AUF jaarverslag 2010

20
Jaarverslag Amsterdams Universiteitsfonds 10 GEEF OM WETENSCHAP

description

AUF jaarverslag 2010

Transcript of AUF jaarverslag 2010

Page 1: AUF jaarverslag 2010

Jaarverslag Amsterdams Universiteitsfonds

10

GEEF OM WETENSCHAP

Page 2: AUF jaarverslag 2010

COLOFONAmsterdams Universiteitsfonds

Bezoekadres: Spui 21, AmsterdamPostadres: Postbus 94325,

1090 GH, AmsterdamTelefoon: 020 525 2138

Fax: 020 525 3191Email: [email protected]

Website: www.auf.nl

—Ontwerp: Mattmo concept | design

Fotografie: Dirk Gillissen, Marc Kruse, Martijn Mulder, NASA,

Levien WillemseOmslagillustratie: De zon, NASA.

Onderzoek van de zon zal een impuls krijgen met de heliostaat,

een van de doelen van de Jaarfondscampagne 2010.

Druk: Drukkerij GVO, Ede

Jaarverslag Amsterdams Universiteitsfonds

10

2

|

Page 3: AUF jaarverslag 2010

|Jaarverslag Amsterdams

Universiteitsfonds

01|

ZAAIEN EN OOGSTEN

Fondsenwervers zijn geen jagers of verza-melaars, maar landbouwers, zo wordt wel gezegd. Wie zonder voorbereiding van de koude grond wil oogsten, komt bedrogen uit. Alleen wie heeft geïnvesteerd in culti-veren en zaaien, kan op termijn de vruch-ten plukken. Ondanks het feit dat de naweeën van een economische en finan- ciële crisis wereldwijd voelbaar zijn, is er in 2010 een verheugende toename van het aantal donateurs en van de inkomsten uit fondsenwerving.

Het totaal aantal donateurs stijgt in 2010 naar 1158. Het aantal donateurs aan de Jaarfondscampagne stijgt van 1074 in 2009 naar 1121 in 2010. De baten uit fondsen-werving bedragen € 763.975, tegenover € 198.188 in 2009. Deze sterke inkom-stenstijging is voornamelijk toe te schrijven aan de instelling van zes nieuwe Fondsen op Naam. Zo is er bijna € 480.000 inge-legd voor het Dr. Th.J. Steenbergenfonds voor de Amsterdamse Gouden Eeuw, dat de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam ondersteunt bij aanko-pen en beheer van de collecties op het ge-bied van de Gouden Eeuw. Een bedrag van € 500.000 is toegezegd door een par-ticuliere donateur die daarmee onderzoek mogelijk maakt naar het gebruik van een spierverslapper als middel in de strijd tegen alcoholverslaving.

Opmerkelijk is dat juist de mondiale ontwikkelingen van de afgelopen jaren en de ingrijpende gevolgen daarvan wel-eens een gunstig effect zouden kunnen hebben op de inkomsten van het Amsterdams Universiteitsfonds. Zo is in 2010 met een donatie een Fonds op Naam ingesteld dat promotieonderzoek aan de UvA ondersteunt naar de efficiën-tie van banken. En het initiatief van een andere donateur heeft geleid tot het Fonds Verantwoord Ondernemen, dat wetenschappelijk onderzoek bevordert naar maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen. Zo bezien kan zelfs zwaar weer soms bijdragen aan een rijke oogst.

Nog een veelgehoorde wijsheid in de we-reld van fondsenwervers: mensen geven aan mensen. Vooral grote giften komen veelal via persoonlijke relaties tot stand. Zonder het netwerk en de inspanningen van onderzoekers, hoogleraren en conser-vatoren waren bepaalde schenkingen er niet geweest. Weer een goede reden om te blijven investeren in het netwerk van de academische gemeenschap van de Universiteit van Amsterdam. Om te blijven zaaien.

Jaap Zwemmer voorzitter Dagelijks Bestuur Amsterdams Universiteitsfonds

3

|

Page 4: AUF jaarverslag 2010

|Jaarverslag Amsterdams

Universiteitsfonds

02|

4

|

De naam Amsterdams Universiteitsfonds is van recente datum,

de geschiedenis van geven voor

de wetenschap in Amsterdam gaat terug tot de Gouden Eeuw.

van de vereniging breidt zich in de loop der jaren uit met fondsen verkregen uit giften en legaten. Uit de revenuen worden subsi-dies en beurzen verstrekt voor onderwijs, onderzoek, studentenactiviteiten en bijzon-dere projecten van de universiteit. Vanaf 1998 worden de vermogens en fondsen be-heerd door de Stichting AUV-Fonds, die op 1 november 2007 wordt omgedoopt in Stichting Amsterdams Universiteitsfonds. Met de naam wijzigen ook de statuten en structuur van het fonds, dat zich actiever gaat richten op fondsenwerving.

De missie van het Amsterdams Univer-siteits fonds is door fondsenwervingbijzondere voorzieningen voor de weten -schapsbeoefening en activiteiten van studenten mogelijk maken waarin de over-heidsfinanciering niet voorziet. Alumni en vrienden van de UvA krijgen zo de ge-legenheid om bij te dragen aan de verster-king van het unieke karakter van de UvA als universiteit die academische tradities hooghoudt en een broedplaats is voor nieu-we ideeën en ontdekkingen.

Formeel luidt de doelstelling van het Amsterdams Universiteitsfonds: de bevor-dering van de belangen van de Universiteit van Amsterdam en allen die bij de universi-teit betrokken zijn, door: * het werven en beheren van financiële

middelen;* het fungeren als bestuur of als beheerder

van andere fondsen met een met het doel van de stichting verenigbaar doel;

* het besteden van ter beschikking staan-de middelen zoals het verstrekken van reisbeurzen, beurzen en stipendia, subsi-dies, renteloze voorschotten, leningen en garanties;

* het instellen en onderhouden van leerstoelen;

* het instellen van prijzen.

AMSTERDAMS

UNIVERSITEITSFONDS:

HISTORIE EN MISSIE

Nog voor de oprichting van het AthenaeumIllustre - de voorloper van de Universiteit van Amsterdam - in 1632 zijn de eerste giften voor de wetenschap een feit.Vermogende weldoeners die de wetenschap en het academisch erfgoed een warm hart toedragen, vinden in de universiteit een dankbare bestemming voor private schen-kingen zoals geld en privécollecties.

Aan de basis van de huidige Stichting Amsterdams Universiteitsfonds staat een grote inzamelingsactie in 1889. Hoofddoel van deze inzameling is de bouw van de vroegere Aula van de UvA in de Oudemanhuispoort. De reste-rende fondsen komen onder het beheer van de hiertoe opgerichte Amsterdamse Universiteits-Vereniging. Het vermogen

Page 5: AUF jaarverslag 2010

IN BEELDA Oostindisch HuisB Bibliotheek van de

Bijzondere Collecties

A B

5

|

Tot het doel behoort ook het verlenen van steun aan de Amsterdamse Universiteits-Vereniging, waaraan het Amsterdams Universiteitsfonds zijn startkapitaal ont-leent. Van het doel is uitgesloten: het doen van uitkeringen aan de oprichters van de stichting of aan hen die deel uitmaken van de organen van de stichting.

Page 6: AUF jaarverslag 2010

|Jaarverslag Amsterdams

Universiteitsfonds

03|

De Jaarfondscampagne 2010 richt zich op vijf

projecten. Twee daarvan zijn terugkerende

projecten, drie zijn nieuw. Daarnaast zijn er in 2010 zes nieuwe Fondsen op Naam.

6

|

FONDSENWERVING IN

2010

—JAARFONDSCAMPAGNE 2010: 1121 DONATEURS

De Jaarfondscampagne is uitgegroeid tot een succesvol onderdeel van de fondsen werving van het Amsterdams Universiteitsfonds. Van december 2009 tot en met december 2010 vindt de vierde editie plaats. Ook dit keer gaat het donatieverzoek uit naar 80.000 bij de UvA bekende alumni, vrienden en medewerkers. De Jaarfondscampagne 2010 richt zich op de volgende projecten:* Studentenreisbeurzen. De reisbeurzen

stellen talentvolle studenten in staat een deel van hun studie aan een buiten-landse universiteit te volgen of daar on-derzoek te doen. Dit project maakte

ook in voorgaande jaren deel uit van de Jaarfondscampagne.

* Promotiefonds Voortgezet Onderwijs. Dit promotiefonds stelt docenten aan het voortgezet onderwijs in staat hun proef-schrift te voltooien, om zowel hun car- rièreperspectieven te verbeteren als het academisch gehalte van het middelbaar onderwijs te verhogen. Ook in voorgaan-de jaren wierf de Jaarfondscampagne voor dit doel.

* Aanschaf heliostaat. Een heliostaat is een instrument dat telescoopbeelden van de zon ‘live’ projecteert en zo een belangrijke vernieuwingsimpuls aan het sterrenkun-deonderwijs geeft.

* Interactieve Patiënten Simulatie. In deze door het AMC ontworpen computer-simulatie doen studenten ervaring op met het behandelen van patiënten.

* Biografie van Amsterdam. In dit unieke project werken studenten van verschil-lende studierichtingen samen met profes-sionals. In digitale portretten leggen ze de stad Amsterdam en haar inwoners vast in korte pakkende verhalen. De Biografie van Amsterdam is online beschikbaar.

Page 7: AUF jaarverslag 2010

7

|

—ZES NIEUWE FONDSEN OP NAAM

Een Fonds op Naam is een apart deelfonds binnen het Amsterdams Universiteitsfonds waarmee een donateur voor langere duur een specifiek doel ondersteunt. Het vermo-gen van deze fondsen bedraagt minimaal € 30.000. In 2010 stellen donateurs zes nieuwe Fondsen op Naam in.

* Van der Zanden-Willemsen Fonds (opgericht door de heer G.G.J.H. van der Zanden, UvA-alumnus Muziekwetenschap, en mevrouw T.W.M. Willemsen, UvA-alumna Kunstgeschiedenis en Archeologie). Dit fonds bekostigt opgravingsactivitei-ten ten bate van archeologisch onderzoek op het gebied van de antieke oudheid.

* Fonds Medisch Erfgoed (opgericht door de Bijzondere Collecties van de UvA). Dit fonds ondersteunt bij de instandhou-ding, uitbreiding, wetenschappelijke be-schikbaarstelling en presentatie van de universiteitscollectie op het terrein van het medisch erfgoed.

* Fonds Verantwoord Ondernemen (opgericht door het bestuur van het Amsterdams Universiteitsfonds als rechtsopvolger van de ontbonden Stichting Verantwoord Ondernemen). Dit fonds bevordert wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot maat-schappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid bij ondernemers en onder nemingen.

* Fonds voor Onderzoek Bankefficiëntie (opgericht door een anonieme schen-ker). Dit fonds faciliteert promotie- onderzoek aan de UvA naar de efficiëntie van banken.

* Dr. Th.J. Steenbergen Fonds voor de Amsterdamse Gouden Eeuw (opgericht

door het bestuur van het Amsterdams Universiteitsfonds als rechtsopvolger van de ontbonden Stichting dr. Th.J. Steenbergen Fonds). Dit fonds onder-steunt de Bijzondere Collecties van de UvA bij de instandhouding, uitbreiding, wetenschappelijke beschikbaarstelling en presentatie van de collecties op het terrein van de Amsterdamse Gouden Eeuw.

* Amsterdams Fonds voor Verslavings-onderzoek (opgericht door een anonieme schenker). Dit fonds bekostigt onderzoek aan de UvA naar behandelmethoden voor verslavingen en aanverwante problemen.

—MECENAAT KRIJGT NIEUWE IMPULS

Mecenassen hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Universiteit van Amsterdam. Sinds de be-ginjaren van de universiteit dragen vermo-gende weldoeners de wetenschap en het academisch erfgoed een warm hart toe. Tegenwoordig lijkt de traditie van het mecenaat zich te herstellen. Zo financiert de familie Steenbergen sinds 1989 met be-hulp van het Dr. Th.J. Steenbergen Fonds voor de Amsterdamse Gouden Eeuw aan-winsten voor de Gouden Eeuwcollecties van de Universiteit van Amsterdam. Het Steenbergenfonds is in 2010 aan het Amsterdams Universiteitsfonds overgedra-gen. Daarbij heeft het fonds nieuwe doel-stellingen gekregen, waardoor ook derden via het Steenbergenfonds de activiteiten van de Bijzondere Collecties kunnen ondersteunen.

Page 8: AUF jaarverslag 2010

NIEUWE FONDSEN OP NAAM 2010 (in euro)

—Dr. Th.J. Steenbergenfonds voor de Amsterdamse Gouden Eeuw

479.382,79

(toezegging 500.000)*

Fonds Verantwoord Ondernemen

74.000,00

(toezegging 75.000)*

Fonds Medisch Erfgoed 4.004,40

(toezegging 30.000)*

Fonds voor Onderzoek Bankefficiëntie

20.000

(toezegging 100.000)*

Amsterdams Fonds voor Verslavingsonderzoek

0

(toezegging 500.000)*

Van der Zanden – Willemsen Fonds

legaat

* Dit zijn toegezegde giften, dus nog niet daadwerkelijk ontvangen in 2010.

—OPBRENGST JAARFONDSCAMPAGNE 2010 * (in euro)

—Studentenreisbeurzen 9.013,31

Promotiefonds Voortgezet Onderwijs 9.723,97

Heliostaat 10.517,30

Interactieve Patiënten Simulatie 8.181,29

Biografie van Amsterdam 5.455,63

Donaties gespreid over alle doelen 43.232,25

Totaal 86.123,75

* De inkomsten van de Jaarfondscampagne 2010 hebben betrekking op de campagneperiode en niet het kalenderjaar. Hierdoor wijken zij af van de cijfers in de staat van baten en lasten over 2010.

fig

1

fig

2

8

|

—FONDSENWERVING IN CIJFERS: RUIM BOVEN DE ZEVEN TONIn totaal brengen de donateurs in 2010 een bedrag van € 763.975 bij elkaar. De zes ingestelde Fondsen op Naam heb-ben een gezamenlijke toegezegde waarde van € 1.205.000. Daarvan is ruim € 577.000 daadwerkelijk aan giften ont-vangen (fig.1). 1.158 nieuwe en bestaande donateurs schenken € 99.917,75. Hiervan is € 86.123,75 bestemd voor de Jaarfondscampagne 2010. Ruim de helft van de donaties aan de doelen van de Jaarfondscampagne 2010 is ongespecificeerd. Het totaalbedrag van deze giften, € 43.232.25, wordt gelijk verdeeld over de vijf projecten. Voor elk project komt daarmee een aanvullend be-drag van € 8.646,45 beschikbaar (fig.2).Voor doelen die buiten de Jaarfonds- campagne 2010 vallen is € 13.794,00 gedoneerd (fig.3). Zes donateurs gaan een meerjarige verplichting aan met een fiscaal aantrekkelijke lijfrenteschenking.

De Stichting Amsterdams Universiteits-fonds beheert alle ontvangen donaties en keert deze volledig, dus zonder aftrek van kosten, uit aan de bestemde doelen. De campagnekosten worden gedragen door de Universiteit van Amsterdam.

Page 9: AUF jaarverslag 2010

—OPBRENGST OVERIGE PROJECTEN (in euro)

—Fonds Andragologie 10.700,00

Bijzondere Collectie Icono- graphia Zoologica

1.128,50

Onderzoek naar Nederlandse Gebarentaal

335,50

Centrum voor Milieurecht 300,00

Fonds Medisch Erfgoed 300,00

Bijzondere Collecties Universiteitsbibliotheek

250,00

Allard Pierson Museum 200,00

UvA-studentenorkest J.Pzn. Sweelinck

180,00

Handbibliotheek van het Centrum voor Milieurecht

150,00

Bètabrugtraject 150,00

Paul F. van der Heijden Fonds 100,00

Totaal 13.794,00 IN BEELD

Detail Oostfries Zeusaltaar Pergamon, Gipsenbeelden-collectie Allard Pierson Museum

fig

3

Page 10: AUF jaarverslag 2010

|Jaarverslag Amsterdams

Universiteitsfonds

04|

10

|

Het Amsterdams Universiteitsfonds kent

in 2010 een totaalbedrag van € 427.689 aan

belanghebbenden toe. De vijf projecten van de Jaarfondscampagne 2010

krijgen ruim € 86.000 uitgekeerd. Het resterende bedrag

is vooral bestemd voor reisbeurzen en

projectsubsidies.

extra studenten van een reisbeurs. De beurzen bedragen gemiddeld € 500. Een van de begunstigden is Inge van der Stap, student Culturele antropologie. Van der Stap maakt een studiereis naar Damascus en volgt daar aan het Nederlands Instituut voor Academische Studies - Damascus de zomercursus Christian and Islamic art and architecture.

—Promotiefonds Voortgezet Onderwijs groeit nog steedsHet Promotiefonds Voortgezet Onderwijs is ingesteld naar aanleiding van het advies ‘LeerKracht’ van de commissie Rinnooy Kan. Doel is docenten uit het voortgezet onderwijs in staat te stellen zich exclusief te richten op de voltooiing van hun proef-schrift aan de UvA, en daarmee het aca-demisch gehalte van het onderwijs te ver-hogen. Dat kan met een vervangingssub-sidie van € 10.000, of met onbetaald ver-lof. Zo’n verlof kost vanwege doorbetaling van lasten ongeveer € 1.200 per maand. In 2010 is € 18.370 aan giften ontvangen. Het Amsterdams Universiteitsfonds wil jaarlijks twee beurzen uitreiken aan pro-moverende docenten.

—Aanschaf heliostaatVoor de aanschaf van de heliostaat ontvangt de faculteit der Natuurweten-schappen, Wiskunde en Informatica in 2010 € 19.163 aan donaties. Naast de bijdrage uit de Jaarfondscampagne draagt de faculteit zelf ook bij aan de aanschaf van het instrument. Op dit moment zijn alle materialen besteld om de constructie te bouwen.

BESTEDINGEN

AMSTERDAMS

UNIVERSITEITSFONDS

2010

—JAARFONDSCAMPAGNE: WELKOME GIFTEN

Studentenreisbeurzen: op pad voor onderzoek en onderwijsUit de opbrengst van de Jaarfonds-campagne 2010 besteedt het Amsterdams Universiteitsfonds € 17.659 aan studen-tenreisbeurzen. Hierdoor profiteren 35

Page 11: AUF jaarverslag 2010

A

B

—Interactieve Patiënten SimulatieDe Interactieve Patiënten Simulatie is een door het Academisch Medisch Centrum (AMC) ontworpen computer-simulatie waarmee studenten virtuele patiënten kunnen behandelen. Voor dit doel is € 16.827 aan donaties ontvangen. Deze giften worden aangewend om studiebeurzen te creëren voor studenten

A Inge van der Stap, student Culturele antropo-logie, maakt met steun van het Amsterdams Universiteitsfonds een studiereis naar Damascus

B Donateurs die gaven aan de heliostaat krijgen een rondleiding in het Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoek

Geneeskunde en Medische informatie-kunde, ook wordt geld gebruikt om het programma te verbeteren.

—De Biografie van AmsterdamMet de hulp van donateurs is € 14.102 uitgekeerd aan de Biografie van Amster-dam. De gift van het Amsterdams Universiteitsfonds heeft bijgedragen tot een verbetering van de kwaliteit van de films en de aankoop van extra materiaal voor het realiseren van de films. Mede door deze bijdrage worden in 2011 tien documentaires met als thema de Tweede Wereldoorlog gemaakt. De films hebben in het oog springende onderwerpen zoals Het Parool, de Nationale Jeugdstorm, portretten van Leo Horn en Ed van Thijn en de internering van NSB’ers en andere ‘foute’ Nederlanders. Zie www.biografievanamsterdam.nl

11

|

Page 12: AUF jaarverslag 2010

12

|

—BIJZONDERE BESTEDINGEN

—USC-klimmuurHet Amsterdams Universiteitsfonds heeft bijgedragen aan de klimmuur in Sport-centrum Universum, de nieuwe hoofdves-tiging van het Universitair Sport Centrum (USC). De klimmuur vormt een centraal onderdeel in het sportcentrum. De muur heeft uitdagingen voor alpinisten van elk niveau en vraagt zowel een grote krachtsin-spanning als een goede techniek. Dat geldt helemaal voor de adembenemend ogende overhang in de muur, die een hellingshoek heeft van meer dan 90 graden. Een subsidie van € 10.000, toegekend door het Amsterdams Universiteitsfonds aan het USC, is gebruikt voor het aanbren-gen van deze overhang in de klimmuur.

—Uitreiking AUV-scriptieprijs Europese studies Stéphanie Kneppers heeft op 17 decem-ber 2010 de AUV-scriptieprijs Europese studies 2009 ontvangen voor haar mas-terscriptie Gazprom, het Kremlin en de Europese energieveiligheid. Haar scriptie werd door de jury aangemerkt als de beste masterscriptie van de opleiding Europese studies in 2009. De prijswinnares is direct na haar afstuderen begonnen met een bachelor Slavische talen en culturen, eveneens aan de UvA, om een nog be-ter begrip te krijgen van Rusland en de Russische taal. De AUV-scriptieprijs Europese studies is mogelijk gemaakt door het fonds Europese studies van het Amsterdams Universiteitsfonds en wordt elk jaar uitgekeerd.

—Uitreiking Volkert van der Willigenbeurs 2010FNWI-student Koen Oussoren heeft op 20 mei 2010 de Volkert van der Willigenbeurs 2010 ontvangen. Oussoren ontvangt de beurs, groot € 2.000, voor zijn stage van 4 juni tot en met 31 juli 2010 bij ATLAS, een van de detectoren van CERN in Genève. Het doel van ATLAS is het vinden van het Higgs-deeltje, waarvan het bestaan al sinds de jaren zeventig wordt voorspeld maar dat nog steeds niet is aangetoond.Het Fonds Volkert van der Willigen kent in de even jaren een beurs toe aan een talentvolle student op het gebied van Astroparticle Physics en in de oneven jaren aan een excellente student op het gebied van Ecologie.

—Continuering van drietal bijzondere leerstoelenDoor giften van het Amsterdams Universiteitsfonds zijn drie bijzondere leer-stoelen gecontinueerd. Dit geldt voor de leerstoel Astrofysica van compacte objecten en hun omgeving, de leerstoel Cultuur van het hedendaagse China en de leerstoel Invloed van het Romeins recht op de verschillende Europese rechtstelsels (Conrat-leerstoel).Voor de bijzondere leerstoel Astrofysica van compacte objecten en hun omgeving geldt dat de aanstelling van de huidige leerstoelhou-der, prof. dr. H.C. Spruit, is verlengd tot aan zijn emeritaat op 18 juli 2013. De bij-zondere leerstoel Cultuur van het heden-daagse China, met als leerstoelhouder prof. dr. Stefan Landsberger, blijft door een sub-sidie van het Caspar van Baerlefonds voor zeker twee jaar behouden aan de UvA. De bijzondere leerstoel Invloed van het Romeins recht op de verschillende Europese rechtstelsels (Conrat-leerstoel), met als leerstoelhouder prof. mr. C.J.H. Jansen, is verlengd tot 1 februari 2016.

Page 13: AUF jaarverslag 2010

13

|

—REISBEURZEN EN PROJECTSUBSIDIES

Het grootste deel van de toekenningen is bestemd voor reisbeurzen en project - subsidies. Meer informatie over de bestedingen in 2010 is te vinden op www.auf.nl. Hiernaast (fig.4) staat een overzicht van de toekenningen.

—GroepsreizenElf studieverenigingen hebben in 2010 een groepsreis gemaakt met een finan-ciële bijdrage van het Amsterdams Universiteitsfonds. Studenten Politico-logie gaan met studievereniging Machiavelli naar de Turkse steden Istanbul en Ankara. De betrekkingen tussen Turkije en Europa, de discus-sie over de mogelijke toetreding tot de Europese Unie en de brug die Turkije vormt tussen Europa en het Midden-Oosten maken Turkije zeer interes-sant voor politicologen. De Nederlandse studenten spreken uitgebreid met hun Turkse collega’s, journalisten en de Nederlandse ambassade. Op de ambas-sade krijgen zij een uitgebreide uiteenzet-ting over de Turkse politiek en de eventu-ele toetreding van Turkije tot de EU.

VERDELING TOEKENNINGEN AAN SPECIFIEKE DOELEN (in euro’s)

—Reisbeurzen 137.218,00

Subsidies 244.792,00

Bijzondere leerstoelen 9.043,00

AUF Jaarfonds 2010* 86.123,75

Totaal 477.176,75

IN BEELDHet Amsterdams

Universiteitsfonds heeft bijgedragen

aan de klimmuur in Sportcentrum

Universum

fig

4

—ReisbeurzenIn 2010 hebben ongeveer 200 studen-ten een reisbeurs van het Amsterdams Universiteitsfonds ontvangen. Zij gaan voor studie, veldwerk of stage naar alle uithoeken van de wereld. Een tweetal voorbeelden:

* Lotte Huisman gaat voor haar af-studeeronderzoek voor het master-programma Biological Sciences naar Townsville, Australië.

* Steven Nooijen gaat voor zijn studie Econometrie een half jaar naar de National University of Singapore om daar de multidisciplinaire minor Urban Studies te volgen.

* De toekenningen van de Jaarfondscampagne 2010 hebben betrekking op de campagneperiode en niet het kalenderjaar. Hierdoor wijken zij af van de cijfers in de staat van baten en lasten over 2010.

Page 14: AUF jaarverslag 2010

|Jaarverslag Amsterdams

Universiteitsfonds

05|

14

|

FONDSBEHEER

Het Amsterdams Universiteitsfonds biedt onderdak aan vijftig deelfondsen. Het bestuur bepaalt jaarlijks de bestedings-limieten. In 2010 zijn de volgende fond-sen nieuw: Dr. Th.J. Steenbergenfonds voor de Amsterdamse Gouden Eeuw, Fonds Verantwoord Ondernemen, Fonds Medisch Erfgoed, Fonds voor Onderzoek Bankefficiëntie, Amsterdams Fonds voor Verslavingsonderzoek, Van der Zanden-Willemsen Fonds. In het overzicht staan alle deelfondsen opgesomd, met de vermo-gens en uitgekeerde bedragen in 2010.

FONDSNAAM VERKORTE BESCHRIJVINGVERMO-GEN PER

31-12-2010IN EURO

UITKE-RINGEN

IN 2010IN EURO

Studiefonds Gouda de Vries

Reisbeurzen en studiebeurzen voor protestantse studenten

450.796,13 11.200,00

Wilmerink-Van Beeck-Vollenhoven Fonds

Reisbeurzen voor studenten Natuurwetenschappen

168.915,86 3.200,00

H.K. Nieuwenhuis Memorial Fonds (Stich-ting Herman Karel Nieuwenhuis Fonds)

Scriptieprijs voor studenten Economie 56.751,59 962,44

Morpurgo Studiereis-fonds Italië (Stichting Morpurgo Studiereis-fonds Italië)

Studiereizen naar Italië 112.746,60 476,14

Wilhelm Brandt Fonds Reisbeurzen voor talentvolle jongeren 52.517,11 1.050,00

Hans Jongstra Fonds Promotieonderzoek Sociale geografie 358.096,02 44.465,00

Van der Valk/Ruijgh Fonds

Onderzoek naar Klassiek Griekse taal- en letterkunde

24.511,78

Wijbrands Fonds Ondersteunen van de Universiteitsblibliotheek, in het bijzonder de beschavingsgeschiedenis

70.306,74 2.000,00

Potgieter Fonds Ondersteunen van de Universiteitsblibliotheek, in het bijzonder de Potgieterbibliotheek

226.504,65 6.500,00

Rosenthal Fonds Ondersteunen van de Universiteitsblibliotheek, in het bijzonder de Bibliotheca Rosenthaliana

40.832,86

Kohnstamm Fonds Onderzoek naar onderwijspedagogiek 407.666,88 11.040,00

Isaac Roet Fonds Uitschrijven essayprijsvraag over economie en vrede

46.841,89

Sillem Fonds Ondersteunen van de Universiteitsbibliotheek, in het bijzonder geschiedkundige boeken

23.380,66 226,32

Reich Fonds Reisbeurzen voor mannelijke studenten Geneeskunde

87.378,15 5.700,00

E. en M. Blaauwfonds Ondersteunen van publicaties over oogheelkunde 259.904,29 1.602,30

Fonds Van Beuningen van Helsdingen

Reisbeurzen voor studenten Geneeskunde 55.511,13 3.500,00

Fonds Grevers Ondersteunen van leerstoelgroep Anatomie en Embryologie aan de Faculteit der Geneeskunde

15.632,20

Page 15: AUF jaarverslag 2010

Fonds Renat Acket Subsidies aan de afdeling Wijsbegeerte van de Faculteit der Geesteswetenschappen

68.191,45 2.050,00

Fonds Stipriaan Luiscius

Reisbeurzen Joodse en protestantse vrouwelijke studenten Geneeskunde

24.037,12 1.550,00

Fonds Tera van Benthem Jutting

Ondersteunen van postdoctoraal onderzoek door vrouwelijke biologen

18.905,52

Hartmans Fonds Ondersteuning van de Bibliotheek Bijzondere Collecties, in het bijzonder de Circuscollectie

103.958,38 438,09

Graeve Francken Fonds (Groeps-)reisbeurzen 1.380.488,31 61.450,00

Verenigingsfonds AUV Ondersteunen van de activiteiten van de AUV 220.041,95

Caspar van Baerle Fonds

Bevorderen van de samenwerking tussen UvA, bedrijfsleven en maatschappij

38.411,14 20.000,00

VandenEnde leerstoelfonds

Bijzondere leerstoel Cultureel Ondernemerschap en Management

PM PM

Walter Hoogland Fonds

Ondersteunen van activiteiten in Science Park Amsterdam

168.333,31

Spinoza Fonds (Spinoza Stichting ter bevordering van Medische Hulp en Wetenschap)

Bevorderen van de medische hulp en wetenschap 3.950.167,00 91.229,64

De La Fontaine Verweij Fonds

Ondersteunen van bijzondere leerstoel De wetenschap van het handschrift

108.476,69 19.372,88

Fonds Europese Studies

Scriptieprijs voor studenten Europese studies 27.186,36 877,70

Fonds Bijzondere Leerstoelen

Onderhouden en financieren van bijzondere leer-stoelen vanwege de Amsterdamse Universiteits-Vereniging en het Amsterdams Universiteitsfonds

444.620,50 9.042,80

Knottenbeltfonds Reisbeurzen mannelijke studenten 105.280,03 2.400,00

Paul F. van der Heijden Fonds

Onderzoek op het gebied van mensenrechten 143.421,73 650,00

Walter Frankvoort Fonds

Bevorderen wetenschappelijk onderzoek in de scheikunde

25.857,97

Frankvoort-Van der Meer Fonds

Ondersteunen van de Bibliotheek Bijzondere Collecties, in het bijzonder de Circuscollectie

25.857,97

Edwin Bouwfonds Bevorderen van wetenschappelijk onderzoek in de economische geschiedenis

25.857,97

Fonds Conrat-Bakken-hoven-Peletier

Onderzoek van studenten, aio’s en medewerkers Rechtsgeleerdheid

156.808,29 3.300,00

Bestuursfonds Projecten

Ondersteunen van projecten en activiteiten ten behoeve van de wetenschapsbeoefening en het studentenleven

424.444,31 12.180,00

Bestuursfonds Univer-sitaire Faciliteiten

(Co-) financieren van bijzondere algemene infrastructurele voorzieningen van de weten-schapsbeoefening en het studentenleven

218.365,19 30.000,00

Ribbink-Van den Hoek Familiefonds

Bevorderen van de wetenschapsbeoefening en het studentenleven

24.990,34

Reesink Fonds Bevorderen van het studentenleven 29.068,99

Fonds Artisbibliotheek De instandhouding van de Artisbibliotheek en de collecties die zij herbergt

19.894,81

Fonds Volkert van der Willigen

Bevorderen van wetenschappelijk onderzoek in de Astroparticle Physics en Ecologie

21.916,45 2.000,00

Fonds Studentenuit-wisseling ASC/AVSV

Bevorderen kennismaking van buitenlandse studenten met UvA en Nederland

14.895,26 22.590,24

Schreurs-Kniesmeijer Fonds

Bevorderen van onderwijs en onderzoek van Geschiedenis

19.894,81

Promotiefonds Voort-gezet Onderwijs

Ondersteunen van docenten middelbare scholen bij de afronding van hun promotieonderzoek

228.169,68

AUF Jaarfonds Alumni jaarfonds ten behoeve van de weten-schapsbeoefening en het studentenleven

0,00 93.917,75

Henri J. Diesbergenfonds

Bevorderen van onderwijs en onderzoek van Economie/Demografie

37.485,50

Page 16: AUF jaarverslag 2010

|

Jaarverslag Amsterdams Universiteitsfonds

06|

OVER HET AMSTERDAMS

UNIVERSITEITSFONDS

—FISCALE STATUSDe Stichting Amsterdams Universiteits-fonds is niet op winst gericht en is gerang-schikt als instelling zoals bedoeld in artikel 6:33 wet IB 2001. De stichting is niet onderworpen aan vennootschapsbe-lasting en is niet btw-plichtig. Stichting Amsterdams Universiteitsfonds is door de belastingdienst in zijn brief d.d. 26 de-cember 2007 (dossiernummer 20.354)

aangemerkt als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) per 1 januari 2008. Het fiscaalnummer van de stichting is: 8072.09.259.

De drie onderliggende stichtingen zijn door de Belastingdienst in zijn brief d.d. 15 januari 2008 bij groepsbeschikking aan-gemerkt als ANBI. Het gaat hier om de volgende stichtingen met als bijbehorende fiscale nummers:* Stichting Herman Karel Nieuwenhuis

Fonds: 8167.68.535* Stichting Morpurgo Studiereisfonds

Italië: 8167.65.535* Spinoza Stichting ter Bevordering

van Medische Hulp en Wetenschap: 8071.57.570.

Monika Fermé Fonds Studiebeurzen voor vrouwelijke studenten aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragsweten-schappen uit niet-EU/EER-landen

0,00

Amstelfonds Bevorderen van het studentenleven 6.897,80

Fonds Andragologie Bevorderen van de wetenschapsbeoefening in de Andragologie in de breedste zin van het woord

10.700,00

Dr. Th.J. Steenbergen-fonds voor de Amster-damse Gouden Eeuw

Ondersteunen van de Bijzondere Collecties op het terrein van de Amsterdamse Gouden Eeuw

479.382,79

Fonds Verantwoord Ondernemen

Bevorderen van wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot maatschappelijke verantwoorde-lijkheid bij ondernemers en ondernemingen

74.000,00

Fonds Medisch Erfgoed

Ondersteunen van de Bijzondere Collecties op het terrein van het medisch erfgoed

4.004,40

Fonds voor Onderzoek Bankefficientie

Faciliteren van promotieonderzoek naar de efficiëntie van banken

0,00 20.000,00

Amsterdams Fonds voor Verslavingsonderzoek

Faciliteren van onderzoek naar behandelmethoden voor verslavingen en aanverwante problemen

0,00

Van der Zanden-Willemsen Fonds

Bekostigen van opgravingsactiviteiten ten bate van archeologisch onderzoek op het gebied van de antieke oudheid

0,00

11.108.306,56 484.971,30

Page 17: AUF jaarverslag 2010

17

|

—BELEGGINGSBELEIDStichting Amsterdams Universiteitsfonds heeft in het najaar van 2010 besloten alle bancaire diensten onder te brengen bij één bankinstelling. De overgang naar ABN AMRO MeesPierson biedt betere kansen om invulling te geven aan het maatschap-pelijk verantwoord en duurzaam beleggen van het verzamelvermogen – een lang gekoesterde wens van de stichting. Er is daartoe een Duurzaam Beleggen Mandaat verstrekt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de diensten van Triodos MeesPierson Sustainable Investment Management. Het Amsterdams Universi-teitsfonds heeft gekozen voor een matig defensief beleggingsbeleid.

—SAMENSTELLING ADVIESCOMMISSIES

De Commissie Academische Zaken adviseert het bestuur over wetenschappelijke subsidieaanvra-gen en bijzondere leerstoelen.

Voorzitter: prof. dr. K. van Dam (FNWI)

Overige leden:

prof. dr. H. Pinkster, FGw

prof. dr. P. de Rooy, FGw

prof. dr. W.T.A.M. Everaerd, FMG

prof. dr. H.H. van der Wusten, FMG

prof. dr. O.P. Bleker, FdG

prof. dr. W. Driehuis, FEB

prof. mr. S.A.M. Stolwijk, FdR

De Commissie Individuele Reisbeurzen adviseert het bestuur over de beursaanvragen van indivi-duele studenten die op (studie)reis willen in het kader van hun UvA-opleiding.

Voorzitter: mevr. prof. dr. M. de Visser

De Commissie Studentenactiviteiten adviseert het bestuur over subsidieaanvragen voor studen-tenactiviteiten.

Voorzitter: prof. dr. A. Rijksbaron

Overige leden:

Sinan Belhawi, FdG (tot december 2010)

Rianne Blom, FdG (vanaf december 2010)

Rosaura Frey, FGw

Roxanne Korthals, FEB (tot september 2010)

Julien Reincke, FEB (vanaf september 2010)

Romilda Boerleider, FNWI

Lizelotte Kok, FMG (tot september 2010)

Hans Blanken, FdR (vanaf december 2010)

De Commissie Financiën en Vermogensbeheer adviseert het bestuur over financiële aangelegen-heden en het beleggingsprofiel.

Voorzitter: prof. dr. J. W. Zwemmer

Overige leden:

drs. G.P.J. Hogeweg, penningmeester AUF

drs. S. van Keulen

—SAMENSTELLING VAN HET DAGELIJKS BESTUUR/DIRECTIE

PER 31 DECEMBER 2010

DATUM VAN AFTREDEN

Prof. dr. J.W. Zwemmer (voorzitter)

01-07-2013*

Drs. G.P.J. Hogeweg(penningmeester)

01-07-2012

Mevr. prof. dr. M. de Visser (lid) 30-01-2013

Mr. J. Borren (lid) 01-01-2011

Prof. dr. K. van Dam (lid) 15-06-2011*

Prof. dr. A. Rijksbaron (lid) 22-12-2011*

Mevr. C.E. Wever (gevolmachtigd directeur vanaf 1 november 2010)

n.v.t.

* Herbenoeming voor een periode van 3 jaar is mogelijk

Page 18: AUF jaarverslag 2010

FINANCIEEL OVERZICHT

|Jaarverslag Amsterdams

Universiteitsfonds

07|

18

|

— BALANS PER 31

DECEMBER 2010 (in euro’s) 2010 2009— — —ACTIVA

— Effecten 9.866.482 10.002.435Vorderingen 73.303 139.532Liquide middelen 1.437.797 293.789

— Totaal vlottende activa 11.377.582 10.435.756

— — —Totaal Activa 11.377.582 10.435.756

— PASSIVA

— Eigen vermogen bestemmingsfondsen 11.108.306 10.145.501

— Totaal eigen vermogen 11.108.306 10.145.501Kortlopende schulden 269.276 290.255

— — —Totaal Passiva 11.377.582 10.435.756

Page 19: AUF jaarverslag 2010

19

|

— STAAT VAN BATEN EN

LASTEN OVER 2010 (in euro’s) 2010 2009— — —BESCHIKBAAR VOOR DOELSTELLINGENBaten uit eigen fondsenwerving

* Giften en door vrijval vrijkomende toekenningen 763.975 198.188

—Beschikbaar uit fondsenwerving 763.975 198.188

Resultaat beleggingen

* Beleggingsopbrengsten 282.254 484.593

* Koersresultaat 521.342 1.158.713

* Kosten effecten (74.393) (71.450)

— — —Totaal belegginsresultaat 729.203 1.571.856

—Totaal beschikbaar voor doelstellingen 1.493.178 1.770.044

— BESTEED AAN DOELSTELLINGENUitkeringen 473.664 427.689

— — —Totaal uitkeringen 473.664 427.689

Kosten van de eigen organisatie

* Bestuurskosten 288 1.192

* Kantoorkosten 13.630 19.706

* Algemene kosten 42.791 29.545

— — —Totaal kosten 56.709 50.443

— — —Totaal lasten 530.373 478.132

— — —Saldo van baten en lasten 962.805 1.291.912

* Ten gunste (laste) van de bestemmingsfondsen

Page 20: AUF jaarverslag 2010

|BEZOEK ONS

OOK OPWWW.AUF.NL

|

Jaarverslag Amsterdams Universiteitsfonds

10

GEEF OM WETENSCHAP