Co-creatie Groen

Click here to load reader

 • date post

  12-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  218
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Magazine Co-creatie Groen, Wervelstroom

Transcript of Co-creatie Groen

 • 1

 • Pagina 8

  Pagina 4

 • Inhoud

  Pagina 12

  Pagina 16

 • 4Jan HeeresInterview

  Jan Heeres is een veelzijdige man. Hij groeide op in Friesland bij een melkveebedrijf. Na de middelbare school gingen zijn vrienden veeteelt studeren, maar Jan ging zijn eigen weg. Hij studeerde landbouwtechniek en ging aan het werk als akkerbouwvoorlichter. Daarna werkte hij bij de Wageningen Pers, waar hij het tot hoofdredacteur schopte. Hedendaags werkt hij bij kenniscentrum Bta Techniek, en is hij een belangrijk persoon in Rivierenland.

 • 5Mijn eerste vraag aan Jan is wat hij denkt dat de reden is voor de problemen in Rivierenland. Meteen

  komt een stroom van antwoorden binnen en wordt het

  duidelijk dat hij er veel van weet: De oorzaak zit in

  iets wat in heel Nederland gaande is het wegtrekken

  van mensen naar de grote stad. Ook vergrijzing

  speelt een rol en door automatisering worden

  handberoepen steeds minder. Jan vergelijkt alle

  problemen met een grote golf: Je kan er twee dingen

  tegen doen: een zwemdiploma halen of een bootje

  kopen. De mensen in Rivierenland zijn doeners, dus

  zij halen hun zwemdiploma.

  Toen Jan voor het eerst over het project hoorde,

  was hij meteen enthousiast. Jan wil meer mensen

  zien in de technieksector, zowel in het onderwijs als

  in het beroep. Dit is dan ook zijn doel in dit project,

  dat is de opdracht, en Jan is hierin contactpersoon.

  Dit betekent dus dat hij zorgt voor verbinding en

  communicatie in het Rivierenland. Dit is echter niet

  de enige reden waarom hij meedoet aan dit project.

  Ik ben een technisch mannetje, maar meer van de

  journalistiek, organiseren en communiceren. Techniek

  en groen is mijn wereld, en mijn passie ligt erin om

  mensen te verbinden. Ik zou die passie ook kunnen

  uiten in de medische wereld of bankenwereld, maar

  daar heb ik niet zoveel mee. Ik ben boer, geen

  bankier.

  Wat Jan betreft is het toekomstbeeld van Rivierenland

  erg positief: Dit project is zo uniek de leerling staat

  centraal, jongeren zijn leidend. Dit gebeurt nergens

  anders, ook al wordt het overal genoemd. Het staat

  in beleidsplannen, maar het gebeurt in de praktijk

  niet. In Rivierenland zijn wij bezig om jongeren echt

  leidend te maken. Met dat gaat Rivierenland een

  voorbeeldfunctie hebben. Anderen kijken er nu al

  met interesse naar. Ze vragen wat we aan het doen

  zijn en of ze een keer mogen komen kijken. Ik houd

  er rekening mee dat dit redelijk vlot naar andere

  regios gekopierd gaat worden. Dit is een winnende

  wedstrijd.

  Omdat Jan een van de organisatoren van de co-

  creatiedagen was, ben ik natuurlijk erg benieuwd naar

  zijn mening over deze dagen. Ik vraag me af wat hij

  ervan vond en wat hij ervan geleerd heeft. Meteen

  begint hij zijn antwoord: Ik vond het een hele mooie

  dag. Ik had van tevoren geen beeld over hoe het

  precies zou zijn. De enige twee dingen die ik in mijn

  hoofd had, waren dat er gesprekken kwamen en dat

  iedereen genteresseerd ideen uit zou wisselen. Jan

  heeft vooral veel geleerd van de leerlingen. Voorheen

  regelde hij van alles voor deze leerlingen, maar dat

  is nu veranderd: Het is aan mij de opdracht om hen

  de kans te geven om het op te pakken. Ze willen en

  kunnen alles zelf doen, en dat gaat ze lukken ook.

 • 6Frans van BrandenburgInterview

  Frans van Brandenburg is sinds 1980 fruitteler akkerbouw in Heteren en voorzitter van de Landwinkelcorperatie, een nationaal verbond van agrarisch ondernemers die een professionele winkel naast hun boerderij hebben. Als zelfstandig ondernemer is hij zeer begaan met de huidige situatie en de toekomst van zijn sector. Wervelstroom sprak met hem over zijn belevingen, perspectief en mogelijke oplossingen voor het probleem: Studenten voelen zich niet aangetrokken tot de groensector.

  Toen Frans voor het eerst aan de slag ging waren er enorme perspectieven binnen de groensector, zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe plantsystemen en rassen Denk hierbij aan de befaamde Jonagold appel. De grootste verandering sinds die tijd is een gebrek aan nieuwe ondernemers. De perspectieven zijn nog steeds aanwezig, er worden nog steeds nieuwe fruitrassen ontwikkeld, maar het vertrouwen is verminderd door de vergrote kritische blik op de sector. Waar het aan ontbreekt is kennis om te kijken

 • 7wat er in het aanbod te realiseren is.De ervaring van Frans met studenten in de omgeving, zoals de hogeschool Larenstein, is dat zij vrijwel geen beeld hebben van de sector. Het onderwijs is dan ook niet actief bezig met voorlichting geven. Bovendien komt landbouw vaker negatief in het nieuws dan positief. Dit terwijl er ook veel positieve ontwikkelingen gaande zijn binnen de sector, en evenementen die veel bekijks trekken, zoals de landelijke appelplukdag, die in n zaterdag 100.000 mensen kan trekken.De studenten zelf zijn ook niet actief op zoek. Ondanks dat er een hogeschool dicht in de buurt ligt krijgt Frans weinig stagiaires uit de omgeving. Waar het volgens Frans vooral aan ontbreekt is basiskennis. Groen is namelijk veel meer dan alleen maar in de boomgaarden werken en met de hand fruit plukken.Maar wat is Frans zelf bereid om bij te dragen aan het creren van een positieve beeldvorming? Hij staat bijvoorbeeld open voor het organiseren van een meeloopdag, mits deze goed voorbereid is en een duidelijk doel heeft. Uit zijn ervaring blijkt namelijk dat

  onvoorbereide en verplichte excursies leiden tot gedesinteresseerde studenten, die meer bezig zijn met het spelen met hun telefoon dan hun aandacht bij zijn verhaal te houden.De fruitteeltsector heeft veel te bieden en is constant in beweging. Omdat bijna alles in het vak seizoensgebonden is zijn er het hele jaar door verschillende dingen te doen. De actieve pieken en rustige perioden zorgen voor veel variatie en dus afwisselend en veelzijdig werk.Deze variatie is ook deel van wat Frans zelf nu zo leuk vindt aan zijn vak. Toen hij voor het eerst begon was zijn beeldvorming compleet anders dan het nu is. Na het behalen van zijn initile doel ging hij op zoek naar wat hij echt leuk vond, en zijn vak gaf hem hier ook de mogelijkheden voor.Hoe zou Frans zijn werk kort omschrijven? Het is gevarieerd: Iedere dag is er wel iets anders te beleven. Hij krijgt veel mogelijkheden om doelen voor zichzelf vast te stellen en die dan ook te realiseren. Bovendien zijn de financile eindresultaten positief: Oftewel, het is perfect mogelijk om op een comfortabele manier je brood te verdienen in de groensector.

  Frans van Brandenburg

  Frans van Brandenburg kijkt uit over zijn landgoed te Heteren. In de groeiperioden staat dit vol met verschilende fruitplanten.

 • 8Het verhaal achter Rivierenland

  Op de co-creatie dag werd hier

  de live blog bijgehouden en fotos

  verzameld.

  Het land van water, kastelen en mooie fietsroutes. Het Rivierenland, bestaande uit de Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal, bestaat al eeuwen. Het heeft zelfs een eigen website (www.rivierenland.nl) en magazine (RVRNLND). Er valt veel te doen in Rivierenland. Je kunt er overnachten in hotels of op campings, en er zijn veel activiteiten. Zo zijn er speciale wandel- en fietsroutes, bezienswaardigheden, galeries en zelfs rondvaarten. Meer dan genoeg toerisme om van te leven, zou je denken. Toch gaat het slecht met Rivierenland. Waarom? Dat wilde wij uitzoeken.

  Het eerste wat qua onderzoek gedaan werd, was het regelen van een interview met Eleonora Swart. Een paar dagen na het regelen hiervan, vond deze al plaats. Alles kon gevraagd worden. Het is natuurlijk wel bekend dat er problemen zijn in Rivierenland, maar hoe komt dit nu eigenlijk? Wat is er echt aan de hand? Wie is er begonnen met dit project, en vooral: wat is de oplossing?

  Wat is er nou allemaal aan de hand?Rivierenland heeft vooral ondernemers in de maak- en agro-industrie. In deze industrien is een tekort ontstaan aan zowel MBO-ers (niveau 2, 3 en 4) als HBO-ers. Werkgevers zijn op zoek naar werknemers, maar die zijn er niet. Dit heeft natuurlijk gevolgen. Zo was er een project waarbij jongeren met afvalwaterzuivering konden werken. Alles leek goed te gaan en het project was bijna rond maar er kwam gewoon niemand

  op af. Ondernemers weten niet meer wat we ze moeten doen en lopen gewoonweg vast.Ook in de agro-industrie gaat het fout. Ondernemers telen al van oudsher producten als appels, aubergines, kersen, aardbeien, noem maar op. Door de opkomst van supermarkten komt dit

 • 9Wervelstroom zit onder genot van een drankje te wachten op

  de deelnemers.

  onder druk te staan: alles moet goedkoper, anders verkopen ze niets meer. Hierdoor moeten ondernemers kostenefficint gaan produceren. Dit houdt dus in dat ze meer produceren voor een lagere prijs. Dit gaat door en door tot het moment dat het niet meer efficinter kan. Dit kun je vergelijken met eten: je kan proberen steeds minder te eten, maar op een gegeven moment kan dat gewoon niet meer.

  Dit is echter niet alles. Eleonora dacht dat de problemen bij de opleidingen lagen: deze zouden niet interessant genoeg zijn. Ze ging naar het Helicon en ROC Rivor om te onderzoeken of ze gelijk had. Hier kreeg ze echter niet het antwoord waar ze op gehoopt had. Het werd duidelijk dat de scholen hun best deden om jongeren te werven, maar dat zij gewoon niet komen. Natuurlijk kunnen ze deze jongeren dan ook niet opleiden. Uiteindelijk sluiten deze opleidingen dan ook.

  De zoektocht naar oplossingenAch, laten we niet bij de pakken neerzitten. Er zijn genoeg oplossingen, die moeten alleen nog gevonden worden. Acht