Berrico Nieuwsbrief nr. 1 herst 2010

8
FOOD FOR THOUGHT 1 nr. herfst 2010 Eigenaardig maar waar: de recessie leidt er in tal van landen toe dat de discounters marktaandeel inleveren, terwijl de omzeen in biologische voeding juist toene- men. In Nederland het afgelopen jaar met 12 %. Eenzelfde ontwikkeling valt ook te bespeuren op het ge- bied van het maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo): ook dat neemt sterk in populariteit toe, in heel Europa. Opmerkelijk aan die laatste ontwikkeling is dat de focus, die eerst vooral op milieuaspecten leek te zijn gericht, in- middels deels is verlegd naar menselijke aspecten: krijgt de boer wel een eerlijke prijs voor zijn product, worden de werknemers fatsoenlijk betaald en behandeld? Het lijkt er bijna op dat de krimp van de materiële wel- vaart een breed publiek inspireert om met meer respect voor de eigen gezondheid en het welbevinden van ande- ren om te gaan. Als we daar een kleine bijdrage aan kunnen leveren, met onze producten en bij voorbeeld ook middels deze nieuwsbrief, dan zijn we daar dankbaar voor. Ontmoet ons op de beurs (Parijs, Madrid) Berrico neemt graag deel aan vakbeurzen waar we informae en ervaringen kunnen uitwisselen met onze afnemers en…> lees verder Berrico-Fruit d’Or: al bijna 10 jaar een gelukkige combi Al vanaf de oprichng van Berrico, nu een kleine en jaar geleden, hebben we een hechte band met het bedrijf in Notre-Dame de Lourdes, in de Quebec-provincie > lees verder Gezondheidsaspecten (cran)berries, even zovele verkoopargu- menten Cranberries hebben een gunsge uitwerking op de urinewegen en de blaas, dat is min of meer algemeen bekend , maar er is meer > lees verder Trends in voeding In de Noordelijke en Westelijke landen is een duidelijke tendens naar biologische voedingsmiddelen zichtbaar. Niet alleen omdat er een toenemende intolerane > lees verder De twee gezichten van de consument Pennywise en poundfoolish: bijna niemand is consequent en zeker de moderne consument niet > lees verder Belangstelling voor mvo neemt toe In de westerse wereld, Europa voorop, is een sterk groeiende belangstelling voor maat- schappelijk verantwoord ondernemen, mvo > lees verder Innocent, de apotheose Innocent is een gezond idealissch bedrijf dat ook werkelijk al die claims nauwgezet naleeſt, dat hebben we in de prakjk ervaren > lees verder Nieuw fris: Canadian Red Een ‘lady in red’,Canadian Red > lees verder. Lees verder…

description

Berrico Newsletter

Transcript of Berrico Nieuwsbrief nr. 1 herst 2010

Page 1: Berrico Nieuwsbrief nr. 1 herst 2010

FOOD FOR THOUGHT

1nr. herfst 2010

Eigenaardig maar waar: de recessie leidt er in tal van landen toe dat de discounters marktaandeel inleveren, terwijl de omzetten in biologische voeding juist toene-men. In Nederland het afgelopen jaar met 12 %.Eenzelfde ontwikkeling valt ook te bespeuren op het ge-bied van het maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo): ook dat neemt sterk in populariteit toe, in heel Europa.Opmerkelijk aan die laatste ontwikkeling is dat de focus, die eerst vooral op milieuaspecten leek te zijn gericht, in-middels deels is verlegd naar menselijke aspecten: krijgt de boer wel een eerlijke prijs voor zijn product, worden de werknemers fatsoenlijk betaald en behandeld?

Het lijkt er bijna op dat de krimp van de materiële wel-vaart een breed publiek inspireert om met meer respect voor de eigen gezondheid en het welbevinden van ande-ren om te gaan.Als we daar een kleine bijdrage aan kunnen leveren, met onze producten en bij voorbeeld ook middels deze nieuwsbrief, dan zijn we daar dankbaar voor.

Ontmoet ons op de beurs (Parijs, Madrid) Berrico neemt graag deel aan vakbeurzen waar we informatie en ervaringen

kunnen uitwisselen met onze afnemers en…> lees verder Berrico-Fruit d’Or: al bijna 10 jaar een gelukkige combi Al vanaf de oprichting van Berrico, nu een kleine tien jaar geleden, hebben we een hechte band met het bedrijf in Notre-Dame

de Lourdes, in de Quebec-provincie > lees verder Gezondheidsaspecten (cran)berries, even zovele verkoopargu-menten Cranberries hebben een gunstige uitwerking op de urinewegen en de blaas, dat is min of meer algemeen bekend , maar

er is meer > lees verder Trends in voeding In de Noordelijke en Westelijke landen is een duidelijke tendens naar biologische

voedingsmiddelen zichtbaar. Niet alleen omdat er een toenemende intolerantie > lees verder De twee gezichten van de consument Pennywise en poundfoolish: bijna niemand is consequent en zeker de moderne consument niet > lees verder Belangstelling voor mvo neemt toe In de westerse wereld, Europa voorop, is een sterk groeiende belangstelling voor maat-

schappelijk verantwoord ondernemen, mvo > lees verder Innocent, de apotheose Innocent is een gezond idealistisch

bedrijf dat ook werkelijk al die claims nauwgezet naleeft, dat hebben we in de praktijk ervaren > lees verder Nieuw fris: Canadian Red Een ‘lady in red’,Canadian Red > lees verder.

Lees verder…

Page 2: Berrico Nieuwsbrief nr. 1 herst 2010
Page 3: Berrico Nieuwsbrief nr. 1 herst 2010

Ontmoet ons op de beurs.Berrico neemt graag deel aan vakbeurzen waar we informatie en ervaringen kunnen uitwisselen met onze afnemers en prospects. We geven graag informatie over gedroogde bessen en kersen, over siropen en bevroren fruit, sappen, concentraten en puree. En over toepassingsmogelijkheden en verwerkingstechnieken natuurlijk.Maar we hebben ook behoefte aan response en tips: waar kunnen we u beter mee helpen. Welke bessen-variant zou u in welke vorm in ons assortiment opgenomen willen zien?We zijn een dienstverlenende organisatie, daarom maken we graag tijd voor u vrij, horen we graag uw me-ning, maken kennis met uw ideeën.

Als professionals onder elkaar zijn we voortdurend op zoek naar win-winsituaties. Daarom: bezoek ons inParijs, Sial, Hal 4 stand P-114 van 17 t/m 21 oktober enMadrid, Hi Europe, stand R605 16 t/m 18 november.U vindt ons in het Canadese paviljoen. We kijken naar u uit.

Berrico en Fruit d’Or.Al bijna 10 jaar een vruchtbare samenwerking.

Onze vaste relaties zijn al jaren op de hoogte van onze warme band met het Canadese bedrijf Fruit d’Or.Al vanaf de oprichting van Berrico, nu een kleine tien jaar geleden, hebben we een hechte band met het bedrijf in Notre-Dame de Lourdes, in de Quebec-provincie.Fruit d’Or is in die afgelopen periode hard gegroeid, waaraan Berrico ook een substantieel aandeel heeft geleverd.

De focus is inmiddels bij beide partijen een beetje verlegd. Oorspronkelijk lag die louter op cranberries, later zijn daar de smakelijke Canadese blueberries bijgekomen. Onze Canadese partner levert conventionele en biologische blue- en cranberries en biologische kersen, gedroogd, al dan niet gezoet, als sap of als sap concentraat. In het telen en verwerken van biologische gecultiveerde cranberries zijn we zelfs wereldwijd marktleider!Deze vergaande vorm van specialisatie heeft natuurlijk ook een keerzijde: toen enige tijd geleden de prijzen van de berries met tientallen procenten daalden, kwam Fruit d’Or in moeilijkheden.Partners steunen elkaar in goede en in slechte tijden. Dus zijn wij loyaal gebleven aan Fruit d’Or. Mede dankzij de support van de Canadese regering heeft het bedrijf deze wereldwijde bessencrisis weten te over-leven en is het sterker uit deze impasse te voorschijn gekomen.Op het ogenblik zijn de prijzen van de blue- en cranberries hevig in beweging, zoals dat met veel producten uit de land- en tuinbouw het geval is.Inmiddels is Fruit d’Or al lang onze enige leverancier niet meer en ons assortiment voorziet ook in andere producten, zoals gedroogde kersen en gojibessen, maar Fruit d’Or blijft voor ons een heel belangrijke en betrouwbare partner en wij voor hen.

3

Page 4: Berrico Nieuwsbrief nr. 1 herst 2010

Gezondheidsaspecten bessen, even zovele

verkoopargumenten.

Page 5: Berrico Nieuwsbrief nr. 1 herst 2010

Cranberries hebben een gunstige uitwerking op de urinewegen en de blaas, dat is min of meer algemeen bekend. Vooral het voorkomen van urineweginfecties is een cranberryspecialiteit.Iets minder bekend is dat cranberries een zeer hoog percentage anti-oxidanten bevat. Dat zijn de stoffen die in ons lichaam het verouderingsproces tegengaan. Anti-oxidanten zijn de gezworen vijanden van de vrije radicalen die het lijf kunnen teisteren met kankers, hart- of vaatziekten en veroudering van de huid.

Van recentere datum is het inzicht dat met name blueberries en in mindere mate ook cranberries en aard-beien het menselijke brein kunnen verdedigen tegen Alzheimer, de geheugenziekte.Onze hersens hebben een eigen schoonmaak- en reparatieservice die bestaat uit microgliacellen. Deze cel-len bestrijden de schadelijke structuren die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van ons geheugen. Naarmate we ouder worden raken de microgliacellen vermoeider en soms zelfs gedesoriënteerd. In het laatste geval vallen ze dan gezonde cellen aan in plaats van de ondermijnende.Wetenschappelijk onderzoek heeft nu aangetoond dat blueberries en cranberries, misschien ook walnoten, de microgliacellen beter in balans houden, zodat ze langer in staat zijn ons geheugen te steunen.De gezondheidsaspecten van de berries zijn duidelijk geen prettige bijkomstigheid maar een letterlijke hoofdzaak.

Trends in voeding.

In de Noordelijke en Westelijke landen is een duidelijke tendens naar biologische voedingsmiddelen zichtbaar. Niet alleen omdat er een toenemende intolerantie is ten aanzien van tal van toevoegingen (de zogeheten E-nummers, die echter niet altijd onnatuurlijk hoeven te zijn), maar ook omdat er een groter verlangen is naar het natuurlijke en het eigene.

Vergeten groenten kwamen eerst in de betere restaurants op tafel, maar worden in toenemende mate ook gewoon in de groentewinkel verkocht.Het aantal markten waarop lokale producten wordt verhandeld neemt sterk toe. Restaurants, zelfstandige winkels en zelfs winkelketens krijgen meer belangstelling voor lokaal geproduceerde producten.Fokkers houden zich bezig met het terugbrengen van oude kippenrassen en voor schapen geldt dezelfde ontwikkeling. De kwaliteit van vroeger is populair aan het worden.Dat alles betekent nog niet dat de fast foodrestaurants zich zorgen moeten maken. Evenmin de supermark-ten die kant-en-klaar maaltijden verkopen.Procentueel gezien is het nog steeds niet spectaculair, maar nu de groei met dubbele cijfers wordt geschre-ven, is er toch echt sprake van een trend.

5

Page 6: Berrico Nieuwsbrief nr. 1 herst 2010

Toenemende belang- stelling voor mvo.

In de westerse wereld, Europa voorop, is een sterk groeiende belangstelling voor maat-schappelijk verantwoord ondernemen, mvo.Steeds vaker worden bedrijven uitgedaagd verantwoording af te leggen over de her-komst van grondstoffen, de betaalde prijzen aan de leveranciers daarvan of de arbeidsom-standigheden waaronder de producten tot stand zijn gekomen.Een steeds groter publiek wil zich niet schul-dig voelen door aankopen waar kinderarbeid aan te pas is gekomen of die onder andere erbarmelijke arbeidsomstandigheden zijn geproduceerd.De moderne consument wil steeds vaker alleen vlees eten dat afkomstig is van dieren die een redelijk leven hebben gehad. Een an-der aspect van dezelfde mvo-trend is dat de koelmeubels van supermarkten steeds vaker worden voorzien van glazen deuren, om zo het energieverbruik te beperken. Nederland-se glastelers investeren in klimaatneutrale kassen die soms meer energie opwekken dan ze nodig hebben voor hun teelt.Deze trend is sterk genoeg om multi-na-tionals er toe te bewegen speciale milieu jaarverslagen te maken en ook in andere opzichten serieus werk te maken van maat-schappelijk verantwoord ondernemen.Ook voor kleinere dan multinationale onder-nemingen loont het de moeite om het mvo-beleid uit te dragen.

Page 7: Berrico Nieuwsbrief nr. 1 herst 2010

7

De twee gezichten van de consument.Elders in deze nieuwsbrief wordt gewag gemaakt van de toenemende belang-stelling voor gezond eten, voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en voor biologische voeding.En dat is allemaal waar.

Maar het tegendeel ook: de aanhangers van biologische voeding eten wel eens bij de fast foodrestaurants, rijden soms in sterk vervuilende ‘vintage’ auto’s en doen een deel van hun boodschappen bij discounters die het niet altijd even nauw nemen met het milieu of arbeidsomstandigheden.Pennywise en poundfoolish: bijna niemand is consequent en zeker de moderne consument niet.Gezinnen die de hele week ‘gemaksvoedsel’ eten, besteden een groot deel van het weekeinde aan het be-reiden van maaltijden die in menig goed restaurant niet zouden misstaan.De harde les die we daaruit kunnen leren: we kunnen niet veel invloed uitoefenen op de consumptiepatro-nen van ons publiek. Welk dat ook is.Gelukkig kunnen we wel verleiden, door smaakpapillen te verwennen, door beter te presenteren, door onverwachte combinaties voor te stellen (cranberries in de salade).Iedereen zondigt tegen de eigen principes, maar dat hoeft niet altijd louter negatief uit te pakken.Fruit d’Or heeft bij voorbeeld cranberries die zijn gezoet met riet suiker, en/of maple syrup of met ingedikt appelsap. Een snack, maar van fruit, met natuurlijke ingrediënten gezoet en dat maakt het tot een aantrek-kelijk alternatief. Verantwoord ‘snoepen’.Muesli, mueslirepen, smoothies en andere producten slagen er ook in de combinatie gezond-lekker-ener-gierijk te realiseren. Qua smaak en gezondheidsaspecten zijn deze producten meer dan verantwoord, maar gelukkig worden ze door de calorische waarde een beetje verdacht en daardoor zijn ze ook extra aantrek-kelijk.Zo spelen we in op de beide gezichten van de consument.

Innocent.Innocent is in tal van landen, maar niet overal in Europa, bekend van de fruit-drinks en smoothies.Eigenlijk staat Innocent voor ongeveer alles wat in deze nieuwsbrief aan de orde is geweest: het levert pure, trendy, gezonde producten die met compas-sie voor zowel de natuur, als het milieu en de producenten wordt gemaakt.

Innocent is een gezond idealistisch bedrijf dat ook werkelijk al die claims nauwgezet naleeft, dat hebben we in de praktijk ervaren.Voordat Berrico als leverancier van cranberries werd geaccepteerd, lichtte een delegatie van Innocent de gang van zaken bij onze Canadese leveran-cier Fruit d’Or nauwgezet door. Geen detail ontsnapte aan de aandacht van de controleurs. Pas na al die controles en diepgaande gesprekken over de bedrijfsstrategie hebben we de eerste orders gekregen, in 2009.Innocent stopt fruit in flessen, pakken en zakjes. In tal van combinaties die gemeenschappelijk hebben dat ze geen conserveringsmiddelen bevatten en evenmin geur-, kleur of smaakstoffen.Fruit, fruit en nog eens fruit, van gecontroleerd onberispelijke herkomst.

Page 8: Berrico Nieuwsbrief nr. 1 herst 2010

Alleen nog gesignaleerd in de betere restaurants, wijnwinkels en bars: een verleidelijke verschijning in

vlammend rood gewaad.Een ‘lady in red’, Canadian Red.

Een in alle opzichten zeer volwassen fris-drank, met juist dat beetje ‘bite’ waar-

door het als non-alcoholisch aperitief of als vervanger van wijn of bier zo

aantrekkelijk wordt. Voeg daarbij de frisse en on-derscheidende uitmonstering en de conclusie kan geen

andere zijn dan deze: een fris alternatief voor iedereen die wel eens wat anders wil dan de bekende smaken en helemaal ideaal voor verrassende cocktails en longdrinks.

Daarbij ook nog: gezond.Klik hier voor de website: www.cranberry-red.com

Sorry: voorlopig alleen in Nederland

verkrijgbaar.

Reageer…Heeft u een op- of aanmer-king inzake deze nieuws-brief? Heeft u een onder-werp dat u graag behandeld ziet worden of misschien een tip?

Reageer!

Berrico FoodCompany bvP.O. Box 22968203 AG LelystadThe NetherlandsTel: +31 (0)320 266055Fax: +31 (0)320 266050E-mail: [email protected]

New soft drink:

CANADIAN RED.