Brazilie veldbericht 2012

8
Brazilië Resultaten 2012

description

Brazilie veldbericht 2012

Transcript of Brazilie veldbericht 2012

Page 1: Brazilie veldbericht 2012

BraziliëResultaten 2012

Page 2: Brazilie veldbericht 2012

Brazilië groeide de afge-lopen jaren uit tot de op zes na grootste econo-mie ter wereld. Toch zijn de verschillen tussen arm en rijk enorm. 4% van de bevolking leeft onder de armoedegrens van €0,90

per dag. Ongeveer 42% van de Braziliaanse kinderen leeft in armoede en één op de acht kinderen leeft op straat.

Plan startte een aantal projecten om de meest kansarme kinderen mee te laten pro-

Brazilië, de achtergrondfiteren van de groeiende welvaart in het land. Vorig jaar boekte Plan succes met projecten op het gebied van kinderbescherming, met name in de toeristische sector waar kinder-misbruik en seksuele uitbuiting een groot probleem is. Wij helpen kinderen en jongeren om gezonder te leven en te bouwen aan hun toekomst. Daarnaast kregen we erkenning voor onze projecten in Maranhão in noord-oost Brazilië waarbij wij families steunen in natuurrampenbestrijding.

Dirk Hegmanns,Directeur Plan Brazilië

Kinderen en jongeren doen mee aan voorlichtingscampagnes van Plan over het voorkómen van HIV/aids.

Page 3: Brazilie veldbericht 2012

Feiten over BraziliëHoofdstad: Brasilia

Taal: Portugees

Inwoners: 195.4 miljoen (VN, 2010)

Taal: Portugees

Voornaamste godsdienst: katholiek

Oppervlakte: 8.514.877 km²

Welke problemen spelen er?

• Er is een groot gebrek aan goede gezond-heidszorg. Families krijgen geen voorlichting of begeleiding bij de verzorging van hun kinderen. Hierdoor weten ze bijvoorbeeld weinig over gezonde voeding en het voor-kómen van ziekten.

• De leefomstandigheden van veel families komen het welzijn van de kinderen vaak niet ten goede. Er is een gebrek aan schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen of afval-verwerking.

• Scholen bieden niet altijd een veilige, onder-steunende leeromgeving. Veel scholen heb-ben gebrekkig lesmateriaal en onopgeleide leerkrachten. Mishandeling en geweld op school is een veelvoorkomend probleem.

• De meeste jongeren zijn niet actief betrok-ken bij de ontwikkeling van hun gemeen-schap en hebben weinig of geen kansen voor de toekomst

• Er wordt nauwelijks informatie verstrekt over seksueel overdraagbare ziekten en

“Scholen bieden niet altijd een

veilige, ondersteunende leeromgeving.”

voorbehoedsmiddelen. 16% van de jonge vrouwen raakt voor hun achttiende jaar zwanger.

• Geweld is aan de orde van de dag in Brazilië. Veel kinderen en jongeren uit de armste ge-meenschappen worden het slachtoffer van mishandeling, verwaarlozing en uitbuiting.

VENEZUELA

PERU

PARAGUAY

ECUADOR

COLOMBIA

CHILE

BOLIVIA

ARGENTINASão Paulo

Porto Alegre

Rio de Janeiro

Belém

Brasília

Recife

Manaus

Cuiabá

Belo Horizonte

Salvador

Teresina

São Luís

Cabo de Santo Agostinho

Codó

Jaboatão dos Guararapes

Page 4: Brazilie veldbericht 2012

Dankzij uw steun hebben we in 2012:• In samenwerking met verschillende partners

meer dan 100 toeristische organisaties ge-stimuleerd om een gedragscode te onderte-kenen om seksuele uitbuiting van kinderen en jongeren te bestrijden.

• 800 meisjes gestimuleerd om voetbalclubs te vormen. Hun gezondheid, zelfvertrouwen en teamgevoel is daardoor verbeterd. Ook namen de meisjes deel aan workshops over kinderrechten.

• Met succes campagne gevoerd voor het in-voeren van lokale wetgeving ter bestrijding van geweld tegen kinderen in Noordwest-Brazilië.

Veilige, actieve kinderen en jongeren• Samenwerken met lokale gemeenschappen

en jeugdwerkers om kinderen beter te be-schermen tegen geweld en misbruik.

• Terugdringen van kinderarbeid onder kin-deren in de leeftijd van 7-14 jaa.r

• Bevorderen van geboorteregistratie, zodat meer kinderen en jongeren een officiële burgerstatus krijgen.

• Samenwerken met kinderen en jongeren om hen meer invloed te geven in de ontwikke-ling van hun gemeenschappen.

0-6 jaar oud• Families betere toegang geven tot informa-

tie over voeding, zorg en onderwijs voor hun kinderen.

• Opzetten van netwerken en dorpsorganisa-ties die het welzijn en de ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 0-6 jaar bevor-deren.

• Moeders betere voorlichting geven over het voorkómen van seksueel overdraagbare ziektes.

Beter onderwijs voor een gezond, actief leven• Vergroten van het aantal kinderen die lagere

school afmaken met lees- schrijf en reken-vaardigheid.

Plan stimuleert de ontwikkeling van jonge kinderen met vrolijke leslokalen, speelgoed en moderne lesmaterialen.

Wat doet Plan verder?

Page 5: Brazilie veldbericht 2012

Persoonlijk contact

Het persoonlijke contact tussen u en uw spon-sorkind staat altijd centraal in de manier waar-op Plan werkt.Al meer dan 75 jaar hebben we geleerd dat, om duurzame veranderingen te brengen in het leven van kinderen, het nodig is om hun behoeften in hun gemeenschap aan de orde te stellen. Daarom zijn de kinderen betrokken bij het nemen van beslissingen en het plannen en uitvoeren van alle projecten van Plan.

“Nu kan ik lezen en schrijven. Wat ik

nu kan, heb ik te danken aan mijn

sponsor en daar ben ik erg dankbaar

voor”.

Pauline, 13 jaar

De kinderen leren belangrijke vaardigheden en krijgen meer zelfvertrouwen in de loop van het proces. Dat alles kan in zijn of haar latere leven goed van pas komen. Het zijn kansen op een nieuw leven en een betere toekomst.

Plan geeft kinderen een stem. Het verzamelen van informatie om aan sponsors te sturen, be-tekent dat we praten met kinderen, ouders en leiders in de gemeenschap.

Dank u wel!

• Actief bestrijden van pesten, geweld en mis-bruik op scholen.

• Verbeteren van de kwaliteit van schoolbe-sturen door ouders en kinderen te betrek-ken.

• Betere seksuele voorlichting aan kinderen als onderdeel van het lesprogramma op scholen, zodat jongeren minder risico lopen op bijvoorbeeld HIV/aids.

Duurzame levenswijze• Families in staat stellen hun inkomen te

vergroten, waardoor ze hun kinderen beter kunnen voeden en verzorgen.

• Ondervoeding bij kinderen jonger dan vijf jaar terugdringen.

• Families toegang geven tot schoon drinkwa-ter, goede sanitaire voorzieningen en een gezonde leefomgeving.

• Families ondersteunen in natuurrampenbe-strijding.

• Families steunen in het opzetten van bio-logische landbouw en andere duurzame ondernemingen.

Gemeenschappen baas over hun eigen vooruitgang• Ervoor zorgdragen dat meer mensen, vooral

kinderen en jongeren, een actieve rol spelen in de ontwikkeling van hun gemeenschap.

• Meer mogelijkheden creëren voor lokale organisaties om projecten voor kinderen te organiseren.

Page 6: Brazilie veldbericht 2012

Andressa is tien jaar en, net als veel meisjes van haar leeftijd, dol op ballet

Tot voor kort dacht Andressa dat ballet alleen was weggelegd voor rijkere meisjes. Kinderen zoals zij, uit een van de armste regio’s van Brazilië, zouden nooit aan zoiets mee kunnen doen.

Andressa woont in Guarapirango, een dorp in Noordoost-Brazilië. De meeste gezinnen leven van de landbouw of visserij en verdienen te weinig om hun kinderen een behoorlijke kwa-liteit van leven te bieden.

Een belangrijk onderdeel van de projecten van Plan is het inventariseren van de problemen waar met name kinderen in hun dagelijks le-ven mee te maken hebben. Plan luistert naar wat zij graag aan hun omgeving zouden willen veranderen. Plan wil dat kinderen inspraak krijgen in de ontwikkelingsplannen van hun dorp. Samen werken wij aan oplossingen die hun leven positief beïnvloeden.

Spelen is een rechtHet klinkt misschien vreemd om ballet aan te bieden aan kinderen, terwijl elementaire voor-zieningen als gezondheidszorg ontbreken. Door te luisteren naar kinderen begrijpen we dat wij vaak de meest belangrijke behoefte van kinderen over het hoofd zien: het recht om te spelen. Armoede betekent geen speel-goed en geen veilige plek hebben om te spe-len. Sport en culturele activiteiten zoals dans, zijn voor hen onbereikbaar.

Spelen is voor kinderen meer dan plezier ma-ken, het is een belangrijk onderdeel van hun ontwikkeling. Door te spelen leren kinderen hun fantasie gebruiken, zichzelf uiten, samen-werken met anderen en problemen oplossen. Spelen vergroot hun zelfvertrouwen en legt de basis voor leren op school.

Als onderdeel van het Project Cambalhotas (radslag) heeft Plan in 10 dorpen in Maranhão spannende speelactiviteiten opgezet voor kin-deren in de leeftijd tussen 7 en11 jaar.

Dansend de armoede vergeten

Andressa met haar vriendinnen

Page 7: Brazilie veldbericht 2012

Het project heeft als doel om de armste kin-deren dezelfde spel- en sportmogelijkheden te bieden als hun rijkere leeftijdgenoten. Elke week doen meer dan 500 kinderen mee aan straatbasketbal of danslessen.

“Armoede betekent geen speelgoed

en geen veilige plek hebben om te

spelen.”

Andressa’s moeder en vader, respectievelijk visser en metselaar, vonden het geweldig om mee te doen. Zij begrepen welke kansen bal-let Andressa bood. Dat zij vrienden zou ma-ken, nieuwe vaardigheden zou leren, en meer zelfvertrouwen zou krijgen. Dit legt de basis voor een actief en gelukkig leven.

Zelfvertrouwen door spelAndressa zit samen met haar zus op ballet-les. “Ik vond ballet altijd zo mooi,” vertelt ze, “maar ik had nooit gedacht dat ik zelf ooit balletdanseres zou worden.”

Als onderdeel van het project organiseerden de kinderen ook dansactiviteiten in andere dorpen. Daarbij leerden zij veel over evene-menten organiseren en optreden voor een publiek. De kinderen doen nu mee aan se-minars, niet alleen om hun talenten te tonen, maar ook om te vertellen hoe zij denken over hun toekomst.

De dorpen werken nu samen aan de bouw van vijf parken; veilige plekken waar de kinderen kunnen spelen en genieten van de natuur.

Voor Andressa is het wel even wat anders dan het spelen met blikjes op straat, zoals zij vroeger deed. Ballet heeft haar meer zelfver-trouwen gegeven. Ze beseft nu dat ze meer kan dan vissen of op het land werken. Haar droom is om arts te worden en kinderen in haar omgeving te leren dat ballet een eerste stap is naar een betere toekomst.

Om privacyredenen zijn sommige namen veranderd.

Page 8: Brazilie veldbericht 2012

We krijgen elk jaar duizenden kaarten en

brieven van sponsors, een mooie manier om

met de kinderen in contact te blijven.

Een kaart sturen is heel gemakkelijk.

Op de website kunt u een kleurrijke kaart ma-

ken, wij zorgen ervoor dat deze uitgeprint en

verstuurd wordt. Het kost niet veel tijd en de

kinderen vinden het prachtig om er een te ont-

vangen. Dus, als u niet onlangs geschreven heeft,

waarom probeert u het niet eens?

U kunt een kaart sturen via

www.plannederland.nl/mijn-plan

Plan Nederland

Postbus 75454

1070 AL Amsterdam

T +31 (0)20 549 55 20

[email protected]

www.plannederland.nl