Binkenpost juli/augustus 2012

24
Binkenpost ! tweemaandelijks magazine voor de Turnhoutse senior Jaargang 2 - nr°10 - editie juli/augustus 2012 P911881 België - Belgique P.B. 2300 TURNHOUT BC 31976 OCMW Turnhout Albert Van Dyckstraat 20 2300 Turnhout Afgiftekantoor: 2300 TURNHOUT MASSPOST Zeven Zomertips: Hou het fris! Terugblikken op kinder- jaren in nieuwe rubriek Nieuwe trend: Kubb Win je eigen spel! >> p.10 >> p. 12 >> p. 14

Transcript of Binkenpost juli/augustus 2012

Page 1: Binkenpost juli/augustus 2012

Bink

enpo

st!

tweemaandelijks magazine voor de Turnhoutse senior

Jaar

gang

2 -

nr°

10 -

edi

tie

juli/

augu

stus

201

2 P

9118

81België - Belgique

P.B.2300

TURNHOUTBC 31976

OCMW TurnhoutAlbert Van Dyckstraat 202300 Turnhout

Afgiftekantoor: 2300 TURNHOUT MASSPOST

Zeven Zomertips:

Hou het fris!Zeven Zomertips:

Terugblikken op kinder-jaren in nieuwe rubriek

Nieuwe trend: Kubb

Win je eigen spel!

>> p.10>> p. 12

>> p. 14

Page 2: Binkenpost juli/augustus 2012

VoorwoordInhoud

Cover

De zon schijnt. Het gras is nog nat van de dauw. Ergens ten lande vertrekt een witte kever 1200 met zwaar beladen ba-gagedrager. Door het achterraam kijkt een jonge knaap met gitzwart haar vol spanning en verwachting naar buiten. De auto stopt bij een Fina-tankstation. Na het tanken komt de bestuurder het winkeltje buiten met enkele pakjes kauwgum en… een Fina-opblaasbootje! De jongen achterin glundert! Zijn eer-ste boot. Zo, beste lezer, begon mijn eer-ste reis naar Italië. We zeggen en schrijven juli 1968.

Een grote karavaan –vooral Volkswagen-kevers in allerlei kleuren- vertrok richting zuiden, afgeladen vol met tent en bagage. In onze auto geurde het naar boterhammen met spek en eieren, veilig opgeborgen in mama’s reistas wachtend op de picknick. En dan eindelijk, na een lange en gloeiend hete dag rijden - in die kattenbak bovenop de motor - tussenstop: zeil, tweedehandstent, stokken… Twee uur later en met de hulp van een buslading Nederlan-ders sloegen we de laatste piket (tentharing) in de grond.

De volgende ochtend vroeg op, want we moesten de Alpen over. Acht uur en hondervijftig kilometer later tuften we over één of andere pas Italië in. Ik keek mijn ogen uit. Na de reuzenbergen met eeuwige sneeuw, reden we nu door een land waar de appelsienen aan de bomen groeiden (tot dan dacht ik nog steeds dat die van Spanje kwamen!).

Vader en moeder gingen het gevecht met de tent opnieuw aan. En dan was het zover: de volgende dag kon ik als een fi ere kapitein met mijn Fina-boot de zee op. Schip ahoi. De dag vloog voorbij. Na het eten van een ronde vlaai met alles erop en eraan (pizza) stopte m’n moeder me dood-moe in mijn slaapzak. Ik dommelde al snel in, al dromend van het avontuur dat morgen zou brengen.

De volgende ochtend werd ik verwonderd wakker onder de blote hemel. Voor mij stond de volgestouwde witte ke-ver 1200. Mijn moeder was ziek van die ronde vlaai en wilde naar huis. Ons Italiaans avontuur was voorbij. Te-rug over de Alpen en rijden tot we weer op de oprit van onze woning stonden. De volgende middag zat ik in mijn met water gevulde Fina-bootje op ons koertje in de zon!

Mijn Fina-bootje heeft de tand des tijds niet weerstaan maar aan die Alpenpassen heb ik een gezonde verslaving overgehouden. Beste lezer, geniet van de zomer en die mooie verhalen van toen en nu!

En Willy zag dat het goed was................................. 3

“Pintje kost kilometers per uur”................................. 4

Zoals niemand het ooit zag: Turnhout!

................................. 6

Bink onder de Zuidpoolpioniers................................ 8

DE FIFTIES: De Sprinkhaan & de Vakantieschool

................................ 10

Zeven zwoele zomertips................................ 12

Kubb: nieuwe rage?................................ 14

NOSTALGIE & FUTURISME: Veiligheid

................................ 15

Activiteitenkalenders................................ 16

Margriet Her-mans is de fi ere meter van de nieuwe Tijlstoet. Honderden Turn-houtenaren - jong en oud- genoten in mei met volle teugen van de processie. (Foto: Jos Peeters)

OCMW Turnhoutt.a.v. Binkenpost!A. Van Dyckstraat 202300 Turnhout014 47 42 06

[email protected]

Cover

!

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

s

2

Luc Op de Beeckvoorzitter OCMW Turnhout

Page 3: Binkenpost juli/augustus 2012

En Willy zag dat het goed wasHet zomert al even in Turnhout. Zo ook op 26 mei, toen de tijdrit van de Ronde van België vertrok op de Markt. Binkenpost! ging kijken samen met Willy In ‘t Ven (69), als profwiel-renner voormalig knecht van Eddy Merckx – en geboren Turnhoutenaar.

DOOR MARLEEN VERHEYEN

“‘s Avonds stelt de organisa-tie ook de vertrekvolgorde vast; volgens klassement, maar dan omgekeerd.”

We komen aan op het markt-plein, waar - naast Willy - ook de zon van de partij is. Er is veel belangstelling. De eerste renners komen aan op de markt met hun mecani-ciens en de grote bussen, die volledig zijn uitgerust met het beste materiaal. De rol-len worden klaar gezet, fi et-sen in orde gebracht en dan gaan de renners nog zo een 30 minuten rijden om op te warmen. “Die hebben het parcours vanmorgen al één of twee keer afgelegd”, zegt Willy. “Tussen Turnhout en Arendonk liggen niet zoveel bochten, maar voor bepaalde punten zoals een slecht weg-dek, kan je beter uitkijken.”

Tien minuten voor de start gaan de renners naar het po-dium. Iedere renner krijgt een motorrijder en een volg-wagen mee. “Als ik goed in-gelicht ben, 157 renners van verschillende wielerploegen. Het vertrek gaat via Pater-straat, Steenweg op Oost-hoven, zo naar Ravels over de grote baan en dan de Arendonksesteenweg. Via de Lusthoven rijden ze Arendonk in, waar ze aankomen aan het gemeentehuis.” Willy weet er alles van. Als enkele uren later de winnaar bekend is, schrikt hij niet. “Goed 24 minuten heeft Tony Mar-tin gedaan over de 20,5 km. Niet zijn beste tijdrit, maar hij staat er goed op. Het was een geslaagde dag, voor de organisatie en voor onze stad Turnhout!”

Willy is nog steeds van heel dichtbij betrokken bij de koers. “De organisatie van zo’n vertrekplaats gaat over meer dan één dag”, weet hij. “Gisteren kwamen de renners al aan en werden ze ondergebracht in verschil-lende hotels in Turnhout en andere gemeentes. Daarna zijn ze de rit nog even gaan verkennen met de auto.”

IDENTIKITWilly In’t VenLeeftijd69 jaar

Afkomstgeboren in Turnhout

BeroepProfwielrenner van 1966 tot 1978bij onder meer Grundig Mann, Mars Flandria en Molteni, waar hij knechtte voor Eddy Merckx

FamilieZijn zoon Danny rijdt nu met de bus van Radioshack-Leopard, zijn klein-zoon Daniel (18) jaar rijdt als belof-te voor Fidea Telenet en kleinzoon Vincent (16) rijdt als nieuweling voor BCM Den Tip uit Vorselaar.

IDENTIKIT

Willy In’t Ven (69)ex-profwielrenner

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

s

3

Page 4: Binkenpost juli/augustus 2012

“Pintje kost kilometers per uur”Op 10 augustus is het weer zover: ‘De Bor-nemse dodentocht’, een wandelroute van 100 km, is al aan z’n 43e editie toe. Gestart in 1970 met enkele tientallen deelnemers, werd vorig jaar de kaap van de tienduizend overschreden. De oud-ste deelnemer was zo maar eventjes 83 jaar. De Turnhoutse senioren hoeven niet onder te doen: in augustus is al-vast ook onze stadsge-noot Nick Verdick (66) van de partij.

DOOR MIEL NUYENS

Nick is telg uit een gezin van twaalf en groeide op aan de Steenweg op Mol. Hij is voor-al bekend als cafébaas van verschillende bruine kroe-gen. Namen als : ’t Hertje, Hapcat, ’t Prutske, ’t Hofke van Cassatie, en Dali spreken vele van onze generatiegeno-ten tot de verbeelding. Nick geeft in dit interview enkele geheimen prijs om zo’n ge-zondheidswandeling tot een goed einde te brengen.

Wat was voor jou de aanlei-ding om aan de Bornemse dodentocht mee te doen?

Mijn eerste deelname moet begin jaren ‘80 geweest zijn. De aanleiding was eigenlijk de Tijltocht hier in de stad, dat was ook honderd kilome-ter. Ik zag die mensen toe-komen en dacht: daar zitten nogal fi guren bij. Het intri-geerde me dat zo weinig atle-tische wandelaars zo’n lange afstand aankonden. Dan ben ik zelf gaan trainen op lan-geafstandswandelen. Ik heb de Tijltocht een paar keer

afgewandeld, de Nacht van Vlaanderen, ook 100 km. En als je hier te lande de 100 km aankan, zit daar onvermijde-lijk de Bornemse dodentocht tussen.

Wat houdt de voorbereiding van de wedstrijd precies in?

In augustus doe ik weer mee, dat betekent dat ik begin mei start met de training. Dit houdt in dat ik per week zo’n 24 kilometer wandel. Je moet opbouwend werken, zo doe ik binnenkort mee aan de tweedaagse van Blankenber-ge. Een keer 25 km en daarna 42 km.

Wat maakt ‘Bornem’ zo do-delijk?

Bepaalde delen van het par-cours zijn moeilijk te bewan-delen, met steenslag bijvoorbeeld, en dat doet geen deugd aan de voe-ten.

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

s

4

Page 5: Binkenpost juli/augustus 2012

Je hebt ‘Bornem’ tot twee keer toe uitgewandeld, hoe-lang heb je erover gedaan?

Volgens het regle-ment heb je maar 24 uur tijd. Onderschat dat niet, want dat betekent dat je te-gen een gemiddelde snelheid van 5 km per uur moet wandelen. Je moet immers regelmatig iets eten, drinken, een sanitaire stop voorzien. De eerste keer heb ik er 16 uur over gedaan, vorig jaar had ik 19 uur nodig.

Doe je nog andere speciale voorbereidingen, buiten het aankweken van dat wandel-tempo?

Je moet er vanuit gaan dat je fysiek 50 km goed moet aankunnen. Je moet absoluut geen 100 km trainen om de fi -nish te halen. Vijftig kilome-ter is het minimum, de rest is mentaal. Als je 50 km hebt gewandeld, begin je van dan af aan kilometer 49, dan be-gin je af te tellen. Dat is psy-chologisch erg belangrijk. Dat idee van die vijftig kilometer leeft trouwens bij de meeste deelnemers. Maar je moet er wel op letten, dat je je eigen ritme aanhoudt, de ‘kadans’ is belangrijk.

Vorig jaar heeft 58% van de deelnemers de tocht uitge-wandeld. Wie haalt de eind-meet niet?

Je hebt diverse redenen tot opgave. Je hebt er die een café niet meer buiten ge-raken, mensen die veel te weinig getraind hebben. Sommigen vertrekken met

splinternieuwe wandelschoe-nen, dan weet je het wel, blaren gegarandeerd. Ik ge-bruik zelf degelijke wandel-schoenen, met tamelijk dikke zolen, want als je dat niet hebt, voel je elk steentje on-der je voet.

Worden de wandelaars in Bornem goed begeleid?

Je krijgt waar voor je geld. Je betaalt € 35 inschrijvings-geld, maar de organisatie is pico bello, met om de 10 km een medische post. Ie-dere deelnemer krijgt een chip bij het vertrek. Bij elke controlepost wordt de chip afgeklikt. Je kan dan afl e-zen welke afstand je binnen welk tijdsbestek hebt afge-wandeld. Dit is het controle-schema dat ik vorig jaar als resultaat heb geboekt (toont de tabel). Ik heb ergens met

mijn vrouw en mijn zoon een pint zitten drinken en in die tijdspanne haalde ik slechts drie kilometer per uur! Ook drank- en voedselbevoorra-ding zijn voorzien, je moet zelf niets meepakken. Daar-bij komt nog dat in elk dorp waar je passeert er feest wordt gevierd, je wordt echt door de mensen verwelkomd, heel plezant vind ik dat.

Heb je nog een advies voor onze lezers, die ook hun kans willen wagen in Bor-nem?

Ja, verzorg je fysiek en denk aan je voeten, teennagels kortgeknipt, ingewandelde stevige schoenen en niet te veel pinten onderweg!

Van een gewezen cafébaas mag zo’n advies niet in de wind worden geslagen.

gen een gemiddelde snelheid van 5 km per

Nick Verdick (66)Dodentocht-wandelaar

!

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

s

5

Page 6: Binkenpost juli/augustus 2012

Zoals niemand het ooit zag:Turnhout!

Als eerbetoon vond ik zo’n panorama wel gepast.

Rees bij jou niet de vraag hoe je bij zo’n realisatie praktisch te werk gaat?

Uiteraard, omdat de water-toren het icoon zou worden van Turnhout 2012, dacht ik dat dit het meest aangewe-zen gebouw zou zijn, want de binnenomtrek van de water-toren is precies 30 meter. En ik wou het werk daar zo in-passen. Maar de bouwtechni-sche constructie van de toren maakte zo’n realisatie daar onmogelijk.

Voor je aan zo’n werk begint moet je toch basismateriaal hebben om van te vertrek-ken, hoe zijn jullie daar aan geraakt ?

Mijn schoonzoon heeft Turn-hout met digitale fotografi e

Bij het doek, vanaf 1 juli te bezichtigen in de museum-winkel van de fi rma Würth, kwam uiteraard heel wat voorbereidend en uitvoerend werk kijken.

Hoe kwam je op het idee om van Turnhout een panorama te schilderen ?

Aanleiding was een bezoek aan Den Haag in januari 2011, waar ik samen met mijn vrouw het Mesdag -anorama van het stadje Scheveningen bewon-derde. Dit enorme werk van 120 meter lang en 14 meter hoog, werd door Mesdag, zijn vrouw en drie bevriende schil-ders in 1881 gerealiseerd. Het maakte zo’n indruk op mij, dat ik dacht: zoiets moet van Turnhout ook te maken zijn. Bovendien kondigde zich 2012 aan en werden wij dan cultuurstad van Vlaanderen.

compleet in kaart gebracht. Hij nam de foto’s vanuit het hoogste appartement van de Anco-torens. Wij vertrokken van zes foto’s die we in drie delen opsplitsten, zodat we tot achttien foto’s kwamen. Deze werden via projectie op speciaal doek overgetekend en daarna ingekleurd. De kleuren variëren van wit tot donkerbruin, wij beperkten ons tot vijf kleuren, met als blikvanger de watertoren in een afwijkende rode kleur.

De watertoren kwam dus niet in aanmerking als werk-plaats, wat werd dan jullie actieterrein ?

Ik volg Academie Plus 3 (een

Lau de Vries en Lieve Flour werken aan een gigantisch schilderij dat een panoramisch zicht geeft van heel onze stad. Gezien de omvang van het zicht, komt daar een doek van der-tig bij twee meter aan te pas. Binken-post! sprak met de bedenker van het plan: Lau de Vries, die aan het panorama dan ook zijn naam verleende. DOOR MIEL NUYENS

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

s

6

Page 7: Binkenpost juli/augustus 2012

schildersatelier voor senio-ren) en Lieve Flour is daar de begeleidster. Ik vroeg haar of ze het zag zitten om samen met mij het Panorama uit te werken. Zij heeft ontzettend veel ervaring als kunstenaar en stemde toe. Wij konden in haar kleine studio terecht en werkten in fragmenten van telkens twee meter lengte, dit sinds augustus 2011.

Wat gebeurt er verder met jullie werk ?

Wij kregen medewerking van de fi rma Würth en mogen van-af 1 juli ons Panorama daar in de museumwinkel etaleren. Wij kunnen daar panelen in-stalleren, waar het doek met speciale zeilklemmen wordt

opgespannen. Let wel, op dat moment zal het Panorama nog niet volledig zijn ingekleurd. Maar het totaalconcept valt dan wel te bewonderen. Wat er nadien met het ‘Panorama de Vries’ zal gebeuren staat nog niet vast.

Van 1 juli tot 23 december is het Panorama de Vries te be-wonderen in de museumwin-kel van Kunstforum Würth.

Kunstforum Würth

Everdongenlaan 292300 TurnhoutT 014 44 55 66E [email protected] www.wurth.be

De nieuwe CD van Guido Belcanto kwam uit op 21 oktober en was meteen een grote hit

Binkse Weetjes65-jarigen binnenkortaan de feesttafelBen je geboren in 1947, dan heb je dit jaar de gelegenheid om dat samen te vieren met alle 65-jarigen van Turnhout zoals voorheen op 50, 55 en 60 jaar. De viering is voorzien op 13 oktober 2012. We worden ontvangen op het stadhuis door het College van Burgemeester en schepenen om 18 uur, om daarna de straat over te steken en het feest verder te zet-ten in feestzaal Royal, van 19 tot 1 uur. Een grillbuffet zal ter beschikking staan, net als een goede DJ die uiteraard de muziek zal brengen uit de 60-70-80’er jaren. De deelname bedraagt 55 euro per persoon. In de loop van de maanden juni-juli 2012 worden alle mensen die ons bekend zijn, uitgenodigd. Mocht je 65 jaar oud zijn en geen uitnodiging ontvangen, dan neem je best contact op met de organisatie.

Rudy Van Mechelen Graatakker 144/1 2300 Turnhout0476/[email protected]

Leerling Heilig Graf wintinnovatieprijsAnthony Raemdonck, student van het Heilig Graf, heeft samen met een internationaal team een wedstrijd gewonnen met het concept van de ‘Glo-ring’, een ring met een chip erin. Die zou persoonlijke info bevatten en te gebruiken zijn als portefeuille. 79 leerlingen uit 14 verschillende landen zochten samen naar een inno-vatief product of dienst op het Europse Innovation Camp, dat JA-YE Europe organiseerde. Elk team bedacht een creatieve oplossing om Europa in de kij-ker te plaatsen.

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

s

7

Page 8: Binkenpost juli/augustus 2012

Bink onder de ZuidpoolpioniersOp 16 augustus is het precies 115 jaar geleden dat vanuit Antwerpen de Belgica-expeditie naar de Zuidpool vertrok. In dat spoor volgden de voor-bije eeuw nogal wat Bel-gen, met eerder dit jaar nog Dixie Dansercoer. Dat één van de eerste Belgen op Antarctica een Turn-houtenaar was, is minder bekend.

DOOR MARLEEN VERHEYEN

Hoe ben je aan de Zuidpool-expedities toegekomen?

Ik werkte op dat moment bij het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK), dat zijn diensten aanbood voor een Zuidpoolexpeditie. Zodoende greep ik mijn kans om mee te gaan. Dit kon ik niet door mijn vingers laten glippen, het was een uitdaging!

Hoe verliep de bootreis?

De eerste expeditie duurde vijftien maanden. We ver-trokken in Oostende per boot met 22 Belgische mannen. De boot voer via Kaapstad tot in Antartica, wat zeker niet zonder hindernissen ver-liep. Vermits het geen grote boot was, raakten we moei-lijk door het metersdikke pakijs. Om toch door te kun-nen, moest iemand vanuit het kraaiennest navigeren. Ik hoef niet te vertellen dat dit een moeilijke en zeer koude aangelegenheid was.

Wat was jouw job?

Mijn takenpakket tijdens de expeditie bestond uit metin-

gen doen, radio en telegrafi e. Ook ging ik mee de bergen in, het polair plateau is 2000m hoog en was nog nooit door een mens bezocht. Enkel de Noren waren er ooit overge-vlogen. Naast die bergtoch-ten en het onderhoud van de basis, werd ook aan ontspan-ning gedaan.

Wat waren zoal de taken van de andere expeditieleden?

Er was een priester die een snelcursus koken had ge-volgd en die zich zowel over ons innerlijk als ons gees-telijk welzijn ontfermde. Wekelijks werd er een mis opgedragen aan een geïm-proviseerd altaar. Er was ook een dokter aanwezig die al-lerlei controles uitvoerde, bijvoorbeeld het opnemen van de lichaamstempera-tuur. Zo kwamen we tot de constatatie dat, hoe kouder het werd, des te lager onze lichaamstemperatuur werd.

Na de Belgica van Adrien de Gerlache zou het nog 60 jaar duren vóór zijn zoon een 2e Belgische expeditie naar An-tarctica leidde. Tussen 1957 en 1959 zetten de Belgen de Koning Boudewijnbasis op. Aan boord van één van de deelnemende schepen: ra-diograaf en al jarenlang Turn-houtenaar, Roger Ketelers. Binkenpost! zocht hem op.

FOTO: Apextours.net

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

s

8

Page 9: Binkenpost juli/augustus 2012

In de winter was het -42°C en in de zomer -12°C. Rond onze basis waaide vaak een koude, harde, snijdende wind. Ik heb tijdens mijn expeditie een duimbreuk opgelopen, die de dokter daar verzorgd heeft. In de zomer was het 24 uur op 24 licht, wat adembenemend mooi was. Het zonlicht had prachtige kleuren. In de win-ter daarentegen was er maar een paar uur schemerlicht.

Wie deed er het onderhoud?

Er waren ook mecaniciens aanwezig die instonden voor het onderhoud van het rij-dend materieel zoals tractors en snowcats, die vaak vast-vroren of ondersneeuwden. Tevens hadden zij de levens-noodzakelijke taak om de verwarming in de woonruim-tes, die op mazout werkte, draaiende te houden. Ook waren er honden die de sle-des voorttrokken, aanwezig op de basis. Deze werden ge-voed met de neergeschoten zeerobben. We hadden zelfs kleine puppies op de basis.

Welke experimenten heb je zoal gedaan?

Er gebeurden metingen naar de dikte van het ijs, hier-voor werden er gaten in het ijs geboord. Soms was het ijs wel tot 15 meter dik. Er was ook een glacioloog aanwezig die het ijs onderzocht. Hij nam op verschillende dieptes stalen en die werden dan in ijsblokken naar België ver-scheept om daar in een labo verder te worden onderzocht. Drie weerkundigen lieten alle dagen een weerballon op, om windsterkte en druk te me-ten, en hoe hoger de ballon opsteeg, hoe dikker hij werd, tot hij ontplofte. Als experi-ment heb ik ook eens zes we-ken in een grote houten kist, ter grootte van een tractor, moeten overleven. Ik had een bed, licht, eten en veel boe-ken. Tijdens dit experiment deed ik allerlei testen. Het was een zeer zware periode en toen de zes weken om wa-ren, hebben ze de kist met mij erin moeten uitgraven.

Hoe werd voorraad bewaard?

De bewaring van ons voed-sel gebeurde buiten, dat was onze natuurlijke vriezer. Alle voorraden werden in kisten onder het ijs bewaard en stokken met nummers mar-keerden wat wáár was opge-slagen.

Hadden jullie contact met het thuisfront ?

Per maand werden er twee telegrammen verstuurd naar het radiostation Jurbise, een dorpje in de Walen en we mochten ook twee keer tele-foneren. In de winter konden we niet telefoneren wegens gebrek aan zonlicht. Harde tijden.

Roger heeft een gletsjer die naar hem genoemd is: Kete-lersbeen. Vandaag de dag is er een permanente basis op de Zuidpool, de Prinses Eli-sabethbasis. Hier gebeuren tijdens de zomerperiode van oktober tot maart metingen en onderzoeken over onze ozonlaag.

IDENTIKITRoger KeteleersLeeftijd83 jaar

Afkomstgeboren te Oostende, sinds jaar en dag wonend in Turnhout

StudiesZeevaartschool, Oostende

BeroepRoger werkte als marconist (telegrafi e & radio) op de Congovaart en bij het Studiecentrum voor Kernenergie, Mol

Zuidpool?deelnemer aan twee Zuidpool-expedi-ties (1959 en 1965)

Roger Keteleers (83)Zuidpoolvaarder

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

s

9

Page 10: Binkenpost juli/augustus 2012

voor de ‘Tour de France’ met knikkers. Ieder speler had zijn kleur die de naam van een coureur meekreeg. De knikkers werden boven op de piste gelost en stamp-voetend en met veel getier werden de glazen bolletjes zoals de echte renners uit de ronde aangemoedigd tot het uiterste te gaan.

Driesterrenrestaurant

‘s Middags kregen we een luxe maaltijd geserveerd. Uit immense melkkitten werd er iets warms op ons bord ge-schept. Het leek op hutse-pot of had er alleszins naast gelegen. Sommigen kregen er diarree van en deden het in hun broek. Zij kregen dan wel een vervangexemplaar, helaas waren deze allemaal gestreept en werd de ongeluk-kige da-d e -

Vandaag genieten heel wat ouders met hun kindjes van de waterweelde in Plopsaland of vieren kermis in Bobbejaanland. In de fi fties ging het er in de zomermaanden voor de jeugd wel ietwat nederiger aan toe. Als we toen al eens bij het Postelse ‘Familiestrand’ of de Desselse ‘Campina-vijver’ geraakten, waren we de koning te rijk. Maar niet te vergeten, was er ook nog de legendarische Vakantieschool in ons bloedeigen Raadsherenpark.

DOOR HERMAN JANSSEN& MIEL NUYENS

Hele kolonies kinderen wer-den in afgedankte bussen van de KAV naar het prehis-torische pretpark van de Va-kantieschool gevoerd. Welis-waar na eerst de Heilige Mis te hebben bijgewoond en ter tafel te zijn genaderd. Wie niet met zijn stempelkaart kon bewijzen dat hij zijn Roomse plicht had vervuld, kreeg een reprimande van De Sprinkhaan en kon na de middag borden gaan wassen. De Sprinkhaan was de alge-mene toezichthouder van de Vakantieschool. Naar kwaton-gen beweerden: iemand die dacht dat hij de plaatsvervan-ger was van Jezus Christus in Turnhout. Een processie, een bloemenhulde aan het Heilig

De Sprinkhaan & De Vakantieschool

De FiftiesDe Fifties

de ongeluk-kige da-d e -

FiftiesFiftiesFiftiesFiftiesFiftiesFiftiesFiftiesFiftiesFiftiesFiftiesFiftiesFiftiesFifties& De Vakantieschool

In De Fifties

blikken onze redacteurs terug

op hun kindertijd. Hun iet-wat lyrisch beschreven herin-

neringen doen wellicht bij vele lezers een belletje rinkelen... .

Hartbeeld, een bedevaart,... hij stond altijd paraat.

Tour de France

Onze kleinkinderen zouden voor zo’n park hun neus op-halen. Want buiten de klim-kooi, enkele wipplanken, een hobbelig voetbalveld en een troebele zwemvijver, had het park niet veel te bieden. En toch was het er tijdens de grote vakantie con-stant dolle pret. Op de zandheuvels was het vaak een gejoel en tumult van jewelste. Daar werden immers ‘pis-tes’ aangelegd

De Sprinkhaan DeDeDeDeDe

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

s

10

Page 11: Binkenpost juli/augustus 2012

“Den arme rijke”, “De koning van ‘’t Viano”, “Miss Mokka”,” Nelles Poot”, “Toorken Teuter”,”’t Klontje goud”. In de tijd dat de dieren nog spraken, hadden veel mensen in Turnhout een bijnaam. Vandaag behoren die tot de folklore. Maar ze geven toch een beeld van het gemeenschapsleven van vorige eeuw, toen iedereen zijn stadsgenoten nog kende. Karel Van Dooren is al lang bezig met het ver-zamelen en verklaren van Turnhoutse bijnamen. Maar soms twijfelt hij over de juistheid, ontbreekt het hem aan foto’s of is hij op zoek naar het ontstaan van een bijnaam. Daarom wil hij via Binkenpost! af en toe een

vraag stellen. In dit nummer twee namen die heel wat lezers niet onbekend zijn.

“Anna van de Gatpees” Misschien wel de meest bekende bijnaam van een

Turnhoutse dame. Haar fami-lienaam was Anna Adriaensen, ze baatte een kruidenierswin-kel uit in de Begijnenstraat. Sommige oud-leerlingen van Sint-Vic en de “Comeyenne” zullen Anna zich nog herin-neren.. Vraag die zich stelt : is haar bijnaam afkomstig van haar vader die als bijnaam ‘de gatpees’ had? Of is haar toe-naam te verklaren door een val over een tol waarbij ze zich kwetste aan haar achterwerk?

“Gusje van de Spiegel”Zijn echte naam was Gust

Peeters.. Hij had begin vorige eeuw een danszaal “De Spiegel” en baatte een cinemazaal uit in de Ot-terstraat die hij ook “De Spiegel” noemde. Hij deed uitvaarten met paard en koets. Kent één onze lezers één van zijn nazaten of bezit iemand een foto van Gust?

Karel Van Dooren014 41 66 47014 41 66 47

lijk ontmaskerd. Na de maaltijd kwamen de bruine paters aan het woord en die vertelden adembenemende verhalen over hun belevenis-sen in Belgisch Congo. Wij luisterden met open mond en geloofden alles.

Zwemmen

Tijdens de zwoele zomerda-gen moest er natuurlijk ook gezwommen worden. Toen waren er reeds sporen waar te nemen van de seksuele revo-lutie na 1968, want de kleed-hokjes hadden geen deur! Wij stroopten onder het oog van de leiders onze broek af en trokken een zwembroek aan. Op een fl uitsignaal van De Sprinkhaan stormde iedereen naar buiten en plofte in het troebele water. Zelfgemaakte vlotten en binnenbanden van vrachtwagens waren onze ge-liefkoosde speeltjes. Na de plonspartij was er nog vanille- of chocoladepudding, of soms havermout. Maar de meesten lustten daar geen pap van en vele borden bleven onaange-roerd. Tot grote ergernis van onze leiders. Achterklappers vertelden zelfs dat de neus van sommige kinderen door de leiders werd dichtgekne-pen en de gevulde paplepel in hun mond werd gestopt. Maar dat was laster, verspreid door kinderen die nog nooit in de Vakantieschool geweest wa-ren. Dat zou De Sprinkhaan nooit hebben toegelaten.

vrachtwagens waren onze ge-liefkoosde speeltjes. Na de plonspartij was er nog vanille- of chocoladepudding, of soms havermout. Maar de meesten lustten daar geen pap van en vele borden bleven onaange-roerd. Tot grote ergernis van onze leiders. Achterklappers vertelden zelfs dat de neus van sommige kinderen door de leiders werd dichtgekne-pen en de gevulde paplepel in hun mond werd gestopt. Maar dat was laster, verspreid door kinderen die nog nooit in de Vakantieschool geweest wa-ren. Dat zou nooit hebben toegelaten.

In de tijd dat de dieren nog spraken, hadden veel mensen in Turnhout een bijnaam. Vandaag behoren die tot de folklore. Maar ze geven toch een beeld van het gemeenschapsleven van vorige eeuw, toen iedereen zijn stadsgenoten nog kende. Karel Van Dooren is al lang bezig met het ver-

Wie goed kijkt, herkent op de foto allicht Pater Voordeckers,

Jan Van Bael, Leo Melis, Jef Willems, Jan Van Dijk, Stan

Meeuwes, Herman Verstrae-len, Arnold Vogels, Norbert Cuinen en Tony Peelmans.

(1955)

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

s

11

Page 12: Binkenpost juli/augustus 2012

Zeven zwoele zomertipsMet de zomer in zicht stijgen de temperaturen. Groen licht voor jurkjes en zonne-brillen, maar ook fel oranje voor over-verhitting en voed-selveiligheid. Wat kan je het beste doen om tropische temperaturen be-ter te weerstaan? Met deze praktische tips voorkom je de meest vervelende ongemakken.

DOOR LUC SWERTS& MARC DRIESEN

Kies de juiste voedseltemperatuur Zet de koelkasttemperatuur op 4 tot 7 graden. Bij deze temperatuur zijn voedingsmiddelen het langst houdbaar. Zet geen warme producten in de koelkast. Laat restjes eerst buiten de koelkast afkoelen, anders wordt de tempe-ratuur in de koelkast te hoog. Ongeopende conserven hoe-ven niet in de koelkast. Tropisch fruit, tomaten, paprika, en aubergine moet je zelfs buiten de koelkast bewaren, anders

treedt koudebederf op.

Neem voorzorgen als je buitenkomt Ga indien mogelijk alleen ‘s morgens naar buiten. Vermijd

de hoge temperaturen tussen 11 en 17 uur. Tijdens die uren verhoogt het ozongehalte en wordt de lucht ongezond om in te ademen. Denk aan je huid wanneer je naar buiten gaat! Smeer je goed in met een zonnebrandmiddel met hoge beschermings-factor en zet een hoed of pet op. Verpak en vervoer kwetsbare voedingsmiddelen na het winkelen voorzichtig en bij voorkeur in

een koeltas. Zo bederven ze minder snel.

Deel je koelkast slim inMaak gebruik van de temperatuurver-

schillen in de koelkast. Bewaar bederfelijke producten op de koudste plaatsen en bijvoor-beeld frisdrank en bier, die niet per se gekoeld hoeven te zijn, op de minst koude plaatsen. Zorg voor een overzichtelijke indeling van je koelkast en zet kort houdbare producten voor-aan. Houd bereide gerechten gescheiden van rauwe producten! Die laatsten bevatten meer bacteriën dan bereide producten, maar in een bereid product kunnen bepaalde bacteriën sneller groeien. Bewaar ze daarom afgedekt, in een bakje met deksel of cellofaan.

333333

222222

111111

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

sBi

nken

pos

t! -

edit

ie ju

li/a

ugus

tus

12

Page 13: Binkenpost juli/augustus 2012

Eet en drink doordacht Drink minstens 1,5 liter water per dag (meer als je

veel zweet), ook als je geen dorst hebt. Wees matig met alcohol en cafeïnehoudende dranken, deze hebben een vochtaf-drijvend effect. Als je minder dan normaal plast of als je urine donkerder wordt, dan moet je meer drinken. Blijf goed eten, eiwitrijk en met voldoende vitaminen, en zorg voor voldoende zoutopname. Groenten en fruit bevatten veel water en zijn een natuurlijke bron van vitamines en minerale zouten. Maak eerst aangebroken etenswaren op vóór je nieuwe opent! Op die manier vermijd je dat je onnodig voedsel moet weggooien.

Laat voedsel niet warm wordenAls je gewinkeld hebt: leg gekoelde producten bij

thuiskomst direct in koelkast of vriezer. Laat gekoelde producten nooit langer dan een half uur uit de koelkast. De houdbaarheid van melk die een uur buiten de koelkast heeft gestaan, is met een dag verkort. Als je de koelkast schoon-maakt: doe dat bij voorkeur op een moment dat er weinig in zit. De levensmiddelen kunnen zolang in een koeltas of koel-box met een koelelement worden bewaard.

Hou jezelf frisDraag lichte, luchtige kleding, het liefst van ka-toen, linnen of andere natuurlijke vezels. Vervang

een dekbed of deken door een laken. Gebruik een ventilator of ga naar koele ruimtes. Gebruik je een ven-tilator, plaats deze dan hoog genoeg en let erop dat de luchtstroom niet direct op je lichaam is gericht. Te grote temperatuurverschillen en tocht kunnen verkoudheden veroorzaken. Als je het warm hebt, maak dan je gezicht, hals, polsen en benen nat en herhaal dit regelmatig.

Houd de warmte zoveel mogelijk buiten!

Ga op tijd naar de dokterVermijd overmatige inspanningen en neem veel rust.

Wees alert op jezelf. Wacht niet te lang; ga met gezond-heidsklachten direct naar de huisarts. Vraag je huisarts ook om advies als je medicijnen gebruikt die vocht afdrijven!

444444

555555

666666

777777 Birgit Oris coördinator Mobiele ZorgAlbert Van Dyckstraat 18014 47 46 [email protected]

Binkse WeetjesNieuwe beelden in het StadsparkJef Van Leeuw is samen met vijf vrienden in het stadspark begonnen aan een geweldige kunstprestatie. Ze maken uit 21,5 ton marmer verschillende kunstwerken, die elk op hun beurt iets te maken hebben met Turnhout. Van na de stads-parkfeesten zijn de kunste-naars dagelijks aan het werk in het stadspark. Eind oktober willen ze klaar zijn en gaan de werken her en der in het stads-park staan, of ze krijgen een plaatsje in de stad.

Hofpoorttheater inde schijnwerpersHofpoorttheater Elckerlijc is genomineerd voor het Landju-weel, de belangrijkste compe-titie voor het amateurtheater. In totaal mogen zeven gezel-schappen hun beste productie van dit seizoen nog eens to-nen. Voor Elckerlijc gaat het om ‘Soep’, een stuk in een regie van Bart Van Ghyseghem. ‘Soep’ is een tragikomische vertelling over soepmarchand Armand, een autoritaire wan-smakelijke huisvader. Het Landjuweel vindt plaats van 31 oktober tot 4 november in het NTGent.

Nieuw woonzorgcentrum nu ook bewoondOp 5 juni zijn alle bewoners van het oude woonzorgcen-trum van De Wending verhuisd naar de nieuwbouw, aan de Albert Van Dyckstraat 18. De verhuis verliep prima. Met de bewoners van het oude ge-deelte hebben 108 van de 129 beschikbare bedden in het nieuwe gebouw een eigenaar gevonden. De overige plaat-sen gaan naar mensen op de wachtlijst. Info: 014 47 46 00 of [email protected]

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

s

13

Page 14: Binkenpost juli/augustus 2012

Kubb: nieuwe rage?Vergeet petanque – hier is Kubb! Het Vikingspel wordt elke dag popu-lairder. In heel wat dorpen vinden intussen grootse ‘kubb-tornooi-en’ plaats. OC De Meer-loop speelt graag het spelletje mee.

DOOR ELS VERHEYEN

Een kubb-spel bestaat uit 1 koning, 10 kubbs, 6 werpstok-ken, 4 hoekstokjes en wordt gespeeld op een rechthoekig veld van ongeveer 5 bij 8 meter.

De koning wordt in het mid-den van het veld geplaatst. Een denkbeeldige lijn scheidt het veld in twee speelhelf-ten. De kubbs worden neer-gezet op de smalle randen van het veld: op elke lijn vijf. Het aantal deelnemers is niet belangrijk.

Spelverloop

Om te starten gooien beide teams één werpstok zo dicht mogelijk bij de koning. De-gene die het dichtst is, start

met gooien. Het ene

t e a m gooit

de zes werpstokken vanaf de eigen rand naar de kubbs van de tegenpartij. De omgegooi-de kubbs worden vervolgens door het andere team in de speelhelft van de tegenpar-tij gegooid. Die zetten deze kubbs vervolgens rechtop op de plaats waar zij zijn neer-gekomen. Deze kubbs worden veldkubbs genoemd. Dan is het de beurt aan het andere team. Als een team het niet voor elkaar krijgt om alle veldkubbs aan de overzijde van het veld omver te gooien, bepaalt de nog staande kubb die het verst naar voren staat de nieuwe basislijn. Voor het omvergooien van kubbs mo-gen de spelers vanaf de rand van het veld nu naar voren lo-pen naar deze lijn.

Einde

Op deze manier duurt het spel voort totdat een team alle kubbs aan de overzij-de omver heeft gegooid. Met de overblijvende werpstokken wordt ge-poogd de koning omver te gooien. Als dat lukt, is dit team gewonnen.

Speel Kubb nu ook bij OC De Meerloop: elke werkdag vanaf 13.30u (zie kalender)

WIN JE EIGENKUBB-SPEL!kijk snel

p.17

Peter Verstraetenkubb’t bij OC De Meerloop

“Petanque hoeft voor mij niet meer. De zware ballen zijn vervangen door lichte stokken: minder inspannend. Bovendien speel je Kubb niet op je eentje maar in groep, je wint en ver-liest samen. Zelfs zittend op je rollator of in een rolstoel kan je makkelijk meespelen!”

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

s

14

Page 15: Binkenpost juli/augustus 2012

VeiligheidDe leefwereld van senioren is er niet eenvoudiger op geworden. Dat leidt vaak tot een gevoel van on-macht. Wat misloopt, komt meteen in kranten, op tv en in ‘de boekskes’. Sommigen, ook senioren, wor-den bang en trekken zich terug op een eiland. Hoe veilig was vroeger? En wat in de toekomst?

DOOR MIEL NUYENS

Veiligheid zit nog niet in de emotionele sfeer. Neem nu de verkeersveiligheid. Als kind speelden wij zonder proble-men op straat. Ik woonde zelf in het centrum, op de hoek van de Deken Adamsstraat en de Korte Gasthuisstraat. Daar was een grote blinde muur waartegen wij voetbalden. Aan de Zeshoek werd het ver-keer door een politieagent geregeld, die in een soort ton, met de armen zwaaiend het verkeer regelde. Fiets-sloten bestonden toen ook al niet. Een fi ets werd tegen

De verkeersveiligheid in onze omgeving – een groot pro-bleem sinds de jaren ’90 - is halfweg deze eeuw helemaal hersteld. Mensen wandelen weer rustig door de straten zoals in de jaren ‘50. Want het lawaai en de stank van de uitlaten zijn verdwenen. De snelheid van de elektri-sche wagentjes is herleid tot max. 30 kilometer per uur. De grote, logge autobussen zijn al lang vervangen door elek-trische. Fietsers hebben het van de auto overgenomen.

Parkeren gebeurt aan de rand van de stad. De senioren zijn minder angstig geworden. Ze voelen zich meer verbonden met hun buurt en met hun stad. Zij zoeken elkaar meer op en doen een babbeltje op de zitbanken die overal in de stad zijn terug te vinden. Daarbij genieten ze van de groene omgeving. In de buur-ten zijn er ontmoetingsloka-len die druk worden bezocht. Het vertrouwen in de andere mensen is opnieuw toegeno-men. De angst is geweken.

de huisgevel gezet en kon daar uren ongemoeid blijven staan. Het gebeurde zelfs dat we ’s avonds onze fi ets ver-gaten binnen te zetten en er ’s morgens vrolijk weer op-sprongen. In de buitenwijken belden buren en vrienden he-lemaal niet aan. Zij kwamen binnen langs de achterdeur, die was altijd open. Aanbel-len gebeurde enkel door on-bekenden. De mensen zaten aan hun voordeur te kletsen met de buren. Maar de soci-ale controle was ook niet al-tijd even aangenaam.

7 juli 1972De herstellingswerken aan de toren van de H. Hartkerk be-reiken de torenspits. Tal van Turnhoutenaren kijken in be-wondering toe.

17 juli 1972Schepen Richard Proost is naar Tokio vertrokken om er contacten te leggen rond de Suzukimethode van viool-onderricht. Turnhout zou op dat vlak een centrum kunnen worden in Europa.

21 juli 1972De Turnhoutse Vivi is terug van het Zangfestival in Split, Joegoslavië, en wordt na haar vijfde plaats eervol ontvan-gen in de stad.

2 augustus 1972Op de overweg aan de Vuur-kruisenstraat komt een auto onder de trein terecht. Een 35-jarige ingenieur uit Gierle komt om het leven. De ma-chinist had niets gemerkt van het ongeval.

7 augustus 1972 De stad gaat over tot de aan-koop van krotwoningen aan de Oude Dijk. De zeven wo-ningen staan bekend als ‘De Hel’. Hiermee verdwijnt een gekend stukje Schorvoort.

15 augustus 1972 Voor de Tijlfeesten werd een wedstrijd uitgeschreven om het beste Tijllied te vin-den. Winnaar wordt Frans Van Mierlo met ‘Hé Tijl, Hé Nele!’. Tekst en muziek zijn van Marc Dex.

40 jaar terug in Turnhout

Nostalgie

Futurisme

>> volgende keer: Energie

Nostalgie & Futurisme

DOOR WILLY VAN SPRENGEL

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

s

15

Page 16: Binkenpost juli/augustus 2012

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

s

16

KaartenZin in een partijtje Rikken of Slagen halen?elke werkdag 14-17 uur

BiljartBandstoten, Vrij spel of Drieband!elke werkdag 14-17 uur

RummikubGeheugentraining (leeshoek 1e verdieping)elke werkdag 14-17 uur

SchakenEen gezellig partijtje hersengymnastiek...maandag 14-16 uur

PuzzeluurtjeVoor liefhebbers die liever samen puzzelen.dinsdag 10-12 uur

PetanqueEen balletje werpen in goed gezelschap!dinsdag 14 uur

Creatief schilderenAquarel, acryl, olieverf of zelfs pastel!dinsdag 14-17 uur

Curve BowlZoals petanque, maar dan toch weer anders.woensdag 19 uur

LijndansenSolo-dansen op 1 lijn, op moderne muziek!woensdag 14 uur (2 € - incl. 1 consumptie)

TurnenOefeningen voor spieren en gewrichten.donderdag 10 uur

Tai ChiEen bewegingsles voor lichaam en geest!vrijdag 9 uur (6,5 € - incl. 1 consumptie)

SjoelenGezellig schijven schuiven in de sjoelbak!vrijdag 14 uur

Openbare computerruimteComputers en begeleiding ter beschikking.elke werkdag 13.30 - 17 uur

KaartenSla je slag in een partijtje Rikken of Wiezen!maandag, dinsdag, woensdag & donderdag 13.30 - 17 uur

TurnenOefeningen in Zaal Dojo (Lindestraat)donderdag 9.30 en 10.30 uur

BreicaféVan borduren tot breien, met begeleiding. vrijdag & tweewekelijks op maandag 13.30 uur

RummikubSchuif aan en laat je hersencellen werken!vrijdag 13.30 uur

KubbPrettig actief, ook als bewegen moeilijk is. elke werkdag bij goed weer 13.30 uur

Vaste activiteitenDIENSTENCENTRUM ALBERT VAN DYCKAlbert Van Dyckstraat 10

ONTMOETINGSCENTRUM DE MEERLOOPBegijnhof 44

• als geen prijs vermeld wordt, dan is de activiteit gratis• activiteiten gaan door in het centrum zelf, tenzij anders vermeld• de vermelde dagen zijn een aanwijzing; of een activiteit werkelijk doorgaat, zie je in de kalender • contactgegevens inschrijvingen: zie bovenaan volgende pagina’s

startuur inschrijven verplicht

Page 17: Binkenpost juli/augustus 2012

Barbecue (donderdag 12 juli)We zetten de zomer in De Meerloop in met onze onovertroffen jaarlijkse barbecue. Je stelt zelf je bord samen en je kan kiezen tussen worst, kip-fi let of ribbekes met de mogelijkheid om twee (9 euro) of drie (11 euro) stukken te bestellen. Onze meesterbakkers staan klaar om je te voorzien van een heerlijk stukje vlees. Plezier en gezelligheid verzekerd!

Minigolf (maandag 18 juli en woensdag 8 augustus)Zin in een partijtje minigolf? Dit kan op maandag 18 juli en 8 augustus aan de molen in Kasterlee. Wij vertrekken vanuit Dienstencentrum Albert Van Dyck om 13.30 uur aan de hoofdingang. Opgelet: plaatsen zijn beperkt dus inschrijven is de boodschap. Kostprijs: 6 euro per persoon voor inkom minigolf en 1 consumptie.

Smoutebollen (donderdag 16 en woensdag 29 augustus)Kermistijd … smoutebollentijd! We verwelkomen het smoutebollenkraam op 16 augustus aan Ontmoetingscentrum De Meerloop. Voor 2 euro krijg je een portie smoutebollen en koffi e, thee of water; inschrijven hoeft niet, je schuift aan en betaalt. Op 29 augustus staat de kraam in de binnentuin van het Dienstencentrum. Kom vanaf 14 uur mee de kermissfeer opsnuiven en ge-niet samen met leeftijdsgenoten van deze heerlijke lekkernij!

Daguitstap Wijnegem Shoppingcenter (maandag 23 juli)Maandag 23 juli vertrekken we richting Wijnegem. Wat wil je nog meer: recht voor de ingang van het centrum word je afgezet! Vanaf dan moet je de zoektocht wel zelf verder zetten en kan je snuffelen en kiezen naar hartelust. Vertrek om 10 uur aan hoofdingang van Dienstencentrum Albert Van Dyck. We vertrekken terug naar huis om 16.45 uur. Deelname is gra-tis, plaatsen zijn beperkt, dus snel inschrijven!

Kubb (elke werkdag bij goed weer)1 koning, twee ploegen en vijf kubbs, dat is waar het om gaat bij Kubb (zie artikel p.14). In De Meerloop kan je elke werkdag bij goed weer gaan oefenen, telkens vanaf 13.30 uur. Maar als klap op de vuurpijl kan je in deze editie ook je eigen Kubb-spel winnen, in volwaardig houten uitvoe-ring! Vul daarvoor onderstaande bon in en stuur hem als de bliksem op.

WEDSTRIJD !VRAAG: Hoeveel werpstokken telt een Kubb-spel? ANTWOORD: ............

NAAM: .........................................................

ADRES:.........................................................

E-MAIL:.........................................................

Binkenpost!A. Van Dyckstraat 202300 Turnhout!

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

s

17

In de kijker

Page 18: Binkenpost juli/augustus 2012

DIENSTENCENTRUM ALBERT VAN DYCK

Info & inschrijvingen:

A. Van Dyckstraat 10 dinsdag 10-12u0478 94 43 21 donderdag 13-14u

ONTMOETINGSCENTRUM DE MEERLOOP

Info & inschrijvingen (start: 3/7 - 13.30u):

Begijnhof 44 dinsdag 13.30-14.30u014 47 47 30 donderdag 11-12u

Maandag

2OchtendwandelingAfspraak aan de ingang van het dienstencentrum! 9.30 uur (gratis)

Dinsdag

3Woensdag

4 Winkelen in Carrefour 14 uur 0.5 €

Donderdag

5Vrijdag

6Maandag

9Dinsdag

10Markt in Baarle-HertogOpstappen aan de bushalte op de markt (kant kursaal) 9.50 uur (+65 gratis)

Fietsen 13.30 uur

Woensdag

11Feestdag(cafetaria en restaurant open!)

Quilten 13.30 uur

juli 2012Bi

nken

pos

t! -

edit

ie ju

li/a

ugus

tus

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

s

18

startuur inschrijven verplicht

Page 19: Binkenpost juli/augustus 2012

DIENSTENCENTRUM ALBERT VAN DYCK

Info & inschrijvingen:

A. Van Dyckstraat 10 dinsdag 10-12u0478 94 43 21 donderdag 13-14u

ONTMOETINGSCENTRUM DE MEERLOOP

Info & inschrijvingen (start: 3/7 - 13.30u):

Begijnhof 44 dinsdag 13.30-14.30u014 47 47 30 donderdag 11-12u

Donderdag

12Voetrefl exologiedoor Dhr. Van Baelen Max. 4 pers. per sessie, dus snel zijn is de boodschap! 13 uur 10 €

Fietstocht (ong. 25 km) 13.15 uur

BarbecueJe stelt zelf je bord samen.Je kan kiezen tussen worst,kipfi let of ribbekes met de mogelijkheid om 2 of 3 stukken te bestellen. 12.30 uur 9 € of 11 €

Vrijdag

13Maandag

16Knoppenwinkel (ism SAR)Breng je GSM en indien moge-lijk ook handleiding mee! 10 uur

Hobbynamiddag 14 uur (1 € - incl. 1 consumptie)

Dinsdag

17Woensdag

18Minigolf in KasterleeVertrek aan hoofdingang van het dienstencentrum. 11 uur 6 € incl. 1 cons.

Winkelen in Carrefour 14 uur 0.5 €

Donderdag

19Vrijdag

20

juli 2012

Maandag

23Solden shoppen in WijnegemVertrek aan hoofdingang van het dienstencentrum.

10 uur gratis

19191919

Bink

enp

ost!

- ed

itie

maa

rt/a

pri

lBi

nken

pos

t! -

edit

ie m

aart

/ap

ril

Bink

enp

ost!

- ed

itie

maa

rt/a

pri

lBi

nken

pos

t! -

edit

ie m

aart

/ap

ril

Bink

enp

ost!

- ed

itie

maa

rt/a

pri

lBi

nken

pos

t! -

edit

ie m

aart

/ap

ril

Bink

enp

ost!

- ed

itie

maa

rt/a

pri

lBi

nken

pos

t! -

edit

ie m

aart

/ap

ril

Bink

enp

ost!

- ed

itie

maa

rt/a

pri

lBi

nken

pos

t! -

edit

ie m

aart

/ap

ril

startuur inschrijven verplicht

Page 20: Binkenpost juli/augustus 2012

DIENSTENCENTRUM ALBERT VAN DYCK

Info & inschrijvingen:

A. Van Dyckstraat 10 dinsdag 10-12u0478 94 43 21 donderdag 13-14u

ONTMOETINGSCENTRUM DE MEERLOOP

Info & inschrijvingen (start: 3/7 - 13.30u):

Begijnhof 44 dinsdag 13.30-14.30u014 47 47 30 donderdag 11-12u

Dinsdag

24Woensdag

25Donderdag

26

Daguitstap: Kasteeltuinen ArcenFolders te verkrijgen in het centrum 9 uur 28 € (tem 12/7)

Voetrefl exologiedoor Dhr. Van Baelen Max. 4 pers. per sessie, dus snel zijn is de boodschap! 13 uur 10 €

Vrijdag

27Maandag

30Zangkoor JubilatéMaandelijkse repetitie. 13.30 uur

SmulactiviteitSpaghetti van de chef!Incl. witte wijn. 16.30 uur 8 € (vanaf 3/7)

Dinsdag

31Woensdag

1Winkelen in Carrefour 14 uur 0.5 €

juli 2012Bi

nken

pos

t! -

edit

ie ju

li/a

ugus

tus

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

s

20

startuur inschrijven verplicht

Page 21: Binkenpost juli/augustus 2012

DIENSTENCENTRUM ALBERT VAN DYCK

Info & inschrijvingen:

A. Van Dyckstraat 10 dinsdag 10-12u0478 94 43 21 donderdag 13-14u

ONTMOETINGSCENTRUM DE MEERLOOP

Info & inschrijvingen (start: 3/7 - 13.30u):

Begijnhof 44 dinsdag 13.30-14.30u014 47 47 30 donderdag 11-12u

Donderdag

2Vrijdag

3Maandag

6VerrassingswandelingAfspraak aan de ingang van het dienstencentrum! 9.30 uur 10 €

Dinsdag

7Woensdag

8Minigolf in KasterleeVertrek aan hoofdingang van het dienstencentrum. 11 uur 6 € incl. 1 cons.

Quilten 13.30 uur

Donderdag

9Voetrefl exologiedoor Dhr. Van Baelen Max. 4 pers. per sessie, dus snel zijn is de boodschap! 13 uur 10 €

Fietstocht (ong. 25 km) 13.15 uur

Vrijdag

10Maandag

13Bingo 14 uur (0.5 €/kaart)

augustus 2012

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

sBi

nken

pos

t! -

edit

ie ju

li/a

ugus

tus

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

sBi

nken

pos

t! -

edit

ie ju

li/a

ugus

tus

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

sBi

nken

pos

t! -

edit

ie ju

li/a

ugus

tus

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

sBi

nken

pos

t! -

edit

ie ju

li/a

ugus

tus

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

s

2121

startuur inschrijven verplicht

Page 22: Binkenpost juli/augustus 2012

DIENSTENCENTRUM ALBERT VAN DYCK

Info & inschrijvingen:

A. Van Dyckstraat 10 dinsdag 10-12u0478 94 43 21 donderdag 13-14u

ONTMOETINGSCENTRUM DE MEERLOOP

Info & inschrijvingen (start: 3/7 - 13.30u):

Begijnhof 44 dinsdag 13.30-14.30u014 47 47 30 donderdag 11-12u

Dinsdag

14Markt in Baarle-HertogOpstappen aan de bushalte op de markt (kant kursaal) 9.50 uur (+65 gratis)

Fietsen 13.30 uur

Woensdag

15Feestdag(cafetaria en restaurant open!)

FeestdagDe Meerloop is gesloten

Donderdag

16 Smoutebollen

13.30 uur (2 €)

Vrijdag

17Maandag

20Knoppenwinkel (ism SAR)Breng je GSM en indien moge-lijk ook handleiding mee! 10 uur

Hobbynamiddag 14 uur (1 € - incl. 1 consumptie)

Dinsdag

21Woensdag

22Winkelen in Carrefour 14 uur 0.5 €

Donderdag

23

augustus 2012Bi

nken

pos

t! -

edit

ie ju

li/a

ugus

tus

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

sBi

nken

pos

t! -

edit

ie ju

li/a

ugus

tus

22

startuur inschrijven verplicht

Page 23: Binkenpost juli/augustus 2012

DIENSTENCENTRUM ALBERT VAN DYCK

Info & inschrijvingen:

A. Van Dyckstraat 10 dinsdag 10-12u0478 94 43 21 donderdag 13-14u

ONTMOETINGSCENTRUM DE MEERLOOP

Info & inschrijvingen (start: 3/7 - 13.30u):

Begijnhof 44 dinsdag 13.30-14.30u014 47 47 30 donderdag 11-12u

Vrijdag

24

Maandag

27Zangkoor JubilatéMaandelijkse repetitie. 13.30 uur

SmulactiviteitBarbecue 16.30 uur 9 of 11 € (vanaf 2/8)

Dinsdag

28Woensdag

29Smoutebollen 14 uur (2 €)

Hobby/Quilten 13.30 uur

Donderdag

30Voetrefl exologiedoor Dhr. Van Baelen Max. 4 pers. per sessie, dus snel zijn is de boodschap! 13 uur 10 €

Vrijdag

31

augustus 2012

De scooter: ideaal om je te verplaatsen. Dé oplossing om comfortabel zelf je boodschappen te doen of een bezoek-je te brengen aan je familie of vrien-den. Afhankelijk van het toestel kan je afstanden afl eggen van 15 tot 50 km. Kom hem ontdekken!

De scooter: ideaal om je te verplaatsen.

Trek erop uit met je scooter!

Patersstraat 85 - TURNHOUT014 47 36 00

www.devolksmacht.be

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

sBi

nken

pos

t! -

edit

ie ju

li/a

ugus

tus

Bink

enp

ost!

- ed

itie

juli

/aug

ustu

sBi

nken

pos

t! -

edit

ie ju

li/a

ugus

tus

2323

startuur inschrijven verplicht

Page 24: Binkenpost juli/augustus 2012

Fotografi eJos Peeters

André Van de Plas

Abonnementen014 47 42 [email protected]

Adverteren014 47 42 [email protected]

EtiketteringSociale werkplaats ‘t Twijgje

Redactiemedewerkers

Marc DriesenWouter FransenHerman JanssenMiel NuyensLuc SwertsEls Verheyen

Hoofdredactie & Vormgeving

Communicatiedienst OCMW014 47 42 06 [email protected]

Verantwoordelijke UitgeverLuc Op de BeeckDeken Adamsstraat 622300 Turnhout

Drukwerk

Binkenpost! is een tweemaande-lijkse uitgave van OCMW Turnhout, in samenwerking met de Senioren-AdviesRaad en valt gratis in de bus bij 60-plussers in Turnhout.

... en wat is jouw mening?

Vertel het ons in een lezersbrief; we drukken je brief graag af in onze volgende editie.*

Geachte redactie,

Beter en beter is en wordt nog steeds de “binkenpost”. Profi ciat.

De nieuwe markt. Mooie realisatie maar naar mijn mening:’s Avonds veel te donker (de monumentenverlichting van vroeger deed het middengedeelte van de markt ook opschijnen). Nu is het alsof de Sint-Pieterskerk geen monument meer is. Overdag is het plein aan de kant van de Herentalsstraat te groots – te doods (kan eenvoudig opgesmukt worden met meerdere gro-te vlakken vol met kleurrijke speelkaartenvlaggen (voldoende hoog maar verrijdbaar). Wat ik persoonlijk spijtig vind is dat de “terrassenafbakening” langs elke zijde van de Markt anders is (ook anders aangelegd langs de kant van het stadhuis).

De komende verkiezingen zullen zich toespitsen op de pro-blemen als mobiliteit (bvb. Waarom moeten de bewoners van Smiskensstraat, Duifhuisstraat, Nachtegalenstraat steeds langs de Rubensstraat rijden die nu totaal oververzadigd is door die ingreep (waarop nog steeds een evaluatie moet volgen) zijn de bewoners Apostoliekenstraat gelukkig maar de anderen totaal mistevreden (of nog: wanneer wordt nu eindelijk de knoop van het mobiliteitsplan doorgehakt – de meerderheid is er vorig jaar over gesneuveld). [...]

Als gewezen voorzitter van het Tijlcomité moesten wij na 27 jaar Tijlfeesten de handdoek in de ring werpen. Het jaarlijks weerkerend gebeuren was fi nancieel en materieel onhoudbaar. (Het gratis opbouwen van wagens per wijk was allang verleden tijd – de medewerking van het OC 3 bestond niet meer – de stadsdiensten werden andere prioriteiten opgelegd en het Tijl-comité was totaal verouderd en kreeg geen nieuw bloed. Zonder schulden hebben wij de organisatie stopgezet (het restant werd aan Levensvreugde overgemaakt en de feitelijke vereniging ont-bonden). Ik ben blij dat er nieuwe initiatiefnemers dit terug willen opnemen en wens hen veel geluk. [...]

Verder ben ik nog steeds fi er een echte Bink te zijn!

Hubert Aerts *de redactie behoudt zich het recht voor een selectie te maken uit de ingezonden brieven. Anonieme brieven worden niet aanvaard. De redactie noch OCMW Turnhout aanvaarden enige verantwoor-delijkheid voor de inhoud van de afgedrukte brieven.delijkheid voor de inhoud van de afgedrukte brieven.

Geachte,

Wie volgens mij meer dan één bloemetje verdient, is Filip De Clerck.

Hij doet met hart en ziel zijn werk in Inloop-centrum De Lange Gaank, in de Gildenstraat 14. Steeds heeft hij een luisterend oor voor ieder die een praatje wil maken. [...] Zijn handen staan steeds klaar en hij helpt een-ieder.

Bedankt, Filip, voor hetgeen je doet!

Eddy Struyven Pater Van den Akkervekenstraat 562382 Poppel