Bibliotheeknieuws juli 2012

19
Bibliotheeknieuws Bibliotheeknieuws Informatieblad voor bibliotheekmedewerkers van de Erasmus Universiteit Rotterdam Jaargang 14 nummer 2

description

Interne nieuwsbrief Erasmus Universiteitsbibliotheek 2012

Transcript of Bibliotheeknieuws juli 2012

Page 1: Bibliotheeknieuws juli 2012

Bibliotheeknieuws

1

BibliotheeknieuwsInformatieblad voor bibliotheekmedewerkers van de Erasmus Universiteit Rotterdam

Jaargang 14 nummer 2

Page 2: Bibliotheeknieuws juli 2012

Bibliotheeknieuws

2

In deze uitgave

3 mededelingen

Redactioneel

Bij ons in de DC

Een app voor de UB....

Een flexibele BT-18

Selfservice in de Medische Bibliotheek

Even kennismaken: Roel Otten

LibraryCampNL 2012

Vakantieplannen?

Uitnodiging ACUB 23/08/2012

Colofon

3

4

5

6

8

10

12

14

16

18

19

Page 3: Bibliotheeknieuws juli 2012

3

Jaargang 14 nummer 2

In dit zomernummer is er aandacht voor de herinrichting van de vergaderzaal en de ontwikkeling van een nieuwe app voor medewerkers. Daarnaast doen Judith en Elsa verslag van hun deelname aan LibraryCampNL en maken we kennis met Roel Otten, het nieuwe hoofd van Academic Services.

In de Medische Bibliotheek wordt in augustus gestart met selfservice. Ook bevat deze editie een aantal mededelingen namens de bibliothecaris en dienstcommissie. Tot slot onthult een collega zijn vakantieplannen.

Namens de redactie een hele fijne zomer gewenst!

RedactioneelMiranda Qualm - de Bus

Page 4: Bibliotheeknieuws juli 2012

Bibliotheeknieuws

4

Het Flexibele WerkenJoet Halmos

Zoals bekend treedt 1 augustus a.s. Maarten Steenhuis in dienst als Hoofd Information Provision/ Adjunct-bibliothecaris. Daarna blijft Joet Halmos nog tot 1 september in dienst van de UB.

Van 15 tot 19 oktober komt Raul Aguilera Ortega bij de UB voor zijn stage in het kader van de LIBER-training ‘Emerging Leadership’. Raul is momenteel hoofd van de Social Science and Law Library van de Universidad Carlos III in Madrid, Spanje.

Eerder is meegedeeld dat de UB volgend jaar zou kunnen beschikken over nieuwe kantoorruimte in de Plint van de Hoogbouw (HT-niveau). Ondanks dat de plannen hiervoor reeds ver gevorderd waren, heeft EFB de UB nu een andere oplossing aangeboden. De hele derde verdieping van de Hoogbouw (nu een tiental pc-zalen) wordt heringericht en wel zodanig dat er ruimte is voor zowel medewerkers van de UB als van de SSC’s HR&F en ICT. Aandacht voor de vereisten van fexibel werken (HFW) is een van de uitgangspunten. Streefdoel voor de ingebruikneming is einde 2013.

3 mededelingenPaul Soetaert

Page 5: Bibliotheeknieuws juli 2012

5

Jaargang 14 nummer 2

Beste UB-ers,

De nieuwe Dienstcommissie is nu een klein half jaar onderweg en zo tegen de vakantie leek ons een geschikt moment om jullie een korte update te geven van onze activiteiten.

Onderwerpen die in het afgelopen half jaar de revue zijn gepasseerd zijn onder meer het verloop van de reorganisatie van de UB, aanstellingsbrieven, programma kerncompetenties (‘Vlissingen’), introductie van Het Flexibele Werken, vlekkenplannen en verhuizingen, communicatie, projecten, medewerkersonderzoek, kiesreglement en tussentijdse verkiezingen. Het projectenoverzicht is onderweg, communicatie heeft geleid tot diverse nieuwsbrieven en dankzij de tussentijdse verkiezingen hebben we nu een voltallige DC!

Met betrekking tot het voornemen tot reorganisatie van ISS hebben we een voorwaardelijk positief advies uitgebracht. De voorwaarden waren nodig omdat in het voorstel van ISS de consequenties van het voornemen voor de UB nog onvoldoende duidelijk werden.

In GMC-verband (de gemeenschappelijke medezeggenschapscommissie SSC’s/ABD/UB) is een gezamenlijk advies over ISS uitgebracht, proberen we de R&O-cyclus te verbeteren, kijken we hoe de medezeggenschap beter kan scoren in het medewerkersonderzoek en moeten we een voorstel tot wijziging van het kiesreglement beoordelen.

Als dienstcommissie komen we regelmatig bijeen, ongeveer elke eerste dinsdag van de maand, en verder indien nodig. Daarnaast hebben we vier keer per jaar overleg met Paul. Alle verslagen kun je vinden in Livelink onder het kopje ‘UB overleg’.

Als je zelf onderwerpen ter sprake wilt brengen laat het ons vooral weten!

Voor nu alvast prettige vakantie en met hartelijke groet,

Debby, Elsa, Erica, Judith en Teun

Bij ons in de DCDienstcommissie

Page 6: Bibliotheeknieuws juli 2012

Bibliotheeknieuws

6

Op donderdag 1 maart zijn Jos en ik naar de Seminar *Next Generation Education* van het bedrijf Valid geweest. Dit seminar, speciaal voor de educatieve markt werd georganiseerd door Microsoft en Valid. De middagsessie stond in het teken van de volgende generatie ICT én ICT voor de volgende generatie. Er is een toenemende mate van mobiliteit. De wens om altijd, overal en met elk (en vooral je eigen) apparaat te kunnen werken. Ook is er behoefte aan meer samenwerking en communicatie.

Het delen van documenten en informatie, en het altijd en overal beschikbaar hebben van applicaties. De onderdelen en interessante praktijkcases waren; The future of Bring Your Own, Collaboration & SharePoint, Office365, Enterprise Mobile Apps en overwegingen van de Cloud.

We hebben elkaar even aangekeken, want het leek wel of er een dresscode was afgesproken (waar wij niets van wisten…) namelijk: een gelikt pak, stropdas en gelakte schoentjes - iets wat wij alleen op zondag aantrekken - maar dat mocht de pret niet drukken. Na enkele interessante toespraken kregen we de mogelijkheid om kleine workshops te volgen.

Hier zijn we afzonderlijk naartoe geweest : mijn interesse ging wat meer naar de apps-kant en die van Jos naar de cloud-oplossingen. Aan het eind van de Seminar was er een netwerkborrel met een soort spel/quiz genaamd ‘Petje op Petje af… ‘ waarbij er twee prijzen te verdienen vielen. Uiteindelijk was ik een van twee overgebleven kandidaten na een bloedstollend vraag- en antwoordspel. Ik heb bij deze dus een prijs gewonnen in de vorm van een app, aangeboden door Valid, zie My 1st App.pdf

Een app voor de UB...

Page 7: Bibliotheeknieuws juli 2012

7

Jaargang 14 nummer 2

Jan Slijkoort

Op 13 april zouden we een 1e brainstormsessie over het ontwikkeling van de app hebben. Hiervoor is zelfs via het web een poll gehouden, (met dank aan Emilio e.a.) tbv de studenten. Uiteindelijk is vanuit de brainstormsessie gekozen voor een ‘medewerkers aanwezigheids app’ (WhoisOnline) i.v.m. het invoeren van HFW in de UB. Valid heeft een 1e opzet gemaakt en het is aan ons om het technisch in orde te maken (het opzetten van een webservice) zodat zij verder kunnen met het uitontwikkelen van dit idee. Het gaat dan een iPhone- of Android-app worden, met een overdracht van de code om de app eventueel op andere platforms te kunnen gebruiken. Collega Frans van der Zijde is op de achtergrond inmiddels bezig om zijn kennis op te vijzelen i.v.m. de app-ontwikkeling voor de toekomst hiervan. Ik weet zeker we hier allemaal nuttig gebruik van gaan maken. Al met al een leerzame middag…

Page 8: Bibliotheeknieuws juli 2012

Bibliotheeknieuws

8

In september is het weer zo ver. Een horde eerstejaars komt dan over de vloer om uitleg te krijgen over het hoe en waarom in de UB. Na een rondleiding door de UB krijgen ze een basisinstructie in onze vergaderzaal. De basisinstructie is een presentatie en demonstratie: studenten luisteren naar de uitleg van de informatiespecial isten en kijken vooral. Naast basisinstructies worden er ook trainingen op maat en workshops (RefWorks, EDSC) gegeven. Hier moeten

studenten vooral zelf aan de slag. Een goede instructie moet theorie en praktijk afwisselen. Studenten oefenen dan ook veelvuldig in het zoeken naar informatie en in het gebruik van onze databanken.

Deze instructies vinden meestal plaats in een ruimte ergens op de campus. Helaas zijn deze ruimtes niet altijd even geschikt voor het geven van een instructie. Ook BT-18 en onze huidige instructieruimte voldoen vaak niet aan de omvang van de

Surfnet-Kennisnet innovatiedag

Een flexibele BT-18

Page 9: Bibliotheeknieuws juli 2012

9

Jaargang 14 nummer 2

groep en aan de aard van de instructie. Hier komt verandering in! Er is een projectgroep (Paul Plaatsman, Renske & Florinda) gestart om BT-18 zo in te richten dat het geschikt is voor basisinstructies, trainingen op maat en workshops en gebruikt kan worden als vergaderruimte.

De groep is gestart met als uitgangspunt flexibiliteit en is met een idee voor een ontwerp gekomen. Aan de hand van dit ontwerp wordt er optimaal gebruik gemaakt van de ruimte en kan

het zo aangepast worden zoals men het wil hebben. Twee kantoor- en projectinrichters zijn uitgenodigd om mee te denken en een offerte uit te brengen. Een offerte is al binnen en we wachten nog op de andere partij voor we een keuze kunnen maken met wie we willen gaan samenwerken. De herinrichting zal ergens in oktober plaatsvinden; de eerstejaars (en wij) zullen in september BT-18 dus nog even in haar huidige staat zien.

Florinda Domburg

> De

ze te

keni

ng is

eig

endo

m v

an 1

00%

KANT

OO

R en

mag

zond

er sc

hrift

elijk

e to

este

mm

ing

niet

wor

den

gere

prod

ucee

rd o

f aan

der

den

ter i

nzag

e w

orde

n ge

geve

n

Erasmus"Posthumus"multifunctionele studieruimte

Datum: 29 juni 2012Tek. no.: VW 12062901-BG01Maateenheid: mm.Schaal 1:50Formaat A3 l

Let op: maten in werk controleren !!

>

> PL

ATTE

GRO

ND IN

RICH

TING

SVO

ORS

TEL &

VER

LICH

TING

100% KANTOOR B.V.Zwolseweg 39 B

2994 LB BarendrechtTel.: 0180 - 43 90 20

[email protected]

7598

6782

1492 1192 1492

149214921192 1492 892

1492

592

1492

1492

1492

1192

6948

2818

5322

4296

VERLICHTINGS-RENVOOI:

pendelsysteem SLIM, Belux. (lichtbron T5) lengte systeem variabel

NB. bestaande algemene verlichting handhaven.

Afbe

eldi

ng F

lip F

lap

stoe

l, Se

dus.

Afbe

eldi

ng k

lapt

afel

Rel

atio

ns, B

elux

.

Page 10: Bibliotheeknieuws juli 2012

Bibliotheeknieuws

10

Page 11: Bibliotheeknieuws juli 2012

11

Jaargang 14 nummer 2

Het is altijd even wennen, zo’n overstap. Maar iedereen hier is erg aardig voor me en inhoudelijk ben ik niet op onbekend terrein. Na een paar weken voel ik me daardoor al aardig op mijn gemak hier. En dan heb ik nog lang niet iedereen gesproken!

Sinds 1 juli van dit jaar ben ik hoofd Academic Serv ices . Mi jn afde l ing is primair bezig met onderwijs- en onderzoeksonder s teun ing , p r en marketing, de website, de contacten met de faculteiten en collectiegebonden taken. De afgelopen acht jaar werkte ik als coördinator internet en hoofd van de bibliotheek op het Research Support Cent re (Kenn i scent rum) van he t Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg in Utrecht. In een wat verder verleden was ik onderzoeker en docent wetenschapsfilosofie en -sociologie in Maastr icht en later journalist/redacteur bij Medisch Contact.

Samen kenschetsen die drie banen denk ik heel aardig mijn professionele fascinatie: het gebied in de driehoek onderzoek - informatieoverdracht - communicatie.

Over passie gesproken. Mijn vrouw Marike en ik wonen samen met onze dochters Nikki (14) en Elzi (9) in Voorburg. Ik mag graag een rondje golfen, het liefst heel vroeg in de ochtend of in het laatste daglicht. Mijn andere passie: koken en daarna samen eten met familie en vrienden. Klassiek Frans/Italiaans en verschillende keukens uit andere werelddelen – Chinees, Indonesisch, Indiaas. Momenteel ben ik in de ban van Yotam Ottolenghi, die veel smaken gebruikt uit de Palestijnse, Libanese en Israëlische keuken. En dat is dan weer een mooie aanleiding om de Haagse markt en omliggende supermarktjes af te struinen naar ingredienten.

Even voorstellen: Roel Otten

Page 12: Bibliotheeknieuws juli 2012

Bibliotheeknieuws

12

Op 15 augustus opent het nieuwe Onderwijscentrum van het Erasmus MC, een ontmoetingsplaats voor studenten, medewerkers en bezoekers. Dit centrum biedt een promotiezaal, concentratie-werkplekken, projectruimtes, faciliteiten voor zelfstudie, loungeruimte en collegezalen.

Het Queridoplein (ook wel Onderwijsplein genoemd) is het kloppend hart, met een koffiebar, 400 studieplekken, kantoor- en werkruimtes. De informatiebalie van de Medische Bibliotheek (MB) is hier ook gevestigd. In het ontwerp van Claus en Kaan Architecten is een indrukwekkende boekenwand van vier etages hoog (12 meter hoog, 36 meter lang en 3 meter breed) opgenomen, waarin ongeveer 1550 meter boeken en tijdschriften past.

De nieuwe ruimte waarin de boekenwand staat heeft veel in- en uitgangen, waardoor het kostbaar is om beveiliging van de boeken door middel van poortjes te waarborgen. Daarom is gekozen voor het implementeren van een selfservice-systeem. Ter voorbereiding is de MB gestart met een grootschalig operatie om de collectie voorzien van RFID (radiofrequency identification)-labels. Ieder

Selfservice in de Medische Bibliotheek

Boekenwand (bij Selfservice in de MB)

Page 13: Bibliotheeknieuws juli 2012

13

Jaargang 14 nummer 2

boek heeft ook een barcode van het uitleensysteem, het LBS. Daar is een conversiesysteem voor ontwikkeld, zodat ieder boek een-op-een geidentificeerd wordt. Ongeveer 10.000 boeken moesten worden omgezet.

De lener traceert een boek via de catalogus en zoekt het exemplaar op in de boekenwand. Vervolgens kan hij of zij het exemplaar aan zichzelf uitlenen door gebruik te maken van de ‘lendomaat’. Studenten hebben hiervoor een geldige collegekaart nodig, medewerkers van het EMC een personeelspas. Het is niet nodig de materialen één voor één te scannen, meerdere boeken worden met één handeling uitgeleend. Het systeem is voorzien van een touchscreen, de lener kan zijn of haar gegevens raadplegen en uitstaande boetes betalen. Op dezelfde wijze kan geleend materiaal worden ingeleverd.

Tot nu toe maakt de MB gebruik van een testopstelling, geleverd door de firma Kno-Tech. EAL, de organisatie die ook verantwoordelijk is voor het identificatiesysteem van het personeel van het EMC, ontwikkelde de kaartlezer. Vanuit de Universiteitsbibliotheek implementeert Teun Potjewijd de integratie met LBS.

De komende maand staat voor de MB in het teken van verhuizing en verandering: begin augustus wordt de lendomaat geïnstalleerd, tussen 6 en 20 augustus verhuist de collectie naar de boekenwand. Vanaf maandag 20 augustus opent de MB haar deuren op de nieuwe locatie.

Miranda Qualm - de Bus

Page 14: Bibliotheeknieuws juli 2012

Bibliotheeknieuws

14

Tijdens het voorstelrondje werden de aangedragen thema’s genoteerd, aan de hand van de post-its werd later het programma vastgesteld.

Ook Cake Camp was een groot succes: op tafel stond carrotcake, arretjescake, Guinnesscake, spacecake, gewone cake en nog veel meer!

Page 15: Bibliotheeknieuws juli 2012

15

Jaargang 14 nummer 2

LibraryCampNL 2012

De dag begon met een voorstelrondje, maar met 100 deelnemers duurt zo’n rondje toch al snel anderhalf uur. Vertellen wie je bent, wat je doet en waarom je op je vrije zaterdag naar Amsterdam bent gekomen - aan de organisatie de taak om daaruit een mooi programma samen te stellen. Dat lukte wonderwel: de rest van de dag bestond uit afzonderlijke sessies over Open Access, inzet van social media, e-books, e-reading, contact met onderzoekers, discovery tools, ons werk over 10 jaar, marketing en PR, en nog veel meer. Praten zonder voorzitter is wel even wennen, maar de discussies verliepen prima.

Mooiste quote van de dag: de bibliotheek is dood, leve de bibliothecaris! Oftewel: het zal in de toekomst niet meer zozeer gaan om de mooie collectie boeken die verzameld is, maar om de diensten die daaromheen worden aangeboden en vooral om de menselijke factor: wij kunnen de juiste links leggen tussen die collectie en diensten en de wensen van onze klanten.

Meer weten? Zie het videoverslag van This week in Libraries.

Wanneer: Zaterdag 31 maart 2012

Waar: Kohnstammhuis, Hogeschool van Amsterdam

Wie: Ongeveer honderd bibliotheek-medewerkers: van leesbevorderaars in openbare bibliotheken tot social media-specialisten in universiteitsbibliotheken en alles daartussen, en één echte eindgebruiker, een docent van de HvA.

Wat: LibraryCampNL & Cake Camp

LibraryCampNL is een “unconference”: de deelnemers beslissen samen wat het programma zal zijn en Powerpoints en voorzitters zijn strikt verboden.

Elsa Valente & Judith Gulpers

Page 16: Bibliotheeknieuws juli 2012

Bibliotheeknieuws

16

De dag begon met een voorstelrondje, maar met 100 deelnemers duurt zo’n rondje toch al snel anderhalf uur. Vertellen wie je bent, wat je doet en waarom je op je vrije zaterdag naar Amsterdam bent gekomen - aan de organisatie de taak om daaruit een mooi programma samen te stellen. Dat lukte wonderwel: de rest van de dag bestond uit afzonderlijke sessies over Open Access, inzet van social media, e-books, e-reading, contact met onderzoekers, discovery tools, ons werk over 10 jaar, marketing en PR, en nog veel meer. Praten zonder voorzitter is wel even wennen, maar de discussies verliepen prima.

Mooiste quote van de dag: de bibliotheek is dood, leve de bibliothecaris! Oftewel: het zal in de toekomst niet meer zozeer gaan om de mooie collectie boeken die verzameld is, maar om de diensten die daaromheen worden aangeboden en vooral om de menselijke factor: wij kunnen de juiste links leggen tussen die collectie en diensten en de wensen van onze klanten.

Meer weten? Zie het videoverslag van This week in Libraries.

Bibliotheeknieuws vroeg Erik de Munck Mortier naar zijn vakantieplannen en wat hij van zijn reis naar Wales verwacht. Zie hier het resultaat.

Wales, een ruig stuk middelgebergte

‘Be sure to treat long-term weather predictions with a man-size pinch of salt’ zegt één van de sites over het weer in Wales. Ik weet niet of ik dat als een hart onder de riem moet opvatten of als waarschuwing. Zeker is dat er geen weg terug is: de B&B’s in het zuidelijk Brecon Beacons National Park en het Noordelijke Snowdonia National Park zijn gereserveerd, evenals de Eurostar,

de tunneltrein, die onze Alfa onder de Noordzee zal vervoeren.

Ja, wat verwacht ik van mijn aanstaande - en tegen de tijd dat u dit in UB Nieuws leest, beleefde - zevendaags bezoek aan Wales? Ik probeer wat!

Een lange rit door België, Frankrijk en Engeland zal ons naar Wales brengen. In ons zuidelijk onderkomen willen we die dag vermoedelijk alleen nog wat eten, een pint en slapen.

Na een gezellig en meestal goedvullend ‘Engels’ (Welsh) ontbijt in de B&B zal het

Vakantieplannen?

Page 17: Bibliotheeknieuws juli 2012

17

Jaargang 14 nummer 2

leuk zijn de stad Cardiff te bekijken en als de tijd het toelaat ook Swansea. Steden in het Verenigd Koninkrijk hebben vaak historische elementen en daarmee iets gezelligs: het leeft.

Daarna is er geen ontkomen meer aan: de wandelschoenen uit de tas om in Brecon Beacons het heuvellandschap en middelgebergte te gaan verkennen. Met gras begroeide heuvels, af en toe een stukje rots, dalen en ongerepte vergezichten, stel ik me daarbij voor. Uitzichten waarvan je stil wordt en denkt: dat zoiets nog bestaat ... En goed aangegeven wandelroutes zoals ik die ken uit Engeland.

Daarna komt het iets ruigere en van middelgebergte voorziene Snowdonia aan de beurt.

Ook hierbij weer beelden van fraaie land-schappen; foto’s bevestigen dat. Fototoestellen mee dus en kaarten.

Een puntje van zorg is onze conditie, die ik zou beoordelen als ‘kantoorniveau’. En misschien de regen, al moest je de voorspelling met een flinke korrel zout nemen.

Hoe dan ook: je krijgt hem er gratis bij!

Erik de Munck-Mortier

Page 18: Bibliotheeknieuws juli 2012

Bibliotheeknieuws

18

Page 19: Bibliotheeknieuws juli 2012

19

Jaargang 14 nummer 2

Colofon

Redactie:Miranda de BusDebby MuddeErica SchanstraRené Verwijmeren

Fotografie:Arie KersFerry Been van EMCGoogle images, Flickr

Vormgeving:Renske Jongbloed

Redactieadres:[email protected]

Juli 2012Jaargang 14, nummer 2