Flapuit juni 2014

24
Flap uit!

description

 

Transcript of Flapuit juni 2014

Page 1: Flapuit juni 2014

1

Flapuit!juni 201 4

Tijdschrift van en voor de Vrije Basisschool Vlierbeek. Verschijnt 4 maal per jaar.

Het leven: de eerste graadBosklassenDe vredesduif door Kato LoeckxAfscheid van het 6de

Page 2: Flapuit juni 2014

2

Rond de toren

Rond de toren..............................................................2Woordje van de directeur........................................ 3Winnaars veggie kookwedstrijd...............................4Nieuws van het oudercomité................................... 5De top 1 0 van Bibliot................................................. 5Het derde leerjaar op bosklassen............................6Het leven: het eerste leerjaar...................................8Liefste meters en peters, een bericht van K3A....8Het leven: 2A............................................................... 1 1Het leven: 2B................................................................ 1 3Het leven: 2C............................................................... 1 4

Wij vieren onze communie....................................... 1 5De sportdag.................................................................. 1 6Oa en Xso op bezoek bij schepen Ridouani......... 1 8Verslag van de leerlingenraad................................... 1 9Nieuws van MOS.........................................................20Vlierbeekker(st)mis.....................................................21De vredesduif door Kato Loeckx............................22Gezocht: hulp bij de verhuis Liemingen! ................ 22Famil ienieuws............................................................... 23De vastenvoettocht.................................................... 23Afscheid van het 6de! ................................................. 24

Inhoud

Liefste meisjes en jongens, beste ouders enleerkrachten,

Wat vliegt de tijd toch snel, over een paar dagenbegint alweer de grote vakantie. Dit wil ookzeggen dat het de laatste Flapuit van dit schooljaaris. In dit nummer blikken we terug op wat er devoorbije maanden zoal op school gebeurd is.

Zo presenteren we de winnaars van de Veggiekookwedstrijd, inclusief recepten. Geen excuusom op een warme zomerdag Griekse sla, tofu-reepjessla of een groentewrap te maken, gezondmaar vooral lekker dus.

Moest je nog een leuk boek zoeken om mee opvakantie te nemen of om rustig in een hoekje tezitten lezen, kan je eens kijken in de top 1 0 vanBibliot. Gelezen en goedgekeurd door onze 8-jari-gen!

In een hoekje heeft het derde leerjaar duideli jkniet gezeten, zij zijn namelijk op bosklassengeweest. Een nieuwe locatie en zo te zienongeloofl i jk plezant en sportief. De benen hebbenonze kinderen ook gestrekt op de jaarli jksesportdag. In het eerste en tweede leerjaar l iep allesduideli jk op wieltjes. In de tweede graad kondende kinderen proeven van twaalf sporten. In dederde graad werd de wereldbeker voetbalvoorbereid. Team Hazard, Team Courtois, …namen het in een duivelse wedstrijd tegen mekaar

op. Team Fellaini werd als winnaar uitgeroepen!In “Het leven zoals het is” komt de eerste graadaan bod. Blader snel door om te ontdekken watonze kinderen allemaal hebben uitgestoken. Moestik me niet zo goed voelen, weet ik alvast waar ikterecht kan!

Oa en Xso zijn ambassadeur van de Kids ClimateConference en gingen een belangrijke boodschapafgeven bij schepen Ridouani. Zij presenteerden deKlimaatbundel, met de 1 2 beste stel l ingen van deconferentie. Ontdek het op bladzijde 1 8.

Nu de natuur in de lente uit de winterslaapontwaakte, schoot ook Team Mos in actie. De tuinvan de school werd onder handen genomen en deGroendag werd een heuse Veggie-Vrijdag. In meiging het vierde leerjaar op Ecocyclo, een “Ronde”van Leuven.

Onze tweedejaars vierden hun communie, en aande verslagjes te lezen werd het een fantastischedag.

Afsluiten doen we met het afscheid van het zesdejaar. Leuk te zien hoe hard kinderen veranderen,maar tegelijk ook dezelfde bleven. Zoek uit wiewie is! Zij zetten nu een hele grote stap, het gaatze goed!

De redactie wenst jul l ie alvast een fijne en rustigevakantie. Tot in oktober voor de nieuwe Flapuit!

Page 3: Flapuit juni 2014

3

Flapuit verschijnt vier maal per jaar. Het is een gratis blad van en voor de kinderen van de Vrije Basisschool VlierbeekRedactie en vormgeving: Rudi Duerinckx, David Herbots, Tina Jacobs, Toon Leroy, Kristel Nouwkens, Dieter Peeters,

Kristel Van den Broeck, Bruno Vandermeulen, Veronique Verspeurt

redactieflapuit@gmail .com

Woordje van de directeurBeste jongens en meisjes, mama’s en papa’s,

Ondersteboven en binnenstebuiten, dat was dit schooljaarzeker, en dan al helemaal als je Kerstmis viert op 1 7 mei...

Ik hoop dat jul l ie ervan genoten hebben.

En alsof het zo voorzien was, zal ook het einde van hetschooljaar anders zijn dan anders. En dan heb ik hetnatuurli jk over onze wijkschool in de Liemingenstraat.

"De liemingen" zeggen we altijd, al is het heel lang "deGroeneweg" geweest en dat blijft het voor velen nogsteeds.

Het voelt aan alsof het schooljaar voor onzewijkschool toch een beetje doorloopt, jul i en augustus

meteen erbij , want de hele vakantie zullen we samen kunnenvolgen hoe de werken opschieten.

Is de oude school al weg? Staan de muren er al? Zitten er al ramen en deuren in?

Toch wel heel spannend, maar tegelijk ook heel boeiend!We kijken er met z'n al len een beetje tegenop (denk ik): inpakken, verhuizen, uitpakken, terug inpakken,terug verhuizen, opnieuw uitpakken...Maar tegelijk kijken we er ook geweldig naar uit: een nieuwe start in prachtige nieuwe klassen.Zitten we zo niet helemaal in het eerste stukje van ons jaarthema...?

En zouden de "anciens" onder ons nog steeds over "de Groeneweg" spreken als de nieuwe gebouwen erstaan?Ik ben heel benieuwd!

Ik wens jul l ie heel veel leesplezier bij deze laatste Flapuit van het schooljaar en voor straks aan jul l ieal lemaal een hele leuke, zonnige en rustgevende grote vakantie, als het zou kunnen zonder bouwverlof!

Dieter

Hallo!Sta jij wel eens te zingen onder de douche? Droom je er dan stiekem van om jetalenten eens op een podium te laten horen?Wil jij samen met je vrienden en vriendinnen al zingend plezier maken?Laat je stem dan horen in het nieuwe schoolkoor!Vanafvolgend schooljaar willen we graag oefenen op dinsdag, tijdens demiddagspeeltijd.Iets voor jou? Schrijf je dan zeker in vanafseptember.

Page 4: Flapuit juni 2014

4

Tofu-reepjes-sla door 2C

Vrijdag 25 april hebben wij tofu-reepjes-slagemaakt. We hebben sojasaus, selder en paprikaen veel andere dingen gebruikt. We hebben detofu-reepjes-sla op een toastje gedaan. Dan zijnwe naar onze meter gegaan en hebben we daarheel veel gesmuld. Onze meters hun hapjeswaren ook heeeeeeel lekker!!

Bereiding:Snij een bakje pittig gekruide tofureepjes ingrove stukken.Meng de tofureepjes met veganaise ofmayonaise, gesnipperde rode ui, stukjes paprika,wat sojasaus, wat paprikapoeder, stukjes groeneselder en gedroogde kruiden zoals basil icum,sal ie, rozemarijn en oregano.

Lena, 2c

Winnaars veggie kookwedstrijd

Groentewrap

met vegetarisch gehakt

door 6CDe groentewraps worden ook wel fajitas

genoemd. Dit is een lekker snel gerecht engemakkelijk aan te passen naar eigen smaak.

Ingrediënten:* Tortil lawraps

* I jsbergsla in kleine reepjes gesneden* Komkommer in kleine blokjes gesneden

* Tomaat in kleine blokjes gesneden* Paprika (al le kleuren) in blokjes of reepjes gesneden

* Mais* Geraspte kaas

* Vegetarisch gehakt, gebakken in de pan* Ketchup of sweet chil i saus voor diegenen die van pikant

houden

Beleg de wrap met bovenstaandeingrediënten, vouw of rol hem op en

dan … smullen maar!!

Griekse Salade ge(s)maakt door

4C

3x rode paprika in fijne reepjes snijden

2x ajuin in kleine blokjes

1 x ijsbergsla in reepjes

1 potje fetakaas in olie

1 bakje olijven met look in olie, de

olijven in stukjes snijden

snuifje zout

snuifje peper

1 komkommer in hele dunne schijfjes

snijden

1 of meer pakken wraps

Alles in een grote kom mengen, daarna

verdelen over de wraps en dicht

vouwen. Klaar! !

Page 5: Flapuit juni 2014

5

Nieuws van het oudercomitéBeste ouders, leerlingen, leerkrachten ensympathisanten,

Zoals ik al had aangegeven in de laatste Flapuitneem ik definitief afscheid als voorzitter van hetoudercomité.Het zijn voor mij 6 mooie jarengeweest waarin ik fijne vriendengemaakt heb en op veel steun hebmogen rekenen. Samen met dewerkgroepverantwoordelijken enalle leden hebben we als bestuur eenschitterend oudercomitéuitgebouwd dat zowel structureel,juridisch als op vriendschappelijk vlakeen koers ingezet heeft die nog voorlange tijd eventuele stormen zalkunnen doorstaan.

Ik ben verheugd te mogen meedelendat Birgitte Schoenmakers, die de voorbije jarenondervoorzitster was, toegezegd heeft hetvoorzitterschap van het oudercomité vanafvolgend schooljaar te wil len overnemen.Birgitte heeft een gigantische ervaring binnen hetoudercomité en ik durf zeggen dat er weinigenzich in de loop der jaren zo hard hebben ingezetals zij . Ik herinner mij de werking in de Liemingen

dewelke zij jarenlang getrokken heeft, maar ookhaar mateloze inzet op de abdijschool zelf op talvan activiteiten, vaak op de achtergrond, maardaarom niet minder intens.Birgitte gaat mijn taak ongetwijfeld perfect

overnemen.Voorlopig bli jf ik als waarnemendbestuursl id nog naar devergaderingen komen om testeunen waar ik kan. Misschien kanik nog hier en daar een goed ideemeegeven.

Ik wil alvast iedereen nog eensopnieuw danken voor de aangenamesamenwerking, niet in het minstonze directeur Dieter Peeters.

Uiteraard wens ik jul l ie al lemaalzoals elk jaar ook een schitterende

vakantie toe en aan de laatstejaars eenongetwijfeld spannend eerste middelbaar.

Koen Brouwers

1 Het betoverende meer, Geronimo Stilton2 De GVR, Roald Dahl3 Dummie de mummie en het masker

van Sebek-Ra, Tosca Menten4 Het ongelooflijke verhaal van de

megagrote peer, Jacob Martin Strid5 Weerwolfhooikoorts, Paul Van Loon

6 Geronimo moet verhuizen , Geronimo Stilton7 Het geheim van de ponydief, HansKuyper8 Don Kameleon en de tijdspoort, BavoDhooge9 Jacques op vakantie, Alex T. Smith1 0 Spelregels van Floor, Marjon Hoffman

Page 6: Flapuit juni 2014

6

Het 3e leerjaar op bosklassen

In de bus was het leuk want we keken een film.Die film heette Tarzan. Toen we uit de busstapten, zagen we dat het groot was en wehadden mooie kamers.

Wannes

Bij muurklimmen vond ik het beveil igen het leukst.Bewegingslandschap is met springkastelen, kruipen,aan touwen slingeren, trampoline en heel veelbeweging. BMX is fietsen over hobbelige plekkenen over steile bergen. Tafeltennis vond ik hetleukst. Ik kan het niet zo goed maar toch vond iktafeltennis de leukste sport. We hebben ook eenquiz gedaan. Groep zeven was gewonnen. Wededen ook atletiek. We deden aflossing enverspringen. Oriëntatielopen deden we met kleinepalen om mee te prikken.

Annelies

We mochten soms ontspannen bij het vrij spel enhet vieruurtje. En we hebben een quiz gespeeld endat was super leuk want ik heb gewonnen metmijn groepje. En het waren super leuke sporten.

Siebe

Het eten was altijd lekker. Ik heb zelfs één ontbijt1 2 boterhammen gegeten.

Anton

Het eten was heel lekker. De soepen die ze makenzijn super lekker. Hier wil ik zeker nog eens gaaneten!

Febe

De eerste nacht heb ik niet zo goed kunnen slapenomdat ik het bed nog niet gewoon was. Dus wewaren die ochtend vroeg op om ongeveer 5 over6 en om kwart over 1 0 in slaap gevallen. Detweede nacht had ik wel goed geslapen van zo’n 9uur tot half 8. Ik sl iep met Ward, Finn en Jonas.

Arno

Page 7: Flapuit juni 2014

7

Het 3e leerjaar op bosklassen

Page 8: Flapuit juni 2014

8

Het leven zoals het is: 1 ste leerjaar

Het leven in het eerste?

Dat valt heel goed mee!

Wil je weten wat we beleven?

Lees dan hier maar mee!

We leren hier van alles wat.

Lezen, rekenen en schrijven.

Maar we leren ook dingen

waar we niet voor binnen blijven!

Liefste meters en peters, een bericht van K3A

VIA DEZE WEG WILLEN WEG WILLEN WIJ ONZE PETER METER KLAS ONTZETTEND HARDBEDANKEN VOOR HET TOffE ONDERSTEboven ACHTERSTvoren EN binnenSTEBUITEN LEuK

schOOljaar ! ! !

Page 9: Flapuit juni 2014

9

Het leven zoals het is: 1 ste leerjaar

Zo leerden we over water.

En we gingen naar het ecohuis.

Daar woont Walter de Waterdruppel.

Die heeft daar zijn huis.

Hij verspilt veel water.

Dat vinden wij niet oké!

Wij moesten het beter kunnen.

Dus leerden we goed mee!

We kunnen water zuiver maken,

en weten hoe je water sparen moet.

Ook planten hebben water nodig,

dat weten we nu heel goed!

Liefste meters en peters, een bericht van K3A

Page 10: Flapuit juni 2014

1 0

Het leven zoals het is: 1 ste leerjaar

Nu tellen we stilaan af,

want onze reis komt heel nabij…

Dan pakken we onze valiezen

en gaan we naar de boerderij!

Tijdens de verkeersweek

gingen we op stap met een agent.

Hij leerde ons oversteken,

en toonde ons hoe je het veil igst bent.

Hij vertelde ook over fluo

en dat je dan beter zichtbaar bent.

Het was echt heel erg leerrijk,

met Jef de verkeersagent.

Page 11: Flapuit juni 2014

1 1

Het leven zoals het is: 2A

Ik vond het toneel leuk omdat het zich onderwater afspeelde.

Ook omdat het al lemaal andere soorten vis-sen waren.

Het waren ook leuke liedjes.En ik hou van zingen.

Het was SUPERMOOI.Lune

Het toneel was heel leuk!! !De piraten waren grappig.

Het was leuk dat Juf Linda meedeed.Het toneel was soms spannend.

Jammer dat het toneel zo rap gedaan was.Ewout

Ik vond het toneel heel leuk en grappig.Het was plezant en mooi.De piraten waren grappig.

Het waterpistool vond ik leuk.De vissen waren mooi en we mochten mee-

zingen met de liedjes.Emma

Het toneel was heel mooi.De vip, de vissenpolitie, vond ik het leukst.

De piratenkapitein vond ik heel grappig.De liedjes vonden wij leuk.

Het podium was mooi.Fenna

Page 12: Flapuit juni 2014

1 2

Het leven zoals het is: 2A

We gingen met de bus naar het toneel in deMaere.

Ik was nat van het lachen.De liedjes vond ik heel erg leuk.De piraten waren heel grappig.

Onze juf deed ook mee.Lina

We gingen naar het toneel kijken.Onze juf ging mee doen.

Eerst kwamen er piraten die een schilderijhadden gestolen.

Onze juf was de politie.Merel

Ik vond het heel leuk.Ik vond de kapitein grappig.

Ik vond de zee en de kostuums heel mooi.Het liedje van de krokodil was plezant.

Toen jul l ie wisten dat piraten het schilderijhadden gestolen was dat heel erg grappig.

Jonas

De liedjes waren leuk.De piraten deden gek.

Onze juf was de vissenpolitie.Het was geweldig.De juf was mooi.

Pieter

Page 13: Flapuit juni 2014

1 3

Veggieballetjes klaarmaken op de groendag

En dan....handjes wassen.

We zettenalles klaar

Leuk!Balletjes rollen.

Nu nog de vlaggetjesversieren.

De veggieballetjes zijnklaar

En dan....handjes wassen.

Samen smullen met onze meters & peters van6B

Het leven zoals het is: 2B

Page 14: Flapuit juni 2014

1 4

Gezond en Wel!

Ik heb soldaatjes in mijn l i jf

Rik

Wij hebben 20 tandenEmil ie

Hersenen zijn belangrijkElinaWe hebben een film gezien

over ons gebit.Eva

We hebben een film gezienover de hersenen

We hebben een leuke filmgezien over het oor

Samuel

We moeten onze tanden goed poetsenanders krijgen we gaatjes

KaatIk heb veel nieuwe woorden geleerd en het

meeste van de dokters(spullen).Samuel

Het leven zoals het is: 2C

Page 15: Flapuit juni 2014

1 5

Wij vieren onze communie!Ik vond het leuk om samen met mijn vriendjes envriendinnetjes mijn communie te doen. Ik vond dehostie lekker. Mijn kleed was lichtroos.Romy

Donderdag na de kerk was het groot feest bij mijthuis. Alle buren en mijn famil ie kwamen voor eenhapje en een tapje. Mijn mama had heel lekkergekookt. Dus het was een "topcommunie"!Louise

Om 1 0u30 was de mis. Twee aan twee staptenwe de kerk binnen. Ik zat op de tweede rij . Wehebben liedjes gezongen. Vele kinderen hebbeneen tekst voorgelezen. Ik heb een liedje gezongenover de wolken en toen gingen we naar het feest.Marte

We hebben veel gezongen in de kerk. Ik had eenleuk feest met lekker eten. Ik heb leuk op hetspringkasteel gespeeld.Fleur

In de mis zongen we mooie liedjes. Na de misvierden we feest in de tuin. We hadden een leukpiratenspringkasteel.Ewout

Ik vond het leuk om een hostie te krijgen van depriester en ik vond het tof om vooraan in de kerkte gaan staan. Ik vond de hele dag van mijn eerstecommunie super en na de communie heb ik mijnverjaardag gevierd en dat vond ik super leuk!Amelie

Page 16: Flapuit juni 2014

1 6

1 ste graad

Dinsdag 27 mei en de sportdag van het eerste entweede leerjaar l iep op wieltjes.Letterli jk! We probeerden allerlei verschil lenderollende spelen uit. Trikes, l igfietsen, rolschaatsen,....

We moesten zelfs op een bepaald moment onzejuffen of meesters voorttrekken op de quad!Gelukkig hadden we allemaal onze helmen enbescherming aan. Reuzeplezant!

Sportdag

Page 17: Flapuit juni 2014

1 7

2de graad

3de graadMaandag 26 mei : de sportdag voor het vijfde en zesde leerjaar ging door in het provinciaal domein.Er waren 20 "duivelse" teams met klinkende namen als Team Courtois, Team Hazard, .....Ze namen het tegen elkaar op in 1 2 verschil lende sporten. Rugby, choukbal, lacrosse, bumball zijn erenkele van. Op het einde van de dag bleek het Team Fellaini de sterkste te zijn. Iedereen proficiat!

Dinsdag 27 mei. Net zoals de derde graad gisteren, stapten hetderde en vierde leerjaar vandaag ook naar het provinciaal domeinom te sporten.Een mix van 1 2 verschil lende sporten hebben ze gedaan en zehebben ervan genoten.

Sportdag

Page 18: Flapuit juni 2014

1 8

Oa en Xso gingen op woensdag 1 1 december 201 3de klimaatbundel over de KIDS CLIMATECONFERENCE overhandigen aan schepenRidouani van Leuven.Oa en Xso zijn twee ambassadeurs van de KidsClimate Conference sinds zij in september 201 3geselecteerd werden om deel te nemen aan deConferentie 201 3 te Heijen Nederland.

De klimaatconferentie was een uitzonderlijkweekend, op een uitzonderlijke plek.Dat weekend werden zij meegenomen op eenontdekkingstocht met als rode draad: eenschonere en betere leefwereld.

Ze hebben in dat weekend een groot klimaatkampopgezet, waar verschil lende workshops enactiviteiten plaatsvonden. Zo maakten ze tijdens de

workshop Mineralen een glasbol, waarin de goedesfeer van het weekend gevangen werd, leerden zemeer over de vergeten huisdieren tijdens deworkshop grazende grazers en ervaarden tijdensde workshop Tweedehands Tweedekans datkringloop meubelen ook heel hip en mooi kunnenzijn. Maar ook het maken van opschrikkersbehoorde tot één van de workshops.

Alle workshops en activiteiten waren inspirerenden hielpen nadenken over nieuwe kansen voor detoekomst. Deze kansen werden omgezet instel l ingen. De stell ingen geven aan waarom en hoede mensen anders moeten omgaan met derijkdommen van deze aarde. Want wat we metz’n al len eigenlijk écht wil len, is dat deze aardebeter wordt gebruikt. Dat er voor iedereen, nu énin de toekomst, een mooi en gelukkig levenmogelijk is.

De 1 2 beste stel l ingen werden gekozen door eenjury. Deze stel l ingen werden in een bundelovergemaakt aan de Stad Leuven door deambassadeurs Oa & Xso.

Oa en Xso op bezoek bij schepen Ridouani

Oa en Xso werden woensdag1 1

december 2013 verwacht in het

gemeentehuis van Leuven om 1 2u

voor deoverhan

diging van de

Klimaatbundel aan schepen

Ridouani.

Page 19: Flapuit juni 2014

1 9

Leerlingenraad

Respect op school, in de klas, in de refter én op de speelplaats!

Samen een affiche ontwerpen overrespect om de ganse school op te

roepen om mee te doen.

Met onze toneeltjeswil len we aan alle

klassen laten zien datje respect moethebben voor je

materiaal , voor jezelfén de anderen.

Hallo,

Ik ben Nick en ik zit in de leerlingenraad.Wij hebben een tijdje geleden in deleerlingenraad over respect geleerd.We hebben een toneeltje getoond over respectzonder iets te zeggen.Wij wil len graag dat je respect hebt voormensen, dieren, dingen en voorwerpen.Als je een papiertje hebt, gooi het dan in devuilbak.Dan moet de school er niet voor zorgen dat ereen klas papiertjes moet rapen.Dan is de speelplaats veel properder.De school moet zelf ook minder betalen voor dekapotte dingen.Als je respect hebt toch.

Dat is respect hebben!! !

Page 20: Flapuit juni 2014

20

Nieuws van MOSNu de natuur uit zijn winterslaap is ontwaakt, zijnook de Mos’sers terug in actie geschoten.

Zaterdag 29 maart was een zonnige lentedag!Ideaal weer om de handen uit de mouwen testeken. Heel wat leerkrachten en ouders warenparaat om de school én de tuin onder handen tenemen. Dankzij juf Lina werden de kinderenbeziggehouden in de zandbak en konden we erinvliegen. Er werd heel wat verfraaid binnen enbuiten. Het was fijn om de to-do-l i jst die wehadden overlopen tijdens de vergadering en dieminutieus werd opgevolgd door onze voorzitsterAnn, te zien vooruitgaan. De moestuin werdgewied, de frambozenstruik werd uitgedund en detakkenhagen werden hersteld.De speelplaats werd aangepakt, er werden tonnenpaardenbloemen en ander onkruid gewied, decomposthopen werden geïnspecteerd en goedbevonden en de wilgenhut kreeg opnieuw vorm.

In al ons enthousiasme hebben we hard gewerkten natuurli jk gebabbeld en gelachen, maar de foto’swerden vergeten. Een foto van de opnieuwgeconstrueerde wilgenhut mag niet ontbreken, dushierbij een kleine reconstructie. Jammer dat hetweer toen niet meezat.

Groendag 25 april : de eerste vrijdag na depaasvakantie stond volledig in het teken vanvegetarisch koken. Samen met de juffen ontdektende kinderen wat een ecologische voetafdruk is enhoe je die kan verminderen. Deze keer geendonderdag veggiedag maar wél een veggie-vrijdag.Elke klas mocht aan de slag met een recept voorvegetarisch broodbeleg uit de Veggie Lunchbox(uitgave van EVA) en een jury koos de 3 lekkerstebroodjes uit. De kinderen losten ook een rebusop, waarin de boodschap nog eens werd

samengevat: ‘veggie is lekker en goed voor jel ichaam. Je helpt zo ook onze planeet een handje’.

Na het koken, stond beweging op het menu, opeen mil ieuvriendelijke manier natuurli jk! JufMartine coördineerde op donderdag 8 mei deEcocyclo, een fietstocht in samenwerking met deNatuurvrienden. Het 4e leerjaar reed langsmil ieuvriendelijke bezienswaardigheden in de randvan Leuven en de binnenstad. De tocht leiddelangs het Ecocentrum in het provinciaal domein, deKesselberg, het station van Leuven en nog veelmeer. Een indrukwekkende sliert fluo fietste doorhet landschap, geëscorteerd door een opa op demotor die waar nodig het verkeer tegenhield.

Tijdens onze laatste MOS-vergadering kwam ElsVanvolsem, mama van Floris en Roselinde, langs.Zij werkt bij de VCOV (Vlaamse Confederatie vanOuders en Ouderverenigingen) van waaruit zij eenproject coördineert samen met Recyca. De idee iseenvoudig: Recyca is een bedrijf uit Malle datwaardevol afval verzamelt en daarvoor

Page 21: Flapuit juni 2014

21

samenwerkt met onder andere verenigingen enscholen. Recyca levert verzameldozen en voorelke volle doos (25 kg ongeveer), krijgt de school5 euro. Omdat MOS staat voor Mil ieuzorg OpSchool, hoort recyclage er natuurli jk ook bij . Wijwil len meer zijn dan de groene handen van deschool, en dragen graag ons steentje (of leesgerust centje in dit geval) bij aan een schonereplaneet en school. Hierbij lanceren we dus ineenseen oproep: mocht je afgedankt klein ICT-materiaal of elektrische spullen thuis hebbenliggen, mag je die alvast bewaren voor deinzamelactie die we begin volgend schooljaarplannen. Enkele voorbeelden: oude inktpatronen,gekraste CD’s of DVD’s, GSM’s of opladers ervanzijn meer dan welkom! Volgend jaar geven wemeer concrete informatie!

Verslag van Vlierbeekker(st)misWe aten met z’n al len 1 1 8 satés, 1 00 kippen, 209stukjes rib, 223 spekballetjes, 21 0 groenteballetjes, 1 0kg Provençaalse saus, 1 4 kg champignonsaus, 9 kgbarbecuesaus & 250 kg frieten.Als MOS-school doen we ook ons best om het afval opVlierbeekkermis te beperken. Door organisatorische,praktische en hygiënische redenen is het echter nietaltijd mogelijk om restafval helemaal te bannen. Afvalscheiden, gebeurt door het MOS team met de hulp vande groene ridders. Dit jaar werden er 7 emmersgroenten/frietrestjes en 9 emmers vleesafval naar deboerderij gebracht. Er werden 3 dozen met karton enpapier gevuld en bijna 2 vuilniszakken met restafval.

J ingle BellsJ ingle bells, j ingle bells’t is Kerstmis in mei.De hele school staat op z’n kopEn dat maakt ons heel bl i j , Hey!J ingle bells, j ingle bells

speel maar met ons mee.Van nu tot aan de klok van 6Is dat geen goed idee?

Het weer is koud en guur HE?'t is glad, dus opgepast. WAT?M'n sjaal hangt in de wind NEE!en ik hou me stevig vast. ALLEZZo is het nu toch niet,Toch alles andersomHet weer is heerli jk warm en we vierenKerstmis in de zon. Ja!

J ingle bells, j ingle bells’t is Kerstmis in mei.De hele school staat op z’n kopEn dat maakt ons heel bl i j , Hey!J ingle bells, j ingle bells

speel maar met ons mee.Van nu tot aan de klok van 6Is dat geen goed idee.

Page 22: Flapuit juni 2014

22

De vredesduifIk stond te tril len op mijn benen tussen 1 00denandere soldaten. Ik was bang. Wat zou er met mijgebeuren als er weer schoten werden afgevuurd?Toen de schoten weerklonken, gebeurde er ietsvreemds. In de plaats van kogels werden ervredesduiven de lucht in geschoten. Het waswonderbaarli jk! Alle duiven kwamen samen in eencirkel. Eén grote duif nam plaats in het midden. In

zijn rechter vleugel had hij een perkamentrol vast.Hij trok hem open en schraapte zijn keel om eenlange toespraak te houden. De grote vogelgebruikte heel veel moeil i jke woorden en ikbegreep het maar half, maar ik was zeker dat heteen begin was van de vrede. Eindelijk uit dieverschrikkelijke loopgraven en weg van degeweerschoten! Toen iedereen was uitgeklaptvlogen de duiven op en een prachtig l icht daaldeop ons neer. Alles was plots veel l ichter, nietal leen de lucht maar ook onze harten en onze pijn.

Al was alles verwoest toch voelde ik me plotsveel sterker. Ik keek naar boven naar de wolkenwaar de cirkel duiven had gezeten en dan naar alleverwoeste huizen en de kale lege plek voor mij. Ikvoelde dat ik de kracht had om samen met deanderen alles terug mooi te maken, op te bouwenen te vernieuwen. Niet al leen de huizen, kerken ende kastelen maar ook de bloemen, de bomen ende planten. “We kunnen het!”, riep ik uit.Later op de dag, toen ik na hard werken moe maarvoldaan in mijn bed lag, droomde ik dat de oorlognog bezig was. Ik zag weer de kogels, de li jken, degeweren en het bloed. Het was net echt.Plots zag ik de duiven. Ik stopte met woelen entoverde een glimlach op mijn gezicht. Het warmegevoel drong weer in me binnen. Ik hoorde deheldere stem en zag de fonkelende ogen van deduif voor me. Die ochtend vlogen er duiven langshet raam. Een duif vloog naar me toe en legde eenpalmtak op de vensterbank. Toen ik ging kijken lager een medail le op. Er stond: “voor een dapperesoldaat die de oorlog overleefde ”. Ik dacht aanmijn vrienden die gesneuveld waren en besloothun graf op te zoeken. Toen ik bij hun graf was,vertelde ik over wat ik had meegemaakt. Tussenalle bloemen merkte ik een palmtakje met eenmedail le op, net als bij mij . Op deze stond “vooreen dappere soldaat die sneuvelde voor zijnvaderland”. Ik keek eens goed en zag op elk grafeen palmtak. In de verte vloog een duif weg. Iksloot mijn ogen en voelde mij de gelukkigstesoldaat op aarde.

Door Kato Loeckx

Gezocht: hulp bij verhuis Liemingen!! !De 60-jarige wijkschool Liemingen heeft zijn dienst bewezen en isdaarom aan vervanging toe. Het huidige gebouw wordt in dezomervakantie volledig afgebroken en er komt plaats voor eennieuw schooltje. In het weekend van 28 en 29 juni vindt de groteverhuis plaats. Alles van in de wijkschool moet naar de Abdijschoolgebracht worden. Het laatste weekend van augustus trekken wemet al het materiaal weer richting het nieuwe schooltje Liemingen.Is inpakken jouw special iteit, kan je een auto ter beschikking stel len,forse armspieren hebben we nodig bij het uitladen, ....... Kortom,dingen genoeg om onder handen te nemen! Bij deze een warmeoproep om mee te helpen! Vele handen maken licht werk!Voor verdere inl ichtingen of vragen liemingen@hotmail .com

Page 23: Flapuit juni 2014

23

Famil ienieuwsGeboortes

Boris21 maartBroertje van Raven (K1 C)Zoontje van Herlinde en Maarten

Kaat28 maartZusje van Mien (K1 C)Dochtertje van Liesbet en Didier

Nele1 3 aprilZusje van Toon (K1 C) en Mathijs (K1 C)Dochtertje van Annelies en Thomas

Oscar25 aprilBroertje van ArthurZoontje van juf Kim en Laurent

Ryan2 meiBroertje van Anna (K1 C)Zoontje van Ina en Michael

Hanne30 meiZusje van Luna (4A) en I lyes (2C)Dochtertje van Kristine en Roeland

VastenvoettochtMet onze vastenvoettocht van dit jaar steunden weeen project dat we nog kenden van de voorbijejaren, nl . koperen muntjes voor Nianing. Eenproject dat zich inzet voor kinderen in Senegal. Datjul l ie ingezamelde geld meteen op een waardevollemanier wordt besteed, kon je reeds eind april zienop de blog die Greet en Dirk bijhouden.Ze waren alleszins zeer opgetogen met de € 5850die we op hun rekening overschreven.We krijgen hier ongetwijfeld nog wel feedback overin de loop van volgend schooljaar.Wil je intussen een kijkje nemen? Dat kan op:koperenmuntjesvoornianing.blogspot.beJe zal zien dat onze school daar inderdaad bedanktwordt voor de geweldige steun!Proficiat aan jul l ie al lemaal voor jul l ie inzet en omdit mooie bedrag bij elkaar te stappen.

Page 24: Flapuit juni 2014

24

Afscheid van het 6de!