Boekje Verkeersweek september 2014

13

description

Samen maken we er een leerrijke week van ... voor kinderen en (groot)ouders. Een uitgave van de verkeerswerkgoep van de Sinte-Maartenschool, Limbosweg, 13 1860 Meise

Transcript of Boekje Verkeersweek september 2014

Sinte-Maartenschool Meise Werkgroep Verkeer

15 tot en met 21 september 2014

Verkeersliedje

Ring, ring … stap, stap, stap. (3x)Ring, ring, ring!

Met de fiets naar school of met de benenwagen,als ’t goed is voor ’t milieu dan hoor je ons niet klagen.Beter met de fiets dan in een lange stoetvan auto’s die te roken staan,vervuilen, da’s niet goed.

Gebruik je onderstel,verplaats je wat sportiever.Veilig, rustig aanzo hebben we het liever.Kijk naar links en rechts,let op voor het verkeer.Laat je zien, onthoud het goed.We zingen ’t nog een keer.

tekst en muziek ook te horen op www.sinte-maartenschool.be/verkeer (met dank aan meester Bruno)

Straplied

We gaan strappenWe gaan strappen Strappen voor het goede doelWe gaan strappen We gaan strappenwant strappen is echt mega cool

Blijf niet aan de kant zittenmaar doe toch lekker meeGa te voet of neem de fiets:dat is een goed idee!Loop mooi langs de huizenkant;niet zomaar op de straatKijk goed uit je doppenVoor je ’t weet is het te laat

Refrein

Rijd maar lekker samen Neem het openbaar vervoerMaak zelf een fluohesjedan ben je lekker stoerZeg maar aan je ouders:‘Hier rijd je beter traag.Anders komt de politieje vatten bij je kraag.’(bron: www.strapdag.be – zie ook www.ketnet.be )

2 199

SMS-fietstocht

Sluit je de verkeersweek graag af met je gezin, familie of vrienden? Doe zeker mee met de SMS-fietstocht op zondag 21 september 2014! Je kan kiezen tussen twee tochten en Brussel is die dag autovrij.Verdere informatie volgt via de boekentas. Tot dan!

Vragen of suggesties?

Bedenkingen zijn welkom!Je kan ons altijd aanspreken via de onderstaande mensen.

leden van de verkeerswerkgroep:

Joris De LannoyMien Van Zeghbroek

Sonia ElecteurBram Lessage

Bruno NicaEls Kindt

Stijn RoelensMia Van den Bergh

Inge Scholliers

Beste (groot-)ouders,

Een nieuwe editie van de verkeersweek van onze Sinte-Maartenschool staat voor de deur. In de week van 15 tot en met 21 september staan verkeer en verkeersopvoeding centraal in en rond de school.

Het belang van veiligheid in het verkeer is niet meer weg te denken uit ons dagdagelijks leven. Tijdens deze verkeersweek wordt er dan ook, zowel theoretisch als praktisch, zowel op school als door (groot)ouders aandacht aan besteed.Wij maken van deze gelegenheid graag gebruik om jullie allen te sensibiliseren en om jullie allen aan te zetten tot een verkeersvriendelijk gedrag.

Tijdens deze verkeersweek wordt niet enkel gefocust op verkeersveiligheid in het algemeen, maar gaat er een meer specifieke aandacht uit naar de situatie in onze schoolomgeving. Informatie over onze actie vinden jullie verder in dit boekje. Hopelijk krijgt iedereen de smaak te pakken en worden deze veilige en aangename verkeersreflexen na de verkeersweek verder gezet.

Heel wat activiteiten die we de vorige jaren organiseerden hebben hun deugdelijkheid bewezen. Toppers zijn het fietsexamen, het fietsbehendigheidsparcours op de carpoolparking, de politie op school,de gezamenlijke opening, een overdaad aan fluo, fietsen op school …. Zij worden dan ook hernomen tijdens deze editie. Een planning vindt u in het midden van dit boekje terug.

1888

Bekijk dit overzicht goed! Zo weet u wanneer uw kind met de fiets naar school moet komen.

En omdat zoveel kinderen tijdens deze vijf dagen met de fiets of te voet naar school komen, sluiten wij voor hun veiligheid gedurende deze week de Bouchoutlaan volledig af van 8.00 uur ’s morgens tot 16.00 uur ‘s namiddags. De borden merkte u waarschijnlijk reeds op de voorbije week.

Als uw kind dan, met of zonder begeleiding, met de fiets naar school komt, spreekt het voor zich dat de fiets van uw kind perfect in orde is. Ze zullen immers gecontroleerd worden, voor het 5e en 6e leerjaar. Daarom hebben we in dit boekje nogmaals opgesomd waaraan een perfecte fiets allemaal moet voldoen.

Wij hopen dat deze verkeersweek, die doorgaat in samenwerking met de gemeente en de politie, ons allen aanzet om extra aandacht te besteden aan de veiligheid van onze kinderen in het verkeer. Enkel door middel van voortdurende sensibilisatie kan er een nieuwe, verkeersveilige mentaliteit voor onze kinderen (en dus ook voor onszelf) ontstaan!

En aan alle vrijwilligers die het mogelijk maken om al onze activiteiten te organiseren: hartelijk dank!

Veel plezier!

de werkgroep Verkeer

Fietssuggestiestroken geven de plaats van de fietser op de weg aan, maar auto’s mogen (moeten soms zelfs) ook over fietssuggestiestroken rijden. Ze mogen er zelfs op parkeren.

Fietshelmen niet verplicht zijn? Weet wel dat je de kans op een hersenletsel met 85 % doet dalen als een een fietshelm draagt bij een val.

Je kinderen leert om altijd aan de kant van de stoep uit de auto te stappen? En ze ook daar goed moeten opletten als ze hun deur openen of uitstappen? Er kan een fietspad langs de stoep liggen, die fietsers krijgen dan voorrang!

Je op een fietspad andere fietsers ook links moet inhalen? Rechts inhalen is, net zoals op een weg zonder fietspad, verboden.

Uit de Grote Verkeerstoets blijkt dat kinderen de bevelen van een agent niet goed kennen? Een arm omhoog = stoppen, arm(en) verticaal of ‘open’ in je rijrichting = doorrijden, arm(en) horizontaal of gesloten in je rijrichting = stoppen.

Op 7 mei 2015 de vijfde leerjaren van de lagere school in Vlaanderen de kans krijgen om hun kennis en vaardigheden digitaal te toetsen op de ‘Grote Verkeerstoets’?

Bron: VSV, januari 2011

34

Verkeersweetjes

Wist je dat …

Fietsers jonger dan 9 jaar altijd op het trottoir mogen rijden, op voorwaarde dat de wieldiameter van hun fiets niet groter dan 50 cm is (banden niet inbegrepen)?

Als je je op minder dan 30 meter van een zebrapad bevindt, je verplicht bent om dat te gebruiken als je wil oversteken?

In de bebouwde kom je met twee naast elkaar mag fietsen, op voorwaarde dat de auto’s uit de tegenovergestelde richting je nog kunnen kruisen? Buiten de bebouwde kom mag je ook naast elkaar fietsen, maar daar moet je er zeker van zijn dat het verkeer dat achter jou komt, je veilig voorbij kan steken.

Fietsers voorrang van rechts moeten verlenen op kruispunten? Andere bestuurders moeten uiteraard ook voorrang verlenen aan fietsers die van rechts komen op kruispunten waar de gewone voorrangsregel geldt.

Een botsing met een snelheid van 50 km/u overeen komt met een val van tien meter hoog als je niet vastgeklikt bent met de gordel? Zou jij graag van de vierde verdieping naar beneden tuimelen?

Er een verschil is tussen een fietspad en een fietssuggestiestrook? Fietspaden worden altijd aangeduid door witte onderbroken wegmarkeringen of een verkeersbord. Je bent dan verplicht om een fietspad te gebruiken.

Nuttige tips voor onze peuters en kleuters

Elk jaar opnieuw worden er bijzondere aandacht besteed aan verkeersveiligheid voor de kinderen op school. Voor de leerlingen van de lagere school resulteert de verhoogde aandacht voor verkeersveiligheid in een duidelijke reductie van het risico op ongevallen. Voor de allerkleinsten, de kleuters op onze school, is het niet altijd evident om hen in de activiteiten tijdens de verkeersweek te betrekken omdat ze meestal niet zelf actief deelnemen in het verkeersgebeuren van elke dag. Nochtans is het wel degelijk mogelijk om hen bewuster te maken van de gevaren in het verkeer en onderstaand vinden jullie een aantal tips die jullie als ouders hierbij kunnen gebruiken.

Voor de leeftijden van 2 tot 4 jaar hebben we te maken met kinderen die veel te jong zijn om voor hun eigen veiligheid verantwoordelijk te zijn. Deze ‘peuters’ kunnen we nochtans leren:

altijd de hand vast te houden van oudere kinderen of volwassenen in de buurt van de weg;

177716

steeds op het voetpad of langs de kant van de weg te wandelen;

steeds te spelen op veilige plaatsen, weg van straat;

om een eenvoudige verkeersveiligheids-woordenschat te ontwikkelen;

te begrijpen dat wegen in hoofdzaak bestemd zijn voor verkeer, en niet voor mensen;

te begrijpen dat verkeerswegen gevaarlijk zijn; te beseffen dat men moet stoppen, kijken en luisteren

alvorens de straat over te steken; te beseffen dat kleine kinderen niet altijd kunnen

opgemerkt worden door autobestuurders; te beseffen dat verkeer soms van onverwachte plaatsen

kan komen; te leren om zebrapaden of andere veilige

oversteekplaatsen te gebruiken alvorens andere mogelijkheden te overwegen;

om de veiligste plekken te kennen om de straat in de buurt van thuis over te steken.

Hier let je best op :

zadel : stevig vastgezet, op de juiste hoogte (als je stilstaat, moet je met je voeten bij de grond kunnen)

stuur : stevig vastgezet, iets hoger dan het zadel wielen : stevig vastgezet, zonder speling spaken : strak aangespannen velgen : zonder

vervorming banden : zonder

scheuren, uitstulpingen of afgesleten loopvlak en voldoende opgepompt

ketting : goed gesmeerd, met ongeveer 1 cm speling

5

6

pedalen en trapas: zonder speling frame : zonder roest of beschadiging

Sinds kort zijn er aparte regelingen en dit naar gelang het type fiets waarmee je op de baan rond toert.

Wil je weten of je MTB, Cyclocross of City Bike voldoet aan de reglementeringen dan kan je dit nagaan op: http://www.mobielvlaanderen.be/wegverkeer/fietsen-011.php?a=5

Een veilige en reglementaire fiets

Wettelijk verplicht!

2 doeltreffende remmen

een goed functionerende bel

een witte reflector vooraan

een rode reflector achteraan

een witte reflecterende strook aan weerszijden van elke band en/of minstens 2 gele of oranje dubbelzijdige reflectoren per wiel

gele of oranje reflectoren aan weerszijden van elke pedaal

een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan, die niet verblindend zijn. Ze moeten alleen aanwezig zijn én in werking zijn tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag én in alle omstandigheden wanneer het niet meer mogelijk is te zien op een afstand van ongeveer 200 meter. De verlichting, die in knipperstand mag werken, kan zowel op de bagage, de kleding, het lichaam als het rijwiel worden aangebracht.

Kleuters met leeftijden van 5 tot 6 jaar kunnen we al meer verantwoordelijkheid geven wat hun eigen veiligheid betreft. Deze leeftijdscategorie kunnen we leren:

mensen te herkennen die hen de straat kunnen helpen oversteken;

hoe en waar het veilig is om te spelen; de richting van het verkeer te herkennen op zicht en

op basis van geluid; waar te stoppen, te kijken en te luisteren vooraleer

over te steken, en de kortste afstand te kiezen voor het oversteken;

om, wanneer het mogelijk is, altijd het zebrapad te gebruiken;

om de verkeerslichten te begrijpen (met of zonder zebrapaden);

hoe van en naar school te gaan op een veilige manier;

14

de gevaren van ‘niet gezien te worden’ te begrijpen, en in te zien dat het verkeer niet altijd kan opgemerkt worden vanwege geparkeerde voertuigen;

om te begrijpen hoe en waarom voertuigen bijdragen tot veiligheid en gevaar;

de problemen van andere weggebruikers te verstaan en de belangrijkheid van gezien te worden in alle weersomstandigheden te begrijpen;

dat ongevallen kunnen leiden tot verwondingen en zelfs tot de dood;

dat men verantwoordelijk kan worden gesteld voor ongevallen.

Actie – Strapdag

Ook dit jaar doen we mee met de Strapdag op vrijdag 19 september. Breng uw kind die dag te voet of met de fiets naar school.

U kan deze week een groene pluim verdienen door extra aandacht te schenken aan uw verkeersveilige houding. Sta even stil bij onderstaande vragen …

Ook u als ouder heeft hier een belangrijke verantwoordelijkheid!

Is uw snelheid in de dorpskom aangepast ?

Hoe en waar parkeert u uw wagen ?

Zet u uw kinderen uit de wagen “op straat”?

Loopt u gezellig een eindje mee ?

Helpt u uw kleinsten over te steken ?

NIEUW – NIEUW – NIEUW – NIEUW – NIEUW …

Omdat een correcte houding in het verkeer enkel kan bekomen

worden door heel veel te oefenen besloot de werkgroep

een verkeerspark te schilderen op het ballenplein.

De kinderen kunnen zich dan dagelijks, in hun spel of onder

begeleiding, oefenen als voetganger of fietser. Er is door de werkgroep

getracht om de realiteit zo goed mogelijk na te streven.

Uiteraard is oefenen in het verkeer essentieel en kunnen de kinderen

de vaardigheden die ze verworven hebben via het verkeerspark

toepassen in de realiteit. We vragen u dan ook om regelmatig bewust

788

met uw kind te gaan wandelen of fietsen met oog voor de

verkeersborden en een juiste houding als voetganger of fietser.

Voetgangersexamen en Fietsexamen

Op woensdag 8 oktober gaat het fietsexamen door voor de leerlingen

van het zesde leerjaar. We kunnen rekenen op een veertiental

enthousiaste ouders om het examen tot een goed einde te brengen.

Het voetgangersexamen zal in het laatste trimester plaatsvinden voor

de leerlingen van het vierde leerjaar.

Filmpjes ter voorbereiding vindt u op de website.

Veilig en milieuvriendelijk naar school!Doe je mee?

Kinderen spelen graag! En ze komen ook graag eens te voet of met de fiets naar school, op voorwaarde dat jullie, als (groot)ouders, veilige en milieuvriendelijke verplaatsingen een kans geven.

Dat kinderen dit ook belangrijk vinden, is overduidelijk.

Ziehier enkele getuigenissen.

Mijn mama parkeert op de carpoolparking en dan

wandel ik met haar naar school. Dan hebben we een

toffe babbel.

Ik kom graag met de fiets naar school.

Ik vind dat mijn mama zich goed parkeert rond de

school.

Ik hou van fietsen.

Ik vind het fijn als papa niet te hard rijdt.

Ik vind het goed dat er soms een politie staat aan

de school.

Ik vind het leuk dat er borden in het dorp staan

die zeggen of iemand te snel rijdt.

Doe mee!Geef

aan uw kinderen het goede voorbeeld!

1312

Om uw inspanningen mee te ondersteunen hebben we volgende acties opgezet : De kinderen van de 6-des zullen elke dag

groene kaarten uitdelen. Groen= “Proficiat! U verdient een pluim in het

verkeer! U maakt ons gelukkig en de schoolomgeving veiliger!”

De kinderen kunnen maandag 15 september met fluohesje door de tovertent. Laat ze een lichtje meebrengen!

Alle kinderen krijgen deze week de kans om te oefenen in het verkeerspark op het ballenplein, in de Bouchoutlaan en/of op de carpoolparking.Zorg ervoor dat ze een helm dragen en dat hun fiets tiptop in orde is.

Het eerste tot en met het vierde leerjaar genieten dinsdag van een verkeerstheater op school.

9