Advies bij CURA - Lees alles over het Safety Model Canvas 2013

2
CURA ADVIES & TRAINING BV • SIMPELVELD T +31(0)45 56 81 700 • WWW.CURA-TRAININGEN.NL VEILIGHEID VOOR ALLES ADVIES MET TOEGEVOEGDE WAARDE NIET ALLE INFORMATIE VOOR EEN SMC® VOORHANDEN? U kunt het SMC® eenvoudig zelf invullen. Wanneer de juiste informatie echter ontbreekt, kan het een hels karwei zijn deze gegevens als nog boven water te krijgen. Specifiek voor het goed in beeld krijgen van rest-risico’s en maatgevende factoren heeft CURA een speciale BNO/BHV-RI&E ontwikkeld eventueel met volledig uitgewerkte risicoscenario’s. Deze BNO/BHV-RI&E beoor- deelt uw organisatie en de daarin aanwezige gebouwen op basis van de Bouwkundige, Installatietechnische en Organisatorische aspecten (kortweg BIO) die in onderlinge samenhang verant- woordelijk zijn voor de fysieke veiligheid binnen uw organisatie. Deze exercitie geeft u een goed overzicht van de rest-risico’s per gebouw en kan derhalve als basis dienen voor uw SMC®. Ontbreekt naast het overzicht van de rest-risico’s en maat- gevende factoren ook een goed inzicht in de overige ele- menten van het SMC® of twijfelt u aan de juistheid dan wel wettelijke conformiteit van deze informatie, dan kan een VEILIGHEIDSNULMETING de uitkomst bieden. De BNO/BHV- RI&E maakt onderdeel uit van de veiligheidsnulmeting. Tevens worden uw gebouwen vanuit de BIO-aspecten getoetst. Hierbij wordt beoordeeld of u voldoende maatregelen heeft getroffen binnen de BIO om invulling te geven aan de wettelijke mini- mum vereisten. Middels deze nulmeting is vast te stellen op welke gebieden binnen de BIO extra aandacht nodig is om het wettelijk vereiste en organisatorisch gewenste veiligheidsniveau te bereiken. BNO met als onderdeel de BHV maakt hier onder- deel van uit, maar is niet meer dan een toetsingscriterium (de effectiviteit wordt niet beoordeeld). U beschikt naar aanleiding hiervan over alle noodzakelijke informatie om het SMC® in te vullen. Het SMC® kan, indien gewenst, samen met een van onze adviseurs worden samengesteld. Daarnaast zijn er situaties denkbaar waarbij het voor uw organisatie van vitaal belang is om al uw inspanningen op het gebied van veiligheid nadrukkelijk naar de buitenwereld toe te etaleren, bijvoorbeeld om u te onderscheiden in de markt ten opzichte van uw concurrenten of omdat dit een belangrijk selectiecriterium is voor uw stakeholders en klanten. In dat geval kan de BGB-AUDIT de laatste stap zijn die u zou willen doorlopen: een beoordeling van de BIO-maatregelen conform wettelijke vereisten. Deze audit bestaat uit twee beoordelingsrondes en kan gevolgd worden door een certificeringstraject van het KIWA. Belangrijkste verschil met de veiligheidsnulmeting is dat deze audit toetst op strikte naleving van de wettelijke gestelde criteria. NEEM CONTACT OP OM EEN EXEMPLAAR VAN HET SMC® TE ONTVANGEN......... Wenst u een exemplaar van het SMC®, heeft u hulp nodig bij het invullen of wenst u meer informatie omtrent onze dienstverlening, neem dan vrijblijvend contact met ons op. 045 - 56 81 700 [email protected]

Transcript of Advies bij CURA - Lees alles over het Safety Model Canvas 2013

Page 1: Advies bij CURA - Lees alles over het Safety Model Canvas 2013

CURA ADVIES & TRAINING BV • SIMPELVELDT +31(0)45 56 81 700 • WWW.CURA-TRAININGEN.NL

VEILIGHEIDVOOR ALLES

ADVIES MET TOEGEVOEGDE WAARDENIET ALLE INFORMATIE VOOR EEN SMC® VOORHANDEN? U kunt het SMC® eenvoudig zelf invullen. Wanneer de juiste informatie echter ontbreekt, kan het een hels karwei zijn deze gegevens als nog boven water te krijgen. Specifiek voor het goed in beeld krijgen van rest-risico’s en maatgevende factoren heeft CURA een speciale BNO/BHV-RI&E ontwikkeld eventueel met volledig uitgewerkte risicoscenario’s. Deze BNO/BHV-RI&E beoor-deelt uw organisatie en de daarin aanwezige gebouwen op basis van de Bouwkundige, Installatietechnische en Organisatorische aspecten (kortweg BIO) die in onderlinge samenhang verant-woordelijk zijn voor de fysieke veiligheid binnen uw organisatie. Deze exercitie geeft u een goed overzicht van de rest-risico’s per gebouw en kan derhalve als basis dienen voor uw SMC®.

Ontbreekt naast het overzicht van de rest-risico’s en maat-gevende factoren ook een goed inzicht in de overige ele-menten van het SMC® of twijfelt u aan de juistheid dan wel wettelijke conformiteit van deze informatie, dan kan een VEILIGHEIDSNULMETING de uitkomst bieden. De BNO/BHV-RI&E maakt onderdeel uit van de veiligheidsnulmeting. Tevens worden uw gebouwen vanuit de BIO-aspecten getoetst. Hierbij wordt beoordeeld of u voldoende maatregelen heeft getroffen binnen de BIO om invulling te geven aan de wettelijke mini-mum vereisten. Middels deze nulmeting is vast te stellen op welke gebieden binnen de BIO extra aandacht nodig is om het wettelijk vereiste en organisatorisch gewenste veiligheidsniveau te bereiken. BNO met als onderdeel de BHV maakt hier onder-deel van uit, maar is niet meer dan een toetsingscriterium (de effectiviteit wordt niet beoordeeld). U beschikt naar aanleiding hiervan over alle noodzakelijke informatie om het SMC® in te vullen. Het SMC® kan, indien gewenst, samen met een van onze adviseurs worden samengesteld.

Daarnaast zijn er situaties denkbaar waarbij het voor uw organisatie van vitaal belang is om al uw inspanningen op het gebied van veiligheid nadrukkelijk naar de buitenwereld toe te etaleren, bijvoorbeeld om u te onderscheiden in de markt ten opzichte van uw concurrenten of omdat dit een belangrijk selectiecriterium is voor uw stakeholders en klanten.

In dat geval kan de BGB-AUDIT de laatste stap zijn die u zou willen doorlopen: een beoordeling van de BIO-maatregelen conform wettelijke vereisten. Deze audit bestaat uit twee beoordelingsrondes en kan gevolgd worden door een certificeringstraject van het KIWA. Belangrijkste verschil met de veiligheidsnulmeting is dat deze audit toetst op strikte naleving van de wettelijke gestelde criteria.

NEEM CONTACT OP OM EEN EXEMPLAAR VAN HET SMC® TE ONTVANGEN......... Wenst u een exemplaar van het SMC®, heeft u hulp nodig bij het invullen of wenst u meer informatie omtrent onze dienstverlening, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

045 - 56 81 700 • [email protected]

Page 2: Advies bij CURA - Lees alles over het Safety Model Canvas 2013

WWW.CURA-TRAININGEN.NLADVIES MET TOEGEVOEGDE WAARDE

SAFETY MODEL CANVAS

Ontwikkeld voor:

Ontwikkeld door: Datum: 12-07-2013

Ing. Nick Crutzen

CURA Advies & Training BV

Versie: 2.0

KETENPARTNERS

OPLEIDER

BHV-middelen

Veiligheidstekeningen

Opleidingen

Administratie

Brandweer

Gezien de specifieke

risico’s met

gevaarlijke stoffen

blijft contact met de

brandweer een

doorlopend

aandachtspunt.

Facilitaire Dienst

KERNACTIVITEITEN

RIE voor het vaststellen van de

risico’s

NEN 3140

het onderhouden van de

elektrische apparaten

Ongevallen registratie

RISICO SCENARIO’S

Avond openstelling van

de gebouwen.

Gaslekkage

Bommelding

Brand: blijft

aandachtspunt tijdens

dagelijks werk voor

elektriciteitsrisico’s

Poederbrief

Gevaarlijke stoffen

Geen specifieke

voorbereiding door de BHV.

Alles in overleg met BRW.

Ongevallen

Agressie

PLANVORMING

Calamiteitenplan

BHV-plan

Opschaling CMT

Verkeert nog in concept

fase

ORGANISATIESTRUCTUUR

Crisismanagement

Locatie coördinator

Hoofd BHV

Ploegleider

BHV

EHBO

BBMI

MIDDELEN EN VOORZIENINGEN

BMC

Porto / PZI

Brandblussers / Haspels

EHBO-koffers

OTO Opleiden Trainen Oefenen

Opleidings &

Oefenplan

Er is een meerjarenplan waarbij

uiteindelijk een grote

oefening met CMT +

BHV staat gepland

Nieuwsbrief voor de

BHV Hierin komt de

ongevallen registratie

aan bod.

E-Learning

BHV/EHBO niet 100%.

Wordt momenteel in

verschillende

combinaties

aangeboden.

DIRECTIE KOSTEN

INDIRECTIE KOSTEN

Copyright 2013 © CURA Advies & Training BV

U herkent het wellicht: een lijvig BHV-plan waarin, in een veel-voud aan hoofdstukken, uitvoerig beschreven staat op welke wijze de bedrijfshulpverlening binnen uw organisatie is geregeld. Vaak zijn deze documenten het gevolg van een uitgebreide exercitie, al dan niet uitgevoerd door een stagiaire, waarin op basis van voorbeelden en standaarden een plan tot stand komt dat in de basis nauwelijks is afgestemd op uw specifieke (rest)risico’s. De omvang van een dergelijke beleidsnotitie is van dien aard dat het in de kast verdwijnt en daarna amper nog als lei- draad ter hand wordt genomen bij het toetsen of bijstellen van de BHV-organisatie.

Wat vaak ontbreekt is een eenvoudig overzicht in de onderlinge samenhang van alle elementen binnen de BHV-organisatie. Want hoewel bijvoorbeeld de materialen/middelen en opleiden/oefenen beiden uitvoerig met een eigen hoofdstuk beschreven staan in het BHV-plan, komt er in de praktijk weinig terecht van afstemming tussen beiden. Soms ontbreekt het aan inzicht bij de verantwoordelijke partijen voor deze onderdelen binnen de BNO / BHV. In andere gevallen is onvoldoende nagedacht over de wijze waarop de afstemming tussen de diverse onderdelen duurzaam in de BNO / BHV wordt geborgd. Het is per slot van rekening wenselijk, zo niet essentieel, te zorgen dat nieuwe mid-delen (bijvoorbeeld nieuwe soorten/typen verbandmaterialen in uw EHBO-koffers) daadwerkelijk worden getraind en beoefend.U heeft in uw rol als coördinator/hoofd BHV of verantwoordelijke voor de BHV binnen uw organisatie ongetwijfeld de nodige

literatuur geraadpleegd of een specifieke opleiding gevolgd. Daarbij zullen de termen rest-risico’s en maatgevende factoren u niet zijn ontgaan. Deze vormen de basis voor uw BHV-beleid, het-geen wordt verwoord in het BHV-plan. Echter, bij het opvragen van deze rest-risico’s of maatgevende factoren, die volgens alle literatuur in uw Risico Inventarisatie & Evaluatie (kortweg: RI&E) beschreven zouden staan, komt u tot de conclusie dat deze niet genoemd worden of niet inzichtelijk zijn. Maar waar is het BHV-plan dan op gebaseerd?

SAFETY MODEL CANVAS (SMC®)Als BHV-ketenpartner voor onze opdrachtgevers is het gebrek aan inzicht en samenhang een enorme uitdaging bij het zorgen voor goede producten en diensten die naadloos aansluiten op de behoefte van onze klant. Om de knel- en aandachtspunten in uw BHV-organisatie eenvoudig inzichtelijk te maken, heeft CURA het Safety Model Canvas (kortweg SMC®) ontwikkeld. Deze eenvou-dige tool in de vorm van een raamwerk op A3 formaat geeft op toegankelijke en gestandaardiseerde wijze inzicht in de samen-hang en relatie tussen rest-risico’s, OTO (Opleiden, Trainen en Oe-fenen), Planvorming, Organisatie, Ketenpartners, Materialen en Middelen, Kernactiviteiten, Directe en Indirecte kosten. Dit model is gebaseerd op een zeer beproefde methode voor het uitwerken van bestaande en nieuwe businessmodellen en heeft daarmee reeds zijn meerwaarde bewezen. We beschrijven van een aantal, wellicht minder voor de hand liggende onderdelen, hoe u deze zaken dient te benaderen bij het invullen van het SMC®.

TOOLS VOOR OVERZICHTIn deze brochure geven wij u inzicht in een eenvoudig en gratis hulpmiddel dat u in slechts vier uur goed inzicht verschaft in de wijze waarop uw huidige BHV-organisatie als onderdeel van een solidie bedrijfsnoodorganisatie (BNO) is opgebouwd. Tevens worden direct de knel- en aandachtspunten voor u inzichtelijk gemaakt en kunt u eenvoudig collega’s, management en directie informeren over te nemen acties en de bijbehorende (financiële) consequenties.

Rest-risico’s: zoals reeds vermeld is inzicht in de rest-risico’s cru-ciaal. Zij vormen de basis voor risicoscenario’s die stap voor stap beschrijven hoe de BHV-organisatie dient te handelen indien deze risico’s escaleren tot een incident. Deze scenario’s vormen op hun beurt weer de basis voor uw calamiteiten- en ontruimigns-plan (samen uw bedrijfsnoodplan).

O.T.O: alle opleidingen, trainingen en oefeningen die u verzorgt binnen uw BNO / BHV zet u overzichtelijk bij elkaar. U kunt nu bekijken of u voor alle personen en functies binnen uw BNO / BHV-organisatie een passende training of oefening hebt voorzien. Daarnaast dient u te beoordelen of alle rest-risico’s redelijkerwijs zijn afgedekt in de trainingen of tenminste in de inhoud van een training zijn opgenomen. Zorg voor afstemming met uw ketenpartner die verantwoordelijk is voor het verzorgen van de opleidingen.

Planvorming: geef een overzicht van alle plannen die binnen uw BNO / BHV-organisatie worden toegepast. Bekijk of alle rest- risico’s (bij voorkeur in de vorm van scenario’s), beschreven organisatiefuncties, materialen en middelen, OTO en kern- activiteiten in uw plannen aan bod komen. Let ook op of er een logische structuur zit in de plannen: heeft u bijvoorbeeld een onderscheid aangebracht tussen ontruimingsplannen (bedoeld voor BHV-ers, EHBO-ers en Ploegleiders) en calamiteiten- plannen (bedoeld voor uw crisismanagementteam inclusief hoofd / coördinator BHV)?

Materialen en middelen: welke materialen en middelen heeft uw BNO / BHV-organisatie ter beschikking ten behoeve van preventie, preparatie of tijdens een repressiefase? U controleert of deze middelen voldoende zijn afgestemd op de rest-risico’s. Zijn er bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen aanwezige waarop de samen-stelling van uw EHBO-koffers moet worden afgestemd? Heeft u alle communicatiemiddelen om alarmering, onderlinge com- municatie of het oproepen van uw BHV-organisatie afgestemd op de werkwijzen zoals beschreven in uw risicoscenario’s?

Kernactiviteiten: beschrijf alle primaire activiteiten die moeten worden ontplooid om uw BNO / BHV-beleid duurzaam te borgen tijdens de preventie- en preparatiefase. De activiteiten gedurende de repressiefase van een incident hoeven niet beschreven te worden aangezien we veronderstellen dat de diverse O.T.O.- activiteiten hierin voorzien. Denk hierbij aan afstemmingsover-leg met uw opleider, service en onderhoud aan uw materialen en middelen, activiteiten ten behoeve van de actualiteit van uw plannen en afstemmingsoverleg met de brandweer.

De velden organisatie, ketenpartners, indirecte en directe kosten binnen het SMC® spreken voor zich. Bij organisatie beschrijft u alle rollen die actief zijn binnen uw BNO / BHV organisatie (denk aan BHV-ers, Ploegleiders, Hoofd BHV, Crisismanagementteam, etc.). De ketenpartners zijn alle intern en extern betrokken partijen die on-dersteunend zijn bij de uitvoer van uw BNO/BHV - beleid (denk aan uw opleider of bijvoorbeeld een interne facilitaire afdeling die verantwoordelijk is voor het organiseren van onderhoud aan uw blusmiddelen). In de kostenkolom-

men geeft u inzicht in alle kosten met betrekking tot opleiden, oefenen, en ander uitbesteed werk. Inventariseer goed hoeveel tijd intern wordt gespendeerd aan de diverse kernactiviteiten die er zijn, hoeveel verliesuren gemaakt worden door het volgen van trainingen en breng dit onder bij indirecte kosten.

GEBRUIK VAN HET SMC®Het toepassen van het SMC® is vrij eenvoudig zoals bovenstaand toegelicht. Door na het invullen van het SMC® gebruik te maken van een kleurcodering kunnen alle afzonderlijke elementen binnen het SMC® worden gekoppeld, waardoor inzichtelijk is welke elementen een onderlinge relatie vertonen. Bij het invullen werkt u vanuit de risicoscenario’s (die zijn gebasseerd op uw rest-risico’s) naar buiten, dus naar organisatiestructuur respectievelijk ketenpartners. Het interpreteren van het SMC® dient u te doen vanuit de rol waain u betrokken bent binnen de BNO/BHV-organisatie, bijvoorbeeld in de rol van Ketenpartner, functie binnen de Organisatie of als Manager geïnteresseerd in de financiële componenten van uw BNO/BHV-beleid. De kleur behorende bij uw rol geeft vervolgens inzicht in alle elementen van de BNO/BHV waarbij u betrokken bent.

EN NU VERDER?Mits de juiste informatie voorhanden is, kunt u middels het ingevulde SMC® snel en goed overzicht krijgen van de inrichting van uw BNO / BHV-organisatie. Tevens worden de knelpunten en resterende aandachtsgebieden met betrekking tot de rest-risico’s en maatgevende factoren inzichtelijk gemaakt. Maar met het SMC® kunt u meer: door het verkregen inzicht en overzicht kunt u eenvoudig de impact van veranderingen in uw organisatie in kaart brengen en de daaraan gekoppelde consequenties een- voudig tot op financieel niveau inzichtelijk maken. Wat levert het ons per saldo op als we morgen de functie van ploegleider laten vervallen? Wat moet er worden aangepast, geüpdate en welke taken moeten worden overgenomen? Al deze vragen zijn eenvoudig vanaf uw werkplek met behulp van het SMC® te beantwoorden.