Argos ErOpUit - Winter 2014

16
Blijven meedoen en (her)ontdekken. Speciaal voor senioren! januari - maart 2014 tel: 010 427 83 90 www.argoseropuit.nl 16 pagina's dik THEATER Swan Lake on Ice Swan Lake on Ice vertelt op unieke en betoverende wijze Tchaikovsky’s wereldberoemde verhaal van de liefde ............................................. pagina 7 C U LT U U R Museum Dansant en Soet & Vermaeck Argos ErOpUit heeft voor u een heel bijzonder uitstapje georganiseerd. U gaat genieten van een compleet dagje ouderwetse gezelligheid in twee unieke musea.................................. pagina 8 C U LT U U R Noordbrabants museum Dwalend door dit historische museum krijgt de bezoeker een goed overzicht van de geschiedenis van de provincie Brabant................................ pagina 10 Watersnood museum Pagina 4 Het Anton Pieck Museum bevat een uitgebreide eigen collectie. Het museum werd op 6 september 1984 door Anton Pieck zelf geopend, in bijzijn van H.K.H. Prinses Margriet. In vijf ruimtes wordt een zo compleet mogelijk en gevarieerd overzicht van het werk van Pieck gegeven. Naast het bekende werk, in de zo herkenbare precieze stijl, nemen zijn olieverven en grafisch werk een bijzondere plaats in. Werk dat menig museumbezoeker al heeft verrast. Ook zijn originele etspers en zijn werkhoek met boekenkast zijn te zien in het museum. Anton Pieck werd op 19 april 1895 geboren in Den Helder. Al op jonge leeftijd kreeg hij samen met zijn tweelingbroer Henri tekenles. Toen Anton 14 was, behaalde hij zijn eerste acte, op 17-jarige leeftijd zijn tweede. Daarna was hij leraar tekenen. Hij ging lesgeven aan het instituut waar hij zelf in de leer was geweest: Bik en Vaandrager. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Anton Pieck als sergeant gelegerd in Amersfoort en Den Haag. De Amersfoortse tijd heeft diepe sporen nagelaten in het werk van de tekenaar. Hij heeft het oude stadje in zijn vrije uren doorkruist en goed leren kennen. Vele tekeningen en etsen uit die tijd zijn daarvan de stille getuigen. In de laatste stad gaf hij tekenlessen aan soldaten. In 1920 werd hij tekenleraar aan het Kennemer Lyceum te Overveen. Lees verder op pagina 2 Een sprookjesachtige winter met Argos ErOpUit Argos ErOpUit heeft voor u een mooi dagarrangement samengesteld waarbij u na een heerlijke lunch een bezoek gaat brengen aan het nostalgische Anton Pieck Museum en het vlakbij gelegen Bakkerijmuseum in het stadje Hattem in Gelderland. Anton Pieck is vooral bekend om zijn mooie romantische illustraties én als geestelijk vader van het sprookjespark "De Efteling". Hij was een veelzijdig kunstenaar, getuige zijn vele tekeningen, illustraties, olieverven en grafisch werk. Spirit of the Dance Pagina 9 Orchideeën hoeve Pagina 5

description

 

Transcript of Argos ErOpUit - Winter 2014

Page 1: Argos ErOpUit - Winter 2014

Blijven meedoen en (her)ontdekken. Speciaal voor senioren!

januari - maart 2014 tel: 010 427 83 90 www.argoseropuit.nl 16 pagina's dik

THEATER

Swan Lake on Ice

Swan Lake on Ice vertelt op unieke en betoverende wijze Tchaikovsky’s wereldberoemde verhaal van de liefde .............................................pagina 7

CULTUUR

Museum Dansant en Soet & Vermaeck

Argos ErOpUit heeft voor u een heel bijzonder uitstapje georganiseerd. U gaat genieten van een compleet dagje ouderwetse gezelligheid in twee unieke musea. .................................pagina 8

CULTUUR

Noordbrabants museum

Dwalend door dit historische museum krijgt de bezoeker een goed overzicht van de geschiedenis van de provincie Brabant................................pagina 10

WatersnoodmuseumPagina 4

Het Anton Pieck Museum bevat een uitgebreide eigen collectie. Het museum werd op 6 september 1984 door Anton Pieck zelf geopend, in bijzijn van H.K.H. Prinses Margriet. In vijf ruimtes wordt een zo compleet mogelijk en gevarieerd overzicht van het werk van Pieck gegeven.

Naast het bekende werk, in de zo herkenbare precieze stijl, nemen zijn olieverven en grafisch werk een bijzondere plaats in. Werk dat menig museumbezoeker al heeft verrast. Ook zijn originele etspers en zijn werkhoek met boekenkast zijn te zien in het museum.

Anton Pieck werd op 19 april 1895 geboren in Den Helder. Al op jonge leeftijd kreeg hij samen met zijn tweelingbroer Henri tekenles. Toen

Anton 14 was, behaalde hij zijn eerste acte, op 17-jarige leeftijd zijn tweede. Daarna was hij leraar tekenen. Hij ging lesgeven aan het instituut waar hij zelf in de leer was geweest: Bik en Vaandrager. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Anton Pieck als sergeant gelegerd in Amersfoort en Den Haag.

De Amersfoortse tijd heeft diepe sporen nagelaten in het werk van de tekenaar. Hij heeft het oude stadje in zijn vrije uren doorkruist en goed leren kennen.

Vele tekeningen en etsen uit die tijd zijn daarvan de stille getuigen. In de laatste stad gaf hij tekenlessen aan soldaten. In 1920 werd hij tekenleraar aan het Kennemer Lyceum te Overveen.

Lees verder op pagina 2

Een sprookjesachtige winter met Argos ErOpUitArgos ErOpUit heeft voor u een mooi dagarrangement samengesteld waarbij u na een heerlijke lunch een bezoek gaat brengen aan het nostalgische Anton Pieck Museum en het vlakbij gelegen Bakkerijmuseum in het stadje Hattem in Gelderland.

Anton Pieck is vooral bekend om zijn mooie romantische illustraties én als geestelijk vader van het sprookjespark "De Efteling". Hij was een veelzijdig kunstenaar, getuige zijn vele tekeningen, illustraties, olieverven en grafisch werk.

Watersnood Spirit of the Dance

Pagina 9

OrchideeënhoevePagina 5

Orchideeën

Page 2: Argos ErOpUit - Winter 2014

2 ErOpUit-krantjanuari - maart 2014

Je thuis voelen

“Het is om te gieren” zegt Geer, gevolgd door een onstuitbare schaterlach die weer een volgende grap en schaterlach bij partner Goor uitlokt. ‘Effe geen cent te makken’ is een tv-succes.

Wekelijks kijken miljoenen kijkers naar de gesponsorde avonturen van Geer & Goor, oftewel Gerard Joling en Gordon.

Het lijkt mij ook wel wat. En dan bedoel ik dat rondscheuren op het strand in een rolstoel met banden die rechtstreeks uit een stripverhaal lijken te komen en elk moment kunnen ontploffen. Het heeft een heerlijke ongecompliceerdheid. De capriolen van het duo zijn bedoeld om aandacht te genereren voor het Nationale Ouderenfonds, met als speerpunt extreme eenzaamheid onder ouderen. En het lukt het extraverte duo om die aandacht te pakken!

Blij ben ik om het feit dat het nu ook eens ouderen, zorg en vrijwilligerswerk vanuit een positieve insteek laat zien. Het laat aan vrijwilligers zien hoe belangrijk het werk is dat zij doen en toont toekomstige vrijwilligers dat je echt een verschil kunt maken. Een verschil voor veel senioren voor wie het niet meer als vanzelfsprekend is om er een dagje op uit te gaan.

Het uitje naar het strand, met de scène waarin Gordon eerst bijna te hard het water van de zee in rent en aansluitend toch dat persoonlijke en menselijke contact maakt. Dat vatte het voor mij wel samen. Dat voelde als uit en toch thuis.

En dat is waar Argos ErOpUit ook voor staat: er op uit door je thuis te voelen. Als deelnemer én als vrijwilliger.

Marianne Ras

Preventie en Informele ZorgArgos Services

"Herfst en winter waren hem liever dan lente en zomer. Het aantal ijsgezichten vol bedrijvige mensjes op schaats en slee, is indrukwekkend." Vervolg van pagina 1

Naast zijn werk op school maakte hij in de tijd die hem overbleef zijn eigen werk. Hij zou daar tot zijn pensionering in 1960 werkzaam blijven. Na een werkzaam leven overleed Anton Pieck op 24 november 1987 op 92-jarige leeftijd in Overveen.

Verleden als inspiratiebronHet verleden, vooral de 19e eeuw, inspireerde Anton Pieck. Met de wereld waarin hij leefde heeft hij zich nooit ingelaten; als een romantische eenling in een jachtige samenleving stond hij buiten zijn tijd. Enerzijds kenmerkt zijn werk zich door een geïdealiseerd verleden, anderzijds leefde hij zich uit in de wereld van sagen en sprookjes. Zijn werk zit vol humor. Romantische ironie en humoristische taferelen leken Pieck op het lijf geschreven. Hij bezat een onuitputtelijke bron van ideeën en had oog voor detail en nuances. Het is indrukwekkend om te zien hoeveel werken de sympathieke kunstenaar heeft nagelaten. Vrije weekenden waren dan ook schaars. Pieck werkte zeven dagen per week, 's morgens, 's middags en 's avonds. Voor krant, radio en televisie had hij nauwelijks aandacht.

Pieck reisde veelvuldig. Zijn indrukken legde hij vast in een groot aantal schetsen en 'reistekeningen'. Het Vlaanderen van Breughel en het Engeland van Dickens keren vaak terug in zijn vele schetsboeken. Op menige fantasiekalenderplaat vindt men een geveltje dat echt bestaat. In negen van de tien gevallen is dat geveltje óf in Nederland, óf bij onze zuiderburen, óf in het traditierijke Albion te vinden. De eigen stijl van Pieck maakte hem geliefd bij een miljoenenpubliek in binnen- en buitenland, zonder dat hij daar overigens op uit was. Integendeel: hij tekende en schilderde naar eigen inzicht. Het verbaasde hem iedere keer weer dat de belangstelling voor zijn werk zo groot was en met de dag groeide. Herfst en winter waren hem liever dan lente en zomer. Het aantal ijsgezichten vol bedrijvige mensjes op schaats en slee, is indrukwekkend. U zult ook vast wel eens een kerstkaart met een winters tafereel getekend door Pieck hebben verstuurd of ontvangen.

De EftelingIn 1951 begon Pieck's zoveelste avontuur: De Efteling. Een uniek park dat is uitgegroeid tot het grootste recreatiepark van ons land. De Efteling ontstond enige jaren voor het Amerikaanse Disneyland. Vanaf 1951 heeft Pieck er meer dan dertig jaar aan meegewerkt. Niet ten onrechte ontving het park in 1971 de 'Gouden Appel' als één van de beste Europese recreatieoorden.

Allerlei sprookjes zijn er treffend uitgebeeld. Meer dan duizend tekeningen en ontwerpen getuigen van een minutieuze voorbereiding. Een klein aantal is in het museum te bewonderen.

BakkerijmuseumNa dit bezoek gaat u ook nog naar het vlakbij gelegen Bakkerijmuseum. De oorsprong van de collectie in dit museum komt voort uit de verzameldrift van één persoon: oprichter van het museum G.W. Barendsen.

Toen zijn huis te klein werd voor zijn collectie werd het idee om een bakkerijmuseum te beginnen, geboren. In dit ambachtelijke museum vindt u onder andere een takkebosoven, een bedrijfskeuken uit de 18de eeuw en een winkeltje uit grootmoeders tijd.

Datum: vrijdag 14 maart

Locatie: Anton Pieck en Bakkerijmuseum, Hattem

Tijd: 12:00-16:00 uur

Prijs: € 69,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, entree, lunch en koffie of thee met lekkers

Page 3: Argos ErOpUit - Winter 2014

3ErOpUit-krantjanuari - maart 2014

THEATER

Muziek: Frans Bauer

Op veler verzoek wordt Frans Bauer Live in Concert IX verlengd met een reprise. Dit concert wordt net als zijn voorgangers een onderhoudend avondvullend programma met natuurlijk ...een lach, een traan, gezelligheid, maar bovenal veel feest. Onder begeleiding van een nieuw 9-koppige orkest de Holland Showband worden alle hits van de afgelopen jaren ten gehore gebracht. Naast de hits staan ook de door Frans geschreven nieuwe liedjes centraal. Hij zingt zelfs liedjes, die nog niet eerder zijn verschenen!

Datum: vrijdag 10 januari

Locatie: Stadsgehoorzaal, Vlaardingen

Tijd: 20:00-23:00 uur

Prijs: € 59,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, entree, garderobe en pauze-drankje

RECREATIEF

50Plus Bios: DaglichtIris blijkt een oudere halfbroer te hebben, waarvan het bestaan noodgedwongen is verzwegen. De autistische Ray blijkt in een tbs-kliniek te verblijven omdat hij veroordeeld is voor een gruwelijke moord. Iris trekt zich het lot van haar halfbroer aan en in haar zoektocht naar de waarheid wordt ze geconfronteerd met zaken die haar leven voorgoed zullen veranderen.

Cast: Angela Schijf, Fedja van Huet, Monique van de Ven, Derek de Lint en Thijs Römer

Datum: maandag 13 januari

Locatie: Pathe Schouwburgplein, Rotterdam

Tijd: 13:00-16:00 uur

Prijs: € 25,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, entree en koffie of thee met lekkers

BOODSCHAPPEN & WINKELEN

Winkelen VoorwindenRuim achtduizend vierkante meter winkelplezier. Bij Voorwinden is voor iedereen en voor elke activiteit de juiste kleding te vinden van baby tot senior.

De mode is toonaangevend en vooruitstrevend maar bij Voorwinden is service, klantvriendelijkheid en een prettige ongedwongen sfeer net zo belangrijk. Indien gewenst, wordt in eigen atelier de kleding gratis vermaakt. In het modecafé kunt u genieten van een heerlijke koffie en een lekker broodje. Gaat u ook gezellig mee naar 's Gravendeel?

Datum: vrijdag 17 januari

Locatie: Modemall Voorwinden, ’s Gravendeel

Tijd: 11:00-15:00 uur

Prijs: € 10,-

Inclusief: vervoer en begeleiding

ETEN & DRINKEN

Koffi edrinken Hotel New York

Hotel New York ligt op een unieke locatie aan de Rotterdamse Maas op de zogenaamde "Kop van Zuid". De hoge plafonds, de kleurrijke lampen, stoere scheepselementen en robuuste buizen en pilaren kenmerken de unieke sfeer van het restaurant waar het altijd gezellig druk is.

Met Argos ErOpUit gaat u hier gezellig koffiedrinken met natuurlijk wat lekkers erbij. Wellicht kunt u ook nog één van de vele cruiseschepen die de Rotterdamse haven aandoen en vlakbij Hotel New York afmeren, gaan bewonderen.

Datum: vrijdag 24 januari

Locatie: Hotel New York, Rotterdam

Tijd: 14:00-15:30 uur

Prijs: € 27,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, tweemaal koffie of thee en een gebakje

THEATER

Toneel: De PassievruchtIn de toneelbewerking van de gelijknamige succesroman van Karel Glastra van Loon spelen Victor Reinier en Oda Spelbos de belangrijkste rollen.

Armin heeft al een dertienjarige zoon, Bo, met zijn overleden vriendin Monika. Nu wil hij met zijn nieuwe liefde ook een kind, maar dat lukt niet. Na onderzoek blijkt dat Armin onvruchtbaar is en dat dat altijd al zo geweest moet zijn. Armin is verbijsterd en neemt zijn zoon en huidige vrienden Ellen mee in zijn emoties. Wie is de vader van zijn kind? De roman van Karel Glastra van Loon werd uitgebracht in 24 talen en is meer dan 1 miljoen keer gelezen.

Datum: vrijdag 24 januari

Locatie: Theater Koningshof, Maassluis

Tijd: 20:30-22:30 uur

Prijs: € 39,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, garderobe en pauzedrankje

CULTUUR

Chanel: de legende

Denk je aan Chanel, dan denk je aan elegantie, stijl en bewegingsvrijheid. Aan klassieke ontwerpen zoals de "Little Black Dress" en aan beroemde klanten. Aan het parfum Chanel No. 5 en aan mooie sieraden. Chanels kleurrijke levensloop spreekt al generaties tot de verbeelding en inspireert nog steeds. De tentoonstelling vertelt het fascinerende verhaal van Coco Chanel en haar befaamde modehuis. De tentoonstelling toont diverse topstukken zoals originele Chanel-ontwerpen uit de jaren '20 en '30, mantelpakken uit de jaren '60 en creaties gedragen door beroemde klanten zoals Marlene Dietrich, Romy Schneider en Koningin Paola van België. "Chanel: de legende" neemt u mee op een adembenemende reis door het leven en werk van Coco Chanel.

Daarnaast wordt ook de rol van Karl Lagerfeld belicht, die het modehuis sinds 1983 nieuw leven inblies door Chanels erfenis te combineren met de huidige tijdsgeest. Respectvol, stijlvol en in de geest van zijn illustere voorgangster

Datum: vrijdag 31 januari

Locatie: Gemeentemseum, Den Haag

Tijd: 13:30-16:00 uur

Prijs: € 55,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, entree, koffie of thee en afsluitend drankje met lekkers

Page 4: Argos ErOpUit - Winter 2014

4 ErOpUit-krantjanuari - maart 2014

CULTUUR

WatersnoodmuseumIn de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 was het twee dagen na volle maan. De vloed die om 5.00 uur moest komen was dus een springvloed, 'giertij'. Toch dachten veel mensen dat het wel mee zou vallen. Een oude volkswijsheid was dat als de eb niet kwam, de vloed meestal wel meeviel.

Dit keer was dat echter niet het geval. De storm bleef met windkracht 11 tot 12 boven de Noordzee woeden uit het noordnoordwesten. Langs de kust traden windstoten van 135 kilometer per uur op. Al voordat het vloed was, ging het op vele plaatsen fout. Rond 2.00 uur kwam het water voor het eerst over de dijken en de vloedplanken heen. Vanaf 3.00 uur begonnen de dijken te breken. Een verschrikkelijke ramp was een feit. Ruim 1800 mensen komen om en vele duizenden stuks vee. Huizen, boerderijen, zelfs hele dorpen gaan verloren, evenals persoonlijke eigendommen en het land is onbruikbaar geworden.

Een ramp zoals deze mocht nooit meer gebeuren. De veiligheid van mens, dier en land moest drastisch worden verbeterd. De speciaal ingestelde Deltacommissie kwam nog in datzelfde jaar met een plan: de Deltawerken. De Deltacommissie stelde voor de zeearmen in het deltagebied volledig af te sluiten en alle zeeweringen op de zogenoemde "deltahoogte" te brengen. Als uitgangspunt daarvoor gold een waterhoogte van vijf meter boven NAP bij Hoek van Holland. De kans op overstroming zou daarmee uitkomen op 1/4000 per jaar voor het deltagebied en het noorden en 1/10.000 per jaar voor de Randstad. Het resultaat: nieuwe dammen, een stormvloedkering en versterkte en opgehoogde dijken. Op 4 oktober 1986 spreekt Koningin Beatrix de woorden: "De stormvloedkering is gesloten. De Deltawerken zijn voltooid. Zeeland is veilig."

In 2001 is nabij Ouwerkerk het Watersnoodmuseum geopend welke in 2009 officieel een Nationaal Monument is geworden. Het Watersnoodmuseum bestaat uit de vier Phoenix-caissons die in november 1953 zijn gebruikt om het gat in de dijk bij Ouwerkerk te dichten. De betonnen kolossen zijn via enkele ondergrondse en een bovengrondse gang met elkaar verbonden. De missie van het museum is: "Herinneren, Leren en Vooruitkijken". In de vier caissons zijn de volgende exposities te zien:

De feiten: Wat gebeurde er in de nacht van 1 februari 1953 en wat werd er in de dagen na de ramp gedaan? Over de ramp, de dichting van de dijkgaten en de reddingsacties.

De mensen: In deze presentatie krijgen de slachtoffers een gezicht. Ruim 1800 mensen lieten het leven en vele tienduizenden sloegen op de vlucht voor het verwoestende water.

De wederopbouw: Hier is o.a een replica van een geschenkwoning te zien, die na de ramp door met name Scandinavische landen werden gedoneerd. Ook te zien zijn machines en materialen die werden ingezet het bij dijkherstel.

De toekomst: In deze presentatie blikt het museum vooruit in de toekomst als het gaat om klimaatopwarming en het stijgen van de zeespiegel. Wat zijn de uitdagingen en wat zijn de mogelijke oplossingen?

Met Argos ErOpUit kunt u dit indrukwekkende museum bezoeken. Tijdens de rit ernaar toe kunt u ook genieten van de prachtige natuur rondom dit museum dat eveneens onder het Nationaal Monument Watersnood 1953 valt.

Datum: dinsdag 4 februari

Locatie: Watersnoodmuseum, Ouwerkerk

Tijd: 13:30-16:00 uur

Prijs: € 55,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, entree, rondleiding, koffie of thee en drankje met Zeeuwse bolus

Page 5: Argos ErOpUit - Winter 2014

5ErOpUit-krantjanuari - maart 2014

ETEN & DRINKEN

Muzikale brunch in Palladion

Stichting Muzikaal Onthaal Vlaardingen organiseert in samenwerking met Grieks restaurant Palladion een muzikale brunch met uitgebreid lopend buffet en live entertainment. Naast een optreden van de bekende Vlaardingse zangeres Rita Young zullen ook nog andere muzikanten voor u optreden.

Het lopende buffet bestaat uit een variatie aan Griekse voorgerechten, hoofdgerechten en een verrassingsdessert dat aan tafel wordt geserveerd. Gaat u ook mee gezellig genieten met Argos ErOpUit?

Datum: zondag 2 februari en zondag 30 maart

Locatie: Grieks Restaurant Palladion, Vlaardingen

Tijd: 12:30-16:00 uur

Prijs: € 50,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, entree, lunchbuffet, twee drankjes en koffie of thee

RECREATIEF

Waterorgel- en glasblaasshow

Dit restaurant heeft speciaal een waterorgel, de Bottelier genaamd, laten bouwen. Op muziek van onder andere André Rieu en Strauss bewegen de waterstralen en door middel van gekleurde lampen ontstaat er dan een waar spektakel. Laat u ook betoveren door het mooie klank- en kleurspel. Na deze show is het tijd voor wat humor.

Een glasblazer zal op cabaretachtige wijze u alle kneepjes van het glasblazen laten zien en wellicht krijgt u zelf ook nog de kans om een mooi glaswerkje te blazen. Kortom, het wordt weer een ouderwets gezellige middag in Ameide.

Datum: vrijdag 7 februari

Locatie: In ’t Wapen van Ameide, Ameide

Tijd: 12:00-16:00 uur

Prijs: € 60,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, shows, koffietafel en afsluitend drankje

THEATER

Klassiek: Beethoven Symfonie 9Beroemder dan de Negende Symfonie van Beethoven kan klassieke muziek niet worden. De halve wereldbevolking neuriet het "Alle Menschen werden Brüder" uit het slotdeel mee. En zo uniek is de partituur, dat hij in 2001 terechtkwam op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De één denkt dat Beethoven met zijn Negende de universele broederschap wilde verklanken. Volgens de ander is het de zwaar bevochten overwinning van een dove componist op de eenzaamheid. Bij de première zat Beethoven op de eerste rij, met zijn rug naar het publiek. Aanvankelijk merkte hij niets van de applausorkaan die hij met zijn nieuwe symfonie had ontketend.

Frans Brüggen en het Orkest van de Achttiende Eeuw leiden het stuk in met de zelden gehoorde Fantasie voor piano, koor en orkest.

Datum: zondag 9 februari

Locatie: De Doelen, Rotterdam

Tijd: 20:15-22:30 uur

Prijs: € 49,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, entree, garderobe en pauzedrankje

ETEN & DRINKEN

Brasserie Mariti emDit keer kunt u in de gezellige brasserie van de Meerpaal genieten van een heerlijk Vlaams menu. Op het buffet kunt u vinden:• Witlof roomsoep• Prei-ham salade• Aardappelsalade met spek• Komkommersalade• Runderstooverij• Coq au vin• Kipragout• Groenten lasagne• Patat frites

• Lonquer van passievruchten

Eet smakelijk!

Datum: maandag 10 februari

Locatie: de Meerpaal, Vlaardingen

Tijd: 17:00-19:00 uur

Prijs: € 20,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, dinerbuffet en drankje

RECREATIEF

Bezoek Orchideeën HoeveDoor de combinatie van kweken en exposeren zijn de tuinen wereldwijd toonaangevend te noemen. De tropische tuin, ‘een nagebootst stukje oerwoud’, huisvest duizenden natuursoorten wilde orchideeën, waarvan velen alleen nog te bewonderen zijn in deze tropische tuinen. Betreedt u de tropische tuin, dan waant u zich meteen in een oerwoud, want ook het klimaat is meegenomen uit de tropen.

De Vlinder Vallei is de grootste vlindertuin van Europa. Deze tuin is niet te vergelijken met andere vlindertuinen en zorgt voor een totaal nieuwe beleving. Tussen enorme rotsformaties fladderen duizenden vlinders het hele jaar vrolijk rond langs kabbelende beekjes en kleurrijke nectarplanten, maar er is nog veel meer! Zo zijn er in de vlindertuin tropische vogels, reptielen en vijvers met koikarpers. In de kwekerij liggen de wortels van de Orchideeën Hoeve. Verbaas u over de enorme diversiteit aan orchideeën die hier op professionele wijze worden gekweekt. U kunt onder andere zien hoe de medewerkers de planten verzorgen en de bloemen exportklaar maken. Uiteraard zal er aan het eind van de dag voor u ook een mooie orchidee klaarstaan.

Datum: woensdag 12 februari

Locatie: Orchideeën Hoeve, Luttelgeest

Tijd: 12:00-15:30 uur

Prijs: € 62,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, entree, koffietafel, koffie of thee met gebak en orchidee

CULTUUR

Optreden duo HeyendahlHet duo Heyendahl bestaat uit Marie-Christine Goergen en Ellen Baksteen.Marie-Christine Goergen is fluitiste, musicologe en fluitdocente. Zij studeerde fluit aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. In 2003 studeerde zij af met een scriptie over het onderwerp "Muziektherapie en dementie". Naast haar optredens met Ellen Baksteen is Marie-Christine ook werkzaam als fluitiste in de musicalorkesten van Joop vd Ende Theaterproducties. Ellen Baksteen heeft haar liefde voor klassieke muziek meegekregen van haar moeder die pianiste is. Zij studeerde fluit aan de Schumann Academie, Hogeschool voor Muziekvakopleidingen in deeltijd. Naast haar concerten met Marie-Christine doet zij geregeld mee aan gelegenheidsprojecten met kamermuziekensembles of orkest.

Datum: vrijdag 14 februari

Locatie: Tweemaster, Maassluis

Tijd: 14:30-16:30 uur

Prijs: € 15,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, entree en koffie of thee met lekkers

ArgosBruist!Argos

ArgosBruist!Argos

Page 6: Argos ErOpUit - Winter 2014

6 ErOpUit-krantjanuari - maart 2014

Mijn herinnering aan Hollandse hachee

Chefkok Roger Sinke

columnLinsy van den Eijnde

diëtiste

Elke dag een runderlapje met gekookte aardappelen is te

eenzijdig. Keuze genoeg: neem eens een visgericht of probeer

juist vegetarisch!

Wij vermelden bij alle maaltijden de voedingswaarden, zodat u

weet wat u eet. Voor elke dieetwens is er een geschikte maaltijd-

variant: glutenvrij, lactosevrij, gemalen of natriumbeperkt.

De Schijf van Vijf is een gezonde basis. Kies halfvolle zuivel-

producten en neem ook die lekkere kiwi of sinaasappel!

Zo gezond zijn wintergroenten

Verzot op jachtschotel

Gezond van start in 2014

Een maaltijd moet lekker zijn. Daar zorgen onze koks voor.

Maar net zo belangrijk is gezond en gevarieerd eten. Dat is het

dagelijkse werk van onze diëtiste Linsy van den Eijnde.

Zij geeft drie praktische tips om het jaar gezond te starten.

In veel huishoudens staat er in deze tijd van het jaar

regelmatig een lekkere stamppot of een pan erwtensoep op

tafel. Echte winterkost: hartstikke gezond en nog lekker ook.

Wintergroenten als spruitjes, boerenkool, bietjes en

winterwortel worden verbouwd in Nederland, op de volle

grond. Ze kunnen prima groeien bij lage temperatuur en zijn

zeer rijk aan vitamines en mineralen. Een portie gekookte

spruitjes bevat net zoveel vitamine C als een heel glas

versgeperst sinaasappelsap! Spruitjes zijn dé vitamine-C

bommetjes in de winter. Proef het zelf, probeer eens het

runderlapje met spruitjes op Maaltijdservice.nl!

Herkent u deze wintergroenten?

A B C

> Mail uw antwoorden naar [email protected]

en maak kans op één week gratis maaltijden!

Sinds de kou haar intrede deed zien we de ‘Jachtschotel met

rode kool’ met stip de Maaltijdservice.nl Top 5 binnenstormen.

Hoewel de rode kool jaarrond van Nederlandse bodem

beschikbaar is, is de groente vooral favoriet voor hutspot en

jachtschotels. In de jachtschotel van Maaltijdservice.nl is de

typische koolsmaak gecombineerd met gekookte aardappelen

en magere rundvleesblokjes in een saus met champignons,

zilveruitjes, augurken en heerlijke winterkruiden. Jammie!

Meer suggesties:• Vaste prik! Rundergehaktbal met jus, gestoofde

courgettepeterselie en gekookte krielaardappelen• Lekker Oosters! Babi pangang met oosterse groenten

en bami goreng• Origineel streekrecept! Overijsselse jachtschotel,

schorseneren met tijm en aardappelpuree• Ouderwets lekker! Hazenpeper met verse

sperziebonen en een aardappel-kastanjepuree met

cranberry’s

Deze maaltijden zijn ook natriumbeperkt te bestellen.

Maaltijdservice.nl Top 5

Drie tips van Linsy:

Varieer

Kies bewust

Schijf van Vijf

Tip 1

Tip 2

Tip 3

Hoe koud het ook was in de winter: als het even kon was ik

als kind buiten te vinden. Regen, sneeuw, kwik richting het

vriespunt? Eigenlijk vond ik het nooit te koud om buiten te

spelen. Pas als de geur die gepaard ging met mijn moeders

kookkunsten steeds sterker werd, was ik bereid de achtertuin

in te ruilen voor een stoel in de keuken. Binnen bij de

verwarming zag ik dan hoe zij haar Hollandse hachee op tafel

zette. De uren stoven en buitenspelen kwamen perfect

bij elkaar: ik was klaar voor mijn favoriete gerecht!

Nog steeds als ik ergens die herkenbare geur tegenkom,

dwalen mijn gedachten automatisch af naar de herinnering

aan de Hollandse hachee met dat ene uitzonderlijke

ingrediënt: de warmte van mijn moeder.

Mevrouw Janssen-Verhoeven:

“Namens mijn moeder: erg smakelijk met verse

ingrediënten. Vandaag nogmaals besteld!”“

Hollandse hachee met hutspot

Oud Hollands stoofgerecht van rundvlees, ui en laurier met

een stamppot van aardappel, wortel en ui.

smakelijk eten, met dank aan

In eenvoudige stappen uw maaltijden bestellen

Maak uw keuze uit meer dan 70 maaltijden.Kies in de categorieën soep, salade, vlees, vis, vegetarisch

of dessert uw favoriete maaltijden (minimaal slechts vier

gerechten per bestelling).

Geef uw voorkeuren aan.Uw favoriete maaltijden gevonden? Selecteer het aantal en

de maaltijdvariant, bijvoorbeeld ‘natriumbeperkt’, ‘gemalen’

of ‘glutenvrij’.

Vul uw gegevens in en bestel!Alles compleet? Klik op de winkelwagen en voer uw adres-

gegevens en de gewenste bezorgdatum in.* Na afronding

rekent u uw bestelling veilig via iDEAL af.

Hulp nodig? Bel 0900-5500025 (15 ct. p/min) of lees

de uitgebreide beschrijving van het bestelproces op

www.maaltijdservice.nl onder de kop ‘hoe werkt het?’.

* afleveren op een ander adres is tevens mogelijk.

Gezonde lekkere maaltijden bestelt u snel op Maaltijdservice.nl

in drie eenvoudige stappen: Als u vóór 12:00 uur bestelt, dan zorg ik dat u uw maaltijden morgen in huis heeft!*

* later bezorgen kan natuurlijk ook, wij bezorgen

van maandag tot en met zaterdag

3

1

2

3

Advertorial

Page 7: Argos ErOpUit - Winter 2014

7ErOpUit-krantjanuari - maart 2014

THEATER

Toneel: On golden pond

Theatergrootheden Bram van der Vlugt en Jenny Arean staan dit seizoen voor het eerst samen op het toneel in een indrukwekkend toneelstuk gebaseerd op de met drie Oscars bekroonde gelijknamige film.

On Golden Pond laat op ontwapenende wijze zien hoe krachtig en belangrijk familiebanden zijn en wat er kan veranderen in slechts één zomer. Paul van Vliet tekende voor de vertaling.

Datum: vrijdag 14 februari

Locatie: Theater het Kruispunt, Barendrecht

Tijd: 20:15-22:30 uur

Prijs: € 49,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, entree, garderobe en pauzedrankje

THEATER

Show: Swan Lake on Ice

Swan Lake on Ice vertelt op unieke en betoverende wijze Tchaikovsky’s wereldberoemde verhaal van de liefde. Het theaterpodium in het nieuwe Luxor Theater zal daadwerkelijk worden getransformeerd tot een bevroren meer! Laat u meevoeren door de onvergetelijke magie van het beroemde zwanenmeer, uitgevoerd door een cast van maar liefst 30 schaatskampioenen. Zij brengen een nieuwe, gedurfde en ongeëvenaarde interpretatie van het bekroonde meesterwerk. Met prachtige sets, weelderige kostuums, unieke special effects en uiteraard de wereldberoemde en adembenemende muziek van Tchaikovsky, wordt deze show gezien als de meest indrukwekkende uitvoering van Het Zwanenmeer ooit!

Datum: zaterdag 15 februari

Locatie: Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam

Tijd: 14:00-16:30 uur

Prijs: € 70,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, entree, garderobe en pauzedrankje

AF EN TOEOPPASSEN OP EEN LIEF HUISDIER? WORD OOPOEH!

WWW.OOPOEH.NLOF BEL 020 - 78 53 745

Bent u graag in het gezelschap van een huisdier maar wilt u niet de volledige zorg dragen? Word dan OOPOEH en geniet van een huisdier wanneer u wilt. Schrijf u nu in op:

Partner in regio Rotterdam

CULTUUR

Waterweg ClassicDe leerlingen van de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium Den Haag zullen het eerste Waterweg Classic concert van dit jaar voor u verzorgen. Komt u ook genieten in de Meerpaal te Vlaardingen van de prachtige klanken op piano en viool die deze talentvolle jonge mensen ten gehore gaan brengen?

Datum: zondag 16 februari

Locatie: Meerpaal, Vlaardingen

Tijd: 15:00-17:30 uur

Prijs: € 15,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, entree, koffie of thee en drankje met hapje

CULTUUR

Bezoek CORPUS

Nergens anders krijgt u zo'n bijzonder doorkijkje in het functioneren van de mens. U ziet en voelt hoe het lichaam in elkaar zit, hoe het werkt en wat u moet doen om het gezond te houden. In kleine groepjes wandelt u door het lichaam. U gaat bij de knie het lichaam in en komt aan het einde van de reis bij de hersenen weer naar buiten. Een team van onder andere medische specialisten heeft ervoor gezorgd dat alle informatie in CORPUS berust op correcte medische feiten en CORPUS is gebouwd in overeenstemming met de menselijke anatomie. Na deze bijzondere 'reis' kunt u nog even napraten over alle indrukken onder het genot van een kopje koffie met gebak.

Datum: donderdag 20 februari

Locatie: CORPUS, Oegstgeest

Tijd: 14:00-16:00 uur

Prijs: € 49,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, entree en koffie of thee met gebak

ArgosBruist!Argos

Page 8: Argos ErOpUit - Winter 2014

8 ErOpUit-krantjanuari - maart 2014

CULTUUR

Museum Dansant en Museum Soet & VermaeckArgos ErOpUit heeft voor u een heel bijzonder uitstapje georganiseerd. U gaat genieten van een compleet dagje ouderwetse gezelligheid in twee unieke musea.

Aan de rand van Hilvarenbeek staat Museum Dansant, gebouwd in art nouveau Tuschinski stijl. Dit museum maakt deel uit van een uniek bedrijf dat draaiorgels restaureert maar ook nieuwe draaiorgels vervaardigt. Als u het museum bezoekt, waant u zich echt in het begin van negentienhonderd. In een sfeer die bepaald wordt door prachtige orgels, mahonie, kristal en spiegels beleeft u een dag die u niet snel zult vergeten. Het team van Museum Dansant geeft u een rondreis door de tijd en in een cabaretachtige sfeer hoort u alles over de geschiedenis van de orgels uit de tijd dat het woord onthaasten nog uitgevonden moest worden. Er wordt verteld wat voor werk er achter de kleurige facades schuilgaat en hoe de muziek met “boeken” gemaakt wordt. U verbaast zich over het magistrale Mortier draaiorgel van maar liefst vijftig vierkante meter groot en u kunt een dansje doen op de klanken van het mechanische robot-orkest.

Op dezelfde humoristische wijze als bij Museum Dansant kunt u ook kennismaken met de wereld van de kermis vanaf zijn ontstaan tot ongeveer 1950 in Museum Soet & Vermaeck. U bent weer even terug in de tijd van weleer toen de kermis nog drie dagen lang hét feest van het jaar was. Op een bijzondere wijze wordt u

betrokken bij het kermisgebeuren waarbij als rode draad is gekozen voor het ‘Rad van Fortuin’. Nadat u genoten heeft van een kopje koffie of thee met een heerlijke Brusselse wafel met slagroom in de wereldberoemde poffertjessalon van Victor Consael wordt gestart met het kermisverhaal waarbij u door middel van het Rad van Fortuin bij de kermis van weleer wordt betrokken. Alle facetten van de kermis uit uw jeugd komen voorbij terwijl u de gehele dag wordt verwend met allerlei lekkers zoals popcorn, heerlijk gebrande pinda’s, een uitgebreide lunch, poffertjes en nog veel meer. Aan het eind van uw kermisbezoek krijgt u nog een lootje voor het prijzenfestival. Gaat u naar huis met een heerlijke peperkoek of een pluchen beer, of mag u uw eigen suikerspin gaan draaien?

Datum: vrijdag 28 februari

Locatie: Museum Dansant, Hilvarenbeek

Tijd: 11:00-16:00 uur

Prijs: € 67,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, entree, rondleiding, lunch, koffie of thee en drankje met lekkers

RECREATIEF

Optreden

accordeonverenigingOnder het genot van een hapje en een drankje zult u een sfeervolle avond in locatie Hooge-Werf beleven met het luisteren naar en het meedeinen op de gezellige muziek van accordeonvereniging Philharmonica.

Datum: woensdag 5 maart

Locatie: Hooge-Werf, Poortugaal

Tijd: 19:15-21:00 uur

Prijs: € 15,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, entree, koffie of thee en drankje met lekkers

RECREATIEF

Demonstrati e chocolade maken met proevenKijken naar een vakman verveelt geen seconde. Dat geldt zeker wanneer u de enthousiaste chocolatier Frits van Noppen aan het werk ziet. Hij toont zijn ambacht tijdens het maken van vorm- en mouleerbonbons en uiteenlopende chocoladefiguren.

Cacaobonen zijn belangrijke ingrediënten bij het vervaardigen van chocolade. Maar hoe verloopt het productieproces eigenlijk, van ‘boon tot bonbon’? Hoe wordt chocolade gemaakt en verwerkt? U ziet het in een film en hoort de toelichting van de meester-patissier. Natuurlijk kunt u met al uw vragen bij hem terecht. U keurt ter plekke de kwaliteit van de bonbons. Zo vers heeft u nog nooit een bonbon geproefd! De demonstratie vindt uiteraard plaats onder het genot van koffie en thee, met 'Spécialités de la Maison'. Ook krijgt u nog de mogelijkheid om te winkelen in de cadeaushop van het atelier.

Datum: vrijdag 7 maart

Locatie: Chocolade Atelier Van Noppen, Ridderkerk

Tijd: 14:00-16:00 uur

Prijs: € 35,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, demonstratie, proeverij en koffie of thee met lekkers

ETEN & DRINKEN

Uit eten in François Haverschmidt Kok Bram Charite zal voor u in de gezellige brasserie van François Haverschmidt een heerlijk menu bereiden. Smakelijk eten!

Datum: dinsdag 11 maart

Locatie: François Haverschmidt, Schiedam

Tijd: 12:00-14:00 uur

Prijs: € 22,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, 3-gangen-menu, koffie en drankje

RECREATIEF

Optreden ArthuroHij speelde onder andere in de voorprogramma’s van Marco Borsato, Rob de Nijs, Gordon, Ben Cramer en Saskia & Serge. Zijn liedjes zijn zeer gevarieerd en hij kan putten uit een zeer groot repertoire van zo’n 1000 nummers. Komt u ook gezellig genieten van deze fijne artiest bij locatie Soenda te Vlaardingen?

Datum: donderdag 13 maart

Locatie: Soenda, Vlaardingen

Tijd: 19:30-21:15 uur

Prijs: € 15,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, entree en koffie en drankje

RECREATIEF

Bingo en pannenkoekenlunch

Bij de authenthiek verbouwde boerderij 't Sonnetje in Maasland worden met verse streekproducten pannenkoeken bereid. Nadat u van een heerlijke pannenkoek hebt genoten, wordt er een gezellige bingo georganiseerd. Bij de bingo wordt u uiteraard voorzien van een kopje koffie of thee. Verder kunt u ondertussen genieten van de rustieke omgeving en landelijke sferen. Bovendien zijn er tijdens de bingo leuke prijsjes te winnen. Gaat u ook met ons mee naar 't Sonnetje?

Datum: dinsdag 18 maart

Locatie: Pannenkoekenboerderij ’t Sonnetje, Maasland

Tijd: 12:15-15:00 uur

Prijs: € 35,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, pannenkoek, koffie of thee, drankje en bingokaarten

ArgosBruist!Argos

ArgosBruist!Argos

ArgosBruist!Argos

Page 9: Argos ErOpUit - Winter 2014

9ErOpUit-krantjanuari - maart 2014

RECREATIEF

Optreden volksdansgroep Schampeljoen

Schampeljoen is een kostuum- en dansgroep die in verschillende originele nationale klederdrachten een gevarieerd volksdansprogramma aan u laat zien. De meeste kostuums worden door de leden zelf gemaakt. Ze noemen zichzelf ook wel eens het ‘wandelende museum’. Kom ook genieten van een gezellige middag in locatie Klepperwei!

Datum: woensdag 19 maart

Locatie: Klepperwei, Rhoon

Tijd: 14:30-16:35 uur

Prijs: € 15,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, entree, koffie of thee en drankje met lekkers

CULTUUR

Bezoek Chateau du Lac

Kasteel Chateau du Lac is gebouwd met pilaren en oude stenen afkomstig van allerlei gebouwen en vestingen uit het gehele land. De bouwer van dit bijzondere kasteel is Piet van der Meer die met veel enthousiasme een rondleiding door zijn privé-museum voor u zal verzorgen. Onder het genot van een kopje koffie kunt u allerlei verschillende gebruiksvoorwerpen van vroeger bewonderen. In het kasteel hangen ook prachtige kroonluchters uit het Kurhaus Scheveningen.

De toren staat vol met allerlei oude voorwerpen, sommige van ver voor de oorlog en zelfs uit de middeleeuwen. Buiten vindt u nog een ouderwets houten toilet en in de tuin worden prachtige freesia's gekweekt. Dit prive-museum is echt de moeite waard om eens te gaan bekijken! Gaat u gezellig met Argos ErOpUit mee?

Datum: donderdag 20 maart

Locatie: Chateau du Lac, Hoek van Holland

Tijd: 14:00-16:00 uur

Prijs: € 25,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, entree, koffie of thee en bosje freesia’s

THEATER

Show: Spirit of the DanceSpirit of the Dance is de meest succesvolle show uit Ierland en heeft al meer dan 25 miljoen bezoekers getrokken in de hele wereld. Spirit of the Dance combineert de flitsende en overdonderende Ierse dans met sensuele Latijns-Amerikaanse ritmes van flamenco en salsa vol kracht en passie. Oogverblindende kostuums, adembenemende choreografie en een prachtige lichtshow maken van Spirit of the Dance één van de grootste dansshows ooit.

Datum: donderdag 20 maart

Locatie: Theater aan de Schie, Schiedam

Tijd: 20:15-22:30 uur

Prijs: € 39,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, entree, garderobe en pauze-drankje

BOODSCHAPPEN & WINKELEN

Winkelen KonijnendijkU heeft de keuze uit meer dan 150 topmerken. Bij Konijnendijk Mode is werkelijk voor elke smaak een passende outfit te vinden. In het Grand Café kunt u tussen het winkelen door even rustig genieten van een lekker kopje koffie of een broodje. Bij Konijnendijk Mode kunt u heel wat uurtjes winkelplezier ervaren.

Datum: vrijdag 21 maart

Locatie: Konijnendijk Mode, Zuid Beijerland

Tijd: 11:00-15:00 uur

Prijs: € 10,-

Inclusief: vervoer en begeleiding

THEATER

Muziek: Lenny KuhrLenny Kuhr vertelt een spannend, ontluisterend en verheffend muzikaal verhaal, met rechts van haar Cor Mutsers en links van haar Mischa Kool. Een muzikale drie-eenheid. En hoe u ook naar de voorstelling komt, u gaat geraakt en geïnspireerd naar huis! Lenny Kuhr zal, als Nederlandse zangeres/songwriter, voor eeuwig verbonden zijn aan ́ De Troubadour´ en haar grootste hit ́ Visite´. De jongere generatie ontdekte haar toen zij te gast was in het tv-programma ‘Ali B, op volle toeren’.

Datum: zondag 23 maart

Locatie: Theater Zuidplein, Rotterdam

Tijd: 14:00-16:30 uur

Prijs: € 29,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, entree, garderobe en pauzedrankje

RECREATIEF

Optreden de TroubadoursDe Troubadours bestaande uit Piet van Dijken op gitaar en Piet Bak op accordeon zullen deze avond een nostalgisch liedjesprogramma voor u verzorgen met muziek en zang uit de jaren ’50 en '60 van de vorige eeuw.

Datum: woensdag 26 maart

Locatie: François Haverschmidt, Schiedam

Tijd: 19:30-21:00 uur

Prijs: € 15,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, entree, koffie of thee en drankje met lekkers

ETEN & DRINKEN

Brasserie Mariti emDat wordt weer smullen in de Wetering! De kok heeft voor u een heerlijk Thais menu samengesteld.

Datum: donderdag 27 maart

Locatie: De Wetering, Vlaardingen

Tijd: 17:00-19:00 uur

Prijs: € 20,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, dinerbuffet en drankje

RECREATIEF

Dagtocht Bergen op Zoom

De binnenstad van Bergen op Zoom herbergt tal van monumenten en een deel van de binnenstad is een beschermd stadsgezicht. De stadsplattegrond toont nog de ronde vorm van de stadsomwalling met aan de westelijke kant het havenkwartier.

De haven werd echter gedeeltelijk gedempt. In totaal bezit de stad bijna 500 rijks- en gemeentemonumenten. Aan één van deze rijksmonumenten, stadspaleis Het Markiezenhof gaat u met Argos ErOpUit ook een bezoek brengen. Na dit bezoek bestaat er nog de mogelijkheid even heerlijk door het oude centrum van Bergen op Zoom te wandelen en sluiten we af met een drankje op de gezellige Grote Markt.

Datum: vrijdag 28 maart

Locatie: De Berk, Bergen op Zoom

Tijd: 12:00-16:00 uur

Prijs: € 59,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, entree, lunch, koffie of thee en afsluitend drankje

ArgosBruist!Argos Argos

Bruist!Argos

ArgosBruist!Argos

Page 10: Argos ErOpUit - Winter 2014

10 ErOpUit-krantjanuari - maart 2014

CULTUUR

Bezoek Noordbrabants MuseumHet onlangs volledig gerenoveerde Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch kent een lange en veelbewogen geschiedenis. Ooit stond op deze locatie aan het begin van de 17de eeuw een Latijnse school en gebruikten militaire gouverneurs en Commissarissen der Koningin het gebouw als ambtswoning.

Door een grondige verbouwing in 2011 werd het 18de eeuwse stadspaleis met eeuwenoude paleistuin in zijn oorspronkelijke luister hersteld en uitgebreid met nieuwbouwvleugels. Nu exposeert het sfeervolle paleis archeologische vondsten uit de Romeinse tijd, schilderijen vanaf 1500 uit de zuidelijke Nederlanden van vooral Brabantse kunstenaars en toont het de geschiedenis van Brabant. In de nieuwbouw is moderne en hedendaagse kunst in wisselende opstelling te zien.

Blauwe en Gele SalonDe grandeur van de Blauwe Salon, daterend uit 1768 en gerestaureerd in Lodewijk XV stijl met uitbundige en krullerige gouden versieringen, vormt het perfecte decor voor kunst uit de 16de en 17de eeuw. Hier hangen tegen donker-blauwe wanden schilderijen van de beroemde Brabantse schildersfamilie Breughel: Pieter Breughel de Oude (1526?–1569) en zijn twee zonen Pieter Breughel de Jonge en Jan Breughel de Oude. Vader Breughel kennen we vooral van zijn gedetailleerde, komische boerentaferelen en zedenschilderijen met spreekwoorden en moralistische ondertoon. In deze sfeervolle, vorstelijke omgeving hangen ook veel genrestukken, schilderijen met voorstellingen uit het dagelijkse leven. Breughel senior was op dit gebied baanbrekend en legde hiermee de basis voor de genreschilderijen uit de 17de eeuw, die tijdens de Nederlandse Barok heel populair werden. De Barok is een stijlperiode van ongeveer 1600 tot 1750. Begonnen in Rome en van daaruit verspreid over heel Europa met als kenmerken beweging en spelen met licht en ruimte.

In de Gele Salon hangen levensecht geschilderde bloemstillevens, voor het grootste deel gemaakt door de uit Tilburg afkomstige broers Gerard en Cornelis van Spaendonck. Zij schilderden fraaie bloemstukken, samengesteld met bloemen uit verschillende jaargetijden. Beiden leerden het schildersvak in Antwerpen. Antwerpen was in de 16de en 17de eeuw een bruisend centrum met een rijk en rooms-katholiek kunstleven. Hofschilder Rubens inspireerde in die tijd talloze jonge schilders uit Brabant.

Poezenschilderes

In de westelijke vleugel van het paleis is een speciale zaal gewijd aan de 19de eeuwse kunstenaarsfamilie Knip , waarvan Henriëtte Ronner Knip (1821–1909) als poezenschilderes het meest beroemd is. Soms duikt er een schilderij van haar op in het TV-programma “Kunst en Kitsch”. De poezen leende de schilderes van haar opdrachtgevers en ze werden ondergebracht in de zogenaamde “foyer des artistes”, een rustig hok in de tuin van haar huis. Wanneer de achtergrond van het doek, met uitsparingen voor de poezen klaar was, verhuisden ze naar een glazen kast in haar schildersatelier om geobserveerd en geschilderd te worden. Fotografisch nauwkeurig schilderde zij haar lievelingsdieren met hun spelende jongen in allerlei grappige poses en situaties. Ook hondenkarren zijn een specialiteit van haar, voordat zij als poezenschilderes beroemd werd. Trekhonden en hondenkarren waren in de 19de eeuw immers een vertrouwd beeld in het stadsleven.

De moderne kunststromingen uit het begin van de 20ste eeuw zijn goed vertegenwoordigd door stadsgenoot en kunstenaar Jan Sluijters en de voormalige Brabantse dorpsarts Hendrik Wiegersma en andere tijdgenoten.

Jarige LiesjeGeboren in ’s-Hertogenbosch schilderde Jan Sluijters (1881-1957) behalve landschappen en stadsgezichten vooral vrouwenportretten in alle stijlen, maar altijd figuratief (dus herkenbaar). Door zijn bezoek aan Parijs aan het begin van de 20ste eeuw maakte Sluijters kennis met nieuwe kunststromingen en ging hij expressiever schilderen in felle kleuren en platte vlakken. Hiermee stond deze veelzijdige kunstenaar aan de basis van een nieuwe Nederlandse kunststroming. Familieleden poseerden regelmatig, waaronder zijn jarige dochter Liesje in 1929. Geschilderd in roze en lichtblauwe pasteltinten zit een stralende Liesje met haar poppen en kadootjes op een met bloemen versierde stoel tegen een grijze achtergrond.

Tot eind maart 2014 toont het museum werk van een andere in Den Bosch geboren en getogen eigentijdse kunstenaar JCJVanderheijden (1928-2012 ). Deze kunstenaar vraagt zich af “Wat is nu eigenlijk een schilderij en hoe neem ik het waar? Is het spiegelbeeld van een schilderij nog een schilderij te noemen? En een reproductie? Moet het een lijst hebben”? Begin jaren zestig verkent hij al schilderend de mogelijkheden. Vanderheijden neemt afstand van de schilders-kwast en onderzoekt verder met eigentijdse middelen als fotografie, televisie en grafische druktechnieken.

Dwalend door het historische museum krijgt de bezoeker een goed overzicht van de geschiedenis van de provincie Brabant vanaf de tijd van de Romeinen en van de schilderkunst vanaf 1500 tot heden. Computers met aanraakschermen in bijna alle ruimtes zijn hierbij een handig hulpmiddel.

Datum: dinsdag 25 maart

Locatie: Noordbrabants Museum, ’s Hertogenbosch

Tijd: 12:00-16:00 uur

Prijs: € 60,-

Inclusief: vervoer, begeleiding, entree, koffietafel en afsluitend drankje

De seniorencoach lost het met u opOok voor 65-plussers is het leven niet altijd simpel. De één krijgt moeite met de administratie, de ander zou wel meer willen bewegen, maar weet niet goed waar dit mogelijk is. Of men zoekt informatie over de mogelijkheden thuiszorg te krijgen of wil in contact komen met anderen, maar ziet er tegenop dit zelf te organiseren. Een seniorencoach van Seniorenwelzijn kan hen op weg helpen hun leven aangenamer te maken op allerlei fronten.

Bij Seniorenwelzijn werken acht seniorencoaches verdeeld over de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Arianne Zevenbergen is seniorencoach in Schiedam. ‘Met plezier bezoek ik de mensen thuis om met hen te bespreken waar zij mee zitten’ zegt Arianne. ‘Samen met hen probeer ik in kaart te brengen of er mensen in hun omgeving zijn die ze kunnen helpen of hoe ze hulp kunnen krijgen bij dingen die ze zelf niet (meer) kunnen. We kunnen ook bekijken of ze in een ontmoetingscentrum aan activiteiten kunnen meedoen of als vrijwilliger aan de slag willen. Ook merk ik geregeld dat mensen in aanmerking komen voor aanvullende voorzieningen, maar dat niet weten. Vaak is het invullen van een formulier voldoende om ze wel te krijgen. Pas als duidelijk is dat mensen iets echt niet kunnen, onderzoek ik welke professionele organisatie iets voor hen kan betekenen’

Wilt u graag bezocht worden door een seniorencoach, neem dan contact op met

Seniorenwelzijn tel. 010 248 68 88 (08.30 – 13.30 u) of mail naar [email protected].

Page 11: Argos ErOpUit - Winter 2014

11ErOpUit-krantjanuari - maart 2014

Mag ik deze dans van u?Polka of polonaise; foxtrot of boogie-woogie; linedance of klompendans, het is tijd om te dansen!! Waarom? Omdat dansen niet alleen leuk is, maar ook nog eens gezond! Dus neem uw man, vrouw, kinderen, buren of vrienden mee, trek uw dansschoenen aan en dans gezellig met ons mee!

De kosten bedragen €2.50 per persoon, inclusief een kopje koffie of thee. Kaarten zijn bij aankomst aan de zaal verkrijgbaar.

Agenda jan – maart 2014zondag 12 januari 14.30 - 17.00 uurHooge-Werf - ’t Wiel 2, Poortugaal

vrijdag 17 januari 18.30 - 21.00 uur DrieMaasStede - Voorberghlaan 35 Schiedam

zondag 26 januari 14.30 - 17.00 uurde Wetering - Claudius Civilislaan 40 Vlaardingen

zondag 9 februari 14.30 - 17.00 uurKlepperwei - Zwaluwenlaan 1, Rhoon

vrijdag 14 februari 18.30 - 21.00 uur François HaverSchmidt - Willem de Zwijgerlaan 35 Schiedam

zondag 2 maart 14.30 - 17.00 uurde Meerpaal - Willem de Zwijgerlaan 2 Vlaardingen

vrijdag 7 maart 18.30 - 21.00 uurOC de 5 Molens - Nieuwe Damlaan 818 Schiedam

zondag 9 maart 14.30 - 17.00 uurHooge-Werf - ’t Wiel 2, Poortugaal

zondag 23 maart 14.30 - 17.00 uurSoenda - Soendalaan 2, Vlaardingen

‘Mag ik deze dans van u?’ is een initiatief van Argos Zorggroep. Voor meer informatie belt u met Argos Services via 010 427 8390 of stuurt u een e-mail naar: [email protected].

Argos ErOpUit wordt mede mogelijk gemaakt door:

Goed op weg met Argos Mobiel!Vervoersdienst voor ouderen in Vlaardingen en binnenkort ook in Schiedam!

Even naar de markt, koffie drinken bij een kennis of op bezoek bij onze locaties voor een maaltijd of een leuke activiteit? Argos Zorggroep brengt u waar u maar wilt met de unieke vervoerservice Argos Mobiel. Bel ons op 06 - 81171020 of houd een lege Argos Mobiel op straat aan door uw hand op te steken.

Onze chauffeur is snel ter plekke en brengt u naar elke gewenste bestemming binnen Vlaardingen. Argos Mobiel rijdt in Vlaardingen op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. U kunt een rollator of inklapbare rolstoel meenemen in het voertuig. Vanaf maart zal Argos Mobiel ook in Schiedam gaan rijden. U kunt hierover meer informatie krijgen bij Argos Services via 010 427 8390.

Tarieven€ 1,50 per persoon per rit van 0-3 km€ 3,00 per persoon per rit van 3-6 km

Hoe werkt Argos Mobiel? 1. U belt met 06-81171020 en u krijgt de hoofdchauffeur van Argos Mobiel Vlaardingen aan de telefoon.

2. U zegt waar u opgehaald wilt worden, met hoeveel personen u reist en waar u naar toe wilt.

3. Argos Mobiel is snel ter plekke en u stapt in.

4. Bij aankomst op de eindbestemming rekent u de ritprijs af via een pinbetaling of de Argos Mobiel Rittenkaart.

Reis nu nog voordeliger met de Argos Mobiel Rittenkaart ter waarde van € 15,00. U betaalt slechts € 13,50! De Argos Mobiel rittenkaart kunt u in Vlaardingen kopen bij de recepties van:

Zorgcentrum de Wetering, Claudius Civilislaan 40Zorgcentrum Soenda, Soendalaan 2Zorgcentrum de Meerpaal, Willem de Zwijgerlaan 2Revalidati ecentrum voor Ouderen Marnix, Marnixlaan 5

ColofonArgos ErOpUit is hét uitstapjesbureau voor zelfstandig wonende 55-plussers en cliënten van Argos Zorggroep. U kunt lid worden van Argos ErOpUit wanneer u woont in Vlaardingen, Schiedam, Maassluis, Maasland, Spijkenisse, Hoogvliet, Albrandswaard, Barendrecht of in Rotterdam aan de noordkant van de Maas. Het lidmaatschap kost in 2014 € 19,50 per jaar bij een automatische incasso.

U kunt lid worden of reserveren voor een uitstapje via het team van Argos ErOpUit. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 16.00 uur.

010 427 83 [email protected]

Bezoekadres:Voorberghlaan 35 – 3123 AX SchiedamCorrespondentieadres:Postbus 4023 – 3102 GA Schiedam

www.argoseropuit.nl

twitter.com/argoseropuit

facebook.com/argoseropuit

Page 12: Argos ErOpUit - Winter 2014

12 ErOpUit-krantjanuari - maart 2014

Themabijeenkomst: Nieuwjaarskoffi e met presentatie programma 2014

Bent u ook zo benieuwd naar het programma van 2014? We hebben weer leuke onderwerpen voor u geselecteerd! Graag willen wij u dat presenteren tijdens een gezellige nieuwjaarskoffie. Komt u ook?

Mocht u nog leuke of interessante onderwerpen weten, dan kunt u dat doorgeven aan de consulente van de locatie. Wij zullen altijd bekijken of we het kunnen opnemen in het programma.

De themabijeenkomst is gratis toegankelijk en reserveren is niet nodig. Voor meer informatie kunt u terecht op telefoonnummer 010 427 83 90.

Datum Tijd LocatieDi. 07-01-2014 14.00 – 16.00 uur Zorgcentrum Hooge-Werf,

’t Wiel 2, Poortugaal

Wo. 08-01-2014 10.00-12.00 uur Dagcentrum Parkhof, Schubertlaan 2, Maassluis

Di. 14-01-2014 14.00-16.00 uur Geriatrisch centrum De Es, Hürthstraat 1, Spijkenisse

Do. 16-01-2014 10.00-12.00 uur Zorgcentrum François Haverschmidt, Willem de Zwijgerlaan 35, Schiedam

Wo. 22-01-2014 10.00-12.00 uur Zorgcentrum de Meerpaal, Willem de Zwijgerlaan 2, Vlaardingen

Do. 23-01-2014 10.00-12.00 uur Verpleeg- en reactiveringscentrum DrieMaasStede, Voorberghlaan 35, Schiedam

Di. 28-01-2014 10.00-12.00 uur Geriatrisch centrum Meeuwenhof, Alverstraat 141, Hoogvliet

Do. 30-01-2014 10.00-12.00 uur Zorgcentrum de Wetering,Claudius Civilislaan 40, Vlaardingen

Welkom bij Argos l’Entrée!Argos l’Entrée is een initiatief van Argos Zorggroep en biedt 55-plussers een laagdrempelig aanbod aan themabijeenkomsten, cursussen en andere activiteiten die gericht zijn op gezondheid en welzijn.

Themabijeenkomst: Brandveiligheid

Woningbrand, je moet er niet aan denken. En als je slecht ter been bent, is het helemaal angstig! Wist u dat onvoorzichtig gebruik van elektrische apparaten één van de belangrijkste oorzaken is van woningbrand? Toch kunt er zelf veel aan doen om het te voorkomen. En mocht er toch nog iets fout gaan, dan is het fijn om te weten hoe u het beste kunt handelen.

Experts van de afdeling “brandveilig leven” van de regionale brandweer zullen u hier alles over komen vertellen. Uiteraard is er ook gelegenheid tot het stellen van vragen.

De themabijeenkomst is gratis toegankelijk en reserveren is niet nodig. Voor meer informatie kunt u terecht op telefoonnummer 010 427 83 90.

Datum Tijd LocatieDi. 04-03-2014 14.00-16.00 uur Zorgcentrum Hooge-Werf,

’t Wiel 2, Poortugaal

Wo. 05-03-2014 10.00-12.00 uur Dagcentrum Parkhof, Schubertlaan 2, Maassluis

Di. 11-03-2014 14.00-16.00 uur Geriatrisch centrum De Es, Hürthstraat 1, Spijkenisse

Do. 13-03-2014 10.00-12.00 uur Zorgcentrum François Haverschmidt, Willem de Zwijgerlaan 35, Schiedam

Wo. 19-03-2014 10.00-12.00 uur Zorgcentrum de Meerpaal, Willem de Zwijgerlaan 2, Vlaardingen

Do. 20-03-2014 14.00-16.00 uur Verpleeg- en reactiveringscentrum DrieMaasStede, Voorberghlaan 35, Schiedam

Di. 25-03-2014 10.00-12.00 uur Geriatrisch centrum Meeuwenhof, Alverstraat 141, Hoogvliet

Do. 27-03-2014 10.00-12.00 uur Zorgcentrum de Wetering,Claudius Civilislaan 40, Vlaardingen

Themabijeenkomst: COPD, “Happen naar lucht”

Hoe is het als u elke dag, 24 uur lang moet happen naar lucht? Dat kan gebeuren als u COPD heeft. COPD is een verzamelnaam voor onder meer de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem.

Maar wat is COPD nu precies? Wat zijn de symptomen, de oorzaken en behandeling van COPD? En hoe is het leven met COPD? Een deskundige gastspreker zal u hierover alles komen vertellen.

De themabijeenkomst is gratis toegankelijk en reserveren is niet nodig. Voor meer informatie kunt u terecht op telefoonnummer 010 427 83 90.

Datum Tijd LocatieDi. 04-02-2014 14.00-16.00 uur Zorgcentrum Klepperwei,

Zwaluwenlaan 1, Rhoon

Wo. 05-02-2014 10.00-12.00 uur Dagcentrum Parkhof, Schubertlaan 2, Maassluis

Di. 11-02-2014 14.00-16.00 uur Geriatrisch centrum De Es, Hürthstraat 1, Spijkenisse

Do. 13-02-2014 10.00-12.00 uur Zorgcentrum François Haverschmidt, Willem de Zwijgerlaan 35, Schiedam

Wo. 19-02-2014 10.00-12.00 uur Zorgcentrum de Meerpaal, Willem de Zwijgerlaan 2, Vlaardingen

Do. 20-02-2014 14.00-16.00 uur Verpleeg- en reactiveringscentrum DrieMaasStede, Voorberghlaan 35, Schiedam

Di. 25-02-2014 10.00-12.00 uur Geriatrisch centrum Meeuwenhof, Alverstraat 141, Hoogvliet

Do. 27-02-2014 10.00-12.00 uur Zorgcentrum de Wetering,Claudius Civilislaan 40, Vlaardingen

Page 13: Argos ErOpUit - Winter 2014

13ErOpUit-krantjanuari - maart 2014

AgendaU kunt de uitstapjes in deze ErOpUit-krant reserveren vanaf maandag 9 december - 09.00 uur via telefoonnummer010 427 83 90 of via www.argoseropuit.nl

Geschikt voor actieve senioren

Geschikt voor senioren die lichte ondersteuning nodig hebben

Geschikt voor senioren in een rolstoel

Ook voor Rotterdamse senioren woonachtig aan de noordkant van de Maas

Uitstapje naar activiteiten in de locaties van Argos Zorggroep

ArgosBruist!Argos Uitstapje met extra

voordelen en privileges

Uitstapje waarbij u een extra stempel ontvangt

Gratis uitstapje bij een volle stempelkaart

Boodschappen & winkelen

Cultuur

Eten & drinkenRecreatief

Theater

Exclusieve ErOpUit-Service

Bij een aantal theaters kunt u profiteren van extra voordelen en privileges wanneer u reserveert via Argos ErOpUit.

U herkent de betreffende uitstapjes aan het ErOpUit-Service label.

P De beste zitplaatsen in het theater P Eigen garderobe voor de gasten van Argos ErOpUit P Gereserveerde tafels waar uw drankje in de pauze al klaarstaat

januari

Theater

Eten & Drinken

vrijdag 3 januari

Boodschappen Hof van SpalandLocatie: Hof van Spaland, Schiedam

Tijd: 14:00-16:00 uur

Prijs: € 4,-

Incl. vervoer en begeleiding

R031334

zaterdag 4 januari

Toneel: FamilieLocatie: Theater het Kruispunt, Barendrecht

Tijd: 20:15-22:30 uur

Prijs: € 49,-

Incl. vervoer, begeleiding, garderobe en pauzedrankje

R031334

dinsdag 7 januari

Koffi edrinken De Gulle GeusLocatie: De Gulle Geus, Brielle

Tijd: 14:00-16:00 uur

Prijs: € 25,-

Incl. vervoer, begeleiding en tweemaal koffie of thee met diverse lekkernijen

R031334

woensdag 8 januari

Winkelen De TuinenLocatie: Winkelcentrum De Tuinen, Naaldwijk

Tijd: 10:30-15:00 uur

Prijs: € 8,-

Incl. vervoer en begeleiding

R031334

donderdag 9 januari

Boodschappen De LoperLocatie: Winkelcentrum De Loper, Vlaardingen

Tijd: 09:30-12:30 uur

Prijs: € 4,-

Incl. vervoer en begeleiding

R031334

donderdag 9 januari

Themadiner Zwitsers menuLocatie: Klepperwei, Rhoon

Tijd: 16:30-19:30 uur

Prijs: € 20,-

Incl. vervoer, begeleiding, 3-gangendiner en drie drankjes

ArgosBruist!Argos

R031334

donderdag 9 januari

Muziek: Metropole OrkestLocatie: Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam

Tijd: 20:00-22:30 uur

Prijs: € 59,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, garderobe en pauzedrankje

R031334

vrijdag 10 januari

Muziek: Frans BauerLocatie: Stadsgehoorzaal, Vlaardingen

Tijd: 20:00-23:00 uur

Prijs: € 59,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, garderobe en pauzedrankje

Lees verder op pagina 3R031334

zondag 12 januari

Muziek: Schulhoff TrioLocatie: Theater Koningshof, Maassluis

Tijd: 15:00-17:00 uur

Prijs: € 35,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, garderobe en pauzedrankje

R031334

maandag 13 januari

50Plus Bios: DaglichtLocatie: Pathe Schouwburgplein, Rotterdam

Tijd: 13:00-16:00 uur

Prijs: € 25,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree en koffie of thee met lekkers

Lees verder op pagina 3R031334

dinsdag 14 januari

Uit eten in François HaverschmidtLocatie: François Haverschmidt, Schiedam

Tijd: 12:00-14:00 uur

Prijs: € 22,-

Incl. vervoer, begeleiding, 3-gangenmenu, koffie en drankje

ArgosBruist!Argos

R031334

dinsdag 14 januari

Optreden koor ElementairLocatie: Hooge-Werf, Poortugaal

Tijd: 14:30-16:30 uur

Prijs: € 15,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, koffie of thee en drankje met lekkers

ArgosBruist!Argos

R031334

woensdag 15 januari

Boodschappen Vlaardingen-centrumLocatie: Markt en centrum Vlaardingen

Tijd: 09:30-12:30 uur

Prijs: € 4,-

Incl. vervoer en begeleiding

R031334

woensdag 15 januari

Krullen en SmullenLocatie: Het College Vos, Vlaardingen

Tijd: 11:00-13:30 uur

Prijs: € 22,-

Incl. vervoer, begeleiding, verwenarrangement en lunch

R031334

woensdag 15 januari

Krullen en SmullenLocatie: Het College Vos, Vlaardingen

Tijd: 12:30-15:00 uur

Prijs: € 22,-

Incl. vervoer, begeleiding, verwenarrangement en lunch

R031334

donderdag 16 januari

Koffi edrinken bij Ka & De BolleLocatie: Ka & De Bolle, Vlaardingen

Tijd: 14:00-15:30 uur

Prijs: € 25,-

Incl. vervoer, begeleiding en tweemaal koffie of thee met eenmaal gebak

R031334

vrijdag 17 januari

Winkelen VoorwindenLocatie: Modemall Voorwinden, s Gravendeel

Tijd: 11:00-15:00 uur

Prijs: € 10,-

Incl. vervoer en begeleiding

Lees verder op pagina 3R031334

zondag 19 januari

Ballet: Sleeping BeautyLocatie: Theater aan de Schie, Schiedam

Tijd: 15:00-17:30 uur

Prijs: € 39,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, garderobe en pauzedrankje

R031334

maandag 20 januari

Opera in concertLocatie: Tweemaster, Maassluis

Tijd: 14:30-16:30 uur

Prijs: € 15,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree en koffie of thee met lekkers

ArgosBruist!Argos

R031334

dinsdag 21 januari

50Plus Bios: Song for MarionLocatie: Pathe Delft, Delft

Tijd: 13:00-16:00 uur

Prijs: € 25,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree en koffie of thee met lekkers

R031334

Page 14: Argos ErOpUit - Winter 2014

14 ErOpUit-krantjanuari - maart 2014

februaridinsdag 21 januari

Kompasdiner Zuid-amerikaansLocatie: Tweemaster, Maassluis

Tijd: 17:00-19:00 uur

Prijs: € 20,-

Incl. vervoer, begeleiding, dinerbuffet en drankje

ArgosBruist!Argos

R031334

woensdag 22 januari

Bezoek Japanse WatergardenLocatie: Watergarden, Naaldwijk

Tijd: 14:00-15:30 uur

Prijs: € 25,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree en koffie en drankje met gebak

R031334

woensdag 22 januari

Muziek: SonneveldLocatie: Theater aan de Schie, Schiedam

Tijd: 20:15-22:30 uur

Prijs: € 49,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, garderobe en pauzedrankje

R031334

donderdag 23 januari

Boodschappen Hof van SpalandLocatie: Hof van Spaland, Schiedam

Tijd: 09:30-12:30 uur

Prijs: € 4,-

Incl. vervoer en begeleiding

R031334

donderdag 23 januari

Themadiner: StamppottenLocatie: Hooge-Werf, Poortugaal

Tijd: 17:00-19:00 uur

Prijs: € 20,-

Incl. vervoer, begeleiding, 3-gangendiner en drie drankjes

ArgosBruist!Argos

R031334

vrijdag 24 januari

Koffi edrinken Hotel New YorkLocatie: Hotel New York, Rotterdam

Tijd: 14:00-15:30 uur

Prijs: € 27,-

Incl. vervoer, begeleiding, tweemaal koffie of thee en een gebakje

Lees verder op pagina 3R031334

vrijdag 24 januari

Toneel: De PassievruchtLocatie: Theater Koningshof, Maassluis

Tijd: 20:30-22:30 uur

Prijs: € 39,-

Incl. vervoer, begeleiding, garderobe en pauzedrankje

Lees verder op pagina 3R031334

zaterdag 25 januari

Klassiek: Concertgebouw KamerorkestLocatie: De Doelen, Rotterdam

Tijd: 19:30-22:00 uur

Prijs: € 49,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, garderobe en pauzedrankje

R031334

dinsdag 28 januari

Winkelen OosterhofLocatie: Winkelcentrum Oosterhof, Rotterdam

Tijd: 10:30-15:00 uur

Prijs: € 8,-

Incl. vervoer en begeleiding

R031334

dinsdag 28 januari

Optreden VullejaegerskoorLocatie: Klepperwei, Rhoon

Tijd: 14:00-16:00 uur

Prijs: € 15,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, koffie of thee en drankje met lekkers

ArgosBruist!Argos

R031334

woensdag 29 januari

Boodschappen KoningshoekLocatie: Winkelcentrum Koningshoek, Maassluis

Tijd: 09:30-12:30 uur

Prijs: € 4,-

Incl. vervoer en begeleiding

R031334

woensdag 29 januari

Uit eten in SoendaLocatie: Soenda, Vlaardingen

Tijd: 17:45-19:30 uur

Prijs: € 22,-

Incl. vervoer, begeleiding, diner en koffie en drankje

ArgosBruist!Argos

R031334

donderdag 30 januari

WinterbingoLocatie: Hooge-Werf, Poortugaal

Tijd: 14:00-15:30 uur

Prijs: € 15,-

Incl. vervoer, begeleiding, bingokaarten, koffie of thee en drankje met lekkers

ArgosBruist!Argos

R031334

vrijdag 31 januari

Chanel: de legendeLocatie: Gemeentemseum, Den Haag

Tijd: 13:30-16:00 uur

Prijs: € 55,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, koffie of thee en afsluitend drankje met lekkers

Lees verder op pagina 3R031334

zondag 2 februari

Muzikale brunch in PalladionLocatie: Grieks Restaurant Palladion, Vlaardingen

Tijd: 12:30-16:00 uur

Prijs: € 50,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, buffet, twee drankjes en koffie of thee

Lees verder op pagina 5R031334

zondag 2 februari

Toneel: Baantjer, De Cock en de moord in het theater

Locatie: Theater aan de Schie, Schiedam

Tijd: 15:00-17:30 uur

Prijs: € 50,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, garderobe en pauzedrankje

R031334

maandag 3 februari

Boodschappen Laan van Bol’Es e.o.Locatie: Laan van Bol’Es e.o., Schiedam

Tijd: 14:00-16:00 uur

Prijs: € 4,-

Incl. vervoer en begeleiding

R031334

dinsdag 4 februari

WatersnoodmuseumLocatie: Watersnoodmuseum, Ouwerkerk

Tijd: 13:30-16:00 uur

Prijs: € 55,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, rondleiding, koffie en drankje met Zeeuwse bolus

Lees verder op pagina 4R031334

woensdag 5 februari

Krullen en SmullenLocatie: Het College Vos, Vlaardingen

Tijd: 11:00-13:30 uur

Prijs: € 22,-

Incl. vervoer, begeleiding, verwenarrangement en lunch

R031334

woensdag 5 februari

Krullen en SmullenLocatie: Het College Vos, Vlaardingen

Tijd: 12:30-15:00 uur

Prijs: € 22,-

Incl. vervoer, begeleiding, verwenarrangement en lunch

R031334

vrijdag 7 februari

Waterorgel- en glasblaasshowLocatie: In 't Wapen van Ameide, Ameide

Tijd: 12:00-16:00 uur

Prijs: € 60,-

Incl. vervoer, begeleiding, shows, koffietafel en afsluitend drankje

Lees verder op pagina 5R031334

zondag 9 februari

Klassiek: Beethoven Symfonie 9Locatie: De Doelen, Rotterdam

Tijd: 20:15-22:30 uur

Prijs: € 49,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, garderobe en pauzedrankje

Lees verder op pagina 5R031334

maandag 10 februari

Brasserie Maritiem: Vlaams buffetLocatie: de Meerpaal, Vlaardingen

Tijd: 17:00-19:00 uur

Prijs: € 20,-

Incl. vervoer, begeleiding, dinerbuffet en drankje

Lees verder op pagina 5

ArgosBruist!Argos

R031334

dinsdag 11 februari

Koffi edrinken bij AbelLocatie: Restaurant Abel, Poortugaal

Tijd: 14:30-16:00 uur

Prijs: € 27,-

Incl. vervoer, begeleiding en koffie of thee met gebak

R031334

woensdag 12 februari

Bezoek Orchideeën HoeveLocatie: Orchideeën Hoeve, Luttelgeest

Tijd: 12:00-15:30 uur

Prijs: € 62,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, koffietafel, koffie of thee met gebak en orchidee

Lees verder op pagina 5R031334

donderdag 13 februari

Boodschappen De LoperLocatie: Winkelcentrum De Loper, Vlaardingen

Tijd: 09:30-12:30 uur

Prijs: € 4,-

Incl. vervoer en begeleiding

R031334

donderdag 6 februari

Boodschappen De LoperLocatie: Winkelcentrum De Loper, Vlaardingen

Tijd: 09:30-12:30 uur

Prijs: € 4,-

Incl. vervoer en begeleiding

R031334

donderdag 6 februari

Koffi edrinken bij ZáaligLocatie: Restaurant Záalig, Schiedam

Tijd: 14:30-16:00 uur

Prijs: € 25,-

Incl. vervoer, begeleiding en tweemaal koffie of thee met eenmaal gebak

R031334

Page 15: Argos ErOpUit - Winter 2014

15ErOpUit-krantjanuari - maart 2014

donderdag 13 februari

Themadiner: ValentijnsmenuLocatie: Klepperwei, Rhoon

Tijd: 16:30-19:30 uur

Prijs: € 20,-

Incl. vervoer, begeleiding, 3-gangendiner en drie drankjes

ArgosBruist!Argos

R031334

vrijdag 14 februari

Winkelen De TuinenLocatie: Winkelcentrum De Tuinen, Naaldwijk

Tijd: 10:30-15:00 uur

Prijs: € 8,-

Incl. vervoer en begeleiding

R031334

vrijdag 14 februari

Optreden duo HeyendahlLocatie: Tweemaster, Maassluis

Tijd: 14:30-16:30 uur

Prijs: € 15,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree en koffie of thee met lekkers

Lees verder op pagina 5

ArgosBruist!Argos

R031334

vrijdag 14 februari

Toneel: On golden pondLocatie: Theater het Kruispunt, Barendrecht

Tijd: 20:15-22:30 uur

Prijs: € 49,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, garderobe en pauzedrankje

Lees verder op pagina 7R031334

zaterdag 15 februari

Show: Swan Lake on IceLocatie: Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam

Tijd: 14:00-16:30 uur

Prijs: € 70,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, garderobe en pauzedrankje

Lees verder op pagina 7R031334

zondag 16 februari

Waterweg ClassicLocatie: Meerpaal, Vlaardingen

Tijd: 15:00-17:30 uur

Prijs: € 15,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, koffie of thee en drankje met hapje

Lees verder op pagina 7

ArgosBruist!Argos

R031334

dinsdag 18 februari

Uit eten in François HaverschmidtLocatie: François Haverschmidt, Schiedam

Tijd: 12:00-14:00 uur

Prijs: € 22,-

Incl. vervoer, begeleiding, 3-gangenmenu, koffie en drankje

ArgosBruist!Argos

R031334

woensdag 19 februari

Boodschappen Vlaardingen-centrumLocatie: Markt en centrum Vlaardingen

Tijd: 09:30-12:30 uur

Prijs: € 4,-

Incl. vervoer en begeleiding

R031334

woensdag 19 februari

Muziek in HuisLocatie: Hooge-Werf, Poortugaal

Tijd: 15:00-17:00 uur

Prijs: € 15,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, koffie of thee en drankje met lekkers

ArgosBruist!Argos

R031334

donderdag 20 februari

Bezoek CORPUSLocatie: CORPUS, Oegstgeest

Tijd: 14:00-16:00 uur

Prijs: € 49,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree en koffie of thee met gebak

Lees verder op pagina 7R031334

vrijdag 21 februari

Winkelen In den BogaardLocatie: Winkelcentrum In den Bogaard, Rijswijk

Tijd: 10:30-15:00 uur

Prijs: € 8,-

Incl. vervoer en begeleiding

R031334

vrijdag 21 februari

Koffi edrinken bij VlietzichtLocatie: Vlietzicht, Schipluiden

Tijd: 14:30-16:00 uur

Prijs: € 27,-

Incl. vervoer, begeleiding, ijscoupe en drankje

R031334

zaterdag 22 februari

Komedie: Harrie en twee meestersLocatie: Stadsgehoorzaal, Vlaardingen

Tijd: 20:00-23:00 uur

Prijs: € 45,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, garderobe en pauzedrankje

R031334

maandag 24 februari

Boodschappen Hof van SpalandLocatie: Hof van Spaland, Schiedam

Tijd: 14:00-16:00 uur

Prijs: € 4,-

Incl. vervoer en begeleiding

R031334

dinsdag 25 februari

Bezoek YakultfabriekLocatie: Yakultfabriek, Almere

Tijd: 13:30-16:00 uur

Prijs: € 39,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, rondleiding, koffie en drankje met hapje

R031334

woensdag 26 februari

Winkelen De RidderhofLocatie: Winkelcentrum De Ridderhof, Ridderkerk

Tijd: 10:30-15:00 uur

Prijs: € 10,-

Incl. vervoer en begeleiding

R031334

woensdag 26 februari

Uit eten in SoendaLocatie: Soenda, Vlaardingen

Tijd: 17:45-19:30 uur

Prijs: € 22,-

Incl. vervoer, begeleiding, diner en koffie en drankje

ArgosBruist!Argos

R031334

donderdag 27 februari

Koffi edrinken OeverbosLocatie: Café-restaurant 't Oeverbos, Vlaardingen

Tijd: 10:30-12:00 uur

Prijs: € 27,-

Incl. vervoer, begeleiding en tweemaal koffie of thee met eenmaal gebak

R031334

donderdag 27 februari

Themadiner Italiaans menuLocatie: Hooge-Werf, Poortugaal

Tijd: 17:00-19:00 uur

Prijs: € 20,-

Incl. vervoer, begeleiding, 3-gangendiner en drie drankjes

ArgosBruist!Argos

R031334

vrijdag 28 februari

Museum Dansant en Museum Soet & Vermaeck

Locatie: Museum Dansant, Hilvarenbeek

Tijd: 11:00-16:00 uur

Prijs: € 67,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, rondleiding, lunch, koffie en drankje met lekkers

Lees verder op pagina 8R031334

maandag 3 maart

Bijwonen opnames Tijd voor MAXLocatie: Mediapark - studio 21, Hilversum

Tijd: 16:30-20:30 uur

Prijs: € 60,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, koffie met lekkers, drie-gangendiner en twee drankjes

R031334

dinsdag 4 maart

High tea in De BeursLocatie: Lunchroom De Beurs, Schiedam

Tijd: 13:00-15:00 uur

Prijs: € 38,-

Incl. vervoer, begeleiding en luxe high tea

R031334

woensdag 5 maart

Winkelen Rotterdam-centrumLocatie: Centrum, Rotterdam

Tijd: 10:30-15:00 uur

Prijs: € 8,-

Incl. vervoer en begeleiding

R031334

woensdag 5 maart

Optreden accordeonverenigingLocatie: Hooge-Werf, Poortugaal

Tijd: 19:15-21:00 uur

Prijs: € 15,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, koffie of thee en drankje met lekkers

Lees verder op pagina 8

ArgosBruist!Argos

R031334

donderdag 6 maart

Boodschappen De LoperLocatie: Winkelcentrum De Loper, Vlaardingen

Tijd: 09:30-12:00 uur

Prijs: € 4,-

Incl. vervoer en begeleiding

R031334

donderdag 6 maart

Wandelen Rhoonse GriendenLocatie: Rhoonse Grienden en Abel, Poortugaal

Tijd: 14:00-16:00 uur

Prijs: € 20,-

Incl. vervoer, begeleiding en koffie of drankje

R031334

donderdag 6 maart

Opera: De Barbier van SevillaLocatie: Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam

Tijd: 20:00-22:30 uur

Prijs: € 59,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, garderobe en pauzedrankje

R031334

vrijdag 7 maart

Demonstratie chocolade maken met proeven

Locatie: Chocolade Atelier Van Noppen, Ridderkerk

Tijd: 14:00-16:00 uur

Prijs: € 35,-

Incl. vervoer, begeleiding, demonstratie, proeverij en koffie of thee met lekkers

Lees verder op pagina 8R031334

maart

Page 16: Argos ErOpUit - Winter 2014

16 ErOpUit-krantjanuari - maart 2014

zondag 9 maart

Muziek: Vlaardings GlorieLocatie: Stadsgehoorzaal, Vlaardingen

Tijd: 14:00-16:30 uur

Prijs: € 25,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, garderobe en pauzedrankje

R031334

zondag 9 maart

Muziek: Floreal StrijkkwartertLocatie: Theater Koningshof, Maassluis

Tijd: 15:00-17:00 uur

Prijs: € 35,-

Incl. vervoer, begeleiding, garderobe en pauzedrankje

R031334

maandag 10 maart

Boodschappen Hof van SpalandLocatie: Hof van Spaland, Schiedam

Tijd: 14:00-16:00 uur

Prijs: € 4,-

Incl. vervoer en begeleiding

R031334

woensdag 12 maart

Krullen en SmullenLocatie: Het College Vos, Vlaardingen

Tijd: 11:00-13:30 uur

Prijs: € 22,-

Incl. vervoer, begeleiding, verwenarrangement en lunch

R031334

woensdag 12 maart

Krullen en SmullenLocatie: Het College Vos, Vlaardingen

Tijd: 12:30-15:00 uur

Prijs: € 22,-

Incl. vervoer, begeleiding, verwenarrangement en lunch

R031334

zaterdag 8 maart

Muziek: Sopranos vs Tenors

Locatie: Theater het Kruispunt, Barendrecht

Tijd: 20:15-23:00 uur

Prijs: € 47,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, garderobe en pauzedrankje

R031334

vrijdag 14 maart

Anton Pieck Museum en BakkerijmuseumLocatie: Anton Pieck en Bakkerijmuseum, Hattem

Tijd: 12:00-16:00 uur

Prijs: € 69,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, lunch en koffie of thee met lekkers

Lees verder op pagina 1 en 2R031334

maandag 17 maart

Koffi edrinken Rotterdam AirportLocatie: Restaurant De Horizon, Rotterdam

Tijd: 14:00-15:30 uur

Prijs: € 25,-

Incl. vervoer, begeleiding en tweemaal koffie of thee met eenmaal gebak

R031334

dinsdag 11 maart

Uit eten in François HaverschmidtLocatie: François Haverschmidt, Schiedam

Tijd: 12:00-14:00 uur

Prijs: € 22,-

Incl. vervoer, begeleiding, 3-gangenmenu, koffie en drankje

Lees verder op pagina 8

ArgosBruist!Argos

R031334

dinsdag 18 maart

Bingo en pannenkoekenlunchLocatie: Pannenkoekenboerderij , Maasland

Tijd: 12:15-15:00 uur

Prijs: € 35,-

Incl. vervoer, begeleiding, pannenkoek, koffie of thee, drankje en bingokaarten

Lees verder op pagina 8R031334

woensdag 19 maart

Boodschappen Vlaardingen-centrumLocatie: Markt en centrum, Vlaardingen

Tijd: 09:30-12:30 uur

Prijs: € 4,-

Incl. vervoer en begeleiding

R031334

woensdag 19 maart

Optreden volksdansgroep SchampeljoenLocatie: Klepperwei, Rhoon

Tijd: 14:30-16:30 uur

Prijs: € 15,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, koffie of thee en drankje met lekkers

Lees verder op pagina 9

ArgosBruist!Argos

R031334

donderdag 20 maart

Bezoek Chateau du LacLocatie: Chateau du Lac, Hoek van Holland

Tijd: 14:00-16:00 uur

Prijs: € 25,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, koffie of thee en bosje freesia’s

Lees verder op pagina 9R031334

donderdag 20 maart

Show: Spirit of the DanceLocatie: Theater aan de Schie, Schiedam

Tijd: 20:15-22:30 uur

Prijs: € 39,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, garderobe en pauzedrankje

Lees verder op pagina 9R031334

vrijdag 21 maart

Winkelen KonijnendijkLocatie: Konijnendijk Mode, Zuid Beijerland

Tijd: 11:00-15:00 uur

Prijs: € 10,-

Incl. vervoer en begeleiding

Lees verder op pagina 9R031334

zondag 23 maart

Muziek: Lenny KuhrLocatie: Theater Zuidplein, Rotterdam

Tijd: 14:00-16:30 uur

Prijs: € 29,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, garderobe en pauzedrankje

Lees verder op pagina 9R031334

maandag 24 maart

Boodschappen Hof van SpalandLocatie: Hof van Spaland, Schiedam

Tijd: 14:00-16:00 uur

Prijs: € 4,-

Incl. vervoer en begeleiding

R031334

dinsdag 25 maart

Bezoek Noordbrabants MuseumLocatie: Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch

Tijd: 12:00-16:00 uur

Prijs: € 60,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, koffietafel en afsluitend drankje

Lees verder op pagina 10R031334

woensdag 26 maart

Wandelen Kralingse BosLocatie: Restaurant de Nachtegaal, Rotterdam

Tijd: 10:00-12:00 uur

Prijs: € 20,-

Incl. vervoer, begeleiding en koffie of drankje

R031334

woensdag 26 maart

Uit eten in SoendaLocatie: Soenda, Vlaardingen

Tijd: 17:45-19:30 uur

Prijs: € 22,-

Incl. vervoer, begeleiding, diner en koffie en drankje

ArgosBruist!Argos

R031334

woensdag 26 maart

Optreden de TroubadoursLocatie: François Haverschmidt, Schiedam

Tijd: 19:30-21:00 uur

Prijs: € 15,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, koffie of thee en drankje met lekkers

Lees verder op pagina 9

ArgosBruist!Argos

R031334

donderdag 27 maart

Winkelen De KoperwiekLocatie: De Koperwiek, Capelle aan den IJssel

Tijd: 10:30-15:00 uur

Prijs: € 10,-

Incl. vervoer en begeleiding

R031334

donderdag 27 maart

Brasserie Maritiem: Thais buffetLocatie: De Wetering, Vlaardingen

Tijd: 17:00-19:00 uur

Prijs: € 20,-

Incl. vervoer, begeleiding, dinerbuffet en drankje

Lees verder op pagina 9

ArgosBruist!Argos

R031334

vrijdag 28 maart

Dagtocht Bergen op ZoomLocatie: De Berk, Bergen op Zoom

Tijd: 12:00-16:00 uur

Prijs: € 59,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, lunch, koffie of thee en afsluitend drankje

Lees verder op pagina 9R031334

zondag 30 maart

Muzikale brunch in PalladionLocatie: Grieks Restaurant Palladion, Vlaardingen

Tijd: 12:30-16:00 uur

Prijs: € 50,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree, lunchbuffet, twee drankjes en koffie

Lees verder op pagina 5 R031334

maandag 31 maart

ModeshowLocatie: Tweemaster, Maassluis

Tijd: 14:30-16:30 uur

Prijs: € 15,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree en koffie of thee met lekkers

ArgosBruist!Argos

R031334

donderdag 13 maart

Optreden ArthuroLocatie: Soenda, Vlaardingen

Tijd: 19:30-21:15 uur

Prijs: € 15,-

Incl. vervoer, begeleiding, entree en koffie en drankje

Lees verder op pagina 8

ArgosBruist!Argos

R031334

donderdag 13 maart

Boodschappen Laan van Bol’Es e.o.Locatie: Laan van Bol’Es e.o., Schiedam

Tijd: 09:30-12:30 uur

Prijs: € 4,-

Incl. vervoer en begeleiding

R031334