Sjock maart 2015

12
Hét tijdschrift voor Lommelse jongeren ! Sjock | nr. 29 | maart - april - mei 2015 Facebook? Bye bye privacy!? The sky is not the limit! DIY: de Artuur-vlaggenlijn Foto: Marie Bouly

description

Sjock is hét tijdschrift voor Lommelse jongeren!

Transcript of Sjock maart 2015

  • Ht tijdschrift voor Lomme

    lse jongeren !

    Sjock | nr. 29 | maart - april - mei 2015

    Facebook? Bye bye privacy!?The sky is not the limit!DIY: de Artuur-vlaggenlijn

    Foto

    : Mar

    ie B

    ouly

  • Huis van de JeugdNorbert Neeckxlaan 503920 Lommel011 51 01 50www.jeugdlommel.be

    De jeugddienst is elke werkdag open van 9 tot 12 uur. Buiten de schoolvakanties is de jeugddienst ook open op dinsdag van 13 tot 19 uur en op woensdag van 13 tot 17 uur.

    Stedelijke jeugddienst [email protected] jeugdraad [email protected]

    Werkten mee aan dit nummer:Bram Bernaerdts, Pieter Van Moll, JAC Lommel, Project Artuur, Rudi Lavreysen, Kris Verduyckt, Marie Bouly, Eline Van Moll

    Lay-out en drukkerij: Elite, Priester Daensstraat 8, 3920 LommelRedactie-adres: SJOCK!, Norbert Neeckxlaan 50, 3920 Lommel of [email protected]

    Col

    ofon

    Lente in zicht!We zijn die koude winter al weer ontzettend beu! Hoog tijd dus voor de lente om door te breken en voor een gloednieuwe SJOCK! in de brievenbus! In deze editie van de SJOCK! kom je alles te weten over creatieve Lommelaren, laat je je tackelen door de nieuwe jeugd-rugbyploeg en vind je al-lerlei toffe activiteiten en feestjes terug waar je op sjock kan gaan de komende maanden!

    Veel leesplezier! Eline Van MollJeugdconsulent

    Wist je dat we sinds 1 januari 2015 een nieuwe

    schepen hebben? Anick Berghmans neemt de bevoegdheden dierenwelzijn, evenementen en het jonge kind op zich. Welkom Anick!

    Denk je na het lezen van deze Sjock dat kan ik beter! ? Twijfel dan niet en vervoeg je bij ons ActieRedactie-team! In de loop van 2015 zal de ook SJOCK! uitpakken met een gloednieuw online magazine voor en door Lommelse jongeren! Lijkt dit iets voor jou? Barst je van de leuke ideen? Heb je een vlotte pen? Stuur ons snel een mailtje via [email protected]! In samenwerking met Project Ar-tuur zal er een in maart een werkgroep creatief schrijven starten, wees er dus snel bij!

    ActieRedactie

  • Lente in zicht! Rugby bij RC Murphys! Nog op zoek naar een uitdagende sport? Misschien is rugby dan wel iets voor jou! Wist je dat we in Lommel onze eigen rugbyclub hebben? RC Murphys is een rugbyclub die momenteel enkel nog uit stoere heren en stoere dames bestaat. Maar ze zijn op zoek naar jeugdige spelers om een gloednieuwe jeugdwerking op te starten!

    Ben jij ouder dan 12 jaar en wil je deze uitdaging aangaan? Kom dan zeker eens een kijkje nemen op de jeugdstartdag. Iedereen is welkom bij RC Murphys: man, vrouw, klein, groot, dik, dun, snel of traag. Voor iedereen is er een plekje op het veld. Rugby is een geweldige sport voor jong en oud, die iedereen eens zou moeten ervaren.

    Het gevaar van een rugbyinitiatie? Als je er n keer mee start, wil je nooit nog een andere sport spelen!

    Kom naar de jeugdstartdag op zondag 22 maart en maak kennis met deze uitdagende sport!

    Meer info: rcmurphyslommel of www.rcmurphys.com

  • Facebook is watching you! Bye bye privacy?!Ben jij n van de vele Facebook-gebruikers en heb je je sinds 1 februari nog aangemeld op Facebook? Weet dan dat je au-tomatisch de nieuwe gebruikersvoorwaarden hebt goedgekeurd! Maar wat staat daar eigenlijk in? Wij zetten het voor jullie graag even op een rijtje!

    alles wat je op de sociale netwerksite doet, komt in handen van Facebook. Zelfs informatie die je niet zelf deelt, maar je vrienden wel door je bijvoorbeeld te tangen.

    Facebook weet niet alleen welk toestel en type (tablat, smartphone, ...) je gebruikt, maar ook je telefoonnummer en je provider.

    Facebook krijgt van jou de toestemming om via je gps, bluetooth of wifi je locatie te bepalen om die eventueel voor commercile doeleinden te gebruiken.

    Verschillende apps op je smartphone, zijn ondertussen van Facebook en daarmee verzamelt het volop gebruikersgegevens. WhatsApp geeft bijvoorbeeld door naar wie en wanneer jij berichtjes stuurt.

    Facebook heeft het recht om al jouw gegevens te gebruiken voor advertenties op maat. Je fotos zijn eigendom van Face-book. Zij mogen deze dus gebruiken wanneer en waarvoor zij willen.

    Wat kan jij zelf doen als gebruiker?

    Weinig, maar je kan wel de privacyinstellingen van jouw profiel aanpassen, zodat buitenstaanders jouw fotos alvast niet be-kijken kunnen. Dit heeft wel geen invloed op de rechten die Facebook over jouw fotos heeft. Om de nieuwe privacyvoorwaar-den te weigeren, moet je jouw Facebookprofiel verwijderen. Dit is natuurlijk wel erg drastisch. Hou tijdens het surfen op de sociale netwerksites steeds in het achterhoofd wie schrijft, die blijft. Denk dus tweemaal na vooraleer je iets online plaatst. Zet zeker geen zaken op Facebook, waarvan je niet wil dat deze verspreid worden.

  • The sky is noT the Limit! De interesse van de Lommelse jeugd in het ondernemerschap kent de laatste jaren een stijgende trend. Dit kunnen wij als Stad alleen maar toejuichen! Meer en meer jongeren proberen hun ideen tot realiteit te brengen en starten zelf een bedrijfje op. We vroegen aan Pieter Van Moll (Bambooti) welke tips hij heeft om de jonge ambitieuze creatievelingen onder jullie een duwtje in de rug te geven.

    Time is moneyHeb je een goed idee? Aarzel dan niet om meteen aan de slag te gaan! Je kan niet vroeg genoeg beginnen. Oondernemen is een immens leerproces. De eerste stap zetten is misschien niet de gemakkelijkste, maar zeker en vast de belangrijkste! In een eerste fase is het belangrijk om hulp te vragen en mensen te zoeken die ervaring hebben met datgene wat jij wil doen. Wil je bij-voorbeeld een webshop opstarten? Durf mensen aan te spreken die hier ervaring mee hebben, zij zullen je graag verder helpen!

    Geloof in jezelf en in je project!Vooraleer iemand anders in je idee kan geloven moet je er eerst zelf volledig achter staan. Wees niet bang om groot te dromen! Iedereen heeft het in zich om iets unieks op deze wereld neer te zetten.Laat niemand, maar dan ook niemand je wijsmaken dat het onmogelijk is om van jouw droom een werkelijkheid te maken. Velen zullen twijfelen aan jouw idee of aan jouw kunnen. Indien mensen beweren dat je droom onrealistisch is, stel hen dan volgende vraag:Is het realistisch om mensen in een metalen toestel te plaatsen om ze vervolgens over de oceaan te vliegen? Absoluut niet ! Gelukkig dachten de gebroeders Wright hier anders over en kunnen we dankzij hun op korte tijd de hele wereld rondreizen in een vliegtuig. Als je in jezelf en in je project gelooft is ALLES mogelijk. Wees koppig en luister naar dat stemmetje in je hoofd!

    Maak foutenHet is belangrijk om fouten te maken omdat je als mens nu eenmaal leert uit deze fouten. If you are not failing at something, you are not trying new things. Door nieuwe dingen te proberen,leer je niet enkel enorm veel bij, maar groei je ook als persoon. Heb je eens tegenslag? Raap dan al je moed bij elkaar en zet tch door!

    Een algemeen advies voor jongeren met een ambitie voor onderne-men: Gewoon doen! Springen, zwemmen en overleven.

    Heb je nog vragen? Heb je nog vragen? Aarzel niet om Pieter te contacteren. Dit kan via het e-mailadres [email protected]. Hij zal je graag verder op weg helpen!

  • Vakantie!Hulpmoni Hulpmoni is een cursus georganiseerd door Kriebelboom Lommel. De cursus heeft een duur van vijf dagen waar je leert hoe je best kunt omgaan met kinderen en hoe de werking van speelpleinwerking Kriebelboom in elkaar zit. Je gaat je volledig inleven in de wondere wereld van de kinderen en kennis maken met de leidingsgroep.

    Thema van dit jaar? Safety first

    Wanneer? Van maandag 6 tot vrijdag 10 april 2015 (zonder overnachtingen)

    Voor wie? Iedereen die ouder dan 16 jaar is of 16 jaar wordt in het jaar 2015.

    Prijs? 20 voor de 5 dagen (sommige maaltijden inbegrepen). Via subsidies krijg je een deel van dit cursusgeld later weer terug.

    Goed om te weten: het is geen typische cursus met leerstof zoals in school het is plezier maken, zot doen, spelletjes spelen maar vooral: jezelf amuseren!

    Meer info via [email protected] of via de facebookgroep hulpmoni 2015

    Hoera! Het is weer bijna zo ver, nog een kleine maand en de paasvakan-tie is weer daar om die batterijen nog eens een laatste keer op te laden en de eindsprint in te zetten!

    Geen flauw idee wat te doen tijdens die twee vrije weken? Wij geven je enkele tips!

    TIP 1: Kijk eens op bladzijde 10 Op Sjock!, hier kan je allerlei leuke activiteiten terugvin-den!

    TIP 2: Voor de creatievelingen onder ons, heeft Artuur een leuk knutselprojectje klaar! Op bladzijde 7 vind je een stappenplan om een supertoffe slinger te maken! Doen!

    TIP 3: Niet in deze SJOCK!, maar wel een superhandige tip: kijk eens op www.uitinlom-mel.be! Hier vind je allerlei uit-tips! Een dagje babysitten op je kleine zus? Geen probleem, kijk eens bij uit met kinderen voor een toffe uitstap! Of liever een tof feestje met de vrien-den? Alle feestjes van Lommel zijn hier terug te vinden! Zeker eens een kijkje nemen!

    TIP 4: Last but not least: gun je zelf ook wat rust! Mooi weertje? Geniet van een heerlijk drankje op een zonnig terrasje en een leuke SJOCK! er bij! Regen? Kruip onder een dekentje in de zetel met de SJOCK! en een toffe serie!

    Fijne vakantie!

  • Heb je zin in een miniworkshop om thuis te maken? Probeer dan zeker eens deze vlaggenlijn uit! Een mooi exemplaar om je slaapkamer/kot/bureau mee op te fleuren!

    DIY v laggen l i jnVakantie!Agenda Artuur:

    12 & 14 maart: WorkshopBorduren met fotos

    20 maart: SUIT-UP NIGHTKom mee feesten in je zondagsoutfit!

    26 & 28 maart: WorkshopStencil your tote bag

    2 & 4 april: WorkshopDIY Lentebloempot

    17 april: SPEEDDATEZin om op een gezellige manier nieuwe vrienden te maken? Wij zorgen voor leuke gespreksonderwerpen en veel volk!

    7 & 9 mei: WorkshopZelfportret met polaroids

    15 mei: INSTRUMENTAL REMEDIESJamsessie!

    Voor meer info kan je terecht op onze facebookpagina of je komt langs in den Artuur natuurlijk! Project Artuur

    Stappenplan voor vlaggetjes van 14,5 cm lang en 15,5 cm breed:

    1. Vlieseline bevestigen: Neem de stofjes erbij en strijk deze

    tot alle kreukels verdwenen zijnDe vlieseline zorgt ervoor dat je

    stofje veel steviger wordt, we gebruiken dit omdat we straks gaan werken met textiellijm, wat kan zorgen voor vlekken als het stofje te dun is

    Om de vlieseline te bevestigen leg-gen we deze met de korrelige kant op de achterkant van ons stofje, vervolgens strijken we het geheel 10 minuten overal goed aan

    Herhaal dit proces bij elke geko-zen stof

    2. Uittekenen patroon: Neem het A4 blad erbij en teken

    een patroon uit in de vorm van een ruit. De ruit moet twee keer de grootte van de driehoek omvatten, zodat we deze kunnen gebruiken om onze vlaggetjes uit te knippen en dubbel te plooien over onze lijn. Je gaat zo te werk:

    Teken eerst een lijn van 15,5 cm Meet het midden van de lijn en

    trek van hieruit een loodrechte lijn van 14,5 cm. Doe dit zowel naar boven als naar onder

    Verbind de uiterste punten met elkaarKnip het patroon vervolgens uit

    om te gebruiken om de stofjes op maat te knippen

    3. Stofjes uitknippen: Leg het patroon op de achterkant van de stofjes die je wilt gebruiken en knip ze stuk voor stuk uit

    4. Vlaggen rond koord bevestigen: Neem het koord erbij en beves-

    tig de vlaggetjes hieraan door voorzichtig wat textiellijm aan het koord te smeren met een verfborstel

    Plooi het vlaggetje door het mid-den en druk dit lichtjes aan rond het koord

    Vervolgens kun je nog wat tex-tiellijm in het uiterste puntje van elk vlaggetje smeren en goed aandrukken, zodat de vlaggetjes mooi dicht blijven

    5. Laat de vlaggenlijn een half uurtje goed drogen en het geheel is klaar om op te hangen!

    Benodigdheden:

    Kleurrijke draad naar keuze Stofjes naar keuze Vlieseline Strijkijzer & strijkplank A4-blad Meetlat Potlood Schaar Verfborsteltje Textiellijm

  • Wist je dater twee nieuwe gezichten zijn bij JAC Lommel die het team versterken?Nu Sofie thuis geniet van haar kersverse zoon en Valrie in blijde verwachting is, werken naast Zo nu ook Evelien en de supertoffe stagiaire Michelle in het team. Zij staan tijdens de afwezigheid van Sofie en Valrie klaar om jullie verder te helpen met alle vragen!

    Evelien en Michelle rasechte Lommelaars zijn?

    er nieuwe openingsuren zijn?JAC Lommel is open op woensdag tussen 12u en 18u en donderdag tussen 12u en 17u. Voor een afspraak mail je naar [email protected] of bel je op het nummer 011 85 00 05.

    je via www.jaclimburg.be kan chatten met een medewerker?

    er ook een pop-up JAC is in Neerpelt?Dit ligt in Campus Z (Stationsstraat 76, Neerpelt naast WICO Campus Sint-Maria). Het pop-up JAC is open op donderdag tussen 16u en 18u.

    je met al je vragen bij het JAC terecht kan?Relaties, alleen wonen, drugs, problemen thuis, Geen enkel onderwerp is taboe. We werken steeds gratis, vrijblijvend en zo anoniem mogelijk.

    wij een heel gezellige infotheek hebben, waar je informatie kan opzoeken voor schoolwerkjes of gewoon kan chillen?

    we interessante spellen uitlenen die jebijvoorbeeld in de jeugdbeweging kan gebruiken?

    je bij ons ook gratis condooms kan verkrijgen?

    Heb je nog meer vragen! Aarzel niet en neem contact op met het JAC.

    JAC Lommel

    Norbert Neeckxlaan 50011 85 00 05 (algemeen JAC Limburg nummer)[email protected]

    Openingsuren: woensdag 12 18 uur en donderdag 12 17 uur of maak een af-spraak als je buiten de open-ingsuren wil langskomen.

    Chat met een JAC medewerker:

    Maandag van 13 tot 20 uur.Dinsdag tot vrijdag van 13 tot 19 uur.

    www.jaclimburg.be

  • Wanneer zijn jullie gestart met het maken van muziek?

    In augustus heeft Jason contact met mij opgenomen en vroeg hij me of ik het niet leuk zou vinden om samen met hem wat muziek te spelen. Natuurlijk heb ik direct toegehapt aangezien ik al lang ie-mand zocht, maar nooit de juiste persoon tegenkwam. We zijn dan een paar keer samengekomen en nog geen maand later stonden we op het podium van Levensloop Lommel, wat voor mij het eerste optreden was. Jason had hiervoor al een paar optredens gedaan als solo artiest.

    In welk hokje kunnen we jullie muziek duwen?

    Akoestische rock covers lijkt ons een vrij alomvattende beschrijving voor onze muziek. Momenteel zal het hier nog even bij blijven, maar er wordt zeker gedacht aan het schrijven van eigen nummer op langere termijn.

    Zijn er nog veel plaatsen waar mensen en jongeren jul-lie aan het werk kunnen zien?

    In februari waren we op verschillende plaatsen in Lommel aan het werk te zien. Maar hierna is er door drukte van school een rustpauze ingelast. Momenteel hebben we verder dus niets gepland, maar we zijn zeker niet van plan te stoppen! Op onze Facebook pagina zullen we ook altijd mededelen waar en wanneer we nog optredens hebben.

    Waar halen jullie jullie inspiratie?

    Voor een groot deel uit de artiesten die we coveren. Maar ook gewoon de mensen rondom ons. Vrienden en familie spelen een belangrijke rol.

    Wat is jullie grootste droom? Waar zouden jullie over twee jaar graag een keertje optreden?

    We denken dat het ieders droom is om ooit op een groot podium te staan, met een wei vol mensen in plaats van koeien. Maar als de koeien al gaan lopen...! Nee, daar hebben we niet echt een idee van. Dromen mag altijd natuurlijk, maar best hou je de voetjes op de grond!

    Hoe kunnen onze lezers jullie contacteren?

    Via onze facebookpagina of via mail.

    Jason & Tom, hartelijk bedankt voor dit interview en nog veel succes met jullie toekomstplannen!

    Ons lijstje met talentvolle Lommelse bands en DJs wordt steeds langer! SJOCK wil in deze editie meer te weten komen over het muzikaal duo Jason & Tom.

    Jason & Tom

    Jason & Tom

    [email protected]

    [email protected]

    Foto: Monique Bogaerts

  • Als het kriebelt

    SPORTKICKSHt sportevenement voor jongeren vanaf geboortejaar 2008 en ouder

    Donderdag 9 april 2015 van 10.00 tot 15.00 uurSporthal en sportvelden Eksel (Dennenstraat 8)

    Organisatie: sportdiensten Noord-Limburg

    Meer info en reserveren bij: - Sportdienst Hechtel-Eksel, Don Boscostraat 5, www.hechtel-eksel.be, 011/73 01 59 - Sportdienst Hamont-Achel, Wal 26, www.hamont-achel.be, 011/44 50 40 - Sportdienst Lommel, Sportveldenstraat 10, www.lommel.be, 011/54 84 00 - Sportdienst Neerpelt, Kerkplein 1, www.neerpelt.be, 011/80 97 59 - Sportdienst Overpelt, Jeugdlaan 8, www.overpelt.be, 011/64 04 99

    Kostprijs: 4,00 (incl. verzekering, excl. busvervoer)

    Inschrijven kan tot 1 april 2015.

    Het grootste sportevenement van Noord-Limburg gaat dit jaar door op 9 april in Hechtel-Eksel en is voor alle jongeren vanaf 7 jaar tot 18 jaar. De jongeren kunnen tijdens dit evenement ken-

    nismaken met een 40-tal verschillende sporttakken zoals: hockey, schermen, baseball, mountainbike, circusfun, rugby, BMX, adven-ture parcours, streetsoccer, kruis- en handboogschieten, boksen,

    rolstoelbehendigheid en nog vele andere sporten.De bus vertrekt aan de parking van de speeltuin om 9.15 uur en

    rond 15.30 uur zijn we terug.

    Wa kost da? 10 (busvervoer en inkom inbegrepen) Wat meenemen? Lunchmaaltijd + sportief gekleed zijn

    Inschrijvingen + info: Frank Torfs, 011/54.84.03, [email protected]

    Books&FacesOverspoeld van Gideon Samson

    Al van Slashboeken gehoord? Het zijn waar-gebeurde en soms dramatische levensverha-len van jongeren, waar een bekende schrij-ver een roman van brouwt. De onderwerpen uit de reeks zijn best heftig: vluchtelingen-problematiek, van huis weglopen, transgen-ders, anorexia, rouw, enz.. Maar in elk boek schuilt een sprankeltje hoop. Ondanks alle pijn en verdriet. De laatste titel in de serie is opnieuw een pareltje. In Overspoeld van Gideon Samson volgen we Pieter. Hij gaat op zijn 18e in Sri Lanka Engelse les geven aan dove en blinde kinderen. Het is een geweldig avontuur voor Pieter. Tot een tsunami de kust van het

    eiland in Zuidoost-Azi overspoelt. Heel knap aan het boek is dat het water er plots is. In het echt moet het ook zo geweest zijn. De mensen zagen het niet aankomen. Als lezer krijg je ook dat gevoel. Je wordt er door overspoeld. Pieter vertelt ons zijn verhaal terwijl hij naar de finale van het WK voetbal kijkt. Nederland tegen Spanje. De hoofdstukken in het boek zijn dan ook niet toevallig een voorbeschouwing, een 1e en 2e helft, verlengingen en een nabeschouwing. Hoe hij de tsunami overleeft, met tal van lotsgenoten, grijpt echt wel naar de keel. Net als het liefdesverhaal van Pieter, dat mooi verweven zit in het boek. Hij ontmoet in Sri Lanka het Zweedse meisje Elin. Hij is dol- en dolverliefd, maar de Tsunami overspoelt ook hun prille relatie. Terwijl de finale zijn hoogtepunt bereikt, komt hij opnieuw in contact met Elin. Zelf had hij zowel de tsunami als het avontuur met Elin van zich af proberen te zetten. Maar dat lukt niet perfect. Ondanks het heen- en weer gespring in tijd en in de twee verhaal-lijnen, raak je nergens de draad kwijt. Het hoort en komt allemaal samen. Alleen naar het einde hoe is er een klein beetje het gevoel van kom nou, is dit echt gebeurd? maar dat moet je als lezer zelf maar ontdekken. Tegelijkertijd is dat het leuke aan de Slashboeken. Een groot stuk van het boek is echt gebeurd, maar hier en daar is er ook iets bij verzonnen. Het is ten slotte een roman. Maar het idee dat het allemaal zo echt gebeurd had kunnen zijn, maakt het boek nog mooier.Helemaal achteraan krijg je nog een gesprekje tussen de schrijver en de echte ik-persoon uit het boek. Want Pieter heet in het echt Julius t Hart, die in 2004 vrijwilligerswerk deed op Sri Lanka. Het maakt het boek alleen maar straffer. Nog straffer dan straf. Maar het is absoluut geen straf om dit mooie boek van Gideon Samson te lezen.

    Sportkicks

  • Fotos: Robin Mues, CV De Notenkrakers

    Geflitst

  • oP SJoCK6 maart Chiro fuif Chiroheem Nieuwe Kopen7 maart Aprs ski party - Het Klosterhof13 maart INSTAFEST Parochiezaal Heide Heuvel15 maart 100% KIDS Marktplein15 maart Ladies weekend Kerkstraat 20 maart Lommel @ the weekend Parochiezaal Heide Heuvel21 maart Out of control VKSJ-heem Lutlommel29 maart Cultuur op het kerkplein Kerkplein Lommel

    1 april Buitenspeeldag 2015 Burgemeesterspark Lommel5 april Cultuur op het Kerkplein Kerkplein Lommel9 april Sportkicks Sporthal en sportvelden Eksel10 11 april Daydream festival Festivalweide 10 12 april Soeverein Judocup - Soeverein16 april Lommel @ the weekend Parochiezaal Heide Heuvel19 april Flora en Molenfeesten Weide Molen Kattenbos24 april 2de Vur dLeut quiz Het Klosterhof

    1 mei Folle fak fuif Barrierspark2 mei The next Element - JOC3 mei Cultuur op het kerkplein Kerkplein8 10 mei Muziekfeesten Zaal Harmonie19 mei Barrierse feesten Bjske Barrier

    WIn WIn WInHou onze facebookpagina in de gaten! Bin-nenkort geven we er tickets voor daydream festival en Folle Fak weg!

    HuisvandeJeugd