2013 2013 geschiedenis - Universiteit Antwerpen

26
2013 uantwerpen.be 2013 geschiedenis masteropleiding

Transcript of 2013 2013 geschiedenis - Universiteit Antwerpen

2013

uantwerpen.be

2013

geschiedenismasteropleiding

Studenteninformatiepunt (STIP)Stadscampus - Gebouw E (Agora)Grote Kauwenberg 2, 2000 AntwerpenT +32 3 265 48 72, [email protected]/studiekiezer

De Universiteit Antwerpen behoort tot de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen.

Inhoud

Welkom 3

Waarom studeren aan de Universiteit Antwerpen? 4

Geschiedenis binnen de Universiteit Antwerpen 5

De opleiding geschiedenis 5

Doelgroep en toelatingsvoorwaarden 6

Loopbaanperspectieven 6

Schakelprogramma 7

Masterprogramma 9

Opleidingsonderdelen 10

Nuttige info over je studietraject 16

Studiebegeleiding 17

Studeren in het buitenland 19

Infomomenten 19

Nuttige websites 20

Nuttige contactgegevens 21

Welkom

Je hebt de weg naar de Universiteit Antwerpen gevonden. Misschien is dit je eerste kennismaking met onze universiteit. Misschien heb je hier je bacheloropleiding voltooid. In elk geval word je masterstudent en wil je informatie over onze master opleidingen. Hopelijk helpt dit boekje je een stap vooruit in je keuzeproces.

Aan de Universiteit Antwerpen studeren zo’n 15 000 studenten in de meest uiteen-lopende vakgebieden. In heel Antwerpen zijn er dat nog veel meer. Daarom werken we nauw samen met de Antwerpse hogescholen binnen de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen.

Onze universiteit stelt alles in het werk om je studietijd zo aangenaam mogelijk te maken en de kwaliteit van de opleidingen op topniveau te houden. Daarom worden onze opleidingen geregeld bijgestuurd en aangepast aan de maatschappelijke evolutie.

Als je naar een van onze informatiedagen komt, zal je merken dat het prettig studeren is aan de Universiteit Antwerpen. We nodigen je alvast uit op onze open campusdagen op zaterdagen 23 maart en 27 april en op de infomarkt op woensdag 4 september.

Prof. dr. Alain VerschorenRector Universiteit Antwerpen

| 4

Waarom studeren aan de Universiteit Antwerpen?

Prof en student staan dicht bij elkaarDe Universiteit Antwerpen staat voor studentgerichtheid. Dit betekent bijvoorbeeld dat je zo veel mogelijk les volgt in kleine groepen. Dat maakt een vlotte interactie met je proffen mogelijk: je kan rechtstreeks bij hen terecht met vragen en problemen. De com-municatie tussen docenten, assistenten en studenten wordt mee ondersteund door de digitale leeromgeving Blackboard.

De Universiteit Antwerpen is bekend voor haar goede studentenbegeleiding en -onder-steuning. Je staat er dus nooit alleen voor. We spelen zo veel mogelijk in op jouw indivi-duele noden. Bovendien nodigen we jou uit om actief deel te nemen aan het beleid: in verschillende adviesorganen en raden zijn onze studenten vertegenwoordigd.

Academische opleidingen op topniveauDe Universiteit Antwerpen biedt innoverende academische opleidingen, die oog hebben voor theorie én voor praktijk. De opleidingen zijn stevig verankerd in sterk wetenschap-pelijk onderzoek dat ook internationale faam geniet.

De ‘ivoren’ academische toren werd al lang geleden gesloopt. Academici hechten veel belang aan een voortdurende uitwisseling met de steeds evoluerende samenleving. Tijdens je opleiding aan de Universiteit Antwerpen staat niet het memoriseren van feitenkennis centraal, maar bouw je kennis en vaardigheden op die je nodig hebt om beroepsrelevante opdrachten en problemen op te lossen.

De bachelor-masterstructuur schept ruimte voor vernieuwing en verbetering. Daardoor kunnen we voortdurend inspelen op maatschappelijke uitdagingen. Door nieuwe opleidingen in te voeren en door keuzemogelijkheden binnen bestaande opleidingen te verruimen.

Een moderne leeromgevingWe omringen jou met de meest moderne infrastructuur: goed uitgeruste les- en computer lokalen, laboratoria, bibliotheken en studielandschappen. In alle publieke ruimten zijn er hotspots waar je draadloos kan surfen.

Momenteel heeft de universiteit vier campussen. Eentje in hartje Antwerpen, drie in de zuidelijke stadsrand. Met de komst van een aantal nieuwe opleidingen, die vanaf volgend academiejaar integreren in de Universiteit Antwerpen, komen er nog locaties bij.

Om het toenemend aantal studenten op te vangen en jou een aangename leeromgeving te bieden, investeren we op grote schaal in nieuwe gebouwen. Enkele staan er al. Voor andere liggen de plannen op tafel.

5 |

Meer dan een opleidingWe willen jou niet alleen een opleiding, maar ook een brede vorming aanbieden: jou helpen opgroeien tot een professional met een kritische ingesteldheid, een tolerante en constructieve houding. De Universiteit Antwerpen kiest resoluut voor pluralisme en verwelkomt diversiteit bij personeel en studenten, en in haar studieprogramma’s.

AntwerpenStuderen is niet alleen met je neus in de boeken zitten. Wie in Antwerpen komt studeren, kiest voor een studentenstad die meer is dan de universiteit en de hogescholen: het is een bruisende metropool met een uniek cultuurhistorisch aanbod, een wereldhaven, een overvloed aan cafés en restaurants, gezellige pleintjes, cultuur, architectuur, mode, sportinfrastructuur, ... Kort samengevat: een stad waarin Antwerpenaars, bezoekers en studenten zich thuisvoelen.

Geschiedenis binnen de Universiteit AntwerpenDe master in de geschiedenis is een opleiding binnen de Faculteit Letteren en Wijsbe-geerte en wordt georganiseerd op de Stadscampus.

De opleiding geschiedenisDe master in de geschiedenis is een sterk op onderzoek gerichte opleiding, waarbij het verrichten van zelfstandige en complexe wetenschappelijke arbeid centraal staat. Als afgestudeerde master onderscheid je je van de bachelor in de geschiedenis doordat je in alle opzichten in staat bent je rol als wetenschapper op te nemen. Je kan dat zowel in het onderzoek als erbuiten: in het maatschappelijke of culturele leven. Je bent in staat zelfstandig te reflecteren en een opinie te vormen over de evoluties in het historisch onderzoek en de plaats ervan in grote maatschappelijke debatten. Je hebt je de weten-schappelijke debatcultuur eigen gemaakt, met alles wat dat impliceert aan kennis, inzicht, vaardigheden en attitudes.

De opleiding heeft tegelijkertijd een uitdiepend (specialiserend) en verbredend karakter; dit in tegenstelling tot de bacheloropleiding die in de eerste plaats streeft naar een algemene wetenschappelijke basisvorming. Bij de opbouw van het programma geniet je een grote keuzevrijheid, maar kunnen toch coherente thema’s en dito pakketten opleidingsonderdelen worden opgenomen.

| 6

Doelgroep en toelatingsvoorwaardenDe opleiding richt zich tot studenten die na hun bacheloropleiding een doorgedreven wetenschappelijke vorming tot historicus wensen en leidt tot de graad van master in de geschiedenis.

Zowel met een bachelor in de geschiedenis type 1 (180 studiepunten) als met een bachelor in de geschiedenis type 2 (major in de geschiedenis van 120 studiepunten) kan je recht-streeks doorstromen naar de masteropleiding. Je kan ook je minor in de geschiedenis verder uitbouwen tot een volwaardige bachelor, met studieduurverkorting, en vandaar doorstromen naar de master. Ten slotte biedt de opleiding ook een schakelprogramma aan, waarmee professionele bachelors in het secundair onderwijs met geschiedenis als onderwijsvak kunnen doorstoten naar de master in de geschiedenis:• het schakelprogramma voor studenten die al in het bezit zijn van een universitair

diploma telt 120 studiepunten (vroegere verkorte bachelor)• het specifieke schakelprogramma voor regenten bestaat uit 81 studiepunten (zie

bladzijden 7 en 8).

Internationale studenten moeten beschikken over een equivalent diploma of een diploma dat hen in het thuisland toegang verleent tot een gelijkwaardige studierichting.

LoopbaanperspectievenDoor de aard van de opleiding beschik je over een zeer brede en tegelijk degelijke weten-schappelijke vorming, die je inzetbaar maakt in zeer diverse sectoren van het openbare leven en dit zowel in binnen- als buitenland. De onderstaande lijst is dan ook slechts richtinggevend.

Na de masteropleiding kan je:• verder studeren als doctoraatsstudent in de geschiedenis;• beleidsondersteunend, beleidsvoorbereidend en beleidsbepalend werk in diverse

sectoren uitvoeren;• leidinggevende functies bekleden inzake communicatie- en cultuuroverdracht;• leidinggevende functies bekleden bij de overheid, in wetenschappelijke, journalis-

tieke en socio-culturele overheidsinstellingen, verenigingen en privébedrijven van zeer diverse aard.

7 |

Als afgestudeerde master in de geschiedenis kan je de volgende kerntaken verrichten:• bij doorstroom naar een universitaire cyclus zal je in staat zijn op zelfstandige wijze

een wetenschappelijk werk van grote omvang en hoge intrinsieke moeilijkheidsgraad aan te vatten en binnen een vooraf bepaald tijdsbestek tot een synthese te brengen;

• vanuit wetenschappelijk oogpunt zal je een belangrijke inhoudelijke en kritisch-reflectieve bijdrage kunnen leveren aan het internationale maatschappelijke, histo-rische en socio-culturele debat;

• je bent in staat tot kritische analyse, synthese en besluitvorming van complexe beleidsdossiers, zowel in de privé- als overheidssector, zowel in binnen- als buitenland;

• je kan leidinggevende taken vervullen bij concept en realisatie van wetenschappelijke en populariserende tentoonstellingen, musea, culturele overheidsinstellingen en verenigingen, privébedrijven en archieven, zowel nationaal als internationaal.

Schakelprogramma

Schakelprogramma sp.

Methodologie van de geschiedenis

Verplichte opleidingsonderdelenHistorische methode 6Inleiding tot de historiografie 6Heuristiek per historische periode 6Oefeningen paleografie 3Bachelorscriptie 12

Naar indeling (bepaald bij het begin van het academiejaar)Oefeningen middeleeuwen / nieuwe tijd 1 9Oefeningen nieuwste tijd 1 9

Keuzeopleidingsonderdelen (2 te kiezen)Academisch schrijven 3Kwantatieve methoden 3Geschiedenis en beeld 3

Inleiding tot de geschiedenisComparatieve wereldgeschiedenis (tweejaarlijks) 6

| 8

Geschiedenis per periode en per gebiedJe kiest 3 opleidingsonderdelen, die hetzij 1 periode, hetzij 1 gebied betreffen:

Politiek en instellingen middeleeuwen 6Cultuurgeschiedenis middeleeuwen 6Sociaal-economische geschiedenis middeleeuwen 6Politiek en instellingen nieuwe tijd 6Cultuurgeschiedenis nieuwe tijd 6Sociaal-economische geschiedenis nieuwe tijd 6Politiek en instellingen nieuwste tijd 6Cultuurgeschiedenis nieuwste tijd 6Sociaal-economische geschiedenis nieuwste tijd 6

Wijsbegeerte en sociale wetenschappen

Verplicht opleidingsonderdeelLevensbeschouwing 3

Keuzeopleidingsonderdelen (6 sp. te kiezen)Inleiding tot de wijsbegeerte 6Wetenschapsfilosofie en kennisleer 3Inleiding tot de economie 3Inleiding tot de sociale geografie 3Inleiding tot de sociale wetenschappen 6

Totaal 81

9 |

MasterprogrammaIn de volgende tabel vind je een overzicht van alle opleidingsonderdelen van de master-opleiding, het semester waarin elk opleidingsonderdeel gegeven wordt en het aantal studiepunten dat aan elk opleidingsonderdeel toegekend werd. De studiepunten geven een indicatie van de geschatte studielast per opleidingsonderdeel per week, en dus de belasting die het opleidingsonderdeel binnen de totale opleiding vertegenwoordigt. In het berekenen van het totale examenresultaat wordt hiermee rekening gehouden. Een opleidingsonderdeel met een groot aantal studiepunten heeft een groter gewicht op de deliberatie.

Master in de geschiedenis sem. sp.

Methodologie en theorie van de geschiedenisTheorie van de historische kennis 1 6Historisch atelier 1 6Masterproef - 24

Keuzeopleidingsonderdelen (24 sp. te kiezen)Cultuur, religie en maatschappij in de Nieuwe Tijd 2 6Drugs in World History* 2 6Geschiedenis en typologie van het stedelijk landschap 1 3Geschiedenis van de politieke cultuur: ancien régime 2 6Geschiedenis van familie en gezin 1 6Geschiedenis van het Belgisch publiekrecht: nieuwste tijd 1 6Historische stadsgeografie 2 6

Master workshop kwantitatieve methoden in het historisch onderzoek 1 6

Theoretische modellen van stedenbouw en architectuur 2 3

The social fabric of the city compared: Europe, the Islamic World and China in the medieval period* 2 6

Urban history* 1 6

* Deze opleidingsonderdelen worden in het Engels aangeboden.

| 10

Opleidingsonderdelen

Methodologie en theorie van de geschiedenisTheorie van de historische kennisIn deze cursus wordt uitgegaan van de vaststelling dat de academische geschied-schrijving een ongemakkelijke positie inneemt tussen ‘herinnering’, ‘wetenschap’ en ‘literatuur’. Hoewel zij zichzelf vaak probeert te definiëren vanuit een tegenstelling met de ‘herinnering’, neemt zij op talloze manieren deel aan het herinneringsgebeuren. Het beroep dat historici doen op de wetenschappelijkheid van de academische geschied-schrijving, wordt bovendien bemoeilijkt door de nadruk die telkens weer wordt gelegd op de eigenheid van de geschiedschrijving als ‘de kunst om waargebeurde verhalen te vertellen’. Een poging om de academische geschiedschrijving wetenschapstheoretisch af te lijnen kan in die context nooit statisch of definitief zijn. In deze cursus ondernemen we een zoektocht naar de grenzen van de academische geschiedschrijving, in de hoop zowel de eigenheid ervan als de interacties met andere domeinen geleidelijk te ontdekken. Daarbij wordt getracht de visies van oudere auteurs op deze materie te confronteren met recentere geschiedtheoretische literatuur. Vanuit het abstracte geschiedtheoretische niveau zal echter voortdurend worden teruggekoppeld naar de concrete historio grafische praktijk. De uiteindelijke bedoeling van het opleidingsonderdeel is immers dat de stu-denten hun métier op een meer reflexieve wijze beoefenen.

De hoger gestelde kwesties worden tijdens het eerste deel van de cursus op een algemeen theoretisch niveau gesteld. De academische geschiedschrijving wordt daarin voorgesteld als een sociale praktijk, met de historisering van het verleden als doel en de voortdurende open dialoog als middel. Tijdens het tweede deel wordt in een doorge-dreven reflectie over interdisciplinaire dwarsverbanden en samenwerking onderzocht welke plaats geschiedenis inneemt in het bredere veld van de menswetenschappen en wat de meerwaarde kan zijn van een historische benadering in de sociale wetenschappen als geheel. Tijdens de laatste twee lessen wordt opnieuw overgeschakeld naar een algemeen geschiedtheoretisch niveau en wordt respectievelijk stilgestaan bij de ethische en de praktisch-stilistische implicaties van de gekozen geschiedtheoretische uitgangs-punten.

Historisch atelierHet historisch atelier is een forum om actief wetenschappelijk debat te stimuleren. Daartoe zullen jij en je medestudenten in groepen opgedeeld worden die qua omvang en samenstelling niet te groot zijn. De dominante werkvorm is het discussiecollege, maar er gaan ook 2 studiepunten naar het verwerven van specifieke methodologische vaardig-heden. In overleg met de promotor van de masterproef kies je twee modules (van elk 1 studiepunt) uit het volgende aanbod:

11 |

• mondelinge geschiedenis• prosopografie en netwerkanalyse• tekst- en discoursanalyse• meten in de preindustriële tijd• ruimtelijk analyse en GIS• historische databanken• congresverslag.

Het historisch atelier kan je beschouwen als de laatste grote voorbereiding in aanloop naar de masterproef. De bedoeling is vooral een aantal belangrijke wetenschappelijke vaardigheden en attitudes aan te leren of verder aan te scherpen. Concreet gaat het om het uitwerken en redigeren van een minor-paper met een vraagstelling, historiografisch en theoretisch overzicht, en de heuristiek en de methodologie eigen aan een onderzoeks-project.

MasterproefDe masterproef is zonder meer het kroonjuweel en het sluitstuk van de masterop-leiding. Belangrijke delen van de in de (bachelor- en) masteropleiding opgedane kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes komen in de masterproef op een geïntegreerde wijze aan bod. Dit blijkt ook uit de studiebelasting: de eigenlijke masterproef staat op 24 studiepunten – dit is bijna de helft van het totale aantal studiepunten.

De masterproef bouwt verder op, maar gaat tegelijkertijd een stuk verder dan de oefe-ningen en de scriptie die je in de bacheloropleiding hebt gemaakt. Van de masterproef wordt met name verwacht dat ze oorspronkelijke inzichten bevat. Die originaliteit kan divers zijn: het gebruik van onontgonnen primair bronnenmateriaal, het hanteren van een comparatief perspectief, een originele vraagstelling, methodologie of bronnenkritiek, enzovoort. Kortom, je moet bewijzen dat je over een afgebakend thema een logisch opgebouwde en methodologisch onderbouwde tekst kan opstellen. Het werkstuk neemt de vorm aan van een wetenschappelijk tijdschriftartikel.

Naast kennis verwerf je ook tal van vaardigheden. De masterproef gaat uit van een wetenschappelijke probleemstelling en daaruit gedistilleerde onderzoeksvragen. Ze schenkt de nodige aandacht aan de systematische opsporing en grondige analyse van bronnen en literatuur, aan het wetenschappelijke apparaat en aan het plaatsen en interpreteren van de gegevens vanuit de historische kritiek. Bij dat alles steunt ze op stel-lingen en verklaringen uit studies en literatuur. Ook synthesevorming en wetenschappe-lijke weergave, evenals schrijfvaardigheid met oog voor een genuanceerde stellingname worden van je verwacht. Al deze vaardigheden verwerf je vooral al doende, waarbij de interactie met een wetenschappelijk geschoolde promotor die je van nabij volgt sturend werkt. Bovendien wordt deelname aan het wetenschappelijke debat aangescherpt via het historisch atelier.

| 12

KeuzeopleidingsonderdelenDe opleiding geschiedenis stelt jaarlijks een lijst met keuzeopleidingsonderdelen op. Uit dit aanbod kies je opleidingsonderdelen voor een totaal van minimum 24 studiepunten. Tijdens het academiejaar 2012-2013 kan je kiezen uit het aanbod op de volgende bladzijden.

Je kan ook gebruikmaken van de mogelijkheid om één of twee keuzeopleidingsonder-delen te volgen van een andere opleiding of universiteit. Daarbij moet aan twee voor-waarden voldaan zijn: het moet gaan om een opleidingsonderdeel op masterniveau en het opleidingsonderdeel dient een historische component te bevatten en/of zinvol te zijn voor het scriptieonderzoek (in samenspraak met de promotor). Administratief wordt dit in orde gebracht door de studietrajectbegeleider van de Faculteit Letteren en Wijsbe-geerte die inhoudelijk advies inwint bij het dagelijks bestuur van de Onderwijscommissie.

Cultuur, religie en samenleving in de Nieuwe TijdIn het Europa van de Nieuwe Tijd (1500-1800) waren cultuur en religie nauw met elkaar verbonden. Beide domeinen kenden in de betrokken periode bovendien grondige ver-anderingen. De katholieke en protestantse reformatiebewegingen die zich in de 16de eeuw voltrokken, gingen gepaard met een scherpere afbakening van de kerkelijke leer. Dit proces van ‘confessionalisering’ had een verregaande impact op het culturele leven. Dragers van cultuur zoals het gedrukte boek, onderwijs, toneel, literatuur, muziek, schilderkunst en architectuur, werden ingeschakeld om de kerkelijke boodschap kracht bij te zetten. Publieke rituelen en publieke plaatsen kregen vaak een nog sterkere kerkelijke stempel. Het leidde in zowel katholieke als protestantse landen tot de ontwikkeling van een sterk confessioneel gekleurd cultureel landschap. Een andere krachtlijn die we in de cursus willen duidelijk maken, is dat cultuur en religie zich ontwikkelden in een concrete maatschappelijke situatie die naargelang plaats, tijd en sociale positie kon verschillen. Het recente onderzoek heeft bovendien duidelijk gemaakt dat we de ontwikkeling van cultuur en religie niet mogen zien als een eenzijdig topdown model – een visie die wel sterk besloten lag in het klassieke confessionaliseringsparadigma. Wanneer we oog hebben voor de concrete sociale dynamiek, merken we dat sociale groepen (elites, sociale middengroepen en eenvoudige, ongeletterde lieden) op een creatieve wijze te werk konden gaan bij de verwerking van een van bovenaf geconcipieerd geloof en cultuur. De reacties konden daarbij variëren van assimilatie over creatieve bijsturing en toe-eigening tot actieve weerstand.

Al deze nauw met elkaar verbonden ontwikkelingen zullen we in de cursus uitwerken aan de hand van concrete artikelen. De artikelen hebben betrekking op algemene macro-historische processen, op concrete cultuurdragers en op specifieke casestudies. Het accent zal liggen op de ontwikkelingen in het westelijk deel van Europa. De situatie in de Nederlanden zal daarbij eveneens aan bod komen. Omdat Duitse historici een belangrijk

13 |

aandeel hebben in de historiografie rond de betrokken problematiek, zullen we ook een aantal Duitstalige artikelen lezen en bespreken. Om de visuele component van de relatie tussen religie en cultuur te verkennen staat ook een bezoek aan een Antwerpse kerk gepland.

Drugs in World HistoryThis course covers the history of psychoactive substances in Europe, the Americas, Africa, Asia and the Pacific from prehistoric times to the present. Substances that are dealt with include alcohol, coffee, tobacco, cannabis, coca, kola, kava, khat, opium and (meth)amphetamines. We will pay particular attention to the shifting meanings of drugs and drug use over time and across space, the fuzzy boundaries between licit and illicit psychoactive substances, the different reactions of governments and the question why some psychoactive substances have become global commodities while others have remained local specialties.

Geschiedenis en typologie van het stedelijk landschap De West-Europese stad wordt vanuit morfologisch en typologisch oogpunt behandeld, vanaf haar ontstaan tot het begin van de negentiende eeuw. Aan de hand van thema’s als grid versus radiaal-concentrische structuur, middeleeuwse en gebastioneerde versterkingswijze, landschappelijke en perspectivische interpretatie, architectura minor en maior, worden plattegronden van steden en hun evolutie in de tijd geanalyseerd. Bijzondere aandacht gaat naar de invloed van de stedenbouw op het stadsweefsel, mede aan de hand van ontwerptekeningen, ordonnanties en voorschriften. Opeenvolgend wordt de stad in de Griekse en Romeinse oudheid besproken, de Renaissancestad, de Barokstad en de verstedelijking van het landschap tijdens de achttiende eeuw.

Geschiedenis van de politieke cultuur: Ancien RegimeHet hedendaagse politieke bedrijf is niet alleen een zaak van wetten en reglementen. Het is evenzeer een kwestie van diep ingesleten gewoonten, van tradities die men zonder er veel over na te denken volgt en waarvan men zich nog nauwelijks bewust is waar ze vandaan komen. Voor de Franse Revolutie was het niet anders. Van de relaties van hof tot hof – zoals men het hoge diplomatieke verkeer toen noemde – tot het gezag dat het gezinshoofd van dag tot dag over zijn huisgenoten uitoefende, hing het ancien regime letterlijk aan elkaar van allerhande vergelijkbare conventies. Bij het exploreren van die verzonken wereld zal er ook systematisch aandacht geschonken worden aan hoe de vroegmoderne politieke cultuur met kunst interfereerde.

| 14

Historische stadsgeografieDeze cursus biedt een verdiepende inleiding over de relatie tussen geografie en geschie-denis, waarbij onder meer de bruikbaarheid van de specifieke methoden van de geografie voor de historische stadsgeschiedenis wordt becommentarieerd. De begrippen, con-cepten en theorieën uit de klassiek stadsgeografie worden gebruikt en toegepast in een historische context. Zo komt de interne stadsdifferentiatie en de stedelijke hiërarchie in Westeuropese steden doorheen de tijden aan bod. Tevens wordt de basis van de klassieke transportgeografie in casussen uit het verleden toegepast. Beschouwingen omtrent de bruikbaarheid van historisch geografische inzichten in het beheer van erfgoed ronden het eerste deel af.

Vervolgens wordt in overleg met de studenten één stad gekozen om concreet rond te werken. Onder meer Amsterdam, Rijsel, Gent, Brussel, Parijs, London kunnen aan bod komen. Het is de bedoeling dat studenten één stadsgeografisch thema (onderwerp en tijdsperiode naar keuze) uitwerken voor de gekozen stad. Dit resulteert in een korte paper én een toelichting op het terrein. Daartoe wordt op het einde van de semester een studie-bezoek van één dag aan de stad georganiseerd. De studenten moet elk het werk van één van de andere studenten kritisch bespreken.

Master workshop kwantitatieve methoden in het Historisch OnderzoekDit opleidingsonderdeel biedt een vervolg op ‘Inleiding tot de kwantitatieve methoden voor historici’ uit het bachelor-programma. Historici moeten erg vaak beroep doen op steekproeven, en met name ook kleine steekproeven of niet-normaal verdeelde gegevens. Daarvoor is een diepere kennis van een aantal methoden uit de inferentiële of verklarende statistiek absoluut noodzakelijk. In dit opleidingsonderdeel wordt zeer veel aandacht besteed aan de concrete toepassing van de verworven kennis en vaardigheden in het (eigen) historisch onderzoek. Na een korte herhaling van de reeds verworven kennis inzake beschrijvende statistiek, kruistabellen, correlatie en regressie zal in dit onderdeel dieper worden ingegaan op kansverdelingen en het testen van hypothesen, de non-parametrische testen, ANOVA (Analysis of variance), multivariate regressie, odds-ratio’s, logistische regressie en het gebruik van SPSS.

Het opleidingsonderdeel vergt geen bijzondere wiskundige en/of statistische voorkennis met uitzondering van de in de ‘Inleiding tot de kwantitatieve methodes voor historici’ aangebrachte leerinhouden. Het staat open voor studenten die voor hun masterscriptie geen beroep doen op kwantitatieve methoden. Studenten die wel een kwantitatieve methodologie gebruiken zullen sterk worden aangemoedigd tot en ondersteund bij het toepassen van statistische methodes in het eigen (scriptie-)onderzoek. Daaraan zal in afzonderlijke colleges uitvoerig aandacht besteed worden. Examenvorm: combinatie van schriftelijk examen, en portfolio met mondelinge toe-lichting.

15 |

Theoretische modellen van stedenbouw en architectuur Centraal staan theoretische modellen van stedenbouw en architectuur, en de relatie tussen beide op het niveau van het discours en het ontwerp. Studenten verkennen, analyseren en vergelijken het materiaal, zoals teksten, theoretische werken, ontwerpte-keningen en gerealiseerde projecten. De behandelde casestudies hebben betrekking op de negentiende-, twintigste- en vroeg eenentwintigste-eeuwse stad.

The social fabric of the city compared: Europe, the Islamic World and China in the medieval periodThe medieval period was a crucial era for the process of urbanisation in world history. The heritage of classical antiquity in Europe and the Middle East and that of the Han period in China had been decisive in creating specific ways of urban life, yet the political and eco-nomic turmoil surrounding the Germanic and Arab expansion in the 4th/5th and 7th/8th century created at the same time discontinuity in specific areas of Europe and the Middle East (Northwest Europe, Iraq, North Africa), while other regions experienced more con-tinuity (Byzantium and later on Ottoman Anatolia and Southeastern Europe, Italy, Syria, Northern Egypt). In the course of the 11th-14th centuries, the urban system became an integrated part of society. The transition to the Tang, Song, Yuan and Ming dynasties in China witnessed sometimes dramatic shifts in the urban system of the Chinese state, as the balance of power shifted from one region to another, giving rise to new capital cities, but shifting the balance in the existing urban system as well.

In this course we will look at the social fabric of cities in these three great clusters of urbanization. Islamic Middle Eastern, Christian European and Chinese cities developed particular institutions to master the process of urbanization and generated particular ways of organizing social relations among urban dwellers and between the city and its surroundings (countryside, state power etc.). We will look at and compare the ways cities in these three regions dealt with economic organization, governance and the adminis-tration of justice, ethnic and religious minorities, migration and poverty, etc.

Urban HistoryThis course will focus on cities and urbanity in historical perspective. It looks at ‘urban history’ as being part of a broader defined field of ‘urban studies’, comprising interdisci-plinary insights from urban sociology, transport and economic geography, town planning, and urban governance. At the end of this course you will be able to understand typical ‘urban problems’ (poverty, pollution, criminality, urban planning, segregation, etc) from an historical angle.

| 16

In a first, introductory class, we will question the city and urbanity by comparing different places and periods throughout history. How to compare the city in antiquity with the one today? Can we compare ‘the European city’ – if such a thing exist at all! – with urban living in Latin America, Africa or Asia? Next, a series of classes will plot urbanization in long-term perspective: from the ‘urban revolution’ in the Neolithic age, over the urban expansion in the middle ages to our present-day ‘urban age’. Throughout these lessons you gain a better understanding in the most important theoretical insights on urban living and the ascendance of urban history as a specific historic (sub)discipline.

The course closes with a series of classes on ‘urban problems’ that are high on our contemporary agenda, such as: how to build durable cities? When and how is a city being governed well? And how is urban migration to be channelled? By studying specific historical cases and historical contexts, these questions are framed throughout time and space.

Nuttige info over je studietraject

Masteropleidingen binnen de bachelor-masterstructuurOm te kunnen inschrijven voor een masteropleiding, moet je in het bezit zijn van een professioneel of een academisch bachelordiploma. Afhankelijk van het diploma dat je reeds op zak hebt, kan je:• rechtstreeks instromen in een masteropleiding• eerst een schakelprogramma volgen (na een professionele bacheloropleiding) • eerst een voorbereidingsprogramma volgen (na een academische bacheloropleiding)

academische bachelorà rechtstreekse instroom à

academische masterà voorbereidingsprogramma à

professionele bachelor à schakelprogramma à

Dankzij de bachelor-masterstructuur heb je als student vaak keuzemogelijkheden bij het invullen van je studieprogramma. In elke faculteit adviseren studietrajectbegeleiders je over de samenstelling van je programma en over de aangeboden keuzemogelijkheden.

LeerkredietHet is belangrijk dat je voldoende studievoortgang boekt in je studietraject: als je stu-diepunten opneemt is het de bedoeling dat je ze opnieuw verwerft door te slagen voor je examens. Om je studievoortgang te bewaken, is het leerkrediet in het leven geroepen. Alle info over het leerkrediet vind je op www.ua.ac.be/studiepunten.

17 |

Als je geen studievoortgang boekt en op een negatief leerkrediet strandt, is het te laat. Daarom heeft de Universiteit Antwerpen een systeem van studievoortgangsbewaking en -begeleiding opgezet: de faculteit zal je studieprestaties volgen en kan je bindende voor-waarden opleggen wanneer je niet de helft van de studiepunten van je studieprogramma hebt behaald.

Studiebegeleiding

Studieadvies en studentenbegeleidingDe Dienst voor Studieadvies en Studentenbegeleiding is er om je te helpen vanaf het moment dat je je voor het eerst inschrijft tot aan het moment waarop je je diploma in handen krijgt.

• Informatie en advies over studeren in het hoger onderwijs Stel ons al je vragen over opleidingen binnen en buiten de Universiteit Antwerpen, het onderwijs- en examenreglement, het leerkrediet…

• Begeleiding bij het maken van je studiekeuze en bij twijfel over je studierichting Weten wat je wilt, is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Samen met een studen-tenbegeleider kan je aan de hand van gesprekken meer zicht krijgen op je persoon-lijkheid, capaciteiten, interesses en de opleidingen die daarbij passen, al dan niet in het kader van heroriëntering. Oefeningen uit het werkboek ‘Kijk op kiezen: stap-penplan voor studie- en beroepskeuze’ kunnen jou hierbij helpen.

• Erkenning van eerder verworven competenties (EVC) Contacteer de EVC-coördinator voor informatie, een adviesgesprek en het opstarten van de procedure. Meer info vind je op www.ua.ac.be/evc.

• Begeleiding omtrent studievaardigheden, studieplanning en uitstelgedrag Een studentenbegeleider kan je begeleiden in het aanscherpen van je studievaardig-heden. Hoe verwerk je grote hoeveelheden leerstof? Hoe maak je een schema? Hoe maak je goede nota’s? We helpen je ook realistische planningen te maken en doen oefeningen om uitstelgedrag tegen te gaan.

• Psychologische begeleiding en psychotherapie Ook wanneer je kampt met persoonlijke problemen die je studies belemmeren (faal-angst, rouwverwerking, relatieproblemen, …) kan je terecht bij een studentenbege-leider die samen met jou nagaat welke hulp je het best kan gebruiken.

• Begeleiding van studenten met een functiebeperking Heb je een functiebeperking zoals een fysieke handicap, chronische ziekte, leer-probleem, concentratieprobleem, stoornis binnen het autismespectrum of psychisch

| 18

probleem? Ook dan kan je bij ons terecht voor begeleiding. Als je beschikt over een geldig attest kan je ook bijzondere faciliteiten aanvragen voor onderwijs en/of examens. Dien je aanvraag tijdig in via www.ua.ac.be/functiebeperking.

• Begeleiding van studenten met een topsport- of kunstbeoefening Beoefen je sport of kunst op een hoog niveau, dan kan je eveneens bijzondere faciliteiten aanvragen voor onderwijs en/of examens. De Sportcommissie beoordeelt aanvragen van topsporters, de Commissie Cultuur die van kunstbeoefenaars. Meer info vind je op www.ua.ac.be/sportenkunst.

• Afstudeerbegeleiding Tot slot kan je bij ons terecht voor hulp in je zoektocht naar jobs die passen bij je per-soonlijkheid, capaciteiten en interesses en voor informatie over verdere studies.

Informatie en afspraken verlopen verder steeds via het Studenteninformatiepunt (STIP):• info: T +32 3 265 48 72 of stip.ua.ac.be• afspraken: enkel telefonisch: T +32 3 265 48 72

Neem ook een kijkje op www.ua.ac.be/studentenbegeleiding.

StudietrajectbegeleidingVoor specifieke vragen over je individuele studieprogramma en vrijstellingen kan je terecht bij de studietrajectbegeleider van je faculteit. Contactgegevens vind je op www.ua.ac.be/contactpersonenslb.

Taalbegeleiding: academisch NederlandsBij het ‘Monitoraat op maat’ kan je terecht voor gratis taalondersteuning academisch Nederlands. Tijdens individuele sessies helpen taaldocenten je met je taalvragen. Voor ondersteuning bij o.a. het schrijven van een academische paper of het lezen van wetenschappelijke teksten, organiseren ze contactmomenten in kleine groep. De onder-steuning sluit aan bij je eigen werkstukken en studiemateriaal. Meer informatie vind je op www.ua.ac.be/monitoraatopmaat.

19 |

Studeren in het buitenlandDe Universiteit Antwerpen neemt actief deel aan Europese uitwisselingsprogramma’s zoals Erasmus. Elk jaar studeert een aanzienlijk grote groep studenten één semester aan een buitenlandse universiteit.

In het kader van het Erasmusprogramma heeft de Universiteit Antwerpen samenwer-kingsakkoorden gesloten met heel wat universiteiten in West- en Centraal-Europa. Maar we kijken verder dan Europa: op bilaterale basis (buiten het kader van Erasmus) werden wereldwijd uitwisselingsprogramma’s uitgewerkt.

In het kader van internationale ontwikkelingssamenwerking kan je met een beurs een aantal maanden in een ontwikkelingsland studeren. Je studieperiode aan één van de buitenlandse partneruniversiteiten wordt erkend als onderdeel van je studie aan de Universiteit Antwerpen.

Heb je interesse in een buitenlandse studie-ervaring? Meer info vind je op de website van de Dienst Internationale Samenwerking: www.ua.ac.be/dis.

InfomomentenNog vragen? Kom ze ons persoonlijk stellen. Een overzicht van alle infodagen en master-beurzen in 2013 vind je op www.ua.ac.be/infomomenten.

Open campusdagenOp 23 maart en 27 april ben je welkom op onze open campusdagen. Dé gelegenheid om alle informatie uit de eerste hand te krijgen. Babbel met proffen, studenten en studenten-begeleiders. Bezoek bib, aula en labo. Kortom: snuif de sfeer aan de Universiteit Antwerpen op.www.ua.ac.be/opencampusdagen

InfomarktTwijfel je in september nog over je studiekeuze? Of wil je graag bevestiging van je keuze? Kom dan naar de infomarkt op 4 september: alle infostanden van alle opleidingen op één plaats. Laatste kans om vragen te stellen, cursussen te doorbladeren en brochures mee naar huis te nemen.www.ua.ac.be/infomarkt

| 20

Nuttige websites

OpleidingsaanbodOp www.ua.ac.be/studiekiezer vind je uitgebreide informatie over alle opleidingen die de Universiteit Antwerpen aanbiedt.

InschrijvenEen (master)opleiding gekozen? Alle praktische informatie over inschrijven vind je op www.ua.ac.be/inschrijven.

BlackboardNa je inschrijving krijg je toegang tot de digitale leeromgeving Blackboard. Je vindt er niet alleen aanvullingen op je cursussen, maar ook je webmail, de academische kalender, informatie over financiering van je studies, huisvesting, studentenjobs ... Inloggen kan via https://blackboard.ua.ac.be.

CampussenOp www.ua.ac.be/route vind je campusplannetjes en de wegbeschrijvingen naar onze campussen.

21 |

Nuttige contactgegevens

Faculteit Letteren en WijsbegeerteDepartement geschiedenis

ContactOnderwijssecretariaat letteren en wijsbegeerteRodestraat 14T +32 3 265 45 50http://webhost.ua.ac.be/helpdesk/lnw

www.ua.ac.be/geschiedenis

| 22

23 |

| 24