De Doorzetters (juni 2014)

4
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Paula Janssens, Paul Vekemanslaan 21, 2660 Hoboken Jaargang 1, nummer 4 ( juni - juli - augustus 2014) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected] De Doorzeers Dit was onze ‘slogan’ op 29 april bij de actie voor het ‘gestolen’ fietspad naast het park (Broyden- borglaan). We haalden onze buit niet volledig binnen. Maar toch ... er kwam vlug beweging in de zaak. Heel vlug na onze actie werden fietsertjes op het wegdek geschilderd. Dat zorgt al wat voor meer duidelijkheid en veiligheid. Maar toch ... Geef ons fietspad terug Wat blijft ... De fietssuggestiestrook biedt weinig bescherming. Ook auto’s en vrachtwagens mogen erover rijden. Mensen worden in zekere mate als snelheidsremmers gebruikt, zeker de fietsers. Als je van de Oudestraat naar de verkeerslichten aan de Krijgsbaan rijdt, dient men in een file aan te schuiven. Soms moet men het groene licht nog eens laten voor- bijgaan. Vroeger kon een fietser op het fietspad (nu voetpad) rechts afslaan naar het zwembad. De fietser verliest een zeker comfort. De beste oplossing blijft het originele fietspad in zijn glorie herstellen. Die wortels maken het moeilijk, maar toch ... Voetgangers hebben ook recht op een veilig voetpad. ATV Wij zijn in beeld geweest ... ATV voerde de regie en vele Hobokenaren hebben het gezien. Dankzij ATV was het geen maat voor niets. Toch hadden we graag meer leden van onze vereni- gingen in actie gezien. Een beweging is waard wat de leden ervan waard zijn. We bezorgden 800 ‘De Door- zetters’ aan onze leden. Slechts weinigen toonden hun solidariteit en interesse. Kom volgende keer eens af ... het zal uw bestuursleden bemoedigen. Wat volgt nu Op 16 juni gaan we naar de commissievergadering van de districtsraad. Om 19.15 uur mogen burgers hun zegje doen. We gaan dit ook doen. Dat is democratie ten top. Kom je nu eens mee? Frans Toen

description

Driemaandelijkse publicatie van ACW Hoboken

Transcript of De Doorzetters (juni 2014)

Page 1: De Doorzetters (juni 2014)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Paula Janssens, Paul Vekemanslaan 21, 2660 HobokenJaargang 1, nummer 4 (juni - juli - augustus 2014)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected]

DeDoorzetters

Dit was onze ‘slogan’ op 29 april bij de actie voor het ‘gestolen’ fietspad naast het park (Broyden-borglaan). We haalden onze buit niet volledig binnen. Maar toch ... er kwam vlug beweging in de zaak. Heel vlug na onze actie werden fietsertjes op het wegdek geschilderd. Dat zorgt al wat voor meer duidelijkheid en veiligheid. Maar toch ...

Geef ons fietspad terug

Wat blijft ...De fietssuggestiestrook biedt weinig bescherming. Ook auto’s en vrachtwagens mogen erover rijden. Mensen worden in zekere mate als snelheidsremmers gebruikt, zeker de fietsers.

Als je van de Oudestraat naar de verkeerslichten aan de Krijgsbaan rijdt, dient men in een file aan te schuiven. Soms moet men het groene licht nog eens laten voor-bijgaan. Vroeger kon een fietser op het fietspad (nu voetpad) rechts afslaan naar het zwembad. De fietser verliest een zeker comfort.

De beste oplossing blijft het originele fietspad in zijn glorie herstellen. Die wortels maken het moeilijk, maar toch ... Voetgangers hebben ook recht op een veilig voetpad.

ATVWij zijn in beeld geweest ... ATV voerde de regie en vele Hobokenaren hebben het gezien. Dankzij ATV was het geen maat voor niets.

Toch hadden we graag meer leden van onze vereni-gingen in actie gezien. Een beweging is waard wat de leden ervan waard zijn. We bezorgden 800 ‘De Door-zetters’ aan onze leden. Slechts weinigen toonden hun solidariteit en interesse. Kom volgende keer eens af ... het zal uw bestuursleden bemoedigen.

Wat volgt nuOp 16 juni gaan we naar de commissievergadering van de districtsraad. Om 19.15 uur mogen burgers hun zegje doen. We gaan dit ook doen. Dat is democratie ten top. Kom je nu eens mee?

Frans Toen

Page 2: De Doorzetters (juni 2014)

2 DE DOORZETTERS | JUNI 2014

Femma Sint-Jozef Moretusburg: 80 jaar jongDeze afdeling werd gesticht in 1934. De opdracht was en is vrouwen bewust maken van hun taak in de maatschappij. Op haar werkschema staan nog steeds: solidariteit, creativiteit en spiritualiteit. Femma trekt nog altijd ten strijde tegen onverschil-ligheid, eenzaamheid en verzuring van de samenleving.

Bij Femma staat de deur altijd open. Lessen, demonstraties, praten met elkaar, genieten, lachen en vriendschappen smeden is erg belangrijk voor Femma St- Jozef. Dat is wat vrouwen groot maakt. Femma St-Jozef wordt 80 jaar. Wij vierden dit op zondag 1 juni om 9.30 uur met een eucharistieviering in de parochiekerk. Na de mis was er een receptie. Op woensdag 4 juni was er voor de leden een reusachtig groot feest.

ACW-Hoboken wenst Femma Sint-Jozef van harte proficiat.

In dekijker

Ziekenzorg Onze Lieve Vrouw

Onze ziekenzorgwerking bestaat niet vanuit een omlijnde vorm van een vereniging van leden met lid-gelden en welomschreven regels die de basis vormen van de werking.

Ze vertrekt vanuit het geheel van de parochie, oog hebben (samen met pastoraal team) voor de zorg van onze zieken, als een goede herder begaan zijn met diegenen die zich klein voelen als mens, omwille van hoge leeftijd, een sluimerende ziekte of handicap, eenzaamheid.

Wij willen onze zieken benaderen als volwaardige mensen en hen herkennen in hun diepste eigen-zijn. Heel belangrijk

zijn de huisbezoeken maandelijks, vier keer per jaar onze ontmoetingsnamiddagen, beginnend met een viering, ont-spanning en gezamenlijke maaltijd.

Om de veertien dagen komen onze mensen samen voor een gezellige babbelnamiddag. Bij een tasje koffie wordt er ook gekaart, bingo gespeeld of gewoon gekeuveld. Dat gevoel van samenhorigheid houdt ons samen, en zeg nu zelf, heb-ben wij allemaal niet die behoefte aan zorg? Zorg voor mi-lieu, zorg voor lichaam en geest, maar zeker zorg voor elkaar!

Een trouwe medewerkster, kleine schakel in God’s onnoem-lijke schepping van zorgdragers over alle grenzen heen.

Zomer bij kwb:Petanque en KUBBEK

Alle woensdagen Vanaf 25 juni tot 10 september

In ’t Zomerkaffe van CC Moretus vanaf 19 uurOok supporters zijn van harte welkom. Als je van een mooie zomeravond wil genieten, kom eens kijken of meedoen.

Page 3: De Doorzetters (juni 2014)

3DE DOORZETTERS | JUNI 2014

Familiehulp wil mensen helpen die aankloppen met een vraag naar thuisondersteuning. Als grootste dienst voor thuiszorg in Vlaanderen bieden we een uitgebreid gamma van gezinszorg, bejaardenhulp, kraamzorg, opvang van zieke kinde-ren, zorg voor cliënten met handicap of psychische aandoening, poetshulp en karweihulp.

Wereld staat stilAls de diagnose kanker valt, staat voor de patiënt en zijn omgeving de wereld even stil. De diagnose roept vele emoties op: angst, verdriet, onmacht, boosheid, schaamte, schuld, ... Hoe moet het verder? Welke behandelingen moet ik ondergaan, maar ook wat met kinderen/partner/werk of andere sociale contacten?

In een eerste fase staat vooral het zoeken naar de juiste behandeling, het inzetten op genezing centraal. De medische zorg en aanpak van deze ziekte veranderde de laatste jaren enorm. Onder andere door behandelingen via dagkliniek en het snel-ler naar huis laten gaan bij ziekenhuis-opname, stijgt ook de vraag naar meer thuisondersteuning, zowel voor patiënt als voor mantelzorgers.

Familiehulp wil aan mensen met kanker, hun gezin en omgeving ondersteunende zorg bieden om hun levenskwaliteit en zelfredzaamheid thuis te verhogen. De job van een verzorgende omvat veel meer dan huishoudelijke taken zoals koken, boodschappen, poetsen en strijken. Het is huishoudelijk werk verrichten binnen een bepaalde omgeving rekening houdend met de specifieke noden en problematiek van elke cliënt. Samengevat: “zorg bieden op maat”.

Op maat werkenOok bij cliënten met kanker merken we dat iedereen vanuit zijn eigen beleving anders reageert in de thuissituatie. In het ziekenhuis ben je patiënt, maar eens thuis word je geconfronteerd met het verlies van zelfredzaamheid, met de reacties uit je omgeving en wens je zorg die rekening houdt met wie je als persoon bent.

Het vraagt heel wat vaardigheden om als verzorgende op maat van de cliënt te wer-ken en rekening te houden met de grote verscheidenheid waarmee mensen om-gaan met hun ziekte. Ook een basiskennis van de medische aspecten en behande-ling zijn belangrijk om in te schatten hoe de ziekte verloopt. Voor onze verzorgen-

den is het belangrijk om te weten in welke fase van hun ziekte cliënten zitten. In de curatieve zorg krijgen mensen een actieve behandeling die gericht is op genezen. Kankerpatiënten die palliatieve zorgen krijgen, zijn niet meer te genezen, maar kunnen vaak nog vele jaren een kwalita-tief leven leiden. Elke situatie vraagt een andere aanpak en specifieke vaardighe-den om deskundige zorg te verlenen.

Om de cliënten en verzorgenden zo goed mogelijk te ondersteunen, bouwt Fami-liehulp Antwerpen een referentie-equipe oncologie uit. Dit betekent dat een groep verzorgenden een intensief vormingstra-ject rond oncologie heeft gekregen van het Cedric Hèle-instituut. Deze groep ver-zorgenden zal ook geregeld bijscholingen krijgen en in een kleine groep supervisies doen. Hierdoor zullen ze andere collega’s kunnen coachen en ondersteunen bij de hulpverlening in oncologische cliëntsitu-aties.

Een wijkteam wordt zo een netwerk van collega’s om op terug te vallen en advies te vragen rond specifieke zorgvragen of moeilijkheden.

Thuiszorg voor mensen met kankerVan geboorte tot levenseinde staat Familiehulp voor je klaar. Hun medewerkers zorgen bij je thuis voor een kwaliteitsvolle dienstverlening op maat. Vanuit onze bijzondere aandacht voor kwetsbare groepen bouwen we momenteel een specifieke werking uit in Familiehulp Antwerpen rond mensen met kanker.

Foto: Leen Van Aerde

Page 4: De Doorzetters (juni 2014)

4 DE DOORZETTERS | JUNI 2014

ACW werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.

DVV-agent in Hoboken:ALERT nvKioskplaats 62, Hoboken

Op stap met PasarBezoek aan Sint-Bernardusabij in HemiksemToen Cisterciënzermonniken in 1244 begonnen met de bouw van de Sint-Bernardusabdij legden ze meteen de basis voor de steenbakkerij-nijverheid, die de streek eeuwenlang getekend heeft. De abdij kende een bewogen maar rijke geschiedenis. In de middeleeuwen en de Re-naissance bloeide de abdij zo goed en werd zij zo beroemd dat zij bv. in de 15e eeuw alom werd beschouwd als hoofdkwartier en verbindings-post voor reizende vorsten en hoge geestelijkheid.

Zo weet men dat o.a. Filips de Goede en Maximiliaan van Oostenrijk in de abdij vertoefden. De abdij heeft kunnen stand houden tot aan de Franse Revolutie van 1789, die de afschaffing der kloosterorden betekende. Wanneer in 1819 dan terug de grondwet de vrijheid van godsdienst afkondigt, hoopten de paters de abdij terug in hun bezit te kunnen krijgen. Hun pogingen faalden en zij vertrokken definitief naar Bornem.

Op zondag 6 juli komen we om 10 uur samen aan de abdij. We verken-nen de abdij en maken een korte wandeling in de omgeving.Wie met de fiets de verplaatsing wil maken, komt om 9.15 uur samen op de parking van zwembad Zorgvliedt.12.30 uur: maaltijd13.30 uur: bezoek heemkundig museum 14.30 uur: bezoek tegelmuseum16.30 uur: einde

Wandelen op Pontonbrugover de ScheldeCentrale gedachte bij de herdenking van 100 jaar eerste We-reldoorlog is ‘Antwerpen bouwt bruggen’. Zo willen we een brug slaan tussen 1914 en 2014, tussen generaties, tussen oud- en nieuwkomers en tussen linker- en rechteroever. Hoogtepunt vormt de reconstructie van een tijdelijke brug over de Schelde - van het Steen tot Linkeroever - door de Belgische en Nederlandse Genietroepen op 3 oktober 2014. Op diezelfde plaats legde het Belgische leger 100 jaar geleden, bij het uit-breken van de Eerste Wereldoorlog, een pontonbrug over de Schelde. Via deze brug kon de Versterkte Stelling Antwerpen voldoende worden bevoorraad en kon de stad ook snel worden ontruimd.

Pasar Hoboken reserveerde 24 kaarten voor de wandeling over de pontonbrug op zaterdag 4 oktober. Er zijn nog een tiental plaatsen aan 5 euro ter beschikking. Het betreft een groepsre-servatie dus dien je met ons samen om 14.30 uur in te checken op het Steenplein gate A.Na de oversteek keren we terug naar de rechteroever via de voetgangerstunnel, waar je vrijblijvend nog samen een ten-toonstelling kan bezoeken en een pintje drinken.

Ben je geïnteresseerd voor deze unieke kans? Bel of mail dan zo snel mogelijk naar John vander Linden - 0473 789 083 - [email protected].