Een diavoorstelling maken met Powerpoint · PDF file Een diavoorstelling maken met PowerPoint...

Click here to load reader

 • date post

  22-Sep-2020
 • Category

  Documents

 • view

  10
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Een diavoorstelling maken met Powerpoint · PDF file Een diavoorstelling maken met PowerPoint...

 • Een PowerPoint-presentatie maken met Microsoft Office PowerPoint 2010

  Sonja Kuijt

 • Een diavoorstelling maken met PowerPoint

  Wat is PowerPoint? PowerPoint is een programma waarmee je diavoorstellingen kunt maken. Het programma wordt gebruikt bij het geven van presentaties (een soort spreekbeurt). De diavoorstelling. De diavoorstelling bestaat uit meerdere dia’s.

   Op de eerste dia laat je met tekst en een plaatje zien wat je onderwerp is.

   Op de tweede dia laat je de “hoofdstukken” zien.

   De volgende dia’s laat je per hoofdstuk zien met daarop kort de belangrijkste tekst en eventueel plaatjes.

   Op de laatste dia vat je nog eens kort samen waar je het over gehad hebt. Deze dia is dan ook bijna hetzelfde als de tweede dia. En dit was dan jouw speekbeurt.

  Hoe werkt PowerPoint? Als je PowerPoint opstart wordt er een nieuw PowerPoint-document aangemaakt, dat alleen nog bestaat uit één bijna lege dia. Deze eerste dia is een titeldia: een dia met titel en ondertitel.

  Je begint meestal met het kiezen van een ontwerp (achtergrond en opmaakstijl) voor je presentatie. Dat doe je door te klikken op Ontwerpen in de menubalk. Je kunt kiezen voor de thema’s van het programma, of je kunt kiezen voor een plaatje als achtergrond die je hebt opgeslagen. Wil je het door jou gekozen ontwerp toepassen op alle dia’s? Dan zul je dat moeten aangeven. Je bent nu klaar om de dia’s te gaan maken en te vullen met tekst en/of plaatjes, filmpjes, geluidjes enzovoort.

 • Dia-indeling en nieuwe dia’s invoegen. Je kunt de indeling van een dia instellen door in de menubalk te kiezen voor Start, Indeling. Om een nieuwe dia toe te voegen, kies je in de menubalk voor Start, Nieuwe dia (sneltoets CTRL + M). De dia’s vullen. Klik op het vakje met de tekst: “Klik hier om een titel te maken” om een titel boven de dia te zetten. Dit geldt ook voor ondertitels, plaatjes enz. Je moet dan alleen wel op het juiste pictogram (plaatje) klikken.

  Je kunt ook een plaatje invoegen door in de menubalk te kiezen voor Invoegen, afbeelding, afbeelding invoegen uit bestand. Het is natuurlijk het origineelste, wanneer je je niet aan een standaard dia-indeling houdt. Door zelf lekker creatief bezig te zijn, maak je het voor jezelf ook leuker.

 • Bijvoorbeeld: Een speciale achtergrond invoegen. Op het internet kun je hele mooie achtergronden vinden. Deze achtergrond moet je dan natuurlijk wel even opslaan op jouw computer.

  Dit doe je als volgt: Klik met je rechtermuisknop op de achtergrond en kies in het snelmenu voor Afbeelding, Opslaan als. Sla de afbeelding op in jouw eigen map.

  Klik in de menubalk op Ontwerpen, Achtergrondstijlen, achtergrond opmaken, klik aan Opvulling met figuur of Bitmappatroon.

  Klik op Invoegen uit: Bestand. Je kunt nu de door jou opgeslagen achtergrond op de computer opzoeken. Klik op de achtergrond of het plaatje en klik op Invoegen.

 • Wannee je voor een plaatje kiest, kun je het plaatje doorzichtiger maken met de schuifbalk. Zo is de tekst altijd leesbaar. Zoals je ziet, kun je in het venster Achtergrond opmaken ook kiezen voor Kleurovergang, Bitmappatroon en Illustratie.

  Een denkwolkje invoegen bij een stukje tekst. Dit doe je door in de menubalk te kiezen voor: Invoegen, Vormen

  en in dit venster te klikken op Toelichtingen en vervolgens kies je voor een leuk wolkje.

 • Met de muis maak je nu een denkwolkje op de dia. Dit denkwolkje kun je op verschillende manieren aanpassen:

   Witte bolletjes - vergroten of verkleinen

   Groen bolletje - draaien

   Geel ruitje - beginpunt aangeven Dit geldt trouwens voor alle door jou zelf ingevoegde plaatjes, tekstvakken en autovormen. Alleen bij de autovormen verschijnt het gele ruitje, omdat daar een beginpunt moet worden aangegeven.

  Animaties en effecten Bij een presentatie is het gebruikelijk om de teksten één voor één op het scherm te laten verschijnen. Ook kun je aan de plaatjes bepaalde effecten toevoegen. Dit doe je op de volgende manier:

   Zorg dat het tekstvak/plaatje of de regel waar je een effect aan wilt toevoegen geselecteerd staat.

   Klik in het menu op Animaties en klik vervolgens op de werkbalk op één van de animaties in het vak Animaties of klik op de lijstpijl bij Animatie toevoegen in de groep Geavanceerde animatie klik op de animatie van jouw keuze.

  o Ingang - De tekst/het plaatje verschijnt o Nadruk - De tekst/het plaatje krijgt nadruk o Afsluiten - De tekst/het plaatje verdwijnt o Animatiepaden - De tekst/het plaatje beweegt

 • Klik in de groep geavanceerde animatie op Deelvenster Animatie.

   Het effect verschijnt rechts in de lijst

   Per effect kan Begin, Richting en snelheid worden ingesteld. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op het effect en klik op Effectopties. Begin

   Bij klikken = Op muisklik

   Met vorige = Tegelijk met vorig effect

   Na vorige = Als vorig effect is afgelopen. Richting Dit ligt aan het effect dat je kiest. Niet bij alle effecten kun je een richting kiezen. Snelheid Bij Tijdsinstellingen kun je in het venster Effectopties de Duur aangeven.

   Zeer snel

   Langzaam

   Gemiddeld

   Snel

   Zeer snel Mediaclips invoegen In PowerPoint kun je film, geluid en zelfs een you-tube-filmpje invoegen. Dit doe je zo:

 • Geluid – Klik in het menu op Invoegen, klik in het vak Media op Audio.

  Zoals je ziet, heb je hier 3 keuzemogelijkheden:

   Audio uit bestand – dit is geluid dat je hebt opgeslagen op de PC.

   Audio uit Illustratie – honderden .wav-jes zoals b.v. applaus.

   Audio opnemen – ingesproken tekst toevoegen.

  Wanneer je wilt dat een geluid wordt opgeslagen in de presentatie, zorg er dan voor dat het een .wav bestand is. Andere bestanden, zoals .midi, sla je op in dezelfde map als je presentatie. Wanneer je het geluid invoegt, verschijnt het icoontje van het luidsprekertje en een

  balkje met knoppen.

  Wanneer je dubbelklikt op het luidsprekertje verschijnt het tabblad Hulpmiddelen voor audio Klik op Afspelen Je kunt hier het geluid Bewerken: Audio knippen – Het audiofragment bijsnijden door de begin- en eindtijd op te geven. Infaden of Uitfaden – Het audiofragment beginnen of eindigen met een overvloeiingseffect van enkele seconden. Bij Audioopties kun je het volume regelen, aangeven op welke manier je het audiofragment wilt starten. Het fragment herhalen of terugspoelen en aanvinken of

 • het geluidspictogram tijdens de diavoorstelling verborgen moet worden.

  Wanneer je op het lint op Animatie, Deelvenster animatie klikt, verschijnt aan de rechterkant van je scherm het deelvenster animatie met daarin het gekozen geluid.

  Wanneer je met de rechtermuisknop op het geluidsfragment klikt, kun je eveneens aangeven hoe het fragment moet worden afgespeeld. Bij het tabblad Effectopties kun je weer aangeven wanneer het geluid gestart moet worden en wanneer en hoe gestopt. Klik nu op het tabblad Tijdsinstelling. Kies hier op welke manier het geluid gestart moet worden en of het eventueel moet worden herhaald.

  . Een video invoegen kan op de volgende manieren: 1. Een video vanuit een bestand insluiten.

  2. Een koppeling naar een videobestand opnemen in de presentatie.

  3. Een koppeling naar een videobestand op een website opnemen.

 • 1. EEN VIDEO INSLUITEN Met Microsoft PowerPoint 2010 kunt je nu een video uit een bestand direct in de presentatie insluiten. Het videobestand wordt dan opgeslagen in het PowerPoint- bestand. Het PowerPoint bestand zal groter worden. De kans dat de video niet afspeelt tijdens het presenteren is klein. Een video vanuit een bestand insluiten: 1. Klik in de normale weergave op de dia waarin u een video wilt insluiten.

  2. Klik op het tabblad Invoegen in de groep Media op de pijl onder Video en klik vervolgens op Video uit bestand...

  3. Ga vanuit het venster Videobestand invoegen naar de video die je wilt insluiten.

 • 4. Klik op de video.

  5. Klik op de knop Invoegen. Tip Je kunt ook klikken op het pictogram Video's in een inhoudsindeling om een video in te voegen.

  2. EEN KOPPELING NAAR EEN VIDEOBESTAND OPNEMEN IN UW PRESENTATIE Je kunt ook een koppeling naar een extern video- of filmbestand opnemen in de presentatie. De koppeling verwijst naar een video die niet in het PowerPoint bestand staat opgeslagen. Door de video te koppelen, beperk je de bestandsgrootte van de presentatie. Op de PC waar je de presentatie moet je dan wel toegang hebben tot de locatie waar het videobestand is opgeslagen. Een koppeling naar een video wilt opnemen: 1. Klik in de normale weergave op de dia waarin u een video wilt insluiten.

  2. Klik op het tabblad Invoegen in de groep Media op de pijl onder Video en klik vervolgens op Video uit bestand...

  3. Selecteer in het venster Videobestand invoegen de video waarvoor je een koppeling wilt opnemen. 4. Klik op de lijstpijl naast de knop Invoegen en klik op Koppeling naar bestand.

  Belangrijk Om problemen