverder weg gelegen omgeving van vliegveldTeuge hinder van het luchtverkeer. In de meestegevallen gaat het om geluidsoverlast, een enkelekeer over stankoverlast. De redactie is hier eensin gedoken.

Watmag wel en nietTe laag vliegen is uiteraard niet toe-gestaan. Boven bebouwd gebiedmoet minimaal 300 meter hogerdan het hoogste punt gevlogen wor-den. Daarbuiten minimaal 150meter.Bepaalde zones, denk aansteden, de dorpskern vanTeuge,Twello en DeVecht,maar ooknatuurgebieden,moet de piloot ver-mijden. Helaas gebeurt dit nietaltijd en ook wordt er wel eens telaag gevlogen. Niet volgen van debakens in het veld levert ook gere-geld vlieghinder op.

MeldpuntHet vliegveld zelf heeft geen meld-punt. Heb je klachten, dan kun jebellen naar het Provincieloket inArnhem:026 - 359 99 99.Email:

KlachtenluchtverkeerDoor Peter Cornelisz

[email protected] isbelangrijk dat alle klachten overgeluidsoverlast gemeld worden; voorde officiële instanties tellen alleengemelde en dus geregistreerdeklachten.

Wanneer er niet gemeld wordt, is erin formele zin geen overlast.Meld jeeen klacht geef dan zoveel mogelijkzinvolle informatie door, zoals: tijd-stip, locatie, zo mogelijk kenmerkenen registratienummer (PH…) vanhet vliegtuig.De provincie heeft echter geenbevoegdheden ten aanzien van hetluchtruimgebruik.De Provinciegeeft de melding door aan de Lucht-vaartpolitie. Deze kun je ook zelfbellen op nummer 020 - 502 56 93.

Op zondag 17 november vindt de jaarlijkse ‘autopuzzeltocht’ van sportclubTeuge weer plaats. Inschrijven kan in de kantine van de sportclub tussen12.30 en 13.00 uur.Om 13.00 uur starten we met de tocht;wie als eersteinschrijft vertrekt ook als eerste.Het wordt een leuke tocht met dit keer allerlei ludieke opdrachten.Misschien net even anders dan je van ons gewend bent,maar beslist net zoleuk of misschien wel leuker!

Ook benieuwd? Doe dan mee en schrijf je in! Het eerste kopje koffie is gra-tis bij de inschrijving en onderweg wordt je natuurlijk ook nog getrakteerd.En er zijn weer heerlijke taarten te winnen! Inschrijfgeld is €2,50 per per-soon.

AutopuzzeltochtDoor Erna Buitenhuis

Aantal klachtenNavraag bij de Provincie leert dater tussen 1 januari 2012 en halfoktober 2013 in totaal bij deProvincie 211 klachten zijn binnen-gekomen. De redactie heeft dezemeldingen eens onder de loep geno-men. Waar komen ze vandaan?Twello (49x),Apeldoorn (44x),Terwolde,waaronder DeVecht valt(20x),Beemte Broekland (deelsvlak onder aanvliegroute van de lan-dingsbaan liggend (18x),Teuge(13x),Epe/Vaassen (12x) enGorssel (11x) scoren het hoogst.Opvallend is dat het aantal klachtenuit Deventer (7x) en ook Zutphen(5x) erg laag is.Zeker als het inwo-nertal meegenomen wordt. In diezin valtTwello erg op.Nader onder-zoek leert dat 45 van de 49 klach-

ten vanuit 3 straten komen.Waar-schijnlijk is het aantal klagers dusveel lager dan het aantal meldingen.Slechts 13 meldingen komen uitTeuge zelf.Ook dat zegt wat.

Wat kunnen we hier uit leren? Erzijn klachten en soms zijn die ookterecht. In die gevallen mogen kla-gers verwachten dat piloten aange-sproken worden: door deLuchtvaartpolitie of door deLuchthavendirectie.En ongetwijfeldzijn er ook meldingen, die bij ietsmeer tolerantie niet gedaan waren.Feit is dat het vliegveld er al 100jaar ligt,maar ook dat piloten reke-ning moeten houden met de bewo-ners van huizen en gebieden waar ze(soms te laag) overvliegen.

Page 6: Teugje Nieuws nr. 37 11-2013

- 6 -

PECONieuws: Let’s get it started Door Leonie van den Beld

CBS De Zaaier groeit snelDe afgelopen twee jaar realiseerde De Zaaier een forse stijgingvan het aantal leerlingen. Een gegeven waar de school, die in eenkrimpregio ligt, best trots op is. Het laten groeien van het leerlin-genaantal is echter niet ongelimiteerd. Het unieke karakter vaneen dorpsschool moet altijd behouden blijven. De school merkt datzij steeds meer in beeld komt bij ouders/verzorgers die wonen inde nieuwbouwwijken aan de rand van Apeldoorn. Een prima ont-wikkeling natuurlijk.

Na een leuke Speelweek, eenspetterend Dorpsfeest en eensportief Touwtrekweekend heeftPeco in oktober het nieuwe sei-zoen geopend met de ‘Let’s get

Inschrijven broertjesen zusjesOp dit moment bezoeken 108leerlingen de school en dat aan-tal gaat dit schooljaar stijgennaar rond de 115/120 kinderen.Hiermee komt de maximalecapaciteit van de school in zichten is een wachtlijst niet ondenk-baar.

Het beleid is dat broertjes enzusjes van leerlingen die al opde school onderwijs volgen, enkinderen uit het dorp Teuge,altijd voor gaan, maar dan moe-ten deze kinderen wel wordeningeschreven. De directeurvraagt daarom, om teleurstel-

ling te voorkomen, om nu alvastje jongste kind(eren) in teschrijven. Dat kan vanaf iedereleeftijd (er zijn al éénjarige kin-deren ingeschreven) en zo benje zeker van een plek op deschool. Je kunt een aanmel-dingspakket verkrijgen bij dedirecteur, Jan-WillemStegeman.

it started party’. Jongelui uitTeuge en omgeving kwamen ingroten getale opdagen om ervervolgens een gezellig feest vante maken.Wat betreft Peco wasdit slechts het begin van wat eenbruisend jaar belooft te worden.Bovendien heeft Peco voor men-sen van alle leeftijden wat tebieden. Zo stond tijdens ‘Peco’sClassics’ de muziek van de jaren’60 tot ’00 centraal en hooptSinterklaas dat hij ook dit jaarweer door tientallen Teugse kin-deren ontvangen zal worden. Deexacte data van deze en andereactiviteiten (inclusief de vrij-dag- en zaterdagavondfeesten)zijn te vinden op de websitewww.sjw-peco.nl en deFacebookpagina van Peco.

Op 25 oktober, 15 november en 30 november vindt steeds ‘Let’s get wild!!’ plaats.

Saunabonvoor vrijwilligers

Onze dorpscontactpersoon won tijdens de laatste‘Beursvloer Voorst’ een GRATIS hotelovernachting, inclu-sief ontbijt en gebruik van de saunafaciliteiten bij ThermenBussloo. Marianne Wieggers wil deze prachtige waarde-cheque graag verloten onder alle vrijwilligers van de onderAlgemeen Belang Teuge hangende commissies.

Vrijwilligers die dus graag eens naar Thermen Bussloo wil-len en daar niet alleen van de sauna gebruik willen maken,maar ook een overnachting willen beleven kunnen zich aan-melden bij Marianne Wieggers, via [email protected] of via055-3231818. Aanmelden kan tot uiterlijk 30 november.Dan wordt de cheque verloot. Deze cheque is geldig tot enmet 20 januari, maar boeken in de kerstvakantie is nietmogelijk.

Page 7: Teugje Nieuws nr. 37 11-2013

- 7 -

De Zanden afgeslotenTussen 11 en 16 november is de Zanden tussen de Rijksstraatwegen de ingang van het vliegveld afgesloten voor alle verkeer.

Wil je dus naar het vliegveld,dan zul je om moeten rijden (deomleiding wordt aangegeven)via ofwel de Teugse Weg,Lochemsestraat en Zandenallee,ofwel via de OudeWezenveldseweg en De Zanden.In beide gevallen moet je dusde slingerweg om het vliegveldgebruiken om bij de ingang vanhet vliegveld te komen.Voor vrachtverkeer is deze wegoverigens normaal gesprokenafgesloten, onduidelijk is of er

tijdens de omleiding een onthef-fing geldt.

De reden van de afsluiting is dein het vorige nummer van TeugjeNieuws aangekondigde kap vantwee rijen met oude beuken aande Zanden. Dit wordt uitgevoerddoor een aannemer, in opdrachtvan de gemeente Voorst. In eenlater stadium zullen de stobbenverwijderd worden en komen ernieuwe beuken.

Burendag in TeugeDoor Lucas Harbers en Jan Geschiere

Op zaterdagmiddag 21 september werd bij het dierenverblijf ’tBeestenboeltje deelgenomen aan de landelijke burendag van hetOranje Fonds.

Met ruim 10 vrijwilligers werdonder leiding van Jan Geschierede dierenweide opgeknapt.Lucas Harbers had, (op de bol-derkar, geflankeerd door zijnkinderen), het nodige aan pro-motiemateriaal en spulletjesaangesleept en opgesteld omhet gezellig te maken.

Na ontvangst met koffie werdgestart met het verwijderen vande vijver in het konijnen(bui-ten)- verblijf (waar tevens kip-pen huizen). De eenden wareneerder naar een terrein met eengrotere vijver verhuisd. De eer-ste vijver deed dus geen dienstmeer en vormde eerder eengevaar voor kuikens. De plasticvijver kwam er heelhuids uit enis te koop! Het gat werd opge-vuld met grond, aangevoerddoor Henk Uenk vanaf hetsportveldterrein.

De weide werd ontdaan van tak-ken, stenen en onkruid (vooralbrandnetels) en de dierenverblij-ven werden schoongemaakt.Tussendoor werd gezellig samenkoffie gedronken en de middagwerd afgesloten met heerlijkezelf gemaakte Aziatische kip-pensoep van Stien Geschiere.Het was een gezellige middagmet mooi weer! De dieren kun-nen weer genieten van een opge-ruimd en veilig verblijf. Metwaardering voor en dank aan devrijwilligers.

www.garagedevecht.nl

Hombroake zien hoge eikeliekt een Ruysdael uut Barok:takken goat ten hemel reiken;uutende een kale stok.

Langverwachte zommerbujebrak een takke noar de grond.Blumink mos zich d’r mee mujen:haardholt heupkes in het rond.

Schaduwboom op ’t Hartelaer *Door Tinus van het Slyck

Dit gedicht is doorTinus van het Slyck ook voorgedragen tijdens deKunstrouteTwello, eind september.*Zie ook:Zo greun as grös, blz. 49 en (Ge)Dichten op Het Hartelaer, blz 19.

Ston de reus nog an de stroate,dan mos’e meschien wel vot;lös in ’t land zölt ze ‘m loaten,umdat beeste schulen mot.

Wilgen stoat op zied te wachten,maar ze haalt het bi hum niet.Boer-chirurg brach nietje krachten,die de eeuwling tiedwinst biedt.

Page 8: Teugje Nieuws nr. 37 11-2013

- 8 -

November14 Soos - Bejaardensoos Teuge

15 Let's get wild!! - SJW Peco

17 Autopuzzeltocht - Sportclub Teuge

22 Klaverjassen competitie - Sportclub Teuge

28 Samen uit eten - ABT

29 Kinder disco in Peco - Sportclub Teuge

30 Sinterklaasfeest (datum onder voorbehoud) - SJW Peco

30 Let's get wild!! - SJW Peco

December1 Sinterklaasfeest (voor leden) - Teugse Klootschietersver.

6 Klaverjassen competitie - Sportclub Teuge

13 Friday 13th - SJW Peco

13 Klaverjassen competitie - Sportclub Teuge

17 Soos, daarna kerstdiner - Bejaardensoos Teuge

20 Bunker versieren - Teugse klootschietersver.

20 Kerstbingo - Sportclub Teuge

20 Vrije middag - CBS De Zaaier

20 Gezelligeavond - Bejaardensoos Teuge

21 Kerst bingo - Teugse klootschietersver.

21 Klaverjassen - Sportclub Teuge

23 t/m 3/1 Kerstvakantie - CBS De Zaaier

Januari 20143 Bingo - Sportclub Teuge

4 Nieuwjaars klaverjassen - Sportclub Teuge

5 Nieuwjaarsreceptie - Teugse Klootschietersver.

9 Soos, nieuwjaarsreceptie (leden) - Bejaardensoos Teuge

17 Klaverjassen competitie - Sportclub Teuge30 Samen uit eten - ABT

31 Klaverjassen competitie - Sportclub Teuge

Februari7 Bingo - Sportclub Teuge

9 Boerenkooltoernooi TKV leden - Teugse Klootschietersver.

13 Soos, daarna boerenkool maaltijd - Bejaardensoos Teuge

14 Klaverjassen competitie - Sportclub Teuge

14 Vrije dag - CBS De Zaaier

17 t/m 21 Voorjaarsvakantie - CBS De Zaaier18 Algemene Ledenvergadering - Teugse Klootschietersver.

21 Kinder bingo - Sportclub Teuge

27 Samen uit eten - ABT

28 Klaverjassen competitie - Sportclub Teuge

ACTUELE INFO KUN JEVINDEN OPwww.teuge.eu, www.sp-teuge.nl, www.sjwpeco.nl,

www.para-teuge.nl, www.teugseklootschietersvereniging.nl,www.tennisclubteuge.nl, www.zweven.nl

Heb je een activiteit te melden? Stuur deze naar:[email protected].

ACTIVITEITENAGENDATeuge

ColofonTeugje Nieuws verschijnt 5 keer per jaar in een full-colour

uitgave in Teuge, de Vecht en omstreken.

Redactie:Lineke Güth en Peter Cornelisz.

Aan deze editie werkten mee:Leonie van den Beld, Marianne Wieggers, Lucas Harbers, Jan

Geschiere, Anne Pannekoek, René Kamphuis, Bernhard Jolink,

Erna Buitenhuis en Tinus van het Slyck.

Fotografie: Jacqueline Midavaine en Peter Cornelisz.

Uitgever: Bureau Xtens, Apeldoorn.

Algemeen Belang TeugeSecretariaat: Zandenallee 2, 7395 PCTeuge,

Tel: 055-3231818, E-mail: [email protected] Site:www.teuge.eu

Nummer gemist:Teugje Nieuws wordt gelijk met het Voorster Nieuws bezorgd.

Heb je een ‘nee’-sticker op je brievenbus zitten voor huis-aan-

huis-bladen, dan ontvang je Teugje Nieuws helaas niet.Voor

bezorgklachten over Teugje Nieuws kun je contact opnemen

met All-In-verspreidingen: 0571 - 274137.Teugje Nieuws

gemist, kijk dan op www.teuge.eu. Of haal een exemplaar opRijksstraatweg 198 (zolang de voorraad strekt).

Heb je kopij, stuur die dan vóór 25 december 2013 naar:Rijksstraatweg 198 of mail het naar [email protected] dit e-mailadres ook als je je wilt aanmelden als

schrijver/reporter voor deze krant of als bezorger.

Wijzigingen voorbehouden.

Nieuwe expositiedorpshuisSinds 4 oktober is er weer een nieuwe expositie te bewonderen inhet dorpshuis van Teuge, namelijk de schilderijen van NardieHulsegge-Siebelink.