Jaarverslag AUF 2009

20
Jaarverslag Amsterdams Universiteitsfonds 09

description

Jaarverslag 2009 van het Amsterdams Universiteitsfonds

Transcript of Jaarverslag AUF 2009

Page 1: Jaarverslag AUF 2009

Jaarverslag Amsterdams Universiteitsfonds

09

Page 2: Jaarverslag AUF 2009

colofonAmsterdams Universiteitsfonds

Bezoekadres: Spui 25 – 27Amsterdam Postadres: Postbus 94325, 1090 GH, Amsterdam

Telefoon: 020 525 2138 Fax: 020 525 3191

[email protected]

—Ontwerp: Mattmo concept | design

Fotografie: Govert Driessen, Dirk Gillissen,

Jeroen Oerlemans, Bijzondere Collecties UvA

Omslagillustratie: Mauretaanse duif, Iconographia Zoologica,

Bijzondere Collecties UvA Druk: Drukkerij GVO, Ede

Jaarverslag Amsterdams Universiteitsfonds

09

Page 3: Jaarverslag AUF 2009

|Jaarverslag Amsterdams

Universiteitsfonds

01|

voorwoord

In 2009 hebben meer dan duizend vrienden van de Universiteit van Amsterdam gegeven aan het Amsterdams Universiteitsfonds. Enkelen stichtten een Fonds op Naam. Door te doneren, of hun intentie om te schenken testamentair vast te leggen, geven zij blijk van hun betrokkenheid bij het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs en het studentenleven aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor spreken wij graag onze dankbaarheid uit. Want deze betrokkenheid maakt een verschil! Een groot aantal studenten, studieverenigin-gen, onderzoekers en instituten is daardoor gesteund bij de uitvoering van projecten die het studentenleven verrijken en de weten-schapsbeoefening bevorderen. Een impressie van de activiteiten van enkele begunstigden treft u verderop in dit jaarverslag.

Sinds 2007 zet het Amsterdams Universiteits-fonds bescheiden stappen op het terrein van fondsenwerving gericht op de groei en bloei van de wetenschapsbeoefening en het studen-tenleven. Al grijpt het fonds daarbij terug op eeuwenoude tradities om na het afstuderen de alma mater te begunstigen, in de jaren tien van de 21e eeuw is fondsenwerving voor wetenschap en onderwijs nog geen vanzelf-sprekendheid. Dat is opmerkelijk in een land waar filantropie sterk leeft. Wetenschap behoort juist tot de motoren van de economie

en de fundamenten van een democratische en open samenleving, onderwijs is de katalysator van persoonlijke en professionele ontwik-keling. In dit verslag geven wij inzicht in de manier waarop donaties, nalatenschappen en specifieke fondsen in 2009 hebben kunnen bijdragen aan de maatschappelijke betekenis van wetenschap en onderwijs.

Met vreugde constateren wij dat het fond-senpakket van het Amsterdams Universi-teitsfonds in 2009 is verrijkt met een drietal nieuwe Fondsen op Naam, waarmee het aantal deelfondsen op vijftig komt. Ook de steun van alumni en vrienden van de Universiteit van Amsterdam aan de Jaarfondscampagne blijft groeien. Het beleggingsresultaat is in 2009 – in tegenstelling tot 2008 – positief: het Amsterdams Universiteitsfonds behaalde een rendement van 17,97%. Hierdoor zal de hoogte van de bestedingen in 2010 zeer waarschijnlijk hoger uitvallen dan in 2009. De jaarrekening is gecontroleerd en goedgekeurd door Maas Accountants. De samenstelling van het stich-tingsbestuur is in 2009 ongewijzigd gebleven.

Een jaarverslag geeft inzicht in het handelen van een organisatie. Met dit verslag leggen wij als fondsbeherende en fondsenwervende instantie verantwoording af over de besteding van geworven middelen en rapporteren wij over projecten die mogelijk zijn gemaakt dank-zij de giften van alumni en vrienden van de Universiteit van Amsterdam. Wij beogen dat volledig transparant te doen. Mocht dit verslag desondanks vragen bij u oproepen, dan vernemen we dat graag.

Jaap Zwemmervoorzitter Dagelijks Bestuur AUFKarel van der Toornvoorzitter College van Bestuur UvA

3

|

Page 4: Jaarverslag AUF 2009

AmsterdAms Universiteitsfonds:

historie en missie

Nog voordat het Athenaeum Illustre, de voorloper van de Universiteit van Amster-dam, wordt opgericht, zijn de eerste giften een feit. Al in 1632 is de Universiteitsbiblio-theek een dankbare bestemming voor private giften: geld, en vaker nog privécollecties van verenigingen, oud-studenten en wetenschap-pers. De vroegere Aula van de UvA in de Oudemanhuispoort komt tot stand na een grote inzamelingsactie in 1889, waaruit ook de Amsterdamse Universiteits-Vereniging voortkomt, als beheerder van de resterende fondsen. Naast het vermogen van de vereniging worden in de loop der jaren ruim veertig fondsen verkregen uit giften en legaten ten behoeve van het studentenleven of de wetenschapsbe-oefening aan de UvA.

Uit de revenuen worden subsidies en beur-zen verstrekt voor onderwijs, onderzoek, studentenactiviteiten en bijzondere projecten van de universiteit. Vanaf 1998 worden de vermogens en fondsen beheerd door de Stich-ting AUV-Fonds, die op 1 november 2007 wordt omgedoopt in Stichting Amsterdams Universiteitsfonds. Met de naam wijzigen ook de statuten en structuur van het fonds. Reden daarvoor zijn de nieuwe – bescheiden – activiteiten op het terrein van fondsenwerving: eind 2006 wordt de eerste Jaarfondscampagne gelanceerd, in 2007 volgt de mogelijkheid een Fonds op Naam te vestigen. De missie van het Amsterdams Universi-teitsfonds is door fondsenwerving bijzondere voorzieningen voor de wetenschapsbeoefening en activiteiten van studenten mogelijk maken waarin de overheidsfinanciering niet voorziet. Alumni en vrienden van de UvA krijgen zo de gelegenheid om bij te dragen aan de verster-king van het unieke karakter van de UvA als universiteit die academische tradities hoog-houdt en een broedplaats is voor nieuwe ideeën en ontdekkingen.

Formeel luidt de doelstelling als volgt: de bevordering van de belangen van de Universiteit van Amsterdam en allen die bij de universiteit betrokken zijn, door:

* het werven en beheren van financiële middelen;

* het fungeren als bestuur of als beheerder van andere fondsen met een met het doel van de stichting goed verenigbaar doel;

* het besteden van ter beschikking staande middelen zoals het verstrekken van reisbeur-zen, beurzen en stipendia, subsidies, renteloze voorschotten, leningen en garanties;

* het instellen en onderhouden van leerstoelen;

* het instellen van prijzen.

|Jaarverslag Amsterdams

Universiteitsfonds

02|

De naam Amsterdams Universiteitsfonds

is van recente datum, de geschiedenis

van geven voor de wetenschap in

Amsterdam gaat terug tot de Gouden Eeuw.

4

|

Page 5: Jaarverslag AUF 2009

Tot het doel behoort ook het verlenen van steun aan de Amsterdamse Universiteits- Vereniging, waaraan het Amsterdams Univer-siteitsfonds zijn startkapitaal ontleent. Van het doel is uitgesloten: het doen van uitkerin-gen aan de oprichters van de stichting of aan hen die deel uitmaken van de organen van de stichting.

Historie in beeldA Oudemanhuispoort B Agnietenkapel

A B

5

|

Page 6: Jaarverslag AUF 2009

fondsenwerving in 2009

—JAArfonds: rUim helft vAn 1074 donAteUrs is nieUw

Eind 2008 lanceert het Amsterdams Univer-siteitsfonds de Jaarfondscampagne 2009, de derde op rij. Na de positieve resultaten van de eerste twee campagnes gaat opnieuw een donatieverzoek uit naar alle alumni, vrien-den en medewerkers van wie de UvA over adresgegevens beschikt. Dat zijn er ruim 80.000. Zij kunnen in 2009 doneren aan de volgende projecten:

* AUV-studentenreisbeurzen: deze beurzen stellen talentvolle studenten in staat een deel van hun studie aan een buitenlandse universiteit te volgen of daar onderzoek te doen. Dit project maakte ook in 2007 en 2008 deel uit van de Jaarfondscampagne. Het AUF-bestuur besloot eerder het jaarlijks te laten terugkeren.

* Centrum voor Milieurecht: dit UvA-centrum wil expertmeetings organiseren waarin wordt gezocht naar creatieve oplossingen voor juridische impasses op het gebied van milieuproblematiek en klimaat-verandering. Daarvoor is geld nodig. Het AUF helpt om dat bij elkaar te krijgen.

* Iconographia Zoologica: een unieke verzameling van schitterende zoologische prenten, ondergebracht in de negentiende-eeuwse Artisbibliotheek. Om deze collectie te bewaren en ontsluiten voor toekomstige generaties, is digitalisering van de prenten noodzakelijk. Mede dankzij donaties aan het AUF is dat nu mogelijk.

* Onderzoek Nederlandse Gebarentaal: om de vraag te beantwoorden hoe dove kinde-ren Nederlandse Gebarentaal (NGT) leren, worden al jarenlang opnamen gemaakt van NGT-sprekers in de leeftijd van 6 maanden tot 8 jaar. Transcripties van deze opnamen geven inzicht in de taalontwikkeling. Met steun van het AUF kan een aantal opnamen nu worden getranscribeerd.

* Promotiefonds docenten voortgezet onderwijs: docenten in staat stellen hun proefschrift te voltooien, om hun carrière-perspectieven te verbeteren en het acade-misch gehalte van het middelbaar onderwijs te verhogen. Dit project maakte ook in 2008 deel uit van de Jaarfondscampagne. Het AUF-bestuur besloot eerder het jaarlijks te laten terugkeren.

|Jaarverslag Amsterdams

Universiteitsfonds

03|

Het Amsterdams Universiteitsfonds

lanceert de Jaarfonds-campagne 2009 rond vijf projecten. Twee

daarvan keren jaarlijks terug, drie zijn nieuw.

Daarnaast stellen donateurs in 2009

drie nieuwe Fondsen op Naam in.

6

|

Page 7: Jaarverslag AUF 2009

BA

C

d

e

7

|

CampagnedoelenA Rosa Uylenburg, hoog-leraar Milieurecht, wil met expertmeetings het klimaatonderzoek snel op een hoger plan trekken

B Anne Baker, hoogleraar Algemene taalwetenschap en NGT, wil nieuwe generaties dove kinderen laten pro-fiteren van de analyse van gespreksopnamen

C Piet Verkruijsse, conservator van de Artis Bibliotheek, wil zoveel mogelijk unieke prenten digitaliseren en toeganke-lijk maken

d Alexander Rinnooy Kan leidde de commissie die adviseerde over de aanpak van het dreigende lerarentekort. Hij wil het initiatief belonen van een docent die een proef-schrift schrijft

e Annemarie Nadort kreeg tijdens haar studie Forensische wetenschap-pen een reisbeurs om bij de politie in Sydney onder-zoek te doen naar de verbetering van optische bloeddetectie

Page 8: Jaarverslag AUF 2009

—drie nieUwe fondsen op nAAm

In 2009 stellen donateurs drie nieuwe Fondsen op Naam in: een apart deelfonds binnen het Amsterdams Universiteitsfonds waarmee een donateur voor langere duur een specifiek doel kan ondersteunen. Het vermogen van deze fondsen zal in de loop der tijd worden opgebouwd.

* Monika Fermé Fonds (opgericht door een voormalig medewerker van de Universi-teit van Amsterdam): de bevordering van de deelname van vrouwelijke studenten van buiten de Europese Unie aan een masteropleiding in de Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

* Amstel Fonds (opgericht door Stich-ting Nereus): de bevordering van het studentenleven aan de Universiteit van Amsterdam.

* Fonds Andragologie (opgericht door de AUV-alumnikring Andragologie): de be-vordering van de wetenschapsbeoefening in de Andragologie in de breedste zin van het woord.

—opBrengst JAArfonds-CAmpAgne 2009 (in euro’s)

—Centrum voor Milieurecht 2.144

Promotiefonds docenten

voortgezet onderwijs 7.256

Iconographia Zoologica 25.913

Onderzoek Nederlandse Gebarentaal 4.950

AUV-studentenreisbeurzen 6.544

Donaties gespreid over alle doelen 38.320

totaal 85.127

— opBrengst extrA proJeCten (in euro’s)

—Sweelinck-orkest (campagne 2008) 360

Allard Pierson Museum (campagne 2008) 230

Bètabrugtraject (campagne 2008) 230

Bijzondere Collecties (campagne 2007) 975

CREA (campagne 2007) 775

Handbibliotheek Centrum voor Milieurecht 150

totaal 2.720

fig

1

fig

2

8

|

Page 9: Jaarverslag AUF 2009

—JAArfondsCAmpAgne in CiJfers: rUim € 85.000

In totaal brengen 575 nieuwe en 499 bekende donateurs € 85.127 bij elkaar voor de projecten van de Jaarfondscam-pagne 2009. Ruim 40% van deze 1074 donateurs geeft niet aan een specifiek project maar spreidt de donatie over alle projecten. Het totaalbedrag van deze giften, € 38.320, wordt gelijk verdeeld over de vijf projecten. Voor elk project komt daarmee een aanvullend bedrag van € 7.664 beschikbaar. Acht donateurs gaan een meerjarige verplichting aan met een lijfrenteschenking.

De Stichting Amsterdams Universiteits-fonds beheert alle ontvangen donaties en keert deze volledig uit aan de bestemde doelen, zonder aftrek van kosten. De campagnekosten worden gedragen door de Universiteit van Amsterdam.

— verdeling donAties over proJeCten JAArfonds- CAmpAgne 2009 (in procenten)

A AUV-studentenreisbeurzenB Promotiefonds docenten voortgezet onderwijsC Centrum voor Milieurechtd Onderzoek Nederlandse Gebarentaale Iconographia Zoologicaf Alle vijf de doelen

—donAties JAArfonds-CAmpAgne 2009 (naar leeftijdscategorie)

—Leeftijd Verzamelbedrag Aantal donaties donateurs

< 30 1.240 21

30-45 7.596 145

45-60 19.019 282

60-75 27.837 420

> 75 13.931 200

subtotaal 69.623 1068

overige donaties

(o.a. organisaties) 15.504 6

totaal 85.127 1074

fig

3

fig

4

A 8%

B 9%

C 3%

F 44% D 6%

E 30%

Page 10: Jaarverslag AUF 2009

Bestedingen AmsterdAms Univer-

siteitsfonds 2009

—JAArfondsCAmpAgne: welKome giften

—studentenreisbeurzen: op pad voor onderzoek en onderwijsUit de opbrengst van de Jaarfondscampagne ontvangt het AUV-studentenreisbeurzen-fonds € 14.000 aan giften. Daarmee profite-ren een kleine dertig extra studenten van een reisbeurs. De beurzen bedragen gemiddeld € 500. Een van de begunstigden is Bibiche

Stolp. Voor haar masteropleiding Communi-catiewetenschap brengt ze een semester door aan de Simon Fraser University in Canada. De afdeling Communicatiewetenschap van deze universiteit heeft een uitstekende reputatie en is de beste in Canada op dit vakgebied. Bibiche volgt onder andere het vak ‘Media, Sports and Popular Culture’, dat niet aan de UvA wordt gegeven.

—promotiefonds docenten voortgezet onderwijs groeit nog steedsHet Promotiefonds docenten voortgezet onderwijs is ingesteld naar aanleiding van het advies ‘LeerKracht’ van de commissie Rin-nooy Kan. Doel is docenten uit het voortgezet onderwijs in staat te stellen zich exclusief te richten op de voltooiing van hun proefschrift aan de UvA, en daarmee het academisch gehalte van het onderwijs te verhogen. Dat kan met een vervangingssubsidie van € 10.000, of met onbetaald verlof. Zo’n verlof kost vanwege doorbetaling van lasten ongeveer € 1.200 per maand. In 2009 is € 14.000 aan giften ontvan-gen. Vanuit het opgeheven fonds Bijzondere Voorzieningen is nog eens € 67.000 gestort. Het Amsterdams Universiteitsfonds wil jaar-lijks twee beurzen kunnen uitrijken aan pro-moverende docenten. Om het promotiefonds verder te laten groeien, is het een terugkerend project in de Jaarfondscampagnes.

—digitalisering unieke prentencollectie iconographia ZoologicaDe Iconographia Zoologica ontvangt in 2009 € 33.000 aan donaties voor het digitaliseren van de unieke zoologische prentencollectie. Het maken van een digitale reproductie kost per afbeelding zo’n € 3,50. Met de giften van de donateurs kunnen dus circa 9.500 prenten

|Jaarverslag Amsterdams

Universiteitsfonds

04|

Het AmsterdamsUniversiteitsfonds kent in 2009 via haar deelfondsen voor een totaalbedrag van

€ 427.689 aan belang-hebbenden toe. Aan de

vijf projecten van de Jaarfondscampagne wordt

in 2009 ruim € 85.000 uitgekeerd. Het resterende bedrag is vooral bestemd

voor reisbeurzen en projectsubsidies.

10

|

Page 11: Jaarverslag AUF 2009

worden gedigitaliseerd. Als eerste zijn de afbeeldingen aan de beurt van de onge-wervelde dieren, zoals insecten, vlinders, schelpen, kreeftachtigen en koralen. Het digitaliseringsproject wordt voor verdere financiering voorgelegd aan Metamorfoze, het nationale programma voor het behoud van papieren erfgoed. Als dit voorstel wordt goedgekeurd, draagt Metamorfoze 70% van de totale financiering bij, opdat de gehele collectie kan worden gedigitaliseerd. Een voorwaarde voor deze financiering is dat 30% al langs andere weg is gefinancierd. Daarvoor hebben de donateurs van het Amsterdams Universiteitsfonds gezorgd met hun bijdragen aan de Jaarfondscampagne.

—expertmeeting milieurechtHet Centrum voor Milieurecht heeft € 9.800 aan giften ontvangen. Met behulp van de donaties aan het Amsterdams Univer-siteitsfonds organiseert het centrum in sep-tember 2010 een expertmeeting met als titel: ‘Beyond Mitigation and Adaption: Towards a New Research Agenda for International Law to Face the Consequences of Climate Change’. Tijdens deze bijeenkomst gaan des-kundigen in op de gevolgen van de klimaat-

top in Kopenhagen. De bevindingen van de expertmeeting zullen worden gepubliceerd.

—onderzoek nederlandse gebarentaalOm beter zicht te krijgen op de manier waarop dove kinderen Nederlandse Gebarentaal (NGT) leren, maakten UvA-onderzoekers jarenlang opnamen van jonge NGT-sprekers. Transcrip-ties van deze opnamen geven inzicht in hun taalontwikkeling. De € 12.500 die aan donaties zijn ontvangen, worden gebruikt om vijf trans-cribenten aan te stellen die de opnamen van de kinderen verwerken. In 2010 zullen minstens dertig transcripten klaar zijn. Hoogleraar Anne Baker en haar collega Beppie van den Bogaerde presenteren een analyse van een deel van deze transcripten op het internationale gebarentaal-congres in de VS in 2010. De transcribenten zijn enthousiast aan het werk gegaan. Een van hen behoort tot de dove kinderen van wie eerder opnamen zijn gemaakt. Nu studeert hij. ‘Dit is een heel belangrijk project, omdat de taalver-werving zo’n essentieel deel is van de ontwikke-ling van een kind.’

De uitgekeerde bijdragen liggen lager dan de genoemde inkomsten in figuur 1 op pagina 8, waarin ook de lijfrenteschenkingen zijn

bestedingen A Prenten uit de zoologische collectie gedigitaliseerdB Bibiche Stolp met reisbeurs naar CanadaC Gebarentaal: in gesprek met zijn moeder gebaart Mark ‘vliegen’, als hij vertelt over de reis van zijn ouders naar Amerika

C

A B

Page 12: Jaarverslag AUF 2009

Internationalisering van en toegang tot het hoger onderwijs zijn twee aspecten waarmee Fermé zich sterk verbonden voelt. De keuze voor de UvA en het Amsterdams Universiteits-fonds was snel gemaakt. ‘Ik heb een heel goed gevoel overgehouden aan mijn tijd bij de UvA, als studente Politicologie (1984-1987) en als medewerker (1979-1997). De UvA bood mij als buitenlandse veel kansen om mij profes-sioneel en intellectueel te ontwikkelen. Daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt. Op deze manier wil ik iets terugdoen.’ Monika Fermé koos ervoor een beurs beschikbaar te stellen voor vrouwen uit niet-EU/EER-landen die aan de UvA een masterstudie willen volgen op het gebied van de Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

—fonds Andragologie De AUV-alumnikring Andragologie zoekt in 2009 contact met het AUF over het instellen van een Fonds op Naam voor het financieren van de (ondersteunende) activiteiten die de kring ontwikkelt voor de bevordering van de wetenschapsbeoefening in de Andragologie. De doelstelling van het fonds is ‘de bevordering van de wetenschapsbeoefening in de Andra-gologie of in aanverwante wetenschappelijke opleidingen van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (of haar opvolgers)’.

verdisconteerd die gedeeltelijk de komende jaren beschikbaar komen. Ook bestedingen die na 2009 worden gerealiseerd, zijn in deze paragraaf nog niet opgenomen.

—eigen initiAtief

—AmstelfondsIn 2009 gaat de Stichting Nereus via een fusie op in het Amsterdams Universi-teitsfonds. De stichting Nereus wil haar activiteiten beëindigen en draagt het vermogen daarom over aan het AUF, dat het onderbrengt in een nieuw Fonds op Naam, het Amstelfonds. Eventuele legaten ten gunste van Stichting Nereus zullen aan dit fonds worden toegevoegd. Doelstelling van het fonds is ‘de bevordering van de groei en bloei van het studentenleven aan de Uni-versiteit van Amsterdam en de belangen van allen die daarbij betrokken zijn, en voorts alles wat daarmede in de meest uitgebreide zin des woords verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn’.

—monika fermé fondsMonika Fermé, oud-directeur van het Duitsland Instituut Amsterdam, besloot in 2009 door middel van een Fonds op Naam het Amsterdams Universiteitsfonds op te nemen in haar testament. Het idee ontstond toen tijdens het herzien van haar testament de vraag opkwam: aan wie wil ik eigenlijk nalaten? Een initiatief van een goede vrien-din van Fermé legde de kiem. Zij bestemde in 2003 een deel van haar nalatenschap voor de Constance Meldrum Award for Vision and Leadership op het gebied van inter-nationalisering van het hoger onderwijs.

12

|

—verdeling toeKenningen AAn speCifieKe doelen (in euro’s)

—Groepsreisbeurzen 5.650

Individuele reisbeurzen 95.050

Bijzondere leerstoelen 9.957

AUF Jaarfonds 97.061

Overige projectsubsidies 219.971

totaal 427.689

fig

5

Page 13: Jaarverslag AUF 2009

—reisBeUrZen en proJeCtsUBsidies

Het grootste deel van de toekenningen is bestemd voor diverse reisbeurzen en projectsub-sidies. Een volledig overzicht van de bestedingen in 2009 is te vinden op www.auf.nl. Hieronder volgt een selectie uit de toekenningen.

—groepsreizenNegen studenten- en studieverenigingen maken in 2009 een groepsreis met een financiële bijdrage van het Amsterdams Universiteitsfonds. Zo reist Kwakiutl, de stu-dievereniging van Culturele antropologie, naar Sint Petersburg met een groepsreisbeurs uit het Paul F. van der Heijdenfonds. Dit deelfonds is bedoeld om studenten te ondersteunen die zich vanwege hun studie bezighouden met

mensenrechten. De Amsterdamse antropologen – 35 in getal – brengen in Sint Petersburg onder andere een bezoek aan Aleksandr Soengoe-rov, directeur van een niet-gouvernementele organisatie die zich inzet voor het verbeteren van de mensenrechten en het stimuleren van de vorming van een civil society in Rusland.

— reisbeurzenElk jaar ontvangen ongeveer 250 studenten een reisbeurs van het Amsterdams Universiteits-fonds. Zij gaan voor studie, veldwerk of stage naar alle uithoeken van de wereld. Een drietal voorbeelden:

* Julia Lerch gaat voor haar veldwerkonder-zoek naar Tawi Tawi, een eilandengroep die hoort bij de Filippijnen.

* Carolina Tovar Ingar onderzoekt de vegetatie in Cajamarca (Peru). De scriptie die de vrucht is van haar onderzoek, wordt genomi-neerd voor de UvA-scriptieprijs 2010.

* Daniëlle de Winter bezoekt het noorden van Oeganda voor onderzoek naar de gevolgen van de oorlog die dit deel van het land teistert.

— Bijzondere leerstoelenPer 1 september 2009 is Wyger Velema benoemd tot bijzonder hoogleraar Geschied-theorie en geschiedenis van de geschiedschrij-ving (de Romeinleerstoel). De financiering van de leerstoel loopt via de Stichting Amsterdams Universiteitsfonds.

C ed

A

13

|

d Onderzoek in Noord-Oegandae Kwakiutl in Sint

Petersburg

initiatieVenA Wyger Velema bijzonder hoogleraar GeschiedtheorieB Monika Fermé wil iets terugdoenC Fonds Andragologie ingesteld

B

Page 14: Jaarverslag AUF 2009

Het Amsterdams Universiteitsfonds biedt onderdak aan vijftig deelfondsen. Elk van deze fondsen heeft een andere doelstelling. Het bestuur bepaalt jaarlijks de bestedingslimiet van elk deelfonds. In 2009 zijn de volgende fondsen nieuw: Amstelfonds, Monika Fermé Fonds en het Fonds Andragologie. In 2009 is het Fonds Bijzondere Voorzieningen opgeheven. Het fondsvermogen is overgeheveld naar het Promo-tiefonds Voortgezet Onderwijs. In onderstaand overzicht staan alle deelfondsen opgesomd, met de vermogens en uitgekeerde bedragen in 2009.

fondsBeheer

|Jaarverslag Amsterdams

Universiteitsfonds

05|

fondsnAAm verKorte BesChriJving

vermo-gen per 31-12-09(in euro’s)

UitKe-ringenin 2009(in euro’s)

Studiefonds Gouda de Vries Reisbeurzen en studiebeurzen protestant-se studenten

432.904 6.780

Wilmerink-Van Beeck-Vollenhoven Fonds

Reisbeurzen voor mannelijke studenten Na-tuurwetenschappen

160.855 3.700

H.K. Nieuwenhuis Memorial Fonds (Stichting H.K. Nieuwenhuis Fonds)

Scriptieprijs studenten Economie 54.127 2.525

Morpurgo Studiereisfonds Italië (Stich-ting Morpurgo Studiereisfonds Italië)

Studiereizen naar Italië 105.763 1.276

Wilhelm Brandt Fonds Reisbeurzen talentvolle jongeren 50.237 1.500

Hans Jongstra Fonds Promotieonderzoek Sociale geografie 377.538 41.085

Van der Valk/Ruijgh Fonds Onderzoek Griekse taal- en letterkunde 22.988

Wijbrands Fonds UB/beschavingsgeschiedenis 67.812

Potgieter Fonds UB/Potgieterbibliotheek 218.521

Rosenthal Fonds UB/Bibliotheca Rosenthaliana 38.295

Kohnstamm Fonds Onderzoek Onderwijspedagogiek 392.680 12.080

Isaac Roet Fonds Prijsvraag Economie en Vrede 43.930 7.143

Sillem Fonds UB/geschiedkundige boeken 22.140

Reich Fonds Reisbeurzen man. studenten Geneeskunde 87.292 3.200

E. en M. Blaauw Fonds Publicaties Oogheelkunde 244.474 2.804

Van Beuningen van Helsdingen Fonds Reisbeurzen studenten Geneeskunde 55.343

Fonds Grevers Faculteit der Geneeskunde (leerstoelgroep Anatomie en Embryologie)

14.661 41.838

Fonds Renat Acket Wijsbegeerte 65.875 830

Fonds Stipriaan Luiscius Reisbeurzen Joodse en protestantse vrouwe-lijke studenten Geneeskunde

23.997 1.150

Fonds Tera van Benthem Jutting Postdoctoraal onderzoek vrouwelijke biologen 17.730

14

|

Page 15: Jaarverslag AUF 2009

Hartmans Fonds UB/circuscollectie 97.907

Graeve Francken Fonds (Groeps-)reisbeurzen 1.330.415 61.690

Verenigingsfonds AUV Ondersteuning activiteiten van de AUV 206.364

Caspar van Baerle-Fonds Bevordering samenwerking tussen UvA, be-drijfsleven en maatschappij

54.780 100

VandenEnde leerstoelfonds Bijzondere leerstoel 'Cultureel Ondernemer-schap en Management'

PM PM

Walter Hoogland Fonds Ondersteuning activiteiten Science Park Am-sterdam

157.870

Spinoza Fonds (Spinoza Stichting) Medische wetenschap 3.789.135 73.716

De La Fontaine Verweij Fonds Bijzondere leerstoel 'De wetenschap van het handschrift'

119.902 - 627

Fonds Europese Studies Scriptieprijs studenten Europese Studies 26.320 920

Fonds Bijzondere Leerstoelen Onderhouden en financieren bijzondere leer-stoelen vanwege de AUV en het AUF

425.464 9.957

Knottenbeltfonds Reisbeurzen mannelijke studenten 100.987 3.200

Paul F. van der Heijden Fonds Onderzoek op het gebied van mensenrechten 133.935 7.935

Walter Frankvoortfonds Bevordering wetenschappelijk onderzoek in de Scheikunde

18.624

Frankvoort-van der Meer Fonds UB/circuscollectie 18.624

Edwin Bouwfonds Bevordering van wetenschappelijk onderzoek in de economische geschiedenis

18.624

Fonds Conrat-Bakkenhoven-Peletier Onderzoek van studenten, aio's en medewer-kers Rechtsgeleerdheid

149.593 4.650

Bestuursfonds Projecten Projecten en activiteiten ten behoeve van de wetenschapsbeoefening en het studentenle-ven, die niet financierbaar zijn c.q. passen bin-nen een van de andere fondsen van het AUF

406.202 12.475

Bestuursfonds Universitaire Faciliteiten (Co-) financiering van bijzondere algemene infrastructurele voorzieningen van de weten-schapsbeoefening en het studentenleven

232.927 30.000

Ribbink-Van den Hoek Familiefonds Bevordering van de wetenschapsbeoefening en het studentenleven

23.437

Reesink Fonds Bevordering van het studentenleven 27.262

Fonds Artisbibliotheek UB/Artisbibliotheek 13.031

Fonds Volkert van der Willigen Bevordering van wetenschappelijk onderzoek in de Natuurkunde en Biologie

9.300 700

Fonds Studentenuitwisseling ASC/AVSV

Bevordering kennismaking van buitenlandse studenten met UvA en Nederland

35.155

Schreurs-Kniesmeijer Fonds Bevordering van onderwijs en onderzoek van Geschiedenis

13.031

Promotiefonds Voortgezet Onderwijs Ter ondersteuning van docenten middelba-re scholen bij de afronding van hun promo-tieonderzoek

197.881

AUF Jaarfonds Alumni-jaarfonds ten behoeve van de weten-schapsbeoefening en het studentenleven

0 97.061

Henri J. Diesbergenfonds Bevordering van onderwijs en onderzoek van Economie/Demografie

35.155

Monika Ferméfonds Beurzen voor vrouwelijke studenten FMG uit niet-EU/EER-landen

0

Amstelfonds Bevordering van het studentenleven 6.469

Fonds Andragologie Andragologie 0

Page 16: Jaarverslag AUF 2009

—fisCAle stAtUs

De Stichting Amsterdams Universiteits-fonds is niet op winst gericht en is gerang-schikt als instelling zoals bedoeld in artikel 6:33 wet IB 2001. De stichting is niet onderworpen aan vennootschapsbelasting en is niet btw-plichtig. Stichting Amster-dams Universiteitsfonds is door de Belas-tingdienst in zijn brief d.d. 26 december 2007 (dossiernummer 20.354) aangemerkt als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instel-ling) per 1 januari 2008. Het fiscaal num-mer van de stichting is: 8072.09.259.

De drie onderliggende stichtingen (Stich-ting Herman Karel Nieuwenhuis Fonds, Stichting Morpurgo Studiereisfonds Italië en Spinoza Stichting ter Bevordering van de Medische Hulp en Wetenschap) zijn door de Belastingdienst in zijn brief d.d. 15 janu-ari 2008 bij groepsbeschikking aangemerkt als ANBI’s. De fiscale nummers van de drie onderlig-gende stichtingen zijn:

over het AmsterdAms

Universiteitsfonds

|Jaarverslag Amsterdams

Universiteitsfonds

06|

—sAmenstelling vAn het dAgeliJKs BestUUr

per 31 deCemBer 2009

dAtUm vAn Aftreden

Prof. dr. J.W. Zwemmer (voorzitter)

01-07-2010•

Drs. G.P.J. Hogeweg(penningmeester)

01-07-2012

Mr. J. Borren (lid) 01-01-2011

Prof. dr. K. van Dam (lid) 15-06-2011•

Prof. dr. A. Rijksbaron (lid) 22-12-2011•

Mw. prof. dr. M. de Visser (lid) 30-01-2013

Mw. drs. C.M. Korsten (waarnemend directeur)

n.v.t.

Drs. D.D.R. Meijer(fondsbeheerder)

n.v.t.

•Herbenoeming voor een periode van 3 jaar is mogelijk

fig

6

16

|

* Stichting Herman Karel Nieuwenhuis Fonds: 8167.68.535

* Stichting Morpurgo Studiereisfonds Italië: 8167.65.535

* Spinoza Stichting ter Bevordering van Medische Hulp en Wetenschap: 8071.57.570

Op 1 juni 2009 neemt Wim Koning afscheid als directeur Alumnirelaties en Universiteitsfonds van de UvA. Uit hoofde van deze functie is hij tot deze datum ook gevolmachtigd directeur van het AUF. De UvA is een sollicitatieprocedure gestart. Margreet Korsten is als waarnemend directeur Alumnirelaties en Universiteitsfonds ook waarnemend directeur AUF.

Page 17: Jaarverslag AUF 2009

maaK een VersCHil Carolina Tovar Ingar ontvangt een reisbeurs voor onderzoek in Peru. Haar scriptie wordt genomineerd voor de UvA-scriptieprijs

—BeleggingsBeleid

Stichting Amsterdams Universiteitsfonds heeft met bankier Insinger de Beaufort een zogenaamd neutraal risicoprofiel met alter-natives afgesproken. De doelstelling van dit profiel is zowel vermogensgroei op de lange termijn als de zekerheid van inkomen. Daar-naast worden behoorlijke waardeschom-melingen van de portefeuille geaccepteerd en is de beleggingshorizon ten minste vijf jaar. In 2009 werd een positief rendement behaald van 17,97%. Het bestuur heeft het beleggingsbeleid, met als doel zowel vermo-gensgroei op lange termijn als zekerheid van inkomen, onveranderd gelaten.

fig

7 —sAmenstelling Advies-Commissies AmsterdAms Universiteitsfonds

De Commissie Academische Zaken adviseert het bestuur van het AUF over wetenschappelijke subsidieaanvragen en bijzondere leerstoelen. De commissie bestaat uit (emeritus) hoogleraren uit de verschillende faculteiten.

Prof. dr. K. van Dam, FNWI (voorzitter)

Prof. dr. O.P. Bleker, FdG

Prof. dr. W. Driehuis, FEB

Prof. dr. W.T.A.M. Everaerd, FMG

Prof. dr. H. Pinkster, FGw

Prof. dr. P. de Rooy, FGw

Prof. mr. S.A.M. Stolwijk, FdR

Prof. dr. H.H. van der Wusten, FMG

De Commissie Studentenactiviteiten adviseert het bestuur van het AUF over subsidieaanvragen voor studentenactiviteiten. De commissie bestaat uit studenten uit de verschillende faculteiten, onder voorzitterschap van een lid van het dagelijks bestuur van het AUF.

Prof .dr. A. Rijksbaron, FGw (voorzitter)

Sinan Belhawi, FdG

Niek Dubelaar, FdR

Rosaura Frey, FGw

Judith van der Harg, FNWI

Lizelotte Kok, FMG

Roxanne Korthals, FEB

Micha Lubbers, FGw (tot 1 oktober 2009)

17

|

Page 18: Jaarverslag AUF 2009

CiJfers

fig

8

|Jaarverslag Amsterdams

Universiteitsfonds

07|

18

|

— BAlAns per 31 deCemBer 2009 (in euro’s) 2009 2008— — —ACtivA (in euro’s)

— Effecten 10.002.435 8.643.760

Vorderingen 139.532 189.164

Liquide middelen 293.789 430.807

— Totaal vlottende activa 10.435.756 9.263.731

— — —totaal activa 10.435.756 9.263.731

— pAssivA (in euro’s)

— Eigen vermogen

Bestemmingsfondsen 10.145.501 8.853.589

— Totaal eigen vermogen 10.145.501 8.853.589

Kortlopende schulden 290.255 410.142

— — —totaal passiva 10.435.756 9.263.731

Page 19: Jaarverslag AUF 2009

fig

9

19

|

— stAAt vAn BAten en lAsten over 2009 (in euro’s) 2009 2008— — —BesChiKBAAr voor doelstellingenBaten uit eigen fondsenwerving

* Giften en door vrijval vrijkomende toekenningen 198.188 238.441

* Overige baten (53) 2.917

—Beschikbaar uit fondsenwerving 198.135 241.358

Resultaat beleggingen

* Beleggingsopbrengsten 484.593 387.689

* Koersresultaat 1.158.713 (2.836.672)

* Kosten effecten (71.397) (74.599)

— — —Subtotaal 1.571.909 (2.523.582)

—totaal beschikbaar voor doelstellingen 1.770.044 (2.282.224)

— Besteed AAn doelstellingen

* Uitkeringen 427.689 421.510

Kosten van de eigen organisatie

* Bestuurskosten 1.192 0

* Kantoorkosten 19.706 12.440

* Algemene kosten 29.545 22.919

— — —Totaal kosten 50.443 35.359

— — —totaal besteed aan doelstellingen 478.132 463.476

— — —saldo van baten en lasten 1.291.912 (2.745.700)

—De resultaatsverdeling is als volgt

* Ten gunste (laste) van de Bestemmingsfondsen 1.291.912 (2.745.700)

Page 20: Jaarverslag AUF 2009

|BeZoeK ons

ooK opwww.AUf.nl

|

Jaarverslag Amsterdams Universiteitsfonds

09