Bokaal 1 2009-2010

24
Bierprijs stijgt de pan uit Ook Albertiaan voelt kredietcrisis! EXCLUSIEF! Henken op de schuit EN MEER OVER DC-PRAESIDES KC KELDER GEBRUIKT ALS THEE-OPSLAG? WAT DE KC JARENLANG GEHEIM HIELD VOOR DE KOCIE IN YOUR FACE KROEGPAGINA SJAARSENPAGINA NU WE ER TOCH ZIJN Bokaal der Heldere Geesten

description

Bokaal der Heldere Geesten

Transcript of Bokaal 1 2009-2010

Page 1: Bokaal 1 2009-2010

Bokaal der Heldere Geesten 1

Bierprijs stijgt de pan uitOok Albertiaan

voelt kredietcrisis!

ExclusiEf!Henken op de schuit

En mEEr ovEr DC-praEsiDEs

KC KElDErgEbruiKt alsthEE-opslag?

Wat dE Kc JarEnlang gEHEim HiEld voor dE KociE

in your faCEKroEgpaginasjaarsEnpaginanu wE Er toCh zijn

Bokaalder Heldere Geesten

Page 2: Bokaal 1 2009-2010

2 Bokaal der Heldere Geesten

Wil je al je aandacht aan je studie en het studentenleven besteden? Dan is het ABN AMRO Studenten Pakket iets voor jou. Compleet, gemakkelijk en in één keer klaar voor alles wat er op je pad komt. Of het nou gaat om betalen, sparen, lenen of verzekeren, het is mogelijk met het Studenten Pakket. Geïnteresseerd? Loop binnen bij een ABN AMRO vestiging, bel 0800-0240700 (gratis) of kijk op www.abnamro.nl/student

KIES NU VOOR HET ABN AMROSTUDENTENPAKKET

210050365_1411_A4_StudentenPakke1 1 03-04-2007 11:57:14

Page 3: Bokaal 1 2009-2010

Bokaal der Heldere Geesten 3

Beste Albertianen en Albertianessen,

Na een mooie inauguratie in de Nieuwe Kerk en een denderend inauguratiefeest op de Kroeg is Albertus weer 354 nieuwe Albertianen en Albertianessen rijker. Albertus heeft wederom een metamorfose ondergaan: een nieuw eerste jaar, nieuwe commissies en een nieuw bestuur. En voor je het weet sta je met je boeventronie in een gestreepte outfit, terwijl je door Jeroen Rijskamp met z’n hippe fototoestel gefotografeerd wordt voor een bokaal line-up.

We zijn inmiddels al weer een aantal weken bezig, zitten al weer midden in de jaarclubvorming en we zien overal dag en nacht groepjes eerstejaars samen op de Vereniging of door de stad heen lopen. Ik wil het jaar ’09 dan ook complimenteren met hun fanatieke Kroegbezoek. Momenteel worden namelijk de bierrecords gebroken, laatst kwam Ewout ’s ochtends in de bierbollenkelder om tot de conclusie te komen dat er op een maandagavond maarliefst duizend liter bier was opgedronken.

Het zijn dus mooie tijden, als vijfdejaars zou ik stiekem wel weer terug willen in de tijd om mijn eerste jaar op Albertus te mogen herbeleven. De tijd vliegt om en dan ben je opeens ouderejaars en voor je het weet sta je opeens op de bar en word je toegezongen als ‘ouwe lul’. En dit alles terwijl je voor je eigen gevoel nog maar een broekie van 22 bent. Wat ik dan ook wil duidelijk maken aan jullie allemaal is dat je te allen tijde moet blijven genieten zo lang het nog kan. Het is al zo vaak gezegd, maar het is ook zo waar: het leven is kort, dus pluk de dag! Een beetje studeren is ook belangrijk, maar vergeet vooral niet dat we leven niet om te leren, maar leren om te leven.

Koen Ronda,h.t. praeses AiMi

Vo

oRW

oo

RD

+ V

oo

RWo

oR

D +

Vo

oRW

oo

RD

+ V

oo

RWo

oR

D +

Vo

oRW

oo

RD

+ V

oo

RWo

oR

D +

lieve albertianen en albertianessen!

Dit jaar aan ons de eer om een mooi, zinnig en vooral kroeg- blaadje te maken. We hebben onze hersenen laten kraken, de MMC gestalkt voor foute foto’s en de kritieken van de HV bekeken. om vervolgens in onze pennen te klimmen en al jullie verlangens waar te maken… Dit is het resultaat!

Voor ieder wat wils: Dichtgetikte kroeggangers, blader snel naar de kroegpagina om uit te vinden wat de kroegsterren deze maand voor jou in petto hebben, welk verhaal het tot kroegstrip heeft geschopt en bij welke sjaarzen je wel, of vooral niet, aan hoeft te bellen voor een lekker ontbijtje.Ben je jouw dichtgetikte tijd al voorbij, verbreed dan je blik met de artikelen over partij maken buiten de kroeg, hoe je CV te pimpen met symposia en congressen en waarom je ook alweer een stage in het buitenland moet doen.ook aan de grijze kroeggangers is gedacht. Nee, we bedoelen niet de grijze muizen die opgeleukt moesten worden met gadgets tijdens de IT. We hebben het hier over de mensen die tijdens het gummi al jarenlang de bar op mogen. Hoe was het kroegleven vroeger? Zijn jullie ook zo getreurd over de veranderde kroegmentaliteit? Hebben jullie je tijd ook zo ervaren als Driek van Wissen? En voor alle sjaarzen, die uiteraard op de hoogte moeten zijn van alles wat het Albertiaanse kroegleven te bieden heeft: lees de interviews met de nieuwe praesides, welke Albertiaan deze keer een plaatsje in de In Your Face heeft veroverd en vlieg naar de verhalen over MAFF en jullie eigen bal.Geef hem een mooi plekje. In de GK, op de wc of gewoon lekker naast je bed. Wij wensen je veel leesplezier!En remember… shit happens when you party naked!

Groetjes Rosalie Kühlmann

ColoFoNBokaal der Heldere Geesten

onafhankelijk orgaan der R.K.S.V. Albertus Magnus

Jaargang 63Eerste editieoktober 2009

Verschijnt 4 keer per jaar

HoofdredacteurRosalie Kühlmann

Chef redactieMaud Nass

ArtdirectorArthur van ommenSietse MeederDorine van den Bergh

RedactieJeroen RijskampDorien EisingGijs CoenraadsElse-Marike KepelJosine Pennings (VS AiMi)

Buitenland redactieJasper Heymen

FotografenMMCHylke Brenkman

AdvertentiemarketingCvB

DrukkerijWM Veenstra Druk

oplage 2000 exemplaren

De artikelen die in dit blad verschijnen vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de desbetreffende auteur(s) en verwoorden dus niet noodza-kelijk de standpunten van de vereniging.

laatst verschenen nummer van de Bokaal

niet ontvangen?BEl GRATIS 050-3112653

(24 uur per dag bereikbaar)

UW TIP = BIER WAARD! Heeft u iets gezien of gehoord

waarvan u denkt: dit hoort echt

in de Bokaal thuis?! Aarzel niet!

Email [email protected].

Bokaal

Page 4: Bokaal 1 2009-2010

4 Bokaal der Heldere Geesten

+ NU WE ER ToCH ZIJN + NU WE ER ToCH ZIJN + NU WE ER ToCH ZIJN + NU WE ER ToCH ZIJN + NU WE ER ToCH ZIJN + NU WE ER ToCH ZIJN +

Door Gijs Coenraads

Bij ‘nu we er toch zijn! student-edition’ wordt de gastvrijheid van de student ge-test, in het specifiek Albertiaans. En in deze 1ste aflevering testen wij de gastvrij-heid van sjaarzen! Hoe gastvrij zijn sjaar-zen nou eigenlijk?

Hoe testen wij dat nou beter dan eens op een lekker zweterig kroegavondje een logeerplek + ontbijt aan een sjaars van tegenwoordig te vragen. Het MAFF leek de ideale avond om eens na een vriendschap-pelijke avond stoeien en zuipen de nacht af te sluiten met een spontaan studentikoos, maar niet erotisch getint logeerpartijtje. Gewapend met vestje, een camera, de nu al befaamde ‘Gastvrij? JA!’ sticker en een oude cijferlijst als kladblok stapte ik met overvolle moed de kroeg op.

Een ruime 14 uur later schrok ik op. Ik lag in een foetushouding in de stoffige fauteuil in mijn eigen keuken. Boven mijn gedes-ori-ënteerde hoofd cirkelde een verraderlijk ‘oude Jos’ luchtje. Niemand weet hoe het kon gebeuren, maar ik gooi het maar op de aanvangtijd van deze avond. Half 9 stonden de eerste bussen al op de brugstraat-klin-kers en we moesten natuurlijk voor die tijd ons al goed in de stemming en adrenaline drinken. De reporter had gefaald. ‘Ach, een opstartprobleempje’, wist ik mezelf aan te praten.

Een smalle week later, de woensdag na het sjaarzenbal, deed ik poging 2: zelfde re-cept, zelfde strategie, zelfde golflengte. Nu wel met een dosis succes!Zo wist Eric Jonkheim na een kort belletje via via het voor elkaar te krijgen om vanuit zijn bed, speciaal voor ‘Nu we er toch zijn!’ naar de kroeg te komen om vervolgens te wachten totdat ik met hem mee naar huis kon! Daarbij beloofde hij mij bitterballetjes in de ochtend, kortom: veel gastvrijer wordt het niet, dacht ik.

We vroegen verder; zo wist lars Hornstra mij nog een fluwelen slaapbank en eieren met spek te beloven. En Bas Ammerhaan, kon na enige doorvraag wel een slaapplek-je missen, maar geen ontbijt. ook waren er nee-zeggers, de ongastvrijen der avond. Vooral vrouwelijke sjaarzen

waren in eerste instantie erg te-rughoudend, die dachten een ‘lis-tige versiertruc’ in onze onschuldige gastvrijheidvra-

gen te zien. Een snauwende ‘NEE’ met een cynisch lachje was daar meerdere malen de uitkomst van. Kortom, vrouwelijke sjaarzen: werk aan je gastvrijheid! Ik zeg hierbij ‘onze’ vragen, omdat ik mijn KC-genoot inmiddels had aangesteld als cameraman. Ik vond dat opeens heel erg nodig, het zal de drank wel zijn geweest.

ook vroegen we enkele niet-sjaarsen, puur ter informatie.Zo wist Maarten van Eerde(bestuur) ‘nee’ te

Nu we er toch zijn! student edition vol.1

Page 5: Bokaal 1 2009-2010

Bokaal der Heldere Geesten 5

+ NU WE ER ToCH ZIJN + NU WE ER ToCH ZIJN + NU WE ER ToCH ZIJN + NU WE ER ToCH ZIJN + NU WE ER ToCH ZIJN + NU WE ER ToCH ZIJN +

Nu we er toch zijn! student edition vol.1zeggen voordat ik überhaupt de 2e letter-greep van de vraag uit m’n strot had. ook laurena (hc) was meedogenloos in haar 1e besluit. Echter toen ze lucht kreeg van het feit dat haar naam dan wel eens in ne-

gatief verband in de Bokaal kon komen en dus haar charmante ego kon schaden, had mevrouw opeens nog wel een matrasje op de zolder liggen. Vele andere namen zijn helaas verdronken in een glas bier of gin tonic.

Uiteindelijk tegen 4:00u, als ik me niet ver-gis, kregen 2 dames op de leeszaal lucht van ons onderzoek. “o, jullie mogen wel met ons mee!’’ Ze hadden 2 banken vrij en ontbijten was ook geen probleem. Kathy en Anny wilden net koers naar huis zetten en we konden dus meteen mee. We namen onze andere gastvrije toezeggingen nog even door, maar Eric (die dus helemaal uit zijn nest was gekomen) stond met een vrouwtje te sferen aan de bar. Kortom, we namen het aanbod aan. Nieuwe Ebbinge was de bestemming en was in mijn beeld-

vorming 2 minuten flink doorstappen, maar in realiteit bleek het toch een ‘Russische af-stand’ te zijn. Ik plofte op een prima linnen gedekte bank in de woonkamer neer. Mijn cameraman mocht op de studeerkamer neerstrijken. Zakje Bugles nog even open-getrokken, 3 gepakt, toen de luiken dicht. Volgens afspraak ging stipt 9.55 de wekker. Hoofdpijn, vermoeidheid en tevredenheid waren de woorden die mij raakten. Vervol-gens een goed Hollands broodje oude kaas geïncasseerd, mijn cameraman ging als zoetekauw voor de hagelslag. Na de brak-heid uit de ogen geveegd te hebben moest de ‘Gastvrij? JA!’ sticker worden opgeplakt, uiteraard met een pleister. En na een paar lovende woorden en de handen geschut te hebben werd er weer koers naar huis gezet.De 1e aflevering mag geslaagd worden genoemd. De gastvrijheid onder sjaarzen is bijzonder goed! laten we dit zo houden. Alleen de vrouwelijke sjaarzen mogen soms hun armen wat verder open doen. In de volgende Bokaal zal er weer een nieuwe aflevering‘’Nu we er toch zijn, student-edition’’ plaatsvinden. Dus iedereen is ge-waarschuwd, wees

open en gastvrij naar je medestu-dent.

En bedenk: Zoals het klokje thuis tikt, tikt het ergens anders ook!’’

Page 6: Bokaal 1 2009-2010

6 Bokaal der Heldere Geesten

+ ALBERTIAANSE SENIOR + ALBERTIAANSE SENIOR + ALBERTIAANSE SENIOR + ALBERTIAANSE SENIOR + ALBERTIAANSE SENIOR +

Door Josine Pennings driek van Wissen (am 1963) studeerde nederlands en was van 1968 tot 2005 werkzaam als docent Nederlands aan het Dr. aletta Jacobs college in Hoogezand. In 2005 werd hij verkozen tot dichter des Vaderlands. Zijn gedichten, veelal ‘luchtige sonnetten’ over de actualiteit, zijn onder andere te vinden op www.nederlands.nl.

In de jaren zestig veranderde er veel, in de samenleving, maar ook op Albertus. Zo ook de mores. Tot aan die tijd was het verplicht om in jasje/dasje naar Albertus te gaan. Met de ontgroening werd je kaalgeschoren. Katholiek zijn was een verplichte voorwaarde om lid te kunnen worden van Albertus, net als het studeren aan de universiteit. Dit veranderde allemaal in de jaren zestig. Er waren destijds flinke discussies over de mores en of deze in stand moesten blijven. Zelf vond ik dat de tijd van jasje/dasje voorbij was en wilde dat op een gegeven moment niet meer verplicht dragen. Daardoor ben ik zelfs een

jaar geen lid geweest. Nadat in 1967 de mores afgeschaft werden, kwam ik weer op Albertus. Wel zonder jasje/dasje! of ik nog contact heb met mijn jaar- of dispuutgenoten? Jazeker. Ik ben destijds lid geworden van het dispuut Sisyphos. We vonden het veel te gezellig met elkaar om er nieuwe mensen bij te vragen. Dat deden we niet meer vanaf 1968. Het dispuut is daarmee ten onder gegaan aan de eigen gezelligheid. Voor ons leeft het dispuut nog altijd voort; lustra en halve lustra vieren we nog trouw met elkaar. Het wagenwiel? In de kuip van het oude pandje, daar mochten alleen het SB, het bestuur, en de vijfde- en ouderejaars zitten. En boven de kuip, daar hing het wagenwiel. Ik was lid van de Spuma, dat was de toneelvereniging. We schreven graag stukken die we daarna uitvoerden. En ik herinner me dat we ook stukken schreven in het Middelnederlands. of eigenlijk, in dat wat we erop vonden lijken. Denk maar aan teksten als: “Beschikt ge

over tooverspreucken/of sit ge me hier te verneucken”. Zo speelden we een toneelstuk over Albertus Magnus zelf, die de hele voorstelling geen tekst had. Helemaal aan het einde van de uitvoering kwam Albertus uit het wagenwiel tevoorschijn. Die had daar dan de hele tijd gezeten om de laatste woorden te mogen zeggen: eind goed, al goed! Ik heb inderdaad altijd al geschreven. Maar het ‘echte werk’ begon toen ik Jean Pierre Rawie ontmoette in het café. Ik zat eigenlijk in mijn “Buddingh’-periode” en schreef in de trant van: “als het hart niet klopt, dan klopt er iets niet.” Toen ik Jean Pierre tegenkwam,

driek van Wissen

Page 7: Bokaal 1 2009-2010

Bokaal der Heldere Geesten 7

+ ALBERTIAANSE SENIOR + ALBERTIAANSE SENIOR + ALBERTIAANSE SENIOR + ALBERTIAANSE SENIOR + ALBERTIAANSE SENIOR +

veranderde dat. Samen begonnen we aan de bundel schaaksonnetten, dat werd ons eerste boek. En niet het laatste dat we samen schreven! Ik zie hem nog regelmatig, ook in het café. Hoe je dichter des vaderlands wordt? Nou, het was eigenlijk begonnen als een grap. Er waren wat pennen gedrukt met een reclamerijmpje (Wie vakkundig kan

beslissen/ in de jaren des verstands/ Is

ervoor dat Driek van Wissen/ Dichter wordt des Vaderlands

(red.)). En ik had daarna een keer een TV-interview bij Barend en Van Dorp . De ‘campagne’ kwam pas goed op stoom toen ik per ongeluk zei: ‘Joost Zwagerman is geen dichter’. Ik bedoelde dat hij eerder een prozaschrijver was. Maar er kwam ruzie uit voort en dat maakte weer dat het leefde, de verkiezing. Eigenlijk is het relatief, deze verkiezing van de dichter des vaderlands. Er zijn ook steeds andere regels. Maar het is waar, ik maak toegankelijke poëzie. Daarom paste het mij wel, het zijn van dichter des vaderlands.

Wat ik zoal doe, nu ik dichter-des vaderlands-af ben? Een dichter gaat nooit met pensioen. Ik maak per week gemiddeld drie à vier gedichten. En in het weekend zijn het er twee. Soms besteed ik vijf minuten aan een gedicht. Het zijn niet altijd mijn diepste zielenroerselen, mijn gedichten. Het is meer in de richting van cabaret. Ik besteed alleen al aan de mail en de post zo’n twee uur per dag. Daar zitten dan de gekste verzoeken tussen. Maar er zijn ook mensen die vragen of ik hun gedicht zou willen beoordelen. of mensen die vragen of ik een gedicht voor ze wil schrijven. Sommige aanvragen, daar

begin ik niet aan. Zoals huwelijken, dat doe ik niet. Maar aan sommige organisaties besteed ik graag mijn aandacht. Zo heb ik de afgelopen tijd voor woonzorginstellingen, voor de boekenmarkt op het Spui en voor Warchild geschreven. Dat vind ik ook leuk om te doen. Uitnodigingen voor borrels en andere gelegenheden zitten er ook veel bij, bij de post. Gelukkig is het vooral veel gezelligheid!

HoGE DER A 12

Nooit was ik als student een bolleboos, Want meer dan overdag de Alma Mater

Bezocht ik ’s nachts Albertus aan het water En werd daar spoedig zeer studentikoos.

Daar heb ik mij ontpopt als vlotte prater En ouwehoerde dan ook eindeloos,

Daar was ik met mijn drinkebroeders close En broederlijk bestreden wij de kater.

Daar werd ik wereldwijzer en kordater, Daar trof ook Amor voor het eerst de roos

En raakte ik van God los en de pater.

En dus besef ik heel veel jaren later Dat ik de juiste leerschool toch verkoos: Je leert het meest op de studentensoos.

Page 8: Bokaal 1 2009-2010

8 Bokaal der Heldere Geesten

+ PARTyINg 4 DummIES + PARTyINg 4 DummIES + PARTyINg 4 DummIES + PARTyINg 4 DummIES + PARTyINg 4 DummIES +

Partying 4 dummiesDoor Jeroen Rijskamp

dat we op albertus een feestje kunnen bouwen, is niemand ontgaan, tjah, opeen paar september leden na dan. Maar voor wie zijn schitterende rode knorren dranksnuit voorbij loenst, is het misschien opgevallen dat er nógal wat andere feestjes plaatsvinden die niet overlopen van hitsige sjaarzen, ronald macdonald vestjes en bier uit plastic. De dance feesten zijn aan een opmars begonnen die menig grondvest heeft doen laten trillen. De vermoeiendste en tevens grootste taboe van de kroeg --drugs-- achterwege gelaten, moge het duidelijk zijn dat er steeds meer albertianen ook op andere dansvloeren hun pasje wagen behalve de schuit.

Juist voor degene die toch wel een piepklein beetje nieuwsgierig zijn welke feesten nou “zeker de moeite weerd” zijn om te bezoeken, naast natuurlijk de AHC dj contest op 11 november bij laurentius, hier een kleine walk-through.

stage 1:Parkeer je reet achter een computer en surf naar partyflock.nl. Van hier uit kun je op je dooie gemakkie bedenken of je zin hebt om te partyen in Groningen, of toch voor de verandering lekker anoniem uit je plaat wilt gaan in bijvoorbeeld Amsterdam. Bedenk dus waar je zin in hebt, logisch natuurlijk, maar bij Awakenings heb je geen piekuurtje tussen 23:00 & 24:00u, staan er hoogstwaarschijnlijk geen club / dispuutsgenoten achter de bar en betaal je meestal met munten.oftewel: het kost gewoon meer dan het gemiddelde 15-euri-naar-de-pleurie dinsdagavondje Engel.Zoals een wijs leeszaal praeses ooit zei: “choose your parties wisely, young padawan, but drink the beer you shall.”

stage 2:Pop podium Simplon, Pand48 en Huize Maas beschikken elke maand wel over een prima programmering qua artiesten en / of lokale helden. Kaartjes voor deze fuiven variëren van 5 tot 12,50 euro. Wil je het gelijk echt goed aanpakken, je weet wel, die “niet-van-dat-benauwde-laten-we-elkaar geen-meisje-noemen-instelling,” zul je ‘het’ toch al snel buiten Groningen moeten zoeken. Maar helaas, het festival (outdoor dance gedoe) seizoen is voorbij. No worries, de deuren van Doornroosje (Nijmegen), De Melkweg en Paradiso (Amsterdam) dan wel De Patronaat (Haarlem) staan wagen wijd voor je open. De entree prijs voor deze tenten bedraagt meestal 15 tot 25 euro. Wil je nog een tree’tje hoger en massaler, kijk dan eens naar parties als Awakenings, ElectroNation of check de site van de Heineken Music Hall. De kaartjes hiervoor zijn meestal tussen de 30 en de 40 euro.

Page 9: Bokaal 1 2009-2010

Bokaal der Heldere Geesten 9

+ PARTyINg 4 DummIES + PARTyINg 4 DummIES + PARTyINg 4 DummIES + PARTyINg 4 DummIES + PARTyINg 4 DummIES +

Bovendien is het verstandig deze op tijd te boeken. 1 van de grootste feesten van aankomende tijd is zonder twijfel I love Techno. 24 oktober zal in de stad Gent, in België, geen hotel, motel laat staan een holiday inn nog beschikbaar zijn. Als je denkt voor dit hardere gooie en smijt werk van beats & snares nog niet klaar te zijn, stap dan lekker in de Housequake / Sneakerz trein en laat je tere zieltje maar geleidelijk wennenaan die woeste overstap van zoetsappige Guus hitjes naar teksten als “I wear my sunglasses at night,” “our house is made of ecstacy” “Can you see me move it, shake it on the dancefloor?” en natuurlijk hoe kan het ook anders,

“GIVE ME A BASS, MoTHERFUCKERRR!”

main stage: okay, je hebt je orthodox Rooms Katholieke outfit in de fik gestoken en je hotste / hipste / geilste outfit bij elkaar gescharreld. Je sneakers hebben een hoge Melbourne shuffle ability en de belachelijk grote zonnebril staat fier en fraai op je hoofd.

“ Sterk werk Derk, let’s go, here we go, let’s go! “

De reden waarom hordes mensen en masse besluiten zich te verzamelen op een dance feest verschilt natuurlijk per persoon. De grote dance feesten zijn in principe allemaal offspring van Woodstock, een van nature rock festival waar het eigenlijk maar om 1 ding draaide, namelijk de liefde voor muziek. ook al luister je louter SlamFM!, heb je sinds de middelbare school wellicht verschillende mp3-spelers versleten maar is je playlist nog steeds hetzelfde, schroom niet om een keer je stoute schoentjes aan te trekken en een dergelijk house feest mee te pakken. Je zult merken dat bij eigenlijk elk feest dat je uitkiest, de mensen gewoon komen voor 1 thing and one thing only: to party. of je je nou laat verleiden door een avondje Simplon of staat te rocken op de loveParade in Berlijn, de ervaring die gepaard gaat met het losgaan van zoveel mensen op muziek zullen weinig mensen als onaangenaam beleven.

“ Yes, yes, those good vibrations! ”

tot slotlast but not least. Wij als Bokaal vinden het natuurlijk volkomen normaal dat mensen zich onderkotsen in hun slaap, menig letsel oplopen door overmatig drankgebruik dan wel een coma indrinken, maar houd er wel rekening mee dat het ‘X’ aantal decibel die je naar je hoofd geslingerd krijgt niet altijd voor de poes zijn. oordoppen is voor degene die zijn gehoor koestert geen overbodige luxe. Hersencellen hebben de meesten van ons ‘zat’, haarcellen daarentegen groeien niet meer terug, niet dat hersencellen dat wel doen overigens.

Dat gezegd hebbende rest mij alleen nog de werelwijd erkende Mr. Mackie te quoten en af te sluiten met:

“ Don’t do drugs, mmmmkay, Drugs are bad... mmmmkay? “

Page 10: Bokaal 1 2009-2010

10 Bokaal der Heldere Geesten

+ OPINIE + OPINIE + OPINIE + OPINIE + OPINIE + OPINIE + OPINIE + OPINIE + OPINIE + OPINIE + OPINIE + OPINIE + OPI-

Door Maud Nass

‘Jij bent de hoofdrolspeler in jouw eigen leven’. Een onderschat cliché dat je niet zomaar mag wegwuiven. Lach maar niet.

Je moet er namelijk echt zelf voor zien te zorgen dat jouw biografie hoog in de IMDb eindigt. Daarom ben jij, als opstapje, lid geworden van de R.K.S.V. Albertus Magnus. Je hebt je zo goed mogelijk moeten aanpassen aan de heersende cultuur, maar over het algemeen heb je uiteindelijk toch echt zelf een invulling gegeven aan je lidmaatschap. Uiteindelijk hebben de persoon die je bent, de wensen die je hebt en de keuzes die je hebt gemaakt, ervoor gezorgd dat je op je huidige plek zit. En dat zal uiteindelijk ook bepalen welke scène je in de toekomst speelt. Jij hebt de touwtjes in handen. Face it!

Misschien besef je je nu dat het juist wel gemakkelijk is geweest om mee te gaan in de stroom van streven naar

the ‘Albertian Dream’. of erger: je hebt geen flauw benul van wat er hier wordt aangekaart. Maar zeg nou zelf: zijn we het niet héél erg eens met zijn allen? Tijdens de IT wordt het concept van the ‘Albertian Dream’ voor je uitgetekend. En gedurende je eerste jaar kleuren de Albertianen in je omgeving de rest wel voor je in…

Een jaarclub is de eerste stap. Als je je aanzien wilt vergroten kan je misschien nog proberen bij een dispuut te komen. of een commissie doet het natuurlijk altijd supergoed. Vooral als het je lukt om DC’er te worden zit je gebakken. Natuurlijk zijn er meer wegen die naar Rome leiden. Zoek wel van tevoren even uit voor welke commissies je geen kvi hoeft in te leveren. Voor een aantal commissies is dat namelijk niet gebruikelijk. Men zoekt dan zelf wel uit wie er interesse hebben. De

vriendjespolitiek blijft de grootste concurrent van het kvi-systeem. Vanzelfsprekend.Als je je genoeg hebt bewezen in je eerste jaar, zit je de rest van je studietijd op rozen. Je hoeft nergens over na te denken. Je wordt geleefd door verbindingen die je hebt gelegd op Albertus Magnus. Je hoeft

geen dag alleen te zijn in Groningen. lekker toch.

lekker gemakkelijk vooral. De mores en tradities tekenen zelfs een gedragscode voor je

uit. Naast de lijst in de ora et Bibe is er namelijk nog een waslijst aan ongeschreven regels:op maandag gaat iedereen pas rond één uur naar de schuit, dus jij ook. ‘Vroeg naar de kroeg’ hoeft geen overweegbare optie te zijn, want er zijn toch alleen maar DC’s voor 12 uur. En waarom zou je, als ouderejaars, op woensdag naar de kroeg gaan als je hebt begrepen dat er dan toch alleen maar sjaarsen zijn? Je weet dat je op woensdagavond weinig bekenden gaat treffen, is dat dan de moeite waard

the albertian dream

“Als je je genoeg hebt bewezen in je eerste

jaar, zit je de rest van je studietijd op rozen.”

Page 11: Bokaal 1 2009-2010

Bokaal der Heldere Geesten 11

+ OPINIE + OPINIE + OPINIE + OPINIE + OPINIE + OPINIE + OPINIE + OPINIE + OPINIE + OPINIE + OPINIE + OPINIE + OPI-

om te gaan? Het probleem is dat iedereen dat denkt. Sommigen gaan dan met hun dispuut op donderdag. of met een ex-commissie naar de Burrel. Maar wanneer spreek je al die vriendelijke Albertianen die je niet (meer) goed genoeg kent voor zo een afspraak? Neem bijvoorbeeld de club met wie je als sjaars vaak mixte. of de Albertianen met wie je een geweldige Albertus wintersport hebt gehad. Et cetera. Et cetera. En mocht je het toch proberen op woensdag, doe dan vooral niet mee met het zingen van jaarliederen, dat zou nog eens een saamhorigheidsgevoel kunnen oproepen!

Geachte leden, een beetje zelfreflectie op zijn tijd kan echt geen kwaad. Er is ook zeker niets ‘fout’ aan het beeld wat hierboven wordt geschetst. Sterker nog, het Albertiaanse leven is een fantastisch leven. Maar leef wel zo, omdat je er bewust voor gekozen hebt. En niet omdat je het uitgewerkte plan van de IT voor lief hebt

genomen, en er verder nooit meer bij stil hebt gestaan. Misschien moet jij voor jezelf eens besluiten of je je niet teveel hebt laten leiden door de Albertiaanse groepsdruk. Misschien durf je dat te beamen. En misschien vind je dat dan juist fijn. En veilig. Nou geniet ervan.

Maar misschien kan je nu wel gaan nadenken over de mogelijkheid om in de toekomst een keer heel gek te gaan doen. Misschien kan je, als je aankomend jaar een commissie vormt, eens serieus naar de lijst met kvi’s kijken. Die mensen willen blijkbaar echt heel graag. Ze stellen zich kwetsbaar op, want ze lopen de kans op teleurstelling. Als die lobbyende clubgenoot van je huisgenoot echt graag wil, kan die de gok toch ook wel nemen?

of misschien kun je toch eens om half elf naar de kroeg met je club. Hoe mooi zou het zijn, als we het samen voor elkaar krijgen, om de kroeg elke woensdag tot de nok toe vol te hebben? Stel je voor dat minimaal één kroegbiertje op woensdagavond een collectieve, wekelijkse traditie wordt. Dan kan je

meteen even bijpraten met al de mensen die niet in je club, dispuut, huis of commissie zitten. Want als we allemaal even gaan, is er dan

een tijdstip en de ruimte voor. lijkt het je geen heerlijk idee om dat gevoel van saamhorigheid te creëren? Als we gaan, dan gaan we met zijn allen? op woensdag?

lieve dames en heren, begrijpen jullie dat het echt geen kwaad kan als jullie allemaal eens gaan nadenken over de mogelijkheid van bewustzijn en eigen initiatief in het Albertiaanse leven?

Was getekend, een trotse, bewuste nalever van the ‘Albertian Dream’

the albertian dream

“Hoe mooi zou het zijn, als we het samen voor elkaar krijgen,

om de kroeg elke woensdag tot de nok toe vol te hebben?”

Page 12: Bokaal 1 2009-2010

12 Bokaal der Heldere Geesten

bEstuursovErDraCht

maff

EErstEjaarsgala

Bokaal

Page 13: Bokaal 1 2009-2010

Bokaal der Heldere Geesten 13

KEiwEEK

EErstEjaarsgala

zwEmbaD-fEEst

Page 14: Bokaal 1 2009-2010

14 Bokaal der Heldere Geesten

+ DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC

the usual suspectsNaam: Koen Ronda Leeftijd: 22DC: Bestuur AiMiStudie, ECT’s dit jaar halen?: Bedrijfseconomie, 6 ECT’s Club,Dispuut: Sagdiev, GalahadRelatie Ja (met een vindi)

Speerpunt van jouw DC?Eerstejaars voorrecht: eerstejaars moeten 1x per maand op de Faam eten en vroeger naar de kroeg komen. Dit allemaal in verband met bindend studieadvies, ook binnen de Universeit. Dit is onlangs besloten en betekent minder dan 45 punten in je eerste jaar, oprotten.

Waarom verplicht je het eten niet elke woensdag?Dit is een te drastische overgang. We willen in ieder geval 3 tot 6 uur lang elke Albertiaan een leuke avond kunnen bezorgen vooral op woensdag vanaf 17:00u, zonder dat ze hiervoor tot heel laat op de kroeg moeten zijn. Daarna is later blijven natuurlijk eigen keuze.

Wanneer krijgt Peter (de vaste schoonmaker) opslag?Als het goed is heel snel. Binnenkort, we zijn in onderhandeling met het schoonmaakbedrijf Bloem. Peter is sowieso de eerste persoon die het zou verdienen.

Ah okay, en de mooie gekken toeslag dan?Zolang het gezellig blijft, kunnen we altijd kijken.

Hoeveel boetes ga je uitdelen?ongetwijfeld aanzienlijk wat, maar wel met tegenzin.

Is het lastig om je bestuursfunctie te combineren met je geadopteerde, gehandicapte broertje uit de huidige KC?Ja, altijd wel gezellig. Conflicten worden niet persoonlijk opgevat. Zondagavond bij onze ouders aan tafel moeten we niet vergeten dat we broers zijn.

In deze tijd van economische recessie en groene eco-labels nemen we aan dat alle planken die er worden misgeslagen door jouw persoon op de een of andere manier worden gecompenseerd met milieuvriendelijke artikelen. Oftewel, waar staat Albertus in de milieukwestie? Kom maar door met deze ‘inconvenient truth’...Alle enveloppen bestaan uit milieu-vriendelijk eco-papier. De afvalpers was helaas geen succes, de bekers vlogen alleen maar door de lucht.

Wie wordt de grootste slet binnen je bestuur?Gremmels, die wil ongetwijfeld leuke dingen met de hertjes van de HC doen.

“Alle enveloppen bestaan uit milieu-vriendelijk eco-papier.”

Page 15: Bokaal 1 2009-2010

Bokaal der Heldere Geesten 15

+ DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DCAnnemieke Wieringa Commissie van BeheerLeeftijd: 21Studie, ECT’s dit jaar halen?: Maatschappelijk werk en dienstverlening, 36 ECT’s Club,Dispuut: Siza, geenRelatie: Nee.

Speerpunt van jouw DC?Meer doorloop op de Mensa, strenger boetebeleid met name op roken. Soepeler VP’s vouwen en rondbrengen, meer contact met de DC’s oftewel, meer zuipen.

Bokaal of Biaal? Bokaal.

Je bent klein, blond, geil en je hebt een voorliefde voor vestjes. Hoeveel gasten liggen er aan je voeten?Dankje daarvoor! Genoeg, denk ik. Maar ik heb niemand op het oog: weet je hoe jong ze allemaal zijn?!

Hielenlikker of postzegellikker?Postzegellikker.

Hoeveel tekort ga je draaien?Geen tekort, louter winst.

Tim ZwiersKroeg CommissieLeeftijd: 21Studie, ECT’s dit jaar halen?: Fiscaal recht, 35 ECT’s moet wel lukkenClub,Dispuut: Cazique, BaldrRelatie Ja

Speerpunt van jouw DC? Partij maken van KC en de rest van de ledenopenheid, duidelijkheid en toegangkelijkheid

voor leden.

Wie van je mannen gaat het meest uitdijenals vormloze barbapapa? Steven ‘’Hagrid’’ Kerkstra. Dude, nu al 120kg!

De vraag die ‘on everyone’s mind’ is, hoe hebben jullie het in je hoofd gehaald om deze KC-kleuren van rood/geel/roze/blauw aan je vestje toe te vertrouwen? Geel-rood = goud. Nooit eerder deze kleuren combinatie, Go Ahead heeft er veel mee gewonnen en McDonalds draait er gouden winsten mee.

“McDonalds draait er gouden winsten mee.”

Krentenbaard of Scheurbuik? Zeker scheurbuik

Is het zo dat jij net als het biblische figuur Samson je kracht uit je haren haalt? En dat wanneer deze af worden geknipt je gewoon een nutteloze wedstrijdhenk wordt? Kortom wat is dan je kracht?ondanks de afwezigheid in de lengte van mijn haren blijft mijn gespierde lichaam, kracht en lengte wel degelijk aanwezig. Jerom blijft altijd staan!

Stamt Baku (Tim de Wit) echt af van de 1e holbewoners? Stamboom op nagetrokken, geen onzin, zijn voorouders komen uit de oertijd.

Iedereen weet dat de hoertjes van de tapploeg op pi-pa-polit ook roze vestjes aan hebben. Mogen leden de nuchtere commisarissen dan ook aanspreken met: ‘’he vuile vindi kut tap trut, waar blijft m’n lair?’’Altijd proberen, gevolgen zullen ze wel ondervinden.

“ik heb niemand op het oog: weet je hoe jong ze

allemaal zijn?!”

Page 16: Bokaal 1 2009-2010

16 Bokaal der Heldere Geesten

+ DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC

Esther NijboerHuishoudelijke CommissieLeeftijd: 20Studie, ECT’s dit jaar halen?: MER , 80 ECTS(!?!)Club,Dispuut: Qetesh, Dido

Speerpunt van jouw DC? Chillere sfeer naar leden toe. Meer gamen op de faam (ook met leden natuurlijk). Met de nieuwe Faam kans op een nieuwe start om iets nieuws te creëren door de nieuwe ruimte die er gekomen is. We willen de tafels laten staan tot 24.00u om te klaverjassen e.d. En we zijn bezig om te kijken naar mogelijkheid tot een leuk jazzbandje voor tijdens en na het eten!

Wie is (ja nu al) en wie wordt de slet van je HC?Is: ElyseWordt: Elyse, Rinus (laurena) goede 2e!

Nu de faam een mensafunctie heeft zijn jullie nu ook verantwoordelijk over het opbergen van zout&peper e.d.? Wij hebben niks met eten te maken!!

“Wij hebben niks met eten te maken!!”

We zagen laatst een hoogleraar ‘sfeerverlichting’ op tv. Iets voor de Faam?We zijn er mee bezig. We willen de oranje lichtjes doortrekken en meer kaarsen plaatsen.

Wanneer verwacht je de eerste skybox in jullie hippe ruimte?Tsss. Kom hem volgende week maar plaatsen.

Met welke openingszin kunnen we de gemiddelde huishoudelijke commissaris het best benaderen?

A. Jezus, wat komen jou tieten er goed uit in je faam shirtje!

B. lig je vanavond op je buik? Nee, mag ik het doen?

C. Hoe voelt het nou om de mooiste vrouw in deze ruimte te zijn?

D. Hé, iemand heeft een scheet gelaten, laten

we snel naar buiten gaan.E. Ik krijg paaldrang van je.F. Wil je mijn brommer zien?G. Hoi, wil jij vannacht mijn hoer zijn?H. Sorry maar, heb ik jou al geneukt?I. Zullen we vanavond The Terminator kijken?J. Hey jij met je grote doppen en dikke

memmen, halve liter warme yoghurt?Antwoord: ’A’

Sten Kampsleeszaal CommissieLeeftijd: 21Studie, ECT’s dit jaar halen?: Sociale geografie & planologieClub,Dispuut:Hasselhoff, Dyonisos

Speerpunt van jouw DC? Beter contact met andere DC’s, openheid. Soft-pornavond op dinsdag.

“Soft-pornavond op dinsdag.”

20 Jaar geleden verzamelden vindicaters, Albertianen en stadjers zich op dinsdagavond op de leeszaal voor de broodnodige dosis soft-porn, op televisie weliswaar. Verder willen we meer spellen, dozen flugel verkopen, betere happen, thema-avond op woensdag naast de borrel, om op deze manier in te spelen op de vervroegde kroegavond en zondag voetbal.

Als je een bril op hebt op de leeszaal, krijg je dan korting op speciaal bier, of wat heee?Nee natuurlijk niet, liedjes spelen op de piano is een gratis biertje.

Wie is en wordt de grootste slet?Het is José, maar het wordt Suzan, die naar eigen zeggen “wel wat vee uit Amsterdam haalt”.

Page 17: Bokaal 1 2009-2010

Bokaal der Heldere Geesten 17

+ DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC PRAESIDES + DC

Henk!-Jan van RoekelSchuit CommissieLeeftijd: 21DC: SCStudie, ECT’s dit jaar halen?: Bedrijfskunde, 60 ECT’s moet wel lukken.Club,Dispuut: Kanon, geen dispuut.Relatie: Nee

Speerpunt van jouw DC? “Hebben jullie een beetje vertrouwen in mij? Nee,ohw... Dat komt wel vaker voor...”- Uuuh okay Henk!-Jan, we bedoelen eigenlijkof je gewoon de speerpunten van jouw DC wilt toelichten...“Ah, okay... Maandag druk houden na de clubvormingstijd, sjaarzen gerichtheid dus. Vrijdag aansluitend schuit op de burrel, 21:30u open. Maar dit is moeilijk, hier wordt nog samen met de EJC hard over nagedacht.”

“Schuit zitten altijd een beetje henken in, maar ze durven het niet

toe te geven.”

Hoe kan een gozer met de naam HENK!-Janpraeses worden?Ik ben gevraagd door SC Jiggy, die wilden graag dat we SC HENK gingen heten. (Henk!-Jan’s toevoeging: “schuit zitten altijd een beetje henken in, maar ze durven het niet toe te geven.”)

Wie is en wordt de grootste slet?Tjalling.

Zit er dit jaar nog een thema muziek avondje in, in de vorm van hip-hop/techno/meezingers nachtje?Ja, Smooth Minimal.

Stijn de JongKoffie CommissieLeeftijd: 20Studie, ECT’s dit jaar halen?: Bedrijfskunde, 60 ECT’s moet wel lukken.Club,Dispuut: Hasselhof, Faustus.Relatie: Ja

Speerpunt van jouw DC?Zoveel mogelijk Albertianen minimaal 1x per jaar naar de koffie krijgen. Vorig jaar was er een goed beleid, dus daar gaan we op voortborduren. Het andere puntje is voetbal op zondag, de KoCie tapt dan en hier heeft de lC niets mee te maken!

Wanneer krijgen we nou eindelijk eens een lekkere scheut Tia / Cointreau door onze koffie als we een eurootje bijleggen?Is er al! Waarom is dit niet bekend? Assortiment bestaat alleen uit whiskey, sinds dit jaar. De lijst met overige sterke versnaperingen volgt nog. Bij deze: officiële toezegging in de Bokaal. Vanaf nu hebben we standaard altijd Cointreau paraat voor bij de koffie!

Wordt frituren op de koffie gelegaliseerd dit jaar?Nee, er zijn al genoeg andere versnaperingen. Nieuw is wel, de tosti rosso (tomaat, rode pesto & kaas) en het broodje van de maand, dus helaas geen frituur.

“Vanaf nu hebben we standaard altijd Cointreau paraat voor bij de

koffie!”

Mark ElemaDENZStudie: Internationaal & Europees rechtClub,Dispuut: Vokuhila, Dr. FaustusRelatie: Nee

Speerpunten van jouw DC? Nieuwe lichten en een rookmachine

“DENZ super hard AAN!”

Page 18: Bokaal 1 2009-2010

18 Bokaal der Heldere Geesten

futsal in Bandung+ BUITENlAND + BUITENlAND + BUITENlAND + BUITENlAND + BUIT KRoEGPAGINA + KRoEGPAGINA + KRoEGPAGINA + KRoEGPAGINA

Het is ook vrij lastig om een band te vormen met mensen die om vier uur ‘s ochtends

opstaan, bijna geen bier drinken en lachen als iemand zich pijn doet.

Jasper Heymen

Op weg naar de zaal waar ik straks zal gaan zaalvoetballen, probeer ik met mijn scooter langs het altijd vaststaande verkeer te komen. Nadat ik tig keer ben afgesneden en het geluid van tientallen toeters heb mogen ervaren nader ik de parkeerplaats voor scooters. Nog voordat ik een plaatsje voor mijn scooter heb gevonden, is er al een wat oudere man vanachter zijn toonbank van zijn kleine kiosk naar mij toegesneld om mij met een fluitje in zijn mond bij het parkeren te helpen. Even later loop ik de campus op van Institut Teknologi Bandung, dé universiteitstad in West-Java waar ik uiteindelijk 4,5 maand zal studeren. Als ik de wat karige zaal inloop kijken wat jonge gasten me vragend aan. Als ik even later Alfi, de jongen met wie ik heb afgesproken, heb gevonden, komen ze één voor één naar me toe. Ze stellen zich allemaal bijna nederig voor om daarna gelijk te vragen waar ik vandaan kom en of ik Ruud van Nistelrooy en nog veel meer Nederlandse spelers ken. Ze zijn oprecht geïnteresseerd in je en stellen zich extreem vriendelijk en gastvrij op. Zo willen Indonesiërs je gelijk met alles helpen. Helaas doen ze dit vaak op een zodanig trage manier waardoor je, zeker als je snel iets voor elkaar wil hebben, al snel enigszins geïrriteerd raakt. Maar boos worden kan je bijna niet op die arme en te aardige mensen. Dit is zeker het idee dat Nederlanders hebben die alleen als toerist Indonesië hebben ervaren. Desondanks gaan mijn handen af en toe jeuken als “ras Nederlander” en erger ik me soms dood aan de chaos, het gebrek aan logisch en praktisch

denken van de Indonesiërs en aan het verkeersprobleem, waaraan niemand wat lijkt te doen.Als mijn wedstrijdje begint, merk ik al gelijk dat ik een hele andere instelling heb dan de rest. Zo roep ik na een gemiste kans “fuck!” . Fagus komt naar me toe en zegt tegen me dat ik niet zo serieus moet doen en gewoon plezier moet maken. Ik begrijp hem niet, want het was immers een niet te missen kans. Gedurende de avond merk ik dat de jongens onderling veel eerlijker tegen elkaar zijn dan jongens in Nederland. Zo zie ik een doelman een terugspeelbal net voor de lijn tegenhouden, maar als hij op staat gooit hij de bal naar de zijlijn en zegt “corner”. Verder wordt er

niemand vast gehouden of over de knie gelegd, wat in Nederland nog wel eens “per ongeluk” wil gebeuren. Het is zeker niet het enige wat anders is tussen Indonesiërs en Nederlanders. Zo ziet het wc bezoek van een Indonesiër er bijvoorbeeld iets anders uit. Als hij voor een pisbak staat, laat hij zijn broek en slip tot ongeveer op knie hoogte zakken. Dan drukt hij zijn kruis zo ver mogelijk in het urinoir en hangt iets naar links aangezien

zijn linkerhand in de pot is verdwenen. Met de duim

van zijn rechterhand (zijn andere vingers houden

een nieuwe

Blackberry vast) spoelt hij twee keer door. Daarna zie je hem zijn linkerschouder bewegen om zijn eikel schoon te spoelen. Vervolgens pakt hij een zakdoek en droogt eerst zijn handen af om daarna en passant met de zakdoek zijn kuif in model te brengen. Tenslotte loopt hij weg zonder zijn handen te wassen.Naarmate de avond vordert worden er aardige aanvallen opgezet, maar telkens als je denkt dat er een mooie goal gaat vallen, wordt er weer iets anders moois bedacht, waardoor de hele aanval smoort. Dit komt wel vaker voor in het dagelijks leven hier. Als ik eerlijk ben, zou ik toch liever met Nederlanders voetballen. Het klikt gewoon niet

helemaal en het is heel moeilijk in te schatten wat er nu precies omgaat in de hoofden van die gasten. Het is ook vrij lastig om een band te vormen met mensen die om vier uur ‘s

ochtends opstaan, bijna geen bier drinken en lachen als iemand zich pijn doet. Ik zie er niet alleen anders uit dan zij, ik voel me ook anders. Dat is wel een rare gewaarwording als je bent opgegroeid met de gedachte dat iedereen hetzelfde is. Toch sta ik niet meteen te springen om terug te gaan naar Nederland, waar het even leuk is als je weer met je vrienden kan ouwehoeren en samen je kop eraf schroeven en waar bovenal alles wel (redelijk) goed voor elkaar is. Maar terug naar de voortdurende haast, de regeltjes, het voorspelbare leventje en natuurlijk het beroerde

klimaat? Nee, gelukkig

nog even niet…:)

Page 19: Bokaal 1 2009-2010

Bokaal der Heldere Geesten 19

Ram Modeste Mussorgski onder het motto: imagematig-heid kent geen

tijd, strompel jij dag in dag uit knettertje kaal op de kroeg. Waarom? Gewoon, omdat het kan! En natuurlijk sjaarzen regelen bij de vleet. Waarom? Nou, omdat het kan dus! BooM! Maar lieve ram, je kan nou wel zo stoer doen, maar zelfs de kocie ziet jou te vaak op de kneipe. Dat is echt voor niemand leuk… oh sorry, wist niet dat je boos zou worden!

StierWillem AlexanderDe financiële crisis heeft nu ook jou bereikt.

Als je drie vellen schijtlint gebruikt in plaats van vier, bespaar je wel 9,80 per maand! Dat zijn sowieso 10 koude Albertiaanse biertjes. Dat is pas echt goede shit.

TweelingErica Terpstra lieve tweeling, baby vetjes zijn schattig, maar dis goes too fur.

Dat jij hebt durven zwemmen deze zomer! Bleef er über-haupt water over voor de overige badgasten?! Zorg er onmiddellijk voor dat je cho-lesterol gehalte weer op peil komt, anders is het niet zeker of jij 2010 haalt.

leeuwNapoleonoh my God, heb jij die hunk al gespot? Sowieso iets voor jou. Hij is ook lekker

in touch met zijn feminine side. Zijn torso komt zo goed uit in dat roze en baby blau-we hestje! Die hotte chick mag er ook wezen, hoewel ze wel een beetje uit de hoogte doet. Haar kroonjuwelen tepels komen goed uit in haar rood roze oranje shirtje, dat doet jou deugd. Go GET HEM/HER!

Maagd Michael Jack-son Michael Jackson mag dan dood zijn, jij zeker

niet! De kroegvloer is spe-ciaal voor jouw moonwalk geboend, want jij gaat rocken deze maand! Dus houd je baspas in de aanslag en de rest can beat it!

KreeftGeorge Walker Bush Regeren is voor-uit zien! Als kreeft wandel je altijd overal gemakkelijk

tussendoor. Helaas zal dit de komende tijd niet zo mak-kelijk meer gaan. Gebruik je scharen en wees inventief!

WeegschaalPavarottiDe sterren roe-pen je op meer naar jezelf te luisteren. De

innerlijke jij die binnenin je zit staat namelijk te spartelen om naar buiten te komen om eruit te halen wat erin zit.

WatermanBeatrixVan al die trei-nen word je knetterkaal en moet je boven-dien uit je plas-

buis kletteren, uit je buik hui-len en je poes van op het bakkie zetten. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar denk eraan dat je je baspas uit de groep haalt! Want an-ders is het echt voor nie-mand leuk.

SchorpioenMarco van BastenJij, spetter! Jij bent sowieso hard AAN deze maand. De kracht van jouw spet-

terende verschijning zit hem niet alleen in jouw image matige lange lokken, maar vooral in de air van jouw nikes. En voor de spetterin: ook al ga je studeren, jij ziet er deze maand op en top uit in de ub met je minnetonka’s. Maar kijk uit: je kunt ook overdrijven met je slierten. Pas op dat je niet verstrikt raakt en head first van de 3e naar de begane flikkert.

BoogschutterSir Winston Chur-chillJe komt deze maand voor belangrijke keuzes te staan.

Welke clubgenoot gaat er voor je speechen tijdens je 21-diner/afstudeerborrel? Moet je dat ene tentamen nou wel maken, of toch voor de herkansing gaan? Een trein paardekut of liever je-never met bitter lemon? Je hebt het maar moeilijk. Maar onthoud, het kan altijd moei-lijker: 889 x 885= …?

SteenbokMarlene DitrichDeze maand krijg je de kans om dan eindelijk je persoonlijke doel

te vervullen. Het was een last op je schouders, maar je moet niet bang zijn om het woord te verspreiden. Meer muurtaps aanslingeren is na-melijk voor iedereen beter!

VissenAlbert EinsteinVan ‘van twee wal-letjes eten’ heb jij nog nooit gehoord. In tegendeel zelfs!

Jij neemt niet alleen de rat-tentaxi, maar bent ook snoei-hard aan het soggen. Waar denk jij mee bezig te zijn?? Ga je nou eens echt misdra-gen, we weten dat die stoei-poes/batti boy in je zit.

Horoscoop

Kroeg-

strip

+ BUITENlAND + BUITENlAND + BUITENlAND + BUITENlAND + BUIT KRoEGPAGINA + KRoEGPAGINA + KRoEGPAGINA + KRoEGPAGINA

Page 20: Bokaal 1 2009-2010

20 Bokaal der Heldere Geesten

+ CARRIERE + CARRIERE + CARRIERE + CARRIERE + CARRIERE + CAR IN YoUR FACE! + IN YoUR FACE! + IN YoUR FACE! + IN YoUR FACE! +

Door Rosalie Kühlmann mei 2009. Ik klik op ‘verzenden’. En weg is het. De e-mail wordt opgeslokt in het oneindige, ongrijpbare internet, via allerlei codes en iP adressen verstuurd, om bezorgd te worden in het postvak in van de Veerstichting in Leiden.

Als bijlage een essay, dat ik geschreven heb. Mijn toegangskaartje tot drie overweldigende dagen in de St. Pieterskerk in leiden. Althans, dat hoop ik. Eerst afwachten of mijn essay door de selectie komt. Augustus 2009. YES. Een e-mail van de Veerstichting, ik ben een van de 250 gelukkige studenten die deel mogen nemen aan een symposium over controle. Naast deze 250 studenten komen ook 250 ‘vormgevers’ van de maatschappij. Denk aan politici, bedrijfsmensen, advocaten, artsen, sportmensen, van alles. Het doel van het symposium is een brug te slaan tussen studenten en ‘de oudjes’ van de maatschappij, hoe denken zij en hoe denken wij? Wat kunnen we van elkaar leren? Is de wereld straks in goede handen bij ons, de toekomstige vormgevers?

7, 8 en 9 oktober, wat een ervaring. Drie dagen vol interessante lezingen, debatten en discussies met mensen zoals Piet Hein Donner, Dambisa Moyo en Keith Bakker. Drie dagen in pak lopen en denken dat je het al hebt gemaakt. Drie dagen lang luxe, uitgebreid ontbijt, lunch en diner, op je wenken worden bediend, iets waar je als student alleen naar kunt verlangen. Drie dagen lang nieuwe mensen ontmoeten, ideeën uitwisselen en kennis opdoen.

Drie dagen lang ‘s avonds drinken met studenten en vormgevers; helaas dus ook drie dagen vol brakheid en flesjes water onder

je stoeltje. Drie dagen jezelf overgeven aan wat gaat komen. Drie dagen lang niets onder controle. Maar vooral drie dagen lang een fantastische tijd beleven.

9 oktober 2009, 22.00 uur. Ik zit terug in de trein, uitgeput maar voldaan van drie fantastische dagen. Tegenwoordig willen we alles onder controle hebben. We studeren hard, doen ons best om hoge cijfers te halen (of in ieder geval iets te halen), doen aan CV building, zodat we wanneer we zijn afgestudeerd een baan kunnen krijgen bij een status A+ bedrijf en het helemaal gaan maken. Carrière uitgestippeld. Alles onder controle. Toen ik mijn essay verstuurde in mei, wist ik niet waar ik aan begon. Een studiegenootje kwam naar me toe, zei dat ik absoluut mee moest doen omdat het zo vet was. In de trant van carrière maken, CV building en meer van dat soort onzin dacht ik, laat ik mijn horizon verbreden, mijn grenzen verleggen en de sprong wagen. Doodeng. Wat moet ik nou in leiden? Ik ken daar niemand, wat moet ik bespreken met al die ‘oudjes’ en in hoeverre heeft het met mijn studie eigenlijk zin om aan CV building te doen? Moet ik nou echt al die moeite doen en een essay schrijven om binnen proberen te komen?

Achteraf denk ik terug met een grote glimlach. Het is best leuk om af en toe eens wat verder te denken dan stad, studie en kroeg. Studenten uit andere steden ontmoeten, kennis uitwisselen en samen uitbrakken in de symposiumbank in plaats van de studiebank. En stiekem is het eigenlijk ook heel leuk om in je pakje door leiden te lopen en te doen alsof je heel wat voorstelt. Het leuke van dit symposium was dat er veel verschillende studies waren. Maar ook op je eigen studiegebied zijn veel van dit soort evenementen te vinden. Denk aan Teimun, Grunmun of bijvoorbeeld in- house dagen. Ik zeg, doe eens gek, waag die sprong en schrijf je in. Verlies de controle een paar dagen lang en beleef een fantastische tijd!

alles onder controle?

Page 21: Bokaal 1 2009-2010

Bokaal der Heldere Geesten 21

+ CARRIERE + CARRIERE + CARRIERE + CARRIERE + CARRIERE + CAR IN YoUR FACE! + IN YoUR FACE! + IN YoUR FACE! + IN YoUR FACE! +

in your facE!Sylvester

van D. (‘06) voel-de nattigheid in de plaatselijke Waalse sloot van lloret de

Mar

onder het mom van ‘Anne, als ik jou zie, ben ik niet meer bij te sturen’ re-

gelde Bob (09) beide Anne’s uit zijn jaar maar

lieke S. (CvB) zet haar sprinkler aan over oscar R.

(06)

Joeri van de V. (02) deed maff met Saskia van den A.

(06)

Maarten W. (KC) zorgt voor goede

integratie (zie kroegstrip)

Myrthe van den B. (SC) heeft het voorzien op de oermannen van

Boga, zowel Freek B. (07) als Berend T. (06) wist ze

in haar grot te lokken

Erik van H. (05) en

Annemarie N. (AiMi) hebben nu

officieel verke-rings

Voor Sander van W. (KEI) en Annelies V.

(KEI) maakt afstand geen verschil, sinds zij in USA zit

zijn ze dagelijks aan het skypen

Henk Jan R. (SC) coin-

flipte zich naar een nachtje Anneloes D.

(08) ten koste van Sylvester van

D. (06)

De rest van de DC’s zijn ook aan het integre-

renSusanne en Thom lC KCElyse en Maarten HC KC

Elyse en Nick HC SCCarolien en Remon HC KCDominique en Tom SC KC

Kim en Adriaan HC lCYvonne en Xavier HC lC

Daan en Anke SC HCGerlof en Tineke SC HC

Eva en Tijn SC KC

Verdere noemenswaardige regelacties:

Henk Jan R. (SC) & Sophie W. (06) Fleur E. (SC) & Gideon de J. (09)

Gideon de J. (09) & Sophie W. (06) Joris J. (lC) & Kathelijn M. (08)Rinske V. (06) & Tjalling B.(08)

Carlijn G. (lC Bundy) & Bart l.(SC Jiggy)Bertine B. (lC) & Marius K.(07)

What hap-pens in lloret stays

in lloret, dacht lC Bundy. of toch niet..?

ook lC Beetle doet hetlekker internNikki en JorisJose en Tim

Wibaut M. (04) en Jorien B. (AiMi) zijn gespot op het

nieuwe pandje

Jorn van l. (BANCK) en Vera

B. (KEI) praten niet veel. op andere fron-ten maken ze echter

wel veel geluid..

Page 22: Bokaal 1 2009-2010

22 Bokaal der Heldere Geesten

Door Michiel van Gorp en Ellen Visser

Voor het MAFF feest zijn de meesten van ons met hun voorlopige jaarclub gaan eten. onder het genot van het heerlijke bier werden ingewikkelde verdedigingstactieken (waaronder het effectief werken in een squad) doorgesproken. Een tijdje later stonden we als groen- wit geverfde debielen de vijand op te wachten. De kroegcommissarissen (die samen met het bacchiaal met wel zestig man sterk waren) deden nog een paar proefinvallen om de barrière te testen en probeerden de menigte nog verder op te fokken. Fantastisch. Na verloop van tijd nam de spanning toe. Het wachten duurde lang, er deden al geruchten de ronde dat we via de Schuitemakersstraat in de rug aangevallen zouden worden. Toen viel de vijand binnen, eerstejaars van Veritas, Virgiel, laurentius, Xaverius, Carolus, olof en Quintus kwamen met groepjes binnenvallen en werden bedolven onder een agressieve Albertiaanse menigte. Sommige angstige Rotterdammers probeerden terug te krabbelen, maar werden terug de menigte ingegooid. ‘’Waarom heb je dan ook een stropdas om, rare vent!’’. De dames begonnen angstig, maar werden na verloop van tijd feller. Een paar braspraktijken draaiden uit op kleine opstootjes, een aantal omhooggevallen nerdo’ s vonden het maar niets dat hun felbegeerde das van de strop werd gerukt. Toch kon er na het invechten een gezellig feest beginnen, waarbij vooral de dames uit Utrecht en Delft graag een slaapplek in Groningen wilden veroveren. op de leeszaal kwam ik later op de avond Gerben Andriessen tegen, hij zat op de piano en keek een beetje moeilijk. Toen ik naar zijn toestand vroeg wees hij naar zijn knie, tot mijn schrik leek deze meer op een kokosnoot. Ik zei dat ik wel even hulp ging halen, maar dat was niet nodig volgens Gerben. ‘’Als ze die tap maar weer aan de praat krijgen, dan gaat het wel’’. Al met al was het een geweldig feest. Jammer dat de stroom dankzij de Rotterdammers een paar keer uitviel, maar dat hoort er nu eenmaal bij. We hebben de kroeg met hart en ziel verdedigd en zullen deze avond niet snel vergeten. Veel zweet, hitte, herrie, bier, blote mannen, blote vrouwen (huilend) en de geweldige band ‘Iets Beters’ maakten het MAFF onvergetelijk.

sjaarsenbalDinsdagavond zes oktober was de grote dag aangebroken, het sjaarsenbal zou plaats vinden. In leuke,sexy, mooie en lelijke jurkjes en chique rokkostuums of simpelweg een overhemd (ik zal geen namen noemen Remco Schrooten) kwam iedereen verheugd binnen bij huize Maas. Hier stond het buffet al klaar zodat we een lekker hapje konden eten. langzaam aan werden de tafels gevuld met voorlopige jaarclubjes en sommigen zelfs met dates. Daar zaten we dan ´heerlijk´ knus rond een tafeltje van het buffet te genieten en weer gezellig bij te kletsen. Na het avondmaal kon het feest pas echt los gaan op de kroeg. De band begon met optreden en iedereen voegde zich al aardig snel in het hol om lekker mee te zingen en springen. Sommige jongens waren wel heel enthousiast over de band en lieten zich volledig gaan, het bier dat hierbij door de lucht vloog was dan ook erg aangenaam. Na de band kwam er nog een DJ om de rest van de avond op te vullen. ook werd er nog een special effect toegevoegd om de sjaarsen even wakker te schudden, namelijk het brandalarm. Gelukkig bleek er niets aan de hand te zijn en kon het bal gewoon doorgaan. Na genoeg bier en vermoeide damesvoeten kwam het eind in zicht. Iedereen had het erg naar zijn zin gehad, kortom een zeer geslaagde avond.

Hel van groningen+ SJAARSENPAGINA + SJAARSENPAGINA + SJAARSENPAGINA + SJAARSENPAGINA + SJAARSENPAGINA + SJAARSENPAGINA + SJAARSENPAGINA

Page 23: Bokaal 1 2009-2010

Bokaal der Heldere Geesten 23

+ SJAARSENPAGINA + SJAARSENPAGINA + SJAARSENPAGINA + SJAARSENPAGINA + SJAARSENPAGINA + SJAARSENPAGINA + SJAARSENPAGINA

sjaarsEn

foto gallErij

Page 24: Bokaal 1 2009-2010

24 Bokaal der Heldere Geesten