De Ketting (maart 2015)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Peter Vanhooren, Roosken 25, 2550 Kontich Jaargang 17, nummer 1 (maart - april - mei 2015) Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties - www.antwerpen.beweging.net - [email protected] Fotografie: Wilfried Eynatten afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P106315 België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 Blije markt: een succes! Kontichse verenigingen in de kijker De Blije Markt, die Vesta op 28 februari organiseerde, werd een groot succes. Meer dan 120 geïnteresseerden bezochten de standjes die diverse Kontichse verenigingen opstelden in de Altenakapel. en de Keerzijde’ door Erik Vlaminck. Hij is de schrijver van de brieven van Dikke Freddy en van het boek ‘De Schande en de Keerzijde’. Dit laatste schreef hij samen met Jos Geysels, voormalig voorzitter van Agalev. Vier vrijwilligers-acteurs van onze Kontichse Schakel voerden mee het stuk op. Het publiek waardeerde hun prestatie . Eliane benadrukte een kernboodschap van onze beweging: wij kiezen voor inspraak van het sociale middenveld. Voor een sa- menleving die niet op de eerste plaats het individu mee laat bepalen, maar wel groepen en verenigingen. Zij spreken sa- men met ervaringsdeskundigen immers namens een collectief. Gewezen burge- meester Luc Blommaerts bracht een war- me groet vanuit de lokale politieke wereld (of een deel daarvan) en spoorde ons aan verder te gaan op de ingeslagen weg. De namiddag sloot af met een drankje, hapje en babbeltje. Het kernbestuur van Vesta dankt alle deelnemende organisa- ties en medewerkers. In het bijzonder de Kontichse ACV-ploeg (Philippe, Nancy, Rita, Ingrid, Hilde, Livina, ...), die eens te meer bewees dat zij kunnen zorgen voor een vlekkeloze organisatie. P.V. Na een warm welkomstwoord door Josée Vingerhoets bood beweging.net – Vesta een glaasje wijn aan. Het publiek ont- dekte de tent van ACV, de sociale toeris- me-activiteiten van Pasar en de KWB van Sint-Martinus. De zelfgemaakte wijn van hun wijnmakersgilde (van ondermeer ap- pelen) smaakte allerbest. Bij het volgende kraam bracht SOS-Kontich onze plaatselij- ke verkeersproblemen onder de aandacht. Aan de overzijde de tweede vereniging die niet in onze klassieke beweging zit: Viva-SVV, socialistische tegenhanger van Femma. Daarnaast gehandicaptenvereni- ging KVG, ook niet rechtstreeks bij onze beweging aangesloten, maar toch een blij weerzien. De uitgebreide stand van Ziekenzorg vertegenwoordigde de vier Kontichse kernen en de Creaclub. Zowel Creaclub als Viva stelden hun zelfgemaak- te werkjes en cadeautjes voor. De Schakel (Welzijnszorg) sloot de rij. Zij houden meer dan ooit de focus op de armoedeproble- matiek, ook in ons welvarend Kontich en de al even welvarende randgemeenten. Schakel zorgde ook voor een gesmaakte voorstelling van het theater ‘De Schande deketting

description

Driemaandelijkse publicatie van Vesta-Kontich

Transcript of De Ketting (maart 2015)

Page 1: De Ketting (maart 2015)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Peter Vanhooren, Roosken 25, 2550 KontichJaargang 17, nummer 1 (maart - april - mei 2015)Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties - www.antwerpen.beweging.net - [email protected]: Wilfried Eynatten

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP106315

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

Blije markt: een succes!Kontichse verenigingen in de kijker

De Blije Markt, die Vesta op 28 februari organiseerde, werd een groot succes. Meer dan 120 geïnteresseerden bezochten de standjes die diverse Kontichse verenigingen opstelden in de Altenakapel.

en de Keerzijde’ door Erik Vlaminck. Hij is de schrijver van de brieven van Dikke Freddy en van het boek ‘De Schande en de Keerzijde’. Dit laatste schreef hij samen met Jos Geysels, voormalig voorzitter van Agalev. Vier vrijwilligers-acteurs van onze Kontichse Schakel voerden mee het stuk op. Het publiek waardeerde hun prestatie .

Eliane benadrukte een kernboodschap van onze beweging: wij kiezen voor inspraak van het sociale middenveld. Voor een sa-menleving die niet op de eerste plaats het individu mee laat bepalen, maar wel groepen en verenigingen. Zij spreken sa-men met ervaringsdeskundigen immers

namens een collectief. Gewezen burge-meester Luc Blommaerts bracht een war-me groet vanuit de lokale politieke wereld (of een deel daarvan) en spoorde ons aan verder te gaan op de ingeslagen weg.

De namiddag sloot af met een drankje, hapje en babbeltje. Het kernbestuur van Vesta dankt alle deelnemende organisa-ties en medewerkers. In het bijzonder de Kontichse ACV-ploeg (Philippe, Nancy, Rita, Ingrid, Hilde, Livina, ...), die eens te meer bewees dat zij kunnen zorgen voor een vlekkeloze organisatie.

P.V.

Na een warm welkomstwoord door Josée Vingerhoets bood beweging.net – Vesta een glaasje wijn aan. Het publiek ont-dekte de tent van ACV, de sociale toeris-me-activiteiten van Pasar en de KWB van Sint-Martinus. De zelfgemaakte wijn van hun wijnmakersgilde (van ondermeer ap-pelen) smaakte allerbest. Bij het volgende kraam bracht SOS-Kontich onze plaatselij-ke verkeersproblemen onder de aandacht.

Aan de overzijde de tweede vereniging die niet in onze klassieke beweging zit: Viva-SVV, socialistische tegenhanger van Femma. Daarnaast gehandicaptenvereni-ging KVG, ook niet rechtstreeks bij onze beweging aangesloten, maar toch een blij weerzien. De uitgebreide stand van Ziekenzorg vertegenwoordigde de vier Kontichse kernen en de Creaclub. Zowel Creaclub als Viva stelden hun zelfgemaak-te werkjes en cadeautjes voor. De Schakel (Welzijnszorg) sloot de rij. Zij houden meer dan ooit de focus op de armoedeproble-matiek, ook in ons welvarend Kontich en de al even welvarende randgemeenten.

Schakel zorgde ook voor een gesmaakte voorstelling van het theater ‘De Schande

deketting

Page 2: De Ketting (maart 2015)

2 DE KETTING | MAART 2015

Meer weten over de campagne en onze eisen? Surf naar www.socialebescherming.be

Supporter mee voor sociale bescherming wereldwijd

Iedereen heeft recht op sociale be-scherming. Supporter mee! Hoe meer supporters, hoe hoger de druk op poli-tici om echt iets te veranderen.

Hoe?- Kleef pleisters op je wangen, lichaam, kledij, ...- Doe de actie thuis, op straat, in je bedrijf, ...- Neem een foto van jezelf of met een hele groep mensen. - Upload je foto op www.socialebescherming.be - Overtuig familie en vrienden om mee te supporteren voor sociale bescherming!

Sociale beschermingEen recht van wereldformaat

Onze sociale bescherming is een voor-beeld voor de rest van de wereld, al staat ze erg onder druk. 73% van de wereldbe-volking komt in levensgrote problemen bij de minste tegenslag.

Ziek worden en je behandeling niet kun-nen betalen. Ontslagen worden en geen inkomen hebben. Een leven lang werken en op je oude dag geen pensioen krijgen. Voltijds werken en toch arm zijn: een rea-liteit voor meer dan 5 miljard mensen.

Toch blijkt sociale bescherming betaal-baar te zijn, zelfs voor de armste landen. Het is een kwestie van politieke wil van beleidsmakers om het uit te bouwen. En een taak van de overheid omdat het een mensenrecht is.

‘Sociale bescherming voor iedereen’, dat is de oproep van de gemeenschappe-lijke campagne die Wereldsolidariteit, CM en ACV voeren, samen met de andere vakbonden, mutualiteiten en de Noord-zuidbeweging, in samenwerking met 11.11.11.

Opbouw in het ZuidenVakbonden, mutualiteiten en andere soci-ale bewegingen in de hele wereld nemen concrete initiatieven. De partnerorgani-saties van ACV, CM en Wereldsolidariteit ijveren voor betaalbare gezondheidszorg en ze zoeken creatieve oplossingen voor meer inkomenszekerheid. Stap voor stap, vanuit hun behoeften en op hun maat realiseren ze sociale bescherming.

Wat we vragen aan onze politici:

1. Sociale bescherming is een mensenrecht. Elk land moet dit vastleggen in zijn wetten. 2. Alle landen kunnen sociale bescherming betalen. Het is een kwestie van politieke wil.3. Sociale organisaties moeten inspraak hebben in het beleid voor sociale bescherming. 4. België en Europa moeten hun eigen beleid voor sociale bescherming versterken.

Page 3: De Ketting (maart 2015)

3DE KETTING | MAART 2015

De geslaagde syndicale acties in novem-ber en december gingen zeker niet voorbij aan Kontich. De zaterdag voor de provinci-ale staking deelde onze plaatselijke ACV-kern flyers uit aan de marktgangers, die er tevens een lekker wafeltje bijkregen. Op de stakingsdag zelf voerden de ACV-mili-tanten mee actie aan de bedrijventerrei-nen van Blauwe Steen en Satenrozen om de werknemers van de daar gevestigde ondernemingen te ondersteunen.

In februari deed de nipte goedkeuring van het ontwerp-sociaal akkoord door de alge-mene raad van het ACV (52 procent voor, 48 procent tegen) sommigen al dromen van een capitulatie voor het asociale be-leid van de regering. Het ontwerpakkoord bevatte echter alleen enkele toegevingen over een maximale loonstijging met 0,8 procent in 2016 en over de verdeling van de welvaartsportefeuille.

Dat het ACV hiermee gezorgd heeft voor een stijging van de laagste uitkeringen en van het vakantiegeld voor invaliden en langdurig zieken, is één van de belang-rijkste positieve punten in het akkoord dat veel militanten over de streep trok in de richting van een goedkeuring. De rest vonden velen beter dan niks, maar toch maar peanuts. De door de regering opgelegde indexsprong en de weigering om een echte rechtvaardige taxshift in te voeren, blijven voor iedereen binnen de beide grote vakbonden onoverkomelijke obstakels voor een echte sociale vrede.

Het ACV bepaalt de agendaIs het je nog niet opgevallen dat zowat alle sociaaleconomische hete hangijzers van het voorbije jaar hun oorsprong vinden

In tegenstelling tot wat de me-dia willen laten geloven, zijn de vakbonden geen ‘harde’, maar wel een ‘zachte’ macht. De media to-nen immers alleen incidenten en conflicten omdat die de aandacht trekken. Grote betogingen of een algemene staking zijn echter uit-zonderlijke gebeurtenissen die worden georganiseerd als de an-dere actiemiddelen zijn uitgeput. Leuk vinden wij stakingen ook niet.

De vakbonden, met het ACV op kop, hebben als voornaamste mis-sie om de werknemersbevolking te beschermen, niet alleen in de onderneming op de werkvloer, maar ook daarbuiten, in de hele samenleving. Om dat te kunnen, moeten vakbonden invloed heb-ben op het beleid en dus ook aan politiek doen. Rechtstreeks of on-rechtstreeks. Dat is hun taak.

Om die reden heeft de politieke rechterzijde (NV-A, VLD) een aver-sie tegen de vakbonden en tegen het hele sociale middenveld. Op weg naar hun einddoel – name-lijk het organiseren van een harde en commerciële Hunger Games-maatschappij – is één van hun pri-oritaire middelen het uitschakelen en zo monddood maken van de vakbonden en de andere sociale organisaties.

De constante aanvallen op onze beweging van de laatste jaren ma-ken deel uit van deze strategie. Aan ons, alle mensen die minder egoïs-me en meer solidariteit willen, om hiertegen een dam op te werpen.

Peter Vanhoorenvoorzitter ACV Kontichen ACV regio Zuid

MijngedachtHete herfst,

in Kontich en overal

heet hangijzer

in voorstellen van het ACV? Neen, waar-schijnlijk niet, want de belangrijke media vertellen dit niet. Nochtans is het zo. Het hierboven aangehaalde vakantiegeld voor invaliden: gerealiseerd dankzij het ACV. Vermogensbelasting (ondertussen gere-duceerd tot vermogenswinstbelasting): idee jaren geleden gelanceerd door het ACV. De recent veelbesproken taxshift: in-derdaad, die ook, in 2012! Zij het voor het ACV een taxshift van arbeid naar vermo-gen en niet naar BTW zoals Van Overtveldt voorstelt: een hogere BTW betekent een verarming voor de lagere inkomens. Wat betrokkene perfect weet natuurlijk: juist daarom.

The Hunger Games in BelgiëMarc Leemans vergeleek op de vorige al-gemene ACV-raad de sociale politiek van de regering met het verhaal in de film The Hunger Games. Survival of the fittest en alleen de laatste die overblijft, wint en blijft in leven. De verontwaardiging van Marc Leemans is niet alleen terecht, ze is ook oprecht.

In tegenstelling met de toch ietwat cyni-sche houding van één van zijn voorgan-gers tijdens de jaren tachtig: toen steunde Jef Houthuys aanvankelijk de rechtse be-sparingsregeringen Martens – Gol. Maar op een bepaald ogenblik moest hij aan Wilfried Martens vragen om het ‘joenk’ Verhofstadt te laten vallen. De basis van het ACV vond dat het genoeg was geweest en vroeg om actie. De tijden zijn ondertus-sen veranderd natuurlijk. En de relatie tus-sen beweging en politiek ook.

P.V.

Page 4: De Ketting (maart 2015)

4 DE KETTING | MAART 2015

Ons budget staat onder druk door allerlei kosten. Als je dan je werk verliest, ziek wordt of je hebt andere onverwachte uitgaven stapelen onbetaalde rekeningen zich snel op. De daaraan ver-bonden kosten maken je schulden groter en de maandelijkse last onmogelijk. Het kan iedereen overkomen en daar wil beweging.net Antwerpen concreet iets aan doen.

Beweging.net Antwerpen start samen met een aantal gerechts-deurwaarders ‘MyTrustO’ op. Deze dienstverlening overtuigt je schuldeisers dat je zal betalen op een realistisch tempo. Met My-trustO maakt een professioneel begeleider, in dit geval een neu-trale gerechtsdeurwaarder, op jouw vraag en in alle discretie een objectief en officieel document van je financiële situatie.

Samen stel je een haalbaar afbetalingsplan op en vermijd je on-nodige invorderingsprocedures. Je maakt je schuldeisers duide-lijk dat er geen dagvaarding of vonnis meer nodig is. De schuld-eiser is tegelijkertijd zeker dat de schuld zal afbetaald worden.

Resultaat: je budget gaat niet meer op aan onnodige bijkomende kosten van incassokantoren, advocaten en gerechtsdeurwaar-ders. Met MyTrustO begin je vanaf de eerste maand aan je afbe-talingen. Deze begeleiding kost je veel minder dan wat je aan invorderingskosten moet afbetalen. Zo geraak je uit de schulden-spiraal en kan je terug aan je toekomst werken!

HOE WERKT MY TRUSTO?STAP 1- Je belt naar tel. 03 220 12 00 (alle werkdagen tussen 9 en 12 uur).- Je legt je situatie uit en beantwoordt een aantal vragen. Zorg dat je pen en papier bij de hand hebt.- Je krijgt een afspraak om langs te komen op het kantoor (Nati-onalestraat 111, 2000 Antwerpen, gebouw A, eerste verdieping).- Breng zeker je identiteitskaart (met pincode) en de gevraagde dossierstukken mee naar je afspraak.- Je kiest vrijwillig en in alle discretie voor de opmaak van een allesomvattend financieel document ‘MyTrustO’ samen met een gerechtsdeurwaarder.- Dit document ‘MyTrustO’ is een overzicht van wie je bent, wat je bezit, verdient en welke schulden je hebt.- Dit objectief en juridisch aanvaard document toont aan hoeveel je werkelijk per maand kan afbetalen.

Voor het financieel document ‘MyTrustO’ betaal je aan de gerechtsdeurwaarder een éénmalige opmaak- en dossierkost van 150 euro (wordt mee opgenomen in afbetalingsplan).

AFBETALINGSPLAN VOOR JE SCHULDEISERSSTAP 2- Na de opmaak van het document ‘MyTrustO’ kan je aan de gerechtsdeurwaarder vragen om zijn officiële autoriteit en des-kundigheid te gebruiken om een concreet afbetalingsplan op te maken voor al je schuldeisers. Zo word je van deze zorgen en last verlost.- Je schuldeisers weten dat het document ‘MyTrustO’ juridisch aanvaard en betrouwbaar is om afbetalingsakkoorden, onder begeleiding van de gerechtsdeurwaarder als onafhankelijke par-tij, af te sluiten.- Hierdoor kom je eenvoudiger en sneller tot een akkoord met je schuldeisers.- Je schuldeisers hebben nu geen reden meer om bijkomende kosten van incasso, dagvaarding en vervolging te maken. Daar-door bespaar jij vele euro’s oplopende gerechts- en andere kosten (beslag op loon, auto, meubelen, ...).

Afhankelijk van het aantal schulddossiers rekent de gerechts-deurwaarder een beperkte behandelingskost aan voor de verde-re opvolging van je dossier. Deze kostprijs wordt vóór de opmaak van je afbetalingsplan berekend en afgesproken.

MyTrustOJe maakt eerst een afspraak via telefonisch contact op het nummer 03 220 12 00.Dit kan alle werkdagen tussen 9 en 12 uur.

MyTrustOPak zelf je schulden aan en vermijd extra kosten

Nieuwe dienstverlening

Page 5: De Ketting (maart 2015)

5DE KETTING | MAART 2015

Nieuwe dienstverlening

“Waarom heeft onze samenleving toch zoveel moeite met mensen die pech hebben in het leven? Wie veel heeft, kan blijkbaar op veel inlevingsvermogen en begrip rekenen. Wie weinig heeft, die mag hard worden aangepakt. Merk-waardig, maar wel realiteit. ... Hard wer-ken om nooit rijk te worden, dat wordt zwaar belast. Slapend rijk worden, dat wordt in dit land niet belast. Wanneer gaan rijken en vermogenden hun deel doen voor het herstel van het land?”

Marc Leemans,nationaal voorzitter ACV

“Geef toe dat het kan verkeren: vroeger werd je heilig verklaard omdat je op een eiland in de Stille Oceaan melaatsen had verzorgd, ... vandaag word je heilig ver-klaard omdat je een smak geld hebt ver-diend waarop je geen centiem belastin-gen hoeft te betalen ... Een eigen krant heeft ondernemend Vlaanderen al. Stel u voor dat iemand een krant zou stichten die alles door een vakbondsbril bekijkt: de redactie zou, terecht, door niemand ernstig genomen worden – terwijl we het toch mee aan de vakbond te danken hebben dat onze kinderen niet meer aan het weefgetouw staan.”

Joël De Ceulaer,redacteur van Knack

“Een erfenis van Rousseau: het volk is wijs! Maar dat klopt helemaal niet. Het volk is niet wijs, de kiezer heeft niet altijd gelijk. Het volk wil door het rode licht rijden, het volk wil de doodstraf op-nieuw invoeren en het volk wil Vlaams in plaats van Nederlands spreken.”

Paul Claes,schrijver en dichter

Pasar startte met een denkoefening rond een nieuw strategisch plan. We bezinnen ons over waar we binnen 5 jaar willen staan. Dat onze samenleving sterk evo-lueert, weten we allemaal. Ook de vrije-tijdsbeleving is niet meer dezelfde als 20 jaar geleden. En het is juist die vrijetijds-beleving die de corebusiness van Pasar uitmaakt. Vele Pasar-vrijwilligers kwamen enkele malen bij elkaar om zich over dit thema te buigen. Hieronder kort de grote lijnen.

We stellen vast dat mensen nu te wei-nig tijd hebben om vrije tijd te hebben, althans zo voelen velen dit aan. Verschil-lende bevolkingsgroepen vullen hun tijd op een andere wijze in. We zien dat werk en vrije tijd (te) veel in elkaar overlopen. Drukke mensen warm maken voor Pasar-activiteiten wordt alsmaar moeilijker.

De vergrijzing is ook een essentieel ver-schijnsel. Het deelnemerspubliek van Pasar veroudert. Nu is dat nog geen groot probleem, maar wat voor later ? Moeten wij ons gamma aan activiteiten verande-ren? Wanneer moeten wij dat dan doen, zonder de huidige deelnemers snel te ver-liezen?

Pasar zal het blijven opnemen voor de medemens die het niet zo breed heeft. Activiteiten aanbieden aan een low-bud-getprijs en steun bieden aan diegenen die zelf moeilijk de juiste stap kunnen zetten om met ons mee te doen, blijven onze belangrijkste doelstellingen.

Vrijwilligers vinden blijft vaak problema-tisch, omdat mensen vrezen dat hun inzet een te groot deel van hun vrije tijd zal opeisen. Zij moeten dan weten dat zij zelf de grenzen in handen hebben en dat vele handen het werk licht maken. Datgene kunnen doen waarin je heel sterk bent, schenkt heel veel vreugde.

Wat als de steun van Pasar-nationaal wegvalt? Wat is het nut om een afdeling te zijn van een ‘grote’ organisatie ? Naambe-kendheid, ledenvoordelen, een verzorgd magazine, een goedkope verzekering bij de activiteiten zijn belangrijke ondersteu-nende factoren. Veel vrijwilligers zetten zich ten volle in voor de plaatselijke afde-ling en minder voor de ‘grote’ vereniging. Maar hun kwaliteiten trekken deelnemers over de streep om ook lid te worden van die ‘grote’ organisatie.

Soms bundel je beter de krachten over af-delingsgrenzen heen. Samenwerken met andere verenigingen in de gemeente om onze knowhow ter beschikking te stellen. Je kan daardoor iets grotere evenementen organiseren. Je krijgt een grotere bekend-heid en daardoor meer deelnemers aan de activiteiten.

Pasar wil blijvend zijn stem laten horen bij het beleid over kamperen, toerisme, veiligheid van fietsers, trage wegen, na-tuurbehoud. Dit zowel op nationaal als op lokaal vlak. We zijn immers intensieve ge-bruikers, die de pijnpunten goed kennen.

A.C.

Iederzijn zeg

Pasar Kontich biedt elke maand een boeiende activiteitOp de tweede lentedag, dus op 22 maart, is er de lentewandeling. We gaan het niet te ver zoeken. Vertrekkende vanuit het station van Kontich Kazerne volgen we zowat één van de wandelin-gen die Pasar (toen Vakantiegenoegens) al in 1998 uitgezet heeft.

Op zondag 26 april start het fietssei-zoen met een halve-dag-fietstocht. We vertrekken aan het station van Kontich en gaan op zoek naar bloeiende fruitbo-men.

Dat we volop in de herdenking van de Groote Oorlog zitten, is de aanleiding

om in Kapellen op zondag 10 mei een unieke bunkerwandeling te organise-ren. Met een gids zoeken we verscholen bunkers waartussen we nog de nog nau-welijks herkenbare loopgraven zullen ontdekken.

Op 14 juni zal de zon volop schijnen want we treinen naar de kust voor de Stadjesdag Oostende. En dan is het weer zomer. Vanaf 16 juni kan je elke dinsdag-avond mee op een fietstocht van zowat 30 kilometer.

www.pasar.be/kontich

werkt aan beleidsplan 2020

Page 6: De Ketting (maart 2015)

6 DE KETTING | MAART 2015

In Antwerpen nam voorzitter Marc Hense af-scheid en koos de algemene vergadering Marc Wellens tot nieuwe verbondelijke voorzitter. De regels voorzien dat de ondervoorzitter van het andere geslacht, in dit geval dus vrouwe-lijk, moet zijn.

Op voorstel van de afdeling Kontich droeg de regio Zuid-Rupel Eliane De Boeck voor als kandidaat. In november werd Eliane door de algemene vergadering verkozen tot onder-voorzitter van het verbond Antwerpen.

Ingewijden kennen Eliane reeds lang als ex-voorzitter van ACW afdeling Kontich (van 1991 tot 2001) en later ook als OCMW-raads-lid en gemeenteraadslid.

Op de foto van links naar rechts: verbondsse-cretaris Annemie Verhoeven, de nieuwe voor-zitter Marc Wellens en de nieuwe ondervoor-zitter Eliane.

Beweging.net Kontich en De Ketting wensen hen enorm veel succes.

P.V.

Na de hervorming van de koepelorga-nisatie ACW tot de nieuwe netwerkbe-weging beweging.net in de zomer van 2014 werden tijdens het najaar con-form de nieuwe missie en de nieuwe statuten ook de bestuursorganen op-nieuw samengesteld.

Nieuw verbondsbestuur beweging.net Antwerpen

:

Inzetten van vrijwilligersZorg in de vertrouwde omgeving verleend door mensen die dichtbij staan, biedt wellicht de grootste kansen op kwaliteit. Niet alles moet en kan de overheid invullen. Budgettaire beperkingen sturen de overheid tot het steeds meer benutten van vrijwillige inzet. Stoten we hier niet op grenzen? Hoever kan en mag dit gaan?

Commerciële invullingIs er naast het ‘recht op zorg’ niet evenzeer een ‘recht op zorg verlenen’ in aanvaardbare omstandig-heden? Kan de overheid zijn zorgverantwoordelijkheid overlaten aan de markt? Is er plaats voor een commerciële invulling van de zorg?

Betaalbaarheid van zorgHoe blijft de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg gewaarborgd? Wat kan de taak zijn van het lokale en regionale sociale middenveld? Dit zowel voor de zorgvrager als de mogelijke zorgver-lener.

Praatgast: Bernadette Van den HeuvelAls raadgever ouderenzorg bij minister Jo Vandeurzen deelt ze vanuit haar professionele deskundig-heid inzichten bij bovenstaande stellingen en wisselt ze graag van gedachten met de deelnemers.

Voorspellingen over onze steeds ouder wordende bevolking doen nadenken over de aanpak en invulling van ouderenzorg.

Je bent van harte welkom om mee in gesprek te gaan, inzichten teverruimen en wegen voor de toekomst uit te zetten.

Info: beweging.net regio [email protected] - 03 455 10 78

Interactief praatcafébeweging.net regio Rupel-Zuid

UITDAGINGEN VOOR(OUDEREN)ZORG

Woensdag 29 april - 20 uurZaal Da Capo

Lintsesteenweg 1A - Hove

Page 7: De Ketting (maart 2015)

7DE KETTING | MAART 2015

Beleid Belicht

Een verstandshuwelijk gaat om koele minnaars en draait meestal om de centen. Besparen en efficiëntie zijn ook in Kontich de drijfveren om het OCMW te integreren in de gemeente. Maar wat met de mensen achter deze operatie? We denken dan niet alleen aan de beroepskrachten, maar ook aan de doelgroep.

Mooie flats, onbetaalbaar voor de modale gepensioneerde en binnen de kortste ke-ren in moeilijkheden. Want privé betekent ‘winst’. Als dat een probleem blijkt, gaan we gewoon in vereffening, de wet van de markt. Dit gebeurde daar eerst met het personeel: adieu verzorging. Dankzij het personeel van de Hazelaar worden de meeste noden momenteel opgelost. Ver-volgens ging de elegante eetgelegenheid, waar de meer gefortuneerde bejaarden terecht konden voor hun dagschotel, op de fles.

Vandaag staan er al enkele flats te koop ... Is dit wat Kontich wenst voor zijn seni-oren? Blijkbaar wel, want op de jongste raad van het Lokaal Sociaal Beleid werd met trots verkondigd dat er nog dergelijke

projecten op komst zijn. Onze zorg gaat uit naar de modale gepensioneerde die nergens meer terecht kan tegen een be-taalbare prijs.

Oplossing? Die moet dan maar thuis blij-ven wonen en beroep doen op familie en vrijwilligers. Dat heet dan vermaatschap-pelijking van de zorg. Maar is dit geen falen van de overheid die er niet meer in slaagt (of wil in slagen) om senioren die hun hele leven belastingen en sociale ze-kerheid hebben betaald op een degelijke wijze op te vangen? Mattheus blijft gelijk hebben: diegenen die hebben, zullen krij-gen!

E.D.B.

We worden ermee om de oren geslagen: iedereen wordt stokoud en de overheid kan niet meer zorgen voor zijn senioren. Pensioenen worden onbetaalbaar, wacht-lijsten voor rusthuizen of serviceflats zijn ellenlang en het nodige personeel is on-vindbaar. Oplossing? Als de overheid het niet meer kan, moet de privésector het overnemen. En die blijkt vandaag bijzon-der gretig.

Een gat in de markt ruikt altijd naar winst. Zo worden we de jongste tijd overspoeld met reclame om te investeren in onze ei-gen oude dag. Steun vandaag een project-ontwikkelaar en morgen kan je terecht in je eigen gouden kooi! Het project ‘Melrose Place‘ aan de Astridlaan is daarvan een mooi Kontichs voorbeeld.

Brengt je geld niets meer op? Investeer in een assistentiewoning

Samen onder één dakDe integratie van OCMW en gemeente wordt in Kontich wel heel letterlijk genomen. Het gebouw aan de Antwerpsesteenweg wordt op termijn verkocht en het OCMW-personeel moet zijn intrek nemen in het vernieuwde en uitgebreide gemeentehuis in het centrum. De eerder anonieme stek waar mensen vandaag nog terecht kunnen om hun problemen te bespreken, wordt ver-vangen door een unieke ingang pal in het centrum van de ge-meente.

Alle onderzoeken rond armoede tonen aan dat kwetsbare men-sen vooral worstelen met schaamte. Het is juist dit wat maakt dat velen te laat beroep doen op professionele hulp. Mensen die moeilijkheden hebben om de maand rond te krijgen en te kam-pen hebben met schulden door dezelfde deur sturen als iemand die een reispas komt aanvragen, lijkt ons geen voorbeeld van drempelverlaging, integendeel.

Integratie kent een aantal gradatiesSamenwerking kan inderdaad efficiëntie bevorderen. We denken dan aan de integratie van IT of boekhouding. Maar daar waar de menselijke factor in het vizier komt, kunnen we er niet naast dat gemeentepersoneel werkt vanuit een puur administratieve reflex en dat OCMW-personeel de regelgeving leest vanuit een

reflex die de mens centraal stelt.

Beide hebben hun waarde en zijn nodig, maar beide staan ook voor een wereld van verschil, een andere taal, een ander pers-pectief. Bovendien wordt de OCMW-secretaris (die met pensioen gaat) niet vervangen. Zijn functie wordt overgenomen door de huidige gemeentesecretaris, bijgestaan door een coördinator welzijn. De ervaring leert dat beide secretarissen meer dan de handen vol hebben om de wetgeving op te volgen en in de prak-tijk om te zetten. Alles wordt nu in de kruiwagen van superman gemeentesecretaris geladen. Veel geluk en arbeidsvreugde ge-wenst!

Geen vuiltje aan de lucht?Eind 2014 werd de terechte bezorgdheid van het OCMW-perso-neel samengevat in een open brief aan de politieke meerderheid. Veel meer dan kennis nemen is daar niet mee gedaan. Ook een aantal bezorgdheden geuit tijdens de bijeenkomst van het Lo-kaal Sociaal Beleid werden geklasseerd als ‘onterecht’. Dus kun-nen we alleen hopen op zo min mogelijke ‘collateral dammage’. De centen zullen er ongetwijfeld beter uitkomen dan de mensen die hulp behoeven. Vermarkting heet dat ...

E.D.B.

Gemeente en OCMW:Een verstandshuwelijk?

Page 8: De Ketting (maart 2015)

8 DE KETTING | MAART 2015

werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.

DVV-agent in Kontich:Arthemis N.V.,Molenstraat 54

Nieuwjaarke zoete bij De Schakel

Dat deden we dan ook op zondag 18 januari tijdens ’Den Babbel’. Onze jaarlijkse nieuwjaarsreceptie verwelkomde een zestigtal personen: plaatselijke gezinnen met kinderen, mensen met mi-gratie-achtergrond, alleenstaanden, sympathisanten en mede-werkers. Verscheidenheid troef dus. Bij het binnenkomen kreeg iedereen een speld met een roosje. Dit zorgde meteen voor een feestelijk tintje. Voor sommige feestneuzen een goede gelegen-heid om met dit extra tintje kleur hun kapsel op te smukken. Op het nieuwe jaar werd getoast met een glaasje cava of fruitsap. De gezonde rauwkost met dipsaus of een stukje lekkere worst maak-ten het eens zo gezellig.

Blik op het jaarprogrammaCecile en Frie vertelden wat er in de komende maanden te beleven valt: ondermeer een geleid bezoek aan het Red Star Line museum, een dialoogmoment met ‘De Lijn’ over onze mobiliteit en over wat het allemaal kost voor mensen met een kleine por-temonnee! Er is de trefdag van Vesta op 28 februari waaraan we onze medewerking verlenen, samen met Erik Vlaminck en het verhalentheater ‘De Schande en de keerzijde’. Bijleren doen we tijdens een infomoment in de Pronkenborg in samenwerking met Ziekenzorg. De vorming ‘Jaag me niet op kosten, 20 tips voor de ‘zuinige patiënt’ leert mensen de financiële valkuilen van de medische wereld te ontwijken. In mei kijken we al uit naar de Gezinsdag in de Nekker en naar onze deelname aan de WAK (Week van de Amateurkunsten) in ons eigen lokaal. Daar willen we de kracht van onze groep laten ervaren, zien en ook proeven in de creatieve uitdrukking van alle ‘Schakelstemmen’.

Het jaar wordt goed ingezetDesi, onze muziekmaker van dienst, zorgde voor gepaste mooie achtergrondmuziek. Deze gezellige sfeer was de ideale gelegen-heid om bij te praten, nieuwe mensen te ontmoeten en gewoon te genieten van het samen zijn. Ondertussen werden we verwend met lekkere hapjes en belegde broodjes die in de keuken door vele vlijtige handen werden klaargemaakt. Bij deze fantastische namiddag kwam nog een superlekkere verrassing van Liesbet en Karl: een ‘peperkoekenhart’ voor iedereen.

HartverwarmendAl deze gebaren van vriendschap en waardering voor elkaar zijn hartverwarmend. Alle attenties van spontane goedheid, dienst en bekommernis ... ze doen voor even de strijd voor het leven vergeten en geven opnieuw geloof in de goedheid van mens tot mens zonder onderscheid van kleur, ras of afkomst.

Het maakt ons blij om op zo’n toffe ploeg medewerkers te mogen rekenen om dit feestje of een ander evenement kracht bij te zet-ten. Dankzij de vrijwillige inzet van deze ploeg kunnen we ons jaarprogramma realiseren. Bovendien zijn ze ook telkens bereid om dagelijkse probleempjes zoals een klusje of een reparatie op te lossen ... en dit met de glimlach!

Zoals meestal: als je in leuk gezelschap bent, vliegt de tijd voorbij en werd het tijd om naar huis te gaan. Met een tevreden hart en nieuwe moed!

C.P.

Het oude jaar ligt al enkele weken achter ons en maakte plaats voor een nieuw waarin we wat graag elkaar alle goeds willen toewensen. Dat is toch een goede reden om een feestje te bouwen!