Dag van de Klant Magazine 2014

28
magazine Aan tafel met Granata & Bervoets AANGEBODEN DOOR BUURTSUPER.BE 27 september 2014 DAG VAN DE KLANT “Lekker eten draait eigenlijk overal ter wereld om hetzelfde” Slim invriezen dat doe je zo Alles over duurzaam shoppen Lekkere receptjes van bij ons Op bezoek bij de witloofteler

description

 

Transcript of Dag van de Klant Magazine 2014

Page 1: Dag van de Klant Magazine 2014

magazine

Aan tafel met

Granata & Bervoets

AANGEBODEN DOOR BUURTSUPER.BE

27 september 2014

DAG VAN DEKLANT

“Lekker eten draait eigenlijk overal ter wereld om hetzelfde”

Slim invriezen dat doe je zo

Alles over duurzaam

shoppen

Lekkere receptjes van bij ons

Op bezoek bij de witloofteler

Page 2: Dag van de Klant Magazine 2014

2 / Dag van de Klant

Inhoud4 Aan tafel met Rocco Granata en Gène Bervoets Twee bekende vrienden, een sterrenchef, verse ingrediënten

uit de buurtsuper, een grill en een tafeltje ‘op den buiten’ op een mooie zomerdag. Dat zijn de ingrediënten voor een gesprek over passie(s) en dan vooral die voor lekker eten.

12 De grote diepvriesgids Invriezen is de perfecte manier om de bewaartermijn van de

lekkere voedingsmiddelen uit je buurtsuper te verlengen. Je verspilt zo minder etenen je hebt wat achter de hand als je niet aan koken toekomt.

16 Winkelen met respect voor mens en milieu Waar komen de producten die we uit de winkelrekken halen

vandaan, hoe worden ze geproduceerd en hoe zijn ze in de buurtsuper terechtkomen? Je staat er niet meteen bij stil, maar we kunnen onze impact op het milieu aanzienlijk beperken.

21 Lekker van bij ons De smaken, geuren en kleuren van het seizoen, ze komen je

tegemoet zodra je bij je lokale handelaar binnenstapt. Niets overtreft de topproducten van bij ons, want stuk voor stuk zijn ze het resultaat van een grote liefde voor het vak.

23 Groen van bij ons De zomer is ondertussen voorbij, maar laat dat je vooral niet

tegenhouden om je tuin of je terras toch nog onder handen te nemen. Het najaar is namelijk het geknipte moment om bomen, hagen en bloemen te planten.

24 Op bezoek bij de witloofteler Al meer dan dertig jaar teelt Johan Magnus witloof. Het is zijn

leven, en dat van zijn familie. “Vakantie? Ja, dat lukt. Als we elkaar een beetje afwisselen”, zegt zijn echtgenote. “We vinden dat niet erg. Deze job doe je met plezier, of je doet ze niet.”

Colofon

Dag van de Klant-magazine is een productie van ContentConnections.be in opdracht van Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van de zelfstandige voedingshandel.

Algemene coördinatie:Luc Vogels

Verantwoordelijke uitgever:Luc Ardies, Willebroekkaai 37, 1000 Brussel

Werkten mee aan dit nummer: Emilie Lachaert, Moira Lens, Els Bellens, Thomas Buytaert

Coördinatie: Delphine Buyle, Robby Sterkens, Christophe Vanden Broeck

Vormgeving:Tine Van Beurden, Paul Van Dooren

Fotografie (cover en reportages): Titus SimoensStockbeelden van Corbis.com of INGImage.com

Alle auteursrechten ten aanzien van tekst en beelden worden uitdrukkelijk voorbehouden. Niets van deze pagina's mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk op welke andere wijze dan ook, zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de rechthebbenden.

Page 3: Dag van de Klant Magazine 2014

Dag van de Klant / 3

"Winkelen in de buurtsuper is bouwen aan een superbuurt."

Lekker dichtbij is ook dit jaar het thema van Dag van de Klant in de buurtsuper. Met deze Lekker Dichtbij-editie willen wij aantonen dat je inderdaad niet ver hoeft te gaan om lekker te winkelen. Natuurlijk dient de Dag van de Klant om de vele klanten van de buurtsupers te

bedanken voor de blijvende trouw en doelbewuste keuze voor de zelfstandige buurtsuper.Waarom kiezen al die klanten doelbewust voor het buurtsuperconcept? Dichtbij betekent dat je je niet ver hoeft te verplaatsen. Zo bespaar je fileleed, tijd en brandstof.Dichtbij betekent dat je gezellig in je vertrouwde omgeving kan blijven, dat je je kan laten adviseren en begeleiden door winkeliers die je persoonlijk kent, en dat je heel wat bekenden op de winkelvloer kan ontmoeten voor een gezellige babbel.‘Lekker’ betekent hier dat wij ons elke dag opnieuw inzetten om je de smaakvolste producten aan te bieden, van de beste kwaliteit, aantrekkelijk gepresenteerd en interessant geprijsd.Voor dit Dag van de Klant-magazine lieten wij ons onderdompelen in de gastronomische wereld van Rocco Granata. Het werd een smaakvolle tour de table van Italiaanse specialiteiten die in jouw buurtsuper te vinden zijn. Daarnaast gaan wij het veld in met de witloofkweker en tonen we de juweeltjes van het groentenassortiment. Tot zover een greep uit dit feestelijke magazine.Smakelijk! En nogmaals bedankt.

Chris De Clercq, Voorzitter Buurtsuper.be

Page 4: Dag van de Klant Magazine 2014

4 / Dag van de Klant

Aan tafel met Rocco Granata en Gène Bervoets

‘Verse ingrediënten zijn de sleutel tot succes’

Twee bekende vrienden, één sterrenchef, verse

ingrediënten uit de buurtsuper, een grill en een

tafeltje ‘op den buiten’ op een mooie zomerdag. Dat

zijn de ingrediënten voor een gesprek over passie(s)

en dan vooral die voor lekker eten, met respect voor

lokale ingrediënten en authentieke gerechten.

Page 5: Dag van de Klant Magazine 2014

Dag van de Klant / 5

‘Verse ingrediënten zijn de sleutel tot succes’

Page 6: Dag van de Klant Magazine 2014

6 / Dag van de Klant

PASSIE VOOR LEKKER ETENDe begroeting tussen acteur Gène Ber voets en zanger Rocco Granata is har-telijk. De twee kennen elkaar al een tijdje. “Rocco contacteerde me toen ik met Gent-se Waterzooi (culinair programma op Eén en later op Njam!, nvdr) bezig was om me te laten weten dat hij het ‘straf ’ vond. La-ter liepen we elkaar weer tegen het lijf op een golfterrein. Rocco bood aan om me golflessen te geven”, aldus Bervoets. “Als ik ooit echt begin te golfen, weet ik wie ik moet contacteren. (lacht)”“Maar ik ben absoluut geen Tiger Woods”, relativeert Granata meteen, al heeft de zanger een meer dan verdienstelijke han-dicap van 13,5 (en in het verleden zelfs 7,9). En dat relativeren van zijn talenten zal hij het hele gesprek lang blijven doen.

Want ook al is hij merkbaar trots op z’n rijk gevulde carrière als zanger en producer, toch bekruipt hem steeds het gevoel dat het niet genoeg is, ook nu hij aankondigde dat hij eind 2014 stopt met optreden. “Een mensenleven is te kort om alles te doen wat je wil doen.” “De queeste naar kennis, schoonheid en troost is nooit klaar”, vult Bervoets aan. “Je wil steeds verder gaan.” In die gedrevenheid - of is het gulzigheid - vinden de twee vrienden elkaar. Dat, en hun gemeenschappelijke passie voor lek-ker eten met eenvoudige, lokale produc-ten.Wij brengen hen samen aan tafel bij sterrenchef Jan Buytaert voor een Itali-aans-Belgisch geïnspireerde maaltijd met Bervoets’ favoriete ingrediënt, kalfszwe-zeriken, en Granatas geliefde verse pasta.

"IN DIE GEDREVENHEID

- OF IS HET GULZIGHEID

- VINDEN DE TWEE

VRIENDEN ELKAAR."

Page 7: Dag van de Klant Magazine 2014

Dag van de Klant / 7

Chef Buytaert combineert die met gegrilde groene asperges en grijze garnalen, “een van de hoogtepunten van onze gastrono-mie”, volgens de chef. Lekkere olijven, de-licieuze, zelf opgelegde kerstomaatjes en heerlijke prosciutto prikkelen de smaak-papillen al bij het aperitief.

FAMILIE EN AUTHENTICITEIT“De wortels van mijn passie voor koken en lekker eten liggen in mijn jeugd”, gaat Bervoets verder. “Eigenlijk draait lekker eten voor mij om familie. We waren met zeven kinderen thuis. Mijn vader was een man die ongelooflijk hard werkte om rond te komen en om 4 uur ’s ochtends ging vissen om ’s avonds een lekkere vissoep op tafel te kunnen zetten. Voor hij ging werken zette hij dan zijn gevangen buit in het bad. Als wij dan om 7 uur opstonden en in de badkamer kwamen, lag die vaak vol vissen die uit het bad waren gesprongen. Mijn jeugdherinneringen zijn doorspekt met de geur van eenvoudige en authen-tieke gerechten. Toen ik laatst bij mijn schoonmoeder verse courgettesoep voor-geschoteld kreeg, rook ik weer de zomer van vroeger bij ons thuis. Heerlijk!”“Eten is voor mij vaak ook een manier om te ontspannen. Na een optreden maak ik voor mezelf dikwijls een late-night snack, zoals een stukje gegrild brood met iets lekker ertussen. Een glas wijn erbij of af-sluiten met een whiskey… Daar kan ik écht van genieten.”“Dat herken ik”, aldus Granata. “Als ik op tournee was in Duitsland kon ik er ook

echt van genieten om na een optreden sa-men met de muzikanten aan tafel te gaan. Lekker eten en tegelijk dat warme gevoel van samenhorigheid.”

VERSE, EERLIJKE INGREDIËNTENLekker eten hoeft niet gecompliceerd te zijn. “Je kan pas écht goed koken als je er met simpele ingrediënten een succes van maakt”, aldus Granata. “In een Italiaans restaurant bestel ik bijvoorbeeld altijd spaghetti alla Napoletana, een eenvoudig pastagerecht met tomatensaus en enkele blaadjes basilicum. De tomatensaus zoals ik me die herinner van vroeger, vind ik nog nauwelijks in de Italiaanse restaurants nu. Het draait immers om de echte Italiaanse olijfolie, de beste tomaten, … Verse, eerlij-ke, eenvoudige ingrediënten zijn de sleutel tot succes.”“Voor mij dus geen kaviaar, geef mij maar verse paling. Met Kerst sta ik altijd in de keuken en maak ik verse paling klaar voor de familie. Dat is een van de zeven vis-soorten die mijn vader vroeger ook steeds klaarmaakte. Eigenlijk aten we in Italië nooit veel vis, maar die paling is me wel bijgebleven. Als ik hem bereid, moet ieder-een weg blijven uit de keuken, want mijn recept is geheim. Maar in feite is er niks in-gewikkelds aan. De lekkere, verse paling: dat is hét geheim, nog een beetje krokant aan de graat… Mmm!”Bervoets: “Lekker eten draait eigenlijk overal ter wereld om hetzelfde, om fami-lie, gedeelde momenten, authentieke pro-ducten en gerechten, maar we zijn helaas

geneigd om dat te vergeten. Tot er weer zo’n herinnering komt bovendrijven bij de geur van een gerecht.”

CUCINA POVERANet als bij Gène Bervoets hangt de pas-sie van Rocco Granata voor lekker eten ook samen met jeugdherinneringen. Hij groeide op met de ‘cucina povera’, de ‘arme’ Zuid-Italiaanse keuken. Granata: “Het mag dan wel een arme keuken zijn - oftewel ‘het eten van arme mensen’ - ze is rijk aan verse ingrediënten. Er ging bij ons thuis ook absoluut niks verloren, er was geen verspilling van eten. Ik kan me er nu wel eens aan ergeren als ik zie hoe-veel eten er weggegooid wordt. Oud brood bijvoorbeeld, daar kan je nog zoveel mee doen: geroosterd of gesopt… In ons dorp werd er vroeger in de gemeenschappelijke oven midden in het dorp een groot brood

"LEKKER ETEN DRAAIT

EIGENLIJK OVERAL TER

WERELD OM HETZELFDE,

OM FAMILIE, GEDEELDE

MOMENTEN, AUTHEN-

TIEKE PRODUCTEN EN

GERECHTEN."

Page 8: Dag van de Klant Magazine 2014

8 / Dag van de Klant

van een kilo of twee gebakken door de vrouwen. Als dat brood wat ouder en dro-ger werd, sopten we het ‘s ochtends in een soort melk. Lekker!”

RESTJES IN DE PAN“Meestal kookt mijn vrouw”, vertelt Granata. “Maar als ze er niet is, kook ik zelf het best en het liefst met de restjes in de koelkast. Niks verloren laten gaan, dat zit er bij mij echt ingebakken. Als er in ons dorp vroeger een varken werd geslacht, werd er ook niks weggegooid. De varkens-snuit werd op het einde in een bokaal met gelei ingemaakt. Ik herinner me ook hoe mijn vader ‘trippa’ maakte, de ingewanden werden gespoeld op ons balkon. Lekker!

ROCCO GRANATARocco Granata (76) is een Italiaans-Belgische zanger. Hij schreef de wereldhit ‘Marina’. Granata richtte zijn eigen platenmaatschappij en uitgeverij op, Cardinal Records International en Granata Music Editions. Hij was producer voor tal van bekende Belgische artiesten, zoals Marva, Louis Neefs, … In 2013 kwam ‘Marina’ uit, een film van Stijn Coninx geïnspireerd op de jeugdherinneringen van Rocco Granata. Eind 2014 stopt hij met optreden en touren.

En als ik aan de combinatie van varkens-gehakt, lever en ‘finocchio’ (venkel) denk, komt het water me nog in de mond. Dat viel dan zo’n beetje open in de pan. Heer-lijk!” Gène Bervoets: “Dat hebben we dan gemeen. Ik ben ook fan van de restjes in de pan: niertjes, ingewanden, … Ik lust het allemaal erg graag.”

PAPPARDELLE MET EEN BELGISCH TINTJEOngecompliceerd en pretentieloos: zo lus-ten beide heren hun gerechten het liefst. En zo serveert chef Jan Buytaert ook de Belgisch-Italiaanse lunch bereid met ver-se, lokale ingrediënten uit de buurtsuper. Op een grote schaal midden op de tafel

"ONGECOMPLICEERD

EN PRETENTIELOOS: ZO

LUSTEN BEIDE HEREN HUN

GERECHTEN HET LIEFST."

Page 9: Dag van de Klant Magazine 2014

Dag van de Klant / 9

GÈNE BERVOETSGène Bervoets (58) is een Belgische acteur en presentator. Hij speelde onder meer mee in de film ‘SM-rechter’ en in talloze tv-series, zoals ‘Salamander’. En hij had zijn eigen kookreisprogramma ‘Gentse Waterzooi’, dat op Eén en Njam! werd uitgezonden. Momenteel is hij bezig met de opnames van de film ‘Paradise Trips’ van Raf Reyntjens, waarin hij een van de hoofdrollen speelt.

verschijnt de pappardelle met gerooster-de kalfszwezerik, groene asperges en een sausje met grijze garnalen. En het gesprek valt even stil bij het proeven van al dat lek-kers - al duurt dat niet lang.Rocco Granata: “Ik maakte zelf ooit pap-pardelle alla Rocco voor een tv-program-ma bij een bevriende restauranthouder,

Pane e vino in Schoten. Pappardelle met gamba’s en kersttomaatjes. Hij zette het gerecht achteraf op de kaart en vertelde me later dat hij er zelfs 400 kilogram van verkocht. Niet slecht, toch! (lacht).” Maar ook de pappardelle van chef Jan Buytaert valt bij de Italiaans-Belgische zanger in de smaak. Heerlijk in combinatie met de

kalfszwezerik en grijze garnalen. Het bes-te van de Belgische en Italiaanse keuken op een bord. En de bijpassende Italiaanse wijnen uit de buurtsuper maken het feest compleet.Op het einde van de lunch komt het gesprek nog even op het nakende af-scheid van de zesenzeventigjarige Rocco Granata. Hij kondigde immers aan op het folkfestival in Dranouter dat hij eind 2014 stopt met optreden. “Of je het podium niet zal missen?”, polst Bervoets. “Er is geen beter paradijs dan het podium”, antwoordt Granata. “Maar het is zoals bij een lekke-re wijn: het is beter om te stoppen voor je dronken bent.” Daar klinken we op!

"DE BIJPASSENDE

ITALIAANSE WIJNEN UIT

DE BUURTSUPER MAKEN

HET FEEST COMPLEET."

Page 10: Dag van de Klant Magazine 2014

10 / Dag van de Klant

Ingrediënten voor 4 personen 650 gram kalfszwezeriken( hartstukken), peper en zout, 150 gram boter, een gepelde ui, twee teentjes look, een grote wortel, een stengel witte selder, een liter lichte kalfsbouillon, 250 gram ongepelde garnalen, 600 gram verse pappardelle (dikke lintpasta), olijfolie, enkele soeplepels tarwebloem, kruidenolie (eigen mengsel: olijfolie, verse tijm en marjolein, zwarte peper van de molen, grof zeezout en fijn geraspte citroenschil), twee busseltjes groene asperges, 150 gram gepelde garnalen.

BereidingBreng in een grote pot water met een koffielepel zout aan de kook. Schep de zwezeriken in de pot en laat ze een vijftal minuten opkoken. Spoel ze dan af onder koud stromend water en haal er, best met een scherp keukenmesje, de vliezen af. Laat een kluitje boter bruisen in een diepe pan. Snij de ui, look, wortel en witte selder in grote dobbelstenen en laat ze

ReceptPAPPARDELLE MET GEROOSTERDE KALFSZWEZERIK,

GROENE ASPERGES EN EEN SAUSJE

MET GRIJZE GARNALEN.

eventjes kleuren in de boter. Plaats er de zwezeriken op en giet er kalfsbouillon over tot het vlees net onder staat. Leg er een bordje op zodat alles goed aangedrukt blijft en laat de zwezeriken een half uurtje zachtjes stoven. Laat ze afkoelen en zet ze dan met pot en bordje erop voor een nacht in de koelkast. De ongepelde garnalen kook je op met het restant van de bouillon en steek je door een zeefje. Kook deze jus tot de helft in. Voor de maaltijd zelf begin je met de pappardelle beetgaar te koken in kokend, lichtjes gezouten water. Giet ze af, meng er een scheutje olijfolie door, kruid af met peper en zout en hou ze warm. Snij de zwezeriken in dikke plakken, haal die even door de tarwebloem en de kruidenolie, en leg ze op een goed voorverwarmde grill. Snij de achterzijde

van de asperges, haal ze ook even door de kruidenolie en leg ze naast de zwezeriken. Draai ze beide na enkele minuten om zodat ze aan beide zijden mooi kleuren. Strooi de gepelde garnalen in een grote dienschaal, schep er de pasta op en leg er de zwezeriken en de asperges naast. Kook de garnalenbouillon even op in een pannetje, roer er al kloppend een kluitje boter door en serveer deze jus apart in een sauskommetje.

Page 11: Dag van de Klant Magazine 2014
Page 12: Dag van de Klant Magazine 2014

12 / Dag van de Klant

De grote diepvriesgids

Slim invriezen: dat doe je zo!

Page 13: Dag van de Klant Magazine 2014

Dag van de Klant / 13

Een kliekje spaghettisaus, een restje soep of een

extra portie verse groenten? Zonde om zomaar weg

te gooien! Invriezen is de perfecte manier om de

bewaartermijn van de lekkere voedingsmiddelen

uit je buurtsuper te verlengen. Je verspilt zo minder

eten – dat scheelt meteen ook in je huishoudbudget

– en je hebt wat achter de hand voor die drukke

dagen waarop je niet aan koken toekomt. Met deze

tips en tricks wordt invriezen kinderspel.

GEEN ETEN IN DE VUILNISBAKGemiddeld gooit een Vlaming per jaar tussen de 15 en 23 kg bruikbaar voedsel weg. Dat blijkt uit cijfers van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse Overheid. Dat betekent voor een gezin van vier bijvoorbeeld dat er jaarlijks meer dan 300 euro aan eten in de vuilnisbak verdwijnt. Zonde, zeker als je weet dat je hier gemakkelijk iets kan aan doen door slim en efficiënt gebruiken te maken van je diepvriezer of diepvriesvak in je koelkast. Door voeding op een correcte manier in te vriezen (en nadien ook juist te ontdooien), kan je de bewaartermijn ervan verlengen zonder dat je hoeft in te boeten aan smaak of dat de kleur en textuur verloren gaan. Invriezen is daarnaast ook de ideale manier om langer van het uitgebreide (na)zomerse aanbod aan lokale verse groenten en fruit in je buurtsuper te genieten. Een aanrader dus! En zo begin je eraan.

JUISTE TEMPERATUURInvriezen moet zo snel mogelijk en op een zo laag mogelijke temperatuur gebeuren. De algemene regel bij invriezen luidt: hoe lager de temperatuur, hoe beter. Als de temperatuur laag genoeg is, wordt de groei van micro-organismen sterk vertraagd en zelfs gestopt, en zo wordt het bederf uitgesteld. Een diepvriezer moet kouder zijn dan -18° Celsius. Dat is de ideale bewaartemperatuur. Door in te vriezen bij een lagere temperatuur (-24 à -26° C) verhoog je de houdbaarheid van de voeding nog. De meeste moderne diepvriezers hebben een speciale invriesstand en/of een apart invriesvak. Lees er dus zeker de handleiding van je apparaat even op na. Vergeet ook niet om klaargemaakte schotels of geblancheerde groenten eerst te laten afkoelen voor je ze in de diepvriezer steekt. Een tip om ze snel af te koelen: zet ze meteen na bereiding in een koudwaterbad.

WAT WEL EN WAT NIETJe kan heel wat voedingsmiddelen invriezen. Enkel zuivelproducten, eieren (ook sauzen op basis van eieren) en groenten en fruit met een hoog watergehalte, zoals komkommer en sla, overleven de vrieskou niet (of ze veranderen in een weinig smakelijke brij). Vermijd ook het invriezen van groenten en fruit die je rauw wilt eten, bijvoorbeeld radijsjes, tomaten, appels of bananen. Puree of vruchtenmoes zijn beter geschikt. Als je spaghettisaus of soep invriest, kan het helpen om ze na het ontdooien wat bij te kruiden. Bereide gerechten kunnen immers wat wateriger zijn dan voorheen. Verse groenten blancheer je het best voor ze in de diepvries gaan. Dompel ze dus

HELP, EEN STROOMPANNEBij een stroompanne gaat de temperatuur van de ingevroren producten in een diepvriezer maar langzaam omhoog. Bij moderne apparaten blijft alles meestal nog een dag bevroren, als je de diepvriezer tenminste gesloten houdt. Als de temperatuur boven de 0° Celsius ging, kan je de producten beter niet opnieuw invriezen. Je kan ze wel bereiden. Als de temperatuur boven 7° Celsius ging, gooi je best alles weg.Voorzie een gesloten koelbox met koelelementen om je producten tijdelijk te bewaren als je de diepvriezer wilt schoonmaken. Je mag de koudeketen immers nooit onderbreken.

Page 14: Dag van de Klant Magazine 2014

14 / Dag van de Klant

met

Gezelligaan tafel

Één bon per gezin en niet cumuleerbaar. Bericht aan de HH. Handelaren: deze bon geldt enkel bij aankoop van het vermelde product. Coca-Cola Enterprises Belgium bvba behoudt zich het recht voor de terugbetaling te weigeren bij gebrek aan voldoende aankoopbewijzen. Bonnen terug te sturen vóór 15.02.2015 naar Coca-Cola Enterprises Belgium bvba c/o HighCo Data, avenue des Pâquerettes 55, 1410 Waterloo voor controle en terugbetaling.

© 2014 The Coca-Cola Company. “Coca-Cola”, “Coca-Cola Zero”, “Coca-Cola light”, are registered trademarks of The Coca-Cola Company. V.U.: Coca-Cola Enterprises Belgium bvba • Stephen Moorhouse • 1424, Bergense Steenweg • 1070 Brussel. Ondernemingsnummer: 0425071420

Één bon per gezin en niet cumuleerbaar. Bericht aan de HH. Handelaren: deze bon geldt enkel bij aankoop van het vermelde product. Coca-Cola Enterprises Belgium bvba behoudt zich het recht voor de terugbetaling te weigeren bij gebrek aan voldoende aankoopbewijzen. Bonnen terug te sturen vóór 15.02.2015 naar Coca-Cola Enterprises Belgium bvba c/o HighCo Data, avenue des Pâquerettes 55, 1410 Waterloo voor controle en terugbetaling.

© 2014 The Coca-Cola Company. “Fanta” and “Sprite” are registered trademarks of The Coca-Cola Company. V.U.: Coca-Cola Enterprises Belgium bvba • Stephen Moorhouse • 1424, Bergense Steenweg • 1070 Brussel. Ondernemingsnummer: 0425071420

Bij aankoop van 2x6cans 33cl

Coca-Cola, Coca-Cola Zero et/ou Coca-Cola light.

Geldige op Sprite, Sprite Zero, Fanta, Fanta Zero

Bij aankoop van 4x1,5Lpet

Van 10.09.2014 tem 15.11.2014 Van 10.09.2014 tem 15.11.2014

-1€ -0,75€

enkele minuten in kokend water en spoel ze dan af met koud water. Zo behouden ze beter hun kleur en smaak. Verder zijn er weinig beperkingen, zolang je je maar aan die ene gouden regel houdt: vries de producten zo vers mogelijk in en kies voor kwaliteit. En dat vind je in de buurtsuper in overvloed.

HOUDBAARHEIDSDUURHoelang je iets in de diepvriezer kan bewaren, hangt af van verschillende

factoren, zoals de temperatuur van je diepvriezer, hoe snel het voedsel ingevroren werd en de manier waarop het verpakt is. Vaak staan er richtlijnen in de gebruiksaanwijzing van je diepvriezer. De meeste producten kan je een drietal maanden invriezen zonder kwaliteitsverlies. Groenten en soepen kan je langer bewaren: tot maximaal een jaar. Bij het invriezen van vlees speelt bijvoorbeeld ook het vetgehalte een rol. Hoe vetter het vlees, hoe minder lang het

kan bewaard worden. Reken maximaal zes maanden. Ook voor vis moet je een zestal maanden rekenen. Eten dat te lang in de diepvriezer bewaard werd, verliest vitaminen en moet inboeten aan smaak en kwaliteit. Let op: een vriesvakje in de koelkast is een stuk minder koud dan een diepvriezer. Daarom kan je er maar beter niet te lang producten in bewaren.

VRIESBRAND VERMIJDENHet succes van invriezen hangt ook in grote mate af van je manier van verpakken. Kies altijd voor geschikt verpakkingsmateriaal, namelijk invrieszakjes of -dozen. Die vind je in allerhande formaten. Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk lucht in je pakketje zit en houd de porties eerder klein. Kleine porties zijn immers sneller ingevroren. Bovendien vermijd je zo ook vriesbrand. Dat is een verschijnsel waarbij ijskristallen verdampen aan het oppervlak van het product. Hierdoor worden de structuur en de smaak van het voedingsmiddel aangetast. Vergeet je invriesbakjes of -zakjes zeker niet te labelen; noteer steeds het soort product dat je invriest en de datum waarop dat gebeurde. Zo is er achteraf geen twijfel of verwarring mogelijk.

ONTDOOIENMinstens even belangrijk als correct invriezen is op de juiste manier van ontdooien. Dat doe je het best heel langzaam (in de koelkast) of heel snel (in de microgolfoven). Zo krijgen schadelijke stoffen geen kans. Wanneer je iets bij kampertemperatuur ontdooit, kan de buitenkant al snel ontdooid zijn, terwijl de kern nog te bevroren is om het product al te bereiden. En zo kunnen de micro-organismen al flink vermenigvuldigen

aan de buitenkant … Geen aanrader! Vries een ontdooid

product ook nooit opnieuw in. Diepvrieswaren die

je al in de buurtsuper koopt, mogen dus niet ontdooid zijn als je ze thuis opnieuw in de vriezer wilt steken. Je koopt ze daarom

het best als laatste en vervoert ze in een

isolerende koeltas of -box. Droog de producten

bij thuiskomst even af en leg ze meteen in de diepvriezer.

10 SNELLE TIPS

OM SUCCESVOL IN TE VRIEZEN1 Vries enkel verse voedingsproducten in. 2 Ga heel hygiënisch te werk.3 Gebruik zakjes en doosjes die geschikt zijn voor de diepvriezer en die luchtdicht

afsluiten.4 Kies voor kleinere porties: die vriezen sneller in en zijn ook sneller

ontdooid.5 Voorzie elk pakje van een label waarop je noteert wat je

invriest en de datum waarop dat gebeurde.6 Plak een lijstje met de inhoud van je diepvriezer (met de

bijbehorende data) op de buitenkant van het apparaat. Zo weet je altijd welke producten er het snelst gebruikt moeten worden.

7 Zorg dat je voorraad circuleert: leg de oudste voedingsproducten in de bovenste schuiven van je diepvriezer.

8 Ontdooi heel langzaam (in de koelkast) of heel snel (in de microgolfoven).

9 Kruid bereide gerechten eventueel wat bij na het ontdooien. Vaak zijn ze wat wateriger dan voorheen.

10 Vries een ontdooid product niet opnieuw in.

Page 15: Dag van de Klant Magazine 2014

met

Gezelligaan tafel

Één bon per gezin en niet cumuleerbaar. Bericht aan de HH. Handelaren: deze bon geldt enkel bij aankoop van het vermelde product. Coca-Cola Enterprises Belgium bvba behoudt zich het recht voor de terugbetaling te weigeren bij gebrek aan voldoende aankoopbewijzen. Bonnen terug te sturen vóór 15.02.2015 naar Coca-Cola Enterprises Belgium bvba c/o HighCo Data, avenue des Pâquerettes 55, 1410 Waterloo voor controle en terugbetaling.

© 2014 The Coca-Cola Company. “Coca-Cola”, “Coca-Cola Zero”, “Coca-Cola light”, are registered trademarks of The Coca-Cola Company. V.U.: Coca-Cola Enterprises Belgium bvba • Stephen Moorhouse • 1424, Bergense Steenweg • 1070 Brussel. Ondernemingsnummer: 0425071420

Één bon per gezin en niet cumuleerbaar. Bericht aan de HH. Handelaren: deze bon geldt enkel bij aankoop van het vermelde product. Coca-Cola Enterprises Belgium bvba behoudt zich het recht voor de terugbetaling te weigeren bij gebrek aan voldoende aankoopbewijzen. Bonnen terug te sturen vóór 15.02.2015 naar Coca-Cola Enterprises Belgium bvba c/o HighCo Data, avenue des Pâquerettes 55, 1410 Waterloo voor controle en terugbetaling.

© 2014 The Coca-Cola Company. “Fanta” and “Sprite” are registered trademarks of The Coca-Cola Company. V.U.: Coca-Cola Enterprises Belgium bvba • Stephen Moorhouse • 1424, Bergense Steenweg • 1070 Brussel. Ondernemingsnummer: 0425071420

Bij aankoop van 2x6cans 33cl

Coca-Cola, Coca-Cola Zero et/ou Coca-Cola light.

Geldige op Sprite, Sprite Zero, Fanta, Fanta Zero

Bij aankoop van 4x1,5Lpet

Van 10.09.2014 tem 15.11.2014 Van 10.09.2014 tem 15.11.2014

-1€ -0,75€

Page 16: Dag van de Klant Magazine 2014

16 / Dag van de Klant

Duurzaam shoppen

Zo winkel je met respect voor mens en milieu

Wanneer we ons

boodschappenlijstje maken,

denken we er zelden over

na. Waar de producten die

we uit de rekken halen

vandaan komen, hoe ze

geproduceerd worden

en hoe ze in de winkel

terechtkomen. Door daar

wel bij stil te staan, kunnen

we onze impact op het

milieu aanzienlijk beperken.

Duurzaam shoppen dus, en

dat doe je zo.

Page 17: Dag van de Klant Magazine 2014

DRIE KEER BETERJe budget, je lijn, je weekplanning … er zijn al zoveel dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat winkelen. Waarom zou je dan ook nog eens tijd stoppen in het nagaan hoe duurzaam de producten zijn die je koopt? Het antwoord is eenvoudig: omdat iedereen er beter van wordt. Producenten krijgen een correcte vergoeding voor hun producten en kunnen daardoor werken in betere omstandigheden, je steunt in veel gevallen de lokale economie, en het milieu wordt minder belast, wat uiteindelijk ook jouw gezondheid ten goede komt. Dat is drie keer beter. Bovendien hoeft het allemaal niet veel tijd te kosten, integendeel zelfs. Want als er iets is dat je altijd en overal vindt, dan zijn het lokale seizoensproducten. En wat gaat er sneller dan shoppen in de buurtsuper? Zodra je onze tips en tricks onder de knie hebt, wordt duurzaam shoppen bovendien iets waar je nauwelijks nog moet bij nadenken. Kortom: een kleine moeite met véél effect.

DICHT BIJ HUIS Je kunt discussiëren over het verschil in CO2-uitstoot tussen verschillende vervoersmiddelen – een containerschip zorgt voor minder uitstoot dan een transport per vliegtuig – maar over het algemeen geldt: hoe minder afstand een product moet afleggen, hoe beter voor het milieu. Vertaald naar je winkelkarretje wil dat zeggen: koop zoveel mogelijk seizoensproducten van bij ons. Natuurlijk mag je weleens een banaan kopen als er behalve appelen en peren weinig fruit voorhanden is, en in een exotisch gerecht mag je best een keertje speciale kruiden gebruiken. Gebruik je verder vooral verse, lokaal geteelde seizoensgroenten, streekproducten, en vlees en vis die niet werden ingevoerd uit het buitenland, dan maak je al een groot verschil. Boontjes, tomaten, kip of een lekkere visfilet die geen dagen onderweg waren voor ze in je koelkast belanden, zijn bovendien verser en smaken bijgevolg een stuk beter. En je eigen CO2-uitstoot bij het shoppen, die beperk je drastisch door te winkelen in je buurt, zeker als je dat met de fiets of te voet doet. Bovendien stimuleer je zo de economie in je eigen buurt, en de kans is groot dat je er

geregeld een fijne babbel met een buur aan overhoudt.

PLASTICSOEPRecycleren is goed, geen extra afval creëren is nog beter voor het milieu. Iedereen heeft intussen al gehoord van de plasticsoep, een drijvende vuilnisbelt in de Stille Oceaan. Ver van ons bed? In theorie wel, in de praktijk kunnen we zeker iets doen om die berg niet nog groter te maken. Dus gebruiken maar, die herbruikbare winkeltassen, trendy winkeltrolleys en handige fietstassen. Ook in de winkel kun je de hoeveelheid plastic en afval beperken door een beetje op te letten. Koop groenten en fruit los in plaats van voorverpakt, ga op zoek naar navuldosissen van je favoriete wasproduct, en geef de voorkeur aan verse, onbewerkte producten met zo weinig mogelijk plastic en andere verpakking.

PROEF EENS BIO Onbespoten groentjes uit de volle grond en dieren die van de buitenlucht kunnen genieten. Biologische producten zijn niet alleen milieuvriendelijker – omdat ze lokaal gekweekt worden, omdat ze ervoor zorgen dat er minder nitraat in het grondwater terechtkomt, en omdat ze de biodiversiteit ten goede komen – ze smaken ook heerlijk. Volgens onderzoek zou biologische landbouw bovendien een buffer vormen voor de klimaatverandering, omdat de bodem beter zijn veerkracht bewaart bij extreme droogte of vocht. Argumenten genoeg dus om je karretje wat vaker te vullen met smakelijke bioproducten.

VIS, VLEES OF VEGETARISCH?Betekent duurzaam shoppen dat je nooit nog een voet in de buurt van het vleesrayon mag zetten? Nooit is misschien wat overdreven, maar iets minder vlees eten kan geen kwaad, zowel voor het milieu als voor je gezondheid. Eén dag per week vegetarisch eten maakt al een groot verschil, en is – zelfs als je een grote vleesliefhebber bent – makkelijk vol te houden. Een flexivoor, noemen we dat, of iemand die bewust voor kwaliteit van hier kiest. Elk jaar spaar je zo het leven van 20 dieren en verminder je jouw

Dag van de Klant / 17

Page 18: Dag van de Klant Magazine 2014

18 / Dag van de Klant

broeikasuitstoot net zoveel als wanneer je 1.250 kilometer zou afleggen met de fiets in plaats van met de auto. Eet je graag een stukje vis, kijk dan of die een MSC- of ASC-keurmerk draagt. Enkel duurzaam gevangen of verantwoord gekweekte vis krijgt dat keurmerk, zodat je er zeker van bent dat je geen met uitsterven bedreigd visje serveert bij het diner. Op de website van WWF of op goedevis.nl vind je ook een overzicht van de andere vissoorten die op een duurzame gevangen werden, zonder al te grote schade aan het milieu.

EERLIJK GEKOCHT Koffie, thee, cacao, kruiden … het zijn producten die worden ingevoerd uit het buitenland, vaak uit arme landen in Latijns-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië. Via het gewone handelscircuit krijgen de koffieboeren, theeplukkers en rijstboeren ter plaatse niet altijd een eerlijke prijs voor hun producten, zodat ze nauwelijks hun productiekosten kunnen dekken. Kies je voor fairtradeproducten, dan ben je er zeker van dat de producent in kwestie wel correct betaald wordt, en zo een beter leven kan uitbouwen voor zichzelf en zijn familie. Je herkent deze producten aan het streng

gecontroleerde Fair Trade-, Oxfam- of Max Havelaar-keurmerk. Fairtrade is overigens niet beperkt tot louter voedingsproducten. Ook cosmetica, bloemen, katoen, kleding of goud kunnen een fairtradekeurmerk dragen.

PROPER, PROPERDER, PROPERSTAls je de inhoud van een bus schoonmaakmiddel al eens van dichtbij bekeek, dan weet je dat zo’n product onmogelijk goed kan zijn voor het milieu of je gezondheid. De sleutel tot duurzamer schoonmaken is dan ook: juist doseren. Daarnaast bestaan er een aantal producten die milieuvriendelijker zijn dan andere omdat ze minder schadelijke stoffen bevatten en makkelijker biologisch afbreekbaar zijn. Je herkent ze aan het Europese Ecolabel. Ook de middeltjes van vroeger, zoals azijn of citroenzuur, zijn een milieuvriendelijker alternatief voor agressieve chemische producten. Deze natuurlijke zuren zijn perfect in staat om zeepresten en kalk op te lossen, en je kunt ze dus gebruiken om bijvoorbeeld je sanitair te poetsen. Let wel op met al te geconcentreerde dosissen, want ook natuurlijke zuren zijn bijtende producten die je huid kunnen irriteren.

Is die kaas echt gemaakt van bio logische koemelk, en komen je appeltjes uit Nieuw-Zeeland in plaats van uit een Limburgse boomgaard? Om dat te weten te komen, is er maar één oplossing: lees het label en ken je logo’s. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Lokale producten: de herkomst van producten kun je vaak aflezen van de ver-pakking, al is de vermelding van het land van oorsprong – behalve voor onbewerk-te bioproducten - niet verplicht in de EU.

Bij losse groenten en fruit wordt de oorsprong meestal vermeld

op het prijslabel. In die laatste categorie zie

je ook geregeld het Flandria-label op-

duiken: dat is een kwaliteit-slabel voor ver-se groenten en

fruit dat door de belangrijkste veilingen in België wordt gebruikt.

Ecoproducten: om de wildgroei aan eco-labels tegen te gaan en het voor consumen-ten overzichtelijk te houden, lanceerde de EU haar eigen ecolabel. Het wordt toege-kend volgens strenge criteria en je vindt het op diverse producten, gaande van (vaat)was- en schoonmaakmiddelen tot shampoo, schoenen, lampen, …

Bio: Vroeger had elk land zowat zijn eigen biolabel, in België was dat het biogaran-tielabel, maar sinds 2010 moeten alle Euro-

DUURZAME PRODUCTEN: ZO HERKEN JE ZE

LOKAAL SHOPPEN=MINDER CO2Elke verplaatsing te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer betekent winst voor onze planeet. Voor sommige verplaatsingen kun je niet anders dan de auto nemen, voor andere is dat eigenlijk niet nodig. Door al je boodschappen te voet of met de fiets te doen bij de buurtsuper, verklein je je ecologische voetafdruk aanzienlijk. Bovendien bespaar je zo op benzine, werk je aan je conditie en draag je je steentje bij aan de lokale economie. Dat is vier keer winst.

Page 19: Dag van de Klant Magazine 2014

5 SNELLE TIPSOM DUURZAMERTE SHOPPEN

1. Doe je boodschappen te voet of met de fiets bij de buurtsuper, en beperk zo je ecologische voetafdruk.

2. Maak een planning met wat je de komende dagen zal nodig hebben, en stel op basis daarvan een boodschap-penlijstje op. Zo voorkom je dat je eten moet weggooien.

3. Lees labels en verpakkingen: geef de voorkeur aan lokale producten met een erkend eco- of biokeurmerk, of kies voor producten met een fairtrade-label, en controleer ook de houdbaarheidsdatum, zodat je niets hoeft weg te gooien.

4. Vermijd producten met overdreven veel verpakking, koop groenten en fruit los, en ga waar mogelijk voor producten met een navulverpakking.

5. Las af en toe een vleesvrije dag in, en kies voor je je boodschappen doet een lekker, gezond en duurzaam receptje uit, zodat je alle ingrediënten in huis kunt halen die je nodig hebt.

pese bioproducten verplicht het Europese biolabel krijgen, met de vermelding van hun herkomst. Het label garandeert dat minstens 95% van de ingrediënten op biologische wijze werden geproduceerd en dat het product in gesloten verpak-king rechtstreeks van de producent of de verwerker komt.

Fair Trade: Het internationale Fair Tra-de-, het Oxfam- en het Max Havelaar-la-bel zijn betrouwbare labels met aandacht voor economische, ecologische en sociale criteria, en garanderen goede arbeidsom-standigheden, een beperkte impact op het

leefmilieu en een (financiële) meerwaarde voor de producent en zijn gemeenschap.

MSC- en ASC-label: Vis met het MSC-keurmerk is duurzaam gevangen of verantwoord gekweekt. Dat wil zeg-gen dat je vis koopt die niet overbevist wordt of gevangen werd met technieken waarbij andere dieren sterven of de zee-bodem beschadigd wordt. Bij gekweekte

vis werd gewaakt over de verspreiding van ziektes en andere milieuproblemen.

DUURZAME PRODUCTEN: ZO HERKEN JE ZE

Dag van de Klant / 19

Page 20: Dag van de Klant Magazine 2014

20 / Dag van de Klant

pms 871CMYK: 20/30/65/25 pms 412CMYK: 23/34/37/78

FONTStitels - copperplate I feel like Callie Hand

C o n t a c t : w w w . c h o c - o - l a i t . b e | i n f o @ c h o c - o - l a i t . b e | t e l . 0 5 0 / 3 3 . 8 4 . 9 6

pms 871CMYK: 20/30/65/25

pms 412CMYK: 23/34/37/78

FONTS

titels - copperplate

I feel like Callie Hand

Hoe werkt het?

Alle heerlijkheid op een stokje! Choc-o-lait, het ei van Columbus voor al wie houdt van authentieke chocolademelk. Zoals de meeste ideeën is het concept de eenvoud zelve: een houten stokje met aan het uiteinde een blok echte, Belgische chocolade. De wereld smelt voor Choc-o-lait, de pionier van de chocoladesticks. En jij?

Homemade Belgian Hot Chocolate

Page 21: Dag van de Klant Magazine 2014

Dag van de Klant / 21

Lekkervan bij onsDe smaken, geuren en kleuren van het seizoen, ze

komen je tegemoet zodra je bij je lokale handelaar

binnenstapt. Verse vis uit de Noordzee, onze

onovertroffen grijze garnalen, het sappigste

seizoensfruit of een gegrild varkenskroontje. Niets

overtreft de topproducten van bij ons, want stuk

voor stuk zijn ze het resultaat van een grote liefde

voor het vak. Bovendien bieden ze in elk seizoen een

grote keuze aan kwaliteitsproducten, en dat met een

minimum aan voedselkilometers. Redenen genoeg

om elk dag te genieten van al dat lekkers van bij ons.

LOKAAL = LEKKER EN DUURZAAMBij ons geteeld, gekweekt of gevangen: lokale producten zijn niet alleen verser – en dus véél lekkerder – wanneer ze op ons bord belanden, ze zijn per definitie ook milieuvriendelijker dan producten die uit verre landen worden ingevoerd. Want voedsel dat uit je eigen streek komt, legt een veel kleinere afstand af tot aan de winkel, en van de buurtsuper tot bij jou. Dat betekent dat er een pak minder CO2 wordt uitgestoten bij het transport. Lokale producten zijn dus lekker vers én duurzaam.

HET RITME VAN DE SEIZOENENKoop je lokale producten ook nog volgens de seizoenen, dan smaken ze nog beter. Ze zijn dan immers geteeld, gekweekt of gevangen in de omstandigheden die voor die producten ideaal zijn. Kies dus voor lekkere sappige aardbeien in de zomer, appeltjes in het najaar en spruitjes in de winter.

Page 22: Dag van de Klant Magazine 2014

22 / Dag van de Klant

Wat eten we in oktober?

Recept van de maandWITLOOFSOEP MET CROUTONS

Ingrediënten voor 4 personen1 kg witloof, 2 dunne stengels prei, 1 ui, 2 aardappelen2 eetlepels olijfolie, 1,5 l magere kippenbouillon, takjes kervel, peper en zout, 1 snede bruin- of volkorenbrood voor de croutons, 1 teentje knoflook, 2 sneetjes bruin- of volkorenbrood

BereidingSnijd met een mesje de bittere kern uit de witloofstronkjes en snijd de groente in stukjes. Maak de prei schoon (laat er wat van het groen aan) en snijd de stengels in ringetjes. Pel de ui en snipper hem fijn.Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Verhit de olijfolie in een grote pan. Voeg alle groenten en de aardappelen toe en fruit ze even. Overgiet alles met de bouillon en laat 25 minuten zachtjes koken. Mix de soep vrij grof en kruid ze met fijngehakte kervel, peper en zout.Pers de knoflook en rooster 1 snede brood. Wrijf het brood in met de knoflook en snijd het in vierkantjes.Leg de croutons in een diep bord en overgiet ze met de soep. Eet de soep met de 2 sneetjes brood.

WEDSTRIJD

Win één van de vijftig ecologische bood-schappentassen met hippe graphics van Eva Mouton.

Stuur voor 13 oktober een mailtje met je gegevens en de vermelding ‘Dag van de Klant-wedstrijd-biotas’ naar: [email protected]

Griet

Waterzooi van griet met witloof

Aardappelen

Soufflé van aardappelen en champignons

Crumble van rode biet met appels en noten

Appels

Varkenskroontje met appel en saffraan

Varkensvlees

Gnocchi met paddenstoelen en kalfsmignonette

Paddenstoelen

MEER RECEPTIDEEËN?De kooksite www.lekkervanbijons.be inspireert je met meer dan 2.000 recepten op het ritme van de seizoenen. Je vindt er eenvoudige klassiekers en gedurfde creaties, aangevuld met handige kooktips en uitgebreide productinfo. Via de nieuwsbrief ontvang je wekelijks een recept, en blijf je op de hoogte van de wedstrijden en culinaire nieuwtjes. Volg Lekker van bij ons ook op Facebook, Twitter en Pinterest.

Witloof

Witloofsoep met croutons

Page 23: Dag van de Klant Magazine 2014

Dag van de Klant / 23

TUINKARWEIEN VOLGENSDE SEIZOENENBij elk seizoen horen vaste tuinkarweitjes. Een tijdloze tuinkalender vertelt je wanneer je moet zaaien, planten, snoeien en verticuteren. Benieuwd wat je deze maand kunt doen? We geven je een overzicht.

September is bijna voorbij, maar als je snel bent kun je deze maand nog het volgende doen: • Gazon in- en bijzaaien.• Je bakken met groenblijvers en late

bloeiers vullen.• Groenblijvende heesters en coniferen

planten.• Klim- en leiplanten aanbinden.

In oktober kun je: • Winterse bakken maken: na de zomer

worden uitgebloeide bakken en kui-pen zomerbloeiers opgeborgen. Zonde,

want een terras of balkon kan ook daar-na mooi zijn. Vul kuipen en potten met groenblijvers of planten met mooie bes-sen. Ook late bloeiers en soorten met een opvallend blad fleuren je terras of balkon op.

• Contact opnemen met een tuinaanne-mer in je buurt om alvast je droomtuin te plannen en aan te leggen (www.tuin aannemer.be).

• Hagen, bomen, fruitbomen, rozen, rho-dodendrons en lentebloeiers planten.

• Een winterdek aanbrengen: bescherm de planten die minder goed tegen vriesweer bestand zijn met een warm bladerdek.

Ontdek opwww.groenvanbijons.be

alle groentips op het ritmevan de seizoenen.

Groene inspiratie

Fleurig nazomerterras

Geniet ook in de winter en het najaar van kleur en groen op je terras.www.groenvanbijons.be/winterse-bakken_4

Bloemenabonnement

Het hele jaar door bloemen in huis? Vraag naar meer info bij je lokale bloemenwinkel! www.groenvanbijons.be/bloemabonnement

Bloemen en groen op je bureau

Fleur je bureau op met makkelijk te onder-houden kamerplanten en snijbloemen.www.groenvanbijons.be/bloemen-en-groen-op-je-bureau

Zin om wat meer groen en kleur te brengen in huis, op je terras of in je tuin? Hieronder vind je enkele tips om zelf mee aan de slag te gaan.

Meer tips en inspiratie?Volg Groen van bij ons op Facebook, Twitter en Pinterest.

Groenvan bij ons

De zomer is intussen voorbij, maar laat dat je

vooral niet tegenhouden om je tuin of je terras

onder handen te nemen. Het najaar is het geknipte

moment om bomen, hagen en bloemen te planten.

Page 24: Dag van de Klant Magazine 2014

“Witlooftelen zit onsin het bloed”

24 / Dag van de Klant

Page 25: Dag van de Klant Magazine 2014

Dag van de Klant / 25

Al meer dan dertig jaar teelt Johan Magnus witloof.

Het is zijn leven, en dat van zijn familie. ‘Vakantie?

Ja, dat lukt. Als we elkaar een beetje afwisselen.

De ene keer mijn man en ik, de andere keer de

kinderen’, zegt zijn echtgenote Karin Vanderperre,

die haar job als kwaliteitscontroleur bij Coca-Cola

opgaf om mee in het landbouwbedrijf van haar man

te stappen. ‘We vinden dat niet erg hoor. Deze job

doe je met plezier, of je doet ze niet.’

W

anneer ze samen op de foto mogen, zijn ze wat onwennig maar ook een beetje trots. Het is de

eerste keer dat niet alleen hun witloof in beeld komt, maar dat ze ook zelf op de foto mogen. Samen dan nog wel, als gezin en familiebedrijf. ‘Een fotoshoot, dat ik dat nog mag meemaken, als witloofteler’, lacht Karin. ‘En dan nog met het hele gezin, dat is geloof ik de eerste keer.’ Voor de glamour moet je deze job inderdaad niet doen, maar dat ze voldoening biedt, daarover bestaat geen twijfel. Dat vinden ook de kinderen. Twee van hen werken in het bedrijf, de derde studeert nog. Dochter Tine combineert haar taken in het landbouwbedrijf met eventing - een discipline in de paardensport - op internationaal niveau, zoon Sam werkt sinds hij vorig jaar afstudeerde als bio-ingenieur fulltime in het bedrijf. ‘Ik zou het niet anders willen’, zegt hij, ‘Waarom ik het zo graag doe? Ik weet het eigenlijk niet. Witloof telen zal me in het bloed zitten, zeker?’ Zijn antwoord lijkt op een vraag, maar hij klinkt zelfverzekerd: dit is wat hij wil doen.

ALLE DAGEN VERS In de sorteerruimte wordt er druk gesneden, geselecteerd en verpakt. ‘Dat is de oogst van vandaag’, zegt Johan. Maar witloof, was dat geen groente die vooral in het najaar geoogst wordt? Al lang niet meer, zo blijkt. ‘De witloofwortels worden inderdaad één keer per jaar van het veld geoogst, in oktober. Die wortels worden afgesneden tot de juiste lengte en bewaard op vriestemperatuur, tot wij ze uit de koelcel halen om onze gastronomische witloofstronkjes te kweken. Dat duurt ongeveer eenentwintig dagen voor gewoon witloof, de kleinere stronkjes die wij telen doen er veertien dagen over.’‘Elke dag wordt zo een nieuwe rij wortels uit de koelcel ingetafeld, een vakterm voor het stapelen van de wortels in grote plastic bakken, waar het witloof twee weken in een hydrocultuur kan groeien. Dat levert elke dag – zondag uitgezonderd - een nieuwe oogst op. De dag zelf worden ze gesorteerd en verpakt, om na de middag op de veiling verkocht te worden, een taak voor mijn dochter Tine. Nog geen 24 uur later ligt het witloof al in de buurtsuper.’

Page 26: Dag van de Klant Magazine 2014

26 / Dag van de Klant

DE SMAAK VAN ‘T VELDOver smaak valt te twisten, maar zijn in hydrocultuur gekweekt miniwitloof vindt Johan minstens even lekker als grondwitloof. ‘Onze wortels komen evengoed van het veld’, legt hij uit. ‘We zaaien ze in het voorjaar, in oktober zijn ze klaar om te oogsten. Ze hebben dus maanden de tijd om hun voedingsstoffen op te nemen uit de aarde. Op het moment dat we ze in bakken zetten om de witloofstronkjes te kweken, zitten ze dus al boordevol smaak en vitaminen. Wanneer dit witloof op je bord belandt, proef je dus nog altijd de volle smaak van het veld. Het miniwitloof dat wij kweken, smaakt trouwens nog een tikje pittiger omdat het iets sneller geoogst wordt. Bovendien is de harde kern in het midden, die je er meestal uitsnijdt wanneer je het witloof klaarmaakt, kleiner bij ministronkjes zoals deze. Er blijft dus meer over om lekker op te eten.’

GEZONDHEID GAAT VOOREen bioboer is Johan Magnus niet: als het nodig is, dient hij extra meststoffen toe, en als zijn witloof wordt geteisterd door ongedierte, kan hij niet anders dan ingrijpen. ‘Maar het verschil tussen

de gewone en de biologische landbouw wordt steeds kleiner’, zegt hij. ‘Zomaar gewasbeschermingsmiddelen gebruiken of de grond bemesten zonder te weten of dat nodig is, doen we niet. Pas als bij de ontleding van de grond blijkt dat er essentiële voedingsstoffen ontbreken, voegen we meststoffen toe, zodat de witloofwortel kan groeien. Hetzelfde geldt voor de bestrijding van ongedierte. Met steekproeven gaan we na of de percelen zodanig zijn aangetast dat we moeten ingrijpen. We besproeien de witloofplanten dan in fases, dus nooit met grote hoeveelheden in één keer. Zo zorgen we ervoor dat ons witloof 100 procent veilig en gezond is, zowel voor de natuur als voor de mensen die het opeten. We proberen trouwens ook ons energieverbruik zoveel mogelijk in te perken. De warmte van onze koelcellen recupereren we om de kweek- en oogstruimtes te verwarmen, en ongeveer 15 procent van ons totale verbruik wekken we zelf op met ruim 800 m2 aan zonnepanelen.’

STRAK KONTJEDe rondleiding van Johan brengt ons bij de koelcel, waar stapels bakken gevuld met

WIST JE DATGROENTEN ENFRUIT MET HETFLANDRIA-LABEL…

altijd afkomstig zijn van familiebedrijven? Het zijn stuk voor stuk lokale telers die trots zijn op hun product, en die professioneel ondersteund worden door wetenschappers en productontwikkelaars. Samen werken ze continu aan producten die nog beter smaken en die je nog langer kunt bewaren.

respect voor het milieu hoog in het vaandel dragen? Zo wordt er alleen bemest op basis van bodemanalyses, en alleen in uitzonderlijke gevallen wordt gewasbescherming toegepast. Bij de groenten die in serres groeien, zorgen hommels voor de bevruchting en worden plagen bestreden met natuurlijke vijanden. Bovendien is de logistieke keten zo kort mogelijk: dat garandeert niet alleen superverse producten, maar beperkt ook hun ecologische voetafdruk.

bekendstaan voor hun versheid en volle smaak? Eén dag nadat ze geoogst werden, kunnen ze al in de winkel liggen.

staan voor topkwaliteit, met een perfecte smaak en een onberispelijk uiterlijk? Die krijgen ze dankzij de jarenlange inspanning van de telers en het kwaliteitsbeleid van de veilingen. Op de veiling worden de producten dagelijks gecontroleerd op kwaliteit en sortering, en de telers krijgen geregeld bedrijfsaudits.

het lekkerst smaken als je ze koopt in het juiste seizoen? Kijk in de winkel welke producten ruim aangeboden worden, en geniet van extra verse, lekkere en goedkope groenten en fruit.

Page 27: Dag van de Klant Magazine 2014

Dag van de Klant / 27netjes verpakt Flandria-miniwitloof staan te wachten om naar de veiling te vertrekken. Tegen de deur hangen enkele affiches. ‘Wist je dat je van witloof een strak kontje krijgt?’ lezen we op een ervan. Karin volgt onze blik. ‘Ja, dat klopt hoor’, grinnikt ze. ‘Witloof heeft een vochtafdrijvende werking. Je krijgt er dus een strakkere huid van. Het zit ook vol kalium en vitamine C: heel gezond.’ Als dat geen overtuigend argument is om af en toe een stronkje witloof te serveren. Of de familie Magnus dat zelf geregeld doet, vroegen we ons af. Jawel hoor, ze eten het zelf héél graag, en vaak. ‘Toch een paar keer per week’, denkt Johan. ‘Ik maak het heel eenvoudig, lichtjes aangebakken in de wok’, vertelt Karin. ‘Ons miniwitloof is snel klaar, dus je hoeft het niet voor te koken. Veel tijd kost het me niet.’ Voor we het beseffen, raken we verwikkeld in een geanimeerd gesprek over witloofreceptjes. Met zalm en risotto, verwerkt in de sushi, gewokt met wat spekblokjes en kruidenkaas voor bij de pasta, in een salade met stukjes appel, of in een wrap met ham of zalm met kruidenkaas. ‘Ik heb zelfs eens witloofsmoothies gemaakt’, verklaart Karin. ‘Eentje met witloof, appel en gember, en een versie met witloof en verse

pruimen. Een groot succes bij de groep die we toen hadden rondgeleid, ze konden er niet genoeg van krijgen.’ Daar kunnen we ons iets bij voorstellen, we krijgen er zelf het water van in de mond. Een boeiende rondleiding, een pakketje gastronomisch witloof en tientallen receptjes rijker, nemen we afscheid van de familie Magnus. Dat ze nog lang hun lekkere miniwitloof mogen telen.

ReceptSNELLE WARME WITLOOFWRAP

Nodig voor 4 personen:400 g witloof, 4 tortillawraps,4 sneetjes hesp (of gerookte zalm voor een extra feestelijke wrap), 150 g kruidenkaas, rucolasla

Bereiding:Snij het witloof in fijne, lange reepjes. Smeer de wraps in met kruidenkaas, leg er een sneetje hesp op, en verdeel het witloof en de rucolasla over de wraps. Rol ze op en leg ze eventjes onder de grill. Serveer de wraps als verfijnde lunch, of snij ze in reepjes van 1 centimeter en dien ze op als origineel aperitiefhapje.

Ieder zijn Smaak.

Find us on

BELGISCHE KAZEN FROMAGES BELGES

BELGISCHE KAZEN www.bruggekaas.be

Bij aankoop van 1 Brugge Dentelle

Bericht aan de HH. handelaars: Belgomilk verbindt zich er-toe de tegenwaarde van deze bon terug te betalen indien aan de voorwaarden van het aanbod voldaan werd. Niet cumuleerbaar met dezelfde actie of enige andere actie. De bonnen dienen voor controle en terugbetaling gestuurd te worden naar HighCo DATA Benelux nv, Kruiskouter 1 - 1730 Asse. V.U. : Gerd De Kee, Stationsstraat 149, B-8890 Moorslede. Aanbod enkel geldig in België tot 31/12/2014.

BONdirecte korting aan de kassa

0,40€

Page 28: Dag van de Klant Magazine 2014

BENT U KLAAR VOOR 100% ELEKTRONISCH ?WACHT NIET MEER WANT DE SODEXO CARD® AANVAARDEN IS ZEER EENVOUDIG !

ZOALS U WEET, ZAL DE ELEKTRONISCHE MAALTIJD-CHEQUE DE STANDAARD WORDEN OP DE BELGISCHE MARKT.

De papieren versie zal tegen eind 2015 volledig verdwijnen !

Hee� u al het nodige gedaan om de Sodexo Card®, de maaltijdcheque van Sodexo, op uw betaalterminal te aanvaarden ?

CONTACTEER ONS OP :

OF VUL HET ONLINE FORMULIER IN OP :

02/547.55.88

a� [email protected]

www.sodexobenefi ts.be (gedeelte “handelaren”)

20140723-advertentie-buurtsupers-nl-alternative.indd 1 24/07/2014 10:17:16