2900 actief (december 2012)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Johan Boscart, Eug. Verbiststraat 48, 2900 Schoten Jaargang 14, nummer 4 (december 2012 - januari 2013 - februari 2013) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected] Alweer een jaar voorbij Inderdaad, het jaar loopt stilaan op zijn einde. Een jaar waarin ACW-Schoten probeerde om armoede bespreekbaar te ma- ken op verschillende manieren in onze gemeente en bij beleids- mensen. Armoede kan iedereen overkomen, zelfs in onze gemeente Schoten waar er toch steeds het idee leefde dat armoede niet bestond. Vandaar ook dat we in dit laatste nummer van 2012 aandacht vragen voor de actie van Welzijnszorg. Zij richten dit jaar speciaal de aandacht op oude- ren om ons bewust te maken dat deze groep toch serieus kwetsbaar is naar armoede toe. De campagne heeft een aantal aanbevelingen die wij als ACW-Schoten ook aanhaal- den in onze acties rond armoede. Ons memorandum voor de gemeen- teraadsverkiezingen van dit jaar be- vatte gelijkaardige elementen met onze voorstellen rond ouderenzorg en rond betaalbaar wonen in Scho- ten. Ook wij bepleiten het uitbreiden van het vrijwilligerswerk door en voor senioren. We weten dat dit kan meehelpen om de armoede bij onze senioren te bestrijden. Als afsluiter nog een dubbele op- roep. Enerzijds naar onze lezers om 2900 de campagne van Welzijnszorg te onderschrijven en te steunen. An- derzijds ook naar de beleidsmensen in Schoten die volgend jaar een nieuwe legislatuur aanvatten. Zet in het nieuwe beleid de zwakkeren in onze gemeente niet aan de kant. Voer gerichte acties om mensen uit Schoten die in armoede leven te hel- pen ondersteunen. ACW-Schoten wenst je prettige ein- dejaarsfeesten en hoopt dat ieder- een van ons op zijn of haar manier het nieuwe jaar goed kan inzetten. Johan Boscart ACW-Schoten actief België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P106318

description

Driemaandelijkse plaatselijke nieuwsbrief van ACW Schoten

Transcript of 2900 actief (december 2012)

Page 1: 2900 actief (december 2012)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Johan Boscart, Eug. Verbiststraat 48, 2900 SchotenJaargang 14, nummer 4 (december 2012 - januari 2013 - februari 2013)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected]

Alweer eenjaar voorbij

Inderdaad, het jaar loopt stilaan op zijn einde. Een jaar waarin ACW-Schoten probeerde om armoede bespreekbaar te ma-ken op verschillende manieren in onze gemeente en bij beleids-mensen.

Armoede kan iedereen overkomen, zelfs in onze gemeente Schoten waar er toch steeds het idee leefde dat armoede niet bestond. Vandaar ook dat we in dit laatste nummer van 2012 aandacht vragen voor de actie van Welzijnszorg. Zij richten dit jaar speciaal de aandacht op oude-ren om ons bewust te maken dat deze groep toch serieus kwetsbaar is

naar armoede toe. De campagne heeft een aantal aanbevelingen die wij als ACW-Schoten ook aanhaal-den in onze acties rond armoede.

Ons memorandum voor de gemeen-teraadsverkiezingen van dit jaar be-vatte gelijkaardige elementen met onze voorstellen rond ouderenzorg en rond betaalbaar wonen in Scho-ten. Ook wij bepleiten het uitbreiden van het vrijwilligerswerk door en voor senioren. We weten dat dit kan meehelpen om de armoede bij onze senioren te bestrijden.

Als afsluiter nog een dubbele op-roep. Enerzijds naar onze lezers om

2900

de campagne van Welzijnszorg te onderschrijven en te steunen. An-derzijds ook naar de beleidsmensen in Schoten die volgend jaar een nieuwe legislatuur aanvatten. Zet in het nieuwe beleid de zwakkeren in onze gemeente niet aan de kant. Voer gerichte acties om mensen uit Schoten die in armoede leven te hel-pen ondersteunen.

ACW-Schoten wenst je prettige ein-dejaarsfeesten en hoopt dat ieder-een van ons op zijn of haar manier het nieuwe jaar goed kan inzetten.

Johan BoscartACW-Schoten

actiefBelgië-Belgique

P.B.2170 MERKSEM

CENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP106318

Page 2: 2900 actief (december 2012)

2

2900

ACTIE

F - D

ECEM

BER 2

012

Iedereen hoopt op een warme oude dag maar 1 op 5 ouderen wordt geraakt door armoede. Dagelijks vechten ze om de eindjes aan elkaar te knopen, vaak vele jaren lang. Armoede is onaanvaardbaar, ook voor elke zestigplusser. Daarom voert Welzijnszorg, samen met Wel-zijnsschakels en OKRA, campagne.

Een verjaardag is feest: mooie wensen, warme gezelligheid, leuke attenties. Dat jaartje extra neem je erbij en stilaan schuif je op van een veertiger naar een vijftiger, medioren worden senioren, gepensio-neerden zeventigplussers. Elke dag wor-den we een beetje ouder. Ook mensen in armoede blazen jaarlijks een kaarsje uit.

Hun feest heeft echter een bittere na-smaak want armoede verjaart niet. Op ho-

gere leeftijd uit armoede geraken, is nog zoveel moeilijker. Het risico op een leven in armoede ligt bij ouderen veel hoger dan bij de rest van de bevolking. De gevolgen op latere leeftijd zijn dramatisch: 1 op 5 ouderen wordt geraakt door armoede. Ge-miste kansen op de arbeidsmarkt, ziekte, faillissement of een echtscheiding kun-nen mensen de armoede induwen. En een leven in armoede is altijd een leven met minder.

Vier gelukskaartenMet de campagne ‘Armoede verjaart niet’ wil Welzijnszorg samen met en in naam van onze ouderen vier gelukskaarten trek-ken. Zodat zij op een menswaardige wijze hun leven kunnen verderzetten.

1. Een leefbaar inkomen: inkomensgaran-tie voor ouderen (IGO)

2. Geen zorgen om zorg: een solidaire Vlaamse sociale bescherming3. Een gezonde, veilige en betaalbare wo-ning: uitbreiding van de huursubsidie voor alle lage inkomens4. Kunnen meetellen en meedoen: mid-delen voor lokale projecten die het sociaal isolement van ouderen in armoede door-breken.

Ook jij kan deze eisen ondersteunen door een symbolisch kaarsje aan te steken. Met dit kaarsje geef je een signaal van protest aan de betrokken beleidsmakers. Dit kan op één van de activiteiten in je buurt of op www.armoedeverjaartniet.be.

Eind januari bezorgt Welzijnszorg al deze warme steun samen met de beleidsvoor-stellen aan de betrokken ministers.

Campagne Welzijnszorg

Armoedeverjaartniet

Welzijnszorg regio [email protected] – tel. 03 217 24 90

www.welzijnszorg.be

Bouw mee aan een toekomst zonder armoede

- Teken de petitie op www.armoedeverjaartniet.be- Organiseer een soepactie via www.soepopdestoep.be- Ondersteun een project en doe een gift op rek.nr. BE21 0000 0000 0303 van Welzijnszorg- Zet je benen in en loop mee de Corrida in Leuven op 30 december- Doe een financiële actie en organiseer een kaarsenverkoop

Page 3: 2900 actief (december 2012)

3

2900 ACTIEF - DECEMBER 2012

Creativiteit troef bij OKRA

Pierre Weyenberg, voorzitter van OKRA Filippus, is uiterst tevreden met het welslagen van de jaar-lijkse hobbytentoonstelling. ‘Het grote voorbereidingswerk van onze hobbyploeg en de vele prach-tige foto’s van de ploeg digitaal fotografie lokten 500 bezoekers naar de Parochiezaal. Eveneens een pluim voor de mensen die de prachtige schilderijen en het houtsnijwerk tentoonstelden. Het was een tentoonstelling die de goedkeuring van vele wegdroeg. We danken de veertig medewer-kers die het beste van zichzelf gaven bij de opstelling, in de keuken, de bediening voor en achter de toog,’ besluit Pierre.

Ook in OKRA Bloemendaal/Elshout enkel maar tevreden gezichten. Voorzitter Etienne Taeymans mocht met zijn ploeg van dertig medewerkers net geen 400 bezoekers verwelkomen. ‘We stelden heel wat creativiteit tentoon met als trekpleister een marsepeinen gitaar van 4 kilo. Marie-Jeanne Van Steenkiste realiseerde deze creatie. De opbrengst van die marsepei-nen gitaar gaat dit jaar naar Ziekenzorg en Vrijwilligerswerk. Dit werd gekoppeld aan een schiftingsvraag. Annie Claes-sens, echtgenote van Clement Buys, schatte het bedrag van de opbrengst het beste in. Zij kreeg als beloning de marsepei-nen gitaar overhandigd.’

Page 4: 2900 actief (december 2012)

4

2900

ACTIE

F - D

ECEM

BER 2

012

Gezocht:uw familiefoto

Wijkverening ’t Atheneum bracht de voorbije twee jaar de geschie-denis van de Atheneumwijk in kaart. Het boek en de dvd’s ‘Mie Bol’ geeft een eerste resultaat weer van dit zoekwerk.

Intussen werden ruim 200 boeken ver-kocht en krijgen we dagelijks nog verha-len en anekdotes. Tijdens de ‘Bloemen-daalse gesprekken’, interviews met veel mensen uit de buurt, kwamen de fami-lierelaties vaak op de voorgrond.

Enkele families zijn nu in kaart gebracht. Tijdens de OKRA crea-tentoonstelling in Bloemendaal kon het brede publiek er een eerste keer mee kennismaken. Uit

de foto’s blijkt een grote verbondenheid.

Er zijn nog ontbrekende schakels die we graag willen aanvullen. Groepsfoto’s van families en gebeurtenissen blijven steeds welkom. Mensen die waarde-volle informatie hebben kunnen contact opnemen met Wijkvereniging ’t Athe-neum.Zij blijven het project ‘Mie Bol’ verder ter harte nemen.

Hugo Lambrechts, Boekweitstr. 30, tel. 03 658 16 17

Danny Maes, Paalstraat 289,tel. 03 685 69 08

Martin Van Hulle, Boekweitstr. 62, tel. 0474 30 76 49

Erik Maes, Tarwestraat 35,tel. 0475 25 15 11

Page 5: 2900 actief (december 2012)

5

2900 ACTIEF - DECEMBER 2012

ACV Schoten en Schilde viert 90 jaarZaterdag 9 maart 2013 viert de lokale ACV-werking van Schoten en Schilde haar 90-jarig bestaan. De ACV-leden uit deze ge-meenten die al meer dan 25 jaar, 35 jaar of 45 jaar lid zijn ontvangen dan hun ereteken. Dit is respectievelijk een bronzen, een zilveren of een gouden ereteken.

De viering gaat door in zaal St. Filippus, Alfons Heulensstraat 43 in Schoten. Alle ACV-leden van Schoten en Schilde die in aanmer-king komen voor een ereteken zijn welkom vanaf 14 uur. ACV-verbondssecretaris Ilse Dielen en de plaatselijke voorzitter van ACV Schoten en Schilde komen aan het woord. Na de decoratie is er nog een receptie.

Info: Marleen Adams – [email protected]

Dank UOp 14 oktober kozen we een nieuw gemeentebestuur. De kiezer sprak zich uit over wat anders en beter kan. Wat goed is en moet blijven. De kiezer legde de kaarten en de poli-tieke partijen gingen aan de slag.

ACW is in de buurt wanneer mensen vra-gen hebben, als ze hun buurt anders zien. Reeds jaren leggen wij ons oor te luiste-ren bij wat mensen bezighoudt. En vooral:

wij bundelen deze zorgen en zoeken naar goede oplossingen op lange termijn.

ACW wil wegen op het gemeentelijk beleid. We doen dit vanuit onze missie om te werken aan een sociaal rechtvaardige en duurzame samenleving. Met gelijke kansen voor en betrokkenheid van ieder-een, maar vooral met zorg voor de zwak-keren en verantwoordelijkheid voor de volgende generaties. We doen dit niet al-

leen door het gemeentebeleid permanent te evalueren en dit trachten bij te sturen. We realiseren dit ook door beleidsvoor-stellen te formuleren en deze via onze po-litieke vertrouwensmensen te realiseren.

ACW is blij met twee vertrouwens- mensen in het gemeentebeleid 2013-2018 en minstens de OCMW-voorzitster. We danken de kiezers die dit mogelijk maakten.

Van links naar rechts:Katrijn Van Osta, Erik Maes,

Lieve Vandenbussche, Nico Vissers en Vera Smets.

Page 6: 2900 actief (december 2012)

6

2900

ACTIE

F - D

ECEM

BER 2

012

Al ruim vijf jaar kom je bij het bin-nenrijden van onze gemeente de wit-met-oranje borden “Fair Trade gemeente” tegen. Deze titel houdt in dat gemeente, bedrijven, scholen, organisaties én personen in grote ge-tale achter de principes van eerlijke handel met het Zuiden staan.

Ken je iemand of ben je zelf actief in een vereniging die ook al ‘verkocht’ is aan eerlijke handel maar graag meer info wil hoe je aan ‘eerlijke’ producten geraakt? Oxfam Wereldwinkel Schoten is al vele jaren paraat om hierbij te helpen. Je kan met je groep onze wijnen onder deskun-

dige begeleiding komen proeven. Of een inleiding op eerlijke handel krijgen met rondleiding in de winkel.

Wij komen graag een verkoops- en infos-tand opzetten op een activiteit van jullie. Wij leveren jullie graag wijn, fruitsap, cho-cola, chips, noem maar op voor jullie acti-viteiten, eindejaarsfeest, of eender welke andere gelegenheid. Kom gerust ons as-sortiment in de winkel bekijken!

Voor recepties en grote activiteiten zijn er depotregelingen mogelijk. Dan kan je wat je eventueel te veel had zonder kosten te-rug brengen.

Eerlijke producten

Oxfam Wereldwinkel Schoten Gelmelenstraat 109

[email protected] De Crom - tel. 03 658 40 97

Femma HeiligeFamilie 75 jaar

jong

Vrijdag 26 oktober vierde Femma Heilige Familie haar 75-jarig bestaan met een gezellig samenzijn in zaal Laagland. Voor deze gelegenheid mochten ook de mannen meeko-men.

Een mooie opkomst met 155 vrou-wen en mannen. De vrienden van wijkvereniging Geuzenvelden zorg-den voor de receptie en een fantasti-sche maaltijd.

De ontspanningsgroep ‘Happy Ba-bes’ van Femma trad op. Met opzwe-pende muziek brachten ze weer een erg gesmaakt optreden. Met enkele verrassingsacts brachten ze de zaal in vervoering. En ... waar halen ze al die kleren? Een dikke proficiat aan alle kernleden voor zovele jaren in-zet.

Frieda Van Den Plas

Ook lid worden van Femma,contacteer dan:

Georgette Bastiaenssen, Heide-bloemlei 23, tel. 03 685 03 46Marie Rose Van Dierendonck, Kui-persakkerstraat 65, tel. 03 288 59 38Georgette Dujardin, Veerhuisdreef 1, tel. 03 658 78 72Ingrid Didelez, Laaglandlei 138, tel. 03 658 16 32Lisette Jannssen, Schijndallei 16, tel. 03 658 75 63Marianne Lemmens, Tulpenlaan 14, tel. 03 658 59 51Frieda Van Den Plas, A. Dineurlaan 25A, tel. 03 289 90 26Benja Versonnen, Heikantstraat 260, 0485 31 84 67

Welkom in de Femma barMaandag 29 oktober vond in het parochiecentrum van Sint-Filippus de eerste ‘uitwisselingsvergadering’ van Femma plaats. Deze vergadering heette tot voor kort ‘streekvergade-ring’. Het biedt Femma-afgevaardig-den uit de afdelingen van Schoten en Sint-Job de kans om elkaar op re-gelmatige basis te ontmoeten.

Op de vergadering werd het uit-breekpakket ‘Welkom in de Femma bar’ voorgesteld. Dat is bedoeld om nieuwe leden te werven. Het pakket bevat fuchsia–cocktailbekers, cock-tailreceptenkaartjes, een affiche en een brochure. Het kan gebruikt wor-den bij activiteiten waar kandidaat-nieuwe leden aangesproken wor-den. U hoort er nog van!

Ann Deceunynck

Page 7: 2900 actief (december 2012)

7

2900 ACTIEF - DECEMBER 2012

Armoededictee Maandag 1 februari 2013

‘t Dorp, J. Van Craenstraat 1, 2900 SchotenAanvang om 20 uur

Inkom: 2,5 euroMeer info: [email protected]

Afstanden: 7 - 14 - 18 kmVertrekplaats: De Vier Notelaars, Wijtschotbaan 12, 2900 SchotenInschrijven tussen 9 en 15 uurPrijs: 1 euro p.p. vanaf 12 jaarInfo: Ludo Van Looveren, Antoon Van Dijckstraat 58,tel. 03 646 37 92

KersthappeningZaterdag 22 december

Bakharingwandeling KWBZondag 27 januari

Aanvang om 19.30 uurVertrekplaats: parking einde PeerdsbosbaanVoor wie: voor iedereen, jong en oudWat: wandeling van ongeveer 30 minutenEen vertelling, glühwein en chocomelkPrijs: 1 euro volwassene; 0,50 euro kinderen

Pillampentocht KWBVrijdag 11 januari

Thema: Felix Timmermans

Parochiecentrum Deuzeldlaan (naast de kerk)

Gratis toegang.

Programma:- 15 uur: officieuze opening met mogelijkheid van een hapje en een drankje- 16 uur: optreden van de bewoners van bezigheidste-huis “De Vier Notelaars”- 18.45 uur: officiële opening kerststal, zang en gele-genheid tot een hapje en een drankje (parking en parochiecentrum)- 19.15 uur: soep, gebak, beuling in parochiecentrum, zang, kerstmarktje en verkoop kerstrozen, samen babbelen en keuvelen

Ten voordele van BuSO ‘t Lommert Botermelkbaan 75

Meer info:- Hugo Sannen, 03 290 71 89, [email protected] Ludo Van Looveren, 03 646 37 92, [email protected]

Een initiatief van de parochiale werkingenvan de H. Hartparochie van Schoten-Deuzeld

Page 8: 2900 actief (december 2012)

8

2900

ACTIE

F - D

ECEM

BER 2

012

Kantoor in Schoten:Kolum N.V.Sint-Cordulastraat 19/1

Met steun van:

de opvolging van Tony Sebrechts besluiten om in 2003 voltijds aan de slag te gaan als burgemeester.

In 2006 werd onder zijn leiding een klinkende overwinning be-haald. Het was het bewijs dat de keuze om voltijds burgemeester te zijn de juiste was. Op 14 oktober 2012 was het behaalde resul-taat echter minder. Het deed Harrie na veertig jaar politiek be-sluiten om een stap opzij te zetten en in de gemeenteraad plaats te maken voor andere mensen.

Vanaf 1 januari 2013 komt er ongetwijfeld wat meer tijd voor fa-milie en bridgen. Maar we zijn blij te vernemen dat Harrie men-sen blijft steunen die zich willen engageren. Dit kunnen we als sociale beweging enkel maar waarderen.

ACW-Schoten en al haar afdelingen bedanken Harrie oprecht voor de vele jaren van goede samenwerking en wederzijds ver-trouwen. Dit zorgde ervoor dat Schoten vandaag een gemeente is waar het goed is om te mogen vertoeven.

Erik Maes

In 1969 startte de Antwerpse Volksspaarkas met het uitbouwen van een kantorennetwerk. Schoten was het eerste kantoor. Het bevond zich aan Markt 19 en werd met CM gedeeld. Als jonge snaak ging Harrie aan de slag bij de Volksspaarkas. Zo kwam hij in contact met de ACW-werking. Samen met ondermeer Leo Pau-wels trok hij mee aan de kar, werd al snel secretaris en was tot 1983 ook voorzitter van ACW-Schoten.

Na zijn periode in Chiro Sint-Filippus werd Harrie in 1970 verko-zen als gemeenteraadslid. Hij had de eer en het genoegen om samen te mogen zetelen met Jos Van Orshoven, de toenmalige kabinetschef van Gaston Eyskens. Die leerde hem de knepen van het vak.

Tot begin1983 zetelde Harrie onafgebroken in de oppositie om vanaf dan aan de slag te gaan als schepen. Daar moest hij met zijn ervaring uit het bank- en verzekeringswezen ondermeer de Schotense financiën weer op orde krijgen.

In al die jaren stelde Harrie vast dat het takenpakket van een bur-gemeester en schepen enkel maar uitgebreider. Dit deed hem bij

Een bloemeke voorHarrie HendrickxVeertig jaar inzet en engagement is niet iedereen ge-geven. Een halve bladzijde om dit in de bloemetjes te zetten, is te weinig. Maar we gingen de uitdaging aan.