2640 actief (december 2013)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Jos Fierens, Rozentuin 10, 2640 Mortsel Jaargang 15, nummer 4 (december 2013 - januari 2014 - februari 2014) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected] afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P106319 België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 2640 actief Eind september 2013 trok het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) rond met een ‘reizende infomarkt’ om de moge- lijke aanleg van twee nieuwe wegen, de A102 en de R11bis, voor te stellen. Begin 2014 moet de overheid een milieueffec- tenrapport (MER) laten opstellen door on- afhankelijke experts. U kon zelf suggesties geven om te bepalen wat de experts moe- ten onderzoeken. De infodagen konden rekenen op een massale belangstelling. 2300 nieuwsgierigen kwamen de plannen bekijken of zich informeren omtrent de stand van zaken. Om de verkeersproblemen rond Antwer- pen aan te pakken, werkte de Vlaamse regering het Masterplan 2020 uit. De mo- gelijke aanleg van de A102 en R11bis is daar een onderdeel van. De A102 verbindt de E19 en de A12 in Ekeren met de E313/ E34 aan het rond punt in Wommelgem. De R11bis verbindt ditzelfde rondpunt van Wommelgem met de E19 in Wilrijk. Inspraak is niet moeilijk In eerste instantie worden drie opties on- derzocht: de A102, de R11bis en de E19 in Edegem/Wilrijk. Het AWV is evenwel ver- plicht om alternatieven te laten onderzoe- ken zoals verhogen van de capaciteit op de Antwerpse Ring. Een tweede alternatief geldt voor een deel van de R11bis waarbij gedacht wordt aan een boortunnel vanaf de luchthaven van Deurne onder Fort IV van Mortsel via Hove en zo richting E19 in Edegem. Positief bij dit voorstel is dat er afgeweken wordt van de eerdere ‘cut & covertunnel’ en dat zo de berm en Klein Zwitserland gespaard kan blijven. Wie echter denkt dat dit de oplossing is, komt volgens mij bedrogen uit. De boortunnel zal ongetwij- feld extra verkeer aantrekken en de uit- laatgassen moeten ook ergens uit de tun- nel. De leefbaarheid in de dichtbevolkte zuidrand van Antwerpen zal er niet door verbeteren. De tunnel zal dan ook geen oplossing zijn voor de files in Mortsel en voor de Antwerpse mobiliteit in het alge- meen. Het sluipverkeer zal niet verdwij- nen en de Antwerpse Ring zal niet ontlast worden. Waren dit nu net niet de drie doelstellingen die het Masterplan 2020 van de Vlaamse overheid vooropstelde? Als je zelfs op een zondagnamiddag de files in de Antwerpsestraat bekijkt, kan je niet anders dan zeggen dat er iets moet gebeuren. Stilstaan is achteruitgaan. Ten vroegste in de tweede helft van 2015 verwacht men een beslissing over het tracé. Men zal een ander wit konijn dan de ‘R11bis’ uit de hoed moeten tevoorschijn toveren vrees ik ... Ronny Van den Bosch Massale belangstelling voor plannen A102 en R11bis Meer info: www.poortoost.be of www.r11mis.be

description

Driemaandelijkse publicatie van ACW-Mortsel

Transcript of 2640 actief (december 2013)

Page 1: 2640 actief (december 2013)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Jos Fierens, Rozentuin 10, 2640 MortselJaargang 15, nummer 4 (december 2013 - januari 2014 - februari 2014)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected]

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP106319

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 11312640

actief

Eind september 2013 trok het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) rond met een ‘reizende infomarkt’ om de moge-lijke aanleg van twee nieuwe wegen, de A102 en de R11bis, voor te stellen. Begin 2014 moet de overheid een milieueffec-tenrapport (MER) laten opstellen door on-afhankelijke experts. U kon zelf suggesties geven om te bepalen wat de experts moe-ten onderzoeken. De infodagen konden rekenen op een massale belangstelling. 2300 nieuwsgierigen kwamen de plannen bekijken of zich informeren omtrent de stand van zaken.

Om de verkeersproblemen rond Antwer-pen aan te pakken, werkte de Vlaamse regering het Masterplan 2020 uit. De mo-gelijke aanleg van de A102 en R11bis is daar een onderdeel van. De A102 verbindt de E19 en de A12 in Ekeren met de E313/E34 aan het rond punt in Wommelgem. De R11bis verbindt ditzelfde rondpunt van Wommelgem met de E19 in Wilrijk.

Inspraak is niet moeilijkIn eerste instantie worden drie opties on-derzocht: de A102, de R11bis en de E19 in Edegem/Wilrijk. Het AWV is evenwel ver-plicht om alternatieven te laten onderzoe-ken zoals verhogen van de capaciteit op de Antwerpse Ring. Een tweede alternatief geldt voor een deel van de R11bis waarbij gedacht wordt aan een boortunnel vanaf de luchthaven van Deurne onder Fort IV van Mortsel via Hove en zo richting E19 in Edegem.

Positief bij dit voorstel is dat er afgeweken wordt van de eerdere ‘cut & covertunnel’ en dat zo de berm en Klein Zwitserland

gespaard kan blijven. Wie echter denkt dat dit de oplossing is, komt volgens mij bedrogen uit. De boortunnel zal ongetwij-feld extra verkeer aantrekken en de uit-laatgassen moeten ook ergens uit de tun-nel. De leefbaarheid in de dichtbevolkte zuidrand van Antwerpen zal er niet door verbeteren. De tunnel zal dan ook geen oplossing zijn voor de files in Mortsel en voor de Antwerpse mobiliteit in het alge-meen. Het sluipverkeer zal niet verdwij-nen en de Antwerpse Ring zal niet ontlast worden. Waren dit nu net niet de drie doelstellingen die het Masterplan 2020 van de Vlaamse overheid vooropstelde?

Als je zelfs op een zondagnamiddag de files in de Antwerpsestraat bekijkt, kan je niet anders dan zeggen dat er iets moet gebeuren. Stilstaan is achteruitgaan. Ten vroegste in de tweede helft van 2015 verwacht men een beslissing over het tracé. Men zal een ander wit konijn dan de ‘R11bis’ uit de hoed moeten tevoorschijn toveren vrees ik ...

Ronny Van den Bosch

Massale belangstellingvoor plannen A102 en R11bis

Meer info:www.poortoost.be of

www.r11mis.be

Page 2: 2640 actief (december 2013)

2 2640 ACTIEF | DECEMBER 2013

BANGLADESH 24 APRIL 2013In Savar stortten de 8 verdiepingen in van de building Rana Plaza, 1.127 do-den. Veiligheidsnormen waren onbekend. Werknemers waren opgesloten in een fa-brieksgevangenis met tralies. Het gebouw was voorzien voor winkels en burelen. Hierop werden 3 onstabiele verdiepingen gebouwd, met zware generatoren erop geplaatst. De trillingen deden de muren barsten met het trieste gevolg.

Een jongeman die de moed had om de mankementen aan te klagen en aan-spoorde om niet meer in het gebouw te gaan, werd doodgeschoten. De eigenaar Sohel Rava verklaarde daarvoor nog op TV dat er niets aan de hand was. Hij dreigde met afdanking en liet de werkneemsters met stokken binnendrijven. Maar de ban-ken en winkels op het gelijkvloers sloten uit voorzorg wel hun deuren.

MORTSEL 5 APRIL 2013Op het stadsplein stonden 936 stoelen met een witte ballon. Eén voor elk slacht-offer van het vreselijke bombardement, 70 jaar geleden. Elke Mortselaar is er mee opgegroeid. Jaarlijks vertelde moeder dat zij, zwanger, juist op dat moment in de Oude God op doktersbezoek was, vader vertelde over de brand in de Gevaertfa-brieken. Nadien zagen ze dat hun woning verwoest en onbewoonbaar was. Onuit-wisbare herinnering.

DE‘SOCIALE’WERELD

NU

Jef Van Hecken

Page 3: 2640 actief (december 2013)

32640 ACTIEF | DECEMBER 2013

Trefmoment: ook jij kan er bij zijn!Vrijdag 31 januari 2014 om 19.30 uur in lokaal Johannes XXIII ben je van harte welkom op de feestelijk samen-komst van de christelijke organisaties van onze stad. Zoals gebruikelijk wordt het aangename afgewisseld met het ernstige.

Dit jaar geven we de jongeren een forum. Wat is het onderwerp van de ‘confrontatie’? De babyboomers (de gepensioneerden van vandaag) liggen in Europa onder vuur. Ze leefden te hard en te gulzig. Ze laten hun kinderen en kleinkinderen de rekening betalen. Is dit waar? We gaan het aan de jongeren zelf vragen.

Info en inschrijven bij Jos Fierens – tel. 03 440 20 37 – [email protected]

Enkele uitspraken van ouderen:

‘Wij zijn de profiteurs van de maatschappij.

Wij fietsen, we doen terrasjes en we worden

bestempeld als gelukzakken’.‘We begonnen in een ruwbouw. Zonder

vloer, WC op de koer. Onze kinderen nemen

met niet minder genoegen dan met een

kant-en-klaar-huis’.

ontwaardigde en bezorgde Australiërs kwamen met de bewijzen. Maar ook ide-alisten van hier trokken naar Bangladesh met de hoop om mee te helpen aan ver-betering.

Jef Van Hecken liet zijn Mortselse roots achter om de gemeenschap ginder te helpen. Structuur geven, organisaties uitbouwen, onderwijs verbeteren. Want meer en meer stemmen gaan er ginder op om onderwijs voor meisjes te verbie-den, ook door hen die wel met hun werk van de meisjes fortuinen verdienen. Elke verbetering is een traag en moeilijk pro-ces. Het land wordt daarbij nog geteisterd door stormen en overstromingen, die veel geld kosten.

Ook de internationale vakvereniging zoekt naar verbetering, een doel waar-aan Luc Cortebeeck zich nu wijdt (na zijn pensionering in het ACV). De wil is er om de situatie in de ontwikkelingslanden te verbeteren.

Verschil arbeider-bediende wegHier bij ons zien we neerwaartse trends waar inkrimpen, beperken en werkloos-heid tot de dagelijkse woordenschat be-hoort. In zuidelijk Europa zitten jongeren zonder werk, werden pensioenen gewoon

gehalveerd. Een misdadiger hier komt er goedkoper vanaf.

Terwille van de euro heeft de ECB wel meer dan 10 jaar lang door die landen leningen laten uitschrijven. Bankiers hadden een echt piramidespel opgezet, de instorting leidde tot de bankencrisis. Maar nu lobby-en ze al terug over de bonussen (sommige CEO’s kregen een bonus van meer dan 5.000 $ per werknemer). Als douaniers een actie doen tegen de vermindering van de ploegvergoedingen, wordt er direct door de top op gewezen dat die acties mil-joenen euro per dag kosten!

Maar er is ook positief nieuws in de soci-ale sector. Het verschil tussen arbeider- en bediendestatuut wordt weggewerkt. Dat brengt moeilijkheden mee, dat vraagt aanpassingstijd. Het worden allemaal werknemers. Vergelijk het met een sym-fonisch orkest: de strijkers kregen een be-diendecontract (hun instrumenten kosten fortuinen), maar blazers en slagwerkers een arbeidscontract (de enigen misschien die werkten, want strijkers spelen nu een-maal viool of cello). Nu zijn het allemaal muzikanten.

Werner Van Krunkelsven

Bangladesh: drama in één van de armste ontwikkelingslanden. Het had de rol van goedkoopste kledingleverancier overge-nomen van China. China dat zich zeer snel ontwikkelt met ook sociale vooruitgang en ... waar een aanklacht voor corruptie dodelijk kan zijn. Een laatste regeling betreft de bezoekplicht en zorg voor de ouders!

In Bangladesh geen groeiende nieuwe steden, maar armoede en chaos met de dreiging van een verder uitslaande isla-mitische godsdienstoorlog. Geen sociale bescherming, geen recht op vereniging of vakbond. Jonge meisjes en kinderen werken 7 dagen op 7 om de thuissituatie te verbeteren. Er is geen joods-christelijke ‘goddelijke’ sociale wet uit het westen die hen een rustdag gunt.

Geen woord over veiligheidEen corrupte machteloze overheid laat begaan. De grote textielbedrijven halen er hun grote winsten, met lonen die de basisbehoeftes niet dekken. Benetton, de betweter van de reclamecampagnes, zweeg en ontkende eerst de betrokken-heid tot bestelbonnen en bedrijfsorders uit het puin te voorschijn kwamen. Tot in detail staan de vereisten beschreven, maar ... geen woord over veiligheid. Ver-

Page 4: 2640 actief (december 2013)

4 2640 ACTIEF | DECEMBER 2013

NieuwighedenIn 2012 werden ook een aantal nieuwig-heden doorgevoerd. Om het openbaar vervoer te promoten, krijgen inwoners tussen 25 en 64 jaar sinds 1 januari 2012 20% korting bij aankoop van een jaar-abonnement Omnipas van De Lijn.

Op 12 september 2012 opende het nieu-we CO2-neutrale containerpark aan de Cantecroylaan-Heirbaan de deuren. De exploitatie ervan gebeurt door IGEAN, een intergemeentelijke vereniging, die de containerparken van 9 gemeenten beheert. Dat wil zeggen dat Mortselse in-woners ook terecht kunnen in Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Hove, Kontich, Lint, Rumst, Wommelgem en omgekeerd.

Keuzes makenHet jaarverslag leest ook als een overzicht van het gevoerde beleid van de Stad Mort-sel. Beleid voeren is ook keuzes maken. Het komt er op neer om een evenwicht te zoeken tussen het individueel verlangen van elke inwoner en het gezamenlijk be-lang voor de gemeenschap.Wie graag meer leest over de stedelijke diensten, verwijs ik graag naar de website van de stad Mortsel (www.mortsel.be) waar u het jaarverslag ook digitaal kan bekijken.

Davina De Herdt

Enkele cijfersWe waren in 2012 met 25.207 Mortse-laars, een stijging die de laatste vijf jaar in gang is gezet. Al die Mortselaars heb-ben in de loop van 2012 in min of meer-dere mate contact gehad met de diensten van de stad. Zo heeft de dienst veiligheid in 2012 496 fietsen gelabeld. Er werden 4.493 elektronische identiteitskaarten uitgereikt, 697 kinds-id’s en 1.227 rijbe-wijzen.

SubsidiesAan Mortselse erkende verenigingen, in-stellingen en adviesraden werd in 2012 voor 453.969 euro aan subsidies uitge-keerd. Vijf jaar eerder, in 2007 was dit nog 247.240 euro, een serieuze stijging dus. De toelage projectensteun voor ontwik-kelingssamenwerking bedroeg in 2012 80.150 euro. In 2008 bedroeg dit nog 52.124 euro.

Elk jaar worden er ook meer straatfeesten georganiseerd. In 2012 waren dat er 50. In totaal namen 4.620 inwoners deel aan straatfeesten, wat neerkomt op één vijfde van de totale bevolking. Mortsel won in 2012 de titel Mortsel Fietsstad. Hiervoor kregen we 50.000 euro om te investeren in fietsbeleid. De stad kocht hiervoor 5 fietsboxen.

Beleid Belicht

Het jaaroverzicht 2012 van de Stad Mortsel geeft niet enkel leuke “wist-je-dat-jes”, maar is in de eerste plaats bedoeld om een overzicht te geven van alle relevante gegevens over onze stad. Hierdoor kan elke inwoner zich een beeld vormen van wat Mortsel allemaal doet en welke beslissingen genomen werden.

Wist je dat?_____________- er op de jaarmarkt 272 dieren en 21 boeren aanwezig waren- dat de wekelijkse markt 1.300 meter in totaal bedraagt- dat er 369 Nederlanders in Mortsel wonen

Mortsels jaaroverzicht 2012

Page 5: 2640 actief (december 2013)

52640 ACTIEF | DECEMBER 2013

Tom en Griet zullen het niet gemakkelijk hebben. Ze staan in om de christelijke boodschap te brengen in de vijf parochies die de stad rijk is. Ze kunnen natuurlijk rekenen op een schare vrijwilligers die hun steentje zo goed mogelijk bijdragen.

Deken Eric Thielemans bevestigde Tom en Griet in hun nieuwe opdracht. Hij wenste hun een boeiende tocht als her-der en herderin.

Na de plechtige aanstelling in de bom-volle kerk van het H.Kruis werd er een receptie aangeboden op de speelplaats van OLVE-College in de Edegemsestraat. De burgemeester Eric Broeckx beklem-toonde de rol van de kerk als bindmiddel in de gemeenschap van onze stad. Hij be-seft dat een beschaving niet langer kan overleven zonder wortels in een histori-sche en vooral in een spirituele cultuur.

Tot slot bedankte Tom en Griet voor het vertrouwen en pleiten ze voor een le-vende en bewegende kerk, ook in Mort-sel. We hopen dat hun enthousiasme zal overslaan naar de bevolking van de diverse parochies.

Hierbij enkele sfeerbeelden gemaakt door Guido Hapers.

Aanstelling van Tom Schellekensen Griet Harboort

Op zondag 1 september was het zover. De stad Mortsel heeft een nieuwe pastoor. Neen, geen pastoor op jaren maar de jonge dynamische kracht van Tom Schellekens. Tevens werd Griet Harboort, die al jaren de drijvende figuur is in de parochie van St. Bernadette, aangesteld als parochieassistente.

Page 6: 2640 actief (december 2013)

6 2640 ACTIEF | DECEMBER 2013

Op zondag 13 oktober was er in het stadhuis een jubileumviering met zuster Jeanne Devos als gastspreekster. De viering werd in-geleid door Burgemeester Erik Broeckx. Hij sprak zijn waardering uit over de vereniging en hij vond het een hele eer dat hij zuster Jeanne Devos mocht verwelkomen. Hij vond het gebeuren een signaal om ons te herbronnen en dit is ook van toepassing op de politiek. Zuster Jeanne Devos heeft zeker een ‘steen verlegd in de rivier’.

Vervolgens sprak de voorzitter van Bakstenen voor God de heer M. Cnockaert. Hij dankte al de mensen die actief meewerken aan de vereniging en aan de organisatoren die de viering mogelijk maakten. Hij dankte vooral de heer P. Vernimmen die zuster Jeanne Devos naar Mortsel haalde.

Fik Verbiest (’t Periodiekske) en medewerker aan de feestelijke namiddag stelde enkele belangrijke personen van de organisatie Bakstenen voor God in de schijnwerper: de heer M. Gruyaert voor Mortsel en de heer G. Geens voor Boechout. In de parochies H. Kruis en St. Theresia werden toen 20 missionarissen gesteund. Vandaag zijn het nog 4.

Missionering in evolutieKinderpsychiater Peter Adriaenssens was moderator. Hij helpt zuster Jeanne met de ondersteuning van 5 opvanghuizen die hulp verstrekken aan 5.000 mishandelde kinderen in India. Re-gelmatig voeren studenten van Leuven ‘stages’ uit in de opvang-huizen. Zuster Jeanne Devos die 78 jaar is, zou al lang op pensi-oen kunnen zijn. Maar naar eigen zeggen: ‘Ik denk er niet aan.’

Zuster Jeanne vertelde dat missionering sterk geëvolueerd is in de tijd. De zuster wil geen ‘non’ genoemd worden, maar wel mis-sionaris. Vijftig jaar geleden vertrok ze naar India. Dat was toen ‘voor het leven’. In die tijd was het de bedoeling om ‘zieltjes te winnen’. Dat is nu anders. De Blijde Boodschap is wel belangrijk, maar deze boodschap is vooral terug te vinden in het dagelijks leven. Zuster Devos wil vechten tegen armoede, onderdrukking, uitbuiting, mishandeling, onvrijheid, …

45 miljoen kinderen in thuisarbeidDe missie van vandaag is mensen vrijmaken en eigenwaarden bijbrengen. Of deze opdracht gelukt is? Ze koos voor huishoud-arbeidsters, de klasse die het meest uitgebuit is. Ze wil ze vooral hun waardigheid teruggeven. Er zijn ongeveer 45 miljoen kinde-ren in de thuisarbeid. Dit komt vooral omdat er geen kinderen- en ouderenopvang bestaat in India. Ook niet bij de hogere klasse.

Maakt ieder land zijn eigen geschiedenis niet door? Huisarbeid en mishandeling kwamen vroeger ook in ons land voor. Dit is juist, maar het kastensysteem in India werkt de mistoestanden nog in de hand. Ook verkrachting is een probleem dat dringend moet worden aangepakt.

Zuster Jeanne Devos rekent ook op onze solidariteit. De 272 vrij-gestelden van de beweging dienen een waardig bestaan te heb-ben. De leden van de organisatie staan zelf één roepie van hun karig loon af. De zusters in India leven bijzonder sober in samen-horigheid met de armen en de verdrukten.

een bloemeke voor

50 jaarbakstenen voor God

De parochies H. Kruis en St. The-resia zetten zich al 50 jaar in voor bakstenen voor God ten voordele van de lokale missionarissen, die hun roeping volgden en in alle uithoeken van de wereld kerken, scholen en nutsvoorzieningen bouwden.

Zuster Jeanne Devos

Page 7: 2640 actief (december 2013)

72640 ACTIEF | DECEMBER 2013

Gaat het vooruit of achteruit in India? Zoals overal, rijken worden steeds rijker en de kloof met de armen wordt groter. Fik Verbiest en Octave Bollaert rondde de fijne namiddag af.Meer info op www.jeannedevos.org

Korte levensschets van Jeanne DevosJeanne is geboren in een landbouwers-gezin op 9 januari 1935 in Kortenaken als vijfde van acht kinderen. Vanaf haar twaalfde ging ze naar de middelbare school in Heverlee en nadien volgde ze een opleiding als regentes in de land-bouwhuishoudkunde.

Ze droomde ervan naar India te gaan om mensen te helpen. Ze werd ook aange-trokken door de cultuur en de mystiek van het land. Ze denkt dat een levenskeuze iets is dat ons overstijgt en dat iedereen geboren is met een bepaalde bedoeling. Ze geraakte geïnspireerd door de metho-de van Cardijn: zien, oordelen, handelen. Ze trad in bij de congregatie van de mis-siezusters van het Onbevlekt Hart van Maria of het klooster van De jacht. Om een visum voor India te kunnen krijgen, ging ze orthopsychologie en audiologie stude-ren in Nederland.

Na haar studie vertrok Jeanne met twee zusters naar India. De boottocht duurde ongeveer één maand. Ze zou gaan naar de dovenschool in Zuid-India. Er woonden toen een twintigtal Belgische zusters in de

school. Ze leerde veel van de dove meis-jes waar ze meer dan twee jaar les gaf. Ze was een beetje moeder en vader voor deze kinderen. Sommige schrijven nu nog altijd een briefje.

Op vraag van de aartsbisschop werd ze, na iets meer dan twee jaar India, aange-duid om in de katholieke studentenbewe-ging te werken. De YCS of Young Christian Students. Ze zouden een nieuwe wereld bouwen. Daarom gingen ze ook helpen in streken die door allerlei natuurrampen werden getroffen.

Later ontdekte ze dat vooral jonge meis-jes in de dorpen werden geronseld om in de stad te gaan werken als dienstmeisje. Ze ontdekte dat deze meisjes machteloos waren en helemaal alleen stonden. Om aan deze toestand iets te doen, vroeg de bisschop aan Jeanne om de migranten-meisjes uit de dorpen te helpen. Daartoe werd ze in 1984 overgeplaatst naar de miljoenenstad Bombay (18,3 miljoen in-woners).

Hoe begin je aan zoiets? In de huizen waar diensmeisjes werkten, was ze niet welkom. Uiteindelijk sprak ze vier meisjes aan op de straat. Ze spraken af om vol-gende zaterdag samen te komen. De week daarop waren er zeven. Dit was niet van-zelfsprekend. De werkgevers gaven met moeite toestemming om naar die verga-deringen te gaan. De volgende zaterdag

kwamen twee meisjes opdagen. Jeanne moest eigenlijk van nul terug beginnen. Uiteindelijk kreeg ze hulp van een groepje priesters en de plaatselijke sociale bewe-gingen, deze stonden met twee voeten in de sociale context van Bombay. De bewe-ging van zuster Devos was vertrokken.

Ze hoorden de schrijnende toestand van de diensmeisjes. Totale uitbuiting en iso-lement. Geen waardering en soms zelfs grove mishandeling. 10% van de meisjes wordt goed opgevangen, 10% wordt mis-handeld, misbruikt en soms gedood. Uit de overgrote meerderheid van de meisjes tracht de werkgever het maximum te ha-len.

De beweging ‘Domistic Workers’ groeide en kreeg vertakkingen in de deelstaten van India. Er zijn nu meer dan 12.000 groepen met 3.000.000 leden verspreid over gans het land. De klok is niet meer te-rug te draaien. Door de beweging vinden de meisjes hun eigenwaarde terug en ze worden weer iemand die iets betekenen.

Jeanne kreeg voor haar werk verschil-lende erkenningen, maar de belangrijkste gebeurde in 2006. De Indiase regering verbiedt de huisarbeid onder de 14 jaar. Jeanne zegt: ‘Het gaat niet om mij, maar om de vele Indiase vrouwen die in moei-lijke omstandigheden leven’.

Jos Fierens

M. Cnockaert

ACW Mortselwenst al haar lezers

een Zalig kerstfeest en een gelukkig en gezond 2014

Page 8: 2640 actief (december 2013)

8 2640 ACTIEF | DECEMBER 2013

Met steun van:Agent in Mortsel:Dedecker & Pinter nvPrins Leopoldlei 4

Kinderen spelen vrolijk in Sarajevo-stadPang, wie pakt de bal? Mira en Milenko Vesna en Ivanovic Branka pakt de bal.Een kindEen kind in Sarajevo-stad Kinderen spelen oorlog in Sarajevo-stadPang, wie pakt de bom?Mira en MilenkoVesna en IvanovicBranka pakt de bomEen kindEen kind in Sarajevo-stad

Kinderen spelen kinderen in Sarajevo-stadPang, wie pakt de bal?Mira mankt en Vesna valtMilenko en Ivanovic springen op een been van houtBranka pakt nooit meer de bal

Pang, wie pakt de bal? Pang, wie pakt de bom?Een kind, een kindKinderen in Sarajevo-stad. Berlijn, 28 maart 1995(Na de film Ecco Homo, van Vesna Ljubic)

STADLIEDJE(Voor de kinderen van Sarajevo)

HUIB DEJONGHE uit de Kerkstraat (°1931) 26 jaar als journalist verbonden aan De StandaardVerzorgde er de televisierubriek ‘Kijk oog’Schreef ook voor De Volksmacht (voorloper van Visie)

Dichtersuit MortselIn ons vorige tijdschrift “2640 Actief” vestig-den wij uw aandacht op de winnaars van de Mortselse Poëzieroute in mei 2013. Nu krijgt u een gedicht van een andere kunstenaar die deelnam in deze poëzieroute.

Jean Luyckx