Destelheide-magazine maart 2015

20
Belgie- Belgique P.B- P.P, 1650 Beersel BC 1646 P 209319 Afgiftekantoor Beersel DH-magazine V.U. Guy Uyttebroeck, Destelheidestraat 66, 1653 Dworp. Destelheide wordt samen met de Hoge Rielen in opdracht van de Vlaamse Overheid beheerd door de vzw ADJ, Molenstraat 62, 2460 Kasterlee. magazine van Destelheide Nr 34 maart - mei 2015 EXPO & MASTERCLASS ULTIMA VEZ / WIM VANDEKEYBUS ZOMERACADEMIE 2015 DAG VAN DE DOENER ARTIESTEN IN HUIS Oedipus (Bêt Noir) © Danny Willems

description

Nieuwe expo en masterclass met Ultima Vez/Wim Vandekeybus; de Zomeracademie en - nieuw! - de Dag van de Doener die er aan komen; heel wat artiesten in residentie; Kunst en ride; een interview met Vlaamse Jeugdraad-voorzitter Nozizwe Dube; en restaurantnieuwtjes!

Transcript of Destelheide-magazine maart 2015

Belgie- Belgique

P.B- P.P, 1650 BeerselBC 1646 P 209319

Afgiftekantoor Beersel

DH-magazine

V.U. Guy Uyttebroeck, Destelheidestraat 66, 1653 Dworp. Destelheide wordt samen met de Hoge Rielen in opdracht van de Vlaamse Overheid beheerd door de vzw ADJ, Molenstraat 62, 2460 Kasterlee.

magazine van Destelheide • Nr 34 • maart - mei 2015

EXPO & MASTERCLASS ULTIMA VEZ / WIM VANDEKEYBUSZOMERACADEMIE 2015DAG VAN DE DOENERARTIESTEN IN HUIS

Oedipus (Bêt Noir) © Danny Willems

INLEIDINGIk wens iedereen, en in het bijzonder de jongeren, studenten, docenten en creatievelingen die we hier dagelijks over de vloer krijgen, een bruisend en ondernemend 2015! Ondertussen zitten we hier in Destelheide niet stil. Naast de receptieve werking waarbij we voor honderden groepen een spetterend verblijf mogelijk maken met de beste werklokalen, lekker eten en gezellige slaapkamers, bouwden we de afgelopen maanden ook verder aan onze eigen programmatie! In dit nieuwe Destelheide-magazine ontdekt u er alles over. Later in 2015 worden nog verschillende internationale projecten op poten gezet, waarover u in onze volgende DH-magazines meer leest.

Na de tentoonstelling en masterclass over Rosas en Anne Teresa De Keersmaeker vorig jaar, werken we dit jaar samen met een andere grote naam uit de Brusselse en internationale danswereld: Wim Vandekeybus en zijn gezelschap Ultima Vez. We tonen een expo met de mooiste foto’s en trailers uit het omvangrijke oeuvre van dit wereldvermaarde dansgezelschap en organiseren een nieuwe masterclass waarbij we een publiek van

niet-professionele dansers inwijden in de energieke bewegingstaal van Ultima Vez. Na de 20ste (feest)editie van De Zomeracademie vorig jaar staat deze zomer de 21ste (geluks)editie van ons jaarlijkse vormingsinitiatief samen met De Veerman en verschillende co-producenten op het programma. Klassiekers zijn er om te koesteren.

Nieuw in 2015 is de Dag van de Doener: onze kunsteducatieve Dharts stelde vast dat de (freelance) docenten steevast ontbreken op de verschillende studiedagen die er ten velde worden georganiseerd. Speciaal voor hen zetten we een dag op poten met zowel artistieke als zakelijke sessies, netwerkmogelijkheden en – uiteraard – een grote portie fun. Want kunst en educatie blijven tenslotte een groot feest, zoals ik hier iedere dag in Destelheide mag merken. Ook onze Brusselse projecten lopen ondertussen op volle touren. Naast de kunst & ride-uitstappen naar Brusselse kunsthuizen werken we ook op maat projecten uit met Brusselse (jeugdwerk)groepen, zoals de Fanfakids afgelopen krokusvakantie. Wat een plezier om hen te zien spelen in Destelheide!

Guy UyttebroeckDirecteur Destelheide

ColofonRedactie: Filip TielensVormgeving: www.nelsongroup.beOplage: 1500 exemplaren

Destelheide is een centrum voor jeugd, kunst en creatie in Dworp dat door de vzw ADJ in opdracht van de Vlaamse Overheid uitgebaat wordt. In een rustige groene omgeving en een modern gebouwencomplex bestaande uit glas, beton en hout ontvangt Destelheide voornamelijk jeugdwerkgroepen, onderwijsinstellingen en socio-culturele organisaties uit binnen- en buitenland. Dit Destelheide-magazine wil u op de hoogte houden van de ontwikkelingen in het centrum, de activiteiten die de kunsteducatieve dienst Dharts organiseert en het bredere jeugdwerk- en kunsteducatieveld. Wil u graag dit Destelheide-magazine thuis ontvangen (gratis) of u inschrijven op de digitale nieuwsbrief (4x/jaar), dan kan u dit aanduiden op www.destelheide.be.

Blush © Hans Roels

2 32

Guy UyttebroeckDirecteur Destelheide

Na de tentoonstelling en mas-terclass rond Rosas afgelopen jaar, werken we in 2015 samen met die andere Brusselse klep-per uit de danswereld: Ultima Vez. Choreograaf Wim Vande-keybus maakt al bijna dertig jaar bijzonder energieke voorstel-lingen die over de hele wereld touren en waarin niet zelden verschillende kunstvormen sa-menkomen. Dit voorjaar tonen we in Destelheide een expo met dansfoto’s en trailers van Ultima Vez-producties, naast persoon-lijk fotografisch werk van Wim Vandekeybus. Tijd voor een gesprek!

Dag Wim. Wat was er eerst: jouw liefde voor dans of de liefde voor fotografie?Wim Vandekeybus: “Toch de liefde voor fotografie. Toen ik psychologie studeerde, was ik al bezig met fotografie en theater, maar nog niet met dans. Ik deed wel aan sport en gymnastiek, maar dans kwam er pas bij toen ik in de voorstelling ‘De Macht der Theaterlijke Dwaasheden’ van Jan Fabre meespeelde. Toen ik in de danswereld belandde, ontmoette ik meer fotografen en werd ik getriggerd om camera’s te kopen en te experimenteren met het materiaal dat ik vond in een tweedehandswinkel. Net als bij dans ben ik ook op fotografisch gebied een autodidact.”

Fotografeer je zelf ook dans of enkel andere onderwerpen?“In mijn beginjaren als choreograaf fotografeerde ik vaak de repetities en voorstellingen, maar ondertussen laat ik dat meestal over aan anderen. Het moment waarop zo’n foto’s aangeleverd moeten worden voor pers- of promodoeleinden, is immers vaak midden in een creatieproces. Als choreograaf heb je dan al voldoende stress (lacht).

Menske © Martin Firket

De laatste jaren werk ik vooral met Danny Willems als fotograaf. In mijn recente voorstelling ‘booty Looting’ stond Danny mee op de scène en maakte hij beelden die live geprojecteerd werden. Zo werd de fotograaf zelf ook een personage dat een verhaal vertelt.”

2 3

Expo

ULTIMA VEZ/WIM VANDEKEYBUS

ULTIMA VEZ/WIM VANDEKEYBUS

expo

Spiegel © Wim Vandekeybus

“Net als bij dans ben ik ook op fotografisch gebied een autodidact.”

In een interview met Brussel Deze Week over een vorige foto-tentoonstelling zei je: “Zonder dans zou ik nooit dezelfde fotograaf geweest zijn”. Wat bedoelde je daar juist mee?“Dans heeft iets heel vleselijks en dynamisch. Omdat ik nooit met lange lenzen fotografeer, sta ik ook altijd heel dicht bij mijn personages, en dat voel je. Net als bij dans is het in fotografie erg belangrijk hoe je je ‘prooi’ benadert. Soms kruip ik op een paard om foto’s te nemen van mensen, om een andere hoek te vinden. Een frontale foto nemen of een dans recht naar een publiek opvoeren, is niet altijd de meest interessante optie. Wanneer ik fotografeer, weten mensen meestal niet wie ik ben, terwijl dat in een dansstudio natuurlijk wel zo is. Achter de camera kan ik me verbergen.”

Je hebt ook heel wat dansfilms gemaakt. “Ik wilde dans graag buiten de black box van het theater halen. Een theater is iets heel doods. Je hebt bijvoorbeeld nooit een eindeloos landschap in een theater en je kan geen point of view-shots tonen, wat je in een film uiteraard wel kan. Ik kies ook graag speciale settings voor mijn dansfilms: zo namen we ‘Blush’ op in Corsica, ‘La Mentira’ in Zuid-Frankrijk en ‘Mountains Made of Barking’ in Marokko.”

ballet vs hedendaagsOndertussen toert ook de herneming van je debuutvoorstelling ‘What the Body Does not Remember’ nog steeds de hele wereld rond. Ooit gedacht dat dit stuk nu nog zo’n succes zou zijn? “Enigszins wel. We hebben de voorstelling al eens eerder hernomen en toen verkochten we op één avond dertig optredens aan programmatoren die kwamen kijken. ‘What the Body Does not Remember’ is ook een makkelijke voorstelling om overzee te brengen, omdat er bijna geen decor aan te pas komt. Binnenkort gaan we ook ‘In Spite of Wishing and Wanting’ hernemen (voorstelling uit 1999, FT). Met wederopvoeringen blijft het toch altijd oppassen dat ze je nieuwe projecten niet ‘tegenwerken’, want mijn recentste voorstellingen

zijn toch heel anders. Voor mijn volgende voorstelling ‘Speak Low When You Speak Love’ werk ik met enkele dansers die een meer klassieke dansachtergrond hebben en ‘lyrischer’ zijn dan hedendaagse dansers. Er komt geen tekst in de voorstelling, enkel songs.”

Wat was jouw reactie op de aanstelling van Sidi Larbi Cherkaoui als nieuwe artistiek leider van het Ballet van Vlaanderen?“Voor mij kwam dat niet onverwacht. Ik ben erg blij voor hem. Ik denk dat Sidi Larbi de ideale man is om een draai te geven aan het Ballet, al zullen er natuurlijk altijd voor- en tegenstanders zijn van zijn meer hedendaagse aanpak. Hij krijgt nu een grote machinerie waarmee hij kan werken, al zal hij goed moeten uitkijken hoe hij dit kan blijven combineren met werken voor zijn eigen structuur Eastman.”

Zou het iets voor jou zijn om zo’n groot balletgezelschap te leiden?“Goh, ik heb al eerder met o.a. The Göteborg Opera gewerkt, maar zelf sta ik niet meteen te springen om directeur te worden van een groot balletgezelschap. Als ik met klassieke dansers wil werken, doe ik dat liever binnenshuis met enkele dansers die ik ken dan in een grote structuur waarin de helft van de dansers misschien niet tevreden zou zijn met de gang van zaken.”

4 5

■ Filip Tielens

In je laatste voorstelling ‘Talk to the Demon’ spelen enkele kinderen van Centrum West mee, het jeugdhuis in Molenbeek waar we met Destelheide ook al enkele samenwerkingsprojecten mee op poten gezet hebben in het kader van onze BXL-werking.“Centrum West is gehuisvest vlak naast onze nieuwe dansstudio’s. De kinderen kwamen al vaak bij ons over de vloer. Mijn oudste zoon zat vroeger ook bij de Fanfakids, de muziekband van Centrum West. Deze samenwerking is heel organisch gegroeid. Zo creëert Seppe Baeyens momenteel onder de vleugels van Ultima Vez de voorstelling ‘Tornar’, waar ook enkele kinderen van Centrum West in meespelen. Maar bijvoorbeeld ook de overbuurman van Ultima Vez, een man van 92 jaar, speelt in dit stuk mee. Elke dag zie ik hem fluitend de repetities buitengaan. Heerlijk toch?”

Jij bent ondertussen 51 jaar. De afgelopen jaren was je niet meer vaak zelf als danser te zien. “Ik danste wel nog mee in ‘Spiritual Unity’, een compilatievoorstelling over de afgelopen vijf jaar van Ultima

Vez. Het is moeilijk voor mij om me constant vrij te maken en vanaf drie uur in het theater te zijn waar we ’s avonds spelen. De afgelopen jaren had het maken van mijn eerste langspeelfilm ‘Galloping Mind’ ook voorrang, maar ondertussen kriebelt het wel om terug wat meer te dansen, al hoeven dat geen lange internationale tournees te zijn.

Booty Looting © Danny Willems Sonic Boom © Chris van der Burght

4 5

Expo WIM VANDEKEYBUS

Death Valley © Wim Vandekeybus

Paradise Lost © Wim Vandekeybus

The Collector © Wim Vandekeybus

6

ULTIMA VEZ

masterclass

Les Porteuses de Mauvaises Nouvelles © João Tuna

Jullie gezelschap geeft veel vormingen en masterclasses. Vind je het belangrijk om jouw danstaal door te geven aan anderen?“Ultima Vez heeft geen school, onze dansers zijn dus de enige mensen die het dansmateriaal levend kunnen houden. Daarom geven ze geregeld workshops. In al die jaren is er nooit een boek over Ultima Vez verschenen, deels bewust omdat ik niet wou dat onze voorstelling analytisch opgeblazen zouden worden. In het najaar begin ik wel te werken aan een beeldend boek over Ultima Vez, maar het is niet de bedoeling dat ik daarin mijn danstaal ga uitleggen. Het mooie aan voorstellingen is dat ze op een gegeven moment gedoemd zijn om te verdwijnen. Of dat erg is, weet ik niet.

Wat zijn de belangrijkste thema’s in de workshops van Ultima Vez?“Er wordt veel gewerkt rond het bewustzijn van het eigen lichaam in de ruimte en rond fysicaliteit die toch niet te conceptueel is. Enkele principes uit de dansvoorstellingen van Ultima Vez komen ook aan bod: intuïtie, alertheid, instinct en reflexen. Eigenlijk allemaal zaken die al in mijn debuut ‘What the Body Does not Remember’ aanwezig waren. Er wordt ook veel rond contact gewerkt in onze workshops: hoe kan je samen iets doen, hoe voel je elkaar aan…”

MASTERCLASS ULTIMA VEZ

Wanneer? 1 tot 4 juni 2015Voor wie? Amateurdansers met danservaringDocent? Laura Aris Alvarez (Ultima Vez)Waar? DestelheideInfo en inschrijven? Vanaf 16 maart 2015 op www.destelheide.be

■ Filip Tielens

Begin juni organiseren we een vierdaagse masterclass rond het omvangrijke oeuvre van Ultima Vez en de danstaal van Wim Vandekeybus. Deze masterclass staat open voor amateurdansers met behoorlijk wat ervaring. We vroegen aan Wim Vandekeybus hoe hij tegenover educatie aankijkt en wat je zoal mag verwachten tijdens deze masterclass die gegeven zal worden door de ervaren Ultima Vez-danseres en docente Laura Aris Alvarez.

Les Porteuses de Mauvaises Nouvelles © Octavio Iturbe

7

Destelheide bruist als nooit tevoren, en dat komt in grote mate door de aanwezigheid van de vele artiesten in huis. Dat is goed nieuws voor alle jongerengroepen in Destelheide: zij kunnen gratis gaan kijken naar voorstellingen en try-outs van circusartiesten, acteurs, dansers, muzikanten, beeldend kunstenaars… steeds meer Brusselse, Waalse en internationale gezelschappen bovendien. Hier ontdek je welke artiesten we allemaal bij ons mogen verwelkomen in het voorjaar van 2015!

VOORJAAR 2015

artiest in huis

15-16 JANUARIPitcho allround podium

11-27 JANUARICirque Barbette circus

7-11 JANUARILa Grotte fotografie

23-25 JANUARI

28-29 JANUARIFullstop Acrobatic Theatre circus

9-18 FEBRUARIHouse Crying Yellow Tears performance

2-6 FEBRUARI EN 18-22 MEIOh My God Cie theater

Cie La Main à la Patte circus

8 9

2-13 MAARTLes Argonautes circus

25-26 APRIL’tist! jeugdtheater

© Arne De Crom

8-19 JUNInat gras jeugddans

13-19 APRILfABULEUS & DOX fysiek theater

links: Bram Jansen © Saris & den Engelsmanrechts: Ryan Djojokarso

2-8 MAARTCie möche circus

30 MAART – 4 APRILCie RasOTerrA circus

20 APRIL – 8 MEICie OFEN/Gala Moody dans

The Vase © Danny Willems

4-6 EN 18-20 MEIStoomboot muziek

© Cis Vangoidsenhoven

8 9

MOUSSEM

artiest in huis

Moussem Nomadisch Kunstencentrum geeft vorm aan een geactualiseerd artistiek canon van een dynamische samenleving in een geglobaliseerde wereld. Hiervoor ontwikkelt Moussem in Vlaanderen, Brussel, Europa en de Arabisch-islamitische wereld een artistieke werking op het vlak van productie, presentatie en reflectie die: - zowel opkomende als gevestigde artiesten en

gezelschappen ondersteunt aan de hand van duurzame trajecten

- zich rechtstreeks op een divers stedelijk Brussels publiek richt of elders in tweede lijn aan publieksontwikkeling werkt

- bewust kiest om op basis van langdurige en wederkerige partnerschappen haar aanbod te integreren binnen reguliere kunsthuizen

Remah Jabr – De Dochter (werktitel) (2-3 februari)Remah Jabr is een Palestijnse toneelschrijfster die aan het RITS studeerde en momenteel in Brussel woont. In Destelheide kwam ze twee daagjes in afzondering schrijven aan haar toneelstuk ‘De Dochter’. Deze nieuwe theatertekst gaat over een kind dat niet ontkomt aan de slechte reputatie en de emotionele erfenis van een ouder, maar ook over een gebroken familierelatie binnen de extreme sociale context van de bezetting van Palestina. Het stuk zal gespeeld worden door Sofie Decleir, Greg Timmermans, Greet Jacobs etc. en in première gaan in Toneelhuis in Antwerpen begin juni.

Youness Khoukhou – Becoming For Three (2-9 maart)De Marokkaans-Brusselse danser Youness Khoukhou studeerde aan P.A.R.T.S., de dansschool van Anne Teresa De Keersmaeker. Hij danste mee in de voorstelling ‘Soleils’ van Pierre Droulers en werkt momenteel onder de vleugels van Charleroi Danses aan een nieuw dansstuk, waarin de spanning tussen individu en collectiviteit een belangrijke rol speelt.

Lotus Eddé Khouri – Tournures (20-28 maart)Deze Frans-Libanese danseres en choreografe werkt bij ons vlak voor de première van haar nieuwe voorstelling. ‘Tournures’ brengt de vaak overlappende rollen van vier spelers samen – een beeldhouwer, een muzikant en twee dansers – en ensceneert hun typische karakters: radicaal, intiem, functioneel en teruggetrokken.

Dabateatr – Hadda (6-12 juni)Dabateatr is een baanbrekend theatergezelschap uit Rabat in Marokko. Samen met de Hongaarse regisseur Balasz werken ze bij ons aan een voorstelling die ze ook in Toneelhuis zullen spelen. Het theaterstuk ‘Hadda’ is een mix van poëzie, muziek, dans en interactieve videos.

Taoufiq Izeddiou en Meryem Jazouli – On Marche (september 2015)‘On Marche’ is een creatie van danser/choreograaf Taoufiq Izeddiou, tevens artistiek directeur van het gezelschap Anania. Samen met danseres/choreografe Meryem Jazouli neemt Izeddiou de plaats in van onbetwiste pionier van de hedendaagse dans in Marokko. Meryem Jazouli is ook artistiek leider van Espace Darja in Casablanca, een unieke residentieplek voor dansers en choreografen.

Hanane Hajj Ali – Jogging (19-30 oktober)De Libanese actrice Hanane Hajj Ali werkt aan een voorstelling rond het fenomeen “joggen”, maar doet dit met een snuifje humor, satire en feminisme.

Destelheide start een artistieke samenwerking op met Moussem Nomadisch Kunstencentrum. Dit jaar komen er verschillende artiesten die Moussem ondersteunt bij ons in residentie: toneelschrijfster Remah Jabr, het gezelschap Dabateatr uit Rabat, actrice Hanane Hajj Ali, en choreografen Youness Khoukhou, Taoufiq Izeddiou, Meryem Jazouli en Lotus Eddé Khouri. De jongerengroepen in Destelheide kunnen hierdoor allerlei try-outs van internationale hedendaagse kunstenaars ontdekken!

Lotus Eddé Khouri

10

RAAKLIJNEN

artiest in huis

Meer info? www.kaoo.bewww.keskiespace.be

In januari zagen we allemaal lijnen en bollen tevoorschijn komen: het nieuwe project van Destelheide-lover Katrien Oosterlinck! We nodigden enkele schooltjes uit om de interactieve dansvoorstelling ‘Raaklijnen’ (een productie van keski.e.space i.s.m. Kosmonaut Production) aan den lijve te beleven. Geniet mee van deze foto’s…

© We Document Art

11

zomeracademie

PROGRAMMA 2015

Nu al zin in de zomer? Wij ook! Al wordt het weer moeilijk kiezen tussen de verschillende ateliers die we dit jaar organiseren tijdens De Zomeracademie, onze jaarlijkse atelierweek i.s.m. De Veerman en verschillende co-producenten. Maar we stellen je gerust: in iedere discipline krijg je de kans om je artistiek helemaal uit te leven en zeven dagen lang zalig te experimenteren zonder druk. Telkens staat er een professionele kunstenaar klaar om je te coachen in je artistieke zoekproces. Naast het creëren is er ook voldoende ruimte voor ontspanning in de zomerse setting van Destelheide. Hieronder en via www.zomeracademie.be vind je meer informatie over de ateliers en filmpjes waarin de docenten hun werkwijze toelichten. We verwelkomen jullie graag van 20 tot 26 juli!

Leer hoe je een song opbouwt en hoe je een verhaal muzikaal kan ver-pakken. (Coaches: Jonas Winterland en Lennaert Maes)

Improviseer met je instrument door het uit te breiden met digitale media en ontdek de nieuwe klanken! (Coach: Hallveig Agustsdottir, i.s.m. Matrix)

Herbeluister de wereld rondom je en componeer met stiltes en samples je eigen compositie. (Coach: Inge Van Den Kroonenberg; i.s.m. Aifoon)

Gebruik vreemde materialen om je eigen kostuums en objecten te ont-werpen die naar performances en/of installaties leiden. (Coach: Anita Evenepoel)

Geef oude voorwerpen een nieuwe en originele functie. Zaag, lijm, bekleed, ontwerp, herdefinieer! (Coaches: Rik Declercq en Jean-Marc Alby)

In dit nieuwe atelier zoeken we naar statements in ruimte en tijd, door materiële ingrepen, soms op schaal, soms op ware grootte. (Coach: Bob Takes)

Mo

nu

me

nta

le

ku

ns

t

So

ng

wr

itin

g

Mu

zie

k &

be

eld

/ B

ee

ld &

mu

zie

k

Ge

luid

s-

&

luis

ter

ku

ns

t

Ko

stu

um

on

twe

rp

Re

-de

sig

n

De Veerman

12

Wanneer Maandag 20 juli tot en met zondag 26 juli 2015

Voor wie? Iedereen 18+ die zich wil een week lang wil verdiepen: amateurkunstenaars en (semi-)professionele artiesten, docenten, jeugdwerkers, kunsteducatoren, leerkrachten,…

Prijs? € 475 (+35 jaar), € 430 leden partnerorganisaties, € 370 (-35 jaar), € 350 euro attest jeugdwerk

Info en inschrijven?

www.zomeracademie.be | 02/ 380 39 15

Duik in je verbeelding of vertrek van bestaande ervaringen en teksten om je eigen verhaal te maken en vertellen! (Coach: Stefan Perceval)

Ve

rh

ale

n m

ak

en

&

ve

rte

llen

Leer kijken naar en reflecteren over een goed beeld, en leg het daarna vast op de gevoelige plaat! (Coaches: Monica Monté en Piet Vranckx)

Fo

tog

ra

fie

Werk aan je eigen straffe solo, par-cours in de openbare ruimte, hap-pening of performatieve installatie. (Coach: Paulo Guerreiro)

Pe

rfo

rm

an

ce

PR

AK

TIS

CH

foto’s © Piet Vranckx

13

DAG VAN DE DOENER

Destelheide organiseert iets nieuw: een speciale dag voor alle free-lance docenten in artistieke disci-plines. Samen met enkele partners ontwikkelen we een programma op maat van de ‘cultuureducatoren’. Of je nu actief bent binnen theater, dans, beeld, muziek, media… op de ‘Dag van de Doener’ sta jij centraal!

Voor wie? Alle freelance docenten die op (on)regelmatige basis (dagelijks, we-kelijks…) kinderen, jongeren of vol-wassenen warm maken voor kunst en cultuur via workshops, sessies, cursussen… Alle “doeners” die de kunstige vaardigheden van anderen aanscherpen!

Waarom?

Omdat we merken dat op alle studie-dagen, debatten en sectormomenten over kunsteducatie voornamelijk organisatoren en beleidsmensen aanwezig zijn, maar (te) weinig kunste- naars en docenten die “in het veld” de handen uit de mouwen steken.

Wat te verwachten? Een sprankelende dag met allerlei inhoudelijke workshops, zakelijk ad-vies op maat, netwerkmogelijkheden met andere freelance kunsteducatieve docenten en organisaties, en – last but not least – een grote dosis fun. Want kunsteducatie moet vooral swingen!

Waar?In Destelheide, waar we wekelijks zoveel gepassioneerde kunstdocen-ten zien passeren en er elke dag weer kleine mirakels gebeuren.

Wanneer?Op vrijdag 5 juni. Een overdagpro-gramma voor freelance docenten en een avondprogramma waarbij iedereen uit de brede sector van de kunsteducatie welkom is om het seizoen 2014-2015 met een gezel-lige bbq af te sluiten en te klinken op een creatieve zomer.

Alle info en inschrijven?www.dagvandedoener.be

Vragen of suggesties? Mail Eefje Raets op [email protected]

© Amar Benbia

14 15

KUNST & RIDE

BRUSSELSE PROJECTEN

In het kader van onze Brusselse samenwerkingsprojecten nemen we groepen uit Destelheide mee op sleeptouw naar het bruisende avondleven in onze hoofdstad. ‘Kunst & Ride’ is een innovatief con-cept waarbij we op maat van jouw groep en afhankelijk van het cul-turele aanbod een programma uitdenken dat jouw jongeren een unieke inkijk geeft het artistieke leven van Brussel.

Voor de jeugdwerk- en onderwijs-groepen die in Destelheide verblijven merken we dat er toch een fysieke en mentale drempel is om een uitstap naar de hoofdstad te ondernemen. Met Destelheide willen we dit stimu-leren via ons project ‘Kunst & Ride’. We hebben afspraken met verschil-lende podiumhuizen en musea in Brussel om met een groep vanuit Destelheide naar hen te komen voor generale repetities, nocturnes, avondvoorstellingen… Destelheide regelt en betaalt het busvervoer,

maar begeleidt daarnaast ook de uit-stap in het theaterhuis of museum. Vanaf nu kan je dus niet enkel meer naar toonmomenten in onze eigen podiumzaal, maar ook in heel Brussel!

Op woensdag 28 januari gingen we met de studenten van Vivès-hogeschool naar twee activiteiten: de helft van de groep volgde een tour langs vergeten plaatsjes en de mooiste street art kunstwerken van Brussel, terwijl we met de andere helft een bezoek brachten aan het

Kaaitheater voor de dansvoorstelling ‘Golden Hours (As You Like It)’ van Rosas – het gezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker waar we in 2014 nog een expo en een masterclass in Destelheide mee organiseerden. Een geslaagde uitstap die naar meer smaakt! Bekijk het filmpje van deze uitstap op vimeo.com/destelheide

Wil je ook een ‘Kunst & Ride’ organi-seren voor jouw groep tijdens je ver-blijf in Destelheide? Stuur een e-mail naar [email protected]!

Golden Hours (As You Like It) © Anne Van Aerschot

14 15

restaurant

De ‘Smiley’

Destelheide mag zich sinds november 2014 de trotse eigenaar noemen van de ‘Smiley’ van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. De ‘Smiley’ staat voor een uitmuntende kwaliteit op het vlak van hygiëne in de keuken. Op 17 maart 2015 komt Minister Sven Gatz na zijn eerdere bezoek tijdens de herfstvakantie al een tweede keertje naar Destelheide om persoonlijk de ‘Smiley’ te overhandigen aan het keukenteam! Meer info? Check www.favv.be/smiley of spreek onze koks aan tijdens jouw verblijf!

Quality Guard

Onze keuken werkt vanaf nu met een nieuw en hoogtechnologisch tabletsysteem. Heel handig voor bv. controle van temperaturen van frigo en voedsel, takenverdeling, poetsschema... Digitaal is het nieuwe analoog!

Nieuwe chef de partie

Na het plotse overlijden van Frederik De Pauw in november 2014, werd Bart Herremans (door de meesten ook wel gekend als de huisbewaarder van Destelheide) de nieuwe assistent chef-kok. Zijn vorige functie als chef de partie wordt nu ingevuld door Bert Vanbellinghen. Welkom in de Destelkeuken, Bert!

Sauteuse

Destelheide beschikt sinds kort over een nieuw toestel in de keuken, volgens onze chef-kok Steve Berghmans zowat de heilige graal van de keukenmachines: een sauteuse! Dit maakt het mogelijk om in de toekomst allerlei nieuwe gerechten zoals bv. wokschotels te bereiden op een eenvoudige, flexibele, efficiënte en – uiteraard – lekkere manier!

Dat het in Destelheide iedere dag weer smullen is, weten de doorgewinterde bezoekers ongetwijfeld. Verantwoordelijk voor al die lekkere maaltijden is het keukenteam van Destelheide. In 2015 zijn er allerlei nieuwigheden waar we jullie graag van willen laten ‘proeven’. Smakelijk!

© Filip Tielens

16

telex

© Filip Tielens

Onze nieuwe algemene infobrochure van Destelheide al opgemerkt? Deze drietalige brochure biedt een volledig en actueel overzicht van de werking van Destelheide en wordt op grote oplage verspreid naar organisaties uit het jeugdwerk, onderwijs, sociaal-cultureel werk en de bedrijfswereld! Een brochure aan-vragen kan via [email protected] of je kan virtueel een kijkje nemen via issuu.com/destelheide!

Ook onze website kreeg een volledige vertaling naar het Engels en het Frans! So from now on we can easily communicate with our English speaking friends et aussi notre amis francophones peuvent consulter toutes informations sur notre site web.

Het nieuwe jaar bruisend inzetten deden we met het personeel van Destelheide naar goede gewoonte op de nieuwjaarsreceptie. En heel bijzonder: onze directeur Guy Uyttebroeck en onze barvrouw Marina Weemaels werden beide in de bloemetjes gezet omdat ze twintig jaar in dienst zijn bij Destelheide! Dat vraagt om een stukje taart en een welgemeende proficiat!

Nog meer goed nieuws: onze tarieven voor 2015 worden niet verhoogd (dus geen indexering) en de reserveringstermijnen werden bovendien verlengd. Wij varen hiermee tegen de stroom in en proberen op die manier een gebaar te stellen naar onze jeugdgroepen en onderwijsgroepen. Zo is het vanaf nu mogelijk om te reserveren vanaf max. 36 maanden vooraf voor jeugdwerkgroepen; max. 30 maanden voor onderwijs, andere jeugdgroepen en zorggroepen;

max. 24 maanden voor socio-culturele groepen en buitenlandse jeugdgroepen en onderwijs; en max. 18 maanden voor bedrijven. In deze nieuwe regeling garanderen we bovendien dat er, buiten de officiële index, geen prijsstijgingen meer komen voor reserveringen die al werden vastgelegd.

Ondertussen wordt onze bibliotheek en ons magazinerek ook uitgebreid. Zo kan je vanaf nu in Destelheide ook de magazines Oogst, Staalkaart, H(Art) en Poppunt lezen. In onze bib zijn deze nieuwe boeken uit te lenen tijdens je verblijf in Destelheide: een doe-het-zelf-boek om de theaterstukken van Ontroerend Goed te spelen, de nieuwste A Choreographer’s Score-uitgave van Rosas, ‘Musée Maison’ van Mooss, allerlei publicaties van Demos, ‘How to visit an art museum?’ van Johan Idema, The Mediterranean van Nick Hannes, zelfs ‘Het Gigantische Kabouter Wesley’-boek en de dvd-box ‘Het Beste uit 20 jaar Kortfilmfestival’… Alle boeken en dvd’s die we in onze bib hebben, kan je raadplegen via www.librarything.nl/catalog/Dharts-Destelheide/mijnbibliotheek Laat je inspireren en ontleen gratis tijdens jouw verblijf enkele boeken of dvd’s!

Er bestaat nu ook een film over Destelheide! Meer bepaald ‘Soul-constructing’ van Julia Clever, die een prachtige inkijk geeft in het creatieve proces en de artistieke taal van Teatro de los Sentidos tijdens de zonovergoten Masterclass die ze bij ons organiseerden afgelopen zomer. De volledige film van een half uur wordt op aanvraag vertoond, de trailer kan je bekijken op vimeo.com/destelheide

17

Welke reacties heb je allemaal gehad sinds je voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad bent geworden?Nozizwe Dube: “Uitsluitend positieve reacties. Veel mensen hebben bewondering voor de korte tijd waarin ik Nederlands heb geleerd en in de samenleving geïntegreerd ben (Nozizwe kwam zes jaar geleden van Zimbabwe naar België, FT). Daarnaast kreeg ik ook enkele reacties van mensen uit het bedrijfsleven die het positief vinden dat ik een thema als jeugdwerkloosheid hoog bovenaan de agenda wil zetten.”

Op welke thema’s wil je tijdens jouw mandaat de focus leggen?“In het algemeen wil ik ervoor zorgen dat politici vaker vanuit de leefwereld van kinderen en jongeren denken wanneer ze beleid maken. Het is belangrijk dat een overheid in dialoog gaat en de stem van de

jeugd hoort. De aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt vind ik ontzettend belangrijk. Ik zit momenteel in het zesde middelbaar (Nozizwe studeert wetenschappen-wiskunde in het Sint-Albertuscollege in Haasrode) en moet dus volgend jaar een studiekeuze maken. Ook al weet ik dat er geen studierichtingen meer zijn die 100% jobzekerheid opleveren, toch wil ik een richting kiezen die me een goede kans op de arbeidsmarkt oplevert. Een ander thema dat ik erg belangrijk vind en te weinig onder de aandacht komt, is het psychisch welzijn van jongeren. Als je ziet hoe hoog de zelfmoordcijfers bij jongeren zijn in Vlaanderen, is dat erg onrustwekkend. Hier speelt de link met jeugdwerkloosheid natuurlijk ook mee. Een derde thema waar ik op wil inzetten is mobiliteit, omdat veel jongeren en scholieren afhankelijk zijn van het openbaar vervoer om

naar de les te gaan of uit te gaan. De recente tariefverhogingen van De Lijn zullen ze bijvoorbeeld erg voelen. Maar naast een lage kostprijs wil ik vooral inzetten op een grotere toegankelijkheid van openbaar vervoer.”

Heeft de Vlaamse Jeugdraad echt macht, of speelt ze toch eerder een adviserende rol?“Ik denk dat ze wel macht heeft. Natuurlijk niet in 100% van de gevallen, maar politici luisteren zeker naar de adviezen die wij geven, ook al volgen ze ze niet. Het feit dat wij ‘nee’ kunnen zeggen tegen een bepaalde maatregel die ingaat tegen de belangen van kinderen en jongeren, is erg belangrijk. Minister Sven Gatz heb ik nog niet ontmoet, maar hij feliciteerde me via Twitter en keek uit naar een nauwe samenwerking met de Vlaamse Jeugdraad. Het is een positief signaal dat hij de dialoog wil aangaan.”

NOZIZWE DUBE

vlaamse jeugdraad

Begin februari werd Nozizwe Dube (19) verkozen tot nieuwe voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, het adviesorgaan dat de belangen van kinderen en jongeren in Vlaanderen verdedigt. Als centrum voor jeugdwerk en jongerenorganisaties vindt Destelheide goede relaties met de Vlaamse Jeugdraad erg belangrijk. In dit magazine laten we Nozizwe aan het woord over wat ze de komende jaren allemaal wil realiseren en vertelt ze ons meer over haar opmerkelijke levensverhaal.

18

Je bent negentien jaar. Is die jonge leeftijd een voordeel of eerder een hinderpaal om als voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad je stempel te drukken?“Ik denk niet dat je daar te jong of te oud voor kan zijn. Toen ik anderhalf jaar geleden lid werd van de Algemene Vergadering van de Vlaamse Jeugdraad was ik nog maar 17 jaar. Ik wist er allemaal nog niet zoveel van, maar leerde erg veel bij van de oudere leden. Het gaat meer om ervaring dan om leeftijd. Ik denk wel dat ik de nodige ervaring heb om voorzitter te zijn, ook al moet ik zeker nog veel zaken leren.”

Jouw voorganger Lander Piccart vond makkelijk de weg naar de media om het standpunt van de Vlaamse Jeugdraad te verkondigen. Is het moeilijk om in zijn voetsporen te treden?“Lander heeft de lat erg hoog gelegd. Ik denk dat we allebei anders zijn en ook accenten op andere zaken zullen leggen. Lander heeft de functie van voorzitter alvast op een heel mooie manier ingevuld. Ik geloof dat ik met mijn eigen ervaring en mening de dingen ook wel op een heldere en duidelijke manier naar iedereen zal kunnen uitleggen. Sowieso zal ik na verloop van tijd meer optreden als spreekbuis van de Vlaamse Jeugdraad, maar alles op zijn tijd (lacht).”

Op dezelfde dag als jouw verkiezing tot voorzitter werd ook Sidi Larbi Cherkaoui verkozen tot artistiek leider van het Ballet van Vlaanderen. Ook hij heeft roots in het buitenland. Merk je dat het steeds evidenter wordt in onze samenleving dat ook mensen die verschillende culturen verenigen leidinggevende functies opnemen?

“Ik voel, zeker op de sociale mediaplatformen, dat er een steeds grotere openheid komt voor mensen met een andere achtergrond. Vlaanderen en de hele wereld zijn al erg divers en worden alleen meer diverser. Steeds meer mensen beginnen die diversiteit ook te appreciëren. Mensen willen tegenwoordig vaker internationale samenwerkingen op poten zetten. Die openheid biedt perspectieven.”

Zat je zelf ooit bij een jeugdvereniging?“Van mijn veertien tot mijn achttien jaar was ik lid van de Chiro, op aanraden van mijn mama. Aanvankelijk als een manier om Nederlands te leren, maar al gauw vond ik het een heel fijne ervaring. Ik kan echt wel zeggen dat bij de Chiro zitten mijn leven veranderd heeft. Ik vond het erg jammer toen ik afgelopen jaar moest stoppen uit tijdsgebrek, maar als ik me niet volledig op iets kan smijten, begin ik er liever niet aan.”

Ga je school nog wel kunnen combi-neren met de Vlaamse Jeugdraad?“Toen ik me kandidaat stelde als voorzitter, besefte ik al dat dit niet evident zou zijn. Maar ik wou laten zien aan andere jongeren dat een engagement in de Vlaamse Jeugdraad goed te combineren zou zijn met school. Hierin wil ik een voorbeeld zijn. Ik besef ook wel dat ik mijn tijd goed ga moeten structureren en andere hobby’s helaas zal moeten stopzetten.”

Welke andere hobby’s en activiteiten doe je nog?“Ik speel één keer per week tennis. Ik schrijf geregeld artikels voor Mijn Leuven, een tijdschrift voor en door jongeren. En ik ben woordkunstenaar, waardoor ik soms

uitgenodigd word om een speech te geven of gedichten voor te lezen. Het schrijven voor tijdschriften zal ik nu waarschijnlijk moeten laten vallen om meer tijd te kunnen besteden aan de Vlaamse Jeugdraad. Ik zal een aantal prioriteiten moeten stellen, want ik vind het belangrijk dat ik voldoende tijd heb om te studeren voor school.”

Wie is jouw rolmodel?“Ongetwijfeld mijn moeder, omdat zij heel veel voor mij heeft gedaan. Mijn moeder woonde al een tijdje in België alvorens ik naar hier kwam. Ze had al ontzettend veel informatie opgezocht over waar ik naar school kon gaan, wat de beste manieren waren om Nederlands te leren, welke jeugdbewegingen er bestonden… Toen ik hier kwam, had ze alles al uitgestippeld. Het enige wat nog overbleef, was mij overtuigen om dit ook te doen (lacht). Het was haar idee om naar de Chiro te gaan, sportkampen te doen, activiteiten voor jongeren te volgen in Leuven… Aanvankelijk deed ik deze dingen omdat mijn moeder het zo wou, maar al gauw zag ik de grote voordelen er van in.”

Zou je ooit graag in de politiek gaan?“(lacht) Daar ben ik nu nog niet helemaal zeker van. Na mijn zesde middelbaar zou ik graag exacte wetenschappen studeren en als het kan zou ik dat willen combineren met politiek. Mensen zullen nu misschien denken dat ik als voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad wel politieke en sociale wetenschappen zal gaan studeren, maar ik wil bewijzen dat ook de combinatie politiek en exacte wetenschappen mogelijk is.”

www.vlaamsejeugdraad.be■ Filip Tielens

19

facebook.com/destelheide

twitter.com/destelheide

pinterest.com/destelheide

vimeo.com/destelheide

issuu.com/destelheide

Stuur een tweet @Destelheide en laat ons weten wat je van dit magazine vindt of hoe je ver-blijf in Destelheide is/was!

Volg ons op de sociale media:

Tievo © Eduardo Tardaguilla

Onze barvrouw Marina met enkele deelnemers van Tievo, een vormingsorganisatie voor volwassenen met een verstandelijke beperking.

Tievo komt al jaren naar Destelheide voor hun creatieve stages!