2900 actief (maart 2013)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Johan Boscart, Eug. Verbiststraat 48, 2900 Schoten Jaargang 15, nummer 1 (maart - april - mei 2013) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected] België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P106318 2900 actief De vastenperiode is bezig. Ieder- een vult dit vandaag op zijn eigen manier in. De ene snoept minder, de andere laat een glaasje staan. Op één of andere manier beroert het ons. Is deze sobere periode ook geen tijd om stil te staan bij het verleden, om even te evalueren wat er het voorbije jaar gebeurd is. Hoe heeft het jaar ons beïnvloed en wat kunnen we er uit leren? Het doet ons beseffen dat we het soms met minder kunnen stellen in ons leven. Het leert ons met een andere bril kijken naar personen in de samenleving die het minder goed hebben dan ons maar daarom natuurlijk niet minder tevreden zijn. Tevreden zijn met minder, er niet minder ge- lukkig om worden. Da’s een gouden vuistre- gel. Onze mutualiteit CM helpt je daarbij met een schitterend initiatief: pluk je geluk. Leuke tips, handige weetjes en echte gelukscoachen helpen je verder op www.plukjegeluk.be. ACW Schoten wil het geluk van elke Schote- naar een zetje geven. Armoede is en blijft een belangrijke insteek. We zullen dit doen via verschillende initiatieven en ontmoetings- momenten. Niet omdat het thema goed in de markt ligt, maar wel omdat uit contacten met onze deelorganisaties en ook daarbuiten de boodschap aangeeft dat armoede overal aanwezig is in de Schotense samenleving. We plannen ook een actie van een totaal an- dere orde. We willen een ode brengen aan de vele fietsers en stappers in onze gemeente. Je vindt onze oproep in deze nieuwsbrief. Doe zeker mee! Johan Boscart ACW Schoten Tevreden met minder ...

description

Driemaandelijkse publicatie van ACW Schoten

Transcript of 2900 actief (maart 2013)

Page 1: 2900 actief (maart 2013)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Johan Boscart, Eug. Verbiststraat 48, 2900 SchotenJaargang 15, nummer 1 (maart - april - mei 2013)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected]

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP106318

2900actief

De vastenperiode is bezig. Ieder-een vult dit vandaag op zijn eigen manier in. De ene snoept minder, de andere laat een glaasje staan. Op één of andere manier beroert het ons.

Is deze sobere periode ook geen tijd om stil te staan bij het verleden, om even te evalueren wat er het voorbije jaar gebeurd is. Hoe heeft het jaar ons beïnvloed en wat kunnen we er uit leren? Het doet ons beseffen dat we het soms met minder kunnen stellen in ons leven. Het leert ons met een andere bril kijken naar

personen in de samenleving die het minder goed hebben dan ons maar daarom natuurlijk niet minder tevreden zijn.

Tevreden zijn met minder, er niet minder ge-lukkig om worden. Da’s een gouden vuistre-gel. Onze mutualiteit CM helpt je daarbij met een schitterend initiatief: pluk je geluk. Leuke tips, handige weetjes en echte gelukscoachen helpen je verder op www.plukjegeluk.be.

ACW Schoten wil het geluk van elke Schote-naar een zetje geven. Armoede is en blijft een belangrijke insteek. We zullen dit doen via verschillende initiatieven en ontmoetings-

momenten. Niet omdat het thema goed in de markt ligt, maar wel omdat uit contacten met onze deelorganisaties en ook daarbuiten de boodschap aangeeft dat armoede overal aanwezig is in de Schotense samenleving.

We plannen ook een actie van een totaal an-dere orde. We willen een ode brengen aan de vele fietsers en stappers in onze gemeente. Je vindt onze oproep in deze nieuwsbrief. Doe zeker mee!

Johan BoscartACW Schoten

Tevreden met minder ...

Page 2: 2900 actief (maart 2013)

2 2900 ACTIEF | MAART 2013

KindercarnavalZaterdag 9 februari werd de zaal Laagland omgetoverd in een indianendorp met totempalen. 140 kinderen, om ter mooist verkleed, keken weer uit naar deze reuzeleuke namiddag. Chiro-leiding ‘Terdonck’ zorgde dit jaar voor de animatie en de scouts van den ‘62’ voor de bediening. Vele helpende handen droegen zorg voor de toog, keuken en afwas. Ziekenzorg dankt alle helpers met een dikke merci. Het was weer een toffe samenwerking van de vriendenkring van Ziekenzorg.

Ludo Geysen

Geef je oudespullen eennieuw leven

Wijkvereniging Schoten-Donk organi-seert zondag 5 mei van 11 tot 17 uur haar DONKMARKT: rommel - boeren-markt - bloemen- en plantenverkoop - tuindeco - crea - oude ambachten - leren composteren. Geef je overschot aan planten of oude spullen een twee-de leven.

De Albert Dineurlaan (brug Villerslei - tweede straat links) wordt afgesloten voor het verkeer. Met leuke animatie voor kinderen. Inkom gratis. Het re-glement voor standhouders lees je op www.wijkvereniging-donk.be

Standplaats: 7 euro tot 10 meter.

Reservatie en betaling:Bertje Verhaegen, Kraaienlei 24,tel. 03 658 73 07 na 18 uur ofFrieda Van Den Plas, A. Dineurlaan 25A, tel. 03 289 90 26,[email protected]

Verhaal van kleur endynamiek met gospel

In de kapel van OC Clara Fey in Sint-Job-in-’t-Goor vond op 1 en 2 februari een benefietconcert plaats ten voordele van de werking van Broederlijk delen en Clara Fey. Daar verblijven permanent 25 Schotense kinderen en volwassen en gaan een heel aantal naar school. Niet minder dan 723 toeschouwers kregen een prachtig optreden ‘Gospel light – on the road & unplugged’ van een koor bestaande uit 85 enthousiaste zangers onder leiding van dirigent Werner van Acker.

Na het concert werd door de koorleden met een weemoedige glimlach gekeken op een geslaagde vierde editie van het Gospelgebeuren en was er ook de deugd van het samenwerken. De culturele uitwisseling en de onderlinge solidariteit werkte helend en vernieuwend. Het blijft hen uitnodigen tot meer warmte en openheid in onze samenleving.

Dit jaar de Gospel-concerten gemist? Noteer dan alvast vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 maart 2014 in de Heilig Hartkerk in Schoten.

Page 3: 2900 actief (maart 2013)

32900 ACTIEF | MAART 2013

Op de groepsvergadering van zaterdag 1 februari lichtte Sus Schrauwen, stichter van tWinkeltje in Merksem, de werking toe. De winkel bevindt zich niet op de drukke Bredabaan maar wel in een rustige zijstraat zodat mensen minder schroom hebben om binnen te komen. De sociale kruidenier is een winkel waar mensen die het moeilijk hebben op regelmatige tijdstippen terecht kunnen voor de aan-koop van voedsel en basisproducten aan een verlaagde prijs. Op juridisch vlak is de sociale kruidenier opgericht onder een VZW-structuur en werkt zij enkel met vrijwilligers.

Helpende handenNaast de mogelijkheid om voedsel aan te kopen doet de sociale kruidenier al het mogelijke om mensen te laten integreren in het socio culturele leven. Dit vergroot de weerbaarheid van mensen die hulp nodig hebben. Ook heel wat leerlingen van de Merk-semse scholen komen een handje toesteken. Zo helpen jongeren

effectief aan een solidaire samenleving. Want het blijkt dat heel wat jongeren nood hebben om te weten hoe men in armoede terechtkomt en hoe men er kan uit geraken. Uiteraard kan een Sociale Kruidenier enkel bestaan dankzij gulheid, giften en een goede samenwerking met leveranciers die vaak bereid zijn om hun overschotten weg te schenken of aan verminderde prijs aan te bieden.

Na deze mooie en indrukwekkende uiteenzetting groeide het enthousiasme bij de verschillende afdelingen van KWB, Okra, Ziekenzorg en Femma. OCMW-voorzitter Vera Smets was alvast gewonnen om hier iets mee te doen. ACW-mandatarissen en medewerkers van het OCMW zij het idee genegen. De uitdaging zal zijn om voldoende vrijwilligers te vinden die na de opstart de winkel willen uitbaten.

Erik Maes

Sociale kruidenier

Overtuigd dat de Sociale Kruidenier een plaats verdient in Schoten? Ben jij de man of vrouw die we zoeken? Neem dan contact op met:- Katrijn Van Osta, OCMW-raadslid, Brechtsebaan 250, [email protected], 0496 993 153- Johan Boscart, ACW-voorzitter, Eugène Verbiststraat 48, [email protected], 0477 790 074

Zodra er duidelijkheid is van het OCMW en het aantal vrijwilligers gekend is, volgt in april of mei een eerste samenkomst om verdere stappen uit te werken.

De voorbije twee jaar vestigde ACW-Schoten met gerichte acties en communicaties de aandacht op de toenemende armoede. Ook in Schoten hebben velen het moeilijk om elke maand rond te komen. Een te-ken om een versnelling hoger te gaan en werk te maken van de sociale kruidenier. In Essen en Merksem werkt dit al enkele jaren met goed resultaat.

Sus Schrauwen en Vera Smets

Page 4: 2900 actief (maart 2013)

4 2900 ACTIEF | MAART 2013

Verkeers-leefbaarheid

In het kalenderjaar 2013 biedt ACW elke lokale afde-ling, deelorganisatie en wakkere burger een unieke kans om de verkeersleefbaarheid van fietsers en voetgangers te onderstrepen. We willen geen aan-val op Koning Auto, wel een volwaardige plaats voor iedere weggebruiker. Fietsen en stappen is immers een ontspannen, sociale én duurzame manier van verplaatsen.

Jouw individuele bijdrage: STOP of POTS? De tijd dat Koning Auto keizer was, loopt stilaan af. Fietsers en voetgangers eisen hun plaats op de open-bare weg op. We willen de infrastructuurproblemen in de straat zichtbaar maken. We roepen plaatselijke groepen, maar ook individuele burgers, op om foto’s te maken van goede en/of foute verkeerssituaties.

Verkeerspaal op een absurde plek? Voetpad dat plots stopt? Bushokje op een onbereikbare plaats? We vra-gen iedereen om een foto te posten van een compleet foute verkeerssituatie of van een plek waar het net wél gesmeerd loopt op www.opdekopgevallen.be. Een leuke extra: trek de aandacht op de foto naar de foute verkeerspaal, oversteekplaats of drempel door hem aan te duiden met krijtpijlen, een opgestoken duim, een wildbreiactie, ...

Een bijdrage vanuit jouw vereniging?Wil jouw vereniging ook bijdragen aan een char-meoffensief voor fietsers en voetgangers? Naast deze foto-actie zijn er tal van actiemodellen, af-fichecampagnes en concrete beleidstips beschik-baar bij jouw lokale ACW-afdeling.

Contacteer voor Schoten Erik Maesop tel. 0475 25 15 11 of [email protected]

Page 5: 2900 actief (maart 2013)

52900 ACTIEF | MAART 2013

Beleid BelichtDe adviesraden

vond mij een geschikte kandidaat en na ‘een beetje push’ heb ik het voorzitterschap aanvaard.

Olaf: Als ouders van een dochter met een handicap ging voor ons een nieuwe wereld open. Fons Maes, voorzitter van de Katholieke Vereniging voor Gehandicapten van ’71 tot ’81, stelde vast dat we als gezin positief met de situatie omgingen. Hij vroeg toen om mee deel uit te maken van de Ouderraad. Je moet weten dat in die periode de sociale diensten nog lang niet zo ver stonden en je was genoodzaakt om heel wat zaken zelf uit te zoeken. Bij de opstart van het Cogelshof onder impuls van oud burgemeester Marcel Imler werd ik ondervoorzitter van de gehandicaptenraad.

We namen contact op met Maria De Belder (lerares godsdienst op rust en voorzitter van de Seniorenraad), Olaf Goossens (leraar wiskunde op rust en voorzitter van de raad voor mensen met een handicap), Ann Deceunynck (onthaalmoeder) en Katrien Van Elsen (kraamverzorgster bij de landelijke thuiszorg). Ann en Katrien zijn beide co-voorzitter van LOKO, Lokale Kinderopvang.

Waarom ging je dit engagement aan?Maria: Als opvolgster van Jeanne Van Thienen was ik al een tijdje afgevaardigde van Okra Sint Cordula in de Seniorenraad. Toen in 2006 wijlen Piet Smet aankondigde dat hij zou stoppen als voor-zitter was er niet onmiddellijk een opvolger. Harrie Hendrickx

Heel wat adviesraden werken actief mee aan een aangenaam Schoten. Via haar afdelin-gen en netwerk is onze sociale beweging nadrukkelijk aanwezig om met haar kennis en expertise een meerwaarde te bieden. De werking van deze adviesraden komt niet altijd in beeld. Via ‘2900 actief’ laten we graag enkele mensen aan het woord.

Olaf GoossensMaria De Belder

Page 6: 2900 actief (maart 2013)

6 2900 ACTIEF | MAART 2013

Na het overlijden van oud-voorzitter Jos Keersmakers werd ik voorzitter van de raad voor personen met een handicap

Ann: Het LOKO is een zeer belangrijke schakel in het debat rond gemeentelijke kinderopvang. Als onthaalhouder werk ik voor de Dienst Opvanggezinnen van het OCMW. Maar ik wil ook buiten de grenzen van mijn eigen werk kijken. Omdat een goede dialoog met alle betrokkenen een meerwaarde betekent, neem ik sinds enkele jaren graag met Katrien Van Elsen het engagement van co-voorzitter op.

Katrien: Al jaren was ik aanwezig als verantwoordelijke voor Pimpernel. Het was toen zoeken om tot een degelijk overleg te komen met instanties als OCMW en gemeente Schoten. We werden gezien als particulieren die hun eigen boontjes maar moesten doppen. Langzaamaan groeide er meer interesse om ervaringen met elkaar te delen. Uiteindelijk hadden we hetzelfde doel: zorg dragen voor voldoende en degelijke kinderopvang in Schoten. Toen men enkele jaren geleden een nieuwe voorzitter zocht was voor mij de tijd rijp om mij verder te engageren. Ik wilde een overleg organiseren waar vanuit verschillende kinder-opvanginstanties ervaringen, verzuchtingen en ideeën worden uitgewisseld. Ik vind het belangrijk te weten wat er leeft binnen onze lokale opvangvoorzieningen.

Op welke realisaties kijk je tevreden terug?Maria: De voorbije zes jaar organiseerden we met de Senioren-raad vaak samen met de cultuurdienst overkoepelende activitei-ten. Het gaat om activiteiten die een individuele seniorenvereni-ging moeilijk zelf kan organiseren wegens te beperkte middelen of interesse. Het opzet is om mensen samen te brengen en zo de verbondenheid te versterken.

We stellen wel vast dat de groep ouder wordt en dat we stilaan

Katrien Van Elsen

op zoek moeten naar andere sporten. Maar de jumelage met Voorschoten blijft wel een jaarlijks hoogtepunt. Graag wil ik ook nog meegeven dat er een goede verstandhouding is met de raad voor personen met een handicap en ons in staat stelt om in be-paalde zaken met één stem te spreken.

Olaf: De werkgroep rond toegankelijkheid is een succes mede dankzij de goede verstandhouding met de technische dienst en verkeerscommissie. Willem Willemse, die deze werkgroep altijd trok, heeft twee opvolgers, Martin Van Hulle en Luc Teelen. Deze laatste is een aannemer op rust die bouwaanvragen nakijkt op toegankelijkheid. Wat vervoer betreft zijn we uiteraard ook blij met de Handicar en de folder over parkeerplaatsen. Onze jonge-ren worden via scholen en de Roefeldag ook uitgenodigd om ken-nis te maken met beperkingen. We slaagden er in om in Schoten tien wandelingen uit te stippelen die bereidbaar zijn voor men-sen met een rolwagen. Bovendien is er een goede samenwerking met de Seniorenraad wat zijn nut heeft bij gemeenschappelijke bekommernissen.

Ann: Wij organiseren vier keer per jaar een vergadering waar OCMW, zelfstandige kinderdagverblijven en tal van andere be-trokkenen uit de sector van de kinderopvang elkaar treffen om actuele thema’s op een open manier te bespreken. In het voorjaar organiseren we traditioneel een feestelijke bijeenkomst, gekop-peld aan een vormingsmoment.

De gemeentelijke brochure met een overzicht van het aanbod aan kinderopvang in Schoten wordt jaarlijks, onder impuls van het LOKO, opnieuw uitgegeven. Zowel beleidsverantwoordelij-ken als mensen die werkzaam zijn in de kinderopvang zijn syste-

Ann Deceunynck

Page 7: 2900 actief (maart 2013)

72900 ACTIEF | MAART 2013

matisch aanwezig op onze vergaderingen. Ook de verschillende politieke partijen hebben steeds belangstelling voor het LOKO. Als iedereen in zijn (vooral: haar) eigen kring uitdraagt wat in het LOKO besproken wordt, dan is het debat rond kinderopvang in Schoten zinvol gevoerd.

Katrien: De vergaderingen werden constructiever. Er is overleg met OCMW, gemeente, opvoedingswinkel, ouderraden van scho-len, private kinderopvang en schepenen. Er wordt vooral geluis-terd op het LOKO, met veel begrip voor elkaar. Problemen worden blootgelegd en we zoeken naar mogelijke oplossingen.

De gemeente stelt een locatie ter beschikking voor de vormingen en financiert deze. We hebben een vaste ploeg aanwezigen en iedere vergadering komt er een nieuweling bij. Dat is zeker in-teressant! We organiseren jaarlijks een receptie met aansluitend een vorming om mensen te danken en te blijven inspireren in hun taak als kinderverzorgster. Er werd inmiddels een contact-groep opgericht van de zelfstandigen in de kinderopvang. De be-doeling is om in ieders kinderdagverblijf een kijkje te nemen en aansluitend in een soort ‘praatgroep’ elkaar te inspireren en uit te dagen om onze opvang optimaal te maken en te houden. Dit kan gaan van ‘hoe ga ik om met inspectie’ tot ‘hoe beveilig ik de toe-gang tot mijn kinderdagverblijf ’. Dit is een specifieke aanvulling op de onderwerpen waar we in het LOKO over praten.

Wat was je reactie op het resultaat van de gemeente-raadsverkiezingen?Maria: Ik had het wel een beetje zien aankomen. Een aantal ervaren mensen zijn er nu niet meer bij, maar ik verwacht wel dat de ploeg met tal van nieuwkomers en ervaren mensen het goed gaat doen. Schepen Lieven De Smet die nu bevoegd is voor Senioren hebben we alvast over de vloer gehad en ziet de samenwerking wel zitten.

Olaf: Verrassend maar verwacht. Ook de samenstelling van het college is een beetje vreemd al zijn we tevreden met de eerste contacten met schepenen Iefke Hendrickx en Vera Smets die met haar ervaring op financiën ook een sterke rol kan vervullen op Sociale Zaken.

Ann: In het LOKO hebben we intussen afscheid genomen van schepen Nico Vissers die tijdens de vergaderingen steeds aanwe-zig was en zeker een meerwaarde aanbracht als jurist. Intussen vervoegt schepen Lieven Desmet onze vergadering. Als opvoeder zal hij eveneens een persoonlijke kijk hebben op kinderopvang en een betekenisvolle bijdrage kunnen leveren aan ons debat.

Wat zou je graag de volgende zes jaar realiseren?Maria: We duimen dat de huidige ontspanningslokalen die druk bezocht en beheerd worden door heel wat vrijwilligers, kunnen blijven bestaan. Verder blijven we ook gaan voor een goede sa-menwerking met de twee dienstencentra. De omschakeling is goed verwerkt en vele verenigingen vinden vlot hun weg. Wie er niet geraakt kan altijd terecht bij de Minder Mobiele Centrale. Tot slot wil ik met ondervoorzitter Mia Ketels goed blijven samen-werken. Want dat is ook iemand die de senioren een warm hart toedraagt.

Olaf: De samenwerking tussen de sociale dienst van het OCMW en de gemeente moet zeker nog beter in elkaar vloeien zodat we echt kunnen spreken van een sociaal huis. De locatie van de soci-ale dienst naast Dienstencentrum ’t Dorp ligt een beetje ongeluk-kig. Het mag best wat meer opvallen. Tot slot is er een noodzaak om het Vadecum, waarin heel wat nuttige info staat voor perso-nen met een handicap, aangepast wordt aan de actualiteit.

Ann: Met het LOKO gaan we verder op de ingeslagen weg. We hopen met onze vergaderingen steeds van op de eerste rij de ac-tualiteit te volgen in de sector van de kinderopvang.

Katrien: De volgende jaren wil ik verderzetten wat we nu doen. Kind en Gezin heeft plannen om inschrijvingen via één loket te organiseren en ‘huizen van het kind’ op te richten. Er staat nog heel wat te gebeuren. We gaan dit verder opvolgen in het LOKO.

Hoe kan ACW-Schoten jullie steunen? Maria: OKRA is alvast vertegenwoordigd in de Seniorenraad en is de spreekbuis voor het sociaal middenveld. Dit lijkt evident. We moeten dit zeker kunnen behouden.

Olaf: Ondersteunen waar mogelijk. ‘2900 actief’ is zeker een nut-tig communicatiemiddel om maatschappelijke problemen aan te kaarten.

Ann: Als middenveldorganisatie kan het ACW wellicht ook een betekenisvolle rol spelen. Een vertegenwoordig(st)er is zeker welkom!

Erik Maes

Page 8: 2900 actief (maart 2013)

8 2900 ACTIEF | MAART 2013

Kantoor in Schoten:Kolum N.V.Sint-Cordulastraat 19/1

Met steun van:

Ook in het parochieleven op den Deuzeld kon men steeds reke-nen op de inzet van Ludo en Hugo. Een aantal mensen laten zelfs horen dat deze twee heren er beide mee voor zorgden dat het parochieleven op de Deuzeld vandaag is wat het is.

Helemaal stoppen is er echter niet bij. Hugo en Ludo gaan zich nu vooral toeleggen op de jaarlijkse Kersthappening voor het goede doel. Daarnaast is Ludo lid van de Kerkraad en maakt hij deel uit van het bestuurscomité van het Parochiecentrum.

ACW-Schoten dankt Ludo en Hugo voor de vele jaren inzet en engagement. Wij zijn ook blij dat er opvolging is, wat het beste doet vermoeden voor de toekomst! Erik Maes

Uit ons gesprek met Ludo en Hugo blijkt steeds wel dat de vele mooie resultaten bij KWB Deuzeld enkel maar tot stand konden komen dankzij de inzet en bezieling van vele naaste medewer-kers. Zij staan er op om al deze mensen te danken voor de vele mooie jaren.

Nieuwe kartrekkersDe opvolging bij KWB Deuzeld is alvast verzekerd. Koen Deboeck en Pascal Rottiers, die al een tijdje meedraaien, engageren zich om de kar te trekken. Ludo en Hugo hebben er alle vertrouwen in dat zij daar in zullen slagen. Ludo blijft verantwoordelijk voor de jaarlijkse bakharingwandeling die deel uitmaakt van het verbon-delijk wandelcriterium.

eenbloemekevoor ...

Ludo Van Looverenen Hugo Sannen

Ruim 30 jaar gaven Hugo en Ludo mee gestalte aan de werking van KWB Deuzeld. Na hun aansluiting bij KWB werden Hugo en Ludo al snel wijkmeester om nadien de functie van penningmeester (Hugo 20 jaar) en voorzitter (Ludo 25 jaar) op te nemen.