Afdelingspost winter 2010-2011

16
WINTER 2010 AFDELINGSPOST

description

In dit boekske lees je wat de afdelingsvoorzitters op papier in hun brievenbus kregen begin december.

Transcript of Afdelingspost winter 2010-2011

Page 1: Afdelingspost winter 2010-2011

WINTER 2010

AFDELINGSPOST

Page 2: Afdelingspost winter 2010-2011

Voorzitter,

Je krijgt dit blad omdat je deel uit-maakt van een afdelingsbestuur.In de afdelingspost staan niet de uiterst boeiende zaken die in de

Bestuurspost horen, enkel olie om je afdeling te smeren.

Aller aller allerlievste Voorzitter,

Hopelijk bevald het leiderschap je een bétje. Krijg je een hantje van wat patsers met strakke bodiezs.

Wie weet ga je deze winter ook op rezort met de vogelaars. Ik kan Salou van harte aanbeveelen. Alcohol, DJ’s die ook in de

Bocaccio draaien, meiden, studs, ...Was ik maar al in Salou.

Ik weet niet wat jullie nevens ‘t vogelen nog allemaal willen doen. Voor mij mag ‘t er geel de dag gevogelt worden.

Maar Big Carlton Banks van de fresj prins vroeg me een voor-woord te schrijven en ik weet bij god niet wat te vertellen.

Ik ben eerder een doener dan een babbelaar. Hoe meer je moet zeggen dat je geweldig zijt, hoe minder er van aan is.

Is het niet, laidies?

Carlton zei dat dit aanbod eentje is voer bij te slikken, bijten en zuigen.

Ik hep eens snel gebladert en ‘t za we zijn, die tjicks op de volgende pagina’s mogen

wel een keer met mijn slange komen spelen!

GroetenGringo aka

de hottest man alife

Page 3: Afdelingspost winter 2010-2011

Tante mina is nooit voldaanDe subsidiecyclus loopt gans het jaar door. Tante MINA laat ons niet zomaar los. In september dienden jullie allemaal nog een planning en begroting in voor het jaar 2011, waarvoor dank. Hier zijn we al weer met een volgend verzoek.

Indienen JaarverslagenTegen 15 februari (ok, nog wel even) moeten alle inhoudelijke & financiële jaarverslagen naar de Kortrijksepoortstraat 192, 9000 Gent, verstuurd zijn.

Zet jezelf en je penningmeester dus maar aan het werk om alle uitgaven en activiteiten aankondigingen terug te vinden en in een verslag te gieten. Online vind je een handleiding op jnm.be/mina.

Jullie worden ook nog gemaild met wat meer concrete info (digitaal exemplaar vorig jaar, hoeveel je aan afdrachten kreeg, hoeveel je aan verzekering betaalde, ...)

AANDACHT AANDACHT De MINA controle is verstrengd. Ze is ‘verstrengd’ in die zin dat we vanaf heden verslagen moeten indienen met originele handtekeningen. Heel stom, maar het is zo. Dus geen ingescande versies van verslagen, of ingescande handtekeninge. We krijgen deze exemplaren terug van de overheid en moeten jullie dan toch om een origineel gehandtekende versie vragen. Sorry!

December Scorebordmaand

Je hebt er al van gehoord, of toch niet?JNM biedt jullie het ultieme instrument om de ‘staat van je afdeling’ over de jaren heen te volgen.

Hoe goed zijn jullie bezig? Waar kan het nog net ietsje beter? Een antwoord op die vragen krijg je als je in december een kwartier tijd vrijmaakt om eenzaam achter de pc te kruipen.

Maar het blijft niet bij een reeks tips om je afdeling verder te pimpen.

Als je het scorebord invult, kun je er zonder extra moeite je inhoudelijk jaarverslag uithalen. Geen moeite meer in februari met het zoeken naar de aankondigingen en deelnemersaantallen van je activiteiten. Nee, een druk op de knop, en daar ligt het klaar om gehandtekend te worden.

In ‘t kort:

1. Log in op jnm.be 2. Surf naar jnm.be/scorebord 3. Selecteer je afdeling 4. Importeer je activiteiten 5. Vul de ontbrekende gegevens aan 6. Val achterover van verbazing - in tegenstelling tot de waarzeggers op VT4 brengen wij wel nieuws!

Probleempje? [email protected] of jnm.be/scorebordhandleiding

jnm.be/scorebord

jnm.be/MINA

Page 4: Afdelingspost winter 2010-2011

Acti

vite

iten

in t

ver

schi

et

• Kerstfuif • Zeelandreizen • Februari Knotmaand • Animatorcursus • AV + Koers

• Basiscursus • Tandemkalender • Dag van de Aarde • Big Jump

Kerstfuif

Waar: Sioux Café, Platteberg 3, GentTickets: 3 euro vvk 4 euro addThema: BalkanSlaapplaats: Er wordt geen slaapplaats voorzienWegbeschrijving:De locatie is op wandelafstand van het Bondssec en de stations Gent Dampoort & Gent Sint-Pieters.Wie een bus/tram neemt, ‘t Zuid is de halte waar je af moet en van daaruit is het 200m wandelen: de brug over (nabij de Vooruit) en dan de eerste straat rechts. Het station Gent Dampoort is een 20-tal minuten wandelen, eerste trein naar Ant-werpen vertrekt om 4u24.Het station Gent Sint-Pieters is een halfu-urtje wandelen, eerste trein naar Brussel vertrekt om 4u20, naar Leuven om 4u58.

23 december, 20.30 uur

Page 5: Afdelingspost winter 2010-2011

Gaat je bestuur op cursus of jijzelf?

De Animator- en Basiscursus zijn klaar voor een nieuwe editie. Wees er als de kippen bij!

Wat is dat eigenlijk nu, het verschil tussen beide? Op welke cursus stuur jij je mensen mee?

Iedereen die deelneemt aan gelijk welke van de beide cursus-sen wordt ondergedompeld in de wondere wereld van JNM en al haar facetten.

In grote mate zijn beide cursussen gelijkend en in the end leiden ze beide tot hetzelfde attest.

Toch is er een duidelijk verschil: Op Animatorcursus (AC) wordt meer nadruk gelegd op animeren, enthousiasmeren én creativiteit.De Basiscursisten (BC) worden eerder getraind als bestu-urslid en praktisch organisator.

Je weet natuurlijk ook wel dat het een het ander niet uitsluit en omgekeerd.

Het gaat hier om een afstudeerrichting, niet om een studierichting.

Animatorcursus: Van 05/03 t.e.m. 12/03 (krokus)Basiscursus: Van 09/04 t.e.m. 16/04 (paas)

jnm.be/animatorcursus

jnm.be/basiscursus

[email protected]

Page 6: Afdelingspost winter 2010-2011

Natu

ur

NatuurstudieWaarom vossen op egels plassen jnm.be/Winkel

De piepverantwoordelijke van je afdeling kreeg recent gratis en voor niets één exemplaar van het uitmuntende ‘Waarom vossen op egels plassen & andere natuurweetjes’. Een boekske vol verrassingen over hoe absurd de dier- en plantenwereld rondom ons ineen zit. Kant en klare weetjes om als begeleider op tocht je piepers te overweldigen.Bij deze: Laat het niet verstoffen in je kast!Gebruik het, geef het door binnen de afdeling of hou lezingen met het afdelingsbestuur.

Kan je er niet genoeg van krijgen? Wil je absoluut zelf een exemplaar in handen krijgen?Voor amper 9 euro kun je ze kopen in de JNM winkel (of online bestellen en laten opsturen).

Dat kan heel makkelijk! Schenk ons een pagina in je volgende afdelingstijdschrift.We hebben een kant en klare A4 met reclame voor het boekje.Een mailke van uw redacteur of piepverantwoordelijke naar [email protected]

Maak je mee reclame?

Weet je niet hoe je piepers, ini’s of jezelf zoet houdt met Natuurstudie?

Aarzel niet om bij ons aan te [email protected] kan een wereld van verschil betekenen...

jnm.be/NWG

Elders in de A4 map vind je het Natuurstudie aanbod per provincie gebundeld. Weest welgekomen!!

Page 7: Afdelingspost winter 2010-2011

Natuur

Petitie vossenDe petitie loopt op volle toeren, maar het Einde is nabij! Heb jij met je afdeling de vos gesteund? Petities kunnen nog steeds opgestuurd worden naar Billy, Kortrijksepoortstraat 192, 9000 Gent.De petitie loopt af op 20 december. Zo kunnen we de minister met een mooi kerstcadeau verrassen. (gniffel gniffel)

KLimaatsoortenprojectDe aarde warmt op, dat weet iedereen. Dit zorgt ervoor dat er ook bij ons heel wat nieuwe planten- en diersoorten opduiken. Van oorsprong zuidelijke soorten komen steeds noordelijker voor. Met de natuurstudiewerkgroep hebben we 10 van die gekke ‘klimaatkanaries’ geselecteerd om van wat dichterbij te volgen.Werken jullie hieraan mee? Bedoeling is dat je met je afdeling de ogen extra wijd open houdt voor de 10 klimaatsoorten.

Wij van onze kant zorgen voor een aantal zotte activiteiten rond de 10. Op de jnm.be/klimaatsoorten site vind je al heel wat nieuws.

jnm.be/klimaatsoorten

• Muurmier • Roodborsttapuit • Cetti’s zanger • Plooivlieswaaiertje • Bleke morgenster • Kransmuur • Pyjamawants • Spaanse vlag • Tijgerspin • Ruige dwergvleermuis

NatuurstudiecongresHagen en bossige kanten!

Voor de 5e editie zoeken we de Vlaamse Ardennen op & verdiepen we ons in de wereld van de bossen, hagen en kleine landschapselementen... Huh, kleine landschapselementen?

Concreet: We schotelen jullie een 5daags menu voor van zotte excursies en lentefrisse lezingen! Maak kennis met bron(stige) bossen, steek je neus in de voorjaarsbloemen en kom alles te weten over behagen! Slapen doen we op een boogscheut van het Kluisbos en ook een noot Muziekbos zal zeker niet ontbreken. Sfeer verzekerd!

Meer info via de Euglena & www.jnm.be/nwg of

ZeelandreizenDrink je met de afdeling de avond voorafgaand aan de Zeelandreizen compleet lazarus, maar laat dat je niet beletten om de volgende morgen de strafste zeemansavonturen mee te maken.

De partybus met stops te Neeltje Jans, Brouwersdam & de Bocaccio rijdt op:

05/02: Provincie Antwerpen12/02: De overige vier provincies

20 - 24/04/2011

[email protected]

Page 8: Afdelingspost winter 2010-2011

Mil

ieu

MilieuHet kleine boerenspel jnm.be/bOERENSPEL

Om te spelen met jullie piepers!Via het kleine boerenspel leren piepers zich inleven in het leven van arme boeren in het Zuiden.Vette fun & bovendien heel leerrijk ;-)

Het spel: vind je via jnm.be/boerenspelDuur: 20 minutenSpelers: Vanaf 10 piepersSpelbegeleiders: Minstens 2

Duurzame Landbouwjnm.be/Duurzamelandbouw

De Milieuwerkgroep werkt dit jaar rond het thema Duurzame Landbouw. We werken natuurlijk liefst voor zoveel mogelijk mensen en daarom staan er op de website naast het Boerenspel nog een hele rits activiteitentips.

Page 9: Afdelingspost winter 2010-2011

Milieu

Dag van de aarde 2011

jnm.be/bOERENSPEL

Big Jump 201115u, zondag 10/07/2011... Overal in Europa springen duizenden mensen in rivieren, waterlopen en meren voor proper water. Om te tonen dat we wakker liggen van watervervuiling & dat we er iets aan willen doen.

In Vlaanderen wordt de Big Jump door Green vzw georgani-seerd en partners. Wordt zelf een partner en organiseer een eigen Big Jump in je afdeling.Hoe je dit doet lees je op de Big Jump website.

www.bigjump.be

Registreer voor 1 feb ‘11 je Big Jump activiteit

Registreer voor 1 feb ‘11 je DVDA activiteit

www.bblv.be/weekvandeaarde.be

Elders in de A4 omslag vind je een Tandem kalender. Daar staan alle ‘dagen’ rond natuur & milieu voor 2011 in. Steek dit kalenderke dus sneller dan de hazewind in de pollekes van je activiteitenverantwoordelijke! Leg ze naast je eigen kalender en engageer je voor enkele projecten!Ge zult namelijk niet alleen zijn. Steden, gemeentes, verenigingen en zonderlingen doen graag mee aan deez activiteiten. www.tandemweb.be

De vorige editie van dit megazine riep reeds op om 24 april 2011 te blokkeren in de agenda. Op die dag ga je niet met je poesje naar de hondenkapper en verblijd je grootmoe ook niet met een middag bridgen. Dat is niet zo jammer.

Zeker als je weet dat de Dag van de Aarde zal knallen. Dit jaar draait alles rond Ruimtelijke ordening/Ruimtelijke wanorde.

Iedereen - jullie dus ook - wordt gestimuleerd om pic-nics en paaseizoektochten te organiseren op de meest gekke plek die je kunt bedenken. Zo haal je de pers misschien tot bij jou en kan deze problematiek aan de kaak gesteld worden.

Voor de ietwat meer testosteron gedreven mensen onder ons zal er ook echt een actie ondernomen worden rond bepaalde infrastructuurwerken.Wat en hoe werken Bond Beter Leefmilieu én JNM op dit eigenste ogenblik uit.

Volgende afdelingspost meer nieuws over de grote actie.

Je eigen paaseizoektocht of pic-nic kun je wel al ingeven. Doe je dat voor 1 februari 2011, dan komt je activiteit in de Dag van de Aarde krant (promo).

Page 10: Afdelingspost winter 2010-2011

Behe

er

Natuurbeheer Hé, heb jij die natuurbeheer site al gezien? Niet normaal, gast.. Zoveel en zo expliciet..De Werkmacht heeft een nieuwe blitse site! Alle activiteiten & projecten worden er uitgebreid toe-gelicht. Kijk je ogen uit op

jnm.be/Werkmacht

Landbouw en natuurbeheer..

Jij bent ... een afdeling die aan natuurbeheer wil doen bij nen boer.

Je wil dat ... omdat natuur in landbouwlandschappen belangrijk is. ... omdat je weet dat boeren vaak tot over hun oren in het werk zitten en wat hulp kunnen gebruiken bij het knotten van hun wilgen, het aanplanten van hagen, het graven van een poel, ...

Wij willen dat stimuleren ... een mailtje naar [email protected] volstaat om ons te laten zoeken naar een boer in je buurt die nood heeft aan hulp. We zorgen ervoor dat jullie met elkaar in contact komen en een activiteit ingepland kan worden.

Page 11: Afdelingspost winter 2010-2011

BeheerKnotten ! !

jnm.be/werkmachtAls alles vlot verliep, hebben jullie een enthousiasteling aan de telefoonlijn gehad.Hij/Zij was overdreven gedreven in het overtuigen van het belang van februari knotmaand. Hij/Zij vroeg jullie een activiteit knotten in te plannen. Hij/Zij kreeg in de meeste gevallen een positief antwoord en Hij/Zij loopt nu al weken op een roze wolk.

Nu jullie een activiteit organiseren ligt de bal in ons kamp. We zullen je plezieren en maximaal ondersteunen. Beloofd. We zweren het op het hoofd van ons mama. En ons mama, daar zweer je niet zomaar op.

In januari krijg je alle informatie/documentatie (de knotfiche) waarover in het telefoontje sprake.Het wordt de sleutel tot een meer dan geslaagde activiteit. Eens die stap voorbij kunnen we jullie enkel nog veel succes en een veilige tocht toewensen.

Activiteitenkalender Werkmacht

Antwerpen • Prov. weekend Natuurbeheerplanning 30/04 - 01/05/11 Brabant • Prov. weekend KKK 04/03 - 09/03/11 Limburg • Zwarte Paterkeskamp 17/04 - 22/04/11 En West- en Oost-Vlaanderen dan? • Vreest niet - jullie krijgen in het najaar van 2011 voldoende lekkers

Natuurbeheerplanning [email protected]

We houden het niet bij knotten. Nee. Er wordt verder gedacht.

De volgende fiche (na de knotfiche) wordt er één die de link tussen natuurstudie en natuurbeheer beter dan ooit blootlegt. Er zal in beschreven staan waar je welk beheer moet doen en waarom!

Reuzeboeiend als je het ons vraagt. Denk je er hetzelfde over, of vind je dit eerder koude soep? Laat het Billy weten. Eens hij vertrokken is, kun je hem nog moeilijk stoppen...

In het voorjaar krijgen jullie het resultaat. Hopelijk zal het voor de ideale ontspanning op een vette natuurstudietocht zorgen.

Page 12: Afdelingspost winter 2010-2011

NieuwsPromokoffers

[email protected]

Vanaf vandaag kan de JNM promokoffer ontleend wordenDeze koffer - eigenlijk een ruime rugzak - zit boordevol promoboekjes, affiches,

fietswimpels, stickers en mouwschildjes om uit te delen!Verder krijg je 2 truien, 4 t-shirts & een JNM-vlag.

Tot onze spijt willen we die wel terug zien als je de promokoffer inlevert...

Zin in BOS ! !

Je kunt het je waarschijnlijk zo voorstellen: Je ziet ergens een stuk bos en denkt dat eens te gaan ontdekken

met je afdeling, maar dan blijkt het privégebied te zijn.

Vlaanderen telt vandaag ongeveer 147.000 hectare bos, maar een heel groot stuk daarvan is privébezit en ontoegankelijk voor het publiek.

Om die reden maakte VBV (Vereniging voor Bos in Vlaanderen) een overzicht van alle toegankelijke bos- en natuurgebieden .

www.zininbos.be

Natuur & Bosspelenwww.natuurenbosspel.be

Zuchten je piepbegeleiders meer dan hun lief is? Heeft je iniverantwoordelijke alles uit zijn hoed getoverd?

Ben je met je afdeling vruchteloos op zoek naar kant én klare natuurspelen?Heb je nooit genoeg weetjes of doetips in je achterzak zitten?

Zoek je de contactgegevens van een boswachter? Is dat nu een speelzone nabij je kampplaats?

Wat kan en wat niet in de natuur of een bepaald gebied?

Dat vind je allemaal terug op de Natuur - en Bosspelen site!

Page 13: Afdelingspost winter 2010-2011

Geen portkosten vanaf 30 eurojnm.be/winkel

Vanaf heden vind je alles wat je hartje beheert op jnm.be/winkel

Meer nog: Bestel je via de webwinkel van JNM

voor 30 euro of meer? Spring een gat in de lucht,

want de verzending kost je niks, nada!

Page 14: Afdelingspost winter 2010-2011
Page 15: Afdelingspost winter 2010-2011

LEDENAANTALLEN

Page 16: Afdelingspost winter 2010-2011

Had je graag iets anders gezien?Just give me a call, send me a (love)letter.Carlton Banks09/[email protected]

Heb je vragen of

JNM Bondsecretariaat

Alle dagen open. Soms gesloten.

JNM Nationaal is er voor jou

Heb je een vraag of probleem binnen de afdeling? [email protected] Vragen over natuurstudie? [email protected] over milieu? [email protected] over natuurbeheer? [email protected] over ledenadministratie of lidgelden? [email protected] over kampenadministratie? [email protected] je iets ontlenen aan materiaal? [email protected]? [email protected] je iets te weten komen over de cursussen? [email protected]

Kortrijksepoortstraat 192, 9000 Gent. 09/223.47.81. Maandag-Vrijdag tijdens de kantooruren

Verzekeringsmiserie? [email protected] over MINA? [email protected]