Afvalkrant 2012

24
AFVALGIDS ge k informatie van de gemeente Lint | afvalgids

description

Beste Lintenaar In deze brochure overlopen we het afvalbeleid in onze gemeente en hierin zetten we alles nog eens op een rijtje. Om de afvalberg te verminderen, moeten we eerst en vooral aan afvalvoorkoming doen. Het eerste hoofdstuk in deze brochure bevat dan ook nuttige tips over preventie. Ook al probeer je zoveel mogelijk afval te voorkomen, toch is afval onvermijdelijk. Wat moet je daar dan mee doen? Als antwoord geven we je een handige trefwoordenlijst met alle mogelijke afvalproducten van A tot Z. Naast de afvalstof zelf staat de bestemming.

Transcript of Afvalkrant 2012

Page 1: Afvalkrant 2012

afvalgids

ge

kinformatie van de gemeente Lint | afvalgids

Page 2: Afvalkrant 2012

2 |

afvalgids

ColofonDeze afvalgids is een uitgave van het gemeentebestuur van LintVerantwoordelijke uitgever: Stanny Tuyteleers, Bossenstraat 82, 2547 LintEditie 2012

InhoudVoorwoord ......................................................................................................................................................................................................................................................... 3Twaalf vermageringstips voor uw huisvuil ..................................................................................................................................... 4Het containerpark .............................................................................................................................................................................................................................. 7 Openingsuren ........................................................................................................................................................................................................................ 8

De afvalfracties nader bekeken .............................................................................................................................................................................. 9 Restafval ........................................................................................................................................................................................................................................ 10 Grof vuil .......................................................................................................................................................................................................................................... 10 Plastiek-, Metaal-, Drankverpakkingen (PMD) ..................................................................................................... 11 Papier en karton ............................................................................................................................................................................................................ 14 Het gevaar in een hoekje - KGA ....................................................................................................................................................... 15 Glas blijft glas ...................................................................................................................................................................................................................... 17 Tuinafval en snoeihout ..................................................................................................................................................................................... 19

Trefwoordenlijst ....................................................................................................................................................................................................................12-13 met de meest uiteenlopende afvalsoorten en hun bestemming

Dank voor afdankertjes – Opnieuw & Co .......................................................................................................................................... 20

Composteren kan men leren .................................................................................................................................................................................... 20 Waarom, wat en hoe ............................................................................................................................................................................................. 20 Het compostvat .............................................................................................................................................................................................................. 22 De compostmeesters ........................................................................................................................................................................................... 22

Informatie ........................................................................................................................................................................................................................................................ 23

Page 3: Afvalkrant 2012

| 3

afvalgids

Voorwoord

Beste Lintenaar

In deze brochure overlopen we het afvalbeleid in onze gemeente en hierin zetten we alles nog eens op een rijtje.

Om de afvalberg te verminderen, moeten we eerst en vooral aan afvalvoorkoming doen. Het eerste hoofd-stuk in deze brochure bevat dan ook nuttige tips over preventie.

Ook al probeer je zoveel mogelijk afval te voorkomen, toch is afval onvermijdelijk. Wat moet je daar dan mee doen? Als antwoord geven we je een handige trefwoordenlijst met alle mogelijke afvalproducten van A tot Z. Naast de afvalstof zelf staat de bestemming.

Tip: haal deze pagina uit de gids en hang hem op een goed zichtbare plaats.

Sinds 1999 heeft onze gemeente een eigen containerpark voor gesorteerd afval. In 2005 werd het con-tainerpark overgenomen door IGEAN milieu & veiligheid. De Lintenaren kunnen hierdoor terecht in een cluster van containerparken regio zuid. (Aartselaar, Boechout, Hove, Kontich, Lint, Rumst en Wommelgem)

De meeste afvalsoorten kun je naar het containerpark brengen, (kijk dit na op de trefwoordenlijst) maar niet iedereen kan het containerpark bereiken. Daarom bekijken we de verschillende afvalfracties nog eens apart. Zo kun je beter sorteren en alles in de juiste afvalzak of container steken, die aan huis opgehaald worden.

Sommige afvalstromen kun je composteren. Vermits we thuiscomposteren blijven aanmoedigen, vind je over dit onderwerp een antwoord op de meest gestelde vragen.

Voor alle informatie over het milieu en afvalpreventie kun je steeds terecht bij het gemeentebestuur via de milieuambtenaar, Koen Laurent, 03 460 13 38 of [email protected]

Als iedereen zijn steentje bijdraagt, kunnen we onze gemeente mooi en proper houden.

Het college van burgemeester en schepenen dankt je alvast voor je medewerking.

An Romeyns Stanny Tuyteleerssecretaris burgemeester

Page 4: Afvalkrant 2012

4 |

afvalgids

Twaalf vermageringstips voor uw huisvuil

Het voorkomen of beperken van afval is het enige middel om de afvalberg echt te doen krimpen.Volgende tips kunnen je hierbij helpen:

1. Een verpakking: moet dat nu echt?Veel producten zitten in een verpakking die on-middellijk in de vuilnisbak gaat en eigenlijk hele-maal niet nodig is. Soms zitten zelfs meerdere ver-pakkingen rond één product. Gek toch?

Verkies bulkverpakkingen boven individuele por-ties.Stel dat je op de markt verschillende soorten fruit koopt. Die kunnen toch in één zak?Gebruik gerust de dozen waar eieren in verpakt zijn of de broodzak een keertje opnieuw.Of zoals in de “goede oude tijd”: verse soep afha-len met een kookpot. Met een plastieken bewaar-doos bespaar je heel wat afval.Het is ook goed om uit te kijken naar producten in navulbare verpakkingen.

Iedereen kent wel het systeem van statiegeld voor drank. Maar ook schoonheidsproducten, kruiden, medicijnen…vind je bij de drogist of apotheker in de gewenste hoeveelheid in een navulbare ver-pakking.

2. Boodschappenzakjes: nee bedankt!Als je met een eigen boodschappentas of met een plooibox gaat winkelen, vermijd je tientallen plas-tieken zakjes per maand.

3. Kga (Klein gevaarlijk afval): klein gewicht, groot gevaarStoffen die Klein Gevaarlijk Afval (KGA) veroorza-ken, gebruiken we op verschillende plaatsen in het huishouden. KGA mag dan klein in gewicht zijn, het is gevaarlijk voor het milieu. Sommige producten zijn niet te vermijden, maar je kunt ze misschien wel minder gebruiken.

Tips:Koop bij voorkeur toestellen die werken op net-stroom of mechanische producten. Kies je toch voor batterijen, neem dan best oplaadbare. Wist je dat een lege alkalinebatterij uit een flitsapparaat, vaak nog voldoende energie bevat voor een zak-lamp of een klokje?Wanneer je batterijen echt opgebruikt zijn, lever je ze in bij de handelaar waar je nieuwe koopt of in het containerpark.Spuitbussen vermijd je best. Een verstuiver met een handpompje is een goed alternatief. Of wat dacht je van een vliegenmepper om insecten te lijf te gaan?

Page 5: Afvalkrant 2012

| 5

afvalgidsmilieu

4. Wegwerpproducten: verwerpelijk!Voor bijna alle wegwerpproducten vind je een duurzaam alternatief. Zo zijn er de linnen servet-ten en tafelkleden, katoenen zakdoeken i.p.v. keu-kenrol of wegwerpdoekjes… Wegwerpborden, -bekers, -bestek, -scheermesjes enz. belanden na gebruik in de vuilniszak.

5. lunchEten en drinken dat je mee naar school of het werk neemt, kan perfect in een brooddoos, drinkbus of isoleerfles.

6. de versheiddatum: zit er een geurtje aan?Even kijken naar de versheiddatum van snel be-derfbare producten, komt er meestal niet van….en dan belandt het al gauw in de vuilnisbak . Koop ook niet meer dan het gezin tijdig kan verbruiken, dan moet je later ook niets weggooien. Financieel interessant …en daarbij goed voor het milieu.

7. Tweedehands kan ook eerste keus zijn

Waarom niet eens naar een kringloopcentrum of tweedehandswinkel gaan? Dan geef je de oude spullen waar je op uitgekeken bent een nieuw le-ven. En je zult verbaasd zijn welke leuke dingen je daar vindt om zelf te gebruiken.

Onze gemeente werkt samen met de kringwinkel:Opnieuw & Co Antwerpsesteenweg 387, 2500 Lier 03 488 38 83Borsbeeksebinnenweg 51, 2640 Mortsel 03 488 38 83Hondiuslaan 46, 2570 Duffel 03 488 38 83Magazijn/inleverpunt, Vredebaan 73, 2640 Mortsel

Meer informatie vind je op www.opnieuwenco.be

8. Zuinigheid: een mooie deugdWe denken er niet altijd aan om zuinig te zijn. Het is gewoon een principiële kwestie om bijvoor-beeld steeds de juiste dosering van wasmiddelen te gebruiken of op beide zijden van een blad pa-pier te schrijven…Het is niet altijd vereist apparaten, schoenen en kleding te vervangen. Zorg dragen, onderhouden en herstellen voorkomt vervanging.

9. Kringloopproducten: je vindt ze in de winkelDe meeste mensen weten ondertussen dat pa-pier, karton, glas, plastiek, worden ingezameld om te recycleren, maar wie gaat er echt op zoek naar kringloopproducten in de winkel? Vraag ernaar: • zobeperkjehetverbruikvannieuwegrondstof-

fen en energie• zomotiveerjedeindustrieommeertegaanre-

cycleren en …• zowordendeproductengoedkoper.

10. Een cadeautje zonder afvalDeel je graag leuke cadeautjes uit? Het kan geluk-kig ook zonder afval te produceren: een daguit-stap of een voorstelling, een ontbijt op bed, …er is zoveel waar je iemand plezier mee kan doen. Wil je toch iets materieels geven, dan kan de ver-pakking zelf misschien milieuvriendelijker bij-voorbeeld een bokaaltje.Cadeaupapier dat je voorzichtig losmaakt is alvast goed voor hergebruik.

Page 6: Afvalkrant 2012

6 |

afvalgids

11. Papier: niet hier!Een flink deel van het oud papier dat zich opsta-pelt, had je helemaal niet gevraagd. Het is recla-medrukwerk dat zo maar ongevraagd in je brie-venbus gestoken wordt.

Vraag aan de gemeentelijke milieuambtenaar on-derstaande sticker om op je brievenbus te kleven:

Wens je wel de regionale pers te ontvangen (Streekkrant, ’t Gazetje) dan kan je gebruik maken van de JA/NEE sticker.

Je kunt deze stickers ook rechtstreeks bij OVAM aanvragen via www.ovam.be

Wil je geadresseerd reclamedrukwerk vermijden? Dat kan door je adres in het Robinsonbestand te laten opnemen.

Hierdoor wordt je adres niet meer gebruikt door marketingbedrijven die aangesloten zijn bij het Marketing Verbond.

RobinsonlijstBelgian Direct Marketing AssociationNoordkustlaan 11702 Groot-Bijgaardenwww.robinsonlijst.be

Of via de Vlaamse Infolijn 1700

12. spaar- of ledlampen: een flinke ener-giebesparing

Wist je dat spaarlampen tot acht keer langer mee-gaan dan een gewone lamp?

Ze betekenen een flinke energiebesparing en zor-gen ook voor heel wat minder afval. Eenmaal op-gebruikt, horen de spaarlampen wel bij het KGA.

Ledlampen zijn nog zuiniger. Tegenwoordig vind je voor de meeste toepassingen alle alternatieven met LED. Op het einde van de loopbaan mogen deze lampen in het restafval.

Ondanks deze tips, blijft er toch nog afval over? Na zorgvuldig sorteren kun je: - het afval naar het containerpark brengen- de afvalgroepen die ze aan huis komen ophalen op de juiste data aan je deur zetten.

We lichten eerst het containerpark toe.

Page 7: Afvalkrant 2012

| 7

afvalgids

Het containerparkadres: Lerenveld 15 (naast de brandweerkazerne)2547 LintMilieulijn: 03 350 08 14e-mail: [email protected]

liggingsplan:

voor wie? Het containerpark is toegankelijk voor gezinnen uit Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Hove, Kontich, Lint, Rumst en Wommelgem.

Bedrijven en zelfstandigen met bedrijfsafval kun-nen er niet terecht. Voor hen is er het KMO-con-tainerpark. In de containerparken van Aartselaar, Kontich en Wommelgem kunnen zelfstandigen en bedrijven tijdens specifieke openingsuren terecht met hun afval. Kijk op de website van IGEAN milieu&veiligheid voor meer informatie: www.igean.be.

Aan de ingang staat een registratiezuil die je aan de hand van je identiteitskaart toegang tot het containerpark verleent. Vergeet dus zeker je iden-titeitskaart niet.

Welke afvalstoffen horen thuis op het containerpark?Raadpleeg hiervoor de afvaltrefwoordenlijst op de middenpagina. Afvalstoffen kunnen alleen maar in aanmerking komen voor recyclage als ze goed ge-sorteerd zijn. Gesorteerd afval dat te zeer veront-reinigd is met materialen die er niet thuishoren, kan niet meer hergebruikt worden. Daarom is het belangrijk een aantal scheidingregels correct toe te passen.

diftar-systeem Sinds het najaar van 2008 wordt op het container-park het diftar-systeem gebruikt. Diftar is de afkor-ting van gedifferentieerd tarief. Met het diftar-sy-steem betaalt iedereen in functie van de soort en de hoeveelheid afval. Het doel van het systeem is het afval te beperken en de kosten voor de verwij-dering ervan eerlijk te verdelen. Wie minder afval produceert, moet dus minder betalen.

Concreet gaat het diftar-systeem op het container-park als volgt in zijn werk: Aan de ingang van het containerpark staat een zuil met een kaartlezer, waar je je identiteitskaart moet insteken. Na het inlezen van je identiteitskaart zal de slagboom openen en kun je het containerpark binnenrijden.

containerpark

Page 8: Afvalkrant 2012

8 |

afvalgids

Zodra je binnen bent, controleert een container-parkwachter het afval dat je wilt afleveren. Bezoe-kers die enkel niet-betalende afvalstoffen bijheb-ben, kunnen rechtstreeks naar het niet-betalende gedeelte van het containerpark gaan.

Als er bij het afval dat je komt aanbieden ook be-talende fracties zijn, ga je eerst naar het betalende gedeelte. Daar worden de betalende afvalstoffen met behulp van een weegbrug gewogen (één we-ging voor het lossen en één weging erna). Wan-neer al het betalende afval is afgeladen en be-taald, kun je naar het niet-betalende gedeelte van het containerpark of naar de uitgang rijden.

Voor de tarieven en de vrijstellingen verwijzen we naar de website van de gemeente Lint: www.lint.be of IGEAN milieu&veiligheid: www.igean.be en doorklikken naar containerpark.

OpeningsurenDe openingsuren vind je terug op de afvalkalen-der, die je jaarlijks krijgt en via www.lint.be. Slui-tingsdagen worden met een geel gekleurd vakje aangeduid.

Is het containerpark gesloten? Je kunt als inwoner van Lint ook terecht in de containerparken van Aartselaar, Boechout, Hove, Kontich, Rumst en Wommelgem.

ParkwachtersIGEAN milieu & veiligheid hecht veel belang aan een goede dienstverlening in haar containerpar-ken. De rol van de containerparkwachter is hierin cruciaal. Hij/zij is immers uw contactpersoon.

Om deze dienstverlening vorm te geven werd be-gin 2009 een ‘code van de goede containerpark-wachter’ opgemaakt. Deze code houdt een aantal wederzijdse engagementen in.

De containerparkwachters moeten toezien op een correcte sortering van het aangeboden afval. Als ‘managers’ moeten zij eveneens zorgen voor een vlotte afvoer van de afvalcontainers en het onder-

2012

maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag za zox x x x

6 7 89 10 11 13 14 15

16 18 20 2123 24 27 28 29

3

1725

5121926

30

4x

2

NIEUW- JAAR

Januari

22

Januari

31

maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag za zo3 54

6 10 11 1213 14 15 17 18 1920 22 24 25 2627 28

7

2129

91623

81 2

FebruariFebruari

maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag za zo2 43

5 9 10 1112 13 14 16 17 1819 21 23 24 2526 27

6

2028

8152229 30 31

71

MaartMaart

maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag za zox x x x 1

6 79 10 11 13 14 15

16 18 20 21 2223 24 27 28 29

3

1725

5121926

30

4x

2

AprilApril

PAASMAANDAG

PASEN

maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag za zo1 3 4 65

7 11 12 1314 15 16 18 19 2021 23 25 26 28 29

8

2230

101724

92

MeiMei

31PINKSTERMAANDAG

O.H. HEMELVAARTPINK-

STEREN

FEEST ARBEID

maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag za zo1 32

4 8 911 12 13 15 16 1718 20 22 23 2425 26 29 30

5

1927

7142128

6

Juni

10

Juni

LintMilieudienst 03 460 13 38 - Igean 03 350 08 14

Bew

aar

deze

oph

aalk

alen

der

op e

en g

oed

zich

tbar

e pl

aats

V.u.

: Ge

mee

nteb

estu

ur L

int,

Kon

ing

Albe

rtst

raat

41,

Lin

t •

Gedr

ukt

op 1

00%

rec

ycla

gepa

pier

.

zie ommezijde: juli t.e.m. december= containerpark gesloten

OphaalkalenderDe ophaalrondes starten om 7.30 uur. Zet uw gesorteerd afval tijdig buiten.

In uitzonderlijke gevallen kan het uur van de ophaling wijzigen (bv. bij extreme warmte).

milieu & veiligheid

KGA (Klein Gevaarlijk Afval)De chemokar komt langs op volgende plaatsen :

6/3 - 5/6: 14u00 - 14u15 Hoek Klein Mijlveld - Diependaele14u25 - 14u40 Fabriekstraat (parking station)14u50 - 15u05 Hoek Uitbreidingsstraat - Veldstraat15u10 - 15u30 Kerkplein (parking)15u40 - 15u55 Kinderstraat (t.h.v. Gemeenteloods)16u05 - 16u20 Hoek Roetaard - Neerland16u30 - 16u45 Hoek Duffelsesteenweg - Bossenstraat16u55 - 17u10 Hoek Kapelstraat - Meidreef17u20 - 17u35 Kard. Cardijnlaan (parking Ideale Woning) 17u45 - 18u00 Bouwenstraat (parking kerkhof)18u10 - 18u25 Hoek F. Timmermanslaan - G. Gezellelaan 18u35 - 18u50 Lerenveld (parking sport- en recreatiezone)19u00 - 19u30 Oudstrijdersplein (parking)De inwoners kunnen ook steeds terecht op het containerpark met hun KGA

CONTAINERPARK Maandag : 13 - 17uDinsdag : geslotenWoensdag : 9 - 12uDonderdag : 9 - 12u en 13 - 17uVrijdag : 13 - 19uZaterdag : 09 - 16u

De compostdemonstratieplaats is van april tot oktober de 2de zaterdag van de maand open.

Lerenveld 15(naast brandweerkazerne)tel. 03 488 42 80

Gesloten op 9/4, 17/5, 28/5, 11/7, 21/7, 15/8, 1/11, 24/12, 26/12, 31/12

TEXTIEL Alle draagbare kleding, huishoudlinnen, beddengoed, oude schoenen, handtassen en lederwaren. Geen natte kledij of lompen.

Wat betekent het Groene Punt-logo?Het Groene Punt-logo op een verpakking geeft aan dat de fabrikant van het product een bijdrage betaalt voor het inzamelen, sorteren en recycleren van verpakkingsafval. Het zegt niets over de recycleerbaarheid van het product of z’n verpakking en is dus geen sorteerinstructie.

RESTAFVAL Al het afval dat na sortering toch nog overblijft, gaat in de grijze restafvalzak van de gemeente (max 25 kg).

GROFVUIL Alleen op afroep en tegen betaling per stuk (tel. 03 460 13 38) tot 3 werkdagen voor de ophaling. Alleen afval dat niet selectief kan aangeboden worden, op voorwaarde dat het niet in de grijze restafvalzak kan.

PAPIER EN KARTON Wordt aan huis opgehaald of men kan het naar het containerpark brengen. Samengebonden met natuurkoord of in een stevige kartonnen doos.

NIET • vuil of vettig papier • cellofaanpapier • behangpapier • aluminiumfolie

WEL • papieren zakken & kartonnen dozen • kranten, tijdschriften, folders • boeken • schrijf- & machinepapierOPGELET: plastic folie verwijderen van kranten, tijdschriften en folders

PMD (Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons). Blauwe zak.

NIET • alle andere plastic verpakkingen en voorwerpen (bv. plastic potjes en vlootjes, plastic zakken, folie) • verpakkingen die giftige of bijtende middelen of motorolie bevat hebben • aluminiumfolie • piepschuim

WEL • Plastic flessen en flacons • Metalen verpakkingen (ook: • spuitbussen van voedingswaren en cosmetica • aluminium schaaltjes en bakjes • metalen deksels en doppen) • DrankkartonsOPGELET: • volledig leeg • maximum volume : 8 liter • geen plastic bidons vastmaken aan de buitenkant van de PMD-zak

GLAS Deponeren in de glasbollen, gesorteerd per kleur (wit en gekleurd glas).

NIET • hittebestendig glas (bv. ovenschotels en kookplaten) • porselein & aardewerk • stenen flessen & kruiken • opaalglas & kristal • vlak glas zoals ruiten en spiegels • lampen, TL-lampen

WEL Transparante glazen flessen, bokalen en flaconsOPGELET: • volledig leeg • geen deksels of doppen

SNOEIRESTEN Snoeihout met natuurtouw samenbin- den in bundels van max. 1,5 m lang en max. 10 kg per bundel. U mag maximaal 2 m3 per ophaling aanbieden.

Groente-, fruit- en tuinafval met niet recycleerbaar papier (GFT+) In de groene container van 40 of 120 liter

NIET • LUIERS• aarde • asresten (open haard, barbecue, asbak) • beenderen • grof, ongesnipperd snoeihout • houtskool • kattenbakvulling • mosselschelpen • plastic zakjes • sauzen • stenen • stofzuigervulling en -zakken • timmerhout • vet en olie • zand • piepschuimschoteltjes van etenswaren

WEL • aardappelschillen • bladeren • doppen van noten • fruitafval • gras • groenteafval (bv. loof, schillen, enz.) • (klein) haagscheersel • houtkrullen (onbehandeld) • koffiedik • pitten van vruchten • plantenresten (zonder kluit) • (verkleind) tuinafval (snoeiresten, stro, hooi, takjes) • theezakjes en theebla-deren • niet-recycleerbaar papier (broodzakken, slagerspapier, pizzadozen, papieren koffiefilter, keukenrolpapier, papieren servetten en zakdoekjes)

Page 9: Afvalkrant 2012

| 9

afvalgids

De afvalfracties nader bekekenvuilniszakken

In Lint zijn de volgende vuilniszakken toegestaan:- grijze afvalzakken 30 l of 60 l met het opschrift

Lint voor restafval- blauwe PMD-zakken met opschrift IGEAN.

De zakken kun je aankopen:In Lint: dagbladhandel PiejotKoning Albertstraat 76

Keurslager slaetsKoning Albertstraat 11

Carrefour MarketKerkhofweg 4

In Kontich:voeding NagelsKapelstraat 34

delhaizeAntwerpsesteenweg 127

In Boechout:ad delhaizeA. Franckstraat 6

De containers voor GFT+ worden uitgedeeld en horen toe aan de woning. Bij een nieuwe woning kun je een container aanvragen via de gratis info-lijn 0800 146 46.

Vergeet bij een verhuis je GFT+-container niet af te melden. Dit doe je ook via de gratis infolijn 0800 146 46.

houd van het containerpark. Kernbegrippen in hun engagement ten aanzien van de bezoekers zijn klantvriendelijkheid, behulpzaamheid, luis-terbereidheid, veiligheid, enz.

Maar ook jij als burger speelt een belangrijke rol in dit verhaal. Het begint thuis bij het correct sor-teren van je afval. Laat de afvalstoffen vervolgens op de juiste plaats op het containerpark achter. Bij twijfel zal de containerparkwachter je steeds met raad en daad én op een vriendelijke manier bijstaan.

vragen?Voor vragen, suggesties of klachten in verband met het containerpark kun je terecht bij IGEAN milieu & veiligheid: 03 350 08 [email protected]

geraak je niet naar het containerpark?

geen nood, verschillende fracties worden ook aan huis opgehaald.Wat er wanneer opgehaald wordt, staat op de afvalkalender die je bij het begin van elk nieuw jaar in de bus krijgt. De afvalkalender kun je ook downloaden van de website www.lint.be.We rekenen op je medewerking om op de juiste dag, op het juiste tijdstip, het juiste afval buiten te zetten, voor de eigen deur en binnen het bereik van de ophalers.

We bekijken de verschillende afvalfracties even van naderbij.

Page 10: Afvalkrant 2012

10 |

afvalgids

1. Restafval

Restafval wordt in grijze vuilniszakken gestopt met het opschrift “Lint”.

Wat we onder restafval verstaan, kun je terug-vinden als je de afvaltref-woordenlijst raadpleegt. Voor de juiste inzameldag en –frequentie raadpleeg je de afvalkalender.

Wist je dat:- in 2010 er in totaal 4 214 317 kg afval werd ver-

werkt voor Lint en dat dus elke inwoner van Lint 503,98 kg afval produceerde.

- Het ingezamelde restafval huis-aan-huis be-droeg dat jaar 1 030 960 kg of bijna ¼ van het totale afval.

Tip: vries vis- en vleesresten in. Haal de diepge-vroren resten uit de diepvries de dag voor de in-zameling en deponeer ze dan in je restafvalzak. Zo voorkom je geurhinder en overlast van maden (voornamelijk op warme dagen).

2. grof vuil

Zo hoort het:Je brengt het grof vuil naar het containerpark, of om de twee maanden wordt het grof huisvuil te-gen betaling opgehaald. Voor de juiste inzamel-dag, raadpleeg je de afvalkalender. De tarieven kun je terugvinden op de www.lint.be.

grof vuil wordt enkel opgehaald als het vooraf aangevraagd en betaald werd en dit 3 werkda-gen voor de eigenlijke inzameling die op de afval-kalender vermeld staat.

Je mag het grof huisvuil de avond voordien vanaf 18 u. op straat zetten.

Hoe vraag je de inzameling van grof huisvuil aan?Je vraagt de inzameling van grof huisvuil aan in het gemeentehuis, milieudienst, 03 460 13 38 of via het digitaal loket op www.lint.be. Betalen doe je dan via overschrijving of in het gemeentehuis.Je vermeldt de aard en de hoeveelheid van het grof vuil dat je wilt laten ophalen.

De uiterste datum waarbij je nog een aanvraag kan doen is 3 werkdagen voor de ophaaldag zelf. De ophaaldatum vind je terug op de afvalkalen-der.

Tip: geef geen herbruikbare producten mee met het grof huisvuil. Voordat je belt naar de gemeen-te voor de inzameling van het grof huisvuil neem je best eerst contact op met de kringwinkel. Zij ko-men de oude meubelen gratis ophalen als ze nog bruikbaar zijn.

Bouw- en sloopafval moeten naar het contai-nerpark.

Ben je aan het verbouwen en heb je niet al te grote hoeveelheid bouw- en sloopafval dan kan een bouw- en sloopafvalzak de oplossing zijn!

Deze zakken vind je in de meeste doe-het-zelfzaken.

Als de zak gevuld is, bel je naar het nummer op de zak. Een firma komt deze afvalzakken aan huis ophalen voor de verwerking.

Page 11: Afvalkrant 2012

| 11

afvalgids

3. Plastiek flessen en flacons, Metaal-, drankverpakkingen (PMd)

PMD verzamel je in de blauwe PMD-zak. De kleur van het treklint bepaalt het tarief. Raadpleeg de afvalkalender voor de juiste ophaaldata.

Je kunt PMD natuurlijk ook naar het containerpark brengen.

Wij sommen hieronder op wat wel toegelaten is in de PMD-zak. afval dat niet in onderstaand lijstje staat, is niet bestemd voor de PMd-zak.

Tips om PMd te sparen:- Koop alleen plastiek voor duurzaam gebruik- Houd voorwerpen uit zachte plastiek (PVC) zo-

veel mogelijk uit het zonlicht anders wordt het materiaal hard en gaat het breken

- Hergebruik plastiek zakjes- Koop zo weinig mogelijk drankkartonverpak-

kingen- Gebruik drankkartonverpakkingen niet om

restafval in te proppen. Hierdoor is het onmo-gelijk om het drankkarton te recycleren.

Een groen punt op de verpakking betekent niet noodzakelijk dat het product milieuvrien-delijk is.

Volgens Fost Plus draag je onrechtstreeks bij tot een verbetering van het leefmilieu door produc-ten te kiezen met een groen punt. Dit is niet altijd het geval.Elk bedrijf dat lid is van Fost Plus mag dit logo op zijn verpakkingen afdrukken als bewijs dat het bedrijf betaalt voor het ophaal- en recyclage- systeem.Of het product daarom milieuvriendelijk is en of die bepaalde verpakking gerecycleerd kan wor-den is een totaal andere zaak.

Page 12: Afvalkrant 2012

afvalfabet

afvalstof Waarheen

aAardbeienbakje: aluminium PMD plastiek restafval karton GFT+ of papier & kartonAardewerk containerparkAccu containerpark – KGAAccuzuur containerpark – KGAAfvalolie containerpark – KGAAfwasmiddel – plastieken flacon PMDAluminium containerparkAluminium bakjes containerpark – PMDAluminium folie restafvalAnti–roestmiddel containerpark – KGAAs restafvalAsfalt containerparkAudiocassettes restafvalAuto-accu containerpark – KGA garagesAutobanden containerpark bandencentralesAutoshampoo containerpark – KGAAutowax containerpark – KGA

bBanden containerpark bandencentralesBatterijen containerpark – KGA inzamelpunten BebatBeenderen restafvalBeentjes restafvalBehangselpapier containerpark – restafvalBeits containerpark – KGABenzine containerpark – KGABestrijdingsmiddel containerpark – KGABeton containerparkBetonafval containerparkBewaarmiddel containerpark – KGABitumen containerparkBijsluiter van medicijnen papier & kartonBladeren (boom) GFT+, compostvat of eigen tuinBleekwater containerpark – KGABlik PMDBloempotten – karton compostvat – GFT+ of eigen tuinBloempotten –plastiek containerparkBloempotten –steen containerparkBoeken papier & karton – kringloopBoenwas containerpark – KGABokalen glasbolBoomstronk containerpark Borstel (keer) restafvalBotervlootje restafvalBotten (beenderen) restafvalBotten (rubber laarzen) restafvalBouwafval containerparkBrandblusser containerpark – KGABriefomslagen papier & kartonBrieven papier & kartonBrikverpakking PMDBrilglazen restafvalBrons containerparkBroodresten GFT+, kippenBuislampen containerpark – KGABuizenontstopper containerpark – KGA

cCarbonpapier containerpark – KGACassette ( video, audio, stereo) restafvalCatalogus papier & kartonCd doosje (plastiek) restafvalCd doosje (karton) papier–kartonCd–ROM restafvalCd–schijfje restafvalCd–speler containerpark Terugnameplicht

Cement containerpark Chemicaliën containerpark – KGAChemisch afval containerpark – KGACichorei GFT+ – compostvatChroom containerparkComputerpapier papier & kartonCondoom restafvalConserveermiddel containerpark – KGAConservenblik PMDCosmeticaproducten - spuitbussen containerpark – KGA

dDakpannen containerparkDeksel van bokaal (metaal) PMDDeksel van spuitbus PMDDeodorant - spuitbus containerpark – KGADetergent containerpark – KGADia’s (plastiek) restafvalDiepvriezer containerpark terugnameplichtDierlijk afval kippen – restafvalDierlijk afval – krengen Rendac 053 64 02 34Doppen van plastiek op fles PMDDissolvent containerpark – KGADonsdeken kledingcontainerDoorslagpapier restafvalDoos (karton) papier & kartonDoppen van noten GFT+, compostvat Draagtas – nylon restafvalDraagtas – plastiek restafvalDraagtas – riet containerparkDrankblikjes PMD Droogkast containerpark terugnameplicht

eEierschalen compostvat – kippenElektrische draden containerparkEtensresten GFT+ – kippenEternit containerpark Ether containerpark – KGA

fFaxpapier restafvalFiets containerparkFietsbanden restafvalFixeer containerpark – KGAFlacons plastiek PMDFlessen glas glasbolFlessen plastiek PMDFolie plastiek restafval, containerparkFondueolie containerpark – KGAFotokopie papier & kartonFotopapier containerpark – KGAFotonegatieven containerpark –KGAFotochemicaliën containerpark – KGAFriteuse containerpark terugnameplichtFrituurolie containerpark – KGAFrituurvet containerpark – KGAFruitafval GFT+, compostvat Fumee glas containerparkFilter dampkap restafvalFilter koffie – plastiek restafval, Filter koffie – papier GFT+, compostvat

gGazonmaaisel GFT+, kippen, compostbak of eigen tuin, containerparkGefumeerd glas containerparkGeneesmiddel apothekerGewapend glas containerparkGif containerpark – KGAGips containerpark

Glansmiddel containerpark – KGAGlas (flessen – bokalen) glasbol of containerparkGlas (venster – vlakglas) containerparkGlasraam containerparkGlasvezel containerparkGlaswol containerparkGlazen (drinkglazen) glasbol of containerparkGloeilampen (beschermd) restafvalGolfplaat containerpark Gras GFT+, kippen of eigen tuin containerparkGroenteafval GFT+, compostvat of eigen tuinGummi restafval

hHaarlak (leeg) PMDHalogeenlamp containerpark – KGAHaren (dieren – mens) restafvalHars containerpark – KGAHerbiciden containerpark – KGAHondenpoep restafvalHout containerparkHoutbeschermingsmiddel containerpark – KGA

iIjzer containerparkIjzervijlsel containerpark – restafvalInjectienaalden (beschermen) containerpark KGA – apothekerInkt containerpark – KGAInsecticide containerpark – KGAIsomo containerpark

jJavel containerpark – KGAJavelflacon PMD

kKaaskorstjes kippen – restafvalKamerplant (zonder aarde) GFT+ – compostvatKarton papier & kartonKartonnen bloempot GFT+, compostvat of eigen tuinKast hout containerpark kringloop – grofvuilKast metaal containerpark kringloop – grofvuilKast vezelplaat containerpark kringloop – grofvuilKattenbakkorrels restafvalKeerborstel restafvalKeien containerparkKeramiek containerparkKeukenrolpapier GFT+, compostvat Kledij kringloop, kledingcontainerKnoopcellen (batterij) containerpark – KGA inzamelpunten bebatKoelvloeistof containerpark – KGAKoffiedik GFT+, compostvatKoffiefilter (plastiek) restafvalKoffiezakjes GFT+, compostvatKoffiezet containerpark terugnameplichtKolengruis containerparkKoord restafvalKoper containerparkKrant papier & kartonKristal (ook scherven beschermd) restafval

Page 13: Afvalkrant 2012

afvalfabet

Kroonkurken PMDKunststofverpakking – flessen PMD– folie containerparkKurk containerparkKwastenreiniger containerpark – KGAKwikbatterijen containerpark – KGA terugnameplicht

lLaboratoriumafval containerpark – KGALakken (verf) containerpark – KGALampen (gloeilampen beschermen) restafvalLampen (halogeen) containerpark – KGALampen (TL– SL– PL) containerpark Leder kringloop, kledingcontainerLed–lampen restafvalLeien containerparkLijmen containerpark – KGALinoleum containerpark – grofvuilLippenstift containerpark – KGAListing (computer) papier & kartonLood containerpark Loof (groente–, fruit–,…) GFT+, compostvat kippenLuiers restafval

mMaandverband restafvalMatras containerpark – grofvuilMatten containerpark – grofvuilMedicijnen apothekerMelkbrik PMDMelkdoos PMDMest (van planteneters) GFT+, compostvatMest (van vleeseters) restafvalMetalen – verpakking PMD – andere containerparkMeubels hout containerpark kringloop – grofvuilMeubels metaal containerpark kringloop – grofvuilMeubels vezelplaat containerpark kringloop – grofvuilMosdoder containerpark – KGAMosselen – geplet restafval – kippenMotorolie containerpark – KGA

nNagellak containerpark – KGANagellakverwijderaar containerpark – KGANegatieven (foto) containerpark – KGANikkel containerparkNoten (doppen van) GFT+, compostvat Nylonkousen restafval

oOlie containerpark – KGAOnderhoudsmiddelen containerpark – KGAOnkruid GFT+, compostvat – kippenOntsmettingsmiddel containerpark – KGAOntstopper containerpark – KGAOntwikkelaar containerpark – KGAOplosmiddel containerpark – KGAOude materialen containerpark – grofvuil

pPampers restafvalPantoffels kringloop – kledingcontainerPapier papier & kartonPapieren tafellaken GFT+

Papieren servetten GFT+ – compostvatParfum containerpark – KGAPetroleum containerpark – KGAPiepschuim (niet bevuild) containerparkPiepschuim (bevuild) restafvalPlanten GFT+,compostvatPlastiek draagtas restafval, containerparkPlastiek fles PMDPlastiek folie containerparkPlastiek bloempot containerparkPluimen restafvalPoetsmiddel containerpark – KGAPorselein containerparkPrintercassette containerpark – KGAPuin containerparkPyrex containerpark

rRadio containerpark terugnameplichtReclamefolders papier & kartonRattenvergif containerpark – KGARemvloeistof containerpark – KGARockwool containerparkRoet containerparkRöntgenfoto’s containerpark – KGARoofing containerparkRotswol containerparkRubber restafvalRutex containerpark – KGA

sSalonzetels kringloop – grofvuilScampi’s restafvalScheermesjes restafvalSchelpen restafvalSchillen GFT+, compostvat – kippenSchoenen kringloop, kledingcontainerSchoensmeer containerpark – KGASchoonmaakmiddel containerpark – KGASchroefdoppen metaal PMDSchroefdoppen plastiek op de fles PMDSloopafval containerparkSmeerolie containerpark – KGASnijbloemen GFT+, compostvatSnoeiafval – groot (takkenbos) containerpark snoeihout –eigen tuinSnoeiafval – klein (verhakseld) GFT+ compostvat – eigen tuinSoda containerpark – KGASolvent containerpark – KGASpaarlampen containerpark – KGASpiegelglas containerparkSpijker restafval, containerparkSpiritus containerpark – KGASpuitbussen van voedingsmiddelenen cosmetica PMDStempelkussen containerpark – KGAStenen containerparkStenen bloempot containerparkStenen flessen containerparkStereo (installatie) containerpark terugnameplichtStofzuigerzak restafvalStro GFT+, compostvat

tTakken–groot containerpark – snoeihout eigen tuinTakken–klein GFT+, compostvat – eigen tuinTapijten containerpark – grofvuilTelefoonboek papier & kartonTelevisie containerpark terugnameplicht

Terpentijn containerpark – KGATetrabrik PMDTextiel Kringloop, kledingcontainerTheebladeren GFT+, compostvatTheezakje GFT+, compostvatThinner containerpark – KGATijdschrift papier & kartonTin containerparkTL–lampen containerpark – KGAToner (kopieermachine, printer) containerpark – KGATouw restafvalTuinafval GFT+, compostvatTV containerpark terugnameplicht

vVensterglas containerparkVerdunningsmiddel containerpark – KGAVerf containerpark – KGAVerfafbijt containerpark – KGAVerfborstel containerpark – KGAVerfstoffen containerpark – KGAVernis containerpark – KGAVervallen etenswaren GFT+ Vetten containerpark – KGAVezelplaat containerpark – grofvuilVideo-speler containerpark – terugnameplichtVideocassettes restafvalVijzen restafval –containerparkViltstiften restafvalVinyl restafval – grofvuilVisresten restafval Vlak glas containerparkVleesresten restafval – kippenVlekkenwater containerpark – KGAVloerbekleding containerpark – grofvuilVochtige doekjes restafvalVodden – gebruikt vuil restafval

wWasmachine containerpark – terugnameplichtWasmiddel containerpark – KGAWaspoeder containerpark – KGAWax containerpark – KGAWc–eend containerpark – KGAWc–ontstopper containerpark – KGAWc–reiniger containerpark – KGAWhite–spirit containerpark – KGA

yYoghurtbekers restafvalYoghurtpotjes restafval

zZeep containerpark – KGAZeepflacons (leeg) PMDZelfklevers restafvalZijden bloemen restafvalZilverpoets containerpark – KGAZouten containerpark – KGAZuren containerpark – KGA

Page 14: Afvalkrant 2012

14 |

afvalgids

4. Papier en karton

Papier en karton worden aan huis opgehaald. Voor de inzamelfrequentie, raadpleeg je de afval-kalender. Natuurlijk kan je dit ook naar het contai-nerpark brengen.

Voor het maken van papier worden massa’s bo-men gerooid. Dat is niet nodig want kringloop-papier, karton en brandbare blokken kunnen ge-maakt worden van oud papier.

drie voordelen van papier sparen1. we sparen bomen2. we sparen veel geld uit aan afvalverbranding3. de afvalberg krimpt met meer dan een kwart!

Tips om papier te sparen:- Gebruik lege bladzijden uit oude schriften of de

achterkant van fotokopieën als kladpapier.- Gebruik als het kan recyclagepapier.

Wat kun je recycleren?

Kranten, tijdschriften, vellen papier, karton, recla-medrukwerk, fotokopieën, dossiers (zonder rin-gen), telefoonboeken, omslagen (zonder venster)

Wat kan niet gerecycleerd worden?- papier met een laag was (boterhampapier,

broodzakken) = GFT+- papier met een laagje plastiek (kaften en boe-

ken) = restafval- cellofaanpapier = restafval- papier met voedingsresten = GFT+- zelfklevers = restafval- faxpapier op rollen = restafval- vuil papier = GFT+- behangpapier = restafval

zo hoort het:• Stapeldevellenpapier,kranten,tijdschriftenen

stukken karton in een kartonnen doos of bind het tot hanteerbare pakketten samen met een touw.

• Grotekartonnendozenwordenplatgevouwen(eventueel verkleind) en eveneens samenge-bonden

• Papierklemmen, nietjes, plastiek of kleefbandverwijder je best op voorhand. Dit verbetert het recyclageproces.

• Opgelet! de inzamelaars nemen geen papier mee dat wordt aangeboden in plastiek bak-ken.

5. groente-, fruit- en tuinafval of gfT+

Het groente-, fruit- en tuinafval mag samen met het niet-recycleerbaar papier (bv. papieren servet-ten, papieren koffiefilters, …) aangeboden wor-den voor de huis-aan-huis inzameling zodat het gecomposteerd kan worden in de installaties van IGEAN. Op deze manier wordt dit afval verwerkt tot kwaliteitsvol compost. Toch hangt de kwaliteit van het compost niet enkel af van het verwer-kingsproces, maar van de kwaliteit van het aange-boden afval. Het is dus belangrijk dat je thuis goed sorteert.

Wij sommen hieronder op wat wel en wat niet toegelaten is in de GFT+ container.

Page 15: Afvalkrant 2012

| 15

afvalgids

6. Het gevaar in een hoekje - Kga

De chemokar komt langs om het KGA op te halen. Voor de juiste data raadpleeg je de afvalkalender. De adressen waar de chemokar stopt, vind je ook terug op de afvalkalender. Uiteraard kun je met dit KGA ook terecht in het containerpark (behal-ve voor oude en vervallen geneesmiddelen, die breng je naar de apotheker).

Van veel producten weten we dat ze ongezond en zelfs schadelijk zijn. Daarom gaan we er voor-zichtig mee om en we houden ze uit de buurt van kinderen.

Page 16: Afvalkrant 2012

16 |

afvalgids

Wat verstaan we onder Kga

schoonmaakmiddelenBoenwasGlansmiddelen voor de vaatwasZepenMetaalpoetsDroogkuisproductenWC-reinigers

CosmeticaLippenstiftNagellak en –verwijderaarParfumsDeodorantsHaarlak

BestrijdingsmiddelenOnkruidverdelgersInsectenverdelgersMosdodersRattenvergif

OnderhoudsmiddelenVerfVernisLakBeitsmiddelenHoutbeschermingsmiddelen

OplosmiddelenKwastreiniger of thinnerLijmTerpentijnVerfafbijterVlekkenwaterBleekwater of javelWhite spiritBuizenontstopperZoutzuurAcetonAmmoniakAntivriesEther

Olie en vettenFrituurolieFrituurvetFondueolieSlaolieSchapenvetSmeerolieMotorolieRemolieHydraulische olie

autovloeistoffenKoelvloeistofRemvloeistofAutoshampooAutowaxAntivriesAntiroestmiddelen

BrandstoffenBenzinePetroleumSpiritus voor fonduestellen

BatterijenAlkalinebatterijenKwikbatterijenAuto-accu’sOplaadbare batterijen

diversenRestanten met ongekende samenstellingTL-lampenSpaarlampenKwikthermometersFotografische productenInkt - tonerKleurstoffenSpuitbussenBrandblusmiddelenVuurwerkLaboratoriumafvalSiliconenStempelkussens

Page 17: Afvalkrant 2012

| 17

afvalgids

gEvaaRliJKE sTOffEN MET HET afvalWaTER WEgsPOElEN, KUNNEN RaMPEN vEROORZa-KEN.

De schadelijke stoffen kunnen zich vastzetten op de afvoerbuizen. Als andere chemicaliën hiermee in contact komen, kunnen er zich chemische re-acties voordoen die tot lekken, verzakkingen en zelfs explosies leiden.

dE gEvaaRliJKE sTOffEN KOMEN iN dE RiviE-REN TERECHT…

…tenzij ze met zeer dure bewerkingen onscha-delijk worden gemaakt. Om die nutteloze kosten te vermijden, kunnen we dus maar beter voorko-men.

gEvaaRliJKE sTOffEN iN EEN HOEKJE vaN dE TUiN dUMPEN is MiNsTENs ZO sCHadEliJK

Het gif dat in de bodem sluipt, zal gewassen en grondwater onbruikbaar maken.

WaaROM NiET gEWOON BiJ HET REsTafval?

Bij verbranding worden giftige stoffen in de lucht verspreid: zwaveldioxide en zware metalen (lood, zink en barium).

Volgende (gevaar)symbolen op de verpakking wijzen erop dat het om KGA gaat:

Zo hoort het:- KGA bergen we veilig op in de groene milieu-

box. Bij gelegenheid nemen we de box, met inhoud, mee naar de chemokar of het contai-nerpark.

- De milieubox hoort bij uw huis. Als u verhuist, gaat de box niet mee: in uw nieuwe woonst is ook een milieubox blijven staan.

- Laat de producten zoveel mogelijk in de ori-ginele verpakking. Dat maakt de identificatie eenvoudiger.

- Giet nooit verschillende afvalstoffen bij elkaar. Het mengsel kan zeer gevaarlijk zijn!

Waarheen met oude en vervallen geneesmid-delen?

Vervallen en niet-opgebruikte geneesmiddelen (pillen, zetpillen, zalf, siropen,vloeibare genees-middelen,…) kunt u kosteloos terugbrengen naar de apotheker.

Verpakkingen en bijsluiters horen bij het papier- en kartonafval.

Voor injectienaalden geldt een aparte procedure: bij de apotheker zijn speciale boxen te koop waar-in injectienaalden gestoken moeten worden voor ze naar het containerpark of bij het KGA gevoegd worden.

Lege blister (verpakkingsmateriaal voor pillen), verbanden, pleisters, watten, baby- en dieetvoe-ding, vitaminebereidingen en kruidenproducten horen bij het restafval.

7. glas blijft glas

Je kunt glazen flessen en bokalen naar de glasbol-len of naar het containerpark brengen.

Glas kan oneindig gerecycleerd worden. Voor recyclageglas zijn er minder grondstoffen en energie nodig dan voor nieuw glas. Glasafval wordt ook verwerkt in glaswol, verf, ce-ment, tegels en polyester. Het is wel belangrijk dat het glasafval zuiver is.

Zo hoort het:• Reinigflessenenbokalen• Verwijderdedoppen.Metalendoppenmogen

in de PMD.• Kurkenstoppenkan jenaarhetcontainerpark

brengen.• Deponeerdeglasverpakking (witengekleurd

apart) in de glasbol of breng het naar het con-tainerpark tijdens de openingsuren.

• Neemdozenenzakkenterugmeenaarhuis.

Page 18: Afvalkrant 2012

18 |

afvalgids

Wanneer kun je gebruik maken van deze glasbollen:Op weekdagen en op zaterdag van 08.00u tot 21.00uRespecteer deze uren in het belang van de omwonenden!Op zon- en feestdagen gebruik je de glasbollen niet!

Wat mag zeker niet in de glasbol?- Keramiek restafval en containerpark- Porselein restafval en containerpark- Spiegels grof huisvuil en containerpark- Gloeilampen restafval en containerpark- Halogeenlampen chemokar en containerpark - TL-lampen chemokar en containerpark- Spaarlampen chemokar en containerpark- Vensterruiten containerpark- Autoruiten containerpark

Maak geen stort van onze gemeenteGlascontainers zijn blijkbaar bijzonder aanlokke-lijk voor sluikstorters.

Soms staan er flessen of bokalen naast de glascon-tainer, maar vaak ook restafval en allerlei plastie-ken zakjes en dozen.

In deze gids kon je ondertussen al lezen wat er met deze zakjes en dozen moet gebeuren.

Wat kun je eraan doen?- Kijk goed of de glasbol echt wel vol zit. Vaak kan

er nog heel wat glas bij.- Als de glascontainer vol is, zet er dan geen glas

meer naast, maar - signaleer het meteen aan de milieudienst. Dan

wordt hij zo snel mogelijk leeg gemaakt.- Ga naar de dichtstbijzijnde glasbol. Je vindt de

locatie van alle glasbollen op het bord achter de glasbol.

- Waarschuw de politie als je sluikstorters aan het werk ziet.

- De statiegeldfles is een milieuvriendelijk alter-natief dat veel glas uit de glasbak weg houdt.

Page 19: Afvalkrant 2012

| 19

afvalgids

8.snoeihout

Snoeihout wordt aan huis opgehaald. Voor de inzameldata, kijk op de afvalkalender. Het snoei-hout moet samengebonden worden met natuur-touw (maximum 1 m³).

Dit hout kan je ook composteren of naar het con-tainerpark brengen.

Groot snoeihout (maximum dikte van 10 cm) kan door gemeentediensten verhakseld worden.

Fijn gesnipperd snoeihout is een ideale bodembe-dekker tussen bomen, struiken en vaste planten.- het houdt de onderliggende bodem vochtig.- Het verrijkt de bodem geleidelijk aan met waar-

devol organisch materiaal.- Het geeft onkruid geen kans- Het isoleert tegen extreme temperaturen.- Het voorkomt modder en waterplassen bij he-

vige regenval.

snoeihout versnipperen kan……alleen als het vers en niet droog is.Je kunt een hakselaar bij de gemeente aanvra-gen. Waar? De milieudienst: tel 03 460 13 38 of via het digitaal loket op www.lint.bePrijs? Zie www.lint.beHoeveelheid? Maximum 15 m³

Kerstbomen kun je meegeven met de snoeihout-inzameling in januari.

Page 20: Afvalkrant 2012

20 |

afvalgids

Dank voor afdankertjesOpnieuw & CoSoms kopen we iets nieuw omdat we de oude beu zijn. Gooi die oude spullen niet weg. Een kast, een eetservies of kledingsstuk kan nog een tweede le-ven gaan leiden.

Met heel wat herbruikbare spullen kun je terecht in het kringloopcentrum “Opnieuw & Co” in Lier, Duffel en Mortsel.

De gemeente Lint werkt samen met dit kringloop-centrum dat alleen tweedehands verkoopt.De spullen kunnen aan huis opgehaald worden.Wat kan allemaal naar “Opnieuw & Co”? Wat koop je daar goedkoop?

Huisraad, elektrische toestellen, sanitaire toestel-len, bureaumateriaal, decoratiemateriaal, meube-len, boeken, CD’s en cassetten, speelgoed, kleding en schoenen, handtassen en accessoires, fietsen, muziekinstrumenten, kampeermateriaal, sportar-tikelen,….Heb je een huis dat leeg gemaakt moet worden? Opnieuw & Co biedt een inboedelservice aan.

Tegen betaling van een kleine vergoeding komt Opnieuw & Co het huis helemaal leeghalen. Voor meer informatie over deze inboedelservice kan je terecht bij Opnieuw & Co op het telefoonnummer 03 488 38 83 of via www.opnieuwenco.be

Antwerpsesteenweg 357, 2500 Lier03 488 38 83Borsbeeksebinnenweg 51, 2640 Mortsel03 488 38 83Hondiuslaan 46, 2570 Duffel03 488 38 83 Magazijn/inleverpunt, Vredebaan 73, 2640 Mortsel

Composteren kan je leren

Waarom composteren?De helft van het huishoudelijk afval bestaat uit composteerbaar tuin- en keukenafval. Het is moeilijk om dit organisch afval te verbranden om-dat het veel vocht bevat. Composteren is een be-langrijke vorm van afvalvoorkoming.

Door thuiscomposteren bespaar je ook ruimte in de GFT+-container en bovendien is de verkregen compost een ideale bodemverbeteraar voor de tuin. De verwerking is trouwens helemaal gratis.Een beetje werken in de tuin en een composthoop maken, is voor veel mensen zelfs ontspannen.

Meer informatie over composteren en de com-postmeesterswerking vind je op www.lint.be of www.igean.be

Page 21: Afvalkrant 2012

| 21

afvalgids

Wat is composteren?

Composteren is een proces waarbij organische af-val wordt afgebroken en omgezet tot een humus-rijk product. Dit omzetten gebeurt door micro-or-ganismen (zoals bacteriën en schimmels) en door kleine bodemdiertjes.

Wat kunnen we composteren?Groente- en fruitrestenEierschalenNotendoppenTheebladeren en –zakjesKoffiedik en –filtersEtensrestenPapier van de keukenrolZaagmeel en schaafkrullenMest van kleine huisdierenVerwelkte bloemen en kamerplantenVersnipperd snoeihoutHaagscheerselGemaaid grasOnkruidBladeren

Wat is niet composteerbaar?Saus, vet en olieStof uit de stofzuigerAs van de openhaardHoutskoolTextielKunststofMetaalBeenderen en dierlijk afvalWegwerpluiersKattenbakvullingAarde en zandTimmerhout Grof, niet versnipperd snoeihout

Hoe composteren?

Het begint in de keuken. Voorzie naast het rest-afvalbakje ook een bakje dat je regelmatig leeg-maakt op een speciale plaats in de tuin.

Er bestaan verschillende systemen voor het com-posteren, naar gelang de voorkeur, het budget, de oppervlakte van de tuin en de ervaring met com-posteren.

Een composthoop of –bak kan je in een hoekje van de tuin plaatsen. Er bestaan in de handel verschil-lende soorten panelen of draadwerk om de hoop in vorm te houden. Hoe snel het afval tot compost verwerkt wordt, hangt af van de verluchting en de vochtigheid. Daarom is het best een goed meng-sel op te bouwen van nat en droog afval en het geheel af en toe met een riek te luchten.

Het compostvat is ideaal voor de kleine tuin. Het is speciaal ontwikkeld om in enkele maanden een ruime hoeveelheid organische afval uit de keuken en tuin om te zetten tot compost. Je kunt het ver-kleinde tuin- en keukenafval langs boven in het compostvat brengen, terwijl je al na 3 tot 4 maan-den het compost er langs onder kunt uitnemen. Het werkt vanzelf, eenvoudig en reukloos. Tussen-door moet je af en toe de verluchting en vochtig-heid nagaan.

Page 22: Afvalkrant 2012

22 |

afvalgids

Waar haal ik een compostvat of -bak?

Elk tuincentrum verkoopt compostvaten. Je kunt er ook één bestellen via de milieudienst van onze gemeente (03 460 13 38) of via het digi-taal loket www.lint.be.

Prijs? Zie www.lint.be

Compostbakken kan je in het containerpark ko-pen.

Tips• Startmetcompostereninhetvoorjaarofinde

zomer. Best niet bij hevige regen.• Bedekdebodemmeteenlaagluchtigmateri-

aal zoals takjes.• Voeggeengrotehoeveelhedenvanhetzelfde

materiaal in één keer toe.• Gebruikzoveelmogelijkversmateriaal.• Voegniettegrofmateriaaltoe.Ditvertraagtde

verwerking.• Demicro-organismenhebbenzowel lucht (uit

droog afval) als water en voedsel (uit nat af-val) nodig om hun werk goed te kunnen doen. Daarom is het belangrijk het compost te ver-luchten.

• Voeggeenextranatmateriaaltoe,anderswordtde hoge temperatuur die nodig is om onkruid-zaden en ziektekiemen te vernietigen, geblust.

Wat doe ik met het compost?

Omdat compost een uitstekende bodemverbete-raar is, kan die gebruikt worden voor:- de groentetuin- de kruidentuin- bomen en struiken- gazongras (fijn gezeefd)- bloemen en vaste planten- bijmenging van potgrond en zaaigrond

Heb je problemen en vragen bij het composteren? Dan kan je beroep doen op een Lintse compost-meester. De gegevens van de compostmeesters vind je op www.lint.be.Je kan deze mensen ook ontmoeten op de com-postdemonstratieplaats in het containerpark.

Wil je meer inlichtingen over thuiscomposte-ren of over de opleiding tot compostmeester?Bel even naar de gemeentelijke milieuambtenaar: 03 460 13 38 of naar IGEAN 03 350 08 14.

Page 23: Afvalkrant 2012

| 23

afvalgids

Informatiegemeentehuis lint, Koning Albertstraat 41, algemeen 03 460 13 30 of www.lint.beMilieudienst (2de verdieping): Koen Laurent, 03 460 13 38 of [email protected] (Gelijkvloers): Myriam Peters, 03 460 13 46 of [email protected]

igEaN milieu & veiligheid milieudienst 03 350 08 14 of [email protected] liJN gfT 0800 146 46Containerpark, Lerenveld 15: 03 350 08 14 of www.igean.be

fost Plus, infolijn 02 775 03 58 of www.fostplus.be

OvaM Openbare afvalstoffenmaatschappij voor het vlaamse gewest: 015 28 42 84 of www.ovam.be

Page 24: Afvalkrant 2012