Cocreatie 3/3; De Stap naar co-creatie

Cocreatie 3/3; De Stap naar co-creatie
Cocreatie 3/3; De Stap naar co-creatie
Cocreatie 3/3; De Stap naar co-creatie
download Cocreatie 3/3; De Stap naar co-creatie

of 3

 • date post

  14-Apr-2017
 • Category

  Business

 • view

  1.066
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Cocreatie 3/3; De Stap naar co-creatie

 • Co-creatie 3/3 De stap naar co-creatie Ir. Detlef La Grand Syntens Printed in Ecofont which uses up to 20% less ink

  CoCoCoCo----creacreacreacreatie 3tie 3tie 3tie 3/3; /3; /3; /3; De stap naar coDe stap naar coDe stap naar coDe stap naar co----creatiecreatiecreatiecreatie In dit laatste deel van het drieluik wordt een stappenplan gepresenteerd om te komen tot co-creatie. Ook wordt gekeken naar mogelijke valkuilen en gevolgen.

  Een Een Een Een 10 10 10 10 stappenplanstappenplanstappenplanstappenplan Co-creatie bestaat uit een aantal stappen:

  1. Bepaal de ontwerpvraagBepaal de ontwerpvraagBepaal de ontwerpvraagBepaal de ontwerpvraag. Co-creatie kan worden ingezet bij het verbeteren van alle uitingen van een bedrijf, zoals; een dienst, service, huisstijl, productvormgeving, website, logo, (productie)techniek, belettering auto, relatiegeschenk, advertentie, marketingcampagne, brochure e.d.

  2. Sluit aan bij Sluit aan bij Sluit aan bij Sluit aan bij company buzzcompany buzzcompany buzzcompany buzz en gebruik en gebruik en gebruik en gebruik word word word word----ofofofof----mouthmouthmouthmouth. Kijk rond op internet of er al gepraat/blogd wordt over vergelijkbare producten/concepten/diensten. De plekken waar dit gebeurt, kunnen gebruikt worden om een vraag helder te krijgen en een eigen discussie te starten.

  3. Kies een online communityKies een online communityKies een online communityKies een online community die bij het bedrijf en vraagstelling past. Er zijn diverse online platforms die ieder een eigen publiek trekken en een eigen manier van werken hebben.

  4. Inspireer tot deelname. Inspireer tot deelname. Inspireer tot deelname. Inspireer tot deelname. Maak de vraag zo inspirerend en uitdagend mogelijk, zodat er zoveel mogelijk mensen een bijdrage willen leveren.

  5. Geef feedbackGeef feedbackGeef feedbackGeef feedback op de aangedragen oplossingen. Reageer zo snel mogelijk op de aangedragen oplossingen. Zodoende ontstaat er een levendige discussie.

  6. KiesKiesKiesKies n of meerdere oplossingen 7. Geef feedback; Geef feedback; Geef feedback; Geef feedback; maak duidelijk waarom bepaalde keuzes

  gemaakt worden. 8. Ga verder met ontwikkelingGa verder met ontwikkelingGa verder met ontwikkelingGa verder met ontwikkeling. 9. Geef feedbackGeef feedbackGeef feedbackGeef feedback; laat weten wat er

  verder gebeurt is met het project/traject.

  10. Verspreid de resultatenVerspreid de resultatenVerspreid de resultatenVerspreid de resultaten via de community, youtube, flickr enz.

  ONLINE

  STAPPENPLAN

  FASE ONTWIKKELING

  WIKIPEDIA

  YOU REIZEN

  VERSPREIDEN ONLINE PRODUCTEN

  MANIEREN VAN CO-CREEREN

  KOPPELING UITINGEN VERDIENMODELLEN

 • Co-creatie 3/3 De stap naar co-creatie Ir. Detlef La Grand Syntens Printed in Ecofont which uses up to 20% less ink

  De valkuilenDe valkuilenDe valkuilenDe valkuilen Co-creatie betekent net als elk veranderproces dat iedereen moet wennen aan de nieuwe situatie. Doordat co-creatie openheid vraagt, komen problemen echter snel aan het licht. Let bij co-creatie op:

  Balans interne denkkracht/externe denkkrachtBalans interne denkkracht/externe denkkrachtBalans interne denkkracht/externe denkkrachtBalans interne denkkracht/externe denkkracht; betrek vooral ook werknemers bij het project. Zij zullen degene zijn die de ideen om gaan zetten tot omzet. Begin met diegene die direct enthousiast zijn.

  R&D is voor iedereenR&D is voor iedereenR&D is voor iedereenR&D is voor iedereen; ; ; ; niet alleen de ontwikkelafdeling kan goede ideen en oplossingen hebben. Creativiteit is bij iedereen aanwezig.

  Denkvrije tijd;Denkvrije tijd;Denkvrije tijd;Denkvrije tijd; geef medewerkers tijd voor nieuwe dingen, die in eerste instantie niets met het bedrijf te maken hebben en wel met vernieuwing.

  Vraag niet naar ideen, vraag naar oplossingen; Vraag niet naar ideen, vraag naar oplossingen; Vraag niet naar ideen, vraag naar oplossingen; Vraag niet naar ideen, vraag naar oplossingen; voor elke vraag is een antwoord. De kunst is om de juiste vraag te stellen die het bedrijf verder helpt.

  VVVVerspreid je product/dienst gratis erspreid je product/dienst gratis erspreid je product/dienst gratis erspreid je product/dienst gratis aan diegene die het gaan verbeteren. Ontsluit data en informatie; Ontsluit data en informatie; Ontsluit data en informatie; Ontsluit data en informatie; zorg ervoor dat veel gegevens en informatie

  algemeen beschikbaar zijn. Luister goedLuister goedLuister goedLuister goed

 • Co-creatie 3/3 De stap naar co-creatie Ir. Detlef La Grand Syntens Printed in Ecofont which uses up to 20% less ink

  CoCoCoCo----creatie operationeel uitgevoerd, strategisch gelandcreatie operationeel uitgevoerd, strategisch gelandcreatie operationeel uitgevoerd, strategisch gelandcreatie operationeel uitgevoerd, strategisch geland Co-creatie kan worden ingezet bij het verbeteren, bedenken en vernieuwen van concepten, producten en diensten. Het is een kleine stap om een nieuw logo te laten bedenken via een community. Naarmate een bedrijf bekender wordt met co-creatie en een grotere band krijgt met de community, kunnen ook meer strategische vraagstukken worden opgelost. Dankzij de inzichten van de community, kunnen op basis van gegevens, strategische beslissingen genomen worden. Was het in het verleden zo dat pas na marktintroductie kon worden gekeken of een product een succes wordt. De consument kunnen alleen beslissen et product wel of niet te kopen. Door co-creatie krijgt een bedrijf inzicht in het waarom een consument of gebruiker bepaalde keuzes maakt. Dit inzicht kan rechtstreeks gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de bestaande productportfolio of de gebruikte distributiekanalen.

  En nu verder?En nu verder?En nu verder?En nu verder? Vanuit Syntens kan ik u verder helpen om co-creatie in te zetten in uw specifieke situatie en vraag. Ik kan u begeleiden zodat u via internet gebruik kunt maken van de wereldwijde online denkracht.

  Bronnen:Bronnen:Bronnen:Bronnen: 1 www.redesignme.com 2 Fronteer strategy; http://www.slideshare.net/jamesveenhoff/fronteer-

  strategy-5-guiding-principles-in-co-creation-white-paper-april-2009 3 http://www.slideshare.net/jeffjarvis/wwgd-the-powerpoint 4 http://blogs.theage.com.au/business/executivestyle/innovator/archives/

  2007/09/can_you_leave_i.html 5 http://www.openinnovators.net/6-steps-to-effective-crowdsourcing/