BRUZZ voor ketjes - juni 2016

8
X-PERTS FILM, SPORT, UIT p 7 SCHOTELANTENNE PRESIDENT BRAZILIË p 3 KLAS IN DE MEDIA SMART CITY p 4 - 5 KLAS IN DE MEDIA FABLAB p 4 - 5 MAGAZINE VOOR KETTEN VAN 9 TOT 13 JAAR JUNI 2016 © IVAN PUT p 4 - 5

description

 

Transcript of BRUZZ voor ketjes - juni 2016

X-PERTS

FILM, SPORT, UITp 7

SCHOTELANTENNE

PRESIDENT BRAZILIËp 3

KLAS IN DE MEDIA

SMART CITYp 4 - 5

KLAS IN DE MEDIA

FABLABp 4 - 5

M A G A Z I N E V O O R K E T T E N VA N 9 T O T 13 J A A R

J U N I 2 0 1 6

© IVAN PUT

p 4 - 5

BRUZZ - DONDERDAG 2 JUNI 2016 - PAGINA 2

RAPSTER SI-G WIL EEN CLIPCansu is bijna dertien, heeft Turkse roots en woont in Molenbeek. Het is haar grote droom om rapster te worden. Haar artiestennaam is Si-G en ze is al goed op weg!

Filmmaakster Frederike Migom nam haar mee naar een rapworkshop in Muntpunt. “Ik zei tegen haar: ‘je hoeft niet per se iets te doen, we gaan

gewoon eens kijken,’ maar ze sprong meteen op het podium en begon te freestylen!”. Sindsdien oefent ze elke week met Gorik van Oudheusden. Je kent hem misschien als Omar G van de Brusselse groep Stikstof. Samen met Gorik maakte ze het nummer ‘Wat wil je dan.’ Het is bijna af. “Nu is het tijd om iemand te vinden die de beat eronder zet,” zegt Frederike. “En daarna willen we een clip opnemen in Molenbeek,

waar Cansu vandaan komt.” Om daarvoor geld bij elkaar te krijgen, zette Frederike het plan op internet. Via een speciale website vragen ze het publiek om geld voor het project. Crowdfunding heet dat. Ook gaat Cansu zelf nog cake en limonade verkopen om geld te verdienen. Ze zijn al bijna op de helft van het bedrag! “Het project loopt tot juli. We hopen dat we genoeg bij elkaar krijgen. Dan kunnen we in de zomer met de clip beginnen.”

MEER INFO: www.growfunding.be/bxl/si-g

Voorlopig is dit het laatste papieren magazine voor ketten van BRUZZ. Dat is treurig nieuws, maar heeft ook een leuke kant: vanaf januari kun je online verder lezen, spelen en kijken.In deze BRUZZ lees je dat ook de stad steeds digitaler wordt. De leerlingen van de Unescoschool vonden uit hoe technologie de stad beter kan maken. Ook namen ze een kijkje op een plek waar veel van die nieuwe slimme apparaten ontstaan: het Brusselse Fablab. Ook werden twee van onze X-perten voor één keer BRUZZ-reporter. Ze schreven een recensie over twee adresjes uit de BRUZZ-guide: een nieuwe gids met meer dan honderd tips om uit te gaan in Brussel (zie bruzz.be).We komen in januari terug. Tot dan,

Op pad in de slimme stad

mUZiek Talent uit Molenbeek

eDiTO

© ILAH

© FrederIke MIgoM

BRUZZ - DONDERDAG 2 JUNI 2016 - PAGINA 3

Woon jij in de Marollen? Dan heb je misschien al van het project Marolly Wood gehoord, of heb je er zelf al aan deelgenomen!

Wie aan de Marollen denkt, denkt waarschijnlijk aan de rommelmarkt op het Vossenplein en aan de straten rondom. Maar er is nog zoveel meer! Dat willen de Marolliens van Marolly Wood ook laten zien. Vanuit hun gebouw op de Vistandinnenstraat ondernemen ze van alles: zo wordt er hard gewerkt in de tijd, geven kinderen er rondleidingen aan volwassen (les petites visites guidés) of kun je elke vrijdagavond naar een film komen kijken in de openlucht. (KaV)

Ooit al eens van Dilma Rousseff gehoord? Nee? Dilma Rousseff was tot voor kort de presidente van het Zuid-Amerikaanse land Brazilië, bijna zes jaar lang! Onlangs werd ze afgezet als leider van haar land. Dat wil zeggen dat ze geen president meer mag zijn.

Maar een president kan niet zomaar afgezet worden. Als een president een fout begaat, moet de regering stemmen over de vraag of hij of zij president mag blijven. En dan moet er ook een tijdelijke vervanger (= interim-president)

komen, anders is er niemand om het land te besturen. De vervanger van presidente Dilma Rousseff is Michel Temer.

“Welke fout heeft die presidente dan toch gemaakt?” vraag je je misschien wel af. Wel, Dilma Rousseff is aangeklaagd voor een corruptieschandaal van lang geleden. De oppositie (= de politieke tegenstanders van de president) zeggen dat het, sinds Rousseff aan de macht is, veel slechter met het land gaat.

Maar niet iedereen is het daarmee eens.Veel Brazilianen vinden Michel Temer en zijn regering niet democratisch (= ze hebben er niet voor gekozen). De nieuwe regering bestaat uit oudere, blanke mannen, terwijl er in Brazilië natuurlijk ook vrouwen, jongeren en mensen met andere huidskleuren wonen. (KaV)

Schotelantenne Elke maand richt BRUZZ haar schotelantenne op een thema, geplukt uit het wereldnieuws.

© TereSA SdrALeVICH

De president van Brazilië

Tienerschool De stap maken naar de secundaire school is niet voor iedereen even gemakkelijk. Het verschil met de basisschool is soms erg groot. Om daar iets aan te doen, hebben verschillende schoolbesturen, samen met de politiek, iets nieuws bedacht: de tienerschool.

Op de Brusselse Tienerscholen zitten het vijfde en zesde leerjaar samen met het eerste en tweede leerjaar van de secundaire school. Een soort tussenschool dus, waardoor de overgang minder groot is. Verschillende mensen zijn nu bezig met een speciaal lesprogramma voor de tienerscholen.

Het zal nog wel even duren voor de scholen er zijn. In september 2018 zouden ze moeten opengaan. Op heel speciale plekken! De eerste in een oude Renaultgarage in de Schaarbeekse Gallaitstraat, de tweede in een niet meer gebruikte kerk aan de Ninoofsesteenweg in Anderlecht. (JP)

xx

Op naar Marolly Wood!

© ILAH

MAROLLYWOODWil je meer weten over het project? Surf dan naar www.brigittines.be/nl/projets-de-quartier/activation-des-espaces-publics

Het Fablab is een laboratorium waar je dingen kunt fabriceren (= maken). “Van kasten, tot juwelen of robots,” zegt Ann

Peeters, de coördinator van het lab. In een grote ruimte zijn studenten aan het werk. Met laptop, boormachine of schroevendraaier. Deze voormiddag nemen ook negen leerlingen van klas 6A en 6B van de Unescoschool een kijkje.

RIBBELTJESAnn maakt in het medialab een tekening op de computer. Daar kan de 3D-printer mee aan de slag. “Kijk, in dit programma heb ik allerlei verschillende vormen. Een vierkant, driehoek of cirkel. Wiens naam zullen we printen?” De handen schieten omhoog. “Raees?”

De arm van de 3D-printer gaat langzaam heen en weer, tot Raees’ naam verschijnt. In een bak liggen stukjes restmateriaal. “Pak ze maar,” moedigt Ann aan. “Voelen jullie die ribbeltjes? Dat komt doordat ze laagje voor laagje zijn geprint.” De sleutelhanger is van plastic, maar er kan ook keramiek of metaal in de printer. “Wisten jullie dat je ook een heel huis kunt printen? In Nederland wordt daaraan gewerkt!”

ALS EEN VERGROOTGLAS IN DE ZON Er staan nog meer interessante apparaten in het lab. De lasercut bijvoorbeeld. “Hebben jullie wel eens met een vergrootglas in de zon ergens

een gaatje in gemaakt? Dat doet de lasercut ook.”Safia zet in het programma een cirkeltje. Met haar naam erin. Een grote plaat hout verdwijnt in de machine. “Alles gecontroleerd?,” vraagt Ann. “Staat de waterkoeling aan? Staat de perslucht op?” Check! En start! De machine begint kleine figuurtjes te branden uit het hout. Bieb! Klaar. Asma durft haar hand wel in de machine te steken. Daar zijn de sleutelhangers!

DE JENGA-ROBOTOndertussen besturen de jongens twee ingenieus (= ingewikkeld) uitziende machines. Ze spelen Jenga. Bam! De robotarm duwt de toren om. “Je hebt te lang op de joystick geduwd,” zegt Ann. De jongens doen een nieuwe poging. “Voilà,” zegt Soufyan, nu gaat het goed. Tot de toren, paf! weer omvalt. Jenga spelen met een robot is moeilijker dan je denkt

Door: Jasmijn Post

> MEER WETEN OVER HET PROJECT VAN DEZE KLAS? GA NAAR WWW.KLASINDEMEDIA.BE! Een samenwerking tussen BRUZZ en Onderwijscentrum Brussel.Net zo slim

als je smartphone!

BRUZZ - DONDERDAG 2 JUNI 2016 - PAGINA 4

kLAS iN De meDiA Smart City

FABLAB © IVAN PUT

Het hout verdwijnt in de lasercutmachine.

De 3D-printer is bijna klaar met de productie van de sleutelhanger met Raees’ naam op.

© SASkIA VANderSTICHeLe

2u tijdTIMER2u 1sec

TIMER0u 0sec.

TIMER0u 0sec.

OK! RENNEN

OK! 3de afslag naar rechts

Boete schrijven …

Weer 45 € erbijEen boete extra

Pieter Ballon is professor aan de universiteit. Hij denkt na over manieren waarop we de stad slimmer kunnen maken. Mét hulp van apparaten. Een app die een parkeerplaats reserveert, bijvoorbeeld. De kinderen van Unesco vragen hem de oren van het hoofd.

“ Robots zijn duur en ook een beetje dom.”

?

? ?

?

U bent de eerste en enige Smart City-ambassadeur: hoe voelt u zich daarbij? BALLON: (Lacht) Ik was heel blij toen ze mij enkele weken terug uitriepen tot ambassadeur. Ik ben al tien jaar bezig met Smart City-projecten voor Brussel. Het is dus eigenlijk een soort prijs, omdat ik de stad een beetje slimmer heb gemaakt. Tegelijkertijd is het ook een uitdaging: er wordt veel van mij verwacht.

U hebt een boek geschreven over Smart Cities, wat wilde u ermee bereiken?BALLON: Mijn zus zegt al vijf jaar: je moét een boek schrijven. Vorig jaar overtuigden de problemen in de stad me. Ik zag de luchtvervuiling, de files… Ik wilde aan iedereen vertellen hoe je met slimme oplossingen de stad beter kunt maken. En niet alleen met professors, maar met alle inwoners van de stad.

Wat zou je op dit moment nog willen verbeteren aan Brussel? BALLON: Er zijn te veel auto’s, ingestorte tunnels, milieuproblemen en luchtvervuiling. De Smart City zal niet direct alles oplossen, maar stap voor stap hopelijk wel.

Vindt iedereen de technologie van de Smart City positief?BALLON: We moeten geen dingen in gang zetten waar we later bang voor zullen zijn: dingen die bijvoorbeeld de privacy schenden. Camera’s kunnen handig zijn, bijvoorbeeld om uit te zoeken wie mijn auto heeft gestolen. Maar bespioneerd worden als ik een afspraakje heb… Nee, dat is niet oké.

U werkt toch ook bij het digitale onderzoekscentrum iMinds? Wat doet u daar precies? BALLON: Nieuwe dingen uitvinden kan ik niet alleen. iMinds werkt samen met de universiteit om ideetjes op de werkelijkheid toe te passen.

Geef eens een voorbeeld?BALLON: We werken aan een app die fileproblemen moet verminderen. Eén derde van de autobestuurders in Brussel is op zoek naar een parkeerplaats. Die mensen veroorzaken een file, maar ook onnodige luchtvervuiling. De app die we hebben uitgevonden leidt je direct naar een parkeerplaats. Betalen en reserveren doe je ook via de app. En als je aankomt, gaan de slagbomen vanzelf open.

Ben je bang dat robots de Smart City zullen overnemen?BALLON: Nee, helemaal niet. Robots zijn duur en ook een beetje dom. Momenteel zijn de apps, sensoren, slimme horloges en brillen met camera’s in volle ontwikkeling. Robots zullen in de toekomst in Brussel wel wat simpele taken op zich nemen. Gehandicapten de straat helpen oversteken, bijvoorbeeld, of een patiënt die in het ziekenhuis op een knopje drukt, een glaasje water komen brengen.

Was het al uw droom om aan de Smart City te werken toen u klein was? BALLON: Ik wilde bassist worden, of muzikant of schrijver. Nu ben ik wel een schrijver! Maar ik heb een nieuwe droom: dat ik in de stad kom en dat iedereen vrolijk aan het fietsen is. Er zijn geen ongevallen want alles wordt gecontroleerd door sensoren, die zowel in de auto’s als in het materiaal van de fietsers zitten.

Hoe kan Smart Brussel slim inzetten op vervuiling van fabrieken?BALLON: Sensoren in en rond fabrieken kunnen uitzoeken waar de meest vervuilde lucht is. Zo kunnen we dat probleem op de juiste plaats oplossen.

BRUZZ - DONDERDAG 2 JUNI 2016 - PAGINA 5

SMART CITY

INTERVIEW PIETER BALLON

Hulpje voor de agentStel je voor dat er overal in de stad sensoren zijn. Die kunnen bijvoorbeeld heel goed meten of mensen hun auto niet te lang parkeren zonder te betalen. Zo wordt het héél gemakkelijk om een boete te schrijven.

Interview doorSafia, Jan, Lataetia, Romain, Sabrina, Raees, Oulid en juf Freija

BRUZZ - DONDERDAG 2 JUNI 2016 - PAGINA 6

Seoul is niet enkel de hoofdstad van Zuid-Korea, maar ook het hoofdkwartier van de vechtkunst Taekwondo.Taekwondo ontstond na de Tweede Wereldoorlog uit elementen van oude

vechtkunsten: karate, Chinese vechtkunst en verschillende traditionele Koreaanse vechtkunsten. De taekwondospeler is helemaal in het wit gekleed en heeft een

gordel. De beste spelers hebben een zwarte gordel, maar er zijn ook andere kleuren.We hebben een taekwondoshow gezien van de beste Koreaanse taekwondospelers. Ze speelden in hun hoofdkwartier. Dat ziet eruit als een groot stadion.

Het was een fantastisch spektakel met veel taekwondotrucjes, geschreeuw van de vechters, licht en muziek.

We hebben gezien hoe de vechters op elkaar stonden. De bovenste vechter hield een houten plank vast en de onderste trapte met zijn voet de plank kapot. Soms hingen deze planken ook aan een metalen paal, waarvoor de vechters wel vier meter hoog moesten springen. Om zo hoog te springen moest beneden iemand staan in wiens handen de vechter kon springen om omhoog te komen.

Een vechter moest meer dan tien planken met zijn vuist kapotslaan. Hij moest twee keer slaan, omdat de planken zo hard waren.

Johann heeft het ook geprobeerd: “Mijn handen deden daarna pijn.” Ook moet je als je Taekwondo speelt heel lenig zijn. Antonia deed een poging: “Ik kwam met mijn voet niet tot boven mijn buik.”

Het was echt super cool. Het was ongeloofl ijk hoe de spelers konden bewegen. Soms leek het alsof ze konden vliegen, tijdens het stuktrappen van de planken.

WE ZIJN OP WERELDREIS. Wij, dat zijn: Johann (10), Antonia (8), Paul (2) en

onze ouders. We willen de wereld zien! We reizen in een grote camion, waar

we ook in wonen. Normaal gaan we naar de Veeweideschool in Anderlecht,

maar dit jaar is de wereld onze school. We zijn al door allerlei landen gereden

zoals Turkije, Iran, Oezbekistan en China. Nu zijn we in Seoul, Zuid-Korea.

Groeten uit mijn kamer ANDeRLeCHT

SeOULSeOULSeOULSeOULSeOULSeOULSeOULSeOULSeOUL

We hebben gezien hoe de vechters op elkaar

> Trix (12) REPORTER

BRUZZ - DONDERDAG 2 JUNI 2016 - PAGINA 7

Hallo iedereen, Ik ben naar een boekenwinkel in de stad geweest. Hij heet Le Wolf.Het is een heel speciale boekenwinkel, je kan er ook iets eten en drinken.Wat me meteen opviel toen ik binnenkwam was dat de mensen daar heel vriendelijk waren. Ze zeiden meteen ‘hallo’ en ‘welkom’.De boekenwinkel heeft wel enkele Nederlandstalige boeken, maar vooral Franstalige. Dat is spijtig maar ook wel leuk, want dan zie je eens boeken en tekeningen. Er zijn vooral kinderboeken voor kleuters en peuters. Het is dus een ideale winkel om een boek te kopen voor je kleine zusje, broertje, nichtje, neefje, ... Ik vind het een heel mooie boekenwinkel.

Er zijn palen die ze hebben geschilderd en waar ze bladeren aan hebben gehangen zodat ze op bomen lijken. Er is ook een klein houten hutje waar je in kan.Daarin zijn kussens en een projector om verhaaltjes te beluisteren en te bekijken.Je kan er ook verjaardagsfeestjes houden.Er is zelfs een terrastafeltje buiten, dus kan je lekker genieten van een boekje met een taartje in de zon.Ze hebben ook een website, die vind je op: www.lewolf.be.Dit was het dan. Veel plezier!

> Quentin (12) SPORTKENNER

Hoi iedereen!Vandaag schrijf ik over de nieuwe fi lm Angry Birds.Angry Birds is in 2016 uitgekomen en gemaakt doorClay Kaytis en Fergal Reilly. De fi lm lijkt een beetje op het spel Angry Birds uit 2009. De hoofdrolspeler is Red of in het Nederlands ‘Rood’ en hij is altijd boos. Alles maakt hem boos, maar het allerkwaadst

wordt hij als de varkens het vogeleiland beginnen te ontdekken. De varkens doen alsof ze lief zijn, maar eigenlijk willen ze de eieren stelen. Ze hebben daarvoor een plan: ze geven een groot feest met

veel lawaai. Zo horen de vogels niet dat de varkens de eieren aan het stelen zijn. Daarna probeert Red eieren terug te nemen.Ik hoop dat jullie, net als ik, de fi lm zullen zien! Daag!

Mijn idool is met pensioen!Hebben jullie al eens gehoord over Kobe Bryant?Het is een bekende topbasketter die heel lang speelde bij de LA Lakers in de NBA. De NBA is de afkorting van National Basketball Association. In het Nederlands: Nationale Basketbal Vereniging. Basketbal is ongeveer het tegenovergestelde van voetbal. Je moet juist met de handen spelen in plaats van met de voeten, anders is het fout. In plaats van één punt per score zijn dat in het basketbal twee of drie punten. Een basketterrein

is ook kleiner.Kobe Bryant, mijn grote idool, is jammer genoeg gestopt en met pensioen op zijn zevenendertigste. Maar hij nam in schoonheid afscheid: tijdens zijn laatste match scoorde hij maar liefst zestig punten! De ‘Black Mamba’ is een echte basketballegende, één van de beste spelers ooit. In zijn twintigjarige carrière scoorde hij in totaal 33.643punten. Hij publiceerde bij zijn afscheid een gedicht, een ode aan het basketbal, ‘Dear Basketball’ heet het. Je kunt het lezen op www.theplayerstribune.com.

> ADA (11) REPORTER

X-PERTS BRUZZ-redacteurs vertellen over hun favoriete boek, fi lm, fashiontip of dierennieuws van de maand: kwam jij nog ideeën te kort??

> AYOUB (11) MOVIEMAN

Beste lezers, ik heb al een hele tijd geen tekstje geschreven. Dat komt een beetje door de drukte, maar ik vind het nog steeds leuk om te schrijven! Vandaag ga ik het hebben over La ferme de nos pilifs. Het is een soort boerderij. Vroeger was ze niet zo heel interessant, maar nu al iets meer. De minikinderboerderij is mijn minst favoriete plek. Je kunt er ook wel omheen wandelen, maar dan moet je wel de juiste kant kiezen of je zit op de grote baan. Je hebt er een heel tof biowinkeltje met heel lekker brood en gebak en veggie burgers. Ook kun je er planten kopen, die zijn eigenlijk allemaal in groepen opgedeeld. In het cafeetje kun je pannenkoeken en ijsjes eten en heerlijke sapjes drinken!

>Le Wolf en Nos Pilifszijn twee van de vele adresjes in de Bruzz guide die deze week verschijnt met honderden tips van en voor Brusselliefhebbers.

KOBE BRYANT“Hij nam afscheid in schoonheid”

ANGRY BIRDS“Hoofdrolspeler Red is altijd boos”

Vanaf januari vind je ons online, op BRUZZ.be!

dit is de maandelijkse gratis kinderbijlage bij BrUZZ.

Concept en samenstelling: kim Verthé

([email protected], 02-650.10.79).

Vormgeving: ruth Plaizier. Tekeningen: Ilah, Teresa Sdralevich, Wauter Mannaert

redactie: Jasmijn Post, katrien Vermeulen. eindredactie: Jasmijn Post, ken Lambeets.

Foto’s: Saskia Vanderstichele. X-perts: Ada, Trix, Quentin, Ayoub. Contact met BrUZZ?

[email protected]. Like! facebook.com/Zazie.jongerenkrant. Adverteren? Barbara Hartert,

[email protected]. Abonnement: [email protected]. Verantwoordelijke uitgever: BrUZZ,

Steven Van garsse, Flageyplein 18, 1050 Brussel.

: Hoorntjesstraat

eet jij ook zo graag ijsjes? dan moet je deze maand in etterbeek zijn! de Hoornstraat verandert er namelijk enkele dagen in de hoorntjesstraat. ga langs na school voor een lekker gratis ijsje.

WANNEER: 1, 9 & 17 juni

DOOR WAUTER MANNAERT

STUUR JOUW

MOOIE, MAGISCHE

OF GEKKE GEDICHT NAAR

[email protected]

Dan stuurt BRUZZ je een PPP

(=poëziepostkaartenpakket)

Heb jij een

GOEDE PEN?

© P

IETE

R FA

NN

ES

Uitk ijk :

X meets X

Ik ga op reis en ik neem mee,Een hoofd vol gedachten en ideeën over jou.Ik ga op reis en ik neem mee,Een buik vol vlinders omdat ik aan je denk.Ik ga op reis en ik wil jou,Maar jij komt niet mee.JeLLAD YASmiNe

kNiP UiT, vul de tekstballon in en stuur naar ZAZIE (Flageyplein 18, 1050 Brussel).

: Supervliegsupermouche

Supervliegsupermouche is hét Brusselse kinderkunstenfestival. Al voor de vijfde keer organiseren meer dan dertig Brusselse organisaties een gezellig en poëtisch kinderkunstenfestival. Van acrobatie, muziek en dans tot een openluchttheater en een openluchtfilm. er staat heel wat op het programma!

WANNEER: 12 juni van 10.00 tot 19.00 uur.

: Visueel Festival Visuel

Hou je van straattheater en visuele kunsten? dan mag je het Visueel Festival Visuel zeker niet missen! Al voor de twaalfde keer organiseren de gemeenschapscentra van Sint-Agatha-Berchem dit straatfestival. Verwacht Belgische en internationale straat- en circusartiesten die hun coolste trucs komen. Het evenement is helemaal gratis!

WANNEER: 25 juni van 15.00 tot 01.00 uur.

De dichter