Artikel West Brabant Business, december 2014

5
WEST-BRABANT REGIONAAL ZAKENMAGAZINE | JAARGANG 30 | NUMMER 6 | DECEMBER 2014 AVANS HOGESCHOOL Duurzame samenwerking tussen studenten, docenten en de regio Marco Aarnink in de spotlights Robert Poïesz Deze 3 V’s zijn noodzakelijk voor jouw succes Kristel Beerling Trek jij die klanten over de streep? CapitalatWork Vermogensbeheer met effect

Transcript of Artikel West Brabant Business, december 2014

Page 1: Artikel West Brabant Business,  december 2014

WEST-BRABANT REGIONAAL ZAKENMAGAZINE | JAARGANG 30 | NUMMER 6 | DECEMBER 2014

AVANS HOGESCHOOL Duurzame samenwerking

tussen studenten, docenten en de regio

Marco Aarnink in de spotlights

Robert Poïesz Deze 3 V’s zijn noodzakelijk voor jouw succes

Kristel BeerlingTrek jij die klanten over de streep?

CapitalatWorkVermogensbeheer met effect

Page 2: Artikel West Brabant Business,  december 2014

SAMENWERKEN MET DE REGIO

W E S T - B R A B A N T B u S I N E S S | N u M M E R 6 | D E C E M B E R 2 0 1 44

Page 3: Artikel West Brabant Business,  december 2014

Avans HogeschoolAvans Hogeschool verzorgt hoger beroeps-onderwijs in acht sectoren en heeft zeven locaties in Breda, ’s-Hertogenbosch en Til-burg. Met 29.000 studenten en ruim 2400 medewerkers is Avans Hogeschool een van de grotere hogescholen in Nederland. Er is een levendig netwerk van studenten, do-centen, lectoren en professionals. Bij Avans Hogeschool worden professionals opgeleid die in de toekomst het verschil maken, de studenten dragen op een duurzame manier bij aan de samenleving waarin zij werken. Vraagstukken van de toekomst worden op-gelost door de kritische en nieuwsgierige houding van de huidige student die multi-disciplinair kan samenwerken en creatief is. Door het creëren van kennis en de uit-wisseling daarvan, draagt Avans Hoge-school bij aan een duurzame samenle-ving.

Broedplaats van ideeënDe Academie voor Marketing en Business Management van Avans Hogeschool in Breda, biedt de opleidingen Commerciële Economie en Small Business en Retail Management aan. Deze opleidingen behoren tot de beste van Nederland. Ondernemerschap, creativiteit en innovatie zijn speerpunten binnen deze opleidingen en de academie. Door co-creatie en samenwerkingsverbanden is de academie een broedplaats van ideeën. In steeds wisselende coalities werken studenten met hun docenten samen met mensen uit het bedrijfsleven en leveren ze op deze manier

een bijdrage aan innovatieve en praktijk-gerichte kennisontwikkeling. Door een duurzame verankering van de academie in de regio wordt onderwijs en onderzoek met de vragen uit de markt verbonden.

“Het samen creëren en elkaar beter maken

is de verbindende factor tussen

studenten, docenten en het bedrijfsleven”

Rob de With, de initiator van Future Fields, vertelt over hoe de academie dit aanpakt:

“Om dit te kunnen doen speelt de acade-mie zichtbaar in op maatschappelijke ont-wikkelingen op alle niveaus. Door extern te profileren, aan te sluiten op ontwikkelin-gen en het aangaan van strategische rela-ties wordt de buitenwereld naar binnen ge-haald. Door deze uitwisseling worden tegelijkertijd de studenten, de opleidingen en de docenten op de kaart in de buitenwe-reld gezet.”

Op de vraag hoe deze samenwerking gere-aliseerd wordt, antwoordt Rob de With: “De verbinding met het werkveld wordt op di-verse wijzen gerealiseerd. Vanuit onze aca-demie voor Marketing en Business Ma-nagement verbinden we studenten en bedrijven via stage en afstudeeropdrachten. Ook kunnen in projecten voor bedrijven on-derzoeksopdrachten worden uitgevoerd. De expertisecentra binnen Avans doen onder-zoek op strategische niveaus. Dit houdt in dat regionaal overstijgende onderzoeksop-drachten worden uitgevoerd. De uitkom-sten geeft Avans graag terug aan de regio. En Future Fields is hier een waardevol plat-form voor.”

VoorbeeldenEen mooi voorbeeld van de activiteiten is de samenwerking met het Centre of Exper-tise Biobased Economy, een samenwerking van Avans met de Hogeschool Zeeland. On-dernemende studenten starten hun eigen on-derneming en ontwikkelen producten, ge-maakt van duurzaam materiaal. Het expertisecentrum ondersteunt en begeleidt.

COVERSTORY

Hogescholen hebben niet alleen een onderwijstaak maar ook een taak op het gebied van kenniscirculatie met het werkveld. Het uitvoeren van stage en afstudeeropdrachten bij bedrijven zijn niet langer alleen een dienstverlening aan het onderwijs maar worden steeds meer een dienstverlening aan bedrijven en instellingen. Deze onderzoeken zijn ondersteunend voor bedrijven op gebied van bedrijfsvoering, innovaties en kunnen een mogelijkheid zijn om nieuwe mogelijkheden te verkennen voor alle betrokkenen. De Academie voor Marketing en Business Management van Avans Hogeschool in Breda heeft hiervoor met succes het platform Future Fields opgezet.

Ondernemende studenten werken samen met docenten en bedrijfsleven

W E S T - B R A B A N T B U S I N E S S | N U M M E R 6 | D E C E M B E R 2 0 1 4 5

Page 4: Artikel West Brabant Business,  december 2014

De studenten leren zo duurzaam te denken, onderzoeken en handelen en komen in con-tact met een branche die voor onze regio als een van de topsectoren is benoemd. Studenten worden opgeleid voor, en leren te anticiperen op de banen van de toe-komst!

“Het beleid inzake duurzaamheid”

zo vervolgt Rob de With “is zo leidend,

dat de academie heeft gekozen voor het

omarmen van de Earth Charter”.

Het Earth Charter, in Nederland ook wel het Handvest van de Aarde genoemd, is een verklaring waarin een aantal funda-mentele ethische principes staat, die nodig is om in de 21e eeuw een rechtvaardige, duurzame en vreedzame wereldwijde ge-meenschap te realiseren. Een prachtig handvest, ondertekend door de groten der aarde, en wat terugkomt in de eerstvolgen-de Future Fields bijeenkomst op 20 januari. Daar spreken onder andere oud-premier Ruud Lubbers en duurzaamonderneemster Anne-Marie Rakhorst.

Expertise centrum Sustainable Business

Binnen Avans Hogeschool vormt de aca-demie samen met tien andere academies het Expertisecentrum Sustainable Business (ESB). Het doel van het Expertisecentrum is bijdragen aan een duurzame regionale economie en samenleving. Het Expertise-centrum Sustainable Business bereikt dit door multidisciplinair en praktijkgericht onderzoek te doen vanuit een zestal lecto-raten. Vraagstukken van bedrijven en in-stellingen op het gebied van duurzaam on-dernemen en duurzame economische ontwikkeling worden door het Expertise-centrum opgepakt en onderzocht.

De missie van het ESB past in een veran-derende economische en maatschappelij-ke omgeving van het bedrijfsleven en de (semi-)overheid. Ondernemingen die op de lange termijn geloofwaardig willen zijn, nemen hun verantwoordelijkheid voor een welvarende samenleving. Het ESB onder-zoekt hoe ondernemingen op die verande-ringen kunnen inspelen, hoe ze om moe-ten gaan met hun reputatie, wat een duurzaam bedrijfsleven is en wat de busi-nessmodellen van morgen zijn. En hoe de relatie zich ontwikkelt tussen ondernemin-gen en de mensen die daar werken. Deze onderzoeken worden gebruikt bij het ont-wikkelen van onderwijs. Daarmee worden studenten klaargestoomd om bij commer-ciële en niet-commerciële organisaties te zoeken naar een nieuwe maatschappelijke rol voor deze organisaties.

Future FieldsOm deze wisselwerking optimaal te kun-nen benutten en faciliteren heeft de acade-mie het platform Future Fields opgezet. Future Fields is een nieuw platform waar-in docenten, studenten en het bedrijfsleven online én offline kennis, expertises en vi-sies delen rondom marketing en onderne-merschap. De academie wil hiermee graag haar duurzame relatie met het werkveld versterken. Het doel van het platform Fu-ture Fields is het ophalen van actuele ken-nis, maatschappelijke ontwikkelingen en nieuwe trends in het werkveld. Door deze ontwikkelingen te vertalen naar het onder-wijs en onderzoeksvragen, is het mogelijk de uitkomsten terug te geven aan het regi-

onale MKB. Door een sterk netwerk, met vertegenwoordigers uit de regio, opereert de academie als onderwijs en kennisinstel-ling op een duurzame manier en kan eigen-tijds onderwijs worden geborgd. Naast het interactieve online-platform wordt Future Fields On Tour georganiseerd: een viertal evenementen waarbij uiteenlopende gast-sprekers vertellen over wisselende econo-mische trends uit het bedrijfsleven en hun visies delen over de kansen voor de toe-komst.

Keep Sharing!8 oktober j.l vond in het auditorium van Avans Hogeschool in Breda de eerste editie plaats van Future Fields On Tour. Tijdens de eerste bijeenkomst stond de ‘collaborative economy’ centraal. Op 20 januari vindt de tweede editie plaats waarin de Circulaire Economie centraal staat. 24 februari gaat Future Fields over Business Intelligence/Big Data Economie en 24 maart wordt de cyclus afgesloten met de Experience Economie. Alle informatie over het evenement staat op www.futurefields.nl. Hier kunt u zich ook inschrijven voor de volgende editie. Future Fields. Keep Sharing!

We ontmoeten u graag op 20 januari in Breda!

FUTURE FIELDS ON TOUR!

#2 – Circulaire Economie

De kracht van duurzaam ondernemen

Op Avans Hogeschool in Breda, vindt 20 januari a.s. de tweede Future Fields On Tour plaats.

En daar nodigen wij jou graag voor uit! De line-up belooft een interessant programma.

Dagvoorzitter Lars Sørensen ontvangt oud-premier Ruud Lubbers en voormalig Zakenvrouw

van het Jaar Anne-Marie Rakhorst.

16.00 uur ontvangst

16.20 uur introductie door Lars SØrensen

16.25 uur presentatie Ruud Lubbers

Ondernemer, politicus, minister, premier van Nederland (12 jaar lang), hoogleraar, VN hoge commissaris voor de vluchtelingen,

informateur…. en nog vele rollen meer nam deze man op zich. Tegenwoordig richt Ruud Lubbers zich op duurzaamheid en speelt

hij nog steeds een cruciale rol in de promotie van het door Maurice Strong en Michail Gorbatsjov gestarte Earth Charter

(Handvest van de Aarde), waar hij de rol als Commissionair vervult. Ruud Lubbers spreekt 20 januari tijdens Future Fields.

16.40 uur interactie – open dialoog

17.15 uur presentatie Anne-Marie Rakhorst

Maatschappelijk ondernemer, Zakenvrouw van het Jaar 2000, auteur, veelgevraagd spreker

en eigenaar van duurzaamheid.nl. Anne-Marie heeft jarenlange ervaring op het gebied van

milieu, veiligheid en duurzaamheid en ontwikkelde zich tot één van de meest in het oog

springende koplopers van Nederland met een focus op duurzaamheid.

Tijdens Future Fields On Tour deelt zij haar kennis met ons.

17.30 uur interactie – open dialoog

18.00 uur wrap up van de dag en afsluitende borrel

Via [email protected]

kun je je aanmelden

voor de Future Fields On Tour.

We zien je graag de 20ste!W E S T - B R A B A N T B U S I N E S S | N U M M E R 6 | D E C E M B E R 2 0 1 46

Page 5: Artikel West Brabant Business,  december 2014

FUTURE FIELDS ON TOUR!

#2 – Circulaire Economie

De kracht van duurzaam ondernemen

Op Avans Hogeschool in Breda, vindt 20 januari a.s. de tweede Future Fields On Tour plaats.

En daar nodigen wij jou graag voor uit! De line-up belooft een interessant programma.

Dagvoorzitter Lars Sørensen ontvangt oud-premier Ruud Lubbers en voormalig Zakenvrouw

van het Jaar Anne-Marie Rakhorst.

16.00 uur ontvangst

16.20 uur introductie door Lars SØrensen

16.25 uur presentatie Ruud Lubbers

Ondernemer, politicus, minister, premier van Nederland (12 jaar lang), hoogleraar, VN hoge commissaris voor de vluchtelingen,

informateur…. en nog vele rollen meer nam deze man op zich. Tegenwoordig richt Ruud Lubbers zich op duurzaamheid en speelt

hij nog steeds een cruciale rol in de promotie van het door Maurice Strong en Michail Gorbatsjov gestarte Earth Charter

(Handvest van de Aarde), waar hij de rol als Commissionair vervult. Ruud Lubbers spreekt 20 januari tijdens Future Fields.

16.40 uur interactie – open dialoog

17.15 uur presentatie Anne-Marie Rakhorst

Maatschappelijk ondernemer, Zakenvrouw van het Jaar 2000, auteur, veelgevraagd spreker

en eigenaar van duurzaamheid.nl. Anne-Marie heeft jarenlange ervaring op het gebied van

milieu, veiligheid en duurzaamheid en ontwikkelde zich tot één van de meest in het oog

springende koplopers van Nederland met een focus op duurzaamheid.

Tijdens Future Fields On Tour deelt zij haar kennis met ons.

17.30 uur interactie – open dialoog

18.00 uur wrap up van de dag en afsluitende borrel

Via [email protected]

kun je je aanmelden

voor de Future Fields On Tour.

We zien je graag de 20ste!