40 jaar de Warande

of 42 /42
40 JAAR DE WARANDE in beeld

Embed Size (px)

description

 

Transcript of 40 jaar de Warande

Page 1: 40 jaar de Warande

40 jaar de Warande in beeld

Page 2: 40 jaar de Warande

1972

Op zaterdag 28 oktober1972 opende het gloednieuWe cultureel centrum de Warande met Eric Antonis als directeur. Het idee van cultuurcentra in de kleinere steden kwam van Frans Van Mechelen, minister

van Nederlandse Cultuur. Kabinetschef van minister Van Mechelen was Richard Proost, toenmalig schepen van cultuur en later burgemeester van Turnhout. Hij was de eerste voorvechter van een cultuurcentrum in zijn stad en moest daarvoor veel tegenstand overwinnen. De Warande mag zijn geesteskind genoemd worden.

Architecten van de Warande waren Carli Vanhout, Paul Schellekens, Eugène Wauters en Frans Schoeters. Architectuurcentrum ar-tur stelt van 24 november tot 27 januari 2012 de architectuur van de golden sixties en meer bepaald van de zogenaamde ‘Turnhoutse School’ tentoon. Ar-Tur biedt sinds 2006 gevarieerde architectuuractiviteiten voor een breed publiek.

uitnodiging

advertentie

1972

Page 3: 40 jaar de Warande

Op 25 maart 1973 trad blueslegende big joe Williams op. De Warande organiseerde in de beginjaren legendarische bluesoptredens, met onder andere John Lee Hooker in 1979.

Ook dit seizoen staan verschillende bluesconcerten op het Warandeprogramma: The Nighthawks, Matt Schofield, Bjørn Berge, The Rhythm Chiefs…

affiche

1973

Page 4: 40 jaar de Warande

1974

In de Gazet van Antwerpen lazen we op 23 april 1974 volgende aankondiging: “Het kultuur- en ontmoetingscentrum “De Warande” te Turnhout wil een funktie waarnemen voor iedereen. Ook voor de jongeren. Daarom dat ook een popkoncert thuishoort in “De Warande”. Met cockney rebel, de Britse groep die over gans de wereld sukses oogstte, heeft men andermaal een reuzetreffer. Zaterdag aanstaande, 27 april voor hen die het niet wisten, te 20 u. is De Warande voor de jongeren die hun tweede “grondzitpopkoncert” zullen meeleven. Even herhalen voor wie zou denken in smoking te moeten komen: het is een grondzitpopkoncert in de kelder van de Warande en dus is het geraadzaam spijkerbroek te verkiezen boven zondagpakje.”

Steve Harley in de Warande (c) Jean-Paul Van Deun

uit de Gazet Van Antwerpen op 23 april 1974

Page 5: 40 jaar de Warande

1975

urbanus trad voor de eerste keer op in de Warande op 14 september 1975. Vele optredens volgden: in 1977, 1980, 1982, 1986, 1991, 1998 en de voorlopig laatste keer in 2001. Tijdens Strip Turnhout 2009 gaf hij een speciaal concert met de Fixkes.

De start van de verkoop zorgde vooral in de jaren tachtig voor een ongeziene drukte aan de ticketbalie.

Na meer dan tien jaar komt Urbanus dit seizoen op vrijdag 19 en zaterdag 20 april 2013 opnieuw naar de Warande.

wachtrijen aan de balie

uit het gastenboek

Page 6: 40 jaar de Warande

1976

Op zondag 26 september 1976 bracht het internationale gezelschap kiss een bewerking van ‘Oresteia’, de Griekse tragedie van Aischylos. Het werd een toneelmarathon van ongeveer vier en een half uur in het Engels, Grieks en Latijn.

Kiss ontstond in 1970 in Engeland. De leden ervan trokken naar Frankrijk, Denemarken en Nederland en werden een multinationale groep. Hun producties ‘Oresteia’ en ‘Salome’ werden in Turnhout warm onthaald. Vervolgens verbleven ze een tijd in Turnhout. Onder de vleugels van de Warande werden ze de enige professionele theatergroep in de regio en kregen ze veel belangstelling van pers en publiek. Kiss leverde een belangrijke bijdrage aan het experimenteel theater.

‘Oresteia’ wordt dit seizoen op woensdag 24 en donderdag 25 april 2013 op locatie gespeeld door de Roovers.

uit de Gazet Van Antwerpen op 25 september 1976

Page 7: 40 jaar de Warande

1977

Toen de Warande opende in 1972, was dit nog maar de eerste fase.Op zaterdag 8 oktober 1977 was de tweede fase eindelijk klaar, de eerste schouWburg in de kempen. Tot dan vonden de voorstellingen plaats in het ‘voorgeborchte’ zoals de hal toen genoemd werd.

advertentie

Page 8: 40 jaar de Warande

1978

Op zondag 2 juli 1978 organiseerde de Warande in het stadspark een rockfestival met herman brood and his Wild Romance. In het voorprogramma speelde Tjens-Couter, de eerste groep van Arno Hintjens.

advertentie

Page 9: 40 jaar de Warande

1979

Op woensdag 24 oktober 1979 trad Monsieur 100.000 Volt gilbert bécaud op, één van de laatste Franse chansonniers.

uit h

et g

aste

nboe

k

uit d

e se

izoe

nsbr

ochu

re

Page 10: 40 jaar de Warande

1980

De Warande was van in het begin een plek waar extremen samengebracht werden: het authentieke volkse en het onbekende. Eric Antonis startte de zondagse rommelmarkt in de hal van de Warande: de snuisterende marktbezoekers moesten dan maar één stapje zetten om ook eens de kunstwerken in de tentoonstellingsruimte te bekijken. Op die manier werd de Warande een levendige ontmoetingsplaats voor iedereen.

In 1980 kwam er een kinderboerderij op de groenzone. Eric Antonis: “We kwamen tot de nare vaststelling dat we begonnen met een paar dieren, maar iedereen die zag dat er hier een kinderboerderij was, kieperde zijn huisdier over de draad. We begonnen met één schildpad en hadden er op het einde minstens twintig.”

Page 11: 40 jaar de Warande

1981

De tentoonstellingen vormden vaak het uithangbord van de Warande. Van opzet waren ze altijd eigenzinnig, soms controversieel of heel spectaculair.

1981 was een druk tentoonstellingsjaar: Kernenergie (met onder andere een bijdrage van Jef Geys), Max Selen, Marcel Van Maele, Pjeero Roobjee en zeven expo’s onder de noemer ‘Kempen Actueel’.

De overzichtstentoonstelling van het grafisch werk van pjeeroo roobjee liep van 4 juli tot 30 augustus. Meer dan 35 schilderijen, een vijftigtal tekeningen, albums met zeefdrukken en enkele objecten waren er te bewonderen.

Op woensdag 10 oktober 2012 speelden Jan Decleir en Koen De Sutter de Faustlegende naar een tekst van Roobjee.

uitnodiging

Haa

gse

Dan

dy z

ijn z

elfd

isci

plin

e

Page 12: 40 jaar de Warande

1982

De tiende verjaardag van de Warande werd met een ‘Nacht van de Warande’ gevierd. Die ‘Nacht’ was een avondvullend spektakel met muziek, poëzie en theater. En op zondag volgde kritische zelfreflectie met als thema: “10 jaar Warande, zinvol of niet?”.

Page 13: 40 jaar de Warande

1983

Wat hebben Matthijs Rümke (artistiek leider van Het Zuidelijk Toneel), Koen De Bouw (film- en televisieacteur), Ignace Cornelissen (artistiek leider bij Het Gevolg), Luc Nuyens (acteur bij De Roovers) en Chris Nietvelt (actrice bij Toneelgroep Amsterdam) gemeen? Ze waren ooit allemaal lid van teater 42, waarvan op de foto een momentopname.

In de jaren zeventig, tachtig en negentig was Teater 42 de proefbuis van de Warande. Het was een plek waar het theatervirus onweerstaanbaar rondwaarde en kinderen en jongeren de kans kregen hun podiumtalenten te laten openbloeien in samenspel met volwassenen.

uit de seizoensbrochure

Page 14: 40 jaar de Warande

1984

Omdat de schouwburg wegens asbestperikelen bijna twee jaar gesloten was, moest voor ‘jules verne’, het ‘theaterspektakel’ van Franz Marijnen op zoek gegaan worden naar een alternatieve locatie. Die werd gevonden in een leegstaande fabriekshal aan de Everdongenlaan in Turnhout. Het werd een huzarenwerk, waarbij meer dan 300 acteurs, werknemers, vrijwilligers en figuranten het beste van zichzelf gaven.

“Wie niet gaat kijken, is gek,” schreef De Morgen toen, en niet zonder reden.

Franz Marijnen regisseert dit seizoen ‘Winter’ van ‘t Arsenaal, op woensdag 16 januari in de Warande.

uit De Morgen op 28 augusus 1984

Page 15: 40 jaar de Warande

1985

De schouwburg bleef in 1985 een jaar dicht omwille van asbestproblemen. De kokatoe op het kruispunt van de Ring en de Steenweg op Mol werd omgetoverd tot podiumzaal. Niemand minder dan Astor Piazzolla, maar ook The Flying Pickets (dit seizoen ook op het programma), Humo’s Rock Rally en the robert cray band stonden in de Kokatoe op het podium.

folder

The Robert Cray Band

Page 16: 40 jaar de Warande

1986

jan decleir heeft vele malen op de Warandeplanken gestaan, in 1986 met ‘Obscene fabels’ van Dario Fo. De asbestperikelen van de schouwburg waren toen net achter de rug. In het gastenboek verwees Decleir er nog naar en wenste hij de Warande “veel succes zonder asbest”.

Dit seizoen was Jan Decleir op woensdag 10 oktober met Koen De Sutter te gast in de Warande met ‘Faust ofte Krakeling beneden de Louteringsberg’.

uit h

et g

aste

nboe

k

Page 17: 40 jaar de Warande

1987

In het jaar dat de Warande 15 jaar werd, opende een filiaal van kunst in huis. Kunst In Huis maakt promotie voor jonge Vlaamse kunstenaars, onder andere door het verhuren van kunstwerken aan particulieren en bedrijven.

liliane vertessen maakte dit kunstwerk, waarmee een vijftigtal grote reclamepanelen werden beplakt langs Kempense wegen. Eén exemplaar hangt nog steeds in de foyer van de schouwburg.

Dit jaar exposeerde Vertessen van maart tot mei op ‘Tweespoor’, een groot kunstparcours in Turnhout dat door de Warande werd georganiseerd in samenwerking met de Erfgoedcel Noorderkempen.

Page 18: 40 jaar de Warande

1988

In 1988 bracht Wim vandekeybus ‘What The Body Doesn’t Remember’ in de Warande.

In september 2012 kon je tijdens het openingsfeest van de Warande naar de Belgische première van ‘booty looting’ van Ultima Vez.

Page 19: 40 jaar de Warande

1989

In oktober 1977 vond in de Warande een kleine tentoonstelling plaats. In de hal van het cultuurcentrum werden platen uit de nieuwe Bakelandtstrip van tekenaar Hec Leemans en scenarist Danïel Janssens geëxposeerd. Dit naar aanleiding van een nieuwe prijs die aan hen werd uitgereikt: de Stripgidsprijs, een prijs die werd toegekend door het in Turnhout gemaakte stripblad Stripgids. De uitreiking groeide in de loop der jaren uit tot een festival, en de prijs (ondertussen ook bekend als de Bronzen Adhemar) is vandaag erkend als de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip.

Vanaf 1989 koppelde de Warande aan de toekenning van de prijs ook elke twee jaar twee grote tentoonstellingen. Dat jaar waren die gewijd aan Bronzen Adhemar-laureaat Johan De Moor, en aan diens vader Bob De Moor, tekenaar van onder meer Barelli, Cori de Scheepsjongen en Balthazar, en meer dan dertig jaar de rechterhand van Hergé bij het maken van Kuifje.

strip turnhout is ondertussen een begrip geworden in de stripwereld.

(c) Bob De Moor

Page 20: 40 jaar de Warande

1990

Op het programma van de langste nacht van het kortverhaal in 1990 stonden J.M.H. Berckmans, Hermine De Graaf, Margriet de Moor, Rita Demeester, Gust Gils, Kristien Hemmerechts, Walter van den Broeck, Bob van Laerhoeven en Lévi Weemoedt.

Op zaterdag 15 december sluit Turnhout 2012 af met De Lange Nacht van het Korte Verhaal, een unieke literaire manifestatie. Het is de eerste editie van een nieuwe literaire manifestatie gewijd aan het korte verhaal. Internationaal literatuurhuis Passa Porta, de bibliotheek van Turnhout en de Warande slaan hiervoor de handen in mekaar.

Literatuur staat ook op het programma van ‘Overlezen’. Al vier seizoenen lang kan je één zondagvoormiddag per maand mee debatteren over literatuur. Ervaren lezers als Jos Geysels en Karl Van den Broeck houden er dan nieuw werk van een Vlaams auteur tegen het licht.

affiche

uit Gazet Van Antwerpen op 7 april 1990

Page 21: 40 jaar de Warande

1991

Vanaf het begin was de bibliotheek gevestigd in de Warande. In de oorspronkelijke plannen was het zelfs de bedoeling ook de stedelijke academies er in onder te brengen.

Daarnaast is de Warande ook een receptief huis waar vele verenigingen te gast waren. In 1991 organiseerde KTC een optreden van het Nationaal Orkest van België, één van de vele concerten uit hun jaarlijkse reeksen. Maar ook aan KOV, Sportfiguur van het Jaar, Dance Desire, Nova Keurturnen of voor proclamaties en Sinterklaasfeesten wordt de Warande verhuurd. Wie stond er niet op het podium van de Warande?

bibliotheek

Nat

iona

al O

rkes

t van

Bel

gië

(dez

e fo

to w

erd

niet

in d

e W

aran

de g

enom

en)

Page 22: 40 jaar de Warande

1992

De Warande vierde haar tWintigjarig bestaan tijdens een feestavond met optredens van Poulains, Terry Garland Blues, De Nieuwe Snaar, Luc Wijns...

nieuwjaarskaart

Page 23: 40 jaar de Warande

1993

‘Grafische Notities’ was een grote overzichtstentoonstelling van de etsen en zeefdrukken van Fred bervoets van 9 oktober tot 14 november 1993. De Zwarte Panter gaf een publicatie uit naar aanleiding van deze tentoonstelling.

In 2008 vierde de Warande de 65ste verjaardag van Fred Bervoets met een bijzondere tentoonstelling. Fred Bervoets maakte een hele reeks schilderijen naar aanleiding van zijn verblijf in de woestijn van Nevada. Deze werken werden gebundeld in de tentoonstelling ‘Nevada, open mind’.

In de foyer van de schouwburg kan je nu nog dit gigantisch werk van hem bewonderen, het uithangbord van ‘Grafische Notities’.

affiche

Page 24: 40 jaar de Warande

1994

In 1994 bestond het Turnhoutse theatergezelschap het gevolg tien jaar. Op 24 juni 1994 ging ‘Fietsen’ in première in een regie van Arlette Van Overvelt.

Het Gevolg was in eerste instantie een project om met werkzoekenden vernieuwend jeugdtoneel te maken. Dit gebeurde in de Warande onder professionele leiding van Ignace Cornelissen, Piet Slangen, Marc Bogaerts en Johan De Feyter. Een jaar later werd het een professioneel gezelschap.

Ondertussen woont Het Gevolg al verschillende jaren in een theaterzaal in de Otterstraat. De relatie met de Warande bleef bestaan.

Page 25: 40 jaar de Warande

1995

‘De Keuken’ was één van de grootste amateurproducties in de geschiedenis van de Warande waaraan wel tien toneelkringen meewerkten. De voorstelling vond plaats in een grootkeuken in de voormalige fabriek van Alto-sigaren aan de Gierledreef in Turnhout. Samen met amateurgezelschappen uit de regio maakte de Warande ‘De Revisor’ (1992), ‘Festen’ (2005) en ‘De Familie Tót’ (2010).

Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig, bracht de Warande ook straattheater in verschillende wijken in de stad, pretentieloos theater met professionele en amateuracteurs. Geïnspireerd door het succes van dit straattheater begon de Warande daarna twee keer haar seizoen met een zelfgeproduceerde revue, doorspekt met Turnhoutse situaties en personages: ‘Me iel Turnawt mer ni me de binnenkerk’ en ‘Turnawt braandt’.

affiche

Page 26: 40 jaar de Warande

1996

Omdat jong geleerd oud gedaan is, heeft de Warande altijd geïnvesteerd in kinder- en jongerenvoorstellingen. In 1999 stond blauW vier (tegenwoordig bekend onder de naam Laika) in de Warande met ‘Cyrano’, geregisseerd door Jo Roets.

Ook de herneming met onder andere Kristien Van Pellecom stond in 1997 op het Warandeprogramma.

“Ik denk niet dat we kunnen zeggen: alle arbeiders participeren in de Warande, da’s echt niet waar,” stelde Eric Antonis bij zijn afscheid, maar hij was wel optimistisch: “Wat we wel beginnen vermoeden is dat de kinderen van de arbeiders beginnen te participeren. Dit is toch generatiewerk zonder enige twijfel.”

uit De Standaard op 12 september 1996

Page 27: 40 jaar de Warande

1997

FilmFestival ‘Focus op het Zuiden’ kennen we tegenwoordig als Filmfestival Open Doek. In 1997 vierde het ‘Mondiaal Filmfestival Focus op het Zuiden’ zijn vijfde verjaardag. Het festival ging en gaat nog altijd op zoek naar regisseurs die cinematografische kwaliteit koppelen aan maatschappelijk engagement. Vanaf 2013 slaan Open Doek en Cinema Novo (Brugge) de handen in elkaar.

affiche

Page 28: 40 jaar de Warande

1998

In 1998 bracht de Warande ‘Woud’, een dansvoorstelling van Anne Teresa De Keersmaekers gezelschap rosas.

In het verjaardagsweekend van de Warande op vrijdag 26 oktober wordt ‘Rosas danst Rosas’ hernomen, hun spraakmakende productie die in 1984 in de Warande te zien was.

Ros

as d

anst

Ros

as (c

) Her

man

Sor

gelo

os

Wou

d (c

) Her

man

Sor

gelo

os

Wou

d (c

) Her

man

Sor

gelo

os

Page 29: 40 jaar de Warande

1999

nederlandstalige artiesten zijn een vaste waarde in het Warandeprogramma. Herman Van Veen, Bram Vermeulen, Johan Verminnen, Guido Belcanto en Zjef Vanuytsel stonden meermaals op de planken.

De Nieuwe Snaar maakte er een erezaak van om van ons gastenboek telkens iets moois te maken. Hier zie je het gastenboek van 1999. In maart van dit jaar gaven ze hun laatste optreden in de Warande, zoals steeds uitverkocht…

uit het gastenboek

Page 30: 40 jaar de Warande

2000

‘L’image sensorielle’ van enrique vargas was een voorstelling die je met je neus, oren, ogen, tong en handen ervoer. Deze Colombiaanse theatermaker en antropoloog werkte met twintig dansers, acteurs en muzikanten uit de regio en opende na tien dagen experimenteren zijn uniek laboratorium voor het publiek.

Deze zomer was hij de coach van een groots sensorieel project dat uitmondde in de voorstelling ‘Between us’. Aan dit project werkten vier theaters, waaronder de Warande, en 43 jongeren uit Europa mee.

Page 31: 40 jaar de Warande

2001

Sinds 1996 organiseert de Warande de turn! out city nights. Jongeren kunnen verspreid in het gebouw tot in de late uren optredens, performances, theatervoorstellingen en film van aanstormend talent beleven.

De Warande en de Wollewei startten in 1996 ook met Woops! om de saaie middagpauzes van scholieren op te fleuren. De laatste editie die in de Warande georganiseerd werd, trad Dimitri Leue op met de Grafrokskes. Waren nog te gast: DJ Grazzhoppa, Luc Van den Brande, Sam Vloemans, Raymond van het Groenewoud, Lieven Vandenhaute, Felice, Stany Crets…

Voor jongeren die zelf artistieke ambities hebben, is er sinds 2000 in de Warande de kunstbende, de wedstrijd in kunst voor iedereen van 13 tot 19 jaar.

Woops! met Dimitri Leue

Kun

stbe

nde

flyer

Page 32: 40 jaar de Warande

2002

Toen de Warande dertig jaar werd, vierde ze dit onder andere met een hele maand huiskamerconcerten. Dertig dagen na mekaar waren er optredens, concerten of theatervoorstellingen bij dertig Turnhoutse dertigjarigen thuis. Deze voorstellingen werden via de website gestreamd (!). Tijdens de feestnacht was er onder andere een optreden van Arno en een voorstelling van Theater Stap.

Page 33: 40 jaar de Warande

2003

vaast colson exposeerde in 2003 met ‘Het Ezelsfeest’, een eigen universum waarin hij acties ondernam. Een ezelsfeest luidde in de Middeleeuwen het begin van de lente in. Het was een feest voor de dwazen waarbij alle geldende waarden onderuit werden gehaald: meesters werden slaven en andersom. Het resultaat was een carnavalesk volksfeest met spelende kinderen, bedelende lammen, visverkopers, kerkbezoekers en verklede mensen. Centrale figuur was de nar, aan het hof diegene die het zich kon veroorloven om verborgen kritiek te uiten. Vaast Colson liet zich inspireren door de nar en bouwde zijn eigen Ezelsfeest in de Warande. Voor de uitnodiging baseerde hij zich op het werk van Breugel.

uitnodiging

Page 34: 40 jaar de Warande

2004

sidi larbi cherkaoui bracht in 2004 ‘Foi’, met Marc Wagemans van theater stap. Hij kende hem van zijn samenwerking met Stap voor de voorstelling ‘OOK’. Dit voorjaar repeteerden ze toevallig op hetzelfde moment in de Warande: Larbi aan ‘Puz/zle’, Theater Stap aan hun nieuwste ‘Brilleman’. Tijd voor een reünie, tijdens dewelke de Stappers Larbi interviewden. Lees het volledige interview van Wouter Hillaert op de website en ontdek Larbi’s antwoorden op vragen als “Hoe komt het dat je zo goed kan dansen?” en “Waarom vind je het plezant om choreograaf te zijn?”.

Theater Stap ontstond in 1985 toen enkele theatermakers en muzikanten in de Warande gegrepen werden door een Franse voorstelling met mentaal gehandicapte spelers. Zij kregen in de Warande logistieke ondersteuning, en Theater Stap kon snel groeien. Theater Stap is ondertussen al verschillende jaren een professioneel gezelschap met een eigen theaterzaal.

Larbi geniet intussen wereldwijde faam, in oktober kon je in de Warande komen kijken naar zijn nieuwste voorstelling ‘Puz/zle’, die in Avignon in première ging en enthousiast onthaald werd.

Puz

/zle

(c) K

oen

Bro

os

Foi

Page 35: 40 jaar de Warande

2005

Dankzij de provincie Antwerpen werden genoeg middelen gevonden om eindelijk een tweede podiumzaal te bouwen, zoals opgenomen in de oorspronkelijke plannen van de Warande. Op 24 september 2005 opende het Warandep’ant met de kuub naar een ontwerp van Macken en Macken. Het waren de eerste stappen die leidden tot de overname van de Warande door de provincie antWerpen in 2009.

Het Warandep’ant werd ingewijd met een eerste openingsFeest, met op het programma Daan in de Kuub, Brussels Jazz Orchestra met special guests Bert Joris en Philip Catherine -beiden dit seizoen op het programma- in de schouwburg en een openluchtspektakel van Grupo Puja. Sindsdien starten we elk

seizoen met een openingsfeest. Duizenden mensen genieten van een openluchtspektakel, voorstellingen, optredens, straattheater en een grote picknick op het Warandeplein.

kunst in Zicht kreeg in het Warandep’ant een eigen workshopruimte: de Glazen Zaal. Sinds 1992 ontwikkelt ze kunsteducatieve projecten voor scholen. In 2005 wordt de naam het Warandemodel geboren: verschillende vzw’s wonen in de Warande en gebruiken haar infrastructuur. De creatieve ideeën van alle medewerkers worden samengebracht onder één dak. Momenteel wonen in de Warande Kunst

in Zicht, Open Doek, Ar-Tur, STORMOPKOMST, Kunst In Huis, Strip Turnhout en Dinamo.

hans op de beeck maakte de film ‘All Together Now’. In januari 2013 focussen we op de kunstenaar, onder andere met een tentoonstelling in de nieuwe tentoonstellingsruimte. Centraal hierin staat ‘Parade’, een nieuw videowerk. De opnames hiervoor gebeurden in het voorjaar van 2012 in de Warande.

All T

oget

her

Now

(c) H

ans

Op

de B

eeck

Daa

n in

de

Kuu

b (c

) Bar

t Van

der

Moe

ren

Page 36: 40 jaar de Warande

2006

In seizoen 2005-2006 was Robin Verheyen ‘artist in residence’. De Warande ondersteunt elk jaar een jonge artiest om een aantal

bijzondere projecten te realiseren. Alle artists in residence op een rij: Jef Neve (04-05), Robin Verheyen (05-06), Marie Koop (06-07), Sam Vloemans (07-08), Hans Wuyts (08-09), Florejan Verschueren (09-10), Stijn Van de Wiel (10-11), Jo Hermans (11-12) en Heidi De Feyter (12-13).

Dit seizoen is Jef Neve curator van het neve

Festival, van vrijdag 9 tot zondag 11 november in de Warande. Hij stelt dan ook zijn nieuwe cd ‘Sons of the New World’ voor, met andere ex-artist in residence Jo Hermans.

Artiesten aan het begin van hun boeiende artistieke carrière kan je nu ook ontdekken in ons nieuwe programma jong geWild. Voor wie houdt van kwaliteit en graag nieuwe werelden ontdekt, gaan onze programmatoren over de kunstdisciplines heen op zoek naar de crème de la crème onder het talent voor de toekomst. Speciaal voor de gelegenheid creëert de Warande een uniek

kader.

Jef N

eve

Page 37: 40 jaar de Warande

2007

In maart 2007 startte het jaarlijkse kinderkunstenfestival stormopkomst in de Warande. STORMOPKOMST maakt zo veel mogelijk kunstvormen toegankelijk voor kinderen van nul tot twaalf jaar. Het is de opvolger van het kinderkunstenfestival 'Tweetakt' dat enkele jaren daarvoor in Antwerpen werd georganiseerd. Vier dagen lang dompelen kinderen zich onder in allerhande kunstvormen. Dit seizoen kan je dubbel genieten: er is een editie einde november en de volgende is er al in maart.

Tijdens het verjaardagsweekend programmeerden we ‘Beats ’n Babies’, in 2009 de hit op STORMOPKOMST. Op zondag 28 oktober kan je met je kleinste naar het origineelste dansfeest voor beginners.

Beats ‘n Babies (c) Dries Segers

STORMOPKOMST

Page 38: 40 jaar de Warande

2008

dinamo ontstond in de jaren tachtig, de crisisjaren. Velen leerden de Warande kennen als stempellokaal. Dinamo werd in 1983 in het leven geroepen voor iedereen die overdag tijd heeft: huisvrouwen, gepensioneerden en natuurlijk werklozen. Ex-Warandedirecteur Staf Lauwerysen was een belangrijke trekker. In 2008 bestond Dinamo vijfentwintig jaar. Vandaag bereikt Dinamo zo’n tweeduizend cursisten. Educatie en sociaal contact staan centraal.

affiche

Page 39: 40 jaar de Warande

2009

De Warande programmeert geregeld locatievoorstellingen waarvoor ze bijzondere locaties zoekt. Dit seizoen staan Het Gevolg, Circus Ronaldo, Comp.Marius, De Roovers, Overmorgenland en Studio Orka niet in de schouwburg, maar wel ergens op een plein, in een hangar, in een wei, in een leegstaande fabriek of in een park.

In 2009 keek het publiek ademloos naar het controversiële ‘Wandelen op de Champs-Elysées…’ in de voormalige bijbeldrukkerij Splichal in Turnhout. Het jonge Fc bergman is in het Vlaamse theater één van dé sensaties van de afgelopen jaren. Hun theatertaal is anarchistisch, licht chaotisch, maar vooral extreem beeldend en poëtisch. Dit jaar speelde FC Bergman ‘Terminator Trilogie’ op een verlaten industrieterrein, een grote productie met zestig vrijwillige figuranten. De Warande is ontzettend dankbaar dat ze voor heel wat opdrachten, gaande van tickets scheuren tot meewerken aan producties, beroep kan doen op vele enthousiaste vrijWilligers.

Stef Aerts (FC Bergman), afkomstig van Beerse, was in zijn jeugd één van de kaaimannen. kaaiman is al tien jaar een broeiplaats voor theateracteurs tussen 9 en 20 jaar. Het is op enkele jaren tijd uitgegroeid tot een begrip in de regio. De Warande werkt hiervoor samen met Theater Stap en Het Gevolg. De kracht van Kaaiman is het gedreven team professionele theatermakers die hun passie voor theater delen.

Term

inat

or T

rilo

gie

(c) B

art V

an d

er M

oere

nK

aaim

an (c

) Dri

es S

eger

s

Page 40: 40 jaar de Warande

2010

In 2010 focuste de Warande een week lang op actuele kunst en cultuur uit Franstalig België wat bij de pers op veel belangstelling kon rekenen. Je kon tijdens Festival bonjour naar een indooreditie van het Dour Festival, de tentoonstelling ‘Département des Coqs’, theater, film, een lezing en dans. In 2012 volgde een tweede editie in het kader van Turnhout 2012.

De Warande organiseert sinds enkele jaren een drietal keer per seizoen een bijzonder festival dat een regio, een artiest of een thema centraal plaatst. Dit seizoen focussen we in november 2012 op Jef Neve, in januari 2013 op Hans Op de Beeck en in mei 2013 op de gekunsteldheid van het landschap in ‘Het Getemde Land’.

(c) Laurence Charlier

Sela

h Su

e (c

) Bar

t Van

der

Moe

ren

affiche

Page 41: 40 jaar de Warande

2011

De laatste jaren was een hele reeks internationale topproducties te zien, in 2011 zorgde akram khan voor een hoogtepunt. Deze grote Britse choreograaf speelde met zijn gezelschap ‘Vertical Road’ voor een uitverkochte zaal.

Met Canada is er sinds de jaren tachtig een rechtstreekse lijn, artiesten als josé navas worden op de voet gevolgd. Dit seizoen kan

je dansvoorstellingen zien van de Canadese choreografen Virginie Brunelle (‘Foutrement’) op 7 februari en Danièle Desnoyers (‘Dévorer le ciel’) op 13 maart 2013.

Ook internationale circusgeZelschappen zoals Compagnie XY, Circa Tsuica, Compagnie Ieto en Cirque Éloize krijgen veel respons van het Warandepubliek.

bart van der moeren is sinds 2004 huisfotograaf van de Warande.

Akra

m K

han

- Ve

rtic

al R

oad

(c) B

art V

an d

er M

oere

n

José

Nav

as -

Dyp

tich

(c) B

art V

an d

er M

oere

n

Com

pagn

ie X

Y -

Le G

rand

C (c

) Bar

t Van

der

Moe

ren

Page 42: 40 jaar de Warande

2012

nawoord

“Paddenstoelen…

..zouden er groeien op de Warande”! Dit voorspelde huisvriend en auteur Walter Van den Broeck toen in 1972 het cultuurhuis zijn deuren opende. Walter heeft, en daar is hij samen met ons heel blij om, geen gelijk gekregen. Een grabbel in de oude doos leerde ons zelfs meer dan het tegendeel. We lieten honderd bloemen bloeien om even in dezelfde retoriek te blijven. Wij staan zelf versteld van de gigantische brok cultuurgeschiedenis die dit huis mee heeft mogen schrijven.

Anno vandaag, aan de vooravond van de (her-)opening van wat weleens één van Vlaanderens mooiste cultuursites zou kunnen worden, knettert dit huis van energie en adrenaline. Velen vragen ons naar het geheime recept. Het antwoord is simpel: er is er geen! Tenzij je het subtiel rustig samenbrengen van oprechte artiesten met een hongerig publiek in een immer open huis als toverformule wil zien. De luwte van de Kempen noopt ons tot een zekere vorm van ‘slow culture’ waarbij traag niet alleen mooi is, maar vooral ook heel duurzaam. Waarbij het publiek elk uur van de dag wordt uitgenodigd mee op pad te gaan, liefst met de neus in de aarde zoals bij het zoeken naar truffels of … paddenstoelen. Weerom 40 lichtjaren verder!

Staf Pelckmansdirecteur en huisbewaarder