Concept Jaarverslag 2014

22
JAARVERSLAG 2014

Transcript of Concept Jaarverslag 2014

1

JAARVERSLAG 2014

JAARVERSLAG KUNSTLIEFDE 2014

2 3JAARVERSLAG KUNSTLIEFDE 2014

Voorwoord pag. 5

1 Missie, visie en doelstelling pag. 7

2 Overzicht 2014 pag. 72.1 Leden pag. 72.2 Toelating pag. 72.3 Algemene ledenvergaderingen pag. 7

3 Ambities pag. 9

4 Activiteiten pag. 114.1 Overzicht tentoonstellingen 2014 pag. 114.2 Jaarprogramma Kunstliefde 2015 pag. 174.3 Podiumavonden 2014 pag. 174.4 Kafee de Liefde pag. 194.5 De Belofte pag. 21

5 Van belang voor Utrecht pag. 235.1 Atelierroute Utrecht 2014 pag. 235.2 UtrechtDownUnder ONDER CONTROLE pag. 255.3 Platform Utrechtse kunst / Galerieroute Utrecht / Art Utrecht pag. 255.4 Kunstliefdeprijs 2014 pag. 25

6 Internationale uitstraling pag. 27

7 Cultuur- en kunsteducatie pag. 277.1 Cursussen pag. 277.2 Tekenavonden pag. 27

8 Organisatiestructuur pag. 298.1 Bestuur pag. 298.2 Personele organisatie pag. 318.3 Vrijwilligers pag. 31

9 Publieksbereik pag. 33 10 Prestaties pag. 35 11 Financiën pag. 3711.1 Contributie pag. 3711.2 Subsidies en sponsoring pag. 3711.3 Financieel resultaat 2013 pag. 37

Bijlagen 1 Achtergronden bestuursleden pag. 382 Overzicht fondsen/subsidiegevers pag. 393 Overzicht commissies/vrijwilligers pag. 40

Colofon

tekst: Marion Wagenvoortafbeelding voorzijde: Rik Berkhout

vormgeving: Peter-Paul van der Houven, PP Productiesfotografie o.a. Luuk Huiskes, Peter-Paul van der Houven,

John Prins, Lou Vos, Marion Wagenvoort.e.a.Kunstliefde

Nobelstraat 12a Utrecht030 - 231 42 18

open woensdag t/m zondag 13 - 17 uurwww.kunstliefde.nl

JAARVERSLAG KUNSTLIEFDE 2014

4 5Voorwoord

Met trots kan Kunstliefde terugkijken op 2014. In antwoord op de cultuurnota 2013 – 2016 is Kunstliefde bezig met verandering, kwaliteitsverbetering, vernieuwing én de ambitie meer te willen doen voor Utrechtse kunst in het bijzonder. Achterliggend jaar hebben we laten zien dat we een heel eind op weg zijn en de gekozen koers voortzetten.

In 2014 zijn we binnen de vereniging verder gegaan met het thema van kwaliteitsverbetering en vernieuwing. Er is veel ruimte voor jonge kunstenaars aan het begin van hun carrière. In het succesvolle project ‘De Belofte’ worden recent afgestudeerde kunstenaars begeleid en werken toe naar een eigen tentoonstelling. Steeds meer jonge kunstenaars melden zich aan voor het traject. In 2015 bestaat ‘De Belofte’ tien jaar. Dit wordt gevierd met een jubileumtentoonstelling.

Ook voor eigen kunstenaarsleden biedt Kunstliefde ruimte voor ondersteuning bij vernieuwing en experiment. Door strengere kwaliteitseisen wordt gewerkt aan kwalitatief betere tentoonstellingen. Selectie van deelneming geschiedt niet alleen door collega kunstenaars, ook externe deskundigen worden daarbij ingeschakeld.

Naast ledententoonstellingen programmeert Kunstliefde jaarlijks tentoonstellingen met kunstenaars die geen lid zijn. Een spannende en afwisselende programmering waarin specifieke thema’s worden uitgelicht en waarin verschillende kunstenaars bij elkaar gebracht worden. Jonge kunstenaars, gecombineerd met gerenommeerde namen. Zo hebben wij in het najaar van 2015 een duo-tentoonstelling met werk van twee markante portretschilders, Erik Suidman (Kunstliefde) en de vermaarde Philip Akkerman.

Daarnaast richt Kunstliefde zich op kunstprojecten op locatie zoals de Atelierroute Utrecht en UtrechtDownUnder. Aan de laagdrempelige Atelierroute Utrecht kan een grote groep kunstenaars in de stad deelnemen. UtrechtDownUnder is een avontuurlijke kunstroute van geselecteerde kwalitatieve hedendaagse kunst op bijzondere locaties. Een prachtige kans Utrechtse kunst en Kunstliefde breed onder de aandacht te brengen.In mei 2015 vindt de tweede editie van UtrechtDownUnder plaats in de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein met de tentoonstelling ‘Onder Controle’. Een groots kunstevenement in een spectaculair rijksmonument, waar wij bijzonder trots op zijn. Vanuit het ondernemingsplan werken bestuur, directie en medewerkers systematisch aan dit kwaliteitsverbetering- en vernieuwingstraject.

Het bestuur is van mening dat er in het belang van het voortbestaan van de vereniging stappen moeten worden gezet die leiden tot een instelling die voor kunstenaars en publiek aantrekkelijk is. Een ruimte voor beeldende kunst waarin zowel de wortels van het verleden als de hedendaagse ontwikkelingen zichtbaar en voelbaar zijn.

In 2014 heeft de visitatie commissie een lovend en zeer ondersteunend advies aan de Gemeente Utrecht uitgebracht. Het advies maakt onderdeel uit van het Jaarverslag 2014. Op 28 april 2015 zal het bestuur met de afdeling cultuur van de Gemeente Utrecht spreken over de huidige stand van zaken en het perspectief voor de vier jaar subsidie periode 2017 – 2020. Omdat met ad-hoc projectmatige bijdragen en subsidies een lange termijn beleid moeilijk valt te realiseren wil het bestuur streven naar een meer stevige en ruime basis van financiële ondersteuning van overheden en fondsen.

We gaan vol vertrouwen in 2015 met ons werk verder.

Utrecht, 25 maart 2015

Jaap Hillmann voorzitter Kunstliefde

Petra Berghorst, “IN/DRUK”

JAARVERSLAG KUNSTLIEFDE 2014

6 71 Missie, visie en doelstelling • Kunstliefde, ruimte voor beeldende kunst in Utrecht, heeft als doel het behartigen van de belangen van zijn kunstenaarsleden en een stimulerende en initiërende rol vervullen in de ontwikkeling van de beeldende kunst in Utrecht en omgeving. Door een leidende en ondersteunende rol te vervullen in de behartiging van de belangen van in Utrecht levende en werkende kunstenaars. • Kunstliefde maakt tien tentoonstellingen per jaar: een breed en actueel programma dat een breed en gevarieerd publiek bereikt en verschillende vormen van kunst laat zien, van realisme tot abstractie, van schilder- en beeldhouwkunst tot installaties, multimedia en geëngageerde kunst. • Kunstliefde initieert projecten op bijzondere locaties in Utrecht met Utrechtse kunstenaars. • Kunstliefde vindt aansluiting bij jonge kunstenaars door ieder jaar een programma te bieden voor jong afgestudeerden voornamelijk van de HKU. Het project De Belofte investeert in jonge kunstenaars en geeft hen extra aandacht in het tentoonstellingsprogramma. • Kunstliefde werkt samen met instellingen en organisaties op het brede terrein van cultuur en beeldende kunsten in Utrecht. • Kunstliefde biedt ruimte aan cursussen, lezingen, debatten en boekpresentaties over hedendaagse beeldende kunst en kunsthistorische onderwerpen.https://www.youtube.com/watch?v=yAvdGkZxCk8

2 Overzicht 20142.1 LedenKunstliefde telt ultimo 2014: 107 kunstenaars leden en 130 kunstlievende leden. Het aantal kunstlievende leden is gedaald om economische redenen, verhuizing, natuurlijk verloop, ziekte en het niet eens zijn met het gevoerde beleid.Het aantal kunstenaarsleden is veranderd behalve door natuurlijk verloop, de aangescherpte toelatingseisen en niet alle kunstenaars zijn het eens met het op meer kwaliteit gerichte beleid. Daarentegen komen oud kunstenaarsleden ook weer terug i.v.m. het gewijzigde beleid.Een beleid dat meer gericht is op kwaliteitsverbetering en vernieuwing.Werving nieuwe leden wordt gedaan via de Kunstliefdetrailer, facebook, niuewsbrief, flyer en via via.

2.2 Toelating In de toelatingsprocedure spelen behalve beroepsmatigheid, kwalitatieve criteria een rol. De toelatingscommissie komt vijf keer per jaar bij elkaar om aanvragen voor het lidmaatschap te beoordelen op basis van beeldmateriaal, motivatie, recente werken, opleiding en ervaring van de kunstenaar.Kandidaten ontvangen bij afwijzing een korte schriftelijke motivatie. Er zijn criteria opgesteld: beeldende visie, beheersing van de techniek, innovatie, eigenheid, samenhang binnen het werk, ontwikkeling van het oeuvre, bewust gekozen vorm/materiaal en plaats binnen de hedendaagse kunst.

Nieuwe leden 2014: Cis Bakker, Carla Dekker, Rene Eicke, Peter Genot, Ebere Groenouwe, Elisabeth Kalde-way, Han Kerkhoven, Bas Lobik, Sonja de Ridder, Jolanda Schouten en Jurriaan de Vries. In specifieke tentoon-stellingen onder de titel ‘NieuweLiefde’ presenteren nieuwe leden zich.

2.3 Algemene Ledenvergaderingen 2014Op hoofdlijnen kwamen de volgende onderwerpen aan de orde op 17 april en 20 november. • (concept)Begroting en jaarrekening 2013, 2014 en 2015 • Jaarverslag 2013 • Verslag visitatiecommissie gemeente Utrecht Cultuurnota periode 2013-2016 • Ondernemingsplan 2015-2019 • Notitie tentoonstellingen in Kunstliefde • Kunstliefde in beweging • Atelierroute Utrecht 2014 en UtrechtDownUnder “Onder Controle” • Aanpassingen Huishoudelijk reglement o.a. startlidmaatschap voor werkende en kunstlievende leden. Na het 30ste jaar wordt een startlidmaatschap automatisch omgezet in normaal lidmaatschap • Wisselingen in het bestuur

Buba Cvoric, “Nieuwe Liefde 13”

JAARVERSLAG KUNSTLIEFDE 2014

8 93 AmbitiesKunstliefde is als organisatie in beweging. De nieuwe inhoudelijke visie die aansluit bij de aanbevelingen van het advies Cultuurnota 2013-2016 werpt zijn vruchten af.

Om een breder podium te kunnen bieden voor de Utrechtse hedendaagse kunst is binnen de eigen organisatie een team aan het werk dat zich professioneel en vooral met groot enthousiasme op de Utrechtse hedendaagse kunst in al zijn aspecten richt. Activiteiten als de ‘Atelierroute Utrecht’ en ‘UtrechtDownUnder’ in de gevangenis aan het Wolvenplein een eigentijdse variatie van ‘de Utrechtse salon’ zijn resultaten waarmee Kunstliefde zijn betekenis voor hedendaagse Utrechtse kunstenaars onderstreept.

Kunstliefde is één van de galeries/instellingen op gebied van beeldende kunst binnen de Galerieroute Utrecht. Mede op initiatief van Kunstliefde zijn de krachten gebundeld en wordt stichting Art Utrecht opgericht. Doel van de stichting is de zichtbaarheid, vindbaarheid en bekendheid van Utrechtse ondernemers/instellingen/kunste-naars op het gebied van de beeldende kunst te promoten door o.a.: het creëren van een digitaal platform (website/facebook), het organiseren van gezamenlijke activiteiten in de stad Utrecht, het aansluiten bij bestaande culturele activiteiten in de stad,het adverteren in diverse media.

Kunstliefde is betrokken bij de plannen van het Bartholomeus Gasthuis om op termijn een atelier te bouwen. Kunstenaars die in het BG wonen maar ook nog zelfstandig wonende kunstenaars die vanwege hun kwetsbaar-heid en/of beginnende dementie niet meer kunnen werken zouden er met enige begeleiding weer aan het werk kunnen gaan. Deze mensen zijn niet gebaat zijn met een vorm van bezigheidstherapie. Er wordt gestart met een pilot, een tijdelijke ruimte.

Kunstliefde maakt per jaar tien wisselende tentoonstellingen met actuele, experimentele en verkoopbare kunst, combinaties van kunst met design met (Utrechtse) kunstenaars en vormgevers.Kunstliefde biedt een podium aan Utrechtse kunstenaars, leden en niet leden maar ook aan nationale en inter-nationale kunstenaars indien het thema daar om vraagt. Uitwisselingen met andere kunstenaarsverenigingen kunnen interessant zijn. Een goed voorbeeld daarvan was de uitwisseling met de kunstenaarsvereniging uit Düsseldorf in Duitsland.

Het tentoonstellingsbeleid is eind 2013 begin 2014 veranderd en geactualiseerd. Professionaliteit en kwaliteit zijn voorwaarden waar Kunstliefde aan werkt. Om interessante ledententoonstellingen te kunnen laten zien zullen de voorwaarden voor toelating en de handhaving daarvan steeds weer aangescherpt en getoetst moeten worden. Voor ledententoonstellingen wordt een steeds wisselende selectiecommissie samengesteld die be-staat uit professionele vertegenwoordigers uit de kunstwereld en leden van Kunstliefde. Kunstliefde werkt aan het hooghouden van het niveau door de toetsingsvoorwaarden steeds weer opnieuw ter discussie te stellen en te evalueren met de leden. Kunstliefde hoopt het kwaliteitsniveau te verbeteren en daardoor meer en vooral andere kunstenaars aan te trekken. Ook de publieksreacties gaan in de richting van verbeterde kwaliteit, verras-send en vernieuwend.

Binnen de organisatie wordt kritisch gekeken waar kansen en mogelijkheden voor een kunstenaarsvereniging anno 2015 liggen. Het gegeven dat Kunstliefde zich in toenemende mate wil positioneren als platform voor Utrechtse kunstenaars is een goede ontwikkeling maar van groot belang is ook een balans te vinden tussen de belangen van de eigen kunstenaarsleden en kunstlievende leden en die van het brede Utrechtse kunstenveld.

De podiumavonden die worden gekoppeld aan de lopende tentoonstellingen of aan actuele thema’s in de kunst-wereld zouden moeten kunnen rekenen op een veel groter publiek, daar ligt een taak.Voor leden die nog weinig gebruik maken van Facebook zijn er informatieve avonden over het gebruik en nut van sociale media, de website van Kunstliefde.

Door ‘De Belofte’, tentoonstellingen als ‘Act, the art of performance’ en projecten als UtrechtDownUnder, wordt Kunstliefde zichtbaar bij jonge kunstenaars.

In 2014 zijn er een aantal bijeenkomsten met Stichting het Boellaardfonds geweest. Doel is om elkaar en el-kaars doelstellingen beter te leren kennen en mogelijkheden tot samenwerking te onderzoeken.

JAARVERSLAG KUNSTLIEFDE 2014

10 114 Activiteiten In 2014 werden tien verschillende tentoonstellingen gerealiseerd door de tentoonstellingscommissie, bijgestaan door gastcuratoren, de toelatingscommissie en De Belofte.Daarnaast is er permanent de stock, een verzameling betaalbare kunst! Kunstliefde is voor het publiek open van woensdag t/m zondag tussen 13.00 en 17.00u.

4.1 Overzicht tentoonstellingen 2014

‘IN/DRUK’ 4 januari t/m 9 februari Traditionele, hedendaagse en experimentele grafiek. Etsen, zeefdrukken, linoleum- of houtsneden, handgedrukt behang en textiel. Utrechtse gevestigde kunstenaars, jonge ontwerpers en Kunstliefde leden. Kunstenaars/ontwerpers o.a; Hans Laban, Charles Donker, Rolf Weijburg, Nicole Montagne, Herma Steur, Petra Berghorst, Joris Diks, Cisca Poldervaart, Dodog Soeseno, Niels de Hoog, Etta Boerkoel, Juul Ra-meau, Paul Wolterink en Sarah Sixsmith.De tentoonstelling werd geopend door Natalie Maasse, student kunstgeschiedenis.

‘Den gülden Coppe, Malkasten und Fietsen’ 15 februari t/m 16 maart Tien Duitse kunstenaars leden van Künstlerverein Malkasten uit Düsseldorf, 1848, één van de oudste kunste-naarsverenigingen van Duitsland, exposeerden in het kader van een uitwisselingsproject. Kunstenaarsleden van Kunstliefde exposeerden van 16 september t/m 16 november 2014 hun werk in Düsseldorf.Kunstenaars: Peter Royen, Robert Hartmann, voorzitter van Malkasten, Ulrike Zilly Johannes auf der Lake curator Malkasten Jacobihaus , Frank Sämmer, Katja Stuke, Wolfgang Kliege, Melanie Richter, Michael Kortländer en Katharina Maderthaner.De tentoonstelling werd geopend door Elaine Vis beeldend kunstenaar en kunstcriticus

‘Da Capo Al fine’ 22 maart t/m 13 april 2014Ledententoonstelling in het teken van de opening van het muziekcentrum TivoliVredenburg. Onder de titel DA CAPO al fine (van begin tot het einde) was werk te zien met als thema muziek.Kunstenaars lieten zich inspireren door de muziek. Bij muziek gaat het altijd om het hoorbare, of het ontbreken daarvan, de stilte. De tentoonstelling werd geopend door Frans Vreeke, directeur TivoliVredenburg

De band Wolvenplein zorgde voor de muziek.

Ans Bakker, Petra Berghorst, Rik Berkhout, Etta Boerkoel, Oeda van den Born, Jeroen Brugman, Paul Carga, Toes Dalmulder, Hans Dillesse, Herman van Doorn, Yvette Goené, Annet van den Heuvel, Truus van den Heuvel, Luuk Huiskes, Carla Kleekamp, Kristien Kerstens, Nora van Lamsweerde, Cisca Polder-vaart, Jef Roeselers, Vera Pouw, Erik Rijssemus, Luuk Scholten, Nena Sesic Fiser, Marja Steinmetz, Erik Suidman, Hendrikje Verbeek, Cas Watermanhttps://www.youtube.com/watch?v=5Mru4c27PU4

Voor de finissage maakten vijf conservatoriumstudenten composities, naar aanleiding van een gekozen kunst-werk uit de tentoonstelling.

Inrichten “Den gülden Coppe, Malkasten und Fietsen” Het Koor, Erik Suidman ‘Da Capo Al fine’

JAARVERSLAG KUNSTLIEFDE 2014

12 13‘Deze kersverse composities van Georgia Nicolaou, Fanis Zachopoulos, Thomas van Dun, Remy Alexan-der en Quinn Jacobs werden gespeeld op het concert ter afsluiting van ‘DA CAPO al fine’. Diversiteit in compositie, instrumenten en zang. Remy Alexander en Quinn Jacobs verzorgden de presentatie van deze middag. De organisatie was in handen van kunstenaarslid Cisca Poldervaart.https://www.youtube.com/watch?v=2hSTJv5p0NU

Abstract nur Malerei’ 19 april t/m 18 mei 2014In de afgelopen jaren was er veel aandacht voor figuratieve kunst, maar abstracte kunst is bezig aan een come-back. Ook bij jonge kunstenaars is deze tendens te zien. Samenstelling/concept Lou Vos.Kunstenaars: Bas Lobik, Emmy Beenken, Jochem van Grieken (HKU 2013), Lou Vos, Olivier Julia, Rik Berkhout en Thomas Sadée (HKU 2013).

De tentoonstelling werd geopend door Dirk den Hartog eigenaar galerie Mia Joostenhttps://www.youtube.com/watch?v=2iQJRM8LBWo

‘TOEN’ 24 mei t/m 22 juni 2014 De Belofte 9zie pagina 21 De Belofte 2.6https://www.youtube.com/watch?v=2YhH8OuNYsg

‘Nieuwe Liefde 13’ 28 juni t/m 3 augustus In Nieuwe Liefde 13 vijf nieuwe kunstenaarsleden uit 2013;Buba Cvoric (schilderijen), Kristien Kerstens (video en fotografie), Oeda van den Born (collages, tekeningen, schilderijen) Jeroen Brugman (grafiek) en Marie-Line van Vuuren (installaties).Uiteenlopend werk in verschillende disciplines. Het filmpje geeft een impressie van de ateliers en de verschil-lende manieren waarop een werk tot stand komt.https://www.youtube.com/watch?v=c6HjHbiVmKoDe tentoonstelling werd geopend door door Elaine Vis, onafhankelijk voorzitter toelatingscommissie

‘ACT The art of performance’ 9 augustus t/m 7 september 2014Tentoonstelling samengesteld door Jasper Timmermans, winnaar Kunstliefdeprijs 2013.Geregistreerde performances via video of fotografie en live performances op de tussenliggende zondagen van Saskia Burggraaf, Jasper Timmermans en Robert van Luijk.Kunstenaars: Jasper Timmermans, winnaar Kunstliefdeprijs 2013, Jolien Alleleijn, winnaar St Joostpenning 2014, Robert van Luijk en Joost Mellinkhttps://www.youtube.com/watch?v=hMRWxDGKLjoDe tentoonstelling werd geopend met een performance door Jasper Timmermans

Performance van Robert van Luijk “ACT The art of performance”

JAARVERSLAG KUNSTLIEFDE 2014

14 15‘Z.T. zonder titel’ ledententoonstelling 13 september t/m 12 oktober 2014De veelzijdigheid en eigenheid van de kunstenaarsleden.https://www.youtube.com/watch?v=ceY5CNUrWcQDe tentoonstelling werd geopend door Marja Bosma, conservator moderne hedendaagse kunst Centraal Museum Utrecht.Culturele Zondag 12 oktober ‘In de ban van de man’ In samenwerking met gay-cafe Bodytalk. een spraakmakende middag met bijna 400 bezoekers. Kunstkijken, modeltekenen, fotografiesessies voor mannen, mannenfoto’s van Jos Kuklewski, roze bubbles, muziek van de Party Twinz! Een initiatief van Ellen Weijers en Pieter Dirk van Willenswaard.

‘Dubbel Beeld’ 25 oktober t/m 23 november 2014De aanwezigheid van letterlijke en complexe beeldlagen die met elkaar in dialoog zijn.De tentoonstelling was een initiatief van Udo Braehler,Kunstenaars: G-Brecht, Amsterdam, Herko van Eerden, Doorn, Mehraneh Atashi, Iran, Minnie Weisz, London, Robert Suermondt, Brussel, Shigeo Arikawa, Japan, Udo Braehler, Utrechthttps://www.youtube.com/watch?v=aVMTvxqV_psDe tentoonstelling werd geopend door Nathalie Braehler, directeur van Cultural Oil BV. Zij liet zien hoe de op de tentoonstelling getoonde werken op een interactieve manier tot nieuwe beelden werden getransformeerd.

‘Cash&Carry’ 29 november t/m 21 december 2014Tussen kunst & design ,traditionele eindejaarstentoonstelling werk voor kleine prijzen tot max. € 500,-Originele kunstwerken van kunstenaarsleden en toegepaste kunst van jonge en gerenommeerdeUtrechtse designers: Merel Bekking, Renée Boute, Daniel de Bruin, Esther Derkx, Zita Jansen, Alkine van der Laan, Frank van Os, Amber Rep, Ruud Snel, Mart Vermeulen, Tim van de Weerd, Sacha Wendt, ‘t Wilde Woud, Lisanne van Santen De tentoonstelling werd geopend door Agnes Jongerius Europarlementariër

Erik Rijssemus: Graffiti, “Z.T.zonder titel” Merel Bekking “Cash& Carry”

JAARVERSLAG KUNSTLIEFDE 2014

16 174.2 Jaarprogramma Kunstliefde 2014 o.v. ‘Habitat, de stad als leefomgeving’ 3 januari t/m 1 februari 2015Negen kunstenaars geven een verbeelding van de stad als leefomgeving. Kunstenaars: Aart Matser, Carien Vugts, Cisca Poldervaart, Frans Boon, Joyce Graafhuis, Ralph Zabel, (HKU 2014) Roos van der Heiden, Roos van Zoest en Stan van Remmerden (HKU 2014).Opening: Pepijn Zwanenburg

‘De Belofte ingelost’ 10 jaar De Belofte 7 februari t/m 8 maart 2015Werk van een selectie van kunstenaars die in de afgelopen tien jaar het traject ‘De Belofte’ volgden.De kunstenaars in deze tentoonstelling hebben in de achterliggende tien jaar een plek verworven in de actuele beeldende kunst .Kunstenaars; Joyce Overheul, Danny Foolen, Pim Tieland, Esther Hoogendijk, Saskia Laurant, Dorothé Arts, Jolijn de Wolf en Kim van Erven.Opening: Frank Koole

‘In Beweging, alleen de verandering houdt stand’ 14 maart t/m 12 april 2015 Ledententoonstelling

‘Nieuwe Liefde 14’ 18 april t/m 17 mei 2015 Tien nieuwe kunstenaarsleden uit 2014; Cis Bakker, Carla Dekker, Rene Eicke, Ebere Groenouwe, Elisa-beth Kaldeway, Han Kerkhoven, Bas Lobik, Sonja de Ridder, Jolanda Schouten en Jurriaan de Vries.

‘Medio Prosper‘ De Belofte 10 23 mei t/m 21 juni 2015 ‘Demarrage’ 28 juni t/m 3 augustus 2015Fiets en mechaniek,in het kader van le Grand Départ start van de tour de France in Utrecht

Mathieu en.....9 augustus t/m 7 september 2015Mathieu Klomp is de winnaar van de Kunstliefde prijs 2014 en maakt in overleg met Kunstliefde zijn tentoonstel-ling. Met Robert Roelink en Robert Roest. Uitreiking Kunstliefde Prijs 2015 Ledententoonstelling zonder thema 11 september t/m 12 oktober 2015 ‘Portret’ (werktitel) 17 oktober t/m 22 november 2015(zelf)Portret: Erik Suidman en Philip Akkerman

‘Cash & Carry’ 28 november t/m 20 december 2015jaarlijkse verkooptentoonstelling

4.3 Podiumavonden 2014

Elke derde vrijdag van de maand is er een thema-avond, waar gesprek, verdieping en discussie voorop staan. Waar mogelijk aansluitend op de lopende tentoonstelling. Dit gebeurt in de vorm van documentaires, lezingen etc. De avonden zijn toegankelijk voor leden en geïnteresseerden.

Podiumavond 17 januari Duopresentatie Cisca Poldervaart en Petra Berghorst, exposanten tentoonstelling IN/DRUK, de veelzijdigheid van grafiekOvereenkomsten en verschillen: de twee kunstenaars weten van tevoren niet zeker wat het uiteindelijke resul-taat van hun werk zal worden. Beiden creëren, ieder op eigen wijze, gedroomde of gefantaseerde werelden.

Podiumavond 21 februari Surrealisme en muziek, lezing door Emanuel Overbeeke, musicoloog en auteur van talrijke boeken, essays en recensies over muzikale stromingen en componisten van na 1900. Lezing n.a.v. de tentoonstelling in het Centraal Museum ‘Surreële Werelden’ lezing over het ontstaan van het Surrealisme en de invloed die het gehad heeft op bijna alle kunstvormen en op de ontwikkelingen in de muziek van de 20e eeuw.

Elisabeth Kaldeway “Nieuwe Liefde 14”

JAARVERSLAG KUNSTLIEFDE 2014

18 19Podiumavond 21 maart De Harmonie der Sferen, voordracht door Peter Hazen, musicoloog.De Harmonie der Sferen is een gedachte uit de Griekse oudheid. Volgens Pythagoras, Plato en Aristoteles heeft de stand van de planeten invloed op de mens. Ook muziek heeft invloed op de mens. Hebben de planeten en muziek dan iets gemeen? De Duitse astronoom Johannes Kepler (1571-1630) meende dat de kosmos een ‘verstandelijke muziek’ voortbracht.

Podiumavond 11 aprilSpeculum Speculorum / De spiegel in de kunst door Gé van Herpen. De spiegel is vanouds het attribuut van de vrouw en van de vrouwelijke verleidelijkheid. Spiegels komen voor in de beeldende kunst. Ze verschijnen in miniaturen, wandschilderingen, aardewerk, altaarstukken, schilderijen, en al dan niet zichtbaar, in het zelfportret. Want zonder de spiegel... natuurlijk geen zelfportret.

Podiumavond 9 mei Documentaire Gerhard Richter PaintingIn het kader van de tentoonstelling ‘ABSTRACT nur Malerei’. Van april t/m september 2009 filmde Corinna Belz de kunstenaar tijdens zijn werkproces aan een serie abstracte doeken. Over keuzes, handelen, kijken en geduld.https://youtu.be/A6mOJu6lUzI

Podiumavond 13 juni Spel van primaire behoefte tot kunstvormOver de ontwikkeling van games, van oertijd tot spelcomputer door Niki Smit, Monobanda. Behalve games uitgevoerd in opdracht, ontwerpt Monobanda ook autonoom werk om al experimenterend nieuwe grenzen op te zoeken voor de games van de toekomst. Kunstenaars grijpen steeds vaker naar de game als artistiek gereed-schap en inspiratiebron.

Podiumavond 22 augustusDocumentaire; Marina Abramovic – The Artist is PresentMarina Abramovic maakte indruk met performances waarbij ze haar eigen lichaam inzette. In ‘The artist is pre-sent’ (2010) zat zij drie maanden gedurende de openingstijden van het Museum of Modern Art in New York in stilte op een stoel in het atrium. https://youtu.be/boYV8KzqSfk

Podiumavond 19 september Duopresentatie nr. 4 Caroline Koenders en Eline Peek. In het kader van de ledententoonstelling Z.T. twee kunstenaarleden van Kunstliefde. Een gesprek over aard en ontwikkeling van hun werk met elkaar en het publiek.

Podiumavond 17 oktoberEva den Heijer over haar werk en haar ontwikkeling als beeldend kunstenaar. En een toelichting op het onder-zoek ‘Gamification, de toegang tot het museum’, in het kader van haar Master opleiding aan de HKU: ‘Hoe kun-nen spelelementen de betrokkenheid bij, en het geven van een eigen betekenis aan beeldende kunst vergroten bij bezoekers van musea voor beeldende kunst?’.

Podiumavond 19 novemberDr. Rob van Gerwen, senior docent/onderzoeker bij Wijsbegeerte, Faculteit Geesteswetenschappen van Uni-versiteit Utrecht.Beelden en Voor-beelden.Plato zag drie beelden: de ideeën (ware kennis), de dingen in de waarneming (opinie), en de afbeeldingen daarvan (afspiegelingen). Van Gerwen ziet: de beelden van de waarneming, de af-beeldingen die we daarvan maken en het voor-beeld dat we in de spiegel zien.

Podiumavond 28 decemberVerhalen- en Gedichtenavond.

4.4 Kafee de LiefdeDe eerste vrijdagavond van de maand is bestemd voor Kafee de Liefde, een namiddagborrel voor kunstenaars en kunstliefhebbers, leden en introducés.

Social media avond 14 maart

Rob van Gerwen “Beelden en Voor-beelden” 19 november

JAARVERSLAG KUNSTLIEFDE 2014

20 214.5 De BelofteDe Belofte is het project van Kunstliefde waarbij startende kunstenaars een tentoonstelling organiseren en reali-seren onder begeleiding van kunstenaarsleden van Kunstliefde en externe kunstprofessionals. Er komen zaken aan de orde die te maken hebben met de beroepspraktijk, zowel inhoudelijk als zakelijk. Beloftekandidaten worden gespot tijdens de eindexamententoonstelling van de HKU maar solliciteren steeds vaker zelf naar een plek in De Belofte. De populariteit en bekendheid van het project nemen toe.

Het traject loopt van september tot eind juni. Tijdens deze periode werkt de De Beloftedeelnemer aan de ont-wikkeling van zijn werk en doet ervaring op met ondernemen als kunstenaar. Gerichte vragen binnen het vak kunnen beantwoord worden door de begeleiders maar ook door Kunstliefde kunstenaars. Over en weer kunnen presentaties plaatsvinden.

De De Beloftebijeenkomsten hebben als doel het stimuleren van een actieve, ondernemende houding. Thema’s worden aangedragen door de groep. De groep organiseert een tentoonstelling van het begin tot en met het afbouwen. Individueel nieuw werk, afstemmen op elkaar, samenwerken, wat is of maakt een goede tentoonstel-ling, hoe presenteer je je werk en jezelf, wat is je doelgroep en hoe bereik je die. Hoe schrijf je een persbericht, gebruik je social media, maak je de uitnodiging, regel je de opening en wat kost het allemaal.

De begin fase wordt intensief begeleid. Samenwerken, elkaar leren kennen. De verantwoordelijkheid wordt bij de kunstenaars neergelegd. De begeleiders zijn onderdeel van de groep.

De Belofte 10 2014-2015 bestaat uit: Dennis ter Wal (fine Arts / Rietveld), Goof Kloosterman (fine arts / HKU), Thera Clazing (fine arts / HKU), Danilo Fernandez (fine arts / HKU), Sander van Noort (fine arts / HKU), Sonia Laan (fotografie / HKU), Mariska Kerpel (fotografie / HKU), Nienke Jorissen (fotografie / HKU) en Marloes Elbertse (fine arts / Artez)De Belofte 10 wordt begeleid door Lou Vos, beeldend kunstenaar, Buba Cvoric, beeldend kunstenaar, Esther Hoogendijk, beeldend kunstenaar, Dirk den Hartog, galeriehouder en Daan Bramer, fotograaf en initiatiefnemer Exbunker.

De Belofte 10 maakt de tentoonstelling ‘Medio Prosper’ Middels een crowdfund actie wordt geprobeerd een bedrag van 2500 euro binnen te slepenhttp://voordekunst.nl/vdk/project/view/3081-expo-medio-prosper

De Belofte 9 2013-2014Negen kunstenaars maakten deel uit van De Beloftegroep 9:Kim van Erven (installaties), Jochem van Grieken (installaties/beelden), Uljana Orlova (fotografie), Guy Vording (tekeningen en collages), Mathieu Klomp (beelden), Gabrielle Meijer (beelden en fotografie), Elise ‘t Hart (geluid / installatie) en Niels Mulder (fotografie) facebook http://www.facebook.com/debelofte

De Belofte 9 werd begeleid door Lou Vos, beeldend kunstenaar, Eva den Heijer, beeldend kunstenaar en do-cent HKU, Esther Hoogendijk, beeldend kunstenaar en oud De Belofte deelnemer, Dirk den Hartog, galeriehou-der en Daan Bramer, fotograaf en initiatiefnemer EXBUNKER.

De Belofte 9 maakte de tentoonstelling ‘TOEN’

‘TOEN’ 24 mei t/m 22 juni 2014 De Belofte 9‘TOEN’ betekent zowel een blik achter- als vooruit. Waar het woord ‘toen‘ associaties oproept met het verleden, de geschiedenis en verlangen naar hoe het was, draagt het ook verwachtingen over de toekomst, hoop, vooruit-gang en vernieuwing. De jonge, net afgestudeerde kunstenaars lieten zich door dit betekenisvolle woord leiden. Een geluidskunste-naar, een uitvinder, beeldhouwers, installatiemakers, fotografen en tekenaars die allemaal een andere invulling aan het woord gaven. Het nieuwe werk speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling ging over nostalgie, wee-moed, verbleekte herinneringen, speelgoed van vroeger, toekomstmuziek, rolmodellen en het licht panische gevoel van: en toen......?

Wethouder cultuur Margriet Jongerius opende de tentoonstelling.

https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1421914688&x-yt-cl=84503534&v=0cyDr3o1_fU

Mathieu Klomp, “TOEN”

De Belofte 9

JAARVERSLAG KUNSTLIEFDE 2014

22 23

5 Van belang voor UtrechtKunstliefde organiseert en initieert interessante projecten voor Utrechtse kunstenaars en Utrecht. De Atelierroute Utrecht wordt afgewisseld met UtrechtDownUnder projecten.

5.1 Atelierroute Utrecht 2014Kunstliefde organiseerde de twaalfde editie van de Atelierroute Utrecht. De Atelierroute is een belangrijke pre-sentatiemogelijkheid voor professionele Utrechtse kunstenaars.Op de netwerkavond in Kunstliefde voorafgaand aan de route waren deelnemers welkom om promotiemateria-len op te halen en collega’s te ontmoeten.Er is extra ingezet op promotie voor Leidsche Rijn in samenwerking met Cultuur 19. Daarnaast is een bijzondere fietsroute uitgezet door Leidsche Rijn ‘langs kunst en fluitenkruid’. Een soortgelijke fietsroute is gemaakt voor de buitenwijken in Utrecht Oost, losse ateliertjes en ateliercom-plexen, park Bloeyendael en het Rietveld-Schröderhuis.

Advertenties in plaatselijke en landelijke dagbladen en doelgroepgerichte uitgaven zoals Kunstbeeld, free publi-city en advertorials o.a. via Stichting Cultuurpromotie, Cultuur 19 en vele cultuur georiënteerde nieuwssites heb-ben er toe bijgedragen dat op zondag 1 en 8 juni meer dan 15.000 bezoekers de ateliers van 203 deelnemende kunstenaars hebben bezocht. Met de postercampagne werd ingezet op zichtbaarheid in de stad en omliggende gemeentes.15.000 Plattegronden met daarop alle deelnemende kunstenaars en hun locaties zijn verspreid over de stad en alle deelnemers verdeeld.

Studio NAAM een veelbelovend jong Utrechts vormgevers collectief ontwierp een volledig nieuwe huisstijl en website in de vorm van een database, die zich aanpast aan alle digitale platforms en formaten, met geïntegreer-de locatie aanduiding. De nieuwe huisstijl is goed ontvangen bij kunstenaars en publiek.

Het overgrote deel van de deelnemers is enthousiast over de organisatie en onderschrijft het belang van de Atelierroute. De Atelierroute maakt Utrechtse kunstenaars zichtbaar en vindbaar. Kunstliefde wil dit graag be-stendigen door een digitaal interactief en informatief platform van, voor en door de Utrechtse kunstenaars op te zetten. Met de nieuwe website is de basis gelegd. Wat nodig is voor het vervolg wordt verder uitgewerkt.

Het projectteam van Kunstliefde bestaat uit: Marion Wagenvoort, directeur Kunstliefde, Monique Sep, project-leider, Elaine Vis, pers, Lou Vos, begeleiding vormgeving/facebook, Mariel Oolthuis, begeleiding vormgeving, twitter, Brigitte Heslenfeld advertenties. Kunstliefde is zeker van plan de organisatie van de atelierroute ook een volgende keer te doen.

Website: http://www.atelierrouteutrecht.nlFacebook www.facebook.com:atelierroute.utrechtTwitter: twitter.com/ArouteUtrechtYouTube: https://www.youtube.com/watch?v=w4dP0ZwqG90

JAARVERSLAG KUNSTLIEFDE 2014

24 25 5.2 UtrechtDownUnder ONDER CONTROLEKunstliefde is zich bewust van het belang van een gezond kunstklimaat waarin naast meer traditionele kunstvor-men ook nieuwe kunstvormen en initiatieven participeren. Een tentoonstelling op locatie biedt ruimte aan allerlei verschijningsvormen binnen de beeldende kunst. Van traditioneel ambachtelijk tot de game industrie en 3D lab.In 2013 werd een avontuurlijke kunstroute in de werfkelders langs de Oudegracht gerealiseerd. Op een twin-tigtal locaties nestelde de kunst zich tussen kasten, computers, opslagrekken en in sfeervolle woonplekken. In enkele kelders werd een ruimtevullende installatie gerealiseerd. Een half jaar later dan gedacht gaat UtrechtDownUnder ONDER CONTROLE van start. Niet in november 2014 maar gedurende de hele maand mei 2015 wordt UtrechtDownUnder ONDER CONTROLE werkelijkheid. Om een breed publiek voor beeldende kunst te interesseren moet de drempel van een locatie laag zijn. Het Huis van Bewaring aan het Wolvenplein is leeg. De gedetineerden zijn overgeplaatst. Tijd om Utrechtse kunst te laten zien op een locatie waar het publiek altijd al eens binnen wilde kijken. Het thema is logischerwijze voortgekomen vanuit het gebruik van de locatie. Het merendeel van de deelnemende kunstenaars zal uit de provincie Utrecht afkomstig zal zijn, de selectie wordt aangevuld met kunstenaars van buiten de provincie die specifiek themagerelateerde werk maken. http://www.utrechtdownunder.nl

5.3 Platform Utrechtse kunst / Galerieroute Utrecht/ ArtUtrechtIn 2013 lanceerde Kunstliefde het idee voor een digitaal platform voor Utrechtse kunst. Een overkoepelend platform op het gebied van Utrechtse beeldende kunst. Een nieuw en onafhankelijk op te richten digitaal platform waarop Utrechtse kunstenaars, atelierpanden, kunstenaarscollectieven, kunstenlab’s, galeries en mogelijk ook musea zich kunnen presenteren.Hoofddoel van het platform zou zijn de stad verkennen op aanwezige kunst en zijn maker. Een platform dat na verloop van tijd op eigen kracht en kostendekkend kan functioneren. In 2014 is daar verder over doorgedacht.In 2015 vindt samenwerking plaats tussen Kunstliefde en de Galerieroute Utrecht. Samen wordt geprobeerd tot de realisatie van het platform te komen onder de naam Art Utrecht. Vormgeving en technische realisatie zal in handen zijn van Studio Naam. De Galerieroute Utrecht gaat verder onder de naam Stichting Art Utrecht. Kunstliefde is één van de initiatiefne-mers en gaat vooral uitvoering geven aan het kunstenaarsdeel van de site van Art Utrecht.

5.4 Kunstliefdeprijs 2014De prijs wordt uitgereikt aan een in de provincie Utrecht gevestigde beeldend kunstenaar van wie het oeuvre een hoogwaardige ontwikkeling laat zien of waarvan dat verwacht mag worden en heeft zich betrokken getoond bij Kunstliefde.De prijs behelst een geldbedrag en het aanbod om binnen een jaar na uitreiking tenminste drie weken bij Kunst-liefde te exposeren. De jury bekijkt gedurende een jaar alle tentoonstellingen bij Kunstliefde. Juryleden 2014:John Sikking, beeldend kunstenaar, Mieke van der Hoeven, beeldend kunstenaar, Marcel Gie-ling galeriehouder en schrijver/samensteller van het boek 50 Utrechtse kunstenaars in beeld.Genomineerden Kunstliefde prijs 2014: Mathieu Klomp, Bas Lobik en Walter Simon De prijs is op Culturele Zondag 7 september uitgereikt in Kunstliefde aan winnaar Mathieu KlompJuryrapportElaine Vis (beeldend kunstenaar/journalist en voorzitter toelatingscommissie Kunstliefde)Interviewde voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaar de genomineerde kunstenaars over de achter-gronden en ontwikkeling van hun werk aan de hand van beeldmateriaal.

JAARVERSLAG KUNSTLIEFDE 2014

26 276 InternationaalDe prioriteit van Kunstliefde ligt niet op het internationale vlak. Toch zien we regelmatig niet Nederlanders bij Kunstliefde. Als exposant of als bezoeker.In de tentoonstelling Dubbelbeeld was werk te zien van Minnie Weisz, London, Robert Suermondt, Brussel, Shigeo Arikawa, Japan, Mehraneh Atashi, Iran, de laatste twee studeren aan de Rijksacademie Amsterdam

In 2014 vond een uitwisseling plaats met de Duitse kunstenaarsvereniging Malkasten uit Düsseldorf. Onder de titel ‘Den gülden Coppe, Malkasten und Fietsen’ exposeerden tien leden van Malkasten in Kunstliefde. Kunstliefde exposeerde de tentoonstelling ‘Da Capo al fine’ in Künstlerverein Malkasten in Düsseldorf van 16 september t/m 16 november 2014.Kunstenaars: Ans Bakker, Petra Berghorst, Rik Berkhout, Etta Boerkoel, Oeda van den Born, Jeroen Brugman, Paul Carga, Toes Dalmulder, Hans Dillesse, Herman van Doorn, Yvette Goené, Annet van den Heuvel, Truus van den Heuvel, Luuk Huiskes, Carla Kleekamp, Cisca Poldervaart, Vera Pouw, Jef Roeselers, Luuk Scholten, Erik Suidman en Hendrikje Verbeek.Luuk Huiskes organiseerde een busreis voor leden naar Düsseldorf. De opening in Malkasten en museumbe-zoek werden daarbij gecombineerd.

7 Cultuur- en kunst(educatie)7.1 Cursussen/lezingenDe Kunsthistorische Leergangen Utrecht (KLU) verzorgde een aantal cursussen in Kunstliefde. Het aantal deel-nemers varieert per cursus of lezing o.a. over beeldhouwkunst en mode & kunst.

7.2 Tekenavonden Kunstliefde in 1807 opgericht als een modern tekengezelschap naar gekleed model kent de traditie van model-tekenavonden voor kunstenaarsleden. Elke maandagavond wordt er getekend naar (naakt)model. Beroeps-matig belangrijk voor kunstenaarsleden om dat wat men waarneemt in vorm, proportie en verhouding op eigen wijze te kunnen weergeven.

Werken van “Da Capo al fine” bij Malkasten in Dortmund

JAARVERSLAG KUNSTLIEFDE 2014

28 298 OrganisatiestructuurKunstliefde is een kunstenaarsvereniging met kunstenaarsleden en kunstlievende leden en een bestuur bestaande uit tenminste vijf en ten hoogste zeven leden. Bestuursleden worden benoemd door de ALV voor en periode van vier jaar met de mogelijkheid van herbenoeming voor nog eens vier jaar. Twee keer per jaar (in april en november) vindt er een Algemene Ledenvergadering plaats o.l.v. het bestuur. De ALV vormt het hoogste gezag binnen de vereniging.

8.1 BestuurHet bestuur van Kunstliefde in 2014:Jaap Hillmann: voorzitterRonald van den Heuvel: secretaris, statutair tot april 2014, Jos de Bruin: secretaris april 2014André Hemmelder: penningmeester april 2014Digna Weiss: vertegenwoordiger kunstenaarleden statutair tot april 2014Hans Dillesse: vertegenwoordiger kunstenaarleden Luuk Huiskes: vertegenwoordiger kunstenaarleden Evelien Scheltinga: algemeen bestuurslid

Werkwijze bestuur 2014: • Het bestuur vergadert maandelijks. • Informatie over het besprokene en de besluitvorming wordt naar de leden gecommuniceerd via de Ledennieuwsbrief. • Aansluitend aan de bestuursvergaderingen structureel bijeenkomsten plaats met (vertegenwoordigers van) de commissies van Kunstliefde. • Bestuursleden onderhouden naast de bestuursvergaderingen externe contacten met relevante instanties in het Kunstliefde netwerk. • Het bestuur stelt één maal per jaar het (jaarlijks voortschrijdende) ondernemingsplan op en daarnaast de begroting voor het nieuwe, en de rekening over, het afgelopen verenigingsjaar. • Het bestuur streeft naar een werkverdeling binnen de gezamenlijke bestuurlijke verantwoordelijkheid, over alle aandachtspunten.

Het bestuur past de basis principes van de Governance Code Cultuur (GCC) toe: Het bestuur hanteert het bestuur – directie model.Dit model werkt ook in de verenigingsstructuur van Kunstliefde nog steeds naar alle tevredenheid.Het bestuur: • is verantwoordelijk voor het in acht nemen van de GCC • is verantwoordelijk voor de organisatie en in-en extern duidelijk over de taken, bevoegdheden en werkwijze • stelt de rechtspositieregeling en bezoldiging van de directeur zorgvuldig vast en is hierover zo open mogelijk • heeft een heldere afbakening van taken met de directeur over verantwoordelijkheden en de dagelijkse organisatorische, uitvoerende en inhoudelijke leiding • maakt onderscheid tussen beleidsmatige- en toezichthoudende taken enerzijds en ondersteunende taken anderzijds • is op verzoek van de directie beschikbaar voor hulp en advies m.b.t. de dagelijkse leiding en dagelijks beheer • in de persoon van de voorzitter, voert één maal per jaar een functioneringsgesprek met de directeur • werkt in 2015 aan een directiereglement • legt zijn taken, verantwoordelijkheden en werkwijze vast en handelt ernaar is verantwoordelijk voor zijn samenstelling en waarborgt deskundigheid, diversiteit en onafhankelijkheid • beschikt over deskundigheid binnen de volgende disciplines - beroepspraktijk beeldende kunst - kunstvakonderwijs en voortgezet onderwijs - maatschappelijke instellingen - organisatiekunde en bedrijfsleven - financieel beleid - pr en marketing en heeft hiermee een evenwichtige samenstelling

Toes Dalmulder, “Da Capo al fine”

JAARVERSLAG KUNSTLIEFDE 2014

30 31 • vermijdt elke vorm van belangenverstrengeling • is eindverantwoordelijk voor financieel beleid en risicobeheer door sluitende interne procedures en externe controle • is verantwoordelijk voor het functioneren van de directeur • vergadert 8 a 10 keer per jaar en volgt hierbij de jaarplanner vastgelegd in het jaarlijkse ondernemingsplan • heeft een externe accountant benoemd om jaarrekening van advies te dienen op basis van het werk van de interne financiële medewerker • ontvangt geen vergoeding voor haar werkzaamheden • hanteert een rooster van aftreden • werkt in 2015 aan het afsluiten van een bestuursaansprakelijkheidsverzekering.

8.2 Personele organisatie Kunstliefde De dagelijkse organisatie bestaat uit directeur parttime Marion Wagenvoort daarnaast een parttime financieel medewerker, een parttime project medewerker, een vrijwillig bureaumedewerkster en vrijwillig conciërge.

8.3 Vrijwilligers65 Vrijwilligers verrichten uiteenlopende werkzaamheden bij Kunstliefde. Vrijwilligers kunnen deel uitmaken van een commissie. Vrijwilligers en stagiaires kunnen zich aanmelden via de site van Kunstliefde of worden gevon-den via de vrijwilligerscentrale Utrecht.In het vrijwilligersbeleid 2014: • Het jaarlijkse vrijwilligersuitje. • Overleg van bestuur met de verschillende commissies over het reilen en zeilen van Kunstliefde, opmerkingen, veranderingen, verbeterpunten etc. • Vrijwilligersvergoeding voor balie en barmedewerkers. • Het vrijwilligerscontract waarin rechten, plichten en taken worden vastgelegd.

Medewerkers- en vrijwilligersmiddag 27 september Cisca Poldervaart en Joke Zonneveld regelden voor de vrijwilligers van Kunstliefde een bezoek aan Kapitaal op de Plompetorengracht. Kapitaal is een (t)huis voor grafisch ontwerp en aanverwante beeldende en niet-beel-dende disciplines. Na afloop een drankje en hapje in Kunstliefde. Jef Roeselers werd dit jaar extra geprezen voor zijn inzet als vrijwilliger.

Van links naar rechts: Luuk Huiskes, Hans Dillisse, Jaap Hillmann, André Hemmelder, Marion Wagenvoort,Evelien Scheltinga en Jos de Bruin

Vrijwilligersuitje

JAARVERSLAG KUNSTLIEFDE 2014

32 339 Publieksbereikdata tentoonstelling aantal04/01/14 - 09/02/14 IN/DRUK 59315/02/14 - 16/03/14 Den gülden Coppe, Malkasten und Fietsen 34122/03/14 - 14/04/14 DA CAPO al Fine 50919/04/14 - 18/05/14 Abstract 49624/05/14 - 22/06/14 TOEN de Belofte 9 49928/06/14 - 03/08/14 Nieuwe Liefde 13 26209/08/14 - 07/09/14 Act, the art of performance 38813/09/14 - 12/10/14 Ledententoonstelling Z.T. 82818/10/14 - 23/11/14 Dubbelbeeld 38929/11/14 - 21/12/14 Cash&Carry 564

totaal bezoekers 2014 4869

Website Algemene informatie, aankondigingen tentoonstellingen (inclusief foto’s, filmpjes), activiteiten waaronder film-avonden, lezingen, cursussen, vernissages, finissages en de maandelijkse externe en ledennieuwsbrieven, kunstenaarsleden en werken van de kunstenaars van Kunstliefde staan op http://www.kunstliefde.nl

Social Media Volgers facebookKunstliefde 819 De Belofte 573 Atelierroute Utrecht 861 UtrechtDownUnder >1000 UtrechtDownUnder ONDER CONTROLE Facebook-evenement heeft momenteel: 3200 potentiële bezoekers en 370 misschien. De laatste twee jaar zien we een enorme groei en aantal volgers voor alle pagina’s en het aantal groeit nog steeds dagelijks.N.b. Atelierroute Utrecht en UtrechtDownUnder zijn 2 jaarlijkse kunstprojecten, maar ontvangen tussentijds evengoed gestaag nieuwe volgers, ten tijde van een lopend evenement loopt het aantal weer op. Volgers twitter> groeit gestaagKunstliefde 408Atelierroute Utrecht 155UtrechtDownUnder 108

YouTubeVia YouTube zijn de promotiefilmpjes, kunstenaarsfilmpjes en trailer van Kunstliefde te zien evenals op de Kunstliefde site en Facebook. In 2014 bekeken ± 3700 mensen deze filmpjes.

NieuwsbriefDe algemene nieuwsbrief wordt maandelijks digitaal verzonden naar ca 600 lezers.inschrijven voor de nieuwsbrief http://ymlp.com/xgewyqsegmgueDe ledennieuwsbrief wordt 10 keer per jaar digitaal naar alle leden verzonden.

UitnodigingUitnodigingen/flyers en posters worden verspreid over verschillende locaties in de stad.De uitnodiging wordt per post aan de leden verstuurd. Ontwerper 2014 Ben Beek (Cotl)

Online media:Aankondigingen staan op diverse sites o.a. / of worden gedeeld door sites via facebook.uitburo.nl, artplatform.nl, galeries.nl, kunstkrant.nl, visit-utrecht.nl, utrechtyourway.nl,allesoverutrecht.nl, artfundum.com, destadutrecht.nl, bezoek-utrecht.nl, kunstinzicht.nl, utrechtnieuws.nl, muse-umtijdschrijft.nl, culturelezondagen.nl, exto.nl, nieuwsdump.nl, duic.nl.

JAARVERSLAG KUNSTLIEFDE 2014

34 35De Utrechtse Internet Courant (www.duic.nl) publiceerde verspreid over 2014 diverse artikelen over Kunstliefde tentoonstellingen, activiteiten en Kunstliefde kunstenaars o.a. Da Capo al fine, ACT the art of performance, Dub-bel Beeld en Cash&Carry.Lucy in de lucht publiceerde een recensie over ‘Toen’ http://www.lucyindelucht.nl/te-zien/toen_debelofte

Offline media:persberichten / recensies / artikelen / advertenties (Kunstbeeld e.a.)/ kunstagenda’s,Utrecht dichtbij: uittip In DrukUtrecht dichtbij: uittip AbstractAD Utrechts Nieuwsblad: Bubbels (ledententoonstelling Z.T.), diverse artikelen over protestacties tegen het nieuwe beleid met daarbij o.a. de afbeelding van een gewraakte spotprent.In Gehoord en Gelezen: Muziek verbeeld, artikel geschreven door Karen Dukingde tentoonstellingen staan o.a. in de Kunstagenda’s van Kunstgids (Kunstbeeld), Museumtijdschrift en in Art Alert.

Samenwerking met diverse partijen:Kunstliefde werkt samen met de Galerieroute Utrecht, Kunsthistorische Leergangen Utrecht, Culturele Zonda-gen, Bartholomeus Gasthuis, andere projecten, jonge ontwerpbureaus, de ondernemers in de Nobelstraat.Kunstliefde is lid van Cultuurpromotie Utrecht en toerisme Utrecht.

PR-commissie:De PR-commissie is samengesteld uit vrijwilligers. 5 vrijwilligers met ieder hun expertise; een marketingma-nager, een marketing- en salescoördinator, een filmmaker, een fotograaf en een beeldend kunstenaar. Deze professionals vullen elkaar aan in alle PR-werkzaamheden voor Kunstliefde wat zorgt voor een complete PR-aanpak. Het schrijven van persberichten en artikelen, beheren van de sociale media, maken van foto’s en film-pjes, maar ook het verbeteren van de uitstraling van het pand en het verbeteren van het imago van Kunstliefde behoren tot werkzaamheden van de PR-commissie. En met succes.

10 Prestaties 10.1 Activiteiten Kunstliefde realiseerde in 2014: 10 tentoonstellingen 12 Kafee de Liefde vrijdagavonden 3 Kunstenaarscafés tijdens ledententoonstellingen 1 project: de Atelierroute Utrecht 2014 10.2 Educatief Kunstliefde realiseert langlopend: Het project de Belofte 10 Kunstliefde podiumavonden 5 Cursussen i.s. met de KLU Kunsthistorische Leergangen Utrecht 40 Wekelijkse modeltekenavonden 10.3 Bereikbezoekersaantal tentoonstellingen 4869bezoekersaantal Atelierroute Utrecht 2014 naar schatting 31.376 bezoekersaantal Kafee de `Liefde gemiddeld 20 per avondbezoekersaantal Kunstliefde podiumavond gemiddeld 25 per avondbezoekersaantal Kunstenaarscafé gemiddeld 18 per avond 10.4 personeel en vrijwilligersFTE Beheer 0,67Aantal personen 1Freelance structureel 2Freelance project 5Aantal vrijwilligers 65

Culturele Zondag “In de ban van de man” 12 oktober

JAARVERSLAG KUNSTLIEFDE 2014

36 37

11. Financiën 11.1 ContributieOp de algemene ledenvergadering van november 2013 is de begroting 2014 vastgesteld. De contributie bedragen zijn gelijk gebleven. Voor kunstenaarsleden en kunstlievende leden jonger dan 31 jaar is een speciaal startend lidmaatschap geïntroduceerd in 2015 van 50 euro.Contributie 2014 voor kunstenaarsleden €136,50Contributie 2014 voor kunstlievende leden € 81,50

11.2 SubsidiesIn 2014 is behalve de structurele subsidie van de gemeente Utrecht projectsubsidie ontvangen voor de Atelier-route Utrecht 2014 en UtrechtDownUnder ONDER CONTROLE 2015.Overige toezeggingen Fondsen/Subsidiegevers 2014Stichting het BoellaardfondsStichting StokroosElise MathildefondsKFHein fondsGemeente Utrecht Fentener van VlissingenPrins Bernhard cultuurfondsCarel Nengermanfonds

11.3 Financieel resultaat 2014Het jaar 2014 hebben we kunnen afsluiten met een klein positief resultaat van €111,- . Desondanks staat de exploitatie onder druk vanwege teruglopende inkomsten van de kunstlievende leden. De organisatie zal zich moeten bezinnen op welke wijze we deze leden beter aan ons kunnen binden. Het is één van de doelen voor het jaar 2015.Aan de inkomstenkant zien we verder de structurele bijdrage van de gemeente en de bijdrage voor de atelierroute. Vanuit het resultaat is in 2014 een bedrag van 1276 euro toegevoegd aan de bestemmingsreserve atelierroute.Aan de kostenkant zijn de uitgaven voor personeel en de ZZP-ers gelijk gebleven in vergelijking met vooraf-gaande jaren; accountantskosten liggen echter qua verhouding op een hoog niveau vanwege externe eisen

Luuk Huiskes, “Da Capo al fine”

Amber Rep, “Cash & Carry, kunst en design”

JAARVERSLAG KUNSTLIEFDE 2014

38 39Bijlage 2 Overzicht commissies en vrijwilligers

Bestuur Jaap Hillmann voorzitterJos de Bruin secretarisAndré Hemmelder penningmeesterLuuk HuiskesHans DillesseEvelien Scheltinga

BureaumedewerkerDebbie Kok

ConciërgeRien Ververs

BaliemedewerkersTon Lelieveld Pieter Dirk van Willenswaard Joke Zonneveld Odette Hein Marianne Graven Cornelia Klijn (invaller)Björn van de Logt Addy de Meij Cornelie van WellJoke Reichardt

BarmedewerkersIneke van der Laan Claire Leo Bea Groen Dewi Louhenapessy Trees StellingMagiel de BruyneManon Vos

De BelofteDirk den HartogLou Vos Esther Hoogendijk Eva den Heijer Daan Bramer Buba Cvoric

Extra activiteitenCisca Poldervaart

Kafee de LiefdeGreta van der Put Lidia Hermann Ineke van der Laan

ModeltekenenNico Heilijgers

PodiumcommissieFranz Ziegler Ineke Oordijk Liesbeth Reith

39

PR commissieBrigitte Heslenfeld (pers/communicatie) Mariel Oolthuis (pers/communicatie) Luuk Huiskes (fotografie) Peter-Paul van der Houven (nieuwsbrief en filmpjes)Lou Vos (nieuwsbrief/pers/communicatie)

ProjectteamMonique Sep Brigitte Heslenfeld Mariel Oolthuis Elaine Vis Marion Wagenvoort Lou Vos

StockHeleen van OverbeekTonja van Osta

TentoonstellingscommissieEllen Weijers Pieter Dirk van Willenswaard Jef Roeselers Toes Dalmulder Petra BerghorstMarja Steinmetz

ToelatingscommissieElaine Vis (voorzitter) Suzanne Wegh (secretaris) Baukje Hiemstra Anja Roemer Herman van Doorn Bia Maas

Verspreiding uitnodiging/afficheFrans de Jonge

VoorraadbeheerPieter Dirk van Willenswaard

Vormgeving uitnodigingBenjamin Beek (Cotl)

Bijlage 1 Achtergronden bestuursledenper 31 december 2013

Jaap Hillmann (1945) voorzitterExtern adviseur ontwikkeling Penitentiair Psychiatrische Centra in Nederland Dienst Justitiële Inrichtingen te den Haag en adviseur bij het Beveiligingsbedrijf G4S te AmsterdamBestuurservaring o.a. Organisatie Oude Muziek, Jeugdtheater het Filiaal en stichting Koper

Ronald van den Heuvel (1951) secretarisManagementervaring bij NS en in de zorg Consultant voor managementvraagstukken in de zorg en het ‘maatschappelijk middenveld’ Register vinoloog van de Nederlandse Wijn Academie en consultant op wijngebied Bestuurservaring: Landelijk voorzitter Nederlands Wijngilde, Voorzitter Stichting Zangzaad Lid commissie Rail van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid

Jos de Bruin (1955) secretaris vanaf april 2014Zelfstandig ontwerper / programmeur van software op uiteenlopende terreinen. Eerder universitair docent (onderzoeksmethoden en statistiek, programmeertechnieken, perceptie), onderzoeker (artificial intelligence) bij BBN Laboratories (Cambridge, MA, USA), directeur/eigenaar Cartesian Products (machine learning), onderzoe-ker bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en universitair onderzoeker bij het Institute for Logic, Language and Computation Intelligence. Deed mee aan diverse tentoonstellingen als programmeur/ontwerper van het Institute of Artificial Art Amster-dam.

André Hemmelder (1953) penningmeester AA-accountant, HBO sociale academie, HEAO bedrijfseconomie Werkervaring o.a.Hemmelder accountancy en coaching interim adviseur.Bestuurlijke ervaring: penningmeester Raad van Toezicht Stichting Centrum Beeldende Kunst Utrecht, pen-ningmeester Raad van toezicht van Stichting de Willaert en Stichting Idea, penningmeester Stichting Kunst in School provinciale stichting voor het ondersteunen van scholen op het terrein van kunst en cultuur, penning-meester Stichting Vrienden van OBS Tuindorp, lid van de MR nieuwbouwcommissie OBS Tuindorp, lid van het stedelijk comité́ tegen de bezuinigingen op het welzijnswerk in Utrecht

Hans Dillesse (1954) bestuurslid en vertegenwoordiger kunstenaarsleden vanaf april 20121972 – 1977 Academie voor Beeldende Vormgeving Tilburg1977 - heden beeldend kunstenaar Lid van het bestuur van Ateliergroep Tijdocent tekenen en kunstgeschiedenis Havo en Vw

Digna Weiss (1943) bestuurslid en vertegenwoordiger van de kunstenaarsleden vanaf mei 2008 1962 -1967 Academie voor Beeldende Kunst te Arnhem afd. autonoom 1967 - heden beeldend kunstenaar 1974 - 1975 lid van de Stichtse Culturele Raad1975 - 1984 Lid van de B.K.R. commissie1996 - 2002 Lid van de kunstcommissie Kunstmanifestatie Janskerk Vanaf 1967 - 2005 docent schilderen en tekenen in verschillende instituten en locaties

Luuk Huiskes (1950) bestuurslid en vertegenwoordiger van de kunstenaarsleden vanaf nov. 2013Bedrijfseconomie Erasmusuniversiteit Rotterdam 1980 - 2011 econoom in de gezondheidszorg ( NZa) bestuurlijke ervaring: Perspektief Rotterdam (voorzitter, penningmeester) Stichting Stedelijke Fotografie Utrecht (secretaris/ penningmeester), autonoom fotograaf, docent fotografie HKU, reviewer, jurylid, lezingen etc

Evelien Scheltinga (1990) algemeen bestuurslid vanaf november 20132014 Master Geschiedenis en theorie van hedendaagse kunst Vrije Universiteit Amsterdam2009 -2013 Bachelor Kunstgeschiedenis Universiteit van Utrecht Hoofdrichting: moderne en hedendaagse kunst Medewerker Kunstuitleen Utrecht op projectbasis Organisatie symposium Architectuur: De identiteit van UtrechtSecretaris symposiumcommissie van Stichting ArtSecretaris toelatingscommissie Kunstliefde

JAARVERSLAG KUNSTLIEFDE 2013

38

JAARVERSLAG KUNSTLIEFDE 2014

40 4141

JAARVERSLAG KUNSTLIEFDE 2013

40 Bijlage 3 Rapport visitatiecommissie in het kader van de Cultuurnotaperiode 2013-2016

Vereniging Genootschap Kunstliefde

Kunstliefde

Kunstliefde (1807, opgericht als Teekengenootschap) is een in Utrecht verankerde kunstenaarsvereniging die beoogt een breed georiënteerd publiek te bereiken door middel van tentoonstellingen, cursussen, lezingen, debatten en boekpresentaties. Naast het behartigen van de belangen van de aangesloten leden wil Kunstliefde een stimulerende en initiërende rol vervullen in de ontwikkeling van de beeldende kunst in Utrecht en omgeving. De tentoonstellingscommissie stelt het tentoonstellingsprogramma samen waarin behalve presentaties met werk van eigen leden ook regelmatig niet-leden zijn vertegenwoordigd. Sinds 2006 selecteert de vereniging jaarlijks enkele kunstenaars die afgestudeerd zijn aan de HKU voor deelname aan het programma ‘De Belofte’.

Bevindingen en aanbevelingen

Artistiek-inhoudelijke kwaliteitDe commissie ziet dat Kunstliefde als organisatie momenteel behoorlijk in ontwikkeling is, en een nieuwe koers heeft ingezet die aansluit bij de aanbevelingen van het vorige advies. Recente activiteiten als de ‘Atelierroute’ en ‘Utrecht Down Under’ zijn goede eerste resultaten hiervan, waarmee Kunstliefde zijn betekenis voor heden-daagse Utrechtse kunstenaars kan onderstrepen. Het verheugt de commissie dat Kunstliefde een zelfkritische, open houding nastreeft, onder meer door mensen van buiten het Genootschap te betrekken die meekijken en -denken bij de verschillende werkprocessen.

OndernemerschapDe commissie constateert dat de bescheiden begroting van Kunstliefde, naast een aanzienlijk eigen inkomstenpercentage, vrijwel uitsluitend op gemeentelijke subsidie steunt. Daarom adviseert de commissie Kunstliefde om aandacht te blijven schenken aan de diversificatie van zijn inkomstenbronnen, waarbij ook andere vormen van ondersteuning en draagvlak dan alleen geldelijke bijdragen aan bod kunnen komen.

Betekenis voor de stadDat Kunstliefde zich in toenemende mate wil positioneren als platform voor Utrechtse kunstenaars vindt de commissie een goede ontwikkeling, en ze kijkt dan ook met vertrouwen uit naar de manier waarop het Genootschap hierbij een balans gaat vinden tussen de belangen van de eigen leden en die van het brede Utrechtse kunstenveld.