Beleidsplan 2013-2017

28
Vernieuwen, verbinden en versterken in de Limburgse blaasmuziek Beleidsplan | 2013-2017 Limburgse Bond van Muziekgezelschappen

Transcript of Beleidsplan 2013-2017

Page 1: Beleidsplan 2013-2017

1

Vernieuwen, verbin-den en versterken

Vernieuwen, verbinden en

versterkenin de Limburgse blaasmuziek

Bel

eids

plan

| 20

13-2

017

Lim

burg

se B

ond

van

Muz

iekg

ezel

scha

ppen

Page 2: Beleidsplan 2013-2017

2

Voor en door

lidverenigingenIn dit beleidsplan is beschreven hoe de Limburgse Bond

van Muziekgezelschappen de komende jaren de

lidverenigingen en de blaasmuziek in Limburg wil

stimuleren. ‘Vernieuwing, verbinding en versterking’

vormt de rode draad in ons beleid en een thema dat u op

verschillende plekken in dit beleidsplan terug zult vinden.

Uiteraard doen we dit voor, maar juist ook samen met

onze lidverenigingen. Bij het opstellen van dit beleidsplan

zijn de lidverenigingen actief betrokken.

In zes brainstormsessies, met ieder een eigen thema, heb-

ben lidverenigingen meegedacht over het beleid. Samen

met de leden hebben we het beleidsthema uitgewerkt in

doelstellingen en ideeën voor de komende periode.

Page 3: Beleidsplan 2013-2017

3

Muziek maakt al eeuwen deel uit van ons leven. De eerste mensen maakten al muziek met handen, voeten en stem. Later werden hier de eerste slag- en blaasinstrumenten bij gebruikt. Het aantal instrumenten is in de loop der jaren uitgebreid, mede door de opkomst van elektrische instrumenten. Vanaf de Middeleeuwen werd muziek genoteerd, wat uiteindelijk geleid heeft tot het notenschrift zoals we dat nu kennen. Allemaal ontwikkelingen uit het verleden die hebben bijgedra-gen aan de muzieksector van vandaag, maar de ontwikkeling gaat door…

Muziek, en met name de blaasmuziek, maakt ook een groot deel uit van de historie van Limburg. Als voorzitter van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) ben ik trots op de rijke traditie van de blaasmuziek en trots op alle muzikanten, verenigingen en instellingen die zich hiervoor inzetten. We kijken positief naar de toekomst. Samen kunnen we nog volop nieuwe mogelijkheden in blaasmuziek ontdekken, bijvoorbeeld door verrassende combinaties te maken. Nieuwe mogelijkheden die inspringen op veranderingen in de maatschappij en op ontwikkelingen in de muziek, maar waarbij we de rijke culturele historie niet uit het oog verliezen.

De afgelopen jaren zijn er al tal van initiatieven ondernomen om de blaasmuziek nog toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor verschillende groepen en met name de jeugd. De komende jaren willen we deze ontwikkeling extra stimuleren door een beleid gericht op vernieuwing, verbinding en versterking. De LBM wil een steunpilaar zijn voor verenigingen waarbij de verenigingen gestimuleerd en gefaciliteerd worden en van elkaar kunnen leren. Dat betekent dat we activiteiten organiseren voor de muzikale ontwikkeling van leden, maar ook initiatieven opzetten om de verenigingen organisatorisch te versterken. Door vernieuwing, verbinding en versterking werken we samen aan de ontwikkeling van de blaasmuziek om ook in de toekomst mensen te blijven verrassen met blaasmuziek. We zullen ons hier de komende vijf jaar samen volop voor inzetten en hopen daarbij ook op uw actieve bijdrage te mogen rekenen!

Raymond KnopsVoorzitter Limburgse Bond van Muziekgezelschappen

VoorwoordTraditie als startpunt voor de toekomst

Page 4: Beleidsplan 2013-2017

4

Voorwoord1. Blaasmuziek in Limburg1.1. LBM – Missie & Visie

1.2. LBM – Steunpilaar voor de blaasmuziek

2. Doelstellingen2.1. Wat hebben we bereikt in de periode 2008-2012?

2.2. Wat willen we bereiken in 2013-2017?

2.3. Koppeling beleid en jaarplannen

3 Jeugd & Leden binden en boeien3.1. Muziekles voor ieder kind

3.2. LBM-JeugdPodium

3.3. LBM-Jeugdorkest

3.4. Ledenwerving

4. Muzikale ontwikkeling 4.1. Finale Jonge Solisten

4.2. HaFaBra-examens

4.3. De concertconcoursen

4.4. Workshops voor solisten

4.5. De Maestro 5. Organisatorische versterking 5.1. De LBM als kenniscentrum en netwerkorganisatie

5.2. Versterken van verenigingen

5.3. Stimuleren van samenwerking

6. PR en communicatie voor de blaasmuziek 6.1. Communicatie tussen LBM en de verenigingen

6.2. Evenement Promotie Blaasmuziek

7. Synergie tussen amateurmusici en de professionele muziekwereld8. Innovatieve projecten Bedankt!

144

5

77

7

8

1010

10

11

11

1212

12

13

13

13

1515

15

16

1818

19

202123

Inhoud

Page 5: Beleidsplan 2013-2017

5

Stimuleren van samenwerking

Lees meer in hoofdstuk 5.3

‘De interactie tussen de verschillende

kunstvormen en organisaties is spannend en

uitdagend. Samen grenzen verleggen, Samen sterker!’

R. van Loo, voorzitter Wereld Muziek Concours

Wereld Muziek Concours 2009.

Orkest bestaande uit een samenwerking van verschillende

muziekensembles, ondersteund door beeld en film.

Foto: Frank Willen

Page 6: Beleidsplan 2013-2017

6

Van oudsher staat Limburg

bekend om de blaasmuziek.

Niet alleen vanwege het aantal

orkesten, maar zeker ook

vanwege de hoge kwaliteit van

de orkesten en verenigingen.

1 Blaasmuziek in LimburgVerpreid over heel Limburg zijn harmonieën, fanfares en brassbands van hoog niveau te vinden. Wist u dat Limburg met 25.000 muzikanten zelfs het hoogste aantal muzikanten per km2 heeft van Nederland? Het grote aantal muzikanten en korpsen in de provincie hebben we mede te danken aan de rijke historie van Limburg. Vanuit de mijnbouw en de kerk was er veel vraag naar blaasmuziek waardoor het aantal korpsen groeide. De ontwikkeling van opleidingen, muziekscholen, het conservatorium en professionele orkesten enerzijds en het streven naar een steeds hoger niveau en repertoire-ontwikkeling door de korpsen anderzijds, hebben er vervolgens voor gezorgd dat ook de kwaliteit van de blaasmuziek een sterke groei doormaakte.

1.1. LBM – Missie & VisieBij de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) zijn 273 Limburgse muziekverenigingen aangesloten. Verenigingen voor mensen, jong en oud, met een gezamenlijke passie voor muziek.

Missie: ontwikkeling van de blaasmuziek in LimburgHet bevorderen van de beoefening van blaasmuziek, het behartigen van de gezamenlijke belangen van onze leden, het stimuleren van de bloei van de aangesloten muziekgezelschappen en het verheffen van het cultureel-maatschappelijke leven in de provincie Limburg.

Visie: vernieuwen, verbinden en versterkenDe blaasmuziek is onderhevig aan de sociaaleconomische en demografische ontwikkelingen in Limburg, zoals de vergrijzing, de bevolkingskrimp en de veranderde leefstijl. Als belangenbehartiger voor de blaasmuziek in Limburg willen we hierop anticiperen door te vernieuwen, te verbinden en te versterken.

We gaan ons de komende jaren vooral sterk maken voor het behoud, de kwalitatieve ontwikkeling en de vernieuwing van de blaasmuziek en het binden en boeien van leden van jong tot oud. Gebruikmaken van elkaars ervaringen en sterkten is hierbij een belangrijk middel: verbinden van muziekgezelschappen, zowel horizontaal en verticaal als muzikaal, door middel van cross-overs. Op deze manier willen we ons weerbaar maken voor de toekomst. Een toekomst waarin we ons, samen met verenigingen en muzikanten, zullen inzetten om het cultureel-maatschappelijke belang van muziek in onze provincie te versterken en zo het cultureel erfgoed van Limburg te behouden en verder te ontwikkelen.

Page 7: Beleidsplan 2013-2017

7

De motie Volkscultuur die Provinciale Staten van de provincie Limburg in 2011 heeft aangenomen, draagt hier mede aan bij. Deze forse financiële injectie vormt een extra steun in de rug om onze plannen te verwezenlijken.

Motie Volkscultuur LimburgOp 4 november 2011 hebben Provinciale Staten de motie Limburgse Volkscultuur aangenomen om harmonieën, fanfares, schutterijen en zangkoren in stand te houden en te behouden voor de breed gedragen volkscultuur. Het College van Gedeputeerde Staten heeft deze motie samen met direct betrokkenen uit het veld uitgewerkt en ingevuld. Vier onderdelen staan in deze uitwerking centraal: ‘instrumentarium en uniformen’, ‘opleiding en talentontwikkeling’, ‘ondersteunen van besturen’ en ‘innovatieve projecten’. Huis voor de Kunsten Limburg en de koepelorganisaties waaronder de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen zijn nauw betrokken geweest bij de uitwerking van de motie.

1.2. LBM – Steunpilaar voor de blaasmuziekWe hebben ambitieuze plannen voor de toekomst, waarbij we voortborduren op de successen van de huidige koers. Sinds enkele jaren heeft het bestuur van de LBM -nog meer dan voorheen- de lijn ingezet dat de LBM, ondersteund door het Huis voor de Kunsten Limburg, de wensen van de lidverenigingen vooropstelt. We hebben ons van organisator van muzikale evenementen ook ontwikkeld tot stimulator en facilitator. Dat willen we de komende jaren verder uitbouwen door vernieuwing, verbinding en versterking.

Page 8: Beleidsplan 2013-2017

8

Imago-verbetering blaasmuziekLees meer in hoofdstuk 6.2‘Tijdens een bezoek aan de Floriade 2012 in Venlo

werden we verrast door een prachtig concert, we hebben genoten!’Mevr. Janssen, Venlo

Limburgs Blaasmuziek Festival 2012 op de Floriade in Venlo.

Driedaags festival gericht op de promotie van

blaasmuziek in alle lagen van de bevolking.Foto: Leonie Voets

Page 9: Beleidsplan 2013-2017

9

2.1. Wat hebben we bereikt in de periode 2008-2012?De afgelopen jaren hebben we samen met de lidverenigingen diverse projecten en activiteiten gerealiseerd. Een korte opsomming van resultaten:• GroeideelnemersvanhetLBM-JeugdPodiumdooreenverbredingvanhetconcept.• NieuweaanpakLBM-Jeugdorkestalsuithangbordvandeblaasmuziek.Ditheeftgeleidtoteen orkest met enthousiaste muzikanten en een hoger speelniveau.• RealisatievanmeerconcertmogelijkhedenvoordewinnaarvandeFinaleJongeSolisten.• SuccesvolleintroductievandeSolistenworkshops.• SuccesvolleintroductievanDeMaestro;permanenteeducatievoordirigenten.• Implementatieperiodiekeevaluatievandeconcoursdeelname.• Samenwerkingsprojectenmeto.a.LSO,Passiespelen,WereldMuziekConcours(WMC),MestreechsVollekstejater, PartnervandeFloriade2012,HetParcours,TheaterMaastricht,OpenluchttheaterValkenburg, 450 jaar Bisdom Roermond en André Rieu.• Groeivandedigitalecommunicatierichtingverenigingen,waaronderderealisatievaneendigitalenieuwsbrief.• Lanceringvaneennieuwewebsitewww.lbminfo.nlalsactiefenactueelmiddelomledenteinformeren.• Aanpassingvanhetconceptvandeledenvergaderingnaarthemabijeenkomstenoverjeugdbeleid, sponsor- en fondswerving en goed besturen.• InvoeringportefeuilleverdelingbinnenhetLBM-bestuur.• VerjongingenvernieuwingvanhetLBM-bestuur.• Behoudvanfinanciëlearmslagenmeerresultaatvoorprojectenmededooractievefondswervingensponsoring.• Beschikbaarstellingvanmeergeldvoorprojectendooreenreductieindebestuurskosten. 2.2. Wat willen we bereiken in 2013-2017?

De blaasmuzieksector is aan veranderingen onderhevig, mede door vergrijzing, krimp en ontgroening van deLimburgse bevolking. Voor het beleid van de komende jaren is gekozen om vooral te groeien in kwaliteit. Dit willen we bereiken door te vernieuwen, te verbinden en te versterken. In een veranderende omgeving is het immers belangrijk om mee te ontwikkelen.

De Limburgse Bond van Muziek-

gezelschappen treedt op als

belangenbehartiger voor haar

lidverenigingen. Vijfjaarlijks

ontwikkelen we hiervoor in

samenspraak met onze leden

een strategisch beleidsplan.

Voordat we vooruitblikken op

de doelen en het beleid voor de

komende jaren, is het goed om

terug te kijken wat er de

afgelopen vijf jaar bereikt is.

2Doelstellingen

Page 10: Beleidsplan 2013-2017

10

2.3. Koppeling beleid en jaarplannen

Het vijfjarige beleidsplan wordt jaarlijks vertaald naar een jaarprogramma en begroting. In deze jaarplannen worden de concrete activiteiten beschreven die voortvloeien uit het beleidsplan. In de jaarlijkse verslaglegging in combinatie met de jaarrekeningen, zullen we het gevoerde beleid evalueren. Met deze aanpak wil het bestuur zeker stellen dat de activiteiten van de LBM steeds het door leden geaccordeerde beleid weerspiegelen. Uiteraard kan dit beleidsplan 2013-2017 op basis van onvoorziene en actuele ontwikkelingen te alle tijde geactuali-seerd worden. Lidverenigingen worden actief in dit proces betrokken.

SpeerpuntenIn het voorjaar van 2012 zijn diverse brainstormsessies gehouden met afgevaardigden van de lidverenigingen en experts uit het werkveld. Het doel van deze sessies was om te komen tot het beleidsplan 2013-2017, rekening houdend met het beleid van de afgelopen jaren, de sociale en demografische ontwikkelingen in Limburg, input van belangrijke stakeholders en de beschikbaarheid van extra financiële middelen door de provincie. Uit deze sessies zijn zes speerpunten naar voren gekomen, die in dit beleidsplan uitgelicht worden.

• Stimulerenvansamenwerking• Imagoverbeteringblaasmuziek• Bewerkstelligenmuzieklesvooriederkind• Versterkenvandeverenigingen• Combinatiestussenamateurenprofessional• Innovatieveprojecten

De speerpunten zijn in de Algemene Leden Vergadering in het voorjaar van 2012 met de lidverenigingen besproken. De uitkomsten uit de sessies bevestigden de lijn zoals die afgelopen jaren is ingezet en leidden op een aantal punten tot verdere verdieping. De zes speerpunten vormen een belangrijke basis voor het toe-komstige beleid en het ontplooien van nieuwe projecten en activiteiten door de LBM én de lidverenigingen.

Page 11: Beleidsplan 2013-2017

11

Muziekles

voor ieder kindLees meer in hoofdstuk 3.1

‘Het is alleen met muziek te zeggen

hoe leuk het was!’

Lieke Verberkt

LBM Jeugdorkest 2012. Het LBM Jeugdorkest is een orkest, bestaande uit

ongeveer 80 muzikanten in de leeftijd van 14 tot 25 jaar, dat onder leiding

van een veelbelovende dirigent optredens geeft op hoog niveau.

Foto: Kim Fotografeert

Page 12: Beleidsplan 2013-2017

12

Het aantrekken, binden en boeien

van leden en met name jeugd is

een belangrijk beleidspunt voor

de toekomst van de blaasmuziek.

We willen continu blijven inves-

teren in ondersteuning bij het

werven van nieuwe leden, het

behouden van de leden, maar

ook het enthousiasmeren van

oud-leden om weer muziek te

gaan maken. De LBM organi-

seert diverse activiteiten gericht

op verschillende leeftijdsfasen

en wil juist ook de lidverenigin-

gen stimuleren om creatieve

activiteiten te ontwikkelen die de

jeugd en leden aanspreekt.

3 Jeugd & Leden binden en boeien3.1. Muziekles voor ieder kindMuzikale educatie is goed voor de ontwikkeling van een kind. Muziek maakt slim! (www.muziekmaaktslim.nl). Er zijn diverse initiatieven in de provincie en daarbuiten, die muziekles voor ieder kind in met name de leeftijd van 6 tot 12 jaar nastreven. Denk hierbij aan het integreren van muziekles in het lesprogramma van basisscholen en/of van buitenschoolse opvang. Hare Majesteit Koningin Máxima zet zich hier als ambassadeur al geruime tijd voor in. De LBM wil de bewust-wording van het positieve effect van muziekles op de sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen verder uitdragen. We brengen het nut van muziekbeoefening bij ouders, onderwijzers, verenigingen en politiek onder de aandacht en stimuleren hen om muziek op te nemen in de opvoeding, het lesprogramma en het beleid.

1. De LBM brengt de positieve invloed van muziekles op de ontwikkeling van kinderen continu onder de aandacht.

De uitvoering van de projecten is afhankelijk van onderwijsinstellingen, docenten, verenigingen en muziekscholen. Er zijn reeds enkele succesverhalen, maar projecten zullen lokaal en zo mogelijk regionaal ingevuld moeten worden door een combinatie van muziekvereniging(en), basisschool, muziekschool, ouders en kinderen. Deze zogenaamde “gouden driehoek” (samenwerking van muziekvereniging, basisschool en muziekschool), aangevuld met de gemeenschap en gemeenten, is een belangrijke basisvoorwaarde. De LBM ondersteunt en faciliteert de lidverenigingen hierin. We streven natuurlijk zoveel mogelijk naar het maken van blaasmuziek, maar we vinden het belangrijk dat kinderen überhaupt de mogelijkheid krijgen tot het zelf maken van muziek. Of dit nu gitaar, viool, trompet of zangstem is. Kinderen moeten zelf kunnen ervaren hoe leuk het is om muziek te maken.

2. De LBM ondersteunt projecten gericht op muziekles voor ieder kind, waaronder het streven om muziekles weer in het lesprogramma van de basisscholen te krijgen.

3.2. LBM-JeugdPodium HetLBM-JeugdPodiumiseenjaarlijksterugkerendevenementvoorjeugdorkesten,muziekschoolorkestenenorkestenvan middelbare scholieren in de leeftijd van 10 tot circa 20 jaar. Deelname kan plaatsvinden binnen twee categorieën.

Page 13: Beleidsplan 2013-2017

13

Binnen de ‘concert’-categorie ligt de nadruk op de uitvoering van het concertprogramma. Bij de ‘proms’-categorie wordt naast de muzikale uitvoering ook extra gelet op de presentatie van het orkest en de elementen als show, dans en zang. De optredens van de orkesten worden beoordeeld door vakmensen uit de muziekwereld. Er wordt geen winnaar uitgeroepen, maar de orkesten ontvangen een schriftelijke beoordeling met tips over hun optreden. We zijn tevreden met het aantal deelnemers, maar hebben de ambitie om het aantal deelnemende orkesten te laten groeien.

3. De LBM richt zich op een toename van het aantal deelnemende jeugdorkesten aan het LBM-Jeugdpodium.

3.3. Het LBM-JeugdorkestHetLBM-JeugdorkestiseeninitiatiefvandeLBMomgetalenteerdejongerenvanongeveer14tot25jaar,meteenHaFaC-diploma of hoger, een muzikale uitdaging te bieden door met leeftijdsgenoten op hoog niveau muziek te maken. In de afgelopen jaren is het orkest uitgegroeid tot een volwaardig jeugdharmonieorkest, aangevuld met bugels en sopraan-saxofoons. Het orkest heeft een wisselende samenstelling waarbij de LBM continu zoekt naar vernieuwende concertlo-caties, combinaties en repertoire om uitdagende mogelijkheden in de blaasmuziek te creëren. Het orkest biedt op die manier een muzikaal-educatieve aanvulling op het programma van de lidverenigingen. Het orkest laat de talentvolle jeugd de mogelijkheden van een toporkest ervaren om ze daarmee te enthousiasmeren en stimuleren bij hun verdere stappen in de blaasmuziek.

4. De LBM zoekt actief naar concertmogelijkheden voor het LBM-Jeugdorkest en bewaakt het concept van een bovenregionaal orkest ter stimulering van talentvolle jeugdmuzikanten.

HetLBM-JeugdorkestismetrechteenechtLimburgsorkesttenoemen.DemuzikantenkomenuitallewindstrekenvanLimburg. Dit vraagt om de nodige organisatorische inspanning. De LBM gebruikt de komende beleidsperiode om een praktische werkvorm te creëren, waarbij de jongeren zelf meer verantwoordelijkheid gaan dragen voor het functioneren van het orkest.

5. De LBM komt tot een organisatievorm van het orkest waarbij leden van het LBM-JeugdPodium zelf participeren.

3.4. LedenwervingNaast specifieke activiteiten gericht op de jeugd en hun ouders besteedt de LBM de komende jaren ook aandacht aan ledenwerving en ledenbehoud. Om leden van jong tot oud te binden en te boeien, zullen we verenigingen stimuleren in het ontplooien van activiteiten gericht op het aanspreken van nieuwe leden, maar zeker ook het vergroten van de betrokkenheid van huidige leden. Daarnaast zullen activiteiten worden ontplooid om lidverenigingen te ondersteunen om oud-leden oftewel herintreders weer te betrekken bij de vereniging.

6. De LBM ondersteunt de lidverenigingen bij het werven en behouden van leden.

7. De LBM onderzoekt de behoef- tes en mogelijkheden om buiten de jeugd ook voor andere leeftijdsklassen stimulerende activiteiten te ontplooien.

Page 14: Beleidsplan 2013-2017

14

Een ander belangrijk be-

leidspunt van de LBM is het

verbeteren van de muzikale

kwaliteit. We organiseren

diverse activiteiten gericht op

muzikale ontwikkeling voor

(leden van) lidverenigingen.

44.1. Finale Jonge Solisten In Limburg worden jaarlijks vele solistenconcoursen georganiseerd, gericht op de ontwikkeling van de individuele mu-zikanten.EenaantalvandezeconcoursenhebbenweaangewezenalsvoorrondevoordeFinaleJongeSolisten.IndezeFinalestrijdendebestejongemuzikantenvanLimburgvoordetitel“bestesolistvanLimburg”.Naastdeeeuwigeroemverdient de solist hiermee, na een toelatingsexamen, een jaar lang collegegeld bij het Conservatorium Maastricht. De win-naars van de verschillende divisies worden bovendien afgevaardigd naar het nationaal solistenkampioenschap, om daar te strijden voor de Nederlandse kampioenstitel.Het doel is om de winnende solist in de toekomst te betrekken in meerdere projecten van de LBM. De afgelopen jaren is dit al in gang gezet, zoals een solo-optreden tijdens de concertconcoursen. De komende periode zullen we actief zoeken naar meer speelmogelijkheden waar de winnaars voor een groot publiek kunnen soleren.

8. De LBM zoekt naar mogelijkheden om de Jonge Solisten meerdere speelmogelijkheden te bieden.

We streven naar een hoog niveau van de solistenconcoursen. We zetten ons daarom samen met de organisatoren en de juryleden in voor een eenduidige jurering.

9. De LBM draagt zorg voor een consistente jurering om zo een hoge kwaliteit na te blijven streven.

4.2. HaFaBra-examens Opleiding is belangrijk voor de kwaliteit van de blaasmuziek. Het opleiden én toetsen van muzikanten bevordert de muzi-kale ontwikkeling van orkesten en de individuele leden. We zien een trend dat steeds meer verenigingen eigen opleidin-genverzorgen.DeLBMorganiseertlandelijkHaFaBra-leerplanexamensenbiedtverenigingenmeteeneigenopleidingde mogelijkheid om leerlingen bij de LBM examen te laten doen. We houden er rekening mee dat het aantal examenkan-didaten via de LBM zal stijgen.

10. De LBM continueert de organisatie van de HaFaBra-examens. De organisatie is hierbij voorbereid op een stijging van het aantal kandidaten.

Muzikale ontwikkeling

Page 15: Beleidsplan 2013-2017

15

4.3. De concertconcoursenHet organiseren van concertconcoursen is een kernactiviteit van de LBM. De concoursen zijn in het leven geroepen om de kwaliteit van de blaasmuziek te peilen, te behouden en waar mogelijk te verbeteren. De LBM werkt in nauwe samenwerkingmetdeVerenigdeNederlandseMuziekbonden(VNM)endeKoninklijkeNederlandseFederatievanMuziekverenigingen(KNFM)aanhetproject‘groei en bloei van de blaasmuziek in NL’. Dit project beoogt de kwaliteit van de blaasmuziek te stimuleren, o.a. door concertconcoursen te vernieuwen.

11. De LBM werkt samen met de landelijke organisaties aan de doorontwikkeling van de concertconcoursen.

We zijn er van overtuigd dat concoursen een goede en belevende manier bieden om het muzikale niveau op peil te houden en te verbeteren. We dienen ons echter bewust te zijn van de verwachtingen van de lidverenigingen. Prestatie en plezier in het maken van muziek dienen bij een concoursdeelname samen te gaan.

12. De LBM creëert bewustwording bij de verenigingen van het nut en plezier van de concertconcoursen.

4.4. Workshops voor solisten De LBM biedt solisten de mogelijkheid om workshops te volgen, bijvoorbeeld in de aanloop naar solistenwedstrijden. De muzikant krijgt de mogelijkheid om te werken aan technische vaardigheden, ademtechniek, houding en muzikale vaardigheden. We richten ons hierbij niet alleen op jonge solisten, maar ook op de ervaren muzikanten met meerdere jaren orkestervaring die geen permanente educatie meer volgen. De afgelopen jaren hebben we de eerste stappen gezet in het realiseren van deze workshops. In de komende periode willen we dit verder uitbouwen en de workshops als vast onderdeel aan het LBM programma toevoegen.

13. De LBM verbreedt het aanbod voor solistenworkshops en geeft dit een permanent karakter binnen de jaarcyclus.

4.5. De Maestro We voelen het als onze medeverant-woordelijkheid dat onze lidverenigin-gen over kwalitatief goede dirigenten beschikken. Het dirigentschap omvat al lang niet meer alleen het dirigeren van het orkest maar vergt meer vaardighe-den. De LBM biedt dirigenten de moge-lijkheid om De Maestro te volgen, een meerdelige workshop onder leiding van een topdirigent. Het doel van deze workshop is om verdieping te geven in het vak dirigeren. De workshop is thematisch ingericht. Bij iedere bijeen-komst fungeert een lidvereniging als projectorkest.

14. De LBM continueert de organisatie van De Maestro en streeft in de invulling continu naar een vertaalslag richting de praktijk.

Page 16: Beleidsplan 2013-2017

16

Versterken van de verenigingenLees meer in hoofdstuk 5.2‘De workshops van de LBM bieden onze

vereniging praktische bestuurlijke versterking

die hand in hand gaat met de muzikale ontwikkeling van de vereniging.’

H. Maassen, Harmonie St. Caecilia Geulle Concertconcours 2012 in Theaterhotel de Oranjerie Roermond. Middels orkesten,

concerten, workshops en bijeenkomsten

ondersteunt de LBM de lidverenigingen en muzikanten in

zowel organisatorische als muzikale versterking.Foto: Rein Bollen

Page 17: Beleidsplan 2013-2017

17

5Naast de muzikale onder-

steuning biedt de LBM ook

organisatorische versterking

van de blaasmuziek in

Limburg. De LBM steunt en

stimuleert de lidverenigingen

door het delen van expertise,

het organiseren van work-

shops en het creëren van

onderlinge samenwerking.

5.1. De LBM als kenniscentrum en netwerkorganisatieDe LBM vormt een kenniscentrum voor de blaasmuziek in Limburg. Ondersteund door het Huis voor de Kunsten Lim-burg willen wij een up-to-date platform en klankbord zijn voor onze lidverenigingen. Een platform waar lidverenigingen terecht kunnen voor informatie over actuele onderwerpen of bestuurlijke vraagstukken, maar ook een platform waar onderlinge verbindingen worden gelegd.

15. De LBM is een up-to-date kenniscentrum voor lidverenigingen, ondersteund door het Huis voor de Kunsten Limburg.

De eerste stappen in het automatiseren van de ledenadministratie zijn gezet. Kijk op onze website www.lbminfo.nl voor downloads. De komende periode zullen we dit dienstenpakket uitbreiden. 16. De LBM investeert in de digitalisering van haar dienstenpakket.

17. De LBM biedt actieve ondersteuning aan verenigingen bij organisatorische of bestuurlijke vragen.

5.2. Versterken van verenigingenOm verenigingen te ondersteunen in hun organisatie heeft de LBM themabijeenkomsten georganiseerd over onder meer jeugdbeleid, sponsor- en fondsenwerving en goed besturen. De komende beleidsperiode zullen we het versterken van verenigingen, met behulp van de middelen uit de motie Volkscultuur, extra aandacht geven.

18. De LBM breidt het workshopprogramma uit ter versterking van de bestuurskracht van verenigingen.

5.3. Stimuleren van samenwerkingWe willen samenwerking stimuleren op zowel Euregionaal, landelijk, provinciaal, regionaal als lokaal niveau. We zijn er van overtuigd dat door samenwerking en krachtenbundeling meer te bereiken is. Bijvoorbeeld door te komen tot één landelijke muziekbond, maar ook door cross-overs te ontwikkelen met andere culturele verenigingen zoals tamboer-korpsen, koren, kunst- en toneelgroepen. Op provinciaal niveau stimuleren we samenwerking tussen instanties en muziekscholen waarbij we professionals en amateurs met elkaar in contact brengen. Ook streven we naar onderlinge

Organisatorische versterking

Page 18: Beleidsplan 2013-2017

18

samenwerking tussen de lidverenigingen op gemeentelijk niveau. Dit kan door het delen van accommodaties, gezamen-lijkebelangenbehartigingofhetorganiserenvanactiviteitendoorHaFaBra-verenigingen.Samenwerkingisookmogelijkin het opzetten van culturele manifestaties gericht op het enthousiasmeren van mensen.

19. De LBM stimuleert overleggen van muziekverenigingen op gemeentelijk niveau.

20. De LBM werkt intensief samen met de collegabonden in de VNM en ondersteunt het initiatief om te komen tot één landelijke muziekorganisatie.

21. De LBM werkt mee aan initiatieven die structurele samenwerking in de blaasmuziek versterken.

22. De LBM investeert in de relatie met haar lidverenigingen en externe stakeholders zoals gemeenten, provincie en andere partners.

Page 19: Beleidsplan 2013-2017

19

Combinaties tussen amateurmusici

en professionals Lees meer in hoofdstuk 7

‘Er bestaat in Limburg al ruim honderd jaar een

traditie van fanfares. Daardoor hebben we hier heel

wat talent zitten. Limburgse blazers zijn bekend om

hun hoge kwaliteit en spelen over de hele wereld in

professionele orkesten. Ik vond het fantastisch

om ze bij onze concerten te betrekken. Het is

belangrijk om ook in de toekomst te blijven

investeren in Limburgse amateurmuziek,

zodat deze traditie niet verloren gaat.’

André Rieu

Concert André Rieu op het Vrijthof Maastricht met

gastoptredens van blaasmuziekorkesten.

Foto: Andre Rieu Productions

Page 20: Beleidsplan 2013-2017

20

Een open en aansprekende

wijze van communiceren over

onze doelstellingen en acti-

viteiten is van groot belang.

Dit beïnvloedt immers in

hoge mate het imago van de

blaasmuziek, van de LBM en

van de lidverenigingen. Een

gegeven waar de sector zich

bewuster van kan worden.

PR, imago en communicatie

zijn onderwerpen die de

komende periode extra

aandacht krijgen.

6 PR en communicatie voor de blaasmuziek

6.1. Communicatie tussen LBM en de verenigingenIn de afgelopen jaren is hard gewerkt om de communicatie tussen de LBM en haar lidverenigingen te versterken. We maken steeds meer gebruik van de digitale mogelijkheden om verenigingen te informeren, bijvoorbeeld via mail en dewebsite.Hetdoelisomsteedsdirecterdeindividuelemuzikanttebenaderen.SocialmediazoalsFacebooken Twitterzijnhiergeschiktvoor.Ookomdatdezemiddelenreactiesenonderlingeverbindingenmogelijkmaken.De komende periode zullen we het gebruik van digitale media en social media verder uitbreiden.

23. De LBM ontwikkelt (online) communicatiemiddelen voor rechtstreeks contact met de leden.

Ook de Algemene Ledenvergadering blijft een belangrijk contactmoment met onze lidverenigingen. We streven ernaar dat deze bijeenkomsten een interactieve vorm houden door onderlinge informatie-uitwisseling.

24. De LBM investeert in de platformwerking van de Algemene Ledenvergadering.

Tijdensdebrainstormsessiekwamhetbelangvancommunicatievoorhetimagovandeblaasmuzieknaarvorenenderol van de LBM en verenigingen hierin. Een plan van aanpak voor de verbetering van het imago van de blaasmuziek door PR wordt meegenomen in het communicatieplan van de LBM.

25. De LBM ontwikkelt een communicatieplan en neemt hier ook het totale imago van de blaasmuziek in mee.

Page 21: Beleidsplan 2013-2017

21

6.2. Evenement Promotie BlaasmuziekImagoverbetering van de blaasmuziek hangt samen met de toegankelijkheid en beleving van de blaasmuziek door zowel muzikanten,toeschouwers,maarvooralhetbredepubliek.Terpromotievandeblaasmuziekisin2003deStichtingterbevorderingvandeDagvandeBlaasmuziekopgericht.In2009ishetevenement“LimburgsBlaasmuziekFestival” uitgegroeid naar een driedaags festival. De komende jaren blijven we een evenement organiseren gericht op promotie van de blaasmuziek. We zijn inmiddels medeorganisator van de Euroregioparade samen met de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen(LBT)endeVlaamseamateurmuziekorganisatie(VLAMO).

26. De LBM participeert met andere partners in de organisatie van de Euregioparade.

Doelstelling is om de beeldvorming te verbeteren, vooral bij de doelgroepen die normaal gesproken niet met blaas-muziek in aanraking komen. We richten ons vooral op aansluiting bij bestaande cultuurprojecten of initiatieven met veel exposure. Denk hierbij aan evenementen als Pinkpop, Het Parcours, Solar en Cultura Nova. Ook verbreding van het repertoire of het inzetten van een bekend boegbeeld voor de blaasmuziek dragen bij aan de promotie en beeldvorming van de blaasmuziek.

27. De LBM zoekt aansluiting bij bestaande projecten en stimuleert samenwerking met andere culturele verenigingen om nieuwe doelgroepen in contact te brengen met blaasmuziek.

Page 22: Beleidsplan 2013-2017

22

7 Synergie tussen amateurmusici en de professionele muziekwereld

Limburg heeft veel topmuzikanten. De ontwikkelingen van opleidingen, muziekscholen, het conservatorium en profes-sionele orkesten heeft ervoor gezorgd dat de kwaliteit van de blaasmuziek in Limburg een hoog niveau heeft bereikt. De financiële crisis en de daarmee gepaard gaande bezuinigingen laten ook de culturele sector niet ongemoeid. De afschaf-fingvaneentweedehoofdvakopconservatoriaremthetaantalstudentendateenHaFa-directieopleidingvolgt.Zondergekwalificeerde dirigenten zal de kwaliteit van orkesten afnemen. Door het wegbezuinigen van professionele orkesten wordt daarnaast getalenteerde muzikanten een toekomstperspectief ontnomen. Dit is ook al te merken in de motivatie om voor een conservatoriumopleiding te kiezen.

Daarom is het belangrijk om nu stappen te ondernemen om zodoende de kwaliteit voor de toekomst te borgen. De LBM heeft al goede contacten met de professionele wereld en zal dat waar nodig versterken. Gezamenlijk met organisaties als het Limburgs Symphonie Orkest, het Wereld Muziek Concours (WMC), de kunstencentra en Conservatorium Maastricht worden plannen uitgewerkt om de stimulerende werking die de professionele wereld op de amateurwereld (en vice versa) heeft, te versterken. Ideeën hiervoor zijn het organiseren van masterclasses, schoolconcerten en het opzetten van een muzieklesprogramma door gecertificeerde docenten.

28. De LBM ontwikkelt en ondersteunt plannen om de professionele muziekwereld en amateurmusici meer met elkaar te verbinden ter stimulering van de blaasmuziek.

Page 23: Beleidsplan 2013-2017

23

8Innovatieve projecten

De LBM vindt het belangrijk dat de sector met de tijd mee blijft gaan om de blaasmuziek in Limburg verder te ontwikkelen. De LBM zal daarom de komende periode extra aandacht besteden aan het faciliteren en stimuleren van lidverenigingen in het opzetten van innovatieve projecten. Projecten die in het belang zijn van de blaasmuziek doordat ze vernieuwend zijn, maar tevens rekening houden met het behoud van de volkscultuur.

De LBM ontwikkelt zelf innovatieve ideeën, maar daagt tevens de lidverenigingen uit om mee te denken.

29. De LBM faciliteert en stimuleert de lidverenigingen in het opzetten en delen van innovatieve projecten.

Page 24: Beleidsplan 2013-2017

24

InnovatieveprojectenLees meer in hoofdstuk 8

‘We willen nieuwe mogelijkheden in

blaasmuziek ontdekken. Oud en nieuw komen

samen in de vorm van moderne en meer traditionele instrumenten.’ Bart van Dongen, Intro In SituProject ‘De fanfare en alles wat verandert’.Foto: Intro in Situ

Page 25: Beleidsplan 2013-2017

25

Bedankt!Ambitieuze doelstellingen, vertaald naar een praktisch beleid. Praktisch, omdat het ook mede is ingegeven vanuit wensenuithetveld;vanuitdelidverenigingendieindebrainstormsessiesendeAlgemeneLedenvergaderingmeegedacht hebben. Uiteraard bestaan er nog meerdere wensen, maar er moeten keuzes gemaakt worden. De zes geformuleerde speerpunten geven de belangrijkste keuzes voor vernieuwing, verbinding en versterking weer, verwerkt in het beleid voor de komende jaren.

De financiële middelen afkomstig uit de motie Volkscultuur van Provincie Limburg zullen ons helpen in het versneld bereiken van de doelstellingen. Dit geld zal volledig ten goede komen aan projecten van de lidverenigingen die bijdra-gen aan het behouden en ontwikkelen van de volkscultuur. Bij de ontwikkeling van projecten en de uitvoering hiervan, hebben we juist ook de medewerking van onze lidverenigingen nodig. Vernieuwing bereiken we alleen door onderlinge verbinding en samenwerking in de blaasmuziek. We dagen de lidverenigingen daarom uit om zelf met initiatieven te komen die in lijn liggen met ons beleidsplan en het uitvoeringsreglement van de motie Volkscultuur.

TotslotwillenweiedereendiebijgedragenheeftaandesessiesendeAlgemeneLedenvergaderingofopeenanderemanier heeft meegedacht, nadrukkelijk bedanken voor de medewerking. We hopen dat we de komende jaren samen met de lidverenigingen, muzikanten en al onze relaties uitvoering kunnen geven aan dit beleidsplan. “Vernieuwen, verbinden en versterken” vóór en dóór de blaasmuziek in Limburg!

Bestuur en medewerkers van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen

Page 26: Beleidsplan 2013-2017

26

Uitgave Limburgse Bond van Muziekgezelschappen, 2013

ProductieLimburgse Bond van MuziekgezelschappenHuis voor de Kunsten LimburgViduro – Marketing & Communicatie Horst

FotografieArchief Limburgse Bond van MuziekgezelschappenFrankWillenLeonie VoetsKimFotografeertRein Bollen

ContactLimburgse Bond van MuziekgezelschappenKapellerlaan36,6041JCRoermondPostbus 203, 6040 AE Roermond0475 399 [email protected]

www.twitter.com/LBMBlaasmuziek www.facebook.com/limburgsebond.vanmuziekgezelschappen

Colofon

Deze publicatie wordt mede mogelijk gemaakt door:

Scan deze code met een QR-reader op uw smartphone en bekijk onze website!

Page 27: Beleidsplan 2013-2017

27

Page 28: Beleidsplan 2013-2017

28