Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

40
Samen, Sterk, Groei 2016 Meerjaren Beleidsplan 2013-2016 Het begint altijd bij mensen, mensen met een drive

description

De plannen en ambities van de Nederlandse Handboog Bond op weg naar de volgende Olympische Spelen in Rio 2016.

Transcript of Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Page 1: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Het begint altijd bij mensen, mensen met een drive

Page 2: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Inhoudsopgave

Voorwoord 3Samenvatting 4

1. Aan de meet 71.1. Proces MeerJarenBeleidsPlan 71.2. Achtergronden en ontwikkelingen 7

2. De Nederlandse Handboog Bond 112.1. Handboogsport anno 2012 112.2. Missie en Visie 122.3. Kernwaarden 122.4. De Ambities voor 2016 12

3. Ambitie: De sterke vereniging 2016 133.1. Doelstelling ‘De sterke vereniging 2016’ 133.2. Activiteiten ‘De sterke vereniging 2016’ 15

4. Ambitie: Een klantgerichte bond 174.1. Doelstelling ‘Een klantgerichte bond’ 174.2. Activiteiten ‘Een klantgerichte bond’ 19

5. Ambitie: HandboogSPORT ! 215.1. Doelstelling handboogSPORT ! 215.2. Activiteiten handboogSPORT ! 22

6. Ambitie: Ambitieuze topsport 256.1. Doelstelling ambitieuze topsport 256.2. Activiteiten ambitieuze topsport 32

7. Meerjaren begroting 2013-2016 33

Bijlagen 35Bijlage 1: SWOT 35Bijlage 2: NOC*NSF Top 10 beleid 36

Page 3: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

VoorwoordSamen, Sterk, Groei 2016.

Samen sporten! Prachtig!Zo eenvoudig is het eigenlijk. Er gaat niets boven samen met je club- en teamgenoten plezier beleven door en aan je sport. Handboogsport in ons geval!

Dit plezier start op de eigen vereniging. Zo simpel als het klinkt, zo groot is de uitdaging om die sportbeoefening passend te (blijven) organiseren. Sportenthousiasme begint met die kerngroep van actieve clubmensen die de sport lokaal een gezicht, inhoud en bekendheid geven. De mensen met een drive en passie voor de handboogsport; de ’clubmensen’. Hoe doen ze dat? Wanneer slagen ze?

Als ze het samen doen!

Het is onze stellige overtuiging dat samenwerking voorwaardelijk is voor succes en resultaat. Sterke verenigingen kenmerken zich door een groot samenwerkend vermogen. Samenwerken binnen de club en samenwerken als vereniging met de omgeving. Samenwerking is de borging van continuïteit.

Het laten ontstaan van een samenwerkend lokaal en landelijk netwerk van (handboog)sport verenigingen, bond, overheden, onderwijs en bedrijfsleven zal medebepalend zijn voor de toekomst van de handboogsport in Nederland.

De NHB heeft het afgelopen jaar met een grote groep betrokken vrijwilligers uit alle geledingen van de handboogsport mogen samenwerken aan de realisatie van dit strategisch document. Met bovenstaand motto als leidraad: samen gaat het lukken!

Het is zeer gepast hier een woord van grote dank uit te spreken aan allen die energie, tijd en visie hebben geleverd. Zonder jullie bijdrage was dit niet gelukt.

Wij danken: Peter van Caspel, Marc Steinmetz, Felix Versteeg, Maurice Pelsers, Matjeu Dolderman, Marcel van Apeldoorn, Nelly Cloudt, Manon Ham, Harm van der Hoff, Robert Erica, Wilbo van Eijndhoven, Kees Goossens, Inge de Jong, Cees Beek, Dirk Schaap, Arnold Brouwer, Marco Hollebrandse, Paul Schellekens, Cees van Alten, Henk Gemser, Wietse van Alten, Ron van der Hoff, Pier Elzinga, Johan van Dongen, Bas Mooren, Bart Sterken, Marina van Zon, José Bruntink, Angelique Verweij, Nicolien Nicolai, Rianne Mulder, Remco Nieuwenhuis, Huibert Brands.

Rosmalen, najaar 2012,

namens de Nederlandse Handboog Bond,

Sport begint met die groep actieve

clubmensen die het lokaal een gezicht, inhoud en bekendheid geven

Willem TrienekensVoorzitter

Stan StolwerkAlgemeen directeur

Page 4: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.4

Samenvatting‘If you fail to plan you’re planning to fail’

Het vergroten van het aantal sterke verenigingen. In 2016 kwalificeert minimaal 70% van de NHB verenigingen zich als

sterk. Een sterke vereniging typeert zich middels:a. Kader: de vereniging heeft haar bestuurlijke

kernfuncties competent en evenwichtig ingevuld en het sporttechnisch kader is gediplomeerd.

b. Beleid: de doelstellingen en plannen van de vereniging worden jaarlijks vastgesteld en vastgelegd in een beleidsdocument.

c. Sportaanbod: de vereniging weet leden te binden en verbinden door een passend (vraaggestuurd) sportaanbod.

d. Organisatie: de vereniging is organisatorisch op orde en is financieel gezond.

e. Accommodatie: de vereniging beschikt over een adequate accommodatie.

f. Samenwerken: de vereniging beschikt over een relevant netwerk met gemeenten en/of onderwijs en/of bedrijfsleven en/of verenigingen en weet daar effectief mee samen te werken. Het bestuurlijk kader onderneemt jaarlijks netwerk activiteiten in het onderwijs, bedrijfsleven, en/of overheid.

Randvoorwaardelijk is voldoende kritische omvang van de vereniging. De NHB streeft naar verenigingen (of samenwerkingsverbanden tussen verenigingen) met minimaal 50 leden.

De NHB is in 2016 een klantgerichte sportbond. In 2016 is middels een leden tevredenheidonderzoek het succes van

deze ambitie vast te stellen. Minstens 70% van de ledenvereniging waardeert de Toegevoegde Waarde van de NHB (ledenservice/ondersteuning, opleidingen, competitie, topsport en communicatie) met een 7. Nodig is:a. Verenigingsondersteuning: het bieden

van meerwaarde aan de leden door een verenigingsdesk met service- en diensten pakket dat samengesteld is op basis van vraag en behoefte.

b. Opleidingen: de NHB is het kennis en expertise centrum voor opleidingen in de handboogsport (bestuurlijk, arbitrair en sporttechnisch).

c. Sport: een toegankelijke landelijke handboogcompetitie (minimaal 3500 sporters), attractieve wedstrijdkalender en competitieve Nederlandse Kampioenschappen met allure.

d. Verbinden van alle handboogsporters onder de koepel van de NHB.

e. Representatie van de NHB in internationale (handboog)sportfora.

f. De NHB organisatie opereert conform de code ‘goed sportbestuur’.

Met ambitie de vereniging, de buurt, de gemeente en het land in. Dat is de drive van de Nederlandse Handboog Bond. Samen met onze ledenverenigingen gaan we dat doen. Mensen introduceren in en binden aan de handboogsport. Dat is de uitdaging waarvoor hier de visie en plannen vastgelegd zijn. De handboogsport wil groeien in kwaliteit, in samen-werking en in bekendheid. Meer mensen binden aan de mooiste sport die er is! Het is onze overtuiging dat we, samenwerkend met handboogsporters in Nederland, slagen.

De leidende ambities van de handboogsport en de NHB voor 2016 zijn:

1

2

Page 5: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.5

Handboogsport heeft een SPORT profiel! De handboogsport weet jaarlijks de landelijke media te bereiken met topsport -

(2014 + 2016) en breedtesport evenementen (2013 + 2015). Voorwaardelijk is SPORT profilering in alle sterke verenigingen middels onder meer een bestuursverantwoordelijke communicatie functionaris. a. Imago en profileringelementen ‘sport’

alsmede ‘sociale verbindend’ staan centraal in communicatie

b. Promotie van de handboogSPORT middels (top)sport en breedtesport evenement

c. De NHB benut in de communicatie toenemend de mogelijkheden van moderne media (internet/social media)

Het opleiden van topsporters en het verlenen van diensten aan topsporters. De NHB onderschrijft de NOC*NSF Top 10 ambitie

en wil structureel top 5 plaatsen op representatieve internationale toernooien voor jeugd en senioren behalen. Dit is ook van toepassing op de selectie Aangepast Sport. Het NHB topsportplan 2016:a. Kent fulltime programma voor de

selectiesportersb. Werkt met en investeert in voor topsport

relevante stafc. Beschikt over een eigen high performance

centred. Heeft een talent ontwikkel- en volgsysteem

(regio, rayon en landelijke connectie)e. Heeft haar technische visie vertaald naar de

opleidingen (level 2 t/m 4)

43

N.B. In de respectievelijke hoofdstukken 3, 4, 5 en 6 is de nummering van deze 4 ambities (1 t/m 4) aangehouden. Dus in hoofdstuk 4 (klantgerichte bond) bijvoorbeeld is sprake van doelstelling 2.

Page 6: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016
Page 7: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.7

1. Aan de meet‘Een paar passen terug is het begin van een aanloop’

1.1. Proces MeerJarenBeleidsPlan

Dit MeerJarenBeleidsPlan is de opvolger van “Pijlen op 2012” dat de periode 2009-2012 bestreek. Het jaar 2012 is door de NHB benut om een nieuw MeerJarenBeleidsPlan voor de periode 2013-2016 te ontwikkelen. Ontwikkelingen binnen de organisatie, maar ook de nieuwe Sportagenda 2013-2016 (NOC*NSF) maakten dat de NHB een nieuw meerjaren perspectief wilde ontwikkelen.

De NHB wenst met dit MeerJarenBeleidsPlan een overzichtelijk en slagvaardig (stuur) document te hebben, van waaruit:• Jaarplannen afgeleid en opgesteld

kunnen worden,• Rapportages opgesteld kunnen

worden, waardoor de voortgang door het bestuur, en in het verlengde de Bondsraad (leden), goed te volgen is,

• Opdrachten geformuleerd en verleend kunnen worden aan het bondsbureau, commissies en werkgroepen zodat samenwerking geoptimaliseerd wordt.

Het nieuwe MeerJarenBeleidsPlan is het product van een constructief proces waar veel partijen van binnen en buiten de handboogsport hun bijdrage aan hebben geleverd.Op 26 november 2011 is de eerste aanzet voor de visie en strategie 2016 gegeven. Vertegenwoordigers van de rayons, het bestuur en directie hebben onder leiding van NOC*NSF SportAssist een kick-off bijeenkomst gehouden.

Hierbij is teruggeblikt op de periode 2009-2011 en zijn de contouren van de nieuwe Sportagenda van NOC*NSF gedeeld. De sterktes en zwaktes, kansen en bedreigingen van de georganiseerde handboogsport zijn in een SWOT-analyse

geïnventariseerd (zie 1.2 en 8.1). De missie en visie zijn tegen het licht gehouden en tot slot zijn de hoofdthema’s voor de komende periode bepaald en geprioriteerd.

De grote ambities voor 2016 bleken te clusteren tot 4 hoofdthema’s, te weten; • De sterke vereniging• Een klantgerichte bond• HandboogSPORT ! • Ambitieuze topsport

Rond deze hoofdthema’s zijn werkgroepen samengesteld met deelnemers afkomstig uit

verenigingen, rayons, bestuur, bondsbureau en soms belangstellende experts. De werkgroepen hebben op 25 januari 2012 een collectieve start gemaakt waarna ze vervolgens in de maanden februari, maart en april 2012 allen twee keer bijeen geweest zijn. Deze werkgroepen hebben de hoofdthema’s vertaald in doelstellingen voor 2016 en de acties die nodig zijn om die doelen te halen.

De periode mei-juli 2012 is gebruikt voor het opstellen van een integrale versie die gedeeld is met de rayons, verenigingen en bestuur. De feedback van deze bijeenkomsten is verwerkt in deze finale versie voor accordering door de Bondsraad van november 2012.

1.2. Achtergronden en ontwikkelingen

De NHB is zich ten volle bewust van te opereren in een sociaal maatschappelijke context. Er zijn veel factoren, kaders en ontwikkelingen waar rekening mee te houden was en is. In deze paragraaf worden de meest relevante kort

Het nieuwe MeerJarenBeleidsPlan is het product van een constructief proces waar veel partijen hun bijdrage aan hebben geleverd.

Page 8: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.8

besproken. Waar komen we vandaan, wat gaat goed (en wat kan beter) en de relatie met onze omgeving (onder meer sportkoepel NOC*NSF) komen in elk geval aan de orde.

Waar komen we vandaan?Terugkijkend naar de beleidsperiode 2009-2012 zijn elementen goed gegaan en andere zaken tegen gevallen. De huidige situatie van de NHB en de handboogsport is door middel van een aantal documenten en acties in kaart gebracht. Er is gebruik gemaakt van het organisatie ontwikkelplan (2011) dat in samenwerking met NOC*NSF opgesteld is, de input van een bestuurders workshop ten tijde van het handboogcongres van 5 november 2011 en interviews gehouden door de nieuwe directie in 2011 met diverse geledingen in en rond de handboogsport. De SWOT analyse (volledig zie 8.1) is te zien als een samenvatting van dat geheel. Het beeld op hoofdlijnen is onderstaand weergegeven.

Belangrijke zaken die zijn tegen gevallen:De ‘afstand’ tussen vereniging en bond, de belangstelling voor bestuurlijk werk en (onder) bezetting van bestuurlijk kader lokaal, geringe samenwerking met andere (sport) organisaties (lokaal en landelijk), het samenwerkingsresultaat met de KNAS op bondsniveau, financiële ruimte voor topsport, traditionele handboogcultuur stond weinig open voor transformatie, kwaliteit en kwantiteit opleidingsaanbod en output, daling ledental alsmede ‘ongeregistreerde sportbeoefening’ (het niet nakomen van de statutaire plicht / ‘grijze’ leden), imago en (on)zichtbaarheid van de handboogsport, binden van sponsor(s), supplier(s) of partner(s).

Aspecten die als succesvol getypeerd werden:acceptatie van de vernieuwde bestuursstructuur, het beter functioneren van de BondsRaad en de rayonbesturen, balans in plannen en financiën (realisme), competitie participatie, ambitievol topsport-programma met jong talent en het CTO, topsportprestaties op internationale toernooien alsmede wereldrecords, succesvol bid en realisatie EK Amsterdam 2012, deelname en succes op Olympische Spelen en Paralympische Spelen Londen 2012.

Uit een complete sterkte/zwakte analyse anno 2012 (8.1) zijn onderstaande items met het oog op de strategie 2016 als relevant opgenomen:

Sterkte: • De handboogsport is voor iedereen toegankelijk• Omvangrijke competities• Betrokken vrijwilligers • Olympische sport met talentvolle jeugd.

Zwakte: • Kwantiteit en kwaliteit kader (vrijwilligers en

betaald)• Onvoldoende interne en externe communicatie• Groot deel verenigingen ontbeert kritische

(omvang) massa; zijn (te) klein• Competitie deelname staat onder druk• Geringe relatie tussen topsport en lokale

sportbeoefening en -beleving.

Kans: • Samenwerkingsmogelijkheden lokaal en

regionaal met overheden• Onderwijs en bedrijfsleven benutten (geld- en

faciliteitsstroom) • Het talentvolle topsportdeel

Bedreiging:• Eenheid bond• Enorme diversiteit van de sport• Versplintering• Daling ledental• Economische crisis / beschikbaar geld voor

sport/vrijetijdsbeoefening

De ‘omgeving’ van de NHBIn deze toekomstplannen van de handboogsport, de NHB en haar verenigingen is aandacht te geven aan een aantal relevante ‘omgevings’ factoren. De handboogsport heeft in haar ambities oog te hebben voor ontwikkelingen van mensen/sporters, de vrijetijdsmarkt en de samenleving als totaal.

De sporter anno 2012 is niet per definitie op zoek naar in clubverband georganiseerde sport. Individualisering (sporten overal, altijd , waar en wanneer je wilt) speelt een grotere rol dan voorheen bij actieve mensen. De NHB zal in deze beleidsperiode

Page 9: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.9

met haar verenigingen in moeten spelen op deze trend. Gezien de aan de handboogsport verbonden risico’s is het uitgangspunt daarbij ‘sporten onder (of na) deskundige begeleiding’. Het vraagt creativiteit van de handboogsport om deze groep ‘vrije sporters’ te accommoderen onder de koepel van de NHB (zie ook 4.).Mensen kunnen hun vrije tijd bovendien op vele manieren inrichten. Als handboogsport (vereniging) moet dus concurrerend en onderscheidend opgetreden worden om mensen aan zich te binden. Om ze blijvend te binden is inspelen op hun veranderende vraag gewenst. Oog en oor hebben dus voor ‘onze sporter’ zodat als handboogsport goed ingespeeld kan worden op de wensen en verlangens van leden en potentiële leden.

Ook heeft de NHB te maken met het politieke klimaat (en de appreciatie van sport en bewegen daarin) en de visie van de sportkoepel NOC*NSF. Vooralsnog is de sport in de diverse bezuinigingsrondes bij het kabinet Rutte (t/m 2012) buiten schot gebleven. Of dat bij langer voortduren van de economische crisis zo blijft is ten tijde van het opstellen van dit plan niet te voorspellen. Vanwege het grote belang dat de NHB in haar meerjarenvisie hecht aan een ambitieuze topsport (zie 6.) is het van belang nota te nemen van de visie (inhoudelijk en voor wat betreft de financiering) op topsport zoals verwoord door NOC*NSF (uitgebreid zie 8.2.).

Uitgangspunten van NOC*NSF daarbij zijn :• De mate van

mondialisering van de sport / sportdiscipline. (stap 1.)

• Topsport is een vak, dat professioneel en fulltime beoefend wordt. (stap 2.)

• Prestaties worden beloond. (stap 2.)• Topsport vraagt commitment en kwaliteit van

de Bond. (stap 2.)• Financiering van een programma is geen recht,

maar een gunst. (stap 3.)

In deze lijn heeft de NHB haar topsportambitie ingevuld (zie 6.)

Cruciaal voor ‘de sport’ en haar ambities is de samenwerkingskracht die men kan ontwikkelen. Samenwerken met (lokale) overheden, onderwijs en bedrijfsleven. Het aangaan van partnerships met deze spelers zal voor het slagen van een aantal ambities doorslag-gevend zijn in de nabije toekomst. Bij lokale overheden is aansluiting te vinden in onder meer sportstimuleringsprojecten. Onderwijs is een goede weg voor de (handboog)sportintroductie. Partnerships met het bedrijfsleven weten te realiseren (als sponsor of supplier) is in de huidige economische situatie een enorme opgave. Promotie en zichtbaarheid van de handboog(top)sport kan hier vooralsnog de start van het gesprek zijn.

De handboogsport is voor iedereen toegankelijk

Page 10: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016
Page 11: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.11

2. De Nederlandse Handboog Bond 2.1. Handboogsport anno 2012

In meer dan 230 verenigingen kan men in Nederland georganiseerd de handboogsport beoefenen. Bijna 10.000 mensen zijn binnen deze verenigingen actief met hun sport. Een sport met veel verschijningsvormen en talloze mogelijkheden om aan ieders wensen te voldoen. Er kan binnen en buiten gesport worden en afhankelijk van ambitieniveau en vaardigheid zowel recreatief als zeer competitief. Binnen de Nederlandse Handboog Bond (NHB) bestaan hiervoor vijf hoofd disciplines: Indoor, Outdoor, Veld, 25m1pijl en 3D.De sport heeft haar oorsprong in het zuiden van Nederland maar kent inmiddels een landelijke dekking aan verenigingen. Jong en oud kunnen zodoende altijd in de buurt terecht voor hun sportbeoefening. De NHB is verantwoordelijk voor een uitgebreide competitie en wedstrijdkalender voor alle leeftijden en prestatieniveaus. Sport toegankelijk maken en houden (het vergroten van sportparticipatie in Nederland, zie ook Sportagenda NOC*NSF) is een van de drijfveren van de nationale handboog bond.

Handboogsport is ook een Olympische sport. De NHB onderschrijft de Top 10 ambitie van NOC*NSF en kent een intensief en ambitieus topsport- en talentprogramma.De NHB als instituut heeft een kleine betaalde organisatie tot haar beschikking die met name gericht is op het ondersteunen van haar ledenverenigingen, opleidingen, competitie, topsport en promotie. De handboogsport en ook de NHB is voor realisatie van haar doelstellingen mede afhankelijk van derden. Samenwerking binnen de (handboog) sport en met de relevante actoren daarbuiten is cruciaal. Het laten ontstaan van een samenwerkend lokaal en landelijk netwerk van (handboog)sportverenigingen, bond, overheden, onderwijs

en bedrijfsleven zal medebepalend zijn voor de toekomst van de handboogsport in Nederland (zie ook eerder 1.2.).

De NHB kent anno 2012 237 verenigingen en 9160 leden. Van de aangesloten verenigingen beschikt ruim 85 % over een eigen accommodatie (eigendom dan wel huur). Het gemiddeld aantal leden per vereniging is bij benadering 40. De NHB kent (bestuurlijk) 4 rayons en de rayons zijn opgedeeld in 4 regio’s. De regio’s zijn verantwoordelijk voor het organiseren van de diverse competities. De rayons hebben een

belangrijke communicatieve, beleidsvoorbereidende en uitvoerende taak. Tevens is er een rol voor hen op het terrein van talentontwikkeling. Bij het laatste hoort scouting, opvang en faciliteren van talent.De NHB kent een beleidsvoerend bondsbestuur dat leiding geeft aan de NHB en daarvoor verantwoording

aflegt aan de bondsraad, die is samengesteld uit 12 afgevaardigden van de rayons (drie per rayon). Het bestuur bestaat uit minimaal vijf, en maximaal zeven leden.De NHB kent bestuurs- en werkcommissies. In iedere bestuurcommissie heeft één van de bestuurders zitting, in iedere werkcommissie heeft één van de bureaumedewerkers zitting. Op het bondsbureau zijn 7 medewerkers werkzaam. Op projectbasis kan extra mankracht ingezet worden. Daarnaast heeft de NHB een algemeen – en een technisch directeur en bondscoaches in dienst. Ook maakt de NHB organisatie gebruik van vrijwilligers en van stagiaires van diverse hbo en universitaire opleidingen.

De leden (verenigingen), maar ook de externe partijen stellen steeds hogere eisen aan de dienstverlening van de NHB. Dit vergt veel expertise en professionaliteit binnen de organisatie. De NHB zet zich in om haar aantrekkelijkheid als dienstverlener en werkgever verder te versterken.

Sport toegankelijk maken en houden is een van de

drijfveren van de Nederlandse Handboog Bond

Page 12: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.12

Het moet ook voor de vrijwilligers aantrekkelijk zijn om voor de NHB actief te zijn. Hiertoe ontwikkeld de NHB een opleidingstraject voor vrijwilligers en medewerkers (zie 4.2).

De NHB borgt de continuïteit en de landelijke structuur van de sportbond en werkt conform hetgeen beschreven staat in de code Goed Sportbestuur. De bondsstructuur is beschreven in een besturingsmodel, met taken, verantwoordelijkheden en bijbehorende competenties op alle niveaus. De taken en verantwoordelijkheden van de directeur staan beschreven in een directie statuut.

Fig 1. Besturingsmodel NHB 2012 (model naar Huizenga, Tack)

2.2. Missie en Visie

Missie De NHB bevordert op actieve wijze de duurzame ontwikkeling van de handboogsport, geeft mensen plezier in de handboogsport en stimuleert daarin alle betrokken/samenwerkende partijen. De NHB is de autoriteit (in de handboogsport) voor competitie, kaderopleiding, accommodatie en topsport.

VisieIn 2016 is de NHB een bond die dienstverlenend naar haar leden en samenwerkend in een relevant netwerk met gemeentes, onderwijs en het bedrijfsleven acteert ten behoeve van de handboogsport. Aan de basis hiervan staat:• een lokaal gezond en sterk verenigingsleven• een op de vraag afgestemd innovatief

sportaanbod • een uitdagend competitieaanbod• voldoende kwalitatief en kwantitatief kader

• uitstekende accommodaties en trainings-mogelijkheden

• een voortdurende promotie en groei van de sport

• een moderne communicatie en profilering van de sport

• een vooraanstaande rol in de internationale (institutionele) handboogwereld

• topsport structureel horend tot de top 10 van de wereld

2.3. Kernwaarden

De NHB hanteert onderstaande waarden/normen voor en door de hele organisatie: • De NHB handelt in openheid en is transparant• De NHB borgt sociale veiligheid in de omgang

met mensen• De NHB is vraaggestuurd en klantgericht in

haar dienstverlening

2.4. De Ambities voor 2016

Vier grote ambities zijn leidend in de strategie van de handboogsport en haar koepelorganisatie NHB. Vier doelen die enkel samenwerkend met clubs, overheden, sportorganisaties, onderwijs en bedrijfsleven bereikt kunnen worden. Uiteindelijk vormen deze ambities de basis voor groei van de handboogsport. Kwalitatieve en kwantitatieve groei wel te verstaan; meer handboogsporters in sterke toekomstgerichte clubs!1. De sterke vereniging2. Een klantgerichte bond3. HandboogSPORT ! 4. Ambitieuze topsport

Voor elk van deze ambities zijn achtereenvolgens doelstellingen (met een toelichting) geformuleerd en worden activiteiten (zo mogelijk per jaar) vermeld.

Page 13: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.13

3. Ambitie: De sterke vereniging 2016‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’

Sportbeoefening is een lokaal gebeuren; in het dorp, de stad, dicht bij de mensen moet het gebeuren. Bij de vereniging vindt de kennismaking, training, wedstrijd en elke andere activiteit plaats. De vereniging is de bron voor kennismaking en (ver)binding. Hier begint de sportbeoefening: bij (verenigings)mensen die ter plekke een plan en drive uitstralen! Het versterken van het lokale sportinitiatief is de basis voor de handboogsportstrategie 2016.

3.1. Doelstelling ‘De sterke vereniging 2016’

De doelstelling voor de periode 2013-2016 ten aanzien van sterke verenigingen is:

Het vergroten van het aantal sterke verenigingen. In 2016 kwalificeert minimaal 70% van de NHB

verenigingen zich als sterk. Een sterke vereniging typeert zich middels:a. Kader: de vereniging heeft haar bestuurlijke

kernfuncties competent en evenwichtig ingevuld en het sporttechnisch kader is gediplomeerd.

b. Beleid: de doelstellingen en plannen van de vereniging worden jaarlijks vastgesteld en vastgelegd in een beleidsdocument

c. Sportaanbod: de vereniging weet leden te binden en verbinden door een passend (vraaggestuurd) sportaanbod.

d. Organisatie: de vereniging is organisatorisch op orde en is financieel gezond.

e. Accommodatie: de vereniging beschikt over een adequate accommodatie.

f. Samenwerken: de vereniging beschikt over een relevant netwerk met gemeenten en/of onderwijs en/of bedrijfsleven en/of verenigingen en weet daar effectief mee samen te werken. Het bestuurlijk kader onderneemt jaarlijks netwerk activiteiten in het onderwijs, bedrijfsleven, en/of overheid.

Toelichting 1: vergroten van het aantal sterke verenigingenEen sterke vereniging is van essentieel belang voor het bevorderen van de handboogsport. De NHB wil zich de komende jaren inzetten voor sterke verenigingen. Onder een sterke vereniging wordt verstaan de vereniging die gedreven en gekwalificeerd kader heeft, die werkt volgens vooraf opgestelde plannen waarin ambities en doelstellingen vastgelegd zijn. Maar ook is een sterke vereniging een vereniging die een passend sportaanbod kan bieden aan haar leden (en potentiële leden), die daarmee gebonden en

verbonden worden aan de sport en aan elkaar. Nu en in de toekomst. Een sterke vereniging heeft haar huis op orde, zowel financieel, organisatorisch als materieel (accommodatie) en zoekt samenwerking met andere partijen. Een sterke vereniging heeft een minimale omvang van 50 leden (of een

samenwerkingsverband met andere verenigingen zodat dat minimum gerealiseerd is). Deze (samenwerkings)omvang is als randvoorwaardelijk te zien in het halen van een groot aantal ambities. In 2016 moet 70% van de verenigingen het predikaat ‘sterk’ kunnen halen.

Toelichting 1a: KaderHet begint met mensen met een drive en ambitie op het gebied van de handboogsport. Afhankelijkheid van de toevallige aanwezigheid op enig moment van gedreven mensen in de club is geen basis voor continuiteit. De NHB streeft naar continuïteit en kwaliteit in de verenigingen, naar competente mensen die over (ver)bindende kracht beschikken. Mensen die de ontwikkelingen om hen heen signaleren en ‘oppikken’ en in de vereniging brengen. Dit zijn immers de mensen die de sfeer,

In 2016 kwalificeert minimaal 70% van de NHB-verenigingen zich

als sterk.

1

Page 14: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.14

waarden en kwaliteit van de club bepalen. De NHB streeft daarbij naar competent kader, boven beschikbaar kader. Hiervoor is nodig de kernfuncties in het bestuur (voorzitter, secretaris, penningmeester en communicatie) met competente mensen in te vullen, waarbij de samenstelling van het bestuur evenwichtig (onder meer naar leeftijd) is. De bestuurlijke kernfuncties zijn ingevuld conform profielschetsen voor deze functies.Het sporttechnisch kader is gediplomeerd, en het uitgangspunt is dat elke vereniging van beschikt over een gediplomeerde trainer op niveau 3.Voor zowel het bestuurlijke als het technische kader is er een wervings- en scholings-programma gericht op alle leeftijden. Het verenigingskader gaat jaarlijks naar een relevant congres binnen of buiten de sport, afgezien van deelname aan het NHB handboogcongres.

Toelichting 1b: BeleidMet het oog op continuïteit en de toekomst is het van belang dat ambities, plannen en doelstellingen van de vereniging jaarlijks vastgelegd, vastgesteld en verantwoord worden. Ook bij wisseling van vrijwilligers, is het noodzakelijk dat er continuïteit in het beleid is en de activiteiten voor de toekomst geborgd zijn. De doelstelling is dat in 2016 minimaal 70% van de verenigingen een beleids(jaar)plan heeft. Dat beleidsplan (samen met de mensen, zie 1a) maakt een vereniging representatief en geloofwaardig bij het externe veld (en de leden). Het plan geeft aan waar de sportvereniging voor staat. Het plan bestaat minimaal uit de volgende paragrafen:• Missie en visie van de vereniging• Leden: ledenprofielen en potentiële leden /

doelgroepbepaling• Sporttechnisch beleid• Accommodatiebeleid• Beschrijving van de geplande jaaractiviteiten• Beleid en acties op het gebied van PR/sport/

club promotie en communicatie• Jaarrekening / begroting

Toelichting 1c: SportaanbodDe sportvereniging heeft een breed sportprogramma voor de leden die daarmee gebonden en verbonden worden aan de sport en aan elkaar, nu en in de

toekomst. Het sport-programma is de weerslag van de keuzes die de vereniging maakt in haar beleid; breed, of juist heel gericht. De NHB streeft nadrukkelijk naar een breed aanbod, afgestemd op de leden, de potentiële leden, de ontwikkelingen in de markt en de toekomst. Een attractief aanbod voor nu en de toekomst, dat garant moet staan voor continuïteit en groei.

Toelichting 1d: OrganisatieDe vereniging moet financieel en organisatorisch op orde zijn. Bestuurlijk zijn de zaken vastgelegd en verantwoord en is de zeggenschap geregeld. Hierbij functioneren verenigingsbesturen in de lijn van de code Goed Sportbestuur.

Daarnaast beschikken sterke verenigingen over:• Actuele statuten en een huishoudelijk

reglement.• Een jaarrekening die jaarlijks opgemaakt en

vastgesteld wordt.• Een vastgesteld commissiereglement waarin

de taken en verantwoordelijkheden van commissieleden benoemd staan.

• Een rooster van aan- en aftreden voor bestuurders en commissieleden.

• Een opleidingsplan voor het bestuurlijke en sporttechnische kader.

Toelichting 1e: AccommodatieDe handboogsport wil staan voor ‘sport’ en daarmee streeft de NHB naar verenigingsaccommodaties die primair geschikt zijn voor de sport en jeugdige sporters. Iedere vereniging beschikt over een adequate accommodatie, bij voorkeur in gezamenlijk of eigen beheer of huur van gemeente. Een accommodatie in een horecagelegenheid geniet anno 2016 niet de voorkeur.

De NHB streeft naar samenwerking binnen de vereniging, maar ook met onderwijs, overheid/gemeente, bedrijfsleven en/of andere verenigingen

Page 15: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.15

Toelichting 1f: SamenwerkingSamen weet en kun je meer! De NHB streeft naar samenwerking ten behoeve van de handboogsport. Samenwerking binnen de vereniging, maar ook met het onderwijs, de overheid (gemeente), het bedrijfsleven en/of andere (handboog)verenigingen. De NHB is er van overtuigd dat samenwerking leidt tot nieuwe kansen, kwaliteitsimpulsen, financiële winst, en mogelijkheden voor (nieuwe) vrijwilligers. Het betrekken van anderen, delen van verantwoordelijkheden en kennis geeft kansen voor de toekomst! Het streven is om structurele samenwerkingsverbanden aan te gaan, gebaseerd op sterke relaties en partnerships. Hiertoe stimuleert de NHB haar verenigingen het netwerk van de eigen leden te kennen/onderzoeken en dat te gebruiken.

3.2. Activiteiten ‘De sterke vereniging 2016’

Om bovenstaande doelstelling te kunnen realiseren gaat de NHB aan de hand van een jaarlijkse verenigingsscan gerichter (op de behoefte van de ledenverenigingen afgestemd) verenigingsondersteuning bieden en/of faciliteren. Hiertoe wordt een werkgroep ingericht met ondersteuning van het bondsbureau. De werkgroep heeft als eerste opdracht het opstellen van de jaarlijkse vraaginventarisatie/scan/analyse voor de verenigingen op minimaal de items a t/m f. Op basis van jaarlijkse analyses worden knelpunten gedefinieerd die de basis vormen voor de activiteiten van de NHB verenigingsdesk. De best practises rondom de knelpunten en mogelijke oplossingen worden jaarlijks opgesteld, aangepast en gedeeld. Op deze wijze worden de verenigingen (gericht, daar waar nodig) geholpen zich te ontwikkelen tot sterke verenigingen.

Jaarlijkse activiteiten:• Uitvoeren van een meting ‘sterke verenigingen’

en opstellen en delen van best practises rondom de knelpunten.

• Kennisbijeenkomsten in het land (lokaal)

over thema’s die betrekking hebben op ‘sterke verenigingen’ met de voorzitters en secretarissen.

• Organiseren van een jaarlijks handboogcongres door de NHB (kennisdeling).

• Elke vereniging organiseert een opendag/contactdag met onderwijs en kent tevens een relatiemoment /relatiedag.

• Ontwikkelen van een bestuurlijk leertraject door de NHB (onderdeel VSK)

Activiteiten 2013:De NHB participeert in het programma Veilig Sportklimaat (VSK) van NOC*NSF en het ministerie van VWS. De doelstelling van dit project is primair gericht op kaderversterking (bestuur, arbitrage, trainers, ouders) op lokaal niveau en sluit dus perfect aan op de ambitie van de handboogsport haar verenigingen te versterken!In 2012 is reeds een pilot gestart met Rayon 3 (besturen met een visie). In 2013 worden 100 verenigingen bezocht voor een intake, volgen 50 verengingen het traject ‘besturen met een visie’ en nemen 60 clubs deel aan de module ‘sportief besturen’.

Het begint in 2013 bij bewustwording en het verzamelen van informatie ten einde deze informatie met verenigingen te delen (zie ook de intakes VSK). Hiertoe worden de ontwikke-lingen in de handboogsport gespiegeld aan de

ontwikkelingen die zich binnen de sportsector en gemeentes voordoen, bijvoorbeeld op het gebied van verenigingsgrootte en (gemeente-lijke) subsidies. Ook gaat de NHB een analyse uitvoeren omtrent de ledenontwikkeling en hiervoor een benchmark uitvoeren met andere sporten.

Concrete acties voor 2013 zijn:• Ontwikkelen, opstellen en eerste afname

verenigingsscan / knelpuntanalyse a-f• Beschikbaar stellen van een format voor een

commissiereglement aan verenigingen

Op basis van jaarlijkse analyses worden knelpunten gedefinieerd

die de basis vormen voor de activiteiten van de NHB verenigingsdesk

Page 16: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.16

• Beschikbaar stellen van een format voor een beleids(jaar)plan voor de vereniging.

• Ronde door het land teneinde in gesprek te gaan met (clusters van) bestuurders van verenigingen. In deze gesprekken wordt het MeerJarenBeleidsPlan van de bond besproken, en wordt deze naast de visie, sterkte/zwakte analyse en doelstellingen van de verenigingen gelegd.

Activiteiten 2014:Het doel voor 2014 is dat 30% voldoet aan de criteria voor sterke verenigingen, dat 50% van de verenigingen de scan heeft ingevuld, dat 75% van de clubs een actief extern netwerk heeft waarmee jaarlijks activiteiten ontplooid worden.• In 2014 wordt per rayon een verantwoordelijke

aangewezen voor de metingen voor sterke lokale verenigingen.

• De best practises worden gedeeld in regionale bijeenkomsten.

Activiteiten 2015:50% van de verenigingen kan zich in 2015 een ‘sterke vereniging’ noemen. 70% doet mee aan de scan. De focus wordt in deze periode verplaatst naar het ondersteunen van die verenigingen die nog een stimulans nodig hebben om zich tot een sterke vereniging te ontwikkelen. • In 2015 wordt een publicatie van de scans over

de afgelopen jaren gepubliceerd waarin de werkwijze van de afgelopen jaren benoemd staat.

Activiteiten 2016:Het streven voor 2016 is dat alle verenigingen (90%) de meting naar sterke lokale verenigingen (verenigingsscan) invullen en dat 70% zich een ‘sterke vereniging’ kan noemen.

Page 17: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.17

4. Ambitie: Een klantgerichte bond‘De dingen goed doen is heel iets anders dan de goede dingen doen’

Het moge duidelijk zijn dat de basis ambitie (de ontwikkeling van de sterke vereniging) en deze ambitie (inzake de NHB) in elkaars verlengde liggen. Het zijn twee zijdes van een en dezelfde medaille. De NHB wil zich in de periode tot 2016 nadrukkelijk profileren als supporter van haar leden verenigingen; dus helpen haar verenigingen ‘sterk’ te maken en te houden. Dit zal onder meer gebeuren door de (her)inrichting van de ‘verenigingsdesk’ die de behoeften van ledenverenigingen jaarlijks meet (zie 4.1.2) en op basis daarvan gerichter dienstverlening organiseert.

4.1. Doelstelling ‘Een klantgerichte bond’

De doelstelling voor de periode 2013-2016 ten aanzien van een klantgerichte bond is :

De NHB is in 2016 een klantgerichte sportbond. In 2016 is middels een leden tevredenheids onderzoek het succes van

deze ambitie vast te stellen. Minstens 70% van de ledenvereniging waardeert de Toegevoegde Waarde van de NHB (leden-service/ondersteuning, opleidingen, competitie, topsport en communicatie) met een 7. Nodig is:a. Verenigingsondersteuning: het bieden

van meerwaarde aan de leden door een verenigingsdesk met service pakket dat samengesteld is op basis van vraag en behoefte.

b. Opleidingen: de NHB is het kennis en expertise centrum voor opleidingen in de handboogsport (bestuurlijk, arbitrair en sporttechnisch).

c. Sport: een toegankelijke landelijke handboogcompetitie (minimaal 3500 sporters), attractieve wedstrijdkalender en competitieve Nederlandse Kampioenschappen met allure.

d. Verbinden van alle handboogsporters onder de koepel van de NHB.

e. Representatie van de NHB in internationale (handboog)sportfora.

f. De NHB organisatie opereert conform de code ‘goed sportbestuur’.

Toelichting 2: De leden (verenigingen) alsmede de externe partijen stellen steeds hogere eisen aan de dienstverlening van de NHB. Dit vergt veel expertise binnen

de organisatie, dan wel het faciliteren van de expertise. Trefwoorden voor de bond anno 2016 zijn ‘verenigd’, ‘vraaggestuurd/klantgericht’ en ‘dienstverlenend’. Dit zijn de leidende principes voor de wijze waarop de bond haar kernactiviteiten uitvoert. De bond wil van toegevoegde waarde zijn voor de leden en

zorg dragen voor cluboverstijgende taken en rollen: (inter)nationale belangenbehartiging, topsport, opleidingen, competitie en promotie van de sport.

Toelichting 2a: VerenigingsondersteuningDe NHB moet haar leden (verenigingen) meerwaarde bieden. De vraag en behoefte van de vereniging is leidend voor het faciliteren van de verenigingen. De NHB streeft naar een goed inzicht in de vragen en behoeftes van verenigingen (zie de daartoe te ontwikkelen scan bij doelstelling 1) en naar een professionele ondersteuning teneinde de verenigingen te faciliteren. Voor ondersteuningsvragen kunnen verenigingen zich wenden tot het bonds-bureau/verenigingsdesk. De vraag zal of door de bondsorganisatie zelf dan wel door een samenwerkende leverancier opgelost worden. De bond wil verenigingsondersteuning dus deels faciliteren door samenwerkingsverbanden aan te gaan met partijen die zich gespecialiseerd hebben in relevante onderwerpen voor de handboogverenigingen: ‘samen weten en kunnen we meer’. Daarnaast wordt de volgende service aan de leden

De bond wil van toegevoegde waarde zijn voor de leden en zorg dragen voor cluboverstijgende taken en rollen

2

Page 18: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.18

verleend door het bondsbureau en/of het bestuur:•Faciliteitennetwerk beschikbaar stellen op hetgebied van wet- en regelgeving, juridische zaken, verzekeringen, fiscale zaken en accommodaties•Ledenadministratieenledenpasverstrekking•Collectieve regelingen (onder meer Ecotaks/Buma/Sena)•Databasemarketingkennisdelenmetverenigingen•NationaleeninternationalebelangenbehartigingGeslaagde verenigingsondersteuning heeft een direct (positief) effect op de NHB ambitie van ‘sterke verenigingen’ (zie 4.1) en wordt gevoed door de daar gesignaleerde knelpuntanalyse.

Toelichting 2b: OpleidingenDe NHB is het kennis- en expertisecentrum op het gebied van opleidingen in de handboog-sport. Kwaliteit en kwantiteit van kader is de cruciale factor bij de ontwikkeling van de handboogsport (zie voor het belang van kaderontwikkeling ook de passages hierover bij de ’sterke vereniging’). De NHB organiseert samen met de Commissie Opleidingen de diverse opleidingen van het kader, voert de landelijke regie en borgt dat de opleidingen aangesloten zijn bij de nationale kennisontwikkeling. De NHB streeft naar eenheid in opleidingen en uniformering van het kader en de reglementering. Alle aangeboden sporttechnische opleidingen sluiten aan bij de kwalificatie structuur sport (KSS). De bond biedt zelf initiële- en na-/bijscholingsmodules aan (via de CO) dan wel verwijst door naar externe partners.

Een vraaggericht opleidingspakket is op voorhand beschikbaar op de volgende onder-werpen:• Arbitrage (ook als onderdeel Veilig Sport

Klimaat VSK)• Reglementering• Wedstrijdleiding (zie ook VSK)• Sporttechnisch / trainerschap (onder meer

bijscholing via VSK)• Bestuurlijk• Wedstrijdorganisatie• Communicatie• Goed sportbestuur• Veilig sportklimaatOp deze wijze wil de NHB realisatie borgen van het doel (zie bij sterke verenigingen’) dat

alle verenigingen medio 2016 in staat zijn een competent bestuur/kader te vormen.

Toelichting 2c: SportSamen met en tegen elkaar sporten, daar gaat het om bij de (handboog)competitie. Voor veel verenigingen is de competitie het verbindende vehikel in de club; het bestaansrecht. De NHB als klantgerichte bond is de regisseur van de landelijke competitie en voorziet in de structuur en opzet van het verenigingsoverstijgende aanbod. De NHB wil een verbindende factor zijn tussen de sporters en dient continue oog te houden voor de (veranderende) vraag van de verenigingen en sporters en de landelijke competitie en evenementen daarop af te stemmen. De Nederlandse Kampioenschappen zijn het uithangbord van de competitieve sport en vragen om landelijke regie en promotie. De NHB borgt tevens de aansluiting met de inter-nationale regulering. De NHB stimuleert de competitieparticipatie voor zowel de jeugd als senioren met als doel om groei te realiseren en aanbod te hebben op elk niveau. In de visie 2016 zal de competitie in teamverband aangeboden worden, waarbij op regionaal, rayon- en landelijk niveau voorrondes en finales zijn (zie ook bij ambitie 5. Handboog SPORT!). Daarnaast bestaat er in 2016 een individueel wedstrijdcircuit per niveau en op meerdere disciplines. Focus en taakverdeling tussen NHB (landelijk) en de rayons en regio’s inzake de respectievelijke verantwoordelijkheden is cruciaal in het traject naar 2016.

Toelichting 2d: Verbinden van alle handboogsporters onder de koepel van de NHB.In de handboogsport zijn meer sporters actief dan er geregistreerd zijn bij de nationale NOC*NSF bond NHB. Dat heeft onder andere te maken met de individualisering in de samenleving; een nationale trend in de sportbeoefening. Sportconsumenten willen en hoeven niet altijd in clubverband hun sport te beoefenen. Echter bij de handboogsport (vanwege onder andere de complexiteit van de sport en de gevaarsfactor) is dat ongewenst. Met de verenigingen zal onderzocht moeten worden hoe ‘vrije sporters’ veilig en goed in de sport te

Page 19: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.19

introduceren en ze daarbij ook te binden aan het verenigingsleven en de NHB. Op deze wijze kan tevens een bijdrage geleverd worden aan het vergroten van de sportparticipatie in Nederland.Daarnaast zien we in de georganiseerde handboogsport in Nederland een aantal (kleinere/deel) verbanden. Het is de overtuiging van de NHB dat (ver)eniging onder een koepel allen sterker maakt. De NHB zal daartoe met alle relevante (georganiseerde) partijen het gesprek aangaan met als doel samenwerking onder de koepel van de NHB medio 2016. Mede op deze wijze is ook (leden)groei en eenheid te realiseren. De toekomst van de handboogsport is gebaat bij verbeterde cohesie onder de groepen handboogsporters.

4.2. Activiteiten ‘Een klantgerichte bond’

Om de ambities ‘sterke vereniging’ en de ondersteuning van de ‘klantgerichte bond’ waar te kunnen maken is het zaak voor de NHB haar

eigen huis (waar nodig) verder ‘op orde te hebben’. In het kader van de eigen organisatieontwikkeling zal onder meer een (her)bezin-ning op de commissiestructuur (aantal, doel en rol) plaatsvinden. Doel is verbeterde samen-werking tussen vrijwilligers en betaalde krachten zodat de slagkracht van de commissies toeneemt. Leidraad is daarbij; minder maar beter! In de NHB organisatie (bestuurlijk en bureau) zullen de Minimale Kwaliteitseisen en de aanbevelingen voor Goed Sportbestuur aangehouden worden (zie ook ambitie 1 waarbij die lijn naar de sterke verenigingen doorgetrokken wordt). De professionele bureauorganisatie kent een functionerings- en beoordelingscyclus alsmede een collectief en individueel ontwikkeltraject/budget. Op deze wijze moet door de medewer-kers aan de veranderende eisen en dynamiek van het werken in de sport voldaan kunnen worden.

Via een verenigingsdesk is de NHB beschikbaar voor vragen van verenigingen. Zoveel mogelijk wordt maatwerk aan de verenigingen geboden.

Page 20: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.20

Activiteiten die de NHB minimaal op voorhand geregeld heeft zijn: • Beheren en uitbreiden van een

faciliteitennetwerk (doorverwijsfunctie naar expertise en ondersteuning)

• Afsluiten en actualiseren van collectieve regelingen en faciliteiten

• Uitvoeren van een jaarlijkse behoefte-inventarisatie onder verenigingen (onderdeel / in combinatie met de verenigingsscan ‘sterke verenigingen, (zie 3.)

• Ontwikkelen van een (leden)database met cijfermatige achtergronden en kennis

• MijnNHB ontwikkelen waarin de ledenadministratie is opgenomen

• Beschikbaarheid Vertrouwens Contact Persoon

Via een opleidingsfunctionaris is de NHB beschikbaar voor vragen van verenigingen en kader over opleidingen. Activiteiten die de NHB minimaal ontplooit op het gebied van opleiden:• Opstellen en uitdragen van een visie op opleiden

(2013)• Aanbieden van opleidingen en modules, na- en

bijscholingen• Verwerven en opleiden van een (breder) corps

van competente docenten (2013-2014)• Beheren en uitbreiden van een netwerk van

specifieke (opleidings)expertise• Registreren van het kader, de gevolgde

opleidingen en na- en bijscholingen (2014)• Implementeren van de KSS over alle opleidingen

en modules (2013)• Instellen van een (online)platform voor

docenten ten behoeve van kennisdeling (2013)• Instellen van een (online)platform voor

bestuurders ten behoeve van kennisdeling (2013)

• De beschikbare opleidingsmogelijkheden overzichtelijk aanbieden(2013)

• Opleidingskalender opstellen en publiceren (digitaal vanaf 2014)

Vanwege het centrale belang van de competities en wedstrijden voor de handboogsporters:• Werkgroep instelling ‘visie competitie en

wedstrijdkalender’ (2012/2013)• Visie ontwikkeling gevraagd in 2012/2013 zodat

competitie en wedstrijdkalender per seizoen 2014 vernieuwd zijn

Dit moet leiden tot een op de vraag afgestemde handboogcompetitie en competitieve Nederlandse Kampioenschappen. De competitieparticipatie is in 2016 daardoor gestegen (minimaal 3500 sporters) en de NK’s zijn promotioneel attractieve topsportevenementen (zie ook bij 5).

Als nationale sportkoepel dient de NHB haar invloed ook internationaal te borgen. Medio 2016 moet dat leiden tot representatie op minimaal 3 posities in World Archery en/of World Archery Europe (voorheen EMAU).

Om tot een verenigde koepel te komen zal de NHB gesprekken initiëren met de relevante partijen, leidend tot verbeterde samenwerking op koepelniveau in 2016.

Page 21: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.21

5. Ambitie: HandboogSPORT !‘Een gebrek aan focus is de oorzaak van het niet bereiken van je doelen’

Handboogsport is gewoon sport en straalt SPORT uit ! Profilering van de handboogsport als SPORT is leidend in de communicatie anno 2016. Het accent ligt in deze ambitie op de communicatie van (handboog) SPORT ! De activiteiten zijn gericht op het meer vorm en inhoud geven aan het SPORT profiel van de handboogsport in de jaren naar 2016.

5.1. Doelstelling handboogSPORT !

De doelstelling op het vlak van communicatie en promotie is:

Handboogsport heeft een SPORT profiel! De handboogsport weet jaarlijks de landelijke media te

bereiken met topsport- (2014+2016) en breedtesportevene-menten (2013+2015). Voorwaardelijk is SPORT profilering in alle sterke verenigingen middels een bestuursverantwoordelijk communicatiefunctionaris.a. Imago en profileringselementen ‘sport’

alsmede ‘sociale verbindend’ staan centraal in communicatie .

b. Promotie van de handboogSPORT middels (top)sport en breedtesport

c. De NHB benut in de communicatie toenemend de mogelijkheden van moderne media (internet/social media)

Toelichting 3: Handboog SPORT profielKenmerkende imago elementen van de handboogsport in de promotie en communicatie in de periode tot 2016 zijn handboogsport als ‘SPORT’ (onder meer vitaliteit) en het sociaal (ver)bindend zijn van de sport. Bij dat laatste is te denken aan de hechte lokale verenigings-cultuur, ‘familiesport’ en de ‘geschiktheid voor allen’ (toegankelijk, jong, oud, alle welstands-klassen, etc ). Hierbij gaat het om een gewenst imago. Een positief imago als het gaat om sport, vitaliteit en verbindend vermogen. Door de handboogsport met deze

elementen te positioneren zijn groeikansen beter te benutten en is het gesprek en samenwerking met overheden, bedrijfsleven en onderwijs te verbeteren (zie ook 4.1).

Toelichting 3a: Imago elementen ‘sport’ alsmede ‘sociaal verbindend’ staan centraal in de communicatie

Was het voorheen zo dat handboogsport geassocieerd werd met een activiteit die in of bij een horecagelegenheid plaatsvond, heden ten dage is dat beeld niet meer relevant. De (NHB) communicatie zal dienovereenkomstig

een SPORT profiel krijgen waar dat nog niet zo is. Samenhangend met de activiteiten die gekoppeld zijn aan de ambitie van de sterke vereniging (zie 4.1) zal communicatie van het SPORT profiel vanzelfsprekend zijn. In 2016 immers zijn ‘sportrituelen’ op de clubs (georganiseerde trainingen, een sporttech-nisch programma, sportkleding, deelname aan competities en wedstrijden, alcohol ontmoedigingsbeleid) vanzelfsprekend en breed gedragen. De handboogsport is bevorderend voor de vitaliteit. De NHB ziet het als haar verantwoor-delijkheid om mensen te wijzen op de sport als middel om te bewegen (in beweging te komen). De gang naar de handboogsportclub is zo tevens een ideale wijze om (sociaal) actief te blijven. Dit geldt in het bijzonder voor de senior doelgroep (50 +) en mensen met een beperking. Het is een sport die toegankelijk is en waarin men lang actief kan blijven.

Het verenigingsleven is van oudsher een sterk punt van veel handboogsportverenigingen. Met name vanwege de geschiktheid voor alle leeftijden zijn veel families hun hele leven actief in de sport en

HandboogSPORT streeft naar een positief imago als het

gaat om sport, vitaliteit en verbindend vermogen3

Page 22: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.22

het verenigingsleven. Dit vermogen tot sociale (ver)binding zal in de profilering van de handboogsport ingezet worden.

Toelichting 3b: Promotie van de handboogsport middels (top)sport en breedtesport. De afgelopen jaren is de handboogsport minimaal in de publiciteit geweest. De sport was (in de landelijke pers) nauwelijks zichtbaar. De verbeterde promotie wil niet enkel de regionale media tot doel hebben maar een landelijk bereik krijgen. In 2012 heeft door de uitstekende promotie rondom het Europees Kampioenschap in Amsterdam en Olympische Spelen in Londen het SPORT profiel al gezicht gekregen. Op naar meer zichtbaarheid en promotie…… en niet enkel in Olympische jaren!In de promotie van de handboogsport zullen beide profielelementen afwisselend het accent krijgen. Bewust is niet gekozen voor een of/of beleid in deze, maar voor en/en. In het ene jaar zal promotie door middel van een topsportevenement geschieden (handboogSPORT!) waar het jaar daarna een breedtesportevenement centraal staat in de promotie (sociaal verbindend).

Toelichting 3c: De NHB benut in de communicatie toenemend de mogelijkheden van moderne media (internet/social media).In zowel de interne als externe communicatie zal de NHB medio 2016 een verschuiving realiseren waarbij de mogelijkheden van de moderne media (internet, social media, etc.) breder ingezet worden. Meer traditionele media (print bijvoorbeeld) zullen een andere (kleinere) rol krijgen. Dit hangt samen met de enorme mogelijkheden van de nieuwe communicatie media alsmede het penetratie/gebruik van internet in het algemeen en onder de handboogsporters. Doel is de communicatiekracht te vergroten door een betere mix van de beschikbare media.

5.2. Activiteiten handboogSPORT !

Bij veel activiteiten die hier opgenomen zijn, is de opmerking te maken dat ze nauw verweven zijn met de ambities van de sterke verenigingen (zie 3.) en van de diensten die de NHB daartoe als klantgerichte organisatie (zie 4.) kan en moet leveren. Hier worden dus ook activiteiten genoemd die bij de eerste twee ambities horen, maar vanwege de communicatie- waarde hier (ook) opgenomen zijn. In deze ambitie komen ook activiteiten uit het programma VSK terug, voor zover gericht op trainers (sportiviteit en respect).

5.2.a. Activiteiten imago SPORT en sociale verbinding

In 2013:• Oprichten van een werkgroep voor vernieuwing

van de formats voor de competitie en de Nederlandse Kampioenschappen (2013). Implementatie van de nieuwe formats in 2014

• Inrichting trainersplatform (zie ook 3. en 4.) voor o.a. inhoud en vorm imago sport lokaal (relatie met Veilig Sport Klimaat: positief coachen en coachen op sociaal gedrag)

• Wordt een bestuurdersinformatiedag georganiseerd rondom inhoud en vorm van ‘sport’ op de lokale club

• Wordt op het handboogcongres aandacht besteed aan het imago van handboogsport (awareness)

• Start upgrade NK als topsportevenement en sportpromotie

• Uitbouw van een handboogsportgala ten tijde van handboogcongres (eren en huldigen)

• Prijsvraag voor een (ver)bindend breedtesportevenement voor de handboogsporters (realisatie 2015): een activiteit gericht op pure promotie ten einde de sport bij een breed publiek op het netwerk te krijgen (bijvoorbeeld: wereldrecordpoging om zoveel mogelijk pijlen tegelijkertijd in de lucht te schieten)

• Wordt een stageopdracht uitgezet naar de gezondheidseffecten van de handboog-sport

De NHB benut in de communicatie toenemend de mogelijkheden van moderne media

Page 23: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.23

• Kennen verenigingen een (anti)dopingbeleid, rook- en alcoholbeleid/code

• Wordt een opzet gemaakt voor een competitief mastersprogramma

• Promoten van de handboogsport bij revalidatiecentra (voortzetting van het project Aangepast Sport 2011)

• Jaarlijkse deelname aan de nationale sportweek (NSW): open dag handboogclubs (minimaal 20 clubs)

In 2014:• Worden clubs die best practises hebben

aangaande het gewenste imago gevraagd een andere club te adopteren om de best practise te delen en waar mogelijk ondersteuning te bieden bij implementatie op de andere club.

• Wordt een heldenprogramma en ambassadeurs-programma opgezet.

• NK topsportevenement• Worden in de opleidingen van het bestuurlijk

en technisch kader, elementen aangaande de sportcultuur opgenomen

• Start het competitief mastersprogramma• NSW minimaal 40 clubs deelname middels

open dag

In 2015:• Wordt het eerste (ver)bindend (breedtesport)

evenement voor de handboogsporters georganiseerd (tweejaarlijks, dus 2017 weer)

• Hebben 20 revalidatiecentra een activiteitenprogramma met handboogsport

• Kennen revalidatie experts en het netwerk van organisaties ‘meer bewegen voor ouderen’, de handboogsport en de mogelijkheden

• NSW minimaal 75 clubs open dag

In 2016• Bieden grote handboogsportclubs een

familiepakket met gezinsaanbiedingen• Kent de lokale vereniging en de NHB de

mogelijkheid tot het gezinslidmaatschap• NSW minimaal 100 clubs open dag• Sportprofiel middels NK en/of internationaal

evenement

5.2.b. Activiteiten promotie SPORT en sociale verbinding

Nederlandse Kampioenschappen zijn attractiever voor publiek:• Ophangen van (meer) TV schermen• Ophangen van uitslagen displays• Toevoegen van entertainment: DJ en speaker• Aankleding/venuedressing van de locatie • Inkorten van het programma, meer matchplay • De finales worden gespeeld op ‘iconic venues’

(bijvoorbeeld in centra van steden)• Actief persbeleid.De NHB zal hiervoor in een pilotproject van World Archery participeren.

De NHB zal media faciliteren met promotiemateriaal van de Nederlandse Kampioen-schappen:• Grotere beschikbaarheid van camera’s.• de NHB (en haar leden) maakt zelf videocontent

en plaatst deze online en zendt deze proactief naar de media.

Helden en ambassadeursprogramma:• Het opzetten van een helden en

ambassadeursprogramma in 2013, effectueren in 2014

• 3-5 topsporters vervullen een ambassadeursrol (naar buiten en naar clubs).

• Communicatie- en mediatraining (top)sportbetrokkenen

• O.a. (top)sporters en vrijwilligers van het jaar worden tijdens een sportgala geëerd

Een jaarlijkse persdag organiseren ten behoeve van netwerkopbouw en –beheer.

Page 24: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.24

Stimuleren van promotie van de sport via clubs (project ‘Start Handboogsport’):• Er wordt een promotiepakket voor clubs

ontwikkeld ten behoeve van het uitdragen van ‘mijn sport’ (2013). Hiermee kunnen clubs hun deelname aan (bestaande) open dagen in de sport ondersteunen met materiaal.

• Door het stimuleren van ontwikkeling van communicatieplannen en communicatie bestuurders/commissies bij clubs (zie kader ontwikkeling bij doel 1 en 2).

• Door het stimuleren van wervingsactiviteiten bij clubs voor nieuwe leden.

Organiseren van Nederlandse Kampioenschappen in 2016 (of zoveel eerder als mogelijk blijkt) voor de recreatieve takken (bijv. 3D), met een side programma (gericht op binding). Hiervoor wordt in 2013 gestart met het oprichten van een werkgroep die het format gaat ontwikkelen en uitwerken.

Het samenbrengen van clubs en scholen, ondersteund met NHB materiaal (25 combinaties in 2014, 50 in 2015 en 100 in 2016).

Promotie van de h a n d b o o g s p o r t vindt jaarlijks plaats door deelname aan de Open Dag tijdens de Nationale Sportweek (zie eerder). De NHB streeft er naar de handboogsport veel verder bij een breed publiek uit te dragen door het promoten van de vele mogelijkheden die de sport in zich heeft. De NHB leden zijn trots op de sport en het gevoel van ‘mijn sport’ ontstaat en wordt uitgedragen. Daarnaast het tweejaarlijks breedtesportevenement (nog te ontwikkelen) eerder genoemd.

Intensief contact met revalidatiecentra leidt tot vergoot inzicht in de mogelijkheden van de sport voor deze doelgroep en mogelijke instroom naar clubs en selecties Aangepast Sport. Het project Sport en bewegen in de buurt (NISB/Sportimpuls) biedt mogelijkheden voor verenigingen om samenwerkingen aan te gaan met zorg- en

onderwijsinstellingen (zoals revalidatiecentra). De NHB beoogt hiermee continuering van het pilotproject Aangepast Sport van 2010-2012.

Niet onvermeld mag hier blijven de relatie die de NHB heeft met de stichting NIATO (Netherlands International Archery Tournament Organization). Deze beoogt internationale handboog topsportevenementen te organiseren. De succesvolle organisatie van het EK 2012 in Amsterdam is een stimulans om in de nabije toekomst te onderzoeken of en welk internationaal titeltoernooi passend is. Daarbij hebben de jaren 2016 en 2019 nu de aandacht. Een internationaal toernooi is en blijft een perfect profilerings- en promotiemiddel.

5.2.c. Activiteiten benutten mogelijkheden van moderne media

• (door)ontwikkelen van een eigentijdse website (o.a. gebruikersgroepen voor trainers e.d.)

• Ontwikkelen van een jaarboek (uitgave vanaf 2015). Een werkgroep gaat hier vorm en inhoud aan geven (2014).

• Het bestaande bondsblad (print) geleidelijk afbouwen in combinatie met het jaarboek

• Starten van een online kennisgroep over social media en communicatie in de handboogsport (2013).

• E-mail activatie (70% van de leden in 2013, 100% bereikbaarheid van leden in 2014).

• Events kennen live verslag via social media.• Bij clubs is communicatie geborgd in één van

de portefeuilles van bestuurders (zie ambitie sterke verenigingen).

Algemeen: In het huidig tijdsgewricht is het belang van gerichte, voortdurende, adequate informatie en communicatie niet te onderschatten. Tegen die achtergrond, en gezien de ambities die de NHB en haar clubs hebben op dit vlak, is het noodzaak hiervoor dedicated personeel te werven. Het kan er ‘niet bij gedaan worden’. Het is een vak, vandaar:•Investereninpersoneelvoorcommunicatieophetbondsbureau (2013) en in de verenigingen middels een verantwoordelijke communicatie man/vrouw.

Intensief contact met revalidatiecentra leidt tot vergoot inzicht in de mogelijkheden

van de sport voor deze doelgroep

Page 25: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.25

6. Ambitie: Ambitieuze topsport‘Hard work beats talent if talent fails to work hard’

*Het onderdeel ambitieuze topsport kent een separaat InvesteringsPlan 2016. Dat is op te vragen bij de NHB. Hier is een resumé opgenomen op relevante hoofdlijnen. Dit aparte plan voor het segment topsport is een uitvloeisel van het door NOC*NSF gehanteerde Top 10 beleid, structuur, financiering en tijdpad.

Topsport is het uithangbord, het paradepaardje van elke sport. Als Olympische sport is de NHB op het hoogste niveau actief. De Top 10 ambitie van NOC*NSF is ook voor de NHB in haar topsportbeleid leidend. Opbouw van onderaf (talentenplan), topbegeleiding en coaching (opleidingen) moeten leiden tot (inter)nationale successen. Top 5 resultaten en ‘er toe doen’ op WK’s en Olympische Spelen is de resultante.

6.1. Doelstelling ambitieuze topsport

Samenvattend is het doel voor het segment topsport van de NHB:

Het opleiden van topsporters en het verlenen van diensten aan topsporters. De NHB onderschrijft de NOC*NSF Top

10 ambitie en wil structureel top 5 plaatsen op representatieve internationale toernooien voor jeugd en senioren behalen. Het NHB topsportplan:• Kent fulltime programma

voor de selectiesporters• Werkt met en investeert in

voor topsport relevante staf• Beschikt over een eigen high

performance centre• Heeft een talentontwikkel- en

volgsysteem (regio, rayon- en landelijke connectie).

• Heeft haar technische visie vertaald naar de opleidingen (level 2 t/m 4)

Na een toelichting zullen onderstaande items kort worden besproken. Voor meer informatie

wordt verwezen naar eerder genoemd integraal InvesteringsPlan Topsport 2016. a. Grootte en werksituatie per kernploeg,

talentvolgsysteem, CTO Papendal b. Coaches en assistent-coaches. c. Technisch Directeur Topsport d. Medische en paramedische ondersteuning,

medische kosten, antidopingbeleide. Specialisten /ondersteuners/sporttechnische

begeleidersf. Accommodaties.g. Talent scouting/opvang/vorming.h. Sporttechnische programmering. i. Materiaal/kleding.j. Innovatie/wedstrijdformatsk. Standaard kernploegovereenkomst.l. Opleidingenm. Atletencommissie.n. Reglement van besluitvorming NHB Topsport.o. Financiering

Toelichting 4: Het opleiden van topsporters en het verlenen van diensten aan topsporters.NHB Topsport heeft de totale verantwoordelijkheid voor het geheel van opleiden en dienst-verlening en kan aangesproken worden op hetgeen bij overeenkomst is toegezegd te faciliteren. Voor alles zal de topsporter zich blijven herinneren

absoluut als eerste verant-woordelijk te zijn voor zijn sportontwikkeling en mogelijkheden om optimaal te presteren.Vanuit de positie van Topsport, vanuit de herkenbare cultuurkeuze binnen de Nederlandse topsport in de laatste jaren, en de ambitie om

beter te zijn in sport dan voorheen, maakt de eis voor een uitgesproken doelkeuze vanzelfsprekend. De jongste sportgeschiedenis leert, dat in de periode na 2004 een professionele aanpak een positieve ontwikkeling heeft meegemaakt. Beleidsvoornemens en doelkeuzes werden niet

Topsport is het uithangbord, het paradepaardje van elke sport

4

Page 26: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016
Page 27: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.27

steeds gerealiseerd. Echter de impulsen die er in deze periode tot nu uitgingen van NOC*NSF waren zeker mede verant-woordelijk voor de positieve veranderingen. De veranderingen krijgen een vervolg in de NOC*NSF Sportagenda 2016. Daarin staan duidelijke en ingrijpende keuzes, die direct door zullen klinken in het NHB Topsportbeleid voor de komende jaren.

Onmiskenbaar zullen de eisen aan een ieder van NHB Topsport (sporters en kader) met betrekking tot kwaliteit en inzet hoger worden gesteld dan voorheen. Topsport en daarbij topprestaties vragen om voortdurende verandering op weg naar ‘beter’. Voortdurend is in de aandacht: • De veranderende mate van mondialisering• Topsport is een vak, dat professioneel en

fulltime of parttime beoefend wordt• Prestaties worden beloond• Topsport vraagt commitment en

kwaliteit van de NHB• Financiering van een programma

is geen recht.

Het NHB Topsport strategisch denken en handelen staat voor: • Prestatiegericht zijn• De sporter centraal stellen• De coach de volledige regie van

het sporttechnisch plan geven.

Focus op topsportonderdelen Recurve en Compound en Aangepast Sporten (voor zowel indoor als outdoor).De topsportonderdelen waarop de afdeling NHB Topsport zich concentreert zijn de Olympische en Paralympische disciplines Recurve en Compound. De mindervaliden handboogsport is geïntegreerd in de NHB.De huidige kernploegen, en dan vooral Recurve en Jong Oranje, hebben momenteel enkel jonge getalenteerde deelnemers. Zij presteren volwaardig op internationale toernooien, zowel bij de junioren als ook de senioren. Er is zeker veel perspectief. Bij de mindervaliden zijn een aantal sporters subtop wereldniveau, de anderen bevinden zich in een ontwikkelingsfase en doen mee aan internationale wedstrijden. De ontvangst en opvang van potentials is op regio- en rayonniveau nog onvoldoende en

moet verbeterd worden. Bij de discipline Compound kan een kwaliteitsslag zeker gemaakt worden door een omvang-rijker trainingsprogramma te realiseren.

In de eerste fase zullen de huidige beste sporters Recurve en Compound naar een hoger niveau moeten gaan. Vanaf 2013 gaat meer aandacht gegeven worden aan aankomend talent. Niet alleen voor 2016, maar ook op route voor daaropvolgende jaren. Een gegeven in topsport is dat een talent gemiddeld 8 sportjaren nodig heeft om vanuit een eerste selectie-groep een wereldprestatie te leveren.

Naast de nationale selecties ligt er een wezenlijke taak voor de rayons. Daar zal meer als voorheen aandacht moeten worden gegeven aan de opvang en eerste vorming van jeugd talent. Daarbij zal het format van sportaanbod aan de jeugd

moeten worden veranderd, naar kortere sessies van training, speciale spelvormen en stimuleren en creëren van ook andere dan de huidige, en weinig tijd kostende wedstrijden. Vanuit de rayons naar de regio’s en verenigingen vindt aansturing plaats en wordt regie gevoerd.

Toelichting 4a: Grootte/werksituatie Kernploegen/CTO/ talentvolgsysteem De grootte van een kernploeg wordt

bepaald door meerdere factoren als bijvoorbeeld niveau van talent/sportkwaliteit, beschikbaarheid gekwalificeerd kader, te realiseren trainingsvolu-me, accommodatie en beschikbare financiële middelen.Kandidaten zijn gescout op basis van wedstrijdresultaten en met behulp van een talentvolg-systeem. Deelname in een selectie gaat alleen op basis van kwaliteit, en mogelijk opvallende progressie in presteren.

Toelichting 4b: Coaches en assistent coaches.Coaches weten de weg naar de absolute prestatie(s). Programma’s zijn coach gestuurd. Coachen is basale taak-/sportgerichte thema’s in de aandacht hebben en gelijktijdig zeer persoonsgericht naar, in de eerste plaats, ‘zijn’ sporters zijn. Tegelijk moet

Naast de nationale selecties ligt er een wezenlijke taak voor de rayons

Page 28: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.28

hij zich ook bezig houden met en leiding geven aan zijn collega-begeleiders in zijn team. Niet te verwaarlozen is ook zijn voortdurende specifieke en algemene vakinhoudelijke bijscholing om daardoor ‘bij’ te blijven. Professionals moeten in ieder geval in tijd, en ook door –gedeeltelijke – financiële ondersteuning, dit de kans geven. Niet steeds behoeft de sporter de aanwezigheid van de trainer/coach te ervaren. De sporter zal ook gecoacht moeten worden naar een optimale zelfstandigheid.Iedere kernploeg zal een eigen trainer/coach hebben. De trainer/coach ‘Doel’ heeft een fulltime takenpakket. ‘Aangepast Sporten’ trainer/coach heeft een 0,6 fte, met daarenboven een taak ten behoeve van het ontwikkelen, promoten en stimuleren van de handboogsport voor mindervaliden . De Jong Oranje trainer/coach heeft in 2013 en 2014 een 0,6 fte overeenkomst, in 2015 en 2016 gaat dit naar fulltime. De fulltime coach is de ‘head coach’, de eerste gesprekspartner van en voor de Technisch Directeur. De trainer/coach heeft voor het optimaliseren van wedstrijdbegeleiding, persoonsgericht handelen en verzorgen van een aantal trainingen, een assistent-coach nodig. Op basis van 0,2 fte is hij/zij in te schalen. Competenties van trainer/coaches moeten de kwaliteitstoets kunnen doorstaan. Zo niet, dan zal actie moeten worden ondernomen door de betreffende persoon.

Toelichting 4c. Technisch Directeur.De Technisch Directeur Topsport heeft volledig mandaat van het bondsbestuur in besluit-vorming en uitvoering NHB Topsport betreffende. Tot de taken behoren het goed laten functioneren van de afdeling Topsport, professionaliteit bewaken en –waar mogelijk- verbeteren. De inzet zal zich niet begrenzen tot alleen Topsport, maar ook zal de TD betrokken worden (in overleg met bestuur, commissies en bureau) bij onderwerpen als opleiding, opzet/format NK, competities en communicatie (topsport).

Toelichting 4d. Medische en paramedische ondersteuning, medische kosten en antidoping- beleid.CTO faciliteert de betrokken sporters, zowel medisch als paramedisch. Sportmedisch onderzoek wordt onder regie van de betreffende coach uitgevoerd.

Andere kernploegleden, niet CTO-ers, kunnen consult nemen en/of een sportmedisch onderzoek laten doen bij het Sport Medisch Centrum Papendal. Kernploegleden kunnen gebruik maken van para-medische ondersteuning. Paramedische begeleiding is voor de kernploeg ‘Aangepast Sporten’ absoluut noodzakelijk aanwezig bij alle buitenlandse uitzendingen. Bij de NHB wordt voor alle aangesloten sporters het antidopingbeleid gevoerd. Voor NHB Topsport wordt een ‘no tolerance’ beleid toegepast. In relatie tot dit onderwerp is de sporter volledig en alleen verantwoordelijk. De verantwoordelijke coaches hebben zich op de hoogte te houden met de actuele procedures en relevante informatie.

Toelichting 4e: Sporttechnische begeleiders.Er zal een streven zijn waar nodig specialisten structureel in te zetten bij de nationale selecties. Differentiatie van inzet per kernploeg is nodig en niet voor alle kernploegen gelijk. Daarnaast en vooraf is de individuele sporter als eerste verantwoordelijk voor zijn/haar verzorging als topsporter. Hij/zij is in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor een professionele werksituatie en inzet. NHB Topsport is binnen haar mogelijkheden faciliterend.Naast sportspecifieke handboogtraining is het leveren van een optimale wedstrijdprestatie mogelijk door nog andere componenten van het topsporter zijn. Het zijn gebieden, welke niet steeds door de trainer/coach kunnen worden aangestuurd, en vraagt specialistische kennis. Specialisten kunnen structureel worden opgenomen in een begeleidingsteam, of in deeltijd een bijdrage leveren. De noodzaak is buiten twijfel en heeft als motivatie de doelkeuzes van NHB Topsport. Dat is ‘presteren’.Mentale training en begeleiding (MTB) voor een groep en/of individu wordt geïnitieerd door de coach. MTB is opgenomen in het sporttechnisch jaarplan.Algemene fysieke training is wezenlijk voor de handboog topsporter. Het bestaat uit meer dan alleen krachttraining. Dit onderdeel is na het schieten een wezenlijk aandachtspunt in het voorbereidingspakket naar de topprestatie. Binnen de leefstijl van handboogsporters

Page 29: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.29

is voedingsbegeleiding meer gewenst dan voedingsadvisering. Een diëtist(e) is de gewenste specialist.Voor de mindervalide sporters is classificatie een voorwaarde om in competitie te kunnen. Er is de wens een Nederlander op te leiden tot een internationaal classificeerder, handboog-sport georiënteerd. Gehandicapten Sport Nederland is hierin leidend.

Toelichting 4f: Accommodatie.Papendal heeft als CTO in 2011 de tijdelijke accommodatie voor handboogsport een verbetering gegeven. Dit is reden mee geweest om dit centrum ook de locatie te laten zijn voor training van de andere kernploegen, en voor de komende periode te laten blijven.Gelijktijdig is er de wens om in de komende 4 jaren over een definitieve en vaste, voor alle afstanden volwaardige, accommodatie op Papendal te kunnen beschikken.

Toelichting 4g: Talentscouting/opvang/vorming.Uitgangspunt in het willen scouten van talent, is om hem/haar vervolgens te vormen en op te leiden naar internationaal niveau. Onbekendheid met de sport en diens mogelijkheden om zijn/haar ambitie te ontwikkelen is enige hoofdmotief voor scouting. Afgeleiden daarvan zijn er meerdere, tot en met internationale profilering als handboogsportland dat er toe doet! Middels training en wedstrijdjes op verenigings- en regioniveau zal vaardigheid worden opgemerkt. Het is niet NHB Topsport relevant, noch het werkterrein van NHB Topsport, maar er liggen wel belangen. Voor de continue doorstroom van jeugd naar volwassenheid in sport, is het structureel meerjarig werken met jongeren een voorwaarde. Het zal voortdurend een uitdaging voor vereniging en regio zijn de jonge geïnteresseerde mensen te blijven boeien. Het vereist gekwalificeerde trainers en een goed programma (zie ook ambitie 1 en 2).Regio’s rapporteren hun werkelijke talentjes en organiseren middels de rayonselectie-trainingen

Page 30: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016
Page 31: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.31

de voortgang in sportontwikkeling. De 4 rayons hebben een intensief contact met de trainer/coach Jong Oranje. Gezamenlijk zijn motiverende samenwerkvormen te ontwikkelen. Rayons rekenen het begeleiden van aanstormend talent als een van de eerste kerntaken. Het vraagt van de rayontrainers didactische en omgangskundige vaardigheid. Er moet in samenspraak met Jong Oranje een sporttechnisch jaarplan beschikbaar zijn. De Jong Oranje trainer/coach is gesprekspartner en vraagbaak voor de rayontrainers. Een talentvolgsysteem moet bij rayontrainers operationeel zijn, en worden vervolgd naar Jong Oranje en andere kernploegleden. Het is een uitstekend hulpmiddel om een longitu-dinaal beeld te krijgen van de sporter. Daarnaast is het een uitstekend logboek voor training en wedstrijden, en dat voor vele jaren.

Toelichting 4h: Sporttechnische programmering.Door het formuleren van doelstellingen,het hebben van doelen, is planning mogelijk en noodzakelijk. Dit is een primaire taak van de coach. Iedere kernploeg heeft de beschikking over een fysieke jaarplanning, de macrocyclus. Parallel aan de fysieke jaarplanning is en er een logistieke jaarplanning van reizen en verblijven.

Toelichting 4i: Materiaal en kleding. De basisbehoeften (pakken, pijlen) op het handboogcentrum op Papendal zijn groot. Daarnaast zijn onontbeerlijk hulpmiddelen nodig om snelle feedback te kunnen geven. Camera’s bevestigd voor de pakken om de inslagen te registreren en direct door te geven naar de bijbehorende schermen op de plaats waar de sporters zich bevinden. Een tweede opnamemogelijkheid en daarna verlate videobeelden van houding en beweging van de sporter zijn geen luxe.

Toelichting 4j: InnovatieInnovatie is een onderwerp wat naadloos aansluit bij de werkwijze in topsport. Veranderen is basis voor verbeteren. Innovatief zijn kan op diverse thema’s. Van jaarplanning, naar accommodatie, voeding, waarneming, trainingsbelasting, techniek apparatuur om te registreren en/of feedback te geven, wedstrijdformats tot materiaal.Serieuze aandacht wordt gevraagd, en hopelijk ondersteuning gekregen, van NOC*NSF/ Innosport, wanneer het gaat om bijvoorbeeld oogfuncties:

waarnemingskwaliteit, links rechts symmetrie/asymmetrie , concentratietijd/persoonlijke concentratiecurve, reactietijd, persoon-lijke oog-hand coördinatie, technieken van kijken en het materiaal van de boog: gewicht, zijwindgevoeligheid (aerodynamica).

Toelichting 4k: Kernploegovereenkomst.De sporter/ster gaat een overeenkomst voor bepaalde tijd aan om lid te zijn van een kernploeg. Bij het aangaan

van een overeenkomst accepteren sporter/ster en NHB de daarin genoemde verplichtingen. Een A-status of B-status verstrekt door NOC*NSF, leidt niet vanzelfsprekend tot lidmaat-schap van een kernploeg. Om lid te worden van een kernploeg moeten sporter/ster en NHB de overeenkomst ondertekend hebben.

Toelichting 4l: Opleidingen.Het opleiden van trainers, coaches naar niveau 3 en niveau 4 vraagt alle aandacht (zie ook ambitie sterke vereniging). Het is medebepalend voor een goed toekomstperspectief van de handboogsport in Nederland, zeker ook in de prestatiesport. In het opleidingstraject dient ook goede aandacht gegeven te worden aan begeleiding mindervaliden. Binnen het takenpakket van de professionele trainers/coaches wordt ruimte gemaakt , en nemen ze zelf ook initiatief, voor het verbeteren en actualiseren van kennis en kunde. Dit is een primaire verantwoordelijkheid van professionele begeleiders.Rayon- en regiotrainers zullen actief worden benaderd en uitgenodigd om op gunstige voor-waarden scholing en bijscholing te ontvangen.

Opleiden van trainers en coaches naar niveau 3 en 4 is medebepalend voor het toekomstperspectief van de sport

Page 32: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.32

Daarmee blijft wel hun verrantwoordelijkheid naar eigen deskundigheid.

Toelichting 4m: Atletencommissie.In 2011 is er begonnen met de oprichting van een Atletencommissie. Het is de wens van de NHB, dat de oprichting en formele positie binnen de NHB voor 2013 door de atleten gerealiseerd kan worden.

Toelichting 4n: Procedures van besluitvorming NHB Topsport.Besluiten die er toe doen, zijn die, welke de belangen van sporters en begeleiders betreffen. Het gaat dan om algemene, rechtspositionele, individuele persoonlijke belangen en individuele belangen van de sporter/sportster en/of sportbelangen van de groep/kernploeg.De Technisch Directeur Topsport heeft volledig mandaat van het bondsbestuur in besluitvorming en uitvoering. Hij heeft verantwoording af te leggen voor alles de NHB Topsport betreffende, aan het bondsbestuur. De Algemeen Directeur kan alleen op instructie van het Hoofdbestuur de Technisch Directeur corrigeren.

De Technisch Directeur zal voor de besluiten die bovengenoemd zijn, en genomen gaan worden, de betreffende persoon/groep horen, en in de eerste plaats de betreffende coach. De Technisch Directeur kan door de vertegenwoordiger van de Atletencommissie ongevraagd geadviseerd en/of bevraagd worden. Bij het formaliseren van Interne Selectie Reglementen zal het concept door de Technisch Directeur de Atletencommissie worden voorgelegd.

Toelichting 4o: FinancieringEr is een apart Investeringsplan Topsport 2016 van de NHB. Daarin is een complete begroting ten behoeve van de subsidieaanvraag opgenomen. De financiering van de NHB Topsport is grotendeels extern (subsidie NOC*NSF). Verplichtend is dat de NHB minimaal 30 % van de kosten voor haar rekening neemt. Voor extra uitgaven de Topsport betreffend, zal intensief gekeken moeten worden welke andere externe (partners, sponsors, suppliers) mogelijkheden er zijn. De NHB maakt een lage

inschatting van de mogelijkheden op dat terrein, naar aanleiding van een gedegen traject (met een professioneel sponsorwervingbureau) dat in 2012 afgerond is. Wel participeert de NHB in een project waarbij marketingrechten van de NHB zijn ingebracht om mee te delen in eventuele extra Lotto-opbrengsten in de toekomst.

6.2. Activiteiten ambitieuze topsport(willekeurige volgorde en gefaseerd over 4 jaren) :

• Faciliteren van en voor rayonjeugdselecties.• Scholen van rayontrainers en begeleiders.• Alle Jong Oranje leden en enige kernploegleden

Compound entree geven naar het CTO facilitair bedrijf.

• Jong Oranje coach meer beschikbaar krijgen voor begeleiding Jong Oranje.

• Kernploegtrainers en coaches opleiden naar niveau 4.

• Mentale training uitgebreider beschikbaar stellen aan sporters en mediatraining aanbieden aan representatieve coaches en sporters.

• Accommodatie verbeteren en faciliteren van coaches met betrekking tot ondersteu-nende technologie.

• Implementeren van een talentvolgsysteem.• Innovatieve thema’s worden vanuit NHB

Topsport bij NOC*NSF en InnoSport ingebracht.

• Faseren in 4 stappen (jaren) van dit NHB Topsport meerjaren ondernemingsplan.

• Werven van een partner/sponsor, die naast energie voor de te geven aandacht, ook ‘vrij’ te besteden budget beschikbaar stelt voor de NHB Topsport ambitie.

• Opleidingen NHB adequaat inzetten op de punten b en e. Kernploegcoaches betrekken bij Opleidingen NHB.

• Rayons regie (leren) geven bij talentontwikkeling bij verenigingen, regio’s en rayons.

Page 33: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.33

7. Meerjaren begroting 2013-2016

De Bondsraad van 17 november 2012 is accoord met de inhoud van het Meerjarenplan “Samen, Sterk, Groei, 2016”. Daar de subsidietoekenningen nog niet bekend waren me-dio november 2012 zal de Bondsraad van voorjaar 2013 besluiten over de Meerjarenbe-groting 2013-2016.

Page 34: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016
Page 35: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.35

Bijlagen

Sterktes• Basisorganisatie op orde (basis processen,

structuur, communicatie-lijnen en solide financiële basis)

• Olympische sport• Sport met een grote historie• Topsport (prestaties door zeer jonge senioren

op wereldniveau) en talent-ontwikkeling (CTO traject en talent-volle groep)

• Goede (internationale) competitie participatie• De handboogsport is voor iedereen

toegankelijk• Gemotiveerde en betrokken mede-werkers en

vrijwilligers

Zwaktes

Kansen Bedreigingen

• De kwantiteit en kwaliteit van de professionele organisatie en vrijwilligersorganisatie is kwetsbaar

• Trage besluitvorming• Onvoldoende focus binnen de organisatie• Interne en externe communicatie • De handboogsport is geen ‘kijksport’• Beleidskracht en -implementatie • Kritische omvang van deel van de

verenigingen• Ongebonden leden en bonden • Afname van de competitieparticipatie met

5-7% per jaar• Doorgroei en continuïteit topsport• Verbinding/doorgroei breedtesport/ topsport• Beperkte middelen topsport

• Nieuwe sportagenda biedt kansen voor organisatieontwikkeling, sport-participatie en topsport.

• Imago en financiële mogelijkheden voor Aangepast Sporten

• Talentvolle groep jonge topsporters• Grotere inzet professioneel kader• Vergrijzing• Samenwerken met gemeenten, bedrijfsleven

en onderwijs• Individualisering• Alternatieve handboogbonden

• Aangescherpte subsidievoorwaarden topsport (Lotto subsidie)

• Wereldconcurrentie topsport• Onvoldoende beleidskracht bij verenigingen

en op rayon niveau• Daling ledenaantal• Concurrentie vrijetijdsmarkt• Het ongeorganiseerd beoefenen van de

Handboogsport.• Alternatieve handboogbonden

Bijlage 1: SWOT

Page 36: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.36

Bijlage 2: NOC*NSF Top 10 beleid

NOC*NSF heeft met haar leden in februari 2012 besloten voor Topsport te focussen op Top 10 ambitie. Uitgangspunten daarbij zijn :• De mate van mondialisering van de sport/

sportdiscipline (stap 1.)• Topsport is een vak, dat professioneel en

fulltime beoefend wordt (stap 2.)• Prestaties worden beloond (stap 2.)• Topsport vraagt commitment en kwaliteit van

de Bond (stap 2.)• Financiering van een programma is geen recht,

maar een gunst (stap 3.)

Stap 1: Erkennen. Topsportprogramma’s kunnen erkend worden als Topsport of als internationale wedstrijdsport. Olympische – en Paralympische –programma’s worden steeds erkend als Topsport. Voor alle niet-Olympische sportprogramma’s geldt het

landencriterium om erkend te worden. Voor de disciplines handboogsport, is dat 55 landen bij de heren en 38 bij de dames minimaal deelnemen aan de WK’s. Het wordt voor 4 jaren vastgesteld en er is geen tussentijdse erkenning.

Stap 2: Focussen. Erkenning leidt niet automatisch tot financiering.Een programma moet altijd voldoen aan : • Een minimale omvang – fulltime of parttime• Presteren• Commitment van de NHB

Alle erkende programma’s voor 4 jaren, ingedeeld in 5 groepen, benoemd en genummerd 1 t/m 5, ingedeeld:• Podiumprogramma’s• Potential programma’s• Talentenprogramma’s• Parttime programma’s• Internationale wedstrijdprogramma’s

Page 37: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.37

Sub A.:Als Topsport erkende programma’s komen in groep 1, 2 en 3 als ze voldoen aan alle volgende 7 criteria van ‘TOP – 10 ambitie’:• Omvang programma minimaal 250 dagen• Reële kans op podiumplaatsen• NHB financiert ongeveer 30%• Programma staat onder centrale regie van NHB• Er is een Technisch Directeur met mandaat• Programma wordt ‘aangestuurd’ door fulltime

coach• Fulltime talentontwikkelingsprogramma in

CTO setting, of in een centrale structuur onder regie van de NHB

Programma 1: fulltime en continu podiumplaatsen op E.K.’s, W.K.’s en O.S./P.S. Succesvol op korte, middellange en lange termijn. Programma 2: fulltime programma’s en reële kans binnen 4 jaren op podiumplaatsen W.K.’s en O.S./ P.S.

Programma 3: fulltime talentenprogramma’s die binnen acht jaren een reële kans hebben op podiumplaatsen op W.K.’s en O.S./P.S. Doel is om binnen 4 jaren vanuit en kwalitatief sterk programma de stap te maken naar de top 8 seniorenprogramma.Als topsport erkende programma’s niet voldoen aan de genoemde 7 ‘Top 10’ criteria en de programma’s leveren geen bijdrage aan de collectieve ‘Top 10” ambitie, dan komen ze in respectievelijk programma 4 en 5. Daarbij moet worden voldaan aan :• Omvang programma minimaal 125 dagen• Sporters in programma presteren op WK’s en

O.S./P.S. subtop• NHB draagt ongeveer 30% van financiën bij.

Programma 4: Deze hebben een omvang van minimaal 125 dagen. Het is Olympisch/Paralympisch of voldoet aan het landencriterium, maar kan niet voldoen aan een of meerdere van de 7 criteria. Dat betekent, dat de komende 4 jaren van parttime naar een fulltime programma moet/kan worden doorontwikkeld. En wel aan de 7 criteria kan worden voldaan.

Programma 5: Anders dan voorgaande 4 programma’s wordt dit niet meer geduid ‘Topsport’, maar internationale wedstrijdsport. Het programma heeft een omvang van minimaal 125 dagen. Deze niet Olympische disciplines hebben op de W.K.’s voor dames een 24, en voor de heren 55 deelnemende landen.

Programma’s, die niet binnen de hiervoor genoemde normen zijn in te schalen, komen niet meer voor financiering in aanmerking. De afbouwregeling in die gevallen is voor 2013 50% van wat in 2012 is toegekend, voor 2014 zal dat 25% zijn en daarna niet meer.

Sub B. :Bij meting van de prestaties geldt :• Meetperiode maximaal 8 jaren, peildatum 31

december 2011.• Meten op basis van de 4 laatst gehouden

evenementen: O.S., P.S. en WK’s• Bij Olympische disciplines tellen alleen

Olympische medailleonderdelen mee• Bij individuele sporten tellen teamprestaties

alleen mee als dat medailleonderdeel op het Olympische/Paralympische programma staat.

Sub C.:De NHB co-financiert minimaal 30% van de totale kosten van de topsportprogramma’s uit eigen middelen (ledenbijdragen, contributies en sponsorgelden).

Page 38: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016

Samen, Sterk, Groei 2016.38

Gro

ep 1

Pod

ium

prog

ram

ma’

s

Gro

ep 2

Pot

enti

al p

rogr

amm

a’s

Gro

ep 3

Tale

nte

npr

ogra

mm

a’s

Gro

ep 4

Par

ttim

apro

gram

ma’

s

Gro

ep 5

Inte

rnat

ion

ale

wed

stri

jdpr

ogra

mm

a’s

Pathway financiering aaTalentontwikkeling financiering aFinanciering individuele medaillekandidaten aaaaExtra ondersteuning van Ambition (Olympische en Paralympische programma´s) aaaLOTTO basisfinanciering aaa

Stap 3: Financieren. De financieringsstrategie staat in de onderstaande tabel :

Page 39: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016
Page 40: Meerjaren Beleidsplan 2013-2016