De Dirk van 10-02-2013

44

description

Schoolkrant Dirk van Dijkschool

Transcript of De Dirk van 10-02-2013

Hoofdgebouw E-mailZilverschoon 81 Hoofdgebouw : [email protected] HE Kampen Dependance: [email protected].: 038 - 3316208Dependance WebsiteTormentil 109 www.dirkvandijkschool.nlTel.: 038 - 3325297

Personeel MedezeggenschapsraadHans Wibbens (directeur)Ada Koelewijn(adjunct-directeur / I.B. –er bovenbouw)Jan Hollander (locatieleider dependance)Hanneke Peters ( I.B.-er onderbouw)Sandra TöllerAnnemieke RiksenBernita ZijlstraHenny VosAngeline TauschMarion HoeijmakersCarola HollanderIngrid KroezeLinda BeumerWilma van SlootenLouky SollieEdith JansmaMarijke de JongAnneke JaasmaWilleke PlantengaLaura WellingJan PostAndries van der VeenJolanda StruykHermien de KievidMariëtte TaboisEsther KuilemaDuncan HullemanLinda UelderinkGerry van Raalte (conciërge)Esther Voet (vakleerkracht gymnastiek)René Lorist (vakleerkracht muziek)

OverblijvenKarin Hamminga(06 21913659 na 18.00 uur)Overblijftelefoon: 333 5 222

VertrouwenspersoonHenny Vos (leerkracht)e-mail:[email protected]

Anna Ashouwer (ouder)Benda Boeve (ouder)Antoinette van Capelle (ouder)Mireille Brink (ouder)Annet Buis (ouder)Marion Hoeijmakers (leerkracht)Sandra Töller (leerkracht)Jan Post (leerkracht)Wilma van Slooten (leerkracht)Ingrid Kroeze (leerkracht)Hans Wibbens (directeur-adviseur)e- mail: [email protected]

OuderverenigingAdriënne Dijkstra (voorzitter)Geert Langeslag (secretaris)Rita de Man (penningmeester)Frida KnulMonique LoosIvonne ten NapelEllis ZoetebierJoke VaanderingAntoinette BrahamHildemarte WietenWilleke Plantenga (leerkracht)Carola Hollander leerkracht)Bernita Zijlstra (leerkracht)e-mail: [email protected]

Redactie schoolkrantIris Boter (ouder)Lia Diender (ouder)Karin Slijkhuis (ouder)Alice van de Velde (ouder)Susan Endeman (ouder)Esther Kuilema (leerkracht)Anneke Jaasma (leerkracht)e-mail: [email protected]

Schoolmaatschappelijk werkIris Kloke-mail: [email protected]

Beste kinderen,

De kerstvakantie is voorbij en dus is het tijd voor de eersteschoolkrant van het schooljaar 2012-2013. Er is na dezomervakantie wel weer veel gebeurd.

Dit jaar zijn we gestart met een nieuwe reken- en natuurmethode. Vooral de natuurmethodewas erg saai maar dat is nu niet meer zo. Bij het rekenen moesten jullie wel even wennen aande verschillende kleuren van de rekenboeken. Inmiddels is het voor iedereen wel duidelijkwaar je de rekensommen kunt vinden.

Als leesschool besteden we veel tijd en aandacht aankinderboeken. De Kinderboekenweek was een groot succes. Allegroepen hadden zich verdiept in een land en zoveel mogelijkmateriaal over dat land verzameld. De opbrengst van de verkoopvan de hapjes en drankjes gebruiken we voor de inrichting vaneen leuke leeshoek op het podium.Veerle Hartveldt werd gekozen als voorleeskampioen en zal onzeschool bij de komende voorleeswedstrijden vertegenwoordigen.

Ook aan de Nationale Voorleesdagen van enkele weken geleden hebben we veel aandachtbesteed.

Elk jaar starten onze schoolteams met het schoolvoetbal-toernooi voor de jongens en meisjes. Beide teams deden het(in het nieuwe schooltenue) heel goed maar kwamen nietmet de hoofdprijs thuis. Ze kregen wel veel complimentenvoor hun goede voetbalkwaliteiten maar vooral voor hunsportieve gedrag in - en buiten het veld. Dat willen we ook bijvolgende toernooien graag zien en horen.

De kinderen in het Almere en het Prisma gingen zich steedsmeer thuis voelen in hun gastscholen. De groepen 7 hebbendaar hun klassenshows gehouden en groep 8 kreeggastlessen van de docenten van het Almere College. Via dewebsite volgden deze kinderen ook de bouw van “hun”dependance. Geheel volgens schema werd in november deeerste plank aan de school bevestigd.De officiële opening was op 30 januari. We wachten nu of dekaarten van de ballonnenwedstrijd worden teruggestuurd.

Tijdens de bouw van de dependance werd ook de verkeerssituatie bij het hoofdgebouwaangepast. Door de komst van de hekken rondom het schoolplein, is de Zilverschoon voorfietsers en voetgangers veiliger geworden.Op de pleinen missen we nog wat speelmogelijkheden. Samen met de leerlingenraad gaan wekijken hoe we de pleinen leuker kunnen maken.

In januari zijn juf Annemieke Riksen en juf Sandra Töller gestart in denieuwe kleutergroep 1c. De kinderen in groep 6a zijn al helemaalgewend aan hun nieuwe juf Laura Welling. We hopen intussennatuurlijk wel dat dat het herstel van juf Willeke goed verloopt en datze dit schooljaar weer les kan gaan geven.

Het Kerstfeest was het laatste feest in 2012 maar ook in 2013 staaner weer verschillende activiteiten op het programma. Zeker met dehulp van jullie ouders weet ik nu al dat ik in de volgende schoolkrantweer een leuke terugblik kan maken.

Hans Wibbens, directeur

Kunst en cultuur, wat is dat nu eigenlijk?VROEGER

Flip: Wij hadden vroeger alleen maar taal, rekenen, lezen en schrijven. Af en toe mochten we even spelen. Soms gingen we naar het bos in Wezep om paddenstoelen te zoeken.

Henny: Volgens mij was handvaardigheid alleen maar platen nateken en ‘stomme’ dingen breien. Nuttige handwerken noemden ze (de juffen en meesters) dat. Het ergste vond ik een sok breien. Toe die klaar was moesten we een gat in de hak knippen en daarna weer dicht mazen (met draad en naald het gat weer repareren).

Carola: We gingen op de fiets naar de stad om dingen te bekijken. Ik herinner mij nog dat ik op de toren ben geweest.Op school hadden de jongens en meisjes gescheiden handvaardigheidsles. Voor de meisjes noemden ze dat: handwerken en voor de jongens: handvaardigheid.

Laura: Ik kan me nog goed de laatste opdracht van groep 8 herinneren. We moesten het logo van de Dirk van Dijkschool borduren.

Ineke: Slabbetje breien. Ik vond het NIET leuk. Toen het slabbetje eindelijk af was, was hij helemaal groezelig geworden omdat ik er zo vaak aan heb moeten werken. Mijn moeder heeft het ’s avonds gewassen en te drogen gelegd op de kachel. Hij was helemaal zwart verbrand. Ze heeft daarom diezelfde avond nog een nieuw slabbetje gebreid. Ik weet niet meer of de juf daarvan iets gezegd heeft.

Angeline: Wij gingen naar de bios met Sinterklaas. De bioscoop zat in die tijd in de oude brandweerkazerne.

Marion: Wij gingen helemaal nergens heen. Ik kan mij alleen maar herinneren dat Koninginnedag uitgebreid gevierd werd.

Duncan:Toen ik 8 jaar oud was, ben ik met mijn basisschool naar een molen geweest. Ik zat in Dedemsvaart op basisschool “De Eiber” en we gingen met een bus naar molen “De Star”. We kregen een rondleiding en er werd ons verteld hoe er van graan meel werd gemalen. Ik vond het toen bijzonder omdat ik vaak langs die molen reed en eigenlijk toen nog niet precies wist wat een molen precies deed.

Kunst en cultuur, wat is dat nu eigenlijk?NU

Alicia, groep 4b:Ik weet nog iets van Peter en de Wolf. We gingen toen naar Quintus. Er kwam een wolf uit het bos en die had een eend opgegeten. Het was heel grappig en de muziek was heel mooi.Ik vond het leukste van de paasworkshop de potjes knutselen.

Sophie, groep 4b:Van vroeger hadden we iets op het bord gezien. Toen moesten we van klei een soort huis maken met figuren erin. Daar deden we gips in wat hard werd. Later haalden we dat eruit.Dan was het klaar, dat heet een reliëf. We hebben het later nog geschilderd. Dat vond ik erg leuk om te doen.

Denise en Kyra, groep 5a:Wij vertellen iets over kunst en cultuur. Bij kunst denken wij aan: standbeeld, schilderijen, blijdschap, schilders, kleuren, vormen, dingen en verf.Bij cultuur denken wij aan: omgeving, bomen, struiken, dieren en huizen.

Roan, groep 6a:Schilderijen en de natuur

Onno, groep 7a:We hebben een muziekproject gehad. Wij hadden klassieke muziek. In groepjes hebben we een poster gemaakt van een beroemde componist. Ook hebben we een landenproject gedaan. Deze keer hebben we een PowerPoint gemaakt met informatie over het land, de cultuur en gewoontes. En natuurlijk nog het project Boeksterren: zelf een prentenboek maken. Daarbij moesten we ook een greenscreen fotoschoot doen voor de foto’s in het boek. Dit was leuk!!!

Anaïs, groep 8b:Waar denk je aan bij kunst? Muziek, schilderijen, mooie gebouwen, het kan dus alles zijn.De Eiffel toren bijv.: dat is een kunstgebouw. De schilderijen van beroemde schilders zijn ook kunst, zoals die van: Rembrandt van Rijn. Muziek kan ook kunst zijn. Sommige mensen zijn gefascineerd van rock en andere van klassieke muziek. Iedereen heeft z’n eigen smaak voor kunst.

Boekenpagina groep 6A

Pudding Tarzan, De computerheks, Een geheim luik, of…

Wat is hét boekidool 2013 van de leerlingen uit de groepen 6?

Groep 6a maakte enthousiast heel veel leeskilometers voor het

leesbevorderingsproject ‘Boekidool’ (van de bieb) en geeft een overzicht van

haar favorieten.

Dit zijn de 9 gelezen boeken:

1 Keizer en de knikkervis 3 Meester Jaap maakt er een puinhoop van

2 De Rolling Bones 4 Een geheim luik

5 Pudding Tarzan 8 De computerheks

De top 3 favorieten van 6A:

1 Pudding Tarzan

2 Joris en de geheimzinnige

toverdrank

3 Meester Jaap

6 Sven en zijn rat gaan voor goud 9 Het nieuwe skateboard

7 Joris en de geheimzinnige

toverdrank

Joris en de geheimzinnige toverdrank

Jan Hutte 6a

Dit boek vind ik leuk omdat er grappige stukjes in zitten. Grootmoe zegt dat hij geen

kattenkwaad mag uithalen, maar hij doet het toch. Joris maakt een toverdrank waardoor zijn

oma heel groot wordt. Ze krimpt later ook door een andere toverdrank.

Meester Jaap maakt er een puinhoop van! Veronica Spruijt 6a

Meester Jaap is een aanrader omdat het grappig en leuk is. Het gaat over een gewone meester.

Nou… Hij geeft als hij iets raar gek of dom doet, iedereen een spekkie. Met aardrijkskunde doen

ze een appelmoesfabriek na. En het is regelmatig een puinhoop in de klas.

Een geheim luik Iris van Dijk 6a

Wat heb je liever: een grappig boek of een spannend boek of een geheimzinnig boek? Nou als je

van spannend houdt, heb je geluk! Als een spannend boek wil: Een geheim luik is zó spannend dat

je er niet vanaf kan blijven.

Sven en zijn rat gaan voor goud Quincey Hup 6a

Dit is echt een heel leuk boek. Lees het ook, Hij ligt ook in de bied. Dus haal hem direct op. Hij is

echt heel leuk!

Pudding tarzan Kyra Hannema 6a

Dit boek gaat over Iwan Olsen. Hij is de domste uit de klas. Iedereen noemt hem Pudding

Tarzan. Maar op een dag doet hij alles beter, beter dan wie dan ook.

Interview met Mariska van Warmayllu Donderdag 17 januari was Mariska uit Peru op bezoek in het hoofdgebouw. Jarenlang heeft de Dirk van Dijkschool gespaard voor de stichting Warmayllu en daarom wilde Mariska de kinderen, meesters en juffen graag persoonlijk bedanken. Acht kinderen uit de groepen 4, 5 en 6 kregen de kans om van Mariska zelf te horen hoe het nu gaat met Warmayllu. Hier kun je een gedeelte van het interview lezen. Het hele interview vind je op de website van school. Hebben de kinderen het daar leuk? Dat ligt eraan hoe je het bekijkt. Het leuke is dat ze veel buiten zijn, want er is veel ruimte en natuur. Ik denk dat het voor de kinderen in het Amazonegebied leuker is dan voor de kinderen in het Andes-gebergte. De kinderen in de Andes moeten namelijk vaak werken. Ze moeten water halen, de cavia’s eten geven, helpen met koken (al vanaf dat ze vijf jaar zijn) en hout halen. De meisjes vanaf 9 jaar moeten schapen hoeden en de jongens moeten de stieren laten grazen.

Zijn ze blij met het geld? Natuurlijk! De laatste tijd is het geld dat jullie hebben gespaard vooral gebruikt voor de middelbare school. We hebben er allerlei bouw- en schoolmaterialen van gekocht.

Maar met kerst hebben we ook iets lekkers voor de kinderen gekocht: chocolademelk en zoete broodjes. Hoe wordt het geld uitgegeven? Mariska legt uit dat het gespaarde geld door de school op een bankrekening wordt gestort en dat zij in Peru met een pasje dat geld uit de muur kan halen, als Peruaans geld (soles). Hebben ze genoeg schoolspullen? Ze hebben niet zoveel schoolspullen als hier. Hier krijg je spullen van de regering maar daar moeten de ouders alles zelf kopen. Daarvoor hebben ze te weinig geld en daarom kopen wij van Warmayllu die spullen voor ze. Zoals schoolborden, schriften, boeken, papier. Chantal en Isabelle uit groep 5/6 vertelden dat ze een paar jaar geleden langs de deuren zijn gegaan om geld op te halen voor Warmayllu! Dat vond Mariska natuurlijk heel fijn en ze bedankte de meiden er hartelijk voor.

EN MARISKA WIL OP DEZE

MANIER IEDEREEN BEDANKEN

DIE DE AFGELOPEN JAREN

GELD HEEFT GEGEVEN VOOR

WARMAYLLU.

SUPER BEDANKT!!!!

Voor iedereen die Warmayllu graag wil blijven volgen, zijn er deze websites: www.warmayllu.org.pe www.arteperu.org.pe.

Nieuws van de leerlingenraad

De nieuwe leerlingenraad, die aan het begin van dit schooljaar is gekozen, heeft al een paar vergaderingen gehad en veel dingen besproken. De leerlingenraad praat bijvoorbeeld mee over de nieuwe rapporten. We hebben gehoord dat er bij de meeste ouders veel onduidelijkheid is over het eindresultaat van de cito’s, op het rapport. De meesters en juffen gaan nu kijken hoe ze de resultaten beter aan de ouders kunnen uitleggen.

We vergaderen ook over de schoolpleinen. Veel kinderen vinden de schoolpleinen namelijk te saai. Daarom zijn we bezig om bijvoorbeeld leuke speeltoestellen te vinden. We hebben foto’s verzameld van toestellen die ons wel leuk lijken en die worden 5 februari besproken in de plein-werkgroep van juf Carola.Als deze schoolkrant uitkomt, heeft de school net de laatste spaarweek voor Warmayllu gehad. Vanaf dit voorjaar gaan we sparen voor de blindengeleidehonden. Op dit moment wachten we nog op een reactie van de organisatie van de blindengeleidehonden, dus daar kunnen we nu nog niet zoveel over vertellen.

Waar we wel wat over kunnen zeggen is de Sponsorloop. Een groepje kinderen uit 8b gaat een sponsorloop organiseren waar alle kinderen van de hele school aan kunnen meedoen. Van de opbrengst gaat een derde deel naar Kika (naar kinderen met kanker), een derde deel naar de inrichting van het plein bij het hoofdgebouw en een derde naar het plein bij de dependance. De sponsorloop is op donderdag 28 maart. Hij wordt in principe rond de school gelopen maar als het slecht weer is, kunnen we terecht in de sporthal.

Ook hebben we aan meester Hans gevraagd of de brieven die voor de ouders zijn bestemd, voortaan digitaal kunnen worden verstuurd. Sommige kinderen raken namelijk weleens een brief kwijt. Als je ze digitaal verstuurt, kunnen ze ook niet kwijtraken.

Manouk (5a), Thomas (5b/6b), Alwin (6a), Joost (7a), Hanna (7b), Eva (8a) en Ruby (8b)

Groep 5b/6b

Cavia ,hond en paarden zijn dieren. Een cavia is heel klein en een kangal is groot (het is een hondenras). Paarden hebben een ander karakter dan honden. Paarden trappen met hun hoeven en honden bijten.

Een dingo is een soort wolf. Ze hebben hetzelfde karakter. Een kangoeroe trapt met de voorpoten en een olifant die stapt hart op de grond. Een

Cheeta is het snelste dier die honderd km per uur kan rennen. Hij jaagt op gazelles. Een markhoorn leeft in de bergen. Een Taipan is de giftigste slang ter wereld. Een dwergkameleon kan camoufleren.

Een vliegend draakje kan vliegen. Zijn ribben zijn de vleugels. Een alligator

leefde ook al in de prehistorie .een dingo is een als een wolf. Chantal & Leroy 5b/6b

Samenvatting Nederland is een land met veel Verschillende landschappen Er zijn stranden,rivieren en polders. Er zijn bossen en er is heide. Het landschap bepaald vaak waar een stad of een dorp ligt.Aan water is bijvoorbeeld een handige plek. Hoe een stad eruit ziet, komt door de mensen en bedrijven. Hoe meer mensen , hoe meer bedrijven Van Myron en Kyran.

atuur is heel belangrijk. Je mag geen plastic en geen ijzer in natuur gooien. appels wel of brood dat eten dieren gewoon op. als ze ijzer of plastic eten gaan ze dood. Het

lichaam van dieren past vaak bij de plek waar ze leven. Neem een voorbeeld van een konijn die leeft op een weiland, en niet in de zee daar kan een konijn niet tegen. Dan gaan ze dood. Reptielen zijn dieren die zichzelf niet warm kunnen, houden dus hij kan niet in de Noordpool leven. van Anne en Sophie

In het begin was het best wel moeilijk Met jongere kinderen te werken . Ook dat de meester bijvoorbeeld in De andere groep bezig is . Maar na een tijd waren we er wel aan gewend . Ook hadden we geluk dat we een stagiaire meester kregen. Groetjes Daphne en Milan uit de combinatie klas -

Op school hebben we stagiaires. In onze klas helpt meester Ertugrul. Hij is er alleen op woensdag, donderdag en vrijdag. Hij heeft zelf vroeger hier op de

Dirk van Dijk school gezeten. Hij is heel aardig. Er is ook een film over een stagiaire. Die heet Mees Kees. Het is geschreven door Mirjam Oldenhave . Van Mees Kees is een film en een boek uit.

Van Luuk en Jorn

hallo ik wil je wat vertellen over minecraft . het is leuk en grappig ,het is een computer spel waar in alles vierkant is. Je kan bouwen en dingen kan maken . Boven in zie je een plaatje hoe het er in het spel uitziet. Je kan het gratis downloaden op internet . Veel plezier met spelen. Quinten en Rodny 5b/6b

De kinderen zijn inmiddels op het nieuwe gebouw. Het nieuwe gebouw is heel mooi geworden. We vinden het wel jammer dat wij er nu niet op komen. Maar op het hoofd gebouw is het ook leuk. We krijgen gelukkig wel een nieuw speeltoestel. Ik hoop dat het op het nieuwe gebouw ook leuk is. Een meisje uit mijn klas ziet het gebouw elke dag uit het raam. Ze hoeft maar 10 stappen te zetten en ze is op het plein. Ze kunnen er ook koken. Ik hoop dat ze lekker eten maken. Ze kunnen er op een pingpongtafel pingpongen. Ze hebben ook een gooi spel. Bij ons is ook 5b. We hebben het erg leuk met de andere groepen. Maar mijn beste vriendin zit in groep 8 dus dat vind ik wel jammer. Door Iselle en Romy 5b/6b. .

Fotowedstrijd Hallo Wereld!

Afgelopen zomer konden kinderen foto's waarop ze op vakantie aan het lezen waren, insturen.Sofie won met deze leuke foto! Een goede reden voor ons als redactie voor een interview met Sofie.

1: welk boek was je aan het lezen?Ik weet de naam niet meer. Het was een voorleesboekje over voertuigen. 2. waar waren jullie op vakantie?Ik was thuis in de hangmat aan het voorlezen. We zijn in Frankrijk op vakantie geweest.3. Wat was het leukste wat je op vakantie meegemaakt hebt?kanoeen over de rivier in Frankrijk.4. Hou je van lezen? Welke boeken lees je graag?Ik hou van lezen, ik vind Donald Duck en ik vind Heksje Lilly leuk en Tom en Jerry.5. Wat is je lievelingsboek?Heksje Lilly6. Waarom vind je lezen leuk?Omdat ik het heel vaak kan doen.7. Welk boek heb je gewonnen?Een boek over Nederland. Het heet Nederland en heeft heel veel mooie plaatjes.8. Vertel eens wat over het boek? Wat is het voor boek?Een boek waar je heel veel in kan zien over Nederland. Je kan ook dingen zoeken in de tekeningen zoals een zwarte piet.9. Volgens mij is het een boek waar geen letters in staan. Wat vind je van een boek zonder letters? Is dat wel een boek?Ja, omdat het er heel mooi uitziet. Het ziet eruit als een boek en het is heel leuk.10. Wat voor werk wil je later gaan doen?Ik wil later gaan optreden als balletdanseres in de Notenkraker en het Zwanenmeer. En anders wordt ik balletjuf.

1

2

3

4

5

6

7

8

Het Prisma.

Het Prisma was een hele leuke school. Bam! In 1 klap werd iedereen

verliefd, wel 7 kinderen uit groep 7a en 7b werden verliefd. Het was erg

leuk we hadden een grote panna-kooi en een kleinere panna-kooi, deze

stond bij de andere leuke speeltoestellen. Groep 7a en 7b hadden

allebei in het prisma een klassenshow, Met goed licht en mooi geluid.

Op 8 januari kwamen we weer terug op ons oude vertrouwde plekje.

Van: Mila en Manon

1. Hoe heet de kerstmarkt op het prisma.

2. Waar voetbalden we in……

3. In de pannakooi is een……

4. Je hebt daar nodig…….

5. Veel kinderen werden gebracht met…….

6. We hebben ook gehouden onze……..

7. We moeten vaak heel . . . . zijn.

8. De naam van de school is…….

Van Elyesa,Quincy,roy

Panna-kooi

Na de pauzes van het overblijf

mochten we in de Panna-kooi

vanaf13:00 tot 13:15.We gingen

leuk voetballen , de groepen A

tegen de groepen B. Sommige

wedstrijden waren spannend

maar sommige ook oneerlijk.Het

was een super leuke tijd daar ,

we hebben er van genoten.

Van Sjoerd, Roan en Marco.

Hoi allemaal, wij groep 7a en groep 7b hebben tijdens de verbouwing in het Prisma gezeten. Het is een grote

school en we moesten altijd rustig doen. We hebben er onze klassenshow gehouden. Het was heel leuk ,

allemaal andere mensen en kinderen die je niet kent die komen ook kijken. We gingen niet in de

kleutergymzaal zoals altijd maar achter het podium. We moesten er heel stil zijn. De pauze: In de pauze was

het altijd heel leuk we hadden: Een groot toestel, schommels , en fietsjes. We mochten in een kleine

pannakooi op maandag en op vrijdag , erg leuk!!! Bij het overblijf moesten we aan de voorkant van het

prisma. Ze hadden de pannakooi of een bal om te spelen mee wel erg leuk! Het hele Prisma is heel cool. Bijna

elk meisje was er verliefd op een jongen Hi Hi. We hadden gym in een grote gymzaal. We deden er meestal

trefbal, LEUK!!! We hadden een winterfair , je kan er zelfgemaakte dingen kopen. Het geld gaat naar de

voedsel bank

Doei allemaal groetjes Esmee

ONZE GEZELLIGE TIJD OP HET PRISMA

W I N T E R F A I R P

Q W E T Y U I O P M L

K G B R O C H E S P E

M H D P A N A K O O I

P O H R Q W E R T Y n

P A P I E R M A C H E

K L A S S E N S H O W

Y G Y M L E S S E N M

R F H A K J H G F D S

Het schoolplein van het Prisma

In de pauze gingen we om 10 uur naar

buiten. Er waren schommels, klimrekken

en het allerleukste de autootjes . Er

waren twee skelters. Daar wou echt

iedereen op. En wij gingen soms op de

autootjes waar je met zijn tweeën op

kon. Bijna iedereen vond het plein leuk.

Van: Roos Braad en Isa Buis

Het was echt gezellig op het Prisma met

liefde, gezelligheid, lol en gekkigheid. Het

was zo gezellig dat de helft niet weg wou

en het Prismacourt was het topje voor de

jongens. Het leukste was wel de

gezelligheid met de Prismakinderen

Joost kale

Prisma

Elke dag bleven er een paar kinderen over. Om 1 uur hadden we een panakooi. Dat was super leuk. Alleen was het

jammer dat we maar een kwartier konden voetballen. Maar helaas moesten we weer terug. Maar aan de ene kant is

het fijn om terug te zijn want, dan hoeven we niet zo stil te zijn.

Geschreven door Arnaud,Robin,Loek.

Groep 7a . Meester Jan

Hollander en juf Mariette

Tabois

Winterfair

Broches

Panakooi

Papiermaché

Klassenshow

Gymlessen

Plein

Prisma Betul en Feyza

Bedankt Prisma

voor de heel

gezellige tijd!!!

Groep 7a, juf

Mariette en

meester Jan

Hoi, wij gaan het hebben over het Vrijheidsbeeld. Het staat in Amerika, maar dat wisten

jullie vast wel. Hij is mintgroen, iets dat jullie vast ook wel wisten.

Maar wist je dat: Hij is 46 meter lang en met de sokkel erbij 93 meter

lang. Het werd in juni 1886 geplaatst. De kroon bestaat uit 7 punten,

symbool voor de 7 continenten en zee�n.

Op de plaquette in haar linkerhand staat ÔÕ JULY IV MDCCLXXVIÕÕ wat 4

juli 1776 betekent

De vlam is uitgevoerd in 24-karaats goud

Van de voet tot de top zijn er 22 verdiepingen.

Er zijn nog veel meer vrijheidsbeelden.

Zoals: Jardin Du Luxembourg

Het vrijheidsmonument van Riga

Het vrijheidsbeeld van Heemstede

Het vrijheidsbeeld van San Marino

Simone Smit en Nada Gabara

-no+r+ -oe v+ -m d+ -s+k+ -ip+

-g+l anwoordÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ

+ +d+ -mi+e -ip+ -w+ -i+n

antwoordÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ..........

a+ -wo+l+ -i -ip+ -w+ -i+n z+ -w -ke+

-t+ -mi+d antwoordÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ

Odissa en Manou

De Eiffeltoren

Wist je dat?

De Eiffeltoren 317 meter hoog is zonder antenne en 324 meter is met

antenne

De Eiffeltoren wel 3 verdiepingen heeft

Op 28 november 2002 verwelkomde de Eiffeltoren zijn 200 miljoenste

gast.

Maaike, Roos en Lo�s

Mop: Kaasie: Ik wed dat ik de naam van jouw vrouw kan noemen.

Verkerk: Hoe kan dat, je kent haar niet eens?

Kaasie: Mevrouw Verkerk!

Corpus is een heel speciaal gebouw.

Dat komt doordat het van buiten een half mens is en half gebouw. Van binnen is het ook

speciaal want je gaat letterlijk in het menselijk lichaam en ziet hoe alles in elkaar zit. Je komt

bv. in de darmen en ziet hoe het werkt. De bouw heeft 20 miljoen euro gekost en de

bedenker is Henri Remmers. Het gebouw 33 meter hoog

Quiz:

Waarneer is het gebouw gemaakt?

A = 2006 B= 2002 C = 2008

Corpus is Latijn voor ?

A = mens B = leven C = lichaam

De reis begint in ?

A = kont B= knie C = buik

Antwoorden: (1) 8002 (2) maahcil (3) tnok Corpus reis door de mens Hannah en Sanne

Een Belg, Fransman , een Italiaan en een Amerikaan zitten in een vliegtuig. Ze vliegen over

de toren van Pisa en de Italiaan verteld dat deze toren in 1 jaar is gebouwd. Even later

vliegen ze over de WTC torens en de Amerikaan verteld dat die zijn gebouwd in 6 maanden.

Nog wat later vliegen ze over de Eiffeltoren en de Fransman zegt: "Die is in 2 maanden

gebouwd." Daarna vliegen ze over de Kathedraal in Belgi� en de Belg zegt: "H�, die stond

hier gisteren nog niet!"

Wat is het hoogste gebouw in Irak? de stoeprand Loopt een Belg door New York omhoog te

kijken naar alle hoge gebouwen.

Loopt een Belg door New York omhoog te kijken naar alle hoge gebouwen. Vraagt hij aan

een New Yorker: "Wat zijn dat voor gebouwen?" Waarop de New Yorker vol trots zegt "dat

zijn wolkenkrabbers". De Belg denkt even na en zegt dan "oh, zet ze eens aan dan".

Owen en Robin

Woordzoeker

M S V S I F W E S X R E E P A G rijtjeshuis

X S M R U U M H L N A G P O P Q villa

R H G N I Q O U C N T E M B W F school

T R I J T J E S H U I S E W L S kantoor

F C P G J C H O W N I N O E N Y gebouwen

D A J P E K E E E E W O Y N I L muur

R U U M E S E N I H C N C S S S klooster

E V E O D L E R F D J G B G C R kerk

T I R E P E S O F B S E A H Z F piramide

S L D T D Z D O E M H B O W U Z taipei

O L E K N I W T L U M O E S Y E cntower

O A K R E K M N T O L U T E J N chinesemuur

L S H P F O O A O S T W I E L T eiffeltoren

K D I S X L Y K R E P E S A L D vrijheidsbeeld

J A V K X L A P E I A N E I J Z flat

T S C R E W O T N C P T E A D S hotel

winkel

Maira en Veerle

Verkeersouder

Een verkeersouder is geen klaarover, zoals ik eerst dacht toen ik de oproep voor een bijeenkomst zag. Een verkeersouder is het aanspreekpunt op een school tussen Veilig Verkeer Nederland, de gemeente en de school.

Veilig op weg naar en van school (zwembad, vriendjes, sport) is ontzettend belangrijk. Niet alleen de school is daar verantwoordelijk voor, maar ook de gemeente en de ouders. Veilig Verkeer Nederland kan daar een grote rol in spelen. Zo kunnen er voorlichtingsavonden georganiseerd worden, praktijkexamens, bezoek van politieagenten, dode-hoekvoorlichting. Een verkeersouder speelt hierin een coördinerende rol. Ook voor eigen lessen van school kan er gebruik gemaakt worden van ontzettend veel voorlichtings- en educatief materiaal van VVN.

Op de voorlichtingsavond werd een film vertoond waarin duidelijk werd dat kinderen nog niet goed zijn in afstand inschatten en hoe hard een auto rijdt. Bovendien kunnen ze nog niet goed twee dingen tegelijk doen: rennen op weg naar je vriendje en dan opééns stoppen bij de rand van de stoep is lastig. Ook is hun blikveld smaller dan dat bij volwassenen: wij zien in onze ooghoek een auto aan komen rijden, kinderen zien alleen wat recht voor ze staat.

Allemaal dingen die je laten realiseren dat ook veilig aan het verkeer deelnemen iets is wat kinderen moeten leren. Er is nog geen verkeersouder gekozen en meer mensen zijn altijd welkom. Mocht u ook belangstelling hebben, meld dit dan bij [email protected]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Johan  Cruijff  toernooi  

 

Tom,  Tim,  Okan  En  Niek  van  groep  8a  doen  mee  aan  het  Johan  Cruijff.  Dat  is  een  voetbal  toernooi  .  Dit  zijn  de  regels:  Ze  doen  niet  aan  buitenspel,  Je  moet  inschieten  in  plaats  van  ingooien,  Een  wedstrijd  duurt  15/20min.  Je  zit  eerst  in  een  poule  van  vier  teams  Wij  zitten  in  een  team  met:  Okan,  Julius,  Nick,  Arjan,  Tom,  Wouter,  Niek  en  Tim.  Dit  is  onze  opstelling:  spits:  Tom    middenvelders:  Okan  en  Julius  verdedigers:  Niek  en  Wouter    keeper:  Tim  reserves:  Nick  en  Arjan  We  hopen  dat  we  winnen  maar  het  gaat  er  natuurlijk  om  dat  we  het    leuk  vinden.  Tom,  Okan,  Tim  en  Niek.  

Nutteloze  Voetbal  Weetjes    Voetballen  doe  je  met  een  bal.  Messi  is  de  beste  voetballer.  CR7  en  Neymar  hebben  beide  meer  skillmoves  dan  Messi.    De  eerste  naam  van  voetbal  in  het  Grieks,  betekende  letterlijk  ‘trappen  tegen  een  bal.’  De  eerste  officiële  voetballer  was  een  mens  en  geen  dier.  Demy  De  Zeeuw  (FC  Spartak  Moskou)  is  een  middenvelder.  Voetbal  gaat  moeilijk  met  een  boomstronk.  Een  scheidsrechter  is  een  scheidsrechter.  Neymar  Dos  Santos  valt  meestal  op  de  grond  als  hij  (skillmoves)  trucjes  uitvoert.    Arjan  Pamir,  Marco  Heininga,  Onno  Hellendoorn  

Sport  vragen      Vraag  één  was;  Wat  vind  je  van  sport?    Vraag  twee  was;  Zit  je  op  sport?  [welke?]  En  de  laatste  vraag  was;  Welke  Nederlander  vind  je  de  beste  sporter?    Uit  7a  waren;  Robin,  Roos  en  Elyesa    1,  ze  vonden  het  allemaal  leuk  2ja  voetbalen,    gymnastiek    3,  Epke  ,  Sneijder  ,  van  rhijn      Uit  8a  waren;  Ceyda  ,Tim  ,  meester  Duncan    1,  sportief,  leuk  ,  zeer  nuttig    2,  ja  korfbal/karate/tennis,  nee  ,  ja  hardlopen    3,Wesley  Sneijder,  Johny  Hoogland,  Ranomi  Kromowidjojo    Uit  8b  waren;  Denise,  Semjin,  Daan  1,  heel  leuk,  cool/leuk/gezellig,  heel  leuk  2,ja  Korfbal,  ja  Acrogym,  ja  Voetbal    3,Epke  Zonderland  3x    Gedaan  door:  Julius,  Wouter,  Nick      

Noah  

Kaylee  

Sascha  

 

 

 

 

 

          De  sportgame  

 

Ronde  1    Je  moet  met  een  racket  tegen  een  bal  slaan.  Als  je  de  bal  slaat  moet  hij  op  een  bowlingbaan  terecht  komen  en  de  kegels  moeten  worden  omgegooid.    Als  je  ze  allemaal  raakt  krijg  je  8  punten.  Als  je  40  punten  hebt  ben  je  door.  

Ronde  2    Vervolgens  moet  je  met  een  volleybal  in  een  van  de  twee  reusachtige    visnetten    gooien,  je  mag  niet  voetballen  en  je  mag  de  bal  uit  iemands  handen  slaan.    Bij  7  goals  ga  je  door.  

Ronde  3    Ten  slotte  sta  je  op  een  trampoline  met  een  buis  van  zacht  spul    eromheen  en  daar  moet  je  in  een  salto  of  sprong  uit  springen.    Bij  3  sprongen  die  goed  zijn  ben  je  klaar  en  heb  je  het  potje  uitgespeeld.    

Femke,  Eva,  Juanita  

V   B   R   Y   H   O   C   K   E   Y   P   V  O   D   Q   W   R   K   T   O   H   Z   Z   T  E   G   U   V   N   U   M   H   A   W   G   E  T   Q   D   Z   R   K   G   T   N   E   K   N  B   Q   C   N   E   D   L   B   W   M   O   N  A   R   E   A   G   E   F   F   Y   M   R   I  L   N   B   N   K   D   D   Z   V   E   T   S  W   I   E   L   R   E   N   N   E   N   B   K  Q   V   O   L   L   E   Y   B   A   L   A   B  V   L   M   K   A   R   A   T   E   E   G   C  B   A   S   K   E   T   B   A   L   Q   N   P  O     G     K     S     K     E   I   T   E   L   T   A    

Wielrennen   atletiek  voetbal  karate                Veel  plezier!  J          Magdalena,  Merel    

Zwemmen   basketbal   rugby            hockey                                          en  Ceyda.  

Volleybal   korfbal   turnen     tennis    

 

Inspiratie:  Nelle  en  Esmée  

Het nieuwe schoolgebouw

Omdat de school werd gesloopt, moesten wij naar het Almere College, de groepen 7 naar het Prisma en de groepen 5&6 naar het hoofdgebouw. We hadden het erg leuk, maar waren toch ook erg benieuwd naar het nieuwe gebouw. De school is erg opgeknapt. De digi-borden hangen weer en alle spullen staan weer waar ze horen te staan. Wat ook heel vet is dat we nu schuifdeuren hebben en we hebben zelfs vloerverwarming!! Er is veel veranderd, met veel voordelen maar toch ook wel wat nadelen: het nieuwe gebouw is erg mooi maar toch wel wat aan de kleine kant. En doordat de fietsen nu ergens anders staan, is er veel meer ruimte op het schoolplein maar waar de fietsen nu staan is ook een beetje onhandig want daar is te weinig ruimte! Maar buiten die nadelen is het toch heel mooi geworden!! Er hangen al veel tekeningen in sommige klaslokalen, om de boel wat op te vrolijken. Het is dan ook heel gezellig in de klas!! Gemaakt door Laureen, 8b

 

WOORDZOEKER                

Koud  leuk  cito  slee  sneeuw  Almere    toets    juf  school  college      binnen  fiets  handschoen  Ichtus  duif  lol                                                                                          

WOORD:  …….                Gemaakt  door:  Linde  Bloemers  

 

Moppen

Hoe noem je een adoptiekind uit China? Een afhaalchinees

Hoe noem je 2 bejaarden die aan het vechten zijn? Tachtigjarige oorlog

Wat zegt een gierige kinderlokker? Snoepje kopen?

Waarom kan kees niet lopen? Het is een steen

Het zit in een hoek en word steeds kleiner? Een baby met een kaasschaaf

Van Daan Braakman en Ricardo Klos

     h      a      n      d        s        C        h        o        e        n          j          s          u          c          o          L          l          e          g          e          u          i          h          k        w          N          d          s          r          s          f          i          u          o          e          U          t          e          s          n          n          e          t          n          o          E        m          s          t          e          l          i          n          k          i          L          o          l          e          e          c          i          t          f          a          E          r          e          o          u          b          s          u          t          h          C          i          e          t          w  

Vloeddijk 798261 GE KampenTel.: 038-3338792www.samen-spel.nl / [email protected]

Welkom bij…………………………..……..………Kindercentrum de Vlieger!Samenspel is een onderdeel van Stichting Prokino, een landelijke organisatie voor Kinderopvang.In Kampen bieden wij kinderopvang en peuterspeelzaalwerk en, vanaf 1 januari 2011, ook jeugdzorg aan.Kindercentrum de Vlieger heeft een hele dagopvang locatie aan de Kalmoessingel met 2 groepen, eenpeuterspeelzaal en een voor- en naschoolseopvang-groep in de Dirk van Dijkschool.

De missie van Samenspel is: wij willen dicht bij ieder kind zijn en hen een leeromgevingaanbieden, waarin zij in toenemende mate verantwoordelijk kunnen zijn voor hun eigen leven.Ook uw kind is van harte welkom! Het team van de bso bestaat uit: Bettina Koers, Iury da Silva en Gerrie Zijlstra.Het team van de peuterspeelzaal bestaat uit: Anny Eijgelaar, Gerrie Zijlstra en Alice Knip.Wilt u meer informatie over bovenstaande, neem contact met ons op! Wij staan u graag te woord.

CattalpppaaaKinnderropvvaannggKom je ook bij ons spelen?

Kinderdagverblijf PipeloiBuiten Nieuwstraat 51-53, KampenT 038 3317144

Kinderdagverblijf Dikkertje DapHarmoniepad 6, KampenT 038 3316352

Buitenschoolse opvang JippoHarmoniepad 6, KampenT 038 3327513

Buitenschoolse opvang Fun 2 Move SportDe Maten 8, KampenT 038 3316352

Hier had ook uw advertentie kunnen staan!

Rara : waarom legt een gek zijn krant in dekoelkast?

Dirk ging boodschappen doen in de winkel. Toenhij klaar was ging hij gelijk naar de kassa, terwijl ereen rij mensen staat.Dus de winkelier zegt "Hé, ga eens achter aanstaan"Waarop Dirk zegt "Nee, dat kan niet meneer daarstaat al iemand!

Dirk zegt tegen zijn vriend: "Ik heb vannachtzes muggen doodgeslagen. Drie mannetjesen drie vrouwtjes." Dirks vriend vraagt: "Hoeweet je dat het drie mannetjes en drievrouwtjes waren?" Omdat er drie aan de tvhingen en drie aan de spiegel."

Dirk komt uit school en zegt tegen zijn mama: "Mama, ik wou dat we een rondklaslokaal hadden." "Waarom dat dan?", vraagt zijn mama. "Als we een ronde klashadden, zou ik niet in de hoek hoeven staan."

Ging een cowboy naar de kapper.Als hij klaar is verlaat hij dekapsalon. Wat denk je?

Pony weg!

‘Dokter, iedereen denkt dat ik een hond ben.’‘Mmmm, gaat u maar liggen. Dan zal ik uonderzoeken.’De patient gaat liggen.‘Heel braaf’, roept de dokter uit.‘Brave hond. Wil je een koekje?’

Twee vriendjes praatten na schooltijd metelkaar. ‘Als jij een geest in een lamp had, watzou jij dan wensen?’‘Ik? Ik zou wensen dat Parijs de hoofdstadwerd van Engeland!’ ‘Wat? Wat raar..Wat isdat nou voor wens?’‘Nou, dat is wat ik heb geantwoord bij mijnproefwerk aardrijkskunde.’

(Antwoord: om het nieuws vers van de perste houden )