Domaine Jacques Prieur 2009

4
Proefnotities 2009

description

Proefnotities 2009 een bijzonder oogstjaar

Transcript of Domaine Jacques Prieur 2009

Proefnotities 2009

Bruikbaar/houdbaar:2013-2021.

Apogée: 2015.

De kleur is weer opvallend intens en zwart voor pinot noir. Floraal (viooltjes) bramen, zwarte kersen. Verrukkelijke expressie met een geheel eigen karakter. Subtiele, frisse houttonen. Rijke, brede en versmolten aanzet, grotere mate van zoetconcentratie/warmte. Hechte, precies goed gedoseerde concentratie (zuidelijk effect). Extreem verleidelijk en zodoende vroeg inzetbaar maar zeker met een grote, nu nog verscholen reserve. Smaakvol, zoete tannines. Het plezier zet zich voort tot het trage afscheid (grote lengte). Discreet zuurgehalte.

Druif en oppervlakte: 100% Pinot Noir, perceel van 1,17 hectare. Bodemeigenschappen: fraai en groot perceel dat op de buitenwijken van Beaune uitkijkt. Ook hier weer een kalkhoudende kleibodem, echter zeer rijk aan kleine keitjes en siliciumrijk zand. Dit laatste zorgt voor reflec-tie van licht en warmte, hetgeen het rijpingsproces gunstig beïnvloedt. De wijnen zijn herkenbaar en onderscheiden zich ook ten opzichte van de Champs-Pimont, door de fijnheid en de vruchtenintensiteit.

Beaune-Grèves Premier Cru a.c. Prijs: E 42,00

Intekenprijs: E 31,50

Bruikbaar/houdbaar:2013 – 2020>22.

Apogée: 2015.

Somber zwartrood, zeer krachtig. Ademende expressie met een discrete mineraliteit. Vanille, subtiele vruchtentonen, gekonfijte vruchten en prachtig geïntegreerd en discreet hout. Versmolten, zwevende aanzet, fluwelen textuur, verrukkelijk en sappige krokantheid. Combinatie van smaakintensiteit en finesse. Uitstekende balans, zachte en optimaal verpakte tannines met een verborgen kracht. Spanning binnen een on-weerstaanbare en ook uiterst verleidelijke materie!

Druif en oppervlakte: 100% Pinot Noir, perceel van 2,28 hectare. Bodemeigenschappen: een groot perceel met de veelzeggende naam “de velden aan de voet van de berg”, helling gelegen direct achter de buitenwijk van de stad Beaune. Deze wijngaard met een 100% oost-ligging levert zowel rode als witte druiven. De pinot Noir profiteert in het benedengedeelte van een sterk kleihoudende bodem met kleurrijke en stevig gestructureerde wijnen als eindresultaat. De aanwezige en veelvuldige voorkomende ijzersporen in de bodem zorgen voor licht rokerige tonen.

Beaune Champs-Pimont Premier Cru a.c. Prijs: E 35,00

Intekenprijs: E 26,25

Bruikbaar/houdbaar:2014-2022.

Apogée: 2016.

Somber zwartrood. Ademend, mineraal, gemalen steen, witte peper, iets rokerig als een winters bos. Fractie vanille. Discreet en fijn. Versmolten, zoetrijpe aanzet en een satijnen bijna fluwelen textuur. De licht strenge mineraliteit komt in de finale tot uitdrukking. Klassiek gestructureerde materie met solide tannines. Terroir-wijn. Prachtig, reliëfrijke finale met een gigantische lengte. Zeer grote wijn met een dito ontwikkelings- en bewaarpotentieel.

Druif en oppervlakte: 100% Pinot Noir, een perceel van 1,19 hectare. Bodemeigenschappen: hellende wijngaard, waardoor er sprake is van een natuurlijke drainage, ligt in hart van een climat met de naam “Santenots du Milieu”. De bodem is bruin gekleurd, rijk aan mangaan met een harde, maar doorboorde kalkbodem. De ligging is pal op het oosten, halverwege de helling.

Volnay Clos des Santenots Premier Cru a.c. Prijs: E 69,50

Intekenprijs: E 52,13

Bruikbaar/houdbaar:2015-2024.

Apogée: 2017.

Dicht zwartrood, opake. Enorme kleurintensiteit. Vitaal, fris en nobel hout (100% nieuw) dat goed waarneembaar is. Diepe expressie met een mineralige basis en klassieke, pure pinot-aroma’s. Extreem genereuze aanzet. Satijnen textuur, maar krachtig gestructureerde, uitgesproken karaktervolle materie zonder dat dit leidt tot een onaangename hardheid. Licht viriele maar heel smaakvolle tannines. Zoete finale. Grote potentie.

Druif en oppervlakte: 100% Pinot Noir, een perceel van 0,73 hectare. Bodemeigenschappen: de wijngaard is gelegen op de Grand-Cru helling van Corton (zuid-oosten-ligging) de glooiende helling zorgt voor een optimale rijping van de druiven. De steenrijke klei-kalkgrond in combinatie met de oriëntatie versterkt de gunstige klimatologische omstandigheden waardoor er sprake is van een uitzonderlijk vroege rijpheid van de druiven.

Corton-Bressandes Grand Cru a.c. Prijs: E 101,50

Intekenprijs: E 76,13

Bruikbaar/houdbaar:2014-2021.

Apogée: 2015.

Somber zwartrood, iets transparanter richting de rand. Verrukkelijk floraal en opnieuw werkelijk wezenlijk onderscheidend. De frappante karakterverschillen tussen de wijn bewijzen de nauwkeurigheid van werken en van het respect voor bodem, druif en micro-klimaat. Versmolten maar hechte, licht weerbarstige aanzet met een textuur die nog wat weerstand biedt. Extreem prille fase. Karakterwijn met goed geprofileerde tannines. Zoete finale. Grote belofte!

Druif: 100% Pinot Noir. Wijn van de jonge stokken van de Chambertin Grand Cru! Jong is relatief want deze stokken hebben inmiddels de leeftijd bereikt van 15 jaar.

Gevrey-Chambertin Premier Cru a.c. Prijs: E 59,50

Intekenprijs: E 44,36

Bruikbaar/houdbaar:2015/16 – 2025.

Apogée: 2018-2020.

Somber rood met de schakering zwart en paars. Krachtig, maar niet massief. Licht bedwelmende expressie met florale en diepe, zwarte vruchtentonen en een discrete houtpresentie (100% nieuw). Ademende fijnheid in dit pure pinot noir boeket. Gereserveerde aanzet. Uitgespro-ken klassiek gestructureerde en tanninerijke materie. Sterke bodeminvloed, zekere ziltheid, gebeeldhouwde tannines. Vraagt wat geduld. Karakterwijn. Viriele finale met enorm veel reliëf.

Druif en oppervlakte: 100% Pinot Noir, een perceel van 1,28 (!) hectare. Bodemeigenschappen: het betreft een ommuurd geheel van 50 hectaren, door de Cisterciënzer Monniken gesticht. In het kasteel van Clos de Vougeot was hun wijnkelder gehuisvest. Dit is nu de thuishaven van de Confrérie des Chevaliers du Tastevin. De klei domineert en zorgt voor krachtige en gestructureerde wijnen die als rustiek ervaren worden in hun prille jeugd en daarom het nodige geduld vereisen.

Clos Vougeot Grand Cru a.c. Prijs: E 110,00

Intekenprijs: E 82,50

Bruikbaar/houdbaar:2013-2020.

Apogée: 2014?

Iets paarser, fractie transparanter, maar nog altijd zeer krachtig en vitaal. Minerale tonen en rokerigheid. Houtteer, zwarte vruchten, maar ook floraal (rozen). Rijk boeket in primaire fase. Versmolten en zacht vloeiende aanzet. Satijnen textuur; de vrouwelijke elegantie van de Volnay. Delicaat, onverantwoord hoog vin plaisir gehalte. Alcohol lijkt afwezig. Vitale, smaakvolle tannines. Discreet zuurgehalte. Zeer pure representant van de Volnay-familie in een verantwoord moderne stijl.

Druif en oppervlakte: 100% Pinot Noir, perceel van slechts 0,35 hectare. Bodemeigenschappen: de wijngaarden van Volnay hebben de reputa-tie van delicate wijnen met veel finesses. Champans geeft aan dat het een sterk hellend perceel betreft waardoor er sprake is van een optimale bezonning en rijping. De bodemsamenstelling is meer klei- dan kalkhoudend. Dat brengt stevige wijnen met zijdeachtige tannines voort.

Volnay-Champans Premier Cru a.c. Prijs: E 61,00

Intekenprijs: E 45,75

www.sauterwijnen.nl www.sauterwijnen.nl

Bruikbaar/houdbaar:2013-2020.

Apogée: 2015.

Zwartrood, krachtige kleur voor een pinot noir. Vitale houtinvloed. Rijp zwart fruit, heerlijke, vitale vruchtenexpressie (kersen). Versmolten met een fluwelen textuur, maar meteen een effect van gezonde concentratie. Ondanks de wat serieuzere structuur is hier sprake van een krokante, vruchtvlezige materie met een aantrekkelijk zoet- en tannine-contrast. Buitengewoon smaak intensieve finale met een grote lengte en galm.

Druif en oppervlakte: 100% Pinot Noir, perceel van 0,55 hectare. Bodemeigenschappen: Grand Clos en Monopole, een door muren omsloten wijngaard aan de buitenkant van de plaats Meursault. Deze van de Cisterciënzer monniken geërfde wijngaard heeft vanaf het ontstaan zowel witte als rode wijnen voortgebracht. De bodem is een op de rivierbedding aangeslibde samenstelling van klei en kalk. Rode Meursault is een steeds zeldzamer wordende wijn omdat bij nieuwe aanplant er vrijwel altijd voor wit gekozen wordt.

Meursault a.c. Clos de Mazeray Monopole Prijs: E 40,75

Intekenprijs: E 30,56

Bruikbaar/houdbaar:2012-2017.

Apogée: 2014. Onbeperkt inzetbaar.

Gemiddelde intensiteit, typisch pinot kersrood. Kenmerkend licht kruidig, bramen, nauwelijks hout en pure pinot-expressie. Versmolten aanzet, vruchtvlezig/pulpeux. Krokant en sappig. Zeer complete wijn, laag zuurgehalte. Verleidelijke wijn en een briljant instapper binnen het Prieur-gamma.

Druif: 100% Pinot Noir. Bodemeigenschappen: wijngaarden gelegen tussen het domein en het kerkhof van Meursault. Ze vallen buiten de herkomstbenaming Meursault maar de scheiding betreft slechts enkele meters! Wijngaarden, druiven en wijn krijgen de behandeling van de grote, rode wijnen binnen de collectie van het domein.

Bourgogne a.c. Clos Alexandra (Pinot Noir) Prijs: E 17,95

Intekenprijs: E 13,46

LES VINS ROUGES

LES VINS BLANCS

Bruikbaar/houdbaar:2015-2024.

Apogée: 2016.

Iets massiever. Absolute modelkleur voor een optimaal rijp en zonrijk jaar. Opnieuw dat ademende, dansende in de expressie. Grote overeen-komst met de Musigny. Floraal, delicaat, met een prachtige, discrete houtpresentie en integratie. 100% nieuw hout. Minder floraal en meer de aroma’s van totaal rijpe, zwarte kersen (griottes). Versmolten, zoete aanzet en een textuur met meer weerstand. Viriele, vitale materie met een onmiskenbare vitaliteit. Smaakconcentratie binnen een wat koeler kader. Monumentale en toch goed gepolijste tannines.

Druif en oppervlakte: 100% Pinot Noir, een perceel van 0,36 hectare. Bodemeigenschappen: de veldnaam is “Champs Traversins”, gelegen in het hart van het historische Echézeaux. De wijngaarden zijn noord-zuid aangelegd. De bruine bodem is niet erg dik met veel kleine stenen aan de oppervlakte, zand/silicium-rijk en zodoende erg fijn. Onvoorstelbaar rijk micro-klimaat met een permanente, frisse en gezond makende luchtstroming.

Echezeaux Grand Cru a.c. Prijs: E 175,00

Intekenprijs: E 131,25

Bruikbaar/houdbaar:2013–2018.

Apogée: 2014>15.

Bleek strogeel met een gouden glans. Een verrukkelijke uit het glas springende combinatie van vers sap en nieuw, zoet eikenhout. Extreem primaire fase. Versmolten aanzet en een romige textuur, subtiel boterig. Smaakrijke zuren die het perfecte tegenspel bieden aan de zonrijke zoetheid van het jaar. Spanning reliëf, lichte ziltheid en een fractie bitterheid binnen een krokant sappige materie. Contrastrijke finale met tevens een grote mate van directe verleiding.

Druif en oppervlakte: 100% Chardonnay, een perceel van 2,57 hectare. Bodemeigenschappen: Grand Clos en Monopole, een door muren omsloten wijngaard aan de buitenkant van de plaats Meursault. Deze van de Cisterciënzer monniken geërfde wijngaard heeft vanaf het ont-staan zowel witte als rode wijnen voortgebracht. De bodem is een op de rivierbedding aangeslibde samenstelling van klei en kalk.

Meursault a.c. Clos de Mazeray Monopole Prijs: E 39,50

Intekenprijs: E 29,63

Bruikbaar/houdbaar:2013-2020.

Apogée: 2015.

Mineraal, ademend. Sap van gemalen stenen met een subtiele kruidigheid in een melange van gekonfijte vruchten. Spanning vanaf het eerste mondcontact. ES: ik hou van deze wijn vanaf de eerste kennismaking (2006). Degelijk, contrastrijk, tonisch, met een enorme smaakkracht en lengte. De gastronomische mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt (vis, vlees/gevogelte).

Druif en oppervlakte: 100% Chardonnay, een perceel van 1,20 hectare. Bodemeigenschappen: een groot perceel met de veelzeggende naam “de velden aan de voet van de berg” en gelegen op de helling direct achter de buitenwijk van de stad Beaune. Deze wijngaard met een 100% oost-ligging levert zowel rode als witte druiven. De Chardonnay, in het hogere gedeelte van de wijngaard gelegen, heeft een krijtachtige bodem die zorgt voor mineraliteit en karakter met licht zilte effecten in de finale.

Beaune Champs-Pimont Premier Cru a.c. Prijs: E 36,75

Intekenprijs: E 27,56

Bruikbaar/houdbaar:2014-2022.

Apogée: 2016.

Diep goudgeel. Ook hier is sprake van mineraliteit, maar nu is dit minder massief ten opzichte Clos de la Féguine en Champs-Pimont. Dit is rokeriger, ademend door minder klei en meer kiezel. Vanaf het eerste mondcontact valt de relatieve koelheid en vitaliteit op in dit toch zonrijke jaar. De wijn drukt zich in de lengte uit. Grote mate van smaakconcentratie, contrast en uiteraard lengte. Effect van een rode bodem?

Druif en oppervlakte: 100% Chardonnay, opnieuw een zeer klein perceel van 0,25 hectare. Bodemeigenschappen: deze binnen de gemeente Meursault gelegen wijngaard heeft als bijzonderheid dat hij witte wijn voortbrengt: MEURSAULT-SANTENOTS 1er Cru blanc. Uiteraard als er Chardonnay aangeplant is. Maar met de Pinot Noir aangeplant heet de (rode) wijn: VOLNAY-SANTENOTS 1er Cru rouge! Ligging op het oosten met een diepe bodem met een wisselende samenstelling: mergel, aangeslibde leemgrond en brokkelende kalksteen. Zachte hellingen met de juiste balans tussen grond en stenen waardoor optimale rijpheid en de echte mineraliteit.

Meursault-Santenots Premier Cru a.c. Prijs: E 52,50

Intekenprijs: E 39,38

Bruikbaar/houdbaar:2015–2022/24.

Apogée: 2017.

Bleek goudgeel. Warme stenen, rokerig. Uitgesproken mineraal. Zeer discrete houtinvloed. Gereserveerde, licht weerbarstige aanzet en textuur. Eerder zilt (salin) dan zuur. Een zeldzaam voorbeeld van de kwintessens van de bodeminvloed en mineraliteit (sap van stenen!). Opnieuw zeer primaire fase. Moeilijk te temmen karakterbeest. Enorme bodeminvloed, contrast en spanning à volonté.

Druif en oppervlakte: 100% Chardonnay, een perceel van 1,50 hectare. Bodemeigenschappen: heel mooie wijngaard, gelegen in het hart van de grote Chardonnay-terroirs van de Côte de Beaune. Op het oosten georiënteerd domineert deze helling het dorpje Puligny Montrachet. De bodem bestaat uit kalkhoudende kleigrond met veel keien. Hierdoor is er sprake van een vroege rijpheid van de druiven.

Puligny-Montrachet Les Combettes Premier Cru a.c. Prijs: E 70,50

Intekenprijs: E 52,88

Bruikbaar/houdbaar: 2013/14–2021.

Apogée: 2016.

Bleek goudgeel (nog licht mat, want de wijn ligt nog op fust en is nog steeds in contact met de fijne gistsporen). Gereserveerde klasse met eerste klas hout dat de mineraliteit goed toedekt. Hechte aanzet, tonische vitaliteit vanaf het eerste mondcontact. Contrastrijke materie met een goed waarneembare bodeminvloed. Goede verhouding en spanning tussen druif en bodem. Prachtige, smaakvolle zuren, grote lengte, licht koele reserve. Liefhebber-/kennerswijn. Briljante kwaliteit/klasse/prijsverhouding!

Druif en oppervlakte: 100% Chardonnay, een piepklein perceeltje van 0,27 hectare. Bodemeigenschappen: vol op het zuiden georiënteerd en met een heel steile helling. Magere en dunne, bruine grondlaag. Klei en kalkhoudend met heel veel gespleten kalksteen vlakbij een voormalige steengroeve. Perfecte drainage zowel door hellingsgraad als bodemsamenstelling.

Beaune Clos de la Féguine Premier Cru a.c. Monopole Prijs: E 42,00

Intekenprijs: E 31,50

Bruikbaar/houdbaar:2012–2016.

Op vat. Nog troebel botergeel (batonnage). Zeer aantrekkelijke, frisse en extreem pure chardonnay-expressie met het luxe effect van zeer goed hout. Hechte, frisse aanzet. Gestructureerde en uiterst vitale materie. Hoogwaardige finale met de fractie bitterheid van de echt goede, witte wijnen. Citrusvruchten (roze pompelmoes) in deze brute fase al moeilijk uit te spuwen. Heerlijke smaak- en contrastrijke finale. Mooi contrast tussen frisheid en snoeperige rijpheid. Lekker!

Druif: 100% Chardonnay. Bodemeigenschappen: wijngaarden grenzend aan het park en huis. Ze vallen net buiten de herkomstbenaming Meursault maar zowel wijngaarden, druiven als wijn krijgen dezelfde behandeling. Het resultaat bereikt dan ook het niveau van heel wat (goede) Meursaults en is voor ingewijden een echte, geheime tip. Door de relatief lage prijs en de veel te kleine productie is deze wijn permanent uit-verkocht. Maar we hebben na veel aandringen nu toch eindelijk een behoorlijke allocatie gekregen.

Bourgogne a.c. Clos Mathilde (Chardonnay) Prijs: E 17,95

Intekenprijs: E 13,46

Bruikbaar/houdbaar:2014-2022.

Apogée: 2015.

Somber rood met de schakering zwart en paars. Dansende expressie met florale tonen waarin het hout briljant verweven zit. 100% nieuw hout. Finesse in het boeket. De meest delicate van de Côte de Nuits wijnen. Rozen, viooltjes, en kersen. Delicieus, versmolten, zoet vloeiende aanzet. Zijdezachte textuur. Superbe materie en de exacte tegenpool van de Clos de Vougeot. Opnieuw een gevaarlijk hoog vin plaisir gehalte binnen een kantwerken materie met een onbeperkte lengte. Grote, smaakrijke finale (fractie tonkaboon/caramel).

Druif en perceel: 100% Pinot Noir, een perceel van 0,77 hectare. Bodemeigenschappen: hier bevinden we ons binnen een van de allergrootste terroirs van de Côte de Nuits. Gelegen binnen een aardbreuk boven Clos de Vougeot en grenzend aan la Combe d’Orveau. Le Musigny met zijn zuid-oost-ligging profiteert van een zonrijk en een geheel eigen micro-klimaat. Een dunne en fijne, maar zeer steenrijke bodem zorgt voor een perfecte drainage. (Degene die dit in de kelder heeft en er vanaf kan blijven beschikt over een ijzeren discipline of realiseert zich niet wat er onder de kurk schuilt.)

Musigny Grand Cru a.c. Prijs: E 239,50

Intekenprijs: E 179,63

Bruikbaar/houdbaar:2014–2024.

Apogée: 2016.

Somber rood met de schakering zwart en paars. Somber maar niet massief doorlopend tot aan de rand. Het blijft voor een wijn van de pinot noir druif een uitzonderlijke intensiteit. Rijk, verleidelijk, gekonfijte vruchten, kersen. Licht bedwelmend maar boven alles nobel en vitaal/fris. 100% nieuw hout. Versmolten, zoetrijpe aanzet en een fluwelen textuur. Delicaat en volumineus. Zoals bij alle wijnen het tactiele mondcontact van de grote en in dit geval zeer grote wijn. Nobele, aanwezige maar ook zoete tannines. Fenomenale lengte, ranke, smaakvolle finale. Fasci-nerende complexiteit.

Druif en oppervlakte: 100% Pinot Noir, een perceel van 0,84 hectare. Bodemeigenschappen: dikke, diepe bodemlaag met aan de oppervlakte bruine, inactieve aarde en een onderbodem van grote, gespleten kalkblokken. De oriëntatie is vol op het oosten gericht.

Chambertin Grand Cru a.c. Prijs: E 175,00

Intekenprijs: E 131,25

www.sauterwijnen.nl

Bruikbaar/houdbaar:2014–2022.

Apogée: 2016.

Geelgoud. Nog steeds wat mat; het gevecht van de gistsporen (reductief) met de zuurstof (hout). Weer het effect van superrijp sap dat in de nieuwe vaten stroomt. Prachtige combinatie van de steenrijke bodem en zeer rijpe, zacht geroosterde druiven. Hout volledig op de achtergrond. Versmolten aanzet en een romige textuur maar de tonische frisheid schiet meteen dwars door die romige textuur. Mineraal, spannend en re-serve, de wijn doet z’n naam alle eer aan. Opnieuw in een nog zeer prille fase. Smaakintensieve en lang aanhoudende finale.

Druif en oppervlakte: 100% Chardonnay, een heel klein perceel van 0,28 hectare. Bodemeigenschappen: extreem dunne bodemlaag (15 tot 20 cm) sterk hellend, oriëntatie 100% oosten. De onderbodem is kalksteen in gespleten horizontale lagen. Hier ziet men eigenlijk alleen maar stenen.

Meursault-Perrieres Premier Cru a.c. Prijs: E 101,50

Intekenprijs: E 76,13

Bruikbaar/houdbaar:2016-2030.

Apogée: 2020.

Massief bleek goud. Bedwelmende combinatie van boterige chardonnay-aroma’s en een superbe houtomlijsting. Puur, krachtig en zeer nauw-keurig met alle ontwikkeling nog geserveerd voor een verre toekomst. Brede, overrompelende, versmolten aanzet en een romige textuur met onmiddellijk een contrast van honing en monumentale zuren/frisheid. Trage materie met een indrukwekkende concentratie maar zonder exces. Er zit nergens iets van een dip. Monumentaal en toch geniet- en drinkbaar.

Druif en oppervlakte: 100% Chardonnay, perceel van 0,59 hectare. Bodemeigenschappen: uitgesproken zonrijke ligging. Ommuurde Mon-trachet-wijngaard vallend binnen de gemeente Puligny-Montrachet. Zacht hellend met een perfecte drainage. Zuid/zuid-oost ligging. Dunne bodemlaag met veel stenen, rijk aan natrium en witte mergel, die aan de oppervlakte verschijnt.

Montrachet Grand Cru a.c. Prijs: E 445,00

Intekenprijs: E 333,75

Bruikbaar/houdbaar:2016-2025.

Apogée: 2020.

Licht, fonkelend bleekgoud. Licht reductief in deze fase. Kenmerkende expressie en reserve van de zeer grote Bourgogne. Optimale rijpheid en elegantie. Het is de lengte die werkelijk indrukwekkend is. Verder is het in deze fase nog niet mogelijk een wat gedetailleerder beeld te geven van deze zeer grote wijn.

Druif en oppervlakte: 100% Chardonnay, mini-perceeltje van 0,13 hectare. Bodemeigenschappen: hoog aan de helling gelegen, bovengren-zend aan Montrachet. Vol op het zuiden georiënteerd en net als de Montrachet een dunne bodemlaag met veel stenen en witte mergel.

Chevalier-Montrachet Grand Cru a.c. Prijs: E 226,50

Intekenprijs: E 169,88

De Bourgogne en haar classificaties …Het is geen eenvoudige materie, vandaar dat we het even heel nauwkeurig op een rijtje zetten en dan blijkt het toch begrijpelijk voor de liefhebber/liefhebster die bereid is zich erin te verdiepen.

Climat en/of lieu-dit (veldnaam) Benaming van een wijngaard of een cluster van wijngaarden, met eenzelfde bodemsamenstelling, oriëntatie, hellingsgraad en microklimaat. Erkend en geadministreerd onder deze naam binnen een gemeentelijke herkomstbenaming. Er kan sprake zijn van één eigenaar of verschillende eigenaren. Als er sprake is van één eigenaar wordt dit aangegeven met de vermelding Monopole. Deze benaming kan zowel binnen als buiten de herkomstbenaming vallen. Verderop volgen enkele voorbeelden. Ook kan een climat bestaan uit meerdere lieux-dits. Als voorbeeld: Puligny Montrachet 1er Cru “les Pucelles”. Het Climat les “les Pucelles” herbergt twee lieux-dits: “les Pucelles” en “Clos des Meix”.

Basisherkomstbenaming zonder wijngaardvermelding: Bourgogne a.c. Elke wijn beschikkend over de herkomstbenaming Bourgogne mag als zodanig geëtiketteerd worden. Het is dus mogelijk dat het een assemblage (samenvoeging) betreft van wijnen uit verschillende wijngaarden, uit verschillende gemeenten en zelfs uit verschillende sub-wijngebieden waarbinnen deze herkomstbenaming geldt. Als voorbeelden: Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise, de Maconnais en zelfs de Beaujolais. Komt de wijn van een lokale producent dat zal het geen assemblage betreffen van verschillende wijngebieden maar een assemblage van enkele wijngaarden, gelegen binnen de gemeente(n) waarbinnen zijn wijngoed gelegen is. In geval van Mortet is dat de gemeente Daix.

Gemeentelijke* herkomstbenaming zonder wijngaardvermelding: Gevrey-Chambertin a.c. Dit kan de wijn zijn van een wijngaard of een assemblage van verschillende wijngaarden met recht op de herkomstbenaming Gevrey-Chambertin. Het staat de eigenaar vrij een Pre-mier Cru te declasseren naar gemeentelijke status (Village) bijvoorbeeld vanwege de nog jonge leeftijd van de stokken. Ook deze wijn kan in de assemblage terechtkomen. Hierdoor kunnen Village-wijnen soms een hoog 1er-Cru-gehalte hebben (Domaine Henri Gouges).

Gemeentelijke herkomstbenaming met wijngaardvermelding waarvan de naam van de wijngaard niet binnen de herkomstbenaming valt: Marsannay a.c. Les Longeroies of Fixin a.c. Champs Pennebaut. Hier is dus geen sprake van een assemblage maar van een wat de Engelstaligen noemen: single vineyard wine.

Gemeentelijke herkomstbenaming met 1er Cru Classificatie zonder wijngaardvermelding: Gevrey Chambertin 1er Cru a.c. Het betreft hier een assemblage van verschillende 1er-Cru-wijngaarden met de geldende herkomstbenaming of een vrijwillige declassering van de Grand Cru Chambertin. Deze kunnen van één eigenaar of van verschillende eigenaren zijn. Handelshuizen kopen druiven of wijnen van verschillende 1er-Cru-wijngaarden al dan niet met de vermelding van het climat op de documenten en assembleren dit tot een wijn. In dat geval zal op het etiket vermeldt worden: Gevrey Chambertin 1er Cru a.c. Elevé et mis en bouteille (opgevoed/gerijpt en op fles gebracht door ...) par Maison XYZ à Beaune. Op een domein zonder handelshuis-statuut worden uitsluitend druiven van eigen wijngaard verwerkt.

Gemeentelijke herkomstbenaming met 1er Cru Classificatie met wijngaardvermelding: Gevrey Chambertin 1er Cru Lavaux Saint Jacques a.c.Het climat Lavaux Saint Jacques is geclassificeerd als Premier Cru en de beschikbare grond is in handen van verschillende eigenaren.

Wijngaarden binnen de geldende veldnaam (lieu-dit) geclassificeerd als GRAND CRU.Dit is de hoogste status. Meestal volstaat de naam van de lieu-dit met als voorbeeld Chambertin Grand Cru a.c. of Clos de Vougeot Grand Cru a.c. Dit geldt alleen voor de rode Clos de Vougeot. De witte (le Clos Blanc de Vougeot) heeft de status van Premier Cru (= lager). Corton (rood) en Corton Charlemagne (wit) hebben beide een Grand-Cru-status. Hier wordt het complexer want binnen drie gemeenten (Pernand-Vergelesses, Aloxe Corton en Ladoix Serrigny) komen er wijngaarden voor met de Grand Cru status Corton (rood). Waarbinnen een dertigtal erkende climats die op de etiketten (kunnen) verschijnen. Voorbeeld: Corton-Bressandes Grand Cru. Bij de Corton Charlemagne (wit) speelt dit minder. Er zijn minder lieux-dits en de naam is zo beroemd dat de meeste producenten en handelshuizen volstaan met de vermelding Corton-Charlemagne Grand Cru.

Ten slotte de opgaande lijn vanuit een gemeente. We nemen Chassagne Montrachet als voorbeeld.Hierbinnen kan geproduceerd worden:1) Bourgogne a.c.; afkomstig van een wijngaard met deze herkomstbenaming of als gevolg van een vrijwillige declassering of bij niet voldoen aan de eisen die gesteld worden aan hogere classificaties.2) Chassagne Montrachet a.c. Village; zonder wijngaardvermelding en zonder 1er Cru status.3) Chassagne Montrachet a.c. “La Corvée”; met wijngaardvermelding, maar zonder 1er Cru status.4) Chassagne Montrachet Premier Cru a.c.; zonder wijngaardvermelding.5) Chassagne Montrachet Premier Cru “En Cailleret” a.c.; met wijngaardvermelding.6) Batard-Montrachet Grand Cru a.c.7) Criots-Batard-Montrachet Grand Cru a.c.8) Montrachet Grand Cru a.c.

* Vertaling van appellation communale. De producenten spreken dan van appellation “village”. Commune betekent zowel gemeente als een gemeenschap/cluster van wijngaarden met dezelfde naam waarbinnen weer talrijke wijngaardnamen van toepassing kunnen zijn.

Bruikbaar/houdbaar:2015–2025.

Apogée: 2020.

Iets meer witgoud. Absoluut superbe expressie in de zin van nobele mineralitet. Ademend en subtiel geparfumeerd gesteente. Krachtig, viriel, smaakrijk en klassiek gestructureerde materie. Zeer kenmerkend voor Corton Charlemagne. Grote wijn met een gigantische lengte en een zoete smaakconcentratie tot in de laatste fase van de onbeperkte aanhoudende finale. Superbe Corton Charlemagne.

Druif en oppervlakte: 100% Chardonnay, een perceel(tje) van 0,22 hectare. Bodemeigenschappen: de wijngaard is gelegen op de berg van de Grands Crus de Corton. Vol op het oosten georiënteerd, de dorpjes Ladoix en Serrigny dominerend. Sterk hellend en zeer krijtrijk hetgeen de diepe mineraliteit in de wijn verklaart.

Corton-Charlemagne Grand Cru a.c. Prijs: E 131,00

Intekenprijs: E 98,25

www.sauterwijnen.nl