Bakkeveen Actief 2015

40
V oor u ligt de 3e uitgave van Bakkeveen Actief. Een krant vol activiteiten voor het zomerseizoen. Activiteiten om van te genieten of zelf aan deel te nemen. Bakkeveen is hierin geen eiland, ook omliggende dorpen hebben een wezenlijke bijdrage geleverd. Wijnjewoude, Haulerwijk, Siegerswoude, Waskemeer en Een-West staan in deze uitgave nadrukkelijker op de kaart dan voorgaande jaren. We verwachten dat deze trend zich doorzet en binnen enkele jaren de titel omgezet kan worden in “3 provinciën” Actief. In deze bewaarkrant vind je ook mogelijkheden om het gebied zelf te ontdekken en te beleven. Vele campings en andere overnachtings- mogelijkheden bieden de mogelijk- heid tot een langer verblijf. We wensen u een prettig verblijf in onze regio, net zoals de familie hiernaast in de Bakkeveenster “duinen”. Recreatie Op eigen gelegenheid kun je uren zwerven in verschillende natuurlandschappen 03 Avond4daagse 60 jaar “De 4-daagse een groot wandelevenement” 09 DoDo Festival “Er wordt een tweede dag toegevoegd” 17 Snikkeweek 2015 Al jarenlang de feestweek in Haulerwijk. 29 Survivalrun 3 e Giant survivalrun in Bakkeveen, Meld je ook aan! 33 3 Bakkeveen Siegerswoude | Haulerwijk | Eén -West Wijnjewoude | Waskemeer April t/m oktober 2015 Voorwoord GRONINGEN DRENTHE Waskemeer Siegerswoude Allardsoog Ureterp Wijnjewoude FRIESLAND Bakkeveen Haulerwijk Frieschepalen Lekker zonnen in de duinen Siegerswoude | Haulerwijk | Eén -West Wijnjewoude | Waskemeer Recreatiemogelijkheden bij ú in de buurt! Bakkeveen A ctie f Lekker zonnen in de duinen Eén-West Foto: Martijn van der Vaart

description

Recreatiekrant van Bakkeveen en omliggende dorpen uitgave 2015

Transcript of Bakkeveen Actief 2015

Page 1: Bakkeveen Actief 2015

Voor u ligt de 3e uitgave vanBakkeveen Actief. Een krant vol

activiteiten voor het zomerseizoen.Activiteiten om van te genieten of zelfaan deel te nemen. Bakkeveen ishierin geen eiland, ook omliggendedorpen hebben een wezenlijkebijdrage geleverd. Wijnjewoude, Haulerwijk, Siegerswoude, Waskemeeren Een-West staan in deze uitgavenadrukkelijker op de kaart dan voorgaande jaren. We verwachten datdeze trend zich doorzet en binnenenkele jaren de titel omgezet kanworden in “3 provinciën” Actief.In deze bewaarkrant vind je ook mogelijkheden om het gebied zelf teontdekken en te beleven. Velecampings en andere overnachtings-mogelijkheden bieden de mogelijk-heid tot een langer verblijf. We wensen u een prettig verblijf inonze regio, net zoals de familie

hiernaast in de Bakkeveenster

“duinen”.

RecreatieOp eigen gelegenheid kun je urenzwerven in verschillende natuurlandschappen 03

Avond4daagse60 jaar “De 4-daagse een groot wandelevenement” 09

DoDo Festival“Er wordt een tweede dag toegevoegd”

17

Snikkeweek 2015Al jarenlang de feestweek inHaulerwijk.

29

Survivalrun3e Giant survivalrun inBakkeveen, Meld je ook aan! 33

3BakkeveenSiegerswoude | Haulerwijk | Eén -West

Wijnjewoude | Waskemeer

April t/m oktober 2015

Voorwoord

GRONINGEN

DRENTHE

Waskemeer

Siegerswoude

Allardsoog

Ureterp

Wijnjewoude

FRIESLAND

BakkeveenHaulerwijk

Frieschepalen

Lekker zonnen in

de duinen

Siegerswoude | Haulerwijk | Eén -WestWijnjewoude | Waskemeer

Recreatiemogelijkheden bij ú in de buurt!

BakkeveenActief

Lekker zonnen in

de duinen

Eén-West

Foto: Martijn van der Vaart

Page 2: Bakkeveen Actief 2015

spackspuiten en sierpleister

Page 3: Bakkeveen Actief 2015

Vlak voor de oorlog werd al gespro-ken over een zwemgelegenheid.

Het voornaamste punt van het VVV-bestuur was het trekken van meervreemdelingen naar Bakkeveen. Erwaren al inwoners die in de zomerperi-ode een deel van hun woning voorvakantiegasten beschikbaar stelden.Dhr. Elema (ja, die van de vroegere ESA)adviseerde voor gezamenlijke rekeningte adverteren in de noordelijke dagbla-den.

In het VVV-jaarverslag over 1943 lezenwe dat de kampeerboeren teveel gastenkregen en dat er naarstig gezocht wordtnaar nieuwe verblijfplaatsen. Debehoefte aan campings werd in laterejaren alleen maar groter en na eenkleine camping aan de Mjûmsterweirichting Allardsoog werd in de middenjaren 50 camping 't Hout gerealiseerd.Anderen volgden in de loop der jaren.Bakkeveen en omgeving oefenden enoefenen blijkbaar een grote aantrek-kingskracht uit op de toeristen. Na de oorlog worden er ook al activitei-ten voor de vakantiegasten georgani-seerd. Dat zijn wandeltochten (met een

verplicht tempo !), ook dans en toneelin het openluchttheater en andere loca-ties voor recreanten werden gehouden.

TIP-KANTOORWat is er eigenlijk na bijna 80 jaarveranderd? Naast 8 campings zijn er ca20 bed & brochjes, een hotel en enkelegroepsverblijven in ons gebied. Enadverteren gebeurt tegenwoordig metwebsites, folders, een VVV-kantoor (heetnu TIP) en … deze krant. Het VVV-kantoor heeft de tijd doorstaan, maarmoest wel verder onder een anderenaam: TIP (Toeristisch Informatie Punt).Het kantoor is gevestigd naast de Slot-plaats, in het voormalige Koetshuis. Inhet zomerhalfjaar is het 7 middagenvan de week geopend van 13:30 tot15:30 uur. Daarnaast op dinsdag tot enmet vrijdag van 10 tot 12 uur. Een groepvan ca 20 vrijwilligers zorgt voor teksten uitleg en stelt foldermateriaal aan debezoekers beschikbaar. De informatiegaat over alle toeristische en recreatieveinformatie in Bakkeveen en omgeving:overnachtingsmogelijkheden, activitei-ten voor ontspanning, routes om tewandelen of fietsen, horeca, etc. Ookaan souvenirs is er een ruim aanbod.Bijna alle recreatieve organisaties enbedrijven in Bakkeveen en omliggendedorpen zijn donateur van TIP-Bakke-veen.

DE OMGEVINGEen paar honderd jaar geleden was onzeomgeving nog één groot veen- enheidegebied doorkliefd met enkelezandwegen (de holle wegen, zoals je dienu nog bij Allardsoog aantreft). Geluk-kig is, vanuit onze tijdgeest gezien,mooie natuur bewaard gebleven of inlatere jaren aangelegd. De groterenatuurgebieden zijn 't Mandefjild tenoosten van Bakkeveen, Duurswouder-heide, 't Oude Bosch, heide van Allards-oog, Blauwe Bos en landgoed DeSlotplaats. Deze gebieden zijn in eigen-dom van natuurbeschermingsorganisa-ties. De toegankelijkheid is vrij goed:vele wandelpaden en in wat minderemate fietspaden ontsluiten de gebieden.In de meeste dorpen tussen de natuurzijn horecagelegenheden om even terusten tijdens de wandeling of fiets-tocht. De natuurgebieden worden afge-wisseld door wei- en akkerlanden: ditbrengt een mooie variatie.

ONTWIKKELINGEN: TOPNiet alleen Bakkeveen ligt midden inmooie en gevarieerde natuur. Het helegebied rond het 3 Provinciënpunt isgeliefd bij recreanten. Steeds meerondernemers proberen deze ontwikke-

ling te ondersteunen en bij te blijven,waarbij de balans met andere economi-sche bronnen en natuur bewaard blijft.Ook provincie Fryslân heeft haar oog opzuidoost Friesland laten vallen.

In Bakkeveen zal een TOP wordengerealiseerd. TOP staat voor ToeristischOverstap Punt. Het is de bedoeling datde automobilist zijn auto parkeert enoverstapt naar wandelen en fietsen.Hiertoe zullen in de 2e helft van 2015en begin 2016 de bestaande parkeerter-reinen bij het sportpark van Bakkeveenopnieuw worden ingericht. Er komenmeer publieke voorzieningen zoalstoiletten, informatiezuilen, kaarten vande omgeving etc. Het aantal parkeer-plaatsen zal gelijk blijven, maar er wordtextra ruimte gecreëerd voor evenemen-ten en overloop voor parkeren bij grotetoeloop van publiek.

Deze ontwikkelingen in Bakkeveenzullen te volgen zijn op www.bakkeveen.nl. Op deze site staanook alle overnachtingsmogelijkhedenen horeca in de omgeving. In de agendavan www.bakkeveen.nl vind je eenactueel overzicht van activiteiten inBakkeveen. Ook www.haulerwijk.nl enwww.wijnjewoude.net geven je steedsmeer toeristische en agenda informatie.

Alle organisatoren doen hun best deactiviteiten tot een succes te maken.Hopelijk draagt deze krant daaraan bij.Waar niemand controle over heeft is hetweer. De weersgesteldheid en deverwachtingen vind je op www.meteobakkeveen.nl.

Op donderdagavond 30 april 1938 werd in Bakkeveen eenVereniging Van Vreemdelingenverkeer (VVV) opgericht.Destijds werd energie gestoken in een goede bewegwijzering,vooral bij de brug. Daarnaast werden pogingen ondernomenom papiermanden te krijgen (ja, destijds ook al “afval”) en het plaatsen van bankjes voor de wandelaars en de fietsers.Zelfs het plaatsen van bankjes verliep moeizaam omdatboseigenaren niet mee wilden werken.

03Bakkeveen Een ongewoon stukje Friesland

Hoe het weer ook uitvalt in 2015: we wensen je een plezierig verblijfrond het 3 Provinciënpunt! En vergeet niet om met de puzzelmee te doen !

Recreatie in en rond BakkeveenOntstaan en ontwikkeling

Page 4: Bakkeveen Actief 2015

THT Terpstra, uw specialist op het gebied van keukens, keukenrenovatie,werkbladen, inbouw- en vrijstaande

apparatuur, interieur maatwerk

Bel THT Terpstra voor een vrijblijvende afspraak

Compagnonsweg 33 8434 NX Waskemeer

Tel. 0516-423859 [email protected] www.tht-terpstra.nl

Een sfeervolle en verrassende woonwinkel, in het hart van het historische

centrum van Gorredijk.

Brouwerswal 18 - Gorredijk - tel. 0513-853054Open dinsdag t/m zaterdag

www.olden-days.nl

DakdekkenZink & Koperwerk

Valbeveiliging06 - 25061810 [email protected] leane 12 9249 NX Frieschepalen

Page 5: Bakkeveen Actief 2015

In 2013 en 2014 is de toename vanstandhouders en bezoekers elk jaar ca

20% geweest. Aan deze stijging komtnatuurlijk eens een einde, maarwanneer? In 2014 was het elke marktredelijk tot goed marktweer: dat draagtzeker bij aan de grote opkomst. Vlooi-enmarkt Bakkeveen is hoe dan ookuitgegroeid de grootste openluchtvlooienmarkt in Noord-Nederland.

De markt is elk 1e zaterdag van demaanden april t/m november. Daar-naast ook de 3e zaterdag van demaanden mei t/m augustus. Dat was aljaren zo. Daar komt nu, als uitzonde-

ring, bij de 4e zaterdag in mei: zaterdag23 mei. Dit betekent in mei 3 markten,waarvan de beide extra markten in hetHemelvaartsweekend en Pinksterweek-end vallen. Goed voor de recreatieveondersteuning van Bakkeveen. Demarkt is compact wat betreft loopaf-standen; de standhouders staan op veleafzonderlijke terreintjes, langs laantjesen weiland opgesteld. Het publiekschuifelt er tussendoor en maakt haarkeuzes. Het aanbod van 2e handsgoederen is heel breed: gereedschap,speelgoed, (kinder)-kleding, antiek,brocante, decoratiemateriaal, meubilair,etc. Kortom alles wat niet meer nodig isof van de zolder komt wordt aangebo-den en vindt vaak een nieuwe eigenaar.De standhouders komen uit de Noorde-lijke helft van Nederland, soms ook vanover de grens uit Duitsland en België.De markt wordt aan de rand van debebouwde kom gehouden tegen hetnatuur- en recreatiegebied aan. Ditdraagt bij tot de gezellige en ontspan-nen sfeer. 's Ochtends vroeg komen deeerste standhouders en bezoekers tege-lijkertijd met het wakker worden van devogels. De markt duurt tot 13 uur.

Publiek heeft gratis toegang; parkerenvan de auto kost € 1,- en je staat danvlak naast de markt. Je kunt ook voor € 97,- (incl. CJIB) parkeren. Dat doe jein de woonwijk op een plek die nietmag of de doorgang hindert. Vorig jaarruim 30 bekeuringen; dit jaar nog strengere afspraken met de politie ….

De data in 2015: zaterdagochtenden 4 april, 2, 16 en 23 mei, 6 en 20 juni, 4 en 18 juli, 1 en 15 aug, 5 sept, 3 okten 7 nov en steeds tot 13 uur.

Meer informatie: www.bakkeveen.nl/markt

Vrijwilligers van vlooienmarkt Bakkeveen

Vlooienmarkten Bakkeveen

Vanuit het authentieke dorp Olde-berkoop tot aan Frieschepalen

toont de Friese Waterlinie zich van een

hele andere kant: een coulisselandschapvan water, akkers, houtsingels, heide enbos.

Tijdens de tocht worden de bestaandeschansen bezocht. Wat u onderweg enaan de route nog te wachten staat blijftnog even een verrassing. Eén activiteitwillen we toch graag noemen: boog-schieten bij de Zwartendijksterschansop de tweede dag! Uiteraard ondertoezicht van Outdoor Bakkeveen. Wedoen ons uiterste best om de wande-laars op een plezierige en ontspannenwijze kennis te laten maken met ditCultuurhistorisch Erfgoed.Wandelaars kunnen kiezen uit 42, 25 of15 kilometer per dag, vanaf verschil-

lende startlocaties. Voor die wandelaarsdie liever niet twee dagen wandelen iser de mogelijkheid één dag mee tedoen, iedere dag en afstand bieden veelmoois en zijn zeker de moeite waard.

Deze unieke wandeltocht wordt dit jaarvoor de derde keer georganiseerd.Wandelaars van de eerste edities warenvooral enthousiast over de route en hetprachtige landschap, maar ook de acti-viteiten onderweg werden gewaardeerd.Bij de finishplaatsen was het gezellig,deelnemers namen de tijd om na tepraten met medewandelaars onder hetgenot van een drankje. Wandelaars diebeide dagen hebben gelopen mogeneen speciaal voor deze tocht ontworpen3d-medaille in ontvangst nemen.De finish is zondag 17 mei in Bakke-veen bij Dúndelle.

Wandeldata: 16 en 17 mei. Voor meer informatie: www.doelgerichtwandelen.nl

Bakkeveen Een ongewoon stukje Friesland 05

De vlooienmarkten van Bakkeveen zijn tot ver in Nederland bekend

Friese Waterlinie wandel-2-daagseLand onder water

Dorpscafé De Brink Een gezellig café in hethartje van Bakkeveen

Midden in het centrum vanBakkeveen vind je het gezel-

lige dorpscafé De Brink. Je kunt hetniet missen in het centrum bij devoormalige sluis. Op het terras zie jeop afstand het kruispunt van de door-gaande wegen in Bakkeveen. De fiet-sers komen vlak langs het terras. Ookals het weer wat minder is, kun jeonder de luifel nog altijd buitenzitten. Een paar zonnestralen en deluwte maken het terras tot een heer-lijke plek. En … binnen is veel ruimtemet diverse zitjes. Op het terras kunje plaats nemen voor een heerlijkkopje koffie of thee met appelgebakof garnituur, maar je kunt ook heer-lijk eten en daarbij kiezen uit degerechten van de kleine kaart. Alles ismogelijk bij Dorpscafé de Brink!

Regelmatig komen artiesten in hetdorpscafé een gezellig feestje maken.Wie en wanneer deze artiestenkomen kun je op de Facebookpaginavinden: “cafe de brink” en in deagenda van www.bakkeveen.nl In de zomermaanden is De Brink 7 dagen per week geopend.

Wij hopen u gauw te mogen begroeten in Dorpscafé de Brink!

Oant sjen

Een prachtige Ontdekkingstocht van maximaal 84 km die u intwee dagen langs de historische verdedigingslinie uit 1672van Kuinre naar Bakkeveen voert. Deze 2-daagsewandeltocht gaat door het unieke Friese landschap, langs deschitterende omgeving van de riviertjes de Linde en deTjonger en het vroegere veengebied.

Foto

:Mar

tijn

van

der V

aart

Page 6: Bakkeveen Actief 2015

HOLLEBOOM BELASTINGADVIES IS EEN FISCAAL EN FINANCIËLE ADVIES-ORGANISATIE VOOR ZOWEL ONDERNEMERS ALS PARTICULIEREN. WIJ ZORGEN VOOR EEN DESKUNDIG FISCAAL ADVIES, AL UW FISCALEAANGIFTEN, DE SAMENSTELLING VAN UW JAARREKENING EN ALLESWAT DAAR VERDER BIJ KOMT KIJKEN.

Lange Singel 3 - 9243 KJ Bakkeveen - T: 0516 - 542303 - F: 0516 - 542393

E:[email protected]

WWW.HOLLEBOOMADVIES.NL

Weverswâl 3B - 9243 JL Bakkeveen - Tel.: 0516 - 54 13 25Herenweg 19 - 8435 WT Donkerbroek - Tel.: 0516 - 49 21 28

Slotemaker de Bruineweg 2 - 8433 MB Haulerwijk - Tel.: 0516 - 42 12 81Merkebuorren 16 - 9241 GG Wijnjewoude - Tel. 0516 - 48 12 74

Weibuorren 63B - 9247 AZ Ureterp - Tel. 0512 - 35 43 98

3 BRODEN VOOR € 5,50

Page 7: Bakkeveen Actief 2015

In 2007 begon in Bakkeveen opinitiatief van Tony Sanner een muzi-

kaal initiatief met als doel: Het organi-seren van kleinschalige muziekcon-certen (luisterconcerten) voor liefheb-bers van niche muziekstromingen.

De rode draad in de concertreeks zijn deroots, blues en folkmuziek van singer-songwriters. Zo nu en dan wordt er eenuitstapje gemaakt naar de jazz, gipsyjazz en wereldmuziek. Wat begon alseen klein avontuur is in 8 jaar uitge-groeid tot één van de meest gewaar-deerde kleine podia in de noordelijkeprovincies.

De artiesten komen meestal uit deVerenigde Staten, maar ook uit Canada,Groot-Brittannië, Duitsland en uiter-aard ons eigen land. Zonder uitzonde-ring weet Muziekpodium Bakkeveen degrote namen van de genres te strikkenvoor een concert. Het afgelopen jaartraden onder andere op: David Olney,

Birds of Chigago, Matt Andersen,Tangerine, Peter Mulvey en DianaJones. Voor het grote publiekmisschien minder bekende namenmaar voor de liefhebber absolutetopmuzikanten.

De concerten vinden plaats in de Slot-plaats, een prachtig historisch gebouw.De ambiance van de Slotplaatsvermengd met de kleinschaligheid vande concerten zijn de ideale ingrediën-ten voor een heerlijke muziekavond.Muziekpodium Bakkeveen heeft eenalternatieve locatie waar af en toe ookeen concert wordt gegeven.

Dit is een heuse schaapskooi in Allards-oog, in samenwerking met eigenaar hetFryske Gea. De schapen gaan de hei op,de schaapskooi wordt schoongemaakten verbouwd tot muziektheater enziedaar, een unieke plek voor eenconcert. Voor 14 juni 2015 staat degerenommeerde bluesband Barrelhousegeprogrammeerd in de schaapskooi.

Zowel de muzikanten als het publiekzijn enthousiast over de intieme sfeervan de concerten en de gelegenheid omde muziek van dichtbij, in een soorthuiskamersetting mee te maken.

MEER INFORMATIE: www.muziekpodiumbakkeveen.nl

Belangstellenden kunnen via de websitedirect kaartjes reserveren of aanmeldenvoor de mailinglijst.

Bakkeveen Een ongewoon stukje Friesland 07

Doe je ook mee op zaterdag 9 meimee aan de 7e editie van de 3

Provinciënwandeltocht? Je zult dankunnen genieten van de afwisselendenatuurlijke omgeving van het gebiedten zuiden en westen van Bakkeveen.De routes zijn ook dit jaar vrijwelgeheel nieuw en er is veel afwisselingtussen bossen, zandpaden, stukjesweiland, schouwpaden, fietspaden enheide. Er is getracht om zoveel mogelijkde openbare weg te mijden en dat is ditjaar heel goed gelukt !

Dit mede dankzij de bereidwilligemedewerking van particuliere grondei-genaren waar we als uitzondering hetterrein mogen passeren. Her en dermoet met een noodbruggetje weer eensloot worden overgestoken.Onderweg zijn er weer voldoende rust-en horecamogelijkheden met eengemiddelde onderlinge afstand van 5km. Elk rustpunt heeft een gegaran-deerd minimum assortiment, zodat jeniet te veel eten en drinken hoeft meete nemen. Op enkele van de rustpuntenproberen we weer te zorgen vooreenvoudig entertainment.

JE KUNT KIEZEN UIT DIVERSE AFSTANDEN: 5, 10, 15, 20, 25 en 40 km. Inschrijvenkan nu al via www.3wandel.nl Onderde voorinschrijvers wordt, net als vorigjaar, weer een gratis luchtballonvaartover Bakkeveen en omgeving verloot.De startlokatie is in Bakkeveen bij hetzwembad (Dundelle); de starttijdenvoorde verschillende afstanden staanop de website. Kosten voor deelnamebedragen e 5,- pp. Deze inleg gaat voor

100% naar het goede doel: dit jaar HetRode Kruis Noord-Nederland.

De gehele organisatie wordt bekostigduit sponsorbijdragen en giften. Naast wandelaars en nordicwalkers zijnook mensen met een rolstoel, scoot-mobiel of rollator van harte welkom.Hiervoor zijn speciale routes uitgezetvan 21⁄2 tot 71⁄2 km.Bij redelijk wandelweer worden ca 2500wandelaars verwacht. Je kunt meedoenals vriendengroep, sportclub, familie ofbedrijfsteam, maar natuurlijk ook indi-vidueel. Onderweg genieten en evenbijpraten, terwijl je gezond bezig bent.

Meer info: www.3wandel.nl

De Bohmische blaaskapel “dieDorfplatz-musikanten” zal opzondagmiddag 31 mei eenconcert ten gehore geven inDúndelle.

Het wordt een vrolijkprogramma o.l.v. Harrie de

Jong: kapelmeester, zanger en enter-tainer. Polka's, walsen en marsenworden afgewisseld met solowerken het eigen zangduo. De kapel isopgericht op 17 februari 2008 inVledder. De thuisbasis is Hotel CaféRestaurant Brinkzicht. Zowel daarals in de noordelijke provinciesworden diverse optredens verzorgd.

VOOR MEER INFO: www.diedorfplatzmusikanten.nl

Voor het optreden in Dúndelle op31 mei is het verstandig te reserve-ren, want vol is vol!Telefoon: 0516-541493 [email protected].

Aanvang 15.00 uur en entreebedraagt € 5,00

Die Dorfplatz-musikantentreden op in Dúndelle

Muziekpodium BakkeveenEen muzikaal rustpunt voor de liefhebber

3 Provinciënwandeltocht LEKKER WANDELEN OP 9 MEI

AGENDA MUZIEKPODIUMMEI T/M OKTOBER 2015

8 mei : Gregory Page14 juni : Barrelhouse

(schaapskooi)18 september : Danny Schmidt

& Carry Elkin, 2 oktober : Shannon Lyon

Trio30 oktober : Eric Taylor

Foto

:Mar

tijn

van

der V

aart

Page 8: Bakkeveen Actief 2015

Rolluiken

Duerswaldmerwei 5 | 9243 KA BakkeveenT 0516 – 541701 | F 0516 – 541782 | M 06-54901700

E-mail: [email protected] | www.kammingabakkeveen.nl

Page 9: Bakkeveen Actief 2015

Van routes proberen we alles (nouja, veel) uit de kast te halen om je

de omgeving van Bakkeveen en nabu-rige dorpen te laten ervaren. Natuurlijkzullen we weer terreinen doorkruisenwaar je anders niet mag komen. Maarook doorsteekjes in de bossen en tijde-lijke waterkruisingen zullen tot deingrediënten behoren.

VOLWASSENENEr doen scholen mee uit waarschijnlijk10 dorpen. Naast kinderen wandelensteeds meer volwassenen mee. Je hoeftgeen “last” van de scholen te hebbenals je meteen om 18 uur start: dan loopje voorop. Helemaal achteraan kan ook:rond 19 uur starten. Er is keuze uit 3

afstanden: 5, 10 en 15 km. Dus 'savonds even een lekker ommetje in deomgeving ook over terreinen waar jenormaal gesproken niet komt. Gezonden genieten tegelijkertijd. Even oplet-ten: honden mogen niet mee! Op delaatste avond (de zaterdag !) zijn ernatuurlijk weer diverse muziekkorpsendie je verwelkomen. Je kunt meedoen als groep of individu-eel. Elke avond stempel je voor de startaf in het centrum van Bakkeveen ophet terras van 1 van de 2 horecabedrij-ven. Daarna ga je naar het startvak.

AANMELDEN/INSCHRIJVEN:Vanaf 17:30 tot 18:30 uur bij deorganisatie op 1 van de terrassen in hetcentrum. Van tevoren aanmelden is

alleen nodig als je groep 10 personen of meer is: dan emailen [email protected]. Je kunt ook 1 avond meelopen. Meestal lopen de “1-dag” wandelaarsmee op de zaterdag. Op de zaterdag zijner vaak rond de 1700 wandelaars; op deandere dagen rond de 1300.

KOSTEN DEELNAME:€ 4,- per persoon. Hiervoor krijg je eenfraaie medaille als herinnering,4 consumpties voor onderweg en eenroutebeschrijving.

IN 2015: van woensdag 3 t/m zaterdag 6 juniMeer info: www.bakkeveen.nl/wandel.

HET ONTSTAAN VAN DE FRYSKEROLDTIMER CLUB (FOC) Eind zeventiger jaren stapten er 2 perso-nen rond, die beiden een oldtimerbezaten en een club op wilden richten.Om de animo te peilen verzamelden zeeen indrukwekkende lijst met namenvan oldtimer bezitters in Friesland.

Al spoedig kwamen er enthousiastereacties retour in de vorm van telefoon-tjes of geschreven briefjes en kwamenze tot de overtuiging dat ze op de goede

weg waren. Op 30 juli 1980 is de clubopgericht met de naam Fryske OldtimerClub.

De eerste praatavond was op 12 decem-ber 1980 in een huiskamer. Hoewel dehuiskamer royaal bemeten was, zat hijtot in het laatste hoekje vol. Maar liefst14 leden, van wie vele met aanhang,namen de ruimte in beslag en reageer-den enthousiast op de plannen van deinitiatiefnemers.Er worden jaarlijks een zestal ritten

georganiseerd die goed worden bezocht,ook in samenwerking met andere auto-clubs.

Meer informatie is te vinden op :www.fryskeoldtimerclub.nl

Clubdag Fryske Oldtimer Club

Bakkeveen Een ongewoon stukje Friesland 09

Het virus vanBerend en WimkeOverwijk

De liefde voor oudeauto's begon bij Berendrond zijn achtste jaar.

“Der kaem faak in dame yn in moaieCitroën yn Bakkefean. Wat wie doehiel wat, dan stienen wy op ‘s klomp-kes l’ns de dyk om te sjen”.

Tante Jantsje had ook in mijnkinderjaren al een auto, een

Hillman uit 1955, daar gingen wijvaak diverse tochtjes mee rijden,o.a. naar de Afsluitdijk.

In juni 1984 zijn ze eigenaargeworden van een A Ford uit 1930.Berend was altijd al bezeten vaneen auto met een hoge hoed. DezeFord hebben ze zelf geheel geres-taureerd. Inmiddels is er een MGTA uit 1936 bijgekomen.

Deze auto is een cabrio, dus rijdenze ermee als het weer het toe laat.Deze MG is de hele wereld overgeweest, o.a.: Australië en Hawai.Nu is deze MG in Bakkeveen. Hetbijzondere aan de MG is het kente-ken. AM-10-05. AM is de naamvan Wimke haar moeder AtjeMulder. 10-05 is de geboortedatumvan Wimke.

Berend en Wimke rijden jaarlijksdiverse ritten. Daarnaast organise-ren ze diverse Oldtimer evenemen-ten.

De avond-4-daagse van Bakkeveen beleeft dit jaar haar 60e aflevering. Het is dus eenjubileum versie. We proberen daarom her en der wat extra's te doen voor de wandelaars. Ook zou het leuk zijn dat mensen die de avond-4-daagse in 1956 als kind hebben gelopen(met destijds 247 deelnemers) nog mee kunnen doen. Als die mensen er zijn: graag melden!Ook belevenissen uit de eerste jaren zijn van harte welkom: dus graaf nog even in jeherinnering wat je er in je jeugdjaren van vond en of je je de routes nog kunt herinneren.(mail: [email protected])

Op zondag 28 juni wordt de clubdag van de Fryske Oldtimerclub gehouden bij Plaza De Kolk in Bakkeveen. Vanaf 10 uurtot circa 18.30 zijn de oldtimers te bewonderen. Tussen 11.30en ca 15 uur wordt er een route gereden.

Avond-4-daagse: 60 jaar jong!

35 jarig bestaan

Foto

:Mar

tijn

van

der V

aart

Foto

:Mar

tijn

van

der V

aart

Page 10: Bakkeveen Actief 2015

VISHANDELThijs v.d. MeulenDonkerbroek Tel-0655928119

lekkerbekjekibbelingmakreelzoute haringzure haringverse vis

www.vishandelvandermeulen.nl

Plazahut / Herberg

Ook voor feesten en partijen

- Verse Koffie

- Belegde Broodjes

- Diverse Plates

OPENINGSTIJDENSNACKBAR DE KOLK

Maandag 11.30 - 21.00Dinsdag 11.30 - 22.00Woensdag 11.30 - 22.00Donderdag 11.30 - 22.00Vrijdag 11.30 - 22.00Zaterdag 11.30 - 22.00Zondag 11.30 - 21.00

DE KOLKBAKKEVEENDE KOLKBAKKEVEEN

Uw feest houden in de PlazaHut of Herberg? Dat kan!Wij bieden u compleet georganiseerde recepties, lopendebuffetten en/of feestavonden. In een sfeervolle ambiance kunt u uw gasten ontvangen. De aankleding van dePlazaHut, hapjes en drankjes, een gezellige bar, eendansvloer met podium: ons gedreven team zorgt ervoor datalles tot in de puntjes is geregeld. Interesse?

Neem vrijblijvend contact op metons, we staan u graag te woord!

Wij wensen u alvast FIJNE VERBLIJF toe!

Telefoon: 0516 - 54 1905 www.snackbar-dekolk.nl

Wij wensen u alvast FIJNE VERBLIJF toe!

Page 11: Bakkeveen Actief 2015

Elke dag vertrek je vanuit Bakke-veen en krijg je een gevarieerde

route aangeboden. Je zult verbaasd zijnover de verschillende landschappen dieje aantreft. In elke provincie heb je demogelijkheid uitleg te krijgen bij eenmarkant gebouw, geschiedenis van eengebied of de werking van een bedrijf.Door het grote aantal deelnemerszullen onderweg meer gebouwengeopend zijn. Maar …. je kunt ookgewoon doorfietsen. Je kunt kiezen uit

3 afstanden: 25, 40 en 60 km. De 25 kmis nieuw ten opzichte van vorig jaar.Ook is er een avondprogramma waar jeaan deel kunt nemen.

DATAWoensdag 1 t/m vrijdag 3 juli 2015. En dat alles voor maar € 7,50 . Het is ook mogelijk voor 1 of 2 dagenin te schrijven.De organisatie van de fietstocht is inhanden van de vrijwilligers van T.I.P.-Bakkeveen. Deze vrijwilligers kennen de

omgeving erg goed en leggen contactenmet bezoekadressen. Ze hebben erplezier in je een fantastische 3 dagen telaten genieten van de omgeving. T.I.P. isbereikbaar via email [email protected] eventueel telefonisch gedurende deopeningstijden van het kantoor: 0516-541066

De 3 Provinciën Fiets-3-daagse wordtmede mogelijk gemaakt door 7campings in Bakkeveen. Deze campingshebben ook voordelige overnachtings-arrangementen. De meeste arrange-menten zijn van dinsdag tot en metzondag. Dinsdag kun je even wennenaan de omgeving. Dan 3 dagen fietsen.Zaterdag kun je de grootste openluchtvlooienmarkt van Noord-Nederlandbezoeken. Deze is aan de rand vanBakkeveen op zaterdag 4 juli. Met watmooi weer tref je daar wel 500 stand-houders die auto's vol goederen aan deman proberen te brengen. Als je op defiets gaat, kun je niet teveel kopen.Ook via de camping kun je je inschrij-ving laten regelen.

Meer informatie en inschrijven:www.3beleef.nl

3 Provinciën Fiets-3-daagse Beleef de 3 Provinciën per fiets

In 2014 voor de eerste maal georganiseerd. Toen al bijna 200deelnemers. In 2015 worden enkele verbeteringendoorgevoerd op basis van reacties van deelnemers. Wat blijftis dat je het gebied waar de provincies Groningen, Frieslanden Drenthe samenkomen gaat ontdekken.

Op het 3-Provinciënpunt van Fries-land, Groningen & Drenthe

midden in het groen, vlakbij natuurge-bied het “Mandefjild” ligt doe-het-zelfhotel “Natuurvriendenhuis Allardsoog”.Het huis is gevestigd in de voormaligehuishoudschool en geschikt voordiverse doelgroepen. Het verblijf kanvoor 1 dag of nacht zijn, maar je kunter ook je vakantie doorbrengen. In degrote moderne keuken kun je je eigenontbijt, lunch & diner bereiden.

Ontdek de omgeving te voet of op defiets. Laat je verrassen door de verschil-lende landschappen van de 3 provin-ciën. De Friese bossen, heide & zand-verstuivingen, de Groningse coulissenen het weidelandschap van Drenthe.

HET NATUURVRIENDENHUIS IS EENPUUR & BASIC LOCATIE! Overnachten kun je in 2, 3 of 4persoonskamers of op een slaapzaal (12personen). Het is mogelijk om het helehuis te huren (61 bedden) of eengedeelte ervan. De Jarig van der Wielen-zaal en de Klinkenbergzaal zijn zeergeschikt voor vergaderingen, work-shops en (familie) feesten. Voor desportieve gast beschikken we over eensportzaal. Het is mogelijk een zaal tehuren met of zonder verzorging.Tevens worden er het gehele jaar doorexposities, diverse activiteiten en meer-daagse cursussen georganiseerd zoals:fotografie, dans, tai chi, schilderen,muziek maken, geo caching, fietstoch-ten en meer. Natuurvriendenhuis Allardsoog wordt

geheel gerund door vrijwilligers. Zijdoen er alles aan om u een prettigverblijf te bezorgen. Het betekent ookdat de prijzen van het verblijf laaggehouden kunnen worden.

MEER INFORMATIE EN ACTIVITEITEN: www.nvhallardsoog.nl of kom vrijblijvend een kijkje nemen inAllardsoog.

Bakkeveen Een ongewoon stukje Friesland 11

Natuurvriendenhuis Allardsoog

Plaatselijk BelangStille natuur, bruisende activiteiten

Variatie, dat kun je wel zeggenals je Bakkeveen bezoekt. Vari-

atie in de natuur en variatie in deactiviteiten. Hoe kan een klein dorpzoveel bieden? Bakkeveen is gelegenop het drie Provinciënpunt vanGroningen, Friesland en Drenthe enhet Drents/Friese Wold strekt zich uittot vlak bij het centrum van Bakke-veen. Natuurmonumenten, FryskeGea en Staatsbosbeheer biedentezamen bos, heide, zandverstuivin-gen en verscholen pingo's. Naastnatuur die uitnodigt tot wandelen,fietsen en sporten biedt het dorp ooktal van activiteiten. Dit is te dankenaan het grote aantal vrijwilligers datmet name in de zomer van allesbedenkt om de gasten, zowel dagre-creanten als gasten die op decampings verblijven, wat te bieden.Natuurlijk moeten dan de vlooien-markten genoemd worden, eenbegrip in het noorden en inmiddelskomen er bezoekers uit het hele land.De wandel- en fietsevenementen, dedrieprovinciën wandeltocht, de drieprovinciën fiets-3-daagse, de drie-daagse Hannekemaaierstocht (ditjaar vanuit Lemmer naar Bakkeveen),de Waterlinietocht, de avond-4-daagse waar steeds meer volwassenenaan deelnemen, de survivalrun metmeer dan 600 deelnemers, teveel omop te noemen.Sinds vorig jaar ook een concourshippique, want ook voor paardenlief-hebbers is Bakkeveen een must. Aldeze evenementen worden bijnaalleen door vrijwilligers gerund.Informatie over deze evenementen iste vinden op www.bakkeveen.nl , bijde ondernemers en bij het TIP-kantoor waar 20 vrijwilligers u bijtoerbeurt ontvangen en te woordstaan.

Kortom: Bakkeveen heeft zeer veelte bieden en dan hebben we demogelijkheden in de naaste omgeving nog niet eens genoemd.

Plaatselijk Belang Bakkeveen

Foto

:Mar

tijn

van

der V

aart

Page 12: Bakkeveen Actief 2015

Mjumsterwei 16 9243 SK Bakkeveentel. 0516 [email protected]

MIDGETGOLF DÚNDELLE OPENLUCHTZWEMBAD: PARTYCENTRUM18 holes wedstrijdbaan 25 meter bad Verjaardagsfeest, familiedag, reünies,Met verschillende hindernissen Ondiep gedeelte VergaderingUitdagend spel voor jong en oud Springkuil Wij verzorgen koffietafels, Lunches,Omringd met bankjes met 2 springplanken en BBQ, warm en koud buffet.Kleine speeltuin onderwater vensters In combinatie met allerlei activiteitenGezellig terras voor drankje of hapje apart gelegen kleuterbassin Geschikt voor een dagje uit voor jong en oud

www.dundelle.nl

Recreatiecentrum Dúndelle

Page 13: Bakkeveen Actief 2015

DUNDELLE: OPENLUCHTZWEMBAD

In de begin jaren 60 werd er al overgeschreven: Bakkeveen, recreatieoordmet één wens: een ZWEMBAD

Op 11 mei 1968 wat het zover, deopening van zwembad Dundelle teBakkeveen was een feit. Toen al bijzon-der. Het ontwerp, gemaakt door ir. S.Sprecher uit Rotterdam. De baden opverschillende hoogte en unieke patrijs-poorten in de springkuil, rekeninghoudend met de duinen in het land-schap erom heen. Vanaf die tijd warener verschillende beheervormen, zo vielhet zwembad een aantal jaren onder deGemeente Opsterland, SportfondsenNederland en onder Stichting Dúndelle.Dit bleef zo totdat in 1996 alles veran-derde in een commerciële exploitatie endat is anno 2015 nog steeds zo. Eindjaren 80 werd het zwembad al voorzienvan alternatieve zonnecollectoren terondersteuning van de verwarmingsin-stallatie; deze collectoren konden toenal de helft van de benodigde energieleveren voor het opwarmen van hetzwemwater. Nog steeds wordt het watervoor een groot gedeelte verwarmd dooronlangs nieuw aangelegde zonnecollec-toren om gas, en dus ook kosten, tebesparen.

Het verwarmde openluchtzwembad isdoor de jaren heen achter de schermensteeds aangepast aan de huidige wetge-ving. Maar het uiterlijk is gelijk geble-ven, het 25-meter bad, de hooggelegenspringkuil met springplanken, de unieke onderwater vensters en hetapart gelegen kleuterbassin. Op degrote, schuin oplopende zonneweidewordt op de mooie dagen intensiefgebruikt. Ook is er een speelweide,waarop verschillende speeltoestellenzijn geplaatst voor de jongere kinderen.

Het zwembad is elke dag geopend vaneind april tot begin september. Kijk opwww.dundelle.nl voor de exacteopeningstijden.

DÚNDELLE: MIDGETGOLFTot aan de millenniumwisseling was ereen gravel midgetgolfbaan. Door debouw van het doolhofpark is dit begin2000 verloren gegaan. Er bleef echterveel vraag van de toeristen (schoolrei-zen) en bewoners van Bakkeveen enomgeving naar een midgetgolfbaan. Eris onderzocht of er een nieuwe midget-golfbaan op het voorterrein vanDúndelle gerealiseerd kon worden. Zokon er in 2007 een prachtige 18 holeswedstijdbaan met verschillende hinder-

nissen aangelegd worden door Andriesen Engel, de huidige exploitanten vanDúndelle. De baan is aangelegd in eenparkachtige tuin, omringd door bankjesom even uit te rusten en voor de jeugdis er een kleine speeltuin aanwezig meteen zandbak. Na passen en meten bleeker in het middengedeelte nog eenmooie plek over te zijn om een jeu deboules baan aan te leggen. Geopendvan april tot en met medio oktober.Kijk op www.dundelle.nl voor de exacteopeningstijden.

DÚNDELLE: MFC - PARTYCENTRUM In 1996 wordt er een MFC (dorpshuis) -Partycentrum gebouwd bij de ingangvan het zwembad. In het gebouw werdplaats ingeruimd voor de kassa en kioskvan het zwembad, maar ook voor depeuterspeelzaal en sociaal-cultureelwerk, dus echt Multifunctioneel. Sommigen kunnen zich waarschijnlijk

nog wel herinneren dat in de beginja-ren toen er ook nog een echte kroeg-functie was, men even naar “Multi”ging. Momenteel vinden in de zalenallerlei activiteiten plaats. Dorpshuisactiviteiten voor verenigingen zoals:ouderen soos, Vrouwen van Nu, koren,toneel en muziek, maar ook als Party-centrum voor vergaderingen, feesten enpartijen. De keuken van Dúndelleverzorgt dan een warm/koud buffet,BBQ, een lunch of wat dan ook.Maar Dúndelle is ook uitstekendgeschikt voor activiteiten in het naast-liggende bos. Activiteiten als klootschie-ten, fotospeurtocht, kraak de code,kompastocht, levend ganzenbord, er isveel mogelijk in de bosrijke omgeving.Dus voor een familiedag, eerstontvangst met koffie en iets lekkers,dan met z'n allen een leuke activiteit enafsluitend een drankje en een etentje.Alles op maat volgens afspraak..

Dúndelle is ook een prima uitvalbasisvoor wandel- en fietstochten zoals de 3Provinciën wandeltocht, de Kerstwan-deling, Friese Waterlinie en de fietstocht“Beleef de 3 Provinciën”. In septemberis Dúndelle voor de 3e keer start- enfinishlocatie voor de Survivalrun.

Dúndelle heeft een gezellig terras, metlounge banken opgevrolijkt met heer-lijk zachte kussens en plaids, die uitno-digend lonken voor een adempauzemet een kop koffie of een verfrissenddrankje of ijsje. Van de kaart kunt ukiezen voor een heerlijk broodje,diverse plate's of een bittergarnituur. Tijdens een fietstocht door de prachtigeomgeving kunt u ook bij Dúndelleterecht als oplaadpunt voor u en uwfiets.

VOOR MEER INFORMATIE:www.dundelle.nl

Bakkeveen Een ongewoon stukje Friesland 13

Camping de Ikeleane Gezellige familiecamping

Camping de Ikeleane ligttussen Bakkeveen en Wijnje-

woude. Vele fietspaden en een zeerafwisselende omgeving (heide,bos, open velden) zorgen voor eenuitstekende fietsvakantie. Van 1t/m 3 juli zal dan ook de tweede 3Provinciën Fiets-3-daagse wordengeorganiseerd vanuit Bakkeveen.Ook de Ikeleane heeft aantrekke-lijke overnachtingsarrangementen(www.ikeleane.nl).Op de camping worden luxe 5/6persoons chalets/verhuurd. Dechalets hebben twee/drie slaapka-mers, met 2 persoonsbed, stapel-bed en enkelbed, magnetron,koelkast met vriesvakje, tv metdvd-speler en radio. Een gezelligesfeerhaard (kachel) maakt devakantie compleet. Bent u met eengroter aantal personen, dan is ereen 6 persoons vakantiewoningbeschikbaar.

De camping is compleet ingericht,met komfortplaatsen (10 amp.Stroom, vuilwaterafvoer, kabel TVen waterkraan. Op de camping isverder een restaurant met ruimterras, snackbar en kantine ennatuurlijk een receptie met ijsver-koop en ruime informatie over deomgeving. Gratis zwemkaartjesvoor het zwembad van Bakkeveenzitten bij de huurprijs in.

Voor een korte vakantie, dan kuntu vanaf dit jaar een van de tweeluxe trekkerschalets huren. Deze isvoor een aantrekkelijke prijs tehuur (vanaf € 45,00 per nacht.)De trekkerschalet is compleet inge-richt, met toilet, 2 slaapkamers,kamer, keuken, TV, waterkoker enkoffieapparaat. De trekkerschaletskunnen ook gehuurd worden alsBed and Breakfast.

MEER INFORMATIE: www.ikeleane.nl

DúndelleAan de rand van de Bakke-veense bossen ligt Dúndelle,waar jong en oud zich primaeen hele dag kan vermaken.

Foto

:Mar

tijn

van

der V

aart

Foto

:Mar

tijn

van

der V

aart

Page 14: Bakkeveen Actief 2015

GROOTCAFÉ DE SWETSER EN BINNNEN ETEN|DRINKEN ZIJN DE JUISTE LOCATIES VOOR:

eten, drinken en dansenBRUILOFTEN | (BEDRIJFS)FEESTEN | VERJAARDAGSFEESTEN | VERGADERINGEN | EN MEER....

INFORMEER NAAR DE MOGELIJKHEDEN OF VRAAG VRIJBLIJVEND EEN OFFERTE AAN!

Noordkade 54 | 9203 CE DrachtenTelefoon: 0512-525282

E-Mail: [email protected] www.binnendrachten.nl

Noordkade 53 | 9203 CE Drachten

Telefoon: 0512-518818

E-Mail:[email protected]

www.deswetser.nl

Page 15: Bakkeveen Actief 2015

Organisatorisch zal dit weinig totgeen veranderingen met zich

meebrengen, maar inhoudelijk zal hetvoor de deelnemers een wel zeer gevari-eerd programma worden.Voetbal met veel plezier en leer nieuwevoetbalvormen aan onder leiding vanenthousiaste trainers die de kinderengedurende de 5 dagen onder hun hoedehebben. Naast de voetbaltrainingenwordt er ook diverse andere spelvormenaangeleerd, is er een voetbalquiz, wordter een persconferentie gegeven, gaatmen een voetbaltoernooi spelen en

verrassingen met o.a. Smart Goals ennog veel meer…… Iedereen vanaf 9 jaarkan hier aan deelnemen.

De Hollandse voetbaldagen vindenplaats in:Week 28: 6 t/m 10 juli (9 t/m 12 jaar) Week 29: 13 t/m 17 juli (12 t/m 15 jaar)

De kinderen ontvangen bij binnen-komst een fraai voetbaltenue èn een balom mee te trainen. Tekenen onder toeziend oog van eenfotograaf een “contract” voor 5 dagenen krijgen op het eind een wel heelfraai en uniek voetbalpaspoort metdaarin de scores en aantekeningen vandatgene wat ze gepresteerd hebben,afgestempeld en wel.

Deelname aan de Hollandse Voetbal-dagen bedraagt € 195,00 (all-in!!). Incl. overnachting (4 nachten), eten endrinken (3x per dag), voetbaltenue, bal,etc…

INSCHRIJVEN:Informatie en inschrijven zie:www.vvbakkeveen.nl

Wil je hierbij aanwezig zijn schrijf jedan snel is want VOL = VOL !!

Voor informatie kunt u terecht bijSportpartners.

Contactpersoon: Johan Scholten 06-54338375 of [email protected]

AANMELDEN via www.vvbakkeveen.nl

Voetbaldagen v.v. BakkeveenMet trots kunnen wij u melden dat de voetbalkampen bij v.v. Bakkeveen dit jaar een vervolggaan krijgen. De beroeps-voetbalorganisatie Sportpartners heeft i.s.m. v.v. Bakkeveen de rolvan de KNVB-voetbaldagen overgenomen.

Johan Scholte zegt het lachend.Samen met zijn vrouw Greetje runt

hij Outdoor Bakkeveen. Ook beidezoons Rick en Joey helpen steeds meermee. 'de jongens groeien er mee op enspringen bij waar dat kan, het wordt aleen beetje een familie-bedrijf' verteltGreetje trots.

Het begon allemaal met hun passievoor buitensport en de oprichting vande Stichting Survival Bakkeveen.Binnen deze sportclub wordt ergetraind voor de survivalsport. Dezeveelzijdige vorm van buitensport,waarbij hardlopen gecombineerd wordtmet obstakels wordt steeds populairder.De club heeft al over de honderd leden.Johan vertelt: “Steeds vaker kregen wijde vraag om activiteiten te organiseren.Wij zijn erg enthousiast en welwillendmaar op een gegeven moment lukt datniet meer vanuit een vrijwilligers orga-nisatie.”In 2013 werd Outdoor Bakkeveen opge-richt. 'wij verzorgen activiteiten enteambuilding voor groepen, bedrijvenen organisaties. Naast boogschieten,survival en gps tochten maken wij vaakactiviteiten op maat voor groepen. Datis wel onze kracht, flexibel inspelen opde vraag van de klant' aldus Greetje 'erg

populair zijn de 'games' waarbij groe-pen tegen elkaar strijden, dit komt doortv-programma's zoals Fort Boyard enExpeditie Poolcirkel. Logisch, want datis ook erg leuk'.

De prachtige natuurrijke omgeving vanBakkeveen zorgt voor de juiste sfeer enleent zich uitstekend voor groepsactivi-teiten. 'wij zijn erg zuinig op de natuur,geen milieu freaks maar de activiteitenmoeten passen binnen onze visie oprecreatie in de natuur' geeft Johan aan.Er is een goede samenwerking met deondernemers in het dorp en op locatiebij de recreatiebedrijven worden vaakactiviteiten georganiseerd. Greetje geeftaan: 'Boogschieten is één van de favo-rieten, dat komt doordat het door dehele familie te doen is, je hoeft er nietgetraind voor te zijn'.Steeds vaker krijgen ze de vraag omsurvivalruns te organiseren of te assiste-

ren bij dergelijke evenementen. VoorJohan zijn dit de krenten in de pap, 'ikvind het fantastisch om obstakels tebedenken en te bouwen'.

Outdoor Bakkeveen; Een jong, energiek en veelzijdig bedrijf voor al uwactiviteiten en evenementen.

OUTDOOR ACTIVITEITEN: www.outdoorbakkeveen.nlVerkoop en verhuur via de webshop:www.survival-outdoor-shop.nl

Outdoor Bakkeveen'Van je hobby je werk maken en je hoeft nooit meer te werken'

Bakkeveen Een ongewoon stukje Friesland 15

Kivafarm &Caviaopvang

Aan de Kreilen 4 in Bakkeveenligt onze rustige natuurcam-

ping. U kunt daar heerlijk verblijvenen genieten van de rust. Tevens kuntu een kleine kanotocht maken metonze huurkano's door een natuurlijkgebied.

Op het terrein is ook stichting Caviagevestigd met het Caviadorp en deGlutenvrijshop voor glutenvrijeproducten. Komt u gerust eenskijken, de caviaopvang en winkelzijn geopend op woensdag en zater-dag van 10.00-16.00 uur.

Meer informatie: www.kivafarm.nl, www.stichtingcavia.com en www.glutenvrijshop.nl

Foto

:Mar

tijn

van

der V

aart

Foto

:Mar

tijn

van

der V

aart

Page 16: Bakkeveen Actief 2015

MEDIO JULI

2015

Stipeplein 14, Oosterwolde, 0516-567130, 7 dagen per week geopend

Oosterwolde

VAN ZANTEN

Ook fietsverhuur!

Merken:• Giant• Batavus• Rih• Gazelle• Sparta• Be One

Page 17: Bakkeveen Actief 2015

Het Dodo Festival is een evene-ment waarbij zowel jong als oud

vermaakt zal worden. Het festival wordtdit jaar op 7 en 8 augustus georgani-seerd ter ere van de heilige goedzakDodo van Haske, die in de middeleeu-wen Bakkeveen opsierde met zijnaanwezigheid. Hoewel hij een kluize-naarsbestaan leidde, zorgde Dodoervoor dat Bakkeveen overladen werdmet een overvloed aan gelukzaligheid.Ook Dodo hield altijd nauwlettend inde gaten dat het volk van Bakkeveenvoldoende van vermaak werd voorzien.Hiermee is het toevoegen van eentweede dag aan het festival volledig inlijn met het evangelie van Dodo!Na zes succesvolle edities heeft hetDodo Festival inmiddels een reputatieopgebouwd als het jaarlijkse hoogte-

punt van de zomer in Bakkeveen. Hetfestival, dat traditioneel op de laatstevrijdag van de bouwvak georganiseerdwordt, heeft anno 2015 een dusdanigeomvang bereikt dat zelfs buiten dedorpsgrenzen reikhalzend wordt uitge-keken naar het evenement.

De festiviteiten zullen dit jaar opnieuwplaatsvinden op het parkeerterrein vansportpark Bakkeveen.

Vanwege de geplande verbouwing zalde opzet van het festivalterrein nogeven een verrassing blijven. Vanzelf-sprekend kan de bezoeker er wel weerzeker van zijn dat zij opnieuw in debijzondere belevingswereld terechtkomt

die het Dodo Festival haar eigen identi-teit geeft.

Op de eerste festivaldag 'Dodo Live'worden er in de middag avontuurlijkeactiviteiten voor de jeugd georgani-seerd, in de tussentijd zal er vanaf 15.00een spectaculaire mix van topartiestenop het podium te bewonderen zijn.

De tweede dag 'Dodo Dance' zal in hetteken staan van dans! Op het podiumzullen hierbij hoofdzakelijk DJ's aanwe-zig zijn! Zonder uitzondering is er ophet Dodo Festival tot nu toe elk jaar eenonvergetelijk feest losgebarsten. Redengenoeg om te veronderstellen dat er ditjaar precies hetzelfde zal gaan gebeuren!

Dodo Festival 2015

Sinds oktober 2014 is Fam. Stuiverde nieuwe eigenaar van deze

prachtige manege. Men streeft ernaardat iedereen kan genieten van het edeledier; al dan niet op de rug van paard ofpony. De manege telt ca 30 manege-paarden en -pony's plus een aantalpensiongasten. Daarnaast staan er desportpaarden uit fokkerij “Stalstuiver”.Bij de Bosmanege worden (en zijn)

activiteiten ontwikkeld voor zowel degevorderde ruiter als iemand die nognooit iets heeft gedaan met paarden.

WAT VOORBEELDEN• Buitenritten, denk hierbij aan een uur

stappen met een paard in de naastge-legen bossen, een uur in stap en drafof de echte buitenrit voor gevorderderuiters die minstens 2 uren duurt.

• Paardrijlessen, springen, ponykamp-dagen, ruiterkampen enz.

• Wandelen met uw kind op de rugvan een pony in de prachtige bossenrondom de manege.

• Op een paard, stappend door het bos:genieten van de stilte…de heerlijkegeuren van het paard en bos … hetfluiten van de vogels … met tips vanMindfulness of natuurcoaching?

• En natuurlijk groepsactiviteiten

waarbij het paard centraal staat:horsefulness, familieopstelling,coaching met paarden en nog meer.

U bent van harte welkom vanaf 10.00 uur 's ochtends tot 22.00 uur 's avonds. Kom gerust langs… een kopkoffie drinken of meer.

MEER INFORMATIE op www.bosmanege.nlBosmanege is medeorganisator van hetConcours Hippique op 25 en 26 juli.

Bosmanege BakkeveenAan het einde van een stil bospad, midden in de bossen van Oud-Bakkeveen ligt Bosmanege Bakkeveen. In de lommerrijke omgeving in 2013 verkozen tot de leukste manege vanFriesland, geen wonder toch?

Bakkeveen Een ongewoon stukje Friesland 17

De FûgelhellingVogelasiel De Fûgelhelling is eenuniek opvang-centrum in hetnoorden van Nederland.

Het opvangcentrum biedt al 40 jaar hulpaan zieke, gewonde, verzwakte en

ouderloze inheemse vogels en zoogdieren.Jaarlijks worden ongeveer 6000 dieren opge-vangen, die op straat zijn aangereden, tegeneen raam zijn gevlogen, door de kat gepakt,of verweesd zijn en te jong om voor zichzelfte zorgen. Vrijwilligers doen hun best om dedieren weer op te lappen, goed te voeren enweer vrij te laten. Variërend van jonge merels,kauwtjes, duiven, uilen, roofvogels, zwaluwenen ooievaars tot jonge egels, vleermuizen,dassen en reeën. De Fûgelhelling heeft circa60 vrijwilligers. Zij zorgen er voor dat dedieren onderdak krijgen en een zo goedmogelijke verzorging. Het streven is dat allevogels en zoogdieren zo snel mogelijk terug-keren in de vrije natuur.

De Fûgelhelling vangt niet alleen wilde vogelsen zoogdieren op die het slachtoffer zijngeworden van menselijk handelen maarverzorgt ook excursies op afspraak. Voor jongen oud is de Fûgelhelling een leuk uitje. In hetmoderne bezoekerscentrum worden presen-taties verzorgd en uitleg gegeven over hetwerk. Maar ook is er gelegenheid voornatuurspelletjes en speurtochten, braakballenpluizen, het bekijken van filmpjes, diorama'sen zijn dieren te volgen via webcams.

OPEN DAG

Dit jaar bestaat de Fûgelhelling 40 jaar.Daarom is er een Open Dagop zaterdag 13 juni!

Er zullen allerlei activiteiten georganiseerdworden; deze zijn voor alle leeftijden, voorkinderen en volwassenen. De toegang isgratis en koffie, thee en limonade staanklaar! Er komen sprekers die leuk kunnenvertellen over wat ze meemaken in denatuur. Ook komen er andere organisatiesmet hun stand, zoals de vogelwacht, devogelringgroep, werkgroepen van bijvoor-beeld uilen, en andere natuurorganisaties enverenigingen. Binnen kunnen er braakballenvan uilen gepluisd worden en buiten wordteen speurtocht uitgezet.

De Fûgelhelling is van 1 april tot1 november elke werkdag geopend van 13.00 tot 16.00 uur. En van 1 november totapril alleen op woensdagmiddag. De entreeis € 2,-- pp. Donateurs hebben vrij toegang.

MEER INFORMATIE: www.defugelhelling.nl; Tel.: 0512 51 43 28; de Feart 1,Ureterp (nabij A7)

Het heeft zes jaar op zichlaten wachten, maar dit jaargaat het toch echt gebeuren:er wordt een tweede dag aanhet Dodo Festival toege-voegd! Na zorg-vuldig onder-zoek is gebleken dat één dagDodo Festival niet meergenoeg is om de honger naartopentertainment te stillen.

Foto

:Mar

tijn

van

der V

aart

Page 18: Bakkeveen Actief 2015

Voor nadere informatie en aanmelding: www.3beleef.nl

Avond-4-daagse BakkeveenIn 2015 al voor de 60e keer!

Wat betekent avond-4-daagse eigenlijk?Vier avonden wandelen over een afstand van 5, 10 of 15 km door de prachtige omgeving van Bakkeveen.NIEUW is de 15 km afstand. Je komt net iets verder weg en verkent hierdoor nieuwegebieden. Ideaal voor de iets getrainde wandelaar of als voorbereiding op groterewandeltochten. Je kunt meedoen als groep of individueel.

Aanmelden/inschrijven kan vanaf 17:30 tot 18:30 uur bij de organisatie op 1 van deterrassen in het centrum. Van tevoren aanmelden is alleen nodig als je groep 10 personen of meer is: dan emailen naar [email protected]. Op de zaterdag zijn ervaak rond de 1700 wandelaars; op de andere dagen rond de 1300.De kosten van deelname is € 4,- per persoon. Hiervoor krijg je een fraaie medaille alsherinnering, 4 consumpties voor onderweg en een routebeschrijving.

Woensdag 3 juni t/m zaterdag 6 juni 2015

Meer info: www.bakkeveen.nl/wandel

Ontdek het gebied waar de provincies Groningen,Friesland en Drenthe samenkomen.

Bewonder de variatie aan landschappen

Geniet 3 dagen lang van een route van 25, 40 of 60 km elke dag door een andere provincie.Sta onderweg stil bij de cultuurhistorie

van het gebied. Er is ook een avondprogramma waar u aan deel kunt nemen

1 t/m 3 juli 2015

T.I.P.Toeristisch Informatie Punt

Openingstijden: Elke dag van 10.00-12.00 en 14.00-16.00 uur Zondags van 13.30 tot 15.30Foarwurkerwei 3a- 9243 JZ Bakkeveen Telefoon 0516- 541066Kantoor staat naast Theehuis de Slotplaats

Loop eens geheel vrijblijvend binnen.

Voor al uw fiets- en wandelroutes rondom Bakkeveen,Friese souvenirs en kinderboeken, etc.

Page 19: Bakkeveen Actief 2015

Bakkeveen ligt omsloten door drienatuurgebieden. Wat zo bijzonder

is, is dat je direct vanuit het dorp hetbos in kunt lopen of fietsen. Ookroemen onze gasten de afwisseling:bossen, maar ook vergezichten overweilanden, heide en zandverstuiving,voor velen een zeer aangename verras-sing. Tel daarbij op de gastvrijheid vande bewoners van het gebied en eenmooi verblijf is gegarandeerd.Sinds enkele jaren hebben wij een B&Bin Bakkeveen, midden in het dorp aande vaart “De Kloostermop”. De naam isontleend aan de grote kloostermoppendie wij bij het graven in de tuin van ons huis, gebouwd in 1753, aantroffen. Dekloostermoppen zijn vermoedelijkafkomstig van het klooster dat zeer langgeleden in Bakkeveen gestaan heeft.

Wij willen in ons gastenverblijf,geschikt voor twee personen, eventueelmet kind, vooral fietsers en wandelaarsontvangen die willen uitrusten en over-nachten om de volgende dag weerverder te trekken in de mooie omgevingvan Bakkeveen. Supermarkt en eetgele-genheden zijn op loopafstand tevinden.

Als gasten hebben we veel fietsers , ookvia “Vrienden op de fiets”, een organi-satie van vrijwilligers die goedkope engastvrije plekken aanbiedt voor “vrien-den”. Maar ook via de website vanBakkeveen vinden veel gasten ons. Zoontvingen we meermalen fietsers die deHanzeroute fietsten naar Lübeck, fiet-sers die de fietsroute Haarlem- Gronin-gen fietsten, wandelaars van hetKoningspad en de Zevenwoudenroute,

en natuurlijk ook mensen die eigenroutes uitzetten. Bezoekers van devlooienmarkten uit het zuiden enoosten weten ons ook te vinden,evenals bezoekers van “MuziekpodiumBakkeveen”. Het is opmerkelijk dat westeeds meer Belgische gasten krijgen.

Naast de fietsers en wandelaars biedenwe ook onderdak aan al die ouders envrienden die bij kinderen of anderen opde vele campings in en om Bakkeveenop bezoek gaan. Veel mensen komenterug. Zijn wij bezet, dan verwijzen weu graag naar een ander B&B in deomgeving.

MEER INFORMATIE:www.bakkeveen.nlwww. vriendenopdefiets.nl

Een B&B in Bakkeveen Waarom komen mensen naar Bakkeveen?

Bakkeveen Een ongewoon stukje Friesland 19

Dit evenement voor dressuur- enspringruiters, paarden en pony's

werd afgelopen jaar eind juli georgani-seerd op de prachtige locatie aan deMjûmsterwei te Bakkeveen. Onder eenstralend zonnetje kon het publiekgenieten van prachtige paardensport.Er werd onder andere gestreden om degrote prijs van Bakkeveen. Maar naastdressuur- en springsport kwamen er opzaterdagavond nog meer rubrieken aande orde. Onder andere het ringsteken,touwtrekken tegen Belgische trekpaar-den, schapen drijven met honden,demonstratie kür op muziek en de tuig-paarden showrubriek, maakten van dezaterdag avond tot een ware show-avond. Dit alles werd afgesloten met een spet-terend feest in de tent.

Het concours wordt georganiseerd doorRijvereniging de Dúnruters, in samen-werking met de Bosmanege in Bakke-veen. Rijvereniging de Dúnruters is van

oudsher afkomstig uit Bakkeveen.Jarenlang werd er geen concours geor-ganiseerd in Bakkeveen, maar daarbrachten de Dúnruters in 2014 veran-dering in. Want aldus de Dúnruters: “Ineen sportief dorp als Bakkeveen, waarveel aan paardensport gedaan wordt,mag een concours toch niet ontbre-ken!”. Natuurlijk was er wel veel hulpnodig, tijdens het weekend waren meerdan 100 vrijwilligers actief. Zij zorgdenervoor dat alles in goede banen geleidwerd. Dankzij het succes van 2014wordt ook in 2015 weer een concourshippique georganiseerd.

Wederom aan de rand van dorp enmidden in de bouwvak (25&26 juli)zodat zowel de dorpsbewoners als detoeristen kunnen genieten van dit

PROGRAMMA CONCOURS HIPPIQUE 2015• Zaterdag 25 juli: Pony's dressuur B t/m Z2 & springen BB t/m ZZ

Paarden dressuur B t/m L2 & springen BB en B. Gevolgd door een spectaculair showprogramma en een feest in de tent.

• Zondag 26 juli: Paarden dressuur B t/m Z2 & springen BB t/m ZZ(Met de grote prijs van Bakkeveen.)

MEER INFORMATIE: www.chbakkeveen.nl

Recreatiecentrum De Wâldsang,BakkeveenRecreatiecentrum De Wâldsang inBakkeveen, grenzend aan LandgoedDe Slotplaats van Natuurmonumenten,is van oudsher een familiebedrijf.Gestart in 1968 door de familieRusschen en sinds 1990 gerund doorde 2e generatie Jan Willem Russchenen Siska van der Mossel. In de loopder jaren is er heel wat veranderd inde kampeersector. De Wâldsang is volin deze ontwikkeling meegegaan.Tegenwoordig verblijft men graag opeen camping met enige luxe.

De Wâldsang heeft daarom fors geïn-vesteerd in de voorzieningen. Alle

kampeerplaatsen zijn voorzien van 16ampère elektra, een eigen kraan, wateraf-voer en een aansluiting voor kabeltelevisie.Ook beschikt De Wâldsang over 18kampeerplaatsen met privé sanitair. Stelt uzicht eens voor, kamperen met het gemakvan uw eigen badkamer. Er is ook gedachtaan de gasten die graag verblijven op eencamping, maar niet over een eigenkampeermiddel beschikken. Zo vindt u opde camping 10 chalets aan een visvijver,allen voorzien van een eigen steiger, 3 luxetrekkershutten en 3 compleet ingerichtebungalowtenten. Om de gasten eencomplete vakantie aan te bieden beschikthet recreatiecentrum over een ruim gesor-teerde snackbar en een gezellig grandcafé. Op de camping zelf vindt u geenzwembad, maar er is een waardevollesamenwerking met zwembad Dúndelle inBakkeveen. Alle gasten die overnachten opde camping, kunnen gratis gebruik makenvan het openlucht zwembad.

De Wâldsang ligt in een prachtige omge-ving en om diezelfde omgeving nog beterop de kaart te zetten is in samenwerkingmet collega's en het TIP kantoor (toeris-tisch informatiepunt, voormalig VVV) vanBakkeveen een fiets-3-daagse ontwikkeld.De fietsdagen zijn op 1, 2 en 3 juli 2015,maar naast het fietsen is er een mogelijk-heid om deel te nemen aan het avondpro-gramma. Er worden onder andere eenwandeling door Landgoed De Slotplaats eneen historische wandeling door Bakke-veen, beide onder leiding van een gids,georganiseerd.

Kijk voor het volledige programma en dekosten voor deelname op www.3beleef.nl.

Concours Hippique Bakkeveen In 2014 was de primeur: een Concours Hippique in Bakkeveen!

Foto

:Mar

tijn

van

der V

aart

Page 20: Bakkeveen Actief 2015

[email protected] Nanningaweg 7 Oosterwolde Tel: 0516 - 522 412

www.natuurvoedingzonneklaar.nl

Page 21: Bakkeveen Actief 2015

Activiteitenoverzicht tot en met 2de Kerstdag. Alleen de grotere algemeentoegankelijke activiteiten zijn vermeld. Aanpassingen en aanvullingenverschijnen in de agenda van www.bakkeveen.nl

Bakkeveen Za 2 mei 07.00-13.00 uur Vlooienmarkt op terreinen rond sportpark aan de MjûmsterweiMa 4 mei 's avonds Herdenking gevallenen WO II op diverse plaatsen

Haulerwijk Di 5 mei Bevrijdingsfeest met 2x optocht, highlandgames en kinderspelenWijnjewoude Wo 6 mei 14.00-18.00 uur Rommelmarkt op evenemententerreinEen-West Vr 8 t/m Zo 10 mei Geocaching weekend. Natuurvriendenhuis AllardsoogBakkeveen Vr 8 mei 20.00 uur Muziekpodium Bakkeveen Gregory Page. Slotplaats.Bakkeveen Za 9 mei 08.00-14.00 uur 3 Provinciën Wandeltocht. Start/finish bij Dundelle (zwembad)Bakkeveen Za 9 mei 12.00-17.00 uur Voorjaarsbraderie bij 3 Provinciën WandeltochtUreterp Do 14 t/m Za 16 mei OerrockBakkeveen Za 16 mei 07.00-13.00 uur Vlooienmarkt op terreinen rond sportpark aan de MjûmsterweiBakkeveen Zo 17 mei Eindpunt Friese Waterlinie-2-daagseEen-West Ma 18 t/m Do 21 mei Klavertje4 fietstocht. Natuurvriendenhuis AllardsoogHaulerwijk Di 19 t/m Vr 22 mei Avond-4-daagseWijnjewoude Vr 22 t/m Ma 25 jun PinksterfeestBakkeveen Za 23 mei 07.00-13.00 uur Vlooienmarkt op terreinen rond sportpark aan de MjûmsterweiOpsterland zo 24 en ma 25 mei 11.00-17.00 uur Atelier Route OpsterlandOpsterland za 30 en zo 31 mei 11.00-17.00 uur Atelier Route OpsterlandBakkeveen Za 30 mei 16.00 uur Hannekemaaierstocht. Aankomst van de 3-daagse wandelaars Haulerwijk Za 30 mei 19.30 uur Snikkerun hardloop evenement. Start: voetbalcomplex HaulerwijkBakkeveen Zo 31 mei 12.00 uur Wilde Buitendag “Leer overleven”. Natuurmonumenten, SlotplaatsBakkeveen Zo 31 mei 15.00 uur Concert Die Dorfplatz Musikanten, DúndelleWijnjewoude Wo 3 jun 14-18 uur Rommelmarkt op evenemententerreinBakkeveen Wo 3 jun 18-19 uur Avond-4-daagse (t/m zaterdag 6 juni)Bakkeveen Za 6 jun 07.00-13.00 uur Vlooienmarkt op terreinen rond sportpark aan de MjûmsterweiUreterp Za 13 jun 10.00-16.00 uur De Fûgelhelling: Open dag.Wijnjewoude Za 13 jun 12.00 uur Hynstedei Wynjewâld, terrein MerkebuorrenBakkeveen Za 14 jun 15.00 uur Muziekpodium Bakkeveen Barrelhoude. Schaapskooi AllardsoogWijnjewoude Wo 17 jun 17.00-21.00 uur Avondrommelmarkt op evenemententerreinWijnjewoude Wo 17 t/m Za 20 jun DorpsfeestBakkeveen Za 20 jun 07.00-13.00 uur Vlooienmarkt op terreinen rond sportpark aan de MjûmsterweiBakkeveen Za 20 jun 22.30 uur Midzomernachtloop. Natuurmonumenten, SlotplaatsHaulerwijk Di 23 t/m Vr 26 jun Zwem-4-daagse in HaulewelleBakkeveen Zo 28 jun 10.00-18.00 uur Clubdag Fryske Oldtimer Club. Terrein Plaza, centrum BakkeveenBakkeveen Zo 28 jun 19.00 uur Gezamenlijke ballonvaart. Vertrek bij terras De Brink.Bakkeveen Wo 1 jul - Vr 3 jul 3 Provinciën Fiets-3-daagse. Start/finish DúndelleWijnjewoude Wo 1 jul 14.00-18.00 uur Rommelmarkt op evenemententerreinBakkeveen Za 4 jul 07.00-13.00 uur Vlooienmarkt op terreinen rond sportpark aan de MjûmsterweiBakkeveen Ma 6 jul 09.00 uur Voetbaldagen t/m vrijdag. Bakkeveen Di 7 jul Zwem-4-daagse in Dúndelle (ochtend of avond)Wijnjewoude Di 7 jul 18.30 uur Avond fiets-4-daagse. De Stripe t/m vrijdag 10 julHaulerwijk Wo 8 jul t/m Zo 12 jul Snikkeweek: feestweek HaulerwijkBakkeveen Ma 13 jul 09.00 uur Voetbaldagen t/m vrijdag. Wijnjewoude Wo 15 jul 17.00-21.00 uur Avondrommelmarkt op evenemententerreinBakkeveen Za 18 jul 07.00-13.00 uur Vlooienmarkt op terreinen rond sportpark aan de MjûmsterweiBakkeveen Vr 24 jul 14.00-20.30 uur Zomerbraderie langs de vaartBakkeveen Za 25 en Zo 26 jul Concours Hippique, terrein Mjûmsterwei nabij sportpark.Bakkeveen Vr 31 jul 14.00-20.30 uur Zomerbraderie langs de vaartBakkeveen Za 1 aug 07.00-13.00 uur Vlooienmarkt op terreinen rond sportpark aan de MjûmsterweiWijnjewoude Za 1 aug 19.00-21.00 uur Ringsteken op de MerkebuorrenWijnjewoude Wo 5 aug 14.00-18.00 uur Rommelmarkt op evenemententerreinBakkeveen Vr 7 aug 15.00-01.00 uur Dodofestival. Dodo Live (gratis)Bakkeveen Za 8 aug 16.00-01.00 Dodofestival: Dodo Dance (niet gratis entree)Bakkeveen Za 15 aug 07.00-13.00 uur Vlooienmarkt op terreinen rond sportpark aan de MjûmsterweiWijnjewoude Wo 19 aug 17.00-21.00 uur Avondrommelmarkt op evenemententerreinEen-West Zo 23 t/m Za 29 aug Rondje Noord. Natuurvriendenhuis AllardsoogWijnjewoude Wo 2 sep 14.00-18.00 uur Rommelmarkt op evenemententerreinBakkeveen Za 5 sep 07.00-13.00 uur Vlooienmarkt op terreinen rond sportpark aan de MjûmsterweiWijnjewoude Za 5 sep 15.00 uur Willedei. Straatfestival van 15 tot 21:30 uurHaulerwijk Za 12 sep 8.00-10.00 uur Nooit Gedagt wandeltocht. Start ijsbaan HaulerwijkBakkeveen Za 12 sep 09 .00 uur GIANT Survivalrun Bakkeveen 2015. Start: zwembad DúndelleBakkeveen Vr 18 sep 20.00 uur Muziek Podium: Danny Schmidt & Carry Elkin. SlotplaatsBakkeveen Zo 20 sep 11.00-16.00 uur Oldtimer puzzelrit. Start Plaza terrein in centrumBakkeveen Vr 2 okt 20.00 uur Muziek Podium Bakkeveen: Shannon Lyon Trio. SlotplaatsBakkeveen Za 3 okt 07-13 uur Vlooienmarkt op terreinen rond sportpark aan de MjûmsterweiWaskemeer Za 3 okt 09 - 10.30 uur Hjerst Rintocht 12, 5 en 25 km. Dorpshuis Ald LegerWijnjewoude Wo 7 okt 14-18 uur Rommelmarkt op evenemententerreinBakkeveen Vr 30 okt 20.00 uur Muziek Podium Bakkeveen: Eric Taylor. SlotplaatsHaulerwijk Za 31 okt 18.00 uur Halloween “Frightnight” 2015. Start: Sl. De Bruïneweg 33bBakkeveen Za 7 nov 07.00-13.00 uur Vlooienmarkt op terreinen rond sportpark aan de MjûmsterweiBakkeveen 2e kerstdag 10.00-14.00 uur Kerstwandeling

Bakkeveen Een ongewoon stukje Friesland 21

3

Voor meer en actuele informatie over de activiteiten: kijk op www.bakkeveen.nl/agenda

Activiteiten

COLOFON:

Uitgave: Kiwi Media ProductiesTel.: (0594) 820 214, www.kiwimediaproducties.nlDruk: Janssen Rotadruk bvVerspreiding: SantibriTel.: 0598 631 717KiWi Media is niet verantwoordelijk voor de verspreiding.Foto's: deelnemers en www.martijnvandervaart.nl

Verspreidingsgebied: Plaatsen rondom Bakkeveen t/m Donker-broek, Drachten, Marum, Haulerwijk,Oosterwolde en bij alle campings in deomgeving tevens in de Poiesz in Bakkeveen.

Ballonvaren

Sinds 1999 wordt er jaarlijksvanuit Bakkeveen een ballon-

vaart georganiseerd. Doel is dooreen zo groot mogelijke groep deel-nemers te verzamelen om eenbetaalbare ballonvaart te kunnenmaken. De organisatie doet ditgeheel belangeloos. Nevendoel isnatuurlijk op een zodanige plaats testarten dat over Bakkeveen gevarenkan worden. In een luchtballonkun je onze omgeving eens rustigvan bovenaf bekijken en ook degeluiden vanaf de grond in hogersferen beluisteren. Uitvoerendballonvaarder is de Dijkstra ballon-vaarten uit Nietap. Je kunt je nogsteeds aanmelden voor de vaart van2015. Er kunnen in principe 21personen mee, tenzij zich er bedui-dend meer personen aanmelden,dan zijn er meer luchtballonnen teregelen. De laatste jaren stabiliseerthet aantal deelnemers zich rond de20. Op moment van schrijven (3 maart) zijn er 8 plaatsen bezet.De kosten zijn € 140,- pp all-in.

De geplande datum in 2015 iszondagavond 28 juni. Als de weers-omstandigheden daartoe aanleidinggeven, wordt de vaart uitgesteld.

MEER INFO: www.bakkeveen.nl/ballon Aanmelden:[email protected] of bel Jan van Dalen: 06-11005893

Foto

:Mar

tijn

van

der V

aart

Page 22: Bakkeveen Actief 2015

Wekelijks sporten vele gehandicapten met veel plezierbij VDS Dol-fijn, een sportvoorziening die onder anderevoetbal, zwemmen en fitness biedt voor mensen metallerlei beperkingen. Dat VDS Dol-fijn in een behoeftevoorziet , blijkt wel uit het feit dat wekelijks 190 deelne-mers en 70 vrijwilligers actief zijn om van breedtesportvoor gehandicapten een succes te maken. In de vorigeeditie van Smallingerland Sportief heeft u kunnen lezendat Hart in Friesland hoofdsponsor is.

Ook voor ouderen is het goed om te blijven bewegen.Bovendien is sport een sociaal gebeuren en een onder-breking van de sleur van het leven in een zorginstelling.Het wekelijkse zwemuurtje in verzorgingstehuis DeWarrenhove is niet meer weg te denken uit het levenvan de deelnemers.

Een nog groter hoogtepunt, dat jaarlijks plaatsvindt, ishet toernooi voor voetbalteams voor mensen met eenbeperking. Dit Hart in Friesland-toernooi vond ook injanuari weer plaats. Net als in voorgaande jaren was hetweer een daverend succes. Ook zwemmers komen aanhun trekken tijdens het Special Olympics zwemtoernooi,dat ook jaarlijks gehouden wordt met financiële onder-steuning door Hart in Friesland.

Ouderen en gehandicapte sporters inspireren onsenorm. Of het nou fanatieke Paralympische sporters zijnof mensen die voor hun plezier wekelijks een uurtje

bewegen. Maar wie dit allemaal elk jaar weer mogelijkmaakt, bent u: onze klanten, de mensen die belangeloosgoederen inbrengen voor het goede doel en niet te ver-geten onze donateurs.

We willen u en onze vrijwilligers hartelijk danken voorhet mogelijk maken van de ondersteuning voor gehandi-capte sporters en ouderen uit de provincie Friesland.

AL JAREN BELANGRIJKE STEUNPILAAR VOOR GEHANDICAPTE EN OUDERE SPORTERSStichting Hart in Friesland ondersteunt al meer dan vijftien jaar gehandicapte sporters en sportieve ouderen. De laatste jaren is daar steun aanParalympische sporters bijgekomen. Afgelopen week leidde deze ondersteuning meteen tot een mooi resultaat. Wielrenster Alyda Norbuis uit Ureterp won vorige week driemaal goud op de wk. Maar ook de breedtesport wordt door de kringloopwinkel niet vergeten.

Tel: 0512-538027 - Mob: 06-20400527 - E-mail: [email protected] - www.hartinfriesland.nl

Page 23: Bakkeveen Actief 2015

Theeschenkerij Bellefleur is geves-tigd op een grote tuin aan de

Boskwei in Siegerswoude. In april 2013heeft Bellefleur zich aangesloten bij hetconcept van de stichting GezondVerstand Avonden. Deze stichting wileen vooraanstaande rol vervullen waarhet gaat om de verspreiding van infor-matie over goede gezondheid, eengezonde economie, eerlijk en kwalita-tief goed voedsel en alle gebieden diehieraan gelieerd zijn, een en ander inde ruimste zin van het woord.

DE LEZINGEN ZIJN IEDERE2E VRIJDAG VAN DEMAAND!Aanvang 20.00 tot 22.00.Welkom vanaf 19.30. Entree € 10,- incl. koffie enthee. Tijdig reserverengewenst.Enkele onderdelen uit hetprogramma van 2015:8 mei 2015: 'Ambachtelijke Engelse

cider proeven' met een proeverij vanbiologische kaas. Verzorgd door RaúlHenriquez www.ciderwinkel.nlAanvang 20.00 uur. Entrée € 10,--Tijdig reserveren gewenst!

12 juni 2015: 'Van zelfbewustzijn naarzelfgenezing'. Lezing door Hans Baarswww.hansbaars.nlAanvang 20.00 uur. entrée € 10,-- incl.koffie en thee! Tijdig reserverengewenst!

Zaterdag 27 juni: 'Wandelen langseetbare gewassen' Kokkerellen

en lekker eten met AnnekeBleeker (initiatiefneemstervan de GVA!!!) en Ida deVries. Aanvang 14.00 uur.Met thee en huisgemaakt

gebak. Vervolgens eenwandeling in bos en tuin

langs eetbare gewassen. Onge-veer 16.30 gaat men gezamenlijk

kokkerellen in de overdekte buitenkeu-ken om vervolgens te genieten van

verrassende gerechten... met een glaswijn of biologisch sap. De entrée voordeze dag is € 25,-- dit is inclusief eenboekje uit de serie 'nooit geweten dat...'

Ook zijn er workshops Mandala-tekenen, Wol vilten en Wensdoosjesmaken. De workshops zijn zowel voorbeginners als gevorderden!

Info en opgave: Ida de Vries,06-48575067 of [email protected]

Theeschenkerij BellefleurSiegerswoude

Bakkeveen Een ongewoon stukje Friesland 23

Het is een echt familiebedrijf dat vangeneratie op generatie is overgegaan.De inrichting is natuurlijk met de tijdmeegegaan, maar de gedachte erachteris altijd hetzelfde gebleven. Gastenworden nog altijd even gastvrij verwel-komt in het huiselijk ingerichte restau-rant met een ongedwongen sfeer.

ETEN UIT DE STREEKDe unieke ligging ziet u niet alleenterug in de naam, maar ook in demenukaart. De uitstekende keukenserveert streekgerechten uit Gronin-gen, Friesland en Drenthe. Van deberoemde Groninger Mosterdsoep tothet Drentse nagerecht 'Proem 'nKreuze'. Het diner kan afgeslotenworden met koffie 'De Drie Provin-ciën'; een heerlijke kopje koffie metdrie likeurtjes, uit elke provincie één.

DIRECT AAN HET NATUURGEBIEDDe Drie Provinciën ligt aan het prach-tige natuurgebied It Mandefjild. Hetmiddagcafé en terras zijn een favorietepleisterplaats voor wandelaars en fiet-sers in dit mooie gebied. Na zo'nprachtige tocht is niets lekkerder dangenieten van een smakelijke lunch,lokaal biertje of een verfrissende sorbetop het zonnig terras. De medewerkersgeven graag tips voor mooie routesdoor het gebied.

CHARMECAMPINGAchter het restaurant ligt een prach-tige natuurcamping met ruime plaat-sen, veel privacy en drie natuurlijke(vis)vijvers. De camping is recent bekroond met

twee prestigieuze prijzen door deANWB: '50+ Camping van het jaar2013 en 'Fraaiste Nederlandse CharmeCamping van het jaar 2014.

CONTACT:De Drie ProvincienBakkeveenseweg 159343 TB Een-westTel: 0516-541201www.dedrieprovincien.nl

EEN PLEK OM SAMEN TE KOMEN Het restaurant is vroeger eigenlijk spon-taan op deze plek - even buiten Bakke-veen - ontstaan. Omwonenden uit alledrie de provincies gebruikten de boerde-rij als plek om samen te komen en eengezellige, ontspannen avond te hebben.

Restaurant De Drie ProvinciënRestaurant de Drie Provinciën heeft een uniekeligging; precies op de grens van de drie noordelijkeprovincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Advertorial

HistorischewandelingenWandelingen door ruimte en tijd…

Groepswandelingen door hetmooie en interessante

gebied rondom het Allardsoog enin en om Bakkeveen. Bijzondereplaatsen waar de plaatselijke en inter-nationale geschiedenis elkaar raken. De wandelingen vinden plaatsonder leiding van de Bakkeveensehistorica Mieke Willebrands. Luister naar de bijzondere verhalenover de ontstaansgeschiedenis vandit gebied, de geheimen van degrafheuvels, de pingoruïnes en deholle weg. Wetenswaardighedenover de schermutselingen bij deLandweer en over het 'huis met hetoog'. De geschiedenis van de Slot-plaats met zijn adellijke families,het verhaal van de vervening enover de oprichting van de eersteVolkshogeschool in dit rond

negentienhonderddoor armoedegeteisterde gebied.

VOOR MEERINFORMATIE: 0516-541393 ofmail naar

[email protected]

Page 24: Bakkeveen Actief 2015

Advertorials

Dit concept, naar Fins voorbeeld, houdt in datiedereen in de winkel een kraam kan hurenom er nieuwe, zelfgemaakte of tweede-

hands spullen te laten verkopen.

Ideaal voor particulieren die spullen te mooi vindenvoor een kringloopwinkel of hobbyisten die eenplatform zoeken voor hun zelfgemaakte producten.Maar ook ondernemers die een extra verkooppuntzoeken of webshops die behoefte hebben aan eenfysieke presentatie vinden de weg naar HetKramenhuis. Vanaf het begin is de winkel een grootsucces en zijn huurders en bezoekers van dewinkel erg enthousiast.

Het in ontzettend leuk om regelmatig te komen'sneupen', zoals dat hier wordt genoemd. Regel-

matig wisselen de kramen van huurder waardoorer steeds weer nieuw aanbod staat. Maar ook devariatie in aanbod maakt de winkel zo leuk. Naasttweedehands spullen vind je ook nieuwe spullenzoals sieraden, cadeauartikelen, hobbyspullen eneen mini-toko, maar tevens erg verrassend mooiezelfgemaakte producten. Daardoor is de winkel ookgeschikt om een origineel en betaalbaar cadeau tevinden.

Kijk voor meer informatie op de websitewww.hetkramenhuis.nl of op onze Facebookpaginavan het Kramenhuis.

De winkel is te vinden aan de Brinkstraat 1 inOosterwolde en is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 9:30 tot 17:00 uur.

Het Kramenhuis OosterwoldeEind januari is er een bijzondere nieuwe winkel geopend in Oosterwolde. Het Kramenhuis, eenwinkel die in feite bestaat uit zestig kleine winkeltjes in één.

Voor nadere informatie en aanmelding: www.3beleef.nl

Avond-4-daagse BakkeveenIn 2015 al voor de 60e keer!

Wat betekent avond-4-daagse eigenlijk?Vier avonden wandelen over een afstand van 5, 10 of 15 km door de prachtige omgeving van Bakkeveen.NIEUW is de 15 km afstand. Je komt net iets verder weg en verkent hierdoor nieuwegebieden. Ideaal voor de iets getrainde wandelaar of als voorbereiding op groterewandeltochten. Je kunt meedoen als groep of individueel.

Aanmelden/inschrijven kan vanaf 17:30 tot 18:30 uur bij de organisatie op 1 van deterrassen in het centrum. Van tevoren aanmelden is alleen nodig als je groep 10 personen of meer is: dan emailen naar [email protected]. Op de zaterdag zijn ervaak rond de 1700 wandelaars; op de andere dagen rond de 1300.De kosten van deelname is € 4,- per persoon. Hiervoor krijg je een fraaie medaille alsherinnering, 4 consumpties voor onderweg en een routebeschrijving.

Woensdag 3 juni t/m zaterdag 6 juni 2015

Meer info: www.bakkeveen.nl/wandel

Ontdek het gebied waar de provincies Groningen,Friesland en Drenthe samenkomen.

Bewonder de variatie aan landschappen

Geniet 3 dagen lang van een route van 25, 40 of 60 km elke dag door een andere provincie.Sta onderweg stil bij de cultuurhistorie

van het gebied. Er is ook een avondprogramma waar u aan deel kunt nemen

1 t/m 3 juli 2015

Page 25: Bakkeveen Actief 2015

Ruim 8 jaar geleden begon ik in hetcentrum van Bakkeveen met mijn

winkel: Bloematelier & woondecoratie“De Wylde Roas”. De winkel een schotin de roos, vooral omdat er naastbloemen en planten, ook allerlei fraaiecadeau-artikelen te koop zijn. Daarnaastverkoop ik sfeervolle artikelen opwoondecoratie-gebied en intussen weetmen ook hiervoor de weg naar “DeWylde Roas” te vinden.

Twee keer per jaar bied ik een serieworkshops bloemdecoratie aan, die

inmiddels een begrip in wijde omge-ving zijn. Minder bekend, maar welgoed om te weten is, dat ik bovendienworkshops op locatie geef. Zoals bijvoorbeeld voor bedrijven,familie-of vriendinnendagen, vakantie-centra etc. In 2014 werd ik een bloemiste met eentheetuin, want in de tuin achter dewinkel werd een gezellige theetuinge-realiseerd. Toeristen en passantenkunnen hier met goed weer voor eenkopje thee, koffie of fris en cake ofgebak terecht. Gezien de reacties blijktook theetuin “De Wylde Roas” goed inde smaak te vallen.

De hoofdzaak van “De Wylde Roas”verlies ik echter niet uit het oog en ikmaak dan ook vrijwel dagelijks opbestelling mooie bloemwerken. Jubile-ums, bruiloften, geboortes …..voor elkegelegenheid ontstaat er een passendecreatie. Bij rouwwerk heb ik extraaandacht en advies voor de nabestaan-den, omdat de laatste bloemengroet zobelangrijk en veelzeggend is.

Op de website www.dewylderoas.nl enop Facebook kunt u alle informatievinden. Daarnaast wordt aan belang-stellenden regelmatig een nieuwsbriefmet de laatste wetenswaardighedenverstuurd. Wilt u deze nieuwsbrief ookontvangen? Geef dit dan even persoon-lijk of telefonisch aan “De Wylde Roas”door.

Kom gerust eens vrijblijvend een kijkjein mijn winkel nemen!Tot ziens…..

Janny Zandberg

Boematelier & Woondecoratie “De Wylde Roas“, Weverswal 4, 9243 JL Bakkeveen, tel. 0516 - 541128mob. 06 23 20 85 25

De Wylde Roas Een bloemiste met een theetuin…

Van oorsprong is Bakkeveen eendorp dat is ontstaan tijdens de

periode waarin op grote schaal veenwerd ontgonnen. De vaart in het dorpwerd gegraven om het veen weg tekunnen vervoeren. Toch is Bakkeveengeen typisch ontginningsdorp, ookdoor landgoed De Slotplaats. Ooit eenriant particulier buitenverblijf, nu eenprachtig groen landgoed met theehuiswaar naar hartelust gewandeld engefietst kan worden.

Direct grenzend aan de Slotplaats ligtlandgoed het Oude Bosch met debekende Freulevijver. In de bossen vanDe Slotplaats ligt een sterrenschans, eeneeuwenoud verdedigingswerk. Dit iswaarschijnlijk een kleine oefenschans.Een echte schans is vlakbij, de Zwarten-dijksterschans in Een-West.

In de directe omgeving vindt u prach-tige heidegebieden (Allardsoog en deDuurswouderheide). Iets verder weg liggen het chique dorpBeetsterzwaag (waar de adel zijn sporenheeft nagelaten met meer dan 40 rijks-monumenten) en het gevangenisdorpVeenhuizen, met zijn intrigerendegeschiedenis. Een bezoek aan hetgevangenismuseum is zeker de moeitewaard en een toer met de boevenbus iseen belevenis op zich.

Bent u een liefhebber van oude land-goederen? Bezoek dan zeker de have-zate Mensinge in Roden of de borgNienoord in Leek. Beide oude adelijkehuizen zijn te bezichtigen en over deprachtige landgoederen lopen mooiewandelroutes. Voor meer stadse genoe-gens kunt u terecht in zowel Drachten,Groningen als Assen. Hier vind u eendivers winkelaanbod, veel horeca enverschillende interessante museawaarvan het Groninger museum en hetDrents museum de bekendste zijn.Kortom, Bakkeveen is een uitstekendeuitvalsbasis om een prachtige streek teverkennen.

Wandelaars kunnen gratis routes downloaden op de website www.wandelenrondroden.nl, Er zijn routes van kort tot lang en ookgemarkeerde routes zijn hier te vinden.

Karin van der Leest-Vegt

Wandelen rond RodenDichtbij de grens met Drenthe en Groningen ligt in de mooieFriese gemeente Opsterland het gemoedelijke dorp Bakkeveen. Hetdorp vervult naast het wonen zeker een toeristische functie en datis geen toeval! Bakkeveen ligt ingebed in een landelijke streek volrust en natuurschoon én met een rijk historisch verleden.

Aanleveren copyAfgelopen maanden januari en februari zijnde Plaatselijk Belangen van de dorpenHaulerwijk, Waskemeer, Wijnjewoude,Siegerswoude en Frieschepalen benaderdom activiteiten uit hun dorpen aan televeren om in deze krant opgenomen teworden. Als je bij lezing van deze krant al

onderwerpen voor volgend jaar hebt, kun jedie al sturen naar [email protected] Daarmee kunnen we de krant meer richtenop alle dorpen rond het 3 Provincienpunt envergeet niet om nu al een paar mooie foto’ste verzenden.

Bakkeveen Een ongewoon stukje Friesland 25

OLIEHOORN - PLAZA DE KOLK - FOC

TROFEERIT Puzzelrit voor Oldtimers,bromfietsen en solexen.

Op zondag 20 september orga-niseren Berend en Wimke

Overwijk voor de 3e keer de Olie-hoorn- Plaza De Kolk- FOC - Trofee-rit. Het is van 11 tot circa 16 uur ophet Plazaterrein De Kolk te Bakke-veen.

De Oliehoorn-Plaza De Kolk Wissel-trofee is ontstaan samen met deheren Wim Dijk en Jan Douwsma.Berend en Wimke Overwijk organi-seerden al sinds lang een rit voor deFryske Oldtimer Club, met start bijDe Kolk. Wim en Jan wilden er weleen jaarlijkse terugkerende toer-tocht van maken met start entussenstop en einde bij Plaza DeKolk, met het winnen van eenwisseltrofee. Daarmee was het plangeboren. Het is niet gewoon eenrondje rijden, maar een heusepuzzeltocht geworden. De route iseen foto-puzzeltocht met foto's vansituaties in de omgeving. De ritwordt gereden met oldtimers, bromfietsen en solexen.

Aanleveren copy

Foto: Martijn van der Vaart

Page 26: Bakkeveen Actief 2015

Voor kamperen & Dagrecreatie Voor kamperen & Dagrecreatie

Handelsonderneming NVDB

Wij adviseren en verkopen op maat, 100% gegarandeerd de juiste prijs en het beste advies.

Tevens kunnen wij reparatie's verzorgen.

Veengang 29 | 8431 NJ Oosterwolde | 06 54917722

www.handelsonderneming-nvdb.nl

‘T FoarwurkWaar is het feestje??Hier is het feestje!!

Kom langs en geniet van de gezellige sfeer,de vrolijke mensen en de muziek.

Onder het genot van een drankje maken wijer altijd een gezellige boel van.

Wij draaien voornamelijk Nederlandstaligemuziek, afgewisseld met de hits uit de top 40.

• Professionele Reinigingsmachines

• Handgereedschappen• Eurol

Binnenwei 53, 9248 KV Siegerswoudewww.cafefoarwurk.nl

Stationstraat 16c - 8431 EV Oosterwolde - 0516 520 224www.treintjeoost.nl

De winkel voor speelgoed en modelbouw.• Deskundige helpdesk

• Groot assortiment• Vanaf 100 euro gratis verzending

Page 27: Bakkeveen Actief 2015

Op dinsdag 5 mei doen we tweerondes, één 's morgens en één 's

avonds. Overdag is er een spelletjesmid-dag, dat zijn dit jaar de “Highlandga-mes”, ook hiervoor kun je je opgevenin teams van 6 personen.

De Highlandgames zijn onder andere,touwtrekken, hooivork darten endiverse estafettes. Vanaf 12 jaar kun jeje hiervoor opgeven!

Ook voor de kinderen op de basisschoolvan groep 5 t/m 8 zijn er OudHollandse spelletjes. En voor de klein-tjes is er een springkussen aanwezig.

Ook kunnen de basisschool kinderenaan het begin van de activiteiten eenballon oplaten waar ze leuke prijzenmee kunnen winnen.

Aanmelden voor Highlandgames (12+ en in teams van 6 personen) [email protected].

Aanmelden Oud-Hollandse spelletjes (groep 5 t/m 8 in teams van 6 perso-nen) [email protected]

Meer info vind je op www.haulerwijk.nl

Bevrijdingsfeest Haulerwijk Om de 5 jaar vieren wij in Haulerwijk Bevrijdings-dag groots.Ook dit jaar vieren we met z'n allen onze vrijheid.Buurtvereni-gingen en andere verenigingen van Haulerwijkkunnen zich aanmelden voor de versierde wagens. Met ditjaar een vrij thema. Dit houdt in dat alle verenigingen zelfmogen bepalen welk thema ze willen uitvoeren op de kar.Wel vraagt Plaatselijk Belang om een mailtje welk thema devereniging gekozen heeft. Dit om dubbele thema's tevoorkomen.

De loop zal om 19.30 uur van startgaan bij het voetbalcomplex aan

de Scheidingsreed. Er wordt gebruikgemaakt van professionele tijdsregistra-tie van Ipico (d.m.v. shoetags). Voor alle deelnemers ligt na afloop eenherinnering klaar en voor de snelstelopers en loopsters hebben we eenbeker.

Er kunnen maximaal 300 deelnemersmeedoen. Je kunt je nu al onlineinschrijven voor de Snikkerun opwww.snikkerun.nl/inschrijven. Doe jedit voor 28 mei middernacht, dan kostdit € 5,-. Inschrijven op de dag zelf kanook, dit kost € 7,- (vol = vol).Je kunt op de hoogte blijven van delaatste informatie via ww.snikkerun.nl,

www.facebook.nl/snikkerun of via de app “Snikkerun” die je gratis kuntdownloaden in de Apple Store ofGoogle Play Store.

DIT WIL JE TOCH NIET MISSEN? Hopelijk zien we je aan de start van deSnikkerun 2015!

Met sportieve groet, Tamara Tuinstra, Sijtsche Smeman en Marjan Cordes

Op zaterdag 30 mei 2015 zal de eerste editie van deSnikkerun in Haulerwijk plaatsvinden. Dit is het eerstehardloopevene-ment ooit gehouden in Haulerwijk.De afstanden zijn 5 en 10 kilometer.

Bakkeveen Een ongewoon stukje Friesland 27

Molecaten Park 't Hout & FlippiesPretpaleisKinderpret gegarandeerd

Hoe blij kan een dag zijn? Rennen,vliegen, springen, dansen, klau-

teren, plonzen… in onze binnenspeel-tuin 'Flippies Pretpaleis' mag en kanhet allemaal! Het is de ideale plekvoor een blije vakantiedag, school-reisje, middagje vrij van school,verjaardag- of familiefeestje.

Onze binnenspeeltuin met ballenbad,trapladders, zachte klauterbruggen englijbaan levert 100% pretgarantie!Ook buiten is er van alles te beleven.Het buitenzwembad met vier verschil-lende zwembaden, waaronder tweeondiepe peuter- en kleuterbaden is opzonnige dagen absoluut 'the place tobe'! Naast de zwembaden zijn er tweeglijbanen en een grote waterspeeltuinmet grappige waterattracties die doorde kinderen zelf bediend kunnenworden!

Even uitrusten met een drankje,lekkere frietjes of een ijsje kunt u bijons op het terras of binnen aan depicknicktafels. We bieden leuke arran-gementen om het middagje uit,kinderfeestje, familiefeest, school-reisje of schoolkamp tot een succes temaken! Als u zelf ideeën heeft? Neemgerust contact met ons op om het tebespreken!

Voor wie geen genoeg krijgt van ditspeelparadijs kan blijven overnachten!Op onze camping 't Hout kampeert uop ruime velden en kunt u ook inge-richte tenten en chalets huren. Nieuwin 2015 zijn onze 5-persoons kampeercabin Vlinder. Als u van 'Glamping'houdt moet u die beslist boeken!

MOLECATEN PARK 'T HOUT & FLIPPIES PRETPALEISDuerswâlderwei 11, Bakkeveentel. 0516 - 541 287,www.molecaten.nl/thout,www.molecaten.nl/flippies-pretpaleis

Snikkerun Haulerwijk

WE HEBBEN 5 CATEGORIEËN:

• jeugd tot en met 16 jaar

(5 kilometer);

• 5 kilometer vrouwen;

• 10 kilometer vrouwen;

• 5 kilometer mannen en

• 10 kilometer mannen

Page 28: Bakkeveen Actief 2015

Houdt u ervan om met uw gezin, vrienden,vriendinnen of alleen erop uit te gaan? Doe dan mee met de 3Provinciënwandeltocht. Trek uw wandel-schoenen aan en kies zelfde route die bij upast. Steun met uw inschrijfgeld van € 5,-het Rode Kruis in Friesland,Groningen enDrenthe. De 3 Provinciënwandeltocht biedt u:

• Nieuwe verrassende routes, o.a. doorgebieden die anders niet toegankelijk zijn

• Wandel- of Nordic Walking routes van5 tot 40 km

• Rollator-, rolstoel- en scootmobielroutesvan 2,5 tot 7,5 km

• Leuke en gezellige informatiemarkt

• Uw inschrijfgeld gaat naar het Rode Kruis(Noord-Nederland)

Startlocatie: Dúndelle, Mjumsterwei 16, 9243 SK Bakkeveen (bij zwembad)Inschrijven en meer informatie: kijk op www.3wandel.nl

Openluchtmuseum It Damshûs in Nij BeetsOpenluchtmuseum It Damshûs laat debezoekers op een levendige en actievemanier ervaren hoe laagveenturf werdgemaakt en hoe de veenarbeiders leefdenen werkten in de periode van 1863 tot ca. 1920. Hun erbarmelijke werk-,woon- en leefomstandigheden waren devoedingsbodem voor een felle sociale strijd.

Alle middagen open van 13.30 - 16.30 uur,behalve op maandag.

Domela Nieuwenhuisweg 59 B9245 VC Nij BeetsTel: (0512) 46 15 99 of (06) 83 69 40 95Kijk ook op www.damshus.nl

Of u nu op zoek bent naar een nieuwe of een gebruikte fiets bij

Best 2 Wielers kunt u vertrouwen op een persoonlijk advies.

Naast de keuze uit de mogelijkheid om voor een nieuwe fiets te kiezen,

bieden wij u ook een ruim assortiment gebruikte fietsen aan.

Kerkepad Oost 17 | 9244 CB Beetsterzwaag | Tel : (0512)383013 | [email protected]

www.best2wielers.nl

Wilpsterstraat 8, 9367 RV De Wilp

tel. 06-51545040

www.Hoveniersbedrijfbijma.nl

[email protected]

Volg ons ook op facebook

Voor al uw bestratingen &hovenierswerk zoals tuinaanleg, bestrating, tuinonderhoud, sierbestrating,grondwerk, schuurtjes, schutting

Page 29: Bakkeveen Actief 2015

Op woensdag 8 juli zal de Snikke-week van start gaan met een

leuke braderie in het centrum vanHaulerwijk. Ook zal hier een kinderacti-viteit plaatsvinden en een rommel-markt voor jong en oud.

Op de donderdagmiddag organiseren

we een leuke middag voor de ouderen.Vrijdag is er een playbackshow voorjong en oud en gaat de plaatselijkehoreca los met een knalfeest in hunkroegen.

En zaterdag is er de beste bouwvakkervan Haulerwijk. Hier strijden deelne-mers in teams van 2 personen tegenelkaar om de Beste Bouwvakkers vanHaulerwijk te worden.

Verder is ACH en CHAT nog druk bezigmet de overige activiteiten uit te

werken, die nog niet (volledig) vermeldstaan. Maar op www.facebook.com/Snikkeweekhaulerwijk komt te zijnertijd meer informatie.

Snikkeweek 2015

Zaterdag 12 september 2015 orga-niseren we voor de 9e keer de

wandeltocht. De afstanden die kunnenworden gelopen zijn 10, 20 en 30 kmen gaan door de mooie omgeving vanHaulerwijk. De 10 km is geschikt voorgezinnen. Verder zijn alle routesgeschikt voor nordic walkers. Opdiverse plaatsen langs de route zijn erposten voor kleine pauzes en er isEHBO aanwezig. De route komt ook testaan op onze facebook site.

Voorinschrijving via de mail kost € 3,50 en op de dag zelf € 5,-- tevoldoen bij de start. Je kunt het geldovermaken op banknummer:NL12RABO0325803633 o.v.v. naam,adres en de te lopen afstand.

De start en de finish zijn op de ijsbaan,Snikke 8 in Haulerwijk.

De start van de 30 km is tussen 8 en 9uur en de start van de 10 en 20 kmtussen 9 en 10 uur. De tocht wordtaangeven met bordjes en iedereenkrijgt een plattegrond van de routemee.

Wandelen met “Nooit Gedagt” Elke 2e zaterdag van september organiseert ijsclub `Nooit Gedagt` uit Haulerwijk eenwandeltocht. Dit idee is negen jaar geleden ontstaan. Toen lag er een aantal jaren nietgenoeg ijs en wilde het bestuur iets terug doen voor haar leden. Dat was een groot succes!

Bakkeveen Een ongewoon stukje Friesland 29

Zomerbraderieën

BakkeveenIn de bouwvak worden inBakkeveen traditie-getrouw 2 braderieëngeorganiseerd.

Omdat de bouwvak dit jaarwederom vroeg valt, is de

eerste markt een week later dangewoon. Dat betekent dat de brade-rieën in 2015 zijn op de vrijdagmiddagen 24 en 31 julimidden in de vakantieperiode endan zitten de campings helemaalvol! De braderieën worden gehou-den in een lang dubbel lint langs devaart in het centrum van het dorp.

Tijd van 13:30 tot 20:30 uur. Er wordt ook gezorgd voor kinder-attracties. Indien iemand nog eenstandplaats wil, kan dat wordenaangevraagd via [email protected] (vol=vol)

ZwembadHaulewellete Haulerwijk

Het zwembad Haulewelle ligtop een prachtige locatie

aan de rand van Het Blauwe Bos.Het is bereikbaar met de autovanaf Haulerwijk. Vanaf Haulekun je er komen via het bos overeen mooi aangelegd fietspad. Deopening van het bad, verwarmdwater tot 21 graden, is geplandop: zaterdag 25 april om 13.30uur. Op 23 t/m 26 juni is dezwemvierdaagse, georganiseerddoor zwemclub De Wellerobben.

VOOR MEER INFORMATIE kunt u kijken op de website www.haulewelle.nl

De Snikkeweek in Haulerwijk is al jarenlang DE feestweekvan Haulerwijk. ACH de activiteiten- commissie vanHaulerwijk en CHAT (Creatief Haulerwijkster ActiviteitenTeam) zorgen voor leuke activiteiten van jong en oud inHaulerwijk en omstreken.

WE ZIEN U GRAAG TIJDENS DE SNIKKEWEEK!

Foto: Martijn van der Vaart

Foto

:Mar

tijn

van

der V

aart

Page 30: Bakkeveen Actief 2015

Schoenmakerij Sleutelservice

MACHIELS

Openlucht markt;meer dan 350 stands per markt (bij redelijk weer)

De data in 2015: zaterdagochtenden 2, 16 en 23 mei, 6 en 20juni, 4 en 18 juli, 1 en 15 aug., 5 sept., 3 okt. en 7 nov.

Tijd: van 07.00 tot 13.00 uur, dus ’s ochtends

Meer info: www.bakkeveen.nl/markt

Publiek GRATIS toegang

Parkeren 1euro

Langewal 4a

8401 DD Gorredijk

Telefoon 0513-462259

Page 31: Bakkeveen Actief 2015

ONTSTAAN HALLOWEENHalloween is ontstaan bij 2 creatievepersonen die 5 jaar geleden begonneneen team op te zetten om in Haulerwijkeen ware Halloween Spokentocht teorganiseren. Vrij kort daarna liep allesop rolletjes en ontstond CHAT ( Crea-tief Haulerwijkster Activiteiten Team)die diverse activiteiten in Haulerwijk isgaan organiseren. Zo helpen ze met deSnikkeweek, diverse kinderactiviteitenen kinderdisco's. Geheel vrijwillig gaatCHAT nu hun 5e jaar in en het beloofteen spetterend jaar te worden!

HALLOWEENDe Spokentocht zal dit jaar plaatsvin-den op zaterdag 31 oktober en beloofteen groot spektakel te worden. Meertenten, meer scarezones, en dat alle-maal om het 5 jarig jubileum vanCHAT te vieren!De deelnemers wanen zich in diversezones waar figuranten en decor eenhoofdrol spelen om de deelnemers destuipen op het lijf te jagen. Afgelopenjaren liep het deelnemers aantal steedsop, we zitten nu rond de 600 deelne-mers en 80 figuranten!

Alle deelnemers komen uit verschil-lende windrichtingen, zo krijgen we

deelnemers uit Rotterdam, Emmen, Amsterdam en nog veel meer!

Hopelijk zien we jullie dan!Eileen Strik, namens CHAT Haulerwijk

Halloween “Frightnight 2015”

De tuin is ook een ideale plek als jetot rust wilt komen. Samen of

alleen, wanneer je even onvindbaarwilt zijn of dingen op een rijtje krijgen.Wie liever onbezonnen blijft, kuiertrustig aan de bezinningsobjectenvoorbij en kan genieten van de tuin.

De onverharde paden, heuvels, eenpoel, een wadi en voornamelijkinheemse beplanting zorgen voor eenmooi stukje natuur, wat helaas niet echtgeschikt is voor kinderen en mindervalide mensen. Voor geïnteresseerden is er ook de kalle-bassenkwekerij en zijn er (jonge) konij-nen en kippen. In de schuur is een landelijke theek-amer waar je drankjes en wat lekkerskunt krijgen. Het aanbod wisselt maarwe streven er naar gezonde raw-food,

paleo en eigen oogstproducten aan tebieden. Een bezoek aan de tuin is gratis,omdat we ons mooie stukje wereldgraag willen delen. Op de website of viatwitter kun je de openingstijden zien ofeen afspraak maken.Workshops Je kunt op Heit's Hiem een moodboardmaken. Dat kan met allerlei materialen.Als collage maar ook met graffiti/sjablo-neren. De moodboards zijn geschikt omde erfaring met je bezinningswandelingte verdiepen.Vaak rennen we meteen weer verder enkrijgen inzichten nauwelijks kanswortel te schieten. Iedereen kan het enals je het vooraf reserveert, zorgen wedat het klaar staat.

Heit's Hiem vind je aan de Keuningsweg 23 te De Wilp.MEER INFO: www.heitshiem.nl

Bezinningstuin Heit's HiemBezinningstuin Heit's Hiem is een wandeltuin van één hectare groot. Er is een route uitgezetmet teksten, objecten en doe-dingen. Het doel van de bezinningswandeling is even metandere ogen kijken naar jezelf, het leven en wat er meer is. Dit wil het best in een onbekende,natuurlijke omgeving. We hopen dat deze wandeling op ons erf zo een echte erfaring wordt.

Bakkeveen Een ongewoon stukje Friesland 31

Genieten bij ItFryske Hiem Op een prachtig plekje aan de randvan de Allardsoogster heide ligt deboerderij It Fryske Hiem.

We hebben hier een modern ouder-wets bedrijf. Modern omdat we

met de robot koeien melken, stroomopwekken met zonnepanelen en ouder-wets omdat het een gemengd bedrijf ismet melkkoeien, vleesrunderen, fruitteelt,akkerbouw en verkoop van de eigenproducten in een boerderijwinkel. Vlees,melk, kaas, fruit en jam, allemaal vaneigen erf! Ook geven we rondleidingen enis het mogelijk workshops te volgen. Weproberen met deze activiteiten ookandere mensen te laten zien hoe prachtighet boeren vak is. En wat een lekkerepure producten er gemaakt worden opeen boerenbedrijf! Het is geen gemakke-lijke weg om zo te boeren als wij datdoen, maar voor ons is het wel de leuksteweg. We zijn eigenwijze boeren en probe-ren ook in onze werkwijze gebruik temaken van de ouderwetse methodes.Koeien en bodem gezond houden, waar-

door ze optimaalproduceren. Datis niet maxi-maal, maar welduurzaam,zowel bodemle-ven als veehouden het opdie manier

langer vol, zonder dat we hoeven bijstu-ren met de moderne hulpmiddelen, zoalskunstmest, bestrijdingsmiddelen enmedicijnen. Een hele uitdaging in de tijddat opbrengstprijzen zwaar onder drukstaan en de marges erg klein zijn. Omtoch op onze manier boer te kunnen zijn,en omdat we de interactie met de consu-ment zo leuk vinden, zijn we begonnenmet de verkoop van onze eigen produc-ten. Zo duurzaam en optimaal mogelijkgeteeld en tot stand gebracht. Komt umee genieten van deze prachtige plek endit prachtige vak? Tot ziens!

MEER INFORMATIE:www.itfryskehiem.nl Jarig van der Wielenwei 1,Bakkeveen

Hans en Klaartje van Wijk

INFORMATIEDatum: Zaterdag 31 oktober Opgave: houd de Haulerwijkster krant en/of de Facebook in de gaten.Kosten: de deelnemers betalen € 5,-- pp voor een kaartje van de

Frightnight.Looplocatie: het Park van HaulerwijkStartplaats: Sl. De Bruïneweg 33b HaulerwijkEmail: [email protected]: https://www.facebook.com/Haulerwijkfrightnight

Page 32: Bakkeveen Actief 2015

Openlucht markt;meer dan 350 stands per markt (bij redelijk weer)

De data in 2015: zaterdagochtenden 2, 16 en 23 mei, 6 en 20juni, 4 en 18 juli, 1 en 15 aug., 5 sept., 3 okt. en 7 nov.

Tijd: van 07.00 tot 13.00 uur, dus ’s ochtends

Meer info: www.bakkeveen.nl/markt

Publiek GRATIS toegang

Parkeren 1euro

Page 33: Bakkeveen Actief 2015

Ook dit jaar barst het survivalspek-takel in Bakkeveen weer los, met

honderden deelnemers die de strijd aangaan met de hindernissen in de prach-tige natuur. De nieuwe hoofdsponsorVeenstra Mechanisatie Bakkeveen heeftde naam van haar knikladers verbon-den aan het evenement: GIANT. Onderde krachtige naam GIANT Survivalrunwordt dan ook de derde editie georgani-seerd, en de groei in het aantal deelne-mers in deze jaren toont hetenthousiasme voor de sport én voordeze survivalrun. In het eerste jaardeden er 450 deelnemers mee, in hettweede jaar 750 en dit jaar zullen er 850deelnemers gaan starten aan hun eigenfysieke en mentale uitdaging. De grootste trots van de organisatie isde wedstrijdklasse die over dit parcoursde competitie aangaat. Het betreft deJSC klasse (Jeugd Survival Circuit), voorjongeren die staan ingeschreven bij deSurvival Bond Nederland in de lande-lijke competitie. Dit vergt extra voorbe-reiding, en er zijn allerlei voorwaardenwaar het parcours en de organisatie aanmoet voldoen. Een geweldige uitdagingvoor de organisatie, die hier zeerenthousiast over is: "het is prachtig omte zien dat we steeds professionelerworden, en we brengen zo de kwaliteit

van de survivalrun tot een nog hogerniveau." Aldus Johan Scholte, oprichtervan dit evenement, samen met zijnvrouw Greetje Scholte. Het decor van de run wordt gevormddoor prachtige bossen van Bakkeveen,de Bakkeveense zandvlakte, de heide endichtbegroeide bosgebieden rondomhet Landgoed De Slotplaats. De start enfinish vinden plaats bij het openlucht-zwembad Dúndelle, het recreatiecen-trum Dúndelle dient dan ook alsuitvalsbasis voor zowel de deelnemersals de vele toeschouwers.

Deze 3e editie zijn er drie afstanden diezowel individueel als in teamverband

gelopen kunnen worden, met daarbijallereerst een wedstrijdklasse:

JSC WEDSTRIJDKLASSE: 10 tot 17 jaar, variërend van 5 tot 9 km. 5km (20 hindernissen): jeugd vanaf 8jr en volwassenen met eenredelijke conditie. 7km (28 hindernissen): vanaf 15 jaar, sporters met een goedeconditie die op zoek zijn naar een serieuze survival uitdaging. 9KM (32 HINDERNISSEN): vanaf 15 jaar, bedoeld voor de rasechtewedstrijd survivalsporters die onze pittigecombihindernissen willen trotseren!! De hindernissen zijn zeer divers envergen dan ook vele klimtechnieken,krachtinspanningen en uithoudingsver-mogen van de deelnemers. Touwbanen,klimnetten, houtconstructies, waterhin-dernissen en een spectaculaire eindhin-dernis in het zwembad vormen hetuitdagende parcours. Dit vormt voorzowel de deelnemers als de toeschou-wers een prachtige belevenis, en zal ookdit jaar vele toeschouwers trekken.

WIE DURFT DE UITDAGING AAN!? De inschrijving opent op 1 mei 2015, en zoals de ervaring leert: VOL = VOL. VOOR MEER INFORMATIE: www.survivalrunbakkeveen.nl

GIANT Survivalrun Bakkeveen

HET PROGRAMMAHet programma start om 15.00 uur metde openingsact bij het hoofdpodiumtegenover MFC de Swingel. Vanaf 15.15uur betreden artiesten de verschillendepodia, brengen theatermakers een lachop je gezicht en kun je genieten vanwervelende dansacts. Tevens presente-ren ondernemers zich op de braderie envermaken kinderen zich bij de kinder-activiteiten. Kortom een gevarieerdprogramma voor jong en oud.

SLOTACT MET JELLE BOm 20.30 uur wordt de Willedei afge-sloten met een daverende slotact vanJelle B, ook nu bij het hoofdpodium bijMFC de Swingel. Deze slotact duurt tot21.30 uur. Wij zijn nog druk met de samenstellingvan het programma. Naast optredensvan spraakmakende namen zoals DieTwa, Gurbe Douwstra, Wiebe Kaspers,D.A.S. en Vänner is het podium ookzeer geschikt voor aanstormend talent.

Ben je een artiest, straatmuzikant, zingje in een koor, ben je actief in eenmuziekgroep of wil je deelnemen aande braderie? Meld je dan nu aan [email protected]. Via onze website www.willedei.nl, facebook.com/willedei en twitter.com/willedei lees je het laatste nieuws vandit populaire festival. Hou deze kanalendus goed in de gaten.

Het bestuur van de Willedei

Bakkeveen Een ongewoon stukje Friesland 33

PinksterfeestWijnjewoudeVan vrijdag 22 mei t/mmaandag 25 mei is hetPinksterfeest in Wijnjewoude

Het wordt (voor het 3e jaar)gehouden aan Ald Duers-

wald in Wijnjewoude gehouden.Vrijdagavond is de start metPraise Avond met Gerald Troost,een veelzijdig en gewaardeerdartiest uit Veenendaal. Zaterdagstaat in het teken van sport enontspanning. ’s Avonds treedt hetChristelijk OoststellingwersMannenkoor op. Spreker zal zijnSteve van Deventer uit Aalsmeer. Zondagmiddag is er kindertheateren Cabaret “Tahoe Wahoe”(woest en ledig). ’s Avonds eenoptreden van koor Lord’s MoorSingers met als spreker WimGrandia. Op maandagochtend(2e Pinksterdag) komt GospelkoorSjem en spreker Kees van Velzen.Ter afsluiting gezamenlijke lunchmet openluchtzang en brassband.

MEER INFORMATIE: www.pinksterfeest.org

Zaterdag 12 september organiseert Survival Bakkeveen wederom de survivalrun in de bossenvan Bakkeveen. Met dit jaar voor het eerst een officiële landelijke wedstrijdklasse!

Willedei WijnjewoudeStraatfestival met o.a. Jelle B

Op zaterdag 5 september 2015 wordt de 12e editie vanStraatfestival “Willedei” in Wijnjewoude gehouden. Ditspraakmakende festival verzorgt een variërend programmaop het gebied van muziek, dans, (straat) theater,kinderactiviteiten, braderie en natuurlijk veel Wille in hetcentrum van Wijnjewoude. De toegang is Gratis.

Dorpsfeest WijnjewoudeWoensdag 17 juni is ’s avonds de start metGeDobr (Friese liederenen sketches).

Donderdagochtend verzor-gen “De Frets” een interac-

tieve theatervoorstelling voor deschoolkinderen. De avond is nogniet ingevuld. Vrijdagochtend iser bingo en ’s avonds playback-show. Zaterdagavond sluit Boule-vard het feest af. Beachvolleybalzal plaatsvinden op donderdag-avond en zaterdagmiddag. Datmoet nog ingevuld worden.

Page 34: Bakkeveen Actief 2015

Met een bak popcorn zak je lekker onderuit ineen brede stoel, het licht gaat uit en de filmvan je keuze gaat beginnen; wat blijft het toch

een fijn uitje, de bioscoop. In Drachten vinden we degrootste bioscoop van Friesland. Maar wie denkt datDe Bios Drachten een onpersoonlijke filmfabriek is,heeft het mis. Eigenaren Sander Hakbijl en GrietJonkman zorgen er met een uitgebreid programma endiverse activiteiten voor dat zowel jong als oud en lief-hebbers van alle mogelijke genres zich bij De BiosDrachten op hun plek voelen. 'We luisteren goed naaronze klanten,' vertelt Sander. 'Wanneer willen ze naarde film? Met welke leuke activiteiten kunnen we debezoekers van specifieke films nog meer vermaken?De antwoorden op dat soort vragen vormen hetuitgangspunt van onze werkwijze.'

Ladiesnight en Bier, Burgers & Blockbuster Sinds september 2014 draait bij De Bios Drachten hetarthouse-filmprogramma. 'Onder de noemer FilmclubDe Bios Drachten vertonen we iedere film tweeweken lang, vier keer per week,' verklaart Griet. 'Metuitgekiende tijden sluiten we goed aan bij deze doel-groepen.' Een grote hit bij De Bios Drachten is deLadiesnight, die altijd in een mum van tijd is uitver-kocht. 'Voor € 12,50 kunnen vrouwen niet alleengenieten van een geweldige film, maar krijgen zedaarnaast een welkomstdrankje en een goodie en zijner diverse leuke winkels en salons die met een standin onze foyer aanwezig zijn. Echt een compleetavondje uit.' Uiteraard wordt ook aan de mannengedacht. 'Zij zijn van harte welkom op onze BBB-

avonden; Bier, Burgers & Blockbuster,' vervolgtSander. 'Met een stoere film, Grolsch-beugel en eenlekker broodje hamburger, die we zelf bakken. Ontzet-tend leuke avonden en een mooie tegenhanger vande Ladiesnight.'

KleuterbiosVoor de allereerste keer naar de bioscoop, dat is bestspannend. Speciaal voor de allerkleinsten is erdaarom op zondagochtend de Kleuterbios. 'Het geluidstaat dan ietsje zachter, de lampen aan de zijkantblijven aan en uiteraard wordt er een leuke, geschiktekinderfilm vertoond,' legt Griet uit. 'De entree is €6,50 en na afloop krijgen de kinderen een heus filmdi-ploma.'

Supermodern achter de schermenBij binnenkomst voel je je direct thuis bij de BiosDrachten. De grote houten counter nodigt uit en degekleurde stoelen maken de foyer huiselijk en gezel-lig. 'In de zalen en achter de schermen zijn we super-modern,' aldus Sander. 'De beeldkwaliteit en hetgeluid zijn top, de zalen zijn ruim, er is veel been-ruimte en vijf van onze zeven zalen zijn goed toegan-kelijk voor rolstoelgebruikers. We krijgen vaak leukereacties van mensen die in een rolstoel komen.Volgens ons moet iedereen van een bioscoopuitjekunnen genieten, hier doen we graag iets extra'svoor.'

Quality time voor ouder en kindEen ander mooi voorbeeld hiervan is Rutgers Biosa-vontuur. 'We kregen een telefoontje van een vader, diemet zijn autistische zoon eigenlijk niet naar een regu-liere voorstelling kan, omdat zijn zoon tijdens een filmdrukke gebaren en geluiden maakt. Hij vroeg zich afof wij hem konden helpen. Voor ons reden genoeg ereen vast moment voor in te plannen, iedere zaterdag-ochtend na de vakantie. Het heeft even op een laagpitje gestaan, maar we willen dit nu weer gaanoppakken. Hierbij dan ook een oproep aan ouders vankinderen die speciale aandacht nodig hebben; meld jebij ons voor een mooie ochtend quality time met jekind.'

Ga voor het actuele filmaanbod en alle acties enactiviteiten naar de website www.biosdrachten.nl

Veel meer dan een gewone bioscoop!

DE BIOS DRACHTEN

Op slechts een paar kilometer afstand vanFriesland en Groningen ligt het gezelligeDrentse brinkdorp Norg. Omringd door

natuur, pittoreske dorpjes en bezienswaardighedenis Norg van oudsher een geliefde bestemming voorrecreanten.

Net buiten Norg liggen de Langeloërduinen, eeneeuwenoud gebied, waar het gevarieerde bosgevormd is door zandverstuivingen en natuurlijkeaanwas. In en rondom de Langeloërduinen is hetheerlijk wandelen en fietsen voor jong en oud.

Bospaviljoen de Norgerberg ligt te midden van ditmooie natuurgebied en is dankzij de ruimeparkeergelegenheid een ideaal start- én eindpuntvoor een wandeling of fietstocht. Omdat je in deLangeloërduinen makkelijk kunt verdwalen, heeftIVN-Norg een gemarkeerd natuurpad aangelegddat begint bij ditzelfde parkeerterrein. Parkeren isgratis en bij terugkomst kunt u even rustig bijko-men met een kopje koffie of een verfrissenddrankje. Bijvoorbeeld op ons ruime en gezelligeterras.

Het Bospaviljoen is toegankelijk voor het hélegezin. Achter het restaurant ligt een camping meteen moderne speeltuin en voor de kleintjes is ereen speelhoek bij het restaurant. Maar na eenmooie wandeling of een heerlijk dagje fietsen is datvaak niet eens meer nodig!

Bospaviljoen de Norgerberg,Langeloërweg 63, Norg,0592-614266www.bospaviljoen.nl

Bospaviljoen de NorgerbergIdeaal start- en eindpunt voor een geslaagd dagje uit!

Advertorials

Te midden van één van de mooiste bossen van Norg ligt Bospaviljoen de Norgerberg. HetBospaviljoen is het gehele jaar geopend en voor veel gasten het ideale start- én eindpunt vooreen geslaagd dagje uit.

De dag van Wieger begint op het opwarmpuntin Gorredijk. Van Smaak levert de besteldemaaltijden af in de koeling van deze locatie,

waar ook de oven staat die Wieger gebruikt om demaaltijden op te warmen. In de tussentijd ruimtWieger wat spullen op of leest hij zijn chauffeur-spapieren en de routevolgorde door. Zijn de maaltij-den op temperatuur dan stopt Wieger ze in specialewarmhoudboxen en kan zijn rit beginnen.Wieger is een bezorger van het eerste uur, hij waser al bij toen Van Smaak een paar jaar geleden metwarme maaltijden in Drachten en omgeving begon.“We begonnen met één maaltijd in Rottevalle, ikben toen nog met haar en onze accountmanagerRichard Kampstra op de foto geweest voor eenkrantenartikel. Ik hoorde dat deze mevrouw tweeweken terug is overleden. Dat doet je dan best welwat.”

Na die eerste maaltijd volgden er nog vele, eninmiddels is Van Smaak naast de Drachtster omge-ving ook in Gorredijk en omstreken actief met heer-lijke warme maaltijden.

Wieger is een vertrouwd gezicht voor de klanten enlevert graag een beetje extra service. Zo is er eenklant voor wie hij het plastic van het bakje haaltomdat ze reumatische klachten heeft. Eén keer

heeft Wieger in allerijl een zuurstoffles aangeslotenvoor een klant die ademnood had en hij heeft zélfsweleens een klant opgevangen die onwel werd.Daarna heeft hij de ambulance laten komen. Nietzomaar een beetje service dus.

Naast de signalerende functie zorgt Van Smaakelke dag voor een heerlijke maaltijd.De warmhoudbox waarin de maaltijd wordt gele-verd is erop gemaakt om de maaltijd zeker tweeuren warm te houden, dus als u niet meteen aantafel wilt blijft de maaltijd warm. Wieger controleertelke dag de temperatuur van de laatste maaltijd diehij aflevert.

Wieger straalt enthousiasme uit voor zijn werk bijVan Smaak. “Ik vind het gewoon prachtig. Demensen zijn blij dat je er bent en ik ben blij dat ikdit met dit werk een bijdrage mag leveren aan dezelfredzaamheid van onze maaltijdgebruikers”.

Wilt u ook heerlijke warme maaltijden van Van Smaak? Neem contact op met onze klantenservice!

Warme maaltijden van Van SmaakWieger Faber (63) is chauffeur van Van Smaak. Samen met drie collega's brengt hij dagelijkswarme maaltijden rond in Gorredijk en omstreken zodat u na bezorging direct aan tafel kunt!

VANAF 5 MEI TOT EIND AUGUSTUS ZIJN WIJ 7 DAGEN PER WEEK GEOPEND VANAF 10.00 UUR.

Altijd Fiets-Weer bij TerpstraFietsen in Haulerwijk

Ukunt voor vele merken en soorten fietsen bijons terecht. Wij hebben vele elektrische fiet-sen op voorraad in verschillende prijsklassen.

Op dit moment is de fiets met de middenmotor inopkomst. Zowel het Yamaha-, Impuls en het Bosch-systeem is zeer betrouwbaar en heeft een goedewegligging door zijn lage zwaartepunt. Eerst eveneen e-bike proberen? Geen probleem! U kunt altijdeerst een gratis en vrijblijvende proefrit maken.

Op gebied van de Life-style fietsen zijn er ookdiverse soorten. Zoals bv de Gazelle Miss Grace ofBatavus Diva Plus is een leuke sterke fiets metvoordrager en een stoere rieten mand.

Bent u meer een sportieve fietser? Ook hierinhebben wij een ruime keus. Lekkere lichte fietsen,voor sportief gebruik of voor een lekker relaxedtochtje. Tevens kunt u bij ons terecht vooronderdelen en accessoires, zoals manden, tassen,fietscomputers, bidons, regenkleding etc. Voor degebruikte fietsen hebben wij ook een nette show-room met een ruime keus. Reparatie's aan uw fietsgebeurd vakkundig en voor een scherp tarief.Bent u hier op vakantie en wilt een fiets huren?Ook dit kunt u door ons laten verzorgen. Wij hebbendiverse fietsen voor u klaar staan. Wij bezorgen/halen Gratis uw fietsen in de omgeving vanHaulerwijk.

Voor meer informatie: Kom eens langs, bel even ofkijk op onze website:www.terpstra-fietsen.nl

Terpstra Fietsen, Hoofdweg boven 23Haulerwijk, 0516421294

Wij zijn een allround fietsenzaak in denabije omgeving van Bakkeveen met 400 m2 fietsplezier.

Page 35: Bakkeveen Actief 2015

Begin jaren negentig werd hetvolksfeest en het boerenfeest in

Wijnjewoude onder auspiciën vanPlaatselijk Belang samengevoegd totéén dorpsfeest voor geheel Wijnje-woude. In dit evenement was geenplaats meer voor het tuigpaardencon-cours, omdat dit alleen op de zaterdaggeorganiseerd kon worden. Maar Wijn-jewoude zonder tuigpaardenconcourswas voor velen niet acceptabel. En zowerd in 1996 voor de eerste keer deHynstedei van Wijnjewoude georgani-seerd. Een evenement voor de officiëelgeregistreerde tuigpaardrijders dieaangesloten zijn bij Categorie 4 Noord,voormalig Taveno, één van de veleconcoursen voor tuigpaarden in NoordNederland. Vanaf 1999 zijn ook deregionale rijders met Friese paarden vanharte welkom. Voor iedere groep zijnverschillende rubrieken. De indeling inrubrieken is afhankelijk van het soortwagen dat gebruikt wordt, de rijder ofrijdster en het aantal winstpunten dathet tuigpaard in het verleden heeftbehaald. De tuigpaarden met de minstepunten rijden in de kleine limiet,daarna volgen de grote limiet en deereklasse.

Zo is er een damesnummer voor hetvierwielige rijtuig en voor het tweewie-lige rijtuig. Bij de damesnummers gaathet ook nog om het schoonste geheel.Welke combinatie rijdster, paard enrijtuig ziet er het mooist uit? Ook wordter gereden met tweespannen (tweepaarden naast elkaar voor de wagen).Het is een lust voor het oog de paardenstijlvol bewegend door de baan te ziengaan. De winnaars van elke rubriekworden beloond met een envelop metinhoud. En er is een rubriek voor tuig-

paarden onder het zadel. Kinderen methun pony rijden met een fantasievolleaanspanning (eventueel onder begelei-ding) ook in een speciale rubriek metspeciale prijzen. Het is een lust voor het oog de paardenstijlvol bewegend door de baan te ziengaan. De hele organisatie van dit festijnligt in handen van een club vrijwilligersdie met elkaar het bestuur van deHynstedei vormen. Vele sponsors uitWijnjewoude en omgeving maken ditmogelijk. Tussendoor wordt nog eenverloting gehouden met zeer aantrekke-lijke prijzen en zoals te verwachten zijnook deze prijzen geheel belangeloosbeschikbaar gesteld door de sponsors. Het elegante, trotse, pronkende Neder-landse tuigpaard met zijn ruime, grij-pende voorbeen en sterke, stuwendeachterhand is de ster op vele Neder-landse concoursvelden. Tuigpaardenstaan garant voor sfeer, emotie en strijd. Dat kan alleen maar vanwege de uniekekwaliteiten waarover de tuigpaardenbeschikken en waarmee ze het publiek

als het ware betoveren. “Het tuigpaardheeft een draf met veel zweefmoment,een ruim wegzettend voorbeen, eenhoge actie en een krachtig ondertre-dend achterbeen, gepaard met een fierehouding, mogelijk gemaakt door eenlange, verticaal uit de borst komendehals”, aldus een inspecteur van hetstamboek. U bent 13 juni aanstaandevan harte welkom om te genieten vandit schouwspel op het terrein aan deMerkebuorren dat via bewegwijzeringaangegeven wordt. De Hynstedei begintom 12.00 uur. Entree is gratis. En aan deinwendige mens is ook gedacht. Er staateen snackwagen en een feesttent waarieder vast wel iets zal kunnen kopenwat bij de behoefte aansluit. Natuurlijkrekenen we op mooi weer, daarom is erook een ijscokar.

Bent u inmiddels nieuwsgierig gewor-den, kom dan 13 juni naar dit mooiespektakel aan de Merkebuorren!

Het bestuur van de Hynstedei

Concours Hippique

Zaterdag 13 juni aanstaandeis het zover. Dan barst destrijd los in wel 24 rubriekenop het terrein aan de Merke-buorren ter gelegenheid vande jaarlijkse Hynstedei.

Bakkeveen Een ongewoon stukje Friesland 35

RommelmarktenWijnjewoude

Al meer dan 15 jaar worden er inWijnjewoude op de woensda-

gen rommelmarkten gehouden. Dezemidweekse markten vinden plaats ophet evenemententerrein aan de TeNijenhuiswei. Dat is vlakbij de voet-balvelden. Het is een leuke, ontspan-nen markt waar voldoende ruimte isom bij de ca 100 standhouders degoederen goed te bekijken, te kiezenen te kopen. Horeca en toiletten zijnaanwezig. Publiek heeft gratistoegang. Parkeren kan in de omge-ving van het evenemententerrein ende fietsen kunnen bijna de markt op.De markten zijn op de 1e woensdagvan de maanden april t/m oktobervan 14 tot 18 uur. Ook zijn er 3avondmarkten in de zomerperiode. Deze zijn in 2015 op 17 juni, 15 juli en 19 augustus; de tijden van de avond-markten zijn van 17 tot 21 uur.

Avondfiets-vierdaagse Wijnjewoude

Alleen, met gezin, vrienden offamilie. Steeds meer fietsers

doen mee aan de avondfietsvier-daagse van Wijnjewoude. Vrijwilligersvan VVV-Duurswoude zoeken elk jaarweer 4 prachtige fietsroutes. Debosrijke omgeving in en rond Wijnje-woude is daarbij favoriet. Maar ookrichting Jubbega met coulissenland-schap en de “wijken” worden vaakaangedaan. Elke avond een andereverrassende route. Vaak over paadjesdie je zelf al fietsend niet zult vinden.Nu wel! De routes zijn tussen de 25en 30 km per avond. De start is bijHotel & Restaurant De Stripe. Er kanvanaf 18.30 uur worden gestart. Naafloop is het altijd gezellig nazittenop het terras van De Stripe.

In 2015 zijn de data: 7 juli, 8 juli, 9juli en 10 juli (dinsdagavond t/m vrijdagavond).

Op zaterdagavond 1 augustus ishet traditionele ringsteken.

Waarschijnlijk weer over de Merke-buorren, maar helemaal zeker is ditniet vanwege de herinrichting inhet kader van de N381. Het ringrij-den begint om 19 uur. 1 of meer

paarden trekken een rijtuig ofwagen. Hierop zit een menner enpassagier. De passagier moet probe-ren een ring uit een paal te stekenterwijl de paarden voortdenderen.Prachtige traditionele aanspannin-gen passeren het publiek, allemaalproberen ze de ring van de paal testeken. Wie hierbij de minste foutenmaakt, is winnaar. Tevens is er eenwinnaar van het schoonste geheel.Wie herinnert zich niet de aanspan-ning van 6 muildieren voor eenkar....

ZATERDAG 1 AUGUSTUS, 19.00 UUR.

Ringsteken Wijnjewoude

Hynstedei Wynjewâld

Page 36: Bakkeveen Actief 2015

Het begon met een kleine hobby“cadeautjes maken voor de

familie”. Vandaar de naam 't Nifel-hokje. Het is uitgegroeid tot workshopsgeven in en met verschillende soortenmaterialen, vooral groendecoraties. In2008 ben ik met World Servants, naarHaïti geweest. Daarna heb ik beslotenom de opbrengst van de workshops tebesteden aan onze reizen met WorldServants. Later kwam hier ook deopbrengst van de snuffelschuur bij.

Nu ligt de nadruk voor het grootste deelop de snuffelschuur. Hier kunt u voorweinig geld iets leuks kopen op gebiedvan antiek, brocante en curiosa. Er isvoor ieder wat wils en zeker de moeite

waard om een keer langs te komen.Inbreng (kleine meubelen en alleandere spullen waar u niets meer meedoet) is van HARTE welkom! Dezespullen kunnen eventueel door mijworden gehaald.

Tevens is er een Little Free Library.Het motto: 'Take a book, leave a book'.Een gratis mini bibliotheek is een hokjelangs de kant van de weg met boeken,waarbij iedereen die wil een boek kanlenen in ruil voor een ander boek. Alleuren van de dag bereikbaar. Zit er nieteen boek van uw gading tussen?

Dan kunt u op zaterdagmiddag van14.00 tot 17.00 uur ook binnen in desnuffelschuur terecht voor het ruilenvan een boek. Hebt u niets te ruilen?Dan kunt u ook een boek kopen.Boeken kosten € 1,-. Pockets en kinderboeken € 0,50.Alle opbrengsten zijn ten bate vanWorld Servants. Dit is een organisatiedie bouwprojecten uitvoert in ontwik-kelingslanden.

MEER INFORMATIE KUNT U VINDENOP ONZE SITE www.nifelhokje.nl

CONTACTGEGEVENS:Joke [email protected]

Snuffelschuur 't Nifelhokje

GEZOND OUD WORDENTraditionele Chinese sporten zijnontwikkeld vanuit de wens gezondoud te worden. Een wens die deWesterse mens natuurlijk ookheeft. We weten inmiddels datbeweging daarbij onmisbaar is.Maar wat dat aangaat, kunnen wenog wel wat leren van de Oostersewijsheid.

WUDANG FITNESSBij Wudang fitness staan een goedehouding en functioneel bewegencentraal. Je beweegt een uur lang non-stop, in je eigen tempo, op je eigenniveau. Er is geen muziek en er zijngeen apparaten. Met alleen je eigenlichaam als instrument werk je aanbalans, coördinatie en flexibiliteit in

combinatie met snelheid. Daarbij leerje om je in te spannen met een kalme

hartslag, rustige ademhalingen zonder zweten.

TAIJI (TAI CHI)Taiji bestaat in vele stijlen

en vormen. In Siegers-woude kun je twee verschil-

lende vormen volgen die beidegeschikt zijn voor beginners en gevor-derden. Je leert om aandachtig enfunctioneel te bewegen vanuit eengezonde houding. Je traint ook balansen coördinatie, maar dan in een lang-zaam tempo.

PRAKTISCHWudang fitness: dinsdag 13.30-14.30u, woensdag 19.00-20.00u.

Taiji: woensdag 20.00-21.00u, bijvoldoende animo ook op dinsdag 14.45 of 15.45u. Locatie: DorpshuisUthôf, Uthôf 10, Siegerswoude.Kosten: losse les € 10,--, 10-lessen-kaart vanaf € 70,--.

Aanmelden en informatie over taiji op dinsdagmiddag en data drieweekse zomerstop: 06-29323108,[email protected], www.riekytakken.nl

OOK VOOR ZOMERGASTENJe kunt een losse les volgen wanneerje maar wilt. Smaakt het naar meer?Kies dan een 10-lessenkaart. De kaartkan elk moment ingaan. Ideaal voorin de zomer.

Chinese sportwijsheid in Siegerswoude

Bakkeveen Een ongewoon stukje Friesland 36

De Sieghorst: Camping endagrecreatiebedrijfDries de Vries en Simmy Visservertellen:

Wij hebben al weer zo'n 20jaar een camping in

Siegerswoude nabij het shared spaceplein. Na eerst een boerenbedrijfgerund te hebben zijn we begonnenmet een camping. Als we naar hetprogramma “Ik vertrek” kijken,zeggen we altijd… “dit hebben wijook gedaan maar dan in eigen landen op eigen plek”. We herinnerenons ook de reacties van de buren dieineens 2 “badjassen” over het kaleweiland hadden zien lopen metkoeien op de achtergrond. Destijdszag het er uit als een boerderij waareen verdwaalde caravan stond. Nu,na 20 jaar oogt het als een echtrecreatiebedrijf met verrassende engoed gevulde kampeerveldjes.

Fam. De Vries/Visser houdt zelf vangezelligheid en heeft daarom eenPraathuis opgezet waar mensen altijdbinnen kunnen lopen en hun eigendrankje mee naartoe kunnen nemen.Op de woensdag nemen de meestecampinggasten deel aan een geza-menlijke maaltijd in de patio. Vrij-dagsavonds is de extra gezellige waarkoffie met gebak wordt aangeboden.Er wordt de laatste jaren op het(natuur-)terrein veel aan Jeu deboules gedaan. Ernst Sturm is deorganisator; hij is ook de persoon dieook vele leuke sculpturen verspreidover het terrein heeft gemaakt. Vorig jaar is De Sieghorst met eennieuwe activiteit begonnen: op demaandag kun je een gratis boekkrijgen, dit bij een kop koffie mettaart. Iedereen is op maandag in hetseizoen vanaf 10:30 uur hiervoorwelkom in de theetuin. Bij slechterweer is een deel van de theetuinoverdekt.

De Sieghorst heeft overnachtingsar-rangementen voor de deelnemersaan de 3 Provinciën Fiets-3-daagse(www. 3beleef.nl). In de maand juliis het gratis schilderen, tekenen enfröbelen voor kampeerders (voorbeginners en gevorderden). En in hetPraathuis: vol met ontspannendezaken.

MEER INFO OP www.desieghorst.nl.

Sinds 2008 komen mensen vanuit de regio naar ons dorp voorWudang fitness en taiji (tai chi). In deze traditionele Chinesesporten staat een actief en tegelijkertijd ontspannen lichaamvoorop. Een nuchtere benadering van Oosterse sport op Friesegrond. Bij mooi weer trainen we lekker buiten.

U kunt de Snuffelschuur vinden aan de Middenwei 13 inSiegerswoude. De snuffelschuur is open op zaterdagmiddagvan 14.00 tot 17.00 uur. Van april t/m oktober, elke 1ezaterdag van de maand van 10.00 tot 17.00 uur; dit is dezaterdag van de vlooienmarkt van Bakkeveen. Wilt ulangskomen op een ander tijdstip? Dan graag even eenafspraak maken.

Page 37: Bakkeveen Actief 2015

Bakkeveen Een ongewoon stukje Friesland 37

Sport- en dansschool SDM is eendynamische, jonge organisatie uit

de regio dat zich ten doel stelt eenbijdrage te leveren aan zowel de fysiekeals mentale gezondheid van al haarleden.Sport- en dansschool SDM isopgericht in 2002 door de sportfanaatMarieke de Jong uit Siegerswoude.Toen, als bijbaantje met 2 groepjes inhet dorpshuis van Siegerswoude. Nu,een full time baan met een 16-koppigdocententeam, 9 verschillende lesloca-ties en een ruim aanbod voor verschil-lende doelgroepen. De danslessenvoeren nog altijd de boventoon, maarinmiddels zijn ook de pump, yoga,looptrainingen, pilates, en bewegen opmuziek-lessen niet meer uit hetwegbeeld weg te denken.

Er wordt met 3 vrouw meer dan 100uur per week gedraaid op het kantoorin Siegerswoude. Iets wat voor veelmensen bijna niet is voor te stellen. Hetbedrijf is door de jaren heen ontzettendgegroeid en dit is mede te danken aande grote evenementen die zij jaarlijksorganiseert. De evenemententak isdermate groot dat je SDM ook als orga-nisatiebureau zou kunnen betitelen.

Marieke runt het bedrijf nu samen methaar zusje Grytsje die Communicatieheeft gestudeerd. Een mooie werkcom-binatie waarbij ze er gezamenlijk naarstreven om in al hun activiteiten voor-uitstrevend te zijn met daarbij desociale functie niet uit het oog verlie-zend. SDM vindt het belangrijk datiedereen zich welkom voelt en opzijn/haar eigen niveau kan trainen. Ditvertaalt zich terug in het uiteenlopendelesaanbod, maar ook in de diverse door-groeimogelijkheden binnen de dansaf-deling. Voor danstalenten is hetmogelijk om zich 'verder' te ontwikke-len door auditie te doen voor één vande SDM wedstrijdteams die zowel,regionaal, als nationaal en zelfs interna-tionaal actief zijn. Deze wedstrijdteamszetten de gemeente Opsterland regio-naal, nationaal én zelfs internationaal

op de kaart.

Voor de dansafdeling geldt: op welkniveau je ook danst, het plezier moet teallen tijde voorop staan. De evenemen-ten die SDM zelf organiseert moetenhier een bijdrage aan leveren. Er wordtin de lessen altijd ergens naar toegewerkt, want alle dansers krijgen mini-maal twee volwaardige podiummomen-ten per jaar. Zijn het niet de door SDMgeorganiseerde Noord NederlandsKampioenschappen Streetdance danzijn het wel de door SDM geprodu-ceerde theatershows in o.a. Schouwburgde Lawei in Drachten en MartiniPlazain Groningen. Daarnaast worden ervaak nog andere kleinere 'optreedmo-menten' georganiseerd. Naast het organiseren van evenemen-ten, worden een aantal docenten, maarook danscrews van SDM gedurende hetseizoen geboekt voor workshops, clinicsén diverse evenementen. Zo heeft SDMinmiddels al het entertainment van eenaantal grote sport en muziekevenemen-ten op haar naam staan, bijvoorbeeld:NK Allround Thialf, Turngala Leek,Leekster Voetbalgala, Junior Worldcupkorfbal U19, LDODK (korfbal league),EK volleybal (Dela Trophy), IndicolorGroningen, Oerrock Festival.

De locaties waar SDM actief is: Bakke-veen, Buitenpost, De Wilp, Grijpskerk,Leek, Marum, Siegerswoude, Surhuister-veen en Zevenhuizen. SDM huurt indeze plaatsen een geschikte sport ofdanszaal. De hoofdlocatie (DorpshuisSiegerswoude) wordt minimaal 40 uurin de week betrokken. Meer informatieover het lesaanbod en alle evenemen-ten is te vinden op de website: www.s-d-m.nl

Voor actieve campingasten/recreantenheeft de sport- en dansschool een speci-ale 10-rittenkaart in de aanbieding. Metdeze 10-rittenkaart kan iemand zonderabonnement geheel vrijblijvend 10lessen uitproberen wanneer het hem ofhaar uitkomt. Enige restrictie is dat derittenkaart één seizoen geldig is. Je mag

van september tot en met juni deelne-men aan alle groepslessen op alle leslo-caties van SDM. Ideaal voor mensen diei.v.m. hun werk óf seizoenplaats géénvastigheid hebben. Ook leuk om dit(proef)abonnement cadeau te geven.

Meer informatie: www.s-d-m.nl

SDM van hobby tot internationaalWaskemeer Waskemeer is een klein,maar gezellig dorp,schitterend gelegen tussende bossen, duinen enheidevelden van Duurswou-de, Bakkeveen (Allardsoog)en 'Het Blauwe Bos'.

Ooit begonnen als een hobby, inmiddels uitgegroeid tot eenveelzijdige en professionele organisatie met ruim 700 leden.

Ook is het niet ver naar het 'Foch-teloërveen' en nationaal park

'Het Drents Friese Wold' met haar zand-verstui-vingen en het Aekinge-meer enhet Goudmeer. Hierdoor is Waskemeereen goede uitvalsbasis om te recreëren.

SPORTIEFZo loopt er een goed netwerk aan fiets-paden door Waskemeer en starten ereen paar prachtige wandelroutes zoalsde 3 verschillende “Rondje Waske-meer”-routes. In het dorp zelf kunt ueen bezoek brengen aan de biologischewijngaard Wijndomein Frederique envoor uw hond is er het Natte Neuzen-bad. En houdt u van kunst dan is eenbezoekje aan Kunst Galerie Keunst enFleanwurk zeker de moeite waard.Winkels, zwembaden en een skeeler-baan vindt u in de zeer nabije buurdor-pen Bakkeveen en Haulerwijk.Waskemeer heeft wel een eigen ijsbaan,gelegen aan de rand van het dorp, waarhet 's winters gezellig schaatsen is.

ACTIVITEITENIn Waskemeer worden jaarlijks diverseactiviteiten in en rond Dorpshuis It ÂldLeger georganiseerd, zoals een playback-show, een vrijmarkt en fietstocht op

Koningsdag, eenvoorjaars-wandel-tocht, diverse muzi-kale optredens,filmmiddagen voorbasisschoolkinderen,het sportieve evene-ment De Beer vanWaskemeer, de HjerstKuiertocht (Herfst-

wandeltocht), carbidschieten met oude-jaarsreceptie op Oudejaarsdag enplannen voor het organiseren van eenWampex eind 2015 zijn in een verge-vorderd stadium…

OVERNACHTENWilt u de bosrijke omgeving vanWaskemeer op uw gemak verkennen,dan is er de mogelijkheid om te over-nachten. Net buiten de bebouwde komstaat, aan de vaart, een ruime vakantie-boerderij voor max. 15 personen meteen eigen tuin. Het is dan ook goedtoeven in Waskemeer, aldus de 850inwoners die Waskemeer op ditmoment rijk is.

Open Atelier RouteOpsterland 2015Z0. 24 en Ma. 25 mei en Za. 30 en Zo. 31 mei van11.00 tot 17.00 uur

Kunst in Opsterland organiseertde 5de Open Atelier route in

Opsterland tijdens de laatste 2 week-einden van mei. Op zaterdag 23 meiwordt in en rond museum Opsterlande route feestelijk geopend met eenaantal activiteiten. In het museum isde overzichtstentoonstelling metwerk van alle deelnemers te zien.

Op zondag 24, maandag 25, zater-dag 30 en zondag 31 zijn hetmuseum en de circa 20 ateliers openvoor publiek van 11.00 - 17.00 uur.Onder de deelnemers ook dit jaarweer een paar nieuwe kunstenaarsen in diverse ateliers is ook werk tezien van gastexposanten. De routeloopt door het prachtige landschapvan de gemeente Opsterland en is tedownloaden en verkrijgbaar bij alledeelnemers. Meer informatie op dewebsite: www.kunstinopsterland.nl

Toegang is gratis en u bent van harte welkom.

Open Atelier RouteOpsterland 2015

Page 38: Bakkeveen Actief 2015

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Naam: .........................................................................................................

Adres: .........................................................................................................

Postcode: .........................................................................................................

Telefoonnummer: .........................................................................................................

Oplossing:

Hoe werkt de puzzelBij deze LOGOpuzzel is het debedoeling dat de namen van deadverteerders uit de krant wordeningevuld, de gele vakjes vormen de slagzin.

Lever de bon uiterlijk 20 juniin bij Plaza De Kolk. Digitaal mag ook: gebruik het formulier op www.bakkeveen.nl/puzzel

1 2 3 4 5 7

8 9 10 11 12 13 14

LOS DE PUZZEL OP EN LEVER DEZE IN BIJ FOODPLAZA DE KOLK OF DIGITAAL EN WIN EEN VAN ONDERSTAANDE PRIJZEN!!

1e prijs: BALLONVAART OVER BAKKEVEEN2e prijs: Dinerbon voor het gezin te besteden in DE PLAZA3e prijs: Dinerbon voor 4 pers. DE BRINK, eten wat de pot schaft4e prijs: Vleespakket van SLAGERIJ VAN EIK

LOGO puzzel

6

38

WINEEN

BALLONVAART

EN ANDERE

PRIJZEN

Bakkeveen Een ongewoon stukje Friesland

Page 39: Bakkeveen Actief 2015
Page 40: Bakkeveen Actief 2015