ABP Pensioen informatie 2010-2011

3
? ?

description

ABP Pensioen informatie

Transcript of ABP Pensioen informatie 2010-2011

Page 1: ABP Pensioen informatie 2010-2011

? ?

Page 2: ABP Pensioen informatie 2010-2011

Je pensioen kan morgen ingaan

Kijk er dus vandaag al eens naar

Pensioen is er in allerlei soorten en maten. Ook voor jou. Dat je pensioen opbouwt voor later, als je gepensioneerd bent, dat zul je wel weten. Maar pensioen is er niet alleen voor later. Als je arbeidsongeschikt raakt, krijg je ook pensioen. Als je komt te overlijden, is er pensioen voor je nabestaanden. Vervelende situaties, jazeker. Maar daarom niet iets om de ogen voor te sluiten of om ze financieel niet behoorlijk af te dekken. Het zijn situaties die ons allemaal op elk moment kunnen overkomen. Morgen al, bij wijze van spreken. Het is dus verstandig ook eens naar die andere soorten pensioen te kijken. Waar heb jij recht op als werken niet meer gaat? En wat krijgen je nabestaanden?

Eerder of later met pensioenMet ABP KeuzePensioen kun je zelf een pensioendatum kiezen. Je kunt aangeven wanneer je tussen je 60ste en 70ste met pensioen wilt, tot op de maand nauwkeurig. Hierbij geldt wel: hoe eerder je stopt met werken, hoe lager het pensioen is. En hoe langer je doorwerkt, hoe hoger. Het loont de moeite om daar eens naar te kijken.

Als je niet meer kunt werkenAls je arbeidsongeschikt bent, is je inkomen lager dan je oorspronkelijke salaris. ABP kan je inkomen, onder voorwaarden, aanvullen met ABP ArbeidsongeschiktheidsPensioen. Je moet daarvoor in elk geval op je eerste ziektedag deelnemer zijn van ABP. En er moet sprake zijn van ontslag of een gewijzigd dienstverband. Het recht op ABP ArbeidsongeschiktheidsPensioen is ook afhankelijk van het soort WIA-uitkering dat je krijgt van UWV.

Als je komt te overlijdenWat gebeurt er met je partner en je kinderen als je overlijdt? Daar denk je liever niet over na. Gelukkig regel je dit financieel gezien nu al voor een deel via je pensioen. Want als je overlijdt, krijgen je partner en kinderen ABP NabestaandenPensioen. Hoeveel? Dat kun je precies zien op het jaarlijkse Uniform Pensioenoverzicht van ABP. Lijkt het je niet genoeg? Dan kun je een deel van ABP KeuzePensioen toevoegen aan het nabestaandenpensioen. Je kunt je pensioen verder verhogen via persoonlijke aanvullingen. Die regelt u via ABP, een verzekeraar of bank.

Meer informatieOp de website van ABP vind je alle informatie die je nodig hebt: www.abp.nl. Daar zie je alle mogelijkheden om een helder beeld te krijgen van jouw pensioen in jouw verschillende pensioensituaties. Daar vind je ook het aanvraagformulier voor het geval je denkt nu al recht te hebben op bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheidspensioen. Kijk er eens naar. Zorg dat je straks niet voor verrassingen komt te staan. Behoefte aan nog meer informatie? Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief van ABP via www.abpnieuwsbrief.nl. Of vraag een inlogcode aan voor Mijn ABP om zicht te krijgen op jouw persoonlijke situatie.