87. augustus 2013

24
Nieuwsbrief - 27e jaargang - nr. 87 - augustus 2013 Uitg.: Stichting ”Vrienden van de Marinierskapel”, Postbus 1191, 3260 AD Oud-Beijerland

Transcript of 87. augustus 2013

Page 1: 87. augustus 2013

Nieuwsbrief - 27e jaargang - nr. 87 - augustus 2013

Uitg.: Stichting ”Vrienden van de Marinierskapel”, Postbus 1191, 3260 AD Oud-Beijerland

Page 2: 87. augustus 2013

’STILTE AAN DEK’

Ingesloten vindt u een flyer van de Stichting Stilte aan Dek. Dit betreft eeninitiatief van enkele leden van de Marinierskapel na het smartelijk verlies vanhun geweldige collega Bertus van Aalst. Het commando bij de KoninklijkeMarine ’stilte aan dek’ werd als naam voor de stichting aangegrepen. Hetbetekent namelijk: één minuut voor aanvang vlag hijsen wordt de aanwijzing’stilte aan dek en frontmaken naar de vlag’ gegeven.Zijn maatjes binnen het orkest, die tevens het bestuur van de stichting vormen,bevelen dan ook graag het concert aan met de vrij gekozen aanduiding”Gorinchem uit Altijd lastig” hetgeen ook alweer te herleiden is naar deoverleden collega die in alle omstandigheden altijd een optimistisch geluid liethoren. Het wordt dan ook een vrolijk concert op vrijdag 11 oktober a.s.

Waarom een stichting? Dit is de meest voorkomende vorm om te garanderendat elke euro gebruikt wordt voor het gestelde doel volgens depenningmeester, wiens link reeds in het verleden ligt met activiteiten van deKapel. Waarom gekozen voor Gorinchem? Muzikant Bertus van Aalst isopgegroeid in het Oosten en heeft altijd gewerkt in het Westen, dus ligt deNieuwe Doelen centraal.

De Marine stelt de apparatuur belangeloos beschikbaar en alle medewerkersverzorgen belangeloos dit concert. Er worden reeds donaties ontvangen ensponsor pakketten samengesteld. Liefdevol worden de kinderen opgevangen,nu nog financiële ondersteuning voor later. Doet u ook mee of komt u naar hetconcert?

ING rek.nr. 6096154 voor donaties; zie ook de site www.stilteaandek.nl

v.l.n.r. Nanouck Brassers, Theun Geelkerken, Arjan van der Dussen, Jos Jansen

Page 3: 87. augustus 2013

WISSELING VAN DE WACHT

In de vorige nieuwsbrief (nr. 86 - april2013) deelde het bestuur u mede dat deheer C.H. van Kapel zijn functie alsvoorzitter heeft neergelegd en dat Hansde Winter in zijn plaats is benoemd. Indeze nieuwsbrief stelt Hans de Winterzich aan u voor en wordt afscheidgenomen van Cor van Kapel.

Mijn naam is Hans de Winter; ik bengeboren op 1 september 1959 teVelsen en opgegroeid in Haarlem.Van kinds af aan was ik al muzikaal enbegon te spelen in een drumband inHaarlem (De Damiaatjes) alskoperblazer op een signaalinstrument.Daarna kregen wij instrumenten metventielen waarop je een groter bereikhad en daardoor werd het genremuziek veel leuker om te spelen.Vervolgens ben ik als 12 jarigeovergestapt op de tenortrombone enbespeel deze tot op de dag vanvandaag.Voor het eerst kwam ik met deMarinierskapel in aanraking toen ik in1975 naar de eerste ”Sail Amsterdam”ging. De kapel stond toen onder leidingvan de majoor J.P.Laro en ik was toenhelemaal ondersteboven van dekwaliteit van dit orkest. Mijn hart wasgestolen. Na deze eerste kennismakingben ik vele malen naar diverseconcerten geweest onder andere inmijn woonplaats Haarlem (MSFconcerten). Ik raakte bevriend metdiverse muzikanten waaronder JoOligschlager (solotrombonist). In dejaren 80 ging ik regelmatig naar derepetities in de Klimmende Bever teRotterdam IJsselmonde.Gedurende 34 jaar ben ik werkzaam bijde KLM in diverse functies en mijnhuidige functie is Hoofd AudiovisueleDienst bij de afdeling CorporateCommunications. Buiten mijn werk omben ik semi beroepsmusicus en hebmijn eigen jazzgezelschap met de naam”The Flying Dutchman Jazzband”; metdeze band zijn we de hele wereld overgeweest. Daarnaast hebben wij tweemaal opgetreden met de Marinierskapel.Ik heb ook twee concerten van de

kapel georganiseerd in de Filharmoniete Haarlem, dit geheel op eigeninitiatief. Door mijn werk bij de KLMheb ik er ooit voor gezorgd dat deMarinierskapel in het audio programmageprogrammeerd stond aan boord vanonze intercontinentale vluchten; ditprogramma werd voorzien vancommentaar door wijlen Willem Duys.Tevens heb ik er voor gezorgd dat deMarinierskapel twee maal uitgebreid inde Telegraaf heeft gestaan in deweekendbijlage. Dit alles uit liefde voordit geweldige orkest.Ik ben zeer vereerd om uw voorzitter temogen zijn en heb samen met demedebestuursleden grootse plannenvoor de toekomst. Het is van zeer grootbelang dat wij de Marinierskapel blijvenondersteunen. Niets is zeker in de tijdwaar wij nu in leven en er is op hetgebied van muziek al veelwegbezuinigd in ons land. Defensiestaat ook al weer vele jaren onder dedruk van bezuinigingen en de militairemuziek is ook onderhevig geweest aandeze bezuinigingen. De Marinierskapelis daar tot nu toe goed van afgekomen,maar de toekomst blijft onzeker. Metonze steun weet ik zeker dat de kapel,samen met de Tamboers & Pijpers eengoede kans maakt dit alles teoverleven. De Marinierskapel derKoninklijke Marine is voor mij hetzelfdeNederlandse visitekaartje als hetKoninklijk Concertgebouworkest.

EN DAAR GAAN WIJ VOOR

Page 4: 87. augustus 2013

40 jaar Van Ommeren50 jaar Chr. Fanfarecorps IJsselmonde60 jaar Getrouwd met Nel

Na een fysiek moeilijk jaar heeft onze voorzitter Cor van Kapel een stapjeteruggedaan. Slim als we zijn hebben we hem gevraagd erevoorzitter teworden èn we vonden in Hans de Winter - die zich elders in dit blad aan uvoorstelt - een waardig opvolger.

Beste Vrienden van de Marinierskapel.

”Tijdens een optreden van de Marinierskapel der Koninklijke Marine had ik eenvisioen van een wandeling aan de hand van mijn vader, kijkend naar de kapel.Dit heeft er toe geleid dat ik in 1979 het plan opvatte Vriend te worden met dekapel. De realisatie van de stichting heeft na een omweg van vijf jaarplaatsgevonden door een donatie van de Koninklijke Shell van vijfduizendgulden.Opgetogen liet ik dit bericht weten aan mijn vriend en medebestuurder in deNederlandse Federatie van Christelijke Muziekbonden, onze huidige secretarisWim van Dam, waarop ik contact zocht met Generaal-majoor Rudolphie,commandant van het Korps Mariniers. We hadden namelijk toestemming vanhem nodig om een stichting te formeren. Na zijn akkoord, ook voor hetbenaderen van een lid van het Koninklijk Huis, heb ik op aanraden van Wimvan Dam een schrijven gericht aan H.K.H. Prinses Margriet omBeschermvrouwe te worden. Er volgde een gesprek op Paleis Noordeinde metde adjudant van toen nog Hare Majesteit Koningin Beatrix waarna wij eenbevestigend schrijven ontvingen. Inmiddels waren de statuten gepasseerd en isde Stichting Vrienden van de Marinierskapel officieel van start gegaan per 17april 1985, waarna een persconferentie volgde in de Van Ghentkazerne. Vanuithet gehele land meldden zich donateurs voor de Stichting Vrienden zodat wevan meet af aan konden rekenen op een flinke aanwas.Tijdens een galaconcert in De Doelen met dirigent Jaap Koops t.g.v. het 320-jarig bestaan van het Korps Mariniers, zijn alle bestuursleden van de Stichtingvoorgesteld aan H.K.H. Prinses Margriet. Naast ontvangen donaties volgdenmeerdere financiële bijdragen alsmede een aanzienlijk legaat zodat we in staatwerden gesteld leuke schenkingen te doen aan de kapel, zoals gitaren metversterkers, Herald trompetten, schalmeien en een klokkenspel. We kondenopdrachten geven composities te laten schrijven en lessenaars met verlichtingte laten maken. Met het 50-jarig bestaan van de Marinierskapel schonken wehet jubileumboek ”50 jaar Toonaangevend” van Willem van Geneste.Daarnaast zijn er op kosten van de Stichting cd’s gerealiseerd. We werden instaat gesteld met behulp van de kapel ”Vriendenconcerten” zoals bijv. inRoosendaal en een Jubileumconcert in Barneveld te organiseren en LustrumOpen Dagen in de Van Ghentkazerne om maar eens een greep uit onzedoelstelling te doen.Ik zeg altijd: je doet het niet alleen. De juiste drive komt voort uitmedestanders die met je meedenken. Daarin heb ik ook heel veel te dankenaan mijn vrouw Nel, die nog steeds de ledenadministratie voert en me overalheeft gebracht waar we nodig dachten te zijn.

30 JAAR STICHTINGVRIENDEN VAN DE MARINIERSKAPEL

Page 5: 87. augustus 2013

Met veel spijt maar ook dankbaar terugkijkend moest ik om gezondheids-redenen het hamertje overdragen op mijn laatste bestuursvergadering. Hetgaat niet meer vrienden, de jeugd moet de ingezette weg op haar wijze verderingaan.Tot mijn vreugde en grote verrassing werden mijn vrouw en ik uitgenodigdvoor een officieel afscheid in de Van Ghentkazerne op 8 mei j.l.Ik werd daar officieel toegesproken door Majoor Teunis Ippel en ontving eenprachtige foto op canvas van de kapel met de Tamboers & Pijpers plus eenschild met het wapen van de kapel. Van Ltn. Kol. Aben - kazerne commandant -ontving ik een legpenning van de Mariniers en ook de bloemen ontbrakennatuurlijk niet. Namens de Stichting Vrienden sprak secretaris Wim van Damen overhandigde een oorkonde behorende bij het erevoorzitterschap.

Niets vermoedend werden we daarna naar twee gereedstaande stoelen op hetbordes verwezen, waar we met alle genodigden konden zien hoe deMarinierskapel der Koninklijke Marine met Tamboers & Pijpers van het KorpsMariniers opmarcheerden en ons een serenade brachten. U begrijpt dat dit eenzeer emotioneel moment was voor mij en toen zij ook nog de speciaal voor mijgecomponeerde ”Cor van Kapelmars” van componist Joop van Dijk ten gehorebrachten heb ik de tranen maar rijkelijk laten vloeien, want zoals de Fransen alzeiden: ”afscheid nemen is toch een beetje dood gaan”.Ik denk terug aan een fantastische tijd met ’onze jongens’ (en daar hoordenook kromme tenen bij) en bedank iedereen voor de warme belangstelling.Ik dank u allen hartelijk voor het in mij gestelde vertrouwen en spreek de hoopuit dat u de Stichting Vrienden van de Marinierskapel een warm hart blijfttoedragen en deze bij uw vrienden wilt introduceren. Verder hoop ik u beslistnog te ontmoeten bij Vriendenconcerten of tijdens het jaarlijks Korpsconcert inDe Doelen. Het gaat u allen goed”.

Cor en Nel van Kapel gezeten op het bordes en omringd door familie en vrienden.

Page 6: 87. augustus 2013

AGENDA MARINIERSKAPEL 2E HALFJAAR 2013Zoals altijd worden de hier gemelde optredens en activiteiten onder enig voorbehoudvermeld en kunnen weersomstandigheden van invloed zijn op bepaalde activiteiten.Bijgewerkte informatie zal te lezen zijn op: www.marine.nl/marinierskapel

Internationale Militaire Taptoe RuslandOp het Rode Plein voor het Kremlin inMoskou vindt jaarlijks een grote militairetaptoe plaats; het International MilitaryMusic Festival ”Spasskaya Tower”. Ditevenement is het grootste project dat opMoskou’s Rode Plein wordtgeorganiseerd en wordt door 56000bezoekers bezocht en daarnaast doorvele miljoenen tv en internet kijkersbekeken. In het kader van 350 jaarbilaterale betrekkingenvertegenwoordigen de Marinierskapel ende Tamboers & Pijpers de NederlandseKrijgsmacht van 1-8 september in dehoofdstad van Rusland. De show wordtdaarbij uitgelicht door fakkeldragersbestaande uit leden van de PresidentiëleGarde! Voor meer informatie:www.kremlin-military-tattoo.ru/en

Lingehavenconcerten in GorinchemOp 13 en 14 september zal deMarinierskapel, geleid door gastdirigentArjan Tien, uitgebreid aanwezig zijn opde derde editie van klassiekeLingehavenconcert in de sfeervollebinnenstad van Gorinchem. Na een”Concert for 1500 Kids” met cabaretierJandino Asporaat op vrijdagmiddag,worden twee verschillendeavondconcerten verzorgd met ondermeer de solisten pianist Paolo Giacomettien zangeres Tania Kross. Trompettistsergeant Jeroen Schippers speelt op 13september het mooie ”Trompetconcert”van Arutunian. Zorg dat je erbij komt!Voor meer informatie:www.lingehavenconcert.nl

Nieuwe gezichten op PrinsjesdagOp de 3e dinsdag van september maaktde regering haar plannen voor hetkomende jaar bekend. Traditioneel is derijtoer van de Gouden Koets door debinnenstad van Den Haag, waarbij demuzikale eenheden van de KoninklijkeMarine al opgesteld staan voor deRidderzaal. Dit jaar zal op 17 septembervoor het eerst Zijne Majesteit KoningWillem-Alexander en Hare MajesteitKoningin Maxima bij aankomst met ”deParademars” door de Tamboers & Pijpersworden toegespeeld, gevolgd door hetWilhelmus gespeeld door de Mariniers-kapel onder leiding van majoor PeterKleine Schaars.

Majoor Peter Kleine Schaars

Page 7: 87. augustus 2013

Installatie Adelborsten op het KIM, Den HelderOp vrijdag 20 september wordt eennieuwe lichting jongeren officieel totAdelborst geïnstalleerd. Deze gebeurteniswordt gezien als een afronding van deintroductieperiode die voorafgaat aan deopleiding tot marineofficier. Tamboers &Pijpers van het Korps Mariniers en deMarinierskapel zorgen voor bijpassendemuzikale ondersteuning.

Nationale TaptoeUiteraard staat de deelname aan deNationale Taptoe in Ahoy (van 25 - 29september) weer op het programma.Meer informatie: www.nationaletaptoe.nl

KM 525 in EnkhuizenOp donderdag 3 oktober vindt eenoptreden plaats in de kerk vanadmiraliteitsstad Enkhuizen naaraanleiding van het jubileum 525 jaarmarine. De speciaal voor deze gebeurtenisgecomponeerde muziek krijgt een extradimensie door de vertoning van uniekfilmmateriaal. Zie ook:www.defensie.nl/marine/525_jaar

”Gorinchem uit, altijd lastig”Op vrijdagavond 11 oktober wordt eenbijzonder concert georganiseerd door destichting Stilte aan Dek in Schouwburg DeNieuwe Doelen in Gorinchem. Metmedewerking van onder meer jazz-legende Ack van Rooyen op bugel enPerry Hoogendijk, solo-tubaïst van hetKoninklijke Concertgebouworkest. Naafloop zal ook de Steelband van het KorpsMariniers haar zonnige geluid laten horen.Meer informatie over de (goede)doelstelling van deze stichting is te vindenop: www.stilteaandek.nl

Concert in BavelOp zaterdagavond 2 november wordt tergelegenheid van het 90-jarig jubileum vanHarmonie St. Caecilia uit Bavel eenfeestelijk concert gegeven in Sporthal DeHuif in Bavel. Website van de jubilerendevereniging: www.stcaeciliabavel.nl

Korpsconcert in De DoelenEen paar weken eerder dan voorgaandejaren vindt al op woensdag 6 novemberhet jaarlijkse Korpsconcert ter gelegenheidvan het 348 jarig bestaan van het KorpsMariniers in concertgebouw De Doelen teRotterdam plaats. Dit concert behoeft

uiteraard geen nadere toelichting bij deVrienden van de Marinierskapel.

KM 525 in HellevoetsluisOp vrijdag 15 november vindt eenoptreden plaats in sportcentrum deEendraght van admiraliteitsstadHellevoetsluis naar aanleiding van hetjubileum 525 jaar marine. De speciaal voordeze gebeurtenis gecomponeerde muziekkrijgt een extra dimensie door devertoning van uniek filmmateriaal.Zie ook: www.defensie.nl/marine/525jaar

Doop Zr. Ms. Karel DoormanHoewel geen openbaar toegankelijkevenement toch weer een maritiememijlpaal om te vermelden in deze agenda.Op vrijdag 22 november wordt het nieuweJoint Logistic Support Ship Zr. Ms. KarelDoorman gedoopt in Den Helder. Ditbevoorradingsschip dient als vervangervoor de al uit dienst gestelde Hr. Ms.Zuiderkruis (2012) en de Zr. Ms.Amsterdam, die in 2014 uit dienst wordtgesteld.

Viering 200 jaar KoninkrijkIn de periode november 2013 - oktober2015 vindt de viering plaats van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk derNederlanden. In Den Haag vindt op30 november 2013 de startbijeenkomstplaats, waarbij ’s morgens o.a. de landingvan de Prins van Oranje door acteur HuubStapel op Scheveningen wordt uitgebeeld.Wie anders dan de Marinierskapel en deTamboers & Pijpers kunnen hier de juistemuzikale ondersteuning verlenen? Voormeer informatie: www.200jaarkoninkrijk.nl

Amaliaconcert Den HaagOp vrijdag 6 december wordt het jaarlijkseconcert ter gelegenheid van de verjaardagvan Prinses van Oranje Catharina-Amaliagespeeld in de Gotische Zaal van de Raadvan State in Den Haag. Dit wordt ondermeer bijgewoond door leden van dehofhouding, vertegenwoordigers van hetInternationaal Gerechtshof enambassadeurs van lidstaten van deEuropese Unie.

Oostplein herdenkingOp dinsdag 10 december, aanvang 11.00uur, vindt op het Oostplein in Rotterdamde jaarlijkse herdenking van allegevallenen in de geschiedenis van hetKorps Mariniers plaats.

Page 8: 87. augustus 2013

Na precies vijf jaar als directeurMarinierskapel der Koninklijke Marineen de Tamboers & Pijpers van hetKorps Mariniers is het dan zover: op 1juli 2008 ben ik begonnen aan dezefunctie en 30 juni 2013 was mijnlaatste dag. Na bijna 39 jaar KorpsMariniers zit het erop: een fantastischmooie en uitdagende tijd.Vanaf dag 1 heb ik mij hier thuisgevoeld. Dat kwam op de 1e plaatsdoor de mensen die hier werken - demusici en de Tamboers & Pijpers - enop de 2e plaats door de mooiemuziek en het strakke ceremonieel.Het is ongelofelijk dat een muzikaleeenheid zo veelzijdig kan zijn, overalstaat ze in de schijnwerpers. Of hetnu is bij een klassieke uitvoering,lichte muziek, jazz, taptoe ofceremonieel; overal kunnen zij zichmeten met de besten.Het was dan ook een voorrecht omleiding te mogen geven aan dezeeenheid.

Dat je deze functie niet alleen kanuitvoeren zal duidelijk zijn. Zo ben ikvanaf het begin gelijk ondersteunddoor mijn stafcollega’s zoals: HarmenCnossen (begaafd en gepassioneerddirigent), Ruud Welle (een supergetalenteerde duizendpoot), PeterBongaerts (als kapelmeester ondermeer verantwoordelijk voor al hetceremonieel), Machiel van der Stelt,Evert Buter en Theo Jetten (allengepassioneerd en betrokken bij hetwel en wee van de Tamboers &Pijpers) en door alle leden van dediverse commissies/werkgroepen.Een speciaal woord van dank aan eenaantal leden van deze commissies: EdOosterom (Taptoe), Wouter van denBroek (te divers om op te benoemen),Daan Kuiper (voor alle bedrijfsmatigerapportages/regelgeving), Bart van

HET KORPS NEEMT AFSCHEIDVAN EEN MARKANTE PERSOONLIJKHEID

Dankwoord van directeur en majoor der mariniers Teunis Ippel

Tienen (onze schrijvende reporter),Sander Looymans (als rechterhandvan de dirigent in de ArtistiekeCommissie), Cor Knegjens en Arjanvan der Dussen (beiden in eenalgemeen ondersteunende rol). Ookeen woord van dank aan de mensenvan de ondersteuning die nooit inbeeld komen maar altijd aanwezigzijn, te weten: Fred van Altena(orkestinspiciënt/floormanager) enGerrit van der Laken (onzechauffeur/floor assistent).

Ook ben ik de voorzitters (oud ennieuw) en de leden van de StichtingVrienden van de Marinierskapel(SVMK) veel dank verschuldigd. Dezemensen halen, op een vrijwillige

Page 9: 87. augustus 2013

basis, alles uit de kast om de kapel bijhaar leden en onbekenden tepromoten. Met name een woord vandank aan het bestuur: Cor van Kapel(oprichter en oud voorzitter), Nel vanKapel (ledenadm.), Wim van Dam(secretaris), Cees Tulp (penningmeester)en Els van Gemeren (notulist enverslaggeefster).

Met bijzonder veel plezier kijk ikterug op de afgelopen vijf jaar. Tevenswens ik de nieuwe commandantMichel Kalf, de nieuwe dirigent PeterKleine Schaars en het hoofdTamboers & Pijpers Evert Buter, veelsucces toe met dit geweldige(wereld)orkest en de ceremonieelonmisbare Tamboers & Pijpers groep.QPO

NawoordMet het vertrek van directeur Ippelneemt de Marinierskapel afscheid vaneen zeer betrokken en immer positiefingestelde voorman. Zijn opgewekteen humoristische werkwijze kwam desfeer op de werkvloer zeker tengoede. Verrassend was de inbrengvan deze marinier met niet-muzikaleachtergrond om jarige leden van dekapel collectief tijdens de repetitietoe te zingen. Ook het oliebollen-bakken voor het kerstverlof of deaangeklede zomerbarbecueverstevigden het wij-gevoel ensaamhorigheid. De afgelopen vijf jaarkende vele hoogtepunten qua(buitenlandse) reizen en bijzondereoptredens en vaak kwam directeurTeunis samen met zijn vrouw Maja nazijn normale werkdag ’s avonds ooknog naar een van die concertenluisteren; van Groningen tot ZuidLimburg.

Natuurlijk waren er ook moeilijkeperioden waaronder zowel dealgemene bezuinigingen en deherverdeling van rangen (NumerusFixus) als de reorganisatie militairemuziek, waarbij de belangen van de

kapel verdedigd moesten worden.Triest dieptepunt was het overlijdenvan collega Bertus van Aalst, maarook in die periode wist gevoelsmensIppel op integere wijze de kapel bijelkaar te houden en zelfs deonderlinge banden te verstevigen.Veel (oud)collega’s uit alle gelederenbinnen Defensie, tot en met deGeneraal aan toe (!) bezochten zijnafscheidsreceptie, waarbij uiteraardde humor en anekdotes in detoespraken niet ontbraken. De naamIppel blijft overigens voortbestaan inhet Korps Mariniers, want zoonkorporaal der mariniers Stefan lietblijken in zijn speech tot zijn vader uithetzelfde hout gesneden te zijn. ☺Teunis en Maja bedankt voor deafgelopen jaren en heel veel geluk inhet volgende deel van jullie leven.Deze is overigens inmiddels al weermooi ingevuld, want een paar dagenna de afscheidsreceptie werd heteerste kleinkind geboren!

Michel Kalf: NieuweCommandantMarinierskapel

Als gevolg van de herstructureringbinnen de Koninklijke Marine is defunctie van directeur Marinierskapelen Tamboers & Pijpers (toevalligerwijs)per 1 juli opgeheven en wordt denieuwe leider van deze muzikaleorganisatie - net als bij de andereKrijgsmachtonderdelen - eencommandant.Als opvolger en eerste commandantvan de Marinierskapel en Tamboers &Pijpers is aangesteld LTZ2OC(Luitenant ter Zee 2e klasse oudstecategorie) Michel Kalf.

Nieuwsgierig als we als redactie zijn,vroeg Els van Gemeren om naderekennismaking met het ’nieuwegezicht’ waarop welwillend werdgereageerd.

Page 10: 87. augustus 2013

Eigenlijk werd Michel als 18 jarige opgeroepen om zijn dienstplicht bij deKoninklijke Landmacht te gaan vervullen, maar was daarvoor niet zo gemotiveerd,temeer omdat familie reeds bij het Korps Mariniers en Koninklijke Marine hadgediend. Tijdens de keuring bleef hij met enkelen over en op 10 mei 1982opgekomen bij het Korps Mariniers. Er volgden zowel fysiek als mentaal zeer zwaretrainingen. Na een dienstverband van vier jaar maakte Michel de overstap naar deKoninklijke Marine. Een en ander staat niet tegenover elkaar; hij zag oudere enuiterst bekwame collega’s hun carrière eindigen als sergeant-majoor en genoegennemen met de eer en trots voor volk en vaderland. Terugkijkend bleek zijndoorstroming een goede keus.

Tijdens zijn loopbaan werd hij ook op de Nederlandse Antillen geplaatst om daaruiteindelijk vijf jaar te verblijven. Het afwisselende militaire leven trok echter eenwissel op de persoonlijke situatie. Vandaar leeft Michel niet meer samen met demoeder van hun kinderen Daan en Jelle. Zij wonen nog wel dicht bij elkaar.

Ook de uitzendingen naar het buitenland zoals Irak, Afghanistan en Bosnië zijn nietvoorbij gegaan aan Michel. Wanneer hij daarover begint te vertellen wordt er eenstukje wereld beschreven waarvan wij slechts een fractie uit kranten of via tvprogramma’s hebben kunnen vernemen. Ooggetuigenverslag uit de eerste hand.Droevig en prachtig tegelijk, maar wij waren er niet bij.

Wanneer het Ministerie van Defensie eenheden nodig heeft voor uitzending naarcrisisgebieden worden er gewoon militairen uitgezonden vanuit diversevakgebieden. Zo bestaat het dat een monteur na een paar maanden opwerktraject, projecten uitvoert in Afghanistan. Binnen de muren van kampen alsCamp Smitty, Camp Holland e.d. leefden verscheidene eenheden, verschillendeculturen, jonge en oudere collega’s, met gebruik van een vaak te krappe eetzaal,beperkte hoeveelheid douches en weinig vertier met elkaar. Het feit dat er eenvijand was buiten de poort versterkte het groepsgevoel. Nodig om ook samentegenslagen en de verliezen van collega’s te kunnen verwerken. In Afghanistan wasMichel een onderdeel van Civil Military Cooperation (CIMIC). Trok beveiligd dooreenheden van o.a. Luchtmobiel, Pantserinfanterie of het Franse Vreemdelingenlegioendoor het Afghaanse landschap. Doel was om samen met de battlegroup contact teleggen met de plaatselijke bevolking. Een leefgemeenschap die leeft volgens deKoran. Daarbij, als de natuur levert dan is het leven goed, als de natuur het af laatweten dan kan het leven erbarmelijk slecht zijn. Kinderen worden onder het genotvan een kopje thee toebedeeld aan ouderen. Zonder enige vorm van inspraak.Soms wordt een meisje van 14 verkocht door haar vader. Vervolgens leeft zij haargesluierde leven tot haar 40e levensjaar veelal binnenshuis. Het is haar slechtseenmaal per dag gegund om water te halen bij de rivier. Elk oogcontact met eenandere man kan leiden tot gruwelijke mishandelingen. Dergelijke vrouwen makensoms gebruik van de poppy (hoofdbestanddeel heroïne) oogst van hunechtgenoot. Zij verzamelen een handvol zwarte korrels en nemen deze in om ineen diepe slaap te geraken wat hen het leven kost, maar hen wel bevrijdt.Homofilie is onbestaanbaar in de Afghaanse cultuur. Mannen stellen wel openlijkdat de vrouwen er zijn voor de voortplanting en de mannen voor het plezier. Viaplaatselijke leiders gaven zij uitleg over de intenties van ISAF, namelijk het verlenenvan veiligheid en verhogen van stabiliteit. Michel voerde onder de noemerProvincial Reconstruction Team (PRT) allerlei projecten uit die werden uitbesteedaan lokale aannemers. Tijdens onderhandelingen over projecten zoals het bouwenvan scholen of waterputten het aanleggen van Hydro Electric Power Plants (HEPP) -een soort molen in een rivier - werd vooral gespeculeerd op de heersendemachocultuur waardoor er voortgang kon worden geboekt. De hoogopgeleide

EEN VETERAAN BIJ DE MARINIERSKAPEL

Page 11: 87. augustus 2013

Afghaanse tolken, veelal afkomstig uit Kabul legden uit dat de Afghaanse mannenin dit zeer primitieve gebied ontzettend eergevoelig zijn. Echter, de ongeletterdeAfghaanse partners waren praktisch van aard en enige boerenslimheid kan henniet worden ontzegd. Zolang zij geld verdienden aan de aanwezigheid van ISAFwas het relatief rustig in hun gebied, voerden zij ook gesprekken enonderhandelingen met vrouwelijke leden van ISAF en werd het de leden nietkwalijk genomen als zij per ongeluk hun voetzolen lieten zien.De mooiste uitzending ooit was voor Michel naar Bosnië. Als Commandant trok hijnaar het laatste LOThuis in een achtergebleven gebied wat bestond uit 1200 km2.Een LOThuis is een burgerwoning waar het wel zaak was de vinger aan de pols tehouden t.a.v. de veiligheid. Zij vormden vier patrouilles. Er was geengemeenschappelijke vijand. Er waren mooie auto’s en een beter salaris en de taakis goed gegaan.

Omstreeks juni 2008 werd Michel geplaatst bij een CIMIC support element inApeldoorn waar hij in 2009 de titel ’best man’ verwierf. Tijdens eentrainingsactiviteit in het voormalige Joegoslavië ontmoete hij Natalie, zijn huidigeCanadese partner die in Ottowa (Canada) woont en werkt.

Tot op heden is Michel heel tevreden met zijn (inter)nationale ervaringen. Hij is alaardig ingeburgerd bij de Marinierskapel, maar vergeet op zijn kantoor nog weleens de tijd. De muzikale klanken begonnen recent door te dringen en hij beslooteven bij de repetitie van de muzikanten binnen te lopen. Steeds wordt hij getroffendoor de bevlogenheid waarmee deze professionals repeteren. Ook tijdens hetconcert van 5 mei zag hij deze mentaliteit terug en de sfeer van Amsterdamkennende (waar zijn vader een patisserie had) bemerkte hij dit enthousiasme ookbij het publiek en de Koning.

Michel wat een mooi verhaal, heel erg bedankt. Wij wensen je alle succes envinden het erg fijn dat je ook de Stichting Vrienden van de Marinierskapel in jehart wilt sluiten.

Page 12: 87. augustus 2013

In het tweede kwartaal van 2013werd er meerdere malen en bijbelangwekkende momentengeschiedenis geschreven, met zowelceremoniële als artistieke hoogte-punten.De troonswisseling van 30 april wasnatuurlijk een van de meest eervollediensten die in de carrière van eenmilitair muzikant kan voorkomen.Uniek om als ceremoniële enmuzikale ambassadeur van deKoninklijke Marine deel uit te makenvan het voorgeschrevenstaatsprotocol. Daarnaast bleek dezedag uiteindelijk toch ook wel eensoort ”Longest Day” te zijn, met intotaal bijna zes uur stilstaandeerewacht….Vanwege een uitgebreide screeningprocedure en diverse veiligheids-maatregelen vertrok de bus metKapel en Tamboers & Pijpers, allen

TOPKWARTAAL!

volgens de voorschriften gekleed insporttenue, al om 02.15 uur(’s nachts dus ☺) vanaf de VanGhentkazerne naar de MarinekazerneAmsterdam. Hier moest omgekleedworden in het galatenue, ontbetenen werden de laatste instructiesontvangen. Met een ’schone bus’(gebomcheckt!) werd vervolgensiedereen vervoerd naar eendependance van de Universiteit vanAmsterdam, gelegen een paar stratenachter het Paleis op de Dam. Dit wasde verplichte uitvalbasis voor de restvan de dag. Om ongeveer 08.30 uurmarcheerde de erewacht van hetdetachement mariniers met defeestelijke mars ”Qua Patet Orbis”naar de voorzijde van het Paleis. Demuziek werd opgesteld recht voor decommentaarpositie van de NOS endoor de grote schermen die aanweerszijden van de Dam opgesteldwaren konden alle activiteiten binnenprima gevolgd worden. Nadat deceremoniële inspectie had plaats

Page 13: 87. augustus 2013

gevonden werd onder meer despeciaal door oudmuzikant Joop vanDijk geschreven compositie”Defileermars van de Koning”gespeeld. (Voor de Vrienden na tebeluisteren op de cd ”FriendsForever”). Na de abdicatie en detoespraken vanaf het balkon doorKoning Willem-Alexander en PrinsesBeatrix had de Marinierskapel de eer,daarbij geleid door kapelmeesterBongaerts, om als onderdeel van hetoudste krijgsmachtonderdeel derNederlanden, het ”Wilhelmus” uit tevoeren. Deze hele dag werden deverschillende militaire orkesten op dediverse locaties afgewisseld en’s middags, tijdens de inhuldiging inde Nieuwe Kerk, werden de kapel enT & P voor muzikale opluisteringgepositioneerd aan de achterzijdevan het Paleis. Een zeer bijzonderebijdrage was weggelegd voor dehoornblazers Jetten en Van Balen vanhet Korps Mariniers, die deel uitmaakten van het ’Cortège van deHerauten van Wapenen’ omsymbolisch de inhuldiging aan hetverzamelde volk te verkondigen. Zijbespeelden hierbij op voortreffelijkewijze de volgens het ceremonieelvoorgeschreven lange signaal-trompetten.

BevrijdingsconcertIllustrerend hoe snel het muzikaleroer in deze periode om moest washet vooruitzicht van het volgendegrote optreden waar letterlijk eenmiljoenen-publiek mee bereikt zougaan worden: het 5 mei Bevrijdings-concert op de Amstel in Amsterdam.Overigens voorafgegaan door detraditionele herdenkingen op 4 mei,onder meer ’s morgens in Den Helderen ’s avonds in Rotterdam.Toen in 1995 50 jaar bevrijdinggroots werd gevierd, werd dat inAmsterdam op 5 mei feestelijkafgesloten met eenbevrijdingsconcert op een ponton opde Amstel uitgevoerd door.…. jawel,de Marinierskapel o.l.v. Gert

Buitenhuis. Die formule bleek zosuccesvol dat deze inmiddels jaarlijksherhaald wordt met steeds een anderuitvoerend orkest. Dit podium op hetwater nabij Koninklijk Theater Carré,sfeervol verlichte bruggen en kadesén (heel bijzonder dit voorjaar)perfect weer vormde op 5 mei 2013opnieuw de bühne voor deMarinierskapel. Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima, PrinsesBeatrix, Admiraals en Generaals,vertegenwoordigers van hetparlement, 13.000 bezoekers enmiljoenen televisiekijkers warengetuige van een zeer gevarieerdeperformance onder bezielendeleiding van chef-dirigent HarmenCnossen. Solisten Nick & Simon,sopraan Maria Fiselier, het Brabantkoor, kinderen, dansers, Tamboers &Pijpers en het orkest verzorgden een

cross-over programma van klassiekeen populaire muziek. Hierbijpasseerde operamuziek van Bizet enVerdi, maar ook ”The Lion King” en”Bridge over troubled Water” vanSimon and Garfunkel.

Marinierskapel met solisten Nick en Simon

Page 14: 87. augustus 2013

Muzikant sergeant-majoor John Curfsmaakte grote indruk met een solo-vertolking op zijn piccolo-trompet.Het onvermijdelijke ”We’ll meetagain” aan het eind van hetprogramma werd zelfs uitbundigmeegezongen door het Koningspaar!Zeker de moeite waard om nog eensterug te kijken, bijv. viawww.uitzendinggemist.nl(op het moment van schrijven is dezelink al meer dan 35.000 keer bekeken!)en onze site www.stichtingvriendenmarinierskapel.nl.In verband met het aflopen van zijncontract markeerde deze uitvoeringtevens de afsluiting van dedirigeerperiode van majoor Cnossen.Hij is per 1 juni opgevolgd door PeterKleine Schaars (1962), zeker geenonbekende voor de meeste Vrienden.

Nieuwe dirigentNadat hij zijn militaire dienstplichtvervulde bij het Korps Mariniers en deelementaire vakopleiding (EVO)behaalde werd Peter Kleine Schaarsvanwege zijn kwaliteiten ten dienstgesteld bij de Marinierskapel. Hij waser werkzaam als trombonist,stafarrangeur en assistent-dirigenttotdat hij in 2002 door toenemendeinternationale werkzaamhedenbesloot het orkest (als sergeant-majoor) te verlaten. Met zijnaanstelling als Majoor derMarinierskapel is hij de eerstedirigent die naast het conservatoriumook de mariniersopleiding heeftvoltooid. Door een overvolleevenementenperiode was het eenallesbehalve rustige inwerkperiode ener werden samen concerten gegevenin het kader van het KM 525 jubileumin Veere en Middelburg. Daarna inVroomshoop en een hommage inAlkmaar aan de 17e eeuwse CornelisDrebbel, de uitvinder van onder meerde onderzeeboot.

Op de Marinedagen in Den Helderwerd Koning Willem-Alexandertoegespeeld op de groteSaamhorigheidsdag met ca. 30000aanwezige (oud) marinemensen envolgde een openingsconcert metbegeleiding van soliste Sandra vanNieuwland (bekend van het tvprogramma The Voice).

Slotoptreden van Harmen Cnossen. Sandra van Nieuwland en Peter Kleine Schaars

Page 15: 87. augustus 2013

Ook op de Nationale Veteranendag inDen Haag op 29 juni werd voorduizenden aanwezigen een succesvolen spetterend showprogrammagespeeld. Hier waren de solistenzangeres Sigrid Hof en de drie diva’svan Big, Black & Beautiful.

Ceremoniële activiteiten in dezeperiode waren o.a. de grotebeëdiging van marineofficieren ophet KIM en een erewachtoverhandiging Geloofsbrieven, voorde eerste keer aan Koning Willem-Alexander.

Wereld Muziek ConcoursTussen al deze activiteiten doorwerden met top-dirigent Jan Coberverschillende concerten voorbereiddie allen te maken hadden met het 4-jaarlijkse grote muziekevenement inKerkrade.

Zo vond in het sfeervolleopenluchttheater van Valkenburg aan

de Geul een try-out plaats van deruim 50 minuten durende nieuwesymfonie ”A Tribute to Komitas” vancomponist Ed de Boer. Vervolgenswerden op 4 en 5 juli jongedirigenten in de gelegenheid gesteldom in het kader van de WMCdirigenten-masterclass met eenberoepsorkest van hoog niveau tewerken. 15 deelnemers uit Spanje,Italië, Duitsland, België en Nederlandkregen van de docenten Jan Cober,Alex Schillings en Eugene Corporon(uit de VS) onderricht, tips en video-analyses van hun dirigeerwijze. Ditwerd afgesloten met een concert inTheater Kerkrade, waar naast deofficiële wereldpremière van DeBoers’ 3e symfonie ook PerryHoogendijk als solist op hetprogramma stond. Deze fantastischebastuba speler van het KoninklijkConcertgebouworkest speelde samenmet de Marinierskapel en inaanwezigheid van de Zwitsersecomponist Oliver Waespi het voorhem geschreven ”Tuba Concerto” enpresenteerde er tevens zijn nieuwe cd”Quicksilver”.

Van ’uitbollen’ naar dezomervakantie was hierna zeker geensprake want een kleine week laterdemonstreerde de Marinierskapelnogmaals haar grote klasse door inkorte tijd een geheel nieuwprogramma met absoluut geeneenvoudige muziek in te studerenmet de drie overgebleven kandidatenvan de WMC dirigenten-wedstrijd.Op 10 juli schitterde het orkest in deRodahal in Kerkrade met dezefinalisten, waarbij na de pauze ooknog onder leiding van WMC’s artist-in-residence Jan Cober gemusiceerdwerd. De jury beloonde uiteindelijkde sympathieke en bescheidenItaliaan Andrea Gasperin met deGouden Dirigeerstok. Daarnaast heelveel lof en hulde voor de klank ensamenspel van het orkest van de uithet internationale blaasmuziekwereldsamengestelde kenners: het publiek!

Defilé KIM

Page 16: 87. augustus 2013

Dirigent Harmen Cnossen neemt afscheid van de Marinierskapel.Interview door Frank Adams met vriendelijke toestemming overgenomen uit hetblad van de Bond voor Orkestdirigenten ”De Dirigent” nr. 2, juni 2013.

In 2008 was de blaasmuziek verrast door de aanstelling van Harmen Cnossen alsnieuwe dirigent van de Marinierskapel. Wie was deze outsider? Al snel werd meerover hem bekend. Als slagwerker studeerde hij aan de Herbert von KarajanAcademie bij de Berliner Philharmoniker en speelde hij bij het Noord NederlandsOrkest, De Vlaamse Opera en vele andere orkesten. Als dirigent begon hij zijncarrière bij Nederlandse Studentenorkesten en het Tschaikovski Chamber Orchestraof Belgium. In 2000 verhuisde hij naar China waar hij maar liefst zes jaar werkzaamwas bij orkesten in Peking, Shanghai, Hong Kong en Macau.”Het was klaar” vond hij. ”Ik wilde dolgraag weer terug naar Europa. Al kom ik weluit de symfonische wereld, de stap naar de Marinierskapel was wel volkomenlogisch. Ik wilde gewoon muziek maken.”

Aangekomen bij de Van Ghentkazerne in Rotterdam ontving Cnossen mij in éénvan de bijgebouwen van het opleidingscentrum. Enigszins ’kat uit de boomkijkend’ zei hij: ”Ik weet niet of ik veel te vertellen heb” maar toen het ijs een beetjegebroken was begon Cnossen zijn pantser te openen en sprak hij openhartig overzijn tijd bij de Marinierskapel en over zijn liefde voor de klassieke muziek. ”Mijn tijdbij de Marinierskapel is een mooie tijd geweest met vooral hard werken. Toen ik in2008 de vacature zag voor dirigent voor dit orkest dacht ik, waarom niet? Muziekis muziek! Na mijn trainingsperiode van twee maanden ben ik begonnen in dezefunctie van dirigent. Ik heb eigenlijk niet eens echt een gewenningsperiodegekend. De samenwerking met het orkest was eigenlijk vanaf de eerste dag erggoed. Dat heeft denk ik te maken met het feit dat ik niet echt een stempel hebwillen drukken op het orkest. Ik heb vooral de orkestmusici zelf laten bepalen watze wilden spelen. Daarnaast was ik ook totaal onbekend met het harmonieorkestrepertoire. Er zitten aardig wat dirigenten in het orkest met een enormerepertoirekennis. Er zijn heel wat, voor mij, nieuwe stukken op de lessenaarverschenen in de afgelopen jaren. Met veel plezier denk ik terug aan muziekwerkenals ’”Schilderijen van een tentoonstelling” van Modest Mussorgsky, verschillendeouvertures van Franz von Suppé, de prachtige koralen, marsen en de mooiebewerking door Richard Strauss van ons volkslied ”Het Wilhelmus”. Tijdens hetBevrijdingsconcert op 5 mei j.l. hebben we samen met het Brabant Koor nogkoorwerken van Verdi opera’s uitgevoerd die overigens zeer goed geschikt zijnvoor harmonieorkest.”

”Tsja een nieuwe periode was het zeker voor mij. Ik was al een aantal jaren alsdirigent werkzaam in Azië en kwam nu in een totaal andere muziekwereld terecht.De internationale symfonieorkesten bestaan weliswaar ook vaak uit eeninternationaal gezelschap van musici met verschillende culturele achtergronden. Bijde Marinierskapel kreeg ik te maken met een orkest dat louter bestond uitNederlandse musici die dus ook vanzelfsprekend een min of meer gelijke cultureleachtergrond hebben. Ze spreken dezelfde taal en dragen elke dag hetzelfdekostuum. Ze kiezen hier ook bewust voor. Ik heb de cultuur van de Marinierskapelleren kennen als een eigen cultureel bolwerk waar men respectvol met elkaaromgaat en de eigen marine cultuur voorop zet. De organisatie is dus ook erg opelkaar en zichzelf gericht. Dit heeft wel als groot voordeel dat als er een keuzegemaakt wordt men er volledig voor gaat. Men is trots op de Marine en het orkest

”DE KLANK DIE IK ME VOORSTELDEHEB IK GEHOORD”

Page 17: 87. augustus 2013

wordt als een belangrijk en waardevol onderdeel beschouwd. Deze waarderinggeeft onze musici de energie om alle activiteiten tot in de perfectie uit te voeren. Ikben daar ook helemaal in meegegaan maar merkte wel voor mezelf dat dat teveelwerd. In deze baan is het niet alleen leiden van de repetities op maandag/dinsdagen woensdagochtend, maar ook de totale artistieke en organisatorischewerkzaamheden horen hier bij. Gelukkig heb ik op een bepaald moment watceremoniële taken kunnen overdragen aan Peter Bongaerts die dat met heel veelkunde doet. Het was voor mij ook onmogelijk om tijdens deze periode, naast dekapel, nog andere muzikale activiteiten te doen. Het was gewoon hardwerken indeze job.”

Herbert von Karajan”Ik heb zelf de keuze gemaakt om te stoppen bij de kapel. Ik wilde na deze intensejaren weer tijd om te studeren. Dit is iets waar ik ontzettend naar uit kijk eneigenlijk erg gemist heb. Veel partituren bekijken en pianospelen. Als dirigent vande Marinierskapel heb je natuurlijk erg veel met lichte muziek te maken. Dit hoeftnu niet meer en komt er in mijn lijf ruimte voor andere muziek. Eigenlijk de muziekvan mijn hart. De klassieke muziek en dan vooral de vocale klassieke muziek. Ik kannu weer met overgave studeren aan mijn favoriete werken als ”Salomé” vanRichard Strauss of de wonderschone ”Symphony Liturgique” van Arthur Honneger.Beide werken hebben een enorme indruk op mij gemaakt. Niet in de minste plaatsdoor de uitvoeringen onder leiding van Herbert von Karajan. Dit is voor mij zondertwijfel de grootste dirigent die ooit geleefd heeft. In mijn studietijd aan de ”VonKarajan Akademie” in Berlijn waren zijn handen afgegoten in cement. Ik heb dezeafdruk vaak gevoeld met de gedachte: konden deze handen maar doorgegevenworden. Zijn half diagonale schepbewegingen creëerden naar mijn idee de mooisteklank ooit. Deze fascinatie heeft mij nooit losgelaten. Zijn uitvoeringen enopnamen zijn legendarisch.”

Het afscheid”Ik zal vooral de goede band met het orkest wel missen maar ik wil daar ook nietoverdreven sentimenteel overdoen. Het was voor mij een baan! Het was eeninteressant gevoel en proces waar ik enorm veel van geleerd heb. Dirigentenkomen en gaan. Zoals ik al zei hebben we hele fijne jaren gekend en heb ik echtnooit mijn stem hoeven te verheffen. Er was echt veel wederzijds respect.Misschien dat het orkest van mij meer symfonische inbreng had verwacht? Ik hebvooral hun eigen repertoire ideeën uitgevoerd. Of ik iets toegevoegd heb aan hetorkest? Nee dat geloof ik niet. Mijn klank, mijn beweging. Dat wat ik mevoorstelde heb ik gehoord!”

Page 18: 87. augustus 2013

De regelmatige concertbezoeker zalhet al wel opgevallen zijn; sinds enigetijd is de Marinierskapel weer verblijdmet een aantal nieuwe collega’s. Erhebben inmiddels meer personelemutaties plaats gevonden, maaromdat tussen het moment vanauditie, keuring en aanstelling denodige (voornamelijk)administratieve handelingen moetenplaats vinden kan nog niet iedereenofficieel in het mariniersmuzikanten-baadje gestoken worden.Onderstaande collega’s gelukkig welen stellen zich hierbij even voor.

Marit Berends - celloSinds afgelopen november is Marit(1981) in dienst als celliste bij hetStrijkje van de Marinierskapel enwerkt daarnaast in de bibliotheek vanhet orkest.

EVEN VOORSTELLEN

”Voordat ik werd aangenomen was ikwerkzaam als freelance celliste encellodocente. Dit was erg leuk om tedoen maar op een gegeven momentwas ik klaar voor een nieuweuitdaging in mijn werkende leven.Met mijn masterdiploma cello op zakdeed ik auditie voor het Strijkje vande Marinierskapel en werdaangenomen. In het begin was hetwel even wennen omdat voor mij alsstrijker de wereld van de militaireorkesten vrij onbekend was. Maar alsnel vond ik mijn plek in het Strijkje,dat samengesteld is uit de volgendeinstrumenten: viool, cello, contrabasen piano. De optredens zijn altijd eenbelevenis.

Als voorbeeld: mijn eerste optredenwas op de afscheidsreceptie van deMinister van Defensie en heb ik

Het Strijkje van de Marinierskapel

Page 19: 87. augustus 2013

kennis mogen maken met de huidigeminister... dat is niet iets wat je elkedag meemaakt. Verder spelen weveel op diners van hooggeplaatstepersonen binnen de KoninklijkeMarine waar we elke keer hartelijkverwelkomd worden. Het repertoiredat we spelen is divers: licht klassiek,zigeunermuziek, tango’s, walsen,romantiek.

Ook in de bibliotheek heb ik hetprima naar mijn zin, want geen dagis hetzelfde: orkestleden lopen in enuit en wij zorgen dat elke dag dejuiste bladmuziek op de lessenaarstaat. Andere dagen is het weerrustiger en hebben we tijd om ordeop zaken te stellen. Ik vind het leukom met deze verantwoordelijke taakdeel uit te maken van dit prachtigeorkest!

Naast deze werkzaamheden treed ikmet mijn eigen ensembles op inkamermuziekseries, heb ik cd’sopgenomen en was de afgelopenjaren regelmatig op Radio 4 te horen.U hoort mij vast spelen in dekomende jaren bij de kapel enwellicht ontmoeten we elkaar daar.Tot dan!”

Bas van der Sterren - klarinetBas (1982) groeide op in Hoorn (NH)waar hij al op zijn 8e met klarinetspelen begon. Op zijn 11e werd hij lidvan de plaatselijke muziekvereniging:het Hoorns Harmonie Orkest. Bij ditorkest was en is nog steeds zijn vaderdirigent. De liefde voor muziek komtdan ook hoofdzakelijk van hem; alsberoeps klarinettist was hijverbonden aan de bekendeAmsterdamse Politiekapel totdatdeze helaas in 1988 werd opgeheven.

Na de middelbare school is Bas gaanstuderen aan het UtrechtsConservatorium bij Céleste Zewald(klarinettiste van het BrabantsOrkest). In 2010 studeerde hij af,waarna nog 2 jaar privé lessen volgde

bij klarinettist Hein Wiedijk van hetKoninklijk Concertgebouworkest.

”Voordat ik bij de kapel werdaangenomen heb ik al bij een aantalberoepsorkesten geremplaçeerd.Daarnaast geef ik al een aantal jarenmet plezier klarinetles bijKunstencentrum De Hint op delocaties Uithoorn en De RondeVenen.

Sinds 15 april ben ik officieel indienst bij de kapel gekomen en hebhet er erg naar mijn zin. Wel moest ikwennen aan het militair ceremonieel:niet alleen spelen, maar ook vooralopletten. En liet mijn eerste echtedienst nu net de inhuldiging vanKoning Willem-Alexander zijn...!”

Madeleine den Braven - klarinetOok Madeleine (1985) sluit zichgraag bij het voorstelrondje aan:

”Afgelopen oktober heb ik proefspelgedaan bij de Marinierskapel. Eenongelooflijk spannende ervaring en ikkon mijn oren niet geloven toen ikhoorde dat ik de baan ’gewonnen’had. Na de keuringen te hebbendoorstaan - met een aantal beren opde weg, die ik eens flink geknuffeldheb - ben ik 10 juni eindelijk officieelaangesteld.

Op mijn zevende ben ik begonnenmet het bespelen van de klarinet enkreeg les op de muziekschool inWaalwijk. Mijn vader speelt fagot enik ging vaak met hem mee naarconcerten. Ik was zo onder de indrukvan de klarinettisten in het orkest datik dat instrument ook wilde bespelen.Nu spelen mijn vader en ik nogsteeds veel samen in ensembles enorkesten, zoals Sophia’s Vereenigingo.l.v. Heinz Friesen. Na het behalenvan mijn Bachelor en de 2e Faseklarinet aan het Fontys Conservatoriumin Tilburg bij docent Lars Wouters v.d.Oudenweijer ben ik nog een deeltijdDocent Muziek opleiding gaan

Page 20: 87. augustus 2013

volgen. Helaas was de opleiding nietmeer te combineren met dewerkzaamheden bij de kapel, maarmisschien dat dit in de toekomst noggaat lukken. Een aantalwerkzaamheden van het orkest zijnhelemaal nieuw voor mij, zoalsbijvoorbeeld erewachten. Die heb iknu twee keer meegemaakt; wat eenervaring! Ook het spelen op straat enhet lopen en instuderen van eentaptoe-show had ik nog niet eerdergedaan. Ik vind het heel leuk eneerlijk gezegd ook best lastig, maarhet gaat steeds beter.

Muziek maken en beluisteren is hetvoornaamste dat ik doe, daarnaasthoud ik van lekker (vegetarisch)koken, wandelen met de honden vanmijn ouders, paardrijden in de bossenen rockconcerten en festivals tebezoeken met vrienden en familie.Elke dag vind ik het nog steedsbijzonder dat ik deel uit mag makenvan dit mooie orkest en hoop datnog lang te blijven doen! ”

Groetjes, Madeleine

COLOFONUitgave:

Stichting Vrienden van de Marinierskapel

Redactie:Wim van Dam

Els van Gemeren

Medewerker:Bart van Tienen

Correspondentieadres/secretariaat:Postbus 1191

3260 AD Oud-BeijerlandTelefoon: 0186 - 61 27 65

WWW.STICHTINGVRIENDENMARINIERSKAPEL.NL

Page 21: 87. augustus 2013

In 1938 werd door de ”ClubRotterdam” besloten om een aantalceremoniële trommen aan het KorpsMariniers te schenken. Bij de befaamdefirma Boosey & Hawkes in Londenwerd vervolgens de bestellinggeplaatst en op 9 mei 1940 arriveerdehet prototype ter beoordeling inRotterdam, één dag voor de Duitseaanval op Nederland ….Gelukkig kon in de navolgende dagenhet prototype veilig gesteld wordenen is deze nog steeds in gebruik bijde Tamboers & Pijpers van het KorpsMariniers, waar volgens de traditiealleen de oudste tamboer op magspelen.

Na een vertraging van bijna 10 jaarwerden uiteindelijk in 1949, tergelegenheid van de 284eKorpsverjaardag, op de toen nieuweVan Ghentkazerne de 8 galatrommenvoor de Tamboers & Pijpers en 1grote trom voor de Marinierskapelgeschonken.

Door veelvuldig gebruik en slijtageo.a. van de natuurvellen onderinvloed van weersomstandighedenwerd de grote trom vervangen enverdween uit het zicht. Met in hetvooruitzicht het groot ceremonieelter gelegenheid van de troonswisselingheeft tamboer-maître sergeant-majoor van de mariniers algemeenEd Oosterom het initiatief genomentot restauratie van dit bijzondereinstrument. Genereuze giften vanKolonel der mariniers b.d. Hameete(90 jaar) en de Stichting Rotterdamen de Mariniers (deze schonk aleerder bij het 60 jarig bestaan van deMarinierskapel de witte show-baadjes) hebben het vervolgensmogelijk gemaakt datslagwerkspecialist Vancore PercussionInstruments in Joure met deherstelwerkzaamheden aan de slagkon gaan. Dit werd bemoeilijkt door

AANWINST VOOR DE MARINIERSKAPEL

het niet-gangbare formaat (30 inch),de vele laklagen en rood-wit-blauwehoepels en het fraaie zilverwerkafkomstig van een zilversmid uitSchoonhoven. Ook de tromknopenmet klassiek koordwerk vereiste eenspeciale techniek die in Nederlandnog slechts door een paar tamboersvan het korps Tamboers & Pijpersbeheerst wordt. Na meer dan 50 uurwerkzaamheden kon op donderdag25 april een schitterend gerestaureerdegrote trom gepresenteerd worden inde repetitieruimte van de Mariniers-kapel, in aanwezigheid van decommandant Van Ghentkazerne ende heren Hameete (drager BronzenKruis), Dutilh (voorzitter van deStichting) en salesmanager Van derKolk.

Sergeantmuzikant Richard Dols,speler van de grote trom tijdensceremoniële diensten, had als eerstede eer en het genoegen om dezeverrijking van het instrumentarium’in te slaan’.

De presentatie aan het grote publiekvond natuurlijk vervolgens plaats op30 april op de Dam in Amsterdam!

Naschrift redactie: zie ook het artikel”Bijzondere restauratie” in nieuwsbriefnr. 86 - april 2013.

Foto: Frank Kramer

Page 22: 87. augustus 2013

SPORTIEVE DURFALS

Onlangs hebben twee ondernemende dames van de Marinierskapel, EllenBayens en Marlou van der Schoot, de sprong gewaagd.Naast hun muzikale activiteiten zijn ze regelmatig in de sportschool op de VanGhentkazerne te vinden voor onder meer badminton, judo, klimmen enhardlopen. Een onderdeel wat niet mogelijk is om op de kazerne te volbrengenis parachute springen – een lang gekoesterde wens.Daarvoor reisden Ellen en Marlou begin juli af naar paracentrum Teuge bijApeldoorn. Hier kregen ze gedurende een hele dag grondopleiding waarbijgeoefend werd om op een bepaalde manier uit het vliegtuig te springen endoor middel van een ’pararol’ juist op de grond te landen.De volgende dag was het zover en zou de opgedane kennis in praktijk moetenworden gebracht. Met toch wel de nodige spanning stapten ze samen met 18deelnemers (het was proppen) in het vliegtuig met de passende naam Swoop.Terwijl ze vastgelijnd werden steeg het vliegtuig tot ongeveer 3500 voet, ca. 1km hoogte. Het moment om zelf op het randje in de deuropening te gaanzitten met de benen naar buiten was natuurlijk behoorlijk eng. Na een kleinduwtje vielen ze de ruimte in en ervoeren ze de enorme kick die het geeft alsde parachute open is en je letterlijk in de lucht zweeft – geweldig! Daarnanatuurlijk goed op de hoogte letten, sturen en de valoefeningen in praktijkbrengen, waarna ze vol adrenaline en een fantastische ervaring rijker veiliglandden. Door vijf van deze solo sprongen mogen deze twee sportievelingennu als enige muzikanten van de Marinierskapel voortaan een welverdiendewing op hun uniform dragen.

l. Ellen Bayens (hoorniste) en r. Marlou v.d.Schoot (klarinettiste)

Page 23: 87. augustus 2013

KORPSCONCERT 2013

Enkele weken eerder dan gewoonlijk, vindt het korpsconcert in De Doelen teRotterdam dit jaar plaats op woensdagavond 6 november.Bij het ter perse gaan van deze nieuwsbrief waren geen bijzonderhedenbekend, zij het dat het concert wordt gegeven t.g.v. van de viering van het348 jarig bestaan van het Korps Mariniers.

Traditioneel zal het programma vóór de pauze bestaan uit (licht) klassiekewerken en daarna zal de nieuwe muzikale show met populaire muziek wordenuitgevoerd, dit alles onder leiding van chef-dirigent majoor Peter KleineSchaars.

We zijn ervan uitgegaan dat, even als voorgaande jaren, voor ons 1e rangplaatsen op de parterre worden gereserveerd. De gereduceerde toegangsprijsis ongewijzigd gebleven en bedraagt € 14.00 per persoon, inclusief garderobeen koffie of thee zowel bij binnenkomst als in de pauze. U als donateur kuntzoveel kaartjes bestellen als u wilt maar u kunt geen voorkeurplaatsenreserveren. Uitzondering op deze regel wordt gemaakt voor minder validen enrolstoelgebruikers.

U kunt uw kaartjes bestellen door overmaking van het totaal verschuldigdebedrag (aantal kaartjes x € 14.00) naar rekeningnummer ING 452.11.50ten name van Stichting Vrienden Marinierskapel, Postbus 1191, 3260 ADOud-Beijerland onder vermelding van ”kaarten korpsconcert”.Uw bestelling/betaling dient uiterlijk 30 september a.s. in ons bezit te zijn.Houdt u er rekening mee dat het doorgaans een week duurt eer wij berichtvan uw betaling ontvangen van de bank. Na deze datum kunt u nog kaartjesbestellen bij de kassa van De Doelen maar dan vervalt de gereduceerdetoegangsprijs.

Dit is de uitnodigende naam van denieuwe cd van de Marinierskapelwelke tot stand is gekomen inopdracht van onze stichting tergelegenheid van het jubileum 525jaar marine. De cd bevat bijzondereopnamen die nog niet eerder zijnuitgegeven en waarbij ervoor isgekozen om drie kenmerkendegenres te laten horen: ceremoniëlemuziek, origineel repertoire enpopulaire muziek.

De cd wordt ter verkoop aangebodenop o.a. de Nationale Taptoe teRotterdam en het korpsconcert inDe Doelen.

NIEUWE CD ”FRIENDS FOREVER”

Page 24: 87. augustus 2013