Code ROOD - Winter 2010

8
CODE ROOD Reacties? Graag! Code ROOD, Vijverhofstraat 65, 3032 SC Rotterdam T (010) 243 55 57 E [email protected] I www.rood.sp.nl NUMMER 3 winter 2010 NEDERLAND IN TWEEËN? Weg met de kunstbobo’s, leve de cultuur! pagina 4 > Met waardeloos bachelordiploma de arbeidsmarkt op. pagina 6 > MBO verdient beter! pagina 7 > J NG IN DE SP

description

Code ROOD is de jongerenkrant van ROOD, jong in de SP. Onze oude kranten, de A3 en de PageUP zijn in '07 samengevoegd tot deze nieuwe krant: Code ROOD. Code ROOD komt drie keer per jaar uit.

Transcript of Code ROOD - Winter 2010

Page 1: Code ROOD - Winter 2010

CODE ROOD

Reacties? Graag! Code ROOD, Vijverhofstraat 65, 3032 SC Rotterdam T (010) 243 55 57 E [email protected] I www.rood.sp.nl

NUMMER 3 winter 2010

NederlaNd iN tweeëN?

Weg met de kunstbobo’s, leve de cultuur!

pagina 4 >

Met waardeloos bachelordiploma de arbeidsmarkt op.

pagina 6 >

MBO verdient beter!

pagina 7 >

J NG IN DE SP

Page 2: Code ROOD - Winter 2010

2

JONG IN DE SPCODE ROOD

Arm en ziek?In eerste instantie leek het erop dat dit kabinet eindelijk eens werk ging maken van fatsoenlijke zorg. Eén miljard euro zou worden uitgetrokken voor ouderen-zorg. Na de presentatie bleek al snel dat maar een gedeelte van het geld daadwer-kelijk naar ouderenzorg gaat. Bovendien blijkt het geld een sigaar uit eigen doos te zijn. Een gedeelte van de nu collectieve verzekering wordt straks door private zorgverzekeraars uitgevoerd. Zij dragen volledig risico voor de zorgkosten van mensen, dus of alle mensen nog worden toegelaten is nog maar de vraag. Ook moeten mensen in een zorginstelling huur gaan betalen, terwijl ze nu al een hoge eigen bijdrage moeten betalen voor de zorg en het wonen. Een arme groep in onze samenleving, die bovendien geen enkel alternatief heeft voor zorg in een instelling, moet 100 miljoen gaan betalen voor een crisis die de banken hebben veroorzaakt.

Maar er gebeurt meer in de zorg: de premie voor het basispakket gaat fors stijgen, terwijl er juist minder behandelin-gen en medicijnen vergoed gaan worden door die basisverzekering. Dat wordt dus bijbetalen of bijverzekeren. En dat moet je financieel maar net kunnen. Dit betekent bijvoorbeeld dat ouderen straks geen recht meer hebben op hun rollator, dat het aantal fysiotherapeutische behande-lingen dat vergoed wordt omlaag gaat, en dat behandelingen aan kleine aandoenin-gen zoals spataderen niet meer vergoed worden. ‘The rich stay healthy, the sick stay poor’: de rijken blijven gezond, de zieken blijven arm. Het werd gezongen

door U2-zanger Bono. Het is wat cynisch, maar het geeft treffend weer hoe de te-genstellingen in de samenleving vergroot zullen worden.

Ook op het gebied van sociale zekerheid leek het akkoord op het eerste gezicht niet slecht. De duur van de werkloos-heidsuitkering wordt niet verkort en ook de ontslagbescherming blijft overeind. Hier staan echter flinke bezuinigingen te-genover. De bijstand en het minimumloon gaan flink omlaag, terwijl mensen in de bijstand nu al de grootste moeite hebben om rond te komen. Ook jonge gehandi-capten gaan de maatregelen voelen. Hun uitkering wordt flink verlaagd, terwijl er aan hun handicap niks verandert. Kortom, wederom een rekening voor de armste en zwakste mensen in onze samenleving.

Tegelijkertijd blijven de allerrijksten buiten schot. Aan de mogelijkheid tot hypotheekrente-aftrek voor miljonairs wordt niets gedaan. Terwijl de jonge gehandicapten de rekening krijgen, mag oud-bankdirecteur Rijkman Groenink zijn miljoenen kostende villa laten subsidiëren door ons allemaal. Verder kopen we ook dure straaljagers die we niet nodig heb-ben, worden de bonussen in het bedrijfs-leven niet aangepakt en krijgen bedrijven met miljardenwinsten belastingverlagin-gen cadeau. En van de grootste veroor-zakers van de crisis – de banken – wordt niks gevraagd. De enige bank die in het akkoord genoemd wordt is de rechtbank.

Immigratie en integratie Kort na de presentatie van het regeerak-koord zei Barry Madlener van de PVV dat het regeerakkoord een akkoord is ‘tegen de islamisering van Nederland’. Met het accepteren van dit soort uitspraken door VVD en CDA accepteren zij ook discrimi-natie en het wegzetten van een complete bevolkingsgroep. Zo vindt Rutte het geen

De enige bank Die genoemD worDt is De rechtbank

‘Vrijheid en verantwoordelijkheid’ – dat is de titel van het regeerakkoord. Een veelbelovende titel, want wie is er nou tegen vrijheid en verantwoordelijkheid? Bij de presentatie van het akkoord beloofde Rutte ook nog dat ‘Nederland teruggegeven wordt aan de hardwerkende mensen’ en toen leek het feest helemaal compleet. Maar wie de tekst van het regeerakkoord goed bestudeert, zal moeite hebben deze mooie idealen terug te vinden. ‘Nederland in tweeën’ lijkt een betere omschrijving voor de plannen.

‘the rich stay healthy, the sick stay poor’

NEDERlaND IN twEEëN?

SOcIaal bEzUINIGENDit kabinet splijt Nederland in tweeën met zijn bezuinigen. Natuurlijk moet er bezuinigd worden. Het is echter een politieke keuze waarop er bezuinigd wordt. De SP maakt de keuze om op een sociale manier te bezuinigen. De belangrijkste voorstellen van de SP op een rijtje.

•Snijeerstineigenvlees:politicileveren10%vanhunsalarisin.•Schafdevillasubsidieaf:beperkdehypotheekrenteaftrekvoor

huizen boven de 350.000 euro.•Geenaanschafvangevechtsvliegtuigendiewenietnodig hebben:geenJSF.

•Laatdeveroorzakersvandecrisis–debanken–meebetalen aan de schade, door een bankenheffing.

•Vraagwatvandemensendiewatkunnenmissen:inkomens boven de 150.000 euro betalen een belastingtarief van 65 procent.

•Stopdebelastingontduikingdoormultinationals.

Page 3: Code ROOD - Winter 2010

3

JONG IN DE SPCODE ROOD

NEDERlaND IN twEEëN?

probleem dat staatssecretaris Marlies Veldhuijzen zowel een Nederlands als een Zweeds paspoort heeft, maar vindt hij het wel een probleem als een staatssecretaris naast een Nederlands ook een Turks pas-poort zou hebben. SP-fractievoorzitter Emile Roemer beschuldigde Rutte daarop van discriminatie. Onder deze regering krijgen moslims minder rechten dan ‘autochtone’ Nederlanders en dreigen zij tweederangsburgers te worden.

Met een boerkaverbod en het beperken van gezinsmigratie los je de problemen rondom integratie niet op. In Nederland lopen slechts zo’n honderd mensen rond met een boerka. De gezinsmigratie is het afgelopen jaren al drastisch gedaald. Het is de grote vraag of de nieuwe aan-scherping van toelatingseisen tot een nieuwe beperking zal leiden. Deskun-digen waarschuwen al dat Rutte tegen Europese regels aan gaat lopen. Met deze invloed van de PVV op de regering zullen de spanningen in de samenleving tussen moslims en niet-moslims alleen maar toenemen. De problemen worden niet opgelost, de tweedeling wordt alleen maar groter.

Kenniseconomie?De studiefinanciering voor het master-gedeelte van universitaire opleidingen verdwijnt. Bovendien moeten studenten met meer dan één jaar studievertraging 5.000 euro collegegeld betalen en zijn ze hun OV-kaart kwijt. Het gevolg zal zijn dat studenten met een enorme schuld en zonder afgeronde opleiding de arbeids-markt op moeten. CDA en VVD zeggen de kenniseconomie zeer belangrijk te vin-den. De voorstellen laten zien hoe serieus ze zichzelf nemen.Ook de cultuursector moet het ontgelden. Het kabinet wil 20 procent van het cul-tuurbudget wegbezuinigen. Dit zal weinig gevolgen hebben voor de schilderijen voor de allerrijksten, maar wel voor de muziekscholen en andere cursuscentra in de wijk. Bibliotheken worden gesloten. De belasting op kaartjes voor concerten, festivals en cabaret wordt verhoogd – weer een rekening die bij gewone men-sen wordt gelegd.

Tweedeling een feitNederland gaat het meest rechtse kabi-net in haar geschiedenis tegemoet. De mensen die geen schuld aan de crisis hebben, zullen deze wel moeten gaan betalen. Wie ziek is zal nog meer moeten gaan betalen. De armen worden armer gemaakt en de rijken nog rijker.

Voor jongeren zonder rijke ouders wordt het nog moeilijker om een fatsoenlijke opleiding te volgen. Niet-moslims worden opgezet tegen moslims. Kortom, dit kabi-net zal Nederland in tweeën splijten.

tekst: mark lievisse adriaanse en marc smits

De mensen Die geen schulD aan De crisis hebben, zullen Deze wel moeten gaan betalen

aRMOEDE wERkt NIEt!De plannen van het nieuwe kabinet-Rutte om mensen met een arbeidsbeperking inkomen te laten inleveren en 30.000 banen in de sociale werkvoorziening te schrap-pen moeten direct van tafel. Hier-door zullen tienduizenden mensen met een arbeidsbeperking achter de geraniums en in de armoede belanden. Zij mogen niet de reke-ning van de crisis gaan betalen.

De SP wil juist goede opleidingen, goede begeleiding, echte banen en een fatsoenlijk inkomen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat wordt door het nieuwe kabinet te grabbel gegooid. Korting op het inkomen en schrappen van banen in de sociale werkvoorziening zal hen veroordelen tot een leven in armoede.

De SP is daarom een actie gestart tegendeafbraak:armoedewerktniet. Kijk voor meer informatie en persoonlijke verhalen op www.armoedewerktniet.nl en teken de petitie!

met De invloeD van De pvv op De regering zullen De spanningen tussen moslims en niet-moslims alleen maar toenemen

Page 4: Code ROOD - Winter 2010

4

JONG IN DE SPCODE ROOD

wEG MEt DE kUNStbObO’S, lEvE DE cUltUUR!

Niet iedereen gaat op zaterdagavond naar het ballet of naar een kunstgale-rie voor een dagje uit. Sterker nog, de discotheken zijn vaak stampvol terwijl sommige theaters halfvolle zalen trekken. Maakt dat kunst tot een ‘linkse hobby’? Kunst en cultuur zijn niet alleen commer-ciële producten, maar de fundamenten van onze beschaving. Het vertelt onze geschiedenis en maakt ons tot wie wij als Nederlanders zijn. Het is onzin om te stellen dat kunst en cultuur links zouden zijn. Dat is net zo absurd als zeggen dat natuurkunde rechts is.

‘Maar ook al is cultuur geen hobby,’ zou je je als weldenkend en sociaal mens kunnen afvragen, ‘waarom zouden we

het subsidiëren als vooral rijke mensen naar voorstellingen gaan?’ De vraag lijkt logisch, maar de stelling is niet geheel waar, want cultuur is veel meer dan schil-derijen, klassieke muziek en ballet. Het gaat ook om kinderen die les krijgen op de muziekschool of jongeren die spelen in de theatergroep in de buurt. Dat zijn de dingen die wegbezuinigd worden. Bovendien wil het kabinet de belasting op kaartjes voor podiumkunsten verhogen. Lowlands, Oerol of een cabaretvoorstel-ling van Theo Maassen worden stukken duurder. Door zo op cultuur te bezuini-gen, maak je het minder betaalbaar en dreigt het juist een voorrecht voor de rijke elite te worden.

Het is crisis en natuurlijk moet er bezui-nigd worden. Maar de huidige bezuinigen leveren enorme schade op voor onze samenleving. Het is beter om het geld anders en beter te besteden. Wij staan als eerste in de rij om geldverspilling te bestrijden. Weg met de dure kunstbobo’s, maar handen af van de cultuur van ge-wone mensen.

Cultuur is voor iedereen belangrijk en geen linkse hobby. Maar cultuur kapot-maken lijkt wel een rechtse hobby. Terwijl dit kabinet de mond vol heeft van de Nederlandse cultuur en identiteit, wordt de cultuur en daarmee onze beschaving keihard afgebroken. Dat mag gerust een schande genoemd worden.

Kijk voor meer informatie op: www.stopculturelekaalslag.nl

tekst: leon botter

Het nieuwe kabinet heeft de oorlog ver-klaard aan kunst en cultuur. Geert Wilders weet het goed te verkopen. Wie wil er nou niet bezuinigen op een saaie ‘linkse hobby’ waar zogenaamd alleen rijke snobs van zouden genieten? Aan de andere kant groeit het verzet onder kunstenaars, studenten en anderen die waarschuwen voor een culturele kaalslag. Of je kunst en cultuur nou saai vindt of niet, de discussie is springlevend. De Code ROOD kijkt voorbij de oneliners en vraagt zich af: wie moeten we geloven? De kunstenaars of Wilders?

ROOD, JONG IN DE SPROOD is de meest actieve politieke jongerenorganisatie van Nederland en voert actie om Nederland socialer te maken. Misstanden worden opgespoord en aan de kaak gesteld. ROOD laat jongeren zien dat er veel kan worden veranderd als ze zich verenigen. Samen gaan we de strijd aan tegen onrecht, discriminatie en asociale plannen!Inmiddels heeft ROOD al honder-den acties gevoerd. Al jarenlang vecht ROOD tegen woningnood en nagelen we huisjesmelkers aan de schandpaal. In verschillende plaatsen zijn dankzij ROOD flink meer studentenkamers gebouwd. Harde acties werden gevoerd tegen de oorlogen in Afghanistan en Irak. De strijd werd aangebonden met het onmenselijke immigratiebeleid van Rita Verdonk. En ROOD had een grote rol in het NEE tegen de Europese Grondwet in 2004.Actie voeren doen we niet alleen omdat het leuk is, maar vooral omdat het helpt. Dankzij acties van ROOD zijn de irritant piepende mosquito’s op de politieke agenda gezet en in vele steden uitgescha-keld. In veel steden zijn fietsenrek-ken bijgeplaatst op stations waar een tekort was en bestuurders van universiteiten hebben een gedeelte van hun topinkomens moeten inleveren. Ook ondersteunde ROOD de succesvolle scholierenprotesten tegen de 1040-urennorm in 2007.In veel steden en dorpen hebben we lokale groepen die actie voeren voor verbetering van hun woonplaats. ROOD organiseert het hele jaar interessante scholingen en leuke activiteiten. ROOD is niet alleen de actiefste, maar ook de gezelligste politieke jongerenorganisatie.

Vind jij ook dat het menselijker en socialer moet in Nederland? Blijf niet mokkend aan de kant staan, stel een daad en toon je moed! Sluit je aan bij ROOD, jong in de SP.

Kijk voor meer informatie op rood.sp.nl of vul de lidmaatschaps-bon op de achterkant in.

Demonstratie tegen de bezuinigingen op kunst en cultuur in Den Haag: SP-voorman Emile Roemer was ook aanwezig om steun te betuigen.

cultuur kapotmaken lijkt wel een rechtse hobby

Page 5: Code ROOD - Winter 2010

5

JONG IN DE SPCODE ROOD

Linda, jij hebt je opleiding afgerond, maar bent toch in de WIJ terecht gekomen. Hoe kan dat?‘Tijdens mijn opleiding Sociaal Pedagogi-sche Hulpverlening (SPH) ben ik al volop aan het solliciteren geslagen. Maar dat is erg moeilijk, want je hebt geen werkerva-ring. In december 2009 was ik werkloos. Ik dacht: ik ga voor een uitkering direct naar het Centrum Werk en Inkomen (CWI) toe. Ik wilde graag werken, maar ik moest wel mijn vaste lasten kunnen betalen, dus er zat niets anders op dan een uitkering aanvragen. Bij het CWI werd mij verteld dat ik in de wet WIJ zou komen. Maar dat die uitkering zo laag was, dat was mij er niet bij verteld.’

De wet zegt te investeren in jou, wat merk je daarvan?‘De wet investeert duidelijk niet in mij. De bijstand bestaat uit 864 euro per maand. Bij de wet WIJ krijg je minder dan 600 euro per maand en wat vakantiegeld. Maar met een huur van 400 euro, mijn an-dere vaste lasten en een klein beetje eten is dat geld al op. Naast dit bedrag hoor je een leer-/werkaanbod te krijgen, maar in de praktijk gebeurt daar niet veel mee.’

Maar als jongere moet je toch ook gewoon werken?‘Werkgevers kiezen liever voor iemand

met werkervaring. Het CWI wijst je dan op andere mogelijkheden, zoals schoon-maakwerk, maar dat kan ik niet door een overbelasting van mijn knieën. Dat ik moet werken onder mijn opleidingsniveau vind ik niet erg, als ik maar aan het werk kom.Toen ik in januari zag dat ik minder dan 600 euro per maand kreeg, ben ik op ie-dere advertentie gaan reageren; zo kwam ik uiteindelijk bij een callcenter terecht waar ik na mijn proeftijd nog maar voor 4 uur per week terecht kon.Pas toen ik na een halfjaar vanuit de WIJ doorstroomde naar de reguliere bijstand durfde ik me bij een uitzendbureau in te schrijven, omdat ik de zekerheid had dat ik terug zou vallen op bijstandsniveau.’

Eigenlijk zorgde de WIJ er dus voor dat jij een half jaar hebt stilgestaan?‘Ja, en verder hield ik door de WIJ minder dan 15 euro per week over voor eten en drinken. Ik was drukker met het verkopen van mijn spullen op internet en rommel-markten in plaats van dat ik aan het solliciteren was. En daar had ik al een dagtaak aan.’

Dus jij gelooft niet in een lage uitkering als financiële prikkel om mensen aan het werk te krijgen?‘Het is gewoon een ordinaire bezuiniging. In de reguliere bijstand had ik ook werk gezocht, maar ik was niet in de financiële problemen gekomen. Ook had ik dan naar een baan of opleiding verder van huis kunnen zoeken, omdat ik die reis- en andere kosten kon betalen of voorschie-ten. Voor een nieuwe baan heb je vaak een verklaring van goed gedrag nodig. Zo’n verklaring kost 30 euro, dat lijkt niet veel, maar als je 15 euro per week aan eten en drinken te besteden hebt, dan kan het gewoon niet. De wet WIJ jaagt mensen regelrecht de armoede in.’

tekst: michiel brouwer

‘wEt INvEStEREN IN JONGEREN JaaGt MENSEN aRMOEDE IN’Vorig jaar heeft het kabinet Balkenende de Wet Investeren in Jongeren (Wet WIJ) ingevoerd. Jongeren onder de 27 moeten werken of leren en hebben anders geen recht op een fatsoenlijke uitkering. Dat klinkt mooi, maar in de praktijk pakt deze wet heel anders uit. Linda Groeneveld kan erover meepraten. REcENSIE:

thE YES MENthe yes men is een hilarische documentaire over een groep amerikaanse politieke acti-visten die zich voordoen als vertegenwoor-digers van grote, internationale bedrijven. zij doen net alsof ze namens multinationals persconferenties, interviews en presentaties geven waarin ze aankondigen de wereld te willen verbeteren op een manier die bij het bedrijf past. zo ontmaskeren ze de kwalijke praktijken van grote multinationals.

eén van hun acties was voor de slachtoffers van de giframp in bhopal, india. Duizenden mensen kwamen om bij een giframp die werd veroorzaakt door het internationale chemiebedrijf union carbide. De yes men gaven zich tegenover de bbc uit voor vertegenwoordigers van dit bedrijf. verbazing alom toen er een schadevergoeding voor alle slachtoffers werd toegezegd, terwijl union carbide dit al jaren weigerde. De beurskoers steeg enorm na deze belofte en union car-bide stond voor het blok: betalen of enorm gezichtsverlies lijden. union carbide was niet gediend van de actie en belde direct met de bbc-redactie. toen bekend werd dat het geld niet zou komen, daalde de beurskoers van union carbide meer dan ooit en leed het bedrijf enorm verlies.

Dat is de kracht van de yes men. ze laten zien welke problemen er in derdewereld-landen door grote multinationals worden veroorzaakt. ze dwingen bedrijven zich te verantwoorden voor uitbuiting, afpersing, milieuvervuiling en meer schandalig gedrag. voor de wereldpers als het even kan. in the yes men worden op een hilarische manier kwalijke praktijken aangepakt.

ben je benieuwd naar de yes men? kijk de gehele documentaire op google video.

tekst: maud oujalim

Linda Groeneveld (foto: Michiel Brouwer)

Page 6: Code ROOD - Winter 2010

6

JONG IN DE SPCODE ROOD

Een universitaire studie bestaat uit een bachelor- en masteropleiding. In de prak-tijk is het vaak nog steeds één studie. Zonder masterdiploma is het bachelor-gedeelte meestal niet veel waard. Toch wil het nieuwe kabinet studenten na de bachelorfase de arbeidsmarkt op schop-pen door de studiefinanciering voor de masterfase stop te zetten. CDA en VVD hebben de mond vol van de kenniseco-nomie, maar helpen op deze manier die-zelfde kenniseconomie keihard om zeep.

Een groot deel van de studenten loopt een beetje studievertraging op. Ze heb-ben een verkeerde keuze gemaakt, willen een periode in het buitenland studeren of moeten veel werken omdat ze anders hun studie niet kunnen betalen. Deze stu-denten zijn met het nieuwe kabinet Rutte keihard de klos. Het kabinet wil snel opgeleide studenten en vergeet daarbij te investeren in het goed opleiden van kriti-sche academici. Studenten krijgen zo niet meer de mogelijkheid om zich tijdens de studie breder te ontwikkelen, bijvoorbeeld door het doen van een stage of actief te zijn bij een jongerenvereniging. Rutte I wil magnetronstudenten: snel klaar en smakeloos.Onze maatschappij heeft behoefte aan goed opgeleide jongeren: of het nou gaat om bakkers, timmerlieden of om psycho-logen, advocaten enzovoort. Met ruim 15.000 euro schuld in het vooruitzicht zullen minder studenten gaan studeren. Hierdoor wordt goed onderwijs steeds meer een voorrecht voor de rijke elite. De studenten die wel aan een opleiding be-ginnen, worden na de bachelorfase met een half diploma en een enorme schuld de arbeidsmarkt opgestuurd.

ROOD vindt dit belachelijk en gaat samen met studenten de strijd aan om deze idiote bezuinigingen te voorkomen. Studeren moet toegankelijk blijven voor álle jongeren die een opleiding willen en kunnen doen.

tekst: celine van der burg

Wil je op de hoogte blijven van de plannen van het kabinet-Rutte? En wil je weten welke acties studenten hiertegen gaan ondernemen? Hou dan www.stufimoetblijven.nl goed in de gaten en teken de petitie!

MEt waaRDElOOS bachElOR-DIPlOMa DE aRbEIDSMaRkt OPAls het aan de nieuwe regering ligt, dan zullen alleen bachelorstudenten nog studiefinanciering krijgen. Dat betekent dat veel studenten moeten gaan lenen om de masteropleiding te kunnen betalen. Bovendien moeten jongeren die meer dan één jaar studievertraging oplopen 5.000 euro aan collegegeld gaan betalen en zijn ze hun ov-jaarkaart kwijt. De bezuinigingen zullen voor velen een enorme drempel opwerpen om aan een masteropleiding te beginnen. Op deze manier wordt een hele generatie studenten de arbeidsmarkt op gejaagd met niet meer dan een bachelordiploma.

hYPOcRIEt!Het kabinet zeurt over langzame studenten, maar die ministers kunnen er ook wat van. Wist je bijvoorbeeld dat......de minister van Volksgezondheid Edith Schippers maar liefst 6 jaar studeerde;...onze nieuwe premier 7 jaar steun trok voor zijn studie;...Maxime Verhagen de kroon spant:hijgenootmaarliefst11jaarvan zijn studie.

het rechtse kabinet wil magnetronstuDenten: snel klaar en smakeloos

Als reactie op de plannen om de basisbeurs met één jaar te verkorten begon ROOD een uitzend-bureau voor bachelorstudenten: ‘Afstuderen is er niet meer bij als dit plan doorgaat’, aldus ROOD-voorzitter Leon Botter.

Page 7: Code ROOD - Winter 2010

7

JONG IN DE SPCODE ROOD

Ibrahim begon vol goede moed aan zijn nieuwe opleiding. Op het mbo rolde hij echter van de ene verbazing in de andere. De leraren bleken niet meer klassikaal les te geven, de norm was het zelfstan-dig werken in groepjes. Ibrahim: ‘Als je vragen had wilde de leraar deze vaak niet beantwoorden, we moesten er zelf maar achter komen. Ik had vaak het gevoel dat ik die opdrachten gewoon thuis had kunnen maken. Het was meer een regio-naal opvangcentrum dan een Regionaal Opleidingscentrum (roc).’

De problemen waar Ibrahim en veel ande-re mbo’ers tegen aanlopen zijn het gevolg van het competentiegericht leren – een plan voor onderwijsvernieuwing, afkom-stig uit Den Haag. In de praktijk komt het neer op een onderwijsvernieling. Doordat er meer in groepjes gewerkt wordt, zijn er minder leraren nodig. Daarbij holt de kwaliteit van het onderwijs achteruit. Een werkstuk bij elkaar Googelen lijkt belangrijker gevonden te worden dan een

hEt MbO vERDIENt bEtER!Het grootste gedeelte van de jongeren studeert op het Middelbaar Beroepsonder-wijs (mbo). Erg belangrijk, want het mbo levert de zorgmedewerkers, bouwvakkers en ondernemers die Nederland hard nodig heeft. Helaas zijn er grote problemen op het mbo. Veel lesuitval, weinig persoonlijke begeleiding en het onderwijs is onder de maat. Ibrahim el Harbachi (18) studeert aan een roc voor juridisch medewerker openbaar bestuur en kan erover meepraten.

vak onder de knie krijgen. ‘Ik heb niet het gevoel dat ik heel erg veel geleerd heb’, aldus Ibrahim.De afgelopen jaren zijn roc’s uitgegroeid tot reusachtige scholen met duizenden leerlingen. Want, zo is het argument, als er computers en stoelen ingekocht moeten worden dan is dat in grote hoe-veelheden nu eenmaal goedkoper. In de praktijk zijn deze scholen grote leerfa-brieken geworden: ze moeten zoveel mogelijk producten afleveren tegen een zo laag mogelijke prijs. De leerlingen zijn nummers geworden. Ibrahim zit ook op een enorme school. De school is nu nog verspreid over vijf grote gebouwen, maar gaat volgend jaar naar één groot gebouw met 15 verdiepingen. Met de groei van de school groeide ook het aantal manage-

mentlagen. Ibrahim merkte de gevolgen hiervan snel. ‘Als ik een probleem met mijn mentrix besprak, kon ze daar nooit wat aan doen. Ik moest dan een officiële brief schrijven aan de onderwijsmanager. Verder was er nog een unit-manager, een unit-directeur en daarboven zaten nog allemaal bestuurslagen.’

Tegelijkertijd had de school de grootste moeite om te voldoen aan de onderwijs-verplichtingen: ‘Ik heb een jaar lang geen Engels gehad. En in een ander jaar heb ik vier verschillende leraren gehad. Dat is ook niet echt goed voor de kwaliteit.’ De school van Ibrahim kan niet genoeg leraren vinden, maar er is wel genoeg geld voor een compleet leger van zak-kenvullende managers. Geld dat eigenlijk gewoon naar onderwijs moet gaan.

Om de problemen op het mbo op te los-sen, moet er snel een aantal maatregelen genomen worden. De macht op school moet van de managers naar de leraren en leerlingen. Zo wordt de kwaliteit van het onderwijs zeker gesteld. Er moet een stop op de ontwikkeling van de enorme leerfabrieken. Niet schaalvergroting maar schaalverkleining moet de norm worden. Tot slot moet het geld voor onderwijs ook daadwerkelijk naar onderwijs gaan en niet naar de enorme managementlagen. Stop de vernieling van het mbo en laat jongeren als Ibrahim gewoon weer een vak leren.

tekst: maud oujalim en marc smits

De school kan niet genoeg leraren vinDen, maar er is wel gelD voor een leger van zakkenvullenDe managers

niet schaalvergroting maar schaalverkleining moet De norm worDen

Ibrahim el Harbachi

Demonstratie voor beter mbo-onderwijs op het Plein in Den Haag (februari 2010): ook ROOD was van de partij.

Page 8: Code ROOD - Winter 2010

8

JONG IN DE SPCODE ROOD

IK BEN JONG EN LINKS EN SLUIT ME AAN OM TE KNOKKEN VOOR EEN BETERE WERELD!

MAChTIGINGIk ben 16 jaar of ouder en jonger dan 28 jaar. Ik word lid van ROOD en de SP en machtig jullie het volgende bedrag per kwartaal af te schrijven als contributie:

Je kunt deze machtiging stopzetten met een telefoontje of een e-mail aan de SP: 010 243 55 40 of [email protected]

kwartaalbijdrage € 5,– (minimum) € 10, – anders €

datum handtekening

CO

DE

RO

OD

NU

MM

ER

3 2

010

dames heren S M L XL XXL

naam

roepnaam voorletters m/v

adres

postcode plaats

telefoon geboortedatum

e-mail rekeningnummer

AlswelkomstcadeauontvangikeenT-shirt:

Ik ben 14 of 15 jaar en ik word lid van ROOD (SP-lid worden kan pas vanaf 16 jaar)

Ik machtig jullie het volgende bedrag af te schrijven als jaarlijkse bijdrage:

€ 5,– (minimum) € 10, – anders €

(De minimale contributie per jaar is € 5,– voor ROOD en € 15,– voor de SP.)

Stuur deze bon terug naar: ROOD, Antwoordnummer 30542, 3030 WB Rotterdam

LEON’S LINKSENederlANd IN TweeëN? We leven in het jaar 2018. De Partij voor de Vrijheid heeft met 46 zetels een gigantische verkiezingsoverwinning behaald. Terwijl Geert Wilders spreekt van een historische overwinning op de islam, ruziën de verliezers over wie de schuld heeft. Op het achtuurjournaal reageert Ab Klink – nu directeur van één van de twee overgebleven grote ziekenhuisketens – woedend: ‘Dit is precies waarvoor ik waarschuwde, Maxime!’ Na twee kabinetten onder leiding van Ruttes VVD mag Wilders eindelijk zijn eigen regering vormen.

Terwijl minister-president Wilders het bordes beklimt, is het land verdeelder dan ooit. Het begrotingstekort is inmiddels bijna weggewerkt, maar er is grote verontwaardiging onder de bevolking over de gigantische schade die de kabinetten Rutte hebben aangericht. Na de opkomst van de voedselbank kent Nederland weer een nieuwe schande. Door de vercom-mercialisering van ziekenhuizen en zorgverzekeraars worden mensen die niet verzekerd zijn niet meer geholpen. Door de torenhoge zorgpremies zijn er inmiddels een half miljoen onverzekerden. Er zijn al berichten opgedoken van de eerste sterfgevallen in de hallen van ziekenhuizen. Emile Roemer spreekt van een grote schande: ‘Dit is de tweedeling waar de SP altijd voor heeft gewaarschuwd.’

Een andere grote verandering die Nederland onder de rechtse kabinetten heeft door gemaakt is te zien aan het straatbeeld. In steeds meer steden wordt er gebedeld op straat. Niet al-leen door verslaafden, maar tegenwoordig ook door moeders. En gehandicapten. Die kunnen niet meer terecht bij de sociale werkplaats of zijn zelfs spontaan genezen verklaard tijdens een van de vele herkeuringen van minister Edith ‘Lourdes’ Schippers. Van de bijstand kunnen ze hun huur niet eens meer betalen. Nederland wordt in de internationale media het meest westelijke Oostblokland genoemd. Wilders gooit olie op het vuur door zijn kruistocht tegen de islam voort te zet-ten. Ondertussen koppen de kranten ‘Franse toestanden,’ na aanhoudende rellen van werkloze, onopgeleide jongeren in de grote steden. Nederland is tot op het bot verdeeld.

Het is natuurlijk heel erg de vraag of wat ik hierboven beschrijf ook echt gaat gebeuren. Want waarom zou Emile Roemer die verkiezingen niet met twee vingers in zijn neus winnen? Houdt Rutte I het wel langer dan een jaar vol? Niks is zeker. Maar één ding is dat wel. Als dit kabinet los gaat, wordt Nederland in tweeën gespleten. Je kan er van op aan dat de verschil-len flink groter worden tussen arm en rijk, ziek en gezond, en allochtoon en autochtoon. Als Wilders zijn gedoogspel goed uitspeelt, dan kan de toekomst er wel eens heel lelijk gaan uitzien.

Maar zover is het nog niet. De toekomst staat niet in de ster-ren geschreven. Het kabinet kan niks met haar sloopkogel als mensen er samen voor gaan staan. Dat is de keuze die mensen moeten maken de komende tijd. Laten we ons verde-len en overheersen? Of maken we samen een vuist tegen de tweedeling?

Leon Botter, voorzitter ROOD, jong in de SP