Comfortabel Bewegen | Editie 2 | Maart 2015

40
Bewegen 2 MAART 2015 NUMMER Kortingknippen Bekijk de aanbiedingen en acties op de achterzijde! PORTO MAURIZIO Zo maak je Melanzane alla Parmigiana. Zie pagina 36 PAST Schoenen Heythuysen PENDERS VOETZORG | PAST SCHOENEN | PORTO MAURIZIO Alles over voetzorg bij diabetes In deze editie: PENDERS VOETZORG Meer dan alleen comfortschoenen PAST SCHOENEN Genieten van pure Italiaanse gerechten PORTO MAURIZIO

description

Editie 2 van Comfortabel Bewegen magazine.

Transcript of Comfortabel Bewegen | Editie 2 | Maart 2015

Bewegen 2MAART 2015NUMMER

Kortingknippen

Bekijk de aanbiedingen en acties op de achterzijde!

PORTO

MAURIZIO

Zo maak je Melanzane

alla Parmigiana.

Zie pagina 36PAST Schoenen Heythuysen

PENDERS VOETZORG | PAST SCHOENEN | PORTO MAURIZIO

Alles over voetzorg bij diabetes

In deze editie:

PENDERS VOETZORG

Meer dan alleen comfortschoenen

PAST SCHOENEN

Genieten van pure Italiaanse gerechten

PORTO MAURIZIO

2

Welkom in de tweede editie vanINHOUD

6 Penders Voetzorg

10 PAST schoenen

14 Diabetische voetzorg

18 Dr. Sicco Bus

23 Evenementen

24 Aan het woord

25 Drukmeetspreekuur

voor diabetici

29 Shockwave therapie werkt!

31 Merk onder de loep:

Sockwell

32 Porto Maurizio

36 Recept van Maurizio

39 Veilig werken

zonder beperkingen

39 Column van Bas

BewegenEen mooi vervolg

De eerste editie van dit magazine heeft geleid tot veel positieve reacties. Daar zijn wij uiteraard erg blij mee. Reden te meer voor ons om in deze tweede uitgave weer een mooie verscheidenheid aan interessante artikelen en wetenswaardigheden voor u te verzamelen.

Op de cover is meteen duidelijk dat wij deze keer met name PAST Schoenen voor het voetlicht willen brengen. Deze mooie, deskundige schoenenwinkel geleid door Peter en Mariëlla Kuijpers biedt een uitgebreid assortiment aan modieuze comfortschoenen en modeschoenen. Met trots presenteren zij de nieuwe zomercollectie voor dames, heren en kinderen.

Verder staat in dit magazine het thema Diabetes centraal. Penders Voetzorg is op dit vlak bezig met een aantal innovaties die ervoor moeten zorgen dat de zorg voor de diabetische voet naar een hoger niveau wordt getild. In een interview met onderzoeker Sicco Bus van het AMC in Amsterdam leest u hierover meer.

Uiteraard heeft chef Maurizio van Italiaans restaurant Porto Maurizio voor u weer een lekkere menusuggestie samengesteld. Vaste rubrieken zijn daarnaast de column van Bas van de Goor en de evenementenkalender.

Wij hopen dat u veel leesplezier beleeft aan ons magazine, dat vanaf dit nummer ook wordt verspreid in de Gemeente Roerdalen.

Ivo Franssen en Henk Engelen

Tekst en redactie:Ivo Franssen, Henk Engelen, Tony Schreurs, Femke Theelen, Peter Kuijpers, Mariëlla Kuijpers, Maurizio Palermo, Nicole Palermo, Bas van de Goor, Yvonne Luijten, Sicco Bus.

Ontwerp en druk:DTP Graphic Products - Panningen

Copywriting:Marlieke van Rens (Voortekstenuitleg)

Fotografie:Kim Roufs (Kim fotografeert)Bas Uterwijk

Oplage:120.000 exemplaren

Colofon

3nummer 2 - maart 2015

In deze editieIn deze editiePAGINA 6

PAGINA 18

Maurizio

aan het woord

Melanzane

alla Parmigiana

Nieuw

voetzorgcentrum

in beeld

PAGINA 32

PAGINA 36

PAGINA 10

Mooiste schoenenwinkel van Limburg

PAGINA 14

Interview met

Dr. Sicco Bus

PAGINA 24

Podotherapeut Yvonne over

haar beroep

Podo aan het woord

Recept van Maurizio

Foto impressie Meer dan alleen comfort

Diabetische voetzorg

Algemeen directeur

Ivo Franssen

en podotherapeut Femke Theelen

aan het woord

Lunchen op zijn Italiaans

Wetenschap op de bres voor

diabetische voet

4

uitneembaar voetbed

omvangrijk wijdte maten systeem

hoogwaardige lederkwaliteit

luchtgepolsterde zool

Solidschuhwerk GmbHwww.solidus.info

alle

modellen met:

uitneembaar voetbed

PAST IN HORST F.C. 16 FEB 2015 95x130+5mm

5nummer 2 - maart 2015

PASTCOLLECTIE

Dames

LILIAN - € 169,95

EVA LUNA - € 159,00

EVA LUNA - € 159,00

GABOR - € 99,90

HASSIA - € 149,00 NERO GIARDINI - €119,95

FOOTNOTES - € 129,95

LILIAN - € 209,00 PETER KAISER - € 159,00

ELVIO ZANON - €119,00 PETER KAISER - € 159,00

EVERYBODY - € 109,95

GABOR - € 99,90

ww

w.p

asts

choe

nen

.nl

Dames Collectie

2015

6

FOTO Impressie

Nadat we u de vorige keer een impressie gaven van de verbouwingswerkzaamheden, kunnen we u nu een mooie indruk geven van het eindresultaat; een prachtig voetzorgcentrum en tevens hoofdkantoor, waar klanten en bezoekers in een mooie en aangename sfeer worden ontvangen.

Nieuwehoofdvestiging

Een sfeervolle hal

Vernieuwde hoofdentree

Een eindresultaat om trots op te zijn

Nieuw voetzorgcentrum in beeld

Wij staan u graag te woord

7nummer 2 - maart 2015

Pedicure, steunzolen, podotherapie en orthopedische schoentechniek; hier vindt u alles onder één dak. Mede dankzij de ruime mogelijkheden die deze nieuwe locatie te bieden heeft, kunnen wij onze cliënten de best mogelijke zorg bieden. Dit uiteraard in lijn met de nieuwste technieken en innovaties. Moderne disciplines zoals shockwave therapie en voetreflexologie hebben inmiddels ook een plekje gevonden binnen onze nieuwe huisvesting.

Alle steunzolen aan de wand

Nieuw: Shockwave therapie

Spreekkamers met prettige ambiance

Comfortabele wachtkamer

8

geheim zitschoen

Het

in deFinnComfort biedt voor elke voetvorm de juiste pasvorm, welkede tenen bewegingsvrijheid en de voeten optimale steun geeft.

De uitgekiende leestvormen zijn gecombineerd met een uitneembaarkurk/latex voetbed dat het natuurlijke afwikkelen van de voet tijdens het lopen mogelijk maakt.

Alle modellen zijn desgewenstook te gebruiken met een eigensteunzool. Voor meer informatieen de verkoopadressen kijk op:www.finncomfort.nl

Verwen uw voeten met FinnComfort.Verwen uw voeten met FinnComfort.

verh

uls

tsh

oe

s.co

m

DE PERFECTE PASVORM

9nummer 2 - maart 2015

PASTCOLLECTIE

Heren

van LIER - € 149,90

AUSTRALIAN - € 129,95

GIORGIO - € 169,95

van LIER - € 159,90

AUSTRALIAN - € 129,95

GREVE - € 199,95

YELLOW CAB - € 119,95

van LIER - € 139,90

FLORIS van BOMMEL - € 189,90

van LIER - € 149,90FLORIS van BOMMEL - € 189,90

GIORGIO - € 159,95ww

w.p

asts

choe

nen

.nl

FLORIS van BOMMEL - € 189,90

Heren

Collectie

2015

10

PAST Schoenen

Wanneer mensen een winkel van PAST schoenen binnenlopen, worden ze dikwijls verrast. “PAST schoenen is méér dan alleen schoenen voor steunzolen. Uiteraard kan iedereen die op zoek is naar een goed passende schoen bij ons terecht, zowel jong als oud. Maar PAST is ook een zaak die voorop loopt in de mode, op de hoogte is van de laatste trends en dit vertaalt naar haar aanbod”, vertellen Peter en Mariëlla Kuijpers tevreden.

Na een vestiging in Horst openden ze onlangs ook een winkel in Heythuysen. “Deze grote regio bedienen we met veel plezier van een sprekende collectie, klantgericht deskundig advies en service op maat”, aldus het ondernemende tweetal.Sinds enkele jaren werkt PAST schoenen nauw samen met Penders Voetzorg. Naast een oog voor comfort hebben Peter en Mariëlla echter ook feeling voor de laatste modetrends. “We proberen ieder seizoen weer een uitdagende collectie te brengen met net dat beetje extra. Wat je smaak of stemming ook is, er zit altijd wel iets bij wat je aanspreekt. Van elegante pumps en ballerina’s van merken als Lilian, Nero Giardini en Peter Kaiser tot stoere sneakers en laarsjes van Mjus”, zegt Mariëlla

“Deze grote regio bedienen we met plezier

van een sprekende collectie”

De mooiste schoenenwinkel van Limburg

“Meer dan alleen comfort”

11nummer 2 - maart 2015

enthousiast. Ook de heren worden niet vergeten. “Voor hen hebben we zowel nette, geklede schoenen als sportieve sneakers van onder meer Floris van Bommel, Greve en Van Lier.”

“Ik hoor regelmatig dat mensen met ‘moeilijke voeten’ schoenen kopen een ramp vinden. De tijd dat schoenen voor steunzolen lelijk en stom zijn, is echter allang voorbij”, weet Mariëlla. Het vakkundig opgeleide team van PAST schoenen gaat graag samen met de klant op zoek naar het perfecte paar. Kennis van het type voet is hierbij heel belangrijk. “Er wordt vaak te licht over gedacht. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn een stevige hiel en een uitneembare binnenzool dikwijls niet voldoende. Klanten zijn verbaasd wanneer ik hen hierop wijs. Want wanneer is een hiel nu echt

stevig en hoe weet je of de breedte wel klopt?”, aldus Peter. Bij PAST schoenen worden de voeten eerst opgemeten om vervolgens te bekijken wat de behoefte van de voet is. En daarbij is veel meer mogelijk dan vaak wordt gedacht. “Tegenwoordig is er een breed scala aan leuke modieuze merken dat werkt met breedtematen en losse steun”, vertelt Peter. Hij weet ze één voor één op te

noemen. Merken als Finn Comfort, Durea, Footnotes, Piedi Nudi, maar ook Hassia en Volare komen voorbij. “Werkelijk niets is onmogelijk. Onder dit motto brengen we de wensen van de klant in vervulling. Uiteraard in een gezellige ambiance met een lekker kopje koffie, want schoenen kopen moet vooral ook leuk zijn”, besluit Mariëlla met een glimlach.

“Schoenen kopen moet vooral ook leuk zijn”

Italië, land van schoonheid, levensgenot én vooruitstrevende mode. “Dit land slaan we uiteraard niet over wanneer we inspiratie opdoen voor onze nieuwe collectie. Hier vinden we schoenen met een twist én goede pasvorm”, vertellen Mariëlla en Peter. Om op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen bezoeken ze geregeld diverse beurzen. “Hierbij houden we altijd de wens van de klant in gedachte. Zo stellen we een collectie samen van modieuze schoenen met een goede pasvorm en net dat beetje extra. Schoenen die passen bij deze tijd.”

Inspiratie uit

Milaan

12 HOOI15023_AD_Birkenstock_PAST IN HORST_95x130.indd 1 12-02-15 08:44

world's fi nest footwear

SSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEERRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAANNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAADDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEBYBYBYBYBYBYBYBYBYBYBYBYBYBYYYYYBYBBYBYBYYBYBYBYYBYBYBBYYBYBYBYBYBYBYBYBYBYBYBYBYBYBYBYBYBYBYBYBYBYBYBYBYBYBYBYBYBBYBYYBYBYYYBBYBBYBYBYBYBYYBBYYYBYBYYYYMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAASSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEERRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

Helen

Ronan

www.mephisto.com

13nummer 2 - maart 2015

PASTCOLLECTIE

Dames

PIEDI NUDI - € 149,95

MJUS - € 99,95

MJUS - € 129,95

DUREA - € 209,95

DUREA - € 209,95

POCCO PAZZA - € 209,95 MJUS - € 159,95

FOOTNOTES - € 169,95

GABOR - € 124,95

NERO GIARDINI - € 135,00

PIEDI NUDI - € 169,95MAI MAI - € 169,95

MJUS - € 119,95

Dames Collectie2015

ww

w.p

asts

choe

nen

.nl

14

Voetzorg maakt standaard deel uit van de medische zorg rondom diabetespatiënten vanwege de ernstige risico’s van diabetes voor de gezondheid. Podotherapeut Femke Theelen van Penders Voetzorg: ‘Diabetes en voetproblemen zijn helaas onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een kwart van alle diabetespatiënten krijgt te maken met voetproblemen. Wondjes bijvoorbeeld, die bij infectie voor grote problemen kunnen zorgen, tot amputatie aan toe. Voetproblemen werken daarnaast ook beperkend op dagelijkse bezigheden van patiënten.

3.000 patiënten in Limburg Dagelijks zien zorgprofessionals van Penders Voetzorg dan ook vele diabetespatiënten tijdens hun spreekuur. Op een van de elf vestigingen in Nederland of op de voetenpoli’s van verschillende ziekenhuizen, waar zij vertegenwoordigd zijn in multidisciplinaire behandelteams. Alleen in Midden- en Noord-Limburg al behandelt Penders meer dan 3.000 diabetespatiënten. Zij bevinden zich in de ‘Prevent’, ‘Care’ of ‘Cure’ fase; de basis van het programma dat Penders hanteert voor diabetespatiënten. Zo krijgen zij de best mogelijke voetzorg op het juiste moment, gebaseerd op een preventieve en pertinente aanpak en afgestemd op hun specifieke zorgbehoefte.

Het beste productPenders kan leunen op 25 jaar kennis en ervaring op het gebied van diabetische voetzorg. Om voorop te blijven lopen en dus onderscheidend te zijn, is dat echter niet genoeg. Directeur Ivo Franssen: ‘Voortdurende kennisontwikkeling is essentieel, waarbij in de zorg steeds meer de roep is om onderbouwing, objectivering en transparantie. We gaan veel meer toe naar “evidence based” zorgverlening. Om deze reden zijn we actief betrokken bij wetenschappelijk onderzoek op het gebied van diabetische voetzorg. Dit vinden we belangrijk om onze dienstverlening en producten naar een steeds hoger niveau te tillen. Zo krijgen onze klanten de beste zorg, die ook nog eens bewezen effectief is.’

Drukmeetspreekuur in HeythuysenEen ander voorbeeld van meer

objectivering is Diabetec; een

hoogwaardig steunzolenconcept

uit Duitsland dat is gestoeld op

wetenschappelijke inzichten. Risicovolle

drukplekken worden met behulp

van voetdrukmeting in de schoenen

nauwkeurig bepaald, waarna de

steunzool wordt ontworpen en op

maat vervaardigd met behulp van

moderne computerondersteunde

productieprocessen. Diabetec stelt

als eis dat de drukbelasting met

minimaal dertig procent afneemt - en

daarmee ook de kans op het ontstaan

van drukplekken en - mogelijk erger -

wondjes. Femke Theelen: “We zijn erg

blij dat we dit concept exclusief voor

Nederland in huis hebben”.

Ivo vult aan: ‘Drukmeting is naar onze mening ook bij de levering van orthopedische schoenen de toekomst.

Met ruim 1 miljoen patiënten is diabetes de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Dat aantal groeit gestaag; we worden met z’n allen steeds zwaarder, leven ongezonder en bewegen minder. Dagelijks komen er zo’n 200 diabetespatiënten bij. Specialistische voetzorg voor diabetici wordt steeds belangrijker. Penders Voetzorg loopt daarin graag voorop.

ONZEAmbitie

“We gaan veel meer toe naar evidence

based”

Prevent Care Cure

Femke Theelen

Podotherapeut

bij Penders Voetzorg

Diabetische voetzorg

Alle disciplines onder één dak

15nummer 2 - maart 2015

Vandaar dat wij inmiddels in Heythuysen zijn begonnen met een speciaal drukmeetspreekuur. Op indicatie van de verwijzer of de orthopedisch schoentechnicus wordt de werking van de schoenoplossing als het ware “doorgemeten”. Daardoor zijn we in staat om de schoenoplossing op cruciale onderdelen te verbeteren. Het aloude gezegde “meten is weten” gaat dus ook hier op’.

Diabetes DinerPenders zet daarnaast in op goede patiëntvoorlichting, gericht op preventie en zelfmanagement. Regelmatige controle door de patiënt zelf kan een hoop voetenleed voorkomen. Voorlichting vindt uiteraard plaats tijdens spreekuren en bijvoorbeeld via de website. Maar ook buiten de reguliere patiëntenzorg wil Penders Voetzorg bijdragen aan een groeiende bewustwording, zoals bijvoorbeeld tijdens het jaarlijks terug te keren Diabetes Diner, gekoppeld aan Wereld Diabetes Dag. Dit event staat in het teken van voeding, zorg en beweging in relatie tot diabetes. Later dit jaar in mei wordt een bijeenkomst georganiseerd in samenwerking met Diabetes Vereniging Nederland regio Roermond. De nieuwe locatie biedt een unieke plek om mensen rondom dit belangrijke thema samen te brengen.Behandelaars hebben een belangrijke taak in het tijdig signaleren van voetproblemen. Ivo: ‘Een grote

verantwoordelijkheid, die continu onze aandacht heeft. Openheid richting patiënten en daadkrachtig optreden zijn essentieel. Een pertinente aanpak, waarbij direct gehandeld wordt bij voetproblemen. Ook als de patiënt daar zelf niet op zit te wachten. Bijvoorbeeld omdat deze de ernst van de zaak misschien niet goed kan inschatten.’

Diabetische voetzorg onder één dakSinds 2015 vervult de podotherapeut de rol van hoofdbehandelaar rondom voetzorg voor diabetespatiënten en is verantwoordelijk voor het zorgprofiel en bijbehorende budget. Hierdoor ontstaat een regiefunctie in de zorgketen, die Penders actief oppakt. Samenwerking met zorgverleners uit de eerste en tweede lijn, waaronder de huisarts, internist, chirurg en wondverpleegkundige, is essentieel om voetzorg goed op elkaar af te stemmen.

Ivo besluit: ‘We zetten ons continu in om samenwerking centraal te stellen. Binnen onze eigen organisatie, zoals de samenwerking tussen podotherapeut, pedicure en orthopedisch schoentechnicus. Maar ook daarbuiten, zodat voetzorg rondom de patiënt wordt georganiseerd in plaats van andersom. Daarin zijn we ambitieus. We zien een multidisciplinair diabetisch voetcentrum voor ons, waar alle zorg rondom de diabetische voet samenkomt en waarin wij een spilfunctie vervullen.

Allemaal in het belang van de patiënt. Diabetespatiënten vormen een kwetsbare groep en verdienen immers de beste specialistische voetzorg.’

Ivo FranssenDirectie Penders Voetzorg

“Diabetes-patiënten

vormen een erg kwetsbare

groep”

• Diabetespatiënten hebben voor voetzorg áltijd een verwijzing nodig van de podotherapeut om in aanmerking te komen voor vergoeding vanuit de zorgverzekeraar.

• Vanuit de samenwerking met PAST Schoenen biedt Penders goed schoenadvies. Ook voor diabetespatiënten met een laag risicoprofiel geldt: goed schoeisel is erg belangrijk.

• Op 18 mei organiseert Penders een bijeenkomt voor diabetespatiënten in Heythuysen in samenwerking met Diabetes Vereniging Nederland regio Roermond.

Goed

om te weten

Femke Theelen

Podotherapeut

bij Penders Voetzorg

16

17nummer 2 - maart 2015

18

Grootschalig onderzoekBus deed eerder al onderzoek naar voetproblemen bij diabetespatiënten. Daarvoor ging hij eind jaren negentig twee jaar naar Amerika, waar men op dit terrein toentertijd nog een stuk verder was. In 2008 startte hij met steun van het Diabetes Fonds een grootschalig onderzoek in Nederland, samen met collega’s van tien Nederlandse ziekenhuizen en verschillende voetcentra. Ook Penders Voetzorg werkte hieraan mee. Het doel van het onderzoek was om te bepalen of optimalisering van orthopedisch schoeisel op basis van drukmetingen ervoor kan zorgen dat voetwonden bij patiënten afnemen of hiermee zelfs voorkomen kunnen worden.

Bus: ‘We hebben 171 patiënten gevolgd over een lange periode. Bij de helft van de patiënten pasten we het orthopedisch schoeisel aan op basis van drukmetingen. Hiervoor plaatsen

we tijdens een meetsessie een speciale meetzool in de schoenen. Zo wordt de drukverdeling in de voet, die ontstaat tijdens het lopen, geregistreerd. Op basis hiervan werden aanpassingen aan de orthopedische schoenen verricht. Bij de andere helft van de patiënten deden we de metingen wel, maar de aanpassingen niet; de controlegroep. Zo konden we met zekerheid vaststellen of eventuele effecten inderdaad veroorzaakt worden door de gemaakte aanpassingen aan het schoeisel.’

Vooraf metenMet zo’n voetdrukmeting ziet een zorgverlener, zoals een revalidatiearts of schoentechnicus, precies waar de druk op de voetzool erg hoog is. Door een aanpassing aan de orthopedische schoenzool kan hij deze druk verlagen, waardoor de kans op voetwondjes afneemt. Uiteraard is het ook mogelijk om een voetdrukmeting te doen voordat orthopedische schoen worden gemaakt, in plaats van achteraf aanpassen. Bus zegt hierover: ‘Dit wordt nog niet zoveel gedaan. De schoentechniek is van oudsher een ambacht waarin innovatieve wetenschappelijke vondsten niet snel hun intrede doen. Daarbij is speciale apparatuur nodig voor deze techniek, zoals een drukmeetplaat. Die is niet overal aanwezig en bovendien duur in aanschaf. Ik zie dit in de toekomst wel steeds vaker gebeuren, omdat je hiermee betere orthopedische schoenen aflevert en simpelweg veel voetellende kunt voorkomen.’

Wetenschap op de bres voor diabetische voet Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker voor voetproblemen als gevolg van diabetes. Hierbij krijgen we hulp uit wetenschappelijke hoek. Bewegingswetenschapper dr. Sicco Bus, specialist op het gebied van voetproblemen binnen het AMC, deed onderzoek op dit specifieke terrein en vond een relatief eenvoudige doch effectieve oplossing: voetdrukmeting.

SICCO Bus

Dr. Sicco Bus

in zijn onderzoeksruimte

binnen het

Academisch Medisch Centrum

“Puur het verbeteren van orthopedische schoenen gaf een positief

effect”

19nummer 2 - maart 2015

Stappen tellenEen ander belangrijk aspect in het onderzoek was het meten van de mate waarin patiënten therapietrouw zijn. En welke gevolgen dit heeft voor het effect op hun eventuele voetwonden. Bus: ‘Daarmee bedoelen we of patiënten het orthopedisch schoeisel dat zij krijgen voorgeschreven in voldoende mate dragen als zij actief zijn, zowel buitenshuis als binnenshuis. Alleen dan kunnen de schoenen namelijk effectief zijn. We hebben dit gemeten aan de hand van een sensor in de zool van de schoen in combinatie met een stappenteller.’

Spectaculaire uitkomst Wat bleek? De combinatie van therapietrouw en geoptimaliseerd orthopedisch schoeisel verlaagt de kans op het ontstaan van een voetwond bij diabetespatiënten met meer dan de helft; met maar liefst 57 procent! Daarbij deed therapietrouw een belangrijke duit in het zakje, aldus Bus: ‘Puur het verbeteren van orthopedische schoenen gaf een klein positief effect. Juist de combinatie met trouw dragen van het aangepaste schoeisel blijkt erg sterk.’

Een ander verrassend resultaat van het onderzoek heeft te maken met de activiteit van patiënten. Buitenshuis droegen patiënten de schoenen goed. Eenmaal binnen gingen deze echter vaak meteen uit, terwijl de meeste activiteit binnen plaatsvond. Bus: ‘Tegen de verwachting in zijn deze patiënten dus meer actief als ze binnenshuis zijn, blijkt uit het onderzoek. En worden de schoenen binnenshuis dus ook niet veel gedragen. Wellicht komt dit doordat mensen in huis sowieso geen schoeisel dragen, bijvoorbeeld vanwege vloerbedekking, gewoonte of religieuze redenen. Hierdoor kunnen de orthopedische schoenen hun werk niet goed doen. Dit vergroot de kans op het ontstaan van voetproblemen enorm. Dit creëert een dubbel probleem.’

Orthopedische slofVoor problemen zijn gelukkig oplossingen. Wie orthopedische schoenen niet graag binnen draagt, kan tegenwoordig ook kiezen voor speciale orthopedische sloffen; licht van gewicht, eenvoudig aan te trekken en met een stoffen bovenzijde, maar wel functioneel. Deze sloffen worden door enkele verzekeraars inmiddels al vergoed en ook steeds meer orthopedische schoenbedrijven pakken dit op, waaronder Penders Voetzorg. ‘We nemen dit zeker in onze onderzoeken mee en zijn er van overtuigd dat dit een mooie oplossing is voor eerder genoemd probleem. Patiënten moeten hun normale orthopedische schoenen dan natuurlijk wel gewoon buiten blijven dragen’, zegt Bus.

Hij is blij met de resultaten van het onderzoek. ‘Op basis van voetdrukmetingen kunnen orthopedische schoenmakers patiënten beter informeren en de best passende, optimaal werkende orthopedische schoen voor hen creëren. Hierdoor zijn zij beter beschermd tegen chronische wonden en verdere complicaties.’ Het uiteindelijke

succes staat of valt daarbij wel bij de bewustwording van de patiënt zelf. De schoenen dienen voldoende gedragen te worden, anders is het effect maar klein. ‘Patiënten hebben nog onvoldoende in de gaten dat zij zelf zo’n grote rol kunnen spelen in het voorkomen van voetwondjes en complicaties.’

Bus’ onderzoek is inmiddels afgerond en nieuwe projecten staan in de steigers. Zoals een nieuw onderzoek in samenwerking met Penders Voetzorg in Delft, waarbij verschillende typen orthopedische schoenen met elkaar worden vergeleken. Bus: ‘Je kunt daarbij denken aan de materiaalsoort van de steunzool en verschillende fabricagemethoden. Zo proberen we de bouwstenen te bepalen voor de optimale schoen. Penders speelt daarin een belangrijke rol. Je merkt dat zij willen innoveren, vooruit willen. Ook het belang van gedegen onderzoek wordt door hen onderschreven.

Nieuw project

Dr. Sicco Bus

Onderzoeker bij AMC

“171 patiëntengevolgd over

een lange periode”

20

STYLE MADE COMFORTABLE

LEDGE HILL TOOSport technology meets the tradition of style.

95x130_PAST_Ad_v3.indd 1 04-02-15 13:24

WWW.MHROADSTYLING.NL

Havikstraat 9 | 6135 ED Sittard | T (046) 452 96 27

Ambachtelijk vakwerkDeskundig advies voor een stijlvol interieur op maat

Het interieur bepaalt in belangrijke mate de uitstraling en de sfeer van uw woning of bedrijf. Alles is mogelijk, voor ieder budget en elke levensstijl. Het resultaat: een exclusief interieur dat uw persoonlijke smaak ademt!

Naast ambachtelijk vakwerk krijgt u bij ons een deskundig en professioneel advies. In overleg met u zorgen wij dat u een goed beeld krijgt van de oplossingen, de materialen en natuurlijk ook de prijs.

In Opstals interieurmakers vindt u een klein bedrijf, waar afspraak nog afspraak is.

Bent u op zoek naar een exclusief maatwerkinterieur? Vraag een vrijblijvend gesprek aan!

Loosteeg 14D | 5981 NH Panningen | Tel. (077) 400 13 69 | [email protected] | www.opstals-interieurmakers.nl

21nummer 2 - maart 2015

PASTCOLLECTIE

Heren

GRATIS bijpassende

riem

GRATIS

bijpassende

riem

GRATIS

bijpassende

riem

GREVE - € 199,90

FLORIS van BOMMEL - € 179,90

FLORIS van BOMMEL - € 239,90

FLORIS van BOMMEL - € 179,90

GIORGIO - € 179,95

GREVE - € 199,95

FLORIS van BOMMEL - € 249,90

GIORGIO - € 179,95

GREVE - € 199,95

FLORIS van BOMMEL - € 249,90

van LIER - € 159,90

GREVE - € 299,00

ww

w.p

asts

choe

nen

.nl

GREVE - € 199,95

GRATIS bijpassende

riem

Heren Collectie

2015

22

Specialist in vormgeving en drukwerk

Beekstraat 2 - 5981 AS PanningenTel: 077-306 00 36 - [email protected] - www.dtp-group.nl

Shockwave therapieFysio&Sport.Nu brengt samen met Penders Voetzorg dit concept naar Heythuysen.

www.FysioSport.Nu HEYTHUYSENT 0475 493 900

REEUWIJKT 0182 300 721

LEIDENT 071 7737 0469

GOUDAT 0182 514 869

We weten dat veel lichamelijke klachten om een bredere aanpak vragen dan fysiotherapie of fysiosport alleen en dus werken we samen met andere professionals.

Eén van onze speerpunten is het gezamenlijk voetspreekuur met Penders Voetzorg waar we ons concentreren op hielspoor- en achillespeesklachten en op de jumpers knee en scheenbeenblessures (MTSS). Hierin staan echo onderzoek, shockwave therapie, loopanalyse en looptraining centraal. Met succes passen we die formule toe in Heythuysen, Gouda, Leiden en Zoetermeer. Shockwave therapie geeft goede resultaten bij de behandeling van bovenstaande klachten en blessures. Shockwave vermindert pijn en stimuleert herstel. Recent wetenschappelijk onderzoek laat hogere slagingspercentages dan bij conservatieve behandelmethodes zien.

Samen zorgen wij ervoor dat u in beweging blijft.

Fysio&Sport.Nu staat samen met Penders Voetzorg voor u klaar.

Zodat u weer verder kunt.

23nummer 2 - maart 2015

Rode loper Koopzondag Kom op zondag 29 maart langs voor de Rode loper Koopzondag. Maak kennis met Penders Voetzorg, PAST schoenen en Porto Maurizio. Gedurende deze dag zijn de winkels in het

centrum van Heythuysen geopend. In de winkel van PAST schoenen kunt u de nieuwe schoenencollectie lente/zomer ervaren.Heeft u last van pijnlijke of vermoeide voeten? Dan bent u op deze dag helemaal aan het juiste adres. Profiteer van de gratis voetchecks bij Penders Voetzorg,

of laat uw voeten heerlijk verwennen met een gratis voetmassage. Italiaans Restaurant Porto Maurizio is uiteraard ook geopend. Heerlijk genieten van een Italiaanse lunch of koffie.

Xsensible dagOp woensdag 22 april komt de vertegenwoordiger van Xsensible langs in de winkel van PAST schoenen. Hij zal al uw vragen beantwoorden en neemt uiteraard een extra ruime collectie Xsensible schoenen mee.Gedurende deze dag veel aandacht voor de extra soepele Xsensible schoenen van bi-stretch leder. Deze schoenen passen zich aan naar de unieke vorm van de voet om zo tot een perfecte pasvorm te komen. Ook zeer geschikt voor mensen met diabetes. Koop een paar Xsensible schoenen en ontvang tevens een leuke goodiebag.

Finn Comfort Dag Vrijdag 29 mei komt de vertegenwoordiger van Finn Comfort langs in de winkel van PAST schoenen. Hij neemt een grote collectie Finn comfort schoenen mee om aan u te tonen. Uiteraard zal hij ook al uw vragen beantwoorden.Finn Comfort staat voor draagcomfort met een eigentijdse uitstraling. Kom langs en ervaar de pasvorm van Finn Comfort. Bij aankoop van een paar Finn Comfort schoenen ontvangt ugratis een leuke goodiebag.

Wat valt er allemaal te beleven... én wanneer?

EVENE-MENTEN Data

zondag

29maart

dinsdag

19mei

woensdag

22april

vrijdag

22mei

maandag

18mei

vrijdag

29mei

donderdag

21mei

Avondwandelvierdaagse

Rode loper

koopzondag

Penders Voetzorg Leudalavondwandelvierdaagse Van maandag 18 mei t/m vrijdag 22 mei isiedereen; jong en oud, van harte welkom bijalweer de 40e editie van de welbekende LeudalAvondwandelvierdaagse. Penders Voetzorg isvoor het vierde jaar op rij hoofdsponsor vandit prachtige evenement.Volledig bewegwijzerde routes van 5, 7.5 en 10kilometer brengen u naar de mooiste plekjesvan de natuurgebieden Leudal en Beylshofin de gemeente Leudal. Zie http://www.atletiekleudal.nl/vierdaagse

Via Gleudalia; Finaledag vierdaagseAnders dan in de voorgaande jaren eindigt de Vierdaagse dit jaar midden in het centrum van Heythuysen op het centrale plein voor Penders Voetzorg. Deze wordt sfeervol ingericht om deze jubileumeditie een nog feestelijker karakter te geven. Italiaans restaurant Porto Maurizio en restaurant de Busjop slaan dit jaar hun handen ineen om een mooi horeca-aanbod te verzorgen. Het evenement wordt afgerond met gezellige muziek en leuke activiteiten zoals de jaarlijks terugkerende loterij en de uitreiking van de medailles aan alle deelnemers die vier avonden meegewandeld hebben.

Speciale gast: Bas van de Goor

Ga naar www.comfortabelbewegen.nl

en blijf op de hoogte van onze activiteiten

24

Yvonne Luijten (26 jaar)

In 2007 ben ik van start gegaan met de opleiding podotherapie. Nu denkt men dan vaak ‘Hoe kom je er bij iets met voeten te doen?’ Voor mij was dat puur toeval. Tijdens mijn middelbare schooltijd stond ik zelf onder behandeling bij een podotherapeut (toevallig ook nog bij Penders Voetzorg). Dit in verband met steunzooltjes die ik voor mijn voetklachten droeg. Tijdens een afspraak kwam toevallig ter sprake dat ik mij aan het oriënteren was in verband met het kiezen van een vervolgopleiding. ‘Het liefst wil ik iets met mensen doen’, zei ik. Mede daarom was ik voornemens om de Fonty’s Paramedische Hogeschool in Eindhoven te bezoeken. Vervolgens kwam mijn podotherapeut met de opmerking dat ik maar eens een kijkje moest nemen bij de opleiding podotherapie. En zo geschiedde…

Podotherapeut bleek een erg veelzijdig beroep te zijn. Middels mijn stages

en de mix van theorie en praktijk in de opleiding werd dit

gaandeweg steeds meer bevestigd. De spreekuren bijvoorbeeld zijn zeer divers. Je komt echt van alles tegen: van het aanmeten van hulpmiddelen (teenstukjes, steunzolen enz.), het uitvoeren van een onderzoek en geven van (preventief) advies tot controles na levering of na langere tijd etc. Ik kwam al snel tot de ontdekking dat binnen de podotherapie geen enkele dag hetzelfde is en daardoor ook voorbij vliegt.

Vervolgens ben ik in 2011 als podotherapeut bij Penders Voetzorg aan de slag gegaan. Hier ben ik inmiddels al meer dan drie jaar werkzaam. Dit doe ik met name in het filiaal Roermond en op de hoofdlocatie

in Heythuysen. In deze periode heb ik ontzettend veel geleerd en leer ik gaandeweg nog steeds!

Aangezien Penders Voetzorg een totaalaanbod op gebied van voetzorg levert, hebben wij te maken met meerdere disciplines. Zo sta ik vanzelf in contact met mijn collega’s (medisch) pedicures en orthopedisch schoentechnici. Dit maakt dat ik als podotherapeut een completer aanbod kan aanbieden m.b.t. voetzorg en dat ik onderling veel interactie heb met mijn collega’s. Het kan namelijk zomaar voorkomen dat een klant bij zowel de medisch pedicure, bij mij en bij de orthopedische schoentechnicus onder behandeling is. Het mooie hieraan is dat je zo ontzettend veel kunt leren van elkaars disciplines, achtergronden en kennis.Maar het allermooiste aan mijn beroep is toch echt dat fijne gevoel als een patiënt dankzij mijn therapieën verlost is van zijn dagelijkse belemmeringen en dat we weer met recht kunnen zeggen; Beweeg je vrij!

Podotherapeut bij Penders Voetzorg sinds 2011PODOAAN HET

Woord

Yvonne

Luijten

Yvonne maakteen schuimafdruk

“Spreekuren zijn zeer divers”

25nummer 2 - maart 2015

Lopen en staan leiden tot verschillende drukbelastingen onder de voeten. Onderzoek heeft aangetoond dat er een relatie bestaat tussen plantaire drukken (de druk onder de blote voet) en het ontstaan of terugkeren van wonden. Ook is wetenschappelijk aangetoond dat drukmetingen in de schoenen een belangrijke rol spelen in het verminderen van deze drukpunten; hetgeen uiteindelijk een goede bijdrage levert aan het voorkomen van deze wonden. Eind januari zijn we daarom van start gegaan met een speciaal drukmeetspreekuur in het filiaal Heythuysen. Dit spreekuur is enkel op interne verwijzing toegankelijk.

Drukmeetspreekuurvoor diabeticiZoals u eerder in dit magazine heeft kunnen lezen is voetzorg een belangrijk onderdeel binnen de diabetes zorg. Een van de manieren waarop Penders Voetzorg zich nog prominenter wilt positioneren als diabetisch voetzorg specialist, is middels het nieuwe drukmeetspreekuur.

Gratis voetchecks

op zaterdag

KiddyTec

steunzolen

Al op jonge leeftijd kunnen bij het lopen problemen ontstaan die hun oorzaak vinden in de voeten. Vaak kunnen deze problemen met een gerichte therapie verholpen worden. Herkenning van de klacht speelt hierbij een belangrijke rol. Daarom start Penders Voetzorg binnenkort, in samenwerking met PAST schoenen, met voetchecks voor kinderen. Tijdens deze kinder-voetchecks is een behandelaar van Penders aanwezig in de winkel van PAST schoenen. Houd onze website in de gaten voor details.

Voeten van kinderen veranderen veel sneller dan volwassen voeten. Daarnaast zijn deze flexibeler. Jonge voeten vragen voor steunzolen waarbij rekening gehouden wordt met deze verschillen. Denk hierbij aan o.a. het weglaten van harde kunststof schalen. Hierdoor kan de kindervoet zichzelf corrigeren. Om deze reden leveren wij, exclusief in Nederland, de KiddyTec steunzool. Deze steunzool, speciaal voor kids, maakt gebruik van speciale elastische en buigzame materialen. De KiddyTec is verkrijgbaar in drie verschillende uitvoeringen in een bereik van schoenmaat 24-42.

Voetklachten kunnen op ieder mo-ment optreden en beperken zich niet enkel tot de werkdagen. Daarom kunt u in Heythuysen ook op zaterdag terecht. Iedere zaterdag tussen 9.00 en 16.30 uur kunt u binnenlopen voor een gratis voetcheck. Hierbij kijkt een van onze voetspecialisten naar de algehele conditie van uw voeten. Na afloop krijgt u, geheel vrijblijvend, een gedegen advies. Zowel kinderen als volwassenen zijn welkom. Daarnaast kunt u in Roermond, Tegelen en Weert op respectievelijk de 1e, 2e en 3e donderdag van de maand terecht voor gratis voetchecks.

Inloopspreekuur voor kinderen

DRUKMEET

spreekuur

26

Fit en Vitaal met Groene Kruis Ledenorganisatie!

Kijk voor meer informatie en aanmeldenop: www.gezondenwelevent.nlof bel met Klantenservice 088 61 088 61.

De ZorggroepPostbus 694 / 5900 AR VENLO / www.dezorggroep.nl

Aantrekkelijke kortingen voor leden bij:- Fitness- Fitness 55+- Bodycheck- Pedicure

Uw ledenvoordeel bij Penders Voetzorg:

- e 10,- korting op steunzolen.- e 20,- korting op maatpantoffels in combinatie met orthopedische schoenen.- e 15,- korting (eenmalig) op de reparatie van orthopedisch schoeisel.

Zorg dat u er op tijd bij bent! Wilt u op zaterdag

18 april aanwezig zijn op het Gezond & Wel event

van Groene Kruis Ledenorganisatie? Meld u dan aan

via onze site www.gezondenwelevent.nl of bel met

Klantenservice, tel. 088 - 61 088 61. U ontvangt

na aanmelding van ons een (gratis) toegangskaart.

Vol=vol. Groene Kruis Leden ontvangen een extra

attentie tijdens het evenement. Kom naar het

Gezond & Wel event en laat u verrassen!

Zaterdag 18 april 2015

10.00 tot 17.00 uur in Roermond Congrescentrum

Het Forum • Elmpterweg 50 • Roermond

Bezoek het Event

27nummer 2 - maart 2015

ww

w.p

asts

choe

nen

.nl

PASTCOLLECTIE

Kids

RENATE - vanaf € 129,95

TRACK STYLE - vanaf € 119,-

GIGA - vanaf € 109,-

GIGA - vanaf € 119,95,-

PIEDRO - vanaf € 130,-

GIGA - vanaf € 119,95

TWINS - vanaf € 110,-

TWINS - vanaf € 119,-

PIEDRO - vanaf € 130,-

PIEDRO - vanaf € 139,-

PIEDRO - vanaf € 139,-

GIGA - vanaf € 109,-GIGA - vanaf € 109,-

Kids Collectie

2015

28

Toerkoop de Citadel voor al uwreizen, ook uw wandelvakanties!

Voor al uw reizen en vakanties - ver weg en dicht bij- bent u bij ons reisbureauop de juiste plaats! Ook voor bijv. uw wandel- of fietsreizen metbagagetransport. Wij bieden u veel service, expertise en jarenlange ervaring.Informeer naar de mogelijkheden!

Er gaat een wereld voor u open !

reisburo De Citadel

Toerkoop Reisburo de CitadelDorpstraat 43 6093 EA Heythuysen

Telefoon: 0475-495999

www.toerkoopdecitadel.nlKom langs in de winkel en laat u informeren onder het genot van een kopje koffie!

Altijd in contact, met TOM telefonie op maat – van Kreuze

Verhoog uw fl exibiliteit en stroomlijn de communicatie tussen uw medewerkers en uw klantenmet TOM, de vooruitstrevende hosted voice oplossing voor zakelijke gebruikers. Voor meer info: www.kreuze.nl

Altijd in contact, met TOM telefonie op maat – van Kreuze

Verhoog uw fl exibiliteit en stroomlijn de communicatie tussen uw medewerkers en uw klantenmet TOM, de vooruitstrevende hosted voice oplossing voor zakelijke gebruikers. Voor meer info: www.kreuze.nl

29nummer 2 - maart 2015

Mw. Langeveld - 49 jaar“Ik had al een jaar last van mijn voet en door een bericht in één van de streekbladen ben ik bij Penders Voetzorg en Fysio&Sport.Nu terecht gekomen. Shockwave, goede schoenen met de juiste zooltjes en de correcte looptechniek hebben ervoor gezorgd dat ik nu klachtenvrij rond kan stappen. Ik ben iemand die graag wandelt en ik heb mijn hobby weer opgepakt! Ik ben heel blij met de shockwave therapie en de aanvullende behandelingen.

De behandelaars zijn erg deskundig en heel positief in hun benadering. Met de heldere uitleg zorgde dit voor een erg plezierige samenwerking. “

Dhr. van Bueren - 68 jaar“Er werd aandacht aan me besteed en er werd naar mij geluisterd. Na een lange periode van pijn ben ik nu eindelijk pijnvrij. Ik loop weer prettig. Mijn dank gaat uit naar het team van Fysio&Sport.Nu.“

Dhr. Nap - 50 jaar“Via de huisarts ben ik op het gezamenlijk spreekuur van Penders Voetzorg en Fysio&Sport.Nu terecht gekomen. Daar ben ik goed ontvangen. Er is heel gerichte aandacht voor mijn klacht geweest. Inmiddels heb ik geen klachten meer en daar ben ik erg blij om. Ik raad iedereen met voetklachten aan om naar het gezamenlijke spreekuur te gaan. Het resultaat is zeer goed!“

Dhr. Nijboer - 49 jaar“Ik heb heel goede resultaten geboekt met fysiotherapie en shockwave therapie. De steunzolen die ik van de podotherapeut heb gekregen zijn bovendien erg prettig”

Mw. De Jong - van Dijk - 41 jaar“Ik heb mijn orthopeed (Mw. van Tankeren) op de hoogte gesteld van de goede shockwave resultaten.”

Shockwave therapie werkt!Achillespeesklachten of hielspoor; vervelende aandoeningen waarmee veel mensen worden geconfronteerd. Bijvoorbeeld door overmoedig sporten of een doorgezakte voet. Traditioneel neemt behandeling minstens een half jaar in beslag. Shockwave, een relatief nieuwe behandelmethode, halveert deze tijd (in sommige gevallen zelfs nog sneller). In dit gezamenlijke spreekuur werken echografist en fysiotherapeut van fysiopraktijk Fysio&Sport.Nu nauw samen met een podotherapeut van Penders Voetzorg.

PATIËNTENAAN HET Woord

Shockwave therapeut aan het werk

De pijnlocatie

wordt nauwkeurig

in beeld gebracht

met een echo

www.pendersvoetzorg.nl

www.fysiosport.nu

Voor meer informatie

kijk op:

30

Voorkom voetklachten, kies de juiste wandelschoen!

Goede wandelschoenen zijn onmisbaar tijdens een stevige wandeling. Zeker wanneer uw voeten extra aandacht behoeven. Zo’n wandeling vraagt immers nogal wat van uw voeten! Bij PAST Schoenen kunt u niet alleen terecht voor wandelschoenen van gevestigde merken als Meindl en Iowa, maar ook voor

een deskundig advies. Zodat u met de juiste schoenen op pad gaat, passend bij uw voeten. Hierdoor voorkomt u voetklachten en geniet u optimaal van uw wandelingen.

Tip: Niet alleen een goede wandelschoen is essentieel. Zorg om blaren te voorkomen ook voor geschikte sokken. U vindt deze bij ons in de winkel.

MEINDL

LOWA

LOWA

MEINDL

LOWA

LOWA

LOWA

MEINDL

MEINDL

LOWAMEINDL

ww

w.p

asts

choe

nen

.nl

PASTWANDEL

Collectie

Wandel Collectie2015

31nummer 2 - maart 2015

LOWA

MEINDL

MEINDL

LOWA

De unieke werking is afgestemd op verschillende behoeftes, die variëren van alledaagse toepassing door mensen met een staand beroep, aanstaande moeders en bijvoorbeeld reizigers, die lang in trein, bus, auto of vliegtuig zitten en mensen met (aanleg voor) spataderen maar ook voor mensen met bijvoorbeeld diabetes of reuma. De Sockwell-collectie omvat dus zowel sokken en kousen voor preventief gebruik als op medische indicatie.

Duurzaam en sterkSockwell is in de Verenigde Staten ontwikkeld en wordt daar op duurzame wijze geproduceerd met lokale grondstoffen, zoals merino- en alpacawol van vrij grazende Rambouillet schapen. Deze wolsoorten kenmerken zich door een bijzonder fijne structuur en worden zeer fijn gesponnen daardoor veroorzaken ze geen irritatie. Deze hoogwaardige garens zorgen voor een natuurlijke temperatuur- en vochtregulatie en zijn superzacht en sterk. Ook worden bamboevezels verwerkt, die van zichzelf

antibacterieel zijn en het eindproduct een natuurlijke glans geven.

Therapeutisch en hipEen andere kernwaarde van de kwaliteitssokken en –kousen van Sockwell is de unieke breistructuur, die een blijvende pasvorm garandeert, ongeacht voetvorm of maat, wat uiteraard belangrijk is voor de therapeutische werking. De werking van de compressiekousen is gebaseerd op drie compressiezones: de meeste compressie (oftewel druk) wordt rond de enkels uitgeoefend en vervolgens neemt die af richting de knieën. Dit stimuleert de bloedcirculatie naar het hart en gaat vermoeidheid van benen en voeten, evenals zwellingen en spatadervorming tegen. De naadloze teensluiting en het comfortabele voetbed dragen eveneens bij aan een ultiem prettig gevoel.

Naast een serie compressiekousen is er de diabetes-serie, dit zijn sokken die bestaan uit naadloze, nergens

knellende en tegelijkertijd perfect passende sokken, welke gevoelige voeten beschermen en verwennen, onder meer door de drukverdelende zolen. Laat al die aangename eigenschappen nu ook nog eens zijn ‘verpakt’ in een aantrekkelijk, zeg maar gerust hip design. Zeurkousen behoren dus tot het verleden!

MERKONDER DE

LoepNieuw: Sockwell

Therapeutische kousen die gezien mogen wordenHet zijn niet alleen maar leuke kousen en sokken in mooie kleuren en eigentijdse dessins. De magie van de Sockwell-collectie - nieuw op de Nederlandse markt - zit hem in de combinatie van innovatieve breitechniek en speciale garens. Het betreft verschillende types kousen en sokken, ieder ontwikkeld voor een specifiek doeleinde. Sommige modellen stimuleren een gezonde bloedcirculatie en gaan vermoeidheid van benen en voeten tegen terwijl andere juist zorgen voor een optimale bescherming van gevoelige voeten.

VERKRIJG-BAAR BIJ PASTSCHOENEN

Porto MaurizioITALIAANSE Passie

“Ik hoop dat ik de Italiaanse lunchcultuur

kan overbrengen”

Maurizio aan het werk

in zijn nieuwe

open keuken

33nummer 2 - maart 2015

Inmiddels is Porto Maurizio acht maanden open in Heythuysen en blikken we kort met Nicole en Maurizio terug op de afgelopen periode.

Omdat de verbouwing behoorlijk uitliep hadden ze slechts twee dagen om te verhuizen. Een grote uitdaging die ze, zoals ze zelf benadrukken, alleen maar succesvol hebben kunnen volbrengen, dankzij de fantastische inzet van het hele Porto Maurizio team. De opening begon met prachtige zonnige dagen waardoor de gasten, van ‘s morgens 10 uur tot in de kleine uurtjes, op het prachtige terras konden genieten.

Omdat ze van 14 naar 30 personeels-leden gingen en de start overweldigend was, ging dit soms ten koste van de kwaliteit die de gasten de afgelopen jaren in Horn gewend waren.

Gelukkig hadden ze snel een stabiel team met goed ingewerkte vakmensen, waardoor ze de winter, zonnig tegemoet konden zien. Nicole vertelt, met trots en dankbaarheid, dat ze in Heythuysen, sinds de opening in juli, de 20.000ste gast onlangs al mochten verwelkomen.

De grootste verandering volgens Maurizio is dat ze nu hele dagen én 7 dagen in de week geopend zijn. Naast heerlijke Italiaanse koffie kan men ook lunchen. De uitstraling in Heythuysen is voor Maurizio een

Na 18,5 jaar gevestigd te zijn geweest in Horn waren Maurizio en Nicole toe aan een nieuwe uitdaging. Het kriebelde al een tijdje toen het voorstel van Penders Voetzorg kwam om een unieke samenwerking te beginnen in het oude gemeentehuis in Heythuysen. Nog voor de officiële opening op 1 september opende Porto Maurizio de deuren en zit het restaurant sindsdien op de meeste dagen van de week vol. In het oude restaurant kon je alleen terecht voor het diner, nu is er ook een uitgebreid lunchaanbod. Maurizio vertelt in deze editie graag over de typische Italiaanse lunchcultuur.

Lunchen op zijn Italiaans

“Onlangs verwelkomden we de 20.000e

gast”

34

Tschang

Kaloa

Vabeene Shoe ManufactureCH-6330 Cham / SwitzerlandT +41 41 748 2040, www.vabeeneshoes.com

VABEENESHOE MANUFACTUREEEN FEEST VOOR DE VOETEN

Wij vinden uw voeten belangrijk. Daarom zitten onze schoenen van uitsluitende natuurproducten als gegoten om uw huid. De modellen zijn gevoerd met hoogwaardig, speciaal gelooid kalfsleer: hierdoor kunnen de voeten ademen en worden ze verwend met een heerlijk aangenaam gevoel.

een platform voor stijl en creativiteit

WWW.PGA.NL

35nummer 2 - maart 2015

droom die uitkomt. Zoals in Italië, zegt hij “gezelligheid met familie en vrienden in het grand-café en de hele dag genieten van pure Italiaanse gerechten”. Nicole vult haar man aan dat ze aangenaam verrast is door de aanloop in de middag omdat Nederland niet een echte lunch cultuur kent.

Sinds kort heeft Maurizio “12-uurtjes” op het krijtbord boven de keuken staan. Voor slechts € 8,50 krijg je een kopje Italiaanse soep, een Focaccia met Italiaanse kaas en ham en een Frittata, dit is een Italiaanse omeletje. Ook heeft hij een luxere variant voor € 11,50. Naast een ruime keuze aan diverse belegde luxe broodjes, kun je bij Porto Maurizio ook al vanaf half 12 terecht voor de algemene dinerkaart die ook

voor de avond gebruikt wordt. Dus als je zin hebt in een zeer uitgebreide lunch ben je bij Porto Maurizio ook aan het goede adres.

Naast lunchen ter plaatse verzorgt Porto Maurizio ook de lunch voor bedrijven in de omgeving. In de ochtend bellen de bedrijven hun lunch-bestellingen door en deze worden dan op locatie bezorgd.Maurizio hoopt dat hij de Italiaanse

lunch cultuur over kan brengen op de Nederlanders want hij merkt dat Nederlanders open staan voor een grote diversiteit aan smaken en ook steeds vaker iets anders kiezen dan een eenvoudige lunch.

Vent’anni!

“‘Bedrijven bellen hun

lunchbestelling door”

Dit jaar vieren wij ons 20 jarig jubileum!Met veel enthousiasme en voorspoed is Porto Maurizio het afgelopen jaar verhuisd naar de nieuwe locatie in het voormalige gemeentehuis van Heythuysen. De locatie in Horn werd te klein en in Heythuysen kunnen we onze groei en ambities voortzetten.Wij danken onze zeer gewaardeerde gasten voor het gestelde vertrouwen in de afgelopen 20 jaren. En natuurlijk ons super-team van medewerkers, dat de grote drijvende kracht achter Porto Maurizio vormt!In december zijn we “echt” jarig maar we willen onze dank alvast laten blijken door middel van speciale “20 anni” acties.Deze vent’anni acties zullen wij communiceren d.m.v. social media, onze website, www.portomaurizio.nl en in ons restaurant.

Grazie a tutti !!Maurizio e Nicole.

36

Melanzane alla ParmigianaTaartje van aubergine, mozzarella, tomatensaus en Parmezaanse kaas uit de oven

Vegetarisch

(voor)gerecht

Maurizio

RECEPTVAN

37nummer 2 - maart 2015

Ingrediënten voor 10 personen6/8 auberginesGepelde tomaten 5 blikjesBasilicum1 teentje knoflook1 kleine uiMozzarellaParmezaanse kaasBloem

Zout en peperOlijfolie

Aan de slag!

Snijd de aubergines in de lengte in plakjes van ½ cm dik.

Bestrooi ze met zout en laat ze 10 minuten rusten zodat het bittere ervan afgaat. Droog de aubergines, haal ze door meel en frituur ze in hete olie. Laat ze uitlekken en drogen.

Ondertussen maakt u een heerlijke tomatensaus klaar: de klein gesneden ui en knoflook in olijfolie bakken en dan

de gepelde tomaten erbij doen. Basilicum, peper en zout

toevoegen. Even rustig laten pruttelen en eventueel malen met de staafmixer.

Leg eerst een laag tomatensaus in een ingevette ovenschaal. Vervolgens een laag aubergineplakken. Strooi er dan geraspte Parmezaanse kaas en mozzarella over. Herhaal deze lagen nog eens. Eindig met een flinke laag Parmezaanse kaas en mozzarella. Zet de schaal nu in een oven van 220ºC. Wanneer de kaas gegratineerd is, is de Melanzane alla Parmigiana klaar. Buon appetito!

Bereidingswijze

Maurizio over dit gerechtDit klassieke vegetarische gerecht is een fantastische manier om van aubergines te genieten. Het van oorsprong Siciliaanse gerecht komt het beste tot zijn recht met mooie ronde lichtpaarse Siciliaanse aubergines. Eet het als voorgerecht of als hoofdgerecht met een lekkere salade.

Een fantastische manier om van aubergines te genieten

Wijnadvies

Montepulciano d’Abruzzo, uiteraard uit Italië. Afkomstig uit de Abruzzen, bij de Adriatische kust. Gemaakt van de Montepulciano druif. Lekker klein zoetje in de wijn van rood fruit bij de zachte smaak van de aubergines.

Maurizio

Maurizio

RECEPTVAN

38

Samen sterker

Ga naar rabobank.nl/zelfregelen of de Rabo Bankieren App

U wilt snel en gemakkelijk een nieuwe bankpas kunnen aanvragen. Of kort voor

vertrek een reisverzekering afsluiten. Daarom staan veel van onze diensten ook

online voor u klaar. Zo kunt u bankieren wanneer het u uitkomt.

De meeste bankzaken regelt u net zo makkelijk online.

kunt u meerdan u denkt.

Met onzeonline

diensten

39nummer 2 - maart 2015

Veilig werken zonder beperkingen

Voetproblemen kunnen van grote invloed zijn op de prestaties opde werkvloer, zeker bij fysieke beroepen. Denk bijvoorbeeld aan deproductiemedewerker met rugklachten, die voortvloeien uit eenverkeerde stand van de voeten. De productiviteit neemt hierdoor af en in het slechtste geval treedt kort of zelfs langdurig verzuim op.Dit is niet in het belang van zowel de werknemer als werkgever.

Duurzaamheid en veiligheidGoede en gespecialiseerde voetzorg is in dit soort gevallen vereist.Daarbij moet niet alleen worden gekeken naar de voeten, maar zeker ook naar de schoenen. Beroepsschoeisel vereist vaak namelijk andere eigenschappen dan normale schoenen. Denk hierbij aan duurzaamheid en veiligheid. Penders Voetzorg heeft de juiste expertise en oplossingen in huis om werknemers en werkgevers te adviseren over de best passende bescherming voor voeten in de werksituatie. We kunnen daarbij o.a. putten uit een uitgebreid assortiment veiligheidsschoenen en werkschoenen.

Voeten screenenEen goed voorbeeld van onze zakelijke dienstverlening vindt u terug bij Sekisui-Alveo B.V. in Roermond en bij Waterschap Roer en Overmaas. Hier screent Penders Voetzorg de voeten van alle werknemers die in aanmerking komen voor (nieuw) veiligheidsschoeisel. Specifieke ongemakken komen hierdoor sneller aan het licht en worden direct voorzien van een adequate en passende oplossing.

In de volgende editie meer aandacht voor totale voetzorg op de werkvloer.

Zie ook www.pendersvoetzorg.nl/werk

Penders Voetzorg levert haar diensten en producten naast particulieren ook aan zakelijke klanten. Denk hierbij aan organisaties waarbij veiligheid en productiviteit hoog in het vaandel staan. Graag brengen wij u op de hoogte van onze ontwikkelingen.

VOETZORG-

Centrum

Als je iedereen vraagt of hij of zij een gezond leven wil leven dan zal honderd procent zijn hand op steken. Een goede gezondheid staat op de eerste plaats. Maar als je kijkt hoe gezond Nederland is, wordt het beeld heel anders. Als iedereen gezond wil zijn, waarom zijn we het dan niet? Er zijn veel mensen met overgewicht, hoge bloeddruk en andere vervelende aandoeningen. Sommige mensen hebben geen idee wat te doen om een gezonder leven te leiden. Anderen weten het wel maar komen niet tot actie.

Hoe vaak hoor je niet dat je gezonder moet eten en meer moet gaan sporten. Maar wat is dat nu: gezonder eten. Laatst hoorde ik in de supermarkt iemand zeggen dat ze meer vruchtenyoghurt gingen eten. Want dat is fruit en yoghurt, twee keer gezond. Of in plaats van cola dronken ze nu meer sportdrankjes, want dat drinken alle topsporters ook. Dus dat moet wel gezond zijn. Twee suikerbommen zijn het. Absoluut niet gezond. Hoe zit dat dan met bewegen of sporten? Veel mensen krijgen meteen de associatie met zweten, moe worden en concurreren met hele fitte mensen. Laat maar zitten dan. Maar wat voor effect heeft gewoon wandelen nu. Heel veel. Een ouder stel bij mij in de buurt gaf aan laatst elke dag naar het centrum te wandelen en daar de boodschappen te doen. Dat is een kilometer of drie enkele reis. En dan weer terug met een tas vol met boodschappen. Eerder hadden ze nooit nagedacht om zo’n lang stuk te gaan wandelen. Ze zijn allebei in een paar maanden tijd al vijf kilo afgevallen. Let wel op de bijwerkingen: Een fit gevoel, minder medicatie, minder kleine lichamelijke klachten en meer energie.

Bas van de Goor

Olympisch volleybalkampioen en oprichter Bas van de Goor Foundation

www.bvdgf.nl

Let op

de bijwerkingen

COLUMN VAN

Bas

KORTING KNIPPEN

Bij aankoop van een paar

Finn Comfort schoenen

ontvangt u een paar

SockWell sokken gratis

t.w.v. € 24,95

Bij aankoop van

een paar kinderschoenen

25% korting op een

paar Birkenstock

kindersandalen of slippers

15% korting

op de eerste

Reflexzone

behandeling

Wij doen graag iets extra’s voor u. Knip de gewenste bonnen uit en lever deze in bij Penders Voetzorg, PAST schoenen of Porto Maurizio. Zo profiteert u maximaal van onze acties en voordelige kortingen.

Bonnen

actie geldig t/m 30-06-2015max 1 bon per klant

actie geldig t/m 31-05-2015max 1 bon per klant

actie geldig t/m 31-5-2015max 1 bon per klant

✄✄

✄✄

2de Broodje

helft van de prijs

(prijs goedkoopste

broodje wordt

aangepast)

€ 12,50 korting

bij aankoop schoenen

Tegelijkertijd

met afleverafspraak

steunzolen

actie geldig t/m 01-05-2015max 1 bon per klant

Actie dagelijks geldig van 11.30-17.00 uur t/m 31-5-2015. Niet geldig voor afhaal.

actie geldig t/m 30-06-2015Max. 1 bon per klant. In te leveren bij PAST schoenen.

Gratis ICE Bag bij

aankoop van een

fles MOMA Bianco

Wegens succes verlengd

VOORDEEL