2900 actief (maart 2015)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Erik Maes, Tarwestraat 35, 2900 Schoten Jaargang 17, nummer 1 (maart - april - mei 2015) Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties www.antwerpen.beweging.net - [email protected] Sociale huisvesting komt stilaan op kruissnelheid Wanneer een grote groep mensen structu- reel uit de boot dreigt te vallen, is het aan de overheid om in te grijpen. Maar vaak was dit voor gemeenten geen prioriteit. Als sociale beweging.net waren we dan ook tevreden dat in 2005 ook Schoten via het Grond- en Pandendecreet een bindend sociaal objectief opgelegd kreeg. De voorbije legislaturen stelden we echter vast dat op enkele projecten na, er weinig of geen ambitie was om het bindend sociaal objec- tief te behalen. We zijn dan ook verheugd dat in deze legislatuur, onder impuls van schepen Erik Block, er volop werk gemaakt wordt van het bouwen van sociale huur en koopwonin- gen, wat perspectief moet bieden om (weer) in Schoten te kunnen (blijven) wonen. Planning tegen 2025 Recent werd een concrete planning uitge- rold dat er voor moet zorgen dat tegen 2025 dit bindend sociaal objectief bereikt wordt. In de Marsstraat is het werk intussen klaar en wordt op de site van het Oude Zwembad hard gewerkt om einde dit jaar klaar te zijn. In de loop van 2016 zullen er 20 huurwonin- gen gebouwd worden aan het Gasketelplein en verder nog een totaal van 50 woningen in de Paalstraat, Borgeindstraat en op de hoek Fortbaan en Brechtsebaan. Verder lopen er ook nog gesprekken met enkele eigenaars van privé-gronden die bij verkaveling enkele sociale kavels moeten voorzien. Tot slot zal bij de herontwikkeling van de site van de Dienst der Werken een minimum aantal sociale woningen opgelegd worden. De vraag die gesteld wordt, is wie er nu allemaal in aanmerking komt voor het huren of kopen van een sociale woning? ‘Vandaag bestaat er een toewijzingsreglement van de Vlaamse Overheid dat Schotenaren meer ze- kerheid moet bieden om in Schoten te kunnen wonen. Als gemeente kunnen we hier niet met een eigen reglement in tussenkomen,’ laat schepen Erik Block duidelijk verstaan. Als beweging.net zijn we alvast méér dan te- vreden met de huidige vooruitgang. We zijn er ook een beetje fier op dat via onze acties rond welzijn en armoede onze verzuchtingen rond wonen niet in dovemansoren gevallen zijn. Het werk is weliswaar nog lang niet af, maar anders dan in de voorbije legislaturen zien we op het terrein dat er eindelijk con- crete vooruitzichten zijn. Erik Maes Recht op wonen is een basisrecht. Toch stellen we vast dat vele Schotenaren vandaag geen woning kunnen kopen. Zij zijn genoodzaakt om te huren of zelfs te verhuizen naar buurgemeenten waar het vaak ook kom- mer en kwel is. 2900actief afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P106318 België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131

description

Driemaanselijkse publicatie van bewegingspunt Schoten

Transcript of 2900 actief (maart 2015)

Page 1: 2900 actief (maart 2015)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Erik Maes, Tarwestraat 35, 2900 SchotenJaargang 17, nummer 1 (maart - april - mei 2015)Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisatieswww.antwerpen.beweging.net - [email protected]

Sociale huisvestingkomt stilaan op kruissnelheid

Wanneer een grote groep mensen structu-reel uit de boot dreigt te vallen, is het aan de overheid om in te grijpen. Maar vaak was dit voor gemeenten geen prioriteit. Als sociale beweging.net waren we dan ook tevreden dat in 2005 ook Schoten via het Grond- en Pandendecreet een bindend sociaal objectief opgelegd kreeg.

De voorbije legislaturen stelden we echter vast dat op enkele projecten na, er weinig of geen ambitie was om het bindend sociaal objec-tief te behalen. We zijn dan ook verheugd dat in deze legislatuur, onder impuls van schepen Erik Block, er volop werk gemaakt wordt van het bouwen van sociale huur en koopwonin-gen, wat perspectief moet bieden om (weer) in Schoten te kunnen (blijven) wonen.

Planning tegen 2025Recent werd een concrete planning uitge-rold dat er voor moet zorgen dat tegen 2025 dit bindend sociaal objectief bereikt wordt. In de Marsstraat is het werk intussen klaar en wordt op de site van het Oude Zwembad hard gewerkt om einde dit jaar klaar te zijn. In de loop van 2016 zullen er 20 huurwonin-gen gebouwd worden aan het Gasketelplein en verder nog een totaal van 50 woningen in de Paalstraat, Borgeindstraat en op de hoek Fortbaan en Brechtsebaan.

Verder lopen er ook nog gesprekken met enkele eigenaars van privé-gronden die bij verkaveling enkele sociale kavels moeten voorzien. Tot slot zal bij de herontwikkeling van de site van de Dienst der Werken een minimum aantal sociale woningen opgelegd worden.

De vraag die gesteld wordt, is wie er nu allemaal in aanmerking komt voor het huren of kopen van een sociale woning? ‘Vandaag bestaat er een toewijzingsreglement van de Vlaamse Overheid dat Schotenaren meer ze-kerheid moet bieden om in Schoten te kunnen wonen. Als gemeente kunnen we hier niet met een eigen reglement in tussenkomen,’ laat schepen Erik Block duidelijk verstaan.

Als beweging.net zijn we alvast méér dan te-vreden met de huidige vooruitgang. We zijn er ook een beetje fier op dat via onze acties rond welzijn en armoede onze verzuchtingen rond wonen niet in dovemansoren gevallen zijn. Het werk is weliswaar nog lang niet af, maar anders dan in de voorbije legislaturen zien we op het terrein dat er eindelijk con-crete vooruitzichten zijn.

Erik Maes

Recht op wonen is een basisrecht. Toch stellen we vast dat vele Schotenaren vandaag geen woning kunnen kopen. Zij zijn genoodzaakt om te huren of zelfs te verhuizen naar buurgemeenten waar het vaak ook kom-mer en kwel is.

2900actief afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP106318

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

Page 2: 2900 actief (maart 2015)

2 2900 ACTIEF | MAART 2015

Op de

praa

tsto

el

Sandra DenisOp 1 januari 2013 maakte Sandra Denis als nieuwkomer haar intrede in de gemeenteraad. Als voormalig cultuurfunctionaris gaat ze voluit voor cultuur, maar ook welzijn ligt haar nauw aan het hart. Dit domein ligt ook beweging.net nauw aan het hart.

Erik: Hoe ben je in de lokale politiek gekomen?Sandra: Politiek, en dan zeker de lokale politiek in Schoten, heeft me altijd geboeid. Ik moest dan ook niet lang nadenken toen Harrie Hendrickx me vroeg om eindelijk kleur te bekennen (voor de ambtenaar die ik ben niet zo evident) en bij CD&V op te komen voor de lokale verkiezingen in 2012. Wat mee heeft ge-speeld in de beslissing, was de ambitie om de culturele as door-heen het centrum van Schoten te versterken door het Forum daar een meer prominente plaats in te geven. Met de aankoop van het Forum is daar nu al een belangrijke stap gezet. Ik hoop dat we er in slagen het centrum nog levendiger en gezelliger te maken.

Erik: Welke beleidsdomeinen dragen je voorkeur en kan je ge-bruik maken van je werkervaring?Sandra: Er wordt nogal snel naar mij gekeken als het over cul-tuur gaat. Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat ik nog direc-teur van het cultuurcentrum in Schoten was en daarna werkte bij het steunpunt voor lokaal cultuurbeleid LOCUS. Ik ben nu dan ook voorzitter van het cultuurcentrum en van de gemeente-raadscommissie vrije tijd.

Maar beroepshalve is mijn focus intussen wel veel breder. Als au-ditor bij Audit Vlaanderen behoren onder andere organisatieau-dits van gemeenten en OCMW’s tot mijn opdracht. We bekijken er alle thema’s die met het aansturen van gemeenten en OCMW’s te maken hebben. De kennis die ik hier opdoe, probeer ik in te brengen in de dossiers die op tafel komen.

Erik: Wat betekent dat in de praktijk? Sandra: Wat het cultuurcentrum betreft voel ik niet de behoefte om veel aan de programmatie te veranderen. We hebben een dy-namisch cultuurcentrum met een interessante programmatie en een uitgebreide scholenwerking. Ik wil wel graag bekijken hoe we nog meer elke Schotenaar minstens 1 keer per jaar naar De Kaekelaar of kasteel kunnen krijgen, ook wie het financieel niet breed heeft. Inspiratiebron is het pretloket in Antwerpen, een hefboom de vrijetijdspas. Verder vind ik dat er blijvend aandacht moet zijn voor een voortgezette professionalisering van de wer-king. Zo krijgen we binnenkort een nieuw ticketing-systeem.

De vrijetijdsdiensten mogen hun werking nog meer op elkaar afstemmen. Meer vanuit de burger denken, voor wie het niet uitmaakt wie het is die iets organiseert. In het kader van de raadscommissie liet ik voor communicatie en infrastructuur de initiatieven van cultuur, jeugd en sport vergelijken en hier-uit bleek dat het toch nog te veel aparte werelden zijn. Ik hoop dat mijn boodschap naar meer integratie wordt opgepikt, want

ik merk dat je als gemeenteraadslid maar weinig marge hebt om echt dingen te realiseren. Dat geldt ook voor dossiers als de personeelsformatie of de fusie gemeente-OCMW. Vanuit mijn achtergrond denk ik te mogen stellen dat ik een waardevolle bij-drage kan leveren. Punt is dat je daar niet zo gemakkelijk de kans toe krijgt.

Erik: Wat zou je graag in Schoten realiseren?Sandra: De droom heeft vooral met cultuur te maken en de kan-sen die de aankoop van het Forum ons bieden. De academie voor beeldende kunsten moet hier een plek krijgen, maar ik wil het verhaal graag breed opentrekken. Kunnen we niet streven naar

Kennismaking metgemeenteraadslid

Page 3: 2900 actief (maart 2015)

32900 ACTIEF | MAART 2015

ik daar graag mijn wagonnetje aan vast. Ik was er dan ook van bij de start bij betrok-ken. Het was een lange weg naar de eerste openingsdag met het zoeken naar de juis-te juridische structuur, de verbouwing van de voormalige pastorij, het opzetten van een vrijwilligerswerking en het afsluiten van de overeenkomsten met gemeente en OCMW. Maar ik ben blij dat we vertrokken zijn.

De werking van de winkel is zich nu aan het zetten. We kijken intussen verder vooruit. Het eerstvolgende dat op stapel staat is de organisatie van huiswerkbege-leiding. Die willen we nog dit voorjaar op-starten. Ietsje verder in de toekomst maar nog in 2015 willen we kookworkshops or-ganiseren. Ik ben met het op poten zetten van deze activiteiten eerder op de achter-grond bezig. Ik ben eerder iemand, denk ik, die zorgt dat vrijwilligers aan de slag kunnen. Omdat ik voltijds werk, kan ik er niet zo makkelijk tijdens de openingsuren van de winkel zijn. Hoewel ik er een dag per maand wel vrij voor neem en dan is er soms nog een avond of een zaterdag-voormiddag. Dan zorg ik voor de contac-

ten met de doorverwijzers, ga naar een vergadering over de huiswerkbegeleiding, maak ik de planning voor de vrijwilligers op, ...

Dat we zoveel steun krijgen, vind ik echt fantastisch. Ik had dit niet verwacht, maar het betekent voor mij wel dat vele mensen ons initiatief een warm hart toedragen en vinden dat we iets belangrijks in Schoten aan het realiseren zijn. Erik: ACW ging op in beweging.net en heeft de ambitie om samen met andere verenigingen aan concrete dossiers te hel-pen?Sandra: Ik kan me in de naam vinden. ‘Een’ beweging, een groep zijn, die ‘in’ be-weging is, samen op stap gaat, vind ik wel een mooi beeld. Waar naar toe wordt niet aangegeven, ik begrijp de kritiek wel dat de naam te breed is. Maar anderzijds geeft dit de ruimte aan de mensen om dit zelf, in de steeds veranderende samenleving, elk in zijn context, een eigen invulling te geven.

Ik denk dat die concrete dossiers belang-rijk zijn. We merken al jaren dat het tradi-tionele verenigingsleven minder aantrek-kelijk is, mensen komen gemakkelijker samen op basis van thema’s waar ze zich voor willen inzetten. Een concreet thema kan mensen samen brengen, mensen zich laten verenigingen, zonder dat dit in een strakke structuur moet worden gegoten. Ik denk dat deze werkvorm kansen geeft om mensen te mobiliseren, en als dat maar tijdelijk is dan is dit ook zo.

Ik denk dat het niet aan mij is om te zeg-gen welke kar in Schoten door de Bewe-ging moet worden getrokken. Sla de krant open en je krijgt inspiratie genoeg, van de ‘versuikering’ van onze voeding, over het zorg dragen voor elkaar (oproep Cel vermiste personen na het terugvinden levenloze lichaam vermiste jongen) tot de westerse islam (de recente aanslagen en terreurdreiging). Ik denk dat er thema’s genoeg liggen. Welke keuze gemaakt wordt, komt best van onderuit.

Erik: Hoe wil je in contact blijven met beweging.net en wat verwacht je van de plaatselijke afdeling?Sandra: Ik heb een fijne herinnering aan de babbel in Den Horst met de bestuursle-den. Voor mij mag dat meer van dat zijn.

Erik: Sandra, alvast bedankt voor dit fijn gesprek.

een integratie van de academie beeldende kunsten met deze van muziek en woord? Zo komt de ABK terug in Schotense han-den (valt nu onder Antwerpen) en zijn er meer kruisbestuivingen mogelijk tussen de verschillende disciplines.

Wat realiseren we dan in de J. Van Craen-straat en wat in de Forumgebouwen en het Gelmelenhof? Op welke manier kun-nen de Schotenaren verder gebruik ma-ken van de lokalen? Dit moet mogelijk zijn want de ABK heeft de lokalen maar op enkele dagen nodig. Met welke invul-ling zorgen we er voor dat het Forum en het Gelmelenhof meer leven garanderen in het hart van onze gemeente? Vele vra-gen ... Ik hoop mee naar antwoorden te kunnen zoeken en via deze weg het socio-culturele leven in Schoten weer nieuwe impulsen te geven.

Erik: In december ging sociale Kruidenier Appel en Ei van start. Wat was jouw rol?Sandra: Al voor ik in CD&V stapte, liep ik met de idee van een Welzijnsschakel in Schoten rond. Toen Vera Smets haar idee van een sociale kruidenier lanceerde, hing

Page 4: 2900 actief (maart 2015)

4 2900 ACTIEF | MAART 2015

Afdelingen in actieHet hart van beweging.net is en blijft de inzet van de lokale afdelingen van Femma, KWB, Okra en Zieken-zorg. Ook de voorbije maanden werden weer heel wat activiteiten op touw gezet om mensen samen te brengen. Een korte terugblik ...

Een unieke kerststallententoonstelling van Okra Bloemendaal lokte vele bezoekers naar de Vlaamse Zaal. Blikvanger was een kerststal uit 1937 en de kerststal van André Driessen die helemaal gemaakt was uit houtsnijwerk. De voltallige ploeg stond weerom klaar om alles in goede banen te leiden en de bezoekers te voorzien van de nodige spijzen en dranken.

open k

riste

lijk

resp

ectvol actief

De eerste echte kerstmarkt op den Deuzeld ten voordele van Appel en ei was een schot in de roos. Onder impuls van de Kerstgezellen werkten de verschillende parochiale ver-enigingen ééndrachtig aan een sfeervol gebeuren. Roger Mertens, Mon Dervaux, Ro-bert Proost en Roger Leys van Okra Deuzeld zorgden met hun jeneverkraam voor de nodige warmte. Geen overbodige luxe op deze koude maar zonnige zaterdag.

Page 5: 2900 actief (maart 2015)

52900 ACTIEF | MAART 2015

Regen, wind en een nukkige boswachter zorgden dit jaar voor wat spanning maar KWB Cordula is van geen kleintje vervaard en trok op een vrijdagavond in januari het Peerdsbos in. Luc Somers nam zo’n 30 volwassenen en 20 kinderen op sleeptouw. Lander Van Laere zorgde er met zijn extra belichting er voor dat niemand in diepe plassen trapte, Ernie Verbist zorgde er als laatste man voor dat enkele gezinnen met soms nog heel kleine kinderen vlotjes rond enkele omgevallen bomen konden wandelen. Bij aankomst deed de warme chocomelk en gluhwein deugd en kon er met het mooi verhaal van Driesje Draak, gebracht door Ann De Laet afgesloten worden.

Op een druilerige zondag in januari kwamen er toch weer 400 wandelaars voor de bakharingwandeling van KWB Deuzeld. Deze wandeling met start en aankomst bij de Vier Notelaars, maakt deel uit van de FALOS-wandelka-lender, de sportfederatie van KWB. Na een deugddoende wandeling kan je bij aankomst niet naast de zilte geur van vers gebakken bakharing, al vele jaren een extra trekpleis-ter. Charles Van Olmen en Pascal Rottiers hadden dan ook hun handen weer meer dan vol. Op het einde van de dag telden we 210 klaargemaakte bakharingen.

Page 6: 2900 actief (maart 2015)

6 2900 ACTIEF | MAART 2015

Ons budget staat onder druk door allerlei kosten. Als je dan je werk verliest, ziek wordt of je hebt andere onverwachte uitgaven stapelen onbetaalde rekeningen zich snel op. De daaraan ver-bonden kosten maken je schulden groter en de maandelijkse last onmogelijk. Het kan iedereen overkomen en daar wil beweging.net Antwerpen concreet iets aan doen.

Beweging.net Antwerpen start samen met een aantal gerechts-deurwaarders ‘MyTrustO’ op. Deze dienstverlening overtuigt je schuldeisers dat je zal betalen op een realistisch tempo. Met My-trustO maakt een professioneel begeleider, in dit geval een neu-trale gerechtsdeurwaarder, op jouw vraag en in alle discretie een objectief en officieel document van je financiële situatie.

Samen stel je een haalbaar afbetalingsplan op en vermijd je on-nodige invorderingsprocedures. Je maakt je schuldeisers duide-lijk dat er geen dagvaarding of vonnis meer nodig is. De schuld-eiser is tegelijkertijd zeker dat de schuld zal afbetaald worden.

Resultaat: je budget gaat niet meer op aan onnodige bijkomende kosten van incassokantoren, advocaten en gerechtsdeurwaar-ders. Met MyTrustO begin je vanaf de eerste maand aan je afbe-talingen. Deze begeleiding kost je veel minder dan wat je aan invorderingskosten moet afbetalen. Zo geraak je uit de schulden-spiraal en kan je terug aan je toekomst werken!

HOE WERKT MY TRUSTO?STAP 1- Je belt naar tel. 03 220 12 00 (alle werkdagen tussen 9 en 12 uur).- Je legt je situatie uit en beantwoordt een aantal vragen. Zorg dat je pen en papier bij de hand hebt.- Je krijgt een afspraak om langs te komen op het kantoor (Nati-onalestraat 111, 2000 Antwerpen, gebouw A, eerste verdieping).- Breng zeker je identiteitskaart (met pincode) en de gevraagde dossierstukken mee naar je afspraak.- Je kiest vrijwillig en in alle discretie voor de opmaak van een allesomvattend financieel document ‘MyTrustO’ samen met een gerechtsdeurwaarder.- Dit document ‘MyTrustO’ is een overzicht van wie je bent, wat je bezit, verdient en welke schulden je hebt.- Dit objectief en juridisch aanvaard document toont aan hoeveel je werkelijk per maand kan afbetalen.

Voor het financieel document ‘MyTrustO’ betaal je aan de gerechtsdeurwaarder een éénmalige opmaak- en dossierkost van 150 euro (wordt mee opgenomen in afbetalingsplan)

AFBETALINGSPLAN VOOR JE SCHULDEISERSSTAP 2- Na de opmaak van het document ‘MyTrustO’ kan je aan de gerechtsdeurwaarder vragen om zijn officiële autoriteit en des-kundigheid te gebruiken om een concreet afbetalingsplan op te maken voor al je schuldeisers. Zo word je van deze zorgen en last verlost.- Je schuldeisers weten dat het document ‘MyTrustO’ juridisch aanvaard en betrouwbaar is om afbetalingsakkoorden, onder begeleiding van de gerechtsdeurwaarder als onafhankelijke par-tij, af te sluiten.- Hierdoor kom je eenvoudiger en sneller tot een akkoord met je schuldeisers.- Je schuldeisers hebben nu geen reden meer om bijkomende kosten van incasso, dagvaarding en vervolging te maken. Daar-door bespaar jij vele euro’s oplopende gerechts- en andere kosten (beslag op loon, auto, meubelen, ...).

Afhankelijk van het aantal schulddossiers rekent de gerechts-deurwaarder een beperkte behandelingskost aan voor de verde-re opvolging van je dossier. Deze kostprijs wordt vóór de opmaak van je afbetalingsplan berekend en afgesproken.

MyTrustOJe maakt eerst een afspraak via telefonisch contact op het nummer 03 220 12 00.Dit kan alle werkdagen tussen 9 en 12 uur.

MyTrustOPak zelf je schulden aan en vermijd extra kosten

Nieuwe dienstverlening Beleid Belicht

Page 7: 2900 actief (maart 2015)

72900 ACTIEF | MAART 2015

Nieuwe dienstverlening

kasteeldomeinen, groene villawijken, bedrijvigheid en detailhandel en de open ruimte. Hierop zal dus ook in Schoten wor-den ingezet.

‘Dat de visievorming rond de woonpark-gebieden, kasteeldomeinen en bedrijvig-

heid met de opmaak van de respectievelij-ke toolkits reeds ver gevorderd zijn, is een goede zaak voor de gemeente Schoten,’ zegt Schotense schepen van Ruimtelijke Ordening, Milieu en Duurzame Ontwik-keling, Erik Block. ‘Zo kunnen we deze gemeentegrensoverschrijdende visies nu reeds mee verwerken in de herziening van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuur-plan, waaraan we momenteel hard aan het werken zijn.’

Deze intergemeentelijke samenwerking is zeer boeiend en leerzaam. De gemeen-tebesturen leren heel wat van de manier waarop andere gemeenten met bepaalde problematieken omgaan. Daar waar er in de verschillende deelnemende gemeen-ten eenzelfde problematiek wordt vastge-steld, proberen ze dan ook een overkoepe-lende visie en werkwijze uit te werken via de toolkits.

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Joke Schauvliege, trekt nu een subsidie uit van 300.000 euro voor verschillende projecten, waaronder die van het bebouwd perifeer landschap. Dirk de Kort, Vlaams Volksvertegenwoordiger en schepen van Groen in Brasschaat voor CD&V, is hier zeer tevreden mee: ‘Bras-schaat is net als Schoten, Brecht, Kapel-len, Schilde en Zoersel geen stad of plat-telandsgemeente, maar overgangsgebied tussen de stad en het platteland. Samen werken we dan ook aan strategisch pro-ject, onder andere voor de grote kasteel-domeinen. Hierbij willen we het karakter van de domeinen behouden.’

Vaak ontbreekt hier echter geld voor het onderhoud en investeringen. De subsidie vanuit Vlaanderen komt dan ook zeer ge-legen. ‘Nu kunnen we een aantal plannen verder uitvoeren,’ aldus Dirk de Kort.

Acties op het terreinMet deze subsidies wil men verder het toekomstig beeld van het bebouwd pe-rifeer landschap bepalen. Voor minister Joke Schauvliege is dit project dan ook een uitstekend voorbeeld. ‘Rond de vele kasteeldomeinen en woonparken kun-nen de betrokkenen de beleidslijnen ver-talen naar acties op het terrein. Om dit te realiseren, baseren de gemeenten zich op de uitgewerkte toolkits per thema.’ De verschillende thema’s in dit kader zijn hernieuwbare energie, kernversterking,

Beleid Belicht

Sinds 2012 werken de gemeenten Brasschaat, Schoten, Brecht, Kapellen, Schilde en Zoersel aan de realisatie van een ambitieus intergemeentelijk project, samen met de provincie Antwerpen. Hierbij zijn ook Ruimte Vlaanderen, Onroerend Erfgoed en Agentschap Natuur en Bos betrokken.

“Heel tevreden met Vlaams geldvoor perifeer landschap”

Dirk de Kort:

Dirk de Kort

Erik Block

Page 8: 2900 actief (maart 2015)

8 2900 ACTIEF | MAART 2015

DVV-agent in Schoten:Kolum N.V.Sint-Cordulastraat 19/1

werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.

Bij Ziekenzorg zijn er altijd handen en mensen te kort. Zo had Bertha op een zeker moment 30 zieken die allemaal ver-bleven in Verbert Verrijdt. Met Kerstmis, Pasen en op de verjaardag kwam Bertha altijd langs om deze mensen wat op te vrolijken. Ook tijdens de reizen naar Lour-des en Banneux was Bertha een graag ge-ziene gaste en een helpende hand om de zieken mee op weg te helpen. Bertha speelde zelf nooit de eerste viool, maar stelde zich altijd dienstbaar op. De kerk poetsen, tijdens het kindercarnaval aan de inkom zitten, tijdens het honger-maal en de Parochiefeesten zorgen voor het eten en bij heel wat activiteiten vaak de laatste afwas voor haar rekening ne-men, het was Bertha nooit te veel.

Bertha blijft er echter bescheiden bij. We horen graag dat het altijd fijn samenwer-ken was met vele mensen, al zijn er een aantal die haar steeds zullen bij blijven. Zo wil Bertha zelf graag nog een woordje van dank richten aan wijlen Rik Schrauwen, Lisa Janssens en Lucia Van Keer voor de goede samenwerking.

Vorige maand was het wel even schrikken bij de organisatoren van het kindercar-naval. Voor de eerste maal in 34 jaar kon Bertha er door griep niet bij zijn. Intussen is dat griepje al weer lang vergeten en zal Bertha, zoals ze zelf aangeeft, er volgend jaar wel weer bij zijn. Want ze voelt zich nog veel te jong om stil te zitten!

Erik Maes

Bertha (° 1925), die afkomstig is uit Geel ging als jonge vrouw al vroeg mee op kamp als kookmoeder. Toen Bertha huw-de met Clement Peetermans trokken ze in 1953 naar Schoten. Daar vond Clement werk als bouwvakker. Bertha nam, zoals het toen vaak ging, het huishouden voor haar rekening. Ze sloot zich ook direct aan bij zangkoor Cantate en bij KAV, nu Fem-ma, waar ze vele jaren kernlid was.

Wanneer haar echtgenoot Clement Pee-termans in 1981 plots ziek werd, kwam ze in contact met Ziekenzorg. De steun die ze toen kreeg, werd door Bertha sterk gewaardeerd en na het overlijden van Clement stapte ze mee in de werking van Ziekenzorg van Heilige Familie.

Een bloemeke voorBertha Blockx