2900 actief (september 2015)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Erik Maes, Tarwestraat 35, 2900 Schoten Jaargang 17, nummer 3 (september - oktober - november 2015) Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties www.antwerpen.beweging.net - [email protected] 3 Mobiliteit van de toekomst 6 7 Lieve Oppers op de praatstoel Sociale huisvesting op kruissnelheid Warme ontmoeting tussen jou en andere vrijwilligers uit het ruime netwerk Bezoek aan sociale kruidenier met gratis broodjes en drankjes Parochiecentrum Bloemendaal Paalstraat 287 - 2900 Schoten Vlaamse zaal Inschrijven bij Marianne Lemmens vóór 19 oktober: [email protected] 03 658 59 51 - 0497 819561 Zondag 25 oktober 2015 10.30 tot 13.30 uur Warme ontmoeting Na schokkende cijfers over armoede zette beweging.net Schoten in 2011 een aantal initiatie- ven rond welzijn op touw. Tijdens de zaterdagmarkt in oktober werd voor de Wereldwinkel soep op de stoep gelanceerd en werd in de Groep afgesproken om het concept van de sociale kruidenier ook in Schoten op te starten. Intussen zijn we vier jaar verder en is sociale kruide- nier Appel en Ei bijna één jaar geopend. Beweging.net had de ambitie om zelf het voortouw te nemen. Al snel bleek dat dit net iets te hoog gegrepen was en liet de organisatie over aan een grote ploeg vrijwilligers die zich vandaag met hart en ziel inzetten. Beweging.net blijft Appel en Ei wel van nabij volgen. Op de warme ontmoeting van zondag 25 oktober nodigen we Appel en Ei uit om samen met de beweging terug te blikken op het voorbije jaar. We denken ook na over welke mogelijkheden er nog zijn om de strijd tegen armoede te winnen. Wil jij er ook graag bij zijn, schrijf je dan als de bliksem in! 2900actief

description

Driemaandelijkse publicatie van bewegingspunt Schoten

Transcript of 2900 actief (september 2015)

Page 1: 2900 actief (september 2015)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Erik Maes, Tarwestraat 35, 2900 SchotenJaargang 17, nummer 3 (september - oktober - november 2015)Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisatieswww.antwerpen.beweging.net - [email protected]

3Mobiliteit van

de toekomst

6 7Lieve Oppers

op de praatstoelSociale huisvesting

op kruissnelheid

Warmeontmoeting tussen jou en andere vrijwilligers

uit het ruime netwerk

Bezoek aan sociale kruidenier

met gratis broodjes en drankjes

Parochiecentrum BloemendaalPaalstraat 287 - 2900 SchotenVlaamse zaal

Inschrijven bij Marianne Lemmens vóór 19 oktober:[email protected] 658 59 51 - 0497 819561

Zondag 25 oktober 201510.30 tot 13.30 uur

Warme ontmoetingNa schokkende cijfers over armoede zette beweging.net Schoten in 2011 een aantal initiatie-ven rond welzijn op touw. Tijdens de zaterdagmarkt in oktober werd voor de Wereldwinkel soep op de stoep gelanceerd en werd in de Groep afgesproken om het concept van de sociale kruidenier ook in Schoten op te starten. Intussen zijn we vier jaar verder en is sociale kruide-nier Appel en Ei bijna één jaar geopend. Beweging.net had de ambitie om zelf het voortouw te nemen. Al snel bleek dat dit net iets te hoog gegrepen was en liet de organisatie over aan een grote ploeg vrijwilligers die zich vandaag met hart en ziel inzetten.

Beweging.net blijft Appel en Ei wel van nabij volgen. Op de warme ontmoeting van zondag 25 oktober nodigen we Appel en Ei uit om samen met de beweging terug te blikken op het voorbije jaar. We denken ook na over welke mogelijkheden er nog zijn om de strijd tegen armoede te winnen. Wil jij er ook graag bij zijn, schrijf je dan als de bliksem in!

2900actief

Page 2: 2900 actief (september 2015)

2 2900 ACTIEF | SEPTEMBER 2015

De gemakkelijke stoelZanger-muzikant Jan De Smet en auteur-performer Erik Vlaminck brengen een draai-kolk van doordenkers, meezingers en wondere verhalen. Ze delen het podium met talentvolle mensen die het in het leven niet op een presenteerblaadje kregen. Deze markante samenwerking zorgt voor een beklijvend en hartverwarmend programma.

Première op woensdag 21 oktober om 20 uur in Vergadercentrum De Stroming, Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen.Tickets: 12 euro, 3 euro voor Welzijnsschakels en andere armoedeorganisaties.Reservatie: [email protected] - tel 03 220 12 22.Andere voorstellingen ontdek je op www.antwerpen.beweging.net.

‘De Gemakkelijke Stoel’ is een sociaal-artistieke productie van beweging.net Antwer-pen, Welzijnszorg en Welzijnsschakels ter ondersteuning van de Welzijnszorgcampag-ne ‘Een toekomst zonder armoede’.

KERSTMARKTop den Deuzeld

De eerste kerstmarkt die plaats vond naast de Heilig Hart kerk zal dit jaar uitbreiden naar de Deuzeldlaan (vanaf de Stanislas Meeuslei tot aan de Eduard Steurstraat). De Kerstgezellen kunnen rekenen op de deelname van de Algemene Markthandelaren Vereniging en het Lokaal Dienstencentrum Cogelshof. Ze willen ook graag een plaats geven aan parochie, socio-culturele en sportverenigingen.

De kerstmarkt op 19 december is open van 15 tot 22 uur. De Kerstgezellen bieden na inschrijving een standplaats, elektrische aanslui-ting, sfeervolle kerstverlichting en muziek aan zeer democratische prijzen. De standhouder dient zelf een tent te voorzien, tafels en stoelen kunnen gratis ontleend worden bij De Kerstgezellen vzw.

Meer informatie: [email protected] – 03 290 71 89.

Kalender Woensdag 8 oktober -------------------------------Babymassage in samenwerking met Kind en Preventie Curielaan 1CM: 03 470 21 50

Zondag 18 oktober ----------------------------Bezoek Sint-PauluskerkInschrijven vóór 5 oktober:Pasar Schoten03 645 36 [email protected]

Page 3: 2900 actief (september 2015)

32900 ACTIEF | SEPTEMBER 2015

Hoe ziet u demobiliteit van de toekomst?

Hoe verplaatsen we ons in 2020, 2050 of 2100? Gebruiken we de zelfrijdende wagen of de elek-trische fiets, delen we auto’s en fietsen, werken we met een mobiliteitsbudget in plaats van bedrijfswagens, betalen we een slimme kilometerheffing, hoe zien de wegen er uit, ... ? Bewegingsmandatarissen Dirk de Kort en Caroline Bastiaens willen dit van naderbij bekijken. Samen met tal van mobiliteitsexperten en ook samen met u!

Dit najaar organiseren Vlaams Volksvertegenwoordigers Dirk de Kort en Caroline Bastiaens drie inspiratiemomenten rond de mobiliteit van de toekomst. Deze momenten, telkens op zater-dagvoormiddag, stimuleren alle geïnteresseerden om mee na te denken over de manier waarop we de uitdagingen en opportuni-teiten van mobiliteit in de toekomst het best kunnen aanpakken.

De wereld, en daarbij ook de manier waarop we ons verplaat-sen, verandert immers constant en daar moeten overheden slim op inspelen. Dirk en Caroline willen dan ook van u horen hoe u de toekomst ziet op vlak van mobiliteit. Na boeiende en inspire-rende toelichtingen door mobiliteitsexperten is er bij elk inspira-tiemoment ruimte voor het debat. U bent van harte welkom om mee na te denken over onze toekomst!

Op zaterdag 26 september is Dirk de Kort de gastheer bij het in-spiratiemoment in de regio Rupel Zuid dat zich toelegt op inno-vatie. In De Schorre (Boom) komen sprekers zoals Thierry Geerts, de topman van Google Belgium, Dirk Snauwaert van de firma Van Hool, Alex De Swaef van EV-point en Veerle van der Linden van Eandis aan bod. Zij vertellen over de infrastructuur van de toekomst, de zelfrijdende wagen, hybride voertuigen, elektri-sche laadpunten en schonere brandstoffen.

Op zaterdag 3 oktober verwelkomt Caroline Bastiaens je op een boeiende voormiddag rond de fiets in de stad Antwerpen. Dit gaat door in de gebouwen van beweging.net in de Natio-nalestraat 111. Thema’s zoals fietsdelen, de elektrische fiets en fietsherstellingen komen aan bod. De deelnemers springen daar-na de fiets op en komen zo meer te weten over praktische punten van de fiets in de stad.

Het laatste inspiratiemoment wordt op zaterdag 10 oktober ge-organiseerd in de regio Voor- en Noorderkempen. De focus ligt hier op het anders betalen en organiseren van mobiliteit. Auto-delen, rekeningrijden, het mobiliteitsbudget, mobiliteit op het platteland zijn maar enkele van de interessante thema’s die hier besproken zullen worden. De locatie voor dit inspiratiemoment is de Coppenskazerne in Brasschaat, een mooi voorbeeld van een herbestemming van een militaire campus naar een bedrijventer-rein.

Inschrijven kost niets en kan viawww.cdenv.be/mobiliteitsdagen

www.carolinebastiaens.be www.dirkdekort.be

Page 4: 2900 actief (september 2015)

4 2900 ACTIEF | SEPTEMBER 2015

CREA- ENHOBBYTENTOONSTELLING

Zaterdag 7 novembervan 14 tot 18 uur

Zondag 8 novembervan 10 tot 17 uur

Basisschool BloemendaalPaalstraat 309

Inkom gratisMet cafétaria en aanwezigheidstombola

Een organisatie van

Schoten Bloemendaal/Elshout

open k

riste

lijk

respectvol actief

Geslaagde parkavondenmet dank aan Femma Schoten en kwb Sint-Cordula

Femma Schoten en kwb-Sint Cordula wer-ken al vele jaren op culinair vlak goed en regelmatig samen. De Cultuurdienst was dit niet ontgaan en vroeg of onze mannen en vrouwen tijdens de parkavonden de

snacks voor hun rekening konden nemen.

Met hulp van een trouwe schare vrijwilli-gers werd dit een unieke gelegenheid om zich als vereniging te tonen. Maar ook een

signaal dat de Schotenaar kan rekenen op de steun van het sociaal middenveld wat vandaag niet altijd vanzelfsprekend is.

Tijdens de nationale feestdag was het op logistiek vlak nog een beetje zoeken en improviseren. Met de aanschaf van een gloednieuwe partytent werd het mak-kelijker werken en kon de bezoeker aan de parkavonden rekenen op smaakvolle hamburgers, hotdogs, overheerlijke pan-nenkoeken en lekkere broodpudding.

Ondanks zware regenval op donderdag 14 augustus was het mooie weer op alle an-dere avonden een meevaller. Zowel voor bezoekers als vrijwilligers was het steeds aangenaam vertoeven voor het kasteel van Schoten. Meer moet dat niet zijn!

Erik Maes

Page 5: 2900 actief (september 2015)

52900 ACTIEF | SEPTEMBER 2015

Ieder jaar in juni trekt Ziekenzorg Bloemendaal er een dagje op uit. Op woensdag 10 juni bracht de liftbus ons naar het Karrenmuseum in Essen. Vooraleer we het museum bezochten, schoven we aan tafel voor het middagmaal in het aanpalende café-restaurant De Kiekenhoeve.

Ziekenzorg Bloemendaal op uitstap

Na de middag begaven we ons dan naar het Karrenmuseum waar we een grote groepsfoto maakten. Daarna werden we verdeeld in drie groepjes voor een rond-leiding met drie enthousiaste gidsen. Het waren prima gidsen die heel wat te vertellen hadden en ons lieten terug-gaan in de tijd.

Karren, wagens, koetsen en daarnaast ook ambachtelijke ateliers van wagen-makers, smeden, houtzagers, alsook huishoudelijk materiaal van lang gele-den. Echt interessant, zeker met de uit-leg en de sappige verhalen van hoe de mensen vroeger leefden. Voor velen van onze mensen was er heel wat herken-baar uit hun eigen jeugdjaren.

Na de duik in het verleden, begaven we ons terug naar De Kiekenhoeve voor een heerlijk vieruurtje. Daarna stapten we opnieuw in de liftbus en voerde onze vertrouwde chauffeur ons weer veilig naar Schoten.

Het was een mooie dag waar iedereen van genoten had. Sommigen misschien een beetje moe, maar iedereen zeker voldaan. Graag dank aan alle begelei-ders en ook aan de extra rolstoelduwers die meegingen. Ook een externe ver-pleegster was erbij, maar die had ge-lukkig niet veel werk. Dank ook aan alle aanwezigen, het werd een dag van leuk samenzijn en goede sfeer.

Magda Luyckx

Taizé trefdag

ontmoetingjongerenluikavondgebed

herberg

Parochiecentrum, Heilig Hart Kerk Deuzeldlaan 80, SchotenMeer info: www.ijd.be/kalender/taiz-trefdag www.heilighartschoten.be volwassenen 8€ jongeren 4€ vormelingen 2€

24-10-2015

van hart tot hart

BELEEFV.U

Bruno Aerts, Groenenborgerlaan 149, 2020 Antw

erpen

Page 6: 2900 actief (september 2015)

6 2900 ACTIEF | SEPTEMBER 2015

Beleid BelichtOp

de pr

aats

toel

Lieve Oppers uit de Atheneumwijk werkt bij Briko Plan-it. Zij is sinds 1990 vakbondsafge-vaardigde van LBC, de landelijke bediendecentrale. Syndicaal werk ziet ze als een mooie uitdaging. Al beseft ze dat deze opdracht er de voorbije jaren niet eenvoudiger op gewor-den is. Lieve staat vooral voor dialoog en ijvert voor goede arbeidsverhoudingen. Hoe dat in zijn werk gaat, vertelt ze ons in een gesprek met beweging.net.

Erik: Hoe ben je vakbondsafgevaardigde geworden?Lieve: Ik overwoog al een tijdje om me kandidaat te stellen bij de sociale verkiezingen omdat de impact van de BBTK in de win-kel te groot was. Uiteindelijk kwam de vraag van een collega die al afgevaardigde was en heb toen toegehapt.

Erik: Welke taken nam je voor je rekening en hoe combineer je dat met je eigen werk?Lieve: Bij Brico was ik lid van het CPBW, het vroegere veiligheids-comité. Toen ik van Brico Schoten naar Brico depot (vandaag Bri-ko Plan-it) verhuisde, werd ik ook vakbondsafgevaardigde. Toen was er wel nog een goede samenwerking tussen werkgever en vakbond. Alles moest wel tijdens de werkuren gebeuren. Maar als er al eens iets ernstigs aan de hand was, kreeg je wel de no-dige tijd.

Erik: Hoe combineer je de belangen van werknemers en sociale vrede?Lieve: Om een evenwicht te behouden moet je voor alles praten, praten en nog eens praten. Nu verlopen de onderhandelingen veel moeilijker dan twintig jaar geleden en de werkgever zoekt meer naar achterpoortjes.

Erik: Zijn er mooie momenten waar op je kan terugkijken?Lieve: Het geeft me veel voldoening wanneer je iets kan berei-ken dat je niet verwacht had. Iemand meer werkuren bezorgen die ze anders niet zou krijgen. Of na een goed gesprek met een verantwoordelijke iemand weer een kans geven of zelfs vrijwa-ren van ontslag.

Erik: Hoe ga je om met minder goede ervaringen?Lieve: Slechte ervaringen kan ik thuis wel verwerkt krijgen door me eens goed te laten gaan. Want dat is soms wel nodig.

Erik: Wat brengt de toekomst?Lieve: In mei 2016 zijn er weer sociale verkiezingen. Indien ik verkozen wordt, zal het mijn laatste mandaat zijn. Soms zeg je wel eens spijtig dat het gedaan is of oef het stopt nu eindelijk. Al bij al was het een zeer leerzame periode maar ook een boeiende opdracht waar ik mijn steentje mocht toe bijdragen.

Erik: Lieve, bedankt voor dit gesprek en nog veel voldoening van je syndicaal werk gewenst!

Erik Maes

Lieve Oppers

Lieve Oppers met kleinzoon Jeroen

Page 7: 2900 actief (september 2015)

72900 ACTIEF | SEPTEMBER 2015

Beleid Belicht

bijna onmogelijk beschouwd werd, kon-den we toch het tij keren door middel van een nauwe en intensieve samenwerking met De Ideale Woning. Het ziet er naar uit dat we het objectief voor huurwoningen zullen behalen. Schoten wordt nu zelfs als voorbeeld aangehaald voor hoe men toch het Bindend Sociaal Objectief kan behalen door actief te zoeken naar mogelijkheden.

Erik Maes: Wat zit er allemaal nog aan te komen?

Erik Block: De volgende projecten zitten in de pijplijn. Een project in de Borgeind-straat voor een 15 à 20 wooneenheden, 14 huurappartementen in de Paalstraat (waar vroeger apotheek Tessens was), een 20-tal tussen Brechtsebaan en Fortbaan en nog eens een 24-tal aan de Paalstraat naast de vroegere schrijnwerkerij Teak. Daar bedongen we een samenwerking tussen Aldi en De Ideale Woning.

Daarnaast zal de gemeente ook een mini-mum aan sociale woningen opleggen bij de herontwikkeling van de site Dienst der Werken aan de Vordensteinstraat en zijn er nog diverse gesprekken lopende met grond- en gebouweigenaars om te bekij-ken of aankoop mogelijk is voor de verdere realisatie van het opgelegde BSO.

Erik Maes: In deze legislatuur heeft men eindelijk een versnelling hoger gescha-keld. Waarom nu pas?

Erik Block: Na drie jaar als schepen voor huisvesting kan ik zeker teruggrijpen naar het bekende “waar een wil is, is een weg”. Mogelijkheden om het objectief te

halen, zijn er eigenlijk genoeg. Ik denk dat we met een beetje moeite zelfs beter dan het objectief kunnen doen, maar ie-dereen moet natuurlijk meewillen en de noodzaak van betaalbaar wonen binnen de gemeente inzien. Met een NIMBY (Not in my back yard of Niet in mijn achtertuin) mentaliteit gaan we er natuurlijk niet ko-men. En zeker niet met een NIMC (Not in my city) gedachte.

Erik Maes: Wat zit er nog aan te komen om het objectief te halen?

Erik Block: Ook het Sociaal Verhuur Kan-toor (SVK) laat zich niet onberoerd. Sinds 2015 worden er via ’t Sas, dat geleid wordt door Cd&v Gemeenteraadslid Ann Pycke, 30 woningen verhuurd. Verder voorziet de gemeente nog in de herziening van een Ruimtelijk uitvoeringsplan ten behoeve van het realiseren van een 40-tal soci-ale huurappartementen via ‘t Sas. Andere mogelijkheden worden op dit moment nog verder onderzocht via de opmaak van het vernieuwde woonbeleidsplan.

Erik Maes: Wat zijn de spelregels bij het toekennen van een sociale woning?

Erik Block: Er werd inmiddels ook een toewijzingsreglement opgemaakt voor sociale huurwoningen zodat de Schote-naar meer zekerheid krijgt bij het toe-wijzen van een sociale huurwoning. De toewijzing van sociale koopwoningen is geregeld bij decreet van de Vlaamse Over-heid en daar kunnen we als gemeente met een eigen reglement niet op ingrijpen.

Erik Block, sinds 2013 schepen van huisvesting, is na veel zoekwerk er in geslaagd om de motor op het juiste toerental te krijgen en had een ge-sprek met Erik Maes, coördinator van Beweging.net Schoten.

Erik Maes: Wat betekent het bindend so-ciaal objectief in aantallen voor Schoten?

Erik Block: Het Grond en Pandendecreet van de Vlaamse regering dat het sociaal objectief vastgelegd heeft, bepaalt dat te-gen 2020 Schoten 229 sociale huurwonin-gen moet bouwen en nog eens 58 tegen 2025. Verder moeten er tegen 2020 nog eens 87 koopwoningen gebouwd worden en zes sociale kavels gerealiseerd worden.

Erik Maes: Wat is de stand van zaken?

Erik Block: Er werden reeds heel wat inspanningen geleverd. In de Marsstraat realiseerde de sociale huisvestingsmaat-schappij De Ideale woning 41 huurwo-ningen en werden 23 huurwoningen verhuurd door het Sociaal Verhuurkantoor ’t Sas. Verder worden er dit jaar 38 koop-woningen afgewerkt op de site van het oude zwembad, werden zes koopwonin-gen gerealiseerd aan de Marsstraat en zal er in 2016 aan het Gasketelplein gestart worden met de bouw van nog eens 20 huurwoningen.

Erik Maes: Zullen deze inspanningen vol-staan?

Erik Block: Dit betekent reeds een hele vooruitgang, maar er blijft nog heel wat te realiseren. Wat op zich aanvankelijk als

Voor de gemeenteraadsverkie-zingen van 2012 was het bijna ondenkbaar dat het Bindend Sociaal Objectief (BSO) tegen 2020 behaald zou kunnen wor-den. Na jaren van relatieve stilstand stelt beweging.net vast dat een inhaalbeweging is ingezet. Dit moet er voor zorgen dat elke Schotenaar de keuze heeft om in Schoten te blijven wonen.

Planningsociale huisvestingop kruissnelheid

Page 8: 2900 actief (september 2015)

8 2900 ACTIEF | SEPTEMBER 2015

DVV-agent in Schoten:Kolum N.V.Sint-Cordulastraat 19/1

werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.

Na het overlijden van haar echtgenoot stortte Brigitte zich volle-dig op het Donoreke, de eerste weggeefwinkel in Schoten. Eerst in haar eigen huis, maar al gauw bleek dat te klein. Vanaf april kon ze terecht in een garage in de Kruiningenstraat. Dit finan-ciert ze met eigen middelen, hoedje af.

De geleverde goederen worden steeds grondig nagekeken en daarna weggegeven aan mensen die het echt nodig hebben. Na bijna een jaar is het succes zo groot dat Brigitte noodgedwon-gen stopte met het aanvaarden van meubilair omdat dit zoveel plaats inneemt.

Sociale kruidenier Appel en Ei en het OCMW sloten het Donoreke in hun armen en sturen regelmatig cliënten door die dringend iets nodig hebben. Tot slot wordt de weggeefwinkel ook door de werkgroep Transitie naar waarde geschat. Vele spullen die

Een bloemekevoor

BrigitteLauryssen

Brigitte, die zelf tijdens haar jeugd met armoede geconfronteerd werd, heeft één groot doel voor ogen, men-sen tevreden stellen. Zelf is ze al vier jaar vrijwilligster bij het Gouden Hart, een weggeefwinkel in Balen. Ze zag al snel dat er in Schoten ook nog veel mensen zijn die geholpen moesten worden.

anders in de vuilnisbak belanden, krijgen via de weggeefwinkel een tweede en zelfs een derde leven. Denk maar even aan kin-derkledij dat door cliënten doorgegeven wordt wanneer het voor de eigen kinderen te klein wordt.

Brigitte, die het de voorbije maanden lang niet makkelijk had, is blij met de steun en hulp die ze krijgt. Ze wil zeker ook het bloe-meke opdragen aan haar vriend, haar broer en goede vriendin Vivianne.

Tot slot: Schotenaren die overwegen om een benefiet te organi-seren, noteer het Donoreke als goed doel. Het zal Brigitte een ex-tra stimulans geven om de weggeefwinkel verder uit te bouwen.

Erik Maes