Belastinggids 2013

24
K Gemeente Krimpen aan den IJssel B Belastinggids 2013 Informatiegids gemeentelijke belastingen “ Wij hebben de meeste tarieven slechts beperkt verhoogd en de afvalstoffen- heffing zelfs verlaagd. ” Bart Prins, wethouder Financiën c.a.

description

Informatie over de verschillende belastingen en bijbehorende tarieven.

Transcript of Belastinggids 2013

Page 1: Belastinggids 2013

K GemeenteKrimpen aan den IJssel

BBelastinggids 2013

Informatiegids gemeentelijke belastingen

“ Wij hebben de meeste tarieven slechts beperkt verhoogd en de afvalstoffen- heffing zelfs verlaagd. ”

Bart Prins, wethouder Financiën c.a.

Page 2: Belastinggids 2013

2

In deze gids vindt u informatie over de gemeentelijke belastingen die op het aanslagbiljet van het jaar 2013 zijn vermeld. Ook de tarieven van enkele andere belastingen voor 2013 treft u hierin aan. Lees de informatie goed door en bewaar deze gids. Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, neemt u dan telefonisch of via e-mail contact op met de gemeente. Achter in de gids vindt u de gegevens.

Vooraf 3Belastinggids in één oogopslag 4De WOZ-waarde 2013: lager dan in 2012? 6De WOZ-waarde: wat is verder nog van belang? 6-9Het aanslagbiljet voor 2013 10Betaling van de aanslag 11Automatische incasso 12Mogelijkheid van kwijtschelding 12Onroerende zaakbelastingen 13Hondenbelasting 15Rioolheffing 16Afvalstoffenheffing 16Betaalt u meer of minder in 2013? 18Mogelijkheid van bezwaar en beroep 19Overige informatie 20

Inhoud

Page 3: Belastinggids 2013

3

Het is traditie om u aan het begin van elk jaar op de hoogte te brengen van de tarieven van de gemeentelijke belastingen. Ook voor dit jaar heeft de gemeente ervoor gekozen alle informatie over de gemeentelijke belastingen te bundelen in een praktisch en handzaam boekje.

Vooraf

In deze gids vindt u informatie over de waardering van alle panden, die jaar-lijks plaatsvindt. En u weet misschien wel dat de WOZ-waarde als heffings-grondslag dient voor onder andere de onroerende zaakbelastingen. Niet minder belangrijk zijn de belas-tingtarieven voor 2013 en de manier waarop u eventueel kwijtschelding kunt aanvragen. Betaalt u de aanslag nog niet in termijnen? In deze gids leest u hoe u dit regelt!

Ik kan u mededelen dat wij opnieuw erin geslaagd zijn de meeste tarieven slechts beperkt te verhogen. In het ge-val van de afvalstoffenheffing zijn de tarieven in 2013 zelfs verlaagd.

Het waardeniveau van woningen en niet-woningen is voor 2013 gedaald. Als gevolg daarvan stijgen de tarie-ven voor de onroerende zaakbelasting meer dan de trend. Het tarief voor de eigenaren van woningen stijgt met on-geveer 4,6% en de tarieven voor de eigenaren en gebruikers van de niet-woningen stijgen met ongeveer 1,6%. Doordat het tarief afvalstoffenheffing

daalt met ruim 6% en het tarief riool-heffing beperkt is gestegen (1,5%) zal er in veel gevallen sprake zijn van een lastendaling ten opzichte van 2012. Op bladzijde 18 leest u er meer over.

Zoals u kunt merken is het gemeen-tebestuur met het vaststellen van de tarieven voor 2013 terughoudend ge-weest. Ik hoop dat deze Belastinggids 2013 u voldoende informatie biedt. Heeft u toch nog vragen en opmerkingen? De medewerkers van de afdeling Financi-en en Control staan u graag te woord. U kunt uw vragen en opmerkingen ook via de e-mail bij ons kwijt:

[email protected]

Bart Prins, wethouder Financiën c.a.

Page 4: Belastinggids 2013

4

De nieuwe WOZ-waarde voor 2013 (bladzijde 6). Naar de toestand van het object op 1 januari 2013. De waarde is per de peildatum van 1 januari 2012.

De WOZ-waarde is voor 2013 gedaald? In veel gevallen wel, maar er zijn uit-zonderingen! Lees de toelichting op bladzijde 6.

De belastingheffingen en de WOZ-beschikking staan op één biljet (bladzijde 10). De aanslagen voor de onroerende zaakbelastingen, de hondenbelas-ting en de rioolheffing zijn op één biljet vermeld. Ook de WOZ-waarde voor 2013 treft u hierop aan.

Wie ontvangt de aanslag onroerende zaakbelastingen? (bladzijde 10)Iedereen die op 1 januari 2013 eige-naar is van een woning of niet-woning; Iedereen die op 1 januari 2013 ge-bruiker is van een niet-woning. Let op: een verhuizing of een ver-koop in de loop van 2013 is niet van belang voor de heffing over 2013

De berekening van de aanslag onroerende zaakbelastingen (bladzijde 13).Dit is een percentage van de WOZ-waarde. Voor de eigenaar van een woning: 0,1249%, voor de eigenaar van een niet-woning: 0,2676% en voor de gebruiker van een niet-wo-ning: 0,2141%.

Bezwaar maken tegen de heffingen en de WOZ-waarde? (bladzijde 11, 14, 19 en 20).Als u bezwaar maakt, dan moet u dat binnen zes weken doen. Zorg ervoor dat uiterlijk op 25 maart 2013 het bezwaar bij de gemeente is. U kunt schriftelijk bezwaar maken, maar ook digitaal via het WOZ-portaal.

Meer informatie over de nieuwe WOZ-waarde? (bladzijde 6 t/m 9). 1e mogelijkheid: raadpleeg het WOZ-portaal op de website www.krimpenaandenijssel.nl/wozportaal 2e mogelijkheid: stuur de bon uit deze gids naar de gemeente.3e mogelijkheid: u kunt ook telefo-nisch reageren.

Wilt u alleen van de belangrijkste onderwerpen uit deze gids kennisnemen? U vindt ze hieronder met een verwijzing naar de bladzijde waar u meer informatie vindt.

Belastinggids in één oogopslag.

Page 5: Belastinggids 2013

5

De tarieven in 2013 (bladzijde 13 t/m 17).

In het algemeen geldt er een tarief-stijging door de inflatie met 1,5% ten opzichte van 2012. Dit houdt in dat: de onroerende zaakbelasting

voor eigenaren van woningen stijgt met ongeveer 4,6%.

de onroerende zaakbelasting voor eigenaren en gebruikers van niet-woningen stijgt met ongeveer 1,6%.

de hondenbelasting met 1,5% omhoog gaat door de inflatie.

de rioolheffing met 1,5% om-hoog gaat door de inflatie.

de afvalstoffenheffing daalt. Het tarief is ruim 6% lager dan in 2012.

Betaling van de aanslag (bladzijde 11).Zorg dat uw aanslag binnen 28 da-gen betaald is! Tip: maak gebruik van de automatische incasso. Dit kunt u aanvragen tot 1 maart 2013. Geen automatische incasso? Uiter-lijk 11 maart 2013 moet uw betaling ontvangen zijn.

Kwijtschelding aanvragen? (bladzijde 12).Zorgt u ervoor dat op 25 maart 2013 uw verzoek bij de gemeente is.

Hondenbelasting (bladzijde 15).Zijn uw hond(en) nog niet bekend bij de gemeente? Wees loyaal en meld uw viervoeter(s) alsnog aan! Voor ‘zwarte’ honden wordt een boete opgelegd!

Page 6: Belastinggids 2013

6

Veranderingen in de marktDe WOZ-waarde 2013 kent de waarde op het niveau van 1 januari 2012. Dit betekent dat de waarde is bepaald met gebruikmaking van de transacties die op of rond de peildatum van 1 ja-nuari 2012 hebben plaatsgevonden.

Over het algemeen zijn de waardes van 2013 (met als prijspeil 1 januari 2012) lager dan die van 2012 (met als prijspeil 1 januari 2011). Er zijn vanzelf-

sprekend uitzonderingen! Bij de waar-deontwikkeling van woningen is een dalende trend te zien. Deze trend is overigens afhankelijk van het soort ob-ject (rijenwoning, vrijstaande woning, appartement etc.)

De algemene tendens is dat de waar-deontwikkeling van woningen rond de waardepeildatum, met enkele uitzon-deringen, is gedaald.

De WOZ-waarde 2013: lager dan in 2012?

De WOZ-waarde: wat is verder nog van belang?

WOZ-waarde en de aanslag onroe-rende zaakbelastingen op één biljetDe wet WOZ (waardering onroerende zaken) schrijft voor dat de gemeente elk jaar een nieuwe waarde moet vaststel-len voor alle objecten. De WOZ-waarde die nu op het aanslagbiljet 2013 staat, geldt dus alleen voor 2013. Volgend jaar krijgt u weer een nieuwe waarde.

De WOZ-waarde wordt gebruikt voor verschillende belastingen, zoals de onroerende zaakbelastingen, het ei-gen woningforfait bij de inkomstenbe-lasting en de waterschapsheffing ‘om-

slag gebouwd’. Voor alle duidelijkheid: de laatste twee belastingen worden niet door de gemeente geheven. Voor ondernemers is de waarde van belang voor de vennootschapsbelasting. Verbouwingen en objecten in aan-bouwBij de waardering is rekening gehou-den met verbouwingen, uitbreidingen en andere zaken die in 2012 hebben plaatsgevonden. Wanneer op 1 januari 2013 een woning

Page 7: Belastinggids 2013

7

nog in aanbouw is, dan wordt ook voor dat object de WOZ-waarde bepaald en vastgesteld. Na voltooiing van de bouw wordt opnieuw een WOZ-waar-de vastgesteld. Dit gebeurt per 1 janu-ari 2014. U krijgt daarover later bericht.

ControleDe Waarderingskamer is een onaf-hankelijk orgaan dat erop toeziet dat de gemeente alle objecten op een correcte manier waardeert. Dit geldt ook voor gemeente Krimpen aan den IJssel. In de loop van het jaar worden diverse controles uitgevoerd om te be-oordelen of de WOZ-administratie op orde is en of bijvoorbeeld de verkoop-gegevens worden bijgehouden. Verder beoordeelt dit orgaan het niveau van de nieuwe waardes. De toezichtresul-taten zijn openbaar en via het internet te raadplegen. Onze gemeente heeft een goede beoordeling gekregen.Voor meer informatie kunt u de site www.waarderingskamer.nl raadplegen.

BezwaarWanneer u het niet eens bent met de WOZ-waarde of met de belastingaan-slagen, kunt u binnen zes weken na dagtekening van het aanslagbiljet be-zwaar maken. De dagtekening is ge-steld op 11 februari 2013, zodat het be-zwaarschrift uiterlijk op 25 maart 2013 door de gemeente moet zijn ontvangen.U moet het bezwaar motiveren. Geef aan waarom u het bijvoorbeeld niet eens bent met de vastgestelde waarde.

Bezwaar maken tegen de tarieven van de onroerende zaakbelastingen (OZB) is niet mogelijk. De wetgever heeft de bevoegdheid om belastingtarieven vast te stellen, overgelaten aan de gemeen-teraad. De gemeenteraad heeft de ta-rieven op 13 december 2012 vastge-steld. Daaraan valt niets te veranderen.

Waarop moet u letten, voordat u bezwaar maakt?De gemeente bepaalt voor elk object de waarde en maakt die bekend in de vorm van een beschikking. Deze be-schikking staat op het aanslagbiljet 2013 vermeld.De vastgestelde waarde geeft soms aanleiding om bezwaar te maken, omdat inwoners deze te hoog vinden. Met name bij de woningen geldt dat de waarde wordt afgeleid van verkoop-transacties, die op of rond de waarde-peildatum van 1 januari 2012 hebben plaatsgevonden. De gemeente heeft deze transacties beoordeeld op bruik-baarheid en vervolgens geregistreerd als uitgangspunt voor het bepalen van de waarde. Een aandachtspunt daarbij is de vergelijkbaarheid van woningen. Het betekent niet dat het om identieke woningen hoeft te gaan. De vergelijk-baarheid van woningen heeft vooral betrekking op het bouwjaar, de inhoud van de woning en de oppervlakte van het perceel. In mindere mate zijn van belang de bouwstijl, de ligging en de bijgebouwen, zoals garages, schuren, een uitbouw etc.

Page 8: Belastinggids 2013

8

Bij bezwaar tegen de waarde komt de gemeente een groot aantal redenen tegen, die voor de waardebepaling volgens de wet WOZ géén rol spelen. Hieronder een aantal voorbeelden:

De nieuwe waarde in vergelijking tot de vorige waarde.Soms is er een verschil tussen de nieuwe en de vorige waarde. Dat komt bijvoorbeeld wanneer in een woningsoort (bijvoorbeeld een ap-partement) enkele transacties van op of rond de waardepeildatum hebben plaatsgevonden, die aan-zienlijk hoger waren dan in de jaren daarvoor. Aspecten zoals woning-schaarste en de courantheid van woningen hebben invloed op de prijs die aspirant-kopers bereid zijn te betalen. De WOZ-waarde volgt dus altijd de ontwikkelingen in de woningmarkt. Alleen de constate-ring dat een waarde van een woning hoger is geworden, wordt als be-zwaar niet toegekend.

De procentuele daling tussen de nieuwe en de vorige waarde is lager dan een landelijk percen-tage, of een percentage van het kadaster et cetera.Hetzelfde geldt voor de relatieve waardedaling. De conclusie dat de nieuwe waarde x% lager is ten op-zichte van de vorige waarde, terwijl andere bronnen y% noemen, is ook niet van belang. De nieuwe waarde

komt namelijk niet tot stand door de vorige waarde te verlagen met een percentage. De waarde wordt afgeleid van verkooptransacties die zijn gerealiseerd en die door de gemeente zijn beoordeeld. Los van dit feit geldt nog dat (landelijke of regionale) percentages, zoals die door het kadaster en makelaarsin-stanties worden genoemd, altijd een algemeen karakter hebben. Daarbij zijn alle woningsoorten (zoals rijen-woningen, vrijstaande woningen, appartementen en flats) onder één noemer gebracht. De wet WOZ staat dit niet toe. Bovendien wordt geen rekening gehouden met de plaatselijke omstandigheden.

Een soortgelijke woning die voor een lager bedrag te koop staat.

Een vraagprijs van een woning die te koop staat, is evenmin een be-zwaargrond. De wet WOZ stelt dat gerealiseerde verkooptransacties moeten worden gebruikt bij de waardebepaling. Vraagprijzen vallen hier dus niet onder.

Een taxatierapport voor een fi-nanciering laat een lagere waar-de zien.

Huiseigenaren laten vaak door een makelaar een waardetaxatie uitvoe-ren voor de financiering van de wo-ning (vaak een eerste hypotheek of het oversluiten van een bestaande hypotheek). Dit rapport laat de waar-

Page 9: Belastinggids 2013

9

de zien op basis waarvan de finan-ciering tot stand is gekomen. Wan-neer in dit taxatierapport niet staat vermeld hoe de waardebepaling heeft plaatsgevonden, dan zal de gemeente deze informatie niet ge-bruiken. Ook dan geldt de wet WOZ, die bepaalt dat gerealiseerde trans-acties bij de waardebepaling het uit-gangspunt zijn. Het taxatierapport van de makelaar voldoet vaak niet aan de eisen die de wet WOZ stelt.

In de situatie dat u meent bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde, is het goed dat u aan de hierboven genoem-de voorbeelden aandacht geeft. Dat voorkomt mogelijke teleurstellingen.

WOZ-waarde en de Belastingsdienst.De WOZ-waarde is ook van belang bij de aangifte voor de inkomstenbelasting.

Tegenwoordig vult de Belastingdienst het aangifteformulier voor een deel vooraf in. Hierbij is onder andere de WOZ-waarde ingevuld. Op dit moment heeft u het aangifteformulier voor 2012 ontvangen of gedownload. Let u erop dat, wanneer het aangiftebiljet 2012 vooraf is ingevuld, de WOZ-waarde die van 2012 moet zijn. Wilt u dit contro-leren? De waarde van 2012 vindt u op het aanslagbiljet dat u in 2012 van de gemeente ontving.

Page 10: Belastinggids 2013

10

Op het aanslagbiljet staat het volgen-de vermeld: de WOZ-waarde die de waardepeil-datum heeft van 1 januari 2012. Ie-dereen die eigenaar en/of gebruiker van één of meerdere objecten is, wordt op die manier opnieuw in ken-nis gesteld van de nieuwe waarde (de huurders van woningen zijn hier-van uitgezonderd).

de onroerende zaakbelasting voor de eigenaar van de woning (code 96) en de niet-woning (code 98).

de onroerende zaakbelasting voor de gebruiker van de niet-woning (code 99).

de rioolheffing voor de eigenaar van het object.

Wanneer u in het bezit bent van één of meer honden betaalt u hondenbelas-ting. Ook dat staat aangegeven op het aanslagbiljet. Het aanslagbiljet kent naast de dag-tekening, een aanslagnummer en het burgerservice-nummer. De dag-tekening is van belang wanneer u overweegt bezwaar te maken, maar ook wanneer u de aanslag moet be-talen. Het bezwaarschrift moet bin-nen 6 weken na de dagtekening door de gemeente ontvangen zijn. U wordt gevraagd het burgerservicenummer en het aanslagnummer te vermelden in uw correspondentie. Dit geldt ook

wanneer u telefonisch om informatie vraagt.

Het aanslagbiljet voor 2013 wordt ver-stuurd aan de eigenaren van alle pan-den en aan de huurders/gebruikers van niet-woningen. Onder niet-wonin-gen worden kantoren, loodsen, werk-plaatsen et cetera verstaan.

Het taxatieverslagOok dit jaar treft u géén taxatieverslag aan als bijlage bij het aanslagbiljet. U kunt evenals voorgaande jaren het taxatieverslag downloaden via internet. Dit kan via de website van de ge-meente: www.krimpenaandenijssel.nl/wozportaal. Om het taxatieverslag te kunnen zien moet u inloggen met uw DigiD-account. U krijgt dan uw gege-vens te zien, dus ook de nieuwe WOZ-waarde zoals die op het aanslagbiljet staat vermeld. U kunt alleen uw eigen gegevens raadplegen en het taxatie-verslag downloaden. Beschikt u nog niet over de toegang met DigiD, dan kunt u het taxatiever-slag ook aanvragen bij de afdeling Fi-nanciën en Control. U kunt hiervoor de bon gebruiken die in deze gids is op-genomen of u doet dat telefonisch via nummer 14 0180. Wij sturen het taxa-tieverslag naar u toe.Voor bedrijven, verenigingen en an-dere instellingen geldt dezelfde han-

Het aanslagbiljet voor 2013

Page 11: Belastinggids 2013

11

delwijze, maar zij moeten zich bekend maken door het invullen van het stam-nummer en de postcode van de adres-sering van het biljet. Deze afwijkende handelwijze is nodig omdat bedrijven niet over DigiD beschikken.

BezwaarWanneer u bezwaar maakt, kunt u dat elektronisch en schriftelijk doen. Elek-

tronisch bezwaar maken kan alleen via het WOZ-portaal. U logt in met uw DigiD-account en vervolgens kunt u via het WOZ-portaal bezwaar maken. Let op: u kunt geen bezwaar maken via de e-mail. Dit heeft te maken met de iden-tificatie van de elektronische handteke-ning, die nog niet voldoende is geregeld. Uiteraard kunt u wel via e-mail allerlei vragen stellen of opmerkingen maken.

Betaling van de aanslagHet aanslagbiljet heeft als dagtekening 11 februari 2013. Uw betaling moet ui-terlijk 11 maart 2013 door de gemeen-te ontvangen zijn. Let u goed op deze termijn. Wanneer u niet tijdig betaalt, volgt een aanmaning en, wanneer de betaling uitblijft, een dwangbevel. Voor een aanmaning en een dwangbevel brengen wij extra kosten in rekening.

U kunt dat voorkomen door tijdig uw betaling te regelen. Ook in het geval dat u bezwaar maakt, bijvoorbeeld tegen de nieuwe WOZ-waarde, dient u gewoon te betalen. Wanneer u in uw bezwaar geheel of gedeeltelijk wordt tegemoet gekomen, wordt de teveel geheven belasting aan u terugbetaald, eventueel met rente.

Page 12: Belastinggids 2013

12

De gemeente kent voor de inwoners de mogelijkheid van automatische incasso van drie gemeentelijke belastingen. Het gaat hierbij om de hondenbelasting, de onroerende zaakbelastingen en de riool-heffing (eigenaargedeelte). Ook in 2013 blijft die mogelijkheid bestaan. Met het oog op de uitvoeringskosten is er een drempelbedrag ingevoerd van € 50,-.Dit houdt in dat automatische incasso slechts van toepassing is wanneer uw aanslag € 50,- of meer bedraagt. Be-draagt de aanslag minder dan € 50,-, dan is de belasting in een keer verschul-digd binnen 28 dagen na dagtekening van de aanslag.

Maakt u al gebruik van automatische incasso en uw aanslag is € 50,- of meer, dan is aan uw aanslagbiljet wel

een acceptgiro gehecht. Deze moet u niet gebruiken. Maakt u nog geen gebruik van deze re-geling? U kunt een machtigingskaart opvragen of ophalen in het raadhuis. Die ontvangen wij graag ingevuld en ondertekend van u terug. Wanneer u de ingevulde machtiging vóór 1 maart 2013 instuurt, wordt met ingang van maart de automatische incasso voor u geregeld.

Het reglement voor automatische incas-so kunt u opvragen of ophalen bij het raadhuis. De inhoud is ook te vinden op de gemeentelijke website www.krimpenaandenijssel.nl/belastingen.

Voor vragen over de automatische in-casso kunt u telefonisch contact opne-men via het telefoonnummer 14 0180.

Automatische incasso

Mogelijkheid van kwijtschelding

Wanneer krijgt u kwijtschelding?Burgers met een minimum inkomen zo-als mensen met een bijstandsuitkering of alleen een AOW-uitkering, kunnen kwijtschelding aanvragen van gemeen-telijke heffingen. In onze gemeente kan kwijtschelding worden aangevraagd voor de onroerende zaakbelastingen, de

afvalstoffenheffing, de rioolheffing en de hondenbelasting (alleen de eerste hond). Of u in aanmerking komt voor kwijt-schelding hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Uw financiële posi-tie wordt nagegaan aan de hand van een inkomens- en vermogenstoets. De

Page 13: Belastinggids 2013

13

daarbij te hanteren normen zijn door het Rijk vastgelegd. Onder vermogen verstaan wij banksaldi, contant geld, auto’s, een caravan et cetera. Ook de overwaarde van uw woning is vermogen. Uw gegevens worden gecontroleerd bij een landelijk orgaan, het Inlichtingen-bureau. Dit bureau controleert uw ge-gevens bij het UWV, RDW en de Belas-tingdienst. Er vindt onder andere een controle plaats op dienstverband, uitke-ring, voertuigenbezit, bank- en rekening-nummer, vermogen en ontvangen rente.

Als de aanvraag wordt toegewezen, ont-

vangt u het bedrag geheel of gedeeltelijk op uw betaalrekening terug.

Aanvraagformulier Door middel van een volledig ingevuld aanvraagformulier (inclusief alle ge-vraagde bijlagen) kan bij de afdeling Fi-nanciën en Control om kwijtschelding worden gevraagd. Het formulier kunt u ophalen bij de balie van het raadhuis, bij de afdeling Samen-leving en bij de afdeling Financiën en Control. Op verzoek wordt het formulier ook aan u toegezonden. U kunt daarvoor de bon achterin deze gids gebruiken.

Onroerende zaakbelastingenAlgemeenDe onroerende zaakbelastingen wor-den geheven van elke burger, bedrijf et cetera. die op 1 januari 2013 een woning of bijvoorbeeld bedrijfsruimte in eigendom heeft. Voor bedrijfsruim-ten en dergelijke wordt ook onroeren-de zaakbelasting geheven, indien u de ruimte op 1 januari 2013 gebruikt.

Heeft u een woning of bedrijfsruimte in eigendom dan betaalt u het eigena-rendeel (code 96 respectievelijk code 98). Wanneer u een bedrijfsruimte ge-bruikt, dan betaalt u het gebruikers-deel (code 99). De WOZ-waarde op het aanslagbiljet is de heffingsgrondslag voor deze belastingen.

De gemeentelijke opbrengst uit de OZB is in 2013 beperkt hoger dan in 2012. Dit komt door de inflatiecorrectie die 1,5% is en afgezien van nieuwbouw. Omdat de waardes van woningen in het algemeen genomen lager zijn (dat is: 3,1%) dan in 2012, is voor de eige-naren van woningen een tariefstijging

Page 14: Belastinggids 2013

14

van ongeveer 4,6% nodig. De waar-dedaling bij de niet-woningen is 0,2% en daarom heeft de gemeenteraad besloten de OZB-tarieven voor de niet-woningen in 2013 met ongeveer 1,6% te verhogen.

De tarievenDe tarieven in 2013 zijn: voor woningen: 0,1249% van de waarde (in 2012: 0,1194%);

voor niet-woningen: 0,2676% van de waarde voor de eigenaar en 0,2141% van de waarde voor de gebruiker; to-taal 0,4817% van de waarde (in 2012 respectievelijk: 0,2635%, 0,2108% en 0,4743%).

BelastingplichtU bent de onroerende zaakbelastin-gen dus verschuldigd wanneer u op 1 januari 2013 eigenaar bent van een woning en/of eigenaar en gebruiker bent van een niet-woning. U betaalt het bedrag voor het hele jaar. Mocht u in de loop van het belasting-jaar uw woning verkopen, dan wordt het eigenaargedeelte van de aan-slag via de notaris verrekend met de koper(s). U kunt dit bedrag dan terug-vinden op de verkoopnota, die u van de notaris ontvangt. Ook bij verhuizing geldt dat de situatie op 1 januari 2013 bepalend is en dat u voor het hele jaar betaalt. De aansla-gen van het eigenaar- en gebruikers-gedeelte voor het belastingjaar 2013 blijven dus altijd intact. Dit is ook van

toepassing bij een eventueel overlijden van de belastingplichtige. De aanslag wordt dan aan de erven opgelegd.

BezwaarDe gemeente houdt alle gegevens zo nauwkeurig mogelijk bij. Toch kan het voorkomen dat u een aanslagbiljet ontvangt, waarmee u het niet eens bent. Bijvoorbeeld omdat u geen eige-naar of gebruiker meer bent. U moet dan bezwaar maken. Hoe u dat doet, kunt u elders lezen in deze Belasting-gids en ook op de achterzijde van het aanslagbiljet.

KwijtscheldingVoor de onroerende zaakbelastingen kan kwijtschelding worden aange-vraagd. Of die ook wordt verleend, hangt af van uw persoonlijke en finan-ciële situatie. Meer hierover leest u in het hoofdstuk ‘Mogelijkheid van kwijt-schelding’ op pagina 12.

Wat gebeurt er met de opbrengst van de OZB?De opbrengst van de onroerende zaakbelastingen wordt niet voor één bepaald doel gebruikt. Ze is bestemd voor het betalen van de algemene uit-gaven van de gemeente. Bijvoorbeeld voor het in stand houden van voorzie-ningen als wegen, plantsoenen, open-bare verlichting, brandweer, onderwijs en accommodaties.

Page 15: Belastinggids 2013

15

Elke burger met één of meerdere hon-den, is hondenbelasting verschuldigd. Veel mensen denken dat met de op-brengst van de hondenbelasting de overlast van bijvoorbeeld hondenpoep wordt betaald. Dit is maar voor een klein deel waar. De hondenbelasting is een algemene belasting die gebruikt wordt om een deel van de gemeente-lijke uitgaven te betalen, waaronder uiteraard ook het opruimen van hon-denuitwerpselen. Gelukkig doen veel burgers hun plicht door de hond aan te melden bij de gemeente. Na de aan-melding volgt dan de aanslag.

Helaas is er toch een regelmatige con-trole nodig, ook weer in 2013. Maar wacht u deze niet af en meld uw hond aan als dat nog niet gebeurd is. Bij de in oktober 2012 gehouden controle zijn opnieuw ‘zwarte honden’ opgespoord. Ook in 2013 wordt, wanneer tijdens de controle een hond wordt ontdekt die niet is aangemeld, naast de aanslag ook een boete opgelegd. De aanmelding moet binnen 4 weken nadat u houder bent ge-worden, plaatsvinden. Voorkom dus een boete en meld uw hond tijdig aan.

In 2013 gelden de volgende tarieven: voor de 1e hond € 80,90 voor de 2e

en volgende hond € 161,80 met een maximum tot € 404,50

Wanneer uw hond is overleden, u uw hond heeft afgestaan of u op een an-dere manier niet meer in het bezit bent van een hond, dan moet u dit binnen twee maanden schriftelijk doorgeven aan de gemeente. Daarbij moet u wel een bewijsstuk overleggen. Doet u dat vooral op tijd. De gemeente vermin-dert dan de opgelegde aanslag. Een bedrag van € 5,- of minder wordt niet teruggegeven. Het omgekeerde geldt ook: bij aanmelding van een hond wordt een bedrag van € 5,- of minder niet geheven. Ook in 2013 kan voor de hondenbelasting kwijtschelding wor-den aangevraagd. Dit kan alleen voor de eerste hond.

Hondenbelasting

Page 16: Belastinggids 2013

16

De rioolheffing bestaat uit twee on-derdelen: de eigenarenheffing (in 2013 € 133,47 per aansluiting) en de gebrui-kersheffing (in 2013 € 55,68 per elke eenheid van 100 m3 verbruikt water of een gedeelte hiervan).

Beide tarieven zijn, ten opzichte van 2012 met de trend van 1,5% verhoogd.De eigenarenheffing wordt vermeld op het gemeentelijke aanslagbiljet. De gebruikersheffing wordt betaald via het voorschot dat het drinkwaterbe-drijf Oasen bij elke waterverbruiker in rekening brengt. Op de jaarafrekening vindt u het gebruikersdeel terug, waar-bij die heffing verschuldigd is per elke eenheid van 100 m3 verbruikt water of een gedeelte ervan. De verbruikte

hoeveelheid water in het voorafgaande jaar wordt als basis gehanteerd. Een voorbeeld: iemand had in 2012 een waterverbruik van 185 m3, in 2013 is dan een bedrag verschuldigd van 2 eenheden van € 55,68 is € 111,36.

De gemeente moet het rioolstelsel behoorlijk onder handen nemen. Dit heeft te maken met de veroudering van de riolering en met de hogere mili-eueisen die de rijksoverheid en het zui-veringsschap stellen aan een goede waterberging van de riolen. Ook in de komende jaren wordt de aanpassing van de rioleringen en het herstraten steeds op elkaar afge-stemd. Voor de rioolheffing kan kwijt-schelding worden aangevraagd.

Rioolheffing

AfvalstoffenheffingElk huishouden, hoe klein ook, veroor-zaakt afval. De rijksoverheid neemt maatregelen in overleg met produ-centen om de afvalberg te beheersen

en zo mogelijk terug te dringen. Het verwerken van het huishoudelijk afval is een kostbare aangelegenheid. Door het toepassen van nieuwe technieken en verhoging van de efficiency wordt gestreefd naar kostenbeperking.In onze gemeente is de afvalstoffen-heffing van toepassing. Elke gebruiker van een perceel (dus elk huishouden) die in de gelegenheid wordt gesteld om het huishoudelijk afval wekelijks

Page 17: Belastinggids 2013

17

aan te leveren, is die heffing verschul-digd. Het maakt daarbij niet uit of de inwoner/het huishouden veel of weinig afval produceert. De afvalstoffenhef-fing is een omslagheffing waarbij elk huishouden, elke burger een vast be-drag per jaar verschuldigd is. Voor de afvalstoffenheffing kan kwijt-schelding worden aangevraagd.

TarievenOmdat in 2013 de kosten van het op-halen en verwerken dalen ten opzichte van die van 2012, dalen in 2013 de ta-rieven. In het verleden is door de gemeente-raad tot een beperkte differentiatie van het tarief besloten. In 2013 zijn dan ook de volgende tarieven van kracht: voor éénpersoons huishoudens:

€ 250,80 voor meerpersoons huishoudens:

€ 273,60

Let u erop dat de twee tarieven (dus voor éénpersoons huishoudens en meerpersoons huishoudens) in de loop van het jaar niet meer wijzigen naar aanleiding van een verandering in de gezinssamenstelling. De situatie op de peildatum van 1 januari 2013 is dus voor wat betreft het tarief bepalend voor het gehele jaar 2013.

De afvalstoffenheffing wordt door drinkwaterbedrijf Oasen N.V. te Gou-da bij u in rekening gebracht. De hef-fing door Oasen N.V. gebeurt via een

voorschotbedrag dat per maand of per kwartaal van u wordt geïncasseerd. Op de jaarafrekening die u van Oasen N.V. ontvangt, vindt u het jaarbedrag terug.

Gering verschilSoms krijgt de gemeente de opmerking dat het verschil in tarief tussen éénper-soons en meerpersoons huishoudens niet groot is. De hoeveelheid afval die men produceert, maakt slechts voor een heel klein deel onderdeel uit van de totale kosten van de reinigingsdienst. De inzamelmiddelen, de voertuigen, het personeel et cetera, hebben slechts be-perkte relatie met de hoeveelheid afval en deze vaste kosten vormen het over-grote deel van de totale kosten. Daarom heeft de gemeenteraad besloten tot een beperkt tariefsverschil, dat in 2013 dus € 22,80 per jaar bedraagt.Ook de kosten die betrekking hebben op de aanlevering van huishoudelijk af-val bij de Milieustraat, zijn opgenomen in het tarief van de afvalstoffenheffing. U heeft hiervoor een pasje, waarmee u in 2013 twaalf maal uw huishoudelijk af-val gratis kunt aanbieden. De kosten van het ophalen van tuinafval tijdens de ‘tak-kendagen’ zijn eveneens opgenomen in deze heffing. Dit ophalen gebeurt elke twee weken (in de even weken) en biedt dus de mogelijkheid om groot tuinafval op te laten halen. U moet zich hiervoor aanmelden. Wanneer u buiten deze re-geling om incidenteel uw afval (grof vuil) wilt laten ophalen, dan moet u daarvoor aan de N.V. MAK apart betalen.

Page 18: Belastinggids 2013

18

In deze gids heeft u bij de diverse be-lastingen de tarieven voor 2013 gelezen.Omdat de WOZ-waarden in 2013 dalen, moeten de tarieven voor de onroerende zaakbelastingen extra stijgen om te be-reiken dat het door de gemeenteraad vastgestelde bedrag aan onroerende zaakbelastingen wordt ontvangen. De twee tarieven voor de afvalstoffen-heffing dalen in 2013. De rioolheffing stijgt met 1,5% inflatiecorrectie. Alle gemeentelijke heffingen bij elkaar vor-men de lastendruk voor de burger of het bedrijf. Hierna wordt de belastingdruk voor 2013 becijferd in vergelijking met 2012 en daarbij worden 3 voorbeelden gebruikt.

Voorbeeld 1.De eigenaar van een woning had in 2012 een WOZ-waarde van € 250.000, die voor 2013 met 3% is gedaald. De WOZ-waarde wordt dan in 2013: € 242.000. Deze eigenaar heeft een hond, betaalt de rioolheffing, het eigenarendeel en ook het gebruikersdeel (waterverbruik tot 200 m3). Het gezin van deze eige-naar bestaat uit meerdere personen en hij betaalt daardoor het hoge tarief voor de afvalstoffenheffing.De te betalen belastingen bedragen in 2012: € 911,34 en in 2013: € 901,59. De belastingdruk daalt in 2013 met onge-veer 1,1%.

Voorbeeld 2.De eigenaar van een woning had in 2012 een WOZ-waarde van € 350.000 en er is geen sprake van waardedaling in 2013. De WOZ-waarde blijft dus in 2013: € 350.000. Ook deze eigenaar heeft een hond, betaalt de rioolheffing, het eigenarendeel en ook het gebrui-kersdeel (waterverbruik tot 200 m3). Het gezin van deze eigenaar bestaat uit meerdere personen en hij betaalt daardoor het hoge tarief voor de afval-stoffenheffing.De te betalen belastingen bedragen in 2012: € 1030,74 en in 2013: € 1036,48. De belastingdruk stijgt in 2013 met 0,56% dit percentage ligt onder het in-flatiepercentage van 1,5%.

Voorbeeld 3. Een huurder van een woning betaalt geen onroerende zaakbelasting. In dit voorbeeld heeft hij een hond, er wo-nen meerdere personen in de huur-woning en het waterverbruik is tot 200 m3. Hij betaalt het hoge tarief voor de afvalstoffenheffing.De te betalen belastingen bedragen in 2012: € 481,34 en in 2013: € 465,86. De belastingdruk daalt in 2013 met onge-veer 3,22%.

De conclusie is dat er veelal sprake is van een daling van de lastendruk.

Betaalt u meer of minder in 2013?

Page 19: Belastinggids 2013

19

wanneer sprake is van een WOZ-waarde in 2013 die in belangrijke mate verschilt ten opzichte van het jaar daarvoor, dan heeft dat ook gevolgen voor de lastendruk.

realiseert u zich dat de lagere of hogere lastendruk tot uitdrukking

Bezwaar makenBent u het niet eens met de WOZ-waarde of met één of meer belas-tingaanslagen, dan kunt u bezwaar maken. U kunt dit op twee manieren doen; schriftelijk of elektronisch. Elek-tronisch bezwaar maken kan alleen via het WOZ-portaal. Dit doet u door in te loggen in het WOZ-portaal met uw DigiD. Vervolgens kunt u via het WOZ-portaal bezwaar maken. Let op: u kunt geen bezwaar maken via de e-mail. Dit heeft te maken met de identificatie van de elektronische handtekening, die nog niet voldoende is geregeld. Uiter-aard kunt u wel via e-mail allerlei vra-gen stellen of opmerkingen maken.

U moet bezwaar maken binnen zes weken na dagtekening van de aanslag.

Mogelijkheid van bezwaar en beroep

Let op!komt op twee manieren, namelijk via de aanslag die u nu van de ge-meente ontvangt en via het voor-schot dat u periodiek aan drink-waterbedrijf Oasen N.V. betaalt voor de afvalstoffenheffing en de rioolheffing (gebruikersdeel).

Het aanslagbiljet 2013 dat u nu aan-treft heeft een dagtekening van 11 fe-bruari 2013 en dat betekent dat uw be-zwaarschrift uiterlijk op 25 maart 2012 moet zijn ontvangen. Aan deze wet-telijke bepaling van zes weken, wordt strikt de hand gehouden.

Omschrijf in uw brief duidelijk wat het bezwaar is en stuur zo nodig bewijs-stukken mee.Verder is voor u van belang om het be-zwaarschrift te ondertekenen. Mach-tigt u iemand anders om namens u een bezwaarschrift in te dienen, stuurt u dan de machtiging mee.Een bezwaar tegen de WOZ-waarde merkt de gemeente ook aan als be-zwaar tegen de aanslag onroerende

Page 20: Belastinggids 2013

20

zaakbelastingen. Andersom geldt dit ook: een bezwaar tegen de aanslag onroerende zaakbelastingen betreft ook de vastgestelde WOZ-waarde.

Na het indienen van uw bezwaarschrift krijgt u van de gemeente een ontvangst-bevestiging. Vaak is nader onderzoek nodig. Als re-gel zal de taxateur die het bezwaar be-oordeelt het object waarop het bezwaar betrekking heeft niet bezichtigen. Een bezichtiging gebeurt alleen wanneer het onderhoud van het pand de reden van het bezwaar is. Het is daarom van belang dat u het bezwaar duidelijk omschrijft.Wilt u voor de uitspraak gehoord worden, vermeldt u dat dan in het bezwaarschrift. Soms worden voor het maken van het bezwaar kosten gemaakt. U kunt dan om vergoeding van deze kosten vragen,

maar dat moet u dan in uw bezwaar-schrift doen. Het moet gaan om kosten die door u aan een derde zijn betaald. Enige tijd na de ontvangst van het be-zwaarschrift volgt de uitspraak. Hierin wordt aangegeven of het bezwaar geheel of gedeeltelijk gegrond of ongegrond is. Wanneer het bezwaarschrift niet binnen zes weken na de dagtekening wordt ont-vangen, wordt het niet-ontvankelijk ver-klaard.

Na afwijzing van het bezwaar in be-roep gaan?Bent u het met de uitspraak op uw bezwaarschrift oneens, dan kunt u beroep instellen bij de Rechtbank in Rotterdam en eventueel daarna nog in hoger beroep gaan bij het Gerechtshof in Den Haag. In de uitspraak ontvangt u daarover meer informatie.

Deze gids is zorgvuldig tot stand gekomen. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend.

Overige informatieTelefonischVoor telefonische informatie kunt u contact opnemen met de gemeente: tel. 14 0180.

Internet en e-mailKijkt u ook eens op de website van de gemeente: www.krimpenaandenijssel.nl of op de website van de Waarde-ringskamer: www.waarderingskamer.nl. Ook via e-mail kunt u reageren: [email protected]

Via de e-mail kunt u geen bezwaar-schrift indienen. Dat kan alleen schrifte-lijk of elektronisch via het WOZ-Portaal.

RaadhuisKomt u naar het raadhuis aan het Raadhuisplein 2?

Let dan op de openingstijden.Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur en op woensdag van 08.30 tot 16.00 uur.

Page 21: Belastinggids 2013

Aangifte of wijziging hondenbelastingNaam en voorletters houder van de hond: ...............................................................................................

Adres: ...............................................................................................

Postcode en woonplaats: ...............................................................................................

Burgerservicenummer: ...............................................................................................

Hoeveel honden heeft u? ...........................................................................................

Sinds wanneer bent u in deze gemeente houder van de hond(en)? .............................

Ondergetekende verklaart dit formulier naar waarheid te hebben ingevuld.

Krimpen aan den IJssel, Handtekening:

................................................... .................................................................................

Deze kaart kunt u afgeven bij de receptie in het raadhuis of in een ongefrankeerde envelop zenden aan:Gemeente Krimpen aan den IJssel, Afdeling Financiën en Control, Antwoordnummer 157, 2920 VB Krimpen aan den IJssel

Aanvraag kwijtscheldingsformulierJa, ik heb de toelichting over kwijtschelding in deze gids gelezen en denk in aanmerking te komen voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen in 2013.Daarom ontvang ik graag een formulier voor het aanvragen van kwijtschelding.

Naam en voorletters: ...............................................................................................

Adres: ...............................................................................................

Postcode en woonplaats: ............................................................................................... Aanslagnummer: ...............................................................................................

Datum: ...............................................................................................

Deze kaart kunt u afgeven bij de receptie in het raadhuis of in een ongefrankeerde envelop zenden aan:Gemeente Krimpen aan den IJssel, Afdeling Financiën en Control, Antwoordnummer 157, 2920 VB Krimpen aan den IJssel

Page 22: Belastinggids 2013

Aanvraag kwijtscheldingsformulier

Aangifte of wijziging hondenbelasting

Page 23: Belastinggids 2013

Verzoek om het taxatieverslag volgens de wet WOZJa, ik wil graag beschikken over het taxatieverslag dat betrekking heeft op de waarde van mijn object(en). Daarom vraag ik de gemeente dit verslag naar mij te verzenden.

Naam en voorletters: .....................................................................................................

Adres: .....................................................................................................

Postcode en woonplaats: ..................................................................................................... Aanslagnummer: .....................................................................................................

Burgerservicenummer: .....................................................................................................

Object(en): .....................................................................................................

Krimpen aan den IJssel, Handtekening:

...................................................... ......................................................................................

Dit verzoek kunt u afgeven bij de receptie in het raadhuis of in een ongefrankeerde envelop zenden aan:Gemeente Krimpen aan den IJssel, Afdeling Financiën en Control, Antwoordnummer 157, 2920 VB Krimpen aan den IJssel

Om te onthouden! nieuwsgierig geworden hoe de WOZ-waarde wordt bepaald? wilt u de inhoud van deze gids later nog eens doorlezen? bent u de WOZ-waarde vergeten of is het aanslagbiljet zoekgeraakt?

Ga dan naar www.krimpenaandenijssel.nl/wozportaal en log in op het WOZ-portaal met behulp van uw DigiD. U kunt daar de video over de WOZ-waarde bekijken, de Be-lastinggids 2013 lezen of downloaden en het aanslagbiljet 2013 printen.

Page 24: Belastinggids 2013

Verzoek om het taxatieverslag volgens de wet WOZ

ColofonUitgave: Gemeente Krimpen aan den IJssel Redactie: Afdeling Financiën en ControlEindredactie: Team CommunicatieVormgeving Drukkerij Verloop, Alblasserdam

en druk: www.verloop.nl

Verschijning: Februari 2013