Brugse Visie maart 2012

12
De Brugse visie [1] ... op beweging en politiek De DRIEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT JAARGANG 25 – NR 3– MAART, APRIL, MEI 2012 VU: Toon Vanhoutteghem, Oude Burg 13, 8000 Brugge | Vormgeving: www.grafiekgroep.be Stefaan Leupe 2 Patrick Moenaert 3 Guy Rogissart 4 Georgina Denolf 5 Prioriteiten, deel 2 6 Niels Vermeulen 7 Martine Mahys 8 10.000 stappen 9 Katrien Deklerck 10 Wim Demuyt 11 Dirk De fauw 12 Foto: water weerspiegelt wenselijkheid... BELGIË-BELGIQUE P.B. - P.P. 8000 BRUGGE 1-2 3/7633 P509269

description

Driemaandelijkse uitgave van ACW stad Brugge.

Transcript of Brugse Visie maart 2012

Page 1: Brugse Visie maart 2012

De Brugse visie [1]

... o

p be

weg

ing

en p

oliti

ek

De

Dr

iem

aa

nD

elij

ks

tijD

sch

rif

t ja

ar

ga

ng

25

– n

r 3

– m

aa

rt,

aP

ril

, mei

201

2 V

U: T

oo

n V

anh

ou

tteg

hem

, Ou

de

Bu

rg 1

3, 8

00

0 B

rug

ge

| Vo

rmg

evin

g: w

ww

.gra

fiek

gro

ep.b

e

Stefaan Leupe 2 Patrick Moenaert 3 Guy Rogissart 4 Georgina Denolf 5 Prioriteiten, deel 2 6 Niels Vermeulen 7 Martine Matthys 8 10.000 stappen 9 Katrien Deklerck 10 Wim Demuyt 11 Dirk De fauw 12

Foto: water weerspiegelt wenselijkheid...

BELGIË-BELGIQUEP.B. - P.P.

8000 BRUGGE 1-23/7633

P509269

Page 2: Brugse Visie maart 2012

FOCUS OP KWETSBARE MENSEN

Beste ACW vrienden

De provincie- en gemeenteraadsverkiezingen komen er stilaan aan. Er wordt hard gewerkt aan de lijstvorming en de prioriteitennota’s rollen stil-aan van de pers. Nota’s met wensen en verlangens voor de volgende legislatuur. Met de uitdagingen voor de nieuwe mandatarissen.

Ook hier in Brugge werd heel wat tijd gestoken in een stevige prioriteitennota. Tijdens twee

vergaderingen van de Stedelijke Groep werden verschillende werkgroepen georganiseerd rond specifieke thema’s. Daarna nam een kleine werk-groep uit de Stedelijke Kern deze verslagen onder handen om tot een voorsteltekst te komen. Deze tekst werd dan opnieuw ter goedkeuring voorge-steld aan de Stedelijke Groep. Ook heel wat lezers gaven hun prioriteiten door, waarvoor dank. Maar ook nu kunt u nog uw me-ning geven. De tweede reeks aandachtspunten staan op een rijtje op pagina 6. Zo bepaalt u mee wat we prioritair naar voor schuiven.

Bijzonder veel aandacht gaat in het kader van ons jaarthema “IEDEREEN MEE in DE GEMEEN-TE” naar de meest kwetsbare mensen in onze stad. Daarom wordt heel veel aandacht besteed aan de conclusies van de ARMOEDEDIALOOG die in onze stad heeft plaatsgehad. Een document dat niet in de kast mag belanden.

OKRA stoomt een Zilverboek klaar omdat de ou-deren in onze gemeenschap in de komende jaren in aantal de grootste groep zullen uitmaken, zon-der hierdoor afbreuk te willen doen aan de recht-

vaardige wensen van de jongeren. Zeker wanneer in 2012 binnen Europa het thema “Europees jaar van actief ouder worden en solidariteit tussen ge-neraties” aan de orde is.

Op de komende Rerum Novarum-vieringen in onze afdelingen geven we plaats en ruimte aan onze kandidaat-mandatarissen en zullen onze pri-oriteiten onder de aandacht worden gebracht.

Een boeiende periode dus...

Stefaan LEUPEStedelijk ACW-Voorzitter a.i.

Onze tijdschriften op ecologisch papier gedrukt. Ook het drukken zelf gebeurt volgens milieuvriende-lijke technieken.

[2] De Brugse Visie

Page 3: Brugse Visie maart 2012

Het jaar 2012 is op economisch vlak niet bepaald in een hoerastemming ingezet. Realisme is nodig, maar als er positief tegengewicht is, mag dat ook aandacht krijgen. Enkele media lieten een tijdje geleden weten dat werkloosheid meer een meer een (groot)stedelijk fenomeen wordt. ‘Grootstedelijke fenomenen’ staan doorgaans voor weinig goeds (veiligheidsproblemen, sociale proble-men, leefbaarheidsproblemen) en worden nogal eens gekenmerkt door het feit dat men er op korte termijn weinig aan kan doen. En inderdaad, een acute ingreep ten gunste van werkloosheidscijfers is een utopie, snel remediëren welhaast een illusie. Hebben (lokale) besturen dan helemaal geen vat op economische cijfers? En hoe zit dat in Brugge?

De werkloosheidsgraad ligt in Brugge lager dan in Vlaanderen: eind 2011 was dit 5,11% voor Brugge te-genover 6,55% voor Vlaanderen, 7,2% voor België en 10,3% in het Eurogebied. De stadsmonitor 2011 (een onafhankelijk onderzoek van 13 Vlaamse centrumsteden) geeft aan dat Brugge de op één na grootste werkzaamheidsgraad heeft van alle Vlaamse centrumsteden. Na Leuven en Genk laat Brugge bovendien het beste cijfer zien voor de netto-groei en de overlevingskans van ondernemingen.

Als Brugge als derde grootste stad van Vlaanderen goed scoort op vlak van werkgelegenheid, dan is dat mede te danken aan een doordacht beleid dat voort-durend inspeelt op de mogelijkheden die de stad biedt. Op verschillende manieren wordt de bedrijvigheid in haven, toerisme, winkelstraten, onderwijsinstellingen, horeca en zorgsector aangemoedigd en ondersteund.

Voor de haven zijn infrastructurele ingrepen ten voor-dele van de ontsluiting van levensbelang, voor het toe-risme een focus op evenementen, cultuurthema’s en een gedegen marketingbeleid, voor onderwijsinstel-lingen faciliteiten voor studenten, voor horeca goede contacten en transparante regelgeving enz.

Planmatige acties binnen elk van deze beleidsdomei-nen spelen een belangrijke rol bij de lage werkloos-heidscijfers en de hoge arbeidsparticipatie van Brugge.De Brugse haven geeft (rechtstreeks en onrecht-streeks) werk aan 27.000 mensen. De stad is hoofd-aandeelhouder met 98% van de aandelen. De haven moet alle groeikansen krijgen. De Stad koppelt leef-baarheid van de polderdorpen aan een verantwoord groeiscenario voor de havenactiviteiten.

Patrick MoenaertBurgemeester

Het wintertoerisme kende de voorbije jaren een be-nijdenswaardige stijging met 20%, dat betekent extra en meer zekere werkgelegenheid voor laaggeschool-den die via de VDAB passende opleidingen kunnen volgen. Brugge zet met succes in op cultuurtoerisme. Grote museale tentoonstellingen en cultuurfestivals bijvoorbeeld, genereren dagtoerisme en meerdaagse verblijven. Brugge is centrumstad van de hogescholen; de Stad heeft stappen ondernomen om in te spelen op de nood aan meer studentenkamers en onderhoudt goede contacten met scholen en studenten.

De Brugse regio is een belangrijke en actieve speler in de zorgsector: 1 op 5 Bruggelingen werkt in die sec-tor, wat neerkomt op 18.260 loontrekkenden. Gezien de toenemende vergrijzing is het van vitaal belang dat de Stad (met twee ziekenhuizen op het grondgebied, maar ook tal van woonzorgcentra en zorgopleidingen) zich als zorgstad profileert.

Brugge voert een beleid op maat van de stad en slaagt er in om via het planmatig promoten, aanwakkeren en uitspelen van de sterktes van de stad een frisse ijver te creëren. ‘Daarbij gaat bijzondere aandacht naar goede contacten met de sociale organisaties. Een doorgedre-ven ondersteuning van de verschillende sectoren die binnen de stad actief zijn, draagt ertoe bij dat Brugge minder vatbaar is voor economische fluctuaties en gespaard blijft van grootstedelijke fenomenen. Als we daarvan uitgaan, dan kunnen we 2012 vol vertrouwen in de armen sluiten.

Patrick MOENAERTBurgemeester van Brugge.

De Brugse Visie [3]

Page 4: Brugse Visie maart 2012

Een winterperiode is voorbij. De vrieskou was kort maar intens. We stellen vast dat de daklozen opnieuw in de kou werden gezet. Veel meer kinderen leven in armoede. Het cijfers stijgt onrustwekkend. Het aantal mensen dat een minimuminkomen krijgt, verhoogt. De kloof tussen arm en rijk verhoogt.Allemaal boodschappen die we als normaal beschou-wen en waar we weinig aanstoot aan nemen. Het zijn problemen die veel te weinig onze aandacht krijgen.

De economische en financiële recessie vermindert onze koopkracht en ons vermogen. Maar de belasting van bedrijven mogen we niet afschaffen, integendeel we moeten die verminderen, want anders komt de concurrentie in gevaar. En nee, de belasting van grote vermogens mogen we natuurlijk niet aanpakken want

dan zouden ze minder investeren. De ‘zotte’ prestige investeringen moeten we zeker bespreken want dit is nodig voor het imago en aantrekkingskracht van ons land. Dit zijn boodschappen die ons raken, waarmee we bezig zijn. Het zijn problemen die volledig onze aandacht krijgen en de maatschappelijke discussie overheersen.

Ook op politiek vlak zijn het de ‘materialistische’ dis-cussies die de agenda overheersen. Neem nu het over-legplatform rond armoede waar zeer waardevol werk werd verricht. Tot op heden (begin maart) is er nog geen enkel actiepunt uitgevoerd of voorgesteld. Toch werden heel wat concrete voorstellengedaan:(1) Ondersteuning: aanstellen van ervarings-deskundige en grotere subsidies voor organisa-ties. Een ervaringsdeskundige voor stad Brugge en OCMW kan het personeel begeleiden bij het aanleren van een aantal vaardigheden alsook in de aanpak naar de armoedebestrijding in het beleid. Hij of zij kan de verenigingen die het opnemen voor de armen verder ondersteunen en begeleiden.

(2) Onderwijs: financieren van onderwijs onder-steuning en gratis onderwijs. Leerachterstand voor kinderen uit ‘arme gezinnen’ is schrijnend en te mij-den. Laat ons investeren in begeleiding. Vaak kunnen sociaal kwetsbaren de hoge schoolrekeningen niet be-talen. Laat ons in Brugge streven naar gratis onderwijs.

(3) Cultuur en sport (vrije tijd): gratis voor armenDit is heel belangrijk voor een positief gezondheidsbe-leid en duurzame integratie. Stel de Brugse infrastruc-tuur volledig gratis voor al die armenorganisaties en zijn leden.

Zorg voor volledig gratis busvervoer voor deze men-sen.

(4) Arbeid: sociale economie ondersteunen en streven naar sociale arbeidsmix. Werken is een mid-del om uit de spiraal van armoede te komen. Laat stad Brugge nog meer investeren in sociale economie en voordelen toekennen aan ondernemers en klanten die gebruik maken van sociale tewerkstelling.

(5)Premies socialer maken: zorg dat Brugse pre-mies een sociale inslag krijgen. Zo zullen enkel de echte armen er kunnen van genieten en kunnen we de bedragen voor hen verhogen.

Deze acties kunnen geïmplementeerd worden zonder veel budget. Eén actie is al een begin. Dit zal zeker geen 300.000 euro kosten, die het stadsbestuur heeft kwijt-gescholden aan onze ondernemers.

Ik hoop dat de politieke discussies in Brugge meer zul-len gaan over sociale materies in plaats van enkel finan-ciële, ruimtelijke plannen, mobiliteit, voetbal of andere luxe prestige projecten.Ik hoop dat die sociale materies ook bij ons allemaal meer aandacht krijgen en niet als normaal worden be-schouwd.

Voor de volgende verkiezing is een sociale ACW stem meer dan nodig!

Guy RogissartGemeenteraadslid

Guy RogissartGemeenteraadslid

[4] De Brugse Visie

Page 5: Brugse Visie maart 2012

Georgina DenolfProvincieraadslid

2012 een bijzonder politiek jaar.

Op 14 oktober hebben we met zijn allen de democra-tische plicht om naar de stembus te trekken voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. Het belang hiervan voor de burgers mag niet onderschat worden. Zij sturen immers mensen naar de gemeente- en pro-vincieraad waarvan zij verwachten dat deze zich zullen inzetten voor het welzijn van de burgers.

Nieuw is dat we in Brugge voor het eerst kunnen ge-bruik maken van een digitaal stemsysteem.Op de gemeenteraad van februari, waar dit agenda-punt werd goedgekeurd, heb ik meteen aan de be-voegde Schepen gevraagd om aandacht te geven aan

de groep mensen, vooral senioren (ongeveer de helft heeft nooit met een PC gewerkt), om een goede voor-lichtingscampagne te organiseren.

Verkiezingen moeten ook inhoudelijk voorbereid worden. Verschillende groepen in onze regio zitten samen en evalueren het huidig beleid. Tegelijkertijd denken zij na waaraan de beleidsmakers in de toe-komst aandacht moeten geven. In een democratische en evoluerende maatschappij is dit nuttig en goed. Be-langrijk is dat beleidsmakers hiernaar luisteren. Ook binnen onze eigen partij zijn er werkgroepen actief die samenzitten rond samen leven, wonen, cultuur, tewerkstelling, goed bestuur. Deze werkgroepen zijn samengesteld uit bestuursleden, mandatarissen en ex-ternen met expertise.Ikzelf mocht deelnemen aan de werkgroep samen leven waarin welzijn een voorname plaats inneemt. Deskundigen uit onze groep wijzen ons op het belang van preventie: een gezonde stad – gezonde omgeving – gezondheidscampagnes.Meer aandacht moet gaan naar dringende hulpver-lening, naar langdurig zieken en psychiatrische zorg. Brugge moet zich profileren als zorgregio.Positief is de nieuwe locatie van het Sociaal Huis in de Hoogstraat, het is een kans om de dienstverlening uit te breiden. Het moet een laagdrempelig open huis zijn, dat een brede waaier van begrijpelijke informatie aanbiedt. Vanuit hun deskundigheid, een luisterend oor, een begripvolle houding zal het personeel vooral wegwijzer zijn voor de vragen van de burger. Er komt een loket kinderopvang, waar mensen met hun vra-gen terechtkunnen en waar aandacht wordt besteed aan flexibele opvang en opvang van zieke kinderen.

Daarnaast komt er ook een seniorenloket. Persoonlijk vind ik dat er ook plaats moet zijn voor een woonlo-ket, eventueel diensten uit de welzijnssector, een erva-ringsdeskundige, mobiliteitswinkel…

In eigen beweging is er door de ouderengroep een Zilverboek opgemaakt waarin ze hun bekommernis-sen voor de komende zes jaar geformuleerd hebben. Zij willen een ‘oudervriendelijk’ beleid, alvast boei-ende lectuur. Een paar voorbeelden zijn: toegankelijke openbare toiletten, stimuleren van buurtwinkels, soci-ale veiligheid, klantvriendelijke politie…

Zomercheques zijn positief in kader van ontmoeting. Zij stellen dat dit aanbod ook naar verenigingen moet kunnen om hun activiteiten te versterken: een idee dat ik zeer genegen ben. Alle verenigingen brengen al van oudsher mensen samen om elkaar te ontmoeten, vor-ming en ontspanning aan te bieden. Een hele bundel waar we best de nodige aandacht aan besteden.

De komende tijd is er voor de partij nog veel werk om het programma te distilleren.

Hopelijk kan de burger zich herkennen in ons pro-gramma!

Denolf GeorginaGemeente- en [email protected]

De Brugse Visie [5]

Page 6: Brugse Visie maart 2012

Prioriteiten deel 2

WONEN EN RUIMTELIJKE ORDE O Aandacht voor verschillende woonno-

den via een woonwinkel in het Sociaal Huis. O Een sociaal energiebeleid en premiebeleid, o.a.

voorfinanciëring voor kwetsbare groepen. O Levenslang verantwoord wonen (aangepast aan

de bewoner) in de onmiddellijke omgeving! O Leegstaand kerkelijk patrimonium wordt ingezet

voor betaalbaar wonen of sociale doelstellingen. O Een vergunningsbeleid waarbij de dienst mee

naar oplossingen voor problemen zoekt. O Een gezond grond- en pandenbeleid door leeg-

stand, verkrotting…tegen te gaan. O 1 centraal aanspreekpunt voor alles wat de haven

van Zeebrugge aangaat. O Mijn suggestie: ........................................................................

..........................................................................................................

MOBILITEIT O Bij elke (her)aanleg van nieuwe wegen toetsing

aan het STOP-principe (eerst aandacht voor stappen, daarna trappen en pas daarna openbaar vervoer en privé-vervoer). !

O Een mobiliteitsplan voor elke deelgemeente, ge-integreerd in het globaal Brugs mobiliteitsplan.

O Meer inspraak rond mobiliteit via de mobiliteits-raad en de stedelijke werkgroep verkeer.

O Aanpak van het overaanbod van bussen in de binnenstad. Een hertekening van het openbaar vervoer in samenwerking met taxi’s, Minder Mo-bielen Centrale…

O Aanpak van gemengd woon- en havenverkeer in Zeebrugge en Zwankendamme.

O Beter onderhoud van wandel- en fietsroutenet-werken met laadpunten voor elektrische fietsen. Bijkomende fietsstallingen op heel het grondge-bied.

O Aandacht voor mensen die zich onzeker voelen in het verkeer met inzet van buren, vrijwilligers, verenigingen…

O Mijn suggestie: ..................................................................................................................................................................................

DUURZAAM EN GROEN O Maatregelen om energie te besparen in stadsge-

bouwen. O Voorkomen van afval door promotie via scholen.

Sensibilisering van ouders via Bruggespraak. O Op boomrijke plaatsen voorziet men voldoende

bladkorven. O Zoveel mogelijk publiek toegankelijk maken van

(private) groene zones. O Ondersteuning van bosplantacties door vereni-

gingen. O Het natuur- en bosbeleid richt zich op recreatie,

ook in kwetsbare gebieden (vb. enkel met geleide wandelingen).

O Mijn suggestie: .................................................................................................................................................................................

CULTUUR, DIVERSITEIT EN INTERNATIONALE SOLIDARITEIT

O Een degelijk ondersteuningsbeleid voor vrijwil-ligersinitiatieven (welzijn, cultuur, diversiteit…).

O Een integratiedienst en een integratieambtenaar verzekeren een humane en vlotte dienstverlening.

O Stad Brugge en het OCMW voeren een intern diversiteitsbeleid (voor eigen personeel).

O Betere bekendmaking van initiatieven rond Noord-Zuid. Feest in ’t Park moet verder onder-steund worden.

O Een actief Fair Trade- en Schone Kleren-beleid. Initiatieven van scholen en verenigingen... wor-den aangemoedigd.

O Deelname aan cultuur en vrijetijd voor kwetsbare groepen via goedkope tickets, betere bekendma-king van vakantiemogelijkheden. Laagdrempe-lige initiatieven uitbreiden door samenwerking met scholen, buurten en verenigingen...

O Realisatie van een bijkomende camping. Het ge-brek aan picknickmogelijkheden voor groepen aanpakken.

O Mijn suggestie: .................................................................................................................................................................................

Op 9 januari werd het tweede deel van de priori-teiten voor het toekomstig eleid besproken op de Stedelijke Groep. Hieronder een korte weergave van wat uit de bus kwam. We vragen opnieuw jouw mening!

Duid per thema jouw 2 prioriteiten aan (1 = belangrijkste; 2 = tweede belangrijkste) of vul aan met jouw suggestie. Bezorg deze lijst aan ACW, Oude Burg 13, 8000 Brugge.

U kunt op een eenvoudige manier uw prioritei-ten aangeven via onze website!Surf naar de website van ACW Verbond Brugge: www.acw.be/verbond/brugge klik op ‘lees meer...’ onder “als je ‘t mij vraagt” en klik op “BRUGGE”.De bevraging duurt slecht 5 minuten! Dankjewel voor je tijd.

[6] De Brugse Visie

Page 7: Brugse Visie maart 2012

De gemeenteraadsverkiezingen van oktober naderen met rasse schreden. Ook de Verenigde Staten van Amerika zijn in de ban van hun presi-dentsverkiezingen van november, eind dit jaar. De verbale strijd tussen beide partijen is ondertussen al volledig op kruissnelheid gekomen, waarbij de tegenstellingen tussen enerzijds de progressieve Democraten en het behoudensgezinde Republi-keinse ideeëngoed duidelijk merkbaar zijn.

Een mooi voorbeeld was de controverse rond het belang van hoger onderwijs. In de VS is het na-melijk zo dat jongeren zelf hun volledige studie moeten betalen, vaak door het aangaan van een

dure lening. President Obama had het principe gelanceerd dat álle jongeren de kans zouden moe-ten krijgen om een hoger diploma te halen. Dit voorstel werd door de meest rechts-conservatieve kandidaat bij de Republikeinen, Rick Santorum, als een belediging beschouwd voor alle jonge Amerikanen zonder een hoog diploma. Deze re-actie slaat uiteraard nergens op, want het al dan niet bezitten van een diploma geeft meestal de doorslag bij een sollicitatiegesprek, zeker in een land waar de werkloosheid zeer hoog is. Maar er zit natuurlijk meer achter, namelijk het feit dat universiteiten en hogescholen een natuur-lijke biotoop zijn voor ruimdenkende en progres-sieve ideeën. Het is de bedoeling van Santorum om jongeren zoveel mogelijk weg te houden van deze omgeving en hen in de onwetendheid te laten. Een gevaarlijk discours dat een hypotheek zou leggen op de Amerikaanse jeugd.

Als student geschiedenis aan de K.U. Leuven heb ik de voorbije jaren zelf mogen ondervinden hoe een hoge opleiding je kijk op het leven kan verrui-men en een absolute meerwaarde kan betekenen in je ontwikkeling als mens. Daarbij zijn niet en-kel de studieboeken en de lessen van de docenten cruciaal, maar evenzeer ook de omgeving waarin je studeert en het contact dat je hebt met mede-studenten. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat stu-denten ook heel veel van elkaar leren tijdens hun studieperiode. Daarom blijft de ontwikkeling van

Brugge als studentenstad op nummer 1 van mijn politieke agenda staan. Uiteraard betekent dit niet dat er meer cafés of fuifzalen of grote evenemen-ten moeten komen, maar wel dat studenten zich in de eerste plaats thuis moeten kunnen voelen. Ze moeten een eigen plek, zeg maar een eigen ‘côté’ hebben waar ze buiten hun lessen om met elkaar in gesprek kunnen gaan en elkaar kunnen leren kennen.

Een stad waar het aangenaam is om te komen studeren is ook een stad waar de kans hoger is dat afgestudeerde jonge mensen blijven plakken en er uiteindelijk voor kiezen om er hun toekomst uit te bouwen. Dit is een belangrijke remedie om de toenemende vergrijzing van onze Brugse be-volking tegen te gaan, want momenteel is het zo dat meer en meer zestigplussers van ver buiten de Brugse regio zich komen vestigen in de binnen-stad én in de deelgemeenten.

Een gezonde balans tussen jong en oud is name-lijk belangrijk voor het welzijn van alle inwoners.

Niels Vermeulen

Niels Vermeulen

De Brugse Visie [7]

Page 8: Brugse Visie maart 2012

Op maandag 16 januari, werden in Brussel de 2012 EFID-Awards (European foundations’ Ini-tiative on Dementia) uitgereikt met als thema ‘Li-ving well with Dementia in the Community’. Daar mocht Bart Deltour van FOTON, bezieler van ons project ‘Samen voor een dementievriende-lijk Brugge’ uit handen van prinses Mathilde deze EFID Award in ontvangst te nemen.Niet minder dan 81 landen dienden een project in. Tien laureaten - waaronder Brugge - kregen elk een prijs van 10.000 euro.

Samen voor een dementievriendelijk Brugge werd omschreven als ‘een langetermijnproject in welke alle relevante partners: gezondheidsdiensten, socio-culturele verenigingen, publieke en private diensten uitgenodigd worden om een actieve bij-drage te leveren, zowel individueel als door door partnerships, om een dementievriendelijke ge-meenschap te creëren.’

Het project heeft tot doel in alle structuren van de Stad Brugge te infiltreren om zo een klimaat te creëren waar dementie wordt gedragen door de volledige gemeenschap. Voorbeelden van onder-nomen initiatieven zijn de creatie van een website (www.dementievriendelijkbrugge.be) , de distri-butie van een gratis ‘dementiegids’, de organisatie van workshops over dementie en een vermissings-project.

Motivatie van de jury waarom FOTON de prijs in ontvangst mocht nemen: ‘Foton was in staat verschillende actoren in de lokale gemeenschap te betrekken (winkels, onderwijsinstellingen, culturele organisaties en de politie). Deze manier om de hele gemeenschap te sensibiliseren laat toe stigmatisering effectief te bestrijden. Boven-dien wordt interactie met mensen met dementie aangemoedigd. Het werk van Foton is gebaseerd op sterke waarden zoals respect, verdraagzaam-heid en authenticiteit in ontmoetingen met men-sen met dementie’.

Als schepen van welzijn ben ik trots om met een dergelijke waardevolle organisatie samen te mo-gen werken.

Martine MatthysSchepen van jeugd en welzijn

(foto: Cesare Gregori)

Martine Matthys

Schepen van Jeugd en Welzijn

‘Samen voor een dementievriendelijk Brugge’ wint prestigieus EFID Award.

[8] De Brugse Visie

Page 9: Brugse Visie maart 2012

10 tips om dagelijks meer te bewegen

• Ga te voet of met de fiets naar het werk, de win-kel, de school, buren, familie…

• Neem steeds de trap in plats van de lift• Wandel tijdens (lunch)pauzes en reclame op tv• Parkeer in de verste ruimte op een parking• Stap een halte te vroeg/laat of van de bus of

tram• Wandel naar het bureau van een collega in

plaats van te mailen/bellen• Wandel rond op plaatsen waar u moet wachten• Maak regelmatige een gezinsuitstap per fiets of

te voet• Werk in de tuin• Zet dansbare muziek op terwijl u schoonmaakt• ...

Voor meer informatie surf naar: www.100000stappen.be

10.000 stappen is doktersvisite schrappen!

Provincie West-Vlaanderen ondersteunt de campagne60 van de 64 West-Vlaamse gemeenten gingen in op de oproep van gedeputeerde Dirk De fauw om een 10.000 stappenwandeling uit te tekenen en te be-wegwijzeren. Zo wil de Provincie de West-Vlaming stimuleren om daadwerkelijk stappen te zetten. En zo kan je ook het nuttige aan het aangename paren: tijdens de wandeling kan je genieten van de mooie natuur, cultuur en geschiedenis.De lancering van de campagne vindt plaats op 20 maart. Dan wordt de Brugse 10.000 stappenwande-ling plechtig ingewandeld.Op 23 maart verschijnt een speciale bijlage van de Krant van West-Vlaanderen, waarin de campagne toegelicht wordt. Vanaf 30 maart, en dit 12 weken lang, worden dan de 64 gemeentelijke stappenwan-delingen gepubliceerd. De Brugse wandeling bijt de spits af en verschijnt in de editie van 30 maart.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de helft van de Vlamingen te weinig beweegt en hier-door meer risico loopt op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, darmkanker, diabetes, obe-sitas,… De Provincie West-Vlaanderen schaart zich daarom volledig achter het 10.000 stappen- project van de Vlaamse Overheid, de Universiteit Gent en het Lokaal Gezondheidsoverleg.

Het idee achter 10.000 stappen is: mensen die niet van sport of specifieke bewegingsactiviteiten houden, kun-nen toch een actieve levensstijl opbouwen en gezondheidsvoordelen bekomen. Ook door eenvoudige en regel-matige bewegingsactiviteiten kan men fit en gezond blijven. Een half uur beweging per dag (aan matige intensi-teit!) heeft reeds een gunstig effect op de gezondheid. Neem wat meer de fiets, ga met de trap in plaats van de lift, werk in de tuin, laat de hond uit ….

Mensen die een concreter beeld wensen van de hoeveelheid beweging per dag of die een extra stimulans nodig hebben, kunnen hun stappen per dag gaan tellen en hiervoor een stappenteller of pedometer gebruiken. Dit toestelletje wordt ter hoogte van de heup gedragen en telt exact het aantal stappen dat men op een dag zet. Ideaal om te weten of je de 10.000 stappen per dag haalt, of misschien wel moet bijsturen.

De Brugse Visie [9]

Page 10: Brugse Visie maart 2012

Sinds 2009 wordt de ouderenzorg wettelijk geregeld door het zogenaamde “Woonzorgdecreet” dat heel wat strengere normen oplegt. Zo dient de minimum-oppervlakte van elke bewonerskamer in een woon- en zorgcentrum vergroot te worden en het aantal meer-persoonskamers te worden afgebouwd.

De nieuwe WZC van het OCMW, zoals de “Vlied-berg”, bezorgen de bewoners heel wat wooncomfort. De zorg wordt er, zoals in alle andere WZC’s, via mul-tidisciplinaire stuurgroepen bestaande uit kinesisten, ergotherapeuten, verpleegkundigen, animatoren en directies verleend. Op deze manier kunnen actiepun-ten zoals “valpreventie” en werken rond “zelfredzaam-heid” worden uitgewerkt.

Tot op heden was het opnamebeleid van een WZC gebaseerd op een zuiver diagnoseprofiel. Met Dr. Van Couter als coördinerend geriater van o.a. de Vliedberg, wordt de klassieke “taak”gerichte zorg omgebogen tot een echte “persoons”gerichte zorg waarbij de totale persoonlijkheid van de bewoner prioritair wordt. Dit is een nieuwe zorgvisie (de zogenaamde “Bradford visie”) uitgewerkt door professor Kitwood van de uni-versiteit van Bradford, wetenschappelijk onderbouwd en progressief wereldwijd verspreid via intensieve op-leidingen. De bewoner dient steeds respectvol vanuit zijn eigenheid als persoon te worden benaderd. Goede persoonsgerichte zorg vereist ook heel wat gaven en kunde van de professionele zorgverlener. Ook de par-ticipatie van vrienden en familie van de bewoner is in deze benadering van kapitaal belang.

Ook de belevingsgerichte aspecten van vroeger en nu zijn heel belangrijk voor de bewoner. De interactie tus-sen bewoner en zorgverlener moet hierbij persoons-versterkend werken en zorgen voor geborgenheid, erkenning, een warm thuisgevoel.Vanuit het vernieuwde evaluatiesysteem door de Bradford University opgesteld kan men komen tot een ondersteunende feedback voor het volledige zorg-team, wiens taak en verantwoordelijkheid niet te on-derschatten valt.

Deze nieuwe visie rond zorgcultuur in het “Vlied-bergproject” wil Dr. Van Couter ook progressief laten doorgroeien naar alle andere WZC van het OCMW, waar de bezorgdheid voor iedere bewoner nu al ter harte wordt genomen.

Katrien DeklerckOCMW-raadslid BruggeVoorzitter comité WZC

Katrien DeklerckOCMW-raadslid

Progressieve groei naar nieuwe zorgcultuur in de Woon- en Zorgcentra (WZC)

[10] De Brugse Visie

Page 11: Brugse Visie maart 2012

Wereldsolidariteit is een belangrijk aandachts-punt voor het ACW. Vijf Brugse ‘ervaringsrei-zigers’ zijn pas terug uit Congo en vertellen hun boeiende en levensechte verhalen straks verder in de afdelingen. Ook AZ Sint-Jan doet mee aan het Noord-Zuid-beleid. Eind 2011 werd een samenwerkingsover-eenkomst afgesloten met ziekenhuis Gombe Matadi. Partners in dit verhaal zijn de niet-gou-vernementele organisatie (NGO) Memisa en de provincie West-Vlaanderen.Dirk De fauw, gedeputeerde voor Noord-Zuid-beleid, ondersteunt het project ‘ziekenhuis voor ziekenhuis’. Hij nam halfweg 2011 het initiatief en samen met Kristel Moerman van Memisa kregen Algemeen directeur dr. Hans Rigauts en ikzelf uit-gebreide info. Nauwelijks één maand later al werd het AZ-engagement unaniem goedgekeurd in de Raad van bestuur.Dirk vertelde ons dat de gezondheidszorg in Congo met grote problemen kampt. Door de gebrekkige weginfrastructuur en beperkte finan-ciële middelen blijven veel Congolezen verstoken van de meest elementaire medische bijstand. De ondersteuning van Memisa en de uitwisseling van expertise maakt werkelijk een verschil. Duurzame basisgezondheidszorg is broodnodig…

Engagementen van het AZ Sint-JanElk jaar wordt een minimumbedrag van 11.500 euro vrijgemaakt voor de ontwikkeling van ge-zondheidsprojecten in de regio van Bas Congo. Daarnaast engageert het ziekenhuis zich om de problematiek van het Zuiden aan te kaarten en iedereen te betrekken bij dit project: medisch en technisch personeel, vrijwilligers, patiënten, be-zoekers… Met de steun van de provincie West-Vlaanderen en Memisa kan jaarlijks een belang-rijke som van ongeveer € 100.000 geïnvesteerd worden in deze basisgezondheidszorg.

Als coördinator van de werkgroep die dit project behartigt, geloof ik dat ook het AZ een beetje ‘het verschil’ kan maken. Of zoals Dirk De fauw het treffend zegt: ‘Samenwerking tussen West-Vlaamse en Congolese ziekenhuizen: het loont écht de moeite. Onze steun leidt tot een betere infrastructuur, verhoogde knowhow en betere dienstverlening.’

Wim DemuytAfgevaardigd voorzitter Raad van bestuur AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AVOCMW-raadslid

Wim DemuytOCMW-raadslid

Duurzame basisgezondheidszorg in Gombe Matadi

De Brugse Visie [11]

Page 12: Brugse Visie maart 2012

Op 15 februari legden we de eerste steen van zestien sociale woningen langs het Lisseweegs Vaartje. Daar-mee komt het einde in zicht van een bouwproject dat intussen 14 jaar geleden van start ging. Toen verkocht de stad Brugge de gronden gelegen langs het Lisse-weegs Vaartje aan de toenmalige sociale huisvestings-maatschappij “Haard en Kouter”. De bouwplannen kenden echter een traag verloop en brachten een op-eenvolging teweeg van bouwaanvragen, weigeringen, bezwaarschriften en discussies over de toegangsweg en de architectuur. Toen er eind 2009 eindelijk een bouwvergunning werd bekomen, was “Haard en Kou-ter” reeds gefuseerd met de Interbrugse Maatschappij voor Huisvesting (IBH) tot het huidige Vivendo.Bij de eerste steenlegging werd het unieke karakter van dit project beklemtoond. De nieuwe woningen liggen pal in het centrum van Lissewege, langs het idyllische Lisseweegse Vaartje en onder de mooie toren van de middeleeuwse kerk. De realisatie van deze woningen is voor Lissewege ook van groot belang, want op van-daag is het aantal sociale woningen er eerder beperkt.Het project omvat 16 sociale woningen (6 koop- en 10 huurwoningen) met 7 afzonderlijke garages en 8 carports. De huurwoningen liggen rond een verkeers-arm binnenplein en de koopwoningen aan het Lisse-weegs Vaartje. 8 huurwoningen beschikken over 3 slaapkamers, de overige 2 huurwoningen hebben 2 slaapkamers. De koopwoningen hebben 3 slaapkamers. Bij elk van de koopwoningen wordt ook een volwaardige tuinber-ging met fietsenstalling voorzien, uitgevend op het binnenplein.

Voor een volledig overzicht van de inschrijvings-voorwaarden voor zowel verhuur als verkoop of voor verdere info kan men terecht bij Vivendo: Koningin Astridlaan 134 bus1, Sint-Michiels Brugge. Tel. 050/ 44 61 10 fax 050/ 44 61 11 e-mail: [email protected] website: www.vivendo.be.

Vivendo zit niet stil in BruggeHet werkingsgebied van Vivendo mag dan het gehele bestuurlijke arrondissement Brugge omvatten, plus de gemeenten De Haan, Ichtegem en Ruiselede, het zwaartepunt van de werking concentreert zich duide-lijk in Brugge. Zowat de helft van de 3000 huurwonin-gen waarover Vivendo beschikt, zijn op Brugs grond-gebied gelegen. De wachtlijsten voor een sociale woning zijn echter zeer lang. Ook in Brugge kan de wachttijd oplopen tot 5 jaar. Daarom zijn nieuwe sociale woningen drin-gend noodzakelijk. Vivendo levert alvast zijn bijdrage. Recent werden nieuwe woningen opgeleverd in de Kammakerstraat in de binnenstad. Verschillende projecten zoals de Rijselstraat in Sint-Michiels en de Hermitage in Sint-Andries, zijn in volle uitvoering. Andere projecten zijn in voorbereiding zoals het oud gemeentehuis van Zeebrugge, de oude kazerne in de Peterseliestraat, de Hoefijzerlaan en de Oostmeers in de binnenstad, de Stokveldewijk in Sint-Michiels, de Malehoek in Sint-Kruis en de Zagersweg in Koolkerke.

Dirk De fauwGedeputeerde

Dirk De fauwGedeputeerde

Nieuwe sociale woningen in Lisseweegs Vaartje

[12] De Brugse visie