ROOD-magazin - Herfst 2008

20
1 ROOD MAGA- ZINE HERFST 2008

description

Van 2006 tot 2008 heeft ROOD het ROOD-magazine uitgegeven, speciaal voor haar eigen leden.

Transcript of ROOD-magazin - Herfst 2008

Page 1: ROOD-magazin - Herfst 2008

1

ROODMAGA-ZINEhERfst 2008

Page 2: ROOD-magazin - Herfst 2008

2

COLOfONHet ROOD-magazine is een uitgave van ROOD, jong in de SPHet blad is tot stand gekomen doorhet ROOD-bestuur

CONtACt ROOD, jong in de sPVijverhofstraat 653032 SC RotterdamT (010) 243 55 55F (010) 243 55 66E [email protected] www.rood.sp.nl

Vormgeving: SPDruk: SPNummer 2 - herfst 2008

INhOuDsOPGAvE: 3 hOI! 4 fLExCONtRACtEN vOORDELIG vOOR jONGEREN? 7 MINIMuMjEuGDLONEN 8 ROOD stAAt MIDDEN IN DE wERELD 10 stEuN AfGhANIstAN, stOP DE OORLOG 12 huIsjEsMELkERs 14 hEt NIEuwE bEstuuR vAN ROOD 18 ROOD Is vIjf GEwORDEN! 19 ROOD AGENDA

www.rood.sp.nl

Page 3: ROOD-magazin - Herfst 2008

3

Al anderhalf jaar houdt de regering Balkenende IV ons voor dat ze met oplossingen komen voor de problemen waar jon-geren in Nederland mee te maken hebben. Helaas komt dit kabinet vooralsnog niet verder dan wat loze proefballonnetjes voor het onderwijs en domme ideeën als 150 werkplekken voor 170.000 Wajongers. De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie doen dus in feite niks. Maar dit belet ROOD en de SP natuurlijk niet om zelf de echt belangrijke dingen aan te kaarten.

Als het kabinet weigert op te komen voor Wajongers, dan moeten wij dat doen. Als dit kabinet niks doet aan de problemen in het onderwijs, dan moeten wij met oplossingen komen. Als dit kabinet hangjongeren alleen maar hard wil aanpakken door Mosquito's en meer politie op straat, in plaats van te kijken naar de oorzaken en echte oplossingen, dan moeten wij de buurten in en gezamenlijk met de mensen een oplossing vinden.

Genoeg onderwerpen dus voor ROOD om mee aan de slag te gaan. Daarom kunnen jullie in dit ROOD-magazine lezen over thema's als de ROOD-flexinspectie, de minimumjeugdlonen, de oorlog in Afghanistan en de deelname van ROOD aan het Europees Sociaal Forum (ESF) in het Zweedse Malmö.

Veel leesplezier!

Gijs HoutbeckersVoorzitter van ROOD

hOI!

Iets te vragen of te melden? Wil jij ook aan de slag?Neem contact op met ROOD: [email protected] • (010) 243 55 57

CONtACt

FOTO

: SU

ZAN

NE

VAN

DE

kER

k

Page 4: ROOD-magazin - Herfst 2008

4

In 2008 bestaat ROOD vijf jaar. sinds onze oprichting is er geen jaar voorbijgegaan zonder aandacht voor de werkende jongeren. Maar waarom? Met deze groep jonge-ren gaat het toch goed? De arbeidsmarkt is flexibel, zodat jongeren makkelijk een tijdelijke baan kunnen vinden. En als ze het werk niet meer leuk vinden, stoppen ze er toch gewoon mee? Dat is absoluut waar als je een bijbaantje hebt voor wat extra inkomsten. Maar als je moet werken om rond te komen of om je studie en kamerhuur te kunnen betalen, dan wil je meer zekerheid.

TeksT: Gijs Houtbeckers foTo's: Archief rooD

fLExCONtRACtEN vOORDELIG vOOR jONGEREN?

jONGEREN EN wERk

Afgelopen twee jaar heeft ROOD onderzoek gedaan naar jongeren die werken op basis van flexcontracten. In 2007 werden supermarkten door het hele land 'over-vallen' door een team van ROOD, FNV Jong en DWARS (GroenLinkse jongeren). En dit jaar ging ROOD langs de strandtenten aan de Nederlandse kust. Bij zowel de supermarkten als de strandtenten wordt duidelijk dat jongeren veel plezier hebben in hun werk. Maar ze zijn niet over alles even tevreden. Met name de grote onzekerheid, die flexcontracten en vooral de nul-urencontracten met zich meebrengen, wordt als nadelig ervaren. Je weet niet hoeveel uren je per maand gaat werken. En als je ziek wordt, kun je fluiten naar je centen.

Deze onzekerheid wordt door veel jongeren gevoeld. Een jongere is soms niet meer dan een wegwerpwerknemer, die niet meer opgeroepen wordt zodra de werkgever hem of haar niet meer nodig heeft. Werk je voor je levensonderhoud, dan heb je een groot probleem. Bij een strandtent bepaalt het weer of je kan wer-ken of niet. Als het slecht weer is, dan kan het zo zijn dat je zomaar twee of drie weken thuis zit. Natuurlijk kan een strandtenteigenaar niet al zijn personeel op-roepen als het hondenweer is. Maar de werknemer zit wel mooi zonder inkomen. Dat er voor deze groep enige zekerheid ingebouwd moet worden, is duidelijk.

Page 5: ROOD-magazin - Herfst 2008

5

jONGEREN EN wERk

Bij supermarkten wordt niet alleen veel met flexcontracten gewerkt, er wordt ook op grote schaal op leeftijd gediscrimineerd. “Jong is goedkoop!” Dat is he-laas maar al te vaak het motto van bedrijven als Albert Heijn. Want hoe jonger je bent, hoe lager het minimumloon. Terwijl jongeren wel hetzelfde werk doen en ook dezelfde kosten kunnen hebben als ouderen. Een scheve situatie dus, waar ROOD zich zorgen over maakt.

Flexcontracten worden vaak misbruikt, maar Donner weigert er wat aan te doen. Deze minister van Sociale Zaken vindt dat je bij problemen maar zelf

SP-Kamerlid Manja Smits in gesprek met een medewerker

Page 6: ROOD-magazin - Herfst 2008

6

naar de rechter moet gaan. Dit antwoord gaf hij in 2007 op vragen van SP-kamerlid Renske Leijten naar aanleiding van de ROOD-enquête “Werkt jouw baan?”. Keer op keer wordt duidelijk dat flexcontracten niet voordelig zijn voor jongeren, maar wel voor de werkgevers. ROOD en de SP pleiten daarom voor het afschaffen van het minimumloon, voor een minimum aantal uren in contracten, en voor strenger toezicht door de arbeidsinspectie op het misbruik van contracten en leeftijdsdiscriminatie. Zo lang dat niet het geval is, zal ROOD de strijd voor en met deze jongeren blijven voeren.

kIjk vOOR hEt hELE RAPPORt vAN DE ROOD-fLExINsPECtIE DEZE ZOMER OP:rood.sp.nl/actie/flexinspectie/

jONGEREN EN wERk

Een jongere is soms niet meer dan een wegwerpwerknemer

Page 7: ROOD-magazin - Herfst 2008

7

jONGEREN EN wERk

Het minimumjeugdloon is vroeger ingevoerd omdat men vond dat er een bestaansminimum voor iedereen moest zijn. Natuurlijk is dat een goede zaak. Maar waarom zou het salaris voor jongeren zoveel lager moeten liggen dan voor jongeren boven de 23? Ongeacht hun leeftijd doen werk- nemers vaak hetzelfde werk. Het is leeftijdsdiscriminatie om iemand die jonger is zoveel minder te betalen. Bovendien wekt het uitbuiting in de hand. Het is im-mers veel goedkoper om iemand van 16 het werk te laten doen dat een 23-ja-rige normaal gesproken zou doen. Het gevolg is dat er overal jonge onderbe-taalde werknemers lopen en dat jongeren ouder dan 23 met grote moeite werk kunnen vinden.

ROOD en de SP vinden dat het minimumjeugdloon flink omhoog moet. Werkende jongeren hebben recht op hetzelfde salaris als volwassenen, zodat ook zij in hun levensonderhoud kunnen voorzien en hun studie of huisvesting kunnen betalen. Op die manier kunnen we de leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt aanpakken en krijgen jongeren eerlijk betaald voor hun werk.

MINIMuMjEuGDLONENsinds 1974 kent Nederland het minimumjeugdloon: het minimumloon waarop jongeren vanaf 15 tot 23 jaar recht hebben. ROOD en de sP vinden dat het minimumjeugdloon moet worden aangepast. De manier waarop het minimumjeugdloon nu wordt toegepast werkt namelijk leeftijdsdiscriminatie in de hand.

TeksT: Lynn Epping foTo: FacEMEpLS / FLickr.coM

Page 8: ROOD-magazin - Herfst 2008

8

EuROPA

ROOD stAAt MIDDEN IN DE wERELDvERsLAG vAN hEt EuROPEEs sOCIAAL fORuM

“socialisten zijn internationalisten!” Dat is een gevleugeld gezegde in linkse kringen. In Nederland vechten we voor het behoud van volwaardige postbodes, in brazilië vechten ze voor een hoger loon op de cacaoplantage. verschillende situaties, maar dezelfde strijd. ROOD is niet de enige jongerenorganisatie die tegen het neoliberalisme vecht. Maar als we dezelfde strijd voeren, hoe kunnen we dan het beste van elkaar leren? Om antwoord op die vraag te krijgen, reisden Eva Gerrebrands en Leon botter namens ROOD af naar het Europees sociaal forum (Esf) in het Zweedse Malmö.

TeksT: Leon Botter foTo: herman Beekers

Page 9: ROOD-magazin - Herfst 2008

9

EuROPA

Op initiatief van ROOD staken Noorse, Zweedse, Duitse, Deense en Griekse jongeren de koppen bij elkaar om ervaringen uit te wisselen. De Noorse jongeren hadden duidelijk geleerd van het succes van de SP en vroegen direct of we nog ideeën hadden voor lokale acties op concrete problemen. Verhalen over de ROOD-verkiezing van de Huisjesmelker van het Jaar leverden enthousiaste reacties op. Een Zweedse jongen had ook over de SP gelezen en vroeg voorzichtig: “Is het waar dat jullie bij mensen thuis aankloppen? Hoe gaat dat dan?” Eén van de SP'ers noemde ons werk op het ESF gekscherend ontwikkelingshulp. Dat is misschien wat overdreven, want ook wij hebben het ei van Columbus nog niet gevonden.

Voor een aantal organisaties was het wederzijds leren niet voldoende. We moesten ook samenwerken op internationaal niveau! De Griek die de samenwerking voor-stelde, wist alleen nog niet zo goed op welk thema we dat moesten doen. En dat is nou precies waar we bij ROOD altijd voor moeten waken: internationale samenwer-king als doel op zich. Als er een concreet doel is en de voordelen van gezamenlijke strijd duidelijk zijn, dan is die samenwerking een prachtig middel. Vallen morgen de Amerikaanse bommen op Iran? Dan zijn gezamenlijke protesten van Europese jongeren al een paar stappen dichterbij. Maar wordt in heel Europa het onderwijs geprivatiseerd? In Nederland is daarvoor de nationele overheid verantwoordelijk, en dus we moeten we onze eisen hier stellen, met Nederlandse jongeren die wij het beste kunnen aanspreken.

Eva Gerrebrands en Leon Botter lopen samen met hun gastheer tussen Zweedse en Noorse demonstranten

Page 10: ROOD-magazin - Herfst 2008

10

wERELD

De sP heeft al vanaf het begin voorspeld dat de Nederlandse missie naar uruzgan vooral een vechtmissie zou worden; we zijn er daarom steeds tegen geweest. sP'ers krijgen dan ook vaak het verwijt dat zij de Afghanen in de steek laten. Dat is natuurlijk onzin, maar wat willen we dan wél voor de Afghanen doen? kunnen we de Afghanen steunen als het land wordt vernield door de Amerikanen? ROOD vroeg het aan sP-tweede kamerlid harry van bommel.

TeksT: Leon botter foTo: army.miL/ fLickr.com

Als we niet in Uruzgan moeten vechten, hoe kunnen we Afghanistan dan wel steunen?“We zullen minimaal twee dingen moeten doen. Ten eerste onderscheid maken tussen gematigde en radicale Taliban. Volgens Afghaanse deskundigen is naar

stEuN AfGhANIstAN, stOP DE OORLOG

Page 11: ROOD-magazin - Herfst 2008

11

wERELD

stEuN AfGhANIstAN, stOP DE OORLOG

schatting 85 procent van de Taliban gematigd. Zij zullen bij de toekomst van Afgha-nistan moeten worden betrokken. Daar moeten we dus mee gaan praten. Anders radicaliseren zij ook. We kunnen gerust steun geven aan Afghaanse organisaties die uitgaan van een vredelievende agenda. Bij mijn bezoek aan Afghanistan heb ik er vele gesproken.Ten tweede moeten we de opbouwactiviteiten concentreren in gebieden waar dat kan, zoals het Noorden en het Oosten. Langzaam aan kan dat gebied groter worden. Nederland moet betrokken blijven bij Afghanistan, maar niet op de huidige, gewelddadige en heilloze manier.”

Is het wel mogelijk om de ‘hearts and minds’ van de Afghaanse bevolking te winnen? Zien de Afghanen alle buitenlandse inspanningen niet in de context van de NAVO-bezettingsmacht?“Dat risico is inderdaad groot. Zolang er veel burgerslachtoffers vallen, zal men elke buitenlandse militair aanzien voor een bezetter, ook de Nederlandse militair met zijn zogenaamde ‘Dutch approach’. De huidige aanpak leidt tot steeds meer burgerdoden, dus wat dat betreft gaat het steeds slechter. Nederland moet daarom stoppen met de steun aan de agressieve Amerikaanse agenda. We zullen meer moeten investeren in de Afghaanse samenleving, zodat de Afghanen zelf de ver-antwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen toekomst.”

Veel mensen denken dat Amerika andere doelen in de regio heeft dan het brengen van veiligheid en vrede. Wat denk jij? “Veel Amerikanen geloven oprecht dat dit een effectieve manier is om het terroris-me te bestrijden. Ik meen het tegendeel. Dat ondertussen Pakistan radicaliseert en mogelijk uiteenvalt, wordt niet gezien. De Amerikaanse belangen in deze regio zijn groot. Dat zijn politieke belangen, maar ook economische. Daarom heeft de VS ook zaken gedaan met Afghanistan toen de Taliban nog gewoon de regering vormde.”

Het lijkt wel alsof de vredesbeweging op haar gat ligt. Bij ROOD merken we ook dat jongeren nu veel moeilijker te mobiliseren zijn dan bijvoorbeeld tijdens de Amerikaanse invasie van Irak. Hoe moeten we dat veranderen?“Volgens mij moeten de verschrikkingen van de nu al zeven jaar durende oorlog in Afghanistan veel meer worden getoond. Nederland is medeverantwoordelijk voor al die verschrikkingen. Wij vechten daar met enorme wapenarsenalen tegen mannen op sandalen. De kosten lopen op tot 2 miljoen euro per dag! Tegelijkertijd wordt er in ons land op van alles en nog wat bezuinigd. Dat gaat iedereen aan. Laten we samen de feiten op tafel leggen: de mislukkende strijd tegen het terrorisme, de onschuldige slachtoffers, de kosten. Dan ben ik ervan overtuigd dat mensen verontwaardigd zullen raken en in verzet willen komen.”

Page 12: ROOD-magazin - Herfst 2008

12

fOtO: MAJOR NELSON

wONEN

Er is in Nederland een groot gebrek aan sociale huurwoningen en woningen voor studenten en starters. Aan de andere kant staan duizenden vierkante meters aan kantoorruimte leeg. vanwege deze woningnood kunnen huisjesmelkers vrij hun gang gaan. Er zijn geen strenge regels. En de wanhopige woningzoekenden betalen toch wel. “Liever een kleine kamer met een torenhoge huur dan helemaal geen onderdak of elke dag urenlang reizen naar werk of college.”

TeksT: Eva GErrEbrands foTo: archiEf rood

huIsjEsMELkERs

ROOD Haarlem gaat op een ludieke wijze op zoek naar woningbemiddelaars

Page 13: ROOD-magazin - Herfst 2008

13

wONEN

ROOD voert al jaren actie tegen de woningnood. We hebben tentenkampen opge-slagen voor de stadhuizen van diverse steden. We hebben leegstaande huizen en kantoorpanden gekraakt. En we reiken al jaren de huisjesmelker-van-het jaarprijs uit. Op 13 oktober 2003 kraakte ROOD in Haarlem De Artisjok. Het was de aftrap voor een heuse kraakestafette. Na Haarlem volgden nog steden als Vlaardingen, Leiden, Arnhem, Groningen, Den Haag, Utrecht en Eindhoven.

Ook recent heeft ROOD nog twee panden gekraakt in Groningen en Amsterdam. In beide panden wonen nu mensen en is een woonwinkel gevestigd. Het pand in de Amsterdamse Pijp is van woningcorporatie Ymere dat de sociale woning bewust heeft laten verkrotten door het dicht te timmeren, onderhoud na te laten en een verbouwingsvergunning te laten verlopen. Doordat woningcorporaties de woningen laat verkrotten, wordt het nog moeilijker woonruimte te vinden.

Vijf jaar geleden ging de eerste huisjesmelker-van-het-jaar-verkiezing van start in Groningen; het jaar daarna werd deze verkiezing in het hele land gehouden. He-laas blijken veel huisbazen hun huurders ‘uit te melken’. Huurders zonder contract, huren die tweemaal hoger waren dan het wettelijke maximum, niet-brandveilige kamers, illegale onderhuur, en zelfs een gaslek: we zijn het allemaal tegengeko-men bij de huisjesmelker-van-het-jaar-verkiezingen.

SP-Tweede kamerlid Paulus Jansen heeft voorgesteld om het vragen van woeker-huren voor studentenkamers strafbaar te stellen. Jansen: “Uit onderzoek blijkt dat voor 86 procent van de aangeboden particuliere studentenkamers op internetsites, een huur wordt gevraagd die boven de wettelijke grens ligt. Dit is misbruik maken van de woningnood en dus onacceptabel.”

Voor alle huurwoningen in Nederland geldt een maximale wettelijke huur, die wordt gebaseerd op grootte, ligging en comfort van de woning. Wanneer je denkt dat je te veel betaalt voor je woning, kun je naar de Huurcommissie stappen. Helaas durven veel huurders dit niet. Omdat er een woningtekort is, kan de verhuurder immers zo een andere huurder krijgen. Hij kan je uit je woning 'treiteren' om bij de volgende huurder weer een torenhoge huur te kunnen vragen.

Dit jaar is ROOD naast de ‘huisjesmelker van het jaar’ ook op zoek naar de ‘bemiddelaar van het jaar’. Wij zijn op zoek naar woningbemiddelaars die kapitalen aan sleutelgeld en administatie- en contractkosten vragen. Hoeveel heb jij betaald voor je bemiddeling? Vertel het ons op rood.sp.nl!

Page 14: ROOD-magazin - Herfst 2008

14

EvEN vOORstELLEN

Op de ledenvergadering in juni is er een nieuw bestuur aangetreden. het heeft inmiddels

al een aantal acties in goede banen geleid, zoals de flexinspectie en de aftrap van de

huisjesmelkersverkiezing. Op 5 oktober is er een nieuw bestuurslid bijgekomen, omdat

Eric Matser (rechts op de foto) wegens persoonlijke redenen stopte. wie zijn die bestuurs-

leden? Een kort voorstelrondje.

FOTO: SUZANNE VAN DE kERk

hEt NIEuwE bEstuuR vAN ROOD

Page 15: ROOD-magazin - Herfst 2008

15

EvEN vOORstELLEN

GIjs hOutbECkERs“Als ik ergens vertel dat ik op vrijwillige basis voorzitter ben van ROOD, wordt er vaak verbaasd gereageerd, want zoiets doe je toch niet vrijwillig? Gelukkig doe ik dat wel en met trots. Het gaat mij er namelijk niet om wat ik ermee verdien of dat het goed is voor mijn carrière; het gaat erom dat ik op de juiste manier op kan komen voor jongeren. De strijd voor een beter onderwijs, voor betere jeugdvoorzieningen en andere belangen van jonge-ren zijn mijn drijfveren.Al die jaren dat ik actief ben voor ROOD heb ik nooit gedacht dat

er niks meer was om voor te vechten. Ook dit jaar hebben we weer bij Prinsjes-dag kunnen zien dat dit kabinet amper iets doet voor jongeren en ze er eerder op achteruit laat gaan. Het gaat mij niet alleen de dingen waarvoor ROOD strijd voert, maar vooral ook de manier waarop. Als volgend jaar de Europese verkiezingen zijn, is het exact vijf jaar geleden dat ik actief ben geworden voor ROOD en de SP. Toen ging ik ook de straat op om met mensen te spreken. Juist door mensen te spreken kom je te weten wat er speelt en voor wie je opkomt. De SP is uniek omdat we dat niet alleen tijdens verkiezingen doen, maar voortdurend. Of het nou gaat om een OV-kaart voor MBO'ers of het tegengaan van de Mosquito's – we doen het altijd samen met de jongeren.”

LEON bOttER“Toen het kabinet Balkenende II met zijn sloopkogel onze sociale voorzieningen begon te bewerken, wist ik het zeker: er moet iets gebeuren! Gelukkig was er in Groningen een actieve ROOD-groep waar ik al mijn woede kon omzetten in harde en leuke acties. We vochten samen met asielzoekers tegen het beleid van Verdonk (die toen nog wél een mening had). En menig huisjesmelker werd aan de schandpaal genageld. Naast ROOD deed ik af en toe ook nog wat aan mijn studie neuropsycho-logie. Die heb ik nu afgerond. Moet je niet denken dat je daarmee zo maar een baan vindt. Ik viel zowat van mij stoel toen minister Plasterk zei: “Een bachelor-diploma is voldoende om de arbeidsmarkt op te gaan.” Dus momenteel werk ik met plezier in de thuiszorg en dat is goed te combineren met ROOD.De belangrijkste les die ik bij de SP heb geleerd: zonder strijd verandert er niks. Als het aan de gevestigde orde ligt, blijft alles z’n gangetje gaan en krijgen we die socialistische samenleving niet. Aan ROOD is het de taak om jongeren te mobi-liseren voor die strijd. “ROOD brengt Balkenende IV ten val” lijkt mij een mooie opening van het acht uur journaal. Wat jij?”

FOTO''S: SUZANNE VAN DE kERk

hEt NIEuwE bEstuuR vAN ROOD

Page 16: ROOD-magazin - Herfst 2008

16

LyNN EPPING“Ik ben twintig jaar en woon sinds een jaar in Haarlem. Naast mijn activiteiten in ROOD doe ik Bestuurs- en Organisatiewetenschap-pen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Sinds ik in maart 2006 lid van ROOD ben geworden, ben ik zowel landelijk als in de lokale ROOD-groep aan de slag gegaan. Ook hielp ik Elien, onze medewerker, wel eens op het SP-partijkantoor. Toen ik naar Haarlem verhuisde, ben ik actief geworden voor de ROOD-groep daar. Maar door alle dingen die ik bij ROOD landelijk deed, leek het me leuk me volop in te gaan zetten als bestuurslid. Vorig jaar

heb ik me onder andere bezig gehouden met scholingen, excursies en de huis-jesmelkersverkiezingen. Dit jaar mag ik me bezighouden met de Code ROOD, de studentenwerkgroep en het magazine dat je nu aan het lezen bent. Juist door deze bladen kunnen we ons politieke verhaal kwijt en aan jongeren laten zien welke acties wij doen! Het leukste vind ik als ROOD uitgenodigd wordt om een gastles te verzorgen op een school. Door deze gastlessen kunnen meer jonge-ren kennis maken met ROOD en kunnen we ze bewust maken van alle dingen die zoveel beter kunnen in Nederland. Bijvoorbeeld betere arbeidsvoorwaarden voor jongeren, geen ophokplicht maar goed onderwijs en betaalbaar studeren. Er staat ROOD een hoop te doen en ik ben trots dat ik een onderdeel mag uit-maken van alle acties en activiteiten die we met ROOD ondernemen!”

EvA GERREbRANDs“Sinds maart 2003 ben ik lid van de SP en ROOD. Voordat ik in het landelijke bestuur kwam, ben ik actief geweest voor ROOD Eindhoven en later in Haarlem. Sinds twee jaar zit ik in het afdelingsbestuur in Haarlem. Mijn lokale ervaring bij ROOD en de SP wilde ik graag gebruiken om ROOD nog groter en actiever te maken. Het leukste in het bestuur vind ik het organi-seren van activiteiten waar leden uit het hele land op af komen, zoals bijvoorbeeld de landelijke scholingen of de flexinspectie bij strandtenten afgelopen zomer. We kunnen op zulke dagen zoveel van elkaar leren! Na zulke dagen ben ik nóg gemotiveerder om samen met andere leden actie te voeren voor een socialer Nederland.Naast ROOD studeer ik aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik doe de lera-renopleiding wiskunde en geef al 8 uur per week zelfstandig les op een zwarte school in het centrum van Amsterdam. Het lesgeven is een grote uitdaging en soms frustrerend. Helaas is door het personeelstekort de werkdruk hoog en zijn ophokuren geen uitzondering… Maar gelukkig is ROOD de vereniging om dat te veranderen!”

EvEN vOORstELLENFOTO'S: SUZANNE VAN DE kERk

Page 17: ROOD-magazin - Herfst 2008

17

OLIvIA MOus "Ik ben 27 jaar jong en sinds 5 okto- ber het nieuwe vijfde bestuurslid van ROOD. Vier jaar geleden ben ik lid geworden van ROOD en de SP, omdat ik graag mee wil werken aan een beter Nederland voor iedereen. De afgelopen twee jaar ben ik met plezier contactpersoon geweest van ROOD Heerlen. In die periode heb ik veel scholingen gevolgd en veel actie gevoerd. Twee van de leukste acties vond ik het Heerlense ROOD-Witte-fietsenplan en de handtekeningen- actie voor een onderzoek naar de oorlog in Irak. De ervaringen die ik heb opgedaan zal ik in gaan zetten voor het landelijke ROOD-bestuur. Tijdens mijn periode als bestuurs-lid wil ik mij gaan inzetten voor de werkende jongere. Aangezien ik zelf een werkende jongere ben, ik werk fulltime als managementassistente bij een bouwadviesbureau, weet ik met welke problemen deze groep te ma-ken kan krijgen. Ik hoop dat, door mij in te zetten voor deze groep jongeren, wij ook meer werkende jongeren bij ROOD kunnen betrekken. Ik verheug mij op een leuke, leerzame en vooral actieve periode in het bestuur van ROOD!"

EvEN vOORstELLENFOTO': ARCHIEF ROOD

Page 18: ROOD-magazin - Herfst 2008

18

ER Is ER ééN jARIG!

1999... Een aantal sP-jongeren presenteert het plan voor een jongerenorgani-satie op het partijcongres. Dit plan moest goed worden uitgewerkt, want eerdere pogingen een jongerenorganisatie op te richten waren mislukt. In 2003 was het dan zover: ROOD begon te draaien. De eerste actie “Een Piek voor Driek” was een suc-ces. Nu worden acties heel anders aangepakt dan in het begin. Inmiddels is ROOD uitgegroeid tot de op één na grootste jongerenorganisatie, met bijna 3000 leden en op dit moment 21 actieve ROOD-groepen door het hele land!

TeksT: Lynn epping FoTo: Juan CroaTTo / sxC.hu

Driek van Vugt, de eerste voorzitter van ROOD en oud-Eerste kamerlid voor de SP, herinnerde de Franse president Chirac tijdens een bezoek aan het Binnen-hof aan de Franse kernproeven op het eiland Mururoa. Driek werd veroordeeld tot een boete van 1500 gulden voor verstoring van de openbare orde. Met de actie “Een Piek voor Driek” zamelde ROOD de boete in: er werd een rekening geopend waarop mensen een gulden voor Driek konden storten. Vele mensen, waaronder bekende Nederlanders zoals de schrijfster Lydia Rood, gaven gehoor aan deze actie. Een aantal maanden later werden 1500 losse guldens contant in jute zakken aangeboden bij het paleis van Justitie in Den Haag.

Na deze actie is ROOD zich vooral gaan richten op jongeren in hun eigen om-geving en de problemen waar zij dagelijks tegenaanlopen. Steeds meer lokale ROOD-groepen kwamen op en gingen lokaal aan de slag voor dingen als meer fietsenrekken op het station, geen Mosquito's in de wijk en een eerlijk deurbeleid bij uitgaansgelegenheden. Ook konden ROOD-groepen meedoen aan landelijke acties, zoals de huisjesmelker-van-het-jaar-verkiezing, de enquête “Werkt jouw baan?” en de acties tegen de 1040-urennorm.

ROOD is niet alleen in het aantal acties en lokale groepen (nu 21) gegroeid, we zijn ook qua ledenaantal de tweede politieke jongerenorganisatie van Neder-land geworden. Maar er valt nog veel te verbeteren in Nederland. Zolang er geen sprake is van goed en betaalbaar onderwijs, van goede voorzieningen en arbeidsomstandigheden voor jongeren, zal ROOD blijven strijden voor een beter, socialer Nederland.

ROOD Is vIjf GEwORDEN!

Page 19: ROOD-magazin - Herfst 2008

19

08-11-2008 “ONtwIkkELINGshuLP fOR sMARtIEs”Socialisten zijn internationalisten en daarom vinden we ontwikkelingshulp belangrijk. Maar kunnen we eigenlijk wel spreken van ontwikkelingshulp als iedere geïnvesteerde euro wel zeven keer terugkomt naar het rijke noorden? Op deze scholingsdag nemen we micro-kredieten, het IMF en de Wereldbank onder de loep. Hoe kunnen we ontwik-kelingslanden beter helpen en het geld dat eraan uitgegeven wordt nuttiger besteden? De scholingsdag is van 11.00 tot 16.00 uur in Utrecht.Eigen bijdrage is € 5,00. Je meldt je aan door de eigen bijdrage voor zater-dag 25 oktober over te maken.

12-12 EN 13-12-2008: “ExCuRsIE NAAR bRussEL”Nog even wachten en dan zijn er weer Europese verkiezingen. Maar wat doet Europa precies? Wat doen de parlemen-tariërs in Europa? En waarom was (en is) de SP tegen de Europese Grondwet? In dit weekend gaan we naar Brussel om een bezoekje te brengen aan het Europees Parlement. We zullen meer te weten komen over Europese onderwer-pen, maar ook over wat we kunnen doen in aanloop naar de verkiezingen.Eigen bijdrage is €35,00. Je meldt je aan door de bijdrage uiterlijk 28 novem-ber over te maken.

17-01-2009: “OPENbAAR vERvOER”Op veel plaatsen in het land rijden minder bussen of alleen op werkdagen

overdag. Sommige plaatsen zijn zelfs helemaal niet meer te bereiken met het openbaar vervoer. Treinkaartjes worden steeds duurder. De OV-chipkaart is er nog steeds niet, en willen we die eigenlijk wel? Hoe zit het met de OV-studentenkaart en waarom hebben minderjarige MBO’ers niet zo’n kaart? Is gratis openbaar vervoer haalbaar? De scholingsdag is van 11.00 tot 16.00 in Utrecht.Eigen bijdrage is € 5,00. Je meldt je aan door de eigen bijdrage voor 3 januari over te maken.

ROOD AGENDA

ROOD organiseert nog meer activi-teiten en scholingen. In december ontvang je de activiteitenkalender voor het eerste half jaar van 2009. De activiteiten staan ook op rood.sp.nl/activiteiten

AANMELDEN:Maak de eigen bijdrage over op gironummer 3158651, t.n.v. ROOD. Vermeld daarbij je naam, je lidnum-mer en de activiteit. Let op! Bij te veel aanmeldingen geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. De datum van de overschrijving geldt daarbij als aanmeldingsdatum! Alle deelnemers krijgen ruim op tijd een informatiebrief thuisgestuurd. Reiskosten kunnen worden gedeclareerd.

ROOD Is vIjf GEwORDEN!

Page 20: ROOD-magazin - Herfst 2008